Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tudtad, hogy most kell lakást venned?

2013. augusztus 28. - Szarvas Norbert

ház-lakás-pénz-130517.jpgEgy nagyon fura időszakot élünk, amikor tulajdonképpen minden és mindenki jelen van és hallat magáról. Persze a pénzügyi és banki szférát leginkább a negatív hangok lengik körbe, a média a csalódottak zsivaját erősíti fel, miközben szinte mindenki elsiklik a pozitív jövő lehetősége és az aktuális tuti bizniszek mellett. A devizahitelesek csalódottsága és problémája mindenkit óvatosságra int, miközben talán nem tűnik fel senkinek a tény, hogy Magyarországon – a jegybanki alapkamat 3,8%-ra csökkentésének köszönhetően – soha nem lehetett ennyire kedvező kamatozású hitelekhez jutni.


Matolcsy messze nem a szívem csücske, mégis azt gondolom, hogy beteg elméletei a modern gazdaságról egyre inkább háttérbe szorulnak, és valóban képes felnőni a jegybankelnöki pozícióhoz. Azzal, hogy folyamatosan vagdossa a kamatokat, egyértelműen olyat tesz, amilyet senki nem mert az elmúlt 20 évben. Soha nem volt ennyire alacsony a jegybanki alapkamat, amelyhez a kereskedelmi bankrendszer a saját kamatlábát is igazítja. A képlet egyszerű: ha magas a jegybanki alapkamat, akkor a bankok drágábban jutnak forráshoz (forint), és arra rápakolva a saját nyereségüket, magasabb kamatokkal adnak tovább. Ha viszont alacsony a jegybanki alapkamat, akkor csökkennek a kereskedelmi bankok kamatai is. Valljuk be: Magyarországnak már évek óta pontosan erre lenne szüksége azért, hogy a magán- és a vállalkozói szféra – a fenntartható fejlődés jegyében – a hitelei után annyi kamatot fizessen, amennyi vállalható és tervezhető. Ideje leszámolni a 9-15%-os jelzálogalapú forinthitelekkel.

Nagyon fura valóságban vagyunk, hiszen egy tartósan alacsony banki kamatkörnyezet (elmúlt 1 év) önmagában arra predesztinálná a piacot, hogy az ingatlanok ára emelkedjen, növekedjen a kereslet és a fogyasztás. Jelenleg viszont egy nagyon extrém piaci környezetet élünk meg, amikor a relatíve alacsony banki kamatkörnyezetben is ingatlanválsággal küszködünk, miközben a fogyasztás minimálisan növekszik. Ennek oka pedig egyértelműen a banki bizalomválság. 2009 óta mondtam mindenkinek, hogy a bankok ténykedésének legnagyobb veszélye nem feltétlenül a devizahitelesek által keletkezett károk lesznek, hanem a sokszor nem korrekt hozzáállásuk miatti védhetetlen médiatámadások által okozott bizalmatlanság kialakulása. Jelenleg 10 magyar emberből 9 egyáltalán nem akar hitelt felvenni, sőt minimalizálja a banki kapcsolatait, mert úgy érzi, tanult a devizások esetéből.

Pénzzel nem lehet mindent megoldani, de mégis megpróbálják. A kormánynak évekbe tellett, mire rájött arra, hogy a gazdaságból ORTODOX módon lehet csak kifarolni: serkenteni kell a fogyasztást, a növekedést pedig ösztönözni. Minden egészséges és működő gazdaság alapja az építőipar, amely szoros szimbiózisban él az ingatlanpiaccal és – a jelzáloghitelezés által – a banki szférával. Ha ez nem működik, akkor hosszú távon az ország sem működik. Gondoljunk csak bele: az emberek 80%-ának nincsen a zsebében 10-15 millió forint lakásvásárlásra, így hitelhez kéne folyamodnia. Viszont ha nem vesz fel hitelt, és ki sem tudja fizetni a teljes árat, akkor nem vesz lakást. Ha nem vesz lakást, akkor előbb-utóbb az építőipar is erőteljes zsugorodásba kezd, hiszen nincs szükség új épületekre, lakóházak építésére. Ha az emberek nem költöznek, akkor értelemszerűen nem mennek az IKEA-ba bútorért, tehát csökken a fogyasztás minden téren. Mostanra jutottunk el odáig, hogy a kormány belátta ezt az eszmefuttatást (nagyon helyes), és elkezdett ösztönző programokat létesíteni, mint amilyen például az állami kamattámogatott hitel.

Soha nem lehetett ennyire olcsón forintalapú hitelhez jutni lakásvásárlás céljára, hiszen első körben a banki kamatkörnyezet csökkenése a kulcs, másodsorban megjelentek az állami kamattámogatások, amelyek 1 vagy 5 évig kamatfixált jelzáloghitelt biztosítanak, ahol az állam a kamat 50%-át átvállalja. Ez így már nem rossz üzlet. És ha ehhez hozzáveszem, hogy az ingatlanok ára még mindig lent van, akkor valóban most vagyunk a tökéletes ponton ahhoz, hogy ingatlant vásároljunk akár hitelből is. Ez az állapot azonban csak ideig-óráig maradhat fenn. Amint a piac végre feléled, és az emberek visszanyerik bizalmukat a bankok és hitelek irányába, akkor elkezd a kereslet növekedni, ami automatikusan emeli az ingatlanok árát. Viszont beindul majd a gazdaság is, aminek hozománya az életszínvonal növekedése, normális esetben a válságadók kivezetése és a munkanélküliség csökkenése.

Lehet azt mondani, hogy a hitel rossz vagy jó. Gyakorlati emberként egy dolgot elárulok: hitel nélkül szinte senki nem tudna 35-45 éves kora előtt saját lakásba költözni. Amennyiben normálisan használják fel, a hitel nem más, mint olyan pénz, melyet a jövőben fogunk megkeresni, de előre megkapunk és elköltünk + kamat & költség. Ráadásul ez a körforgás a jelenlegi gazdasági berendezkedésünk alapja, hiszen senkinek nincs ideje várni 20 évet, amíg az emberek talán tudnak venni lakást, és aktív fogyasztókká válnak. Arra gondoljatok, hogy adott egy 55 év körüli anya + apa, akiknek van két 20 év körüli fiuk, akiknek van 1-1 barátnőjük. Szerintetek mikor nagyobb a fogyasztás? Ha együtt él a család egy lakásban, vagy ha anya + apa külön és a két fiú is külön-külön a párjával összeköltözve? Mikor vásárolnak több élelmiszert, (tartós) fogyasztási cikket?

Aki belátja, hogy most jó befektetés lehet ingatlant vásárolni akár hitelből is, az szerintem jól jár majd (persze most átlagos esetekben gondolkodom), aki pedig tovább hőbörög a szobájában, hogy milyen szemetek a bankok, az garantáltan rosszul jár, hiszen akkor fog lakást vásárolni (3-4 év múlva), amikor már minden lényegesen drágább lesz.

 Képernyőfotó 2013-08-12 - 10.21.38.png

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr315481951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lyukak a tér-idő kontinuumban 2013.08.29. 15:45:59

Szánom-bánom, de eltűntünk. Elvesztünk a tér és idő zeg-zugaiban. Nem mentegetőzöm, inkább elmondom mi történt ezalatt, legyen ez az évforduló közeli bejegyzés tematikája. Szóval, engedélyek megvannak, meg kell, hogy kövessek mindenkit aki eset...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2013.08.29. 12:08:47

Elég egyszerűen látod a dolgokat.

bontottcsirke 2013.08.29. 12:24:17

Megtakarításokra kell ösztönözni.

Amit te sugallsz az e fenntarthatatlan fejlődés.

Megtakarítások, kutatások, fejlesztések, beruházások.

Ezek csak pályázatoból valósulhatnak meg.

Az, hogy évente lecserélem a kocsit a plazmatévét meg a tacsi-pacsi mobilt az nem vezet sehova, csak egy olyan növekedési buborékhoz ami egy idő után szétpukkan.

A fenntarthatóság felé kell tartani. Sajnos ez van.

alf (törölt) 2013.08.29. 12:24:26

Figyu, te észkombájn!
Lakást azért nem vesznek a népek, mert nincs pénzük. És attól nem lesz, hogy most olcsóbbak a lakások. egyébként pedig messze nem olyan olcsók még, amit a hazai jövedelemviszonyok megkövetelnének.
Ja igen, és a csúcs idiótaság. "3-4 év múlva sokkal drágábbak lesznek".
Mitől? Hallottál már piacgazdaságról? Az 3-4 év múlva még rosszabb helyzetben lesz itt mint akár most is.
Akkor mitől lesznek drágábbak a lakások?
A "nagy lakáslobbi" 2000-től nem volt más mint egy lufi, kizárólag eladósodásra (bankhitel) épülő kereslet volt, ez felverte az árakat irreálisan, most meg lassan az egész lakosság issza a levét.
Ha most azonnal évi 5-7% GDP növekedés indulna meg (röhej elvárás persze) akkor esetleg kicsit feljebb mehetnének az árak mondjuk úgy 3-4 év múlva.
Így viszont egyre nagyobb kínálat mellett (egyre több bedőlő hitel) az árak mennének lentebb, de nem mennek mert mindenki szeretné a pénzét visszakapni, ergo katasztrófa helyzet van.

Mondjuk persze azok a kirakat mögött öltönyben ülő ügynökök gondolkodnak úgy mint a cikk szerzője, nyilvánvalóan a realitáshoz annyi közük van mint Gyurcsok Józsefnek az orvostudományhoz.

silverwol 2013.08.29. 12:24:49

3-4 év múlva nem hiszem, hogy sokkal drágábbak lesznek a lakásárak. Nem lesz akkor sem elég pénze és hite az embereknek, hogy hitelt vegyenek fel. Mert ha alacsony is a törlesztő kamata, azért csak ki kell fizetni. Arról nem is beszélve, hogy nem tudni mikor húz valami váratlant ismét a kormány és teszi lehetetlenné a korábban hitelt felvevők életét. Arról nem is beszélve, hogy sokaknak már van lakásuk, rajta hitel és innen akarnának továbbköltözni nagyobba. Csak épp a kicsit előtte el kellene adni...

s 2013.08.29. 12:25:37

"A képlet egyszerű: ha magas a jegybanki alapkamat, akkor a bankok drágábban jutnak forráshoz (forint), és arra rápakolva a saját nyereségüket, magasabb kamatokkal adnak tovább. Ha viszont alacsony a jegybanki alapkamat, akkor csökkennek a kereskedelmi bankok kamatai is. Valljuk be: Magyarországnak már évek óta pontosan erre lenne szüksége azért, hogy a magán- és a vállalkozói szféra – a fenntartható fejlődés jegyében – a hitelei után annyi kamatot fizessen, amennyi vállalható és tervezhető."
Akkor mondok jobbat. Legyen 0%. Miért ne? Vagy esetleg mínusz. Az még kisebb. Egyáltalán nem veszel figyelembe semmit? Ez nem egy ország egy befőttes üvegben, baszki. Benne vagyunk a világban. Kapcsolódunk hozzá, érted? Egy valag adóssággal, befektethető tőke nélkül. Neked teljesen elment az eszed?

"másodsorban megjelentek az állami kamattámogatások, amelyek 1 vagy 5 évig kamatfixált jelzáloghitelt biztosítanak, ahol az állam a kamat 50%-át átvállalja"
Az állam. Aha. Azt akkor én fizetem nem? Ha felvettem hitelt, ha nem. Nem csoda, hogy a többire (a saját hitelem) már nem marad pénzem. De előtte még megmenteném a devizahiteleseket, ha nem haragszol. Aztán majd megbeszéljük.

"Aki belátja, hogy most jó befektetés lehet ingatlant vásárolni akár hitelből is, az szerintem jól jár majd"
Ezt akár 2005-ben is mondhattad volna. Mondták is sokan, és sokan el is hitték. Nagyjából ezért tarunk itt ma. Ugyanis elfelejted, hogy a hitelből ingatlant venni történet nem csak a kamatról meg az árról szól. (Mert a devizahitel kamata és minden más korábban is geci jó volt.) Az az ember személyes képességeitől is függ, nevezetesen attól, hogy képes lesz -e kitermelni azt a pénzt 15 - 20 év alatt, amennyi hitelt felvett, meg még egy kicsit többet, mert közben elbaszódhatnak a dolgok. Tehát a helyzet az, hogy valóban megéri, de NEM MINDENKINEK. Csak annak, akinek van egy komoly tőkéje, amire a hitel már csak rásegítésnek kell, továbbá az illető képes azt a pénzt hosszú távon is megszerezni, ami egy ilyen vállalkozáshoz kell.

qwertzu 2013.08.29. 12:29:03

"Mostanra jutottunk el odáig, hogy a kormány belátta ezt az eszmefuttatást (nagyon helyes), és elkezdett ösztönző programokat létesíteni, mint amilyen például az állami kamattámogatott hitel."

A kormány nem látta be. Első körben megszüntethetné az első ingatlan vagyonaszerzési illetékét. Nagyon nagyon nagyon fájt befizetni.

bontottcsirke 2013.08.29. 12:29:46

1. lakást különben sem vesznek mert nincs pénzük

2. az ipari szemeteknek lejárt a szavatossági ideje a lakóközösségével együtt, aki vesz is az épít magának újat. Többnyire.

vladimir964 2013.08.29. 12:32:49

"hitel nélkül szinte senki nem tudna 35-45 éves kora előtt saját lakásba költözni."
És mi a szarnak kéne? Ez a mindenáron-sajátlakás-vagy ház típusú feudális gondolkodásmód csak a Kelet-európai gyarmatokra jellemző. Nyugaton (és az USA-ban) az emberek zöme bérlakásokban él, ergo nincs kiszolgáltatott helyzetben. Kifizeti a lakbért és rezsit, oszt csókolom. Nem kell cidriznie a bankhitelek miatt (legfeljebb a hitelre vásárolt autót vihetik). Marad pénz már értelmes dolgokra, mintsem 30 éven át zsírok kenyeret zabálni, hogy legyen egy lyuk amit a sajátunknak mondhatunk, és közben meggebedünk.

Szarvas Norbert 2013.08.29. 12:35:46

A kommentek tökéletesen alátámasztják azt amit írtam!

Bizalmi válság van!

loading 2013.08.29. 12:37:08

Maradjunk a kereslet-kínálat alapon. Mert a lakáspiac sem egy osztatlan, itt is vannak szegmensek. Egyik szegmensben (pl. 1-1,5 szoba) van kínálat, de nincs kereslet. A másikban (pl. 3-4 szoba) kereslet van, kínálat nincs. Tudom, mert én sem találok egy jó ideje. Emiatt a jó lakások gyorsan és árukban kelnek el. A lepukkadt és rossz helyen lévőket meg kamatszinttől függetlenül kevesen veszik.
Szóval,ha bármilyen lakás jó neked, akkor igaz az állításod. Ha már igényeket is figyelembe veszel, akkor nem.

tobeor 2013.08.29. 12:41:32

500.000 ember már lelépett külföldre. Ők eladták a lakásuk, vagy árulják a rokonaik. Újabb 500.000 most készül kimenni. Bevándorlók nincsenek. Azaz több lakás van, mint amennyi kell.
És még csak most fog igazán a piacra zúdulni a bedőlt lakáshitelek miatt a sok árveréses lakás.

Ronnie_27 2013.08.29. 12:41:49

Egy lakás lenne az utolsó, amit vennék.
1. Immobillá tesz.
2. Nem jó befektetés, hanem holt tőke. Bizonyos településeken már most se lehet ingatlant eladni. Hosszú távon reálérték csökkenés várható a gazdasági és demográfiai folyamatok miatt.

tobeor 2013.08.29. 12:43:11

Saját lakás = röghöz kötés.

Nem tudsz elmenekülni, vagy csak nagy veszteséggel az országból, ha még jobban lerohad/összeomlik. Igen, ez bizalmi válság, tudjuk. Csakhogy ez jogos bizalmi válság.

mahet 2013.08.29. 12:47:41

@tobeor: bizony, én például eladtam a lakásom, most bérlek és várom, hogy felébredjek a kádári rémálomból.

Legfeljebb 1 évem van eldönteni, hogy megkockáztatom-e azt, hogy itt maradok vagy inkább elhúzok innen. Erősen a második áll nyerésre aztán építhetnek maguknak stadiont orbánék a nyugdíjasoktól beszedett adóból.

$pi$ 2013.08.29. 12:47:50

"A képlet egyszerű: ha magas a jegybanki alapkamat, akkor a bankok drágábban jutnak forráshoz (forint), és arra rápakolva a saját nyereségüket"

Ez vicces, ez úgy hangzott, mintha a kerteskedelmi bankok a jegybanktól kapnának kölcsönt. :) Ugye nem hisszük ezt?

Akkor viszont már korántsem olyan egyszerű a képlet: miért jutnak a kereskedelmi bankok drágábban forráshoz, ha magasabb a jegybanki alapkamat? És tekintsük ezt vizsgakérdésnek. :))

xylon 2013.08.29. 12:47:57

Nem tudom miert gondolja barki hogy magasabb lesz az ingatlanok ara egy olyan orszagban ahol egyszerre van elvandorlas es eloregedes. Ahogy fogy a nepesseg csokken a kereslet es konnyen ugy jarhatsz hogy egy olcsonak tuno lakas rajtad marad. Meglepodtem de kb 10+ eve is annyiert lehetett berelni Pesten diakoknak lakast mint most. Nana most mar kevesebb a diak. Raadasul a Ratko unokak generacioja is lecsengett ami gyanitom hajtotta az elozo boomot (a devizahitelek meg a kamattamogatas mellett). Szoval ovatosan azokkal az elorejelzesekkel.

alf (törölt) 2013.08.29. 12:49:04

@Szarvas Norbert: "A kommentek tökéletesen alátámasztják azt amit írtam!"

Kb. akkora realitásérzéked van és annyira látod valósan a helyzetet mint a kormány. Úgy is mondhatnám, hogy a te látásmódod és a valóság még köszönőviszonyban sincsenek egymással.

$pi$ 2013.08.29. 12:49:19

@tobeor: "500.000 ember már lelépett külföldre."

Ezt a számot már az index sem hitte el, pedig ők igazán nagy hívői az ellendrukker tábornak. Viszont ha már ekkorát mondasz, akkor miért nem ötmillió? Sokkal ütősebb lenne, nem? :)

nyuggernyúzó 2013.08.29. 12:50:28

Csökkenő népességű, elöregedő, elcigányosodó, elszegényedő országban mi a f*sznak lakást venni?

Calden 2013.08.29. 12:51:41

Ennek a cikknek mi értelme volt?

Az emberek azért nem vesznek lakást, mert nincs miből.

A banki hitelezés azért szar s bizalmatlan vele minden ép elméjű, mert nem arányosan változik a banki kamat egy alapkamat változáskor - hisz a profitéhség miatt ilyenkor minden szart bele lehet pakolni ilyen-olyan fedőcímekkel. Ennek meg legitimitása van itthon. Ez a banki mentalitás gyűrűzött be a gazdaságba is, emiatt a munkahelyek sem biztosak, bármikor bárkit kirúghatnak bármiért.

Ebben a környezetben vegyen fel hitel az, aki megteremtette ezeket a lehetőségeket, aztán dögöljön is bele, ahogyan ezt teszik nagyon sokan manapság.

Atrox 2013.08.29. 12:51:53

@loading: +1.
Mi is most terveznénk lakást venni. A kínálat 70%-a ilyen (most Budapestről beszélek):
Lepusztult, igénytelen környezetben, elhanyagolt, lelakott kis panel lyuk. Redvás a környezet, a lépcsőház, szar, széthúzó a lakóközösség. Sokan tartoznak közös költséggel (akár millióval is!) és különböző számlákkal, így kockázatos velük egy lépcsőházba költözni (például lekötik a lépcsőházat a távfűtésről, nem viszik el a szemetet többé, stb.). A kínálati ár - ehhez képest - irreálisan magas, általában jelzálog és tartozás is járul a lakáshoz.
Attól, hogy két lakás ugyanakkora területű, semmi nem indokolja, hogy ugyanannyiba is kerüljenek, a fenti okok miatt. Ezt egy csomó eladó nem képes reálisan felmérni.

Szóval ezeket a lakásokat, ilyen feltételek mellett ki szeretné megvenni, ha eltekintünk az egész válságtól akár?

Csetepaté márki 2013.08.29. 12:55:10

@vladimir964: „Nyugaton (és az USA-ban) az emberek zöme bérlakásokban él, ergo nincs kiszolgáltatott helyzetben.”

Nemeteknel atlagfizu kb 2400 Eur. Lakasberles rezsivel+kaja kb 900 Eur (Brema) Marad 1500 Eur
Magyarorszag atlagfizu 500 Eur. Lakasberles rezsivel+kaja 400 Eur Marad 100 Eur.

Hat ezert.
Nyugaton kb ötször annyit keresnek, 15-ször annyit rak felre. Aprosag, nemdebar? A kiszolgaltatott helyzetet nem a lakashelyzet, hanem a fizetes okozza.

„Marad pénz már értelmes dolgokra, mintsem 30 éven át zsírok kenyeret zabálni, hogy legyen egy lyuk amit a sajátunknak mondhatunk, és közben meggebedünk.”

Itt Magyarorszagon pont az ellenkezöje az igaz az atlagemberre, mint kint. Gratulalok, fasza hozzaszolas volt!

encir 2013.08.29. 12:57:17

@vladimir964: hagyjuk már ezt a "nyugaton is bérlakásban laknak" mantrát.
Mi nem nyugaton vagyunk.
Itt nincsenek könnyen megfizethető bérlakások.
És mi az, hogy nincs kiszolgáltatva? Tulaj gondol egyet, hogy kell a fiának-lányának, egyéb pereputtyának és húzás, de azonnal. És ha bérlő lebetegszik, elveszti állását, nem tud fizetni - már röpül is.
Akkor már inkább a sajátomban halnék éhen, nem az utcán...

alf (törölt) 2013.08.29. 12:57:17

@$pi$: Ezt a számot egy Matolcsy nevű ember mondta, aki akkoron gazdasági miniszter volt, most az MNB elnöke.
Most akkor higgyünk neki, vagy ne higgyünk..?! :)

movhu 2013.08.29. 12:58:13

Azért azt sem árt elfelejteni, hogy 8% körüli THM mellet az éves kamatteher 1 millió forintonként 80.000 Ft, ami egy tényleges vásárlásnál nem kis tétel tud lenni önmagában sem.
Plusz vége a régi időknek, amikor bemondásra kapott bárki hitelt, ma van tényleges hitelbírálat, így a mai potenciális hitelfelvevők legnagyobb részének esélye sincs a bejelentett minimálbérével.

Egyébként ezt jól elszúrták korábban. Ha a hitelezésnél mindig is lett volna állami kötelmekkel megtűzdelt hitelbírálat, akkor ma nem volna ekkora gáz, másrészről meg a gazdaság egy jelentős része fehéríthető lett volna.

alf (törölt) 2013.08.29. 12:58:59

@Csetepaté márki: No de a havi törlesztőrészlet sem kevesebb mint a bérleti díj, tehát az érvelés, mondjúk úgy, sántít picit. (Persze tudjuk, akkor az "ennnnyém!!!", az más...) :)

tobeor 2013.08.29. 12:59:08

@$pi$: ennyit bírtál kipréselni magadból? hogy orbán jobbkeze, a jegybank elnöke, mr tündérmese hazudik? ez még hozzád képest is gyenge.

Nazareus 2013.08.29. 13:01:25

@Ronnie_27: Nem olyan rossz dolog lakást venni, csak ki kell tudni adni. Most pont ez van felfutóban, az emberek nem vesznek, hanem bérelnek, ergo akinek van mondjuk 5 kiadó lakása, az generál neki havi több százezer bevételt. Dolgozni se nagyon kell (minimális munka van azért a kiadással).

Ezzel csak az a baj, hogy a magyar jogrendszer nem túl barátságos a lakáskiadókkal szemben.

movhu 2013.08.29. 13:01:44

@Atrox: Ha nem ilyen lakókörnyezetre van igényed, akkor ne a legolcsóbb panelrengetegekben kutass, hanem valamelyik újabb építésű lakóparkban. Ami az ottani rezsiköltségek(távhő vs. saját cikró/háztömb fűtés) és a panel között van nem is olyan későn ki fogják adni a különbözetet. Nem utolsó sorban egy 10-15 lakásos lépcsőház nem egyenlő egy Havannai 60 lakásossal lakóösszetétel szempontjából.

nyuggernyúzó 2013.08.29. 13:02:35

Nem bérelni kell vagy saját lakás kell a pórnépnek, hanem leadni az irreális igényekből és összeköltözni az anyóssal, mamával stb, ez a reális az átlagember anyagi lehetőségeihez viszonyítva.

movhu 2013.08.29. 13:05:11

@Csetepaté márki: Aztán tegyük hozzá, hogy nálunk nincs klasszikus bérlakás, mint nyugaton. Itt kitalálja a tulaj, hogy eladja a lakást, és költözhetsz, akár egy évben többször. Gyerekkel, nagymamával, bútorokkal és még pénzbe is kerül.

qwertzu 2013.08.29. 13:06:49

@alf: Jah csak a törlesztőt mondjuk 15 évig fizeted, a bérleti díjat meg életed végéig.

tobeor 2013.08.29. 13:07:21

Júliusban 3000 magyar ment ki Ausztriába, azaz csak oda naponta 100 magyar vándorol ki:
"A júliusi adatok szerint közel háromezer magyar állampolgárral több dolgozott hivatalosan Ausztriában"
hvg.hu/karrier/20130814_Nagyon_megugrott_az_Ausztriaban_dolgozo_m

És a fő célországok Németország meg Anglia, tehát legalább naponta 500 ember vándorol ki. Ezeknek nem kell már az itteni lakásuk, tehát egyre nő a kínálat, és egyre csökken a kereslet.

Az az 500.000 meg már elavult szám, annál már többen vannak kint.

2013.08.29. 13:11:07

bérlakásoknak is van tulajdonosa...

lajafix1 2013.08.29. 13:12:34

az induló óvodáscsoportból kérdezi cumis Pistike, hoyg a posztoló az elmúlt 10 évet hol töltötte? A holdon vagy egy jó képességű falvédőre vasalva?

Nekem rémlik valami hogy a kamat csökkentését a lenyomott infla, durván levitt állami hiány, valamint a vilggazd mostani viszonylagos pénzbősége és kocka tűrése teszi lehetővé.

Ronnie_27 2013.08.29. 13:13:20

@Nazareus:

Igazad van, de én egy vidéki kisvárosban dolgozok. Itt nem szabad lakást venni.
Vannak olyan helyek, ahol vennék lakást, pl. Budapest, Sopron és 1-2 nyugat-magyarországi város, esetleg 1-2 egyetemi város.

2013.08.29. 13:15:09

na igen, és már nem csak KHR és BAR lista van, hanem látják már a másik hiteledet is, ha fizeted is rendesen... szóval a pozitív adóslista visszafelé sült el, arra való hivatkozással nem adnak (diákhitel, hitelkártya, folyószámlahitel stb).

lajafix1 2013.08.29. 13:16:04

Lakást akkor érdemes venni, ha a jövőbeli kilátások kedvezőek hosszútávon. 2001ben hátulgombolt koromban döntöttem én is lakásvásárlás melett, 2004től 2010ig vertem a fejem a falba látva a jövő süllyedését. Azóta meguntam a fejem falba verését, szívesebben verném a posztoló fejét, ja és dec 31én lejár a hitelem, ami szintén szedál...

Kivlov 2013.08.29. 13:18:19

most kell(ene). csak a kínálat annyira kiszelektálódott a nyomott árak miatt, hogy nem lehet épkézláb pecót találni.
Ha felkerül 1 jobbnak a hirdetése, napok alatt elviszik és a marad a sok lom, igénytelen, eladhatatlan...

lajafix1 2013.08.29. 13:19:02

"Amint a piac végre feléled, és az emberek visszanyerik bizalmukat a bankok és hitelek irányába, akkor elkezd a kereslet növekedni, ami automatikusan emeli az ingatlanok árát. Viszont beindul majd a gazdaság is, aminek hozománya az életszínvonal növekedése, normális esetben a válságadók kivezetése és a munkanélküliség csökkenése."

Ó istenem a posztoló a normál, alacsony hülyerészvétellel működő, bizalmon alapuló gazdaságokról szóló alapokat próbálja ráhúzni a mi É balkáni banánköztársaságunkra.

qwertzu 2013.08.29. 13:19:25

@tobeor: LOL.

Aki ausztriában dolgozik az nem feltétlenül kivándorló, simán lakhat Magyországon és dolgozhat Ausztriában.

Július hónapban van éves szinten a foglalkoztatási csúcs. Magyarországon is.

Komolyan képes vagy egy éves lokális foglalkoztatási csúcsot folyamatos kivándorlásnak leírni?

lajafix1 2013.08.29. 13:20:44

@Kivlov: ja igen és van a minősíthetetlenül szar kínálat(a legtöbb energetikai csőd, de összeomlókat is hirdetnek ráérősen) is, ahogy mondod.

die hard live free 2013.08.29. 13:21:56

Lakás árak tényleg relative a mélyben vannak, és lesz ez még lejjebb is.

Viszont nincs aki megvegye őket, mert:
1. Mo.-on 5 családból kb mélyszegénységben él, hónap végén a csekkekel totóznak, h most épp melyik befizetésére nincs pénz, és/vagy nyögik az akutális forint ill. deviza hitelüket.
Ez a réteg azért harcol, hogy legalább a mostani lakásuk megmaradjon.

2. A középréteg (ha még van Mo.-on ilyen) sem fog venni lakást, max. csak ha kissebbe kényszerül átköltözni. Ők sem gondolhatnak érdembe lakásvásárlásra, mert a mai világban hogy is tudhatná bárki, hogy 3 hónap múlva lesz-e még egyáltalán állása.

3. Marad kb. a felső tízezer, aki meg nem fog pluszba venni a meglevők mellé, mert minek.
Ahogy nem fognak felesleges plusszba fogyasztani sem (ahogy Orbán gondolta az egykulcsos adóval) mert minek...

Szóval szarban a haza, mert nincs munka, akinek meg van annak a nagy többsége modernkori rabszolga a saját hazájában éhbérért, továbbá nincs az emberek 4/5-ének legalább 1-2 havi megtakarítása, és úgy ámblokk nincs jog- és létbiztonság sem.

Kik fogják akkor a lakáspiacot felpörgetni? A pénzes külföldiek?
Hogy akarjuk így a fogyasztást növelni???
Hogy gondolhatja bárki is, hogy a többség egyátalán tud még jövőt tervezni...

Anticommunist Hungarus 2013.08.29. 13:22:39

Ez a szarvas Norbi egy kurvanagyokos ember, látszik, hogy egy semmirekellő élősködő.

Olyan dologról ír, amit mindenki tud. Olcsók a lakások? Igen. Van pénzük az embereknek? Nincs.

Ezért nem volt érdemes azt a szar incifinci diplomádat megszerezni, inkább mennél el utcát söpörni, a képességeid arra talán elegendőek!

lajafix1 2013.08.29. 13:23:44

@nyuggernyúzó: "Nem bérelni kell vagy saját lakás kell a pórnépnek, hanem leadni az irreális igényekből és összeköltözni az anyóssal, mamával stb, ez a reális az átlagember anyagi lehetőségeihez viszonyítva. "

Ez a racionális valóban.

onmagam 2013.08.29. 13:25:56

Majd ha megbukik a rezsim akkor lehet, hogy kevesebben menekülnek külföldre és talán visszajön a bizalom is az országba. Na majd akkor veszek lakást.

Amíg a Fidesz pusztít addig nem várok javulást.

tobeor 2013.08.29. 13:28:45

@qwertzu: Látod így jár, aki okosnak képzeli magát, de még a linkelt cikket se olvass el, pedig az csak nyúlfarknyi. Ott írják, hogy még soha nem dolgozott ennyi magyar Ausztriában, "Ez bőven új abszolút rekord".
Biztos benne van egy szezonális hatás is, de akárhogy erőlködsz, a kivándorlás folyamatos és egyre erősödő tendencia, és azt is garantálom neked, hogy akik németbe meg Londonba mennek azok nem ingáznak.

Te valószínűleg egy teljesen elszigetelődött, magányos ember vagy, ezért nem tudod, hogy a kivándorlás mindennapos téma az emberek között, buszmegállóban, boltban postán várakozva a sorban is állandóan erről hallani, és mindenkinek vannak ismerősei, rokonai, egyre több, akik kivándoroltak, vagy éppen most készülnek kimenni (vannak akiket éppen a lakáseladás tart még vissza). Nekem a volt gimis osztálytársaim harmad már kint van (vagy még több, mindenkiről nincs infóm).

Modern kori exodus van. Pont.

qwertzu 2013.08.29. 13:32:48

@tobeor: Szóval nem mondtam, hogy nincs kivándorlás. De TE egy hónapos adatból vontál le egy nagyon hamis következtetést.

Ha legalább a tavalyi és az idei júliust hasonlítottad volna össze, és abból kombinálsz egy éves elvándorlási rátát.

nyuggernyúzó 2013.08.29. 13:33:02

@lajafix1: Ebben semmi rossz nincs. Sőt. A nagyszülők unokázhatnak, nincsenek egyedül, kisebb a rezsi egy főre, munkamegosztás van. Tolerálni kell egymást. Régebben ez a családi modell volt a tipikus, sok helyen ma is ez megy. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2013.08.29. 13:35:25

2009 eleje óta kéthavonta valaki felkapja a témát, hogy mélyponton a lakásárak, ennél már lejjebb nem fog menni, aki nem most vásárol, az hülye.

Szerintem még - minden szempontból - lejjebb van a gödör alja, nem is kicsivel.

lajafix1 2013.08.29. 13:39:33

@nyuggernyúzó: így van, mondom hogy egyetértek.

Miluuu 2013.08.29. 13:43:04

Húúú Ember.
Látszik, hogy szépen megtanultad ami könyvben le van írva és tanítják közgazdaságtan órán, de a valós folyamatokról láthatóan fingod nincs, nem látod, hogy mi folyik az utcán. Mondok egy pár támpontot

1) Az ország lakossága évente 60-100.000 fővel csökken.
2) Ezen felül még kivándorlási hullám is van, tovább csökkentve az ország lakosságát. Ha csökken az ország lakossága, csökken a kereslet, azaz lefele hajtja az árakat.
3) Amit a könyvekben nem tanítanak, az a _bizalom_. Na ez az, ami a 2008-as lufi kipukkanása óta nincs, és nem is lesz a hitelintézetek felé.
4) A lakások árát a _szabadon elkölthető jövedelem_ határozza meg.
4.1) Az átlagjövedelem jó esetben stagnál
4.2) A kivetett adók folyamatosan nőnek
4.3) Az ÁFA emelkedik
ERGO itt nincs szabadon elkölthető jövedelem.

lajafix1 2013.08.29. 13:49:36

@Miluuu: a bizalom + hitelesség alapvető és tanítják is. Sajnos nem ez a fő vonal a tananyagban hanem mellékszállként csúszott be. Legalábbis a 90es évek közgáz képzésében még így volt(a műszaki felsőoktatásban).

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.08.29. 13:56:51

Hajrá poszter, te csak vegyél lakást!

"Szerintetek mikor nagyobb a fogyasztás? Ha együtt él a család egy lakásban, vagy ha anya + apa külön és a két fiú is külön-külön a párjával összeköltözve? Mikor vásárolnak több élelmiszert, (tartós) fogyasztási cikket?"
Nyilvánvalóan, ha együtt laknak. Ha vennének még egy lakást, mondjuk 10m Ft-ért, kedvező (ma talán sehol sem létező) 8%-os hitelre, mondjuk 20 évre, akkor mennyi kamatot is fizetnek pluszban? Na, mindenkinek megvan az eredmény? A helyes megfejtés: még egy lakás árát, azaz 10 millió forintot. Ezt mind nem tudják élelmiszerre és tartós fogyastási cikkre költeni.
És akkor nem beszéltünk arról, hogy a második laksnak fenntartási költségei is vannak, például fűteni kell, áram se árt bele, de néha érdemes kifesteni, meg hasonlók. Ezeknek a költségei is csökkentik a szabadon elkölthető pénzt.

fénycsepp 2013.08.29. 14:00:13

Rengeteg olcsó lakás van, de igen, nagy a bizalmatlanság. Én szívesen laknék albérletben, de drága. Kellenének vmi önkorm. bérlakások, mondjuk 50 ezer ft-ért két szoba: az milyen jó lenne:)

die hard live free 2013.08.29. 14:04:11

A bizalom már tényleg elveszett a bankok felé, de nincs bizalom a bérlemények felé sem, nincs tisztázott jogi háttér és törvényben szabályzott biztosítékok a főbérlő/albérlő számára.
Nem olyan világ van itt, mint a németeknél, ahol a többség bérli az ingatlan és nem sajátja.
Marad tehát a saját tulajdonú ingatlan, csak az meg nem segíti az állástalálást, mert ma az álláskeresőknek meg kell tudniuk barátkozni a társadalmi mobilitás fogalmával...

movhu 2013.08.29. 14:13:02

@Puckman Éliás: Valóban, ez a pozitív BAR lista egí idiótaság.
Ha pl. benne van, hogy te 10 éve felvettél 12 év futamidőre egy forint alapú hitel, ami nincs a BAR listán, ergo fizeted, a bank akkor is feltételezi, hogy te még ma is pontosan ugyanezzel az összeggel tartozol, ha csak nem viszel friss igazolást a tartozás jelenlegi összegéről.
Hitelkártya, folyószámla hitelkeret esetében pedig a kiindulási pont, hogy te azt holnap teljes mértékben kimeríted, tehát a teljes összegét mint adósságot feltételezik, és igazolni sem tudod az ellenkezőjét.

aleb19 2013.08.29. 14:32:13

'Matolcsy messze nem a szívem csücske, mégis azt gondolom, hogy beteg elméletei a modern gazdaságról egyre inkább háttérbe szorulnak, és valóban képes felnőni a jegybankelnöki pozícióhoz. Azzal, hogy folyamatosan vagdossa a kamatokat, '
ja a beteg elmeletei,meg azok a csunya unortodixik
-csak megcsinalja amit elore megmondott es az elozo mnb elnokoknek is meg kellett volna tenniuk akik nem gyavasagbol nem leptek meg ezeket az intezkedeseket, hanem mert az igazi fizukat mashonnan kaptak es az orszag erdekeivel ellentetben
next his action a forint begyengitese lesz

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.29. 14:42:31

@loading:
Érdekes, amit mondasz, nem figyeltem mostanában a 3-4 szobás lakások piacát, de a válság előtt a kis lakások (1, 1.5, legfeljebb 2 szoba) ára volt az egekben, a nagy lakások meg aránylag olcsók voltak. Ugyanabban a városban hasonló helyen, hasonló állapotú 200 négyzetméteres lakás kétszer annyiba került mint az 50 négyzetméteres.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.29. 14:44:40

Egyébként az ingatlan mint befektetés mindig helyhez kötött. Tudnék mondani helyet, ahol vennék, mert emelkedésre számítok, de nem akarok tippeket adni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.29. 14:46:38

@vladimir964:

Pont az van kiszolgáltatott helyzetben, aki bérlakásban él.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.29. 15:07:36

@vladimir964:
Én azután, hogy 1,5 évig béreltem, azt mondom, soha többé Magyarországon, teljesen más olyan országban, ahol van ennek kultúrája és normális törvényi háttere.

Void Bunkoid 2013.08.29. 15:08:50

@vladimir964: ezt már páran előttem is megírták, de igen, ez itt nem a nyugat, ez Magyarország, ha neked úgy tetszik, kelet-európai gyarmat.

Nyugaton egy normális lakás bérlése mellett eléldegél az ember, meg még félre is tesz annyit, hogy amikor már nem dolgozik, akkor is tudja bérelni a lakást. Vagy egy kicsit kisebbet.

Itt meg körülbelül azért gürizik mindenki a saját ingatlanért, mert egyrészt normális méretű-fekvésű-satöbbi lakást bérelve még viszonylag jó fizetéssel rendelkezve sem marad félretenni öreg napjaira, amikor már nem dolgozik (ugye akkor is kellene csengetni a bérleti díjat...), valamint nemcsak öreg napjaira, hanem a már említve, lebetegedés-munkanélküliség esetén is mondjuk 40 éves kor fölött, ha világéletedben csak jóféle bérleményekben laktál Magyarországon, és hirtelen nincs miből fizetni, piszok hamar hajléktalanná lehet válni.

Azt meg már nem is részletezem, hogy a munkaerőpiacon mennyi esélye van a visszakerülésre egy 40+-os, ráadásul hajléktalan embernek. SEMMI. Marad a rokonoknál meghúzódás, akinek az sincs, annak a kannásbor meg az átmenetiszállás, és igen sokuknak az első télen valami komolyabb nyavalya összeszedése/halál.

Na EZÉRT akar mindenki saját házat.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.29. 15:09:37

@tobeor:
A demográfiai helyzetről ne is beszéljünk. A lakótelepek lakossága a következő 20-30 évben fog kihalni, mivel a lakók többsége 50-70 év közötti.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.29. 15:14:23

@Void Bunkoid:
Relatív nem drága Magyarországon a bérlés, a gond a bizonytalansággal van, baromi nehéz jó bérbeadót, jó lakást kifogni, és gyakran fordulhat elő az is, hogy költözni kényszerülsz, ami meg nem olcsó és nem időkímélő dolog.

De az sem jó érvelés, hogy öregkorodra nem lesz lakásod, mert nyilván ha nem veszel lakást, hanem bérelsz, akkor a különbözet (bérelni általában olcsóbban jön ki) más befektetésben lehet, a gond azzal van ha bérel és még szórja is a pénzét.

Igazából pusztán anyagi szempontból én is a bérlés mellett lennék, de egyéb okokból senkinek nem javasolnám itthon, kivéve átmeneti helyzeteket.

Csii 2013.08.29. 15:19:27

@tobeor: Elég megnézni a határátkelő blogot. A hozzászólások száma igen jól tükrözi, hány embert tart lázban a téma. Azért az kicsit durva, amikor egy-egy posztnál pár órán belül sokszáz hozzászólás érkezik.
Rengetegen mennek el és rengetegen lesik az alkalmat, hogy elmenjenek.
A legszomorúbb, hogy pont azok mennek el legelőbb, akiknek a legtöbb eszük van, a legjobb képzettségük, akik nyelveket beszélnek.... és maradnak azok, akik semmihez nem értenek, semmire nem alkalmasak, csak okoskodnak, magyaráznak és várják, hogy majd az állam bácsi megsegítse őket, mint a devizahiteles "károsultak", akik spekuláltak és most sírnak, hogy nem hajlandóak fizetni, helyettük mi fizessünk, akik nem vettünk föl hitelt. Tényleg csak azt nem veszi észre ezt a tendenciát, aki el van zárva, ebben igazad van.

Void Bunkoid 2013.08.29. 15:26:08

@Ensiada Arkoveitie: no de akkor izé :))) igazából ha nem szórok pénzt bérléssel (hogy másba fektesse a lóvét, vagy gyűjtsön későbbre), akkor tök ugyanott vagyunk, mint a vladimir által említett huszonévekig zsíroskenyeréren élő család a saját házában :)

de amúgy belegondolva, ha mondjuk - nem akarok csúnyát mondani, arányba állítva a nyugati bér/bérletidíjjal, ha Magyarországon havi 35-40e HUF+rezsiből lehetne NORMÁLIS lakást bérelni (általában ennyiért még vidéken is csak egy szobát, vagy egy iszonyatosan kicsi lyukat kapsz, és azt is a világ végén, mindentől távol), akkor pl fiataloknak, házaspároknak csakugyan kifizetődőbb lenne a dolog, hiszen egy mondjuk 70-75 négyzetmétres lakás havi hiteltörlesztője bőven több, mint a bérleti díj, és ha normális, mondjuk KETTŐ gyereket nevelős családban gondolkodunk, akkor bezony azt a 70 négyzetmétert a gyerekek tizenéves korára bőven ki lehet nőni, és még nem is bittos, hogy addigra törlesztve van a hitel.

De kb ez az oka a másik hülye jelenségnek is, hogy mindenki ötgenerációs óriási komplexumokat épít a város szélén a gazosban, aztán meg csodálkozik, hogy amikor a két kölök elmúlik 18, akkor azonnal megpattannak, a szülők meg ottmaradnak egy kísértetkastéllyal, ami persze nem kell senkinek :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.29. 15:39:02

Tök jó, hogy van olcsó hitel, de ettől nem fognak fellendülni a vállalkozások, ha a rengeteg extra adó és piactorzító mutyi miatt továbbra is nulla a belső kereslet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.29. 15:44:18

@aleb19: next his action? Ne erőltesd ami nem megy. Meg nem is értem, minek ide angol.

2013.08.29. 15:47:18

@Void Bunkoid: jogos, én sem szeretném magamhoz láncolni a gyerekeket, hisz tudom, hogy én sem akartam anyósék telkére - a házuk mellé - építkezni.
Ráadásul a beházasodó mindig kívülállónak érezné magát.

2013.08.29. 15:48:00

Kedves Szarvas Norbi!
Fejtsd már ki, légyszíves, miért is jó a 3,5%-os MNB alapkamat, mikor az állam 4-5%-on hitelezi magát?
Második kérdés: ha az MNB alapkamat a mérvadó, miért adják meg a bankok a kamatszámítás alapjául a bubor-t?

loading 2013.08.29. 15:49:17

@Ensiada Arkoveitie: Átlagárban lehet olcsóbbak voltak. Ugyanakkor a jó lakások mindig is tartották az árukat.
Mint minden dolognak, a lakásméretnek is van ciklusa: először 1 szoba, majd 1,5-2 szoba, majd 2,5-4 szoba, végül ház. Majd vissza valamelyikre. Ez a körforgás szakadt meg tapasztalatom szerint: akinek normális 3-4 szobás lakása vagy hasonló méretű háza van, normális állapotban, normális helyen, jó beosztással, stb. az a legvégső esetben adja el. Vagy ha külföldre megy.
Új lakások nem épülnek, ha igen azok kivitelezése és elhelyezkedése (a nem külterületi telkek szűkössége miatt) nem igazán jó.

2013.08.29. 15:50:21

@Csii: majd az állam bácsi megsegítse őket, mint a devizahiteles "károsultak", akik spekuláltak és most sírnak, hogy nem hajlandóak fizetni, helyettük mi fizessünk,"
Mindenképp te fizetsz. Ha megsegíti, akkor azért, ha nem, akkor azért. Gondold át.

rajen 2013.08.29. 15:51:45

@movhu: "Aztán tegyük hozzá, hogy nálunk nincs klasszikus bérlakás, mint nyugaton. Itt kitalálja a tulaj, hogy eladja a lakást, és költözhetsz, akár egy évben többször. Gyerekkel, nagymamával, bútorokkal és még pénzbe is kerül."

Ennyi.

Más, az ingatlanosok szerint mindig most van a mélypont, most kell venni. Sokan leírták, miért fognak még lejjebb menni az árak. (kereslethiány, hitelképtelenség, demográfia, ez az utolsó a legfontosabb)

Szarvas Norbert 2013.08.29. 16:02:37

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A blog alapja a könnyen érthetőség, ami miatt nem szoktam belemenni komoly szakmai magyarázatokba, mert azzal elvesztené a blog az identitását.

Nagyon egyszerűen és érthetően annyit érdemes figyelni, hogy ahogyan csökken a jegybanki alapkamat úgy reagál rá a piac is csökkenésekkel.

A jegybanki alapkamat csökkenése mindig magával hozza a jelzáloghitelek kamatainak a csökkenését. De a bejegyzésnek nem ez volt a lényegi része:)

Szzzz 2013.08.29. 16:03:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:

ez sajnos ilyen...
elkúrtuk, és az árat meg kell fizetni.
Én is azt hiszem inkább, hogy még mindig jobb megmenteni azt, aki igazán nagy szarban van.
A ne az én pénzemből dumásokkal pedig az a nagy baj, hogy azok ők is jól jártak, amikor a devizások pörgették a gazdaságot.

Ami az igazán nagy baj, hogy sajnos én mégcsak nem is látni a gödör alját...

$pi$ 2013.08.29. 16:16:36

@alf: Te hiszel neki? Honnan vette ezt a számot különben is?

@tobeor: "ennyit bírtál kipréselni magadból?"

Még mindig több mint amit te szoktál iderondítani. Mint ez is, ez a beböfögésed is harmatgyenge volt. Egy gyenge kis sértés, ennyire vagy jó.

tobeor 2013.08.29. 16:20:20

@$pi$: Nem tetszik a stílus, amivel hozzám szóltál? :) Díjazom az önkritikád, valóban silány a stílusod.
Akkor most Matolcsy hazudik vagy sem?

problémamegoldó 2013.08.29. 16:28:23

@$pi$: Viszont ha már ekkorát mondasz, akkor miért nem ötmillió?

Az ötmillió az a dolgozók száma Magyarországon. orbán ígérte 2010-ben, az 1 millió új munkahellyel egyidőben.

Na, ha ezt teljesítette volna, akkor lehetne ingatlanbefektetésben gondolkodni. 1,33-as termékenységi aránynál és többszázezres migránsnál nincs túl nagy igény lakásra.

Anticommunist Hungarus 2013.08.29. 16:31:31

Látom cenzúrázni már megtanult a kis megmondóemberke!

Itt a profilja:
www.facebook.com/szarvas.n?ref=ts&fref=ts

Itt tanult: Általános Vállalkozási Főiskola

ennél a lehúzós cégnél "dolgozott"
ovb.hu/cikkek/13/elerhetosegek/9/elerhetosegeink/

EZ EGY SENKI. NAPLOPÓ.

szűkebb pátriárka 2013.08.29. 16:34:32

Ahogy azt már valaki írta, az lenne az ideális helyzet, ami az "elmaradott" Nyugat- és Észak-Európában tipikus: a lakosság zöme béreli a lakóingatlanát. A saját ingatlanba fektetett pénz holt tőke.

Viszont a bérlekások terjedését - a begyepesedett magyar mentalitáson túl - több dolog is fékezi:
- Magyarországon két meghatározó csoport van a bérlői oldalon: diákok és a nagyon szerény jövedelműek. S nagyjából a kínálat is hozzájuk igazodik. A kínálat zöme valami elképesztően ótvaros. A bérelhető nagyon szar és a luxusingatlanok között mintha nem lenne átmenet.
- A jelenlegi törvényi szabályozás a bérlőt védi. Egy jogilag felkészült bérlő a halálba szopathatja a tulajdonost. Sokan ezért inkább üresen hagyják az ingatlanukat, mint hogy kiadnák.
- Ami az előbbi kettőből következik: Budapesten még csak-csak, de a közepes- és kisebb városokban (a falvakról nem is beszélve) nagyon szegényes, vagy nincs is normális kínálat a bérelhető ingatlanokból.

Brix 2013.08.29. 16:44:22

Miért kellene most lakást venni? Magyarország most egy elhúzódó gazdasági válságban van, és még nem látszik a "fény az alagút végén" Havonta tízezrével hagyják itt a fiatalok az országot és külföldön keresnek letelepedést, kinek épülnének új lakások? Ahhoz hogy ingatlanpiac legyen , munkaerőpiacnak kellene lenni. A legtöbb régióból menekülnek az emberek és további árcsökkenés várható

roki 2013.08.29. 16:48:45

@szűkebb pátriárka:

Halihó.... nincs értelme bérelni akkor, ha egy ingatlan megvásárlásához felvett hitel törlesztője alacsonyabb, mint a bérleti díj. Márpedig jelenleg ismét kialakult ez a felállás, tehát már csak ezért is érdemes vásárolni most.

Aki a nyugatot emlegeti, az tegye hozzá, hogy ott sok helyen az emberek többségének esélye sincs önálló ingatlan vásárlására, mert az árak olyan magasak.

Az ingatlanárakat részben a reprodukciós költség is meghatározza, ezért is van az, hogy manapság nem épül eladási célú ingatlan....egyszerűen többe kerül a kivitelezés, nincs az értékesítésen profit.

roki 2013.08.29. 16:50:10

@Brix:

Ha te látni fogod a fényt az alagút végén, akkor az azt jelenti, hogy kiért belőle a vonat, amiről lemaradtál.

Brix 2013.08.29. 17:04:07

@roki: " Aki a nyugatot emlegeti, az tegye hozzá, hogy ott sok helyen az emberek többségének esélye sincs önálló ingatlan vásárlására, mert az árak olyan magasak"

Ez így ebben a formában ,semmiképpen sem igaz!
Az éves átlagkeresethez szokták viszonyítani az ingatlanok árait.
Az USA-ban már 2-3 évi átlagbérből, Németországban már 5-6 évi átlagbérből lehet átlagos lakást venni. Van ahol rosszabb az arány: Olasz- és Franciaország

Lakóingatlanba csak bizonyos helyeken érdemes befektetni Magyarországon: Budapest , a vidéki egyetemi városok, és Sopron , Balaton térsége.
A többi helyen forgalomképtelen , értéktelen

Brix 2013.08.29. 17:19:36

A legjobb befektetés Magyarországon devizába fektetni, nem ingatlanba, mivel nagy esélye van hogy a fidesz marad hatalmon 2014-ben is. Akkor meg tovább gyengül a hazai fizetőeszköz!

szűkebb pátriárka 2013.08.29. 17:39:18

@roki: helló
azért ahhoz, hogy havonta törleszthesd a hitelt, a megtakarításaid egy részét, vagy egészét fel kell használnod az önrészhez. Nálunk márpedig az volt a gyakorlat, hogy aki hitelt vett fel, az beletolta minden megtakarítását az önrészbe.
Rengetegen voltak, aki mondjuk összekuporgattak 3 millió forintot, majd ennek a felhasználásával vettek hitelre egy 12 milliós lakást, viszont nulla megtakarításuk lett. Aztán amikor beütött a családban a krach, akkor ott álltak megtakarítás nélkül 10 milliós hiteltartozással.
Számukra a reális döntés az albérlet, vagy a mamahotel lett volna. Mégha ez nem is hangzik túl jól.

Külföldön irreálisan drágák az ingatlanok? Magyar szemmel nyilván, de az urban legend, hogy megfizethetetlenek. A bérleti díjak éves összegéhez nagyjából ugyanúgy viszonyulnak az ingatlanárak, mint nálunk. Akinek van türelme, érdemes ezt megnézegetni osztrák, vagy német ingatlanos oldalakon.

Ott egyszerűen más a mentalitás, ők ebbe nőttek bele, mi meg az "én váram, az én házamba".

A sellok hova alljanak? 2013.08.29. 18:43:11

En 2 dolog miatt nem szabad most lakast/hazat Magyarorszagon:
- Lesz meg rosszabb, es akkor meg olcsobb lesz, egymas ala licitalnak majd a becsodolok es menekulok
- Hosszu tavu befektetest ilyen jogbiztonsag mellett? Noormalis? Ha egy parttitkarnak megtetszik a hazad, holnapra benne van az Alkotmanyban, hogy reggel kilencre kitakaritva, hutot feltotve adod at neki a kulcsot, kulonben eletfogytig kozhasznu munka.

A cikk iroja be akarja csapni az olvasokat, valoszinuleg anyagi erdekbol.

2013.08.29. 22:33:41

@Szarvas Norbert: Akkor nézzük az egyszerűség jegyében: ma van elvileg 4 millió kereső. Ennek a fele lehet hitelképes, a jövedelme alapján.

Mennyi lehet a devizahitelesek száma? 500 ezer?
Ez azt jelenti, hogy ennek a számnak legalább a kétszeresét kell venni. Mert ugye két keresős család, illetve a készfizető kezes.
Tehát vonjunk le egymilliót .
Marad egymillió. Ezek javarésze már rendelkezik lakással, amit vagy birtokol, vagy forinthitelt vett fel rá.
Ez bizony azt jelenti, hogy a devizahitelbe beszorultak számának töredéke jelentene potenciális vásárlóerőt.
Nem beszélve arról, hogy aki már kimenekült a devizahitelből, nem akar mégegyszer lakást venni.

2013.08.29. 22:37:48

@Szarvas Norbert: A másik: Matolcsy zsenialitását csak te látod. Én feltettem egy kérdést: miért csökkenti az alapkamatot, ha jóval drágábban finanszíroz?
Gondolj bele, tavaly ilyenkor még 9% fölött jutott hitelhez az ország. Azok sem futottak még ki!
Az egész egy wishful thinking.
Semmivel nem különb, mint a Meggyesi vagy a Gyurcsány féle kitörési irány: majd a növekvő gdp megoldja a problémákat!
Hol a zsenialitás?

Szarvas Norbert 2013.08.29. 22:48:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A képletből kifelejted, hogy a hitelképes réteg folyamatosan újratermeli magát, ugyanis az élethelyzetek nem konstans állapotot tükröznek, hanem van akinek jobb lesz, másnak rosszabb.

+ újabb és újabb generációk lépnek be abba a korba, amikor keresők és már lakásban gondolkodnak.

+ ott vannak azok az ingatlantulajdonosok, akik házat/lakást akarnak eladni és másikat venni, amihez lehet hogy hitel kell

Matolcsy zsenialitását te adod most a számba, én nem nevezném zseniálisnak az embert. Viszont tartom magam ahhoz, hogy ehhez az alapkamat környezethez feltétlenül szükségünk van, hogy a gazdaság végre elinduljon a növekedés útján

Lord Snow 2013.08.30. 10:09:36

@Szarvas Norbert: Látványosan nem reagálsz azokra a kommentekre, amelyek a demográfiai folyamatokról szólnak, és amelyek szerint pont, hogy
- nem termeli újra magát a hitelképes réteg, vagy ez a réteg nagyon szűk (fidesz-közeli haverok),
- aránytalanul, sokkal kevesebbeknek jobb, mint akiknek rosszabb (valóban nem konstans az állapot, hanem egyértelműen romló),
- az "újabb generációk" FELE azonnal le akar lépni innen, mihelyst belépnek "a korba", a maradókra pedig a fenti eloszlás érvényes (hitelképes párttag kisebbségi vagy osztályidegen "nemmagyar" többségi),
- jelenleg pont hogy úgy néz ki (szájbarágóan elmondták neked többen, látványosan figyelmen kívül hagyod), hogy akinek megvan az ingatlanja, nem adja el, aki eladja, nem azért hogy másikat vegyen, hanem hogy szabaduljon a hiteltől, tehertől, fölöslegtől, országtól.

Ezek a szomorú, látható tények.
Szóval kilóg a lóláb igencsak, mindenképpen kontraproduktív és ügyefogyott az írás, többet ártasz ilyenekkel a Pártnak, mint amennyit használsz.

Szarvas Norbert 2013.08.30. 10:48:46

@Lord Snow:
Már ne haragudj, de nem vagyok Fideszes... sőt ennek nyugodtan utánnaolvashatsz a blogon. A cikkekből ki kell tűnnie, hogy kritizálok keményen, amikor szükséges.
A demográfiai dolgokra pont az előző hozzászólásomban reagáltam és csak ismételni tudom magam. Attól mert te neked nincsen lehetőséged lakást venni, az nem azt jelenti hogy másnak sincsen. A magyarok bármilyen beszélgetés közben panaszkodnak, és nem hiszem hogy bárki jelezné feléd, hogy "nekem van 10M a számlámon"... mindig csak a nekem sincs pénzem, szar az élet dal megy függetlenül attól, hogy mi van a háttérben.
Másrészről pedig attól mert "mindenki" azt mondja, hogy elmegy, az nem azt jelenti hogy elmegy. Ha így lenne, akkor az ország már üres lenne. Évek óta hallgatom ügyfelek százaitól és munkatársjelöltek ezreitől, hogy felszámol mindent és elmegy, aztán csodák csodájára 1 év múlva ugyanúgy találkozunk az utcán, boltban...
Ha dobálózol új generációs adatokkal, hogy a fele el akar menni, akkor tedd hozzá gyorsan hogy az elmenni akarók 80%-a pár évben gondolkodik és utánna itt akar Magyarországon letelepedni, itt akar LAKÁST VENNI.
A jó és a rossz rendkívűl szubjektív állapot. Több száz olyan embert tudok hirtelen mondani, aki folyamatosan panaszkodik, hogy rossz anyagi helyzetben van, mégis vett vagy venni fog lakást.
Attól mert most az a divat, hogy menekülni, és eladni a lakást az nem azt jelenti, hogy értelemszerűen senki nem vesz másikat. Ez a fajta csalódottság és "menekülési vágy" egy olyan népbetegség, amit a bizalmi válság okoz és ami hamarosan el fog múlni, de minimum alábbhagy. Nem fogjuk kiüríteni az országot, viszont lakni mindnekinek kell valahol.
A cikk pedig a szöveget értelmezni nem tudoknak értelmezve nem arról szól,. hogy boldog boldogtalan vegyen lakást, hanem arról, hogy most érdemes lakást venni annak, aki lakásban gondolkodik és amúgy is vásárolt volna az elköv néhány évben.
Mindig mindenki panaszkodik, hogy lemarad a jó "bizniszekről" mert senki nem szól neki. Most fel lett hívva a figyelem egy olyan lehetőségre, ami adott viszont a n egatív hangok elnyomják a "zaját". Mindenki egyéni szoc problémája mihez kezd vele. Azon meg kár okoskodni, hogy kinek van és kinek nincsen pénze, ki milyen helyzetben van.

Lord Snow 2013.08.30. 11:12:55

@Szarvas Norbert: Van lakásom, van pénzem lakásra, nem magamból indultam ki (bár az elvándorlást a közvetlen környezetemben is látom), hanem a hozzáférhető adatokból. Elég, ha csak annyit olvasol utána, amennyit írsz a témához, és akkor nem sci-fi-ről kell beszélgetnünk, és nem néz hülyének vagy annál sokkal rosszabbnak 10 kommentelőből 9.

Olvass, tájékozódj, ez így nagyon gyenge.

(Ja, és nem feltétlenül érdemes megvenni azt a dolgot, ami most olcsónak tűnik, mert lehet az még sokkal olcsóbb/értéktelenebb/használhatatlanabb is, tehát az írás egymondatos lényege sem áll meg, erre is kaptál korrekciót, nem értetted meg.)

(Ja, és én nem panaszkodtam és nem is fogok, nincs okom rá, amíg a nyitva vannak a határok, és szükség van a munkámra. Azért attól még zavar a tehetségtelen, tanulatlan, minden életet elszívó élősködő réteg pöffeszkedése és csillogó szemű jövőbetekintése. Bár ők méltán optimisták, de én akkor sem vagyok, ha nekem közvetlenül nem is ártanak, csak a környezetemben mindennek. Tehát nekem is.)

De te vegyél sok lakást, jó lesz neked.

2013.09.01. 10:27:57

@Szarvas Norbert: Akkor ajánlok egy fogadást: szerintem még ebben az évben bebizonyosodik a magyarországi alapkamat veszélye. A világ piaci helyzetének változása kiviszi a tőkét az országból, megnő a cds, emelkedni fog a deviza kamata, romlik a forint, stb. Ez lyukat fog ütni a külső hitelezés-tőzsde-mnb alapkamat szenthátomságon.

2013.09.01. 10:29:24

@Szarvas Norbert:
Rosszul azámolsz. A bankok ugyanis NEM érdekeltek a hitelezésben. Vajon miért? Hisz alacsony az alapkamat. Biztos hülyék ezek...

2013.09.01. 10:33:21

@Szarvas Norbert:
Norbert! Ha valaki elmegy az országból, akkor csaupán azért jön vissza, mert nem találta meg a számítását.
Ez lehet érzelmi, és anyagi okból.
Ha érzelmi, akkor két eset van: mellé nem keresett semmit, tehát ugyanúgy üres zsebbel jön vissza, hitelfeltétel szempontjából értéke nulla.
Ha keresett, akkor lehet, hogy hitelképes, de lesz-e munkahelye Magyarországon, visszamenőleg a megfelelő intervallumra, hogy hitelképessége elfogadható legyen?
Ha még jobban keresett, nem veszfel hitelt, mert van elég pénze.
Ha anyagi okokból jön vissza, akkor ugye nem kérdéses, üres a zsebe, munkahelye sincs.

2013.09.01. 10:39:10

@Szarvas Norbert: + újabb és újabb generációk lépnek be abba a korba, amikor keresők és már lakásban gondolkodnak.

+ ott vannak azok az ingatlantulajdonosok, akik házat/lakást akarnak eladni és másikat venni, amihez lehet hogy hitel kell"

Norbert!
Néhány ténynek nem néztél utána:
-a munkanélküliek száma épp az első lakásvásárlásban gondolkozók körében a legmagasabb. Ráadásul itt a legnagyobb a kivándorlás.
-aki el akar adni és újat venni, annak előbb el kell könyvelni a BUKÁST a meglévő ingatlanján, hogy "olcsón " vehessen nagyobbat.
Ez csupán azért sántít, mert minden ingatlanos azt mondja, épp az értékes ingatlanok ára esett a legkevesebbet. Szóval kettős veszteség...

De azért csak vegyél sok-sok lakást, szeretném, ha jutna neked 50 darab ebben az országban, és volna rá pénzed.
süti beállítások módosítása