Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Átvernek a postán?

2015. március 16. - Szarvas Norbert

posta.gifBiztosan veled előfordult már az az atrocitás, amikor naívan elmentél a postára levelet feladni/számlát befizetni, és az ilyenkor "kötelező" szöszmötölés közben megpróbáltak neked eladni egy sorsjegy/lottó/ nyugdíjbiztosítás/lakáskassza/lakásbiztosítás kombót. Ilyenkor egy jót mosolygok a témán, mivel nem gondolom, hogy a megfelelő gyakorlati tudást a pénzügyekhez össze lehet szedni a postán ülve, levelet válogatva. Finoman elutasítom, mire néha képembe kapom a kontrát. Ha megkérdezem, miért  kössek ott helyben befektetési terméket, akkor pedig kapok valami hivatalosnak tűnő választ, amit valószínűleg a hozzá nem értő átlagos emberek kajálnak. És már készen is van a tökéletesen működő gépezet. De tényleg ott van ennek a helye?

 

kepernyofoto_2015-03-15_14_15_33.png

Erre a hírdetésre kaptam fel a fejem igazából és döntöttem a cikk megírása mellett. Első kérdésem az volt magamnak, hogy tényleg azért kössön valaki Posta nyugdíjbiztosítást, mert kap egy csudijó tablet gépet mellé? Ez mennyire racionális szempont már? Persze nem ismeretlek a pénzpiactól, ha időnként árukapcsoltan "összeházasodnak" valami divatos multival és elkezdik a termékeiket kiszórni a kötésért cserébe. Ezzel szerintem nincsen semmi baj. Sőt! Ha véletlenül kapnék egy kütyüt a kötésért, amit kiválasztottam magamnak, akkor még örülnék is neki. De!

De! Minket óva intenék attól, hogy azért kössön bármilyen pénzintézetnél bármilyen terméket, mert jár hozzá az ajándék. Más kérdés, ha ez a limitált ajándék felgyorsítja a döntéshozatalt és az amúgy előre kiválasztott (és megértett!!!) termékkel kapjuk meg. Sajnos általában nem ez a racionalitás jellemzi a piacot. Ráadásul a Posta Biztosító ügyfélkörét és üzletpolitikáját figyelve be kell látnunk, hogy a célközönsége azok a pénzügyileg sebezhető bizalmi emberek, akik nem értenek a dolgokhoz, viszont hiszenk a Postának, mint életünk konstans szereplőjének (más okból kifolyólag). Nem futnék bele, hogy miért éri meg tabletet adni a szerződéshez. Sokan gondolhatjátok, hogy azért, mert magasak a költségek (ez vagy igaz vagy nem). Én azt gondolom, hogy senki ne legyen álszerény. Lássuk be, hogy egy min. 15e forintos havidíjas szerződésnél szinte nem számít a biztosítónak az a 10-20 ezer forint, amit az ajándékra költ. Ez nem Posta specifikus, hanem vállalkozás specifikus.

Miért köss nyugdíjbiztosítás?

Először ezt a kérdést tedd fel magadban. Miért éri ez meg neked? Itt a blogon is az elmúlt egy évben közelharcot vívtam sok önjelölt szakértővel a nyugdíjmegtakarítással kapcsolatban. Többnyira a biztosító által elérhető nyugdíjbiztosítás mellett érveltem, miközben többen jöttek a Nyesz-Önyp kombóval. Már akkor leírtam ellenérzéseimet ezzel a két termékkel kapcsolatban. Azóta sajnos engem igazoltak a történések. A NYESZ-t komolyan érinti a brókerbotrány és nem tudni hol lesz a vége. Az biztos, hogy a piacot átrendezi, a lehetőségeket szűkití. Az Önyp-kre pedig az Állam rá akarja tenni a kezét. Már az Mnyp rendszer megborításakor nyilatkoztam erről és a mai napig tartom, hogy a rendszer nem életképes "fél lábon állva". Most ultimátumot kaptak a tagok aktivizálására. És akkor nem szabad megfeledkezni a rendszer Államtól való függéséről sem. Biztos vagyok benne, hogy akármennyire nem lesz szimpatikus a kijelentésem, de a biztosítónál elhelyezett pénz van még mindig a legbiztosabb helyen a nyugdíjmegtakarítások között. 

Postán befektetni?

Postán befektetni nem egy új dolog. Generációk szoktak hozzá ehhez. Viszont a pénzvilág Magyarországon rengeteget fejlődött az elmúlt két évtizedben. Nem vagyok híve annak, hogy két levél feladása között kössünk pénzügyi terméket. Pláne nem szakképzetlen ügyintézőknél, akiknek azért kell eladni ezeket a termékeket, mert ütemterv, szakosztályi elvárás. A pénzügy sokkal komolyabb dolog annál véleményem szerint. Vannak fenntartásaim a Posta pénzügyi lehetőségeivel szemben is. Nem gondolom, hogy a legerősebb lehetőség a piacon, de még csak nem is középmezőny. Inkább egy népi hiedelmet lovagol meg és használ ki. 

Nekem még mindig fura

Ha tovább gondolom a történetet, akkor olyan érzésem támad, mintha bemennék a kedvenc kávézómba, ahol a rendelés után, de még a várakozás időszakában megdob a bartender egy tuti befektetési tanáccsal (hivatalból), amit ha nem akarok elfogadni, akkor okosba ajánl nekem egy könyvet, amit nála meg is vásárolhatok. A világ egyértelműen a specifikációk irányába tart, miközben mindenhol polihisztorok vesznek téged körbe. El kell viszont fogadni, hogy csak nagyon kevesen értenek magas minőségben több dologhoz, míg a legtöbben (megfelelő képzéssel) egy dologhoz  tudnak profin hozzáállni. 

Nem állítom, hogy nincsenek jó lehetőségek náluk. Azt mondom, hogy ne az ajándékért kössél meg bármit is. Kérj szakértői segítséget és lehetőleg olyannal konzultálj a pénzügyekről, aki főállásban napi 10 órában ezzel foglalkozik, ebben a világban mozog. És még az sem garancia semmire. Sőt! Az biztos, hogy tuti megoldás nem létezik. Van jobb és van rosszabb lehetőség jelen pillanatban. Bizonyos folyamatok (lásd: Nyugdíjpénztári rendszer) előre láthatóak, míg másokról csak sejteni lehet (lásd: Nyesz), hogy nem lesz jó a jelenlegi szabályozással, pénzügyi kultúrával. 

De amúgy gratula a marketing osztálynak a lépésért... Gundit és egy ingyen tabletet egy reklámban szerepeltetni egyenértékű egy komolyabb tömegpusztitó fegyverrel. Máris érzem az erőt, hogy lemenjek kötni a Postán egy nyugdíjbiztosítást, mivel úgyis kell valami, Gundiban megbízom (noha nem ismerem), ráadásul itt még free tablet is jár a dologhoz. Ha komolyan elhiszem, hogy mindenhol ugyanolyan "rossz" feltételekkel kaphatom meg ezt a biztosítást, akkor bizony itt a tuti választásom.

 

Ha ki szeretnéd kérni a véleményemet, akkor írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk.

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr487272051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uff én szóltam 2015.03.16. 20:36:39

Ügyesen csinálod ezt a lebeszélést a konkurrens szolgáltatókról. Ezernyi érvet tudsz felhozni, hogy máshol miért ne, mert mindenki hülye, csak te vagy helikopter.

Szerintem ugyanennyi érvet tudnál felsorakoztatni a saját többes ügynöki szolgáltatásod ellen, csak hogy, hogy nem, arra nem jut idő :-))

Pedig sokan tudnánk ebben segíteni, miért nem szabad gyorstalpalón értékesítési módszertant tanuló ügynököktől, mint közvetítőktől pénzügyi szolgaltatásokat megvenni.

vrana 2015.03.16. 22:50:04

Jó lenne, ha a posta kísérletet tenne arra, hogy kézbesítse a leveleket. Véletlen, ha a levél a postaládámban landol (XI. ker. kertes családi házas övezet) Egy része valahol a szomszédoknál, egy része meg a szemetesben. Az ajánlott levelekkel soha nem csengetnek be (otthon dolgozom), - tavalyelőtt még bedobtak egy cédulát, - tavaly már azt sem. Holott a tértivevényes levél a katasztrófavédelemtől jött. A harmadik levelet (amiből megtudtam az első kettő létezését) bedobták a postaládába úgy, hogy a tértivevényt ÉN NEM írtam alá. Le volt szakítva, gondolom aláírta valaki és visszaküldte. (Ja, mindegyik esetben otthon voltam, kaputelefon van.
A postán a biztosítástól az óvszerig mindent lehet kapni. Csak a levelekhez nem lehet hozzájutni.

vrana 2015.03.16. 22:54:53

Elfelejtettem hozzátenni, ha meglátom a postást, mindig adok neki 200 Ft-ot, hogy legközelebb majd hozza be a levelet, ha kapok, és megint lesz borravaló. A probléma csak az, hogy amire a legközelebbi levél jön, addigra új a postás. a befektetésem odaveszett .(

Shanarey 2015.03.17. 03:55:35

Magyar postáról, jót nem tudok mondani.
Az a "tukmálós" üzemmód, ami ott zajlik, azzal a sok nem a postán árusítandó vacakkal, na az egy rémálom. S ami a legrosszabb, az a szerencsétlen aki rád akarja erőltetni ezt a sok sz*rt, ő az aki nem tehet erről az egészről, és ráadásul ha nem "tukmál" elég jól, még ki is rúghatják. A másik pedig a csomagok eltűnése. Értem én, hogy mindenhol akad egy lopós emberke, na de annyi csomagot ami egy év alatt ott eltűnik, egy ember nem tud ellopni. Tavaly, az édesanyámnak küldtem egy csomagot UK-ból, ahol élek. Ugyanebben az időben egy másik csomag is elindult Németországból, ugyanide.
Mindkét csomag "tracking" vagyis követés nélkül lett feladva. Nem is érkezett meg egyik sem. Na azóta ha bármit küldök a családomnak, fizetnem kell a tracking díját is mert különben a csomag nagy eséllyel eltűnik a Posta által működtetett bermudaháromszögben.

ebella 2015.03.17. 05:16:04

Nem is tudom mikor voltam utoljára postán. Talán egy hivatalos tértivevényest feladni, vagy három éve.

vrana 2015.03.18. 11:17:50

A Magyar Posta egy KATASZTRÓFA. (Tegnapi új(?) tapasztalat.) Nem zuhant semmi ennél a gengszterváltás óta mélyebbre. Megérett arra, hogy eltöröljék a föld színéről.

A lófa szára 2015.04.16. 23:17:24

Egy fél évet dolgoztam egy kerületi postán. Csodát láttam. Ennyi kizsigerelt, éhbérért dolgozó ember sehol sincs. Persze nem a felsővezetőkre gondolok. Csoda, hogy csak ennyi a probléma. A kézbesítők pl saját maguk veszik meg a havi kvótából megmaradt sorsjegyeket, mert különben elmarasztalják ha nem adott el egy fent megálmodott mennyiséget. (Szerencsére néha nyernek is. ) Ha nem látom belűlről, el sem hiszem mi zajlik ott.
süti beállítások módosítása