Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Megmutatom, hogyan tudsz otthon profi rendszert felépíteni csekkekből!

2017. december 27. - Szarvas Norbert

profi_rendszer_csekkekbol.png

Amikor meglátom ismerőseimnél, hogyan "rendszerezik" a szerződéseiket, csekkjeiket, akkor egy igen erőteljes hányinger fog el és csak a fejemet fogom. Az a baj, hogy a "behányok mindent" a mappába rendszer egyáltalán nem működik, és valójában egy egyre terebélyesedő porfogónak tekinthető, ami totálisan diszfunkcionális...

Te is észrevetted már, hogy minden papírt elraksz, de soha semmit nem találsz meg, amire szükséged van? Nézzük meg, hogyan vethetsz ennek véget...

#1 Nyissál egy havi mappát a papíroknak

Teljesen világos számomra, hogy nem fogsz minden nap a családi papír-könyveléssel foglalkozni. Viszont azt gondolom, hogy nem túl nagy áldozat, ha minden hónapban 1 órát rászánsz a papírmunkára és a rendszer bővítésére. Éppen ezért a legfontosabb, hogy minden számlát, csekket, szerződést egy helyen tárolj addig a pillanatig, amíg fel nem dolgozod őket (a fizetés nem= feldolgozás).

 

#2 Scannelj be mindent

A rendszer legfontosabb alapelve a követhetőség és visszakereshetőség. Azt látjuk, hogy papír alapon szinte lehetetlen küldetés mindezt megvalósítani, hiszen bonyolult, fáradalmas és lassú a mechanizmus. Szerencsére ott van nekünk a számítógép, ahol könnyen és egyszerűen tudunk nagy mennyiségű dokumentumot tárolni. Éppen ezért minden hónapban egyszer fogod magad és a "havi mappában" összegyűlt papírmennyiséget feldolgozod, azaz bescanneled!

Minden oldalt a befizetési bizonylatokkal be kell scannelni, mert probléma esetén minden oldalt be kell majd mutatnod!

 

#3 Profi adminisztráció a számítógépen

A scannelés önmagában semmit nem ér, ha mögötte nem építettél ki egy logikus rendszert, aminek segítségével könnyen és gyorsan tudsz keresni szükség esetén. A kereshetőség miatt a legfontosabb, hogy minden egyes bemásolt dokumentumot nevezz át (pl.: UPC számla_2017_12).

Nézd meg az én mappastruktúrámat mintának:

ke_pernyo_foto_2017-12-27_10_33_39.png

Nagyon fontos, hogy minden tematikus mappán belül is kategóriákat hozok létre és mindezt időrendben elválasztom egymástól. Ez azt jelenti, hogy például a havi gyakoriságú kiadás számlák almappában minden hónapnak létrehozok egy almappát, ahova az adott hónap összes számlája és befizetési igazolása kerül.

Mivel szerződés nem túl gyakran kötök magánemberként (nem veszek minden nap telefont), ezért ott az éves időbeli elhatárolást alkalmazom, így van szerződések2016 és szerződések 2017-es mappám is. Nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban határozd meg az adott dokumentum helyét, mert így a jövőben sokkal könnyebb lesz előkeresni bármilyen papírt vagy befizetés igazolást.

Szinte kötelező minden befizetés igazolást (csekk) elrakni egy tematikus mappába (pl.: mosógép hitel), mert amennyiben a bank valamit elront, akkor te két kattintással tudod bizonyítani, hogy mindent befizettél...

 

#4 Offline tematikus mappák megnyitása

Én mindig szorgalmazom az úgynevezett "kettős könyvelést" magánszemélyek részére is, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a számítógépen létrehozott kategorikus rendszerhez hasonlóan a fizikai számlákat, szerződéseket is elrendezed. Mivel optimális esetben itt már nem kell annyira keresgélni, ha valami hirtelen kell, így elég nyitnod:

  • egy szerződéseim mappát, ahova mindent raksz, ami szerződés
  • egy számlák mappát, amit minden évben újranyitsz (számlák 2016, számlák 2017) és minden bugyiba egy havi számlát pakolsz bele (tehát lesz összesen 12 bugyi a mappában)
  • egy megtakarításaim és hiteleim mappát, ahova minden bugyiba külön gyűjtöd az adott megtakarításnak/hitelnek a befizetési igazolásait, hogy egy helyen legyenek

Nem szabad halogatni, így automatikusan, amint az adott havi mennyiséget bescannelted, azonnal helyezd el a tényleges számlákat a mappákban, hogy ne legyen kavarodás!

#+1 Vegyél egy hordozható meghajtót, amire fél évente felmásolod a számítógépedről a mappákat, hogy véletlenül se vesszenek el az adatok meghibásodás esetén.

 

 

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2017. december. 27. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8313526589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fődíszpinty 2017.12.27. 11:15:40

Hasonlót "üzemeltetek én is, de ez a szkennelés jó ötlet. Én a családi kasszát bevételi és kiadási oldalon is időszakonként vezetem. Mindig jó látni ahogy változik a családi vagyon. A havi pontos könyvelés legalább évente egyszer egyszer az összes kiadásról pedig azért fontos számomra. mert látom, hogy hol lehetne alaposan spórolni ha beüt a krach. /Ez a B terv fontossága/. Mindig itt a két ünnep között csinálom meg az év lezárását, visszamenőleg 20 évre megvannak a mappák a padláson :)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2017.12.28. 01:50:46

Ez a "félévente" mentés mondat fájt.

brlv24 2017.12.28. 02:00:58

@eMeL: Eggyel jobb, mint évente...:)

Nylul 2017.12.28. 04:41:22

Haat nemtom.. Lehet, hogy nagyon egyedi vagyok, de én néhány navos csekken kívül évek óta nem láttam semmi papíralapú ilyesmit, azokat is szépen online utalom. A bankom meg intézkedik a tárolásról. Ami private szerződéseket kötök (net, mobil, lakáskassza, biztosítás, etc) egyrészt számosítva évente nagyon durva túlzássak 1-2 (az idén egy sem volt - illetve egy kgfb, de az is felhóben van),, másrészt mindig kapok hozzá puccos mappákat.

Ezzel kb azt akarom mondani, hogy a mai napig megvannak 2000-2004-es bérjegyzékeim, számláim, azok fizetési igazolásai szépen lefűzve, sok sok mappában, életem első mobil hűségszerződése - hóthalál feleslegesen, egy egész polcnyi terjedelemben.
Ehhez képest az elmúlt 10+ év összes papírja (zömében csak szerződések) elférnek egy 50 centi magas, A4 alapterületű helyen.

Szóval én ezt nüánsznyit túlagyalásnak érzem. Dijnetre minden, és onnan csak a visszaigazoló emaileket kell archiválni..

És még egyszer: Simán lehet, hogy ez csak az én világomban működik így, de akkoris nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen szofisztikált, saját archív rendszert megéri működtetni. Ennél vannak jobbak is.

KolompárRómeó 2017.12.28. 07:52:37

Egy Google Sync csodákra képes. Ingyé van, 15 giga méretű, bármit módosítunk, azonnal a felhőben van.

Meghal a merevlemez, ellopják a gépet, fél év munkája ha elvesz, nagyon rosszul esik.

Arról nem is beszélve, hogy ha egynél több gépen dolgozik az ember, vagy a család más tagja is szeretné látni, szerkeszteni másik gépről, akkor mindegyiken az aktuális verzió található.

gigabursch 2017.12.28. 09:50:47

Magánemberként 5 office 365 liszensz 30.000 ft 1 tb felhővel. Mit nem tudok oda eltárolni?
Picivel többért már 5 tb még több liszensszel.
Nameh van egy két terrás külső vibyó is.
Acél-aluminium-réz bélekésű dobozkában. Totális Faraday kalicka.

ZOH 2017.12.28. 10:43:09

mindent utalok vagy csoportos beszedessel fizetek, igy egyetlen helyen megvan minden befizetesi bizonylat, a bankszamlakivonatomon, netbankban is, meg papiron is

aki 2017-ben kepes a postan sorban allni a csekkekkel, az vagy kurvara raer, vagy hulye :-)

Szarvas Norbert 2017.12.28. 11:24:30

gyerekek:) direkt ezért írtam csekk helyett "befizetési igazolást" ! Lehet a végtelenségig ragozni, de remélem mindenkinek sikerül a lényeget leszűrni saját maga számára

commentes nikk 2017.12.28. 12:00:47

Teljesen kizárt, hogy ennyi időt elbasszak ilyen értelmetlen ökörségre.

Nylul 2017.12.28. 13:13:24

@Szarvas Norbert: Az index címlapja (ok, ahhoz nincs sok közöd):
Még mindig gondot okoznak a csekkek?
Hogyan tudsz otthon profi rendszert felépíteni csekkekből?

Cím: Megmutatom, hogyan tudsz otthon profi rendszert felépíteni csekkekből!
Első mondat: Amikor meglátom ismerőseimnél, hogyan "rendszerezik" a szerződéseiket, csekkjeiket, akkor egy igen erőteljes hányinger fog el és csak a fejemet fogom.

Szarvas Norbert 2017.12.28. 16:36:32

@Nylul: oké és nézd meg a cikket, hogy ott csekk vagy bef igazolás van használva

el kell fogadni, hogy sokan vannak, akik csekkeznek míg mások már nem. A csekket mindenki megérti és rövid (elfér a címben), míg a befizetési bizonylat egyrészt kevésbé egyértelmű a széles olvasóközönségnek, másrészt túl hosszú lesz tőle a cím

Szarvas Norbert 2017.12.28. 16:37:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: azért mert egyszer úgy jársz, hogy a szolgáltató nem találja a befizetésedet és igazolnod kéne mondjuk visszamenőleg és ilyenkor vakarod a fejed

vagy mondjuk kijön egy 50 ezres vízszámla, felhívod a szolgáltatót, akik elkezdenek a fogyasztási adatokkal dobálózni és te csak úgy tudod lekövetni, ha végig nézni hónapról hónapra a számla adatait

VT Man 2017.12.29. 01:10:09

Az utolso pont vicc, a tobbi kb. Jo.

Cloud backup kell, napi automata backuppal, pl. cloudberry backup programmal.

commentes nikk 2017.12.29. 10:48:56

@Szarvas Norbert: a számlák a szolgáltatónál is megvannak. Ha az óraállásra gondolsz, az más.

Szarvas Norbert 2017.12.29. 11:13:25

@commentes nikk: oké és azt hogyan szerzed meg azonnal egy kérdéses helyzetben, amikor éppen a telefonos ügyfélszolgáltattal vitatkozol? (true story)

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2018.01.05. 19:54:00

@Szarvas Norbert: Ez csak a legutolsó számlánál érdekes. Ha az előzőt befizetted, a következőn szerepel ennek az elszámolása és a nullás egyenleg (illetve a most fizetendő adag). Azaz innentől kezdve minden korábbi számlát eldobhatsz, hiszen maga a szolgáltató igazolta, hogy felőle minden rendben.
süti beállítások módosítása