Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

Honnan tudhatod, hogy pénzügyi értelemben jó évet zártál?

2016. december 10. - Szarvas Norbert

hated_math_1200x627.jpg

Megpróbálok finoman fogalmazni: Ha nem sikerült növelni a megtakarításaid értékét, akkor nagyon rossz évet zártál!

Ha ez így történt, akkor vonulj félre és gondolkozz el az életeden, hogy milyen irányba tart.

Hihetetlen kellemetlen érzés tud lenni, amikor anyagi nyomás van rajtad, amikor már nem tudsz egy kávét jóízűen megrendelni a kávézóban, mert kopog a pénztárcád. Pedig 2016-ra tényleg nem lehet panaszod, hiszen alapvetően növekedtek a fizetések, az infláció is alig észrevehető volt, az árak sem drágultak ( most nem az ingatlanokra gondolj). Magyarul idén több pénzből gazdálkodhattál...

 

 • Sikerült növelned a likvid vagyonodat?

 • Tudtad folytatni a "már" elkezdett megtakarításaidat?

 • Új megtakarítási programot eltudtál kezdeni?

 • Növekedett a vagyonod?

 

Elszoktátok felejteni, hogy pénzügyi értelemben nem számít fejlődésnek, ha jobban élsz, ha jobb helyre mentetek nyaralni vagy ha többször jártok étterembe. Ezek mind olyan kiadások, amik az életben nem fognak nektek pénzt termelni vagy vagyont jelenteni. A vagyongyarapodás nem = életszinvonal emelkedéssel!

Persze teljesen egyetértek veled, ha azt mondod, hogy szeretnéd érezni a jobb fizetésedet ma is... De ennek illene korlátot szabni és jobban beosztani a költéseidet. Máskülönben nem értél el többet, mint jobb autóban ülve, jobb tv-t bámulva, jobb ruhákban gondolkozol azon, hogy miért nem lett jobb az életed...

Neked ma anyagi értelemben ugyanazok a problémáid, mint év elején? Nem tudtál előbbre lépni? Nincsen több pénzed a számlán? Nincsen több megtakarításod? Nincsen több vagyonod? Ha ez így van, akkor egész évben nem éltél jobban, csak többet költöttél, amivel pillanatnyi örömet okoztál saját magadnak. Mondhatni az idei többletbevételt lélekcirogatásra használtad 2015 az elmúlt évek nélkülözései miatt..

A baj ezzel, hogy nem tudtam megragadni a lehetőséget, amit annyira vártál, amiért esküdöztél (hogyha eljön, akkor életmódot váltasz és takarékosabb leszel).

De mit kellett volna tenned? Avagy mit tehetsz 2017-ben?

 • Minden bevételed 10%-át azonnal különítsd el egy folyószámlán vagy a széfben. 

  Ha idén átlagosan kerestél 200.000 forintot, akkor minden hónapban 20.000 forintot eltehettél volna. Most biztosan 240.000 forinttal lenne több pénzed egy számodra hozzáférhető helyen. Mire elég 240.000 forint? Felteszem arra, hogy komoly probléma esetén két hónapig ki tudd fizetni a számlákat... Adhattál volna magadnak további két hónap lelki békét, egyfajta védőhálót...

 

 • Válassz ki egy konkrét távlati célt (pl.: lakás, nyugdíj, gyerek, autó...stb) és tegyél érte anyagi értelemben is

  Erre nincsen tuti recept. Ahhoz látni kéne az életedet, hogy mire mennyit költesz. Az biztos, hogy azok az emberek jutnak messze, akik már tegnap cselekedtek és nem várnak holnapig mindenben... Ha minden hónapban kizárólag a bevételed 5%-át fordítanád egy ilyen távlati célra, akkor kamatok nélkül is 5 év alatt összegyűlne neked 600.000 forint. Persze ez nem sok pénz, de sokkal több, mint a semmi. Az biztos, hogyha elkezded megvalósítani a céljaidat, akkor idővel rákapsz az ízére. Eljön a pont 1-2-3 év múlva, amikor már szokássá vált a fizetés, észre sem veszed és megkapod az egyenleg értesítőt, ahol nagyobb szám szerepel, mint a havi fizetésed... Ekkor fogsz a fejedhez csapni és emelni az összegen.

 • Az azonnali beruházásokat tervezd meg

  Hihetetlen sok pénzünk folyik el a hirtelen beköszönő kiadások által. Ilyen kiadás lehet egy elektronikai eszköz cseréje, lakásfelújítás vagy az autószervíz. A vicc, hogy a legtöbb ilyen kiadás tervezhető... Nagyjából sejthető, hogy 5 évente biztosan fogsz valamit csinálni a lakásoddal. Akkor miért szivatod magadat azzal, hogy hirtelen ötlettől/kényszertől vezérelve az adott havi/kéthavi fizetésedet teljesen nullázod és akár még hitelt is felveszel emiatt? Nem lenne jobb megoldás, ha apránként tennél félre ezekre a várható kiadásokra, hogy tényleg ne fájjon neked? Tervezd meg, hogy a fontosabb kiadások valószínűsíthetően mikor érkeznek az életedbe...

  Mondok egy autós példát: tudod, hogy minden évben az olajcsere 30.000 forintodba kerül. Ez fix költség. Az emberek 90%-a mindig az adott havi bevételéból szorítja ki, ami sokaknak nagyon fájdalmas tud lenni. Miért nem teszel minden hónapban 2.500 forintot félre? Ez biztos, hogy nem fájna annyira és mégis összegyűjtenéd a pénzt. Mindent meg kellene így tervezni, mert becsukhatod a szemed, de vannak kiadások, amik akkor is lesznek, ha nem vagy hajlandó előre foglalkozni velük. Legalább tudnád, hogy meddig ér a takaród...

 

 • Számold ki a takaród hosszát

  Nagyon kevesen tudják pontosan, hogy mennyiből szabadna élniük... Mutatok neked egy folyamatábrát, hogy az adott hónapban mit hisz az ember, és emiatt mennyiből költekezik... Láthatod, hogy egyszer király, máskor szegény... 

  kepernyofoto_2016-12-10_1_25_07.png
  Látod a problémát? Ismerős ez a hullámvasút? Vannak a szimpla hónapok, amikor egyensúly van (se nem rossz, se nem jó), aztán jön egy komolyabb kiadás és minden szar, aztán megint picivel több a pénz és van amikor hatalmas királyság van, mert több maradt. De ettől jobb az életed vagy csak álmodozol és hazudsz magadnak?

  Szerintem a legtöbben hajlamosak elfelejteni a takarójuk hosszát, mert egyszerűen nem néznek szembe a realitással. A diagrammon minden hónapban maximum 100.000 forint szabad jövedelemmel kellett volna még abban a hónapban is rendelkezni, amikor több, mint 150.000 forint maradt. A különbséget félre kellett volna tennie a szűkösebb hónapokra...

Nézzük mi történhetett...

Április- Normális hónap

Május- Normális hónap

Június- Ki kell fizetni az éves KGFB díjat

Július- Normális hónap

Augusztus- Éves kötelező autószervíz és a gyerek születésnapja

szeptember- Tönkrement a mosógép

Október- November- Normális hónap

December- Nem jött meg minden számla

Január- Szerencsére most kevesebb volt a rezsi

Február- március-Április: Normál hónap

Ebben a hullámvasútban, volt amikor 150.000 forint szabad jövedelemből ment a költekezés és volt, amikor nem maradt semmi. Sajnos ezeket a határokat általában teljesen kihasználják. Ha tisztában lennének és előre megterveznék a várható fix kiadásokat (pl.: télen magasabb fűtésszámla, autószervíz, gyerek osztálykirándulás...stb), akkor jobban el lehetne osztani a pénzt egész évre és nem éreznéd úgy hogy időnként fojtogató a pénztelenség, míg mások hatalmas királyság van...

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6512037763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2016.12.10. 20:05:23

"nem éreznéd úgy hogy időnként folytogató a pénztelenség" Hát, inkább fojtogató, de sebaj. Talán a folyószámlára gondolt a blogger, azért írta el. Azért egy pénzügyi tanácsadótól is elvárnám, hogy tudjon helyesen írni.
A tartalommal viszont most nagyjából egyetértek, vannak benne hasznos tippek, amelyek egy részét én is alkalmazom. Jó, ha a blogger marad a kaptafánál, vagyis a pénzügyeknél, mert a politikai témájú írásainál általában a tartalommal sem tudok egyetérteni.

consul 2016.12.10. 20:11:03

Nem a megtakarítást, hanem a vagyont (nemcsak a likvidet) érdemes növelni. De akkor volt a legjobb az éved, ha a jóléted növekedett, azaz mennél nagyobb számban fordult az elő, hogy megengedhetted magadnak, amire vágytál.

Fontos a tartalékolás, de nem szabad túltolni. Nem kell misztifikálni a megtakarítást, nem viheted a sírba, más fogja helyetted kiélvezni. Érdemes folyamatosan felélni a tartalék feletti felesleget, különben utólag végigtekintve az életeden csak egy hörcsögöt látsz sok-sok elszalasztott lehetőséggel.

Pénzügyi tanácsadóval csak óvatosan: ő a javadat akarja, de ha okos vagy, akkor nem adod neki oda.

Szarvas Norbert 2016.12.10. 20:26:04

@Andy73: koszonom a pozitiv visszajelzest:)

Kosz a hibajelzest, sajnos tegnap hajnali 1-kor kezdtem bele es mar hulla voltam

ZON 2016.12.10. 21:10:54

Az lehet, hogy " pénzügyi értelemben nem számít fejlődésnek " az, hogy elmentél a családoddal nyaralni, de az igen, hogy félretetted a bevételed" 20 %-át, az igen? Kérdezd meg a gyerekedet, hogy ő mire emlékszik legszívesebben a gyermekkorából... Megjegyzem, a bevétele akárhány százalékát még soha, senki sem tudta félretenni - legfeljebb hitel, vagy eszelős kuporgatás árán- hiszen a bevételből mindig lejönnek a költségek, és úgy marad az elkölthető jövedelem.

sírjatok 2016.12.10. 21:32:49

@consul: "Nem kell misztifikálni a megtakarítást, nem viheted a sírba, más fogja helyetted kiélvezni. Érdemes folyamatosan felélni a tartalék feletti felesleget"

a gyereked majd megköszöni gondolom :D

sírjatok 2016.12.10. 21:35:01

@ZON: az tényleg jó kérdés, hogy a gyereknek melyik a jobb, ha gyakran vakációztok, vagy ha kap saját pecót, hogy neki ne kelljen 10 évig hitelből fizetnie/albiznie

nem gúnyból kmondom, tényleg nem tudom

gondolom az igazság valahol középen van :D

Szabványok 2016.12.10. 21:48:26

Elég korlátolt tanácsok.
Ha valaki az egész életében ezt követné, akkor rosszabbul élni, mint tehetné, de úgy hal meg, hogy sok pénz van a bankszámláján.
Én nem akarom növelni a vagyonomat, különösen nem a likvid részét. Nem akarok befektetni.
Én el akarom költeni a pénzemet. Utazni akarok, autót akarok venni, hobbimnak élni, telefont, fényképezőgépet, drónt venni és élvezni.
Hogy jövőre kevesebb pénzem lesz, mint tavaly volt? Leszarom, viszont volt még egy jó évem.

Ne feledjétek, hogy a pénz nem boldogít! Csak ha elköltöd.

A80 2016.12.10. 23:08:17

@Szabványok: Egyetértek. Ráadásul az ilyen cikkek az aktív értékteremtésről szót sem ejtenek.Építkezek, nyilván macera meg minden, de a piacon kb. 5 millióval fog többet érni készen a ház, mint amibe nekem kerül. Aztán indíthat az ember vállalkozást stb., mindkettőnek az a vége, hogy rövid távon a likvid vagyonos tart a nullához, plusz még el is adósodsz, de ettől még pénzügyileg lehet nagyon jó döntés is. Persze kockázatok itt is vannak.

hegedusgabor01 2016.12.13. 02:36:19

Akár hiszitek akár nem,de ENGEM A PÉNZ BOLDOGÍT,csak önmagában BOLDOGGÁ NEM TESZ.

Idézet a cikkből:...”jobb autóban ülve, jobb tv-t bámulva, jobb ruhákban gondolkozol azon, hogy miért nem lett jobb az életed... „ -??? ,HAHÓ!!! Miért nem jobb az életem ha jobb autóban ülök,jobb tévét bámulok és jobb ~ne adj isten kényelmesebb~ ruhákban ülök???

AZ ÉLETEM SOKKAL JOBB ~ha esetleg nem is növekedett a vagyonom....~ csak a pénzügyi szolgáltatók HÚZNAK LE RÓLAM KEVESEBBET!!!

Persze a GONDOLATMENET RENDBEN VAN,fel kell készülnünk a jövőre és az akkori élethelyzet finanszírozására. Bizony előre kell gondolkodni és félretenni amikor és amiből lehet!!! ….mikor mennyit nem az én tisztem eldönteni,de a folyamatos és rendszeres megtakarítás nem csupán hasznos,de fontos is.

GMMG 2016.12.14. 04:52:06

Mindenkinek a magánügye milyen módon él.

Én csak egyet kérek (főleg azoktól akik "élnek"):
-ne nyekeregjenek mikor a törlesztőrészletet ki kell fizetni
-ne irigykedjenek amikor beballagok a kereskedésbe és zsebből veszek pl egy új autót

Mert erről szól 15-20 éve az élet.
Az "értelmiség" útja :
hitel - új autó, plazmatv, utazás,és az épp menő kütyü
Utána hú bazzeg hó végén már kenyérre se telik - rosszabb esetben kirúgtak, árverezik a lakást
Az ilyenek megkérdezik ha autót veszek, hogy mennyi hitelt vettél fel?
És amikor mondom, hogy nem vagyok hülye, hogy ilyesmit hitelből vegyek megsértődnek....
Azt már nem teszem hozzá, hogy mit irigykedsz, te eddig éltél bazzeg.
10 évre elköltötted a fizetésed előre.

folyamikomp3 2016.12.16. 11:32:34

Szép és jó a cikk, de azt nem veszi figyelembe, hogy az is siker lehet, ha az év végén azt tapasztalom, hogy az eladósodottságom csökkent, mert egy csomó kölcsönt visszafizettem. Ha erre gondolok, akkor is jobban érzem magam, mintha azon sopánkodnék, hogy a bankszámlám nem hízott év közben olyan mértékben, mint hízhatott volna.

Roadster68 2016.12.18. 13:48:33

@consul: "azaz mennél nagyobb számban fordult az elő, hogy megengedhetted magadnak, amire vágytál. "
Igen, igen teljesen igaz.

Roadster68 2016.12.18. 14:13:22

@Szabványok: ez mind nagyon szép, így élnek a szegények. Ha megakad a pénzkereseti forrásod valamiért akkor nagy bajban leszel. Rájösz -talán- hogy a kocsig fél árat ér mint amit hittél, és a 'golfszetted' sem kell senkinek.

Szabványok 2017.01.05. 22:56:18

@Roadster68: :-) Nem, nem a szegények élnek így. Én is így élek és egyáltalán nem tartom magamat szegénynek.
Másik részről, az embernek kell valamekkorra kockázatot vállalni. Igen, az kockázatos, ha nincs ötféle módon tartalékolva pénze az embernek. De egy adottnál kisebb valószínűségű esetre bevállalom a "csődöt". Igen, ha hirtelen egész családom elveszti a keresőképességét, akkor leesik az életszínvonalam. De ha pl. járványosan megvakul az egész család, akkor nem az lesz a legnagyobb bajunk, hogy rosszul tudom eladni az autóm meg a golfütőm.

Szüleim generációja megélt pár csődöt. (világháború, államosítás, stb.) Hogy egy példát mondjak, nagyapám havi 200 pengőt fizetett a lányának a hozományára életbiztosításba, hogy amikor férjhez megy, akkor legyen a hozománya egy sarokház. Havi 200 pengő az egy szép fizetésnyi volt. '48-ban vehette volna fel.... A részvény, bankbetét egyáltalán nem 100%-os biztonságú. Jöhet egy bankcsőd, válság, ingatlan kisajátítás, államcsőd, infláció, stb. Nézd meg, mi volt Oroszországban!

Épp ezért én azt mondom, hogy a pénzt (nagyrészt) el kell költeni. Ami pénzt elköltöttem (mondjuk utazásra, tanulásra) azt más nem veszíthetem el. Tudomásul kell venni, hogy egy adottnál nagyobb pofon után vissza fog esni az életszínvonalunk. De ha kicsi ennek a valószínűsége, akkor ennek elkerülésére nem érdemes túl nagy életszínvonalesést bevállalni.