Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A borravaló 5 fő bűne a 21. században

2018. január 24. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-5_3.png

Nézzük meg a borravaló intézményének 5 fő bűnét, amivel szennyezik a 21. századot. Ugyanis jogosan merül fel a kétely bennünk, hogy tulajdonképpen mennyi létjogosultsága van ennek a végtelenül korrupt rendszernek, ahol saját gyökereit (érezze velünk jól magát a felszolgáló- trinkgeld, 1506) levetkőzve mára nem a jófejség, hanem a túlélő ösztön dominál. Ahol nem szeretnénk, hanem szükséges adni.

#5 A borravalóért nem kell megdolgozni

Menet közben valahol letértünk az útról és ma már a nyúl hordja a puskát. A borravaló már nem a minőség mértékegysége, hanem a "nem akarok bunkó lenni" önreflexiója. Ennek eredményeképpen a bunkó-paraszt képzetlen embert pontosan ugyanakkora összegre címkéztük fel, mint azon társát, aki elhozza elénk a minőséget, tudást és azt a bizonyos pluszt.

Akkor pedig min csodálkozunk, ha a borravaló értékét megszüntettük és fűnek-fának osztogatjuk, mert így illik? Miért alakult ki az a társadalmi konszenzus, ami kimondja, hogy a létet értékeljük (megtisztel a dolgozó a jelenlétével) és nem a teljesítményt?

#4 Élet-halál ura

Szerinted hogyan jutottunk el odáig, hogy a kis nyugdíjas remeg az ablakban, hátha a postán most hajlandó lesz a nyugdíjat időben kihozni? Miért imádkozunk, hogy a pizza futár ne köpjön bele a kajánkba? És miért azzal nyitjuk az orvosi ellátást, hogy "mennyit adhatok", reménykedve abban, hogy elég a "hálánk" ahhoz, hogy emberként kezeljenek és rondítsanak az állapotunkon?

A borravaló életről és halálról képes dönteni bizonyos területeken kezdve a futártól egészen az orvosig. Megindokolhatjuk ezerféleképpen, de nincsen másról szó, minthogy a borravalót nem valami plusz szolgáltatásért kell adni, hanem hogy általa eljuthassunk aranyváros helyett a start mezőig. Végre helyet foglaljunk a starton, ahonnan alapból kellene minden szolgáltatásnak kezdődnie... A futár futárkodjon, az orvos gyógyítson, a fodrász hajat vágjon...

#3 Fél havi fizetést is jelenthet

Egyszerűen nincsen határa a borravalózásnak, ami mára odáig fajult Magyarországon, hogy az "adható" borravalón felül szervízdíjat is felszámolnak, tehát most már triplán fizeted meg az éttermi ottlétedet (étlapár, szervízdíj, borravaló). Kifejezetten ijesztő látni, ahogyan a panellakó elmegy az étterembe és "szegény felszolgálózik", majd szórja a 10-20%-os jattot a semmire, miközben az a "szegény felszolgáló" nagyjából 2-3x többet keres.

Ha jobban belegondolunk és egy 4 tagú család arra vetemedik átlagos fizetésből, hogy havonta elkölt 50 000 forintot valamilyen borravalós szolgáltatásra (fodrász, étterem, futár...stb) és kiosztja a 10%-os kötelezőt, akkor egy évben 60 000 forintot szórt ki az ablakon. Ez az összeg 20%-kal pontosan több, mint amennyit egy hónapban meg mernek maguknak engedni. Másképpen szólva 12 hónapban 1 hónap 1 hetet odaajándékoznak valaki ismeretlennek...

#2 A borravaló az új SZJA

Na persze ezt az új SZJA-t nem az államnak, hanem közvetett módon az étteremnek, a cégtulajdonosnak fizetjük ki. És az SZJA nem azt jelenti, hogy személyi jövedelem adó, hanem a Személynek Jövedelmet Adunk. Ugyanis tökéletesen rájátszanak a kialakult helyzetre és simán bejelentik minimálra az embert, mivel tudják, hogy majd a borravalózásból kijön a havi fizetése.

Ezzel meglopjuk saját magunkat, hiszen ettől még a közfeladatokat el kell látni, amit speciel ezekből a bevételekből fedezve állam bácsi. Ha ez nem lenne elég, akkor fordítsuk meg a helyzetet és gondolj bele mit szólnál, ha holnap Étterem Jakab odaállna eléd, hogy ismeretlenül fizesd már ki az étterem költségeit. Csak ha nem baj.

Hogy ne lenne baj! És mégis! Önként-dalolva szórjuk a borravalót boldog-boldogtalannak...

#1 Minősít

A borravaló legnagyobb bűne a 21. században, hogy embereket minősít. Mondhatni mára kialakult az "az vagy, amennyi borravalót adsz" És ezt értsd a szó szoros értelmében. Ha egy társaságban vagy és nem vagy hajlandó felülni a bullshit vasútra (értsd: a semmire nem adsz borravalót), akkor elítélnek, kinéznek és már az anyagi helyzetedet minősítik.

Egy társadalom, amelyik az állítólagosan opcionálisan adható borravaló alapján minősíti az embert, véleményem szerint elveszett. Elveszett, mert immáron végérvényesen elrugaszkodtunk a valóságtól és elfordítottuk fejünket a  fejlődés útjáról...

 

Nézd meg, mi mit gondolunk erről

 

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. január. 24. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr113600407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 07:03:11

Mo. egyfajta borravaló paraicsom Európában. A legabszurdabb módon szokás a borravalózás.

Köksal Baba 2018.01.25. 09:28:19

Ahol szervízdíj van, ott szükségtelen borravalót adni.
Bírom ezt a blogot, minden bejegyzése hemzseg a hülyeségektől.

Untermensch4 2018.01.25. 09:31:49

A pizzafutár-beleköpős problémájára van egyszerű megoldás, ne rendelj pizzát.
Egyébként tényleg, a kádárnépe-módra "nekemazjár"-módszer elinflálta a borravalót. Így most el kellene dönteni hogy ez koldulás vagy zsarolás. Utána azt hogy akarok-e üzleti kapcsolatot koldussal/zsarolóval..?

önhordó 2018.01.25. 09:38:21

Nagyjából ezek mennek Európa borravaló paradicsoma pedig Franciaország(bár ők külföldön ezt elfelejtik):Gennyes egy szakmák ótvaros nyugdíj kilátással

Tisztességes Természettudomány 2018.01.25. 09:43:26

Keress annyit, hogy akkor adhass "borravalót", amikor csak akarsz.

2018.01.25. 09:49:49

nagyjából egyetértek a leírtakkal

két megjegyzésem van:

1. előfordult már, hogy egy étteremben direkt nem adtam borravalót - mert rossz és lassú volt a kiszolgálás, sőt vacak az étel - és ezért majdnem megvert a fizetőpincér

2. pizzaufárnak én azért adok, mert az alapfizuja, ha egyátalán kap olyat, az igen karcsú - igaz, ennek nem az én gondomnak kellene lennie, de mégis szolidarítok a futárokkal

2018.01.25. 09:51:07

ja, kimaradt, hogy az éttermes affér óta nem adok borravalót, kiv. a 2. pont

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.01.25. 09:51:12

Bloggertárs. Mindenben igazad van. Mindenki tudja ezt, amit leírtál, aki a valóságban él, vagy minimum érzékeli azt, a többségével valamilyen formájában már szembesült.

Akkor most mondd a megoldást a probléma orvoslására.

2018.01.25. 09:52:46

ez a cikk úgy baromság, ahogy van. az a vendég, aki azt hiszi, hogy a borravaló őt minősíti bunkónak vagy nem, egy töketlen bétahím. én ha nem vagyok elégedett, szóvá teszem, és nincs jatt. ki nem szarja le, hogy a csálinger bunkónak tart? ha nem vagyok elégedett, úgysem megyek oda. de egyébként a lebaszás miatt, amit kiosztok, már alapból bunkónak tarthat.

nekem egyetlen problémám ezzel, h a pincért büntetem a szakács hülyeségéért. igaz, rendes helyen szétdobják a jattot. de ki tudja, melyik a rendes hely.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.25. 09:54:55

Hát igen.
Mindenki sír, hogy jaj az összes politikus korrupt meg shit, de közbe azért nem sírnak, hogy ugyan úgy megy a korrupció a közemberek körében, "borravaló" néven.

Szvsz nincs egy olyan helyzet sem ahol jogos lenne a borravaló. Annyit kérjenek egy szolgáltatásért, amennyiből ők kitudják azt gazdálkodni. Egy futár stb. ne a borravalóból akarjon megélni. Ha kevesli a fizetést menjen máshova, feltéve, hogy ér annyit, hogy felvegyék normálisan fizető helyre...

Az még oké, hogy ha kijön valami 950-re, akkor adsz egy 1000-est azt tartsa meg az aprót, de nehogy már 1,2k legyen a 950-es pizza, csak hogy legyen borravaló, lofaszt...

Késapati Tamás 2018.01.25. 09:56:04

én hányok a borrvalótól, éttermbe amúgy sem járnék, de pizzát szívesen rendelnék, azonban emiatt a fos miatt nem rendelhetek :(

Fue · http://www.english-hungarian.com 2018.01.25. 10:05:25

Ha nem adnánk borravalót, akkor bele kellene kalkulálni a pizza árába és az orvos fizetésébe is, máskülönben sem futár, sem orvos nem lenne. Anyagilag nagyjából ugyanott lennénk, hiszen mindkettőt mi fizetjük, de talán igazságosabb lenne a rendszer (pl. ami a röntgenorvosokat illeti, akik nem igazán a borravalóból élnek).

arabok balrol 2018.01.25. 10:08:06

A boseg torvenye 18000 eves.

Egyszeru: minnel tobbet adsz, annal tobbet kapsz. Minden dusgazdag ember tuggya.

Aki FILLERT AKAR B*SZNI, az ugyis megmagyarazza, de szerintem olyan uti helyen mint presszo, taxi, etterem, semmi keresnivaloja olyan zsellernek akinek nincs penze kifizetni a kiszolgalast.

Tisztességes Természettudomány 2018.01.25. 10:14:53

@Fue: A röntgenorvos szétkeresi magát. Az utóbbi évtizedben olyan távdiagnosztikát támogató megoldások jöttek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a radiológus a saját irodájában ülve irányítsa a vizsgálatot, miközben több ezer km-re van a betegtől. De a felvételek átküldése kórházak között, egy radiológusnak elemzésre, már évtizedes gyakorlat.

Közben a hálapénzes doki - azon túl, hogy műti a beteget - még szépen vizitelhet is a kórházban, és foglalkozhat a betegei összes nyűgjével.

Kivlov 2018.01.25. 10:15:52

Csak egy vele a gond: hogy létezik.

arabok balrol 2018.01.25. 10:18:44

@Tisztességes Természettudomány: ismerek rontgenorvost nem keresi szet magat sima allami helyen, hacsak nem az ove a rontgengep, akkor persze a tisztes szegenyseget azert megcsinajja

VaradiJanos 2018.01.25. 10:23:01

Aki akkor is ad ha nem elégedett, az egy hülye - kivéve az egészségügy, mert ott sokan valóban félelemből adnak.
Ahol olyan pincér vagy futár van akivel nem vagyunk elégedettek és még köpködéstől is tartunk, ott az adott személy alkalmazása alatt nem fogyasztunk többet és ezt jelezzük a vezetőnek is.
Panellakózni derék dolog, cseppet sem minősíti az iromàny szerzőjét.
Tipikus fillérbaszó poszt megideologizálva.

Zacskóstej 2018.01.25. 10:23:10

@Késapati Tamás:

- Mi fáj neked azon hogy rendelsz egy pizzát 1200 ft-ért és adsz a futárnak 100 ft jattot? Nem értem. Kajak azt a 100 ft-ot sajnálod a futártól? A futároknak van egy alap bére...mondjuk 40.000 ft a többit meg a jattból szedi össze.

Ha ennyire fillérb@szó vagy akkor egyél párizsis kenyeret és ne pizzát akarj rendelni.

bergluft szakal zsolt 2018.01.25. 10:39:50

Én Svájcban vagyok pincér egy síparadicsomban. Van a rendes fizetés és ugye a borravalóból szeretnénk élni, hogy a fizetésünkhöz ne nagyon nyúljak hozzá.
Az átlag svájci 4-5% borravalót ad. Ebédnél alig adnak, mintha akkor nem kellene.
Olasz, svájci olasz, francia, franci svájci semmit sem ad, ezért utálja őket mindenki.
Itt sokszor a felkerekítést alkalmazzák, ami egy szar dolog. 395-re ad 400-at, holott 20-50 frank lenne az elvárt ezért a fogyasztásért.
Persze egy pincér többet keres egy bolti eladótól kicsivel. (kb. 50-80 ezer ft-al havonta) plusz a borravaló. 600-1500 frank között havota.
Viszont egy kétkezi munkás átlagos 5-7000 frankos fizetése durván übereli a mi 3600-as fizunkat.

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2018.01.25. 10:40:56

@Zacskóstej: Na itt a lényeg: miért annyi a fizetése a futárnak és miért a jattra építik a fizetést? Ld. a bejegyzés kettes pontja. Ergo: ha jól keresnek, nem adok jattot, vagy direkt keresnek keveset, hogy majd úgyis kap, ha nem, akkor így járt?

mykee · http://www.facebook.com/mykeehu 2018.01.25. 10:43:29

@bergluft szakal zsolt: "Olasz, svájci olasz, francia, franci svájci semmit sem ad, ezért utálja őket mindenki."
Ergo ELVÁROD, hogy borravalót adjon. Érdekes... Illetve az is, amit az előbb is említettem: direkt adnak kisebb bért, hogy "majd a borravalóból". Vicc ez a vendéglátás is...

VaradiJanos 2018.01.25. 10:45:31

@bergluft szakal zsolt: elvárt? Azért álljon meg a menet!

bergluft szakal zsolt 2018.01.25. 10:45:56

Igen elvárom, de itt nekünk adni is kell érte, különben azonnal panaszt tesznek a mindig ott lévő főnöknél. Így nézve jobban megérdemeljük a borravalót. Másrészről én számolok a borravalóval, mint a fizetésem egy részével. Mivel az alapbér az nem túl magas.

A nép fia 2018.01.25. 10:48:06

Az igazán gusztustalan az, amikor úgy vesznek fel valakit egy állásra, hogy minimálbér + jatt. Majd amennyit dobnak.
Eleve undorító, hogy így hirdetnek meg állást, de az is hülye, aki vállalja. Márpedig van, aki vállalja. Néha rászorulásból, néha saját butaságából.

Mondjuk a 10-20%-os borravalót nem tudom értelmezni. Tegnap 2950 forintot fizettünk egy vacsoráért, 3000-t adtam, köszi. Eszembe se jutott 3200-3200-at adni! Azért álljunk már meg.

Az irodaházunk alatti pékségben ma 510 helyett 520-at adtam, mert nem volt 10-esem, a visszajárót nem kértem. Ennyi borravalókat vagyok hajlandó adni.

Erre a problémára nincs igazán jó megoldás. Ha nem adsz, valóban kinéz a társaságod. Ha nem adsz, lehet, hogy a futár / pincér / fodrász zsebéből húzol ki pénzt, mert az ágazatot ismerve tényleg 4 órás minimumra vannak bejelentve. Ha adsz, akkor a korrupció világába teszed meg az első lépéseket.

Sosem fog megszűnni a borravalózás Magyarországon, olyan mélyen benne van a kulturálatlanságunkban.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 10:49:36

Aki feltalálta a "szervízdíjat", szarjon sünt. Mintha e fölött ne illene jattolni. Nem a faszt nem. Úgy alakítják az árakat, hogy szervízdíjjal együtt csak viszonylag kevés híjja legyen egy kerek összegek, és máris adott az extra jatt..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 10:51:39

Magyarországon a jatt ugyanaz a kategória , mint a hálapénz. Vagyis az állampolgár lesz szíves kipótolni a munkavállalók fizetését, mert ha nem , akkor egy bunkó.

Amineknevetadokelveszik 2018.01.25. 10:52:19

@bergluft szakal zsolt: akkor elmész másik kétkezi munkát végezni, ahol nem kell borravalóért kuncsorognod, hanem eleve normális fizut kapsz. Tiszta röhej.

Treff Bubi 2018.01.25. 10:52:47

De nem az van, hogy dúl a munkaerőhiány, és úgy kell fogdosni pizzafutárokat? Akkor meg csak kapnak már rendes fizetést:)

bergluft szakal zsolt 2018.01.25. 10:53:21

Ha nem lenne borravaló, hidd el nem lennék pincér, hanem beülnék a kényelmes recepcióra. De amíg van, addig jó.

dandelion bit (törölt) 2018.01.25. 10:55:21

Egy nagyon rövid ideig dolgoztam ételkiszállító droidként. Szar munka, nekem nem volt pofám borravalót kunyerálni, sokan adtak, főleg olyanok, akiknek amúgy se volt sok pénzük, a pénzesebb formáknál meg nem volt jellemző.
Más étel házhozszállító srácok simán beleköptek a kajába, ha korábban onnan nem kaptak borravalót és direkt pöcsfejek voltak. Akik ilyen borravalós szakmákban dolgoznak, azok nem túl sok gerinccel rendelkeznek. Sajnos.
Sok helyen meg a tulaj egy az egyben lenyeli a borravalót. Se az nem tarthatja meg, aki kapta, se szét nem osztják.

Romanes eunt domus 2018.01.25. 10:55:36

Egy görög sziget tengerparti bárjában láttam, hogy a dolgozók a jattot egy nagy befőttesüvegbe dobják, mindenki szeme láttára. Elmondásuk szerint amolyan "biztosítási alapként" használják, ha egyikük megszorul anyagilag valami miatt, ebből a pénzből segítik ki. Mikor mi ott voltunk, kb. háromnegyedig telt az üveg.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 10:59:29

@Tisztességes Természettudomány: Dzsentri tempó.. Egyébként épp arról szól a cikk, hogy már-már a szar szolgáltatás után is borravalót kell adni, mert egyébként bunkónak, vagy olcsó Jánosnak tartanak..
Ha pedig a szar szolgáltatásért is nyújtod a baksist-"mert megtehetem"-akkor egyszerűen balek vagy..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 11:00:44

@Treff Bubi: Magyarországon a közgazdaságtan alaptörvényei nem mindig működnek..:)

Romanes eunt domus 2018.01.25. 11:03:46

@dandelion bit: Hogy ellenőrzi a tulaj, hogy ki mennyi borravalót kapott? Ha kiviszem a pizzákat 2800-ért, és kapok érte 3000-et attól, simán bemondhatom a főnökömnek, hogy nem kaptam egy forintot se. Vagy kevesebbet., mint 200 forint
Nincs az ismerősi körömben senki, aki jattos helyen dolgozott volna, a neten keringő történeteken kívül lövésem sincs ezekről a munkákról.

mh1973 2018.01.25. 11:07:55

Utálom is ezt a rendszert, fizetek a csomagért, a dobozért, a szállításért és még tartja a márkát a százasokért, ha nem kap még köszönni sem fog és még én érezzem magamat rosszul, aki az adózott jövedelméből fizet?

Zacskóstej 2018.01.25. 11:09:32

@A nép fia: "Az irodaházunk alatti pékségben ma 510 helyett 520-at adtam, mert nem volt 10-esem, a visszajárót nem kértem."

Egy úr a pokolban is úr...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.01.25. 11:10:06

@bergluft szakal zsolt: na majd amennyit én kapok a fizetésemen felül, mert ahhoz nem akarok hozzányúlni, annyi borravalót adok én is. Kicsit fordítva ülsz te a lovon.

A nép fia 2018.01.25. 11:19:23

@Zacskóstej: Látom, megragadtad a lényeget, szépen kiemelve a kontextusból! :D

Elmagyarázzam újra, vagy megpróbálod magad értelmezni? :P

szepipiktor 2018.01.25. 11:22:33

Érdekes megközelítése egy idők óta létező problémának ez az írás...
Már azt sem tudtam értelmezni, hogy miért a 21. század bűne ez? Nekem már az bűn, ha valki nem ismeri a helyes írámódot, ha valaki egyszerűen átlép definíciókon, törvényszerűségeken. Mert még mindig XXI. század (vagy XIII. kerület...)
De a felsoroltaknál sem látom, hogy különválasztásra keültek volna az erkölcstelen és a kényelmi jellegű borravalók.
Például, ha kiszállítását kérem egy berendezésnek, bútornak, akkor az CSAK a címig érvényes. Ha nem akarok én szórakozni a pakolással, berakással, akkor azért adok borravalót, mert a kényelmemet váltom meg. Azért adok, aduk jellemzően némi jattot a kajakiszállítóknak is, pedig nekik benne van a fizetésükbe a kiszállítás.
Sokszor adunk azért, mert igényünk van a kedvességre! Étterem, csodás vacsora egy hölggyel. A személyzet lehet korrekt, udvarisa - de fagyott, elutasító. Nem jobb, a kedvesség? Nem bunkó és a normális között választok, hanem a normális és a kedves között.
Sok esetben a jatt eleve történelmi hagyomány, a bizalom jele (fodrász...)
Amikor szültek a feleségeim, eleve üzleti alapon, megállapodás szerint történtek a csodás dolgok.
Szóval az írás egy egyedi, idegesítő és tolakdó részhalmazt feltételez az élet egész területére. Belekeverve a jogot, az adózást, miközben szinte minden pufogó a saját életében, más területen meg alkalmazza vagy élvezi ugyanezt.
Szóval más jatt az orvosnak a zsebébe dugott, semmi előnyt nem jelentő "kötelező" boríték, mint az ápolóknak adott "köszönet", hogy helyettünk vigyázott a szerettünkre. Ja, hogy vannak galádok? De ugye ENSZ alaptörvény a kollektív bűnösség alkalmazása...
Vajon miért nem tartozik a jatt kategóriájába a szolgáltatók, szerelők költsége is? Miért nem jatt, amikor nem kérünk számlát a vízszerelőtől? Miért fekete módon burkoltatunk, javíttatunk.
Mert ez adó és járulék kategória és nem "borravaló". Ha legálisan működne a vállalkozó, akkor csődbe menne, bezárna, mi meg ott állnánk a vízben, a tomokban. Az ilyen jellegű kifizetéseink ugyanis egészséges emberi reakció egy állam kapzsi szaályrendszere ellen. Ha normális adópolita lenne, ha normális jövedelmi viszonyok, akkor számos borravaló-jelenség magától eltünne.
És csak a korrupció és visszaélés jellegűekre kellene koncentrálni.
Az írás szerintem így csak hangulatkeltő, megkerüli a valóságot és elvi alapon nézi a valós folyamatokat.

Szergej Pub 2018.01.25. 11:26:38

Én étteremben max. 10-12%-ot adok, ha elégedett vagyok a kiszolgálással. Ha van kötelező szervízdíj, akkor pont annyit, amennyi a szervízdíj.
Ha viszont nem vagyok elégedett, akkor nem adok semmit, sőt előfordult már, hogy fizetés nélkül távoztam (de az elég extrém eset volt).
Taxisoknak Budapesten sosem adok a taxis rendelet óta.
Orvosok esetén pedig az önfenntartás ösztöne győzedelmeskedik...

arabok balrol 2018.01.25. 11:32:53

mekkora zsellerseg mar par fityingen aggodni?

ha etteremben akarod tomni a fejed, fizesd meg

ha joindulatot akarsz idegenektol, kend meg oket, azt minden orszagban ertik

LE KELL VAJAZNI a nepeket, ez 1000 eves vastorveny, nem ertetlenkedni fillereken

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.25. 11:58:15

@Zacskóstej:
Az csak is a futár hibája, hogy annyira retardált, hogy elvállal egy munkát 40k/hó-ért.
Ha neki ennyi nem elég, hogy megéljen 1 hónapba, vagy úgy érzi az a munka többet ér SZERINTE, akkor a megoldás egyszerű: Ne vállalja el, menj máshova dolgozni.
Persze aki nem ér lofaszt se annak nincs választása, de hát ez az ő dolga, tanulni kellett volna...

Ha egy pizzát 1k ért reklámoznak, hogy előnybe legyen a másik vállalat 1,2k-s pizzájával szembe, akkor kurvára nem mind1, hogy 1k-t fizet vagy 1,2k-t az illető, mert akkor ennyi erővel rendelhetném a másikat.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 12:11:30

@arabok balrol: Tudod, civilizáltabb országokban nemhogy borravalót nem adnak a vacak ételért, hanem visszaküldik a tányért "séf"-nek..

gigabursch 2018.01.25. 12:23:19

Erősen cizellálom a borravaló mértékét és egyáltalán a tényét.

Tőlem állami egészségügyi intézményben orvos soha nem kapott semmit, maszekban meg annyit, amennyi az ár.
Csak olyan maszekhoz járunk a családdal, aki nem dolgozik állami részben, csak szigorúan maszek.
Herótom van a sok rühes orvostól, aki magánpraxist tart, pláne úgy hogy az állami kórházakban, az állami cumókkal.

commentes nikk 2018.01.25. 12:23:42

@bergluft szakal zsolt: akkor mi a péniszért nem mész el fizikai munkásnak? Ja, mert tányérokat pakolni kényelmesebb, mint téglát. Akkor pofád lapos kishaver, majd ha nem szolgamunkát végzel, nem szolgabért kapsz. A rohadt kaja meg annyiba kerül, amennyit az étlap mutat. Ha van szervizdíj akkor annyival többe. Az viszont, hogy szerinted mennyi lenne az illendő pluszpénz, az szart se érdekel, mert ha nincs az árlistán a szaros jattod, akkor az neked nem jár, legfeljebb valaki ad, és akkor örülsz, de nem várhatod el. Egyébként én szoktam jattolni, de kurvára utálom, mert ha valaminek le van írva az ára, akkor mi a kurvaéletért fizessek többet? Emeljék meg a pizza árát százzal, és írják oda, hogy 100 a futárdíj, az teljesen oké.

RHalacska 2018.01.25. 12:40:08

@bergluft szakal zsolt: Ember! A fizetésedet azért kapod, hogy abból élj! Mi az, hogy nem akarsz hozzányúlni? Ha veszel valamit, akkor Te hagysz + 50CHF-et a pénztárosnak?

arabok balrol 2018.01.25. 12:49:08

@EU zászlót mindenhova!: tudom, magam is kopkodtem a kajajukba az ettermi konyhan, nyugaton

de azota mar megszaladt es mar tudom hogy kell viselkedni etteremben

arabok balrol 2018.01.25. 12:50:39

@commentes nikk: lehet igy is baratom, de akkor mindig pisi szagu lesz a sorod, es szar szagu a kajad

szoval megtanulsz viselkedni, vagy fozol magadnak

szintetikus 2018.01.25. 12:59:04

Futárnak sosem, felőlem éhen is hallhatnak, kaját nem is rendelek, hogy ne lássam a követelőzős fejüket. Meg hallgassam a sírást, hogy nincs píz. Utána meg látom, hogy ha mások rendelnek, összefirkálják/karcolják a liftet. Pokolba az ilyenekkel.
Inkább elverem másra, mint idegeneknek dobáljam az ingyen forintokat. :D

Plumper_ 2018.01.25. 13:52:26

1. ha sz@r volt a kaja, nemhogy borravalót nem adok, de reklamálok is, és felnyomom vmi blogba.
2. ha sosem térek vissza oda (hogy aztán engem felismerve beleköpjenek a kajába), minek adjak borravalót? hogy ne unott pofával köszönjenek el, hanem mosolyogva?

Plumper_ 2018.01.25. 13:54:02

@szintetikus: hja, amikor a futárnak adsz egy ötezrest a 2570 Ft-os kajára, de pofát vág, hogy nem tud visszaadni, csak kétezret. tehát simán lenyúlva téged 430 Ft-tal.

arabok balrol 2018.01.25. 14:00:40

@Plumper_: na ez is rinyal 1 euroert

menny kenj egy vajas kenyeret inkabb

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.25. 14:13:12

@arabok balrol:
Hat ha neked az csak egy euro, akkor gondolom te nem bánnád ha az órabéred levinnék 1 euroval, mert hát az úgyis csak 1 euroval kisebb bér ne rinyálj már...

arabok balrol 2018.01.25. 14:18:40

@Berelhetoreklamfelulet: leszarnam, valoban

nekem a percberem 1 euro

ugyanis nem vk fukar, szarrago, regen felismertem a BOSEG TORVENYE az adas

Plumper_ 2018.01.25. 14:19:56

@arabok balrol: alapból ne kérjen 10%-nál több borravalót.
1 Eurót (300 Ft) is jobb dolgokra lehet költeni, pl veszek belőle a gyerekemnek egy csokit. És nem egy vadidegen, munkáját végző pofának adom, akit soha többé nem látok az életben.
És különben is, mif@sznak adnék. Nekem sem ad senki plusz pénzt a munkámon felül.

szintetikus 2018.01.25. 14:32:55

@arabok balrol:
Én meg felismertem a sokból is több marad, ha nem ilyen embereken adjuk a pénzt. :)

arabok balrol 2018.01.25. 14:39:05

@Plumper_: amit kernek az nem borravalo

ha keron neznek az csak bunkosag, ha kernek penzt az koldulas

a borravalot nem kerik hanem adja akinek volt gyerekszobaja

MERTEKE

ha semmi kulonos a szolgaltatas 10%
ha jobb mint vartad, csillagos eg
ha kifejezetten rossz, nem kotelezo adni

Alick 2018.01.25. 14:40:38

@arabok balrol: Adakozni jó, ha nem egós szándékból megy. De ahol szar a kiszolgálás, ott ne legyél adakozó, mert azzal csak a szart vonzod.
Egyébként egyre több borravalós szakma robotizálva lesz, az meg is oldja a kérdést.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 14:40:45

A kötelező jatt éppúgy a Kádár-rendszer terméke, mint a kötelező hálapénz. Csinálhat itt akárki, akármit, egekbe emelkedhetnek a fizetések, akkor sem fog kikponi egyik sem..

Plumper_ 2018.01.25. 14:41:58

@arabok balrol: akkor én kérek 300%-os fizetésemelést, köszi.
@Alick: ezért fizetek már előre bankkártyával.

arabok balrol 2018.01.25. 14:46:49

@Alick: ahol szar, ott nem kell adni

ahol atlagos, ott kell

10% a taksa

Treff Bubi 2018.01.25. 14:48:11

@Plumper_: én leginkább kifizetem bankkártyával a rendelést előre, és kézbe adok némi jattot amikor megérkezik. Ha késik, akkor nem szoktam. Egyébként a futárok élete sem játék és mese. Ha a Pizza Akárkitől rendelsz, akkor a Motor Bt futárjaihoz megy ki a cím, azok megint külön cégnél vannak...

arabok balrol 2018.01.25. 14:48:46

@EU zászlót mindenhova!: mindenhol van borravalo, kulfoldon is

ennyit kadarrol

commentes nikk 2018.01.25. 14:49:33

@arabok balrol: olvashattad, hogy jattolok, csak az elvi oldalával van bajom. ha a pizza 1200, akkor mi a rossebért adjak 1350-et érte? Ha 1350-be kerül az étlap szerint, akkor szó nélkül fizetem érte az 1350-et, de ha 1200-ért hirdetik, akkor nem vágom, hogy miért fizessek érte többet. Ha azért, mert különben belecsuláznak, akkor az szimpla zsarolás. Érdekesség: fősuli után nyomtam egy félévet pizzafutárként lazításképp a komoly élet előtt, nagyon szerettem, hol kaptam jattot, hol nem, sosem vártam el, és soha, de soha nem köptem, hugyoztam a pizzába. Talán mert nem nyolcelemis falusi köcsög vagyok. Még egyszer: kifizetem a cucc árát, ha sokba kerül, akkor is, de nem tudom megemészteni, hogy a kiírt áron felül miért lenne kötelességem még további összeget fizetni. Az, hogy a geci tulaj így spórol az alkalmazottján, engem hol érdekeljen? Meg különben is, ez az elv miért korlátozódik a vendéglátásra, miért nem jattolunk akkor a Lidl eladónak, a BKV pénztárosnak, a cipőbolti alkalmazottnak?

arabok balrol 2018.01.25. 14:50:56

@commentes nikk: a pizza 1200ba kerul ha elmesz a pizzazoba

otthon na;lad 1350

melyik reszet nem erted?

arabok balrol 2018.01.25. 14:52:29

@commentes nikk: illetve a pizzazoban is 1350 ha kiviszik az asztalhoz, s nem hanynak le kozben

gyorskajalda 1200

commentes nikk 2018.01.25. 14:57:45

@arabok balrol: nem. netpincer.hu, rendelek, a végén fizetek, 1200, az ár tartalmazza a kiszállítást, oda van írva pokoli világosan. Ennyi az ára, ennyit vontak le a számlámról, kifizettem mindent, amit ki kellett. Ha odaírják, hogy 1200+szállítási díj, az is rendben van. Ha 1200+10% szervizdíj, az is fain. Kifizetem bazzeg ha 2500 is, de hadd fizessek már annyit, amennyi a számla szerinti összeg, és ne kelljen ilyen balkáni játszmába belemennem, hogy zsarolópénz nélkül összecsulázzák a kajámat. Még egyszer, ez nem a pénzről szól, hanem a gecizésről, nem a plusz 150 forint fáj, nem tudom, érted-e?

arabok balrol 2018.01.25. 15:00:48

De aki nem erti a BOSEG TORVENYET az soha nem jut penzhez.

10%-ot el kell dobalni Isten dicsosegere, vagy a Vukikera, tokmind1.

Van netto 200 jovedelmed, ebbol 20ezer Istene, ebbol lehet borravalo vagy egyeb adomany, de nem am a csaladnak v akinek amugy is adnal. Krisztus szerint ugy kell adni h a kapo ne tudja meg.

S vegezd ezt szakadatlan, 1 evig, s a hatas nem marad el, meggazdagodsz, uj eletet kapsz.

En probaltam, s penzes lettem, tobb penzem lett mint amennyit el tudok verni. Nem birom abbahagyni az adakozast azota.

Jezus megvaltoztatott!

commentes nikk 2018.01.25. 15:05:21

@arabok balrol: most megnevettettél, őszintén :)))))) Ha trollkodsz, ha nem, ez fasza volt. Én egyébként 10%-nál többet szórok el Isten dicsőségére, de a biztonság kedvéért mindig magamra szórom el :)))))))))))))))) Mellesleg a jattnál hogyan oldod meg, hogy a kapó ne tudja meg? Bemész az öltözőbe és a kabátja zsebébe dugod?:))))))))))))))))

arabok balrol 2018.01.25. 15:07:47

@commentes nikk: Jezus nevet hiaba a szadra ne vedd, mert nem hagyja az Ur azt buntetes nelkul!

Kovesd Jezust, aki penzugyekben is a legnagyobb langoszlop!

erol 2018.01.25. 15:08:11

@arabok balrol: Vedd be a gyógyszered! Nem vicc, kezdesz durván szétesni.

erol 2018.01.25. 15:12:46

Valaki azt írta, hogy azért érdemes borravalót adni mert akkor kedves lesz a pincér. Csak azt nem értem, hogy honnan tudja, hogy fogok-e a végén jattolni?
Engem szerencsére nem érint a dolog, mert kerülök minden borravalós szolgáltatást, nem különösebben hiányzik az összeköpködött, amúgy is szar pizza.

commentes nikk 2018.01.25. 15:15:59

@arabok balrol: én követném, de nincs fent az instán.

arabok balrol 2018.01.25. 15:19:05

@commentes nikk: mindenki tud kifogast mondani, miert nem koveti Jezust

De ez semmin nem valtoztat, aki hisz, az udvozul, aki nem hisz, az elkarhozik.

commentes nikk 2018.01.25. 16:19:17

@arabok balrol: az elkárhozás jár hátrányokkal?

Thomas Dantes 2018.01.25. 16:20:43

Öööö...a borravaló szokás kérdése. Minden országban más a szokás, hogy kell-e adni, mikor kell adni, és mennyit kell adni.
Igen, ez az udvariassághoz tartozik. Nálunk, illik adni. Akkor nem adunk legfeljebb ha elfodathatlan volt a felszolgálás, az étel.

Thomas Dantes 2018.01.25. 16:26:09

Ja és aki azért nem ad mert pár száz forint is pár száz forint: rágjál szart, fillérbaszó bunkó.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 16:50:53

@arabok balrol: Nagy forradalmár vagy ecsém..:) Jó tudni, hogy vannak, akik nem csak a klaviatúra mögül próbálják bomlasztani az emberi civilizációt ! :)))

fáskerti elvtárs 2018.01.25. 16:57:23

Étteremben kedves és jó fej vagyok a pincérrel, nem ugráltatom, nem csicskáztatom, az ételt-italt megköszönöm, dicsérem, mosolygok. Poharat-tányért nem töröm össze, a vörösbort nem borítom ki, nem üvöltözök, nem zavarok másokat. Mégsem jutott eszébe még soha a pincérnek, hogy távozáskor elégedettsége jeléül párszáz (nagyobb fogyasztásnál -ezer) forintot nyomjon a kezembe.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 16:58:45

@arabok balrol: Épp arról szól a poszt, hogy nálunk kissé más a jattoláshoz való hozzáállás..

arabok balrol 2018.01.25. 17:13:02

@EU zászlót mindenhova!: nem ajanlatos a fillerbaszo posztertol varni az okossagot

ismerjuk ot, hat lelkes, de nem tudom miert nem fozocske blogot csinal

ki nem ismeri a BOSEG TORVENYET sikeres ember nem lehet

VaradiJanos 2018.01.25. 19:16:15

@arabok balrol: a betűkből is le kellett adnod a 10 százalékot? Pont kijött az ékezetekből?

Untermensch4 2018.01.25. 19:20:42

@commentes nikk: "az elkárhozás jár hátrányokkal?" Pl nem kapsz borravalót... :)

Untermensch4 2018.01.25. 19:24:37

@szepipiktor: "Nekem már az bűn, ha valki nem ismeri a helyes írámódot, ha valaki egyszerűen átlép definíciókon, törvényszerűségeken. Mert még mindig XXI. század (vagy XIII. kerület...)"

1) Megneveznéd azt a jogszabályt ami kötelezővé teszi a "helyesírási szabályzat" alkalmazását?

2) A (sztem nem létező) jogszabálytól függetlenül, amikor egy napon pl megváltozik vmelyik "szabály" akkor úgy érzed hogy az előző napig
a) Egy rossz szabályt követtél lelkesen.
b) Mindig is Óceániával álltunk háborúban
?

Untermensch4 2018.01.25. 19:28:08

@arabok balrol: A megrendelő látja hogy új a pizzafutár, megkérdezi: "Maga új? Mennyi borravalóra számít?"
"Még csak most kezdtem, iskola mellett futárkodok. A többiek azt mondták hogy maga nagyon sóher, ne számítsak semmire."
"Igen?! Itt egy ezres. Ne dobja szét a jattot a többiekkel... Mit is mondott mit tanul?"
"Alkalmazott pszichológiát."

Untermensch4 2018.01.25. 19:32:53

Éttermi jattolásra (ha nem koldulás vagy zsarolás a cél) ma már megoldható lenne olyan paypal-os donate-izé hogy az étterem honlapjáról a tényleg elégedett vendég megnézi hogy ki volt pl a szakács és ha nagyon finom volt akkor neki küld vmi elkölthető lájkot. Mert abban az esetben ha az étel kiváló ám a pincér kritikán aluli, a mostani rendszer teljesen igazságtalan.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.01.25. 20:05:54

@arabok balrol: Ajánlom figyelmedbe John D. Rockefellert. Nála fillérbaszóbb ember kevés volt a világtörténelemben. Vagy itt van a jelenkorban Warren Buffet milliárdos..

dandelion bit (törölt) 2018.01.25. 23:25:48

@Romanes eunt domus: nem a pizzafutár, ételkiszállító munkakörben van az, hogy a főnök lenyeli a borravalót, hanem étteremben.
Én ételkiszállítóként dolgoztam egy nagyon rövid ideig, ott megtarthattam a borravalót, azzal együtt se volt valami álommeló.
A borravalónak el kellene tűnnie a picsába, kellemetlen mindenkinek.

2018.01.26. 09:24:19

@dandelion bit: mondjuk hogy veszi el a tulaja jattot a futitól? a céges tárca mellé a sajátom, abba teszem a jattot, főnök megkapja a vétalárat mi köze az én tárcámhoz, bocsika, mindenhol pontosan fizettek, nem volt jatt

2018.01.26. 09:24:19

@dandelion bit: mondjuk hogy veszi el a tulaja jattot a futitól? a céges tárca mellé a sajátom, abba teszem a jattot, főnök megkapja a vétalárat mi köze az én tárcámhoz, bocsika, mindenhol pontosan fizettek, nem volt jatt

Sluck Ödön 2018.01.26. 20:35:28

@arabok balrol: Ha semmi különös 0% az inkább. Egyébként pont ezt feszegeti a poszt is. Ha nem jó a fizetés keress jobb munkát. Én sem kapok jattot. Megfizetik a munkámat és van mindig munkám mert jól csinálom. Nem is várom el a jattot. De a magadok fajta tönkreteszi a szolgáltatásokat.

Simon Géza 2018.01.27. 05:49:43

@commentes nikk: "miért nem jattolunk akkor a Lidl eladónak, a BKV pénztárosnak, a cipőbolti alkalmazottnak"

Esetleg mindenki adna egy tízezrest a pilótának repülés után. Vagy tizenötezret leteszel még pluszban egy 150k-s TV mellé, hogy az egész láncban, a tervezőmérnökig, mindenkinek jusson jatt.

Kjos 2018.01.27. 05:53:23

Már megint egy többedjére előrángatott téma, ugyanazokkal a félre-belemagyarázó ostobaságokkal.
1. értelmes ember átnézi az étlapot és/vagy rákérdez fizetéskor, hogy a számla tartalmaz- szervizíjat. Ha igen, akkor nem "szórja a jattot" ész nélkül.
2. Azért ma már ott van a kártyás fizetés lehetősége is egyre több helyen. A cikk által sugallt frusztrált emberek nyugodtan jelezhetik, hogy adnak borravalót, üssék a számlához. Így az hivatalossá is válik.
3. Nem kötelező, soha ne volt az. ki olyan helyekre jár, ahol "majdnem megverik", ha nem ad, az megérdemli. Ma már azért lehet választani.
4. Ha adni akarok, adok, ha nem, nem. A mértékét én döntöm el, a szolgáltatás minőségét fejezem ki vele. Meg kellene tanulni jelezni a személyzetnek véleményünket, akár elégedettek vagyunk, akár nem. Ha nem stimmel valami az étellel, azt értelmesen elmagyarázva elérjük a cserét bármikor. Aki nem ezt teszi, az végig rosszul érzi magát.
5. Pénzből élünk, ennek kialakult kultúrája van, beleszámoljuk a költségekbe. A példában emlegetett "panel réteg" pedig nem úgy él, ahogyan a példában van emlegetve.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.29. 12:16:46

@Simon Géza:
Jah, a bérkommentelők sem kapnak jattot, miért adnék a futárnak? Majd ha a kommentjeimért dobáljátok a jattot, lehet róla szó...
süti beállítások módosítása