Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbániában az orbanisztikus az orbánus

2014. május 27. - Szarvas Norbert

orban_viktor.jpegNa elég legyen az orbánozásból, de tényleg! A nép választott, a nép döntött, a nép demokratikus. A kérdés tulajdonképpen annyi, hogy az emberek a jó kérdéseket tették fel maguknak a döntésük meghozatala előtt? Viszont ennek okfejtése se lenne több, mint egy romantikus ábránd a tökéletes társadalmi megnyilvánulása dimenziójában. Már teljesen lényegtelen.

Vicces dolog ez a demokrácia, hiszen ugyanúgy képes átvágni téged, hamis képet festeni, mint bármilyen másik rendszer. A totális demokrácia a teljes társadalom szavazásával valósul meg, viszont ha a társadalom fele eláll a választás jogától, akkor őket a győztesek mellett fogják reprezentatív példaként felhozni, mint a társadalmat, amelyik pontosan ezt akarja. Én sem szavaztam, ezek szerint én is ezt akartam.

A valóban választó döntnökök milyen kérdéseket tettek fel maguknak a választás alternatíváival kapcsolatban? Sikerült túllépni a demagógián? Sikerült felülkerekedni a nincsen választási lehetőségemen vagy a rezsicsökkentés gazdaság károsító társadalmi előnyein? Tényleg ennyire jó a Fidesz vagy ennyire rossz az ellenzék? Az ellenzék idén a  Fideszre szavazott? Ha pedig ők cselekedeteikkel így döntöttek, akkor mit várhatunk el a szimpatizánsaiktól?

Ha lebontom a sok demagóg bullshitet a magyar politika működéséről, mondatairól, reakcióiról, akkor bizony a kérdés adja magát. Miért akarta kivétel nélkül a teljes magyar politika Orbán Viktort megint miniszterelnöknek és a Fideszt vezetőnek?

Ez egy nagyon nehéz, súlyos kérdés, hiszen a közvéleménnyel az lett elhitetve hogy van ellenzék, meg hatalmas ellenzéki összefogás. A valóságban viszont az ellenzék nem létezett, az ellenzéki összefogás pedig egy paródia volt, egy cirkuszi előadás. Valójában a Fidesz és Orbán ennyire jól végzi a munkáját, vagy ennyire nagy hatalomra tettek szert?

Magyarország 2014-ben újfent Európa stratégiailag kulcsfontosságú szereplője lett, akiért összecsap Nyugat a Kelettel? Orbán erre ráérzett és kihasználja? Ki használ ki kit, és ennek az árát ki fogja megfizetni? Látszólag a nyilvánvalót kevésbé észlelve a társadalom Oroszország mellett tette le a voksát az EU ellen. Ez pedig újfent magyarázatot ad a társadalmunk legnagyobb hibájára: napraforgó effektus. A baj az, hogy a történelem bizonyítékai szerint mindig a holdat találtuk meg a Nap helyett.

Az tény, hogy idén beindult a magyar gazdaság. Éljen a Fidesz! Az tény, hogy a szomszédos országok ebben a műfajban is ránk vertek legalább másfél évet. Ajjaj Fidesz! Az tény, hogy a legtöbb embert ez nem érdekli. Az elmúlt 4 évben a Fidesz a gazdaság megmentője volt vagy a gazdasági önműködő mechanizmus gátlója? 

A Fidesz elmúlt négy évének legfőbb következtetéseiben nem tudunk egyértelmű válaszokat adni. A kérdés az, hogy mit akarunk látni. A választ pedig az idő fogja megadni nekünk.

Az én kérdésem Orbániában az orbanisztikus orbánusban: Mi lesz az országgal 4 év múlva?

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr256217801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth_Vader 2014.05.28. 09:15:23

Ctrl c, Ctrl v típusú cikk....

tralalala 2014.05.28. 09:26:18

Jah, ezek a cikkek valami generatorral keszulhetnek.

nnnnnnnn 2014.05.28. 10:05:40

az lesz hogy 4 év múlva a maszop be se jut a parlamentbe, hehe.

Brix 2014.05.28. 10:09:10

Kialakult egy stabil, működőképes diktatúra és az emberek többsége nem is akar változtatni rajta. Orbán már százezreket tett anyagilag függővé a rendszertől, akiknek élet-halál kérdése hogy a fidesz maradjon hatalmon.
Az ellenzéket rendszeren kívül van, teljesen mindegy hogy ki milyen programmal áll elő, Orbánék ellen esélyük sincs, az Alkotmány és a közjogi rendszer úgy van átalakítva
Mi lesz az országgal 4 év múlva?
Ha így "haladunk " , akkor 2015-2016 táján elérjük a 2007-es GDP szintet
Akik eddig is kedvezményezettjei voltak a rendszernek: nagypolgárság és nemzeti oligarchák jobban fognak élni.
A szegények, a lecsúszók száma növekedni fog, ahogy eddig is növekedett az elmúlt 4 évben és marad a nagymértékű kivándorlás

bobijub 2014.05.28. 10:45:58

A felvetés pozitív megközelítésből indul ki.

azt feltételezi, hogy az összes tippelő, és mindenki, aki tudatosan tartotta magát távol a játékszelvény kitöltésétől, megfelel néhány alapvető feltételnek. feltételezi, hogy tisztában vannak a tény és a vélemény fogalmak mibenlétével, és ezt képesek következetesen alkalmazni. feltételezi, hogy kiegyensúlyozottan tájékozottak a tényeket, eseményeket és mások véleményét illetően. feltételezi azt is, hogy kiegyensúlyozottan tájékozottak arra vonatkozólag, hogy a mások szájából hallható szövegek közül mik a tények és mik a vélemények. és ezt még lehetne ilyen formában tovább ragzani.

szálljunk le azonban a lila ködfelhőből: számoljuk össze, hogy a médiapiacon (figyelembevéve azokat a szereplőket, ahonnan politikai döntés alapjául szolgálható információnak hihető dolgok is előkerülnek) hány orbánista tévécsatorna van, mennyi a nemorbánista tévécsatorna, és mennyi a kiegyensúlyozott, elfogulatlan, tárgyilagos tévécsatorna, amelynek ráadásul gazdasági ereje is van arra, hogy ténylegigazán tájékoztasson, és ténylegigazán tárgyilagosan, kiegyensúlyozottan tájékoztasson. a számarányok katasztrófálisan lesújtóak. és ehhez kell hozzátársítani azt a tényezőt, hogy a tévécsatornák fogyasztói közül milyen arányban vannak azok, akik tisztában vannak azzal, hogy miért és mennyire nem elfogulatlanok és nem tárgyilagosak azok a nem elfogulatlan és nem tárgyilagos csatornák.

nem tudom, ki mennyire van tisztában a magyarországi hírpiacnak azzal a nem elhanyagolható picike tényezőcskéjével, ami az mti híreinek árára vonatkozik, és ki milyen szinten képes ennek a hatását is értékelni.

mem tudom, ki mennyire van tisztában azzal, hogy a rádiós piac mennyire nem piac.

nem tudom, ki mennyire van tisztában azzal, hogy a.....

a preferencia tudatosságát feltételezni pozitív megközelítés, de az alapul szolgáló ismeretek minőségét és azok minőségének okát nem figyelembe venni ...., hümmm, ..... ?

Andy73 2014.08.01. 14:02:28

"Én sem szavaztam, ezek szerint én is ezt akartam."

És ezt el is higgyük?
Iparilag gyártod a kormányellenes, erősen elfogult, balos irományokat, de nem szavazol az annyira utált kormányod megdöntéséért?

Akit érdekel a politika, az szavazni is szokott. Azok nem szavaznak, akik magasról tesznek az egészre - akiknek tök mindegy, hogy az adott kínálatból ki kormányoz. A szövegeid alapján te egyáltalán nem ilyen vagy, így hiteltelen minden szavad.

Az viszont komoly előrelépés a korábbi irományaidhoz képest, hogy te is rájöttél, hogy Magyarországon demokrácia van, és nem véletlen a Fidesz kétharmados többsége.
süti beállítások módosítása