Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Most játszotta el az MNB a pénzed! Így táplálják a pánikot!

2015. március 01. - Szarvas Norbert

budacash.GIFItt van ez a Buda-Cash botrány, amit a sajtó szépen megrágott és körül elemzett. Számtalan önjelölt szakértő és megmondóember mondott véleményt, miközben beigazolódott a legnagyobb félelmem, miszerint a felügyelettel egybeolvasztott MNB képtelen megfelelően kezelni egy hasonló kaliberű helyzetet. Több sebből is vérzett a sztori, de aki azt hiszi, hogy lassan megoldás születik, azt el kell keserítenem. Nagyon sokan nem képesek továbbgondolni a helyzetet, vagy egyszerűen a saját politikai, gazdasági rövidtávú érdekein túl nem is sejtik a világot mozgató elemek feltételeit, következményeit. A Buda-Cash illetve a négy takarékból bank problémája az egész nemzet problémája lesz nagyon rövid időn belül. Olyan történések vehetik kezdetét, amik akár megroppanthatják a gazdaságunkat, visszavethetik a fejlődésünk. De persze ma ez még senkit nem érdekel... De majd holnap!

MNB a szakszerűtlen szakszervezet

Pénteken felkerestem újfent az MNB telefonos ügyfélszolgálatát a Buda-Cash botránnyal kapcsolatban. Hivatalos állásfoglalást akartam kapni olyan égető kérdésekről, mint például mi lesz a határidős ügyletek sorsa, amik az elkövetkező hónapokban fognak lezárulni, és landolnak a bedőlt Buda-Cash ügyfélszámlán. Sajnos a vonal másik végén olyan szakemberek ülnek az MNB-nél, akik képtelenek a promt és a határidős ügyeleket megkülönböztetni. Esküszöm nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, amikor a határidős ügyletemre kapott válaszba a legnagyobb magabiztossággal okfejti a vonal túlsó vége a biztosok által már lezárt opciókat. Ez mind szuper, csak a határidős ügyleteket nem zárhatták le...

Forrásaim szerint a felügyeleti biztosok hozzánemértése a legnagyobb veszélye a jelenlegi válságnak. Az eddig is egyértelmű volt, hogy az állam nem tud versenyezni szaktudásban a magánszektorral, de azért az már  a botrányos kategória, amikor brókerek elmondásai szerint a felügyelőszerv biztosainak jelentős része az életben nem látott még aktív kereskedést a tőzsdén. A probléma az, hogy jelenleg az MNB-től várjuk a helyzet megfelelő kezelését, de több ponton érződik, hogy amatőrök módjára végzik a befektetők mentését, miközben profin engedik kicsúszni a felelősöket a törvény hatálya alól.

Amatőrség?

Megjelentek hírek, miszerint a felügyelet kivonulása előtt öltönyös sötétített autós manuszok járkáltak ki-be a Buda-Crash épületében mindenféle táskával. Ha nem akarunk naívak lenni, akkor pontosan tudhatja mindenki, hogy itt bizonyíték eltüntetés folyt nyíltan a felügyelet orra előtt. Érthetetlen, hogy a felügyelet miért nem zárta le hermetikusan azon nyomban az épületet, fagyasztotta be a tulajok és hozzátartozóik  mindennemű számláit, vette fel a kapcsolatot a külföldi pénzszektorbeli kapcsolatokkal (akik a nemzetközi tranzakciókat figyelik) és helyezték 3 napra őrizet alá az érintetteket, hogy még véletlenül se tudjanak meglógni?

Ha ez nem lenne elég adag mára, akkor nem árt megjegyezni, hogy a felügyelet okozta eddig a befektetőknek és banki ügyfeleknek a legnagyobb kárt, és nem a Buda-Cash! Ugyanis a felügyelet hírzárlat révén nem érezte a mai napig szükségességét a pontos és rendes tájékoztatásra. Se bróker, se bankos, se ügyfél nem tud semmit. Senki semminek semmiben nem tud okosat mondani gyakorlatilag. A banki oldalról 1M helyett az ügyfelek az újságból értesültek arról, hogy csak 60e forintot vehetnek ki a számlájukról és azt is csak kéthavonta (Zsiga Marcell-i 47-ezres magasságokról beszélünk). Nem történik meg az a tájékoztatás, ami egy ilyen helyzetben a megfelelő és elvárt lenne a pánik minimalizálása végett.

El kellett volna mondani!

Már a botrány kirobbanása előtt lehetett tudni, hogy szar a szabály, amelyik 1M forintot engedélyez az ügyfeleknek ilyen helyzetben. Egyértelmű, hogy egy hírnevében megrongált nyomozás alatt álló bankból mindenki ki akar minden pénzt venni. Ilyen esetben pont az a legrosszabb, ha mindenki mindent kivesz, mivel pontosan ezzel dönti be a bankot, aki nem fog tudni egy hirtelen és drasztikusan megnövekedett ügyfélígényt kielégíteni. A felügyeletnek ez valahogyan eszébe jutott és lecsökkentette a fejadagot 60e/3hó/kopf-ra. Ez pedig a f.ckyou kategória, ugyanis ekkora összegből még ételt sem fognak tudni az emberek. Nekik nem válasz az, hogy de folyik a nyomozás. Egy ilyen esetben biztosítani kell akár OBA/állami forrásból a megélhetéshez szükséges minimumot az ügyfél számláján levő keret erejéig (tehát, akinek van a számlán 40e forint, az egyértelműen nem kap 100 ezret, de legalább a 40-et megkapja).

Az MNB-nek ki kellett volna állni és elmagyarázni a helyzetet a közvéleménynek, hogy pontosan a helyzet instabilitása miatt nem engedélyeznek nagyobb pénzfelvételt. 

A Buda-Cash ügyfeleket a felügyelet rabolja ki

Mondjuk ki: A Buda-Cash-nek minden forgatókönyvben vége van. Már megírtam, hogy a befektetői piacon csak a jóhír az érték. Ha a jóhír és bizalom sérül, akkor vége van. A felügyelet olyan amatőr módon és inkorrektül akarja a befektetőket megvédeni, hogy az okozza  legnagyobb kárt. Az még indokolható lett volna egy ideális világban, hogy felfüggesztik a kereskedést a statikus vizsgálható állapot létrehozása miatt (bár a befektetői világban egy picit ez is döcög). Viszont nem tudom eldönteni, hogy csibészségről vagy hülyeségről beszélhetünk akkor, amikor megemlékezünk a nyitott pozíciók biztosító bezárásával kapcsolatban?

Fontos megérteni, hogy az értékpapírok az ügyfelek tulajdonát és nem a Buda-Cash jogát szimbolizálják. Magyarul a ténylegesen befektetett és ellenértékként kapott értékpapírok még mindig az ügyfél vagyonát képezik és adják. Ezzel nincsen gond hiszen a jogi környezetet megteremtve az ügyfelek átkérhetnék a folyamat lezárulása után más szolgáltatóhoz a számlakezelést. Viszont abban a percben, amikor a biztosok elkezdenék lezárni a pozíciókat és eladogatni a papírokat kezdődne az igazi probléma. Ugyanis az értékpapír ellenértéke (ügyfél tényleges pénze) visszakerülne a Buda-Cash-nél vezetett értékpapír számlára. Magyarul landolna a közösben. Ez azért problémás, mert a BEVA 6 M forintig térít.Eltűnt 100 milliárd forint, amit a BEVA és OBA nem fog teljesen téríteni. Ráadásul egyre inkább haladunk abba az irányba, hogy a csontvázak kiborulnak a szekrényből és kiderül, hogy bizonyos portfóliók mögött nem történt igazi vásárlás. 

Ezek a portfóliók netto hiányt jelentenek jelen pillanatban, amit a BEVA 6 millióig fog téríteni. De a BEVA nem akar minden pénzt beáldozni. Helyette lezárják az ügyfelek nyitott pozícióit, visszakerül a pénz a Buda-Cash-hez és majd a közösből jól szétosztogatják azoknak is, akiknél nem vásároltak valódi papírokat. Ez az igazi kárenyhítés. Bár szerintem azt az embert nem fogja megnyugtatni, akinek van benn 50 millió forintja, és valódi értékpapírjai voltak, most viszont a felügyeleti mentőöv csinál az 50misiből 6 misit. De legalább mindenki kap valamit vissza.

Történelmi atombomba a magyar pénzpiacon

Számtalan környezetben hangoztattam már véleményemet, miszerint magyar szempontból a legveszélyesebb következménye a válságnak nem a CHF hitelek voltak, hanem az amúgy is alacsony és sebezhető pénzügyi kultúrával rendelkező magyar társadalom önigazoló bizalomvesztése. Pedig a modern társadalmi irány egyértelműen a hosszútávúság, a megtakarítási hajlandóság és a pénzszektor iránti nem feltétlen bizalom megléte. Érezhetően kezdett az elmúlt 1 évben helyreállni a bizalom, erre megtörténik egy ilyen helyzet, amit a felügyelet totálisan félrekezel. Már most megtörtént a baj, ugyanis Marika néni nem a Buda-Cash-ben csalódott (pláne, hogy pénze sincs ott), hanem a magyar pénzszektorban. Ugyanis ha itt megtörtént ez, akkor bárkinél megtörténhet! Ugye, Marika néni?

Már a következő hetekben a felügyelet bénázásának folyományaként elkezdődhet egy eladási pánikroham, ami több brókercéget be fog dönteni, mint amennyit a válság termelt. Ezután/emellett következhetnek a banki betétek tömeges felvétele is, ami a banki szektor nyomoríthatja meg. És akkor lehet tovább gondolni. Nem lesz képes minden pénzintézet azonnal táplálni a pánikot, ami további pánikhoz fog vezetni, ami önbeteljesítő módon taszít minket a mélybe. Ez egy olyan kártyavár, ami elkezdett üsszedőlni pontosan a felügyelet határozottlansága és az emberi természet miatt. Fura, hogy ezt látszólag a döntéshozásban még senki nem fogta fel. Mintha minden ilyen helyzetben abban reménykednének, hogy a társadalom a végletekig képes felejteni és emgbocsájtani. 

Bankok, biztosítók és brókerházak szerepe

Világviszonylatban nézve a bankok nagyon szívesen nyújtják a mancsukat az államnak/kormánynak segítség miatt, ha éppen eljátszották az ügyfelek pénzét. Pontosan tudják, hogy a bankrendszer vége a politika végét fogja jelenteni minden forgatókönyv szerint. Most viszont pontosan ennek inverze történt. Az államnak kellene összefogni a pénzügyi szektort (bankok, biztosítók, brókercégek, BEVA, OBA, stb...) és elmagyarázni nekik, hogy mennyivel olcsóbb most azonnal összefogni, betenni a közösbe és kártalanítani, mint kivárni megint a végét (mint CHF hitelek esetében) és elveszíteni a piac bizalmát. Ugyani ha a szerencsétlen magyar birka nem bízik abban, hogy a pénzét elhelyezve legalább a pénzintézettől nem kell féltenie, akkor nem fog betétre valót gyűjteni. Nem fog hosszú távon gondolkodni (ami mindenkinek rossz-főleg állam bácsinak), ráadásul mindent elkölt. Ez úgy megnyomja mesterségesen az árakat, amikhez a magyar átlagfizetés nem fog tudni igazodni. Magyarul nem azért lesz az IKEA bútor 600.000 forint a 200.000 helyett, mert a fizetések ennyivel nőttek, hanem azért, mert az ügyfelek a megtakarításaikat mániákus költekezésbe helyezték át. 

Sajnos már most látom, hogy ez egy idealista lázálom a részemről, mivel senki nem hajlandó kicsit tovább gondolkodni. Ráadásul a helyzetet jogosan nyomorítja a mostani kormány pénzszektorbeli ámokfutása, ami miatt a szektor már most több száz milliárdos veszteséget volt kénytelen elszenvedni. Megint visszaütnek az alapvető közgazdasági tanok, fizikai elméletek. Az energia nem vész el csak visszalakul, ráadásul nem lehet bűntetlenül unortodixálni, ugyanis egyszer visszakapod a pofádba. Most kapjuk vissza.  Egyébként már elkésetünk a válságkezeléssel. Ezt a Buda-Cash sztorit csírájában kellett volna elnyomni, szakértőket bevonni, szakártők felügyelete alá helyezni a menedzsmentet, garanciát vállalni az eltűnt pénzek iránt és elmagyarázni a banki ügyfeleknek, hogy mi miért történik! És ebből lehetett volna építkezni a felelősök megtalálásával, a probléma kibontásával illetve a felügyeleti szabályok racionalizálásával, szigorításával. 

Ennek hiányában jelenleg mindenki imádkozik egy jobb forgatókönyv miatt. Imádkozni a banki számlatulajdonos, a befektető, de még a bank is, biztosító is, brókerházak is és a biztosok is térden állva esdekelnek és reménykednek. Senki semmi konkrétat nem tud, de a lufit már felfújták.

 

Ha van valamilyen kérdésed, tudok valamiben segíteni vagy csak a tanácsomra van szükséged, akkor bátran keress fel: szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

  

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr77230263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róth Manó unokái 2015.03.01. 13:31:11

Gratulálok ehhez a sok ostobasághoz, amit idehánytál.

Bernard 01 2015.03.01. 15:09:30

Szarvaskám, ez a kis irományod egy gondosan megfogalmazott ostobaság halmaz, szakértelmed én megkérdőjelezem. Annál is onkább, mert a bankbetétek amit Te annyira féltesz, csak elvétve vannak. Ha nem vetted volna észre, a lakosság a pénzét már régen átirányította az állemkötvények és egyébb befektetési piacok felé. A lopás az lopás, hiába igyekszel ezt úgy feltüntetni, mint az ellenőrzés
hányából adódó tragédiát. Aki becsületesen űzi a mesterségét, az akkor sem lop, ha egyáltalában nincs ellenőrzés. De akkor a balliberális pöcsöknek nem volna lehetőségük és alkalmuk hülyeségeket felróni a kormány számára.

kovesipeter 2015.03.01. 16:14:49

@Bernard 01: Az a baj, hogy az ilyen hozzászólások veszik el a tisztességes szakemberek kedvét attól, hogy segítsen a hozzánem értőknek. Egy szakmai kérdésbe balliberálisokról beszélni egyértelműen jelzi számomra, hogy nem mint hozzáértő, hanem mint politikai drukker közeleti meg a kérdést. Pedig pont ez a baj, hogy a kompeteciát nem pótlhatja a poltikai ügybuzgalom. Az MNB felügyeleti tevékenység jól jelzi a kontraszeleció meglétét. A butácska és képzetlen fönök, aki nem vezető típus, jellemzően nem magánál okosabbat fog felvenni maga alá, mert abból úgy gondolja, hogy baja lenne, hanem még butábbat. A szakértelmet nem pótolja tehát a politikai szimpátia. De mivel az egyész FIDESZ rendszer a bennfentesek szerint erre épül fel fel, nincs min csodálkozni. Ezzel én azért nem értek egyet, hiszen valamilyen eredményt azért az ország elért. A szomorú azonban az, hogy még így is jobbak , mit az említett bal- és liberális kormányok kormányo. Milyen kánaán lenne ebben az országban, ha nem politikai, hanem szakértelem alapján történne a kiválasztási és működési folyamat.

fay rodisz 2015.03.01. 16:27:57

@kovesipeter:

" Milyen kánaán lenne ebben az országban, ha nem politikai, hanem szakértelem alapján történne a kiválasztási és működési folyamat. "

Ez igaz. Pl. a közlekedési hatóságot egy közlekedésmérnöki és gazdasági diplomával rendelkező egyén vezeti.

Ja, nem, ez a ballibek alatt volt, aztán amikor jött orbán, vele a hülyék Kánaánja és megmentette a nem saját oligarcháitól az országot, akkor a helyére ültettek egy addigi seggnyaló fidesznyik osztályvezetőt, akinek sem a közlekedéshez, sem a gazdasághoz nem volt köze. Éljen, hasítunk.
Az ilyeneket tömegével lehet sorolni, ha lenne némi rálátásod az állami szervekre, mindenhol a tudatlan tajparaszt fideszesek kerültek a hatalomba, a régi ballibes szakembereket elzavarták, a birkamenetes idióta fideszfan meg örül, hogy milyen Kánaán lehetne.

2015.03.01. 16:28:10

Magyarország nem csak a 10 millió fociszakértő, hanem a 10 millió gazdasági szakember országa is. Mindenki hülye, hozzá nemértő, dilettáns, nem így kellett volna, stb. stb. ... Persze mindezt utólag és mindenféle konkrétum nélkül kinyilatkoztatva. :)

Ettől függetlenül én azért szívesen olvasnék egy felsorolást, amiben a poszter pontól pontra leírja, hogy szerinte mit kellett volna tenni.

a nagy hohoohooo 2015.03.01. 16:46:58

Erről a Bróker dologról...
A Rogán féle hárítás, automatikus.
A megmaradt elvakult, manipulált, közösség és Eu-egyenlőség ellenes FideSS -jobbikos bandának (sajnos) ennyi kell és megy tovább az élet...náluk.
Kimondják, elmúlt nyolc év, gyurcsányi stb, szocialisták, és hordják tovább a kokárdát karácsonykor is..Igaz a betétesek meglopása közel 15 éve mehetett.
És egy sokkoló, kivonok tizenötöt. az eredmény :2000. tehát tisztán láccik, hogy a FideSS keze belelóg a kakiba , merakkor ők voltak hatalmon. nem szeretnék most fidis lenni, mert bebizonyosodott a csalás.
Azért csak jelzem, hogy az ekkora méretű pénzintézetek, pénzügyi vállalkozások, minden hónapban jelentéseket küldenek a felügyeletnek, aztán évente összesített jelentést is. Aztán részletes beszámolót az éves működésről. Az öt év csak az átfogó, teljes vizsgálatra vonatkozik és az nincs leírva, megtiltva, hogy gyakrabban is legyen ilyen. 5-évente kötelező, de bármikor ellenőrizhet a felügyelet, akár szúrópróba szerűen is.
Rogán megint mondott valamit, ami a maximális hozzáértéséről tanúskodik és megpróbálja másra kenni a szart. És közben mit csinált a NAV? Ők nem vizsgáltak semmit 10-15 éven keresztül? Nekik nem tűnt fel semmi? Nem volt egy fillér adóhiány, késedelmes befizetés, hibás igazolás a befektetési számlákról vagy bármilyen ügyletről?
Mit is mondott a szeretett vezér a hű talpasainak és alattvalóinak ? Azért kell hogy a bankok magyar tulajdonba kerüljenek, hogy ne vigyék, ne talicskázzák ki külföldre a hasznot .
Igaza volt a kedves vezetőnek, nem kell azt kivinni, mert van ott aki ellopja helyben .
Hát nem érdekes ? Magyar bankból csak magyar lopjon, a többi nem számit, mert a sok birka majd kifizeti .A bankok kinyírása szándékos. Ezek a bankok ugyanis korábban hosszú évtizedeken át megbízható, jó kis takszövök voltak, néhány éve pedig csak azért menekültek a brókercéggel való szövetségbe, hogy megússzák a takarékszövetkezetek teljes központosítását és államosítását.
Most lesz indok végleg kipusztítani őket. Még azt sem tartom kizártnak, hogy szándékos volt a folyamat, és dehogy tartott 15 éve - legfeljebb 4-5 éve.
Kell minden a mutyihaveroknak, csókosoknak, ha nincs szabad piac, majd csinálnak nekik, vagy magukhoz terelik a csalódott ügyfeleket. Most már nem a politikai hatalom a cél, mert az pillanatok alatt el fog veszni, de amit most megszereznek, az megmarad nekik, cégek, koncessziók, földek, vállalatok, stb. Mindenképpen le fogják nyúlni az emberek pénzét, így vagy úgy.
Hogy miért éppen most lett annyira fontos beborítani a céget és ezeket a bankokat: ismét be lehet keverni a szocikat, megzavarni az embereket, akik az utóbbi hónapokban tömegesen pártolnak el a narancsuralomtól. Ezenfelül érdemes utánanézni, milyen simlik készülődnek éppen most, amelyekről szintén el lehet terelni a figyelmet.

a nagy hohoohooo 2015.03.01. 16:49:13

@Róth Manó unokái: Géza bácsi csodálkozva nézi Pistikét, aki a fa tövében guggol csukott szemmel.
- Mit csinálsz, Pistike?
- Szarok.
- Ahhoz előbb le kellene tolnod a nadrágod.
- Minek?
- Mert úgy szokás.
- Miért?
- Apád nem tanított meg rá?
- Mire?
- A higiéniára.
- Nem értem.
- Higiénia, tisztaság. Kapisgálod?
- Ne..e..em érte...m!
- Nem is érzed? Tisztasááág. Hm?
- Mi van vele?
- Ááá, reménytelen, hagyjuk.
- Na mi van Gézabá, elfogytak az érvek?

a nagy hohoohooo 2015.03.01. 16:57:16

@Bernard 01: Attól nem leszel nagyobb kakas a szemétdombon ha hazudozol ,terelsz,csak a szemét magasabb alattad! Mert nem csak hogy " 5 évente kell ellenőrizni a brókercégeket " hanem 5 évnél gyakoribb ellenőrzés nem is lehetséges, az úgy nevezett zavartalan működést szem előtt tartva. Az alkotmányba naponta írtak bele, ebbe a törvénybe öt év alatt nem sikerült.
" Az Orbán rezsimben semmi sem fog történni. Nem követelek én semmit ezektől. Nem kérek én semmit ezektől. Mert az egész rendszer az övék. Orbáné, Matolcsyé, Rogáné. Menthetetlen, javíthatatlan. Velük nincs együttműködés. Ezek lopnak.
De tőletek, akik ezt a cikket olvassátok, tőletek kérek valamit. Ti tudjátok csak lebontani ezt a rákos fertőt, ami elburjánzott idehaza. Azt kérem tőletek, hogy senki ne szavazzon ezekre. Úgy tudnak elmúlni. " Pontos.:
papalevente.blog.hu/2015/02/27/a_budacash_es_a_fidesz

Reszelő Aladár 2015.03.01. 17:03:36

Elvolvasva az egészet, vártam, hogy mikor kerül elő a Buda-Cash vezetők tulajdonosok felelőssége, de valahogy csak nem akart. Majdhogynem ártatlanok, sőt talán még áldozatok is. Az egész a felügyelet hibája, aki hagyta. Mintha egy bűncselekmény a rendőrség hibája lenne, hiszen megtörténhetett.
Pont úgy látom, hogy az állam korábbi tőkepiaci beavatkozásai miatt nincs pánik, kezelték a deviza parát, a Széchenyi bank és bármely takarék fejreállása sem késztetett embereket számlák megszüntetésére. Egyértelműen nincs bankpánik Magyarországon.

Az OBA kisemberek minden pénzét megtéríti (a kisember általában nem rendelkezik 30 gurigás betéttel). A befektetés már már kérdés. Ha egy befektetőház nagyobb munkát fordít a tevékenysége nyomainak megváltoztatására, mint a tevékenységére, akkor ott komoly a baj. Lehet, hogy annyira profin maszkolták az adatokat, hogy még évek múlva sem derült volna ki a dolog, még egy helyszíni vizsgálat során sem.

Azt se hagyjuk ki, hogy önfeljelentéssel kezdődött a dolog. Ez annyit tesz, hogy megmutatták hol a titkos széf, amiben sz összes piszkos titkot őrizték. Valóban a felügyelet hibája, hogy ezt eddig nem találták meg? Főként, hogy semmi sem indokolta, hogy egyátalán keressgéljenek. Lehman Brothers AAA minősítése emlékszünk még?

A baj az, hogy a magyar embert szokás pénzügyileg butának tekinteni, mert nem takarékoskodik (talán mert nincs miből), és nem viszi a pénzét a tőkepiacra, hanem fika kamatok mellett talán le sem köti. De az állam eddig mindig megvédte.
Ezzel szemben évente buknak különböző pénzügyi machiátorok, sajnos egyre több pénzzel. De persze képezzem magam, hogy otthonról is kereskedhessek devizával. Ha bebukom, az én bajom. Vagy bízzam profikra, majd ők lenyúlják. Köszi. És ehhez semmi köze a felügyeletnek. Ne feledjük, ők annyi pénz költenek ügyvédre, amennyi nekem sosem lesz, de persze náluk kellene okosabbnak lenni.

Mert mindig lesznek, akiknek semmi sem elég. A világon lévő tőke nagy része sosem hagyja el a tőkepiacot, sosem lesz belőle kenyér, meg autó, meg kutatás-fejlesztés. A pénz ma már önmagáért létezik, naponta több tucatszor vándorol ide-oda, a lényeg a kamat.
Ezzel szemben ott a kick-starter, ahol lángelmék a Dow-Jones ezred másodpercnyi forgalmából állítanak elő csodákat. Ez egy más szitu.

A pénzügyi világ megérett a pusztulásra, mert már rég nem arról szól, hogy az emberiségnek ettől jó lesz majd.

fay rodisz 2015.03.01. 17:04:21

@a nagy hohoohooo:

Erről van szó. Vasárnap beindult a fidesz erodálódása, a szimbolikus kétharmad felszámolódott. A birkákat harci tűzben kell tartani még 3 évig, sorban jönnek az ilyen ügyek, minden hónapra jut majd egy "mutyileleplezés", a maradék birkanyáj meg örül és nem veszi észre, őket is meglopják, a különbség mindössze annyi, hogy nagyobb a tartalékuk, később veszik észre az ürülő zsebüket.

gabest1 2015.03.01. 17:10:55

"Viszont abban a percben, amikor a biztosok elkezdenék lezárni a pozíciókat és eladogatni a papírokat kezdődne az igazi probléma"

Ezt nem értem, Prompton megvett értékpapíron nincs mit lezárni, az nem egy nyitott valami.

Szarvas Norbert 2015.03.01. 17:13:00

@Reszelő Aladár:

remélem nem a cikkre értetted, hogy a Buda-Cash vezetőinek nincsen felelőssége. Ha igen, akkor kérlek fuss végig megint a cikken, mert nem viccből írtam, hogy az első lépések egyikének kellett volna lennie a vezetők 3 napos bezárása előzetesbe....

@A demokrácia leszakadó függönye:

a cikk átfedésekkel pontokban tartalmazza mik azok az elemek nagyon nagy vonalakban, amik elmaradtak vagy nem megfelelően voltak kezelve:

ilyen pl: a Buda-Cash komplett lezárása, megfelelő tájékoztatás, valódi befektető védelem, szakemberek küldése a biztosító pozíciókba stb...

Reszelő Aladár 2015.03.01. 17:42:45

@Szarvas Norbert: Szerintem 7 nappal az események bekövetkezése után bármilyen nyilatkozat elhamarkodott. Ennyi idő alatt képtelenség egy gyorsteszt is. (emlékszünk még a NAV hétvégés átvilágítására...). Ami vitatható, az a 100 milliárdos összeg elhangzása. Egyfelől tekinthető elhamarkodottnak a fenti okok miatt, másfelől egy meg segít behatárolni a probléma méretét. Így tudható, hogy az összebe nem dől bele a Magyar Állam, de még a bankrendszer sem.
Ha önfeljelentéssel kezdődött a dolog az felvet néhány kérdést:
- ha volt irat kicsempészés/megsemmisítés, akkor az nyilván a feljelentés ELŐTT történhetett. Hacsak nem ütközik törvénybe a vasárnapi bróker nyitvatartás, akkor ez aligha felróható. Ha lenne olyan szabály, hogy a parkolót 24/7-ben figyelni kell, és minden gyanús mozgásra megfelelő hatóságnak kiszállni, akkor más jogvédők hisztiznének.
- bezárni a vezetőket 3 napra? Mégis milyen váddal? Vád az csak kell, ez nem az USA itt nincs Patrióta törvény. Márpedig vádat emelni csak a vizsgálat végén lehet. A vezetők jelenleg együttműködőek így a szökés, és további összebeszélés nem áll fenn, és mivel felügyelet átvette az épületet, a további bizonyíték sem tűnhet el. Így kényszerintézkedése nincs szükség.

Élére állítva a dolgot. A Buda-Cash x éve mestere az átverésnek: átvert ügyefelet, hatóságot, befektetőt, dolgozót. Ha fiktív könyvelést vezetett, azt nagyon nehéz lebuktatni. A módszer lényege, hogy aprólékos, annyira hogy még gyanút se keltsen. Nyilván fizették a kirótt közterheket, bevallottak mindent időre, és pont annyit késtek néhány befizetéssel, mint bármely cég. Eleddig semmi sem volt gyanús. Megkockáztatom, ha ők nem borítják a bilit, még elkaristoltak volna egy darabig.

Mitől most borult a bili? Mert így még van esély az elvonulásra. Minden terhelő bizonyítékot le lehetett darálni, minden tulajdont biztonságba lehetett helyezni, még egy síelés is belefért. Ja igen, és a teljes együttműködés, tanúskodás, és beismerés. Ezért adnak majd pár év múlva pár évet, fogházban jó magaviselettel, pár 10 milliós pénzbünti, jó ügyvéddel. Innentől a Princz Gábor dossziét kell elővenni.

a nagy hohoohooo 2015.03.01. 17:45:00

@Bernard 01: Ja és"TE ASZ!"A Fidesz szerint ugyanakkor 2004-ben azért váltották le Szász Károlyt a pénzügyi felügyelet éléről, hogy „a brókerek ismét szabadon garázdálkodhassanak”.
A felügyelet ötévenkénti esedékes vizsgálataként azonban 2010-ben már az Orbán-kormány által kinevezett Szász Károly írta alá azt a dokumentumot, amely számos szabálytalanságra hívta fel a Buda-Cash figyelmét, de utóbb, legalábbis öt éven át nem történt semmi. Mint a VS.hu megírta, 2010-ben egyebek között arra figyelmeztették a brókerházat, hogy a továbbiakban az ügyfelek megbízásait egységesen és időrendben nyomon követhetően rögzítsék. Ennek megtörténtét igazolnia kellett a Buda-Cashnek, és annak nincs nyoma, hogy a Szász Károly által irányított felügyelet ezzel elégedetlen lett volna.
vs.hu/gazdasag/osszes/szasz-karoly-irta-ala-a-buda-cash-ot-evvel-ezelotti-vizsgalati-anyagat-0301?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main
"Pistikéék dolgozatot írnak, címe: Hogyan kezdődik a napom?

Pistike a következőt írja:

Reggel fél hétkor anya felébreszt, sietek a fürdőszobába, megmosdok, fogat is mosok. Gyorsan megreggelizek, letörlöm a tefaszt, azután jókedvűen indulok az iskolába.

Tanító néni nem érti, meglátogatja Pistikééket. A kötelező kávé után megkérdi az anyukát:
- Kedves anyuka, Pistike ezt írta, és én sajnos nem tudom, mi az a tefasz.

- Jaj, drága tanító néni, ön nem is tudhatja! A férjem fidesz-jobbik szimpatizáns, és amióta ez kiderült róla, minden éjjel felfestik a kapunkra, hogy 'Te fasz!'"

Szarvas Norbert 2015.03.01. 17:52:56

@Reszelő Aladár:

beszélgettem erről jogász ismerőssel és azt mondta hogy előzetesbe be lehetett volna rakni a tulajokat... az a baj, hogy jelenleg minden arról szól, hogy majd ha kiderül h mi volt akkor lépnek... de mire kiderül, addigra már nincs mit lépni, mert ha tényleg volt vmi akkor addigra már minden eltüntetődik...szóval érted mit akarok mondani ezzel

talicskás munkásember 2015.03.01. 17:56:34

Oly furcsa nekem a sok hozzáértő "lenéző" komment. Én nem vagyok szakértő, befektető sem, mégis értem a poszt lényegét, megpróbálom összeszedni, legalábbis ami nekem lejött.
Mivel itt befektetésekkel sumákoltak, arról lehet szó, hogy sok befektetést nem az ügyfél által kijelölt kockázatú és hozamú papárba tettek, hanem nagyobb kockázatú, ámde nagyobb hozamú papírokba, az ügyfelek tudta nélkül. Amíg ez bejött, a plusz jövedelmet kilehetett venni. Amikor bukta volt, vissza lehetett tenni, ha volt mit. Amikor a bukta elég nagy lett, a négy kis bank pénzét is bevonták erre, meg további befektetők pénzét is. Ettől olyan pilótajáték-féle alakult ki.
Namost amikor borult a bili, az azonnali zárolás és botrány helyett azonnal ki kellett volna jelölni (lehet, hogy éppen ez történik) olyan hozzáértő vezetőt, aki gyorsan képes áttekinteni a papírokkal történt csalásokat ügyfélre lebontva és képes a vizsgálat végén megmondani, hogy mely ügyfelek milyen papírjaival történt csalás és azokon mekkora bukta volt. Ehhez azonban csak a máris bukóban lévő papírokat szabad lejárat előtt értékesíteni, a többivel ki kell várni a lejáratot.
Így most a pánik miatt minden igény egyszerre fut be, a papírokat nem lehet kifuttatni, még a nyereséges papírok is csak buktával értékesíthetők.
A jó lépés tehát:
- szakértő kinevezése
- új befektetések megtiltása
- teljes átvizsgálás
- bukóban lévő befektetések lezárása, tulajdonosainak kártalanítása
- időközben kifutó befektetések vizsgálata és a kockázattal arányos bukás esetén kártalanítás
- az ügyfelek futó befektetéseikkel azt csinálnak, amit akarnak. Lezárhatják, átvihetik máshová, hagyhatják itt a kifutásig, de őket akkor nem fogják kártalanítani.
Eredmény: kisebb pánik, nagyobb bizalom, sokkal kisebb utólagos bukás és semmi közösködés a többi ügyféllel. Minden befektetésnek van gazdája, mindenki perelhet, ha becsapták.
Én így értettem a fenti posztot és szerintem ez így jó is lenne.

Reszelő Aladár 2015.03.01. 18:04:59

@Szarvas Norbert:
Értem. De kulcs egyértelműen az önfeljelentés, aminek a megtörténte még kétséges. Ha volt, akkor akár úgy is bemehetett a rendőrségre, hogy "akár én is megtehettem (ez így még nem beismerés), de minden bizonyítékot megsemmisítettem: vinyót CD-t összetörtem, a papírokkal együtt eltüzeltem, a hamut a klotyón lehúztam. Good luck for the CSI"
Ennek tükrében szinte mindegy, hogy elmehet-e vagy nem.

a nagy hohoohooo 2015.03.01. 18:20:33

Hol kezdődött?Kevesen voltak, akik a pénzügyi szakmában meglepődtek azon, hogy a Buda-Cash brókerház háza táján visszásságokra talált a jegybank,érthetetlen, miért nem tűnt ez fel korábban a PSZÁF-nek. A nagy szolgáltatókat ötévente kötelező átfogó vizsgálat alá vonni, korábban azonban nem akadtak fenn. A felügyelet mostani gárdája igyekezett magát fényezni azzal, hogy az új kiválasztási szempontok és vizsgálati módszerek fantasztikusak, ám a lényeg, a felügyelet éveken keresztül nem végezte megfelelően a munkáját, hiszen a súlyos visszaélések fel kellett volna hogy tűnjenek. Ezt erősíti, hogy szakmai berkekben nem is nagyon voltak megdöbbenve a mostani fejleményeken, legfeljebb az okozott némi meglepetést, hogy miért épp most robbant ki a botrány.Azok a szolgáltatók, amelyek tíz százalék feletti kötvényhozamokat ajánlanak folyamatosan, egyszerűen gyanúsak.....kéne a PSZÁF-nek ,hogy legyenek .Ezt csak úgy lehet kigazdálkodni, hogy újabb és újabb kibocsátásokat hajt végre a szolgáltató, ami már pilótajátéknak is tekinthető.
Ritkán de tökéletesen biztos vagyok egy általam előtte nem ismert dologban.
Most pl abban vagyok 101% biztos hogy nagyon szigorúan utánanéztek nincs e Lázár, Habony, Rogán, vagy családtagjuk a tulajdonosi körben és csak utána adtak engedélyt a rendőrségi beavatkozásra.Ha gonosz lennék megkérdezném, hogy az MNB kiszállása előtt is hiányzott-e az a 100 milliárd?Vagy egyszerűbbet kérdezek, tavaly a Buda Cash tulajdonában lévő takarékszövetkezetek bankká alakulásakor végzett vizsgálatért ki a felelős?
Nem szabad lopni, csalni, hazudni!A kormány nem tűri a konkurenciát!
Az a baj, hogy nekem is mindjárt az jutott eszembe, hogy valami maffiaszál van e mögött. Ettől persze még az MNB lehet, hogy teljesen korrektül cselekszik most, de én már semmiről se hiszem el, hogy az, aminek mutatja magát.
Mellesleg a dematerializált értékpapírok korában elég fura, hogy a felügyelet évekig nem veszi észre, hogy más van a központi értékpapír-számlákon mint a számlavezetőnél.
10 éve hazudoznak ... még jó , hogy van kötelező könyvvizsgálat ami annyit ér mint vak kurvának a kacsintás. ki volt a könyvvizsgáló ? Mennyit kapott érte , hogy kisikálja év végére a szaros ügyeket ?
Példul Szász Károly a szerencse fia. A pénzügyi felügyelet egykori elnökét rengeteg pénzzel kárpótolta az állam, amiért megszűnt a beosztása.
Ildikó kedves! Mi van az 1000 milliárdos cukor-, és olaj ÁFA csalás ügyben? Vagy ott esetleg leesett néhány karton cukor/olaj a NAV elé?
Fellélegeztem. Se kötvényem, se részvényem, se pénzem nincs náluk Igaz, nagyon máshol sem.

2015.03.01. 18:21:50

@Reszelő Aladár: Te tényleg elolvastad a cikket, vagy csak vitatkozol vele?
Felrovod, hogy miért nem szól a cikk a Buda-Cash vezetők felelősségéről, majd amikor válasz jön, hogy depedig, akkor kifogásolod, hogy de nem is lehet, mert együttműködnek, meg különben sem bűntett kilopni és eltűntetni adatokat a felügyeleti vizsgálat előtt. Pedig de, csődbüntett.
De szerinted a felügyelet nem felelős semmiért, mert .... mert.... na, erre nem találtam választ.

2015.03.01. 18:29:20

@Reszelő Aladár: Ha volt, akkor akár úgy is bemehetett a rendőrségre, hogy "akár én is megtehettem (ez így még nem beismerés), de minden bizonyítékot megsemmisítettem: vinyót CD-t összetörtem, a papírokkal együtt eltüzeltem, a hamut a klotyón lehúztam. Good luck for the CSI"

Hát, ez már így beismerés. Bizonyítékok eltüntetése? Önmagában bűncselekmény.

Éhes ló 2015.03.01. 18:47:27

A zorbán a hibás. Meg a kuszaszem, meg a rogántóni és persze a habony. A többiek csak áldozatok.
Bocsi, rossz csatornáról idézek, ez az ATV volt, meg a poster.
A poster meg a haverjai akik elfelejtettek csatornát váltani, meg térjenek már észhez!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.03.01. 18:57:50

hanem az amúgy is alacsony és sebezhető pénzügyi kultúrával rendelkező magyar társadalom önigazoló bizalomvesztése. "

tehát nem az a baj, hogy a bróker köcsögök elkokózzák és ellopják mások pénzét, hanem a, hogy ez kiderül és beigazolódik az amit eddig is mindenki sejtett, ezek gátlástalanok és lopnak.

profilo 2015.03.01. 19:09:39

A Marika nénis példa helyett találj valami mást,mert Marika néni valószínűleg megkapja kevéske pénzét függetlenül attól,hogy a felügyelet jól vagy rosszul kommunikált.És a kommuniáció milyenségétől,minőségétől függetlenül Marika néni bizony csalódni fog a pénzszektorban,mert a "marikanénik" ilyenek.
És ha ráadásul Marika néni még valami csoda folytán a posztodat is olvasta,akkor most már igazán pánikban van,tehát üdvözöllek a klubban a felügyelet mellett.
:)

Mondjuk egy 2-3 hónap múlva megnézhetjük,hogy a banki betétek pánikszerű és tömeges felvételéről szóló jóslatod helytálló-e vagy te is csak pánikoltál.

sterimar 2015.03.01. 19:47:01

Éppenséggel a dolog kipattanása bizonyítja, hogy az MNB-felügyelet jól vizsgázott. Előtte 15 évig nem tűnt fel senkinek semmi.

Netuddki. 2015.03.01. 19:57:17

"Érthetetlen, hogy a felügyelet miért nem zárta le hermetikusan azon nyomban az épületet"

A készenléti rendőrség nem ért rá mert éppen valami civil szervezetnél vizsgálódott teljes készültséggel valami 1000Ft-os számla miatt...

Netuddki. 2015.03.01. 19:58:33

Látom a fidesztrollok megszállták a blogot mint legyek a szart. Ami azt jelenti, hogy valami mégis van a háttérben...

kvadrillio 2015.03.01. 21:46:07

"Most játszotta el az MNB a pénzed! "

IGEN ! MOST IS EL LESZ SIKÁLVA, MINT EDDIG IS MINDEN ESETBEN !!!! :o)))))
HISZ....EZEK UGYAN AZOK !!!!!

kvadrillio 2015.03.01. 21:47:39

@kvadrillio: Meghalt Madoff második fia is

2014. szeptember 03., szerda, 18:43 Utolsó frissítés: 2014. szeptember 03., szerda, 19:30

Szerző: MTI

Címkék: Bernard Madoff;
Kinyomtatom Elküldöm

A piramisjáték szervezéséért elítélt befektetési menedzser, Bernard Madoff nagyobbik fia 2010-ben akasztotta fel magát, most pedig kisebbik fia is meghalt, rákban.

Elhunyt szerdán a piramisjáték szervezéséért elítélt befektetési menedzser, Bernard Madoff kisebbik fia. Andrew Madoff szerdán 48 évesen rákban halt meg egy New York-i kórházban. Madoff másik fia, Mark 2010 decemberében, 46 évesen felakasztotta magát.

Bernard Madoffot 2009-ben 150 évi börtönre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát piramisjáték szervezésében. Az elmaradt hozamokkal együtt 65 milliárd dolláros kárt okozott ügyfeleknek. Egy, a bíróság által kinevezett vagyonkezelő nettó 18 milliárd dollárban állapította meg a tényleges veszteséget.

manager2008 2015.03.01. 23:05:27

Nem fognak találni semmi különöset. A lényeg itt az, hogy a haverok hatalmas pénzeket nyertek más pénzével, szépem lepapírozva, és ezeket be is fektették működő vállalkozásokba. A végén kiderül a bukás és fizethetnek a BEVA stb meg az állam. Nem lehet majd kimutatni hogy ezek a pénzek milyen úton kerültek át a gazdaságba. Ez a kör felépítette ezt szépen. A strómanok teljesen legális üzleteket vezetnek, mezőgazdaság, ipar stb. A piramis játék is csak álca.

a nagy hohoohooo 2015.03.01. 23:10:31

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ne csinálj belőle gondot,a pont ott kezdődik, hogy a nagyonmélynemzetthymagyar mindig szetette a segget. Legyen az külföldi vagy belföldi... pont 2. Ha valaki jobb v okosabb v van véleménye, esetleg még el is mondja, az eleve hülye v rossz... pont 3. Annyira elbutult eme csodàs nép azon rétege, hogy Orbánnak irtó egyszerű dolga van ezzel meg azzal riogatni a népet.... hajrà sràcok... hajrà önàllóan gondolkodni akaró és képes emberek.
Én mindig irigyeltem gyerekkoromba a szomszéd falu gyerkőceit ahogy az uccán a lócitromokat rugdosták....most én élvezem,a cipőm törlöm beléjük ezen szórakozás után.

2015.03.02. 01:39:25

enron, barings, soc.gen, a komplett banda a válság kirobbanásakor, a lista persze végtelen.

A story mindig ugyanaz. Az emberi kapzsiság...

Két kedvencem a témából a Brókerarcok és a Margin Call

2015.03.02. 07:19:51

Felőlem okoskodhattok, de én is azt mondom, hogy zéró bizalmam van az összes létező bankban ami ma ebben az országban működik. Magyarul problémát okoz az is, hogy hogyan gyűjtögessek a gyereknek egy kis dellát, mert nincs hova rakni a pénzt . Továbbá a házi pénztár a biztosabb számomra is és egészen biztos hogy ezzel nagyon sokan így lesznek majd.

2015.03.02. 07:22:02

Az önkormányzatok és cégek viszont még nagyobb gondban lesznek , mert 100 millás tételeket már nem tárolhat a párnacihában .

mikimackó 2015.03.02. 11:19:56

ejuropéjer bankrendszer........, akik azok lennének, elüldözik......, itt meg csak a fos marad ! lehet tovább tapsikolni, elvtársak !
süti beállítások módosítása