Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

Magyarországon a Big Mac európai (ár)színvonal

2017. november 20. - Szarvas Norbert

bic_mac_arszinvonal.png

Gyakran hivatkozunk és panaszkodunk a "bezzeg nyugaton" fizetésekre. Hiszen ott könnyebb a boldogulás, jobb a megélhetés, minőségibb az élet. Mindezt általában a "szomszéd Jocitól" szerzett információból vesszük ki, aki elment szerencsét próbálni németbe vagy londonba. De mi ebből a valóság? Egy nagyon izgalmas adatsorra bukkantam!

22008256_319859581816668_4896189077885715230_n.jpg

 

#1 A Big Mac menü mindenhol szinte azonos

Oké, Angliában ez alapján lényegesen drágább, közel 800 forinttal. Viccet félretéve mindegy, hogy kenyeret, sajtot vagy Big Mac menüt akarunk vásárolni, valamivel biztosan olcsóbban jutunk hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, mint a vizsgált további 3 országban.

Ilyen alapon érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az alacsonyabb bérek és az alacsonyabb árszínvonal közötti relációt milyen mértékben borítja fel "külföld" és a magyar bérek közötti hányados? Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy miközben mondjuk a kenyér nálunk 20%-kal olcsóbb, mint a németeknél, addig a bérekben található egy többszöröződés.

#2 A bérunió egyáltalán nem lenne jó nekünk

Az egész összehasonlítás a bérek közötti különbségekből indul ki. Egyre hangosabbak azok a hangok (tipikusan Európa perifériáján elhelyezkedők tagországok), amik béruniót, azaz közel azonos fizetéseket követelnek. Ők abban gondolkodnak, hogy a magyar pénztárosnak ugyanannyit kellene ugyanazért a munkáért kapnia, mint a németnek.

Ez egy nagyon divatos és jól hangzó elképzelés, aminek ugyanakkor (félő, hogy...) semmilyen létjogosultsága nincsen. Különösebb kutatás nélkül három, számunkra kifejezetten fontos következményt feljegyezhetünk, amiből kiderül, hogy a mostani "szabad bérezés" minket véd meg, míg a bérunió ellenünk dolgozna...

  1. A piac beépítené az áraiba és mindent "nyugati áron" számolna
  2. Magyarországon a levert termelőipart felváltotta a szolgáltatás alapú "összeszerelő ipar", azaz leginkább a hozzánk érkező multi-gyárakból akarunk boldogulni. Ma azért vonzó Magyarországra települni, mivel logisztikai szempontból kulcsfontosságú az országunk elhelyezkedése, másrészt olcsóbb a magyar munkaerő

    Ha a magyarnak kötelezően annyit kellene fizetnie, mint a németnek (és közben megmaradnának a ma ismert magasabb magyar adók), akkor nem érné meg a továbbiakban pl.: az Audinak Győrben összeszerelni az autóit, hanem menne keletebbre
  3. A 2-es pont következménye pedig egyfajta társadalmi-gazdasági összeomlás lehetne, hiszen a multik kivándorlásával növekedne a munkaerőhiány, miközben az "egységesített" árunió miatt drágulna az élet

Azt gondolom, hogy az igazság nem sarkos. Kellenek a bérunióhoz hasonló érdekérvényesítő kezdeményezések, hiszen a multi lehetőleg minél kevesebbet akar fizetni, a munkás pedig minél többet. Viszont a munkás van kiszolgáltatott helyzetben. Ezeknek a kezdeményezéseknek a legfontosabb feladata, hogy hallassák a hangjukat és ösztökéljék a multit.

# Külvárosi 55nm-es panel 70 millió forintot? KELL

Vegyük észre a táblázatban a bal oldalsó részt is, ami a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok árait hasonlítja össze. Talán ez alapján megérthető, hogy ma Magyarországon miért "könnyebb" saját lakáshoz jutni, mint mondjuk Németországban vagy Angliában.

Ami itthon 19,7 millió, az Angliában 79,4, Németországban pedig 73,2 millió forint a legfrissebb adatok alapján. Mindenkit figyelmeztetnék arra, hogy per pillanat Magyarországon egy átlagos családnak sokkal könnyebb lakáshoz jutnia (hitelből). Ha létrejönne a bérunió, akkor a piac azonnal beépítené az áraiba a többletet, mint ahogyan megtette a CSOK esetében is.

Tehát bérunió esetén ne csak növekvő bevétellel, hanem drasztikusan dráguló élettel is számolnunk kellene. Másik oldalt viszont mégis érdekes koncepció lenne egy olyan magyar társadalom víziója, akik akár a németekhez hasonlóan nem ájulnak el az áraktól, ha külföldre mennek. 

Kérdés, hogyan alakulna a jövőbe ebben az esetben? Az egész társadalmunk a gazdagabbak-szegényebbek egyensúlyára van berendezkedve. Ha az EU létrehozná a béruniót, akkor képes lenne találni magának "újabb" perimétert? Mihez vezetne, ha megszünnének a társadalmi és fizetésbeli különbségek?

Te mit gondolsz erről? Szerinted biztosan jó lenne, ha az EU beavatkozna a piaci folyamatokba és béruniót hozznának létre?

►►►►

Elkészült, nézd meg!: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1913309651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.11.20. 18:09:06

A bérunió a feltétel nélküli alapjövedelemhez hasonlóan káros utópia - legalábbis pillanatnyilag.

Tudomásul kell venni, hogy a jelen élethelyzetben az EGYETLEN valódi versenyelőnyünk az olcsó relatíve jól képzett munkaerőnk. És ebben sajnos ráadásul versenyben vagyunk a környező országokkal.

ludwigvan 2017.11.20. 18:31:35

Nem szeretek személyeskedni, de sajnos erre az arrogáns megközelítésre ez a legjobb válasz:
Ha a cikk írójának százezer körüli fizetésből kéne megélnie, mint ahogy nagyon sok magyarnak kell, akkor egyből jobb ötletnek tartaná a béruniót.
Ezeket a táblázatokat azoknak kéne mutogatni, akik vidéki városi rádióbemondó vagy tévés operatőr vagy kiadványszerkesztő munkából mennek ki ötszörös fizetésért takarítónak Angliába, és elmagyarázni nekik, mért jártak ezzel kurva rosszul.

Fánkevő Fáncsi 2017.11.20. 18:56:36

Nem tudom mi még itt a magyarázni való.
Gyakorlatilag csak a ingatlan az ami arányosan tükrözi a fizetések közötti különbségeket.
Négyszeres átlagfizetés négyszeres ingatlan ár. Azt nem tudom , hogy erre miért az a következtetése az ürgének, hogy a németnek nehezebb saját lakáshoz jutnia, mert ebből ez nem következik. Ellenkezőleg, mivel az élet összes többi területe relatíve olcsóbb a németnek, ezért lakásra jóval több marad. Különféle hitelek kedvezmények ott is vannak, még több is mint Magyarországon. Arról nem is beszélve, hogy a általában a német lakóingatlanok sokkal magasabb színvonalúak mint a magyar, egyszerűen ott német alkatrészekből és alapanyagból, német mentalitással építkeznek, itt meg magyarból, balkáni és ruszki mentalitással. Nagy a különbség az végeredményben, 1 német m2 nem ugyanaz mint 1 magyar m2.

#szájbergyerek# 2017.11.20. 19:09:46

Azt kellene összehasonlítani, hogy hány órát kell dolgozni egy liter benzinért itthon, a germánoknál, a tótoknál, meg angol honban.

Persze ezt el lehet játszani kenyérre, tejre sajtra, Big Mac-re meg lakásra is.

Mindjárt nem lenne olyan szép a világ...

Továbbá ha mondjuk külhonban háromszoros bérek mellett az árszínvonal kétszerese a hazainak, akkor ugye több marad a hónap végén.

Na erre kezdenek rájönni a nagyokosok, hogy most már ideje lenne a béreket is emelni, nem csak az árakat. (Sőt! Lehet, hogy mostantól fordítva kellene csinálni.)

agarik 2017.11.20. 19:19:20

Tehát a cikk azt mondja "szegény vagy, törődj bele, nem lesz jobb".

Én azt mondom: ANYÁDAT.

A táblázat meg értelmetlen, mert fel kéne tűntetni a FIZETÉSEKET is hogy értelmezhetőek legyenek az árak.
Ugyanis az nyilvánvaló hogy az étel nevetségesen kevésbe kerül máshol.
A lakásárakkal önmagában szintén nincs mit kezdeni, lévén számításba kell venni az ország infrastrukturális felépítését, azaz pl. adott országban 99% albérletben lakik-e, mekkora a költözési lehetőség stb.
Pl. errefelé 5,000,000 HUF egy gépkocsi. Az USA-ban már 30,000 HUF-tól lehet kocsit kapni (100 $).

Lehetne hasonlítgatni létminimumot, minimálbért, meg "szegénységi küszöböt" ahogy a statisztika hívja (segítek: ez az ország 99%-ban szegénynek minősül az alapján).
Ez így lófasz.

@Ad Dio: A "munkaerőnk" nem képzett idestova 20-25 éve (leszakadó oktatás, nem megfelelő kompetenciák stb.).
És a munkaerőnk nemlétező, mivel a minimálbér a létminimum 50%-a.
Tovább a cégek nem tartanak igényt képzett munkaerőre. Rabszolgákra tartanak igényt aki nem gondolkodik, ellenben bármikor kidobható, viszont önmagától képtelen váltani mert a cég olyan időbeosztást kreál ami elvágja a cégen kívüli teljes külvilágtól. Ami természetesen oka annak is hogy fogy a magyar. Hiszen nincs lehetőség magánéletre, így kapcsolatok építésére, így párosodásra.

Dr.Démonmac1 2017.11.20. 19:37:48

Sajnos országonként eltér a hamburgerek íze, és minősége.
Bár már nem eszem big macet - mert egészségtelen a gyorskaja.

tireless treehugger 2017.11.20. 19:39:56

Big macben nem vagyok otthon, de a német-angol sajt kenyér és tej messze sokkal jobb minőségű. Trappistát karavánt óvárit még a kutyának sem venném meg, a lóhúgyszerű magyar tejtől kiakadok, kenyérből meg csak kisüzemi ehető de még azt is jobban csinálják nyugaton.

A fizetéssel inkább nem cukkolok senkit. A munkaidővel végképp nem, a munkakörülményeket meg sem említem, a társadalmi feelinget hagyjuk inkább, és a rögbimeccsek hangulatával sem akarok fárasztani senkit. Hogy a lányok nem ragadnak azt pedig már kár is volna előhozni. Mit is hagytam ki?, hát elég sokat.

Persze hülye aki kiment, sőt olyan hülye hogy haza sem akar menni.

felső határ nincs 2017.11.20. 20:20:32

a bérunió a gazdagoknak nem érdeke, tehát nem lesz

és ha lenne, akkor nyugati árak következnének

a multik keletre településétől való para viszont túlzott, Németország is rengeteg mindent gyárt és nem települtek azok a cégek sehova

sunabajnok 2017.11.20. 20:24:57

Én a saját No-i viszonyaimat tudom példának hozni. Két felnőtt bére,abból az egyik bőven fedezi a lakhatást,étkezést,autót,szabadidős költségeket. A másik bér a számlán pihen. Mi kinéztünk egy kis sörházi ingatlant, 75 ezer €-ért,amiért mindössze 5 évig kell az egyik bért eltenni úgy,hogy nem nyomorgunk egy fizetésből.
Nem kell a szeptemberi fizumat az iskolára költeni, az autóm tankja 60l-es,bőven elég a szabadidős tevékenységre és bevásárlásra,mert a tömeg közlekedés megfizethető és professzionális.
A szegények is ehetnek,mert egy 800g-os főzelékkonzerv 85 cent, Magyarországon 800 forint(2,50€)
Mindannyiunknak van élet és felelősségbizosítása.
Ezek olyan alap dolgok itt,amiről otthon álmodni sem mertünk.
Itt nem fura,ha valakit látsz a Media marktból egy 5nm-es tévével kijönni,mert ha nem is megtakarításból vette,akkor 1-2%-os kamatozású hitelből, ahogy engem se vágott földhöz amikor meghalt a mosógépem,és 650€-ért vettem egy kombigépet.
Itt nem hívogatnak a főnökök szabadnapom,hétvégén,mert az a családodé. Nincs erősen ajánlott túlóra sem, és nem te veszed a szerszámaidat,munkaeszközeidet. Itt a szakszervezet nem csak a tagdíjat szedi be,hogy aztán karácsonykor hozzád vágjon egy doboz szaloncukrot,hanem itt kökeményem odacsapnak a vezetőségnek,jogtalanág esetén.
Mivel ezeknek a lehetőségeknek 1%-a sem lesz megvalósítva Magyarországon, az emberek csak elmenni fognak,visszamenni semmiképp.

felső határ nincs 2017.11.20. 20:31:08

@sunabajnok: nagyon nagy újdonság h Németországban magasabb az életszínvonal mint itthon, vagy mint az EU 80%-ában, vagy mint a világ 95%-ában...

Mit akartál mondani ezzel?

felső határ nincs 2017.11.20. 20:32:28

A big mac mondjuk mindenhol szar, meg a meki is, de életem legszarabb mekis kajáját az osztrák autópálya mellett ettem.

fifibá55 2017.11.20. 20:32:37

.....
A munka bérét kell csökkenteni.
ELSŐ GYÁROS
Azt nem lehet, most is lázonganak,
Hogy meg nem bírnak élni, a kutyák,
S van is tán a panaszban egy kicsi,
De hát ki mondja, hogy nősüljenek,
Ki mondja, hogy hat gyermekök legyen.
MÁSODIK GYÁROS
Erősebben kell hát befogni őket,
Dolgozzanak fél éjjel gyárainkban,
Elég pihenni a másik fele,
Kinek álmodni úgysem célszerű.

(Madách: Az ember tragédiája, londoni szín)

felső határ nincs 2017.11.20. 20:39:30

@agarik: 'Pl. errefelé 5,000,000 HUF egy gépkocsi. Az USA-ban már 30,000 HUF-tól lehet kocsit kapni (100 $).'

Akkor kezdheted importálni, okoska.

felső határ nincs 2017.11.20. 20:42:38

@ludwigvan: így van a béruniót maximum olyan debileknek lehet eladni akiknek annyi eszük van hogy 100ezret keresnek

te tényleg azt hiszed, hogy 30 éve senkinek nem jutott még ez az eszébe, vagy 2004 óta? Elfelejtették ezt a zseniális 5letet?

Pedig csak szólni kellett volna hogy béruniót akarunk! És kitől kéne elvenni amivel emelik a bérünket? Phásszeg.

felső határ nincs 2017.11.20. 20:48:38

Bérunió helyett természetesen ezt a kommunista neoliberalista fasságot fogjuk kapni:

'Cselekvési tervet terjesztett be hétfőn az Európai Bizottság (EB) azzal a céllal, hogy mielőbb felszámolják a nemek közötti bérszakadékot, amelynek mértéke a legfrissebb adatok szerint átlagosan 16,3 százalék az Európai Unióban - írja az MTI.'

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_a_baj_a_berekkel_lep_az_eu.651542.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Azaz már nem az fogja eldönteni, hogy kiből lesz vállalatvezető, hogy mennyire keményen hajt érte, hanem az h milyen nemü.

És utána, hogy milyen a bőrszíne. Ergo ha neked van egy céged akkor az EU majd megmondja h az igazgatótanácsban hány nőnek és hány ci***nynak kell lenni. Az USAban már így megy, tehát nem maradhatunk le.

faszom az automata cenzúrátokba is

Brix 2017.11.20. 21:08:01

Szerintem bérunió nem lehetséges, de el kell indulni mostmàr a gyorsutemű bérkonvergenciànak...Valójàban a nyugat béreket a nàlunk és a többi kizsàkmànyolt orszàgban megtermelt extraprofitból tartjàk fenn...A V4 orszàgok fel fognak zàrkózni a nyugathoz, mert itt él a vilàg egyik legjobb, legkreatívabb munkaereje...Màsrészt, homogén " fehér " tàrsadalmak vagyunk ...Az első az lenne , hogy megdràgítsuk magunkat: 30%- os deviza- felértékeles....Nem kell félni, " nem mennek keletebbre " ( ez telephely elmélet...itt vagyunk Európa szívében, München mellett) Ki fogjàk és ki tudjàk fizetni a magasabb béreket is! Tér van bőven felfelé!

Tamas975 2017.11.20. 21:16:47

Elég csak azt megnézni, hogy Németországban olcsóbb a magyar Pick téliszalámi, mint itthon. Ha ott veszek tíz dekát, többet tudok eltenni lakásra :)

tireless treehugger 2017.11.20. 21:25:34

@felső határ nincs:

Szerencsére az eu nem mondja csak javaslatot tesz. Liberalizmus. Gyagyásoknak el kell mondani hogy lehet másképp is.

Az egyenlőség jó dolog például itt moroghatsz ahelyett hogy a kisfüstösbe lennél száműzve. De ez sem kötelező, szóval ha úgy gondolod hogy igaz magyar férfiemberek közé vágysz akkor máshol keresd, mert itt zsivány ci..ány jász kun román nő meleg transz akármi is akad.

>>... hogy kiből lesz vállalatvezető, hogy mennyire keményen hajt érte, ...

Ebben tudok segíteni, rendes helyen nem kell a vezetői pozícióért hajtani, adják a nagy tudás megfelelő személyiség és megbízhatóság mellé. Tudod, főnök, tehát 2 órát dolgozik, lefőzi a kávét a beosztottaknak, elbeszélget velük, lemegy a konditerembe edzeni, órákig lóg a szociálmédián közben nagyokat posztolgat, olvasgat, ....

felső határ nincs 2017.11.20. 21:33:05

@tireless treehugger: 'Szerencsére az eu nem mondja csak javaslatot tesz. Liberalizmus.'

Lótojt, gondoljunk az uborka szabvány görbületére.

tireless treehugger 2017.11.20. 21:33:31

@Brix:

>> ...mert itt él a vilàg egyik legjobb, legkreatívabb munkaereje...

Bizonyítéknak ott van a saját országuk.

felső határ nincs 2017.11.20. 21:36:10

@Tamas975: A Pick szalámi ott olcsóbb, ahol többet vesznek belőle, ill. a helyi versenytermékek is számítanak.

Idehaza szinte konkkurenciamentes, de Európában azért sok minőségi olasz meg spanyol jó minőségü szalámi támaszt versenyt a Pick-nek.

tireless treehugger 2017.11.20. 21:42:04

@felső határ nincs:

Sztenderd, így szokás a darabárunál.
Attól még visszavonták.
Csúnya gonosz eu, odafigyeltek a nyekergőkre.

Rotoxis 2017.11.20. 21:44:41

Sunabajnok leirta, hogy Nemetorszagban tejjel mezzel folyik a Kanaan. Ez viszont itt Ausztria. Itt a legolsobb a parizer (15 €/kg), a normalis, minösegi felvagott´18-30 € között van. A sajtok ugyszinten 17-22 € között. Egy igazi, jo minösegü kenyer 4-5 €. Persze ennel olcsobban is lehet vasarolni, de akkor ugyanazt a minöseget kapod, amit Magyarorszagon.
Egy csalad lakhatasa berlakasban legalabb 600 € havonta, sorhazi ingatlant pedig 450.000 € alatt meg sem mutatnak, azt is legfeljebb valahol videken.
A fezetesekröl (nettoban)
Takarito 1000 €, raktari munkas, szalagmunkas, csomagkihordo 1400-1600, irodista kisasszony 1400-1500, szakacs, konyhafönök 1800, korhazi apolo 2000, szakorvos 4000 €.
Kisgyerekeseknel problema, hogy bölcsöde nagyon keves van, az is fizetös, az ovodak jellemzöen 8 es 16 ora között tartanak nyitva, ami mellett egy anyuka nem tud teljes allast vallalni, reszallas pedig csak korlatozott szamban van.
Sokkal többet es ppontosabban kell dolgozni, mint Magyarorszagon, a magasabb fizetes magasabb elvarasokkal is jar. Az meg egy ökörseg, hogy nincs tulora ös csak ugy szorjak a szabadsagot a nep köze. Nekem a ki nem vett szabadsag es a tulora együtt ebben az evben meghaladja a 400 orat. Egyebkent addig jo, amig nem fizetik ki a tulorat, mert az exrta jövedelmet szarra adoztsatjak, alig marad meg belöle valami.

Lehet szamolgatni.

Nancsibacsi 2017.11.20. 21:44:47

@ludwigvan: "Ha a cikk írójának százezer körüli fizetésből kéne megélnie, mint ahogy nagyon sok magyarnak kell, akkor egyből jobb ötletnek tartaná a béruniót."
De hát miért keresnek ők olyan keveset? Ha KICSIT - nem nagyon, csak kicsit - tudnak JAVAzni és SQL-ezni, rögtön dupláját, tripláját kereshetik. Ha KÖZEPESEN, akkor a négyszeresét. Ha NAGYON, akkor 6-8-szorosát. És itt most nem atomfizikáról beszéltem, hanem aránylag könnyen tanulható szakmáról, amiből 4 hónapos, meg fél éves, működő tanfolyamok is vannak, és akár +1 millió munkavállalót is simán fel tudna venni a piac.

Nancsibacsi 2017.11.20. 21:46:00

@Fánkevő Fáncsi: "Ellenkezőleg, mivel az élet összes többi területe relatíve olcsóbb a németnek, ezért lakásra jóval több marad."
Pl. a bölcsőde, ovi is sokkal olcsóbb ott. Ja, nem :-D

Untermensch4 2017.11.20. 21:48:22

Norbi, szájbergyerek már pedzegette hogy ez így gáz. Mivel a bigmac szabványos, az a releváns felmérés/grafikon hogy mennyi munkaórát kell (átlag és medián kereset) kifizetni egy bigmac-ért. Vagy egy liter tejért, benzinért, egy nm lakásért.

felső határ nincs 2017.11.20. 21:50:37

@tireless treehugger: Pont ezért kell leállítani az EU fa**ágait. Ez is a soros terv része, a nőkvóta és a né**rkvóta.

Ekkora baromságot! És mindig a z**ók találják ki másoknak a nyílt társadalmat, míg náluk zártabb maffia a világon nincs.

Soros, akinek ugyanolyan zs**ó feje van mint az ükapjának aki Egyiptomból szökött ki 2000 éve Mózes vezetésével, 100 generáción keresztül nem keveredett egy rokona se senkivel csak zsi**val. Tök mindegy hogy Egyiptomban, Pesten vagy az USAban élt akkor a Soros klán.

Ő nem kajálja be a multikulti mocskot azt a fehér embereknek tartogatja.

Untermensch4 2017.11.20. 21:52:01

@Nancsibacsi: Hát én csak egyetlen, németektől magyarisztánba települt egyedülálló anyával találkoztam mostanság... neki vhogy felhasználóbarátabb volt a német rendszer. Az egész egyben, nem kimazsolázgatva a bölcsi, ovi meg a lakbér számait.

Untermensch4 2017.11.20. 21:56:41

@felső határ nincs: "Pont ezért kell leállítani az EU fa**ágait. "
Úgy általában a túlszabályozást kell leállítani. Akár eu-s akár magyar.

ludwigvan 2017.11.20. 21:58:03

@Nancsibacsi: Hát ez jó! Szóval, szerinted egy 4 hónapos tanfolyamot végzett, közepes tehetségű programozó munkája pont négyszer annyit ér, mint egy ápolóé vagy egy tanáré, óvónőé. Na, ezt hívom én arroganciának.

felső határ nincs 2017.11.20. 22:01:58

@Untermensch4: A túlszabályozás tényleg rossz, de ilyen a kommunista tervgazdaságban nem volt h nőkvóta lesz baszki.

Nagyon sok sikeres nőt ismerek, tisztelek. Olyan munkahelyen életemben nem dolgoztam a magyar ugaron se, ahol a nők egy centtel kevesebbet kerestek volna ugyanazért a munkáért, ami teljesen oké.

De nem, baszki, ez sem elég. Ezután, azért a munkáért is meg kell majd fizetni a nőket, amit nem akarnak megcsinálni, saját döntésük szerint, a férfiak meg igen.

Ez agyrésm baszki!

sunabajnok 2017.11.20. 22:04:25

@Rotoxis: Nem azt írtam,hogy kánaán van. Hanem azt,hogy Magyarországon szocializálódva mi Németországban nagyon jól élünk.
Ausztria jóval drágább,a fizetések is magasabbak mint itt az Ndk-ban. Ha a kelet német átrongyol nyugatnémetbe,jóval könnyebben él,mert magasabb a bér is,viszont itt még mindig kevesebbet keresnek. Én 68centért veszem a tejet, ismerősök Münchenben,Hamburgban többért.

felső határ nincs 2017.11.20. 22:04:48

@ludwigvan: ezek szerint tanárból meg ápolóból nincs hiány

így müxik a piac, persze nem lehet mindenki programozó, hisz van aki szerint az SQL könnyü, de aki életében nem programozott, vagy még felhasználói szgép-ismeretei is csak alig vannak, annak bizony nem könnyü

ludwigvan 2017.11.20. 22:07:44

@felső határ nincs: Debilek a százezret keresők? Figyelj: szerintem te egy köcsög vagy.

#szájbergyerek# 2017.11.20. 22:10:06

@Nancsibacsi:
Ugye azt maga sem gondolja komolyan, hogy valakit felállítanak a szalag mellől és fél év alatt megtanítják "jól" java-ra meg sql-re? (Meg hogy egyáltalán van neki annyi tartaléka, hogy addig száraz kenyéren kihúzza valahogy meg kifizesse a tanfolyamot.)

Bizonyára azokból sem lett mind "nagyon jó" java/sql programozó, aki eredendően az akart lenni.

Átlagembernek a programozás igenis "atomfizika". Ha mindenki képes lenne rá,, nem lenne ennyire jól megfizetve.
Persze legyen is megfizetve a tudás de talán a gyári munkásnak sem kellene éhen éhen dögleni. Ön nem így gondolja? Esetleg aki nem programozó, az nyugodtan kösse fel magát?

felső határ nincs 2017.11.20. 22:10:52

@ludwigvan: Nem, a százezret keresők nem mind debilek, bár a nagy részük az.

Aki viszont a bérunióban hisz, vagy reménykedik, az egytől egyig debil.

Rotoxis 2017.11.20. 22:30:07

sunabajnok! csak kivancsisagbolo kerdezem. A munka szempontjabol van különbseg a ket resz között? Munkamennyiseg, munkamoral, munkafegyelem, stb.
Harminc eve nem jartam az ndk-ban, szivesen megneznem. MErre menjek?

csakférfi 2017.11.20. 22:46:23

@sunabajnok:
Basszus nem is értem miért célország a migránsoknak németország?
Öcsém ez a sík hülye posztoló megdumálja karöltve néhány kommentelővel hogy Mo.-on jobb.
Basszus cnc esztergályos vagyok 4 eurós bérrel.
Amúgy meg megnézném az albérlet árakat ha minden vendégmunkás beadná a felmondását.
A pofám leszakad ettől a hazug világtól.
Szegény vagyok. Nade hülye is?

Kjos 2017.11.20. 22:48:01

Ezt igy nem lehet. Egy cikkbe ennyi mindent szabadon beledobalni. Big mac index, ingatlanarak, eletszinvonal-osszehansonlitas, meg berunio. Egyesevel is szakembert kivano temak, egyutt meg vizsgalhatatlanok.

A beruniorol (mert ugy latom, szinte senki nem erti):

A Jobbik kampanyol. Igyekszik kihasznalni a szegenyseget, vegtelensegig leegyszerusitett egy fogalmat,s megprobal szavazatokt szerezni.
Kozben kimarad, hogy tudatositanank, mit is jelent az egyenlo munkaert egyenlo bert kifejezes.
A peldakent allandoan felhozott penztaros valoban ugyanannyi idot tolt Magyarorszagon is a kassza mogott, ugyanannyi eladast tamogat. Fe: 1. nem termel annyit, mint nemet kollegaja. 2. Mas szakmakban is elmarad a termelekenyseg, mas szakmakban is hiaba dolgoznao ugyanannyi idot honfitarsaink, munkajuk nem egyenlo a nemetekevel, mert nem termelnek annyit. Es ez a lenyeg. Most is el a berunio, amennyiben a magyar szakember harmadat temeli ugyananyni ido alatt mint a nemet, ha meg is kapja a nemet ber harmadat. A technologiai fejlettseg szintje kulonbozik, a munka-mentalitas sem azonos, szoval, szinte semmi nem egyezik.
S esely sincs ra, hogy a kozeljovoben elerjuk az zonos tetmelekenyseget, amiert aztan kerhetnenk az azonos bert.

Ezen kellene elgondolkodni, bem osszehordani hetet-havat

csakférfi 2017.11.20. 22:54:10

@#szájbergyerek#:
Képzeld öregem 51 évesen megtanultam cnc .t programoozni.
A két dolog nem ugyanaz.
De ha rákényszerít az élet ,abba is belevágnék.
Hihetelen számomra hogy emberek mennyire dölyfösek és lenézőek tudnak lenni.
Csak mert volt "seggük" tanulni.
Ismered a székely közmondást?
Tanulás hoz nem ész kell hanem segg.

csakférfi 2017.11.20. 23:01:21

@Kjos:
Öregem ha a német szaki beleszórja cnc gépbe az általam megtermelt tengely 2 szeresét ...akkor a műhely közepén kinyalom a seggét.
Az alapanyag ugyanaz.
A szerszámgép ugyanaz.
A lapka amive megunkálom ugyanaz.
A progra a G kódra épül itt is ott is.
Mellébeszélsz és süketelsz.
Azért nem kerrsek annyit...mert az anyacég a zsíros jólfizető melót otthontartja ...a szar macerásat meg ideküldi nekünk.
Oldjuk meg mi.
Lövésed nincs a termelésről.

felső határ nincs 2017.11.20. 23:02:32

@Kjos: a termelékenységről qrva sokat beszélnek csak azt nem írja senki h mi az

megtermelt érték/óra

tehát mivel mo-n a fodrász 5 euróért megnyír, ausztriában meg 30ért, így persze h nem lehet a magyar olyan termelékeny

A magyar gazdaság tényleg nem olyan hatékony mint a nyugati, főként mert nincs gyarmata amit kiraboljon, hanem maga egy félgyarmat. Ha nyugati szintüekre emelkednének az árak /és nem a tej ára, mert szinte mindenki szolgáltatásból él nyugaton, és már nálunk is/, akkor hipp-hopp a magyar 'termelékenység' óriásit ugrana felfelé....

csak attól senki sem élne jobban

sunabajnok 2017.11.20. 23:03:45

@Rotoxis: Erre sajnos nem tudok válaszolni,mert hétről sosem kérdezek másokat. Annyit tudok,hogy nyugaton kisebb a munkaerőhiány, de itt viszont felszereltebbek a szoc otthonok. Én abban dolgozom.
Sajnos a 30 évvel azelőtti No-got nem ismerem csak a töriórákról, de annyi tapasztalatom van,hogy Karl Marx Stadt változatlan, szerintem Drezda is. Lipcse és Berlin megér egy hosszú hétvégét.

sunabajnok 2017.11.20. 23:06:36

@sunabajnok: Pénzről. Utálom,hogy érthetelneül javít a telefon.

Untermensch4 2017.11.20. 23:14:16

@Kjos: A termelékenységben van egy csavar is. Mivel olcsóbb a munkaerő, jobban megéri vele alacsony termelékenységű munkát végeztetni. És lás csodát, a termelékenység nem nő...
Amit "csakférfi" mond azt cnc-s fronton én is meg tudom erősíteni. Van a gépnek egy optimuma. Ha "felcsvarod a kakaót" aaz otimum fölött laposodik és visszafordul a görbe a papíron, exponenciálisan nő a szerszámkopás, gyakoribb a szerszámcsere miatti kieső hasznos gépidő, a durvább erőhatások (nagyobb sebesség és előtolás) miatti több rázkódás miatt több a mérethibás selejt.
Szóval ha csakférfit legyőzi a német szaki abban a versenyben, a műhely padlójára lecsöpögő szart meg én nyalom fel...

Untermensch4 2017.11.20. 23:24:26

@Kjos: De a "jól képzett szalgmunkás"-műsorszámban is látni csudajót. A holland anyacég magyarisztáni leányánál ugyanazzal a technológiával ugyanazt gyártották. A "végszerelés" egy olyan hegesztőgéppel történik amiben a tulajdonképpeni hegesztő-aparát két munkaállomás között ugrál, miközben az egyikben előkészíti a biorobot a következő munkadarab alkatrészeit, a másikhoz megy egy sínen, hegeszt, aztán fordítva. Egy munkaállomáson rögzítve a két rekorder akiket láttam 1800db/8óra és 1900db/7óra teljesítménnyel dolgozott. A gép a két munkaállomás közötti mozgás miatti "munkaidőkiesés" miatt kétszemélyes üzemmódban nem tudott 1600db/8óra fölé menni. A magyar telphelyen két emberrel 1200db/8óra a norma, a hollandoknál 900...
A bérek aránya meg teljesen más volt, kitalálod miben más?

felső határ nincs 2017.11.20. 23:31:24

@Untermensch4: persze, de ilyen a világ

ha neked lenne gyárad, és a te gyerekeid is ott melóznának, akkor nekik többet elnéznél, és jobban is fizetnéd, mint az idegent

márpedig a gyár ált nem a mienk, magyaroké, és nem németeket melóztatunk benne

a könnyüipar pl. azért tünt el magyarországról és európából, mert itthon senki nem melózik olyan keményen annyiért, mint egy török, vietnami, thaiföldi aki legyártja nekünk

Untermensch4 2017.11.20. 23:52:59

@felső határ nincs: Persze. De ha az EU "Szabadság, Egyenlőség, Testvériség" jelszavaiból kilőttük a testvériséget, az egyenlőségre csak "túlzó komcsi" ötletek jönnek szóba (mondjuk a kötelező béruniót így olyan rezsicsöki-szerű torzszülöttnek látom... zsákutca amikor pedig a kereszteződésben más irányok is vannak) akkor marad a szabadság... de mégis milyen szabadság az ahol a németes túlszablyozás és a balkáni slendriánság elegyében élhetünk vagy szabad elmenni az országból? Önkéntes száműzetés?! A száműzetés régebben a halálbüntetéshez hasonló súlyosságú volt...

felső határ nincs 2017.11.21. 00:12:37

@Untermensch4: Hát nézd, a poharat lehet úgy is nézni, hogy félig tele van, meg úgy is, hogy félig üres.

Én Prágában melózom, kb. 330 nettóért, ami itt nem sok, kb. kicsit van a városi átlag felett. Nem a szakmámban dolgozom. Mondjuk nem is feltétlen a pénzért jöttem, vagyis nem csak.

A tesóm 750 nettót keres Pesten, persze informatikus vagyis félig az. Szóval lehet otthon is pénzt keresni, és kb. mindenhol ugynazok a jól fizetett szakmák, amiből jól meg lehet élni.

Itt Prágában, leszámítva az ingatlan árakat, valamivel olcsóbb az élet, mint Pesten. Csehül nem kell tudni h munkát kapj, akkora a munkaerőhiány, én mondjuk pont tudok, de mind1, sok magyar van itt aki nem. Állandóan keresnek buszsofőrt, villamos-sofőrt, rendőrt, raktárost, bolti eladót, mindenhol megadják a hirdetésben mennyit lehet keresni, és akkor még csak az egyszerü melókat említettem.
Tele van a város ukránnal, orosszal, szlovákkal, vietnamival, sőt, olasszal meg göröggel meg portugállal is, mi magyarok ehhez képest nagyon kevesen vagyunk itt. De nem mennék Berlinbe, amennyivel többet keresnék annyival többe is lenne minden, és itt nyugis az élet ez egy 'kis' város.

2017.11.21. 01:18:57

Egyéni szinten nézve az a megoldás, hogy a magyar emberek elvándorolnak oda, ahol jobban kereshetnek. Közben pedig emiatt nőnek majd a magyarországi bérek is.
A magyar kormánynak pedig mindent meg kell tennie azért, hogy az EU-ból befolyó pénzeket az országban tartsa. A közbeszerzéseken csalni KELL, hogy nyugati cég ne nyerhessen és ne talicskázhassa ki a pénzt az országból. A multikat is rá kell szorítani arra, hogy ne vigyék ki a profitot.

Nem csípem az etatizmust, de sajnos a magyar gazdaság kiszolgáltatott, ezért védeni kell az embereket és a stratégiai iparágakat, közműveket.

Amíg pedig a magyarországi ingatlanok ára és a magyar bérek negyedét teszik ki a nyugatinak, addig tiltani kell a külföldiek ingatlanszerzését.

2017.11.21. 01:22:37

@felső határ nincs: elárulnád, hogy milyen végzettséggel rendelkezel és milyen munkát végzel Prágában? Sok kommentben olvastam az utóbbi időben, hogy Prágában már rengeteg a külföldi melós és a fán is munka terem. Erről írhatnál részletesebben.

chrisred 2017.11.21. 05:50:49

@karandash: Mert mitől jobb, ha a közbeszerzések profitja nem egy külföldi cég, hanem egy magyar oligarcha off-shore számláján pihen valahol a Karib-tengeren?

n3spr3ss0 2017.11.21. 05:55:12

@ludwigvan: Csak ott dolgozni is kell, mégpedig hatékonyan. Pl. tegnapi munkára jelentkező nő vérig sértődött,hogy eladói munkakörben nem mehetne ki cigarettázni,mikor ő akar.a jó kurva anyjába menjen munkaidőben.

chrisred 2017.11.21. 05:55:45

@felső határ nincs: Nem félgyarmat, inkább teljesen gyarmat volt évtizedekig. A lakosság vagyonát "államosították" a gyarmati helytartók, és magukat a lakosokat rabszolgamunkában foglalkoztatták. Ausztriának vagy Finnországnak sem volt egy négyzetcenti gyarmata sem, csak a vasfüggöny szerencsésebb oldalára kerültek.

Deep State 2017.11.21. 06:43:12

Nagyon buta és megtévesztő ez a beállítás és poszt! Amikor tavaly Zürichben dolgoztam összevetettem az árakat-kereseteket a pestivel: az árak ugyan háromszorosak, ám a bérek átlagosan éppen 10 szeresei a magyarnak. És több terméket illetve munkakört is megvizsgáltam.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 06:44:23

@karandash:

Nagyon sok kólcenter van Prágában. Az egyik ilyen régiós központ ebben. A másik kettő Krakkó és Szófia.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 06:45:02

@chrisred:

Mert egytelen ember se visz ki mindent ofsórba.Ezért a kisebb rossz a helyi tőkés.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 06:47:11

@chrisred:

A hidegháború alatt a nyugat kénytelen volt több országot beemelni a magállamok közé, politikai okokbóül. Plusz emgedték a nem-liberális szabályok alkalmazását.

Ma ennek vége. Látható is az eredmény: lassan zuhannak vissza a perifériára egyes magállamok, pl. Görögország, Portugália.

Kjos 2017.11.21. 06:54:53

@felső határ nincs:

Nem, nem kell javulnod. Acte termelekenyseged mar lehet, hogy eleri Gunterét. A te szakmad a kivetelek egyike. Addig, amedddig igy van, “felesleges” teged jobban megfizetnie a rovid tavon gondolkodo vallalkozonak, vallalkozasnak. A folyamat persze megindult, nehany szakmaban mar elkezdtek versenyezni a munkavallalokert, itt alakulnak a berek, de, ez még egy “egy fecske....” helyzet.

2017.11.21. 07:14:40

@chrisred: miért jobb, ha a magyarok által termelt értéket idegenszívű nyugati multik kitalicskázzák az országból?
Nem jó a magyar oligarcha, de a multi se jó. A magyar oligarcha a kisebb rossz. Ilyen helyzet volt már sokszor a magyar történelemben. Például a Hunyadiak idején. Lehetett választani, hogy német/osztrák (ugyan ilyen nép, hogy osztrák akkor meg nem volt) jöttmentek vigyék el az összes aranyat, vámokat, só illetékeket, vásárok hasznát és abból nyugaton dorbézoljanak vagy pedig a Hunyadi család és familiárisaik halmozzanak fel hatalmas vagyonokat és osszák le maguk közt a földbirtokokat és tisztségeket, de cserébe megvédik az országot a nyugati és az oszmán betörésektől is.
Hunyadi Jánost a kortársai egy kapzsi, harácsoló, felkapaszkodott havasalföldi sutyeráknak látták, amiben biztos volt is igazság. Lenyomott mindenki mást, mint a bélyeget, majd a saját családját ültette pozíciókba. De végeredményben jóra is hasznalta a vagyonát, hadsereget szervezett.
Ellenben a nyugati uralkodóházakból az orszag élére került uralkodók/ha tetszik multi menedzserek, csak kiszipolyozták az országot és vitték ki a pénzt. Az ország meg ki lett szolgáltatva a töröknek, ezért is lett Magyarország egy romhalmaz, ezért nincsenek olyan törtenelmi városok, mint Ausztriaban, mert mindig idegenek uralkodtak a magyar felett, a munka, termelés haszna külföldre ment.
Közben a Magyarországot csak arra használta az osztrák, hogy elpusztítható ütközőzóna legyen az oszmánokkal szemben és adóztathassa, ha épp az osztrák van olyan pozícióban.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: rendben, így mar világos. Ismerősöm dolgozott Lengyelországban call centerben, de nem Krakkóban. Ezek szerint ez egy ilyen régiós biznisz arrafelé.

2017.11.21. 07:24:09

@chrisred: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ez pont így igaz, a hideghaború alatt Amerika és a nyugat felkarolt olyan országokat, amiket meg kellett nyerni a nyugatnak, mert ütközőzónákká alakulhattak.
Öntötték az amerikai pénzt Dél-Koreába, Tajvanba, Japánba is, felhúzták őket a nyugati életszínvonalra, mindenféle technológiai újítást, licenszeket átadtak nekik, tömegével képezték amerikai egyetemeken a koreai, tajvani, japán diákokat ösztöndíjakkal, aztán visszaküldték őket nyugatbarát társadalmat építeni. De a demokratikus értékeket nem annyira kérték számon akkoriban az ázsiai szövetségesektől, így a véreskezű szélsőjobbos dél-koreai katonai diktatúrát is simán elnézte Amerika, sőt, ez stabilabb szövetséget jelentett, mint egy ingatag, demokratikus rendszer.
Ma a magállamok közé bekerülni lehetetlen. Ha egy magyar, iráni, mexikói nyugati szinten akar élni, akkor be kell vándorolnia nyugatra, ott kell termelnie a profitot, ez a brain drain, agyelszívás. Ebből is a nyugat profitál.

midnightcoder2 2017.11.21. 07:24:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mindeközben pedig a vörösnácik olyan nyomort teremtettek, amihez képest a legcsóróbb európai ország színvonala is toronymagas volt. Mi - akik anno az egyik kirakatország voltunk, fényévekkel magasabb életszínvonallal mint mondjuk egy lengyel, egy bolgár vagy pláne egy szovjet - ma 100x jobban élünk mint Kádárék alatt, még ha az átlagpolgár nem is feltétlenül érzi így. Azon persze el lehet filózni hogy miért van ez, de Pl. anno mi nem az osztrák éltetszínvonalat vettük alapul a saját helyzetünk meghatározásához, hanem az átlag szocit. És bizony amikor a bolgároktól jöttél haza, hirtelen úgy érezted, hogy itt a Kánaán.
De a mi mostani átlagbérünk is mélyen a görögöké alatt van.

midnightcoder2 2017.11.21. 07:27:04

@Deep State: Az én szakmámban olyan 3-4x keresnek annyit a népek, persze az sem mindegy, hogy itthon egy multninál, vagy egy miskolci pincebétében űzöd az ipart.

midnightcoder2 2017.11.21. 07:31:59

Amúgy, én pont a bérunió miatt gondolom, hogy a Jobbik sem komolyabb alternatíva mint a baloldali pártok. Kis hazánknak lényegében nincs saját gazdasága, a GDP nagy részét a multik adják, és ők a legjobb foglalkoztatók. A bérviszonyokat pedig - bármit is hazudnak a szakszervezetek és a baloldal, de a Jobbik is - az eszkimók és a fókák aránya határozza meg. Az az idő már rég elmúlt, hogy a vasasok nekiálltak sztrájkolni és megállt az ország. Ma max. a BKV sztrájk tudja megbénítani az országot, illetve van még egy-két szakma hasonló zsarolási pozícióban - jellemzően azok, akiknek nincs konkurenciájuk és nagyrészt állam bácsi csöcsén lógnak. De az átlagpolgár helyzetét az határozza meg, hogy mennyi munkaadó közül tud választani, ha melót keres.

midnightcoder2 2017.11.21. 07:35:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Ezért a kisebb rossz a helyi tőkés."
És azért rosszabb, mert nincs tőkéje, nincs technológiája, nincs munkakultúrája, a vezetési tapasztalata abból áll, hogy ő végzi a munka oroszlánrészét (ordít), fizetés minimálbér a többi okosba (már ha megkapja az illető), és a csóró polgár pár év múlva tudja csak meg, hogy nem volt bejelentve a TB-nél.

chrisred 2017.11.21. 07:57:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha helyi vállalkozó fölözné le a profitot, az üdvözlendő lenne. De nem így történik, hanem polmegbízott kapja a zsíros megrendeléseket, aki a beszállítóit és a melósait még jobban szívatja, mint a multi.

felső határ nincs 2017.11.21. 08:05:36

@karandash: jogász vk, de ennek semmi köze a jelenlegi munkámhoz

egy ún. ssc-ben végzek betanított szellemi munkát, azaz IT helpdesk level 1en dolgozom, kb. 2 év gyakorlatom van ilyesmiben

amit kérnek, az folyékony angoltudás v. némettudás, gyakorlatilag semmi más, ha más nyelvet is tudsz /pl. magyart/ az már előny lehet, a cégek teljes fizetett tréninget adnak erre /és ugyanúgy a junior logisztikai szervező, könyvelő stb. munkákra/, nem egy nagy vaszizdasz, felsőfokú végzettség sem kell csak kevés helyen

A kezdő irodai fizetések már elérik a bruttó 30 - 35ezer kc-t Brünnben is /x12 magyar forintok/, nem csak Prágában, a nettó ennek a 3/4-e, a megélhetési ktg. kb otthoni szintü

Olyan cég is van ami fizet 1 hónap szállodát amíg elrázódsz, ilyen munkakörben, direkt magyaroknak, most is toboroznak.

chrisred 2017.11.21. 08:06:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magország kifejezés történelmi fogalomra épül, lényegében a volt frank birodalom területére vonatkozik. Ausztria ide tartozik, a mediterrán országok a legkevésbé sem. Még Magyarországnak is több köze van hozzá, etnikailag és kulturálisan, mint a Balkánnak. És pont ugyanígy etnikai és kulturális okai vannak, hogy a skandináv országok élni tudtak az európai integráció lehetőségeivel, Görögország és Portugália nem.

Barkalot 2017.11.21. 08:13:39

A mediánbér ma Magyarországon alig 130 ezer forint. Szóval a túlnyomó többség nagyon is alulról szagolja azt a bizonyos 200 ezres nettó átlagbért. Ehhez képest nagyon sok minden túlárazott a mediánbérhez, szóval hiába magasabb az ára szinte mindennek nyugaton, de sokkal jobban megélnek még a magas költségek mellett a még jóval magasabb fizetésekkel.
Teljesen fölösleges ebben az országban bármit is kezdenie valakinek aki nem mérnök, infós szakember vagy politikus.

Netuddki. 2017.11.21. 08:20:48

"#1 A Big Mac menü mindenhol szinte azonos
Oké, Angliában ez alapján lényegesen drágább, közel 800 forinttal."

De bazmeg, nem az ANGOL, hanem a NÉMET 800 forinttal drágább a diagram szerint!

"Mindezt általában a "szomszéd Jocitól" szerzett információból vesszük ki, aki elment szerencsét próbálni németbe vagy londonba."

Ez meg a másik bizonyíték, hogy ostobaságokat írogatsz.
Mostanra sajnos mindenkinek van "szomszéd Jocija", aki bizonyíték, hogy mennyivel keresnek többet Ausztriában és Németországban. Miközben nagyon sok minden OLCSÓBB bazdmeg, te nagyon hülye, te!

Netuddki. 2017.11.21. 08:25:07

Arról nem is beszélve, hogy a multik gyakorlatilag ugyanazt árulják a boltokban, mint nyugaton. Amiből következik, hogy körülbelül ugyanannyinak kéne lenni az áruknak. Sőt, mivel itt a balfasz orbán ÁFA-ja a legmagasabb, 27%, még drágábbnak kellene lenni az áraknak mint nyugaton, és általában magasabb is. Kivéve, ha ipari hulladékot árulnak ugyanabban a csomagolásban.

Exploiter 2017.11.21. 08:36:57

@Kjos:

Ez nem az egy fecske helyzet. Minden, de minden a tőkén múlik, a melósnak nincs hatása a helyzetre.
Óvónő: állami alkalmazott, a bérének nincs köze a teljesítményhez. A fizetését az állam lehetőségei határozzák meg, vagyis az adók, vagyis más emberek fizetése,
Fodrász: a hatékonyság egyéni szinten szempont, azonban mivel szolgáltatás, a munkájának az ára egyértelműen attól függ, hogy másoknak mennyi penze van.
Pénztáros: kereskedelem. Hasonló a szolgáltatáshoz, de itt már fontosabb az infrastruktúra, logisztika, stb. Mivel értéket nem termel, szintén az általános pénzügyi helyzethez között.
Ipari terület: na itt a nagy különbség. Mivel globális piacra termel, a globális piac hat rá. Elvileg semmi akadálya nincs, hogy a melós pont annyit keressen Kecskeméten, mint Ingolstadtban.

Ha rájössz, miért nem teszi, akkor megérted, miért fontos.a tőke.

Exploiter 2017.11.21. 08:39:17

@Exploiter:

A hatékonyságtól meg sírok mindig. Külföldi projekten az általam megtermelt bevétel napi 1000 euró, itthoni projekten balfasz vagyok, elfelejtek dolgozni és csak100 rugó. Ja.

John Doe3 2017.11.21. 08:49:51

@felső határ nincs: " gondoljunk az uborka szabvány görbületére" Na ja. Meg a Soros-terv. Ld. de.wikipedia.org/wiki/Verordnung_(EWG)_Nr._1677/88_(Gurkenverordnung)

chrisred 2017.11.21. 08:50:56

@karandash: .Hunyadi János nem volt oligarcha, a király nevében közhatalmat gyakorolt, irányította az országot, megvédte a határait. Az oligarchák azok a bárók voltak, akiknek a hatalmát Mátyás megfékezte.

enta selecta 2017.11.21. 08:56:24

@Barkalot: nagyon egyszerū a helyzet. Tegyük fel, hogy a bérek 4-5x annyiak Nyugaton, valamint az árak esetében is lenne egy 4-5x-ös szorzó. Még akkor is jobban megérné Nyugatra menni, hiszen ha a jövedelmed ugyanannyi százalékát takarítanád meg mint itt, akkor az összegszerūen 4-5x annyi kint.

chrisred 2017.11.21. 08:57:15

@Netuddki.: A termékek ára nem csak az előállítási költségekből adódik. Ha Magyarországon alacsonyabbak a forgalmazással összefüggő költségek (szállítás, raktározás stb.) , aminthogy ezeknek a munkaerőköltsége bizotsan alacsonyabb, akkor lehet racionális oka, hogy a termék nálunk olcsóbb.

Wildhunt 2017.11.21. 09:01:27

@Rotoxis: egy ember, aki igazat mond. Kevés maradt belőled a blogszférában...

Laszlo K 2017.11.21. 09:03:36

Ha vmihez ertesz tobbet keresel, mint itthon. Pl egy jol kereso programozo itthon is jol keres. Kinn 4-5 szor tobbet. Bejelentve. Vallalkozokent meg meg meg sokkal tobbet...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 09:07:56

Imádom a sok olcsójános kommentet olvasni.
Mellesleg, Magyarországra jellemzően azok a termékek, berendezések stb. gyártása kerül, amit már a nyugati bérszínvonalon nem lehet nyereségesen gyártani. Ez még a Mercedesre is igaz. Az A osztály gyártása hosszú időn masszívan vesztességes volt. Ezért hozták Kecskemétre.

Naki vagyok kerdojel 2017.11.21. 09:10:43

A helyesírást kéne végre megtanulni, vagy legalább megfizetni valakit, aki publikálás előtt kijavítja a hibákat. Emiatt nagyon idegesítő a cikket olvasni.

Barkalot 2017.11.21. 09:11:42

@enta selecta:

De az árak nem 4X, 5X annyi mint itt, még Norvégiában, Svájcban sem.

enta selecta 2017.11.21. 09:12:51

Ami azt illeti, hogy hol könnyebb lakást venni a holland helyzetet ismerem. Hollandiában jelenleg az ingatlan értékének 101%-át veheted fel a banktól. Ami a kamatokat illeti, a 10 évre rögzített kamat 20% önerõ mellett 1,85%, önrész nélkül 2,85%.
Magyarországon jogszabály szerint 20% önerõ kell, de a gyakorlatban 25%-ot követelnek meg a bankok. A 10 évre fixált THM pedig 4,75%-ról indulnak.
Értem én, hogy pénzügyi tanácsadóként megtakarítási és hiteltermékek értékesítésébõl él a posztoló.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:12:55

@karandash:

Budapest is egykor ilyen központ volt a régióban, sőt most is vannak Bp-en nagy kólcenterek, de ma mér az említett 3 város legyőzte ebben Bp-et.

Én a kóla,kólcenterében dolgoztam 2 évet Szófiában. Amikor beindult a cég, minden kelet-európai országot megnéztek lehetséges helyszínként az új egységesített kólcenterre (mely 26 országot lát el: Kelet-Európa, plusz néhány nyugati ország), volt 25 város mint lehetséges helyszín. Aztán ki lett választva Budapest, Krakkó és Szófia mint ideális helyszín.

Végül azért lett Szófia, mert alacsonyabb a bérszint, olcsóbb építkezni, kisebb az adó.

enta selecta 2017.11.21. 09:14:01

@Barkalot: ezért írtam, hogy még akkor is megérné ha minden arányosan több lenne.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:16:50

@midnightcoder2:

Mivel elég idős vagyok hozzá, hogy tudjam, kb. ez volt a helyzet pl. az áruellátottság terén.

Ha 100-nak vesszük Ausztriát, akkor:
- Jugoszlávia: 90,
- Mo.: 30,
- NDK: 20,
- BG: 10,
- SZU: 3,
- Kuba: 2.

De az életszínvonalban az eltérések nem voltak ekkorák.

felső határ nincs 2017.11.21. 09:19:24

@Barkalot: minden orsyagban alacsonzabb a medianber mint az atlagber, mert ilyen a matematika

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:19:36

@midnightcoder2:

A magyar életszínvonal 1975-ben volt a legközelebb az osztrákhoz, akkor kb. az osztrák 70 %-.a volt. Ilyen még a kigyezés után se volt, akkor 60 % lehetett.

1975 után,lassan ment le, majd 1990-tól zuhant. Enyhe emelkedés volt 2000-2005 között, majd 2012 óta megint. Most úgy 40 % körül van.

Barkalot 2017.11.21. 09:20:16

@enta selecta:

Mondjuk Londonról elég horror dolgokat hallani ingatlanárak terén, meg, hogy egy csomóan sokadmagukkal, idegenekkel élnek együtt.

Ott valamit nagyon elbaszott a vezetés, hogy ennyire nem tudnak élhető körülményeket biztosítani a dolgozóknak, hogy egyedül is megéljen egy albérletben valaki. Valamiért nagyon brutál ott az ingatlanár a keresetekhez képest is.

felső határ nincs 2017.11.21. 09:21:54

@Fuxos (ex bömis): ez butasag, hiszen a vadiuj CLAt es a nagy arresu TT Audit gyartjak pont Magyarorszagon, megpedig csak itt. Nem vmi kifuto modellt, a kecskemeti uzem a mercedes csucstechnikaja.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:22:14

@midnightcoder2:

Mikroszinten jobb a nagyobb tőkés, ez tény. De makroszinten nem.

Exploiter 2017.11.21. 09:22:27

@Fuxos (ex bömis):

Ó, ezt nem értem.
Ha a német melós ötször hatékonyabb, akkor nyilván ötször annyi autót gyárt, nem értem, miért ne lenne nyereséges a business ott is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:23:04

@chrisred:

Így is jobb, mintha minden profit menne ki az országból.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:24:26

@chrisred:

Mítosz. A kapitalizmusban nincs kulturális ok.

Ha a görögök gyarmatosították volna a világot, ma ők lennének a "sikeresek".

igazi hős 2017.11.21. 09:25:00

@felső határ nincs: A bérunió megölné a szegényebb országokat. Ha egy német cégnek otthon is ugyanannyiba kerülne a gyártás mint nálunk, akkor mi a búbánatért hozná ide?

@poszt: "Mindenkit figyelmeztetnék arra, hogy per pillanat Magyarországon egy átlagos családnak sokkal könnyebb lakáshoz jutnia (hitelből)." Az akkora hülyeség, hogy még tőled is meglep. Nem szabad a fizetéshez hasonlítani a lakásárakat, csak a fizetés "maradó" (rezsi, kaja,egyéb kötelező kiadások utáni) részéhez. Az átlag magyar család havi félretehető pénze eltörpül egy német mellett. Nem a negyede, hanem annál sokkal kevesebb.

Midnight Run 2017.11.21. 09:25:54

@karandash: Szerintem igen is be lehet kerülni a magországok közé. Szerintem abba kéne hagyni a síránkozást. Magyarország helyzete kiváló. Jó helyen van, 70 éve béke van, tagja a világ egyik legerősebb államszövetségének. Az emberek szabadok, az ország soha nem élvezet ekkora függetlenséget az elmúlt évszázadok alatt, mint most.

Egyetlen dolog, amitől függ a sorsunk, az mi magunk vagyunk. Abba kéne hagyni a síránkozást és egy közös (nem megosztó) államot létrehozni, ahol elfogadjuk a másikat, nem lenyomjuk. Tanítani kéne a fiatalokat modern módon, hogy feljebb kerüljenek a ranglétrán. Normál gazdaságot kéne létrehozni beszedhető adókkal. Rendbe kéne rakni az egészségügyet és megoldani a generációk közötti újraelosztást. Röviden ennyi.

Kb. elmondtam mindent, amivel mi szembe megyünk most.

Brix 2017.11.21. 09:27:13

Ahogy már írtam fentebb: a deviza árfolyamoknak is változni kellene, hogy ne legyünk olyan olcsók a nyugatnak. Pont a jelenlegi , forint- olcsító politika ellentétét kellene folytatni: egy kb 30%-os felértékelődésre lenne szükség. A nyugati-európai tőke " kilóra " megvesz minket. A fél Dunántúl osztrák , hollnad , német kézen van, már a falvak is... Budapesten tobzódik a turizmus és rengeteg az ingatlanbefektető , mert mindenhol a "cheapest destination" vagyunk.... Ez persze örvendetes dolog is egyben, de időszerű lenne már az országot megdrágítani, mert ez így kizsákmányolásnak tűnik...
Valójában a többi V4 országban azért is mentek el a bérek tőlünk, mert az elmúlt 7évben rossz pénzpolitikát követett a jegybank...( A jegybank a 303 körül bekerült devizával nyerészkedik, ezért van ekkora nyeresége és ezért nem engedik erősödni a forintot...)
Legyen euró, és lássuk meg mennyit ér a magyar dolgozó bére valójában!
A reális most kb egy nettó 1000 eurós medián kereset lenne. Ennyi simán benne van a rendszerben, amit ki tudnának fizetni már most, a nyugati elnyomók. Nálunk exraprofitot realizálnak, mert az EU-n belül, biztonságban, állami szubvenciókkal kiegészítve gazdálkodhatnak , a cseh és a szlovák bérnél alacsonyabb bérszinten. Telephely földrajzi elhelyezkedés szerint is kitűnő helyen vagyunk , Münchentől néhány száz km-re...
A konkúzióm az, hogy itt brutális béremelések lesznek a következő években, mert a realitásból ez következik.

Midnight Run 2017.11.21. 09:28:07

Nekem ez a bérunió ötlet nagyon tetszik, persze néhány kérdésem azért marad:
- A nyugat magyarországi bérszínt ca. 3x a kelet magyarországinak. Mihez akarunk igazodni?
- A bolgár bérszínt a magyar alatt van 20%-kal. Ehhez akarunk igazodni?
- A luxemburgi bérszínt a német felett van 50%-kal. Ehhez akarunk felzárkózni?

Midnight Run 2017.11.21. 09:30:59

@Brix: A forint erősítéssel egyet értek. Ez rákényszerítené a magyar vállalkozókat, hogy növeljék a hatékonyságot.
Ezzel szemben a magyar gazdaságpolitika pont az, hogy mindig gyengébb forintot akar, ezzel segítve a gazdasági aktivitás.

Ez baromi nagy tévhít. Gyakorlatilag a merj szegény maradni politika. A forint leértékeléssel mindig szegény maradsz. A helyes politika az erősebb forint lenne gazdasági reformokkal. Mondjuk ez a mostani elitet is elsöpörhetné, az ő oldalukról meg is értem, miért ezt a baromságot követjük.

kobi97 2017.11.21. 09:34:39

@tireless treehugger: "a német-angol sajt kenyér és tej messze sokkal jobb minőségű"

Azért ezzel szerintem sokan vitatkoznának...a német tejnek nincs íze, mert mire a polcokra kerül, már kiszedtek belőle mindent gyakorlatilag. És itt nem az 50 centes tejekről beszélek, hanem az 1 euró felettieknek sincs szinte semmi ízük!
A német és a magyar kenyeret pedig nem is lehet egy lapon emlegetni...a magyar 100x finomabb, még a legolcsóbb teszkós tejnek is jobb íze van, mint a németnek!

Ajtony 2017.11.21. 09:43:23

@agarik: eddig a legjobb ajánlatom 6000 euro bruttó volt, itthon 900 ezer Huf a bruttóm(cirka 3000 euró). A nettó 3300 euró lenne kint, itthon 640 ezer Huf. Kint 900 euróért kaptam volna külvárosi 40 nm-t, itthon 110 ezerért (Huf) lakom 65 nm-en, és a Corvinustól 3 percre. Senior-fejlesztőként beszélek bérekről, azaz viszonylag keresett szaki vagyok kint is, és itthon is. Itthon kb ugyanúgy érzem magam kint. Tapasztalatom szerint a MO-on kisebb keresetűek kint sokkal jobban keresnek, de jóval magasabbak a költségek is, így amit kint összeszednek, azt meg is koplalják. 2005-től indult a nagy munkavállalás kint, akkor még 4-5X volt a kinti pénz, ma szakmától függően 2-3X. Persze vannak az átlagtól eltérő szorzók is, de azért ne essünk hanyatt - a britektől az anyanyelvi orvosokat, ápolókat 2X bérrel elvitték az USA-ba és Ausztráliába. Helyettük kell a rengeteg keleti eü-s dolgozó. Egy doki valóban megkap 6000 fontot nettóban - de ott aztán van várólista is: a tb-s háziorvosra 3-4 hetet kell várni (kivétel életveszélyes állapot). Fiataloknak mindenképpen javasolnék pár évet kint, ha másért nem, a nyelvtanulás miatt, de érdekes a mentalitást megismerni, +azért valljuk be, a technikai forradalom még nyugatról tart keletre, és nem fordítva.

chrisred 2017.11.21. 09:47:48

@igazi hős: Mondjuk a bérunió (ami egyébként egy folyamat, és az állami szabalyozás szintjén csupán a bérre rakódó közterhek és a munkavégzés feltételeire vonatkozó szabalyozás egységesíthető) pont az irányba hatna, hogy ne legyenek szegényebb és gazdagabb lakosságú országok. Egyébként a német cég gyártási kötségeinek emelkedését kiegyensúlyozná a nagyobb fogyasztóképes kereslet. Más kérdés, hogy ez előbb-utóbb a jelenleg szegényebb lakosságú országokban is magával hozná a helyi tőke erősödését, majd a piaci konkurrencia megjelenését. De ez a német cég problémája lesz, ha lesz.

felső határ nincs 2017.11.21. 09:49:31

laza melo ez, most epp vele beszelek telefonon, Lynn MacNaughton - elfelejtette a jelszavat a marhaja

Barkalot 2017.11.21. 09:54:44

@Ajtony:

Főleg CNC-s szakiként érdemes kimenni német nyelvterületre, nem feltétlen programozónak, egy sima gépkezelő is megkeres nettó 1400-1500 eurót, sok helyen a szállás is biztosított.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 10:00:35

@felső határ nincs: "hiszen a vadiuj CLAt es a nagy arresu TT Audit gyartjak pont Magyarorszagon"
A CLA Mercedes szinten egy olcsó autó. A termékpaletta alján helyezkedik el.
TT roadster...kis szériás autó.
@Exploiter:"Ó, ezt nem értem.
Ha a német melós ötször hatékonyabb, akkor nyilván ötször annyi autót gyárt, nem értem, miért ne lenne nyereséges a business ott is."
Nem csodálom. Kevered a szezont a fazonnal, gőzekét a Gizikével meg a villanypóznával. Igazi proli hozzáállás.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 10:07:02

@Brix: Egy irányított forinterősödés jót tenne a gazdaságnak. Az irányított dolgoktól írtózok.....de jelenleg egy erőltetett forintgyengülés van folyamatban. Ha ez egyszerre megszűnne, kataklizma volna.

@Midnight Run: Max egyetértek. Ha annyi erőt használnánk a fejlődésünkre mint a siránkozásra, akkor nem itt tartanánk....és egyéni szintekről beszélek.

felső határ nincs 2017.11.21. 10:07:17

@chrisred: ez eszement butasag

ahogy egy tarsadalomban sem fogja neked a gazdag odaadni a penzet, mert te szegeny vagy, ugy az unioban se /marmint igy is ez van, de tobbet mar nem hajlandoak fizetni/

mert a szegenyek berenek az emeleset csak a gazdagok tobbletebol lehetne ugye fizetni

a berunio kb annyira komolyan veheto mint a fenyeves

Exploiter 2017.11.21. 10:07:17

@Fuxos (ex bömis):

:)

Azért elmondhatnád, hogy hogy jön össze a két állítás:
A német azért keres többet, mert hatékonyabban termel.
Van olyan termék, amit ott nem éri meg termelni, azért hozzák ide. De itt igen, ezért termelik itt.

Amit írtál, nem azt jelenti véletlenül, hogy a drágább terméken nagyobb árrést lehet elérni, amiből ki lehet gazdálkodni a drágább melóst, ugye nem?

felső határ nincs 2017.11.21. 10:08:57

@Fuxos (ex bömis): 5 eve semmit se gyengult a forint

de teny h ha a jegybank nem tartana direkt alacsonyan akkor erosodne...vagyis none az import es csokkenne az export

pont ezert nem hagyjak erosodni

chrisred 2017.11.21. 10:25:10

@felső határ nincs: 1. Itt nem egy társadalomról van szó, hanem 27-ről.
2. Nem kell senkitől semmit elvenni, hiszen nem vagyonról van szó, hanem jövedelemről.
3. Az ellentét nem a gazdag németországi és a szegény magyarországi árufeltöltő között van. Kettőjüknek se jogviszonya, se munkakapcsolata nincs egymással, a jövedelmük nem függ a másikétól. Tehát pénzt sem tudnak egymástól elvenni.
3. A különbségek az állami elvonások tekintetében egyáltalan nem úgy néznének ki, hogy a rohadék szegény munkavállaló kifosztja a becsületes gazdag államot. Eddig is a munkavállaló finanszírozta az államot, csak a bérunió esetében másképpen tenné.

felső határ nincs 2017.11.21. 10:29:03

@chrisred: de igen, el kell venni

ugyanis a toket exportalo tarsadalmak jovedelmet vonnak el a toket importalo tarsadalmakbol, ebbol elnek jol

nem lesz semmilyen berunio, ne legy gyerekes - syerinted az elmult 27 evben miert nem volt? Vagy az elmult 13ban? Vagy Gorogorszagban ami 40 eve EU tag?

Csak mert nem kerte a Jobbik? Uggggyan mar.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 10:34:06

Basszus, igazán lehetne már cikk arról, hogy a szolgáltatások mennyibe kerülnek GBben vagy Dben mint itthon.
Fodrász, fogorvos, autószerelő, villanyszerelő..

teéjesenmindegy 2017.11.21. 10:36:33

@chrisred: "Egyébként a német cég gyártási kötségeinek emelkedését kiegyensúlyozná a nagyobb fogyasztóképes kereslet. "
Igen! Tolonganának az emberek a merciszalonokban

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 10:36:40

@felső határ nincs: 5 éve kb. 290-300 Ft volt az Euró.
@Exploiter: Nem termel hatékonyabban....én ilyet nem állítottam....egyszerűsítve, nagyobb hozzáadott értékű termékeket gyárt, magasabb értékű alapanyagból, nagyobb fokú automatizáció mellett stb. 1 munkaóra alatt lehet 10 € értékű és 100 € értékű cuccot is gyártani.

felső határ nincs 2017.11.21. 10:38:43

@Fuxos (ex bömis): 3 honapja is annyi volt, tehat teljesen stabil

sot mar 2009ben is jart 300 felett

Exploiter 2017.11.21. 10:39:35

@Fuxos (ex bömis):

Ez pontosan így van.
Ezért írtam, hogy minden a tőkén múlik és az egyszeri melósnak arra vajmi kevés ráhatása van az egészre, a hatékonyságról beszélni pedig egyszerűen hülyeség.

sunabajnok 2017.11.21. 10:43:46

@teéjesenmindegy: D- a fodräszom 29€-ért väg,szärit. A kocsim turboja elhunyt. 800 a turbo olajcsövekkel,plusz 250-300€ a munkadij meg az äfa. A fogäszat nem releväns,mert ha rendszeresen eljärsz szürésre,igen jelentös részt vissza tudsz igényelni.
A villanyszerelöz nem tudom. Aut a häzmestet rendezi,az izzot meg kicserélem én is.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:06:39

Engem egyébként ennek a béruniónak a hogyanja is nagyon érdekelne.
Szóval törvénybe tennék, hogy jövő hónaptól nem 200at, hanem 600at kell fizetnem a melósaimnak? És ezt mégis hogyan?
Ha felemelem minden árunak és szolgáltatás árát a négyszeresére, akkor a kutya nem fog tőlem venni. (többek között azért, mert nincs annyi pénze a népnek) Ha nincs forgalom, nincs bevétel, miből emelem a fizetést?

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:09:16

@sunabajnok: Az én fodrászom 5 euró, a kocsira a turbó nyilván ugyanannyi, de egy napi melóért 100 eurónál többet nem fizetsz ki, a fogászat igenis releváns, a villanyszerelés pedig némileg bonyolultabb szakma mint egy izzó kicserélése.

chrisred 2017.11.21. 11:15:50

@teéjesenmindegy: Pont erről van szó. Azok, akik vásárolnának nálad és emelnék a bevételedet, nem tudnak, mert nekik is azt mondja a munkáltatójuk, hogy nincs bevétel ezért nem tud fizetést emelni.

is 2017.11.21. 11:23:36

@poszt: "ugyanannyit kellene ugyanazért a munkáért kapnia"

Csak szolok, hogy a fizetesed mar reg nem a munkadert kapod. A gepek dolgoznak, a fizetes csak egy meroszam, hogy a gepek altal kifosott termekbol kinek mennyi juthat. Ahol a gep (illetve a tulajdonosa), ott tobbet megkapnak a gep termelesebol, ahol nincs gep (tulajdonosa), ott kevesebbet.

Irbisz 2017.11.21. 11:25:16

@Rotoxis:
Lehet szamolgatni?
Bizony lehet, és akarhogy is nézi a zember, nem az osztrákok (nemetek, angolok) jönnek ide tömegével munkát vállalni, hanem a magyarok ezekbe az országokba.
Na most vagy mindenki hülye teged beleertve aki kimegy (és a nemetek, osztrákok, angolok stb. hogy nem özönlenek ide melot lelni), vagy az a szomoru valoság, hogy bizony kint sokkal jobban él az ember atlagos, atlagközeli fizetesböl, mint otthon. Miért? A posztban benne van: a megélhetés drágább, de közel sem annyival, mint amennyivel több a kereset.
Es akkor azt hagyjuk hogy mennyivel élhetöbbek ezek az országok, átlagosan müködöképesebbek az állami rendszerek, és a polgárokért v annak, nem önmagukért, mint az ujra kádárosodo és belarussziához hasonlitani kezdö Magyarországon

sunabajnok 2017.11.21. 11:27:19

@teéjesenmindegy: Sehol nem talälsz europäban nöi fodräszt 5 euroért. Fogäszat. Egy komplett fogsor nem müanyagbol 5-7000€. Ha rendszeresen järsz szürésre,akär a felét,de minimum 30%-ot visszaigényelgetsz. Ha van rä plusz biztisitäsod,az 50%-tuti. 5-7000€ kb 3-4 havi netto bér ha van nyelvtudäsod,és nem segédmunkäs vagy. Otthon ha az ätlag 200 ezres bért veszed,mit kapsz a fogorvisnäl 600 ezerért? Müanyagot,amit este äztathatsz,reggel ragaszthatsz.
Egy felujitott turbo otthon max 110 ezer, a villanyszereléshez toväbbra sem értek. Ärban.

KissGecihuszár 2017.11.21. 11:40:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző és a többi tökkelütött "okostojás": először is, CSÖKKENTENI kell a nettó bérekre rakódó, az EU-ban dobogós helyezést érő adó és járulékprést, mert amennyiben csak 5-6%-al kellene kevesebbet csengetni a munkaadónak ezen terhekből, az már látványos nettó fizu emelkedést jelentene, anélkül hogy ezért jobban zsebbe kelljen "szegény" hazai KKV-k "meg nem értett hős" vezetőinek, tulajainak nyúlni. És igen, a "gonosz, aljas" multik bizony jobban megfizetnek, nem véletlen, hogy azon városainkban toronymagasan jobbak a nettó fizuk, ahol sokkal nagyobb a választék multiból, mert ott a "csúnya" bérkörnyezet című közgáz szakkifejezésből következően a hazai KKV-nak is mélyebben a zsebébe kell nyúlni, különben seperc alatt elhúz a melós a 3 utcával arrébb található multihoz! Aztán a világrekorder 27%-os ÁFA-t is itt lenne az ideje csökkenteni, ugyanis ezt a sarcot MINDEN végfelhasználó, azaz a zemberek megfizetik, hiszen ők ugye nem tudják azt visszaigényelni. Márpedig az ÁFA mértéke miatti árak igencsak rombolólag hatnak a vásárlóerő paritásra, ha pl Hazánkat a velünk egy ívású Visegrádi országokkal hasonlítjuk össze (és nem Angliával, NSZK-val, Ausztriával, még jó hogy nem Svájccal...) Ha nálunk olyan jó lenne a nettó bérek vásárlóereje, akkor sokkal jobb képet mutatna az átlagmagyarok megtakarítási hajlandósága, hiszen akkor a havi konstans költések után bőven jutna még ilyen meg olyan megtakarításra, utazgatásokra, éttermezésre, színházra, miegyéb, életminőség javító időtöltésre és nem lenne 14 év felett a hazai személyautó park átlag életkora sem! Szóval számomra nem jön ki a matek...

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:42:47

@Irbisz: "hogy bizony kint sokkal jobban él az ember atlagos, atlagközeli fizetesböl, mint otthon. "
Vagy esetleg ott nincs akkora arca mint itthon, és eszébe sem jut azon sokkolnia magát, hogy 30 éves, és még nincs saját lakása. Mert Londonban soha nem is lesz.
Mindenki, akit ismerek és kiment külföldre dolgozni, az szarabb körülmények között lakik mint itthon tette. Mindenki. Az én összes ismerősömnek saját lakása van, amit itthon kiadott, és cserébe németben meg londonban kisebb szarabb lyukban lakik. Mottó: Kibírom pár évig.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:47:47

@sunabajnok: Nálatok komplett fogsort szoktak cserélni? :D:D:D: Az fasza.
Ha ilyen jó árak vannak, akkor mi a francért létezik dentál turizmus? :D
Elolvasva az okosságodat, hogy fogorvoshoz azért jár az ember, hogy műfogsort kapjon, teljesen nyilvánvaló, hogy hülyeséget beszélsz, és fingod nincs az egészről.

Mondjuk a turbokhoz sem értesz, mi az, hogy felujított max 110 ezer? Kezdjük ott, hogy arról beszéltél, hogy mennyiért vetted az újat. Az alkatrész ára kb. azonos, ez biztos (a pár% áfa különbözet nem számít). A munkadíj, amiért beszerelik viszont a tizede, ez egészen biztos.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:49:39

@KissGecihuszár: "amennyiben csak 5-6%-al kellene kevesebbet csengetni a munkaadónak ezen terhekből, az már látványos nettó fizu emelkedést jelentene"
Az akkor 5%ot jelentene.
Ha az áfát leviszik 22%ra, akkor az még 5%-

Tehát 10% az összes vágyad, ugye?

sunabajnok 2017.11.21. 12:07:20

@teéjesenmindegy: Vagyok ilyan szerencs3s,hogy a bölcsesség fogaimonkivül mind megvan. Nem fétisem rendelökbe järni az ärakért,és nrm kérdezem meg senkitöl,hogy mennyu volt az uj koronäja. Idös emberekkel dolgozom,csak komplett fogsorrol van tapasztalatom. Dentäl turizmus? Mimdjuk olcsobb?
Uh turbo? Miért? Itt van mühely aki felujitja? Elvétve talälsz még olyan szakit itt,aki felujit,és nem cserél.
Te helikopter...

VT Man 2017.11.21. 12:12:23

@Kjos:
"Ezt igy nem lehet. Egy cikkbe ennyi mindent szabadon beledobalni."

Nekem is ez jott le a cikkbol.

@Midnight Run:
"Ezzel szemben a magyar gazdaságpolitika pont az, hogy mindig gyengébb forintot akar, ezzel segítve a gazdasági aktivitás. "

Az euro-forint arfolyam 2010-ben 288 Ft/EUR volt, 7 evvel kesobb 312 Ft/EUR.
8.3% gyengules 7 ev alatt, az nagyon keves, evente kb. 1.1%.

3 eve pedig 308 Ft/EUR volt, azaz az utobbi 3 evben szinte semmit se mozgott (par Ft-ot csak).

sakkosfx 2017.11.21. 12:17:38

Évekkel ezelőtt csináltak két vásárlói kosarat ugyananazokkal az árukkal Osztrák és Magyar oldalon és a Magyar került többe! És ez ma is érvényes szerintem! És a fizetési arányok sem javultak azóta sem! Egyszerüen szándékosan nyomorban tartanak!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 12:19:30

@KissGecihuszár:

Igen, az adószint túl magas. A Fidesz elkezdte csökkenteni (hatalmas ballib rikácsolás közepette), majd nem folytatta.

De a fő gond nem ez, hanem a nyugati gyarmatosítók általi profkiporszívózás: immár 27 éve lopja a nyugat a pénzünket.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 12:20:31

@teéjesenmindegy:

Bezársz és pont, Ha nem vagy hatáékony, nincs rád szükség, ez a szabad piac láthatatlan kezének szava.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 12:24:06

@sunabajnok: Tehát akkor most mondod, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs a fogorvosi árakról, de azért magyarázol. Rém hiteles az "öregek mondták, hogy mennyi a protkó"

Nem értem a turbós problémádidat. Ha új alkatrészt veszel, itt, vagy németben, annak hasonló az ára. A beszerelés meg az ötszöröse minimum. Az hogy jön ide, hogy fel tudod újítani? Basszus, az almát az almával hasonlítgassuk már össze, ne mással.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 12:25:44

@sakkosfx: Egész biztos, hogy kamu. Ennyi. Aki járt már kint, az láthatta az árakat.
És továbbra is az van, hogy nem az áruk árában vannak hatalmas eltérések, hanem a szolgáltatások áraiban.

agarik 2017.11.21. 12:30:44

@teéjesenmindegy: Ó, édesem, nem emeled az árat sehova. AZT MÁR FELEMELTED. Ahogy felemelted a saját életszínvonaladat is, méghozzá az egekbe.
Most csak le kell szállni egy kisebb lóra, és rendesen fizetni az embereknek.

@Ajtony: Én annyit tudok, hogy civilizált helyen egy minimálbér akár bőségesen fedezi a létminimumot, míg itt a létminimum fele a minimálbér, nem szólva a közfoglalkoztatás nevű rabszolgaságintézményről.
"Ott kint" kis keresetből is simán laksz, gyereket nevelsz, és nem halsz éhen fél évig vagy tovább se ha párod elveszíti az állását. Itt 90% egy hónapig egymagát nem bírná fenntartani azok közül akik keresők. Az állástalanok meg "még mindig a szüleiknél laknak".

Egyébként a gazdasági folyamat az lenne, hogy több kereset -> több költés, rugalmasabb/kreatívabb társadalom -> nagyobb forgalom -> növekedés.
Ehelyett Agyarországon mindigis csökkentették a fizetéseket, a rugalmasságot a munkavállaló térfelén, és persze a kreativitást is leépítették.
EZ az oka az elszegényedésnek, hogy az ország szó szerint haldoklik és rombadől: mert mikor a minimálbér a létminimum fele, nem marad pénz felújításra, új építésére, karbantartásra. Azaz ami ledől, annak "sivatag" marad a helyén mintha beszórták volna sóval. És az nem fenntarthatóság.

csakférfi 2017.11.21. 12:41:02

@chrisred: @agarik:
"Kizsákmányolás vagy termelékenység?

Sok szó esik a termelékenységről, és ezt szintén érdemes egy kicsit közelebbről megvizsgálni. Az nem meglepő, hogy az iparban ilyen szempontból a németek állnak a legrosszabbul, azaz fajlagosan ott kerül a legtöbbe egy adott egységnyi termék előállítása.

Számokban ez annyit tesz, hogy Németországban 51 500 euróba kerül egy munkás, ő 67 900 euró értéket termel meg, ami 132 százalékos plusz. Ugyanez Szlovákiában 147,5 százalék (15 400 euró vs 22 800 euró), a cseheknél 163,3 (15 900 vs 25 900), a lengyeleknél 193 (12 ezer vs 23 200).

Most kapaszkodjatok meg: Magyarországon 211,7 százalék, messze kiemelkedve az egész régióban. Itt 13 200 euróba kerül egy munkás, és 28 ezer eurót termel. Ha én multi lennék, ez nekem is tetszene. Ha munkavállaló, akkor annyira nem biztos."hataratkelo.blog.hu/2017/05/17/mennyit_keres_a_magyar_716
Buta egy poszt.

Midnight Run 2017.11.21. 12:42:40

@VT Man: Az ország 8 éve folyó fizetési mérleg többlettel küzd, nem is kicsivel. Ez önmagában erősítenie kéne a forintot. Ezzel szemben az MNB mindent megtesz, hogy gyengítse a devizát. Szerintem 20%-kal magasabb értéken lenne jó helyen, mondjuk 250-es forint/euró mellett. Mindjárt jobb lenne a helyzet idehaza és csak azok a gyenge hatékonyságú vállalatok mennének tönkre, akinek egyébként is tönkre kell mennie.

Ja és 2008-ban 235 volt a forint euró, szóval volt itt leértékelés bőven.....

Ph0en1x 2017.11.21. 12:54:38

Értem. Tehát a magyarnak kenyérre, tejre, sajtra, Big Macre, és lakásra van szüksége.

Azaz, sikerült azt a néhány dolgot listázni, amire alacsony az ÁFA és/vagy van állami támogatás.

Autóra, műszaki cikkre, ruhákra, gyógyszerre, rendes MINŐSÉGI orvosi ellátásra, sporteszközökre, stb-re nem - amire nincs!

Számomra gusztustalan, hogy UK-ből kell egy fényképezőgép objektívet rendelnem, mert ott a legolcsóbb egész Európában - a bérek meg 4x-ese az itthoninak - értsd, 300 nettó helyett 1.2M nettót keresnek a velem azonos beosztásban dolgozó kollégáim, akik kint ülnek.

Ezt süssétek meg, és egyétek meg kenyérrel, tejjel, sajttal, ne a Big Macet!

apro_marosan_petergabor 2017.11.21. 12:58:35

Cikkírónk gondolatait értjük, még akkor is, ha nem virtuóza a magyar nyelvnek, s néha nem ártana, ha egyeztetné az alanyt az állítmánnyal, egyértelműen használna, vagy nem tárgyragot stb.... Ráadásul amit elmondott, sokkal egyszerűbben, áttekintőbben és rendszerezettebben megfogalmazhatta volna...

felső határ nincs 2017.11.21. 13:05:11

@Midnight Run: a lakossagi fogyasztas felfutna, megpedig foleg importbol, ha 250 lenne az euro, ergo pont a fizetesi merleg menne tonkre - bar valamennyit lehetne erositeni 10%ot mondjuk

csakférfi 2017.11.21. 13:07:14

A tököm ebbe az "okostelóba".
Mégsem szállt el.

felső határ nincs 2017.11.21. 13:12:19

@sakkosfx: ha ez igaz lenne h ausztria olzan olcso mindenki ott elne, aki a dunantulon dolgozik

csak hat helyette, qrva draga

Szelid sunmalac 2017.11.21. 13:12:27

Sokan sarkitanak itt, de ez talan leginkabb a megoszto tema es az altalanos informaciohiany miatt van.
Keresetek: A nemet IT cegnel dolgozok kb 20%-kal keresnek atlag tobbet, de nem ketszereset, haromszorosat. Tudom eleg jol. Mitobb, ha epp Mo.-rol kell hozni akarjunior, akar senior programozot, az joval dragabb. A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto. Az teny, hogy az alapber magasabb, illetve a szocialis juttatasoknak koszonhetoen kevesebben esnek ki a halobol, mig otthon megszuntettek minden halot. En itt valoban duplaannyit keresek, mint otthon, de ez annak kosznonheto, hogy folyamatosan jutok elore, nem az elkepzelt negyszeres kulonsbegnek.
Arak: Hulyeseg, hogy a parizer a legdragabb. Valojaban az un. "parizer", itt kozepkatoegorias termek, nem a legszarabb, ennek koszonhetoen pl. a fekete erdei sonka (nem az extra minoseg) olcsobb, mint a parizer. Ezen eleg sokaig viccelodtunk. Az etel alapvetoen olcsobb es jobb minosegu, mint otthon, ez teny. Heti bevasarlas harom fore kb. 90-120 EUR, ebben van sajt, gyumolcs, hus, tej, stb. Nem sporolva, de nem pazarolva.
Muszaki cikkek szinten olcsobbak. Szolgaltatasok dragabbak. Egyszeru ferfi hajvagas kb. 10 Euro, noknek 15-20, unnepi hajvagas akar 70-100. Orvos: haziorvoshoz egyszeru eljutni, szakovorshoz haziorvoson keresztul, kiveve ha az ebmer privat biztositott, akkor van olyan opcio, hogy akar egybol szakovorshoz mehetsz. Vagy varsz. Heteket/honapokat, attol fugg. Betegbiztositas egy bizonyos kereset alatt torvenyileg eloirt, aztan valthatsz maganra, ha akarsz. Mindenki kap rendes ellatast, gyorsabban, mint otthon. Fogorvos otthon Sem sokkal olcsobb, tudom, mert sajnos volt mar ra szuksegem. Ingatlanok joval dragabbak. A 300-450e EUR egy 100 nm-es normal lakasert nem kiugro. Keletnemeto.-ban persze olcsobb, de ott meg a fizetesek alacsonyabbak, mar ha van munka. Berleti dijak viszonylag magasak: 95 nm, megfelelo helyen, kb. 750 EUR plusz gaz/villany/internet. Szerencsefuggo is.
Auto: Egy teli vizsgalat atlag 20-40 EUR. Barmi elromlik nem vihatsz magaddal alkareszt es hasznaltat Sem tesznek bele, mert torveny kotelezi oket a 2-3 ev garanciara, alkatresztol fuggoen. SENKI nem vallal hasznalt/hozott alkatresszel, meg ha ugyanaz is. Kerekcsere 20 EUR, gumicsere 70. Uj teli gumi Goodyear egy darab 80 es az jo ar. Feknyeregcsere 400 EUR, persze fekfolyadekcserevel egyutt. Tunam sorolni. Visont az auto onmagaban 20%-25%-kal olcsobb, mint otthon, illetve jobb allapotuak.
Elet: Ruhazkodas olcsobb es jobb. Konditerem es sport kb. ugyanannyi. Fitnessterem berleti dij szerzodestol fuggoen 30-60 EUR/ho. Tollaspalyaberlet egy alkalom 15-20 EUR, akarcsak a squash, vagy falmaszas. Mozi draga (15 EUR), kukorica megdaragabb. Na AZT nem veszek. Atlag ebed nagyjabol 10-12 EUR. Atlag vacsora etteremben eloetellel, desszerttel, egy korso sorrel kb. 30-35 EUR. Michelin csillagos sushi etterem kb 50-70 EUR per fo.
Egyeb kerdes?

Szelid sunmalac 2017.11.21. 13:15:33

@Szelid sunmalac: Oh igen...oltony kb ugyanannyi, mint otthon: 300 EUR, ing kb 30-50 EUR; koncertjegy 70-100 EUR; rendes net kb 30 EUR, tevevel es telefonnal, mobil elofizetes kb 15-20 EUR, adatforgalommal. Viz/gaz kb 80 EUR/ho/100 nm

Midnight Run 2017.11.21. 13:16:21

@felső határ nincs: A fizetési mérleg nem megy tönkre. Inkább helyreáll az egyensúly. Az árszint valóban lejjebb kerülne, főleg az importárak.

csakférfi 2017.11.21. 13:25:20

@Szelid sunmalac:
Ha mindenki IT szaki lenne.
Ki építene Neked házat.
Ki rakná a segged alá az autót.
Ki szerelné össze.
Ki vinné az élelmiszert a boltba.
Ki lenne a "paraszt"
Ki hárítaná el az áramszünetet.
Ki vinné el a szemetedet.
Ki hegesztené össze a vasat.
.....stb.
Sarkítunk?
A poszt nem?
"Egyéb kérdés?"

Lovas Christoph 2017.11.21. 13:45:43

A diagramm pl. a sajtoknál tuti nem stimmel. Németországban a Gouda,Emmentaler stabulailan 5€/kg... Abból hogy lesz 10? Jah, hogy a magyar olcsót a Német pémiummal hasonlitjuk?

Szelid sunmalac 2017.11.21. 13:49:54

@csakférfi: Te is azon sepcialis emberek koze tartozol, akik nem tudnak szoveget ertelmezni, ugye? Mutass ra kerlek, hogy HOL irtam arrol, hogy ki mit csinal, meg, hogy barkinek IT szakinak kene lennie? Aztan ird le, mibol vezetheto le, hogy ezaltal megkerdojelezheto az irasom. Ha ez sikerult, beszelgethetunk erdemben.
Ha meg csak ennyire telt provokacionak, erdemi cafolat nelkul, akkor az eleg gyenge, de nem teszem meg azt a szivesseget, hogy felsorljam neked az osszes szakma atlagfizeteset, erre egy nalad minimalisan ertelmesebb ember pillanatok alatt talal tobbtucat cikket es statisztikat.

Lovas Christoph 2017.11.21. 13:52:13

Még egy észrevétel. Ok, játszunk el a gondolattal, hogy bérunio. A magyar adó vonzattal drágább a magyar munkaerö, a legtöbb nyugatinál. Maradnának az üres telephelyek. Ennek a hülye ötletnek , csak neki kellene futni még egyszer.
Az meg hogy összeszerelö ország lettünk, azt köszönjük meg a teljesen hülye politikusainknak... Senki nem hoz ide üzemet, ha nincs meg a megfelelö munkaeröbázisa. Hülyéknek nem tudsz fejlesztö mérnöki munkát adni. Jó reggelt.

felső határ nincs 2017.11.21. 13:58:03

az pl. qrva elet h sehol a vilagon annyit nem ihatok a penzembol, mint Pragaban /sort/

atlag sor 35 korona, kocsmaban - atlag netto meg mondjuk 26000 a varosban 743 sor jon ki az atlagfizubol

na most ha qrva ovatosan azt mondom h ez europaban 4 euro/sor mert inkabb tobb

melyik varosban NETTO 3000 euro az ATLAG fizu?

Jazo 2017.11.21. 13:59:49

A saját tapasztalatom az Londonnal kapcsolatban, hogy az élelmiszer kb. hasonló áron van, esetleg kicsit drágább...de csak ha ésszel vásárol az ember. Viszont bátrabban vehetsz pl. fagyasztott ételeket, mert minőségben más dimenzió. Kint egy 1 fontos fagyasztott pizza is finomabb mint itthon egy házhoz rendelt. A ruházkodás jóval olcsóbb, a műszaki cikkek is olcsóbbak. Az utazás drágább, de ha van 8 órás állásod, bőven belefér...ráadásul azért a pénzért összehasonlíthatatlanul többet kapsz, mint itthon, ha mondjuk összenézzük BP és London közlekedését. A lakás, ház bérlés drágább, illetve a lakás árak is, de ott ez egy jól ismert anomália és még a helyiek is tudják hogy nem normálisak az árak.

Összességében az ottani fizetésből sokkal élhetőbb módon lehet élni és igen, sok magyarországi régióhoz képest ott szinte "kolbászból van a kerítés", ha van munkád.

felső határ nincs 2017.11.21. 14:40:49

@Jazo: az elelmiszer londonban a legutolso sailsburzben is dragabb olyan jo 50%kal

a piacokon ugy a 3xosa, ay ettermekben meg a 10xese

mondjuk a ruha ami nem kiadas az olcsobb valoban

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.11.21. 14:44:04

Szerintem páran párszor már elmondták: azért nincsenek Magyarországon a némethez hasonló bérek, mert sokkal kevesebben végeznek magas hozzáadott értékű munkát (az összeszerelés nem az). Az ország a dolgozók által hozzáadott értékből gazdálkodik, abból szedi be az adókat, és abból lesz belső fogyasztás (nagyobb mennyiségben és jobb minőségben).

Arra kellett volna költeni az utóbbi években Magyarországra ömlő támogatásokat, hogy minél nagyobb legyen az összes hozzáadott érték. (Jellemzően: oktatás fejlesztése, egészséges vállalkozói környezet kialakítása, K+F támogatás.) Nem arra költötték.

felső határ nincs 2017.11.21. 14:54:29

@Szelid sunmalac: A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto.

helyette 3200 brutto a netto annak a 2/3a

30 koruli infoskent a 10ezret meg lehet brutto keresni pl. a microsoftnal munchenben, tudom mert egy haverom ott melozik

Jazo 2017.11.21. 14:58:47

@felső határ nincs:

Ezért nem a Salisbury-ben kell vásárolni, ha árérzékeny vagy. Ott vagy az Asda vagy a Tesco. És még csak azt sem mondom, hogy value edition alsó polcos saját márkás dolgokat pakolj a kosárba. Aki árérzékeny, itthon is figyeli az akciókat és ott is figyelni fogja.

A piacot nem próbáltam, de Nagy Britannia eleve nem olyan ország, ahol a piacon más kapsz mint a boltokban, kivéve talán a halpiacot. Az éttermek, de még a gyorséttermek is drágábbak ez tény. Számunkra mondjuk ez kevésbé fájó dolog, mert már ahhoz szoktunk hozzá itthon is, hogy nem járunk étterembe enni. Az megmarad a nagyon ritka eseményekre.

Azt nem tudom, hogy a Brexit szavazás utáni árfolyamváltozás mennyire növelte az importáruk árát, mivel azóta nem jártam kint.

Lovas Christoph 2017.11.21. 15:12:59

@felső határ nincs: 3300 € bruttó kb. 2000 nettó még classe 1-ban is ... ismerve a magyar hires nagyotmondásokat, oszd el kettövel a barátod bérét és kb annyi lesz a bruttoja. Az 1500€ az átlagbér. És külföldiként, nagyon specifikus tudásodnak kell lenni az 5.000 nettoért is. Csak egy példa: az Amazon most keresett meg az europai eloszto üzembe FM vezetönek, 80.000€ éves fizetésért . Ö meg klaviatura krampácsoloként 120.000-et keres? Nem lehetetlen, csak nagyon valoszerütlen . Jobbára distributor-retail vonalon max. középvezetöként.

Szelid sunmalac 2017.11.21. 15:20:09

@felső határ nincs: Orulok ha ilyen jol tudod, mert a a haverod ott dolgozik. En meg azert tudom, mert a szakmaban eltoltott par ev alatt, egy-ket ugyfelnek dolgozva es csekely mennyisegu nemzetkozi projekten felvettem mar egy-ket embert mindenfele poziciora, kepzettseggel, tudassal, es feladatra. Ezert egesz pontosan kijelenthetem neked, hogy ha a baratod 30 evesen infoskent havi brutto 10000 EUR-ot keres, akkor vagy hazudik neked, vagy jobban keres, mint a senio manager-ek. Miazhogy jobban bazdmeg, masfelszer annyit. Ha meg evente, akkor megintcsak atbaszott, mert egy palyakezdo IT-s keres evi kb 40000-et. Na akkor most bogozd ki, a haveroddal meg beszelges mar el es kerem a sikerreceptet.

Szelid sunmalac 2017.11.21. 15:22:14

@Lovas Christoph: Komolyan nem ertem ezeket az embereket. Latja,hogy nem a levegobe beszelek, de meg akarja megyarazni, hogy az hulyeseg, amit en tudok, mert neki mondta mar egy baratja. Eszem megall. Elso mondatanal cafolhato, de azert idehanyja :)

felső határ nincs 2017.11.21. 15:43:49

@Szelid sunmalac: nincs ebben semmi itthon is megkeresi 1 jo infos a brutto atlag 3xosat nettoban meg ott is

guglizd mar ki a nemet atlagbert vagy nezd meg a wikin lecci

felső határ nincs 2017.11.21. 15:58:19

@felső határ nincs: vagyis hulye vok szoval a brutto atlag 3xosat bruttoban, na

felső határ nincs 2017.11.21. 15:59:32

@Lovas Christoph: 1500 max a bevandorloknak atlagber, nem a nemeteknek

mondjuk inkabb guglizz mielott butasagokat beszelsz

teéjesenmindegy 2017.11.21. 16:07:40

@agarik: Fájdalmasan sötét idióta vagy :D
Menj, lincseld meg a sarki péket, zöldségest meg a szomszéd szobafestőt, hiszen ők a burzsujok

Szelid sunmalac 2017.11.21. 16:22:14

@felső határ nincs: Hagyj mar a hulyesegeiddel! Megegyszer elmondom, mert ugy tunik lassu a felfogasod. NEM keres egy 30 eves infos atlag 10000 EUR-ot egy honapban. Sem Nemetorszagban, sem Lengyelorszagban, sem Csehorszagban, sem Magyarorszagon, sem Angliaban! Pont. Egy IT-projektmenedzser, vagy senoir manager JO fizetese a 10000 EUR. De bizonygasd csak a faszsagokat ha attol jobb neked

Gerardus A. Lodewijk 2017.11.21. 16:29:09

Sokkal szemléletesebb lett volna, ha a szerző nem abszolút árakat hasonlított volna össze (teljesen értelmetlenül), hanem azt írta volna le, hogy a nettó átlagbérrel (vagy akár nettó medián bérrel) számolva mennyi munkaidő alatt lehet a különböző országokban megkeresni ugyanazon tipikus fogyasztói javak helyben jellemző árát.
Abban viszont - ettől függetlenül - szerintem igaza van a szerzőnek, hogy a "bérunió" józan ésszel elképzelhetetlenül pusztító gazdasági folyamatokat indítana el, amelyek közül csak az egyik, hogy feneketlen inflációs spirálba taszítaná éppen az EU szegényebb tagállamait.

gigabursch 2017.11.21. 17:31:17

@chrisred:
Ettől függetlenül Európa közepe - tetszik-nem tetszik - Magyarország.
Ebből következően minden más - de főleg Brüsszel - periféria.
Legalábbis általános iskola 4. osztályáig, ahol még a gyermek értelmesen tanulja a földrajzot, bármilyen tantárgy keretében.

Szóval: Magyarország (Kárpát-medencei értelemben véve) a mag, ami körülötte van az a héj.
S ismételten előáll az, amit Pap Gábor művészettörténész úgy húsz éve mondott ki először:
"A Héj összeesküvése a Mag ellen".
Tanulságos történelmileg. Keress rá a TeCsőn.

Comte de Gippaud 2017.11.21. 17:41:20

Én úgy gondolom, hogy a legtöbben nálunk szívesen kifizetnék akár a 600 Ft-os kényérárat is, mondjuk egy 2000 eurós fizetésből.
Úgy lett volna korrekt, ha a nyugat-európai fizukat is mellétesszük oszlopdiagram formájában.
(Ja, az nem fért volna ki az oldalon)

Comte de Gippaud 2017.11.21. 17:47:43

Ezeket a posztokat a nyugat-európai országok fizetik?
Mert elég gyanús, nem múlik el hét, hogy valami hasonló ne jelenne meg.

Pedig teljesen nyilvánvaló. Az itt dolgoztató multik azért nem fizetnek itt annyit mint otthon, hogy az otthoniaknak nyugat-európai fizut adhassanak, és még nyereségesek is maradhassanak, a piaci versenyképességük megőrzése mellett persze.

Nincs ezzel gond, megértjük, de attól még lehetne valamivel barátságosabb fizetéseket adni szerintem. Beleférne.

felső határ nincs 2017.11.21. 17:51:14

@Szelid sunmalac: nem mondtam h egy atlag 30 eves infos ennyit keres

azt mondtam h a haverom noszko jozsef 10ezer bruttot keres munchenben a microsoftnal, ez volt 5 eve uh mar nyilvan tobbet

felső határ nincs 2017.11.21. 17:52:00

@Comte de Gippaud: 2000 euros brutto semmi kulonos budapesten

Comte de Gippaud 2017.11.21. 17:58:45

@felső határ nincs:

"2000 euros brutto semmi kulonos budapesten"

Természetesen nem a bruttó fizura gondoltam, hanem amit effektíve zsebre tehet.

Wildhunt 2017.11.21. 18:13:05

@Szelid sunmalac: Te már a második vagy, aki igazat ír. Köszönöm.

csakférfi 2017.11.21. 18:13:28

@Szelid sunmalac:
"okan sarkitanak itt, de ez talan leginkabb a megoszto tema es az altalanos informaciohiany miatt van.
Keresetek: A nemet IT cegnel dolgozok kb 20%-kal keresnek atlag tobbet, de nem ketszereset, haromszorosat. Tudom eleg jol. Mitobb, ha epp Mo.-rol kell hozni akarjunior, akar senior programozot, az joval dragabb. A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto. Az teny, hogy az alapber magasabb, illetve a szocialis juttatasoknak koszonhetoen kevesebben esnek ki a halobol, mig otthon megszuntettek minden halot. En itt valoban duplaannyit keresek, mint otthon, de ez annak kosznonheto, hogy folyamatosan jutok elore, nem az elkepzelt negyszeres kulonsbegnek."

Kiemelném "elképzelt négyszeres különbség"

Cnc esztergályos vagyok. 51 évesen.
Ha kb. 10 évet melózok leszek gyakorlottnak mondható.
A bérem a 4 eurot közelíti mivel háromműszakban dolgozom.
Ha nem akkor 3.5.

Werker, Maschinenwerker
(gépkezelö) 01.01.14 -31.12.14 11,10 10,50
01.01.15 -31.12.15 11,15 10,75
01.01.16 -31.12.16 11,25

Kigugliztam .....képzeld.
Amúgy meg mit szívsz mellre?
Megsértettelek valami negatív jelzővel?

XXXXXL 2017.11.21. 19:00:15

@felső határ nincs: olvastam én is a cikket az EU szándékról a nemek közötti béregyenlőtlenség megszüntetéséről...szerintem is előbb a luxemburgi és a bolgár órabéreknek kellene közeledni, ez az a különbség ami igazán felháborító.

Sajnos a nagy értéket előállító multicégek nem itt mutatják ki a nyereséget így aztán papíron nem mi vagyunk a hatékonyak hanem az anyaország. Lehetne őket adóztatni árbevétel és nem mesterségesen nullára könyvelt profit alapon - tudjátok, mint az iparűzési adó, ami rájuk nem érvényes!

Aztán lehetne a foci helyett egyetemek kutatásaiba és olyan cégekbe tolni a pénzt, akik kitalálnak valamit amit más még nem tud. Na, azt kénytelen mindenki tőlünk vásárolni, jó drágán. Abból jutna a nővérek, tűzoltók, mentősök fizetésére, akik -bár gólt ugyanúgy nem rúgnak mint a balláb milliomosok- de legalább életeket mentenek :)

ludwigvan 2017.11.21. 21:31:39

Lehet, hogy CNC-gépkezelőként 3-4-szeres bérünk lenne Németországban, és ez is szar - de lehet ezzel vitatkozni is, mert nem ez a fő probléma (legalábbis nekem, mert én nem értek a CNC-hez) - szerintem ennél az még szarabb, hogy tanárként ha kimész takarítónak, akkor is 3-4-szeres béred lesz. Hogy egy vidéki értelmiséginek a pincér, mosogató, segédmunkás, takarító állás teljesen reális perspektíva: egy szebb élet lehetősége. Egyelőre az a szerencsénk, hogy tanáraink, óvónőink, zenészeink, íróink, stb. fontosabbnak tartják a hivatásukat, mint a normális boldogulásukat. Amint abbahagyják az álmodozást, mind lelépnek.
Másik dolog a cikkel kapcsolatban, hogy oké, hogy a sajt drágább odakinn, de egy horvátországi nyaralás ugyanannyi a németnek is, mint a magyarnak; egy számítógép, fényképező, erősítő, hangszer, telefon - szóval minden, amitől egy kicsivel is gazdagabbnak érzed magad, az meg drágább itt a magasabb áfa miatt.

Szelid sunmalac 2017.11.21. 21:51:01

@csakférfi: Figyelj baratom: "Az teny, hogy az alapber magasabb", marpedig engedd meg, de a kezdo CNC-s bizony alapber koezlit kap. EZ Nemetorszagban amgasabb, akarcsak a takaritoe.
Funkcionalis analfatebizmus. Ez a legfobb problema ma Magyarorszag. Az alapkepzes gyaszos szinvonala.

@felső határ nincs: Ezt irtad, hadd segitsek: "30 koruli infoskent a 10ezret meg lehet brutto keresni ". En meg elmondom megegyszer lassu felfogasu blogtarsam: NEM keres ennyit egy 30 ev koruli infos. (Es mert rendes vagyok, ezt is megegyszer elmondom: a haverod Noszko Jozsef vagy hazudik, vagy valami kurva nagy csodagyerek, de en is lattam mar kiralynot is, megmilliardost is, megsem szamolok veluk es mutogatom oket, mint atlagjozsi.) Aztan mert en tenyleg rendes vagyok javaslok is egybol valamit: mivel ennyire hulye vagy, hogy beszopsz minden, azt meg propagalod is, raadasul a vegsokig harcolsz a hulyesegert, szerintem te ne probalkozz megcsipni egy tizezres allast

csakférfi 2017.11.21. 22:46:27

@Szelid sunmalac:
Nem írtam sehol hogy kezdő vagyok.
3 éve cnc-n dolgozom.
Akkor még nem mertem önállóan programot írni.
Most 51 vagyok.
Tehát ki is kettőnk közül a "funkcionális analfabéta"?
A másik.
3 éve kezdtem akkor 750 ft.-os órabérrel.
Mostanra ugrott a minimál bérre. Ami 4 euro 3 műszakban.
Igazi magyar tapló vagy.
Sértegetsz.
Holott csak annyit mondtam "mi lenne ha...."
Ugyanis nem mindenki mondhatja el magáról azt amit te.
Szöveg értemezéssel és emberséggel óriási problémád van.
Magyarul...egy kis köcsög miturász vagy aki felfelé nyal lefelé köpköd.
Valódi kétszinű kis majom.
Igazi pszichopata főnöknek való.
Hajra kicsim tiéd a jövő.
Engem meg ne oktass ki mert láttam már sok ilyen kis nyálas fazont visszabukni oda ahonnan felnyalta magát.
35 év munka van mögöttem.
Meg van mindenem.
Ház autó feleség gyerekek kutya macska hobbikert.
Képzeld..a nejemnek is van autója.
Képzeld a nagyobbik fiam pont ezt a szakmát választotta.
Vajon miért?
Mert azt tanácsoltam neki hogyha anyagi biztoságot akar akkor menjen külföldre.
Ne hagyatkozzon a "magyar " politikai és gszdasági elitre.
Azok hazudnak.
Épp úgy mint te.

Mr. Cobb 2017.11.21. 22:52:02

Azért azt tegyük hozzá, hogy a multiknál még mindig többet fizetnek, mint a be-nem-jelentős, évente-új-autós, és háromszor-nyaralós köcsög magyar vállalkozó...
Biztos nem tudná kigazdálkodni, hogy legalább tűrhető fizetést adjon az embereinek :)

GiaMarie 2017.11.21. 23:04:18

@Brix: Ne hidd, hogy az olyan jó lesz.Ez lezajlott már a 90-es évek eleje-közepén, mikor a multik betelepedtek. És nem ám nekiálltak kiképezni a saját embereiket, hanem dupla fizetésekkel elcsábították a helyi KKV-k alkalmazottait. Volt olyan ismerősöm, aki csoportvezetői állását feladva elment sormunkásnak, mert 1,5-szeres bért kapott az előző munkahelyéhez képest. Persze ez akkor nekik családilag borzasztó jó volt. Cserébe a környék összes vállalkozása csődbe ment, mert a multi elvitte az értelmes munkaerőt. Ezután a béreket befagyasztották egy évtizedre kb. Mire az emberek észbe kaptak, mi is történt, nem volt hova elmenni dolgozni. Ha nem tetszik, mehetsz a híd alá! Most is lezajlik ez kicsiben, Aldi-Lidl. Másfélszeres fizetést adnak az alkalmazottaknak, mint az összes konkurens. Cserébe azt felejtjük el látni, hogy ezekből az üzletekből "nem lehet vásárolni" . Fincsi a keksz, meg jó a felvágott, de azért ismerjük a különbségeket, mert orrhúzgálva mind betérünk azért a konkurenciához is azokért a cuccokért, amik ezekben az üzletekben nincsenek, vagy nem megfelelő választékban. Ahhoz a konkurenciához, aki nem ennyire tőkeerős, ezért nála a rosszabb minőségű dolgozók maradnak, akik cserébe utálják a világot is meg a vevőket is, mert a szomszéd üzletben másfélszer ennyit kapna kasszásként (szerinte. Ugyanis képességei alapján még vevőként is szájhúzva engedik be, de ez mellékes) A konkurencia nem azon fog kifingani, hogy a Lidl vagy az Aldi annyival finomabb parizert csinál, hanem azon, hogy nem talál olyat, aki dolgozzon. Aztán miután mindenki kivérzett a környéken - ne legyen igazam - az Aldi és a Lidl is véget fog vetni a nagyvonalú bérpolitikájának, ahogy a multik a 2000-es évek elején. A múlt évig kb azon a szinten voltak befagyasztva a bérek.

csakférfi 2017.11.21. 23:07:34

@Mr. Cobb:Ez igaz.
Ismerek olyant aki zsebbe fiizeti az embereit. Minimálon papirozva.
Szabi nincs. Fizetett ünnep nincs. Cafetéria csak ritkán. Akkor is csak kp. számla ellenében. Betegállomány nincs.
Én már a haverom helyébe bekevertem volna a burájába.
Akkor akadtam ki legjobban mikor a "gyerek utáni adókedvezményt visszatartotta ....mondván az az én pénzem, én fizetem neked"
Ilyen egy szarrágó gennyes alakot.
Akkor kinyilt a bicska a zsebemben.
Nem meri feljelenteni senki.
Lepapíroz mindent.
Ez van.

chrisred 2017.11.22. 08:41:51

@gigabursch: Mondjuk nem állítottam az ellenkezőjét, mindenesetre földrajzi-mértani elveket társadalmi és kulturális folyamatokra ráilleszteni elég barbár módszer.

Irbisz 2017.11.22. 10:00:04

@Lovas Christoph: @Szelid sunmalac:
Sünmalac, azért messze nem vagy akkora májer mint beállítod magad, aki ilyen minösített idiótaságot képes leirni " A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto. " annak onnantol kezdve még a kérdéseit sem lehet elhinni. De a németországi helyzettel és realitásokkal kapcsolatos bármely kijelentését jobb kétkedéssel fogadni.
javasolták mások is hogy nézz már utána bármely hiteles oldalon mennyi a német brutto átlagbér, utána egy steuerkalkulátorral számold ki abbol mennyi marad ...
1500 euros nettó átlagbér az nagyon alulfizetett, alapvetöen szakképzettségt nem igénylő, esetleg részmunkaidős állásokra jön ki - vagy Mecklenburg-Vorpommern-ben élö fodrászokra ... (na jo, nekik biztos kevesebb a nettójuk átlagosan :))

csakférfi 2017.11.22. 12:44:39

@Irbisz:
Köszönöm!
Kezdtem magam idiótának képzelni.
Mivel nem dolgoztam még külföldön. Így csak "masodlagos" forrásokra tudtam hivatkozni.
Mégegyszer.
Köszönöm!
:)

Untermensch4 2017.11.23. 17:27:05

@GiaMarie: "...mikor a multik betelepedtek. És nem ám nekiálltak kiképezni a saját embereiket, hanem dupla fizetésekkel elcsábították a helyi KKV-k alkalmazottait."
Adóprésünk vetekszik a belgákéval (akik nincsenek is :) ), oktatásunk kevésbé. Mostanra eljutottunk oda hogy az ide települt multi képzi az embereit, de folyamatosan ám. Mert amint egy kicsit gyakorlottak lesznek, lépnek is le nyugatra...