Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A belügyminiszter az embereket hibáztatja | 2013. március 15.

2013. április 07. - Szarvas Norbert

pinter-sandor.jpgA Belügyminisztérium tavaszi hóviharról szóló hivatalos jelentése alátámasztja Pintér Sándor belügyminiszter szavait, miszerint minden tökéletesen működött 2013. 03. 14–16. között. Akik a hó fogságában ragadtak, azok magukra vessenek, hiszen köztudott volt az extrém időjárás eljövetele legalább annyira, mint ahogy Fehér Gandalf A Gyűrűk Urában érkezik pontban Észak felől. A kommunikáció a jelentés szerint olyan magas színvonalat képviselt, hogy azt még Japán is megirigyelhette volna. Én már csak azt nem értem, hogy Pintér bevette a gyógyszerét aznap reggel, vagy én nem vettem be. Mert valaki hallucinál!

 

A jelentés nagy százalékban szól a kommunikációról, miszerint tökéletesen működött, mindent időben tudattak a lakossággal. Akinek pedig ez nem lenne elég, annak megemlíti az anyag, hogy az OMSZ több mint egy hete rendszeresen megerősítette a „tomboló vihar” projektet. 

Felfoghatatlan számomra, hogy ha az országban mindenki értesülhetett erről a viharról az esemény bekövetkezte előtti héten, akkor a Belügyminisztérium és illetékesei miért nem húzták ki a fejüket a fenekükből, és informálódtak? Őket miért nem értesítette senki? Vagy most mindenki hülye? Mert nem tudom elképzelni, hogy a több százezer, az autópályán ragadt ember mind benézte a dolgokat, és az eseményt megelőző egy héten közülük senki nem nézett tévét, senki nem ment fel netre.

A Pintér által aláírt jelentésben megemlítik továbbá, hogy a hivatalos tájékoztatás is időben ment ki március 14-én. 

Újabb esete a saját vállunk megveregetésének és a társadalom szembe köpésének. Csak engem zavar az a tény, hogy ez a jelentés több sebből vérzik, sőt sántít is? Egy hete mindenhonnan megerősítették a vihar eljövetelét. Ép ésszel képtelen vagyok felfogni, hogy a hivatalos tájékoztatás miért aznap ment ki, amikor már megtörtént a baj, és miért nem napokkal azelőtt...

A mentők, a tűzoltók közül (bocsánat a katasztrófavédelmisektől) mindenki arról számolt be, hogy a legnagyobb problémát a kamionosok okozták. Én kérek elnézést, de ha tudja az illetékes szerv, hogy itt bizony komoly természeti csapás lesz, akkor mi a bánatért nem rendelnek el kamionstopot az esemény előtt 1 nappal? Miért csak akkor rendelték el ezt a stopot, amikor már megtörtént a baj? Ráadásul ez az időpont véletlenül egybeesik azzal kamionstoppal, amelyik mindenféleképpen bekövetkezett volna az ünnep miatt.

Hagyjuk is ezt a jelentést, mert egy nagy rakás...! Íme egy jelentés a valódi eseményekről.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A hóvihar 2013. 03. 14-én elérte Magyarországot. Olyan mértékű széllökések és hóviharok borították el az országot, amilyenekre senki nem volt felkészülve. A vihar eljöveteléről már napokkal ezelőtt lehetett értesülni a szemfülesebbeknek, viszont az átlagos emberek nagy részének figyelmét elkerülte a helyzet súlyossága. A Belügy még az esemény bekövetkezte előtt elkövetett 3 olyan hibát, amilyent egy ország Belügye nem tehetne meg:

1. Nem nyomatékosította kommunikációjában a helyzet súlyosságát, nem figyelmeztetett olyan impulzussal, hogy minden érintett felfogja.

2. Nem rendelt el kamionstopot Magyarország területén 2013. 03. 12-én, ami biztosította volna az autópályák kamionmentességét 14-ére. Ennek hozadéka lett a több tucat felborult kamion, a torlódások és a katasztrófa hatásának megsokszorozása.

3. Nem rendelték be időben a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, a katonaságot. Nem dolgozták ki már előre a tervet, hogyan kell menedzselni az eseményt. Ennek hiányában történhetett meg a mentőegységeken tapasztalható kapkodás és sokszor szervezetlenség. (Erről számolnak be az önkéntesek, miszerint többüknek értelmetlen feladatot kellett végezni, vagy éppen órákig ültek a szállító járművekben parancsra várva). Így fordulhatott elő, hogy tömegeknek kellett az autópályán tölteni több mint 1 napot étlen-szomjan.

Amikor bekövetkezett a katasztrófa, és már látható jelei voltak a viharnak, a hivatalos reakciók teljes mértékben elmaradtak. A kormány kommunikációja éppen a legfontosabb időszakokban egyszerűen nem létezett. 

Hála több száz civil tettrekészségének, ők azonnal reagáltak a helyzetre, és létrehoztak különböző fórumokon információs portálokat  és bejelentési pontokat. Ilyenek voltak a helyi rádiók krízissugárzásai vagy éppen a Facebookon tapasztalható mozgósítások, melyeknek révén az országban a katasztrófa kommunikációja helyreállt, és az információ szinte mindenkihez eljutott. Sajnos a hivatalos szervek honlapja bizonyította, hogy alkalmatlan egy katasztrófahelyzetben az információközlésre. 

„A jelentés mellékletében megemlítik, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a többi hatóság honlapjának látogatottsága megtöbbszöröződött, ám a honlapon túl sok hasznos információ nem volt elérhető, a hóban rekedt autósok legfeljebb a március 15-e alkalmából rendezett belügyes ünnepségről összeállított fotógalériát nézhettek meg. Az állami közútkezelő és az autópálya-kezelő honlapja nem bírta a terhelést, ha pedig elérhető volt, túl sok hasznos információ nem segíthette az utazókat.” (Forrás [origo])

A Facebook bebizonyította, hogy igenis komolyan fontolóra kell venni annak kormányzati szintű alkalmazását az ilyen helyzetekben, hiszen a lakosság majdnem fele aktív felhasználója a rendszernek, közvetetten pedig mindenkihez eljut a Facebookon (is) közölt információ. Teszi ezt sokkal hatékonyabban, mint a televízió, hiszen az autópályáról az embereknek nem volt lehetőségük tévézni, viszont mobileszközükkel elérték a Facebookot.

Fontos megállapítani azt a tényt, hogy a magyar rendfenntartók nem rendelkeznek a megfelelő felszereléssel egy katasztrófa elhárítására, mérséklésére. Az, hogy nem történt nagyobb baj, egyértelműen a civil önkénteseknek köszönhető, akik a különböző kommunikációs csatornákon keresztül megszervezték a segítséget (gyógyszerek, étel, ital és fizikai segítségnyújtás).

Külön köszönet illeti meg a helyi önkormányzatokat és magánszemélyeket, a vállalkozásokat, akik saját erőforrásaikat a bajba jutottak rendelkezésére bocsátották.

Külön köszönet illeti meg a mentőket, a tűzoltókat, a rendőröket, a katonákat és egyéb szervezetek képviselőit, akik minden tőlük telhetőt – sőt erejükön felül is – megtettek, és rengeteg embert mentettek meg. Külön elismerést érdemelnek ezek a HŐSÖK, hogy a mai napig ilyen magas színvonalon teljesítenek és dolgoznak – hozzá nem értő felső vezetőik ellenére. Teljesítenek felszerelés hiányában is! 

Köszönet a társadalomnak, hogy ennyire egységesen és – a kormányzattal ellentétben – villámsebesen összeállt, rendeződött, és a tettrekészségükről tanúbizonyságot téve a mentésen dolgoztak.

A Belügyminisztérium a kommunikációs kötelezettségét egy semmitmondó SMS-sel elbagatellizálta, ami ráadásul több órával később érkezett meg, mint szükséges lett volna. Az SMS tartalma pedig nem megnyugtató volt, hanem felháborító.

Az egyenlők közt az egyenlőbbek elv mentén számtalan beszámoló érkezett arról, hogy amíg az átlagpolgárok az autópályán ragadva fagyoskodtak, éheztek, addig az éppen mellettük várakozó politikus, képviselő, vezető beosztású embert egy külön egység mentette ki elpazarolt erőforrások árán. 

Végszó

Tisztelt Magyarország!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – a nevéhez méltón – sikeresen védte meg a katasztrófát – köszönhetően az illetékes döntéshozóknak. Szélmalomharcban küzdöttek hősiesen a mentők, a rendőrök, a katonák és minden szerv dolgozói, a civilek, a Facebook-társadalom, az önkormányzatok, a vállalkozások.

Az országban ezen a két napon nem sok minden működött jól, és emiatt a bűnösöket ideje lenne már felelősségre vonni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr245203848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlátó 2013.04.07. 22:08:39

Nekem nagyon jó a kapcsolatom a Sándorral... a kéthetessel...annyira jó, hogy még sms-t is kapok tőle, amikor számíthatok rá... szóval jó kapcsolatrendszerem van, most az ukrán embereimet föl se emlegetem.

dukeekud 2013.04.07. 22:33:13

Az mindenesetre szanalmas volt, hogy az mszp, meg az idojarast is, kormany ellenes propagandara hasznalta. Leszartak az embereket, oket megint csak a hatalom megszerzese motivalta.
Mikozben, ahhoz kepest, hogy evszazados idojarasi rekordok doltek meg, soha nem tapasztalt mennyisegu csapadek, szelsebesegek, homersekletek voltak, eleg profi modon megoldottak.(meg az emberek hulyesege ellenere is)

Pan Modry 2013.04.07. 22:36:45

@dukeekud:
Baromsag, 14 en ausztrian keresztul jottem haza, sogoreknak sokkal nagyobb szel es denzidebb hoeses volt, de hala a felkeszultseguknek siman lehetett jonni az autopalyan nyolcvan szaz korul.
Magyarorszagon meg total kaosz es fejetlenseg volt.

Utalom az mszp t, de a katasztrofavedelem totalisan felkeszuletlen volt. Ha magyarorszagon fizetnem az adot akkor biztos nagyon ki lennek akadva azokra akik ilyen fos munkat vegeztek.

rezsoatya (törölt) 2013.04.07. 22:56:34

és teljesen igaza van Pintérnek!!!

Az emberek a hibásak! Mert vannak, léteznek! Ha nem lennének, nem lenne semmi gond velük, nem kellene foglalkozni sem a munkahely teremtéssel, sem az oktatással, sem a nyugdíjakkal. Ők már megszedték magukat, élnének, mint Marci Hevesen, de ezek a hülye emberek mindig csak a gondot okozzák! Mászkálnak oda-vissza! Nahát!

fzs.1933 2013.04.07. 23:01:57

Kérdés. Nyilvános-e a jelentés? Ha igen, hol lehet fellelni?

Lassan három hete küzdök azzal, hogy az OKF-től kihúzzam, hogy a 14-én tartott műsoruk a nap mely részében, mettől meddig tartott, illetve hogy P.S. és B.Gy. urak mettől meddig vettek részt ezen.
Mit gondoltok mennyi választ kaptam rá?

Ha nem lenne ezen takargatnivaló, akkor már régesrég megírták volna. Ám félő, hogy a fenti urak díjakat, kitüntetéseket adtak át és részt vettek valami műsor megtekintésén. Pedig ahogy a lakosságnak tudnia kellett volna az évszázad hóviharáról előre, úgy nekik is, tehát valamiféle "situation room"-féleségben kellett volna ülniük, ahelyett, hogy tapsikolnak, pezsgőznek meg amit ilyenkor szoktak.

Mindenesetre le vannak mentve azok az oldalak, amik a 14-i állapotot, hivatalosan közölt rendelkezéseket tartalmazzák. Érdekes mód nem mindenben passzol a belügyminiszter által elmondottakkal.

@dukeekud: és mi lenne, ha a konkrét dologra reflektálnál? Hogy jön a belügyminisztériumi jelentéshez az, hogy az ellenzék mit tett, vagy nem tett?

Makkasz 2013.04.07. 23:16:47

Így néz ki ez Amerikában:
Felkészülnek a vészhelyzetekre:
- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!! - nem tízévben egy középfölde,
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is. miért? Mert elsődleges a polgárok biztonsága. Szubtropikus területen lakom, 3 szor halasztották el hó esélye miatt a kezdést ezen a télen, egyszer teljesen elmaradt az iskola. Ebből egyszer volt fél centis hó, a többi csak esély volt!!!

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat (tornádó, hurrikán, tűz, terrortámadás, földerengés),
- 3 napi élelem, cash, víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak szar időben.

Makkasz 2013.04.07. 23:17:33

Magyar katasztrófavédelem, egyáltalán a katasztrófahelyzetekre való felkészülés egy nagy büdös 0. Télügyi biztos, az.

Csii 2013.04.07. 23:17:59

Én csak azt tudom, hogy kb 10-én vagy 11-én este hallgattam a rádiót és a hírekben elmondták, hogy hófúvás lesz és az egész országra piros jelzés van és marad is hétvégéig.
Ha autóm lenne, akkor figyelmesen hallgattam volna és általában hallgatnám jóval többször.
De nincs, így csak véletlenül hallottam meg.

Tudjátok, mit tettem?
Nem mentem sehová 15-én, mert tényleg hófúvás volt. Pedig szabadnapom volt.

Hát, még ilyet....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.07. 23:18:54

A diadalmas kommunikáció része az is, hogy a minisztériumi honlapokon elkezdték a 7-8 évvel ezelőtti hírek archívumát hamisítani. Vagy csak rosszul emlékszik mindenki körülöttem, hogy akkor bizonyos emberek még főiskolára jártak, nem felelős pozíciókban ültek...

Makkasz 2013.04.07. 23:19:48

@dukeekud: @rezsoatya: @fzs.1933:

Magyar katasztrófavédelem, egyáltalán a katasztrófahelyzetekre való felkészülés egy nagy büdös 0. Télügyi biztos, az.

Így néz ki ez Amerikában:
Felkészülnek a vészhelyzetekre:
- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!! - nem tízévben egy középfölde,
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is. miért? Mert elsődleges a polgárok biztonsága. Szubtropikus területen lakom, 3 szor halasztották el hó esélye miatt a kezdést ezen a télen, egyszer teljesen elmaradt az iskola. Ebből egyszer volt fél centis hó, a többi csak esély volt!!!

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat (tornádó, hurrikán, tűz, terrortámadás, földerengés),
- 3 napi élelem, cash, víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak szar időben.

Nekem is van, kétirányú időjárásjelentést is fogó rádióm ezen túl, zseblámpáim, tartalékbenzinem (6 csatornán folyamatosan megy, mint nálunk régen a vízállás).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.07. 23:28:48

@Csii: 11-én és 12-én is jelezte az OMSZ a hóvihart.
A kérdés csak, hogy a kamionstopot miért 14-én éjfél körül rendelték el az M1-esen? És az osztrákok felől érkező hóviharban hogy lehetett az osztrákoknak annyi felesleges hókotrója, hogy ide is tudjanak küldeni annyit, amennyi nálunk nagyjából 80-85 kilométernyi autópályára jut?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.07. 23:30:39

Szarháziak! Ma Király Tamást is megölték! PIntér takarodj!
Pécs nem biztonságos város. Sajnos aki eddig nem így látta, vagy így látta, de nem ezt mondta, minimum tévedett. Megint keserű rekord dőlt meg Pécsett.
Majdnem minden napra jutott egy támadás, kifosztás, verekedés, vagy egyszerűen verés.

Bándy Kata halála egy bélyeget nyomott Pécsre, és nem egy biztonságos városét. Hiába bizonygatták utána a rendőrök, hogy de kérem, tessék megnézni a statisztikákat, nincs itt semmi kirívó. Arról van szó csupán, hogy egy-két nagyobb nyilvánosságot kapott eset miatt romolhatott a pécsiek biztonságérzete.

Alighanem pont a lényeget nem vették észre. Egy város annyira biztonságos, amennyire a benne lakók annak érzik. Ez rogyott meg, amikor meghalt egy 25 éves életvidám lány. És szerintem elmaradt a reakció. Biztosan szükség van sok-sok autós járőrre, de én egy ilyen eset után kicsivel több gyalogos járőrt küldenék az utcákra. Esetleg sokkal többet, ha már a kamerarendszer kevés, mint a kisfröccs. Vagy polgárőrséget szerveznék. Vagy bármilyen módon, de nem azt üzenném, hogy mindenki taxival menjen haza, hanem azt, hogy ilyen pedig nem fordulhat elő még egyszer.

Aztán jött a péntek, és amíg a bíróság igazságot szolgáltatott, és tényleges életfogytiglanra ítélte Bándy Kata gyilkosát, az élet újabb negatív rekorddal sújtott le Pécsre. Ezúttal a polgármester lányán próbáltak meg erőszakot tenni, majd brutálisan összeverték.

Páva Zsolt egy rendkívül higgadt, és lányos apaként mondhatom, egyszerűségében és tömörségében megható közleménnyel vette elejét a rosszízű találgatásoknak.

Bizonyára gratulált már mindenkinek, aki azért felelős, hogy éppen a városi online médiafelületen kislánya kitakart arcával jelentették meg az erről szóló cikket. De hát a fideszes szócsövünkről van szó, tehát elnézzük a tahóságot!
Különben a két hét alatt már rég rendbe tették a közbiztonságot a bóvlisták, ez biztos máris Bajnai-Gyurcsány akció!

Mélyen együtt érzek Páva Zsolttal. Nem tudom, hogyan viselném azt a keserűséget és tehetetlen dühöt, ami benne tombolhat most. Szívből kívánom, hogy mihamarabb meglegyen a tettes, és gyógyulni kezdjenek mindenkiben főleg a lelki sebek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.07. 23:31:42

@Makkasz: Azért egyik véglet sem jó. Magyarországon semmire sem készülnek fel, Amerikában és Japánban meg folyamatosan rettegésben élnek, sok vaklármával súlyosbítva.

Csii 2013.04.07. 23:36:55

@Távmunkás: Te, megmondom neked őszintén, fogalmam sincs.
De ha ÉN, akinek kocsija sincs..... és nem igazán hallgatok híreket se.... képes vagyok meghallani, hogy piros jelzés van EGÉSZ HÉTEN, aztán mindenki ordít, hogy mi van itt... hát erre mit lehet mondani?

Semmit. Igazán nem bírom a kormányt és Pintért se kedvelem annyira, de hadd legyen most egyszer valami abban, amit mondott. Felelőtlenek az emberek, az autósok, ez van.

Gyalogosként tapasztalom ezt napi rendszerességgel. Semmire és senkire nincsenek tekintettel az autósok. Mennek, mint az állat. Zebránál nem állnak meg, nem lassítanak.
A fekete latyakot rádfröcskölik, ha ki mersz állni a járda szélére, hogy lássák, hogy át akarnál menni... 10ből 9 autós felelőtlen és tahó bunkó állat. Ez van, ez az igazság, napi szinten tapasztalható.

rezsoatya (törölt) 2013.04.07. 23:38:50

@Csii: akkor is ilyen buszke lennel magadra, ha epp munkabol kellett volna hazamenned a hosszu hetvege elott csaladodhoz?
Neked epp nem volt muszaj menned, a problema nem erintett, tehat nem is volt problema, ugye?
Te kis jovo politikusa, te!

Makkasz 2013.04.07. 23:48:27

@Távmunkás: Ez hülyeség, itt élek, nincs vaklárma. Felkészülnek és kész. Utána többet nem kell foglalkozni. Biciklizni megtanusz attól nem fogsz állandóan arra gondolni, holnap majd biciklizel.

Bizonyos területek időjárásnak, földrengésnek jobban kitettek, Árpád nem volt ostoba a Kárpát medencével.

Ez a semmi oktatatás, semmiről nem informálás 1-es alá.

sanyix 2013.04.08. 01:49:27

sanyika b+, van akinek nem opcionális az utazás, és nem látszattevékenység, és nem jön érte helikopter, vagy egy furgonnyi egybenyakú "testőr" hogy kiássa...

M_R 2013.04.08. 05:13:26

A Sintérsanyi-féle megélhetési politikusoknak (bár ő megélhetési maffiózó is volt) a "zemberek" abban az egy napban érdekesek amikor rájuk szavaznak. Aztán jobb lenne betenni őket valami fiókba 4 évre. Vagy orrba verni őket egy jól képzet TEK-essel hogy kussoljanak. És akkor az ehhez hasonló március 15-i hóviharok esetén a katasztrófavédelem fejesei nyugodtan ehetnék a lazacot meg a kaviárt az ünnnepi fogadáson - ja, most is ez volt.

"Melyik ország hagyja legtöbb lakosát szarban egy katasztrófa esetén? Svájc 0 Ausztria 0 Magyarország több ezer. Magyarország jobban teljesít!"

fzs.1933 2013.04.08. 06:07:11

@Csii:
szerény véleményem szerint két dologról beszélünk. Én legalábbis. Azok az autósok, akik útnak indultak, pedig nem volt muszáj, azokat én sem értem.
Én viszont azt próbálom kideríteni, hogy a 14-15-én kiadott közlemények miért nem állnak összhangban azzal, amit a belügyminiszter állított.
Nincs kedvem belinkelni, mindenki megtalálhatja (hacsak azóta el nem tűnt).
A legkirívóbb közlés a kamionstop és az M1 lezárásának elrendelése volt. A belügyminisztérium közlése szerint 14-én valamivel 15 óra előtt ezek megtörténtek. Lehet, hogy megtörtént, de hogy semmilyen nyoma nincs, az biztos. Sem az ORFK, sem az OKF, sem pedig a BM honlapján NEM VOLT ilyen közlemény kiadva! Amennyire tudtam követni, az országos médiumokban sem el nem hangzott, sem leírva nem volt a kamionstop és az autópályazár.
És még ezen felül is volt pár furcsa, a tényeknek ellentmondó nyilatkozata a BM-OKF kettősnek.
Én ezt firtatom, mert ezt sokkal fajsúlyosabb ügynek tartom, mint azt, hogy miért voltak, akik a METEOROLÓGIAI figyelmeztetés ellenére útnak indultak.

states1 2013.04.08. 06:38:18

Nyomjátok csak, jól láthatóan minden eredmény nélkül. Egyre szánalmasabb vergődéssé, vesszőfutássá váltak ugyanis a baloldal számára az időközi választások. Ami a legijesztőbb számukra az a tendencia, a Fidesz egy évvel a választások előtt erősödik, ők pedig gyengülnek. Mesterházy megint bevonulhat egy jó kis wellnesskurára, hogy mentálisan felkészülhessen az újabb pofonokra, mert a java minden jel szerint még hátra van. Már nem az a kérdés, hogy ki nyeri a jövő évi választásokat, hanem, hogy milyen arányban a Fidesz. Amúgy meg persze, hogy is lenne felelős bármiért is az hülye barom, aki este 7-kor hóviharban nekivág az M1-esnek az egész napos piros riasztás ellenére, majd csodálkozik éjfél körül, hogy miért nem emeli ki őt egy helikopter a kocsisorból, hogy visszavigye Pestre.

fighting 2013.04.08. 07:25:10

Elég szánalmas ez az egész. Csak részben voltam szenvedő alanya a viharnak. Két hónap után végre szabadságot kaptam a fenti hétvégére. Napokkal korábban elkezdtem figyelni a híradásokat. Teszem hozzá a jelenlegi munkahelyem Ausztriában már másfél nappal korábban kezdett a vihar. De mivel este 9-kor még nem találkoztam olyan információval, hogy az M1 járhatatlan. Így a hóvihar ellenére elindultam, mert az osztrák autópályák a webkamerák képe alapján tökéletes járhatóak tűntek. Ami így is volt. (Azt csak halkan teszem hozzá, hogy az esti indulásom ellenére, az első szembejövő Ausztriában az egy hókotró volt.) Gondoltam magamban, ha ők a másfél napos hóvihar ellenére a közel 2000 méteren lévő hágót járhatóan tudják tartani, akkor ez a hatóságoknak sikerül otthon legalább az ország legfontosabb autópályájával.
Ma már tudom, naiv voltam. S szerencsés, hogy mire odaértem addigra le volt zárva már a sztráda és így a dugó helyett Mosonmagyaróváron vendégeskedhettem másfél napig.
De ha nekünk tudni kellett, hogy jön a vihar, akkor nekik is. Az ő feladatuk lenne a megfelelő intézkedések végrehajtása. S ez nem merülhet ki abban, hogy mindenkit otthon maradásra próbálnak bírni. Persze, ahhoz dolgozni kellene! Ezért is felháborító, hogy az emberek felelőtlenségét hangsúlyozzák a saját felkészületlenségük védelmére.
S a sok elvakult politikai hívő szerint ez így még rendben is van. Sajnos ezért tart Magyarország ott, ahol tart.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 08:09:31

A valóság az, hogy... jóval előtte minősített katasztrófa helyzetet jelzett a meteorológia!

Aki ennek ellenére útnak indult, és veszélyeztette saját és a segítségére sietők életét... nos azokat közveszély okozása miatt jó pár évnyi börtönre lehetne ítélni!

Valószínű meg is fogják tenni... Főleg az árufuvarozó cégek gépjárművei okozta balesetek miatt!

A vörös jelzés, tilosat jelent... A Dunántúl nagy részére az volt kiadva...

fzs.1933 2013.04.08. 08:11:49

@states1:
Igen, szemét, gané mód volt a vihart követően egyből jönni a gusztustalan kommentjeivel az ellenzéknek. Ez azonban nem ad felmentést az alól, hogy:
- ha a lakosságnak tudnia kellett volna, hogy ne üljenek autóba, akkor a BM az OKF-fel karöltve mit ünnepségezik? Ráadásul a két vezérével?
- miért ad ki olyan közleményeket, amiknek közük nincs az előző napi elérhető adatokhoz (kamionstop, autópályazár, stb)?
Erre kellene, hogy valaki feleljen és bármennyire is rosszul esik, ez nem az ellenzék ízléstelenségén múlt!

fzs.1933 2013.04.08. 08:14:10

@Con Storm:
tévedés. A meteorológiai vörös jelzés az égvilágon nem tilt semmit, lévén az MSZ nem hatóság. Korlátozásokat csak az illetékes rendőri és katasztrófavédelmi parancsnokságok rendelhetnek el.
Lokálisan voltak is útzárak, de amit a BM állított, hogy 14-én 14 óra valamikor lezárták az M1-et, nyoma nincs a hivatalos szervek honlapján.

Sir Galahad 2013.04.08. 08:20:21

Azon lehet vitatkozni, hogy a katasztrófavédelem meg a többi mennyire volt felkészült, hogyan működött satöbbi. De hogy akik elindultak, azok agyatlan barmok és semmi joguk verni az asztalt, az hétszentség. Mint a szerző is írja, "Egy hete mindenhonnan megerősítették a vihar eljövetelét." Innentől tehát kuss és szégyenkezés a felelőtlenség miatt...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.04.08. 08:27:32

Ma ott tart Magyarország, hogy egy belügyminiszter folyékonyan hazudhat írásban és szóban a magyar parlamentben! Szép eredmény, amit elértünk 23 év alatt!

fzs.1933 2013.04.08. 08:31:06

@Sir Galahad:
mit írnál az öt napja úton lévő kamionosnak, akinek az égvilágon semmi információja nincs az országról és akit hagynak nyugodtan közlekedni az állítólag lezárt autópályán?

Azzal én is mélységesen egyetértek, hogy akinek nem volt muszáj annak nem szabadott volna útnak indulnia. Azonban itt is van egy olyan tényező, hogy ha a BM és az OKF is legalább annyira komolyan vette volna az MSZ előrejelzését, mint amennyire ezt elvárta a lakosságtól, akkor már alapból elrendelhetett volna korlátozásokat (néhány útszakaszon ez még időben megtörtént, országosan nézve viszont túl későn reagáltak).

Ahogy korábban is írtam, én arra várnám a választ, hogy 14-én mi a pitypalattyért kellett ünnepséget tartani a fővezérek közreműködésével, akiknek éppen előkészületeket kellett volna tenniük a kár enyhítésére?

2013.04.08. 08:33:23

Nem is tudtam, hogy Magyarország egy sziget az óceán közepén.
Amennyiben nem az, hanem egy közép-európai ország, és mint ilyen hatalmas tranzitforgalmat bonyolít le, akkor gondolom az OMSZ közreadta a figyelmeztetését Törökországban, Bulgáriában, Romániában, Ukrajnában, Oroszországban, Ausztriában, Németországban, Szerbiában, Horvátországban és még vagy 10 országban. Ugyanis ezen országok lakói, kamionjai állandó jelleggel megtalálhatóak hazánk autópályáin, és csak kis részük beszéli a magyart és nézi az M1-et folyamatosan.
Mindezeket ismerve csak egy idióta fogja az autózókra a saját tehetetlenségét.
Giró-Szász is idióta a főnökei szerint, hiszen őt is onnan mentették ki. Fel is kellene akasztani nyilvánosan, hogy példát statuáljanak a saját köreiken belül.

Sir Galahad 2013.04.08. 08:34:51

@fzs.1933: Azt, hogy legközelebb kapcsolja be az autórádiót, azért van.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 08:47:40

@fzs.1933: jujj... tudta hogy a nagy nyilvánosság előtt elkövetett jóhiszeműséggel való visszaélés is bűncselekmény?!

Jujj semmit sem tíííííílt, ki mondta hogy tiltás vagy nem tiltás? Mit tereli a szót?! Köz veszély volt, jelezték, az emberek meg nem a jelzés szerint cselekedtek?! Érti?! Jelzés volt és kész! Innestől a közveszély okozást a felelőtlen magatartás nem mentesíti! Mindenkinek a saját kötelessége a saját és embertársai életére vigyáznia! Nem az államé, az állam feladata a jogszolgáltatás! Ha valaki megszegte a jogokat, akkor a sértett jogainak a visszaállítása, rehabilitálása! A mentésre sietőknek is joguk van az élethez... a felelőtlen magatartást mutatók, az ő életüket is veszélyeztették! Nem kell tovább bonyolítani.. ennyi..

Mert miben különbözik a meteorológiai jelentés minősége, a Balatonnál működtetett viharjelző rendszertől?!

Semmiben.. nem világító oszlopokon van, hanem tv-ben, interneten, rádióban! De attól van...

Virt02 2013.04.08. 09:10:38

Gondolom a sok emberszidó/kormányvédő fidesznyik 2006 augusztusában is az embereket hibáztatta és nem a szocikormányt...
Jaaa, hogy akkor a kormány volt a hibás, és az emberek a jók, most meg kormány a jó és az emberek a hibásak...??????????????????????

fzs.1933 2013.04.08. 09:13:19

@Con Storm:
Igyekszem nem terelni és nem csúsztatni. Ami következtetésre jutottam, azok tényeken alapulnak. Jelen helyzetben engem nem kevésbé, sőt talán jobban érdekel az, hogy az állami szervek megtettek-e mindent a helyzet elhárításáért, illetve, hogy mindaz, amit közöltek, az megfelel-e a valóságnak. Egyelőre ott tartok, hogy az általam fellelt adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen és kollektíven az útnak indulók felelőssége. Én úgy látom, hogy súlyos mulasztások terhelik azokat, akiknek a megelőzés IS dolguk lett volna.
Én sem indultam sehova. A fiamat ugyan beadtam iskolába, de időben el is hoztam, mert elég volt kinéznem az ablakon, hogy lássam, zűr lesz.

A félreértések elkerülése végett még egyszer leírom: nem felmenteni akarom a felelőtlenül autóba ülőket, hanem az egész eseményt a maga teljességében szeretném látni.

Netuddki. 2013.04.08. 09:14:53

"...ha tudtuk volna, akkor Budapestről nem indulunk tovább."

Sanyika! Ezt az a székely kamionos mondta akit felvettetek a vityával a kocsitokba. Tudod, amikor ott kocsikáztatok ahol semmi keresnivalótok nem volt (már)...

fzs.1933 2013.04.08. 09:14:54

@Sir Galahad:
a közszolgálati médiumok az égvilágon semmiről sem tájékoztattak a megfelelő időben. Nem volt híradás arról, hogy kamionstop van, hogy lezárták az M1-es autópályát. Pedig egyebek mellett ez lenne a fő feladatuk.

fzs.1933 2013.04.08. 09:15:50

@Virtusblog:
nem hiszem, hogy ebbe ilyen szinten kell politikát vinni!

Netuddki. 2013.04.08. 09:18:58

@fighting: Korrekt.
A sok fideszbirka meg csak saját magát és a fideszt égeti. Engem speciel nem zavar, ettől még egy tahótlanítás gomb elkelne mert mazochista azért nem vagyok...

Netuddki. 2013.04.08. 09:19:57

@fzs.1933: "Nem volt híradás arról, hogy kamionstop van"

Mivel nem volt kamionstop...

Netuddki. 2013.04.08. 09:20:47

@kovi1970: A tények makacs dolgok. A XXI. században már elég nehéz átverni a zembereket. Legalábbis azt aki több forrásból is tájékozódik...

Virt02 2013.04.08. 09:21:47

@fzs.1933:
ha ez a politika, hogy a fidesz(nyikek)segget csinálnak a szájukból azzal, hogy aszerint változtatják a véleményüket, hogy ellenzékben vannak vagy kormányon...

Sir Galahad 2013.04.08. 09:22:58

@fzs.1933: Azt viszont bemondták,hogy milyen időjárás várható.

fzs.1933 2013.04.08. 09:24:24

@kovi1970:
én ezt tudom, de van aki mást állít (BM). Ezzel van bajom.

Amúgy volt egy félinformáció, amit sokan felkaptak (többek között én is). Ez pedig a 14-i BM ünnepség. Ugyan még nem erősítették meg hivatalosan, de az nem akkor volt, hanem 11-én.
Persze ez még nem jelenti azt, hogy minden egyéb ügyben rendben zajlottak a dolgok.

fzs.1933 2013.04.08. 09:26:37

@Sir Galahad:
Csak a BM-nél nem tudták?
El tudnál-e szakadni attól, hogy mindenért csak az útra kelő autósok a hibásak?

fzs.1933 2013.04.08. 09:28:24

@Virtusblog:
szerintem az, hogy a szájukból mi lesz, legyen az ő gondjuk. Tőled is megkérdezem, hogy nem lehetne-e konkrétan ezt az ügyet tárgyilagosan, az információkat ismerve objektív következtetésre jutni?

fzs.1933 2013.04.08. 09:32:44

Nem szeretek szó nélkül eltűnni. Dolgom van, később visszanézek. A kulturált hangnemet meg lehet őrizni akkor is, ha véleménykülönbség van!

Szép napot!

Netuddki. 2013.04.08. 09:32:50

@fzs.1933: Nem, nem tud. Hülye fideszes bértroll. A ma reggeli eligazításon ezt a feladatot kapta...

Virt02 2013.04.08. 09:35:18

@fzs.1933:
Hazugságok ellen sosem tudsz pusztán tényekkel küzdeni...

Nekem sem sikerül, merthogy - vedd észre - én is azt a TÉNYT hozom fel, hogy a fidesz, egy időjárási katasztrófánál, ellenzékben az "embereket védte", és a kormányt szidta, hogy az nem készült fel eléggé, most, kormányra kerülve, egy hasonló esetben elutasít minden kritikát, és az embereket szidja, amiért azok nem készültek fel eléggé...

Na mindegy.

1szerűN 2013.04.08. 09:36:20

Választások --- 1 év múlva. Mit nem fog tenni a kormány 1 évlg? Beismerni bárminemű hibáját, ami rossz fényt vetne rá, vagy kétségessé teheti alkalmasságát arra, hogy ezt az országot irányítsa.
Ebből következik, hogy mindent meg fognak tenni a blamák elkerülésére. Nehogy aztán NAGY baj legyen ebből a nagy elmismásolásból (lsd. Csernobil) !!!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 09:40:08

@fzs.1933: Hát nagyon rosszul látja!

Képzelje el, hogy az állami hatalom, nem veszélyeztetheti az állampolgárainak életét!

Az állami mentés, az életveszély fennállásáig nem lehetséges! A hadseregnek és a katasztrófa elhárításnak, meg kellett volna várnia a vihar elmúltát!

Valóban felelősségre lehet őket vonni, de nem a mentés hiányosságai miatt, hanem a mentés elkezdéséért!

Még az önkénteseknek is meg kellett volna tiltani az éjszakai mentési kísérleteket a hóviharban!

Sehol sem veszélyeztetik a mentő emberek életét! Gondolom látott már filmeket, ahol a mentőszervezetek vezetői, megtagadták az éjszakai mentés hóval és viharral veszélyeztetett területeken?! Azoknak az embereknek reggelig a kocsijukban kellett volna várakozniuk! Saját magukról gondoskodniuk!

Ember... -15 Celsius fok, 100 km/h szél... 1-2 perc alatt csontig fagy a fedetlen testrész...

Érti?! Minden megtettek?! Nem! Mert az éjszakai mentést meg kellett volna tiltaniuk!

Sir Galahad 2013.04.08. 09:42:27

@fzs.1933: Szerinted nem hibás az, aki tudva, hogy életveszélyes időjárási körülmények lesznek, dafke csakazértis elindul? Szerintem igen, és aki direkt veszélyezteti a maga és mások életét, az szégyellje magát és kussoljon. Az, hogy a hivatalos szervek mit és hogyan tettek, egy másik kérdés.

Virt02 2013.04.08. 09:49:30

Ahogy 2006-ban is lehetett tudni már napokkal előtte, hogy huszadikán este időjárásváltozás, nagy vihar lesz. Az emberek mégis kimentek tömegestül a Duna-partra egy szál pólóban...

1szerűN 2013.04.08. 09:49:48

@Con Storm:

A leírtakkal egyet értek. Ellenben meg kell említenem, hogy az ismert veszélyezető tényezők figyelembe vételével haladéktalanul el kellet volna kezdeni azon intézkedések (melyeket meg sem hoztak) végrehajtását, melyek CSÖKKENTIK egy esetleges veszélyhelyzet kialakulását. Az, hogy egy ország milyen szintű felszereléssel és szaktudással rendelkezik egy időjárással kapcsolatos természeti katasztrófa kezelésére, nem befolyásolja erösen, hogy szak és ésszerű intézkedéseket tegyen! Megelőzés, ez mindennemű KATASZTRÓFA-elhárítás alapja. Minden szakterüreleti képzés alaptézise, kár, hogy a "vezetők" figyelmen kívül hagyták és szintén nagy kár, hogy most fényesre is polírozzák ŐKET.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.08. 09:49:57

egy percig se volt kétséges, hogy ilyen jelentés fog születni...

fzs.1933 2013.04.08. 09:58:39

@Con Storm:
nagyon nem érted, miről írok? Én azt firtatom, hogy a BM és az OKF az OMSZ jelzésének ismeretében miért azt tette amit, miért akkor, illetve erről miért nem a valóságnak ellentmondó nyilatkozatokat adtak ki.

Amúgy a fenti eszmefuttatásod alapján egy tűzoltót sem lehetne kivezényelni tűzoltásra?

@kovi1970: @Virtusblog:
mindegy, hogy kiről van szó, próbáljuk a véleményünknek kulturált keretet adni!

@Sir Galahad:
följebb már írtam, hogy de igen, hibás az, aki úgy indult útnak! Az a baj, hogy ezt is sokan csak fekete-fehéren látják. Volt hőbörgés, hogy nyári gumi, meg síelők meg az apám sem tudja mi. Mindez csak arra volt jó, hogy egy újabb témával legyünk megosztottak. Leírom, de most már utoljára: az, aki tudta, milyen időjárás lesz, mégis útnak indult (kellően felszerelve, vagy sem) felelőtlen dolgot tett.

Nekem mint állampolgárnak azonban jogom van tudni azt, hogy a hatóságok mit tettek, hogy az megfelelt-e a helyzetnek és a legfontosabb: igazat állítanak-e. Ha ez vita alapját képezi, akkor nagy baj van.

Virt02 2013.04.08. 10:04:07

@fzs.1933: @Con Storm:

És én, mint állampolgár mondhatom a többi állampolgárra, hogy "felelőtlen vagy vazze! kimentél a felhőszakadásba/hóesésbe, holott tudhattad, hogy az lesz" - de a kormány nem mondhatja.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 10:09:53

@1szerűN: Jah értem már.. szóval és milyen vezetőket akar felelősségre vonni?!

A politikusokat? A választott érdek képviselőket, vagy pedig az állami irányítástól független állami törvény végrehajtó szerveket?!

Az szavazás útján megválasztott érdek képviselők nem gyakorolhatnak közvetlenül hatalmat az állami szervek fölött! A lehetőségeik kimerülnek a vezetők megválasztásában és ellenőrzésében!

Így pl. Pintérnek semmilyen felelőssége nincs... Sem senkinek aki szavazat útján került oda...

Maximum a vezetőkön és beosztottakon, tanácsadókon csattanhat az ostor, ha mulasztást követtek el...

Nem emlékszik mekkora balhé volt 2006-ban, amikor azt pedzették, hogy a böszme utasítást adott a tüntetések kezeléséért felelős karhatalomnak?!

Nem FIDESZ rendezvényt ért a probléma... hogy a FIDESZ legyen a felelős...

A meteorológusokat meg nem lehet hibáztatni, hogy csak 24 órával előbb adták ki a riasztást... mert nem látszódott a meteorológiai térképeken...

Igazából én riasztottam kb 23 órával korábban az miniszterelnököt, hogy 70%-os eséllyel lesz.. nagyon komoly időjárási helyzet és lekellene fújni a 15-i rendezvényeket! A meteorológusok csak utána mertek nyilatkozni... mert lefújni egy több száz millió forintos ünnepséget, komoly.. felelősség!

parrre 2013.04.08. 10:37:56

Sanyi bá tényleg úgy érkezett, mint Gandalf. 5 nap múlva

nem várt fordulat 2013.04.08. 10:39:17

@Con Storm: "Így pl. Pintérnek semmilyen felelőssége nincs... "

Na ne szivass. Pont az ő felelőssége, hogy ezek a szervek megfelelően fel legyenek készülve, és időben reagáljanak.

Minek tartjuk őket, ha nincs felelősségük? Pont, hogy nekik van. Parlamentáris demokráciában az emberek lemondanak a saját felelősségükről, és az általuk megválasztott képviselőkre ruházzák azt rá, hogy ők döntsenek helyettünk az ország sorsát érintő kérdésekben.

(Természetesen nem az egyéni felelősségükről mondanak le).

És mint résztvevő, aki ott szoptam az úton utasként elmondhatom, hogy minden állítással ellentétben nem volt semmilyen útzár, kamionstop, semmi. Az első hókotrót este 9-kor láttam pest felé jönni. A Győrbe vezető úton semmi.

1szerűN 2013.04.08. 11:01:29

@Con Storm: 1. Felelősségre vonásról nem ejtettem szót, s a fényezés elhagyása nem egyenlő az elmarasztalással. A konzekvenciák levonásának kellene őszintébbnek lennie.
2. Vezető NEM = politikus. Vezető az a személy aki egy csoport irányításáért teljeskörűen fefel, tehát NEM a politikus, de lehet az is.
3. Akinek feladata, kötelessége van, annak felelőssége is. Itt megjegyzem, hogy a Kat.véd a Nemz.komp.véd.rendsz. része és a BM irányítása alá tartozik!
4. Ha jól emlékszem, nem Fideszeztem, Pintéreztem és még sorolhatnám, hanem VEZETŐKET említettem, akik nem jártak el kellő gondossággal, és sajnos még meg is dicsérik Őket.
5. Utoljára még hozzáfűzném, hogy azok akik a várható veszély ellenére úgy indultak útnak gépjárművel, hogy az nem volt indokolt vagy szükségszerű, az komoly hibát vétett. Remélhető, hogy tanúlságot vonnak majd le a történtekből, mely a jövőben óvatosabb és megfontoltabb döntéshozatalra inti Őket. Megelőzés!!!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 11:09:44

@karacsi_maci: Én kb. 8 évre börtönbe csukatnám azt, aki ki merte küldeni azt a hókotró gépet a vezetővel, vörösriasztás ellenére!

A riasztás mindenkire érvényes!

Lencsés István 2013.04.08. 11:15:33

Azok az emberek a felelősek akiknek nem kellett volna útnak indulnia , illetve akik nyári gumikkal mentek .

Parajpuding 2013.04.08. 11:17:51

Ez a kormány a következmények és felelősség nélküli kormány. Gondolta valaki komolyan, hogy bárki is vállalná a felelősséget? Az orbán-rezsimben ilyen nem létezik. Hazudni, lopni, rabolni, fosztogatni is szabadon szoktak, nehogymár egy egyszerű alkalmatlanság miatt bárkinek is tartania kellene a következményektől.

Én azt csodálom, hogy a jelentésben nem Gyurcsányt-Bajnait hozták ki felelősnek, vagy a télapót.

Ha ebben az országban mindenki felelne a tetteiért, akkor Don Sutyinak is már régen a börtönben kellene ülnie.

Parajpuding 2013.04.08. 11:20:54

@Lencsés István: Te sültparaszt! Nem hallottad amikor a vezéred azt mondta 2010-ben, hogy kié a felelősség? És hogy onnantól nincs kire mutogatni? Gondolom akkor is a bélcsatornájában tartózkodtál, ahová nehezen szűrődnek be a hangok.

Szarvas Norbert 2013.04.08. 11:23:16

Akik szerint az embereket terhel minden felelősség, az legyen szíves elmondani nekem, hogy akkor mi a feladata a:

Belügyminisztériumnak
Katasztrófavédelemnek?

fzs.1933 2013.04.08. 11:43:07

@Con Storm:
Jelen esetben Pintér Sándor mint belügyminiszter (szakmai vezető) érdekes. Szó sincs arról, hogy mint választott, a FIDESZ-KDNP színeiben indult képviselőt említenénk.

Mármint milyen riasztás érvényes mindenkire? Miről beszélsz? Egy meteorológiai veszélyjelzés nem jelenti automatikusan azt, hogy akkor mindenkinek otthon KELL maradnia, hogy a kamionoknak le KELL állniuk, hogy az autópálya zárva KELL legyen. Ezt csak és kizárólag az arra illetékes szerv - jelen esetben a rendőrkapitányságok - jogosultak eldönteni. De ha már hibáztatod azokat, akik a hókotrókat kiküldték: vajon nem vetődik-e fel azoknak a felelőssége, akik ezt nem akadályozták meg? És tovább gondolhatod, hogy azok kik is lehettek...

Tűzvályó 2013.04.08. 11:43:20

A belügyi SMS-t a nagytudású katasztrófavédők találták ki, akik azzal sem voltak tisztában, hogy az SMS nem alkalmas erre a célra. A tartalma meg a totális dilettantizmusukat tükrözi:
www.langlovagok.hu/tuzvonal/762_balul-sult-el-a-belugyi-sms

nem várt fordulat 2013.04.08. 11:48:29

@Con Storm: végül is igazad van, a hókotró nem arra van, hogy havat kotorjon, a miniszternek nincs felelőssége, akik ott rekedtek azok meg dögöljenek meg fagyhalálban.

Lencsés István 2013.04.08. 11:49:35

@Parajpuding: Nem nagyon érdekel a rólam kialakított véleményed ( Ami hazugság . ) . Nekem nincs vezérem .

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 11:54:48

@karacsi_maci: Újraértelmezésre kerül a meteorológiai vörös, katasztrófa helyzet riasztás... ez a nem semmi...

Ha a földtani intézet riaszt 10-es richterskálás riasztást, akkor sem kell kiszaladni az épületekből igaz?!

Vannak itt bajok a fejekkel...

Ég a ház.. hanyas fokozaton? a legerősebben... a hatóság tud róla?! Nem.. ááá akkor maradok benne... ez nem hivatalos...

De hivatalos... ha egy 6 éves gyermek figyelmeztet a katasztrófa helyzetre... az is hivatalos!

Képzelje el...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 11:57:22

@karacsi_maci: húha.. maga tényleg nem tudja mire való a hókotró?! Az utak járhatóvá tételére.. és nem emberi életek veszélyeztetésére..

100 km/h ember... kamionokat tolt le a szél.. a hófúvás ellen a hókotró is tehetetlen...

Nem fogta föl?! Mi ebben olyan nehéz? Vörös riasztás volt.. a Föld bolygón mindenhol azt jelenti a vörös riasztás.. hogy húzd meg magad kisapám, mert senki sem fog rajtad segíteni... ha te nem teszed.. még Isten se!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 12:03:43

met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/

A gyengébbek kedvéért bemásolom mit jelent a vörös riasztás!

Harmadik szint (piros)
Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

Ezen mit nem lehet érteni?! Mi olyan nehéz benne, hogy valaki felfogja?! A nemzetközileg előírt utasítás egyértelmű! Olyan helyen kell tartózkodni, ami biztonságos...

A világon mindenhol megbüntetik a felelőtleneket, kifizettetik a mentési költségeket, ha nem önhibáján kívül került bele!

Nemzetközileg van előírva, a 8 év börtön...

fzs.1933 2013.04.08. 12:08:43

@Con Storm:
idézek az OMSZ honlapjáról:
"Harmadik szint (piros)
Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek."

Ismétlem önmagamat: aki ezek ellenére nyomós ok nélkül autóba ült, az vessen magára. Azonban a hatósági tájékoztatás és utasítások kiadása egyszerűen borzalmas volt (nem volt).

És igen, azon túl, hogy az OMSZ kiad egy riasztást, az összes többi szervnek is kutya kötelessége a veszélyhelyzet lehetséges károkozásának minimalizálása.

Ha úgy tetszik:
- csütörtök reggeltől országos kamionstop
- csütörtök reggeltől országos közúti ellenőrzés, hogy az autó kellően felszerelt-e (ha már erre hivatkoztak)
- csütörtök reggeltől a várhatóan érintett útpályaszakaszok teljes lezárása
- csütörtök napközben a várhatóan érintett utak teljes lezárása
- folyamatos, ismétlem folyamatos belügyi, katasztrófavédelmi közlemények, utasítások kiadása és kommunikálása elsősorban a közmédiumokon keresztül
- a legvégső megoldás az egész országra kiterjedő gépjárműforgalom betiltása (tudom, akkor most azért hőbörögnénk, mert korlátozták a jogainkat)

Kb. ezeket lehetett volna tenni hatósági részről március 14-én.
Szerinted?

fzs.1933 2013.04.08. 12:10:15

@Con Storm:
mivel az OMSZ nem jogalkotó és nem hatóság, ezért ami a riasztást illeti, az állampolgárnak ebben az irányban nincs felelőssége

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 12:15:37

@fzs.1933: Katasztrófa helyzeten nem a Ptk a mérvadó...

Katasztrófa helyzetben a katonai törvénykönyv...

Számos országban a mentést akadályoztatókat, vagy a közveszélyt okozókat a helyszínen köteles fejbe lőni a felelős személy...

Úgyhogy ilyen baromságokat ne mondogasson pl. az USA-ban...

Mint említettem! Ha a veszélyre egy 6 éves gyermek figyelmeztet, azt is komolyan kell venni! Érti?!

Szarvas Norbert 2013.04.08. 12:23:53

Itt most egy tipikus bagatelizálás megy! És ez valamilyen szinren felháborító, valamilyen szinten pedig nem meglepő!

1. hogyha abból indulnánk ki, hogy valaki csinál valamit és ha baj van akkor magára vessen, mindenki meghalna az országban. Másrészről pedig az nem demokrácia, nem társadalom. Ebben az esetben mire fizetjük az adót, hogyha úgyis magamra kell vetni?

2. több százezer ember hülye egyszerre? Akkor ott valami szerintem nem stimmel

3. itt most nem arról van szó, hogy fleelőtlen vagy nem az az ember, aki elindult. Itt arról van szó, hogy amit Pintér és a belügy kiadott jelentést az igazságot tartalmaz vagy hazugságot? Ha hazugságot, akkor miért nem hullanak fejek?

4. Itt arról kéne szónak lenni, hogy konkrétan mi a feladata a Katasztrófa védelemnek és a Belügynek? Mert ha tényleg jól végezték a munkát (semmit) akkor mi értelme van fenntartani őket?

5. nem kívnom másoknak, de bármikor kerülhetnek olyan helyzetbe a könnyen ítélkezők, hogy valóban segítségre van szükségük. Szerintem egy olyan helyzetben ahol meg is halhatnak de minimum éheznek, szomjaznak és kilátástalan a helyzet, nem azt mondja magának senki, hogy ÚGY KELL NEKEM MEGÉRDEMLEM... legyünk már ennyire empatikusak.

6. ha a hóvihar ellenére a civilek megtudták oldani a segítségnyújtást, az információs portálok létrehozását, akkor az állami aparátusok milliárdos költségvetéssel és szakértők tömkelegével hogy nem voltak erre képesek?

7. Hogy merészelt az országban bármelyik politikus díszgálán részt venni és egymást koronázni, amíg a nép nagy része élet-halál között vacog?

fzs.1933 2013.04.08. 12:25:30

@Con Storm:
tudja mit, ez alapján ítéljük el az összes autóst:
"I. cím

A közbiztonság elleni bűncselekmények

Közveszélyokozás

259. § (1)Aki árvíz okozásával, robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Csak mert így egyszerűbb.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 12:25:41

De ha jog oldaláról akarja megközelíteni!
Akkor kezdjük a jog alapjánál:
Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata
29. cikk

A személynek kőtelességei vannak a közösséggel szemben, amelynek keretében egyedül lehetséges a személyiség szabad és teljes kifejlődése.
Jogainak gyakorlása és szabadságainak élvezete tekintetében senki sincs alávetve más korlátozásnak, mint amelyet a törvény kizárólag mások jogai és szabadságai elismerésének és tiszteletbentartásának biztosítása érdekében, valamint a demokratikus társadalom erkölcse, közrendje és általános jóléte jogos követelményeinek kielégítése érdekében megállapít.

Megértette? Magának nem csak jogai vannak, hanem kötelezettségei is! Vágja?!

1., a jogot nem alkotják, jogalkotó szerv nincs!
2., a törvényeket alkotják, ami egy kompromisszum arra, hogy mások jogait bekorlátozóknak a jogaikat korlátozzák be... a törvény sosem meg enged, hanem megtilt valamit!
3., Elismétlem, senki sem fog magának és senki másnak parancsolgatni, mert kötelességei is vannak! Az OMSZ csak jelez.. ennyi.. a veszély jelzést magának kell megnéznie! Bekapcsolni a tévét, a rádiót, megnézni a neten a honlapot! Mert ez kötelessége...

fzs.1933 2013.04.08. 12:27:27

@Szarvas Norbert:
a 7. pont megdőlni látszik. Nem hivatalosan, bár az érintett szervezettől tudom, hogy nem 14-én volt az ünnepség.

Szarvas Norbert 2013.04.08. 12:28:21

@Con Storm:

egy lényeges kérdés!

Ausztriában hogy oldották meg?

Nem hallottam olyan híreket hogy senki nem indult útnak...mégis valahogy nem lett katasztrófa az egészből..

Szarvas Norbert 2013.04.08. 12:33:07

@fzs.1933:

én azt olvastam és hallottam hogy még hivatalos portálokra is a gálák képei kerültek ki a fontos információk helyett.

"A jelentés mellékletében megemlítik, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a többi hatóság honlapjának látogatottsága megtöbbszöröződött, ám a honlapon túl sok hasznos információ nem volt elérhető, a hóban rekedt autósok legfeljebb a március 15-e alkalmából rendezett belügyes ünnepségről összeállított fotógalériát nézhettek meg. Az állami közútkezelő és az autópálya-kezelő honlapja nem bírta a terhelést, ha pedig elérhető volt, túl sok hasznos információ nem segíthette az utazókat." Origo

fzs.1933 2013.04.08. 12:33:40

@Con Storm:
összeveszni nincs kedvem senkivel. Ha másként látjuk, hát másként látjuk (bár ez nem teljesen igaz), de ez még nem alap arra, hogy átharapjuk egymás torkát. Ugye?

Egyébként miért zárkózik el az elől, hogy a BM és az OKF közleményeit és kiadott információit összevessük a valósággal?

fzs.1933 2013.04.08. 12:36:08

@Szarvas Norbert:
Igaz, hogy az OKF honlapján az ünnepség lett 14-én délután feltöltve, de úgy néz ki, hogy maga az ünnepség nem aznap volt.

Ezt a dolgot megint le kell választani arról, hogy milyen információk voltak egyébként elérhetőek az OKF honlapján.

A fenti adat abból a szempontból lehet(ett) volna releváns, hogy a belügyminiszter és az OKF főigazgató tudott-e bármiről is, tudott-e utasításokat adni, vagy sem.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.08. 13:09:03

@Szarvas Norbert: A vörös riasztás sem az egész országra vonatkozott...

Ausztriában csak sárga volt...

Vörös riasztás nagyon ritkán van...

Így Ausztriában nem volt mit megoldani...

nem várt fordulat 2013.04.08. 13:21:39

@Con Storm: még mindig nem értettél meg. ott voltam, semmiféle kamionokat nem fújt el a szél. egyszerűen csak az a 10 - 20cm hó ami odaesett és lefagyott, járhatatlanná tette a kamionoknak az utat.

ha ez elő van sózva, mert már felkészültek rá, és a hókotrók ott állnak már csütörtök hajnalban (lévén mindenki tudta, hogy ez lesz állítólag), ha csütörtökön reggel már kamionstoppot rendelnek el, uram bocsá, lezárják a pályát, akkor az a több tízezer felelőtlen barom nem reked ott.

én ott akkor úgy megfáztam, hogy a mai napig is nyögöm, hidd el, nagyon szívesen kihagytam volna ezt az élményt az életemből.

amikor legelőször beszopódtunk kb a 20km -nél, hallgattuk a híreket, hátha megtudjuk, mire számíthatunk, meddig rostokolunk. 0 szó volt róla, csak az M7 -es tömegbalesetet mondták be.

szerettem volna megnézni útinform honlapokat, ÁAK honlapot, minden elérhetetlen volt, amikor egyáltalán volt net.

nulla informácót kaptunk.

de legyen: én hibáztam, mert elindulam.

viszont amikor mindezek után a szemembe hazudják, hogy csütörtökön már 2 órától le volt zárva a pálya, illetve, hogy elrendelték a kamionstoppot, ami nyilvánvaló hazugság, na azt nagyon nem bírom.

szerettem volna sok villogó rendőrautót és hókotrót látni, ahogy serényen dolgoznak a probléma megoldásán. ehhez képest hajnali 3 -ig összesen láttam 4 rendőrautót, ebből 2 volt akik tatánál irányították le az embereket, és kettő másik pedig tatán mászkált.

1szerűN 2013.04.08. 15:16:20

@Con Storm: No comment...
docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:7qntlo_g1FQJ:szoc.tarstud.hu/02/jog/tetelsor.doc+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEEShBOc-fVCqYo7zPqs1t1qdNzxOvEZcN-p0J1l6RJ11kgG9WKUsdvKG5ZAw99j2RpvsKCZsnj6fsHXy5aCFK6kj3WYYIZO95zam1wmdg4SDbC93Q55n-o1M5ofSJTJJ1V8eV-odo&sig=AHIEtbSNPX_sRnEYPvaQPkysOIwkz7L2vw

Amennyiben véleményünk van valamiről, legalább egy picit nézzünk utánna!

Egyébiránt, meg kellenne picit ismerkedni a Kat.véd.tv. alapjaival is, mely segítene megérteni, hogy miért van Kat.véd. és mi a feladata.

Amennyiben a sorrendiséget tekintjük kiindulásnak, már ott elhasalt a védelmi intézkedés.

Nem az a kérdés, ki a hibás. A természet.
Hanem az, hely tudott-e állni a kat.véd. és ennek hivatalos kiértékelése vajon mennyire áll közel a valósághoz.

Csii 2013.04.08. 23:00:58

@rezsoatya: Mondandóm melyik részével is van konkrétan problémád? Ha nem lehet járni, akkor nem lehet járni, ez van. A piros jelzés az piros jelzés. Mit nem fogsz ezen föl?
Én nem vagyok egyébként kibaszott vidéki, aki a belváros és amúgy egész Pest levegőjét rombolja az ingázással.... én a saját falumban keresek állást, tehát Pest belvárosában. Ez a titkom.
Te kis múlt politikusa, eszem a zúzádat.
süti beállítások módosítása