Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ha sáros a brókercég, akkor most éri meg borítani a bilit!

2015. április 16. - Szarvas Norbert

images_12.jpegLehet nem fogod elhinni, de ha van érdemes idő az asztal borítására, akkor az most van. Mármint ha brókercégem lenne és még csaláók is lennénk. Most lehetne igazán a radar alatt haladni a kicsiknek, amíg a közvélemény, a politika és a hatóság a BC és Q ügyekkel foglalkozik. Csak hogy bizonyítsam az elméletemet: te mennyit olvastál, hallottál már a Hungária Értékpapír ügyéről? Tudod, hogy hány ezer károsultja van? Tudod mennyit csaltak el? Tudod, hogy miről szólt a történet? És a Kun-Mediátor legújabb versenyzőnkről valami infó esetleg? És akkor te hiszel még a Mikulásban? Nyílván nem véletlen, hogy hirtelen ennyi csontváz borul ki egyszerre. És azt sem hiszem, hogy a felügyelet a BC ügy kapcsán szerezte meg a szükséges gyakorlati tapasztalatot és jött bele annyira a felügyeletesdi játékba, hogy a végén elkezdte magát komolyan venni... Nézzük a táblán levő bábúk tulajdonosainak az érdekeit...

Politika

Na gyorsan essünk túl a papírformán. Szerintem már a hülyének is bebizonyosodott, hogy a Fidesz igencsak érintett a Q ügyében. Valószínűleg ez a kormányzati garnítúra az "emútötév" és a "brókerkormány" gúnynevekkel (és vaskos milliárdokkal) vonul be a historyba. Nekik nyílván érdekük, hogy a habzó szájú letargikus tömegeket (plusz Mari nénit) lekussoltassa. Ezt úgy lehet, hogy mélyen a zsebükbe nyúlnak ( mármint a pénzintézetek zsebébe), és onnan gyorsan kompenzálják saját hülyeségeiket. De persze az egész magyar sajtót, aki vadássza ezeket a híreket, egyszerűen nem lehet megetetni és lefizetni. Cserébe viszont borulnak ki a bilik, ha már így alakult. A politikai elit érdeke egyértelmáen az lenne, ha minél több bórkerbotrányra szakosodott kisiparos állna ki a nyílvánosság elé, hiszen ezzel a figyelmet komolyan lehetne porlasztani, megosztani. 

Ügyfelek, társadalom

Gyorsan eloszlatom az evólúciós méretű félreértést. A károsult ügyfelek nem azonosak a társadalommal. Ettől kezdve pedig bátor elvárás, hogy a társadalom kárpótolja a kockázatot vállaló ügyfeleket hibás döntésükért. Mégis ez történik. De nem akarok ennyire szarrágó lenni, mert még sok Like-ot vesztek a Face-n. Szóval a "társadalomnak" a látszólagos érdeke az lenne, ha most húzóra mindenkiről kiderülne minden és tiszta lappal nézhetnénka jövőbe. 

De!

A társadalomnak egyáltalán nem érdeke a brókercégek további összedőlése, csalások kipattanása. Már most elindult egy komoly gazdasági kataklizma, aminek következményei beláthatatlanok lesznek, aminek a számláját a gyerekeink fogják megfizetni. Történt ugyanis egy pár hónappal ezelőtti jóslatom beteljesülése, miszerint a kormány mindenféle pénzpiac tönkretevő, brókercég bedöntő lépéssel igyekszik az emberek pénzét kivarázsolni a tőkepiacokról és elérni, hogy állampapírba fektessenek, mint egyetlen kockázatmentes opció. Sajnos igazam lett, mivel az állampapír eladások márciusban drasztikusan emelkedtek és azóta is folyamatos a dübörgés.

Ez most miért baj?

Meg kell érteni, hogy az Állam pénze a te pénzed közvetetten. Semmi mást nem teszel állampapír vásárlásakor, mint a saját pénzedet berakod a saját "kasszádba", ahonnan lejáratkor többet veszel ki (magyarul a másik kasszájából is el kell venni). Persze ez nem ennyire dúrva, mint ahogyan hangzik, de mégis ez a valóság, csak be kell látnod. Állampapír vásárlással te tulajdonképpen piacról hitelezed meg a magyar Államot. Ők tőled vesznek fel hitelt, amiből a működésüket és terveiket meg tudják valósítani. Amikor neked prémium kamatokat ígérnek fixen, az első nekifutásra azért jó, mert több pénzed lesz. Második nekifutásra pedig azért szar, mivel az Állam azért szorul rá az ismert mennyiségben hitel felvételére, mert eddig sem tudta kitermelni saját magát. Ha pedig nem tudja kitermelni saját magát (aka el van adósodva, mint a szar), akkor szerinted miből fogja kifizetni a te és még több tízezer társad prémium, banki hozamon felüli kamatát? 

Ez költői kérdés volt.

Egyértelműen rákényszerül majd újabb hitel felvételére vagy pedig kénytelen lesz emelni a bevételi oldalt (adók), vagy csökkenteni a kiadást (egészségügy, oktatás). Bármelyik verzió is következik be, az neked biztosan fájni fog hosszú távon. Ráadásul ezek a fajta állami refinanszírozások baromi jól mutatnak az állami könyvelésben, amivel verheti a politikus a mellét, hogy milyen ügyesen csökkentette az eredményt. Tulajdonképpen nem csökkentette, csak elvett innen 2000 milliárd Manyup pénzt, onnan pedig felszívott horribilis garantált kamatra piaci hitel (prémium állampapír). Szóval van baj és lesz baj, hiszen már most túlzott mennyiségben értékesítik ezeket a papírokat. Ráadásul ezek a kipattant brókerbotrányok és a kormány kommunikációja egyértelműen az állampapírok biztos világába befolyásol téged. A többit meg gondold tovább...

Brókercégek, pénzintézetek, akik nem csaltak (legalábbis nem így)

A pénzpiac törvényesen működő felének nem érdeke a további botránykozás, hiszen minden egyes negatív történés ebben a kényes szituációban évekkel veti vissza a pénzintézetek és a gazdaság rendes működését. A rendszer akkor működik, ha a társadalom bizalma erős a pénzpiac irányába. Jelenleg nagyon nem az. És ez minden botránnyal egyre rosszabb. Ha pedig nem lenne elég a pénzpiac ártatlanabb felének a tény, hogy a csalók miatt csökken a bizalom és a potenciális ügyfelek száma, akkor még nyugodtan belekalkulálhatjuk a bűnvadász bőrébe bújt politikát is, akik mindenáron velük akarja kifizettetni a károsultakat. Majd a babérokat megint a politika aratja a pénzintézetek kárára, mivel nekik már senki nem hisz.

Brókercégek, akik csalnak.

Nyugodtan hidd el bárkinek, hogy még tucatnyi Hungáriához hasonló csalás működik a piacon. A kérdés az, hogy kibuknak e most vagy sem. Jobb kérdés lenne, hogy szükséges e a kibukások egy magasztasabb cél miatt? Az biztos, hogy előbb vagy utóbb le fognak bukni. Az is boritékolható, hogy elkezdődik a hajtóvadászat és a felügyelet a következő választásokig nem fog megnyugodni. Ez politikai érdek jelen pillanatban. Most ezek a csalók vagy hatalmas golyókat növesztenek és folytatják tovább a bulit, vagy azonnal borítják az asztalt és radar alatt megússzk a minimálissal? Ugyanis nem gondolom, hogy a média megremegne attól a hírtól, hogy xy brókercég 50-100 millió forintot lopott el és csődbe ment...Ráadásul a hatóság most a nagyokkal (BC, Q) van elfoglalva és azzal, hogy minden politikai szálat eltűntessen (konteó alert! Ugyanis ilyet nem feltételezhetünk....). 

Szóval srácok, most vagy soha! Ez a ti érdeketek. 

Honnan tudhatod, hogy bajban van a pénzed?

A legegyszerűbben onnan, hogy megnézed a szerződésed, mennyi hozamot garantálnak. Ha ez a hozam kétszámjegyű, akkor bajban vagy! És felhívnám a figyelmedet századjára, hogy garantáltan ne akarj ekkora hozamot elérni, mert ott mindig nagy lesz a teljes bukás veszélye. Az más kérdés, ha olyan helyen van a pénzed, ahol elérheted a kétszámjegyű hozamot, de nem garantálják, és beszéltek neked kockázatról!

Aztán vannak még jelek, mint az elérhetetlen ügyintézők vagy egy BEVA védtelenség. Igazából a legjobb ha belátod a valóságot és:

NEM akarsz Monopolyzni a Gazdálkodj okosan szabályaival...

 

Ha van kérdésed, vagy segítség kell, esetleg egy tipp (nem tuti, nem kétszámjegy garantált), akkor írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr687373948

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szarvas Norbert: Ha sáros a brókercég, akkor most éri meg borítani a bilit! 2015.04.16. 20:39:01

Ha brókercégem lenne és még csalók is lennénk, most lehetne igazán a radar alatt haladni a kicsiknek, amíg a közvélemény, a politika és a hatóság a BC és Q ügyekkel foglalkozik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laszlos 2015.04.17. 09:15:52

Az MSZP kijelentette hogy nem lehet behajtani a bróker vezetők, valamint az érintettek vagyonát, pedig elfogadta az országgyűlés! Ezt honnan tudja? Nemtán a beidegződés? lásd.tapolcai választás

István Tamasi 2015.04.17. 10:25:49

Kirajzolódnak végre az összefüggések:
1. A narancsmaffia múlt év ősze óta tartó földcsuszamlás méretűnépszerűségvesztésével egy időben ketzdődtek a sorozatos bank- és brókerbotrányok, bedőlések!!!
2. Vajon miért kapott tarsoply 3 hét laufot szabadlábon a botrány a Q. bedőlésekor és vajon miért csak a Q. károsultjai kapnak kárpótlást 30 milláig??? Talán csak nem valami súlyos Q-fideszvezérek közötti mutyi eltusolás a cél??

a nagy hohoohooo 2015.04.17. 10:26:03

"Mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni" - mondta cinikusan Simicska Lajos a Kaya Ibrahim-ügy idején, valós magyarázat helyett.
Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök: ... "Ha a felügyelet azt látja, hogy egy adott cég kétszer akkora hozamot kínál mint a versenytársai, ki kell menni, meg kell nézni, mit csinálnak forrás-oldalon... Van erre egy szuper-felügyeletünk nagyon sok, nagyon kemény jogosítvánnyal..." "Úgy tűnik túlságosan sok költségvetési pénz van kint..."
Arra a kérdésre, hogy kinek kellene vizsgálni a brókerbotrány történéseit "...most nincs a fejemben névsor, de össze lehet szedni az országban öt embert, akik a pénzügyi, büntetőjogi, államháztartási részét is ismerik.... Nekem most csak egy elhunyt ember, egy professzor van a fejemben...."
Szalay-Berzeviczy Attila, korábbi tőzsdeelnök: Giró-Szász felvetésére, hogy a szakma szűrje ki a simliseket: "Nem mi döntjük el ki jöjjön közénk. Mi nem mehetünk be a konkurenshez ellenőrizni... erre az adófizetők pénzén tartunk egy szuper-felügyeletet, a Magyar Nemzeti Bankot". "Hogyan lehetséges az, hogy a pénzpiacon egy 300 milliárdos lyukat éveken át nem vesznek észre?" "A svájci frank januári esete után azonnal lépni kellett volna a felügyeletnek. Ez sok pénzintézetet megrendített, külföldön is. A külügy lépéseinél sokkal fontosabb kérdés: vizsgálták ennek hatását a magyar piacon?" (ATV)
Bod Péter Ákos tőlem "plagizált"!
Én már a Baumag piacra kerülésekor azt mondtam,
hogy ha ők - mármint a Baumag - törvényesen, szabályosan tudnak nagyságrendileg nagyobb hozamot biztosítani, akkor az összes többi pénzintézetnek - ahogy anno mondtam - szíveskedjen haladéktalanul szakértelem és hanyag gazdálkodás miatt bezárni!

Nix ugribugri mondá a nemzetmegvezető ,mindig ez a szőrszálhasogatás!
A nemzetmegvezető már tudta 9-én, hogy 10-én a Tarsolytól levél fog érkezni, ezért írta neki még ezen a napon, hogy majd egy miniszter megkeresi a levél ügyében. Mit nem lehet ezen nem érteni?
A FideSSék még a kézenfekvő magyarázattal is képtelenek előjönni, miszerint a levél este jött, magánlevélként, és csak másnapra jöttek rá, hogy hivatalos levélként kell kezelni, amikor Orbán Vargára szignálta.
Ami önmagában is igazolja, hogy nem így történt. Ugyanis mindig az igazság igényli a legkevesebb energiát. A hazugsághoz memória és intelligencia szükséges.
Bevallják, mint nép az adót ,ezek a részletek az igazán érdekesek:

"Az MNKH jelentős összeget kezeltetett a csődbe ment Quaestor brókercéggel, amely március 9-én délután utalta vissza az MNKH általa államkötvényekben kezelt 3,8 milliárd forintját - írta a hírportál"

"Úgy tudjuk, az MNKH vezetőinek március 5-én Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár jelezte, hogy ki kell venni a cég tőkéjét a Quaestortól, és másutt kell új értékpapírszámlát nyitni. Az MNKH ezután árajánlatot kért több pénzintézettől és az Államkincstártól is. Viszont nem maradt sok idő összevetni ezeket, ugyanis március 9-én hétfőn délután a Quaestor Hrurira - hamis - öncsődjéről szóló közleménye előtt pár órával az MNKH folyószámláján megjelent 3,8 milliárd forint.
Forrásunk úgy tudja, az MNKH felsővezetői megdöbbentek a dolgon, ugyanis a pénz kivonására, a vegyes (rövidebb-hosszabb) futamidejű állampapírportfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulása mellett. Úgy tudjuk, ilyesmi egyáltalán nem történt, forrásunk szerint feltehetően a külügyből szóban, telefonon adhatták ki az utasítást a Quaestornak a pénz kiutalására."

Szóval lesz mit elemezni a nyomozóknak, meg az ügyészeknek.

No meg nekünk, polgároknak. Mert ugyé mi vagyunk az állam, miénk a hatalom, a dicsőség meg másé.

Netuddki. 2015.04.17. 15:03:56

Állampapírba rakod a pénzed, a kormány elinflálja a forintot, biztos többet veszel ki? Matematikailag biztos, de mennyit fog érni?

Trackers 2015.04.17. 15:35:58

Amit írtál az állampapírokról, az minden ország által kibocsátott állampapír esetén igaz. Azaz ha igazad lenne, akkor minden ország esetén az állampapír kibocsátás marhaság lenne, és attól nagyobb marhaság csak a vásárlása.

De szerencsére rohadtul nincs igazad.
Most is, ,int általában a célod csak a Fidesz fikázása, és ezért baromságokat is összehordassz izgalmadban, ahogy szoktad.

Ugyanis az államnak szüksége van a hitelre. Ha nem kap, akkor jön az államcsőd.
Legolcsóbban pedig az állampapír formájában juthat hitelhez az állam.
És ami az államnak jó, az jó az állampapír vásárlójának, és állampolgárának egyaránt.

Éppen az a legszarabb mindenkinek ha genyó brókerek verik át az embereket, lopják el a pénzüket, ahogy szokták, miközben az állam bazi drága deviza hiteleket vesz fel.

program készítő 2015.04.17. 15:39:13

Fiktív befektetés-fiktív pénzekből,,van mit vizsgálni biztos,és mindig csak utána derül ki.

a nagy hohoohooo 2015.04.17. 16:05:45

@Trackers:Derága Baro...ööö..Gügye,egy az államcsőd nem attól van ,függ,hogy kap hitelt az állam,vagy nem ,hanem a felelőtlen ,pazarló gazdálkodástól,többet költ mint amennyi bejön,vagy a takaró hossza ha ismered,kettő,normális jól működő ország a GDP-ből ad,osztogat,fejleszt modernizál aminek alapja lásd előbb a gazdaság.
Harmadszor nem az állampapír a legjobb,hanem a befektetési,s úja vissza a normálisan működő államhoz.
Konklúzió ,az állam működése,s az ellenőrzés szar,maffiaszerű.
süti beállítások módosítása