Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Meg fogsz lepődni de a siker 3 pontjából az egyik a "szerencse"

2017. február 03. - Szarvas Norbert

a_siker_3_pontja.jpg

Szerintem már mindenki ismeri a sikeres emberek sikeres pontjait taglaló sikertörténeteket. Nekem ezek a dolgok mindig nagyon álszentek, mert nem ismerjük a teljes sztorit. Például Richard Branson azt mondja, hogy éjjel-nappal fókuszáljunk a cégünkre és majd meglesz az eredménye. Nem baj, ha hónapokig nincsen belőle pénz. Arról már nem beszélt, hogy gazdag családból származik, így megengedhette ezt magának. 

Persze akkor mi a siker receptje? Ezen gondolkoztam, aztán három fontos pontot találtam, ami véleményem szerint a közös indikátor mindenkiben! Készülj, mert nem lesz annyira popularista, sem álszent...

1. Az alkotás képessége

 

Kicsit elcsépelt dolog, és belátom, hogy nem lehet mindenki sztár tech mágnus, mint Steve Jobs. De az alkotás képessége sokkal tágabb fogalom, mint az először hinnéd. Szerintem elengedhetetlenek a jó ötletek a sikerhez. Viszont abszolút jó ötlet nem létezik (vagyis csak utólag látjuk meg).  Helyette az alkotás képessége egyfajta gondolatalkotási képességet jelent.

A kérdés, hogy mennyire vagy képes akár 1-1 elejtett mondatból vagy szóból további képeket alkotni, ötleteket fejleszteni? Azt vettem észre, hogy akik képesek elvonatkoztatni a szövegkörnyezettől és 1-1 mondatból más gondolatokat képesek alkotni, azok valóban sikeresek tudnak lenni. 

 

2. Cselekvési képesség

 

Kétfajta ember létezik alapvetően: aki elért valamit és akinek volt egy jó ötlete, de más megvalósította. Életünk során akár több tízezer világmegváltó ötletünk lehet és mégsem kezdünk vele semmit. Aztán vállat rándítunk, amikor x év múlva velünk szemben jön az utcán a "megvalósított ötletünk". 

De mi történt valójában? volt valaki, akinek ugyanúgy eszébe jutott ez az ötlet, csak képes volt megvalósítani. Nem minden ötlet lesz sikeres. Viszont ha mindig a tökéletesre várunk, akkor soha nem kezdünk bele semmibe. A képesség, hogy az ötletünket minél hamarabb a valóságba ültessük át jelenti azt a képességet, ami hosszú távon garantálhatja a sikert. 

 

3. Szerencse

 

Az előző kettő pont adja a kiindulási állapotot. Viszont az igazság az, hogy Te megtervezhetsz mindent előre 1 évre (hihetetlenül divatos lett mostanában mindenféle céges oktatáson, hogy előre tervezzük meg az évünket), és majd az idő eldönti. Ugyanis legjobb tudomásom szerint senki sem jövőbelátó, de legalább fejlődik és változik a gondolkodásmódunk akár napról-napra. Innentől kezdve szinte 1000%, hogy amit ma eltervezek 2017.11.02-re, az nem fog pontosan úgy megvalósulni. 

A sikeres embereknek hatalmas szerencséjük volt. Ez a titok. Ezt nem tudod befolyásolni, maximum forszírozni (kapcsolatépítés). De organikus módon a legfontosabb tényező a szerencse. Szerencséd van és felkapják az ötletedet? Adnak neked lehetőséget a bizonyításra vagy sem? 

Én ezzel magyarázom, hogy számtalan tehetségtelen embert ismerek, akinek összejött és mégtöbb tehetséges embert, akinek nem. Hiába neked van a legjobb ötleted, ha senki nem hallja meg és kapja fel. 

 

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4212180674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2017.02.04. 09:38:25

A szerencsének tényleg nagy szerepe van.

Kezdve ott, hogy megszületsz (ugye nem befolyásolhatod, hogy gazdag vagy szegény családba, a szüleid atomtudósok, művészek vagy egyéb kreatív emberek, vagy utcaseprők, betanított szalagmunkások stb).

Bransonnak is szerencséje volt (meg sok mindenki másnak is), mert volt olyan családi háttere, ami lehetővé tette az általa érdekelt dolgokra való rákoncentrálást, nem kellett a mindennapi kenyérkeresettel törődnie. Továbbá ösztönözték is, míg mondjuk egy szalagmunkás inkább a "kemény munkában" hisz, mint az "álmodozó hülyeségekben", és a fiát is ebbe az irányba tereli, inkább menjen dolgozni, mint otthon barkácsol a garázsban, "abból sose lesz pénz". Ez azért nagyon nem mindegy.

A másik, amihez szerencse kell, az a társadalom elfogadottsága. Ugye a nagy újítók olyan dolgokkal állnak elő, ami példa nélküli (legyen az elektromos autó vagy Angry Birds játék), és így előre nem tudni, hogy ezt a társadalom tényleg nagy újításként értékeli, vagy simán leszarja.

A harmadik meg a gazdasági környezet, pl. dolgozhatsz te valamin évekig, ha a megjelenés előtt két hónappal piacra dobja más, tőled teljesen függetlenül, és akkor a te ötleted megy a kukába - rosszabb esetben még meg is vádolnak, hogy róla másoltad.

ősbölény 2017.02.04. 10:29:35

Csak a címen lepődtem meg. Hogy ti. egybeírtad az igekötőt a segédigével.

Szarvas Norbert 2017.02.04. 17:59:43

@ősbölény: gondolom nem is olvastál tovább, hanem egyből jöttél kommentelni

na4 2017.02.04. 19:18:37

Nem egészen. Nem árt a szerencse persze, de nagyon sok sikeres ember mélyszegénységből kűzdötte fel magát, rengeteget bukva, bukdácsolva. De sosem adták fel.

Untermensch4 2017.02.04. 20:58:00

@na4: Más megközelítésben "a balszerencse hiánya"...

laci_52 2017.02.04. 22:48:26

Márpedig a szerencse nagyon kell. Gondoljunk csak arra, hogy akik a rendszerváltáskor jókor voltak jó helyen, néhány év alatt milliárdosok lettek...

ősbölény 2017.02.04. 22:49:43

@Szarvas Norbert: Végigolvastam, és egyet is értettem írásod tartalmával, a rég tudott dolgokat sem árt ismételni. Köszönöm, hogy javítottad a tollhibát. Ilyesmi velem is elő szokott fordulni, nem tudok vakon gépelni, mellé-mellényúlok, de legalább a címet nem árt ellenőrizni...

d4n13l 2017.02.05. 07:17:12

Szerintem a kitartas es - ahogy fentebb irtak - a balszerencse hianya mar nagyjabol eleg szokott lenni.

upsidedooown 2017.02.05. 09:10:29

Érdemesnek tartom akkor már kicsit mélyebbre nézni, s filozofikusabbá tenni a kérdést: mit jelent a siker?

Leginkább a pénz jut eszünkbe, a szerző számára is sejthetően a jövedelemben is lecsapódó alkotás a fokmérő.

Sikeres-e egy lelkész (akinek még talán a vezetékneve sem marad fenn, mert mindenki xy atyaként ismeri), ha nagy, összetartó gyülekezetet épít fel munkája során (ha "jó pap", anyagi előrejutása gyakorlatilag nincs)?
Sikeres-e egy pedagógus, ha diákjai versenyeket nyernek (saját maga nem kap többet egy fillérrel sem)? Sikeres-e egy anya, aki háztartást vezet, gyerekeket nevel (maximum beosztani tud, pénzben követlenül mérhető jövedelmet nem termel.
Sikeres-e egy mosógépszerelő, egy hivatalnok, egy takarítónő vagy orvos, aki eljár a helyi kórusba, s tiszta szívből képes énekelni, s a próbák után sörözgetve, beszélgetve(!) képes tiszta szívből nevetni?
Sikeres-e, aki a koncertjeikre időt tud szakítani?
Sikeres-e Poldi bácsi, akinek csak a szép zöld gyep hiányzott, de végül azt is megkapta?

Vagy csak az sikeres, aki kitalál/feltalál valamit, milliós gázsit ér el, hajnaltól éjszakáig dolgozva hatalmas jövedelemre szert téve nagy autókat, trendi számítástechnikai eszközöket vásárol, gyerekeit különórákra járatja, világmárkák termékeibe öltözteti, s velük tulajdonképpen csak reptértől reptérig, a családi luxusnyaralások idején találkozik?

Szarvas Norbert 2017.02.05. 16:49:56

@upsidedooown:

A sikernek az egyik aspektusa, amit irtal. A kerdes, hogy ezt a harom pontot ra lehetnhuzni a sikeres orvosra, pedagogusra, papra?

Untermensch4 2017.02.05. 23:40:37

@Szarvas Norbert: A három pontot rá lehet húzni upsidedooown összes példájára:
lelkész: az első két pont az "átlagos papok" közül kiemeli mert mégiscsak komoly kreativitást igényel egy mesekönyvvel összehangolni a valódi világ eseményeit, annak embereinek motiválását hogy az egész harmóniában maradjon. Stirling bácsi pl még technikai újítást is csinált. Ha lelkészünknek nincs szerencséje akkor olyan világvégi helyen lelkészkedik ahol a nyája statisztikailag még az előtt meghal hogy az eredményei megmutatkoznának bennük. Arról nem is szólva ha a lelkész is hamar meghal vagy bekorlátozódik, megmászhatatlan falakon belül (keleti blokk a szovjet gyarmati időszakban, ellenséges érzületű államban lelkészkedés, ilyesmi.
A pedagógusnak is az első két pont megvalósítása hogy pl néhány, nem feledésbe kerülő mondata megalapozza a diákjában az objektív tudományosságra törekvő szemléletmódot, a hatás megválaszthatja hogy a diákból hitler-szerű közveszélyesen hatalmat használó soviniszta vagy történelem iránt színvonalasan érdeklődő, művészkedő hajlamú ember válik. Ha nincs szerencséje akkor nem veszik fel, nem talál munkát, pályaelhagyóként anyagilag sikeresebb lesz ha elmegy pár évre egy hajóra takarítani/pincérkedni, utána meg más szakterületre ami jobban fizet de pedagógiai hatást onnantól csak a saját gyerekeire fejt ki.
A mosógépszerelő aki a "vedd meg és dobd ki négy év múlva" -termékek terjedése idején amit javít azt jól csinálja (és szakmai tudása alapján egyéb dolgokat is alkot mert az első két pont munkál nála is) és szerencséje volt mert arra a pályára sodródott (nem választotta, véletlenül ez volt 14 évesen az első továbbtanulási út ami elé került; pont ismerek is egy ilyen arcot...)
A hivatalnok aki nem csak "letudja a papírmunkát", a bürokrácia malmai meg őröljenek csak, helyette az első két pont alapján gyámügyesként a szülők melletti véleménnyel ügyintéz mert jogászként inkább a call girl feleség mint a gyámügybe szippantott éhező gyerek opcióját választja; szerencsére attól hogy jogász lett még ember is tudott maradni (szintén létező személy).
Láttam már boldog (igaz, valláskárosult de nem folytatott rámenős hittérítő tevékenységet) takarítót, az élete sikeresnek tűnt, úgy élte meg.
Az orvos aki fel is talált egy orvosi eszközt, zenél is szabad idejében és orvosként is hozzájárul hogy egy embernyivel később roskadjon össze az egészségügyünk, szerencséje volt hogy nem egy világvégi orosz faluba ment háziorvosnak (nagyon tudok, ő is létező személy... még a végén úgy érzem van kapcsolati tőkém :) )
Itt a környékünkön szokott járkálni néha az év minden szakában egy poldibácsi-szerű öreg, hosszú vándorbottal. A jeges időszakban azon kevés járókelők közé tartozott akiket nem láttam beszűkültnek a csúszásveszély miatt pedig nyáron se tűnik fittnek (na az ő életútjáról semmit nem tudok de okésnak tűnik).

VT Man 2017.02.06. 09:54:32

A pokerben is nagyon fontos a szerencse, de a jo pokeresek szinte mindig gyoznek. Akkor hogy is van ez?

Kjos 2017.02.06. 10:08:12

@VT Man: Úgy, hogy nem győznek mindig.
süti beállítások módosítása