Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Már megint szétlopják a 0%-os hiteleket?

2017. február 28. - Szarvas Norbert

780.jpeg

 

Pár hete beszélgettem ezekről a 0%-os illetve kedvezményes kamatozású hitelekről egy vállalati hitelezési specialistával. Aztán kiderült, hogy ezeket a támogatásokat sosem a kicsiknek (igazi KKV) szánják, hiszen olyan feltételeket támasztanak, hogy...

 

Már benyújthatók a hitelkérelmek a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel" című pályázati felhívásra. A hitelprogram keretösszege 32 milliárd forint, a vállalkozások nullaszázalékos kamattal igényelhetik a hitelt. Elvileg tehát megint jelentős pénzmennyiség kerül a magyar vállalkozói szférába. Aztán rájövünk, hogy már megint rossz helyre mennek ezek a pénzek...

,amelyek a pénzpiacokon nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz.

Persze itt ne arra gondolj, hogy ezzel a támogatással megdobják azokat, akik kicsik és kevésbé jutnak forráshoz... Az igénylés egyik fontos pontja, hogy minimum 100 millió forintot, de max. 3 milliárd forintot lehet évi 0%-os kamatra megigényelni. 

Ha nem tudnád, akkor azt kell megérteni, hogy a vállalkozásoknak rendelkeznie kell egy igen izmos és stabil "elmúlt évekkel" jellegű dokumentációval és bizonyítani kell, hogy számukra például ez a 100 millió forint igazából nem összeg. Magyarul 300 millió forintos éves árbevétel alatt nem nagyon állnak majd szóba veled...

Ezen matematika alapján, aki 3 milliárd forintnak futna neki, annak igen izmos 6-10 milliárd forintos árbevételt kellett minimum elérni a tavalyi üzleti évben. Ilyen anyagi bázissal a hátuk mögött azért nagyobb eséllyel kapnak piaci hiteleket is a vállalkozások, mint mondjuk azok a KKV-k, akiket igen komoly kamatra sarcolnak majd meg és cserébe még az sem biztos, hogy a Garantiqa vállalja esetükben a kockázatot (a legtöbb igénylés esetében kell a Garantiqa kezességvállalása is). 

Aztán azt is mesélte nekem ez a specialista, hogy gyakorlatilag napok alatt elviszik a pénzt a nagyok. Ugyanis a nagyok tudnak azonnal reagálni a feltételekre, ők tudják egyáltalán teljesíteni azokat, és amíg akicsik vakargatják a fejüket, addig talicskával viszik ki a bankból az ingyen hiteleket...

A hiteligényléseket 2019. 12. 02-ig lehet benyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontoknál.

 

Most nem feltétlenül erről a hitelről van szó

Inkább általánosságban vagyok elkeseredve, hogy ezekkel a támogatásokkal szinte sosem a KKV-kat segítik, hanem a nagyobb halakat vagy a KKV-nak álcázott nagyhalakat. És miközben a nagyok ingyen viszik el a támogatásokat és ingyen hiteleket, addig a kicsik (akiknek valójában szüksége lenne ezekre a pénzekre) hálásak, ha az igényelt hitel felét megkapják 3x-os kamatteherrel. Mert legalább el tudnak indulni, aztán lesz majd valahogy.

 

Nézzük meg azért ezeket a feltételeket ennél a hitelnél:

 

(pályázatot itt találod: Klikk)

 

legalább 10% (regionális beruházási támogatás esetében legalább 25%)- ez annyit jelent, hogy minimum 10M forint önerő szükséges, de regionális beruházás esetén 25 millió.... És ez csak a minimum támogatási összeg volt. 

Biztosítékok köre:

Az alábbi biztosítéki formák fogadhatók el: 

ingatlan jelzálog, 

ingó jelzálog (gépen, berendezésen, járművön, készleten), 

fizetési számla követelésen alapított óvadék, 

gazdasági társaság esetén a tulajdonos készfizető kezessége, 

egyéb természetes vagy jogi személy készfizető kezessége, 

speciális „adósságszolgálati tartalék számla” megnyitása, amelyen olyan összeget 

 

 

És a legcsúnyább dolog:

 

A kezdő vállalkozásoknak (egy teljes lezárt gazdasági évvel - 12 hónap - nem rendelkező) és az induló vállalkozásoknak (legfeljebb öt éve bejegyzett, tőzsdén nem jegyzett kisvállalkozások, amelyek még nem osztottak nyereséget és nem összefonódás útján jöttek létre) – anyavállalati készfizető kezességvállalás mellett – lehetőségük van az anyavállalat adataival kérni a minősítést. "

Ez azt jelenti, hogy fogja magát a multi anyavállalat és okosba alapít egy KKV-t, majd beadja a pályázatot az anyavállalat hátterével a "kis cég". Felmarkolja az ingyenhitelt és megvalósulhat az a fejlesztés, amit szeretnének. Mert ma már fél perc "kiszervezni" házon belül bizonyos tevékenységeket és ezzel előnyhöz jutni. Ezt az előnyt pedig senki nem fogja vizsgálni. Ilyen módon jön a 12 hónapon belül alakult kis KKV (aki mögött áll egy sok milliárdos forgalmú multi- non official) és felmarkolja akár a milliárdos ingyenhitelt. 

Tehát ki vannak zárva a multik (vannak kivéve esetek azért), de ilyen magyarossággal azért mégis be lehet dobni a botot a tóba pecázni...

Szétlopják a 0%-os hiteleket? Én ezt határozottan nem mondanám, hiszen minden törvényesen és szabályszerűen történik (reményeim szerint). A kelleténél több nagyobb halacska fog majd kukacokat? Van egy sejtésem...

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7712302941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.02.28. 22:33:04

" hiszen minden törvényesen és szabályszerűen történik"
A multik elleni szájbox-kecske is jóllakik meg a multi-káposzta is megmarad. Ha sikerül elég sok embert is így-úgy bűnrészessé/társtettessé/bűnözővé tenni akkor zökkenőmentesen működik a korrupt rendszer a végső összeomlásig.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 10:45:04

Arra esetleg nem gondolsz Szarvas Norbert, hogy az olyan cégek, akiknek van 300 millás forgalmuk, és léteznek 5-6 éve azok ténylegesen nekiállnak és fejleszteni fognak?
Ugyanis azok a pályán vannak, értenek hozzá, tudják, és valószínűleg jól költik el.

Ha pedig odaadsz 5 millát egy garázscégnek, akkor az vesz egy pickupot. Attól nem fog menni a gazdaság.

Szarvas Norbert 2017.03.01. 11:21:27

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: ez így oké, viszont egyrészt léteznek olyan felügyeleti megoldások, amikkel például ezeket a dolgokat ki lehet zárni, ki lehet védeni (pl a felhasználhatóság körét ugyanúgy szabályozni), másrészt akkor ne nevezzük kisvállalkozások támogatásának ezeket a vállalkozásokat...

Szarvas Norbert 2017.03.01. 11:22:41

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: másrészről különböztessünk már meg (és papíron meg is különböztetik) a vállalkozásfejlesztési támogatásokat a kifejezetten micovállalkozásoknak juttato felzárkoztató támogatásoktól... mert teljesen más a célja a garázs cég támogatásának, mint a 300 milliós cégnek...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 11:43:01

@Szarvas Norbert: KKV-k nem? Azért a 300 millió árbevétel még nem multicég kategória...
De nem is nagyvállalat.
Egyébként meg ez hitel, szóval felzárkoztató támogatás.

Amineknevetadokelveszik 2017.03.01. 12:12:47

Mondjuk azokat a palyazatokat amit tavalz szeptemberben adtunk le se sikerult meg elbiralni. Persze a beruhazast elkezdhetnenk...

Kivancsi 2017.03.01. 12:25:15

nagyonhelyes ne a kis gazszerelok lopjal el 100millankent a lovit! aztan a NAV es rendorseg vadassza le oket tucatjaval.... vigyek a piiizt a NAGY gazszerelok cegei miliardos tetelekben... 32miliard 1 tucat gazszerelonel.... hamarabb utol lehet erni mint 100db kicsit :):):)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.03.01. 15:11:12

egy boven atlagos 50 fos kkv-nal ahol atlagemberek dolgoznak atlagos fizetesert, csak a berkoltseg kb 200 millio/ev. ehhez kepest a 300 millios eves *arbevetel* kicsit sem tunik soknak.

s 2017.03.01. 16:09:02

"legalább el tudnak indulni, aztán lesz majd valahogy"

Ez a megvalósult kommunizmus. Mindenki szükségletei szerint és mindenki képességei szerint. A mutatvány - ugye emlékszünk valamennyien - ott bukott meg, hogy a szükségletek viszonylag nagyobbak lettek. Már úgy értem, hogy a képességekhez mérten.

Kjos 2017.03.01. 16:32:27

Mar megint mi minden van itt?!

Egy vallalkozas besorolasanak objektiv feltetelei vannak, nem hasra utessel lesz valami kkv, vagy mikrovallalkozas. Az alkalmazotti letszam, az arbevetel, s a merlegfoosszeg hatarozzak meg a ceg besorolasat. S ebbol mar lathato, hogy nem csak ugy alakitunk am egy kkv-t.

Az, higy kik hasztnalhatjak fe a ketetet, az pontosan meg van hatarozva, kar azon ugralni, hogy egy garazsceg nem juthat hozza. Nem ok a celcsoportja a programnak. Szamukra is van boven igenybeveheto tamogatas, nemcsak "ingyenhitel", de meg olcsobb is: vissza nem teritendo vagy reszben vissza nem teritendo tanogatasok sora. Csak epp kell hozza egy palyazati kultura.

Megis; hogy is gondolhatod, hogy egy mikrovallalkozas kaphasson nagyobb osszeget? Egy esetleg tehermentes panelra, mely szelhelykent szerepel egy kft papirjaiban? Becsszora? Vagy az irodaberendezesre, gyorsan amortizalodo ceges kisteherautora, vagy anyu becsszavara?
Ingyen hitel nincs. Ezt felejtsd el. Anyad-apad sem ad ingyenhitelt, ez esetben is van valami elvaras, peldaul hogy butort vegyel rajta, mely a kenyelmedet szolgalja, vagy a fiadat abbol jarasd nyelviskolaba, stb.

A cikkbe citalt kolcson ara az elvart tevekenyseg megvalositasa, melynek kotvetve van haszna a gazdasagra, jelen esetben kutatas-fejlesztes koltsegeinek megelolegezesevel az abbol eredo, abban megfogalmazott vwlok megvalosulasanak felmutatasa.
Ez nem ugy megy, hogy kitalaicskazol valamennyi penzt a bankbol ingyen, aztan veszek valami fsza autot, meg apple gepet. Az lenne csak az igazi szerlopas. Persze, nem most jottem le a falvedorol, ertem en, hogy vannak visszaelesek, de az bem a program hibaja, az buntetojogi kategoria. Az ellenorzes minosege mas lapra tartozik.
Penyegesen jobban hasznosulo kihelyezett penzek azok, melyek a kkv-knal landolnak, mint amiket a mikrovallalkotzasok kapnak. Mikrovallalkozasok eseteben lenyegesen gyakoribb az ilyen penzek sajatkent valo felhasznalasanak szandeka, hiszen a mikrovallalkozasok vezetoi meg gyakran bem rendelkeznek olyan egzisztancialis hatterrel, hogy valoban csak vallalkozasuk fejlesztese lenne a rovidtavu celjuk.

Jovanezigy, Norbi :)

Untermensch4 2017.03.01. 17:17:48

" Persze, nem most jottem le a falvedorol, ertem en, hogy vannak visszaelesek, de az bem a program hibaja, az buntetojogi kategoria. Az ellenorzes minosege mas lapra tartozik. "
"A kezdő vállalkozásoknak (egy teljes lezárt gazdasági évvel - 12 hónap - nem rendelkező) és az induló vállalkozásoknak (legfeljebb öt éve bejegyzett, tőzsdén nem jegyzett kisvállalkozások, amelyek még nem osztottak nyereséget és nem összefonódás útján jöttek létre) – anyavállalati készfizető kezességvállalás mellett – lehetőségük van az anyavállalat adataival kérni a minősítést. "
Ez így a zsebrerakás ellen jó de ha a nagy cég a "stróman-kkv"-ján keresztül hozzájut a nem az ő méretkategóriájába tartozóknak célzott olcsó hitelhez, azt én azért a program hibájának érzem.

cog3981 2017.03.01. 18:45:37

@Kjos:
"Megis; hogy is gondolhatod, hogy egy mikrovallalkozas kaphasson nagyobb osszeget?"

Marmint tedd hozza, Magyarorszagon. Azert Angliaban es Daniaban sokkal konnyebben kap a kisember hitelt.

Kegyetlen 2017.03.01. 19:23:15

150m felett meg ki sem fizettek ebbol a keretbol...

Kjos 2017.03.01. 22:13:49

@cog3981: Anglia es Dania sajnos messze van.

VT Man 2017.03.02. 08:49:58

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
Igy van.

A bankok is leginkabb annak szeretnek kolcsonadni, aki legkevesbe van raszorulva. Mert az a legbiztosabb, hogy visszafizeti.

AgiHooper 2017.03.11. 21:06:42

"Valódi" vállalati hitelspecialistaként néhány gondolat:

- a konkrét hitelprogram Kutatás, Fejlesztés, Innovációra (K+F+I) való. Egy komoly innováció (prototipusok gyártása, tesztelése, szabadalmi oltalmak, kutatók, szakértők megfizetése) nem igazán hozható ki néhány millió forintból. Ahhoz, hogy a program beteljesítse a célját, izmos összegek kellenek. Jelentős hozzáadott értéknek kell megjelennie a fejlesztés végén.
- ha az anyavállalat ki akarja szervezni az egyébént igen tőkeigényes K+F+I-t, az teljesen érthető. Ez olyan speciális tevékenység, ami a profil-elkülönítést teljesen indokolja.
- a specialistának még egy információ: K+F-re azért egyetlen bank sem ad könnyen (nagy közelítéssel egyáltalán nem) piaci hitelt... Garanciaszervezet meg pláne nem vállal garanciát, ilyen hitelért.

Vannak olyan - szép számmal jelenleg is - 0 %-os hitelprogramok, ahol a valóban kicsi, "hétköznapi" vállalkozások juthatnak forráshoz (kezdő és induló is!), mindössze egy életképes üzleti tervvel kell rendelkezniük. Fontos: életképes üzleti terv...(Pl. ugyancsak az MFB Pontokon igénybevhető, GINOP-ban és VEKOP-ban is elérhető Versenyképességi hitel gyakorlatilag mindenre jó. ). Van kedvező (1-2 %-os) kamatozású VNT (Vissza nem térítendő támogatás) mellett igénybevehető hitel is. Ugyan nem 0%-os, de van mellette VNT. (Pl. Kapacitásbővítő kombinált hitel).

A lényeg: mindenkinek a profiljához, a tevékenységéhez, és nem utolsó sorban a megvalósítandó projektjéhez igazodó programot kell(ene) választania. A cikkben említett program nem a széles kisvállalkozói kör számára készült, de van olyan, ami igen.

Nem azt akarom mondani, hogy nem létezik az általad leírt jelenség (sajnos nyitott szemmel járok...), de azért jóval árnyaltabban.
süti beállítások módosítása