Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Felelőtlenek a magyarok

2013. június 16. - Szarvas Norbert

slide2.jpgMagyarországon általánosan elfogadott vélemény, hogy az átlagnak nagyon nehéz megélnie, miközben a fizetések vásárlóerő-paritása köszönő viszonyban sincs az általunk hőn áhított EU-átlagéval. Ez persze számtalan ponton megmutatkozik, amikor a különbségeket vesszük számba. Ennek oka lehet nagyrészt a magyar emberek megtakarítási hajlandósága. Az is tény, hogy az átlag magyar Supermennek hiszi magát (ez is hülyeség, mert a Supermanre a kriptonit a veszélyes), és szentül hiszi, hogyha nem gondol rossz dolgokra, akkor vele nem történhet semmi baj/baleset. Emiatt pedig az emberek közel 60-70%-a nem rendelkezik forgatókönyvvel arra az esetre, ha például a családfenntartóval történne egy súlyosabb baleset. Magyarországon csak az emberek 10%-a rendelkezik valamilyen baleset-biztosítással, de közülük is csak elenyésző százaléknak van egy megfelelő minőségű csomagja! Ha elfogadjuk azt a kitételt, hogy a baleset-biztosítás anyagi mentőövet jelenthet komolyabb baleset esetén, és számításba vesszük, hogy az embereknek se megtakarításuk, se tervük nincs a pénzkiesésre, ráadásul hónapról hónapra élnek, akkor bátran kijelenthetjük: a magyarok felelőtlenek!

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.30.png


Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngPersze most egyből felhorkanhat a kedves olvasó, hogy micsoda demagóg kijelentések ezek, és az emberek egyáltalán nem felelőtlenek, hanem nincs pénzük erre (a következő utáni pontban lesz szó a pénzről). Ám van olyan dolog az életben, amelyik nem pénz kérdése, mert kötelező és általánosan elfogadott tétel. Ilyen az élelmiszer, amelyet meg kell venni, mert különben a szervezet nem jut táplálékhoz, az utazási költség (az embernek el kell jutnia a munkahelyére), vagy a gyerekeknek a tankönyv, amely nélkül nem tudnak megfelelni az iskolában. Akkor miért nem lehet ilyen tétel egy olyan biztosítási csomag, amelyik arra az esetre nyújt kellő fedezetet és megoldást, ha a családfővel történik valami, és kiesik a munkából…

Elhiszem, hogy az a legegyszerűbb reakció erre, hogy semmi nem történik, nem történhet semmi, nem gondolok bele, mert ha ezt teszem, akkor megtörténik. De szerinted nem ugyanezt gondolja évente az a közel egymillió ember, akivel baleset történik? Most nem kell nagy dolgokra gondolni! A legtöbb baleset alapvetően a mindennapi rutin során, a szokásos dolgok végzése közben történik. Baleset érhet sportolás közben, a háztartásban, a kertben, a buszon. Azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy senki sem szenved balesetet direkt és előre megfontolt szándékkal. A baleset nevében hordozza a véletlent, az előre ki nem számíthatót. Viszont ha bekövetkezik, akkor az anyagi jellegű kieséseket valahogyan pótolni kell. Hogy megtakarításaihoz, vagy pedig a kifejezetten erre a célra kifejlesztett költséghatékony megoldásokhoz akar-e nyúlni, mindenkinek magának kell eldöntenie! Mivel baleset bárkivel történhet, így mindenkinek rendelkeznie kell(ene) tervvel az ilyen esetekre.

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngA terv elmaradásának nagyon komoly következménye lehet. Nézzük meg Kovács úr és családja példáját! Kovács úr havonta nettó 120.000 forintot keres, a felesége pedig 100.000 forintot. Van két általános iskolás gyermekük, és rendelkeznek egy jelzáloghitellel, melynek a törlesztése havonta 70.000 forint. Ezenkívül a rendszeres kiadásaik: rezsi összesen 60.000, élelmiszer és ruházkodás és utazás 90.000 forint. Summa summarum Kovácsék havonta 0 forintra jönnek ki, vagyis hónapról hónapra élnek. Kovács úr munkája szerint buszsofőr a BKV-nál, viszont egyik nap rosszul lép le a buszról, és térdszalagszakadása lesz (+ az esés következtében eltörik a kisujja), ami miatt hónapokig képtelen dolgozni, ráadásul műteni kell a lábát, ami a legjobb esetben is 1 hét kórház, és több hét rehab. Betegállományba veszi a munkáltató, tehát a 120.000 helyett 80.000 forintot kap kézhez. Mivel Kovácsék hónapról hónapra éltek, ezért soha nem tudtak félretenni pénzt.

Kisebb matekozás után bátran kijelenthetjük, hogy a családi költségvetésből alsó hangon hiányzik majd havi 40.000 forint + Kovács úr gyógyszereinek és kezelésének a költsége. „És akkor most mi lesz?” – valahogy így szokott elkezdődni az a folyamat, amelyet Magyarországon adósságspirálnak neveznek. A hitelt fizetni kell, különben viszi a bank. Kovácsék vélhetően csak az alapvető dolgokra költöttek eddig is, tehát nem igazán lesz tovább húzniuk a nadrágszíjat. Mivel semmilyen tervvel nem rendelkeztek, egy ilyen esemény bekövetkeztekor nincsen más lehetőségük, mint tologatni a csekkeket, és tartozást felhalmozni (arra nem lesz terv, hogy miből fizetik ki a jövőben, hiszen félretenni nem tudnak továbbra sem), vagy személyi kölcsönt vesznek fel (ha egyáltalán kaphatnak a már meglévő hitelük mellé). A személyi kölcsönnel az a baj, hogy lesz havi törlesztője, melyet fizetni kell. Esetünkben ez legyen havi 10.000 forint. Kovács úr két hónap múlva visszaállt a munkába, és megint 120.000 forintot keres. A fizetési kötelezettségek ugyanúgy 100%-ban felemésztik a családi költségvetést, viszont most már megjelenik egy új tétel: a havi 10.000 forintos személyi kölcsöné, amely miatt ismét játszaniuk kell a csekkekkel. Nem csoda, ha ez folyamatos stresszre kárhoztatja a Kovács családot az elkövetkező 5 évre, és csak reménykedhetnek, hogy nem történik többet hasonló esemény, mert még egy ilyet nem bírnának ki.

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngMondhatjuk, hogy Kovács úr és felesége felelőtlen, aki játszik saját maga és a gyerekei életével? Megnéztem a teljes biztosítási piacot, feltérképeztem a lehetőségeket, amelyek között találtam egy olyan baleset-biztosítási csomagot, amelyik napi 35 forintba kerül, és több millió forint értékben tartalmaz biztosítást többek között baleseti halálra, rokkantságra, égésre, csonttörésre, csontrepedésre, műtétre, kórházi tartózkodásra. Vagyis teljes körű védelmet nyújt, és Kovács úr fentebb említett balesetére fizetett volna:

– csonttörésre 50.000,

– kórházi 10 napos befekvésre 50.000,

– baleseti műtétre 75.000 forintot.

A Kovács család ennek a biztosításnak a birtokában 175.000 forintot kapott volna, mely a havi minimum 40.000 forintos hiányt 3 hónapig fedezte volna. Ha Kovácsék ilyen lehetőségre is gondoltak volna, akkor különösebb anyagi katasztrófa nélkül tudták volna átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ez a „ha volna, akkor” örökös körforgása.

A számok magukért beszélnek. A következmények is. Az általam leírt csomag havi díja kb. 1300 forint!

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy kiad-e havi 1300 forintot, vagy egy hasonló helyzetet kockáztat – annak minden következményével –, mint ami a példában szerepel.

A valóság azonban az, hogy Magyarországon ma az emberek jelentős része szeret kockáztatni, szereti a családját veszélynek kitenni, szeret a levegőben lógni „csak úgy”, és szeretne anyagilag a hitelezőktől függeni.

Elhiszem, hogy ezek nagyon provokatív kijelentések, de mást el sem tudok képzelni, hiszen az emberek általában nem gondolkoznak elég tudatosan saját életük biztonságáról és anyagi fedezetéről.

 sajtsos.JPG

Csak egy Klikk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr205362612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2013.06.17. 08:48:14

Három hónapot az emberek kihuznak. Viszont ha a magyar családban az egyik szülo tartosan kiesik a munkából, onnan vége a játéknak. Készülni erre nem érdemes, mert nincs megoldás rá.

A leírt csomag egyebkent két emberre 2600 huf, a példa családnál belefér, de 220 rugo havonta az már nem a csori kategória. Sajnos.

manyuska 2013.06.17. 21:02:26

Ettől nem fognak elkezdeni biztosításokat kötni a népek a cikk írójánál, fölöslegesen erőlködik.

zila5 2013.06.17. 21:35:26

@manyuska: Így van. Szerencsére a félelem- illetve bűntudatkeltés mint motivációs eszközök, már egy jó ideje egyre kevésbé működnek. A bátraké meg a szerencse, hát nem?

Szarvas Norbert 2013.06.17. 22:03:44

@manyuska:

a leírott statisztika mióta erőlködés?

Netán te is egy vagy Kripton utolsó leszármazottai közül?:)

Muzsikok közt 2013.06.18. 01:47:23

A legtöbb banknál a bankkártyához adnak v. köthetsz biztosítást párszázért havonta. Úgy rémlik a bizt összeg sem ilyen fos mint a példában.
süti beállítások módosítása