Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Hogyan fizessük vissza a Diákhitelt belátható időn belül?

2017. február 21. - Szarvas Norbert

diakhitel_visszafizetes.jpg

Diákhitel 1

 

Most a szabadon felhasználható diákhitel 1-et nézzük meg, mivel ennek sokkal brutálisabb a kamata, de legalább közkedvelt termék a diákok körében. Amiről még a diákhitel hivatalos kalkulátora is viszonylagosan hallgat (kivéve, ha nem olvasod a kapott adatokat, hanem nézegeted mérőszallaggal a grafikont), hogy a diákhitel kamata évről évre beépül a tőketartozásba. Ez azt jelenti, hogy akkor is növekszik a tartozásunk, amikor még iskolába járunk és elvileg a tanulmányainkra fordítjuk a pénzt.

Innentől kezdve pedig sajnos ez a diákhitel nem hagyományos (szülők hiteléhez hasonló) módon működik, ahol a havi törlesztésbe van beépítve a kamat mértéke, de a tőketörlesztés nem növekszik. Én a mai napig pipa vagyok a rendszerre, mert ezt nem hangsúlyozzák kellően. Minden szarról beszélnek, de azt nem rágják a diákok fülébe, hogy:

Fiam! Ha felveszed a hitelt, akkor minden évben 3-5%-kal növekszik a  tőketartozásod! Ez azt jelenti magyarul, hogyha 10 évig megpróbálsz a mamahotel-suli tengelyen pörögni, akkor mire belekezdesz a saját életedbe, addigra nagyon sok millió forinttal tartozol...

 

A Diákhitel kalkulátor

 

Gondoltam, lefuttatok egy kalkulációt, aztán meglepődve tapasztaltam, hogy az alapbeállításoknak semmi köze a valósághoz... Szóval érdemes átállítani az alapot például a várható éves jövedelemnövekedésnél (ami most évi 15%-os növekedéssel számol). A valóságban jó lesz ez éves 5%-nak (se). Aztán találtam egy olyan fülecskét, ahol be lehet állítani a jövőképet. Itt alapból a "várható" jövőkép van beállítani, ami egy hatalmas bullshit. Kiváncsi vagyok, hogy mi alapján "várható" a következő 10 év alakulása. 

Természetesen ez csak arra jó, hogy a diák, aki legalább eddig eljut, az most még jól érezze magát! Szerintem érdemes mindent a pesszimistára állítani, mint kiinduló állapot. Ha ettől jobb lesz a valóság, akkor csak nyerünk. 

kepernyofoto_2017-02-21_8_07_43.png

fotó: www.diakhitel.hu

 

Mennyi lesz a Diákhitel 1 tartozása?

 

Most beállítottam nektek a számokat és láthatod, hogy az a diák, aki 

 • félévente egy összegben veszi fel a 250.000 forintot
 • 10 alkalommal veszi fel (5 éven keresztül)
 • 7 évig tanyázik a felsőoktatásban
 • 7 év múlva áll munkába (tehát egyből suli után)
 • Kezdő bruttó fizetése 200k lesz
 • Évente 5%-kal emelkedik a jövedelme
 • Pesszimista beállításokkal

a felvett 2,7M forintra visszafizet 6,5M forintot 2049.decemberig (ez barátok között is 33 év mostantól, az utolsó hitelrészlettől számítva pedig 28 év). Mindezt abban az esetben tudja prezentálni, amennyiben átlagosan havi 20 874 forintot fizet törlesztésre. 

És itt már megint van egy kis ferdítés, mert az átlagos az nem azt jelenti, hogy mindig 20 874 forintot fizetsz. Ez azt jelenti, hogy majd lesz, amikor 8.000 forintot fizetsz (mondjuk az elején) és lesz, amikor 45.000 forintot. És majd matematikailag kijön az átlag. Szóval nem szabad abban gondolkodni, hogy majd mindig ugyanennyit fizetünk vissza és akkor királyság van. Persze ettől el lehet térni, és lehet előtöreszteni, az elejétől többet befizetni és akkor pozitív irányba módosul az összes visszafizetés+ futamidő.

 

Tegyünk félre napi 300 forintot!

 

kepernyofoto_2017-02-21_8_36_07.png

 

Azért 300 forintot szerintem minden nap elszórunk. De mit szoktunk ebből venni? 

 • egy üveg kólát
 • negyed doboz cigit
 • káposztasalátát a KFC-ben a menü mellé
 • borravalót adunk
 • ...

Tehát véleményem szerint összességében 300 forint napi szinten nem szabadna tételnek lennie és végső soron kis odafigyeléssel még a szorultabb anyagi helyzetben levők is ki tudják gazdálkodni mostani költéseikhez képest. Ha ezt a napi 300 forintot berakjuk egy malacperselybe minden nap, és a hónap végén/elején előtöresztünk a diákhitelbe, akkor brutális dologra lehetsz figyelmes:

malacpersely_1.jpg

 1. 1,5M forintot spórolunk az összes visszafizetésben
 2. 11 évet tudunk spórolni magunknak, mire kifizetjük a tartozást

 

Adott a kérdés: Van napi plusz 300 forintod, hogy 11 évet és 1,5M forintot spórolj magadnak?

 

  

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1512277269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dezsike 2017.02.21. 17:58:05

Nem szabad felvenni a diákhitel 1-et, csak a 2-őt ha nincs más választásod. Ismerek embereket akik kénytelenek feketén dolgozni, mert akkora összegeket akarták bevasalni rajtuk, hogy nem tudták fizetni, csak így tudják elkerülni a végrehajtást és enni adni a gyereknek. Ne kövessék a példáját, inkább dolgozzatok nyáron azért a pénzért.

GM7 2017.02.21. 18:33:30

Vaaagy lelépsz külföldre és kiperkálod 1-2 év alatt.

sanyi03 2017.02.21. 18:46:15

Jé? Ha felveszel 2,5 milliót, azt vissza kell fizetni? És ha nem törlesztesz az első 5 évben, akkor rászámolják a kamatot?? És ha a felét sem törleszted havonta annak, amit felvettél, akkor tovább tart visszafizetni, mint felvenni? Mik vannak?!?!
Az egyik legolcsóbb hitel, a lakáshitelekkel vetekszik a kamata, de nem kell mögé ingatlanfedezet, plusz díjmentes az előtörlesztés.
A törlesztőrészlet kiszámítható, mert jövedelemtől függ. A felvett pénz pedig a kamatánál jobb hozammal befektethető.
Ülj le, egyes.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.02.21. 18:46:37

"Innentől kezdve pedig sajnos ez a diákhitel nem hagyományos (szülők hiteléhez hasonló) módon működik, ahol a havi törlesztésbe van beépítve a kamat mértéke, de a tőketörlesztés nem növekszik."

mi az hogy a toketorlesztes nem novekszik? a "hagyomanyos" hitelben eppen hogy novekszik a toketorlesztes, mivel a csokkeno toketartozas csokkeno kamattartozast eredmenyez, igy az azonos osszegu torlesztoreszletekben egyre nagyobb aranyban es ezzel egyutt egyre nagyobb osszegben van jelen a toketorlesztes.

a diakhitel ettol nem kulonbozik, a torlesztesebe ott is "be van epitve" a kamat es a toketartozas kifizetese, ugyanugy, ahogy mas hiteleknel. megpedig ugyanugy eloszor nagyobbreszt kamatra, utana tokere megy a befizetes. azt meg ne gondolja senki, hogy ha a felvett penzt evekig nem fizeti, akkor addig nem kamatozik. vagy ha a befizetesei olyan alacsonyak, hogy az adott idoszak kamatait se fedezik, akkor nem novekszik. a felhalmozott kamattartozas tokesitese pedig le van irva tobb helyen is a weboldalukon, nem csak egy pdf-ben elrejtve. de meg ha a pdf-ben is lenne elrejtve, akkor is illene elolvasni parmillios kotelezettseg vallalasa elott. azert ezek egy egyetemi hallgatotol talan elvarhatok.

a kulonbseg maximum az, hogy egy "hagyomanyos" hitelnel a bank hulye lenne olyan torlesztesbe belemenni, hogy az meg a kamatra se legyen eleg, es igy egyre nojon az ugyfel tartozasa. mire lenne ez jo es kinek? a diakhitelnel viszont ez elofordulhat, mivel a minimalisan elvart torlesztes a fizetes aranyaban van megadva, nem a tartozas vagy annak kamata szerint.

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.21. 18:58:02

@Dezsike: Aha. És azok az emberek lediplomáztak? És diplomával a kezükben nem sikerült a diákhitel részleteit megérteni?
Fura én felvettem. Fel kellett vennem, mert ezzel tehettem meg, hogy megszerezzem a mérnöki diplomámat. 5 év alatt visszafizettem, úgy, hogy sosem eset nehezemre fizetni. Most kb. 4x annyit keresek, mint az átlagbér. Akkor biztos, hogy nem szabad felvenni? Abban mondjuk egyetértünk, hogy büfé-ruhatár, meg kommunikációszakra nem szabad felvenni, mert könnyebb tartozás nélkül krumplit sütni a mekiben.

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.21. 19:02:01

@droid_: az a "gond", hogy az első két évben a minimálbér 6%-t kell törleszteni, utána meg a 2 évvel ez előtti bér 6%-t. Ha valaki ez alapján akarja törleszteni (tehát csak annyit fizet, amennyit minimum muszáj), akkor elég sokáig nő a tőketartozás csökkenés helyett. Szerintem ezt akarta a poszter megfogalmazni, csak nem sikerült.
Amúgy aki ezt diplomával nem látja át, és nem kezd el azonnal komolyan törleszteni, annak milyen diplomája lehet?

Jakab.gipsz 2017.02.21. 20:12:07

Ritkán értek Norbival maradéktalanul egyet, de most átkozottul igaza van!

Azért mert a diákhitelben az a szenyaság (primitív kapzsiság), hogy tőkésítik a kamatot, ez a lehető legaljasabb, (erkölcstelenebb) kamat politika.
Már Balzac is írt róla!

rigolya2 2017.02.21. 20:49:34

Ha van napi 300 HUF-ja, akkor évente 109.500 HUF-fal kevesebb hitelt venne fel.

rigolya2 2017.02.21. 20:51:12

Egyébként 200.000 fizetés nettóban 140.000. Ha van albérlet, akkor nem nagyon ugrálhat az adós!

Ha pedig netán nettó 200k-ra gondolt, akkor az 300k fizetés kezdőként.

rigolya2 2017.02.21. 20:55:04

@Jakab.gipsz: MINDEN hitelben tőkésítik a kamatokat! Csak más hitelek esetében általában többet fizet, mint a havi kamat. No nem egy Cetelem-es hitelnél, ahol csak a minimum törlesztés van előírva.

Jakab.gipsz 2017.02.21. 21:16:42

@rigolya2: Hát ez az, itt van a kutya elásva. A kamat tőkésítésénél. Továbbá ott, hogy a Bolonyai rendszerben a gyerekek csak egy kis része tudja az egyetemet időben befejezni.

igazi hős 2017.02.21. 21:44:12

@Jakab.gipsz: Ha kevesebbet fizetsz, mint a kamat, akkor mi kéne csinálni? Elegánsan lemondani a különbözetről? A lakáshiteleknél ne vezessük be ilyen "most nem szeretnék annyit fizetni, legyen elég a fele" jellegű törlesztést? Egyáltalán, minek kamatot fizetni? Vagy tőkét törleszteni?
Nem, a banknak az a feladata, hogy beszedje tőled a megfelelő kamatokat és ideadja nekem. Ez kapzsiságnak tűnhet, de ha nem így lenne, akkor én nem raknám a pénzem bankba, és te nem kapnál hitelt. (Az állami hitel is az én pénzem, hiszen én fizettem be az adót.)

bit_vector 2017.02.22. 05:28:01

"mivel ennek sokkal brutálisabb a kamata, de legalább közkedvelt termék a diákok körében."

- a különbség nem annyira számottevő, de a kamat is alig néhány százalék. (most egyébiránt a DH1-nek 3,35%)

"hogy a diákhitel kamata évről évre beépül a tőketartozásba. Ez azt jelenti, hogy akkor is növekszik a tartozásunk, amikor még iskolába járunk és elvileg a tanulmányainkra fordítjuk a pénzt."

- csúsztatás, mert csak az évközben meg nem fizetett kamat épül be. Vagyis ha év közben szánsz pár ezrest/hó a kamatokra, akkor a kamat sem fog tőkésítésre kerülni. Ha DH1-et nézem, ez még mindig jobb, hogy havonta kipenget az ember 4-5-6 ezer forintot, semmint félévente kelljen mondjuk tandíjra 300-at egyben. Illetve az is igaz, hogy a sikeres diplomázást követően esélyesen magasabb fizetésből esélyesebb az, hogy gond nélkül fizeti az adós.

"Innentől kezdve pedig sajnos ez a diákhitel nem hagyományos (szülők hiteléhez hasonló) módon működik, ahol a havi törlesztésbe van beépítve a kamat mértéke, de a tőketörlesztés nem növekszik"

- ahogy hitelbírálat sincs, sőt, a piacon nem találsz még egy olyan "lakossági" hitelt, amelyiknek ennyire kedvező a kamatozása.

Én még fizetem, de... Ha most kezdeném, pár ötletem lenne:
- A kamatot akkor is fizetném havonta, ha még tanulok. Ez féléves szinten most 2 millió forint tartozás mellett 35 ezer.- Ez kb. a képzés végén jellemző összeg, ettől kevesebből megúszható, segít abban, hogy a tőke ne szálljon el a végére.
- Soha ne a minimumot fizesd, mert az olykor a kamatra sem elég. Számold ki az éves kamatot és lehetőségekhez mérten havi 15-20 ezerrel többet fizess többet a havi kamatokon felül.
- December végén tegyél rá egy havi kamatnyi törlesztést. Ennek oka a rendszer működése: a havi kamatot hiába fizeted meg december elején, az a november-december időszakra vonatkozik. Tehát, hogy a decemberi kamat ne kerüljön tőkésítésre december végén nem árt pár ezrest rátolni, hogy közel nulla legyen a tőkésíthető kamat.
- Soha ne ez legyen az első számla amivel sakkozol. Inkább a leguccsó.
- Alapból ne maradozzanak el a befizetések, az első két év hiába tűnik menyországnak, nem az. Ha van állásod, ugyanúgy fizess, mintha már a béred alapján fizetnéd.
- Az emberek fejében van egy nagy sötétség, hogy előtörleszteni vagy előteljesíteni jobb -e, ha nagyobb összeget szeretnél fizetni. Szerintem fizesd rendesen be, ahogy havonta kell. Ennek oka az, hogy az előtörlesztés ugyan közvetlen tőkét csökkent, de nem fizeted vele az addig felgyűlt kamatot és költségeket. Ezzel szemben előteljesítésnél először leszedik a költségeket (kamat, költségek), de a fennmaradó rész ugyanúgy közvetlen a tőkét csökkenti. Illetve az előteljesítésnek még egy jó tulajdonsága, hogy ha többet fizetsz, mint amennyit ténylegesen kellene, úgy azt az összeget a rendszer nyilvántartja és -ha esetleg tényleg beüt az özönvíz- ebből tudsz gazdálkodni, ha a törlesztést valamiért szüneteltetni szeretnéd, míg előtörlesztés nem mentesít a befizetési kötelezettség alól. Vagyis, ha csak előtörlesztesz, könnyen az APEH fogja rád rúgni az ajtót(kivéve a hallgatói jogviszony megszűntét követő első két mentességi év), mint behajtó szerv.... Igazából tartom, hogy akkor van igazán értelme nagyobb összeget befizetni, ha előtte letudod a felgyűlt költségeket és akkor sem előtörlesztés formájában.

uff.

bit_vector 2017.02.22. 05:39:37

Ja és mégegy: a hitelkalkulátoruk tapasztalataim szerint inkább hasonlít egy menedzserkurzus vizsgapéldájára, semmint valós életbeli dolgokra. Az alapján nem ajánlom a számolgatást, egy sima excellel és némi agyalással többre megy az aki ezen gondolkozik.

bontottcsirke 2017.02.22. 06:56:09

Ez a hitel nem örökölhető és ezzel mindent elmondtam. Amíg szarul keresek majd szépen befizetem a minimuómt , aztán ha jön a krepa jól beszopták, ennyi. Adtak volna normálisan visszafizethető hitelt.

bit_vector 2017.02.22. 09:46:32

@bontottcsirke: nagyon rossz megoldás ha lediplomáztál, mert tapasztalatom szerint nettó 250 bármikor elérhető ebben az országban. Rossz fizetés?
Amúgy jó boltnak tűnik éves szinten 200 ropit adni valakinek halálunkig 25-30 éves korunktól és várva a sült galambra, nem megoldva egy problémát mondván szarul keresünk. Ja, dehogyis. Leginkább megdöbbentő, mennyire nem gondolkoznak az emberek felelősen...

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.22. 09:46:48

@bontottcsirke: egyik sem örökölhető, de ezt ráadásul elengedik, ha öregségi nyugdíjig nem tudod visszafizetni.

bontottcsirke 2017.02.22. 10:09:33

@bit_vector: Ausztriában igen, elérhető már ha arról az országról beszélünk.Mivel a nem versenyszférában dolgozókat leszarják, ezért én nem fogok csak évi max hatvanat diákhitelbe invesztálni. Ennyi elmegy ruhára is. A legújabb értesülések szerint még öregségi nyugdíjból sem követelik. Puszta matematika. Ha keresek fél mikit kicsengetem, ha nem, akkor nem. Ennyi.

bit_vector 2017.02.22. 10:23:29

@bontottcsirke: ez még a minimálbéres kötelezőre sem elég, ha eléred a hat hónapnyi hiányt, általában rádverik a NAV-osok az ajtót. És akkor fizetheted egyben + adótartozásként hajtják be, azaz ugrik minden vagyontárgyad és persze még esélyes, hogy azon túl is. Cserébe megvan még az a jó tulajdonsága is, hogy ha valamikor esetleg lesz valami érték vagy akárcsak egy tragacs autó a neveden, szépen elveszik, csökkentve a tartozásod (ami viszont ugyanúgy kamatozik tovább). Plusz semmilyen hitelt nem kaphatsz, de még csak vállalkozást se nagyon indíthatsz saját önrendelkezésed alapján. Vagyis nem ők szívnak vele, hanem te, mindjárt legalább tripla méretű elefántpöcsön.

Manapság amúgy nagy luxus az állami szférában lógni (az állam mindig is rossz gazda volt). Jah, a versenyszférában dolgozni is kell, cserébe háromszoros-négyszeres a bér? Nem kell az nekünk...

bontottcsirke 2017.02.22. 10:45:41

@bit_vector: A minimált fizetem, nem számoltam utána, akkor legyen évi nyolcvan, de nyugodj meg befizetem a törlesztőt. Személyeskedés nélkül írom ezt, mert nem biztos hogy érted az állami szférát, de tudod nem hobbiból dolgoznak ott állami tisztviselők, orvosok satöbbi. És ne legyen azzal elintézve, hogy akkor még az hülye aki ott dolgozik, mert akármilyen hihetetlen, de ezt dobta a gép. Képzeld, vannak olyan országrészek, ahol nincs számottveő ipar, ahol meg van, ott is sok esetben műszaki végzettséggel lehet labdába rúgni. Tudod egy valamit magára adó ország (nem ilyen cinisztán mint a hungár) megpróbálja normálisan megfizetni az állami alkalmazottakat, mint mondjuk Franciaországban és ez nem csak a társadalmi feszültségeket enyhíti, hanem a vásárlóerőt is fokozza. Én értem, hogy tehetséges ember vagy akit meg kell fizetni, de kapjon mindenki normális fizetést, mert máskülönben torz társadalmat hozunk létre. És erre nem az a válasz, hogy akkor el lehet menni, hanem az, hoghy létre kell hozni egyfajta szolidáris rendszert, ahol e kevésbé versenyképes is kap annyi pénzt, hogy embernek érzni magát. Tehát ha valamikor majd balesetet szenvedsz és bevisz a mentős aki pótlékokkal, diplomával tokkal-vonóval 180-at visz haza, majd ne oktasd ki, hogy mit csináljon, hanem imádkozz, hogy ennyi pénzért kilángvágóz a kocsiból.

bit_vector 2017.02.22. 18:32:03

@bontottcsirke: ez így szerintem kicsit demagógra sikerült poszt. Alapból aki nem képes a sorsát úgy alakítani, hogy számára megfelelő legyen, annak adhatsz a kezébe akármilyen csodahálót, a halat mindig mástól fogja várni. Az állami szférával teljes mértékben tisztában vagyok, csak tíz évet húztam le ott. De mert számomra nem volt megfelelő pálya az, hogy rohadt kevésből kellett volna vegetálni remény nélkül (megélhetésre kevés volt), így váltottam, amit nagyon nem bántam meg. Ha mindenki inkább lelép az állami szektorból, akkor az állam fog lépni azért, hogy ez ne így legyen, vagy a kormányokat elviszi a népharag, akárcsak azért, mert egy nyavajás csekket nem kap meg (és akkor nem mentünk túl messzire, hogy mentőst, tűzoltót, stb. emlegessünk).

Egy helyben ülni babérokon egyszerű, de felvállalni a kockázatokat, nem mindig jár erős késztetéssel. Viszont tanít, megtanít arra, hogy hogyan tegyen az ember önmagáért, a céljaiért és hogyan ne üljön egy helyben, ha valamit el akar érni. Alapból mindenkinek ott van a választás lehetősége. Aki pedig azt hiszi, hogy lokálpatriótaként majd elmegy érte a lehetőség, az egy óriásit téved. Fiatalon, de még ötvenévesen is van lehetőség. Csak tenni kell érte.

Egyébként nem kell negyven évig fizetni. az emlegetett havi 180 mellett is simán ki lehet fizetni 20-25 ezret, bár a maradékból nem lesz nagyobb buli túl gyakran (és még többet is, ha még mindig a szülőknél lakik, vagyis lakhatásra minimálisat kell költsön). Ráadásul, a DH tartozás mellett a bankok általában nem szeretnek semmilyen hitelt adni, mert a DH elsők közt van a végrehajtási sorban a törvényeink szerint... Ha mégis adnak, akkor az csak a kockázatvállalás vagy pedig a "tiszta" jöveelem nagysága miatt, természetesen az eladósodottság mértékének figyelembevételével.

bontottcsirke 2017.02.22. 19:25:28

@bit_vector: Aham. Szóval mindenki aki nem full csilliárdos egy helyben ül. Szerintem nem sikerült megérteni a dolgot. Elárulok egy titkot. Eleinte én sem értettem, hogy lehet ez. Válasz: MERT NINCS ESÉLYED , AZÉRT. Mert vagy van piacképes végzettséged és gyakorlatod egyszerre vagy mész mosogatni klagenfurtba. Tippeket meg lehet adni meg más sorsát elrendezni; nem fog menni. Kár azt a llátszatot kelteni, hogy aki nem bökőből száll ki almás telefonnal az lusta disznó mind. Agyilag kéne felfogni, hogy egy ilyen országban, ahol szélsőséges jövedelmi viszonyok vannak, mert kormányuk a focit szeretni meg lopni, nem a szomszédon múlik a sors. De persze ez csak üres kifogás, mindig mással takarózni. Én azt mondom hagyjuk is abba a polemizálást, folytasd nyugodtan a kaviáros szendvics evését és szard le a realitást. Mindenkinek van lehetősége;muhaha ezt már amikor írtad te is röhögtél valljuk be őszintén. Ja, vagy pesti vagy? Az más, van ám más része is az országnak. De hát olyan hülye is vagyok mindenki elköltözik a fővárosba és egy nagy boldog család leszünk.

bit_vector 2017.02.22. 19:57:28

"MERT NINCS ESÉLYED , AZÉRT. Mert vagy van piacképes végzettséged és gyakorlatod egyszerre vagy mész mosogatni klagenfurtba" - ilyen hozzáállással kit akarsz átverni ? Engem vagy leginkább magad? Az esély csak rajtad múlik, a körülményeidre senki nem kötelez, azt egyedül és csakis te választod. Bár, ezzel a hozzállással szerintem jobb ha tényleg hagyjuk, mert már eleve predesztinálod rosszá mindazt ami az általad kialakított varázsvilággal nem fér össze, csak hogy igazolhasd magad, hogy akárcsak egy strucc, te mindent jól tettél.

Ja és nincs almás telefonom, racionális ember vagyok ezen a téren (is) :P

innentől off. Kellemes törlesztést!

bontottcsirke 2017.02.23. 06:24:30

@bit_vector: Köszönjük a mai buddhizmust.
süti beállítások módosítása