Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Szijjártó legújabb sikere!

2014. október 06. - Szarvas Norbert

IMG_0476.JPGMai napon 10:00-kor tartottak sajtótájékoztatót a Külügyminisztériumban Magyarország legújabb gazdasági sikeréről, amit a Honeywell Fortune100-as amerikai topvállalattal sikerült létrehozni. Az ilyenkor szokásos mézes-mázos kőrbe nyalakodásokat kizárva érdemes a sorok mögé pillantani. Itt most 10 millió eurós beruházásról van szó, ami úgy lett beállítva, mintha legalább 300 millió euró vándorolna az országba. Nem szabad telhetetlennek lenni, de azért nevezzük nevén a leányzót. Működik a "sportdiplomácia", amikor az eredményeket kell bemutatni.

A sokatmondó egy ilyen bejelentéskor mindig az aktuális politikai hatalom neves képviselőjének a reakciói. Szijjártó Péter nem véletlenül tart ott, ahol. Egy rendkívül karizmatikus kisugárzású, határozott, ellentmondást nem tűrő ember beszélt ma nekünk valamiről, amit kénytelenek vagyunk elhinni, hiszen más opció nem létezik. Minden rosszindulat nélkül állítom, hogy a tutyi mutyi hebegő habogó ellenzéki pudingok helyett ilyen kiállású emberekre van szükség (minden politikai oldalról), akikről el hisszük, hogy az üzleti szférában is sikeresek lennének.

Nézzük miket mondott a frissiben kinevezett magyar külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország 2010-től kezdve önmaga megújításán gondolkodik (nyílván ez az újítás nem kezdődhetett hamarabb, Bajnai meg csak volt). Egyértelmű víziót vázoltak fel nekünk:

" Mi szeretnénk lenni Európa termelési központja!". Jó kis vízió, amivel egyébként teljes mértékben tudok azonosulni bizonyos fenntartásokkal. Ez egy hangzatos mondat, aminek csak a realitás tud gátat szabni. El kell fogadni, hogy Magyarország méretéből adódóan nem töltheti be ezt a szerepet a jövő Európájában. Egyértelmű viszont, hogy erre törekedni kell és iparkodni, amíg Ukrajna észbe nem kap, amíg az EU nem bővít tovább, amíg nem lesz egyszerűbb keletre helyezni a termelési központokat. Sietni kell, a vízió is pofás és úgy néz ki történik is valami ez irányban. A vízió 2014-ben kiegészült egy újkori felfogással, miszerint " minél több csúcstechnológiás befektetés" érkezzen hozzánk. Végre Magyarország haladni akar a korral, és nem folyamatosan futni utána.

Az ízlés kérdése, hogy az eddigi külpolitikai gyakorlat mennyire volt életképes a 21. században, de tény, hogy mindig van hova fejlődni. Amikor egy politikai erőnél működik az önreflexió intézménye (pl.: Gyurcsány féle hazudtunk all the time), az garantáltan az első lépés a sikerhez, bármennyire hülyén hangzik. Gondolj bele, hogy az alkoholistának is először fel kell ismernie magában az alkoholizmust, hogy képes legyen változtatni. Sokáig éltem abban a hitben, hogy a Fidesz még csak hírből sem ismeri az önreflexió jelentését. Örömmel üdvözöltem, amikor Szijjártó Péterék felismerték, hogy változtatni kell a külpolitikában. Hatalmas pacsi!

Aztán néhány igen érdekes kijelentés következett Szijjártótól, amit felsorolásszerűen értelmezek:

  • Feladat, hogy az új világrendben! Magyarország a vállalati szintekig tudja érvényesíteni az érdekeit!

Tehát a kormány felismerte az új világrend kialakulását? A nagy gazdasági világválságban a pénz nem tűnt el csak gazdát cserélt. Tulajdonképpen kibontakozódni látszik egy új világszemlélet, egy új világrend, egy új hatalmi újraosztás. Picit meglepő, hogy amikor a BRIC államok térnyerése egyre erőteljesebb és veszélyesebb, akkor Magyarország az ellenpólusként funkcionáló Amerikában látja a legfontosabb üzleti partnerek egyikét.

De azért ne lepődjünk meg annyira, hiszen kibontakozódni látszik, hogy mára megszűnni látszanak a szövetségesek,, helyüket az alkalmi partnerek veszik át. A modern gazdaságban a vállalatok és az országok közül mindenki mindenkivel hajlandó "összefeküdni"  nyereségvágyból. Ebből a megközelítésből a Fidesz nagyon jól csinálja a minden irányba nyitást, még ha sokak érdeke ellen is teszi. Valószínűleg az egész EU koncepcióját újra kell értékelni, meddig képesek az országok ennyire szorosan tovább kooperálni.

  • 20%-os beruházás növekedés idén, még további 92 projekt futóban.

Nagyon szép számok, bár kérdés, hogy ezek milyen mértékben a kormány politikájának az érdemei és mennyi köze van ezekhez a gazdasági világválság vége táblának? Ilyen számokat mindig üdvözítő hallani, hiszen csak a folyamatos fejlesztés képes minket előrevinni. Én személy szerint kevésnek is találom a 92 projektet, hiszen egy ország életéből nem szabad ekkora számtól hanyatt vágnunk magunkat. Miért mondom ezt?

Hiába van a Honeywell gigaprojektnek beállítva, fontossága ellenére is "aprópénzt" fognak ide befektetni (10 millió euró). Összehasonlításképpen a Puskás stadion közel 300 millió euróból fog felépülni. Ha pedig tévedek és mégis GDP szintű beruházás ez a 10 millió euró, akkor el lehetne képzelni, hogy a Puskás aréna büdzséjéből mekkora injekciót lehetne ennek analógiájára adni a gazdaságnak. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a kormánynak feladata a vállalati szintekig történő lemenetel. Innentől kezdve pedig az én értelmezésemben nem csak multikkal, országokkal, szövetségekkel kell tárgyalnia a kormánynak, hanem közepes méretű vállalatokkal. Így csak várni tudom, amikor 92 helyett 920 futó projekt lesz minden létező volumenben.

  • 3 célkitűzés: legmagasabb legyen az export arány Európában, az ipar GDP termelékenysége és a legtöbb külföldi működő tőkét legyünk képesek bevonzani. Magyarország legyen az első számú célpont.

Egy normális gazdaságpolitikának ezeket a demagógságokat kellene puffogtatnia állandóan. Jó célkitűzések, érzelem alapon is operálhatóak. Én csak támogatni tudom egy aprócska kiegészítéssel: Magyarország akkor lesz első számú célpont, amikor az önmagában kedvező adottságaink kiszámítható és stabil politikával párosulnak minden oldalról.

  • A kormány elfogadta, hogy mindenkinél rugalmasabban tudjunk készpénzt és egyéb támogatást biztosítani az üzleti partnereinknek.

Nem titok, hogy a termelő vállalatok csak a csokiért, édességért csábulnak más országba termelősdit játszani. Valamit kell adni, hogy kaphassunk. Kapni pedig sokat kaphatunk, hiszen egy ilyen beruházásban nem a maga költségvetése a legfontosabb tényező, hanem a hosszútávon kialakuló mellékági termelőképessége, gazdaságösztönző szerepe. Ilyenek a munkahelyteremtésekből adódó teherlevétel a szociális háló munkanélküliség támogatás részlegéről vagy például egy titkos egyezség, ami előírja, hogy csak magyar kkv szektorbeli beszállítókkal dolgozhat a vállalat. Ez pedig pörgeti pozitív irányba az egész bulit.

Mondjuk azért a mutyizmus fellegvárában óvatos kell kezelni egy olyan jogosítványt, amivel szinte önhatalmúlag lehet állami pénzeket osztogatni boldog boldogtalannak. Ez a legnagyobb kockázata annak a csábítási mechanizmusnak, amit megálmodtak Szijjártóék, és amit jól kihasználva valóban versenyelőnyünk lehet a kedvezményeket bürokratikusabban osztogató szomszéd-versenytársainkkal szemben.

  • Akkor működik sikeresen az ország, a külügy, ha mindig úgy történik minden, mint most. Washingtoni nagykövet jelentette a befektetési szándékot, befektetési ügynökségtárgyalásokat folytatott a Honeywell-el, amibe beszállt a külügy. 5 tárgyalási forduló után megszületett a megállapodás. Ha így működnek a dolgok, akkor van siker, ha nem, akkor nincs semmi.

Szijjártó megint vezérelvben gondolkodik nagyon helyesen. Az nekünk nem megy, hogy vezérelv nélkül össze vissza próbálunk működni. Nincsen hozzáfűzni valóm.

Én örülök, ha az állam vezérfonalak mentén próbál meg tevékenykedni, hiszen ezek a vezérfonalak lennének a transzparencia elvének letéteményesei. Én most örültem ennek a bejelentésnek, a mögöttes dolgokat meg a helyén próbáltam kezelni és nem elolvadni a máztól. Tök jó dolog időnként nem csak háborogni, hanem valami jót is hallani. Én hasonló beruházásokról szeretnék írni a jövőben a kormánnyal kapcsolatban és nem a trafik mutyikról, és egyéb érdekes dolgokról.

A végén lássuk a hivatalos sajtóközleményt!

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

 

A HONEYWELL 3 094 000 000 FORINTOT[1] (10 MILLIÓ EURÓ) INVESZTÁL NAGYKANIZSAI ÜZEMÉNEK BŐVÍTÉSÉBE

 

  • A magyar kormány 761,25millió forinttal támogatja a bővítést
  • A gyáregység kibővítésének középpontjában az elektromechanikai alkatrészgyártás áll

 

2014. október 6. BUDAPEST, – A Honeywell (NYSE: HON) a mai napon bejelentette, hogy 3 094 000 000 forintot (10 millió euró)invesztál nagykanizsai gyártóüzemének bővítésébe, ahol ipari és épületfelügyeleti rendszerek széles körében használt alkatrészeket gyártanak. A jelenleg 12.000 m2-en működő gyár területe ennek következtében további 5.000 m2-rel nő, ami lehetőséget teremt egy lakossági gázszelepek és más, új termékek elektromechanikai alkatrészeinek gyártására szakosodott Kiválósági Központ létrehozására. Magyarország kormánya 761,25 millió forint támogatással járul hozzá az üzem bővítéséhez, amely várhatóan új munkahelyeket teremt majd a nagykanizsai térségben.

         “Szeretnénk megköszönni a magyar kormánynak, hogy támogatják a beruházást.” – mondta a Budapesten tartott sajtótájékoztatón Arthur Simonetti, a Honeywell Európai, Közel-keleti és Afrikai Kormányzati Kapcsolatok osztályának alelnöke a bejelentés kapcsán. „Mind a Honeywell, mind Magyarország számára nagy értékű, magas színvonalú beruházásról van szó. Termékeink végső felhasználói piacainak bővülése gyártási jelenlétünk növelésére ösztönöz minket, amelynek eredményeképpen üzletágaink is növekednek, és lehetőségünk lesz rá, hogy a következő öt év során munkahelyeket teremtsünk a magyar gazdaság számára.”

         „A Honeywell a magyar munkaerő szaktudására és hatékonyságára építve, modern technológiát alkalmazva erősíti a magyar nemzetgazdaságot – tette hozzá Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

 

[1]A pénteki euro/forint árfolyamon számolva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr276763577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eöeöe 2014.10.07. 02:47:31

Jézus atya úr isten...
Mondjuk már a szíjjártó karizmáját firtató első rész után sejteni lehetett, hogy ez valami oltári nagy baromság lesz, de azért be kell vallanom megleptél.
Remélem bejön neked az élet, hamár ekkora hátrányból indulsz.

Netuddki. 2014.10.07. 08:43:27

"tűrő ember beszélt ma nekünk valamiről, amit kénytelenek vagyunk elhinni, hiszen más opció nem létezik."

Hát nekem bármilyen karizmatikusan mondhatja, mégsem hiszem el, hogy a jó szülék csak úgy hozzávágtak 80 milkát.

A rádióban mellesleg bemondták, hogy 100db (száz darab B+) új munkahely jön létre ezzel a beruházással.
Aztán a Honeywell is csak ki fogja talicskázni a pénzt az országból. Ez érdekes módon a fideszeseket nem zavarja úgy mint a rezsicsökkentésben érintett cégeket.
Persze egy ostoba fidesztroll nem érti mit talicskázhat ki egy ilyen cég, így elmondom. Azt B+, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott magyar fizetések miatt egy munkásnak 3-5 -ször kevesebb bért fizet! Így ennyivel kevesebb adó folyik be. A cégadókat meg már meg sem említem, mert arról nem szól a nagy felhajtás, hogy milyen áron jönnek ide a külföldi cégek. Erről csak ez ad némi felvilágosítást amikor megjelenik az adott cég adózás előtti és utáni eredménye, ami érdekes módon forintra ugyanannyi. Ezt kenjétek a hajatokra balfaszok!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.07. 08:49:24

@eöeöe: az a karizmás rész nekem is különösen tetszett. :D:D

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.10.07. 10:49:29

Segítsetek nekem! A mai politikusok közül ki ért a piacgazdasághoz? Ki tudna irányítani egy piacon versenyző céget? Na jó, Gyurcsány nem ér, neki 90 milla az évi profitja az osztalékból.

vénkujon 2014.10.07. 11:14:11

kedvenc navos barátaink meglátogatták már petit?
süti beállítások módosítása