Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan kaphatsz prémiumot a munkahelyeden?

2013. június 13. - Szarvas Norbert

rajz2___.jpgA cikk apropóját a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntéshozatala szolgáltatta, miszerint többmilliós prémiummal jutalmazta a városi cégek vezetőit. A BKK vezére, a mindössze 25 éves Vitézy Dávid évi 19 milliós fizetése mellé kapott 6 millió forintot, hogy ne haljon éhen. A prémium feltételei: a jegyekből többletbevételt érjenek el, megfelelő arányú legyen a kötött pályás közlekedés (HÉV és metró), a Széll Kálmán tér kialakításának elkezdése, a dunai hajójáratok elindítása, a BKK és BKV rendszereinek integrálása, a BKK forrásigényének legalább fél százalékkal való csökkentése. Egy laikus persze azt mondhatná erre, hogy ez a BKK vezérigazgatójának a feladata, és ezért kapja a 19 misit évente. Vagy megkérdezhetné, hogy mi a feladata egyáltalán, ha ezek a cselekvések már a plusz hozzáadott érték kategóriába esnek. Most nézzük meg, hogy az egyes területek dolgozóinak mit kell tenniük a prémiumért!

 

Buszsofőr, BKV

A maximálisan adható prémium az éves fizetése 80%-ának a 40%-a. A Fővárosi Közgyűlés az alábbi premizálási célokat határozta meg:

10% jár, amennyiben a sofőr megjelenik mindennap (amikor be van osztva) késés nélkül a munkahelyén, és ezzel növeli a BKV járatainak a stabilitását, kiszámíthatóságát és pontosságát.

5% prémiumot kap a sofőr, ha hetente az elütött járókelők száma nem éri el a 10-et.

5%-ot ér a sofőr esetében, ha az előre meghatározott útvonalakon közlekedik, és nem tesz kitérőt mondjuk Bécs felé.

További 20%-ot teszi ki a megfelelő öltözet, a menetidő betartása, minden ajtó kinyitása és becsukása, illetve a hozzájuk tartozó hangjelzések használata. Nagyon fontos, hogy a sofőr az előző évi perköltségeket – a vezetéséből adódó balesetek miatt – minimum 0,5%-kal tudja csökkenteni.

Amennyiben ezeket teljesíti a sofőr, akkor jár neki 576.000 ropogós forint.

Bölcsődei gondozó

10%-os prémiumra jogosult a gondozónő, amennyiben 1 gyerek sem hal meg az adott évben.

10% jár a gyermekfelügyeletért, a csoportos foglalkozások megtartásáért, illetve a napi 8 óra munkáért.

10%-ot ér, amennyiben a gondozónőnek az éves balesetek számát sikerült 0,8%-kal lecsökkentenie.

10%-ban részesül a gondozónő, ha a szülői hozzájárulásokból 15%-kal többet tud beszedni.

Ha mindez teljesül, akkor a bölcsődei gondozónő 40 éves munkaviszonnyal és tapasztalattal a háta mögött 307.200 forintban részesül(hetne), amennyiből persze mindenfajta adó lejön + az önkormányzatban sem ismer senkit, ezért a számla vége: neki kell befizetnie még 16.324 forintot.

Általános iskolai matektanár

5% prémium jár az órák megtartásáért.

10%, amennyiben a diákokat sikerül megtanítania a kezükön számolni.

15% további ösztönző erő azért, hogy a diákoknak megtanítsa az alapfokú matematikai műveleteket.

10%, ha sikerül az iskolai osztályátlagot 0,1%-kal emelni.

A matektanár pedig kezdheti is a nyaralását tervezni, hiszen a házához áll majd 430.080 forint.

Az FTC labdarúgója, valamilyen Mohamed Martinez Iringo Chavez Bubayaka

20%, ha egyeneset tud a labdába rúgni.

50%, ha eltalálja 1-nél többször a kaput.

30% csak úgy.

Bubayaka vélhetően sikeresen teljesíti feladatát, ezért ő év végén keresni fog 3.840.000 forintot.

Láttunk néhány példát és premizálási opciót, melyek egyértelműen a városi vállalatok vezéreinek premizálási kritériumaiból táplálkozik. Valahogy így tudnám elképzelni a feladatokat (amelyeknek komolyságát egy szintre hoztam például Vitézy úr prémiumindoklásaival). A feltételes mód persze törvényszerű, hiszen a fővárosnak nincsen 300-400 ezer forintja premizálni a buszsofőrt, a bölcsődei gondozót vagy az iskolai tanárt. 

Talán nem is végeznek olyan fontos munkát, mint Vitézy Dávid és a többiek. Talán örülhetnek, hogy van munkájuk. Talán Dávidnak jobban szüksége van az évi 19 millió mellé erre a pénzre, mint a többieknek, akik az igazi európai létminimum alatt élnek. Talán ez az egész gyomorforgató. Talán a döntéshozók, akik az emberek érdekeinek érvényesítésére esküdtek fel, már régen letértek az útról. 

Talán most is jót röhögnek...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr495358735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2013.06.14. 22:37:35

LEHETETLEN hogy valaki 25 évesen annyi ismerettel, tapasztalattal rendelkezzen hogy egy ekkora céget felelőséggel rá lehessen bízni.

Ha 22 évesen jott ki az egyetemről, akkor három év alatt jutott el idáig?

Ilyen az egész világon nincs!

Le vele!!!!!!!

Mr. Waszabi 2013.06.14. 22:38:07

@Ezténírtam: szerintem ebből ábrándulj ki. Meg kell hirdetni a Balatont vagy a Bükköt és lesz ára. Elég elkeserítő lesz, mellesleg, messze nem hozza majd az elképzelt eszmei értéket. Mondom, állam = adóbevételei, nem több. De zet a pozíciót a saját pénzéhsége okán vívta ki. Az állam akkor lehetne több a piaci értékénél, ha maga nem vált volna pénzéhségénél fogva piaci szereplővé, hanem megmaradt volna annak, ami - szabályozója, felügyelője a piacnak. A korrupció itt kezdődik. De nem amúgy történt, belépett a piacra, tehát a piac be fogja árazni. Mindaddig, amíg piaci szereplőként lép fel. Az élet kegyetlen? Ja, az.

ggaborx 2013.06.14. 22:39:58

Állami cég főnökeként akkor jár prémium - kérdés nélkül - ha prémium család prémium gyermeke valaki. Mi ebben a meglepő? Ti választottátok a prémiumot, ez is hozzátartozik, mindig is hozzá tartozott.

Ezténírtam 2013.06.14. 22:48:07

@Mr. Waszabi: jól mondod, ő mondja meg, hogy a bkv-nak mit kell megvalósítania, szerintem az a nehezebb dolog, ha már megmondják, mit kell csinálni, azt csak végre kell hajtani.

Az MNB kicsit más, ott nincsenek beszerzések és ők tényleg a törvények szerint működnek. A korrupció ott virágzik, ahol beszerzések vannak, tipikusan járművek (és azok javítása), IT, gyógyszerek, meg persze építkezések... Azért szerintem nem mindegy, ha mondjuk Vitézy kap évente 250 M Ft kenőpénzt és 12 M a nettó fizetése, az 2000%-os arány, ha keresne havi 50-et, ami bruttó 600 évente, vagyis nettó 300, ott már a 250 csak 80%, szerintem azért már meggondolná, hogy érdemes-e sittre menni, 2000%-os aránynál nyilván bevállalja, ki ne vállalná be?

Ezténírtam 2013.06.14. 22:50:00

@Shopping: biztos ismered a pulis Mark Zuckerberget, ő kicsit nagyobb céget vezet, szóval ne mondd, hogy lehetetlen és nincs még egy ilyen a világon...

Ezténírtam 2013.06.14. 22:53:54

@Mr. Waszabi: ha közgazdász vagy, tudod, mi az a piaci externália. A tömegközlekedés amúgy az, a legtöbb országban valamilyen módon az állam üzemelteti, vagy támogatja. Ahogy mondtam, az, hogy az állam olyan területeken is jelen van, ami nem tartozik az externáliák körébe, szánalmas, de a magyarok szeretik ezt, úgy tűnik, meg az egész "erős ember vezeti az országot" komplexust (lásd Viktor a gátakon - nem tudom, mi köze hozzá, de mindegy). Azért sokat lehetne kapni a Balatonért, gondolj bele, csak a partján egy telek mennyit ér...

f@sk4l4p 2013.06.14. 22:57:38

"A mókus vakítás nagy divat ma, de nem mindenki mókus, ez a helyzet." /Mr.Waszabi/

Bearanyoztad a napom végét :D

GMS 2013.06.14. 23:04:41

@Ezténírtam: nem hiszem, hogy a versenyszférát össze kellene hasonlítani a közszférával. ha a versenyszférában bukod az üzleti tervet, az komoly szívás, az állásodba is kerülhet (meg még rengeteg emberébe). a közszférában meg max. leejtőernyőzől valahová, de ki nem rúgnak. egy olyan országban, ahol a politikusok és haverjaik felelőssége bármely tettükért gyak. nulla, legyen szó bármely pártról, nem reális ez az összehasonlítás.
egyébként meg tudnod kellene, hogy a versenyszférában gyak akkor van nagy prémium, ha nagy a nyereség is, és először nem a CEO és bandája kap, hanem a részvényesek, meg a board, mert ők finanszírozzák meg a működést magát. ami marad, az megy az operatív vezetésnek.....
és nagyon el vagy tájolva a fizetésekről....még csak 100 milliókról sem beszélünk éves szinten, nemhogy milliárdokról...ezt ugyanis a tulaj keresi, de nem az operatív vezetés
tudom mit beszélek, belülről láttam ezeket, bizalmi pozícióból....cégeneveket sajnos nem mondhatok:)

a BKV veszteséges;
az ország nyakig adósságban;
Vitéziről pedig annyit, hogy rengeteg tehetségtelen politikai menekült dolgozik ebben az országban nagyvállalatoknál, szóval ő csak egy lenne a sok közül a versenyszférában;
a BKK meg egy ernyőcég ezeknek, csakúgy, mint a járási hivatalok, meg a kibővített ÁNTSZ, meg egyéb hatóságok az állás nélküli friss diplomásoknak;
és az elosztásról szólva nagyon is fontos, ki kit ismer bizonyos helyeken - szóval ne beszéljünk már valódi pályázatokról - ez is személyes tapasztalat.:)
a profittermelés/ kockázat tekintetében pedig egyet kell értenem Wasabival - az állami cégek, mint BKV mindenhol non-profit vállalkozások - és már bocsánat, amíg az én adóforintjaimat is költik, engem is felháborít ha hülyeségekre megy el a pénz

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.06.14. 23:09:11

Hogy prémiumot kap, az zavar engem is!

Hogy szervezettebben működik az általa irányított cég, annak örülök!

Mesterlövész 2013.06.14. 23:18:57

@mbemba: Na igen, szevezettebben. Egy darab lehugyozott lószarnál valószínűleg még szervezettebben. Ez a kis b*uzi a zorbán rokona, ennyi minden, ami miatt most ott lehet, ahol van. Éljen az újkádárizmus. Undormány ez az ország. Na sebaj, még jövőig kibírom itt :))

szbszig 2013.06.14. 23:19:13

"50%, ha eltalálja 1-nél többször a kaput."

Egy mérkőzésen? Vagy egy szezonban?

GMS 2013.06.14. 23:23:58

Ja és ha már a Balatonnál tartunk - volt szerencsém a céghez, aki a Kis-Svábhegy tetejét birtokolja - mert minden eladó - próbálja a szerencsétlen kiajánlani minden pénzes mukinak befektetésre, de eddig még nem nagyon harapott rá épeszű nagyvállalat....vajon miért:))
a vicces az, hogy amikor már mindent beépítünk, akkor majd elköltözünk Pestről, mert élhetetlen a város, és nincs egyetlen fa sem...

kerekasztal annak idején egyre volt jó - megegyeztek a kéz kezet mos gyakorlati megvalósításáról, így mindegy, melyik pártra szavazunk - a végeredmény u.a., nulla felelősségvállalás, nulla felelősségre vonás, max. rablás

a fejesek, akiket oly nagyon csodáltok a 80-90-es években "jöttek létre", nem a semmiből, hanem az akkor szétlopott/eladott (értsd 90%-ban bezárt) cégekből privatizáció címén - sajna akkoriban erre is volt rálátásom (nem volt szép látvány) és mivel a szocializmusban nem igazán volt magántulajdon, ezért igen, állami cégekből...
és a dilettantizmus komolyan felháborító...szó se róla, nyugaton is van, de nem ilyen mértékben. és itt a mértéken van a hangsúly (más területen is)

azbesztos 2013.06.14. 23:32:47

@Mr. Waszabi: Soha sem voltak nami tobb milliárdos!!! károkat okazó sztrájkok, sőt semmilyen általános BKV sztrájkok sem voltak, 2010 óta meg egyáltalán semmilyen sem volt.
Ne lódiíts!

Ezténírtam 2013.06.14. 23:33:32

@GMS: ha elolvastad, amit írtam, azzal kezdtem, hogy nem lehet összehasonlítani a versenyszférát az állami szférával,teljesen különbözőek a kihívások, de egyik esetben sem lehet azt mondani, hogy 10-20-30 ezer fős szervezetek vezetéséhez ne kellenének tehetséges emberek.

Hidd el, sok magáncégnél sem csak a tulajdonosok keresnek többet, mint amiről a posztban szó van (nettó 12 M Vitézynek), én sem mondhatok cégneveket, de mondjuk én is :D

Az ország nincs szarban, egy ország költségvetése nem ilyen egyértelmű. Pl. ki van nagyobb szarban? Mo, ahol van államháztartási hiány (tehát minden bevételt elköltünk meg egy kicsit többet is), de van nyugdíjrendszer, vagy Kína, ahol többlet van, amiből amerikai államkötvényeket vesznek, de nincs öregségi nyugdíj? Ha mi sem költenénk egy fillért sem nyugdíjra, mi is borzasztóan jól állnánk... Ezek nagyon relatív dolgok.

"amíg az én adóforintjaimat is költik, engem is felháborít ha hülyeségekre megy el a pénz": és vajon mikor fog hülyeségekre menni több pénz, ha hülyéket alkalmaznak kevés pénzért, vagy tehetséges embereket több pénzért?

azbesztos 2013.06.14. 23:35:34

Lehet a tömegközlekedést magánkézbe adni, de mivel közfeladatról van szó kemény állami ellenőrzés kell. Ezt látja el a BKK.

GMS 2013.06.14. 23:35:55

de nem baj, végtére is lehetünk mi is egy új Örményország - a maradék lesz, aki nem tud majd kimenni, mert nincs tehetsége meg végzettsége, vagy mert már minden országból visszatoloncolják:)) még Kanadából is...
de ha majd ennyire csökken a vásárlóerő és a többség a segílyből él, akkor a most sikeres vállalkozó miből szedi össze a betevőt?
ez egy kicsi ország, kicsi piac, és aki itt marad, az nyilván nem a mobilabb fajta, aki lazán kilép az ország határain kívülre, hogy új piacokat hódítson meg.

Pierr Kardán 2013.06.14. 23:36:14

Kicsit ismerem Vitézyt, származásától, pártállásától, stb. stb.-től függetlenül el kell ismerni, hogy egy hiperintelligens, nagyon értelmes csávó. Ha az itt fikázók negyede olyan szellemi képességekkel rendelkezne, mint ő, akkor ez az ország egyike lenne a világ 10 legfejlettebb országának.

Ettől függetlenül elfogadom, hogy akár a blogger, akár a kommentelők java része csak rosszat ír róla, ez Magyarország, itt ha valaki többet keres a másiknál, okosabb, sikeresebb a másiknál, akkor azt azonnal le kell szólni :-)

Ezténírtam 2013.06.14. 23:39:51

@GMS: persze, hogy szétlopták, de te láttál egy tüntetést is pl. a trafikmutyi miatt? Ezt ma is meg lehetne csinálni akármikor, az embereket egyáltalán nem érdekli, amíg nagyjából van mit enni, ez nem Dánia vagy Svájc...

"így mindegy, melyik pártra szavazunk" - de nem is értem, hogy MOST miért nem jönnek elő új arcok, miért nem próbálkozik senki??? Most tényleg nem lehet mondani, hogy a Fidesz körül ne lenne óriási légüres tér, mégis csak a 20 éve meglévő ellenzék osztja magát újra... És tudod, hogy miért? Mert mi itt Mo-n IMÁDJUK a diktatúrát és OV a mi saját diktátorunk, akit mi választottunk, és lehet,hogy jól is van ez így, ez az ország ezt érdemli.

Ezténírtam 2013.06.14. 23:42:39

@GMS: "de nem baj, végtére is lehetünk mi is egy új Örményország" - ez az EU miatt szerencsére nem lesz könnyű, meg az se, amit fentebb írtam :D

GMS 2013.06.14. 23:45:16

@Ezténírtam: maci, te egy idealista vagy, nem?:)) komolyan, te hol dolgozol?:) hány nem tehetséges vs tehetséges emberrel találkozol naponta, aki még jól is végzi a munkáját?? és most versenyszféráról beszélek kőkeményen.... a másikról szót ejteni sem érdemes

én eddigi munkahelyeim felében külföldi vezetéssel - ég és föld a kettő -, szegények néha nem is értették mi miért van....én meg nem tudtam megmagyarázni:), tehát maradtunk a "csak így van fogadd el"-ben (abszurdisztán) - bár igaz, hogy mikor még keletebbre mentek visszajövet csókot leheltek a ferihegyi aszfaltra, hogy végre Európában vannak:) - minden relatív..

Ezténírtam 2013.06.14. 23:55:47

@GMS: ezt nem értem, mire érted, lehet, az vagyok :D
Szerintem kb. az emberek 10%-a tehetséges, ennek a 10%-nak az 1%-a dolgozik a közszférában, 9 a versenyszférában, 10% totál reménytelen, a 80% meg a massza, akiknek nincs sok eszük, de azért dolgozgatnak. Persze, hogy gázak vagyunk, de elvégezzük a szar munkát, amit nekik már nincs kedvük, még keletebbre meg a még szarabbat is elvégzik még kevesebb pénzért.

Ezténírtam 2013.06.14. 23:58:54

@Ezténírtam: mármint a 10%-nak a 10%-a vagy mi... érted :D

GMS 2013.06.15. 00:08:23

@Ezténírtam: persze te a 9%-ban vagy, ugye?:)
arra, hogy úgy gondolkodsz, mintha a Lajtán túl lennénk. de nem. nem mondom, jó is lenne, cak az a fránya valószág ne lenne. mindig visszahúz.
na léptem. be kell pakolnom a mosógépet a következő körre (a szomszédok nagy örömére:)), meg amúgy is késő van. további jó diskurzust.

Ezténírtam 2013.06.15. 00:11:31

@GMS: bízom benne :D
Jó mosogatást

GMS 2013.06.15. 00:15:23

köszi, de mosni fogok, nem mosogatni - a mosogatás számomra rituálé. szeretem. sosem bíznám egy gépre. a barátaim is nagyon imádnak meghívni a konyhájukba.:) vajon miért?

Ezténírtam 2013.06.15. 00:25:51

@GMS: ja, bocs, remélem, nem egy házban lakunk, bár nem nagyon hallatszik át a centrifuga sehonnan

Akvyr 2013.06.15. 00:53:50

Hát, lehet akármit mondani, de Vitézy azon kevés vezető pozícióban lévő emberek egyike, aki ért a munkájához, és jól is csinálja. Nem a hat millás prémiumon fog elmenni a költségvetés, hanem a többmilliárdos fidesz mutyikon.

M11an 2013.06.15. 02:04:27

@Akvyr:

Munka alatt fikaturasra gondolsz remelem?

Darth Revan 2013.06.15. 02:16:35

Rokoni kapcsolata reven, 0 vezetesi tapasztalattal lett egy nagyvallalat vezetoje. Khm.
Nem mondom, hogy nem ert ahhoz, amit csinal, de nem tehetsege reven kerult a vezetoi szekbe.

Ha meg akkora vegtelen tehetseges ember lenne, akkor a versenyszferaban kereshetne magat halalra es senki nem lenne kiakadva, hogy mennyit keres.

Akvyr 2013.06.15. 02:32:15

@M11an: én pedig azt remélem nem vagy olyan buta, hogy azt hidd, hogy ha valakiről készül egy rossz fotó, akkor az az ember semmit nem csinálhat jól.

Akvyr 2013.06.15. 02:37:28

@Darth Revan: 15 éves kora óta alapító és vezető közlekedésügyi szervezetekben, végig ezzel foglalkozott a BME-n töltött évei alatt is, és kb ő hozta létre a szervezetet aminek a vezetője lett.

Megjegyzem a város- és közlekedésfejlesztésben nem igazán van versenyszféra.

rug82 2013.06.15. 03:22:38

" Brix 2013.06.14. 20:43:51
@SPQR300: Egy 2013-ra 9 milliárdos veszteséget előirányozó cég vezérigazgatója, NE kapjon prémiumot, különösen nem ekkorát. Ez a 25 éves takonypóc, aki érdemtelenül, protekcióval szerezte a vezérigazgatói pozíciót, annyi prémiumit kap, amennyit a legtöbb ember soha életében nem lát egyben. Ezért növekszik a zsidóellenesség az országban, mert van egy elit réteg, amelyik azt gondolja, hogy mindet megtehet, és szabadon rabolhatja a közpénzeket. Az egész 23 év magyar kudarcát ez az élősködő elit okozta. Nem számít ki van hatalmon, jobb vagy baloldal, ők egyre több vagyont szereznek meg maguknak a közpénzek megcsapolásával "

RESPECT!!!!

mis 2013.06.15. 05:35:00

Szerintem semmi közünk nincs hozzá, hogy mennyi a fizetése. És ha évi 19 millát kap, akkor mi van?
Talán ideje lenne tudomásul venni, hogy Valaki felvette Őt ebbe a pozícióba, EZZEL A FIZETÉSSEL. Tehát, ha bárkit hibáztatni lehet, akkor az tuti, hogy nem Ő.

regress 2013.06.15. 05:56:45

@mis: ébredj már fel hülyegyerek,a mi zsebünkből fizetik.semmilyen végzettsége nincs,viktor rokona.az orrpiszkáláson,a seggnyaláson,és a szopáson kívül,még nem csinált semmit.egy "rendes"országban még lapátot se nagyon adnának a kezébe

csakpozitivanb+ (törölt) 2013.06.15. 06:48:26

a kozlekedes es legfokepp a menedzsment tudomanyok Messije. Tehetsege mar az ovodaban megnyilatkozott, csak akkor meg tulzo lett volna ot kinevezni. Most, hogy mar szemelyit is kapott, ideje volt annak, hogy a legmegfelelobb posztra keruljon. Bar mar azon koranyari, vasarnapi ebed kozben, amikor ez eldontesre kerult, ket boffentes kozott, azert voltak hangok, akik azonnal bohocugyi miniszternek neveztek volna ki, de mint tudjuk, tarsadalmunk hires a visszafogott, decens es minden tenyezot tudomanyos alapossaggal figyelembe vevo donteshozatalrol, igy erre akkor es ott nem kerult sor. Majd hoztak a desszertet.

csakpozitivanb+ (törölt) 2013.06.15. 07:19:40

@Ezténírtam: a te tehetseged is mar koran kibontakozott, rogton a masodik posztnal, amikor minden addigi, kb. husz kommentelot leidiotaztal, majd utana meg ugyanezeknek a kommenteloknek kivansz ervelni. Gyenge kezdes utan jol visszaestel, ha kettot javulsz, akkor kaphatsz egy harmatos egyest.

csakpozitivanb+ (törölt) 2013.06.15. 07:26:24

@Ezténírtam: ja bocs, csak most ertem a kovetkezo kommentedhez, ahol rogton mindenki tudomasara adod, hogy te havi netto egymillat keresel. Sot azt meg te is kepes vagy megkeresni alkalmazottak nelkul. Szivbol gratulalok hozza, nem irigylem. Sot, kifejezetten orulok, de tenyleg, ha vki a jelen korulmenyek kozott ezt el tudja erni. De az errol szolo megjegyzesed sok mindent megmagyaraz. Jo bkvzast, csokollak.

Bebes 2013.06.15. 07:29:39

Semmi bajom Vitézy Dáviddal, nyilván értelmes, tehetséges fiatalember, megérdemelte volna, hogy állást kapjon a BKV-nál, ahol foglalkozhatott volna azzal, ami a szenvedélye (menetrendek, szervezés, kommunikáció javítása...) Ha nem állami vállalatnál áll munkába, hanem a papája magáncégénél, valahogy így indult volna a pályán.

Ez esetben viszont egy übervállalatot kapott, amelynek az überfőnöke lett - előbb megkettőzték a BKV-t, majd elkezdte magához vonni a hatásköröket és forrásokat, de akárhonnan nézzük, ebben Wasabinak van igaza: két menedzsment (dupla posztok, dupla fizuk, dupla prémiumok) végzi ugyanazt a feladatot. Még ha igaz is, hogy ez meg az jobb lett, ennek dupla ára volt, van és lesz. Közpénzből.

rug82 2013.06.15. 07:54:07

@mis: "Valaki felvette Őt ebbe a pozícióba, EZZEL A FIZETÉSSEL."

Eygetértek. orsós viktornál ezek szerint az orrtúrásért, fikanézegetésért JÁR a 25 millió (vagy több...) Azoknak az idiótáknak (na jó, nevezzük őket csak "megvezetetteknek") pedig, akik erre a félbefűrészelt cigánytörpre szavaztak, nem 25 millió, de fika jár!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.06.15. 08:22:00

@Ezténírtam: Hát akor menjen el a kis Vitézy zseni a versenyszférába, és ott keresse meg ennek a pénzek többszörösét.
Ja, h oda csak fénymásolónak vennék fel.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.06.15. 08:28:13

Az új Mercedesz buszok egyébként sorra szálnak el. A múltkor az 5-ös vonalán egy nap kettő is. A 7-es járatok átalakítása miatt irgalmatlan sokat anyáznak hétvégenként a Bosnyákon. A sétahajó járat pedig irgalmatlan veszteségeket termel.
Viszont stikában a buszközlekedés egy részét kiszervezték magánkézbe (ezt azoknak mondom, akik azzal jönnek, h a közszolgáltatásoknak veszteségesnek kell lennie, hát azok biztos, h nyereséget termelnek, csak nem a BKK-nak).

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.06.15. 08:41:40

@Akvyr: Hát 2 évig nem csinált semmit, csak az elhíresült budaörsi úti buszsávot. Aztán, amit azóta csinált már írtam. Az új merci buszokról még csak annyit, h azok a haveroknak magánkézbe kiszervezett buszjáratokhoz lettek beszerezve, persze közpénzből.

Mr. Waszabi 2013.06.15. 08:52:05

@azbesztos: ki kell ábrándítsalak: voltak.
Megírta a sajtó is, utána lehet nézni. De ha nem írták volna meg, akkor is logikus, hogy egy olyan országban, ahol a gazdasági társaságok döntéshozói és az állami szerveké is a fővárosba összpontosul, megállnak a gazdasági folyamatok is, ha a közlekedés leáll. Nem bonyi ez, csak gondolkodni kéne.

Ami a sztrájkok megszűnését illeti, annak véletlenül nem az lehet az oka, hogy a 2010 évi tv módosítással gyakorlatilag ellehetetlenítették a sztrájkokat? Dehogynem.
Ezt is elmondták a szakszervezetek, ezt is megírta a sajtó, csak te úgy vagy vele, hogy amit nem olvasol el, az meg se történt.

Szóval, inkább te ne lódíts:)

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.06.15. 09:09:09

Basszus, végre egy olyan ember vezeti ezt a romhalmaz BKV-t (BKK-t), aki egy kicsit konyít a témához, és nem csak kifizetőhelyet üzemeltet. Sőt, nem is kicsit konyít, Vitézy az egyik legalkalmasabb a posztra, és a munkáját is szemmel láthatóan jól végzi.

Mért kell nekitámadni?

Havi 2 millió körüli bruttó (!!!) pedig kifejezetten kevés egy ekkora cég vezetőjének. Multinál 5-6 lenne inkább reális legalább, plusz jóval vaskosabb prémiumok.

Nem értem a bloggert, mért kell szarral dobálni azt a kis "jót", azt a kis szakmaiságot, tenni akarást.

Tényleg csak annyit tudok mondani így szombat reggel: anyátokat!

Mr. Waszabi 2013.06.15. 09:22:59

@Ezténírtam: jó példát hoztál.
Az én kérdésem lényegében az, hogy a BKK miért nem egy főosztály a fővárosi önkormányzaton belül??
Kisebb menedzsment, kisebb költség, egységes szabályok, ami a felelősséget is illleti, meg a javadalmazást is.
Ha jól értem, helyette csináltak egy kiszervezett hatóságot, amelynek külön teljes menedzsment kell, ami iszonyatos overhead egy anyagi gondokkal küszködő önkormányzatnak, és a vezetője egyik prémium feltétele az volt, hogy ezt csökkentse. Hehe, én is szívesen vállalnék ilyen állást:)

Jelzem, más önkormányzatoknál az irány pont fordított: lehetőleg központosítják az adminisztrációt, s minden erőforrást, amit csak bírnak, még kiszervezett, saját tulajdonú cégekét is. Mert így tudnak hatékonyabban gazdálkodni a köz pénzével.

rug82 2013.06.15. 09:28:33

@Józsi bá': 2kicsit konyít a témához"

na igen! Ezért mehetnek le röhögve a cigányok a metróba (és kerülik el őket a felszíni BKV járatokon széles ívben az ellenőrök), ezért ülhetek le évi 126.000 forintért szaros, hugyos, izzadtságszagú végbéllények után a párnázott (nehogy le lehessen mosni!!!) ülésekre, ezért utazhatok a 3-as kigyulladó metrón.... Soroljam még? orsós(cigány) viktor rokona azon kívül, hogy az orrát túrja és élvezi a 25 millás suskát, mást nem csinált és nem is fog csinálni!!! (Majd ha eltűnnek a BKV járatokról a nemfizetők - csövesek, cigányállatok) - akkor azt mondom: Igen, Vitézy Dávid4 De amíg nem addíg vitézy-orsós vajda lieblingje...)

high up! 2013.06.15. 09:29:51

@Józsi bá':

Vitézy Huszonéves Vezér a legtehetségtelenebb, leginkompetensebb személy, akit valaha is lepottyantottak állami állásba.

Kurva jó állas: mindenféle szakmai tapasztalat nélkül, egy évente 50-60 milliárd forint állami támogatásra szoruló cégnél rokoni (illetve pártállás) alapján vezérpozíciót kapok. A rokonom (pártom) védi a seggemet. Teljesítményi cél semmi, csak annyi a felelősségem hogy ne lopjak. Ha ez megvan, akkor a mi kutyánk kölyke vagyok.

Hát öcsém, erre én nem havi 2,5 milliót + 500 ezer prémiumot adnék, hanem még az ötödéért is elvállanám. Sokkal inkább, minthogy 25 évesen a kortársaimhoz hasonlóan, a képzettségemnek, szakmai tudásomnak és semmi tapasztalatomnak megfelelően örüljek ha valahova felvesztnek havi 250 ezer bruttóért.

regress 2013.06.15. 09:32:21

@Józsi bá': te nagyon rosszat álmodhattál,vagy az asszony nem adott semmit,hogy ilyen nyűgös vagy?az a kis köcsög egy multinál ,max.az udvart söprögethetné 47-ezerért.amúgy meg a te anyád

Mr. Waszabi 2013.06.15. 09:37:23

@Józsi bá': minden tiszteletem mellett mondom, hogy állami cég vezetője ne keressen annyit, mint a piaciaké. Azért ne, mert javarészt közpénzekkel gazdálkodik, amelyekről tudható, hogy elköltésüknél nincs érdekeltség a takarékosságra és nem is megtérülő beruházásokat eszközölnek eleve.
Az Ön által említett piaci cégek maguk szerzik meg a teljes bevételt is, amivel gazdálkodnak, nem pedig kapják egy döntés alapján. Ráadásul a megszerzett bevétellel megtérülő módon kell gazdálkodniuk. Ezek a nehezebb részei a gazdálkodásnak, ugye. Tehát csak fele-harmada fizetés járna logikusan egy költségvetési szervezet vezetőjének. Nyugodtan kaphatná bérét, jutalmát a kjtv szerint, ahogy az más hatóságoknál is divatos. Mellesleg, azért kontrasztos a téma, mert emlékeim szerint a minisztériumokban Orbán tavaly nem engedett jutalmat osztani.

high up! 2013.06.15. 09:37:46

Amúgy ezek az esetek azok, amikor jót röhögök ezen a birkamenetre kitenyésztett fidiótákon: a lakossági meg vállalati 1000 milliárdos megszorításokból finanszírozza magát az elit. Közte az Orbán rokon-haver elit.

Errefel jön hétköznapi proli fidióta a maga havi 140 ezren pangó nettójával, és lelkendezve harcol ezért a rendszerért. Ezek még a nyócév ballibsi koncsijainál is primitívebb lények.

rug82 2013.06.15. 09:38:29

@high up!: "Vitézy Huszonéves Vezér a legtehetségtelenebb, leginkompetensebb személy, akit valaha is lepottyantottak állami állásba.
"

Ezzel vitatkoznék - szinte az ÖSSZES állami állásban tehetségtelen, munkát életükben nem látott, korrupción nevelkedett tetvek vannak - a banki, "művész" és egyéb, nem számonkérhető szférában még a vallási hovatartozásuk is borítékolható! :-) (dajcs tompika pl. le tudja írni a nevét? :-))

rug82 2013.06.15. 09:43:04

@high up!: orsós viktor cigánybáró hívőknél nincs primitívebb lény...

barsled 2013.06.15. 09:55:41

@Pierr Kardán:
Ezzel a tudással, intelligenciával V D-nek nagyon jó helye lenne a BKV marketing-vagy kommunikációs osztályán, akár vezetőként is, akár ugyanezzel a fizetéssel is. (Ha a pontosan meghatározott, számon kérhető feladatainak tökéletes elvégzése a cég munkájának látható javulásával jár. És,ha mindenki másra is ugyanez vonatkozik.)
De: itt talán az a rendszer-szintű probléma, hogy tényleges felelősség nélkül KIZÁRÓLAG a miniszterelnök rokonságának kezdeményezésére létrehoztak egy szervezetet, hogy a fiatalember felelősség nélkül, szép fizetésért jól szórakozhasson.

Meridian74 2013.06.15. 10:03:17

Ha van egy kifejezetten irritáló figura a közéletben, ez a vitézi dávidka az. Gyurcsánynál és bajnainál is irritálóbb, pedig ahhoz már nagyon keményen és izzadósan kell teljesíteni...!

Bazzeg, 25évesen olyan pozicióban vezető, amikor más hasonló helyekre minimum 8-10 év szakmai tapasztalat és két mérnöki diploma az elvárás...? Ne szórakozzunk már, ez a figura megtestesíti a magyar abszurdisztán (egyik) főcsókosát.

Meridian74 2013.06.15. 10:06:57

@Ezténírtam: "Miért, mit gondoltok,mennyit kéne keresnie egy olyan menedzsernek, aki évente milliárdokról dönt???"

Inkább azt kérdezném meg, mennyi -valós- tapasztalattal kellene rendelkeznie, hogy ekkora összeg felett vezérkedhessen? Hmm...?

A fizetése nem érdekel, nyilván egy "vezérigazgató" vagy CEO nem a minimálbért fogja kapni, főként hogy saját magának van leginkább ebbe beleszólása...

Meridian74 2013.06.15. 10:12:09

@Ezténírtam: "Ha mondjuk történne (sose történjen) egy olyan baleset, ahol két metrót egymásba vezetnek és meghalna 200 ember, biztos nem köszönnék meg a bkv menedzsmentjének sem... "

Miért mi lenne? A két metróvezetőt, meg a forgalmi irányítót, ha van ilyen, kurvára meghurcolnák, a menedzsment meg széttárná a karkait, uraim, mi ott sem voltunk, mit akarnak tőlünk?!

rug82 2013.06.15. 10:16:36

@Meridian74: " Meridian74 · www.taxierden.hu 2013.06.15. 10:03:17
Ha van egy kifejezetten irritáló figura a közéletben, ez a vitézi dávidka az. Gyurcsánynál és bajnainál is irritálóbb, pedig ahhoz már nagyon keményen és izzadósan kell teljesíteni...!

Bazzeg, 25évesen olyan pozicióban vezető, amikor más hasonló helyekre minimum 8-10 év szakmai tapasztalat és két mérnöki diploma az elvárás...? Ne szórakozzunk már, ez a figura megtestesíti a magyar abszurdisztán (egyik) főcsókosát. "

PONTOSAN!!!

Ha bármi gond lenne (Ne legyen!!!), pl. újfent kigyullad egy metrószerelvény, biztosra vehető, hogy orsós-tesó haja szála (és fizetési borítékja) sem görbül meg... A hibás a szerencsétlen szerelő lesz, akinek nem biztosítottak pótalkatrészt és az őrkutya, aki nem ugatott időben... Tetves vitézy mossa majd kezeit; és veszi fel a további 25 millióit!

Meridian74 2013.06.15. 10:16:52

@SPQR300: "Ny-Európai mérnök ezred ekkora felelőséggel"

Fingod nincs mi van nyugaton... ott ahol pl egy épülő vegyi üzemben az összes hegesztésről pontos nyilvántartást vezetnek, hogy azt ki végezte, és 20 évig visszamenőleg ki tudják keresni az adott személyt meg a vezetőjét, meg minden harmadikat röntgennel is megvizsgálnak, ott már hogy lenne egy mérnöknek a vitézinél ezredakkora felelősége?
Ugyanmá...!

rug82 2013.06.15. 10:23:21

@Meridian74: Nem kel ehhez nyugatra menni - a munkásnak BÁRHOL nagyságrendekkel nagyobb felelőssége van, mint az ilyen taknyos buzeránsoknak! Nem az orsós dávidkát fogják sittre vágni, ha bármi gond adódik a tömegközlekedésben! (Bár orsós vitézy dávidka gondolom élvezné a börtönszexet! :-)))

Akvyr 2013.06.15. 10:24:22

@Meridian74: 28 éves. Több mint 8-10 év szakmai tapasztalata van ezen a téren (15 éves kora óta vezető közlekedésügyi szervezetekben). BME-n végzett olyan szakon ami ma két diplomának feleltethető meg. Minden kritériumodnak megfelel.
Problem?

Szervátültetés 2013.06.15. 10:24:53

@Ezténírtam: Én járok arra az indexes fórumra és Dávidka sosem volt elnök, ez tuti. Azt az egyesületet is csak kihasználta, a hátukon felkapaszkodott, aztán beléjük rúgott. Nagyjából úgy ahogy mindenki másba aki segített neki a rapid karrierje során.

Akvyr 2013.06.15. 10:26:05

A BKK-ról pedig annyit: A lehető legjobb lépés volt megcsinálni, minden nyugati nagyvárosban egy ehhez hasonló modell működik a közlekedésszervezésre. Sajnos nincsen egy hasonló integrált és erős szervezet városfejlesztésre, ezért itt ennek a feladata is jórészt a BKK-ra hárul. Ha kicsit utána néznétek, látnátok, hogy mennyire hasznos.

Szervátültetés 2013.06.15. 10:28:21

@azbesztos: az meg tény, hogy a BKK-nál vezetői pozíciót betölteni úgy, hogy gyereked van, az kizárt. Ellenben ha rendszeres vendége vagy bizonyos buzibároknak, az felér egy ajánlólevéllel és egyben alkalmassági kritérium.

Meridian74 2013.06.15. 10:28:26

@Ezténírtam: csakhogy a facebook vezére a versenyszférában tevékenykedik, nem az államiban... ráadásul, ha minden igaz ötletet is lopott, de ez már legyen az ő bajuk kitől mit és ki mit hogyan használt fel vagy sem...

rug82 2013.06.15. 10:29:38

@Akvyr: A kiválasztási kritériumok:

- orsós viktor rokona legyen
- orsós viktor utasításait gondolkodás nélkül hajtsa végre
- az eléje kerülő számlákat automatikusan írja alá

Szakmai tapasztalata NULLA!! Ha majd egy saját fuvarozó céget 20-30 évig elvezetett, akkor beszéljünk szakmai tapasztalatról!!!!

Szervátültetés 2013.06.15. 10:30:42

@Akvyr: néddmán egy fizetett beíróember. Könnyű megismerni.
Na léptem mára ennyi ebből elég is volt, a hányinger környékez még a témától is.

rug82 2013.06.15. 10:33:08

@Akvyr: Üdv, viktor! gyűttöd má' a rokonyok szavazatát? :-)

high up! 2013.06.15. 10:34:32

@Akvyr: "(15 éves kora óta vezető közlekedésügyi szervezetekben)"

Hú b... meg, akkor az EU le fog csapni az egykori munkáltatóira mert tiltott gyerek munkát végeztettek az orbán rokonnal.

Ja és hogy tudott teljes állású munka mellett tanulni?

rug82 2013.06.15. 10:35:51

@high up!:

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.

high up! 2013.06.15. 10:41:04

Dehogy, pont az érdekel, hogy az idióták meddig bírják.

De valójában az is érdekel, nincs-e esetleg igazuk? Én nyitott vagyok és hajlandó vagyok változtatni az álláspontomon, ha tévednék.

Meridian74 2013.06.15. 10:43:36

@Akvyr: "15 éves kora óta vezető közlekedésügyi szervezetekben"

Ó, bazd le ne boruljak már a tehetsége előtt... végig csókos volt, ennyi, nem tehetséges. A tapasztalathoz idő kell, és sok-sok szívás, egy ilyen posztra minimum 35-40 éves életkor az elvárás - és több munkakörben és szervezésben való tapasztalatszerzés.
Ez alatt csak hazardírozók vannak.

rug82 2013.06.15. 10:45:12

@high up!: Az idióták a végtelenségig bírják - ők bérkommentelők! Amíg Te dolgozol, addíg ezek is - de míg a Te munkád értékteremtő, ezeknek a munkája az, hogy beidézik a munkaadójuk által megadott szlogeneket... Tehát ha reagálsz ezekre a zs. írásokra, azzal ezeket juttatod (nem kevés!) pénzhez!

Akvyr 2013.06.15. 10:45:52

@rug82: Leszögezem, hogy én is sugárban hányok a fidesz mutyizástól, de sajnos nem csak egysíkú fikázásra vagyok képes. Azzal, hogy úgy gondoljátok "minden ami fideszes az rossz" azzal pont olyan ostobák vagytok mint ami ellen harcoltok. Semmi közöm a narancs bandához, vagy a Vitézyék sleppjéhez, de felismerem a jó szakmai munkát és az értelmes fejlesztéseket, és ez most az. Sőt, bárcsak a többi pozícióban is hasonló kaliberű emberek ülnének, hasonlóan progresszív (mint mondtam, Londoni és egyéb nyugati mintára megalkotott) szervezetek élén. Aki pedig életkor alapján ítél meg bárkit, arról eleve azt gondolom, hogy bigott és sikertelen.

@high up!: lehet, hogy a te idődben ez még nem volt szokás, de már én is sokat diákmunkáztam és önkénteskedtem 18 év alatt. A gyerekmunka egy kisit mást jelent.

Akvyr 2013.06.15. 10:54:51

@Meridian74: Igen, valóban kurvára nyomva volt a gyerek, és 15 éves kora óta MINDIG tűzközelben volt, MINDENHOL jelen volt a témában és döntéshozatalban. Igen, mert Vitézy és érdekelte a téma és megtehette. Nem tagadom, ha én vagy te lettünk volna a helyében, akkor most mi lennénk a legalkalmasabbak a munkakörre, de ő volt ott mindenhol, tehát ő a legalkalmasabb. Most egy ősi filozófiai egyenjogúsági kérdéshez lyukadtunk ki, és látható, hogy előnyösebb helyzetből indult, jobb lehetőségeket kapott, ezért most ő a legmegfelelőbb. Ez van, én örülök, hogy a legmegfelelőbb ember van a pozícióban, még akkor is, ha lenézendő módszerekkel jutott el oda.

Akvyr 2013.06.15. 10:56:44

@rug82: szerintem ezt a bérkommentelős alufólia-sisakos teóriádat ne hangoztasd emberek között, mert hülyének fognak nézni. Szintén nem érdemes előhozakodni a gyíkemberes és Nibirus, meg a "magyarok a sziriuszról jöttek" történetekkel.

Szarvas Norbert 2013.06.15. 11:05:25

@Akvyr:

Az életkor sokszor nem számít! Ott a pont!

De letszives hozz fel olyan példákat ahol állami megszervezett élére 24 éves embert neveztek ki vezérigazgatónak!

Másik fontos pont pedig az, hogy te privát Részvénytársaság bizottsági tagjaként kineveznel e 24 éves friss diplomást vezérigazgatónak?

Meridian74 2013.06.15. 11:08:33

@Akvyr: láassuk csak. 2003 óta járok a 13. kerületbe melózni Érdről. 2003 -2006 között busszal, metróval. Aztán kurvára elegem lett, és összespóroltam eyg autóra valót és azóta is azzal járok. Szerencsésen alakult, mert ekkor lettem éjszakai és hétvégés műszaki ügyeletes, így kevesebbet kellett effektíve bejárnom, így nem megy rá ingem gatyám a benzinre. De volt 2008 és 2009ben egy-egy időszak, amikro ismét nappal kellett melóznom, ekkor próbálkotam ismét a tömegközlekedéssel. Az autót - jobb híjján - kelenföldön hagytam, szerencsére nem baszták fel. Ugyanakkor busszal és metróval ha lehet még fokozni ez, még szarabb volt átvergődni budapesten... ugyhogy később inkább már átautóztam a 13. kerbe és ott kerestem parkolóhelyet ahol napközben hagyhattam az autót. Soha többet BKV. Pedig akkoriban még nem volt egy olyan esetem se, hogy kigyulladt a buszok hetente, a metró nem mehet csak 30-al... stb. Ma meg ugye napi hír (és szenzáció - bár nem tudom ezen mi a szenzációs...) Persze má akkor is megvolt nyáron az az élmény, hogy állva zuhanyoztál meg szaunáztál a BKV járatain, a nyári kánikulában - és ez ma is ugyanígy van.
Nem látok érdemi fejlődést sehol, ráadásul a benzinpénzem jelenleg annyiban van mint a két bérlet együttesen. Igaz, a benzinpénzre nem lehet 80% költségtérítést kérni, meg kafetériát a BKV-ra...

Meridian74 2013.06.15. 11:11:57

@Meridian74: ja, és autóval 40-60 perc a menetidő, rosszabb esetben 70-80 perc, busszal-bkv-val meg 90-130 perc.

Akvyr 2013.06.15. 11:17:43

@Meridian74: Akkor most vedd a benzint, add hozzá az autó éves fenntartási költségeit, és úgy vesd össze a bérlet árával. Lehet én nem vagyok elég finnyás, de én BKV-val járok nap mint nap, és ahol közlekedek, ott új, légkondis gépek vannak (4-6 vili vagy 7-173as busz), illetve a metróval 8 perc alatt megteszek 6 megállót. Lehet hozzátartozik, hogy én drukkolok a BKV-nak, mert a közösségi közlekedésben látom a jövőt, és BP belvárosából kitiltanám a picsába az átmenő forgalmat.

Meridian74 2013.06.15. 11:37:51

@Akvyr: inkább fizetem m indezeket, mint sem "szaros" buszon nyomorogva utazzak... (értsd: csöves, cigány stb és még fulaldásig tele buszon/metrón, továbbá ~40 perc lábszaggató álldogálás Érd és Kelenföld között, a helyközin)

Meridian74 2013.06.15. 11:41:58

@Akvyr: "metróval 8 perc alatt megteszek 6 megállót"
Ez nagyon erős túlzás, és csúsztatás... éppen eleget jártam metróval, hogy tudjam, ez nem igaz.

Meridian74 2013.06.15. 11:48:42

@Meridian74: ... még annyit: ezt elhiszem akkor, ha egyik munaknap reggel ezt felveszed videóra, pl Kálvin tér - Dózsa György út. Video startoljon amikor a jegykezelő automatánál elhaladsz, a videó legyen vége akkor, amikor kilépéskor elhaladsz a jegykezelő automatáknál.

Akvyr 2013.06.15. 11:49:52

@Meridian74: Pedig így van. Én 14 éve járok minden nap metróval.

Amúgy az agglomeráció közlekedése teljesen más tészta, és nyilvánvalóan fejlesztésre szorul. Nem is hiszem, hogy annyira a témához tartozna, hiszen az agglomerációs városok közlekedését rendszerint a helyi önkormányzat "rendeli meg" a BKV-tól, annak minőségéért inkább őket lehetne felelősségre vonni. Agglomerációból szerintem én is autóval jönnék.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.06.15. 12:29:46

@Mesterlövész: Remélem, nem ilyen állapotban hoztad meg a döntésedet!

Én előtte is elégedett voltam magával a közlekedéssel. Több városban is voltam a világban - nem nagyon-nagyon sokban -, de egyértelmű többségükben rosszabb volt a tömegközlekedés szervezettsége.

azbesztos 2013.06.15. 12:46:54

@Szervátültetés: Ez az Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai rezsimek alatt a is így volt, sőt, aki nem szopta le Hagyót azt megszopatták.

azbesztos 2013.06.15. 12:48:35

@Mr. Waszabi: Sztrájkot nem lehet ellehetetleníteni, legfeljebb a sztrájkot szervező bolsikat.

azbesztos 2013.06.15. 12:50:05

@Mesterlövész: Utána azért ne kösd fel magad.

azbesztos 2013.06.15. 13:13:59

1.) Húszmilliós prémium a BKV-vezérnek
A fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága 2003. júliusában jóváhagyta Aba Botondnak, a BKV vezérigazgatójának a 2002. évre vonatkozó mintegy bruttó húszmillió forintos prémiumát. A vezérigazgató nem a maximális összeget kapta, mert nem tudta teljesíteni az összes prémiumfeladatot.
2.) Újra Aba Botond
A 2003-ban végzett munkája után is megkapta a mintegy 20 millió forintos jutalmát a BKV vezérigazgatója.
3.) És megint Aba Botond
A 2004-es tevékenység alapján is jutalom illette Aba Botondot. Igaz, a tavaszi, a főváros engedélye nélkül végrehajtott járatritkítása miatt 20 százalékos prémiummegvonással büntették. Így a 24 milliós prémiumának csak 80 százalékát kapta meg tavaly a BKV vezetője.

azbesztos 2013.06.15. 13:25:18

"Valóban az MSZP-SZDSZ-koalíció kifizetőhelye volt a BKV" - állította a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban Regőczi Miklós, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Regőczi - aki maga is gyanúsított a BKV-botrányban - azt mondta: Demszky Gábor főpolgármester és Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyett lobbistái befolyásolták, kivel kössön nagyobb értékű közbeszerzéseket a BKV.
"Két- háromhetente kaptam politikai kérést" - mondta Regőczi, aki szerint főként Hagyó kabinetjének tagjai, illetve az SZDSZ részéről leginkább Tóthfalusi György, a BKV igazgatóságának elnöke intézett hozzá utasításokat. Regőczi szerint 2007 tavaszáig nem találkozott ilyesmivel, akkor azonban Antal Attila vezérigazgató szólt neki, hogy túl sok ilyen jellegű kérés érkezik hozzá, ezért ezek egy részét vegye át.
Szerinte azért kapott ilyen ritkán "politikai" kéréseket, mert kevés, és nehezen kiadható pénzügyi kerettel rendelkezett, más vezérigazgató-helyettesek sokkal nagyobb kerettel rendelkeztek. Műszaki területen fordulhatott elő, hogy a nyertes cég utólag árat emelt vagy határidőt hosszabbított, a megemelt összegből pedig bizonyos százalékot vissza kellett csorgatni. Hasonló áremelkedésekről, és visszacsorgatott pénzekről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Balogh Zsolt korábbi vezérigazgató-helyettes.
A korábbi vezérigazgató-helyettes szerint általában nem az önkormányzati képviselők kértek személyesen a BKV-tól. "Volt annyi eszük, hogy közvetítőkön keresztül jelentkezzenek" - mondta Regőczi, aki szerint Demszky egyszer hívta személyesen, hogy kössön a Sawyer Miller Group kommunikációs céggel szerződést. Hasonló telefonbeszélgetésről számolt be a Magyar Nemzetnek adott interjújában Antal Attila korábbi vezérigazgató is.
Az interjúban Regőczi többek közt azt mondta: konkrét politikai kérés volt a Csapó Bt. ügye. Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatója kérte, hogy Csapó Gábor vízilabda-iskolájának adjunk valahogyan pénzt (a cég végül reklámfelület biztosítása címén kapott 2 és fél millió forintot 2008-ban). A 4-es metró Rákóczi téri állomásának újraterveztetését pedig állítólag azért kellett elvégeztetni, mert a lakók tiltakoztak a fák kivágása miatt. Regőczi szerint azonban szó sem volt semmilyen igazi lakossági tiltakozásról, ez csak ürügy volt, hogy 600 millió forintot kérhessenek az állomás átterveztetéséért.

azbesztos 2013.06.15. 13:25:59

Amikor a BKV-nál dolgozott, 2007 eleje és 2008 ősze között, Regőczi szerint 9 milliárd forintot spóroltak, amely komoly érdekstruktúrát sértett és a rendszer korábbi haszonélvezői komolyan próbálták kriminalizálni a szereplőket. "Antalt egyébként az SZDSZ buktatta meg, a távozásához vezető használtbusz-tender ügyét ők szivárogtatták ki" - jelentette ki Regőczi.
"Hagyóval rendkívül ritkán találkoztam, a nyakamat sem fogta meg, és párizsit sem evett előttem" - mondta Regőczi, aki szerint Baloghot naponta berendelték a városházi vezetők. Az interjú szerint Antal egyszer azt mondta Regőczinek, hogy a sok kérés között elfelejtette, hogy Dancs Gábor akkori SZDSZ-es közlekedési tanácsnok kért tőle két nyolcmilliós szerződést, emiatt Dancs ellene fordult a felügyelőbizottságban.
Egy másik példa szerint Olti Ferenc, a BKV vezérigazgató-helyettese jelezte Antalnak, hogy kevés a fizetése, ezért hozott egy céget, amellyel szerződést kötöttek havi többszázezer forint értékben. Regőczi szerint gyakorlat volt, hogy sok, hosszú távú szerződés köttetett ingatlanok bérletére, feltűnő értékaránytalanság mellett. Egyszer megtámadott a bíráságon egy olyan szerződést, amely havi egymilliós bérleti díj helyett, csak 150 ezret kellett fizetnie a bérlőnek, de keresetét elutasították.
Regőczi szerint a BKV-n kívül az MTV, a Magyar Posta és a MÁV is az adott kormányok kifizetőhelyeként működött, nemcsak a közelmúltban, hanem az elmúlt 20 évben. Szerinte a jelenség minden állami és önkormányzati cégre igaz.
A korábbi vezérigazgató-helyettes a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy speciális elvárás volt, hogy legyen minél több olyan rendezvény, ahol Demszky és Hagyó pozitívan tud fellépni, de mindketten úgy akarták ezt csinálni, hogy a másik ne legyen ott. Szerinte nem csak a fővárosi, hanem az országos politikából is érkeztek hozzá kérések, amelyeket főként Lelovics Ottó tolmácsolt és mindig az MSZP-re hivatkozott.
A Hócipő, a Klubrádió és a Nap-kelte is azok közé a médiumok közé tartozott Regőczi szerint, amelyek milliós támogatásokat kaptak, hogy "szívélyesen" bánjanak a BKV vezetőivel. Egy politikai kérésre példaként azt hozta fel, hogy "egyszer Antal Attila keresett meg, hogy Lendvai Ildikó egyik ismerősét el kell helyezni. Az ismerős teljesen alkalmatlan volt, nem tudtam felvenni, de végül egy külső cég beleegyezésével hozzácsaptuk a fizetése összegét, ha jól emlékszem 300 ezer forintot havonta".
Az egyedi kérések közé sorolta, amikor Nyakó István felesége buszokat kért kölcsön pár alkalommal, ifjúsági táboroztatásokhoz. Nyol-tíz busz kellett nekik, de nem fizettek érte.

rug82 2013.06.15. 15:22:49

@azbesztos: Ebből (is) látszik, hogy minden politikus egykutya! aba botondnak a maszop talicskázta a pénzt, az orbán-sarjnak a fityesz-gféle cigánybanda. Erkölcsről, hozzáértésről, tisztességről, munkáról egyik esetben sincs szó!

azbesztos 2013.06.15. 17:48:59

Vitézynek nem talicskáznak, egyszerű összehasonlítani a pénzek nagyságát.

rug82 2013.06.15. 18:10:23

@azbesztos: Nem, neki anyahajó hozza! :-) De nem a mértéken, hanem az elven van a hangsúly! Mindkettő pártkatona, mindkettő tehetségtelen, impotens barom!

azbesztos 2013.06.15. 23:10:52

@rug82: Neked az "elvek" a fontosak, kedves "elv"társ, nekem a tények.

rug82 2013.06.16. 07:08:43

@azbesztos: Az elvek és a tények jelen esetben fedik egymást: "A mi kutyánk kölke" számolatlanul kapja a milliókat, miközben becsületes MAGYAR emberek éheznek, éhbérért robotolnak a zsidóknak, cigányoknak, magukat magyarnak nevező kizsákmányoló mocskos állatoknak (politikus, jogász, stb...)!

azbesztos 2013.06.16. 08:00:32

Becsületes ember dolgozik.

rug82 2013.06.16. 08:27:47

@azbesztos: Ebben 100%-ig egyetértek Önnel!
süti beállítások módosítása