Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A következő válságot a Startupok hozzák el a világnak?

2017. szeptember 19. - Szarvas Norbert

startup_valsag_www_iflgroup_hu-2.png

Jövőre lesz 10 éves évfordulója annak, hogy a legutóbbi gazdasági világválság megmutatta igazi erejét és évekkel visszavetette a fejlett társadalmakat. Ha megnézzük a világgazdaság működését, akkor bárki észreveheti a válságok és a csúcspontok váltakozását. Nem az a kérdés, hogy lesz e következő világválság, hanem az, hogy mikor és mi okozza? Egyre többen fejtegetik a világban a következő kilépési pontot, így megnézzük ebben a cikkben, hogy szerintem mi robbanthatja ki a közeljövőben...

Intő jel: A Juicero bezárta kapuit

Pár héttel ezelőtt jelentette be hivatalos közleményben a San Franciscó-i illetőségű menő Startup, a 120 millió dollárnyi kockázati tőkével megtámogatott Juicero, hogy végleg bezárja kapuit, mivel támogatás nélkül túl kis cég ahhoz, hogy tovább tudja csökkenteni az árait. Miről beszélünk? A Juicero megpróbálta forradalmasítani a vegán-bio- egészséges élet ágazatot azzal, hogy egy túlárazott (399 dollár) high-tech dizájnolt présgépet alkotott meg a hozzá 5-7 dollárért megvehető vákumozott zöldség-gyümölcs töltőcsomagokkal. 

Arra nem gondoltak, hogy a zöldség-gyümölcs utántöltőket ki lehet kézzel is nyomkodni...

16758668_77ef122ab1ea903ce3a9b84095b4b83d_wm.jpg

Ebből precedens lehet?

Nem véletlenül hoztam fel példának a Juicerot annak ellenére, hogy a Startupok világában mindig voltak és mindig lesznek sikeres és bukott projektek egyaránt. Viszont egyáltalán nem mindegy a mérték és az arány. Fel kell ismernünk, hogy ma a DIY (do it yourself) és az önmegvalósítók korszakát éljük egyfajta high-tech Steve Jobs lázálomba merülve. Mindenki részt akar a tortából és mindenki a Startupban látja ezt a tortaszeletet, ami ha bejön, akkor hatalmasat szól!

Mindenki részese akar lenni az új Apple születésének

Hogy ez miért probléma? A Startupok alapvetően különféle inkubátor programokba szeretnének bekerülni, kockázati tőkével pumpálnák fel magukat és haladnának nyílsebesen az önmegvalósítás irányába. Azonban pont a Juicero 120 millió dolláros buktája mutatja azt, hogy kiváló marketinggel, egy trendi ideológiával és szimpatikus CEO-val simán meg lehet vezetni a Startupokba fektetőket, mivel alapvetően senki nem tudja megjósolni mi lesz belőle. 

A jövőben biztosan elszaporodnak a hasonló esetek, ami önmagával hozhatja a gazdasági csőd lehetőségét is. Nem szabad elfelejteni, hogy a pénz korlátozott mértékben áll rendelkezésünkre és egyáltalán nem mindegy, hogy Juci néni vagy az XY befektető egy Startupba pakolgatja a pénzt vagy mondjuk beszáll az ingatlanfejlesztésbe, esetleg már működő cégeket tőkésít fel. A Startupok egyszerűen tőkét vonnak ki a gazdaság más szegmenseiből. Pontosan ezért kulcsfontosságú, mi történik azután...

Miért nehéz szűrni?

 

Nem stabilak

Akárhogyan nézzük, a legtöbb Startup vállalkozás azért próbál kockázati tőkét bevonni, mert csak ezáltal képesek előre lépni, fejleszteni, piacra kerülni. Tehát a piac előre és nem utólag díjazza a vállalkozás teljesítményét. Egy ötletre, egy bétára vagy éppen egy kezdeti sikerre adnak igen komoly pénzeket, holott a tőzsdéről már megtanultuk, hogy a cégnek el kell valamit érnie ahhoz, hogy pénzt lásson a befektetőktől.

Ez mit jelent? Ezek a Startup cégek jobban ki vannak téve a piaci körülmények változásának, hullámvölgynek és akár a teljes összeomlásnak is. Rosszabbik esetben a kockázati tőke tűzoltásra megy el, jobbik esetben pedig ebből a pénzből kártérítik a piacot. Így vagy úgy, de a befektető nem erre adta a pénzét!

Nem követhetőek

A működésüket nagyon nehéz követni, hiszen nincsen viszonyítási alap, amihez tudnánk kötni. Optimáls esetben pontosan azért Startup és azért kap pénzt, mert valami új dolgot akar létrehozni, amire nem volt precedens. Ilyen módon az eredmények is nehezen mérhetőek! Mondhatjuk azt is, hogy a kockázati tőke "türelmesebb", de emiatt nehezebben megfogható, nehezebb értelmezhető az eredmény. Egy világmegváltó Startup esetében mit tekintünk eredménynek és mikortól? 

A pénz útját nem ismerjük

Nagyon fontos felismernünk, hogy egy Startup esetében nem tudjuk a pénz útját tradícionális szemüvegen keresztül végigkísérni. Nem egyértelmű, nem körülhatárolható, hogy éppen a cégnek mire van szüksége és mire nincs. Mi számít felesleges kiadásnak és mi nem? Azt nehezen venné be egy hagyományos tőzsdei befektető gyomra, hogy azért kevesebb az osztalék, mert most éppen csúszdát vettek az irodába, hogy jobb legyen a hangulat... De közben simán lehet, hogy ennek már középtávon is jövedelmező hatása lenne!

Közeledünk a Startup lufi kipukkadásához

Ma a Startup világ nagyon fényes, jövedelmező és friss. Mindenki részese szeretne ennek a milliőnek lenni és részesülni a tortából. Az egészet a dotcom lufihoz hasonlítanám, amikor minden szuper volt, de elértük a kritikus tömeget és minden összeomlott. 

Alapvetően nem a Startup a probléma, hanem a körítés és a kritikus tömeg. Egyre több pénzügyi alap alakul meg, akik ide akarják hozni az ügyfelek pénzét. Nem nehéz kitalálni, hogy hamarasan az összes tradícionális pénzügyi szereplő (bank, biztosító, alapkezelő) tovább növeli jelenlétét ezen a piacon és megnyitja a kaput a fotelből nyugdíját félretevő Gizike néni előtt is. 

A kockázati tőke a nevében is jelzi, hogy kockázatos. Minél divatosabbá válik, annál inkább halványul a jelentése és az emberek nem értik meg ennek a veszélyét.

Sztori

Pár hónapja egyik ügyfelem felhívott, hogy a gyermeke örökségét (amire nagyon vigyáz) jó ötlet lenne befektetni a szomszéd által ajánlott "garantált" befektetésbe, ami 10% feletti éves hozamot ígér? Kértem tőle valami anyagot, prospektust, bármit, de sajnos nem tudott küldeni, merthogy ez "annyira titkos", hogy a szomszéd nem adhat át ilyet. Azért remélem érezzük, hogy ez bűzlik...

Nagy nehezen, sok utánajárással kiderítettem, hogy egy kockázati tőke alapon befektetési terméket akart eladni, miközben tudta nagyon jól, hogy ez a pénz a gyerek öröksége és a család minden pénze. Nem voltam róla meggyőződve, hogy a szomszéd egyáltalán értette, hogy mit árul. Kiderítettem, hogy simán benne volt a teljes bukta lehetősége is. Ezt mérlegeni kell mindig és talán tökéletesen reprezentálja azt a jövőbeni helyzetet, amikor "kikerül az utcára a kockázati tőke" és boldog boldogtalan ide fektet, mivel "tuti befektetés". A piac pedig egy ponton túl képtelen teljesíteni az elvárásokat, ami pánikhangulatot okoz, az emberek kiveszik a pénzüket- menekülnek, ami összeroppantja a teljes rendszert...

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.19. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6712877220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.20. 02:09:51

itt már az orvosi eset, aki erre 120 milliót ad...
kb 5000$ -ból kellett volna csinálni egy felmérést:, van e legalább 150.000 hülye, ki kiadna 400$-t egy gyümölcsprésért, amit egy TVshop-os agymosás után se tudnának 100$ felett eladni.

tnsnames.ora 2017.09.20. 05:33:50

Szerintem a startup-ok világának két nagyon fontos jellemzője van:
(1) sokváltozós - perdöntően blackbox-jellegű - állapottér
(2) közel sztochasztikus és így értelmesen előrejelezhetetlen tevékenység (rengeteg potenciális hibalehetőséggel).
Mostanság kedvenc zenei analógiám: a Despacito: a szakmának és közönségnek egyaránt kitalálhatatlan volt idén januárban , hogy az év slágere lesz milliárdos nagyságrendű YT-felfutással. Még utólag/visszatekintve sem magyarázható a dolog rendesen, nemhogy előre.

Ha ez így van, akkor símán lehetséges a rossz hír: nincs jó szelekciós (ocsó-búza szétválasztó) mechanizmus a befektetési lehetőséget kereső pénzeknek.Végsősoron kvázi kizárólag csak az emberi intuiciónak van perdöntő terepe, ami vagy téved vagy nem (egyébként úgy tűnik nem túl jó hatásfokkal).
Ellenkező megközelítésben: az AI/MI-s data science előrejelzési technikák amolyan spéci rabló-pandúr játékot játszanak a valóság egyre nehezebb feladványaival (egy megoldásra juthat több újabb challange). És a startup-ok korrekt érdemi elemezhetősége bizony perpillanat nagy falat ami maga után vonja azt, hogy jellemzően sok pénzbe kerülő müködtetés után derülnek ki csak problémái, nincs olcsó megbízható előre megsejtési lehetőség.
Adatbányász-analógia: logisztikus regresszió mátrixának köbös műveletigényű másodrendű parciális deriválását (Hessian-mátrix) kompletten el kell végezni a legjobb minőségű fetaure-selection-höz (ami egyúttal már a teljes modell kiszámításával is ekvivalens/izomorf): magyarán nincs számolási nyereség egyáltalán). Nem véletlen, hogy az élet mára kikukázta a módszert nagyságrendileg jobbakat kitermelve.

Ami a sok változót illeti van ugye a startup-alapító, a befektető , a termék illetve a piac négyese.
- az alapítónak széles skálán mozgóan különböző szintű tudása, motivációi lehetnek (rossz esetben elsózni akar csak valamit, kizárólag anyagi előrelépés jegyében),
- a befektető legnagyobb problémája, hogy pénzéhez nem társul sokszor objektív okok miatt (tudás, információ hiánya) korrekt döntés-előkészítés,
- a termék lehet jó, rossz, felesleges, miközben folyamatában küzdhet kihívásokkal (könnyen, nehezen, drágán, lehetetlen módon)
- a piac lehet érett és éretlen a termékre. Érdemtelenül el is gáncsolhat, szükségtelenül/károsan fel is emelhet. Ilyenkor merülnek fel a pénzügyileg sikeres ám felesleges dolgok kontra szellemi értelemben védhető ám anyagilag mégis kudarcos típusú szembenállások.

Mi az üzenete az egésznek? HIába az AI/MI robbanásszerű fejlődése, mégis egyre kiszámíthatatlanabb világ felé tartunk: sztochaszticitás jegyében rövidebb távokra kényszerítve, jóval több bizonytalansági faktorokkal, kisebb eredmény-perspektivákkal: miközben egy diverzifikálási-opció is egyre könnyebben elveszti jótékony biztonságnövelő hatását, az állapottér robbanásszerű kiterjedésével, feszültségnövelődésével. És ebben a játékban kvázi tökmindegynek látszik, hogy "startup"-okról beszélünk-e: nem a műfaji sajátosságokba van a problématenger kódolva, hanem a determináló környezet egyre kevésbé érthető erőhatásaiba.

Cifu78 2017.09.20. 06:12:34

Csak a margóra: A Startup csak alapvetően egy buzzword egy már korábban is létező dologra. Mert hát valójában Startupnak szokták besorolni a SpaceX-et, DropBox-ot vagy a WeWork-öt is, ezek pedig aligha többek, mint befektetőket kereső és találó (nem is mindig) high-tech cégek. Ennyi.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.20. 06:34:01

A lényeg: recseg-robog a liberalizmus, s már semmi se tudja megmenteni: se bitcoin-piramisjáték, se startup, se anyámtyúkja.

is 2017.09.20. 07:10:21

Hat oreganyam se tudna jobban rettegni, mint a posztiro, meg a kommentelok.

A Startup nem mas mint kiszervezett R&D. Evszazadok ota van R&D, ugyanugy koltottek ra a cegek eddig is, ugyanilyen sikeraranyai vannak a hagyomanyos R&D-nek is, semmi kulonbseg nincs. Semmifele lufit nem fujnak, maga a posztiro irja le, hogy nincs vegtelen penz, tehat nem kap mindenki toket, azt bizony jol megnezik, hogy hova teszik stb. Van bukas, de a kapitalizmusban mindenben van bukas. Nem csak a Juicero, hanem sok sokeves tozsdei ceg is bukik. Az Air Berlin is csodbe ment, pedig az aztan nem startup volt, hanem a Lufthansa cege.

Pont Magyarorszagon, a Quastor 200 milliardos, allamilag asszisztalt csalasa mellett a startupoktol rettegni, ez valami totalis felrearazasa a tortenetnek.

zerosumgame 2017.09.20. 07:17:41

A start up befektetoinel nincs tokeattetel. Excel penz ami vagy 100szorost fog erni vagy semmit es ezt pontosan tudjak. Tonkrement a theranos az uber is recseg ropog es most a ket evvel ezelotti top3 2 szereplojet hoztam es senkit nem ersekelt.

Nem innen fog jonni a kovetkezo valsag de az igaz hogy san franciscoban a valosagtol teljesen elszakadva tengetik mindennapjaikat az unalmasabbnal unalmasabb projektek kitalaloi...

Kelly és a szexi dög 2017.09.20. 07:50:19

Sose érik el a kritikus tömeget - bukta lesz, de nem válság. Azt majd valami más hozza el...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.20. 07:51:53

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy miért van ez az aranyláz egyáltalán?
Azért, mert jegybankok iszonyú mennyiségű pénzzel árasztották el a világgazdaságot, ami keresi a helyét. Mivel a pénz kvázi ingyen jön, ezért természetes, hogy a befektetők a magas hozamú, magas kockázatú befektetéseket preferálják.
Csak hát, ennek előbb-utóbb vége kell, hogy legyen...

@is:
Valóban kiszervezett R&D-ről beszélünk, de épp az a baj, hogy nem nagyon nézik meg, hogy mire költik, mert van dögivel.
Más körülmények közt, ha valaki előáll azzal, hogy kifejlesztene egy mobiltelefonnal szinkronizált gyümölcsprést, akkor a menedzsment visszakérdezne, hogy minek? Most az van, hogy azt mondja, hogy dobzse.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 08:31:58

Ez nagyon rossz példa volt. A befektető nem nézett meg egy zacskót és egy gépet? Azért bukott a gép, mert annyit sem tud, mint 25 éve egy gyümölcscentrifuga. Átverés volt, kézzel is annyi levet préseltek a csomagból, mint géppel. Erre nincs igény.

A Theranos jobb példa, ez viszont remek ötlet, csak a befektetőknek laborosokkal kellett volna konzultálniuk miért hibás az elméleti háttér. De ez az irány a testen belüli proteomikai stb. analízisekkel nagyon felfutóban van. A Theranos vezetője mimika alapján pszichés problémáktól szenved, nem véletlenül győzött meg annyi embert. Hihető volt amit ígért és igény is lett volna rá.
sciencemeetup.444.hu/2016/09/24/erhet-e-a-semmi-kilenc-milliard-dollart-a-theranos-tundoklese-es-bukasa

A dotkomlufi is kipukkadt, a "coin" lufira most ülnek fel a piramisjátékindítók, ez a jelenség soha nem hal ki amíg ember él.
www.portfolio.hu/vallalatok/it/a-nemetek-epp-most-tiltottak-be-a-piramisjatekot-amely-magyarorszagon-tombol.248337.html

Gekko 2017.09.20. 08:34:29

Szerintem meg nettó faszság az extremitásból trendet számolni. Nesze neked matematikus, analitikus gondolkodás. Szerettném halkan jelezni, hogy a "standard deviancia" nem véletlenül olyan népszerü...

A Jucerio egy lendületet meglovagoló extremitás, ami pont semmit nem jelez, azon kívül persze, hogy most a technológiai fejlesztések jelentik a húzóágazatot. Az persze igaz, hogy ez is konszolodálódni fog, mint minden ezidáig, de a postban hozott példának ehhez semmi köze.

Minden iparági fellendülést végig kísértek a szélhámosok / kóklerek, néha egészen szórakoztató sikereket érhettek el, de válságotbizony nem okoztak.

Ez olyan áltudományos / álismeretterjesztő cikk lett, az internet félhülyéinek.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 08:40:01

@tnsnames.ora: Ennél sokkal egyszerűbbre is lobontható: van benne fantázia? Egy mp5lejátszóban ami 3dben játszik van, mert az mp4 is futott, mp3 is, a discman is, walkman is. Adott a valós emberi igény. Kommunikációs fejlesztés? Van igény rá. Az Uber egy lebutított taxi, nincs benne újítás. Az önvezetőautós Übertaxiban már van, ezért ezt sokan fejlesztik párhuzamosan.

tnsnames.ora 2017.09.20. 08:45:02

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
Szerintem sokkal több mindenben van fantázia (mint potenciális lehetőség), amiket aztán a legkülönfélébb fázisokban, legkülönfélébb okokból el lehet kaszálni és/vagy hagyni elsikkadni. Számomra a nagy kérdés: hogyan kéne optimalizálni egy ilyen játéktérben?

munkanélküli informatikus 2017.09.20. 08:46:23

A startup-ok jelentős része (túlnyomó része?) nem is akar hosszú távon létezni, csupán arra épül, hogy a befektetők jelentős része balek, aki meg szeretné sokszorozni a pénzét, de a gondolkodás, az nem megy neki. Kitalálnak egy látványos ötletet, megpörgetik a világban, pl mint "tudományos újdonságot", lenyúlják a befektetők pénzét, majd széttárják a kezüket, hogy "ez sajnos nem jöt be". Némi pihenő után jön a következő "nagy ötlet".
Akik értenek a fizikához, számítástechnikához, stb, azok csak röhögnek a legtöbb "újdonság" láttán, de őket csak a vén profik kérdezik meg befektetés előtt.

munkanélküli informatikus 2017.09.20. 08:48:48

@munkanélküli informatikus: Persze olyan ötlet is befuthat (nagy ritkán), ami szemel láthatóan hülyeség, de akik ezekbe fekteti a pénzét, annak vagy számolatlanul van befektetni valópénze, vagy egyszerűen hülye.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 08:51:30

@tnsnames.ora: Ez így igaz. Csak arra céloztam, hogy van olyan ötlet ami már induláskor bukásnak, vagy rövidebb felfutású divathullámnak látszik. A Yummberben például nem láttam fantáziát magyar indítással. A kockázatok is világosak voltak - Uberes autónak minden papírja rendben kell legyen, otthoni konyhákban viszont nincs HACCP! A kockázat magas.
kalmarpeter.wordpress.com/2017/03/21/end-down/

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.20. 08:58:32

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
Csakhogy nem az a kérdés, hogy te látsz-e benne fantáziát, hanem hogy a többi ember fog-e.
Az egyetlen bibi, hogy a múlt alapján ezt lehetetlen megjósolni, elvégre "There is no reason anyone would want a computer in their home.". És valóban 1977-ben még nem volt rá tömegigény. 1987-ben meg már volt és, aki 1977-ben kimaradt, az lemaradt.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 09:04:23

@Lord_Valdez: Ebben közöttünk nincs vita! A kockázat nem kizárható.

De a számítógép igénye reális volt - egyszerű számológépek léteztek évezredek óta, mechanikus számológépek évszázadok óta. Írógépek is léteztek hosszú ideje háztartásokban. A számítógép+nyomtató=jobb írógép már 3 igényt jelent. Lehetett előre látni a sikert, most is van ilyen előrelátható sikerágazat. Csak pénzünk nincs elég. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.20. 09:44:08

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
Ez a hindsight bias. Visszatekintve logikus, hogy így történt, de akkor semmi nem utalt arra, hogy bárki otthon is akarjon egyet. Gondolj bele, hogy miért akarna irodai munkát végezni otthon? Te akarsz? Elvétve. Többnyire minden másra használod. Olyan dolgokra, amik 1977-ben még nem is léteztek.

Ugyanez van mondjuk a facebookkal is. Semmi nem utalt arra 20 évvel ezelőtt, hogy ez közösségi háló sikeres befektetés lehet. Pedig mondhattad volna, hogy az embereknek mindig is volt igénye arra, hogy beszéljenek egymással. De ki a francot érdekel, hogy az általános iskolás osztálytársam hol nyaral és mit ebédel?

Nem egyszerűen kockázatról beszélek, hanem arról, hogy illúzió, hogy tudod, hogy mi lesz sikeres. A befektetők se tudják. Azért van a start-up láz, mert a pénz olcsó, a start-upok olcsók, és ki tudja, lehet, hogy pont ez fog bejönni.
Pont azért fektetnek be minden szarba, mert ők se tudják, hogy melyik lesz sikeres.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 09:55:01

@Lord_Valdez: Nem mindenki ilyen rövidlátó, mint te most. Nem visszafele vetítek valamit. Mivel minden családi háztartásunkban volt írógép, ahogy hozzáférhető lett a számítógép azt is akartunk. Előtte is szerettünk volna jobb írógépet. A mobil is teljesen jól előre látható volt, mivel azon családtagok akiknek nem volt bekötve a telefon a cb rádió jutott a rendszerváltás előtt. Tökéletesen jól látható sok trend, ehhez minimális fantázia szükséges. Azt nem tudhatjuk előre, hogy egyik vagy másik számítógép vagy mobil fog befutni. A PowerPc például nem futott be.

Az új funkciók megtalálása nem előre látható, de az alapvető emberi iglényeket ismerjük. A facebook kommunikációs, pletyka, voyeur igényt tölt be, logikusan lehet erre igény.

Tudjuk mi lesz sikeres: az új diagnosztikai eszközök, kezdve a génexpresszió mérésétől, epigenetikai vizsgálatokig, műtő nanorobotokig, mikrobiomelemzésekig, testbe épített szenzorokig, műszervek gyártásáig, egyénre tervezett gyógyszerek gyártásáig. Ezt elég sokan előre is látták, csak iszonyat pénz kell hozzá.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 10:01:55

@Lord_Valdez: Egyszerű példa: körömvágógép-robotba nem fektetnék be. 1000 Ft egy manuális körömvágó, nem látok benne fantáziát. Egy kozmetikus franchise-ba befektetnék, mert az emberek igénylik, hogy beszélgessenek velük, kurkásszák őket. Ez már a kutyáknál és majmoknál is igény. Kézmasszázs és kozmetikus, ebből dőlhet a pénz.

Duplaxiii 2017.09.20. 10:08:18

Remek írás!
Ezt minden aktív vállakozó látja és sajnos semmit nem tehetünk a torzult világ ellen.
A startupok egyetlen esetben lehetnének hasznosak, ha azok a élő cégekhez kapcsolódnának. Ha a startupokban olyan fiatalok, egyetemisták kezdhetnének megtanulni a vállalkozói gondolkodást, akiket cégek patronálnak, felügyelnek.
Ez azanban az oktatás területe, a korábbi tanulmányi ösztöndíjak modern változata lenne, amit a mai kormány tilt és tagad, hiszen ez a (cégek) önrendelkezésének a része lenne.
A startupok azonban ma kizárólag valamilyen trendi innovációs ötletbörzét jelentenek (láthatóan csak egy-egy mobilapp vagy hasonló kerül át a életbe, azaz az azonnal és divatlapon eladhatók) és nem a hasznos fejlesztési feladatokba vannak bevonva.
A startupok leképezhetők lennének olyan élő megoldásokra, mint a magánfinanszírozású Caltech és a NASA kapcsolata. Ahol nem csak tanulhatnak a fiatalok, hanem egyben résztvehetnek a jövő kutatásában is.
Az összes jelentős nyugati egyetem így működik! Az oktatáshoz kapcsolódnak a cégek, azaz a fiataloknak van pozitív jövőképük is.
Ma a startup azonban alapból nem műszaki innováció alapú, hanem az informatika egy szűk területére, a formatervezésre, a marketingalapú divatra szűkül le hazánkban, azaz valójában semmiféle értéket nem hoznak létre, hanem csak a kereskedelem kiszolgálóivá válnak.
A hazai startipoknak még olyan súlyos kára is van, hogy a fiatalokat nem a helyes gondolkodásra neveli!!!!
Egy jellemző startup úgy működik, mintha minden munkehelyen szabad lenne az idő, mindenhol babzsákfotelek, csocsóasztalok, ingyen kaja és pia lenne. Aztán amikor a fiatal kikerül az életbe, szembetalálkozik a munkaidővel, a határidőkkel, a szigorú főnökökkel, hogy fizetnie kell az "életért", pontosan úgy, ahogy minden munkavállalónak.
Ez pedig hendikep az egyébként is hátrányban induló ifjúságnak, hiszen evolúciós alap, hogy az érkező fiataloknak végig kell járniuk a kötelező lépéseket!
A hazai startupok (és azért a világon is ez a jellemző) azt sugallja, hogy kizárólag kötetelen irodai informatikai szabadgondolkodású munkahelyek vannak, és mindenhól úgy dolgoznak, mint a nagy szoftverfejlesztő cégek munkatársai. Az élet meghatározó részét nem látják, azt igen, hogy üldögélnek laptopokkal, meg tárgyalnak, értekeznek, azt azonban nem, hogy ezt követően a munkanapok 90%-ban egy kuckóban robotolnak a "példaképek".
Ez nem pozitív gondolkodásra tanít, hanem a kényelmes, felelőtlen életvitelre...
A startupok támogatása ráadásul hazánkban bűntudat alapú!
A kormány és a cégek valójában nem költenek az innovációra, így egyszer-egyszer hatalmas propagandával szétszórnak pár tíz millió támogatást erre a területre, ami további gondokat, feszültségeket eredményez. Gyakorlatilag úgy viselkednek a támogatók, mint a ostoba szülő, aki időszakonként pénzzel tudja le a szülői kötelességeit.
Igazából felmerül még egy olyan "apró" kérdés is, hogy a működő vállalkozások, kutatóintézetek magasan képzett, tapasztalatokkal bíró kollektívájához mérten miért több pár startup néhány trendi fiatalja, aki még semmit nem tett le az asztalra? Nem igaz, hogy nekik ötleteik vannak! Mert ezerszámra vannak ötletek - sokkal jobbak, kiforrottabbak, piaci igényekre alapulóak - de nem lehet megvalósítani azokat. Hiszen nemhogy csocsóasztalra, babzsákfotelre nincs felesleges pénzük, hanem a alap fejlesztési feladatokhoz nem szereheztő be ma forrás!!!!
tehát ami jó lenne a gazdaságnak, a társadalomnak, na az tiltott és gátolt, de pár értelmetlen baromság (mert a banángörbület megváltoztatásának vagy pár ezredik ugyanolyan célú mobilapp megírása nem társadalmi érdek és nem is hoz világméretű sikerereket) százmilliós pizzapénzt érdemel...
Hát persze!
.
A stratupok összevetése a 70-es évek ipari forradalmával pedig ostobaság! Az egy szabad gazdasági területen, abszolut hiányterületekre épült és a akkori zseniknek volt anyagi mozgásterük! Voltak olcsó "garázsok", volt támogatóháttér, volt befogadószektor!
Ez ma nincs.

Duplaxiii 2017.09.20. 10:18:45

"Tudjuk mi lesz sikeres: az új diagnosztikai eszközök, kezdve a génexpresszió mérésétől, epigenetikai vizsgálatokig, műtő nanorobotokig, mikrobiomelemzésekig, testbe épített szenzorokig, műszervek gyártásáig, egyénre tervezett gyógyszerek gyártásáig. "
Így van!
És ennek meg semmi köze a startupokhoz...
Azért különítsük már el a vilgá fejlődését szolgáló alapkutatásokat, fejlesztéseket a "ne vakard a fejed!" sisakot kitagyaló feltalálótól.
Most akkor a startup azért kell és ölünk bele 100 milliókat, hogy hátha kitalál valami ÚJAT egy ifjú, vagy azért, hogy egy már ismert dolgot megcsináljon?
Mert ma az utóbbi a jellemző, mert mobilappokat nem ők találták ki, azaz csak azt ismerik fell, hogy az ő közösségüknek mi kell éppen és elkészítik. Ehhez pazarlás a sok támogatás.
Mert ugyanakkor egy felhőalapú szeámlázóprogram megírásához más meg nem kap támogatást.
Szóval ma a startup "őrült feltalálok" fészke és csak napi aktuális hasznot hoznak az eredményeik - tehát a marketing szakma bérmunkásai.
A világunk fejlődéséhez szükséges kutatások-fejlesztések más kávéház, ha a fiatalnak van ötlete, hát dolgozzon olyan területen!

konrada 2017.09.20. 11:16:42

@Kelly és a szexi dög:
...a fene tudja.
Ott van például a Tesla.
A piaci kapitalizációja-tőzsdei értéke meghaladja a GM, és közelit a VW értékéhez.
...miközben még mindig nem lépett ki a start-up kategóriából, figyelembe véve, hogy az általuk gyártott termék nem csak darabra, de értékben is a 2 cég külön-külön 0,5%-át sem teszi ki.

Egy VW, vagy egy GM nagyságú cég becsődölése meg alaposan megrengetné a tözsdéket, és sokakat magával rántana, ami már elég egy válság kirobbanásához....

Peetee 2017.09.20. 11:35:10

Amíg ezek a startup-ok kockázati tőkéket vonzanak be (mozgatnak meg) és esetenként buknak el, addig a gazdasági válság az élet minden területére (bankbetétek, megtakarítások, materiális javak, részvény-értékek, munkaerő-értékek, (forgó)eszköz-értékek...stb) komoly kihatással van. Amíg egy startup elbukik egy valag pénzt, és megszűntet néhány tucat nemrég létrehozott munkahelyet, addig a nagy válságok sokkal komolyabb folymatokat generálnak többszörös ok-okozati összefüggésben. Erre egy kicsi vagy nagy startup nem képes; ha holnap bedőlne a google, attól még nem csökkenne a termelés a vegyiparban, nem fogná vissza a beruházásait az Audi, és nem fagyasztaná be a béreket/nyugdíjakat/kifizetéseket egyik cég/ország sem!!!

konrada 2017.09.20. 11:48:55

@Peetee:
...a mostani startup kapitalizáció lassan meghaladja a dot-com lufi idején felhalmozottakat.
...s bár valóban nem kellett volna hatnia annak se, de az is jó nagyot pukkant...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.20. 20:37:14

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
De visszavetítés. Egy jobb írógépet szerettél volna, nem egy számítógépet. Vedd észre, hogy nem egy olyan gépre vágytál, ami egy perc alatt kiszámolja a Holdra szálláshoz szükséges manővereket, de ezt kaptad.
A mobil is jó példa, egy telefont szerettél volna. Nem azt akartad, hogy bárhonnan telefonálhass bárhova, hanem hogy egyáltalán telefonálhass.
Ahogy Henry Ford mondta, ha megkérdeztem volna az embereket, hogy mit akarnak, azt mondták volna, hogy gyorsabb lovakat. Senki se látta előre, hogy az automobil siker lesz, hiába akartak az emberek mindig is utazni. Azt meg végképp nem, hogy mikor. Az első automobil a XVII. században jelent meg, de az első sikeres automobilok mégis csak a XIX. század legvégén jelentek meg. 200 évig járt gyerekcipőben.

Szép felsorolás, de ezen találmányokról se tudod, hogy sikeresek lesznek-e, pláne, hogy mikor (ld. fúziós energia, ami 1960 óta mindig 20 évnyire van). Csak sejted, hogy egy nap azok lesznek és reméled, hogy a nem túl távoli jövőben.

Most azt mondod, hogy a körömvágógép-robotban nincs fantázia, de tudod-e, hogy 50 év múlva mit akarnak majd? A korai biztonsági borotvák alig fogytak, mert abban az időben a férfiak, vagy szakállt viseltek, vagy borbélyhoz jártak, de senki se akart otthon borotválkozni. A XX. század elejére ez megváltozott. Lehet, hogy 50 év múlva az emberek túl lusták lesznek körmöt vágni. Nem tudhatod. Most nem tudod elképzelni, de az nem jelenti azt, hogy nem így fog történni.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.09.20. 21:25:20

@Lord_Valdez:
Nem érdemes veled vitatkoznom, megingathatatlanok a tévképzeteid. Ezek a találmányok már sikeresek, csak a széles közönségnek még drágák. De a tudományos kutatáshoz szükségesek, így elérhetőek lesznek - mer az eszközt nem, csak a tesztet kell majd kifizetni.

A körömvágórobotban sem érted, hogy ez jelenleg ár:érték arányban nem éri meg. 999 Ft áron megérné most is, de ehhez az áreséshez jelenlegi ütemben évtizedek kellenének. Tehát
az évtizedekkel későbbi siker lehetősége nem cáfolja, hogy jelenleg nem éri meg ebbe befektetni. Ma az a technológia, hogy ne vágja le véresre a körmöket, az az orvosi alkalmazáshoz, létező robotműtétekhez jó. A fúziós energiában az energia biztos siker, a technológia nem elég fejlett. Így az ötlet - és ötletekről beszélünk - nyerő. Az automobil példáddal is ezt igazoltad.

Mobiltelefont már a II. világháború idején is akartak. Már a távíró idején (1800-as évek) tudták, hogy ha megoldott lenne a beszéd továbbítása, akkor lenne rá igény. A digitális fényképezőgép igénye már a dagerrotípia óta meglett volna, ha valaki megoldja a technológiát. Előre látható nagyrészt, hogy mire van igény. A lakások berendezése csak fejlődött, de nagyot nem változott. 60 éves ELEKTROMOS borotvája már a 2000 után is borbélyhoz járó, I. VH után született rokonomnak is volt. Sőt mobil WC-jük is volt utazáshoz, az kb. 100 éves volt. Ma ez már nincs, de beszerelték a mobil utazóeszközökbe és küön viszik építkezésekre, rendezvényekre. A mobilWc egy régóta életképes ötlet, van benne fantázia. Gyorsabban utazni is szerettek volna, az igény természetesen előbb megvolt, mint a lehetőség. Most is tudom, hogy mire van igényem, csak még nem elég fejlett hozzá a technológia, túl drága.

Végig arról beszéltünk, hogy van eleve kudarcos ötlet és van amelyben van fantázia. Leírod, hogy igazam van, és ezzel cáfolsz? A konkrét befektetés sikere nem tudható, a befutás időtartalma sem, de az, hogy sikerágazat lesz az előre látható. Ha nem lenne technológiai előreláthatóság, akkor nem volna olyan ember sem, aki elég jól megjósol eseményeket (időpontokban téved sokat). en.wikipedia.org/wiki/Ray_Kurzweil#Past_predictions

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.20. 22:36:15

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
A siker nem az, hogy valami működik, hanem az, hogy elterjedt és tömegigény van rá.
Hihető, hogy ezek el fognak terjedni a jövőben. Ezt teljesen elhiszem, de (lásd később).

Te nem érted. Az, hogy ez a robot drága és olcsóbb az olló, semmit nem jelent. Ha a kultúra olyan, hogy az ollóval vágott körmöt a szegénység jelenének tekinti és aki számít, annak van ilyen robotja, akkor az felértékeli a robotot. Az ár-érték arány egészen másként néz ki, mint most. A mostani kultúrában, valóban nem ér többet, mint egy olló. Na, de egy borotva is olcsóbb volt, mint borbélyhoz járni. Sőt, egy fodrász árából már veszel egy gagyibb hajvágógépet. És mégis az emberek jelentős része a fodrászt választja. A palackos ásványvizek többsége semmivel nem jobb, mint a csapvíz és sokkal drágább, de csapvizet inni nem menő. Akkor mit mondjak az ár-érték arányról? Az érték szubjektív, függ a divattól. Változik a divat, változik az érték.

Az, hogy nem látod előre a jövőt, nem téveszme, hanem kőkemény tény. Rengeteg üzlet esett már kútba amiatt, hogy olyan igényre építettek, ami nem létezett. Legutóbbi látványos ilyen pofára esés a Google Wave volt. A kommunikáció forradalmát várták tőle, de nem jött el. Hasonló cipőben van jelenleg a VR is. Mindenki forradalmat vár tőle, de nem akar jönni. Lehet, hogy 5 év múlva eljön, vagy 10, vagy 20, de egyelőre nem. Jelenleg csak egy érdekesség.
Amit itt mutatsz az az, hogy általánosságokban látod a jelen igényeit.
Ezzel három nagy baj van:
Az egyik, hogy nem látod előre a jövőbeli igényeket. Csak azt tudod előrejelezni, aminek a csírái már most is megvannak. Egy tamagocsit (akár mekkora baromság is volt) az életben nem tudtál volna előre jelezni a jelen trendjei alapján.
A másik, hogy az általános igényeket nem tudod lefordítani konkrét megoldásokra. Az szép, hogy utazni akarnak, de abból nem következik, hogy autóba, mágnesvasútba, vagy teleportálóba kell-e fektetni. Az, hogy a szállítás sikerágazat, önmagában nem egy hasznos információ. Nagyjából olyan, mint hogy a jövő heti lottószámok 1 és 90 közé esnek majd.
A harmadik, hogy az üzleti életben nem sokat ér az a tudás, hogy "majd valamikor a jövőben". Nagyon nem mindegy, hogy amikor befektetsz egy üzletbe, akkor az mikor fordul termőre. Hogy előre látható-e egyáltalán, hogy mikor lesz ez.
Dátum nélkül egy előrejelzés kicsit olyan, mint az időjós, aki megmondja, hogy esni fog, de azt nem, hogy mikor. Igaza van, de semmire nem megyek vele. Lehet, hogy a cég előbb megy tönkre, minthogy hasznot kezdene termelni. Hiába tudom, hogy a fúziós energia mekkora üzleti siker lenne, de mára tönkrementem volna a kutatás finanszírozásába.

A digitális fényképezőgép egyébként vicces példa, mert a 70-es években találták fel, de csak a 2000-es években lett sikeres. Miután megjelentek a közösségi hálók... Ha te a 80-as években belefektetsz egy ilyen cégbe, akkor valószínűleg bukod a dolgot, akkor is, ha egyébként elérhető, jó fényképezőgépet csinálsz. Akkoriban az emberek még nem akartak mindent lefotózni. Egy ember a 80-as években egy fényképet ki akart volna nyomtatni, de és berakni egy albumba. Abban az időben nem létezett igény arra, hogy még reggelimet is lefotózzam és nem csak azért, mert drága volt a film, hanem azért, mert semmit nem tudtam volna vele kezdeni. Nem tudtam volna az ismerőseim orra aládörgölni :)

Untermensch4 2017.09.30. 16:00:36

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Kultúra és divat, ezt jól fejtegeti Lord_Valdez. Az autós példára: Benz bácsi úgy gondolta hogy helyi közlekedésre alkalmas járgányt fejleszt. A helyiek úgy gondolták hogy feltalálják a "ló nélküli kocsival behajtani tilos" táblát. Szépen el is kezdték rakosgatni a táblákat, Benz bácsi meg kezdte feladni. Ha egy akkori közvéleménykutatást összevet a technikai adatokkal, abba is hagyta volna. Az embereknek túl hangos és túl gyakran felrobbanó volt a belső égésű motor. Benzné meg túraautót akart. Mint utóbb kiderült, a tömeg is.
Az embert belülről gyógyító nanorobotok bármikor elbukhatnak a valláskárosultak felől érkező kulturális/divat-hatás miatt.
A legtutibb befektetés vmi olyan ami az emberi hülyeségre épít, ha ez egyúttal vallásos zizi is akkor főleg. A könyvkiadó céget ami "jehovatanúi" fedőnéven fut, sztem se a digitális világ, se az esőerdőket féltő sötétzöldek nem hatják meg, nekik biztos piacuk van papíralapú termékekre, fejleszteni is csak nagyon lassan kell.

Kjos 2017.10.02. 11:49:42

Mar egyaltalan nem erdekel, hogy ismet teljesen teves mar a felvetes is, hiszen - ha a sallangoktol megtisztitva olvasom - egeszen hasznalhato vitakat general :).
süti beállítások módosítása