Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért nem lehet 100.000 forintból meggazdagodni?

2017. június 17. - Szarvas Norbert

miert_nem_lehet_100_000_forintbol_meggazdagodni_www_iflgroup_hu.jpg

Ez a szegény ember csapdája!

Minden ember szeretne magának gondtalan életet, amit nagyon sokan a pénzhez kötnek. Adja magát a kérdés, hogy mi kell a gazdagsághoz, hogyan lehet azt elérni? Valóban tartja a mondást, hogy pénzt csak pénzből lehet csinálni? Sajnos itt egy ultimate érv, hogy miért nincsen esélye egy átlagos embernek a pénzét befektetve meggazdagodni!

Kiből lehet a legkönnyebben milliomost csinálni? A milliárdosból...

Nézzük meg, hogy mi történik, ha 100.000 forintot befektetünk évi 25%-os kamatra?

kepernyofoto_2017-06-17_15_02_52.png

Láthatjuk, hogyha valami valószínűsíthetetlen csoda folytán évente (és minden évben!) 25%-kal növekedne a befektetésünk (kamat), akkor 13 év alatt a 100.000 forintból összegyűlne 1.818.989 forint. Ez mai értéken számolva (2%-os inflációt feltételezve) 1 406 137 forint lenne. 

Tehát gyakorlatilag a pénzünket bruttó értéken ebben az esetben 18x-oztuk 13 év alatt. Ha minden évben ugyanennyit félre tudnánk tenni, akkor összegyűlne (évi 25%-os kamattal számolva) 1,3M forint befizetés mellett 8 594 943 forint, ami az összes befizetéshez viszonyítva 6,6x-os pént jelentene. 

Ezért a pénzél gyakorlatilag egy kisgarzont sem tudunk megvásárolni. De éljünk a gyanúperrel, hogy mégis sikerülne ingatlanhoz jutni. Akkor 13 év gyűjtögetéssel (évi 100.000 forint félretételével), amire 25%-os kamatot kaptunk, eljutottunk odáig, hogy van egy saját kis lakásunk. 

Ez lenne a gazdagság? Nem hiszem.

Gyakran hallom ötletként, hogy meg kéne a pénzt jól forgatni és majd 2-3 év alatt szabad szemmel látható eredményt kapunk.

Hasonló anyagi helyzetben lehetetlen a befektetéseinkből értelmezhető vagyont összegyűjteni, ami már tendálna a gazdagság irányába. Ettől függetlenül pont a kevesebb anyagi lehetőségekkel rendelkezők számára létkérdés, hogy legyen valamilyen (bármilyen) megtakarításuk, mivel ők vannak leginkább kitéve a létbizonytalanságnak.

A probléma az, amikor nem reálisan értékelik saját helyzetüket az emberek. Persze álmodozni szabad (és ingyen van), de a valóságban nem gondolhatja senki komolyan, hogy ugyanolyan kamatesélyekkel és lehetőségekkel indulnak a befektetések világában azok, akik évi 100.000 forintot tudnak félretenni, mint azok, akik százmillió forintokkal játszanak. 

Ehhez mértek kell elfogadnia helyzetünket és reális célként nem a meggazdagodást, hanem a vagyon szolidált felhalmozását megjelölni. És akkor csak finomam jelzem, hogy 25%-ot senkinek nincsen esélye évente megszerezni, aki megtakarítani szeretne. Örüljünk, ha évi 7%-ot  kapunk. 

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. június 17. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7612601991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.06.17. 18:18:01

"És akkor csak finomam jelzem, hogy 25%-ot senkinek nincsen esélye évente megszerezni, aki megtakarítani szeretne. Örüljünk, ha évi 7%-ot kapunk."
Ne vidd túlzásba a finomkodást. Annak az lesz a vége hogy a vágyvezérelt Zember vmi ilyesmit gondol:
1) 25% kamat, az a kamatos kamattal már qrvasok lesz
2) én olyan faszagyerek vagyok hogy nekem magasabb is lesz a kamat mert nekemazjár

25+ %-os hozamokkal meg hasonlókkal ugyebár pár évente jónéhány embert be lehet rántani piramisjátéktól kezdve bármibe

klenium 2017.06.17. 18:51:12

Nincs más lehetőség, nyerni kell a lottón. :D

232323 2017.06.17. 19:06:56

E köll menni külföldre, mert ott kolbász az nincs, de cserébe az átlag magasan képzett munkaerőnek semmi problémája nem lesz az életben.
Egykeresős modell van és a legnagyobb problémám hogy melyik Rolexet vegyem meg. Először.

Magyarországnak annyi.

haXXor 2017.06.17. 19:07:11

Akkor tisztázzuk: akinek 100 000 forintja van a 'meggazdagodásra' az valószínűleg azért rendelkezik ennyi pénzzel mert hiányoznak azok a skillek amivel nagyobb anyagi haszonra tehetne szert az életben. Lehet nincs szorgalma vagy csak szimplán gyengébb fejben, de a lényeg, hogy nem alkalmas arra, hogy magasabb életet élhessen. Vannak akik így születnek. Ahogy az állatvilágban, úgy az emberek között sem születünk egyenlőnek. Lehet ezen szomorkodni vagy arról beszélni, hogy milyen kegyetlen az élet, de a történeten nem fog változtatni.

Viszont, hogy adjak értékesebb információt a gazdagodásról mint a blogposzt, elmondok egy titkot: tanulás, szorgalom. Ennyi kell a gazdagodáshoz. Találj magadnak egy érdeklődési területet majd nézd meg, hogy hogyan tudsz abból pénzt kivenni. Például: szeretsz kötni. Köss ruhákat amit árulj Vaterán vagy építs hozzá egy webshopot (ez sem bonyolult és 100 000 forintból bőven ki lehet hozni). Persze ehhez bele kell menni a kötés mellett olyan dolgokba is mint a webáruházak működése de ebben a google kimeríthetetlen információkat tud adni. Vagy ha érdekel az informatika akkor kezdj el programozni tanulni. Ma annyira hiányszakma ez, hogy pár hónapos tudással is simán el lehet helyezkedni ahol a cég kitanít, fizeti minden tanulmányodat plusz fizetést is ad. Vagy vegyél egy könyvet a tőzsdézésről és vágj bele (nem, nem forex v bármilyen más tőkeáttétes szarba, hanem a valódi értéktőzsdébe). Kockázatos bár kockázat nélkül nincs siker. Esetleg nem értesz egyikhez sem? Csinálj karkötőket (pl a hajós karkötők mostanában nagyon mennek, 6-7000 forintért is el lehet adni miközben 10 méter kötél egy ezres, hozzá hajós csat/dísz pár száz kínából).

Igazából bármit írhatnék mert bárminek van piaca, csak meg kell azt találni. A bolti árufeltöltésnél meg bármi jobb... csak ugye szorgalom és kitartás kéne. Aki viszont így nem képes erre, annak nem is való a magas élet.

haXXor 2017.06.17. 19:11:15

@232323: Mindig mosolygok amikor valaki betolja az aduászt, hogy külföldön milyen magas életet él csirkepucolóként, aztán ránézek a bankszámlámra és rájövök, hogy még sem én csinálom szarul. Persze értem, hogy vagány a török rolexeket vásárolgatni meg jó, hogy van luxushányada a fizetésednek, de aki itthon nem életképes, az kint sem lehet komolyan vehető ember.

nick papagiorgo 2017.06.17. 20:14:50

Miért nem lehet 100.00 Ft-ból meggazdagodni?
Azért pajtás, mert ez ma Magyarországon az átlagfizetés fele.

Van az a vicc, hogy találkozik a farkas meg a nyuszika, jön a nyuszika bicajjal.
- Honnan van a bicaj, nyuszi?
- Van annak, aki el nem issza
Másnap megint találkoznak, jön a nyuszi motorral.
- Honnan a motor nyuszi?
- Van annak, aki el nem issza.
Harmadnap megint találkoznak, nyuszi kocsival jön.
- Honnan a kocsi nyuszi?
- Van annak, aki el nem issza.
Negyedik nap megint találkoznak. Jön a nyuszi helikopterrel, a farkas meg sugárhajtású repülővel.
- Te mondd, farkas.... honnan telik neked sugárhajtású repülőre?
- Visszaváltottam az üres üvegeket.

Úgyhogy nem azon kellene törpölni, hogy 100 ezerből miért nem lehet meggazdagodni. Ha lehetne, 10 millió gazdag országa lennénk. Senkise lenne szegény, most képzeljük már el :)

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2017.06.17. 20:38:35

"És akkor csak finomam jelzem, hogy 25%-ot senkinek nincsen esélye évente megszerezni, aki megtakarítani szeretne. "

Nem vagyok zseni, sőt! :(

Március elején 140-en vettem Konzumot.

Tegnap 621-en zárt

Ez hány százalék 3 hónap alatt, és hány százalék éves szinten?

Boka1 2017.06.17. 22:31:58

@Kijelölt Felelős: egy évben. Előtte meg nulla. Ha örökölök egy lakást és eladom, akkor sok milliószoros hasznom van. Egyszer....

igazi hős 2017.06.17. 23:15:20

@Kijelölt Felelős: Én szerdán vettem egy lottót 250-ért, hétfőn meg kaptam érte 1600-at. Másik 50 alkalommal ugyan meg elvesztettem a pénzem, de azt most ne emlegessük.

moonlight777 2017.06.18. 00:06:29

@haXXor:

Kicsit kegyetlenül hangzik, de sok igazság van benne.
Én vidéken nőttem fel (másfél évtizede élek Pesten) és azt láttam, tapasztaltam, hogy akinek nem derogál a munka, leköltözik vidékre, ahol sok házat, kertet, telket már pár millióból meg lehet venni, elkezd kicsiben gazdálkodni és így halad előre.... vannak példák arra, hogy a nulláról is fel lehet építeni egy szép kis családi gazdaságot, MUNKÁVAL!

De sajnos az is tapasztalat, hogy a vidékiek zöme is lusta lett. Ott állnak sorra a megműveletlen kertek, porták, miközben 30 évvel ezelőtt az volt sokhelyütt az alap, hogy főállás mellett is csinálták a saját kertjüket, sőt béreltek még telket és művelték. Ebből építettek házakat, nem opt hitelből.

Roadster68 2017.06.18. 09:15:36

100.000-ből persze hogy nem lehet meggazdagodni, de jó irány, mert aki összerakott ennyit az össze rakhat a továbbiakban is ennyit meg ennek a sokszorosát.
Viszont ha elissza, elwellneshétvégézi, elkölti kacatokra, autóra, motorra, bármilyen pénznyelőre, akkor sohasem lesz semmije , az biztos.
Milliárdos nem úgy lesz az ember --általában- hogy egyik napról a másikra arra ébred. Ha nagyjából tisztességesen csinálja akkor -ha jól csinálja- 60 évesen az lehet.

Buchhalter 2017.06.18. 09:53:42

@moonlight777: a vldéki munkában igazad is van meg nem. Gyerekkoromban sok családnál láttam,hogy mentek robotolni 8 órában a melóhelyre aztán otthon alkonyatig saját kert hétvégén szintén, plusz piac.Szépem gyarapodtak is aztán a versenyzők fele 2/3-da ment a temetőbe 50-60 évesen.Éltem Németországban és apám is dolgozott ott a 80-as években.Németet soha nem láttam 8 óránál többet dolgozni! De kedélyes ,életvidám 70-80 éves németet dögivel!Ebből szerintem az én korosztályom levonta a következményeket.Tedd te is azt.Különben az összes volt komcsi országban ugyan ez van a vidéki földekkel.Még a balhé előtt pár éve voltam Kárpátalján hát ukrán testvéreink se művelték a földeket.Nyugaton meg a mieink robotolnak nyugati bérekért de csak napi 8 órában.Meggazdagodni kemény munkával nem fogsz ,max csak éldegélsz és egy kicsit gyarapodsz aztán mielőtt nyugdíjas lennél vagy halott leszel vagy az orvoshoz kúszol-mászol.A másik : a mezőgazdaság is már egyre gépesítettebb tehát a kis kertecskédből nem fogsz messzire jutni.Haladni kell a korral és beállni az automatizmus világába.A természet nem hülye : ahol ki van váltva a kemény munka és sok más egyéb munkafolyamat is egyre kevesebb gyerek születik.

Buchhalter 2017.06.18. 10:00:55

@haXXor: nagyon nyomod a Fidesz agitrop szöveget ,hogy aki itthon nem életképes az külföldön se az.Vegyük az egyik sógoromat : szakácsként hazai szállodában hétfőtől-szombatig napi 12-14 órában minimálbérre bejelentve kézbe kapott nettó 220-250-t Elment egy osztrák üzemi konyhába heti 38 órába nem minimál bérre bejelentve és kap havi nettó 1700 €-t + 13 -14 havi fizetést.Vagy említsem az orvosgyakornok ismerősöm? Itthon pesti kórház kezdő fizetés nettó 165 000 Ft.Fél év után ügyeletekkel nettó 200-225 ezer Ft.Kiment Passaui kórházba és a fizetés gyakornokként nettó 3000 € és ebben nincs semmiféle ügyelet.Na ,akkor emberke ki az életképtelen? Gyanítom,hogy te valakinek a valakije vagy egy Fideszes hátterű munkahelynek és ezért vagy te idehaza "életképes".

2017.06.18. 10:02:38

@haXXor: a gazdagsághoz elég, ha jó helyre születtél. Aztán a legnagyobb problémád, hogy hogyan valósítsd meg önmagad. A tanulás önmagában nem elég. Szerinted mennyit keres egy alkalmazott matematikus?
Vagy akár egy orvos?
A szorgalom hasonlóan működik. Nagyon szorgalmas kisgépszerelő lehetsz
Tíz éve még dagadtra kerested magad....
Építőipar? 2008 előtt milliárdos lehettél, aztán egy év alatt csődbe is juthattál....
Bank? 2008 előtt a banki alkalmazott félisten volt, két év múlva munkanélküli....

2017.06.18. 10:06:43

@Buchhalter: ez bennem is felmerült, csak nem akartam ilyen direkt betámadni.
Láttam már pár roppant sikeres embert, aki nagyon büszke volt magára pofára esni.
Van egy ismerősòm , most kûlföldön él, leszázalékolva. Pénzügyi területen, magas polcon dolgozott. Nem apróért. Aztán jött a kurzusváltás...

na4 2017.06.18. 10:27:40

Az a nagy marha, aki így akar meggazdagodni.

Visceroid 2017.06.18. 11:02:10

"Miért nem lehet 100.000 forintból meggazdagodni?"

Meg lehet, csak nem gyorsan és jó helyre kell rakni.

2017.06.18. 11:33:23

100 eFt-al indulva meg lehet gazdagodni...

De nem a kamatra alapozva!!!

Hanem vállalkozási tőkeként használva.

A 100 eFt-ot így ELEINTE simán lehet havonta duplázni :-)

Hisz ha, megforgatod akkor akár naponta kereshetsz 10-20%-ot azaz napi 10 ezret vele!!!!
HA csak heti két napon "piacozol" akkor máris megvan a havi 100 ezred...

Ha jobban hajtasz és visszaforgatod, akkor pár hónap alatt milliós tőkévé pörgetheted.

A milliós tőke pedig már csak napi 5%-al is és heti 3 nappal
600 ezer Ft ... ami még becsületesen adózva is 400-500 eFt netto

Na, ezért kell inkább vállalkozni a kamat%-ok lesése és szar munkahely helyett.

Mert 100 eFt-ból
- hetek-hónapok alatt lehet átlag feletti "fizetést" összehozni
- 1-2 év alatt simán lehet multimiliomossá válni.

Csak pörgetni kell a tőkét gyakran és nem túl nagy haszonnal, hogy valóban pörögjön is.

Ahogy a mondás tartja a sűrű fillér többet ér mint a ritka forint.

2017.06.18. 11:36:49

@Buchhalter:

Nyugton melózni akkor jó, ha ott keresel és itthon költesz...

Különben ott is csak magad összehúzva élsz meg a tipikus alja munkából, amit a kint dolgozó magyarok csinálnak.

Csak erről nem szól mese a nyugati siker sztoriknál :-(

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 11:41:00

@Untermensch4: A zember, akinek nem mondjuk ki a nevét évente átlagosan 30%-os hozamat biztosít a befektetőinek az alapján keresztül.
De mondjuk tényleg ritkaság. Aki 10%-nál magasabb hozamot akar, az kezdjen el vállakozni.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 11:41:35

@Visceroid: Igen. Például a piros 28-as egy jó hely. Főleg, ha bejön.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 11:43:52

@tamarisk: Jajjj, istenem! Mert ugye minden magyar takarításból és mosogatásból él? :D Nem vagy Te egy kissé előítéletes? Rengeteg nagy cégnél dolgozik magyar felelős beosztásban, mérnökként, informatikusként, vegyékszként, jogászként stb.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 11:45:37

@informatikusnal nincs butabb leny: Köszi, hogy betűről betűre megcáfoltad az írást. Igazán előremutató hozzászólás volt.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 11:52:17

@tamarisk: Ez csak akkor működik - valamennyire -, ha közben egy fillér adót, áfát nem fizetsz.

Carbonari 2017.06.18. 11:52:54

1700 euró csak idehaza elköltve nagy pénz. Ha ott enni, lakni, orvoshoz járni, fodrászhoz bemenni kell, nyugtasd meg magad, hogy egyáltalán nem nagy pénz. Sőt.

Buchhalter 2017.06.18. 12:06:48

@Carbonari: 1700 € ezt nekem céloztad?Pubika,ez ott is jó pénz.A nagyravágyó felfogásoddal na te semmire se fogsz jutni.Most ennyi aztán aki akar tovább juthat.a szakács sógoromnak ez jó fizu.Igaz ,hazajár mert egy kis faluba költözött a családjával .Akinek magasabb a (bevallott) jövedelme, az az alacsonyabb jövedelmű kárára él? Tényleg itt tartanátok.Viszont a felesége nem dolgozik a háztartást vezeti.Mint tudod nyugaton a középosztálybeli családoknál.

2017.06.18. 12:17:47

@Punxsutawney Mormota:

Attól még a túlnyomó TÖBBSÉG bizony úgynevezett alja munkás.
A kinti minimálbérért, vagy ahhoz közeli pénzért...

Többed magával lakik egy lyukban
Lenyom heti 60-80 órát és alig költ.

Csak itthonra nyomja a "sikeres lettem" dumát.

Miközben a kinti társdalomban pont olyan alul van, mint itthon volt.
És esélye sincs kint sem fentebb lépni.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.18. 12:30:28

@tamarisk: Epp az a nagy kulonbseg a nyugat es magyarorszag kozott, hogy nyugaton egy par ket minimalberbol kenyelmesen meg tud elni, esszeru leretek kozt barmit meg tudnak venni, nem kell aggodniuk a szamlak miatt, felre tudnak tenni, es meg evi ket nyaralas is belefer nem Mateszalkan. Ez ez lenne a normalis es a minimum magyarorszagon is.

2017.06.18. 12:31:17

@Punxsutawney Mormota:

Ejjj, ha legalább ismernéd az adó rendszert és tudnál számolni ...

1.
ÁFA...

A vállalkozó igazából nem fizet ÁFA-t... azt a vevője fizeti!!!
A vállalkozó csak átveszi tőle és tovább küldi az államnak.

Vagyis a vállalkozó számára az ÁFA közömbös, leszarja.
Kivéve: ha ÁFA csaló és lenyúlja...

2.
Adózás...

Ha 100 eFt-ot forgatsz csak netto-tisztán 15% rátett árréssel az napi 15 eFt.
Ebből a legdurvább adó módszerrel (munkabér) se tudsz 49%-nál több adót fizetni!!!

Azaz marad napi 7,5 eFt-od :-)

Azonban, ha eszed van akkor vállalkozóként nem bérként veszed ki.
Hanem osztalék ágon, máris csak 39% ugrik belőle.
Marad bő 9 eFt-d naponta
(ezért van a tipikusan vállalkozó csak a kötelező minimál béren...)

Ha és amíg KATA-s tudsz lenni akkor máris 10-15% lesz CSAK az adó.
Azaz 12-13 eFt/nap ,marad nálad...

---

A hazai adórendszer a micro vállalkozók számára valójában adóparadicsom :-)
Egészen évi 500 millióig...

2017.06.18. 12:34:17

@Buchhalter:

Az 1700 EUR az kint cirka az itthoni 120 eFt ...

A jó pénz 2500 EUR körül indul, de valójában 3500 az inkább.

---

Mennyi is egy 2 szobás lakótelepi lakás bérleti díja arrafelé?!!!
1700- ból esélye sincs rá....

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 12:35:03

@tamarisk: Hűhaaa! Akkor megmondom az üzlettársamnak, hogy dobjuk ki az elmúlt 22 évünket, mert jött valaki, aki megmondta a tutit.

2017.06.18. 12:36:45

@Firestarter.18:

Azon szinte itthon is megtudsz élni 2x100 nettóból...
Ami BÁRMIKOR elérhető, ha dolgozni akarsz úgy és annyit mint kint.

Sőt ha úgy és annyit melózol itthon JOBBAN FOGSZ ÉLNI!!!!!

Netuddki. 2017.06.18. 12:37:35

@Kijelölt Felelős: "Nem vagyok zseni, sőt! :(
Március elején 140-en vettem Konzumot.
Tegnap 621-en zárt"

Ezt nem bennfentes kereskedésnek hívják? Jobb helyeken börtön jár érte.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 12:42:26

@tamarisk: Akkor még a zasszonynak is megmondom, hogy senior managerként alja munkát végez a Johnson & Johnsonnál, szóval jobb ha csendben marad, és bónuszát, meg a részvényopcióját is inkább félreteszi a rosszabb időkre, mert inkább az a buli, hogy ha hazajön és piacon árul kínai edényeket.

Egyetlen dologba nem gondolsz bele, aranyapám! Abba, hogy ha annyira szar lenne kint, akkor előbb-utóbb haza sunnyog az ember. Volt ilyen rokonom is. Egy másik ismerősöm tényleg harmadmagával lakott Londoban egy lakásban, mert nem volt meg az X hónap munkaviszonya, amivel önálló lakást tudott volna bérelni. Aztán meglett, azóta bérel egy önálló lakást, és csak a céges bónusza annyi, mint itthon egy nagyon-nagyon jó nettó fizetés.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 12:47:03

@tamarisk: Plusz helypénzt fizetsz a piacon, plusz az árubeszerzésre fordított idő és üzemanyag, plusz ha komolyan gondolod, akkor már rövid idő múlva sem árt minimum egy van-t beszerezni, de inkább egy mérettel nagyobbat... Ha meg KATA-as vagy, akkor a kisteherautódra fordított áfát kidobhatod az ablakon.
De mond csak tovább. Örömmel hallgatom a zseniális tippjeidet, hogy lehet piacozából meggazdagodni. Én csak azt látom, hogy nagyon sokan piacoznak, de mintha az aranyévek elmúltak volna úgy 15 éve, de egészen biztosan ők csinálnak valamit nagyon szarul.

2017.06.18. 13:01:45

@Punxsutawney Mormota:

Szívesen!

Mondjuk az komoly gond, ha 22 év alatt nem jött rá,
hogy az ÁFA az bizony NEM a vállalkozás terhe.

Hanem a végső FOGYASZTÁSÉ!!! azaz a vevő terhe.

---

A számszerű adatokba (adó %) pedig nyilván nem köt bele, mert azok tények.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 13:06:20

@tamarisk: Akkor nem lett volna szabad levonni belőle a vállalkozás egyéb áfás kiadásait? Jéééééé! Holnap megyek és sírva bocsánatot kérek a NAV székháznál, met szerinted egy az egyben tovább kellett volna tolni az áfát.

zokogjatok 2017.06.18. 13:06:21

@Kijelölt Felelős: "Március elején 140-en vettem Konzumot.
Tegnap 621-en zárt"

Én meg egy százforintos kaparós sorsjeggyel nyertem ötezer forintot, akkor én meg pénzügyi zseni vagyok :D

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2017.06.18. 13:11:38

@Netuddki.: Gondolom, a 102 ezer forint, amit beletettem, megalapozza a feltételezésedet.

zokogjatok 2017.06.18. 13:13:16

@Buchhalter: én annyira szeretem az ilyen történeteket, hogy a kezdő orvos kimegy külföldre és degeszre keresi magát.

Miután a magyar adőfizetők itt 20-25 évig fizették a tanulását, az anyjának a gyestől kezdve ezer segélyt, tankönyveket, közétkeztetést, olcsó utazást, és természetesen a nem két fillérbe kerülő, magyar adófizetők által mégis szívesen összedobott egyetemet annak az összes professzorával, felszerelésével és előadásának tiszteletdíjával
(nagy levegő)
azután ahelyett, hogy ezt a ráköltött usque 30-50 millió forintot elkezdené megtermelni azoknak, akik mindezt lehetővé tették neki, inkább fogja magát és lelép, mert nyilván mikor az orvosi szakmát választotta, akkor FOGALMA SEM VOLT a kezdő fizetésekről, ezek pont nyilván az egyetem alatt lettek olyanok amilyenek.

És baszki ha meg a tandíj vagy a kötelező itthondolgozás fogalma esetleg felmerül bárkiben is, akkor ezer torokból indul a visítás, hogy diktatúra. Valahogy csak az nem diktatúra, ha nekem kell fizetnem, ha én szeretnék valamit az adómért cserébe, az meg diktatúra.

NagyVonalakban 2017.06.18. 13:15:16

@232323: komoly szakmám van, nevezzük inkább hivatásnak, többször mehettem volna külföldre (Svájc, Svédország, Nèmeto.).
Jó pénzt kaptam volna,
de minek menjek, mikor itthon többet keresek...

Menjek ki Svàjcba elszegènyedni?
:)

2017.06.18. 13:25:07

@Punxsutawney Mormota:

Feltudod fogni a netto árrés értelmét?!!!
Abban már nincs költség, mert a tiszta pénz...

megveszed 400-ért a cseresznyét a nagybanin
szét kilózod 800-900-ért a piacon

Ez eddig 100-110%
Levonod a költségeid és marad netto 15%-od.

Amiből már csak közterhet fizetsz 10-40-50 %-ot módszertől függően.
Marad hófehéren-leadózva 7,5-13%-od...

A havi 300 nettóhoz a normál 10% körüli szuper nettóval (osztalék ág).
Kell tehát cirka havi 3 millióért eladnod a vevőknek.

21 munkanappal >> napi átlag 142 eFt-ért

Na ezt nem hozza a többség. ,mert nem jól csinálja...
Aztán sír-rí, hogy magas az adó, pedig csak szarul viszi a boltját.

Napi 30-40 eFt bevételből bótosként valóban nem lehet jól élni legálisan.
Szürkén már elmegy... feketén pedig szinte már királyság.

---

Egy dolog biztos.. a jól vezetett micro vállalkozás >> aranybánya:-)

Amit egész kis kezdő tőkével is gyorsan fel lehet futtatni.
Igaz, ohyg ehehz az első időszakban hajtani kell...

Legalább annyit, mint a pincérnek ausztriában.
Vagy a hotel takarítónak németben...

Az eredmény viszont sokkal jobb is lehet :-)

---

Jár ide céghez egy csákó.
Füvet vág, sövényt nyír, felsöpör, havat-levelet takarít, ...
(kisbuszban a kisgépei)

Óránként 4800 Ft-kér (ez egy átlagos ár erre errefelé a szegény dél-alföldön).
Cirka 3000 Ft-ja marad zsebben netto-tisztán legálisan belőle.

Számolj...

Átlagban napi 6 fizetett órával és 21 munkanappal.
3000*6*21= 378 eFt/hó nettó havonta... és nem szakad meg.

De elnézve őt alighanem megvan ebből a havi 500 nettója is...

2017.06.18. 13:27:10

@Punxsutawney Mormota:

Vazze! tényleg fogalmad sincs az ÁFA rendszer működésről...

Járj utána, hogy ne gondolj-írkálj róla butaságokat.

2017.06.18. 13:29:36

@Punxsutawney Mormota:

Okoska!

PONT !!!! azért vonhatod le, mert az NEM a VÁALLLKOZÁST TERHELI!!!!
Azaz levonhatod a vevőidtől begyűjtöttből ... mivel fölöslegesen fizetted ki vállalkozásként

Gondolkodj ezen... talán meg is érted.

Buchhalter 2017.06.18. 13:52:48

@tamarisk: hülyeségket beszélsz.Mennyi is Pesten egy albérlet?Lassan már annyi mint Bécsben a bérek meg nem.akkor most kis nagyobb seggfej,te "zseni"?!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.18. 14:03:55

@Punxsutawney Mormota: 2x100 nettobol te felreteszel es nyaralni mesz amikor az arszinvonal majdnem a nyugati szinten van??? Most vagy viccelodol vagy trollkodsz.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 14:05:13

@Firestarter.18: Ezt címezd ennek a tamarisk nevű matolcsy szintjét verdeső zseninek, mert nem én írtam :)

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 14:06:29

@tamarisk: Neked fogalmad sincs arról, hogy miből mit lehet levonni, barátom. Jobb lenne, ha nem a matolcsysta kamuegyetem kurzusait hallgatnád, mert egyszer nagyon megbasz a NAV.

Buchhalter 2017.06.18. 14:08:34

@zokogjatok: persze a német orvos meg tovább áll Svájcba.Szerintem te werböczy és társai középkoról leszármazott földesúri reinkarnációja vagy aki a röghöz kötöttségben hisz! Tele van bulshit hülyeséggel az indoklásod.A szülök az 50 fajta adófajtából rendesen befinanszírozták az államin tanuló gyerekük tanítását. A másik : aki államin tanul az már a gimiben az elért eredményei alapján bebizonyította,hogy tehetséges! Te semmiben se vagy az ,ja egyben igen : az irigységben és a sikertelen életed.Ha nem így lenne és sikeres lennél nem tolnál ezen a blogon ilyen negatív véleményeket.Az állam ami lop fizesse meg az orvosokat jobban.Nyugaton már ezt teszik hosszú évek óta.Remélem amikor rohannak veled majd a sürgősségire és orvoshiány miatt fél bénán maradsz ,majd gondolkozz el a szarul fizetett orvosok elvándorlásán.Röghöz kötött orvos olyan mint a jobbágy volt : félig-meddig termel.A reformkorban bebizonyították ,hogy a bérmunkában fizetett paraszt többet termelt ,mint aki kötelező roboton volt.Megbecsült orvos ,jobb orvos és akkor nem fognak elvándorolni.Át kell csoportosítani pénzeket : kevesebb stadion és értelmetlenül túl fizetett focista helyett kiemelten megfizetett eü dolgozók.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 14:10:15

@tamarisk: Maradjunk abban, hogy össze-vissza beszélsz mindenfajta baromságot. Nem csak nekem, hanem olvasom, hogy másoknak miket írsz.
Feltudom fogni a nettó árrést, csak ámulok és bámulok, ahogy az AMWAY-es, meg más hasonló piramisjátékos előadás stílusában nyomod a baromságodat.

Punxsutawney Mormota 2017.06.18. 14:12:15

@zokogjatok: Mert ezek igaz történetek, habonyista marha. És kurvára semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyibe kerül az illető oktatása. És főleg neked nem, akinek a bértrollkodása után egy fillér adót nem fizetnek be.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.18. 14:12:33

@NagyVonalakban: Gondolom telen is megkeres netto 400K-t havonta amikor nem kell fuvet nyirni, levelet seperni es sovenyt vagni. Foleg amennyi ho esik mostanaban del-bekesben :D
Amugy del-bekesikent kicsit sci-fi nekem az 5K-s oraber funyirasert, ilyesmi kerteszmeloert Irorszagban se kerhetsz el 20 euronal tobbet orankent. De ez mar legyen az en bajom ugye.

Carbonari 2017.06.18. 14:28:47

@Buchhalter:

Éltem Ausztriában és Németországban is. Nem, 1700 euró itthon nagy pénz. Ott picsa, ha enni, lakni, rezsit fizetni, orvoshoz, fodrászhoz be-be kell ugrani. Ahogy írod: az itthon jó pénz, annyira, hogy asszonypajtásnak akár dolgoznia sem kell, bár eü-t fizessen, nyugdíjára tegyen félre, addig, amíg megy a szekér. Mind a két ember, a haverod és a felesége is. És mindjárt nem is olyan sok az a pénz.

Buchhalter 2017.06.18. 15:23:14

@Carbonari: én is éltem fél évet Németországban ,asszony honvágya miatt jöttünk vissza.Mint már fentebb írtam itthon is már lassan nyugati árak vannak albérlet,lakás és szolgáltatás árakban ,de a bérek még mindig fele harmada valahol negyede.Így még mindig kimegy az egyszeri paraszt és abból a pénzből arányaiban is jobban él.Ha nem így lenne ,akkor fél millió ember nem külföldön dolgozna ,de gondolom ezt valahogy nem akarod észrevenni vagy felfogni.

Carbonari 2017.06.18. 15:36:43

Nem fogunk egyetérteni.

Most él jobban. Valamivel jobban. És csak akkor, ha itthon költi el a pénzét. De itthon is, ha ebből félre kell tennie nyugdíjra, plusz spórolnia is kell lakásra, bármire, akkor 1700 euróból nem megy ez is, meg jól élni is. A külföldön dolgozók jó része nem lát tovább az orránál: ma legyen jó, nem baj, hogy a holnapot eltapsolja ma azzal, hogy úgy érzi, mindenre fussa. Mermajdleszvalahogy', meghunvanazmég'. És továbbra is tartom, hogy 1700 euró nem nagy pénz se az osztrákoknál, se a németeknél. De én itt befejezem, semmi értelme, hogy írjak. Te nem akarod látni a teljes képet, csak azt, hogy mennyien dolgoznak ma is kinn. Igen, sokan. És sokan jönnek haza is, mert számolnak, és nem minden esetben, nem mindenkinek éri meg távol lenni családtól, utazásra, lakhatásra, kinti megélhetésre költeni a pénz egy részét, ha bármi van, ő a legutolsó utált auslander, mert rasszizmus csak papíron nincs. Aki kinn él, és tényleg ott él családostól, annak 1700 euró nem pénz. Nem mindenki szakács, akinek - hacsak nem Bécsben akar dolgozni - löknek szállást, éhen meg csak nem hal a konyhai meló alatt. Sok más szakma is van, ahol enni, lakni, rezsit fizetni kell. És ez kurva drága arrafelé. Drágább, mint nálunk. -- de mindegy.

HowAreYouOneAVet;ésün? 2017.06.18. 15:38:18

"@Untermensch4: E köll menni külföldre, mert ott kolbász az nincs, de cserébe az átlag magasan képzett munkaerőnek semmi problémája nem lesz az életben.
Egykeresős modell van és a legnagyobb problémám hogy melyik Rolexet vegyem meg. Először.

Magyarországnak annyi. "

Komoly probléma hogy a Rolex belelóg a mosagatóvízbe.

HowAreYouOneAVet;ésün? 2017.06.18. 15:40:42

Én bitcoint vettem 350 euróért. Eladni lesz majd érdekes.

Brix 2017.06.18. 17:23:20

Kelet-Magyarországon azt látom, hogy az emberek ha néhány 10 ezer forinthoz jutnak, inkább sorsjegyet vagy lottót vesznek belőle, és nem takarítják meg, hiszen abból soha nem lesz elég pénz, a jelenlegi zéró, banki kamatok mellett...
Vállalkozni is csak kevesen vállalkoznak, hiszen akkora mértékű a kisvállalkozói teher , amit nagyon nehéz az itthoni jövedelmi viszonyok között kitermelni...
Az emberek jobban hiszen a vakszerencsében, mint a befektetésekben vagy a vállalkozásokban...

n3spr3ss0 2017.06.18. 17:55:19

@Buchhalter: De az osztrákok nem mentek el 2008-ba a 300 forintos vizitdíj ellen tüntetni,mint te. Meg más ellen sem,látszik is az ország helyzetén.

Buchhalter 2017.06.18. 18:41:07

@n3spr3ss0: Gratulálok,fullkretén vagy . Ausztriában is egyre több gond van : korrupció,migráns válság és egyre több osztrák sokallja a progresszív adókat. Az állam szintén nyakig el van adósodva.De azért gyere a hülye 300 Ft vízitdíjaddal.Ausztriában sosem volt.

2017.06.18. 19:42:46

A levegőben nagyobb gondok lógnak, de még a kisebbekkel sem tudunk megbirkózni.

Említették a vakszerencsét meg a szerencsejátékokat; hát lehet több esélye van annak, aki játszik, mert ott azért valós esélyekről beszélünk.

2017.06.18. 20:25:03

@Brix:

"hiszen akkora mértékű a kisvállalkozói teher , amit nagyon nehéz az itthoni jövedelmi viszonyok között kitermelni..."

Nézzük csak ... legyen szolgáltatás jellegű.
- javít-szerel-karbantart-fentart valamit
- épít-készít valamit
- oktat
- gondoz-ellát
- tervez
- ügynoköködik
-stb. stb.

Szóval, jó sok féle tevékenység :-)

Ez ugye mind végezhető KATA alanyként!!!!
Amikor is
- évi 8 millióig >> ÁFA mentsen működhet
- csak a KATA-t fizeti és a fix IPA-t (célszerűen)

Amikor pang a biznisz , akkor szüneteltethető is
(mert pl. szezonális munka, amit csinál)
Ekkor havi 7110 Ft lesz a természetbeni ellátást adó egészségbiztosítása.

A havi fix költsége cirka 65 eFt egy "főállású" KATA-snak.
(adó+tb+ipa+bank+könyvelő+kamara)

Ennyiért
- kap teljes TB ellátást (GYED/GYES/Táppénz/stb is)
- ketyeg a nyugdíja évi ~0,83 év szolgálati idővel

Vegyünk havi átlag 16 hasznos munkanapot.
Mondván ...szabolcsban él.

Kapjon csak 2,5 eFt/óra díjat és legyen 10% a költsége.
(hisz szolgáltat, ami tipikusan kis költség igényű)

Napi 6 számlázott órával és a havi 16 nappal a bevétele
6x16x2500=240 eFt/hó
Költségre elmegy 15% >> 36 eFt, marad 206 eFt/hó
Kifizeti a 65 eFt/hó fix költséget, marad 139 eFt/hó
Ez szabolcsban nem is rossz ...

Nettó-tisztán és 100% legálisan, NYUGDÍJJAL, TB-vel...
Miközben csak 96 órát termelt egy hónapban...
Ami nem sok a 168 órás normál munkaidőhöz képest.

Az adó+tb terhe cirka 50/206=24% lett CSAK!!!!
Ami aligha nevezhető soknak :-)

Nézzük egy másik példával.
Amikor inkább dolgozik többet, még olcsóbban.

Lenyom heti 5,5 napot ami havi 24 munkanapnyi idő
Ráadásul napi 10 órát rászán, tehát 8 hasznos órát számolhat, simán.
Az óradíja legyen csak 1600 Ft/óra
Így 8x24x1600=307 eFt lesz a bevétele
A költségre elmegy 46 eFt, marad 261 eFt
Kifizeti a havi fixet is, marad 196 eFt-ja ...
Ami szabolcsban már szinte királyság :-)

Az adó+tb terhe cirka 50/261=19% lett CSAK!!!!
Ami pláne nem nevezhető soknak :-)

---

Úgyhogy tájékozatlanság kijelenteni, hogy a magas adó hátráltat.
pl. szabolcsban... mert nem igaz.

----

Egy havi 22 napban, napi 7 hasznos órát kitermelő KATA-s
aki képes elérni a 2800 Ft/óra díjat.
(pl térkövez, hőszigetel, fest, füvet kaszál)
Havonta 7*22*2800=431 eFt bevételt szed össze.
Amiből marad úgy 300 eFt/h nettója :-)

Az adó+tb pedig csak 50/365=14% lesz!!!!

Miféle magas adóteherről tetszik beszélni...?

----

Nem az ilyen mikrovállalkozók, önfoglalkoztatók adója sok!
Mert ez jól tervezett-vezetett vállalkozás esetén aligha megy 25% fölé.
Tipikusan 15-20% között marad...

Hanem az alkalmazott munkaerő az ami drága %-ban.
Mert az alkalmazott 49%-ba kerül a munkaadónak :-(
Adó+tb költségben....

Azaz 150 nettóhoz 300 ezret kell vele kitermeltetni vele csak a fizetésére.
Az egyebekkel együtt pedig egy netto 150 ezres alkalmazott,
bizony simán kerülhet havi 400-500 ezerbe is....

Ez amii fáj a magyar mikrovállalkozásoknak!

Mert amint kilép az önfoglalkoztatásból és idegen munkaerőt alkalmaz az m,ár drága lesz.
Ezért kénytelen lesz szürkén-feketén fizetni neki ...

teéjesenmindegy 2017.06.19. 23:35:22

@Buchhalter: "zakácsként hazai szállodában hétfőtől-szombatig napi 12-14 órában minimálbérre bejelentve kézbe kapott nettó 220-250-t "

Ezt a marhaságot ne terjeszd. Senki nem hiszi el.

teéjesenmindegy 2017.06.20. 01:48:26

@tamarisk: "Ez amii fáj a magyar mikrovállalkozásoknak!"
Ez marhára így igaz, ahogy elmondtad.
Most már csak valami működő rendszert kéne felvázolni, amiben kevesebb a rárakódó teher, de ennek ellenére 3 millió ember el tud tartani 10et.
Ja, és könyörgöm, ne kisvasutazzunk, meg stadionozzunk. A magyar eü 2000 milliárd ft évente. A stadionok 120 volt 6 év alatt. Ha 2000ből nincs budipapír (mellesleg sose volt) akkor 2020ból sem lesz.

2017.06.20. 08:22:30

@teéjesenmindegy:

Pedig jó az kb. sőt...

22 nap és 13 óra az 286 munkaóra ám!

235 nettóval átlagban 821 Ft/óra CSAK!!!

Mi benne a hihetetlen?

teéjesenmindegy 2017.06.20. 13:38:34

@tamarisk: Az, hogy közmunkást nem találsz ennyiért, az a hihetetlen.

Buchhalter 2017.06.20. 19:01:09

@teéjesenmindegy: te marha (élve a szavaiddal)! a szakácsok max 2 éve kezdenek normálisan keresni és a bérezés elég tág náluk is. Egy 5 csillagos Hotelben kiemelt fizu egy vidéki menzán éhbér! És ez nagyjából most is így van! A sógorom szavahihető ember ,te meg nem vagy szakma beli csak osztod az észt a foteledből és mások kamu posztjaiból hiszed magad jól tájékozottnak! A sógorom 3 éve egy kőszegi hotelben ennyit keresett nettó 220-250 napi 12-14 órában 4 órás bejelentésre! Átment a szomszédba rendesen bejelentve tisztán kap 1700 €-t napi 8 órai munkára egy kórházi menzán.A kedvedért rákérdezett : most egy szakács abban a kőszegi hotelben nettó 280-300-at kap még mindig napi 12-14 órára! Na okoskodjál máshol!

Reactor 2021.03.02. 22:43:56

Azért mert a forintnak annyira nincs értéke, hogy 100 ezret helyből elvisz havonta a létfenntartásod. Élelmiszer, közüzemi díjak, közlekedés, ruházkodás - és akkor a szórakozásra egy petákot se költöttél. Ráadásul ennyi pénz után a kamat is olyan pindurka, hogy a számlavezetési díjad helyből megeszi (gyakorlatilag ingyen van számlád).
Akkor lehet 100 ezerből megtollasodni, ha az ember nagyon szuper pókeres, esetleg megnyeri az ötöslottót vagy valamelyik másik szerencsejátékot, de aki erre képes is, az a népességnek kevesebb mint 1 százaléka.

@haXXor: Persze, szorgalom és tanulás, mindig ugyanez a lózung. Tanulj, legyél szorgalmas, dolgozz sokat, osz' maj' jól csiliárdos leszel, hö. Aztán jön egy ilyen távol-keleti vírus, mert valamelyik agyabeteg ferde denevérkakit evett, és a munkáltatód közli veled, hogy fel is út, le is út. Ennyi. Lehúzhatod a sok évnyi tanulást, szorgalmadat a vécén.
Lehet így hozzáállni az emberekhez, hogy hát aki százat keres, az maradjon hitvány, olcsó szolga egész életében, mert az élet kegyetlen, ez van, ezt kell szeretni, csak akkor nem tudom, mi a tököt keresünk itt a modern világban, húzzunk vissza a korai feudalizmusba, oda való ez a szemlélet. Az életszínvonalunk nemsoká meglesz hozzá, utoljára azidőtájt volt 5 millió nincstelenünk.

@moonlight777: Sokra mész vele, ha jön a konkurensed, egy tőkeerős zsidaj multi, aki helyből einstandolja a vevőkört, és hiába viszed ki a 100% bio cseresznyédet a piacra, a kutya se vásárol tőled, mert a TESZKÓban húsz százalékkal olcsóbb. Hogy génmanipulált táptalajos puffasztott szar, az az embereket nem érdekli, csak addig látnak el az ostoba butabirka agyukkal, hogy spóroltam húsz forintot, juhééé...
Arról nem is beszélve, hogy ma már azért is körbe kell rohangálnod az ország összes hivatalát engedélyért, ha egy szarnak való gödröt ásol a portádon.

@Carbonari: Egy olyan családnak, aki idehaza 100 ezret se keres, 1700 euró igenis nagy pénz. És ilyenből elég sok van idehaza.
És nyugodjál bele, odakint nincs ez a lenézés az "auslanderek" felé, mert ha így állnának hozzá, rövidúton elveszítenék azt a rengeteg "auslander" munkásukat.

@: Pajtika, nem nyugaton várják el a 12 órázást,hanem pont itt nálunk. Csak itt még ki se fizetik. A 400 óra robotot évente szintén nem.

@zokogjatok: Ja, hát milyen szemét dolog is már az orvostól, nem hajlandó idehaza gombokért robotolni, kimegy külföldre, ahol actually meg is fizetik a tudását. Még véletlenül sem a korrupt, elnyomó, zsugori kormányt ekézed, neeeeem, a rohadtszemét orvos a hibás, amiért nem akar éhendögleni röhejes fizetésért. És menjen a picsába az ilyen.
Az élet pedig, ugyebár, szép.

@teéjesenmindegy: Ja, tényleg ne kisvasutazzunk meg stadionozzunk. A Fideszről vagy jót, vagy semmit. Értjük, értjük. A két kiló krumplidat átveheted a helyi párttitkárságon. Megdolgoztál érte!
süti beállítások módosítása