Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Fókuszban a gyermekéhezés Magyarországon

2015. augusztus 10. - Szarvas Norbert

kepernyofoto_2015-08-08_11_55_31.pngA napokban publikáltam a blogon egy erősen megosztó írást (klikk), ahol felmerült komment ketrecben egy komoly ellentét. A lényege az egésznek annyi volt, hogy én (és még jó néhányan) kifogásoljuk, hogy önkéntes szerveződések a saját pénzüket a migráns kérdésre költik, miközben ma Magyarország sok tízezer gyermek él mélyszegénységben, akiknek akár 1.000 forint is sokat jelentene. A társadalomnak mindig választani kell, hiába demagógia. Most is minden segíteni akarónak választania kell, hogy a szűkös anyagi forrásait mire fordítja. A cikk miatt felkeresett engem Torma Zsuzsanna, akitől érdekes dolgokat tudtam meg. Készítettem vele egy interjút, kérlek olvassátok el, hiszen sok minden alátámasztja tényekkel azt, amiről valóban szó van. 


Miért csináljátok ezt a programot? 

Mozgalmunkkal hátrányos helyzetű családokat jóléti szolgálatával foglalkozunk fókuszban a gyermekéhezés témakörével. Célcsoportunk körében az anyagi nehézségek mellett a nyaralás élménye a családok számára csak álom, de még a gyermekek táboroztatása is elérhetetlen,  nem is beszélve egy Balatoni táborozás élményéről. Indítógomb talán épp az én gyermekkori élményeim voltak, amiket  mai napig őrzök és tudom, hogy egy nyári táborozás bármely gyermeket felejthetetlen élményekkel gazdagíthat. Ezt az élményt szeretnénk minnél több gyermeknek megadni! Márciusban meghírdetett "lyennek képzelem a nyaralást" című rajzpályázatunkat olyan hátrányos helyzetű gyermekek számára írtuk ki  ,akik még sosem jártak a Balatonnál . A beérkezett rajzok száma beszédes: több mint 600 gyermekrajz érkezett. 

Miről szól egyáltalán a gyerekek illetve a ti szemszögetekből?

A mi szemszögünkből:                                                                                                                                             Képzeld magad egy szülő helyébe  -  mindent megtesz, megtenne azért, hogy a gyermekének lehetővé tegyen egy kis nyaralást, ha már együtt nem megy lagalább ő nyaraljon- ez pszichológia..., a gyermek nyaral, a szülő "megkönnyebbül", nem azért mert nincs otthon a gyermek:-), bár ez is lehet szempont.., de az a tudta, hogy ő élményeket gyűjt és ellátást kap megnyugtató, kicsi ajándék a szülőnek is. A gyermek pedig érez, lát, hall, tapasztal MÁST.Mást, mint az otthoni példák és sémák. Ez lehet számára húzóerő , egy későbbi szebb , jobb jövő felé vezető úton. Amikor pedig rajzórán az első feladat a nyári élmények rajzolása, valószínűleg az ő lapja sem marad már üresen!

Mit jelent ez egy gyermek számára?

Erről már tapasztalatból írhatok és a kőröshegyi táborunkban készült képek magukért beszélnek. Ezekben  a táborokban ADUNK! Sokat: élményt, tudást, barátságokat , törődést és szeretetet és persze olyan ellátást, mely otthon nem mindíg adatik meg.                                                               Ennél több nem is kell!  Ezeket az értékeket magukkal viszik és talán egyszer majd nekik is jön egy kósza gondolat,- ha felnőnek- , hogy gyermekeket nyaraltassanak:-)

Mennyire sikeres a program? Sokan állnak mellétek és támogatnak?

IGEN,   a program sikeres, mert teljesítettük a rajzpályázatban kiírt vállalásunkat (15 gyermek vehetett részt kőröshegyi táborunkban) és                                                                                                          NEM , a program nem sikeres, mert nem teljesítettük minden pályázó "álmát". Amikor naponta tucatjával érkeztek a színes gyermekrajzok,- egyik szebb, mint a másik - én is nagyot álmodtam: Nem maradhat ki senki! Mindenki nyertes kell, hogy legyen! Ez mindenkinek "JÁR"....! Szerettünk volna minden pályázó gyermeket eljuttatni az idei nyáron  a Balatonra. Rengeteg munkánk és energiánk benne van már ebben a programban, de sajnos a pályázatainkat elutasították és a támogatói adományok sem úgy érkeztek, ahogyan arra eleinte számítottunk. Ezért írtuk ki május végén az "1hét-1 kép" civil kampányunkat, melyen keresztül egy- egy  kép "megvásárlásával" (adományként) egy-egy gyermek 1 hetes nyaralását tudtuk volna fedezni.(30eft/kép/hét) Jelenleg is van "készenlétben" kb 80 gyermek , akik azt várják, hogy jelezzem összegyűlt a pénz és jöhetnek augusztus utolsó 2 turnusában táborozni.(A bajai gyermekotthonból 25 gyermeket hoznának a nevelők, Peneszlekről szintén 10 gyermek jönne , vannak határon túli várakozóink is és még sorolhatnám...)

és ismét IGEN sikeres,  mert önkéntesekből nincs hiány! Szülők és pedagógusok, barátaim és ismerősök ajánlották fel önkéntes munkájukat a táboroztatás alkalmára. Több középiskolás "50h-s" jelentkezőnk is van.Foglalkoztató szakmai önkéntesek is , akik tudásukat is önkéntesként osztják meg gyermekeinkkel, mint pl tette azt Imre Dezső is, aki a "nyertes" gyermekeknek tartott Jobb agyféltekés rajztanfolyamot.

Milyen érzés látni, hogy a bevándorló felnőtt embereknek többen adnak pénzt (ruhát, ételt), mint a programotokban részt vevő mélyszegénységben élő gyerekeknek?

Ezt számadatokkal nem tudjuk alátámasztani. Én nem is  gondolom, hogy többen adnának, csak most úgy érzékeljük....Nagyon sok szervezet foglalkozik a hazai szegénységben élőkkel, de nincs összefogó szervezetük és a publikus számok, nagyon nem tükrözik a valóságot!                           Nem látjuk jól az arányokat! Ennek több oka is van : Jelenleg a média fókuszában  amigránsok állnak, így érthető, hogy most feléjük áramlik a jószándék minden szinten. Még azok is kinyitják a pénztárcájukat, akik csak a médiából tájékozódnak a körülöttük zajló eseményekről. A médiának hatalmas szerepe van ebben (is). Nagyobb gond, hogy ezzel ismét csak megosztja  a társadalmat. Az alapvető emberi jogok mindenkinek járnak (járnának) ilyen az evés, ivás, tisztálkodás lehetősége, ez rendben is lenne így, ha Magyarországon olyan szociális háló lenne, mely alkalmas is feladata ellátására...A másik probléma, ami miatt nem látunk jelenleg tisztán , az, hogy a magyar társadalom a magyar családokat megtanítota FÉLNI és SZÉGYENKEZNI .Teli vagyunk előítéletekkel.Beskatulyáznak, ha segélyért mész, ha támogatást kérnél, ha munkanélküli lettél...sokan vannak, nagyon-nagyon sokan ilyen családok, csonkacsaládok. Ők azok ,akik némán, szégyenkezve, becsületüket és önbizalmukat aláásva élik mindennapjaikat és ezekben a családokban  élnek azok a gyermekek akik a legkiszolgáltaottabbak és legveszélyeztetettebbek ebben a helyzetben. A NÉMÁN ÉHEZŐK.

Ruhaadományokat egész évben kapunk és osztunk mi is, sokan ismernek már minket és juttatnak hozzánk mindenfélét. Sokszor a nehézséget az okozza, hogy ahhoz a célközönséghez jusson el az adomány ahová valóban szükség van rá, a szállítás, főleg vidékre - ahonnan jönnek segítségkérő leveleink- eddig mindíg nehézséget jelentett.

Nagyobb gond az élelmiszer ellátás! Az elszegényedés mellett az élelmiszerpazarlással is Magyarország élvonalban áll más országok mellett. Amíg a szabályainknak (EU, Haccp...) megfelelve a vendéglátásban, élelmiszeriparban olyan mértékű pazarlás folyik amilyen a VILÁGON NINCS, addig akadályozzuk ennek a problémának a megoldását.

A mi célunk éppen a 10.-én induló verőcei családi táborunk kapcsán egy készülő dokumentum filmen keresztül bemutatni a magyar valóságot: - Anyai jogok a gyermekéhezés hátterével- elnevezésű projektünkön keresztül, mellyel bekerültünk a DokuArt Palantir film programjába.

A napokban írtam egy cikket pontosan a témával kapcsolatban. A kommentekben sokan lerohantak szociális érzéketlenségemre hivatkozva, amikor felháborítónak éreztem a migránsok segítését magánadományokból, miközben Magyarország rengeteg gyermek él mélyszegénységben! Mi a véleményed erről?

Az első beérkező hullám alakalmával mi is segítettünk migránsokat, ezzel nincs is probléma. Azzal sincs, hogy mindenkinek megvan a maga útja és prioritása. Nálunk is volt önkéntes , aki a tábor előtti napon jelezte, hogy a mirgánsoknál folytatott önkénteskedést válaszja inkább,  ezzel sincs semmi gond. Gond a megosztottság ,  a szabad véleménynyilvánítás és szabad akarat elfogadásának hiányában van és ez ismét egy társadalmi probléma! Ismét csak az arányokra és a figyelem központjára (a fókuszra)  hívnám fel a figyelmet. Nem akarni látni, észrevenni egy problémát - magyar szegénység -  éppoly hiba, mint a menekültekkel szembeni előítéleteink.  Aki Magyarországon élve nem nézett még szembe a (magyar)gyermekéhezés problémájával, az az éhező migránsgyermekeket hogyan tudja segíteni? Te pedig ,akinek kezében ott van egy kiló kenyér elédállítanak egy magyar és egy migráns gyermeket , odaadnád csak a magyarnak...NEM HISZEM!Tudom, hogy nem!Elfeleznéd! Ahogy több millió honfitársad is. Ez így lenne rendjén, de most nem így van, ezen kell változtatnunk! Lássuk meg,  vegyük észre a szomszédunkban élő anyát, az utca végén lakó özvegy bácsit, a nénit aki a boltban naponta a forintjait kuporgatja...itt élnek köztünk! Eddig is itt éltek, ezután is itt fognak!

A legtöbb ember nem tudja értékelni a pénz erejét és mértékét! Számotokra mit jelentene 1.000 forint adomány?

pl: A 10.-ei verőcei táborunk szálláshelyének a díja: 1000.-ft/fő/nap ( a balatoni szálláshelyek kicsit drágábbak) 1 gyermek napi élelmiszerellátása a táborokban: 1500.- 

Miért a ti célotokra áldozzanak azok az emberek, akik az éppen "divatos" migráns kérdésben adományoznak?

Mert, ha így haladunk, ezekből a gyermekekből is "migránsok" lehetnek...egy idegen országban....jobb ellátással!!!(???) , úgy, hogy a "MAGYAR TENGERT" még sohasem láthatták....

Akinek megjött a kedve, az milyen formában érhet el titeket?

Elérhetőségeim: Torma Zsuzsanna 

edenkerttabor@gmail.com 

Facebook: Édenkert tábor

Adományokat  a Kárpátmedence Természeti Értékeiért Alapítvány  MKB számlájára várunk: 

HU37 10300002-10587152-49020031

Adószám: 18335321-1-10

A rajzokból 40 keretezett képpel indítunk vándorkiállítást, mellyel  a jövő évi táboroztatás finanszirozási forrását szeretnénk megalapozni. Ehhez keresünk céges partnereket, akik vendéglátóegységeikben, irodáiakban, rendezvényeiken szívesen fogadják a színes , vidám gyermekrajzokat!

Köszönöm a válaszaidat és sok sikert kívánok!

 ::::

A cikk végén láttok egy "donate" gombot. Kérlek, amennyiben ma szeretnéd támogatni a blogot, akkor azt a pénzt juttasd el az Édenkert tábor részére. A "donate" gomb NEM azaz nem az Édenkert tábort támogatja, hanem a blogot. Sajnos nem tudom ebből a cikkből kivenni, mivel belelett a kódillesztve automatikusan minden cikkhez.

Tehát mégegyszer! Ha ma támogatni akarsz valamit, akkor NE a blogot támogasd, hanem a gyerekeket! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr77695564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsany F. 2015.08.10. 21:14:20

Ha valasztani kell, akkor inkabb az afrikai menekulteknek segitsunk, mint magyar gyerekeknek. A menekultek hamarabb szavaznak rank, mint ezek az ostoba magyar.

Medgar 2015.08.10. 21:31:24

@Gyurcsany F.: Minek kell ideböfögni, ha segíteni nem akarsz? Valóban a bevándorló kérdés jelenleg Európa egyik legfontosabb kérdése, de nem itt a helye. Inkább pénzt küldj, mint a hülyeségeid mantrázd.

Pipas 2015.08.11. 06:56:53

"Mozgalmunkkal hátrányos helyzetű családokat jóléti szolgálatával foglalkozunk fókuszban a gyermekéhezés témakörével. Célcsoportunk körében az anyagi nehézségek mellett a nyaralás élménye"

Jó, akkor most éheznek vagy csak nem tudnak elmenni nyaralni?

Untermensch4 2015.08.11. 19:13:33

@Pipas: Egy nyaralás élménye "tovább kitart" mint ugyanolyan értékű élelem megevésének lelki hatása. Mellesleg nyaralás közben adnak enni is nekik, így a hatás összeadódik.
A cinizmus minőségét is emeli a jó szövegértés (értő olvasás)...

Pipas 2015.08.11. 21:44:16

@Untermensch4: A Maslow-piramis alapján nem nagyon foglalkozik nyaralással az, aki éhezik. Sem azok, akik éhező embereken akarnak segíteni. Szerintem.
süti beállítások módosítása