Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[teszt] Te funkcionális analfabéta vagy? A magyar diákok negyede sajnos az! És ez miért baj...?

2016. december 07. - Szarvas Norbert

school.jpg

Az Index számolt be róla, hogy a magyar tinédzserek negyede a Pisa teszt eredményei szerint funkcionális analfabéta. Kemény leszek, de szerintem a felnőttek között is ugyanez az arány. Tegnap kiváncsiságból feltettem egy szakmai csoportban egy nagyon egyszerű kérdést és a kommentelők fele teljesen másról kezdett el beszélni. Az "ijesztő számok" és a teszt után levezetem, hogy miért hatalmas probléma ez!

Tesztelünk! Ez a cikk kifejezetten azoknak szól, akik képesek szöveget értelmezni. Ezért töltsd ki az alábbi 1 kérdéses tesztet! Ha elbuktál, akkor most ne olvass tovább, mert csak rosszabb lesz a napod és feleslegesen háborodsz fel!

Egy szavazáson 50 százalékpontos részvétel szükségeltetik az érvényességhez. 12.000 emberből leadta a szavazatát 5.600 ember, akik közül 5.300-an IGEN-nel szavaztak. A szavazatot kiíró SIKERESNEK ítélte a szavazást, és abszolút sikernek (Ők az IGEN-t akarták)

 A megoldáshoz most pörgess a cikk aljára és tényleg csak azután gyere vissza, ha eltaláltad!

Probléma

Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mondanám, hogy ez azért hatalmas probléma, mert mindenkinek ugyanolyan joga van szavazni és ezáltal befolyásolni az ország irányát. Igen komoly esélye van annak, hogy Trump az amerikai funkcionális analfabétákat szólította meg kampányaiban és ezért szavaztak pontosan rá!

De mégis mire szavaztak?

A probléma ugyanis nem az, hogy valaki valakire szavaz, hanem az, hogy pontosan nem tudja, hogy kire és miért. Az átlagos szavazók nem olvasnak el kormányprogramokat és szelektálják az információkat. Sőt! A hiteles információk és kamu hírek között a legtöbben képtelenek különbséget tenni.

Hadd meséljek el egy mostanában megtörtént sztorit, amikor egy fidesz szimpatizáns edukált emberrel keveredtem mentális szócsatába:

Megkérdeztem, hogy miért fontos milliárdokat ölni a stadionokba?

Ő erre azt mondta, hogy a nézők miatt!

Én erre elröhögtem magam, hiszen a "hamisított" statisztikák szerint sem néznek egy NB1-es meccset (kivéve Fradi meg egy-két nagyobb rangadó) 1.500-nál többen, de például az MTK stadion (most készült el) híres arról, hogy több a security, mint a fizetős vendég...

Nem hitte el nekem... De még akkor sem hitte el, amikor az MLSZ hivatalos statisztikáira hivatkoztam...

Aztán feltettem az Olimpia 2024 kérdés és annak gazdasági vonatkozásait... "Brutálisan veszteséges az Olimpiai rendezés"

Itt azt az előre megtanult választ kaptam, hogy "Majd meglátjuk, ne temessük előre"

Reflektáltam: az elmúlt 30 évben minden Olimpia veszteséges volt

Mire Ő: És ezt ki állítja?

Nemzetközi Szövetségek, gazdasági kutatók és még maguk a rendező városok is...

Természetesen ezt sem hitte el nekem...

Így nagyon nehéz érvelni 

Meggyőződésem, hogy a magyar felsőoktatásban évek óta egyre magasabb számban képviseltetik magukat a funkcionális analfabéták, akik képesek arra, hogy a lineárisan felépített és minden egyedi gondolkodásmódot mellőző tananyagból levizsgázzanak sikeresen. Ez aztán magabiztosságot kölcsönöz és egy diplomát vagy kettőt vagy négyet. A társadalom pedig elvárja a diplomástól, hogy véleményvezér legyen, hallgatnak rá...

Tehát ma (ha igaz az elméletem), akkor túl magas arányban vannak azok a diplomás emberek, akik képtelenek önállóan gondolkodni, ötletelni és összekötni maguktól A-t és B-t. Ráadásul helytelenül értelmeznek szövegeket, hivatkozásokat. De mivel van papírjuk és (valószínüleg) jó munkahelyük, ezért hallgatnak rájuk. "Nekik elhiszik".

Nagyon jó példa erre Rogán Antal (mint legújabb kirakati botrányember), aki bizonyítottan többet költ, mint amennyit hivatalosan keres (a 444.hu szerint). Mégsem teszik fel a kérdést nagy számban, hogy ez hogyan lehetséges? Odáig már egyáltalán nem jutnak el a legtöbben, hogy összerakják: "ha Béla többet költ, mint amennyit keres, akkor olyan jövedelme van, amit nem jelentett be...és honnan érkezik ez a jövedelem...?"

De elég letesztelni a "Magyarország jobban teljesít kampányt" is. Kérdezd meg a melletted levőtöl, hogy "Magyarország jobban teljesít?"- sokan azt mondják erre, hogy igen... 

Akkor kérdezd meg, hogy miért...

NEM FOGNAK TUDNI ERRE VÁLASZOLNI

lustasag_1.png

Ezzel nem azt zárom ki, hogy az ország jobban teljesít vagy sem. Ezzel azt mondom, hogy az emberek jelentős része egyszerűen képtelen megindokolni az állításait és gondolkozás nélkül azt mondja el, amit lát vagy hall. Nem gondol bele, nem is tud belegondolni.

És mégis mindenki ugyanúgy szavazhat.

De mondok egy még jobb példát a funkcinális analfabétákról. Ez most pénzügy lesz és a sokat emlegetett devizahitel. Most ne menjünk bele a jogos-jogtalan kérdéskörbe, mert valóban voltak törvénytelen és gusztustalan húzásaik a bankoknak, amik kimerítették az átverés fogalmát.

Én most azokról beszélek, akik azt állították, hogy nekik senki nem mondta el, hogy a deviza árfolyam változhat, ami befolyással lehet a havi törlesztésre is. Ezek voltak az olcsóbb hitelek (szemben a forint alapú hitelekkel) és nagyon sokan csak annyit fogtak fel ebből, hogy "ez a legjobb hitel, mert olcsóbb a havi törlesztés". Mindezt annak ellenére, hogy a közjegyző biztosan mondott erről dolgokat illetve a szerződésben is le volt írva valamilyen szinten. De ha (tegyük fel) semmi ilyen nem volt, még akkor is el kellett volna gondolkozni azon, hogy ez mitől olcsóbb, mint a forint hitel? 

Egyáltalán mi a különbség a devizahitel és a forint alapú hitel között? Az biztosan nem lehetséges, hogy mindkettőnek fix a törlesztése, mert akkor nem hívnák máshogy őket. ...Attól mert Ádám és Éva is ember, még nem lesz mindkettő csak férfi vagy csak nő. (Ha már nagyon nagyon egyszerű példát akarnék felhozni a kétkedésre, gondolkodásra...)

Ez hova vezet?

 

Munkaerőpiaci érték

sokan nem értik, hogy a magyarok miért keresnek keveset a nyugathoz képest. Ennek számtalan oka van, mint például a magyar munkaerő termelési értéke. A rosszul koordinált és szervezett munkafolyamatok jellemzőek az egész országban. Az erőforrások nagyon rosszul vannak beosztva. Ezért ér kevesebbet a magyar munkaerő, mert a munkájával egységre nézve kevesebb értéket/profitot állít elő, mint a jobban megszervezett nyugaton.

Ennek egyik előzménye az elméletem, miszerint egyre több a diplomás funkcionális analfabéta, akik kikerülve a munkaerőpiacra, a papírjuk miatt jó pozíciókat szereznek meg, viszont önállóan gondolkodni és tervezni képtelenek. Ezáltal az iskolában megtanult tudásra építenek, ami már akkor elavultnak számított. Így képtelenek az új trendekkel haladni, az új trendeket alkalmazni saját munkafolyamataikban. Mivel ők szervezik jellemzően Magyarországon a munkafolyamatokat, ezért már itt sérül a rendszer, aminek a vége, hogy Béla, a gyári munkás munkaerőértéke és hasznossága relatív alacsony lesz.

Károsult társadalom

Sajnos a folyamat velejárója, hogy a társadalom bizonyos rétegei mindig károsultnak érzik magukat. A saját nézőpontjuk szerint mindig valaki átveri őket. A probléma, hogy a gyerekeik ezeket az attitűdöket veszik át, ezt másolják le. Felnőttként pedig ugyanebben a szellemben élik a mindennapjaikat. Ez pedig társadalmi szintű önbizalomhiányhoz és folyamatos elégedetlenséghez vezet.  Pedig az esetek döntő többségében senki nem veri át ezeket az embereket. Egyszerűen rosszul értelmezik a kapott információkat, nem tudnak relációt tenni a sorok közé, aminek eredménye, hogy biztosan mást kapnak, mint amit hisznek...

 

Megoldás: 2

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letöltheted a családi költségvetés tervezőt illetve az LTP könyvet  Klikk

Ha kérdésed , akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr212029915

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyerekek jogait sérti a hittan 2016.12.08. 14:31:30

A gyerekeknek emberi joguk, hogy agyukat ne nyomorítsa meg mások rossz gondolatainak való kiszolgáltatottság. forrás

Trackback: Hittan, napjaink politikai tantárgya 2016.12.08. 14:30:59

A hazánkban minden általános állami iskolában kötelezően bevezetett hittan, "vagy erkölcstan" -akárhogy is szépítenék egyesek- semmiben sem különbözik a volt szocialista-kommumista rendszer kötelező politikai tantárgyaitól. 

Trackback: Balog Zoltán esztergályos és teológus 2016.12.08. 14:29:47

Erkölcstelen dolog s_ggnyalókat és f_szszopókat alkalmazni ilyen fontos állami beosztásokba. Mert, hogy a teológia és az esztergályozás nem szakirányú végzettség az tuti.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 12:01:04

Arra szavazunk, hogy ne legyen liberalizmus, mi ebben a nem érthető?

Szarvas Norbert 2016.12.07. 12:02:56

@maxval bircaman BircaHang szerk: és mi a liberalizmus? mi az amire szavazol, hogy ne legyen?

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 12:34:03

@Szarvas Norbert:

Nagyon röviden a liberalizmus alapelvei:
- az állam elhalása, de legalábbis minimálisra szorítása,
- materialista alap, a szellemiek kiszorítása az egyéni szférába,
- a szabad piac képes a dolgokat rendben tartani,
- egyenlőség az emberek között, az anyagiakat leszámítva,
- a racionális emberi önzés pozitívum.

Arra szavazok, ami ettől eltér.

Szarvas Norbert 2016.12.07. 13:20:58

@maxval bircaman BircaHang szerk: tehát akkor nem valami mellett szavazol, hanem valami mellett.

Ez nem valami bölcs dolog, mert ezzel azt mondod:

Te nem szereted a sósát. Ezért a sóskát írtsák ki. Inkább eszel akár patkánymérget is, mert a sóskát nem szereted, a patkánymérget még nem ismered...

Jemann 2016.12.07. 19:28:13

"Nem létezik szabadság korlátok nélkül."

Untermensch4 2016.12.07. 22:39:19

@maxval bircaman BircaHang szerk: "a szellemiek" (=vallás, ha jól tippelek) közösségi szférában hajlamosak ugyanúgy elkanászodni mint minden emberi szerveződés ami túl sok hatalomra tesz szert. Annak alapján amit leírtál, egy tervgazdaságos-kasztrendszeres iszlám teokráciával tökéletesen elégedettnek kellene lenned...

nevetőharmadik 2016.12.08. 00:43:13

@maxval bircaman BircaHang szerk: Köszönöm, hogy ezt leírtad. Eddig azt hittem, hogy a liberalizmust te ostobán leegyszerűsíted a buzizmusra. De hadd említsem meg, hogy amiket itt leírtál, azok inkább a libertarianizmusra jellemzőek, nem annyira a liberalizmusra, és szinte mindenben ellenkezik azzal, ami például az amerikai "liberal"-t vagy az ún. "ballibet" jellemzi (többek között a buzizmus is).

nevetőharmadik 2016.12.08. 00:47:32

@poszt: bár a funkcionális analfabéták léteznek és óriási gondot jelentenek, a fideszes példáid szerintem nem erre vezethetők vissza, hanem inkább a kognitív disszonancia megnyilvánulási formái. Nem vitatom persze, hogy a Fidesz-szavazók közt rengeteg funkcionális analfabéta lehet. A devizahiteles példa esetében sem feltétlen mondanám, hogy funkcionális analfabéták, egyszerűen csak basztak belegondolni (lustaság). Noha azt sem kétlem, hogy itt is óriási az átfedés.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.08. 01:20:10

@maxval bircaman BircaHang szerk:

inkább arra szavazzunk te ruszki ügynök, hogy a bulgár nyomortelepedre küldjünk pár euró segélyt, hogy megkaphasd a megfelelő elmegyógyintézeti kezelést. Ha már a bulgár putyini hazádnak nem telik rá.

cardiobascuralis 2 2016.12.08. 04:02:10

Mondjuk a te helyesírásoddal nem beszélnék analfabétizmusról, mert nálad ez házon belül megvan.

cardiobascuralis 2 2016.12.08. 04:03:08

Az ilyen "értelmes magyar"mondatokról nem is beszélve:
"Ezzel nem azt zárom ki, hogy az ország jobban teljesít vagy sem."

Eric Teodor Cartman 2016.12.08. 06:19:56

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: Arra szavaztunk, hogy ti nagyorrúak ne tudjatok betelepíteni rablókat európába, te buzi!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 06:31:16

@nevetőharmadik:

Amit leírtam, az a klasszikus liberalizmus. A mai verziók egyszerűen tovább fejlődtek.

A ballibizmus pedig soecifikus kelet-európai jelenség. Bár nyugaton is vannak elemei, ez tény.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 06:34:29

@Untermensch4:

Szellemi alapja minden rendnek van. A szekulárisnak is van, csak az azt hazudja, nincs neki.

Alapvetően itt az egész felvilágosodással van a gond. A szemétbe kell dobni mind a 3 fő modern eszmét: a liberalkizmust, a szocializmust, s a nacionalizmust. De mivel nem lehet visszamenni az időben, más kell: integrálni kell amit lehet, ez a modern populizmus lényege.

Ami biztos: mindenhárom eszméből kidobandó annak lényege!

Amator 2016.12.08. 07:53:37

@Szarvas Norbert: "A rosszul koordinált és szervezett munkafolyamatok jellemzőek az egész országban. "
Szerintem te még egy gyárban nem jártál Magyarországon. Tedd meg, meg fogsz lepődni. Nyugati szintű termelékenységgel fogsz találkozni, a multiknál meg a fölöttivel is.

magnificat 2016.12.08. 08:03:52

@maxval bircaman BircaHang szerk: Én az utolsó két elemben érzek némi ellentétet. Tehát ki kellene mondani, hogy a racionális emberi önzés nem pozitív hanem negatív vonás, ugyanakkor az emberek nem egyenlőek, vannak felsőbbrendűek és alsóbbrendűek, nyilván te magadat a felsőbbrendűek közé sorolod, ami alapján több mindent illene kapnod, ami ugyanakkor már nálam a racionális emberi önzés kategóriájába esik. Ezen kívül pedig akkor ha jól értem azt szeretnéd hogy az állam legyen ott mindenhol, felügyeljen mindent, szóljon bele mindenbe, határozzon meg mindent a saját kénye-kedve szerint, különös képp a piacra, hogy ki mihez jut hozzá, mi kapható, mi a választék, kéz a kézben a "szellemiekkel", értelmezésem szerint a vallással (miközben az emberek egyre nagyobb és nagyobb, nálunk már talán 40+ százaléka effektíve agnosztikus/ateista, de a maradék 60% jelentős része sem gyakorolja és pláne nem él a vallása szerint, északon pedig már 70-80%-os az ateizmus aránya). Ez engem is valami bezárkózó teokratikus diktatúrarendszerre emlékeztet egy kis tervgazdálkodással nyakonöntve.

Amorphis 2016.12.08. 08:05:10

Kezdjük ott, hogy maga a teszt is súlyos funkcionális analfabetizmusban szenved. A sikeresség és az érvényesség a szó közjogi és politikai értelmében nem ugyanaz. A teszt megtévesztő módon keveri a fogalmakat. A példának állított migránsos névszavazás is jogilag ugyan nem volt érvényes, de a szavazatok arányát és a mozgósítás mértékét tekintve politikailag nagy is sikeresnek mondható. Sokkal nehezebb ugyanis arra rávenni valakit, hogy emelje fel a seggét és ballagjon el szavazni, mint arra, hogy maradj otthon és nem csináljon semmit. Utóbbiak aránya ráadásul nehezen mérhető, mivel a szavazásra jogosultak több mint harmada sosem megy el szavazni. De nem ez a téma...

Még iskolás koromban magam is írtam ilyen nemzetközi felmérő tesztet és arra emlékszem, hogy osztályszinten széttrollkodtuk az egészet, így értékelhető eredményt nem nagyon produkáltunk. Szerintem ez most is hasonló módon zajlik a legtöbb helyen. Nincs is motívácója az egésznek.

Biztos vannak problémák, de nekem az az eddigi tapasztalatom, hogy számos küldföldi fiatal sokkal nagyobb, de legalább ugyanakkora balfék mint a hazai utánpótlás. A magyar (iskolában végzett) munkavállalók pedig rendszerint kiválóan helyt állnak bárhol a világban, legyen szó csőszerelőről vagy orvosról.

Coligny 2016.12.08. 08:19:46

A blogger létező problémára próbál rávilágítani, de elég furcsán veszi ki magát, ha közben nem tud rendesen írni.
"Ha nagyon leakarnám eyszerűsíteni", "Megkérdeztem, hogy miért fontos milliárdokat ölni a stadionokba?", mondatvégi írásjelek sorozatos elhagyása, stb.
És nem, ez nem nyelvtannáciskodás, de aki nem tudja az igekötő melyik igéhez kapcsolódik, vagy egy kijelentő mondat végére kérdőjelet tesz, az méltatlankodás előtt inkább saját maga fejlesztésén dolgozzon.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 08:20:01

@magnificat:

A liberális álom pont olyan, mint a marxista: nem hangzik rosszul, csak teljesen ellentmond a valóságnak.

Tulajdonképpen a liberalizmus és a kommunizmus a 2 véglet, s mindkettő messze van a valóságtól.

Marx abban hitt, hogy az egyén hirtelen rádöbben, milyen jó önzetlennek lenni, elkezd csak úgy önzetlenül dolgozni a közösség érdekében, s így mindenkinek nagyon jó lesz. Elvileg igaz, gyakorlatilag abszurdum az ötlet, mert az ember nem így működik. Ha az egyén nem lát személyes hasznot munkájából, csak hobbijának gog esetleg élni, de mást nem fog csinálni. Marx következtetése így ismét abszurdum: nem is kell állam, hiszen az államra nincs szükség, ha minden egyén önzetlen.

A liberalizmus az ellenkezőjét monjda: az egyén önző, de ez jó, mert készteti az egyén az előre haladásra. S az önző egyének közössége végsősőron az egész közösséget felemeli. Megint nem kell állam, hiszen a piac megold mindent, az állam csak egy felesleges fékező tényező, mely rontja a szabadságot és az igazi piacot. Persze ez is butaság, mert az önző egyének közössége azt eredményezi: egyesek elveszik a másokét, s nem következik be az egész közösség felemelkedése.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 08:21:25

@magnificat:

Ami a szellemiket illeti, a liberális társadalmakbnan is van ilyen, csak ezt elhazudják a liberálisok: a liberális eszméket semlegességnek állítják be.

magnificat 2016.12.08. 08:28:57

A kérdésemre válaszolj kérlek. Nem érzed-e az utolsó két pontodban az ellentmondást, illetve valóban olyan államról és országról ábrándozol-e mint amit leírtam? Valóban úgy gondolod-e hogy egy magát mindent tudónak (de legalábbis minden hatalmat birtokló), médiát kézben, ezáltal az embereket pórázon tartott kormány lenne-e számodra a kívánatos, amiben az egyházak dogmái fokozottabban érvényesülnek, és kényszerítenek vagy épp védenek dolgokat olyan érvekkel, amiben az emberek 40%-a még csak nem is hisz.

Terézágyú 2016.12.08. 08:36:33

"a magyar tinédzserek negyede a Pisa teszt eredményei szerint funkcionális analfabéta. Kemény leszek, de szerintem a felnőttek között is ugyanez az arány."

Nem vagy kemény, ez egy köztudott tény. Mármint az ezzel foglalkozó szakemberek év(tized)ek óta hangoztatják.
És most teljesen politikamentesen írtam ezt.

morpho 2016.12.08. 08:54:17

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Te birka, az megvan, hogy ez egy liberális szellemiségű blog? Mi a faszt keresel itt?

magnificat 2016.12.08. 08:59:34

@morpho: egyébként baromira torz egyesekben a liberalizmusról alkotott kép (sok magát liberálisnak hívő emberben is), ezért célszerűbb manapság rá is kérdezni hogy mit is ért ezalatt. Mert az hogy valaki zsigerből libsizik, holott az sem tudja pontosan mi is az, sajnos mára teljesen általános, sőt sokak számára üdvözlendő. De valójában, ha nem lenne liberalizmus, éppúgy megszívná ő maga is, mert persze jó az, ha van, legtöbbször csak részeivel vagy a fokozatával nem ért egyet. Csak ezt nem képes belátni.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 09:10:22

@morpho:

S hol az ellentmondás? Én nem szerzője vagyok a blognak.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 09:11:32

@magnificat:

A szabadság híve vagyok, EZÉRT vagyok antiliberálsi.

2016.12.08. 09:15:33

A magyar ember szeret keveset keresni. Ezért nem is kell neki oktatás, csak idomítás egyházi iskolákban. Jó van ez így. A magyarok szeretnek kicsik lenni és szopni. Aki nem akar szabad lenni, maga mond le a szabadságáról, azzal nincs mit kezdeni.

morpho 2016.12.08. 09:31:06

@maxval bircaman BircaHang szerk:

"Én nem szerzője vagyok a blognak." Na ez az! Legalább egy blogot össze tudna hozni a nagy antiliberális mozgalmad. Legalább egyetlen egyet, ahol lehetne eszmét cserélni, vagy vitatkozni. De nem birka, ilyen blog nincs. Ezért aztán liberális blogokba jársz tiltakozni a liberalizmus ellen, ami azért is igencsak vicces, mert a blogot magát egy liberális szellemiségű szerző írja. De jó fej és nem csak megmutatja neked, hanem még azt is megengedi, hogy hozzászólj. A te antiliberális szellemi teljesítményed így kimerül a kommentelés vonalán, ami egy erős fingfűrészelés. Ez olyan, mint amikor a bányász szidja a munkakörülményeket, csak hát nem az övé a bánya és bármikor ki lehet rúgni. Én viszont remekül mulatok ezen, amikor a buta narancskullancsok egy liberális blogon mondják meg a frankót :))

R2D2 & C3PO 2016.12.08. 09:35:13

@karandash:
Ezzel azért vitatkoznék, mert a "merjünk kicsik lenni!" jelenséget az un. tanult tehetetlenség okozza.
Ebben viszont kimagasló az iskolarendszer! (Meg nyilván a szülők is vastagon benne vannak. Kezdve a névadástól, az "én házamban azt...." dumákig.)

konrada 2016.12.08. 09:38:50

@morpho:
...de azért te sem egészen érted a liberalizmust, ha egy adott témáról szóló blog vitafórumán az összes hozzászólásod annyi, miért ír olyan bele, akinek más a véleménye...;)

#szájbergyerek# 2016.12.08. 09:39:17

Ehhez a kérdéshez a megadott válaszlehetőségek mindegyike baromság.
Eldöntendő kérdésre normál esetben csak igen vagy nem válasz adható.

Az első azért fasság, mert az érvényességhez kell 50%, nem a sikerességhez.
A harmadik meg azért, mert hiába több az igen szavazat, nem volt érvényes.
Legkisebb rossz a második, mert az legalább érvészesség tekintetében tényszerű, viszont a sikerességet nem firtatja, pedig az is a kérdés része.

A simple no would have done it.
Ahogy a művelt francia mondja.

morpho 2016.12.08. 09:40:48

@magnificat:
Ugyan már, ez a birka egy ostoba narancskullancs, aki a liberális blogokon szidja a liberalizmust és zengi Orbánék dicsőségét. Van nagyjából 10 ilyen idióta a blog.hu-n, akiknek "küldetése" van (vagy pénzért csinálják, de a hatékonyság szempontjából ez kb mindegy is) és azt hiszi, hogy a leghatékonyabban a pokolban lehet elbánni az ördöggel. Csak hát ez nem igaz. Az egész nekem kellemetlen. Még egy olyan saját blogot is képtelenek összehozni, ahol sok olvasó van és együtt hirdethetnék az igét. Ezért inkább idejár és itt hirdeti, mert itt mindig van egy hülye, aki ráugrik, momentán például én.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 09:43:53

@morpho:

Ez nem igazi liberális blog. Ha az lenne, nem lehetne hozzászólni.

morpho 2016.12.08. 09:44:13

@konrada:
Ez a poszt szerinted a liberalizmusról szól? (Csak a szövegértés végett)
Mert szerintem nem. Egy hülye elkezdett erről írni (lehet csatlakozni), én meg véleményeztem. Neked meg ez nem tetszik engem viszont ez meg nem érdekel. Egyébként a liberalizmus nem arról szól, hogy nem kritizálunk senkit, mert liberálisok vagyunk.

magnificat 2016.12.08. 09:46:25

@maxval bircaman BircaHang szerk: De válaszolni még mindig nem voltál képes. Most vagy a szövegértésben hátrányos helyzetű emberek közé tartozol, vagy csak büdös válaszolni.

morpho 2016.12.08. 09:48:08

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"Ez nem igazi liberális blog. Ha az lenne, nem lehetne hozzászólni."

Ennek a mondatnak egy betűje sem igaz. Nagyon harmatos próbálkozás. Mondjuk belőled nem is nézek ki ennél többet. Van egy két narancskullancs a blog.hu-n, aki hülyeségeket ír, de a stílusa legalább szórakoztató. Hát rád csak a mondat egyik fele vonatkoztatható és ez nem a stílus.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 10:00:36

@magnificat:

Mi a kérdés, amire nem válaszoltam? Én mindig válaszolok. Ha valami kimaradt, légy szíves írd be kérdésedet, ígérem, válaszolok rá.

röf 2016.12.08. 10:07:19

Roppant módon ráugrott az ellenzék erre a diákosdira.
Persze keresni kell a fogást a kormányon rendületlenül, nincs abban hiba… de most elárulom, mitől hülye a gyerek.
Saját magától, és a szüleitől.
A tanár ki van szolgáltatva, a keze meg van kötve, nincs semmi eszköze rendet tartani.
Nem hogy nem adhat két marha nagy fülest, de még csak rosszat sem szólhat, nehogy megszégyenítse a gyereket.
Ha egyest ad, vagy osztályfőnökit ír be az ellenőrzőbe –már ha hajlandó elővenni a gyerek-, kiröhögik.
A szülő nem partner a nevelésben.
Az iskolában tanítani kellene, nem alapvető IQ-hiányosságokat foltozgatni. Azt otthonról kellene hozni.
A gyerek tiszteletlen, egy jó osztály-röhögésért, egy jó poénért simán fölrúgja az órai rendet.
Óra alatt egymással bohóckodnak, és egymásnak jópofiznak a tisztelt gyermekek, az óraközi szünetben pedig mindenki a lapostelefonját nyomkodja.
És a tanár tehetetlen.
Legyen kedve lelkesedni, kellékekkel az órára készülni, tanítani?
Aztán szülői értekezleten jön a szülő, ez miért, az miért, nem is tudtam, nem szólt a gyerek, nincs beírva, jaj jaj jaj…mi lesz a felvételivel….
És tudod mi az érdekes?
Hogy a jómódú, tehetős szülő csemetéje a legnagyobb tahó a kupacban….
Hát így működik az iskola.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 10:09:51

@maxval bircaman BircaHang szerk: fura egy allat vagy te...

felhanytorgatod a liberalizmusnak, hogy nem ugy gondolkodik, mint te. de ha ugy gondolkodna, mint te, akkor bortonbe lennel zarva. mar ha eletben lennel egyaltalan. mert konnyen erhetik balesetek a kritikus hangokat az altalad kepviselt rendszerekben - lasd orosz- es torokorszagot pl.

tehat gyakorlatilag a sajat szabadsagod es letezesed nem tetszik.

fura egy allat vagy te...

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 10:17:33

@röf: "Hát így működik az iskola."

amit ki is mukodtet lassan 7 eve gyakorlatilag teljhatalommal es parancsuralmi rendszer modjara?
figyelmen kivul hagyva a tanarok es diakok erdekeit, a szakmai ajanlasokat?

megjegyzem, a kormanynak bevallott celja az oktatas lezullesztese, lasuk csak lazar janos idevonatkozo mondatait:

"a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. Ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető, és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját."

tehat az iskola celja a jelenlegi kormanyzat szerint az alattvalogyartas. mert minden mas ami ami az alattvalosagon tul van az megkerdojelezheto.

kerecsen2010 2016.12.08. 10:23:38

Visszatérve a poszthoz, nekem régóta az a véleményem, hogy intelligencia-teszthez kellene kötni a szavazati jogot. De most már inkább azt gondolom, hogy egy PISA szövegértési teszthez. Az jobban kiszűri a birkákat.
Más: a PISA teszt nyilvánosságra hozatala óta vártam, hogy mikor kezdik ezt a Magyar Bálint nyakába varrni. Holott a tesztet tavaly elvégzők már 5 éve az Orbán-kormány áldásos oktatáspolitikája alatt nevelkedtek, Balogh Zoltánostól-Hoffmann Rózsástól. Igaz, még a fülke-forradalom előtt kezdték az iskolát, de itt kell figyelembe venni, hogy 2012-ben jobban teljesítettek az akkori teszten (nem jól, de jobban). Márpedig azok még Magyar Bálint diákjai voltak, rájuk még nem volt hatással az oktatáspolitika 180 fokos fordulata. Ennyit a liberalizmus funkcionális analfabéta-szintű kárhoztatásáról.
Amúgy meggyőződésem, hogy nem ennyire hülyék a magyar gyerekek, csak a többség tényleg eltrollkodja a tesztet. Ami viszont ugyanakkora probléma, csak nem a funkcionális analfabétizmus, hanem az értékválság, a motiválatlanság - amiben jelentős szerepe van a tanárok motiválási képtelenségének -, az elit bűnös példamutatása (azzal jutsz előre, hogy odaseggnyalod magad, ahol büntetlenül lophatsz-csalhatsz), a televíziók népbutító műsorai és szintén bűnös példamutatása, ami megint csak azt mutatja, a "sztárok" nem dolgoznak, hanem az átlagnézőnél is sötétebbek, ha lányok, akkor hígagyú kurvák, ha fiúk, akkor bántalmazó, másokat megalázó agyatlan, magukat machónak képzelő kanok, szóval ez itt a probléma. Mi még szerettünk tanulni, volt bennünk érdeklődés, okosak voltunk (a továbbtanulási arány olyan volt, mint most az ország 3 legjobb gimnáziuma esetében, olyan felvételi rendszerrel, amikor még csak a legjobbakat vették fel), az általános iskolai 0 szint után egy átlagos gimiben megért zseniális tanároktól, akik világszemlélettől függetlenül tudtak tanítani és személyiségek voltak (!). Az osztálytalálkozókon a volt osztályfőnökünk elmondta, hogy mi voltunk az utolsó osztálya, amelyik ilyen volt. Utána már csak az érdektelenek, motiválatlanok, magatartásproblémásak jöttek. A 80-as években végeztem, tehát már akkor megkezdődött a rothadás, oktatáspolitikától függetlenül. És igen, itt az állampolgárok minimum fele alkalmatlan arra, hogy értelmes, logikai elvek, átgondolt politikai érték-választás alapján döntsön szavazatával az ország sorsáról. De ez nem is gond, hiszen bárhova szavaz, csak kontra-szelektált, mindenhez értő, mindenre alkalmatlanokat kap a nyakába. Olyan politikusokat, amilyeneket megérdemelnek.

röf 2016.12.08. 10:24:06

@Sipi [CH]:
Ez csacsiság, te is tudod.
A liberális iskolarendszer, és a tanárok ellehetetlenítése Magyar Bálinttal kezdődött.
A Fidesz bűne, hogy meghagyott egy csomó rossz dolgot.
Az amerikai stílusú, "szarok bele" hozzáállást rég ki kellett volna irtani, és normális fegyelmet tartani és tartatni az órákon. Anélkül nincs esély tanításra és tanulásra.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 10:26:45

@magnificat:

Nem nekem címezted!

"Nem érzed-e az utolsó két pontodban az ellentmondást"

Nem.

"illetve valóban olyan államról és országról ábrándozol-e mint amit leírtam?"

Nem.

"Valóban úgy gondolod-e hogy egy magát mindent tudónak (de legalábbis minden hatalmat birtokló), médiát kézben, ezáltal az embereket pórázon tartott kormány lenne-e számodra a kívánatos"

Nem.

"amiben az egyházak dogmái fokozottabban érvényesülnek"

Az egyházi dogmáknak megvan a maguk helye: ez az egyházi élet. Viszont ez nem lehet kötelező a nem hívőkre.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 10:32:48

@Sipi [CH]:

Minden rendszer megvédi magát. Ebben semmi furcsa: a liberális rend esetében se az a gond, hogy megvédi magát, hanem az, hogy ezt elhazudja.

Azt hiszed, a liberalizmus a szabadság eszméje? Nem, nem az. A liberális a szabadság eszméje egy bizonyos szempontból. A liberalizmus ráadásul masszívan intoleráns, mert saját alapját a racionalitásból vezeti le. Ezért van az, hogy a liberalizmus manapság ugyanolyan intoleráns, mint a marxizmus, mert az is a racionalistából vezeti le magát.

Tudod mi az eredménye annak, ha egy eszme saját magát nem szubjektívnek, hanem racionálisnak tekinti? Az intolerancia. Miért? A klasszikus liberalizmus egyik tana a “tabula rasa” elmélet, azaz az ember agya, tudata szűz, s minden az oktatástól függ. S ha helyesen oktatjuk az embert, az eleve liberális lesz, mert ez a természetes és racionális igazság. Ezt nem a csúnya Soros találta ki a Bilderberg-konferencia uzsonnaszünetében, hanem ez XVII. századi liberális alaptanítás.

Azt hiszem érthető, hogy egy liberális se hajlandó elfogadni, ha valaki nem liberális, hiszen ez ellentmond egy liberális axiómának. Azaz az, hogy pl. Orbán hithű liberálisból évek során antiliberálissá vált rejtély minden liberális számára, erre csak az lehet a magyarázat, hogy vagy Orbán megbolondult, direkt gonosz alak lett, vagy valami titkozatos erő lefizette őt. Egy dolog nem lehet: átgondolta, s elvetette a liberalizmust, mert az átgondolás CSAKIS a liberalizmus elfogadásához vezethet.

Ha van tehát intoleráns eszme, a liberalizmus első helyen áll e tekintetben. A liberalizmus SEMMI köze a tolaranciához. A liberalizmus a mássághoz pont úgy viszonyul, mint a Vatikán 200 éve a vallásszabadsághoz: elvetette, mert a római pápa szerint a vallásszabadság lényege csak egy: a tévedéshez való jog.

Aki nem liberális, az fasiszta vagy kommunista – ez így viccnek hagzik, pedig valóság. A modern liberalizmus szerint tényleg fasizmus minden, ami nem liberalizmus.

Roadster68 2016.12.08. 10:34:37

@morpho: Trollkodik, mint mindenhol, ez az élete.
NE ETESSÉTEK A TROLLT!

Veder1 2016.12.08. 10:37:00

Mi az az "5300-as" igen? Kobcenti?

magnificat 2016.12.08. 10:37:21

@maxval bircaman BircaHang szerk: ha ezekre nem a válasz, akkor pontosan hogy is képzeled el a fent felsorolt dolgok megvalósulását?
Tehát ami ellen vagy:
- az állam elhalása, de legalábbis minimálisra szorítása,
De nem akarsz erős államot

- materialista alap, a szellemiek kiszorítása az egyéni szférába,
De azt mondod, a liberálisoknál is vannak szellemiek, illetve a vallás maradjon meg az egyházi életben, nem kötelező a nem hívőkre (a maradék pedig az a halmaz, aki ellen most szólsz)

- a szabad piac képes a dolgokat rendben tartani,
De nem akarsz egy államot, ami túlzottan rendszabályozza a szabad piacot.

- egyenlőség az emberek között, az anyagiakat leszámítva,
- a racionális emberi önzés pozitívum.
De az nem racionális önzés, hogy te többet érdemelsz mint mások, mert többre tartod magad. Itt jobban hangsúlyozom a racionális szót most, mint magát az önzést. Tehát a racionális emberi önzés negatívum de azért te feltételezem többet, jobbat érdemelsz mint a sok "libsibolsi".

magnificat 2016.12.08. 10:43:16

@Roadster68: nem etetem, de mivel kiderült hogy képes összetett mondat alkotásra, így csúnya rossz liberálisként megpróbálom megérteni hogy mit is akar és mit nem.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 10:44:02

@röf: "Az amerikai stílusú, "szarok bele" hozzáállást rég ki kellett volna irtani, és normális fegyelmet tartani és tartatni az órákon."

az amerikai oktatasi rendszer fenyevekkel van a magyar elott. ugyhogy lenne mit onnan tanulni. ertem en, hogy kenyelmesebb beleringatnia magat az egegsugaru fidesznyiknek a "buta es kover amerikaiak" sztereotipiajaba, de a vilag legjobb harom egyeteme es a 10 legjobb egyetemebol 8 az usa-ban van.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 10:44:45

@röf:

Mo. oda halad az oktatásban, ahol ma Bulgária van. Bulgáriában a liberális reformokat bevezették ugyanakkor, mint amikor Mo-on Magyar Bálinték, s azóta is hatályos minden, sőt ma a bolgár oktatásrend sokkal liberálisabb a magyarnál, BG-ban az egészet tényleg végig vitték. Van minden: iskolai autonómia, autonóm finanszírozás, tanárszabadság, kuss a minisztériumnak, 1000-féle tankönyv, minden amit a magyar liberális demagógok teljes gőzzel követelnek.

A feleségem a bolgár oktatásban dolgozik. Igaz, nyelvet tanít, ami azért egy specifikusabb terület, de rálátása van a rendszerre így is.

Nos, a magyar rendszer összes baja nevetséges a bolgár rendszeréhéz képest. S az összes baj oka a liberális rendszer.

Az autonómia pl. a gyakotlatban az jelenti, az iskolaigaztató és pár tanár haverja azt csinál, amit akar. Nem lehet tiltakozni ellene, mert nincs szerv, mely tehetne bármit is. A tankönyvszabadság azt jelenti: mindent a piac szabályoz, azaz a gazdagabb könyvkiadók íratnak dilletánsokkal szar könyveket, majd megveszik a tanárokat, hogy ezeket a tankönyveket használják. Mivel az iskolák a diákok fejpénzétől függnek, az iskolák egymással harcolnak a diákokért, ezt tudja minden diák, így a fegyelmetlenség teljes. A diák bármit megtehet, mert tudja, hogy - pénzügyi okokból - nem lesz kirúgva, s ha mégis, azonnal felveszik egy másik iskolába. A rendet tartani akaró tanárnak az igazgató megmondja: tűrje a rendetlenséget. Az eredmény: a tanárok beletörődnek és meg se próénak tanítani.

Ide vezet a véghez vitt liberális reform.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 10:49:28

@magnificat:

"De nem akarsz erős államot"

Erős államot akarok, ami demokratikus.

"a vallás maradjon meg az egyházi életben"

Azon kívül hasson a társadalomban, de kötelező dolgokat megállapítani butaság. Nyilván a törvényhozásban hatnia kell a keresztlnységnek, azaz nem lehet pl. abortusz, egyneműek házassága, gyerekek megrontása, stb., de szabadon lehet ellenezni a kereszténységet.

"De nem akarsz egy államot, ami túlzottan rendszabályozza a szabad piacot"

Szabad piac nincs, mindig korlátozva van. Az államnak a piac felett kell állnia.

"De az nem racionális önzés, hogy te többet érdemelsz mint mások, mert többre tartod magad."

Így igaz, de ez a liberalizmus alapja: én képes vagyok gazdag lenni, te nem, tehát én értékesebb ember vagyok.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 10:51:00

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Minden rendszer megvédi magát. "

nem minden rendszer paranoid. teged a libralizmusban a felelem hianya ijeszt meg a legjobban. mindennapi kis kapaszkodoid lennenek oda, ha nincs mitol felni. egy kaporszakallu villamhajigalotol, egy kuldetestudtos apafiguratol, aki kemeny kezzel tart rendet az akolban, a migransoktol, a liberalisoktol, stb.

te sosem lehetnel liberalis. egyszeruen nem vagy meg azon szellemi nivon:-)
es nem a liberalizmus tiltja meg azt, hogy te az legyel. te sajat magadnak, mert nem vagy kepes sajat magaddal megbirkozni.

a liberalizmus a tudasbol fakado szabadsag eszmeje. neked az elso hianyzik, a masodiktol meg siman rettegsz. amit te kepviselsz az gyakorlatilag az a nezopont, hogy minden sportolo legyen paralimpikon, ezert az egeszsegeseket nyomoritsuk meg.

2016.12.08. 10:52:00

@maxval bircaman BircaHang szerk: ha vallásos vagy, nem lehetsz a szabadság híve. Isten szilgája vagy. Vigyázz, elkárhozol!

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 10:53:39

@maxval bircaman BircaHang szerk: nem. a liberalizmus alapja az,hogy ha kepes vagy ra, akkor jogodban all gazdagabbnak lenni es emiatt azt gondolsz amit akarsz es senkinek nincs joga beleugatni. tehat az illeto azt gondol, amit akar. ha ugy akarja, akkor ertekesebnek is kepzelheti magat, cserebe te is kepzelheted magad ertekesebbnek, mert csoringer vagy. es mindkettotoknek igaza van. na ez a liberalizmus - egyik - alapelve.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 10:56:00

@Sipi [CH]:

"te sosem lehetnel liberalis"

Voltam már az. 2-szer is.

röf 2016.12.08. 10:56:17

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Különösebben nem is akarok vitatkozni ebben a témában a hivatásos jobbantudókkal.
A régi rendszert tapasztaltam magam, a mait meg látom, van a családban általános iskolai tanár is, egyetemi tanársegéd is.
Ha otthon elkezdik mesélni az aktuális "élményeket", kérem hogy hagyják abba, mert a hallgatásától is ideges leszek.
Ez van.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:02:44

@maxval bircaman BircaHang szerk: ha ez alatt azt erted, hogy folyamatosan visszaelsz a liberalizmus altal megteremtett ertekekkel es jogokkal, akkor meg most is az vagy, aranymaszat:-D

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:12:47

@röf: a regi rendszer felett eljart az ido es amugyis egy ritk nagy ostenger volt s 70es evektol. elotte elment, sok szodaval, kontraszelektalt cuclista kornyezetben.

meg kellett volna valositani a magyarbalinti reformokat, hagyni azokat beerni es kibontakozni, leven az egeszen konkretan a PISA ajanlasait es felmereseit figyelembe veve valtoztatott volna az oktatason, nagyobb szabadsagot adva a tanaroknak a tantervvel kapcsolatban es a magolassal szemben a gyakorlati tudast reszesitette volna elonyben. egyszeruen a munkaeropiacon nem azt kerik, hogy fejbol vagd a toldi mindharom reszet, hanem azt, hogy megtalald google-lel, ha egyszer veletlenul arra van szukseged. es amig ilyen fos a PISA teszt, amig nem liberalizalodik az oktatas es XIX. es XX. szazadi berogzodesek es tekintelyelvu ertekek menten mukodik, addig nem lesz epkezlab munkaero, nem lesz a magyar munkaeronek hozzadott erteke es adig nem jar tobb fizetes. ilyen egyszeru az egesz. nem azert olyan alacsony a magyar realber, mert mindenfele gyikemberek es gonosz kapitalistak elteszik. ennyit er a magyar munkaero bore. mert ilyen faszantos oktatast kaptak a nepek ezen az eszak-balkani nyomortelepen az elmult 40 evben.

Vödör1 2016.12.08. 11:14:14

A posztíró sem a legélesebb kés a fiókban... Összekapcsolja a funkcionális analfabetizmus méretét a népszavazás eredményéről szóló kormányzati propagandával. Almát a körtével. Majd elmesél egy történetet arról, hogy milyen vitába keveredett egy nálánál is fogalmatlanabb emberrel. Ezután elkezd szalmabáb érvelést alkalmazni amiben feltételezi, hogy a kormánypárti szavazókat azért nem zavarja Rogán Antal vagyongyarapodása mert ostobák ahhoz, hogy észrevegyék. Majd még egy szalmabáb érvelés azokról, akik nem fogták fel a devizahitel árfolyamváltozással kapcsolatos kockázatait, amikor a valóságban sok elégedetlen ezt felfogta, csak egyéb problémáik voltak (pl.: kezelési költség, és kamat egyoldalú módosítása a válságra hivatkozással). Úgy rettentő kényelmes vitatkozni, hogy kitalálok egy szélsőséges és ostoba álláspontot és ez ellen érvelek...

A legszebb viszont ez: "A rosszul koordinált és szervezett munkafolyamatok jellemzőek az egész országban. Az erőforrások nagyon rosszul vannak beosztva. Ezért ér kevesebbet a magyar munkaerő, mert a munkájával egységre nézve kevesebb értéket/profitot állít elő, mint a jobban megszervezett nyugaton."

És ezt is így ex cathedra, lófasszal alátámasztva. Kb. annyit jelent, mintha én azt mondanám, hogy azért keresnek kevesebbet a periféria lakói, mert a magállamok kétszáz évig lerabolták az egész világot, ezért ott halmozódott fel a tőke. Ezzel továbbra is meg tudják őrizni a magas jólétüket, és olyan tanulmányokat írhatnak, hogy azért szegényebbek keleten mert rosszul szervezik a munkafolyamatokat...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:18:57

@Vödör1:

A magyar munkaerő hatékonysága a valóságban azonos a nyugatiéval. A bérszint különbségének oka csakis politikai.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:20:26

@maxval bircaman BircaHang szerk: dehat ezt teszed..
folyamtosan agalsz a liberalizmus ellen amit csakis azert tehetsz meg borton es/vagy bito nelkul, mert liberalis demokraciaban elhetsz:-)

hiszen a liberalizmus az a rendszer, ami nem vedekezik. nem kell neki. minden ut oda vezet elobb-utobb. jon egy ficko hozzad hasonlo mentalitassal, csak erosebb es nagyobb botja van mint neked es rogton farokbehuzva vonyitasz a jogaidert, amiket a liberalizmusnak koszonhetsz:-)

Untermensch4 2016.12.08. 11:23:51

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Nyilván a törvényhozásban hatnia kell a keresztlnységnek, azaz nem lehet pl. abortusz, egyneműek házassága"
Teokrácia light. Aztán gondol egyet a kereszténységre "nem kötelezett" és elmegy egy cseh abortuszklinikára. Meg gondol egyet két buzi és a házassági vagyonjogi szerződéshez hasonló hatású konstrukciót összekombinálnak egy ügyvéddel. A teendő tehát ezek után sajnálatos módon az hogy büntetni kell a más állam joghatósága alatt végzett abortuszt és a buzikat mert csúfot űznek a házasság szent intézményéből...
A saria bevezetésével meg teljesen stabilan hatna a kereszténység a törvénykezésben. Mohamed azért csinálta mert az az igazi kereszténység. Az alkoholtilalom meg egy igazi sikerágazat.
A zsarnoksághoz vezető enyhe lejtő nagyobb biztonságérzetet ad ugyan mint egy sík világ aminek bármelyik szélén leeshetünk, de igazából még a kereszténység mint szellemi alap szerint is az emberben a legnagyobb dolog a szabad akarat. Amit erővel sem isten, sem sátán nem vesz el, arra akarják rávenni az embert hogy önként mondjon le róla (szabad akaratából). Akár keresztény, akár liberális címkével akarja valaki korlátozni a szabad akaratot, az el akarja pusztítani az ember lényegét. Az utált liberálisaid (mármint a körülírásod alapján azok akik úgy viselkednek, vallásuk a liberalizmus nem pedig véleményük) és a hozzád hasonló hittérítők ugyanúgy viselkednek, a célotok a saját ilyen-olyan dogmáitok rákényszerítése mindenkire "a saját érdekében", szelíden amíg gyengék vagytok, kellő hatalom birtokában pedig durván.
Ez nem hit- hanem személyiség-függő. Az autoriter személyiség bármilyen zászló alatt autoriter személyiségként viselkedik.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:25:11

@maxval bircaman BircaHang szerk: "A magyar munkaerő hatékonysága a valóságban azonos a nyugatiéval."

teljes mertekben tevedes. a kozeleben sincs. a berszint oka a magyar munkaero kepzetlensege es a keves hozzaadott ertek a termelesi folyamatban. ha mar a 90es evekben meghonositottak volna egy liberalis oktatasi rendszert, akkor most mar lenne eredmenye, az a generacio akik akkor kezdtek az iskolat ma mar diplomas, erteket termelo felnottek lennenek. de mivel nem tortent erdemi valtoztatas, csak a marxista egyetemek helyet istenes egyetemek lettek - ami lenyegeben pont ugyanaz a fos mas kontosben -, de az oktatas maradt ugyanaz ami mar kadar idejeben is egy halodo szar volt. na azon a kadari szaron sikerult az elmult 6 evben rontani. tehat husz ev mulva - ha marad ez - akkor meg kevesebbet fog erni a magyar munkaero, a berek meg alacsonyabak lesznek. ezek mar csak igy mukodnek, kispajtas.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:30:30

@Sipi [CH]:

Azt mondod, a szólásszabadság csakis liberális demokráciában létezik? A tények mást mutatnak...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:31:59

@Sipi [CH]:

Tehát azt mondod, hogy egy adott multi angliai és magyarországi telepe között a hatékonyságai szinteltlérés 3-4-szeres? A buta multi akkor miért fektet be?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:33:43

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Tehát azt mondod, hogy egy adott multi angliai és magyarországi telepe között a hatékonyságai szinteltlérés 3-4-szeres?"

igen. igy van.

"A buta multi akkor miért fektet be?"

mert az alacsony hozzaadott erteku munkat is el kell vegeztetni valahol.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:34:06

@Untermensch4:

"Aztán gondol egyet a kereszténységre "nem kötelezett" és elmegy egy cseh abortuszklinikára."

Menjen! Na és?

"Meg gondol egyet két buzi és a házassági vagyonjogi szerződéshez hasonló hatású konstrukciót összekombinálnak egy ügyvéddel."

Na és?

"A teendő tehát ezek után sajnálatos módon az hogy büntetni kell a más állam joghatósága alatt végzett abortuszt és a buzikat mert csúfot űznek a házasság szent intézményéből..."

Nem, nem következik ez sehogy se.

Untermensch4 2016.12.08. 11:34:32

@Amator: "Szerintem te még egy gyárban nem jártál Magyarországon. Tedd meg, meg fogsz lepődni. Nyugati szintű termelékenységgel fogsz találkozni, a multiknál meg a fölöttivel is."
Aha.
1) Ha ez valóban így van akkor viszont érdekes hogy az alacsony termelékenységre hivatkoznak amikor alacsonyan akarják tartani a béreket. Még most, munkaerőhiány idején is.
2) Te meg már jártál gyárban de az egyben szép erdő fáit nem nézegetted meg eléggé alaposan. Attól a szinttől lefelé ahol már domináns a magyar munkaerő egy multinál, a mentalitás is magyar. Emiatt eljátsszák örömmel hogy a mentalitásuk azonos a multiéval de nem lesz az. Esetleg gyanús lehet hogy nagy a fluktuáció de papíron nagyon jól mennek a dolgok, a termelékenység nagy. Ekkor viszont visszajutnánk az (1) ponthoz.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:35:59

@Untermensch4:

"a saját ilyen-olyan dogmáitok rákényszerítése mindenkire"

Vedd észre, a liberalizmus pontosan ezt teszi, sőt még bünteti is az ellenszegülést.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:37:47

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Azt mondod, a szólásszabadság csakis liberális demokráciában létezik?"

mondj egy nem liberalis demokraciat ahol szolasszabadsag van. sot, talan mutathatnal egy demokraciat ami nem liberalis;-)

Untermensch4 2016.12.08. 11:40:14

@maxval bircaman BircaHang szerk: Elvileg nem következik belőle. Gyakorlatilag viszont ahogy a liberalizmus (a te értelmezésedben) és a marxizmus esetében, az emberi tényező miatt megjósolhatóan mégis ez következik belőle a gyakorlatban. Ahogyan a vasárnapi boltzár produkciónál is a betiltással "védték a kereskedelemben dolgozók érdekeit" pedig egy 800%-os vasárnapi bérpótlék (vagy a minimálbér 1/30-ának n+8-szorosa a vasárnapi munkanapokra; a kettő közül a magasabbik, az "n" kormányrendelettel gyorsan változtatható) is megpróbálhatták volna, és majd a piac eldönti.

röf 2016.12.08. 11:40:16

@Sipi [CH]:
A magyar munkaerő ki van szolgáltatva a nyugati tulajdonú multiknak, kis- és közepes cégeknek.
A magyar munkaerő nem tud magyar gyárban dolgozni, mert Suchman idejében eladtunk minden nyereségesen termelni képes gazdasági társaságot.
Innentől kezdve az a munkája, amit kegyeskednek a fölvásárolt, vagy idetelepült vállalatok rábízni.
Márpedig az idetelepült cégek nem azért jöttek, hogy kiépítsék a jómódú magyar középosztályt, hanem azért, hogy a részvényeseik a lehető legnagyobb hasznot tegyék zsebre.
A magyar munkaerő kifejezetten innovatív és szorgalmas, mondjuk az osztrákhoz képest.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:40:31

@maxval bircaman BircaHang szerk: mint pl?

egyebkent nincs olyan, hogy ugyanaz a termek. a termkek orszagonkent valtoznak, tehat ugyanaz a tipusu es markaju felvagott pl mas orszagban mas es maskent keszul, mas es mas alapanyagokbol, hozzagiazitva a forgalmazast megelozo felmeresekhez.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:44:02

@Sipi [CH]:

Először tisztázzuk, mit értesz pontosan szólásszabadság alatt!

Untermensch4 2016.12.08. 11:44:21

@maxval bircaman BircaHang szerk: Észreveszem. Ezért nem a szép címkét nézem hanem az embereket és a tetteiket. Vicces módon emberenként alkalmazható vallásfüggetlenül a "gyümölcséről ismeritek meg a fát, a jó fa jó gyümölcsöt terem..." mint szellemi alap. Macerásabb ugyan emberenként nézni "tömbben", felcímkézve kényelmesebb lenne. De akkor a kerekítési hibák sok emberéletet tartalmaznának.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 11:46:42

@Sipi [CH]:

Én pl. dolgoztam a Nokia Ügyfélszolgálaton mint ügyfélszolga. S voltak kollégák, akik Németországban dolgoztak. Mi az ő bérük harmadát kaptuk. Lassabban vettük fel a telefont, lassabban írtunk ímélt, vagy 3-szor gyakrabban adtunk hibás választ az ügyfeleknek?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:50:16

@röf: "A magyar munkaerő ki van szolgáltatva a nyugati tulajdonú multiknak, kis- és közepes cégeknek."

a magyar munkaero a sajat kepzetlensegenek es a korlatainak van kiszolgaltatva.

"A magyar munkaerő nem tud magyar gyárban dolgozni, mert Suchman idejében eladtunk minden nyereségesen termelni képes gazdasági társaságot. "

nem volt nyeresegesen termelo gazdasagi agazat. a "sikeragazat" az volt, ami nem termelt akkora veszteseget, mint a tobbi. a taurus gumigyar pl az egyik legsikeresebb magyar vallalt mar majdnem nullara!!!!! ki tudta hozni a merleget, majdnem fedezte a mukodesi koltsegeit.

a kommunizmus/cuclizmus/kadarizmus nem azert bukott meg, mert szegyelltek magukat, hogy huu de rosszat is tettek, hanem egyszeruen csodbe ment az orszag es ennyi. es azota is csidben van, mert mindenki csak nyig, mint baszatlan kurva a turelmi zona peremen, hogy jajj, a regi jo vilag jojjon vissza...

a jo kis kadari krumplileveses hitelbol fedezett jolet, kamuallasok tizezrei es a munkahelyi lopkodas es alibizes nemzeti sportja.

na elarulom, nem lesz ilyen. ha nem liberalizalodik az orszag, akkor nem lesz love. egyszeruen liberalizmus nelkul nincs modern oktatas, nincsennek jo szakemberek, nincsen mukodo, modern orszag. lehet tolni ezt a 70es evekbeli vasarnapirantotthusnosztalgiat tovabb. de az eredmeny megszarabb es megszarabb es megszarabb lesz. es nem azert, mert barki megbuntet azert, mert nem liberalis az orszag. csak siman leszarnak benneteket. mert megtehetik, mert senki nem koteles a kadar csecse utan nyivakolo oriasbebiknek ugyanazt a joletet biztositani, mint azoknak, aki valodi erteket termelnek.

morpho 2016.12.08. 11:52:44

@csentecsa: "Senki sem állította, hogy érvényes lett volna. Viszont az sem igaz , hogy attól hogy nem érvényes, még a kormány ne vehetné figyelembe a több mint három millió kvóta ellenes szavazatot.Mindössze arról van szó, hogy nem kötelező figyelembe vennie. "

Te háttal ülsz a moziban! Ha a kormány azt vesz figyelembe, amit akar, akkor minek írták ki a népszavazást? Te tényleg elhiszed ezt a hülyeséget, amit idetoltál? Komolyan van élő ember, aki szerint valami azért történik meg, mert nem történik meg? Óriási! :))

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 11:52:45

@maxval bircaman BircaHang szerk: te ugye nem igazan tudod, hogy mit jelent a hozaaadott ertek..?:-)

eegyszerusitem a te szintedre, mert a valodi magyarazatot nem fogod megertni:

igen, lassabban vettetek fel a telefont es szarabb valaszokat adtatok.

ha kivancsi vagy a valodi indokokra, akkkor nemreg volt az indexen egy cikk pontosan errol, hogy miert keres a svajci lidl dolgozo minimum 4000 chf-et es miert keres a magyar 400at.

szeretned elolvasni?

Untermensch4 2016.12.08. 11:57:23

@Sipi [CH]: "az alacsony hozzaadott erteku munkat is el kell vegeztetni valahol"
Egyszer dolgoztam egy olyan multinál aminek volt két országban is két ugyanolyan kicsinyke üzeme (ez ilyen picurka multi volt). Pont ugyanazt a terméket gyártotta mindkettő. A magyarországinak az volt az előnye hogy az egyik, gyártásnál felhasznált veszélyes anyag kapcsán itt alacsonyabbak a környezetvédelmi-adminisztrációs költségek. Az "alacsony hozzáadott értékű" végszerelést végzőknél viszont volt egy érdekes anomália. A nyugati telephelyen két főre 1200 a norma, a magyarnál 1500. Láttam két olyan magyar munkavállalót is aki egyedül 1800-2000 között termelt, a gépezet műszaki korlátja 2200 volt, két kezelővel... (mindezek egy, nyolc órás műszakra számítandók). A nyugati telephelyen a kevesebbet ötszörös pénzért gyártották. A gépek német szakszervizes arca meg megkérte a részlegvezetőt hogy miután már végzett a melójával, hagy nézegesse még a fazont aki 1800-1900 között gyártott egyedül, hét óra alatt, mert utána elköszönt és sok sikert kívánt a termékhegyek minőség-ellenőrzéséhez és elcsomagolásához... kis szabadidőt kaphatott de több pénzt nem.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:05:56

Kedves Norbi !

Kár volt leírnod, hogy te legalább olyan elvakult marha vagy, mint a képzeletbeli vitapartnered.

A szavazásról.
Igen érvénytelen lett. De ha 3 millió 200 ezer ember szavaz ugyanarra, és még soha a büdös életben nem szavaztak egyirányban semmire, azért ne tegyünk már úgy, mintha ez nem egy többségi akarat lenne.
Megegyzem minden statisztikai adat azt mutatta, minden közvéleménykutatás, hogy az emberek elsöprő többsége értett egyett azzal a krédéssel, hogy a kvóta baromság.
Soha nem volt ekkora egyetértés semmiben évtizedek óta.
Játszhatod a hülyét, mint a ballib főnökeid, bagatelizálhatod a számokat, és elbújhatsz az érvényesség kérdése mögé, de ezzel csak magadat csapod be.

Másrészt meg igen.
Sokkal jobban teljesít az ország mint az elkúrók alatt.
Minden gazdaásgi adat ezt mutatja, sznte minden grafikon kivétel nélkül.

2002-ben a Szlovákok elött voltunk minden gazdasági mutató tekintetében 2010-re a Görögökkel holtversenyben tök utolsók lettünk.

De legyen néhány konkértum is:
Ezekre mit fogsz hazudni Norbikám ?

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
GDP arányos hiány:
----------------------
2002:
Eu-s átlag: 60%, Magyarország: 54%

2010:
Eu-s átlag: 78%, Magyarország: 82%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alat az EU-s átlaghoz képest is romlott, 28% adósság növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 87%, Magyarország: 77%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 5% csökkenés.

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment
Munkanélküliségi ráta:
-------------------------
2002:
Eu-s átlag: 8,9%, Magyarország: 5,5%

2010:
Eu-s átlag: 9,6%, Magyarország: 11,2%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alatt az EU átlaghoz képest is jelentős romlás, 5,7%-os növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 9,8%, Magyarország: 7,5%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 3,7% csökkenés.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 12:07:42

@Sipi [CH]:

"lassabban vettetek fel a telefont es szarabb valaszokat adtatok"

Nem igaz.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:10:29

És ez a Gyucrsány csicska próbál hiteles gazdasági szakértőt játszani.

Röhejes.

Egy grafikont és gazdasági adatot se tud mutatni, amiben az elkúrók jobbak lettek volna az EU átlaghoz viszonított változás tekintetében, mint a Fidesz.

Magyarul hazudsz Norbi !

magnificat 2016.12.08. 12:15:57

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Ez nagyon érdekes. Tehát a liberális szarság hibája, hogy nem tehetsz semmit az ellen hogy az ottani iskolákban ne mutyizzanak az igazgatók a haverokkal, mert nincs semmilyen szerv ami tehetne ellene bármit, ugyanakkor semmi gondod az ellen, amikor 1000x-esen csinálja ezt a jelenlegi kormány. Tehát gyakorlatilag azt mondod, az liberális mocsok amikor 1000 iskolából ezt csinálja 500 és szív emiatt az iskola, a diákság, stb. de azzal nincs gond, amikor az 1000 iskolát fenntartó szerv csinálja ezt, és mind az 1000 szív. És ezért jobb az, ha nincs liberalizmus, mert a liberalizmus az a métely, ami lehetővé teszi ezt kicsiben alkalmazni, de nem az, ha nagyban csinálják.

"azaz a gazdagabb könyvkiadók íratnak dilletánsokkal szar könyveket, majd megveszik a tanárokat, hogy ezeket a tankönyveket használják. "
Bezzeg az illiberális jelenben szar dilettánsok írnak szar könyveket, és mivel központilag ez a kötelező, ismét esélyed sincs dönteni, esélyed sincs arra, hogy az 1000 suliból mondjuk akár csak 100 is eltérjen tőle. És ez is a liberalizmus hibája!

"A diák bármit megtehet, mert tudja, hogy - pénzügyi okokból - nem lesz kirúgva, s ha mégis, azonnal felveszik egy másik iskolába."
Bezzeg ha ki lehetne rúgni, és fel sem vennék máshova, az társadalmilag egyből megoldaná a helyzetet! +1 ember akit el kell tartani. Vagy dögöljön éhen feltételezem.

"Erős államot akarok, ami demokratikus. "
Demokratikus, tehát mindenkinek van beleszólása a döntésbe, feltételezem kivéve az alsóbbrendűeknek, mert még máshogy döntenek mint te. És az is a demokratikussághoz tartozik, hogy ők is hallathatják a véleményüket.

"Nyilván a törvényhozásban hatnia kell a keresztlnységnek, azaz nem lehet pl. abortusz, egyneműek házassága, gyerekek megrontása, stb., de szabadon lehet ellenezni a kereszténységet."
Na az kellene még hogy dilettáns idős papok mondják meg törvényi úton hogy szabad-e az abortusz vagy sem, meg hogy egy nő mit vállal és mit nem. Mert bármi beleszólási joguk van azzal ezzel kapcsolatban.

"Szabad piac nincs, mindig korlátozva van. Az államnak a piac felett kell állnia."
És azt csinálnia amit a dilettáns haverjaik akarnak? Tehát ha épp van egy cégük ami valamivel foglalkozik, előnybe részesíteni másokkal szemben, még akár dupla-tripla áron is? Verseny meg kizárva? Ez az álmod már most is megvalósult.

"én képes vagyok gazdag lenni, te nem, tehát én értékesebb ember vagyok."
Épp te írtad hogy az anyagiakat leszámítva. Tehát aki gazdag, az többet ér mint aki nem annyira. Értsd, döntsenek azok, akik milliárdosak, hogy még több milliárdot szerezhessenek, és bebetonozzák a hatalmukat. Mert hát miért ne érne 1000x annyit a véleménye egy milliárdosnak mint egy milliomosnak.

magnificat 2016.12.08. 12:23:47

@csentecsa: Ez ám a választás. Kötelezően megcsináljuk amit akartunk, vagy nem kötelező, rajtunk áll hogy megcsináljuk-e amit akartunk. Tehát a szavazásnak nincs olyan kimenetele, hogy ne csinálják azt, amit akartak.
Ez ám megért tízegynéhány milliárdot!

magnificat 2016.12.08. 12:28:41

@Ballib cenzúrázók réme 19: A helyzet viszont még mindig az, hogy a Fidesz hozott egy döntést, miszerint 50% az érvényesség alsó határa (mitől féltek, hogy megemelték? tán csak nem attól, hogy ki fogják szavazni őket?), ezt a gránitszilárdságú alaptörvénybe is iktatták ha jól tudom, aztán mégis figyelmen kívül hagyják. Most helyettesítsd be ugyanezt mondjuk egy kormányváltásos példával. Tehát ha lett volna népszavazás hogy takarodjon-e a bagázs a francba, de nem lett volna meg az 50%, de aki elment, 98%-ban igennel szavazott volna, lemondtak volna-e, vagy azt hangoztatnák hogy nem lett meg az 50%, aki nyilván akarta hogy ők hatalmon maradjanak, úgyhogy maradnak.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:29:24

@magnificat:

Be kellett bizonyítani, hogy a migránssegnyaló agyhalott ballib marhák rohadt kevesen vannak, és az ország többsége nem kér a migránsoktól, Soros Gyuri javaslatai ellenére se.

Ezt pedig sikerült bebizonyítani.
Maaradt a migránsseggnyaló csürhének az érvénytelenségre hivatkozás, egy olyan dologban ami a legtöbb szavazatot kapta egyirányban rendszerváltás óta.

Szar nektek.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:32:10

@magnificat:

A népszavazáson feltett kérdés 50% fleett kötelező érvényű a kormányra nézve.

Ha nincs meg az 50% akkor a kormány azt csinál amit akar. Ha nem akar nem foglalkozik a kérdéssel, ha akar akkor foglalkozik vele.

De az a kormány ostoba és hülye amelyik az emberek elsöprő többségénak az akaratát nem veszi figyelmbe.
Márpedig az emberek elsöprő töbsége nem akar kvótát. Akkor se ha 40% soha nem szavaz semmiről.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 12:34:04

@magnificat:

"Tehát a liberális szarság hibája, hogy nem tehetsz semmit az ellen hogy az ottani iskolákban ne mutyizzanak az igazgatók a haverokkal, mert nincs semmilyen szerv ami tehetne ellene bármit"

Így igaz. Mi másnak a hibája a megvalósult liberalizmus hibája?

"ugyanakkor semmi gondod az ellen, amikor 1000x-esen csinálja ezt a jelenlegi kormány"

S ez mióta mentség? Állítólag a liberalizmus működik, nem?

"Bezzeg az illiberális jelenben szar dilettánsok írnak szar könyveket, és mivel központilag ez a kötelező, ismét esélyed sincs dönteni, esélyed sincs arra, hogy az 1000 suliból mondjuk akár csak 100 is eltérjen tőle."

A veszély kisebb, mert nagyobb a kontroll.

"Bezzeg ha ki lehetne rúgni, és fel sem vennék máshova, az társadalmilag egyből megoldaná a helyzetet! +1 ember akit el kell tartani. Vagy dögöljön éhen feltételezem."

Azaz engem igazolsz: a liberalizmus nem működik.

""Erős államot akarok, ami demokratikus. "
Demokratikus, tehát mindenkinek van beleszólása a döntésbe, feltételezem kivéve az alsóbbrendűeknek, mert még máshogy döntenek mint te. És az is a demokratikussághoz tartozik, hogy ők is hallathatják a véleményüket."

Nincsenek alsóbbrendűek egy demokráciában, csak a liberálisok hisznek ilyesmiben, lásd az "alsóbbrendűek" szavaztak Trampre, míg az "okosak" Clintonra.

Az igazi demokrácia a jelző nélküli demokrácia. A liberális demokrácia már egy szűlített változat.

"Na az kellene még hogy dilettáns idős papok mondják meg törvényi úton hogy szabad-e az abortusz vagy sem, meg hogy egy nő mit vállal és mit nem."

A társadalom mondja meg, s ne liberális megmondóemberek kitalált liberális elvekre hivatkozva.

"Mert bármi beleszólási joguk van azzal ezzel kapcsolatban."

Miért ne lehetne egy papnak beleszólási joga?

magnificat 2016.12.08. 12:35:39

@Ballib cenzúrázók réme 19: Szóval nem mondtak volna le, illetve nem lengették volna a 3 millió lemondásra felszólító embert a zászlajukon, és nem hangoztatták volna tévében, reklámokban, plakátokon hogy az emberek 98%-a a lemondásunkat követeli. Köszi, ennyit akartam. Ez remekül aláhúzza az eredményeket.

Fehér Andor 2016.12.08. 12:36:19

"komoly esélye van annak, hogy Trump az amerikai funkcionális analfabétákat szólította meg kampányaiban és ezért szavaztak pontosan rá"

Anyád.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 12:37:32

@magnificat:

"És azt csinálnia amit a dilettáns haverjaik akarnak? Tehát ha épp van egy cégük ami valamivel foglalkozik, előnybe részesíteni másokkal szemben, még akár dupla-tripla áron is? Verseny meg kizárva? Ez az álmod már most is megvalósult."

Amit írsz, az szimpla korrupció. Ez pedig rendszerfüggetlen, a liberalizmusban ugyanúgy jelen van.

Mi nem ezt akarjuk, hanem erős államot, a piac szarvának letörését, s a nagytőke hatalmának erős visszafogását, valami a nép felemelését, a demokrácia kiteljesítését.

"Tehát aki gazdag, az többet ér mint aki nem annyira."

Igen, a liberalizmus szerint.

"Értsd, döntsenek azok, akik milliárdosak, hogy még több milliárdot szerezhessenek, és bebetonozzák a hatalmukat. Mert hát miért ne érne 1000x annyit a véleménye egy milliárdosnak mint egy milliomosnak."

Pont ez ellen vagyunk, ezért vagyunk antiliberálisok.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:40:23

@magnificat:

A kormányváltásról az emberek 4 évenként dönthetnek.

Persze van hogy Soros vagy más puccsot szervez egy-egy országban, lásd Ukrajna, és polgárháborús helyzetet idéz elő, de az általában és rendszerint nem szolgálja az érintett ország hosszútávú hasznát.

John Doe3 2016.12.08. 12:40:55

Az értelmesebbjének írom: 1. A szavazást idekeverni szvsz. azért volt helyénvaló (bár a poster sajnálatos módon nem mutatott rá), mivel az ún. többség (valójában: a szavazatot leadók többsége) nem vette rá a fáradtságot/nem volt képes felfogni, hogy mi a kérdés, amire nemmel válaszol. Úgy látom, a hozzászólók egy része is kihívással küzd ezen a téren. 2. Nagyon sokan sok posztban azzal vélik kisebbíteni a PISA-test relevanciáját, hogy "széttrollkodtuk". Na de tisztelt uraim, ha valaki állítólag okos, de hülyének tetteti magát, az sajnos a kacsa-teszten megbukik. És egyszerűen ez is benne van a PISA-tesztben, mert ha én egy tőkés vagyok, és embereket akarok felvenni, akkor qrvára nem érdekel, hogy ők azért nem felelnek meg a teszten, mert alkalmatlanok, vagy ők alkalmasak, csak "széttrollkodják" a tesztet. Olyan ez mint a Turing-teszt. Abból ítélek, amit kommunikálnak. Ha azt kommunikálja a felmért diákság, hogy ő hülye, akkor kénytelen vagyok ezt a következtetést levonni.

konrada 2016.12.08. 12:43:31

@morpho:
"ha egy adott témáról szóló blog vitafórumán az összes hozzászólásod annyi, miért ír olyan bele, akinek más a véleménye"
A szövegértés végett én is leszögezem, hogy - valóban, mint írtam - más a téma, viszont ahhoz te összes érdemi hozzászólásod csak annyi volt, minek ír bele olyan, akinek nem tetszik a liberalizmus. (S semmmit nem tettél hozzá a témához ezen kívül.)
...s aki ilyent képes leírni, annak nincs sok lövése a liberalizmus lényegéről....

John Doe3 2016.12.08. 12:44:28

@maxval bircaman BircaHang szerk: Azt írod: "
"Tehát aki gazdag, az többet ér mint aki nem annyira."

Igen, a liberalizmus szerint." Szerintem meg Lázár János uraság szerint. Nem tudtam, hogy ő "a" liberális. Egyébként pedig valami forrást szeretnék... Mert ez így csak szalmabáb-érvelés.

na4 2016.12.08. 12:45:05

Vége. A XXI.sz. elrobogott Magyarország mellett. Csá.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:45:24

@Fehér Andor:

A ballib agyhalottak rendszeres érve, hogy csak az ostobák és hülyék nem gondolják ugyanazt amit ők súlykolnak a fejekbe.
Alapvetően röhejes, hogy egy magát liberálisnak tartó egyed degradál másokat a különvélemény okán.

Különösen röhejes ha még igaza sincs, és ezt más liberális haverja leplezi le:
kettosmerce.blog.hu/2016/12/02/nem_a_mucsai_prolik_hanem_a_budapesti_kavezok_ertelmisege_tartja_fenn_orban_rendszeret

Amator 2016.12.08. 12:49:35

@Untermensch4: Szívesen vitatkozom veled. Mit jelent igazából a magyar mentalitás ? Én nem tudom, szerintem csak szájkarate lehet a részükről. Vannak mutatók, minőségi követelmények, amiket hozni kell naponta. Ha nem , másnap már nem dolgozol ott. A multi nem hülye. A tragédia, hogy sok helyen minimálbéres emberekkel oldják meg a dolgot. Tették ezt mostanáig, mert egyre kevesebben vannak jelentkezők rá. Megoldás : majd kevesebb külföldi középvezetőt alkalmaznak, a haszontalan mérnökök felét elküldik, akik csak viszik a pénzt , főleg a drága külföldi kiküldetésekkel. A termelékenység meg igenis magasabb időnként. Amiket leírtam , az mind személyes tapasztalat, velem felesleges élcelődni, egyetem óta az autóiparban dolgozom.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:51:05

@John Doe3:

A Pisa Teszt az átlagot méri.
A normális és átlagos családoknál a telejsítmény még most is jó . Lásd itt:
index.hu/belfold/2016/12/05/sok_a_kivalo_es_sok_a_nagyon_gyengen_teljesito_diak/

A leszakadóknál és hátrányos helyzetűeknél viszont nagyobb a gáz.
Azaz a Pisa teszt kapcsán a cig@nyok integrációs kérdéséről van szó, hisz egyre több cig@nygerek van.
(Miért nem lehet leírni hogy cig@ny ?, nem elég PC kedves bloggazda ?)

Fehér Andor 2016.12.08. 12:52:25

@Ballib cenzúrázók réme 19: Én benne lennék, hogy mindenki csak akkor szavazhasson, ha pár tök egyszerű kérdésre válaszolni tud, például:

-Mi Magyarország államformája?
-Ki a köztársasági elnök?
-Hány megye van az országban?
-Soroljon fel 3 miniszterelnököt a rendszerváltás óta. Bármelyik hármat.
-Mondjon három parlamenti pártot

Csak akkor meg pont a libsik picsognának, hogy micsodadologez.

magnificat 2016.12.08. 12:52:35

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"S ez mióta mentség? Állítólag a liberalizmus működik, nem?"
Szóval az a liberalizmus, hogy a nemzet gázszerelője milliárdos lett pár év alatt? És hogy egyre kevesebb ellenző média van, mert fel vannak vásárolva? Érdekes elképzeléseid vannak a liberalizmusról.

"A veszély kisebb, mert nagyobb a kontroll."
Ha az a nagyobb kontrol, hogy mindenki ki van téve egyetlen ember véleményének, akkor igen, nagyobb a kontrol. És ha ez az egyetlen ember a farkát akarja mutogatni az egyetlen törikönyvben, akkor megteheti, elvégre ő a kontrol maga. És minden szép és jó.

"Azaz engem igazolsz: a liberalizmus nem működik."
Arról beszélek, hogy akkor szerinted az a liberalizmus problémája, hogy nem dobjuk azonnal a vonat alá az embereket? Mert mondjuk adott az ember, akinek adva van három-négy-öt lehetősége is, egyikkel sem élt, semmire sem vitte, az ellátórendszerre hagyva. Vagy kidobjuk őt elsőre, és az ellátórendszerre lesz hagyva. Szerinted az előző a rossz, az utóbbi a jó. Vagy ne is legyen már akkor gondolom ellátórendszer, aki hülye haljon meg, ahogy apám mondja mindig. És nyilván mindig a másik a hülye.

"Nincsenek alsóbbrendűek egy demokráciában, csak a liberálisok hisznek ilyesmiben, lásd az "alsóbbrendűek" szavaztak Trampre, míg az "okosak" Clintonra."
Várj, te magad mondtad, hogy a liberálisok hisznek az egyenlőségben, miközben ilyen nincs. Tehát vannak alsóbb és felsőbbrendűek. Kezdesz már belezavarodni.

"A társadalom mondja meg, s ne liberális megmondóemberek kitalált liberális elvekre hivatkozva."
Mégis azt akarod, hogy a vallás szóljon bele törvényileg. Hisz idézem, "Nyilván a törvényhozásban hatnia kell a keresztlnységnek, azaz nem lehet pl. abortusz, egyneműek házassága, gyerekek megrontása, stb"

"Miért ne lehetne egy papnak beleszólási joga?"
Miért LENNE beleszólási joga egy papnak, hogy ha nő lennék, és adott esetben abortusz lehetősége állna fenn, ne élhessek ezzel a lehetőséggel. A pap győzze meg a nyáját hogy legyenek óvatosak, használjanak óvszert vagy tablettát (a házasság utáni kizárólagos szex reklámozásától szerintem azonnal kimenne a hívők fele). Ennyire van joga, ennyit tehet. Ezt nyugodtan tegye is meg. De eddig tart a "hatalma"

morpho 2016.12.08. 12:54:41

@konrada:
"összes érdemi hozzászólásod csak annyi volt, minek ír bele olyan, akinek nem tetszik a liberalizmus. (S semmmit nem tettél hozzá a témához ezen kívül.)
...s aki ilyent képes leírni, annak nincs sok lövése a liberalizmus lényegéről...."

Az megvan, hogy én egy hsz-re reagáltam, amiben pont annyi volt az "érdemi", amit a reakcióm is tükrözött? De téged valahogy csak az én reakcióm semmitmondása zavar. Na akkor most avass be légyszi, hogy milyen is az a liberalizmus! Csak hogy legyen valami fogalmam. Az meg külön tetszik, hogy idejössz egy liberális szellemiségű blogra észt osztani a liberalizmusról. Miért nincs egy olyan jobber blog, amit sokan olvasnak, jó témákat vet fel és lehet kommentelni? Liberális blogokba jár egy halom jobber észt osztani, mert ezt a csúnya liberális bloggerek megengedik. Pedig le is lehetne tiltani a kommenteket. De nem teszik, mert kíváncsiak a te véleményedre is. Bementél a farkasok közé és elkezdted őket vadászni tanítani. Szép munka! :)

magnificat 2016.12.08. 12:56:37

@Ballib cenzúrázók réme 19: dönthetnek, az alapján az infó alapján, amit a gyakorlatilag kizárólagos kormánypárti média mutat? Ez ám a megalapozott döntés, mondhatom!

Vödör1 2016.12.08. 12:57:34

@Sipi [CH]: "ha kivancsi vagy a valodi indokokra, akkkor nemreg volt az indexen egy cikk pontosan errol, hogy miert keres a svajci lidl dolgozo minimum 4000 chf-et es miert keres a magyar 400at."

A cikk is csak elmélkedéseket és feltételezéseket tartalmaz, pont ezt írtam korábban, hogy ezzel az erővel szerintem meg a cikkben felsorolt négy ok közül a legfontosabb a tőkekülönbség az országok között. Ez a cikk is egy prekoncepció mentén lett összeállítva, nem kell mindent elhinni ami benne van.

egyébként itt van: index.hu/gazdasag/2016/08/31/neoliberalis_munkaerohiany_berek_berkulonbsegek_miert_keresnek_tobbet_az_osztrakok/

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 12:59:31

@morpho:

" idejössz egy liberális szellemiségű blogra"

Ez mondjuk igaz.
Ez tisztán látszik, hogy a blog kapásból lehülyéz mindenkit aki azt hiszi, vagy gondolja, hogy a Fidesz gazadságilag jobb, mint az MSZP-SZDSZ-es elkúrók voltak.
Vagy aki azt merészeli gondolni, hogy a 3 millió 200 ezer szavazat releváns lehet ami tükrözi a népakaratot.

Pfejj.. Fertő. Ilyen gondolat meg se fogalmazódhat senki fejében, csak a HÜLYÉK meg ALKALMATLANOK fejében.
Legalábbis egy liberális szerint.
Hogy ne alázzuk végképp porba ezt a szót, foglamazzunk inkább így:
Egy magát liberálisnak tartó bloggazda szerint.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 13:02:24

@John Doe3:

Ez jön ki a liberális alapelvekből, nem az én hibám ez.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 13:04:10

@na4:

"Vége. A XXI.sz. elrobogott Magyarország mellett. Csá."

Ez jó hír. Mi nem megyünk együtt a szakadékba a liberálisokkal együtt. Pont.

húzzad neki shakespeare 2016.12.08. 13:04:53

A Fidesz-hívők - a tőbbi hívővel karöltve - jó eséllyel funkcionális analfabéták!!!
Reggel kelnek, este fekszenek, kommentelnek, és boldogan élnek-halnak.

nyelv-ész 2016.12.08. 13:08:13

"Ezért ér kevesebbet a magyar munkaerő, mert a munkájával egységre nézve kevesebb értéket/profitot állít elő, mint a jobban megszervezett nyugaton."

Meg amit a paci himbál.

Nyugaton azért lehet nagyobb profitot elérni, mert a nyugati munkavállalók a 20. század második felében jóval magasabb jövedelmet tudtak kiharcolni (azaz a tőkés a profit nagyobb hányadáról volt kénytelen lemondani), így nagyobb a fizetőképes kereslet, az állam a magasabb jövedelmek alacsonyabb százalékának elvonásával is tud működni, így egy termék ára is magasabb lehet, ergo a profit is magasabb lehet rajta. Ez nyilvánvalóan egy öngerjesztő folyamat, amelynek keleten jónéhány eleme hiányzik. Kezdve az adórendszertől egészen a jövedelmi viszonyokig.

Továbbá lehet, hogy az állami szféra még ma is túl van bonyolítva, de a magánszférában jellemzően nincsenek túlbonyolítva a dolgok, annál is inkább, mert a multik az elmúlt negyed században behozták azt a fajta racionalizmust, amely a lehető legkevesebb munkával a lehető legmagasabb termelékenységet eredményezi.

konrada 2016.12.08. 13:09:44

@Sipi [CH]:
"az amerikai oktatasi rendszer fenyevekkel van a magyar elott. ugyhogy lenne mit onnan tanulni. "
Ebben te biztos vagy??
...persze a nagy számok miatt valóban sok tehetség, és koponya kerül ki onnan, de olyan szintű önszegregáció mellett, melyért már itt Európában kizárnák az országot (ti. véletlen se keveredik a hátrányos helyzetű a jobbmódúval, mert aki megteheti vagy addig költözik, míg nincs olyan körzeti gyerek, mely visszahúzná gyermekét, vagy magánsuli..., de nem is tartanak önvádórákat, mert nem a rassz mentén, hanem az életvitelnél húzzák meg a határt, ellentétben hazai megmondóembereinkkel...),

...mert egyébként egy átlagos magyar gyerek olyan tudásszínttel érkezik egy nem gazdag környék iskolájába, amivel 0 angoltudásból indulva 1 éven belül osztályelsők között lehet...

...de - persze nem csak azt lehet megtanulni az USA iskolarendszerből, hogy legyenek elítképzők - a közoktatásból is van mit: például a renitenseket el lehet vitetni - még ha 5 éves is! - rendőrrel, aztán eltiltani hetekre az iskolából.
...ha mindenképpen tanulni akarunk abból. (Tán a fémdetektoros kapukat ki lehet még hagyni...)

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 13:09:48

@magnificat:

"Szóval az a liberalizmus, hogy a nemzet gázszerelője milliárdos lett pár év alatt? És hogy egyre kevesebb ellenző média van, mert fel vannak vásárolva? Érdekes elképzeléseid vannak a liberalizmusról."

Nem, ez szimpla korrupció, ami - mint írtam - rendszerfüggetlen.

"Ha az a nagyobb kontrol, hogy mindenki ki van téve egyetlen ember véleményének"

Nem, nem az.

"Arról beszélek, hogy akkor szerinted az a liberalizmus problémája, hogy nem dobjuk azonnal a vonat alá az embereket? Mert mondjuk adott az ember, akinek adva van három-négy-öt lehetősége is, egyikkel sem élt, semmire sem vitte, az ellátórendszerre hagyva. Vagy kidobjuk őt elsőre, és az ellátórendszerre lesz hagyva. Szerinted az előző a rossz, az utóbbi a jó. Vagy ne is legyen már akkor gondolom ellátórendszer, aki hülye haljon meg, ahogy apám mondja mindig. És nyilván mindig a másik a hülye."

A liberalizmus megy a vonat alá, ez az igazi megoldás. Minek annyi haszon pár háttérhatalmista nagytőkésnek? Nem jogosultak erre. Pont.

"te magad mondtad, hogy a liberálisok hisznek az egyenlőségben"

Kivéve a vagyont, ezt is hpzzátettem.

"a vallás szóljon bele törvényileg"

A liberalizmus belszólhat, a vallás nem?

Vödör1 2016.12.08. 13:16:10

@John Doe3:
1. persze, hülyeség volt a kérdés, de mindenki tudta aki elment szavazni, hogy a migráns kvóta ellen szavaz. Ezt lehet csűrni-csavarni, de aki látta a kérdés hülyeségét de nem akart migránsokat beengedni az is így szavazott. Ezért nincs semmi köze a Pisa teszthez.

2. Ezzel egyetértek, bár én még ilyen hülye érveléssel nem találkoztam.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 13:17:43

@magnificat:

Ne csináljunk már drámát ebből a cuccból se.
Volt idő mikor minden média a kormáyn seggét nyalta, ekkor írtak kb 2003-2004-et, és akkor javaolta Medgyessy nevű miniszterelnök, hogy akinek TV kell vegyen magának.
Nos a Fidesz vett, az MSZP meg a Népszabit is eladta.

És így kb 70%-30% lett a Fidesz javára a darab számot tekintve.
De nézettségben a ballib szarok most is jóval több emberhez jutnak el.
Az ellenzéki seggnyaló RTL vezeti a nézettséget, csakúgy mint az Index a látogatottságot, hogy mást ne mondjak.
Szóval a ballib véleménydiktatúra még mindig sokkal inkább érvényesül ma is 6 év Orbán kormány után is.

De ezt a haverod is leírta:
kettosmerce.blog.hu/2016/12/02/nem_a_mucsai_prolik_hanem_a_budapesti_kavezok_ertelmisege_tartja_fenn_orban_rendszeret
Az alapállítás az, és ezt régóta tudjuk, az ország majdnem kétharmada (időpontól függően 60-65 százaléka) elégedetlen a Fidesz és a kormány tevékenységével, illetve borúlátó az ország jövője szempontjából.

Az eredmény pedig az, hogy ezek az emberek inkább alacsony végzettségűek, inkább képzetlenek, kevéssé tájékozódnak az internetről. A budapesti, magasan végzett internetolvasók pedig inkább elégedettek a kormány teljesítményével.

Terézágyú 2016.12.08. 13:22:50

@Fehér Andor:
"Én benne lennék, hogy mindenki csak akkor szavazhasson, ha pár tök egyszerű kérdésre válaszolni tud, például:

-Mi Magyarország államformája?
-Ki a köztársasági elnök?
-Hány megye van az országban?
-Soroljon fel 3 miniszterelnököt a rendszerváltás óta. Bármelyik hármat.
-Mondjon három parlamenti pártot

Csak akkor meg pont a libsik picsognának, hogy micsodadologez."

Pedig az én ismerőseim közül szinte mindegyik fityesz-szavazó kiesne így :)

Fehér Andor 2016.12.08. 13:25:07

@Terézágyú: És gondolom, hogy csak ballibsiek maradnának, mi? :DDD

Én azt mondom, csak meg kéne próbálni :)

ChemZso 2016.12.08. 13:49:54

@Sipi [CH]: Nincs így. Én egy multi magyar telephelyén dolgozom, és láttam egy pár másikat itt-ott (USA, Wales, Olaszo.). Semmivel nem hatákonyabb a munkavégzés, sőt ez egy fő által megtermelt haszon néha itt még több.

morpho 2016.12.08. 14:03:33

@Ballib cenzúrázók réme 19:
Te nem tudod a liberalizmust megalázni. Amúgy csapasd nyugodtan, néha kifejezetten szórakoztató vagy, nem úgy mint bircaman, aki baromi unalmas. A mondanivalótól most tekintsünk el, az nem lényeg.

morpho 2016.12.08. 14:06:45

@ChemZso:
A magyar GDP adatokból sajna nem ez jön le.

konrada 2016.12.08. 14:13:29

@morpho:
Te el vagy tévedve. Én a magam részéről a klasszikus liberalizmus híve vagyok, azaz nem is értek mindenben egyet birkával, ezért merészeltem leírni azt, hogy nagy tévedés azt gondolni liberalizmusnak, melyben a másik véleményezési jogát kérdőjelezik meg.
...persze valóban vannak olyan megmondó emberek, akik azt hiszik, hogy a liberalizmus egyenlő olyan PC beszéddel, melyben ők határozzák meg, ki mit mondhat ki, mit nem lehet kimondani, de ők csak azt hiszik magukról, hogy liberálisok...

...én erről speciel Voltaire-hez hasonlóan gondolom: "„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.”

...s ha valaki ezt másként gondolja - még ha biztos is benne, hogy az adott témában neki van igaza - úgy az festheti magát bármennyire is liberálisnak, a valóságban nem az...
(Tudod a liberális gondolkodásban van választás: ignorálom a másikat, vitatkozom vele, bemutatom miben tévedett, de betiltani, ...mégha a liberális eredményekről is más a véleménye, meg nem elég PC, az sok minden, de nem liberális...

konrada 2016.12.08. 14:16:08

@Terézágyú:
...és így örülnél annak, ha nem lenne liberális a választási rendszer...
...hát tényleg nehéz elvhűnek lenni...;))

boom2 2016.12.08. 14:19:06

@Fehér Andor: "-Mi Magyarország államformája?"
Erre kíváncsi vagyok én is, mert 1 párt rendszer van, 1 főnökkel, aki megmondja a tutit.
A Magyar Köztársaság pedig már csak Magyarország címen fut..

Fehér Andor 2016.12.08. 14:22:06

@boom2:

"Alaptörvény B) cikk (2) Magyarország államformája köztársaság."

Legfeljebb te nem szavazol.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 14:22:55

@morpho:

Igaz.
Csak ti tudjátok megalázni a liberalizmust, hisz olyan elképesztő kirekesztést, és kultúrkampfot véleménydiktatúrát lökettek a liberalizmus köntösébe csomagolva, hogy az elképesztő.

Amator 2016.12.08. 14:28:07

@morpho: "A magyar GDP adatokból sajna nem ez jön le".
Persze, mert nincs önálló iparunk, a beszállítók meg nyomott áron dolgoznak. Az kaszál, aki értékesíti a végterméket. Hiába gyártanak nálunk Mercedest, az értékesítésből származó bevétel a németeknél jelentkezik. Ezért érdekes az , hogy hiába vannak nagytőkéseink, tehát volna rá tőke, még sincs komoly magyar termékünk, ami meglódíthatná a GDP adatokat. Na ez a tragédia, mert amikor 800 millió osztalékot vett ki tavaly a nemzeti gázszerelő, abból látni, hogy itt mi folyik gazdaság címén. Akinek ez nem világos, felesleges itt kommentelnie.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.12.08. 14:29:10

Balog Zoltán esztergályos és teológus

Erkölcstelen dolog s_ggnyalókat és f_szszopókat alkalmazni ilyen fontos állami beosztásokba. Mert, hogy a teológia és az esztergályozás nem szakirányú végzettség az tuti.

erkolcstan.blog.hu/2013/06/09/balog_zoltan_csucs_esztergalyos_es_teologus

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 14:34:14

@ChemZso: es ki beszel hatekonysagrol..?

de komolyan.

tenyleg nem tudjatok, hogy mit jelent a "hozzaadott ertek" kifejezes?

boom2 2016.12.08. 14:34:36

@Fehér Andor: Nem azt kérdeztem minek hazudják.

zkdqts 2016.12.08. 14:37:14

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Értem, hogy alapvetően csak a provokálás a célod, de azért lehetne következetesebben is. Azt mondod legyen a kereszténységnek befolyása a törvénykezésre, ezért ne legyen abortusz, meg egyneműek házassága (mondjuk ez így nagyon PC tőled, egy sima "buzulás"-t azért megengedhettél volna magadnak). Majd azt írod, a társadalom mondja meg, hogy mi legyen, meg az állam legyen demokratikus. Tehát szerinted a magyar "társadalom" keresztény és nem akar abortuszt? Erről mikor tartottál demokratikus szavazást?
Klasszikus "ez a mondat hazugság" paradoxon.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 14:37:24

@csentecsa: es..?
a papirkutyat sem erdekli egy ervenytelen bohockodas.

tetszettek volna elegen elmenni..

de hogy a fonokot ideztem, sokan voltatok megint, csak nem elegen:-)

Amator 2016.12.08. 14:37:25

@csentecsa: Ugyan számold már otthon össze, hogy tartós fogyasztási cikkből mennyi származik az EU-ból, és mennyi az oroszoktól, aztán orientálódhatunk.

magnificat 2016.12.08. 14:38:56

@maxval bircaman BircaHang szerk:
"Minek annyi haszon pár háttérhatalmista nagytőkésnek? Nem jogosultak erre. Pont."
Említetted, hogy "Így igaz, de ez a liberalizmus alapja: én képes vagyok gazdag lenni, te nem, tehát én értékesebb ember vagyok."
Ez már megint valahogy üti az előző érvedet.

"Nincsenek alsóbbrendűek egy demokráciában, csak a liberálisok hisznek ilyesmiben, Kivéve a vagyont, ezt is hpzzátettem."
A liberálisok azt állítanák, hogy egyenlőség van vagyonilag is, nem csak emberileg? Ami persze nálad megint nincs, hisz "én képes vagyok gazdag lenni, te meg nem, akkor értékesebb ember vagyok." Esküszöm mintha a saját talpán álló Orbán Ráchelecskét hallanám.

"A liberalizmus belszólhat, a vallás nem?"
Ne keverd össze a kettőt. Nem cserekompatibilis fogalmak.

@Ballib cenzúrázók réme 19:
"Ne csináljunk már drámát ebből a cuccból se."
Nyilván ne csináljunk abból problémát hogy az én adóforintjaimból kapnak a haverok annyi olcsó és ingyen hitelt, amiből tévét és magazinokat tudnak venni. Közben a cégünk gyakorlatilag majdnem 2x annyit fizet a fizetésemért, mint amennyit én magam megkapok nettóban, úgy hogy tőlem is levonnak nem egy, nem két minimálbérnek megfelelő összeget csak úgy adóban. És emellett fizetek még rekorder áfát és hasonló nyalánkságokat. Mindezért pedig nem kapok normális egészségügyi ellátást sem, csak ha magamnak fizetem. De tényleg ne csináljunk semmi drámát ebből, nincs itt semmi probléma.

"De nézettségben a ballib szarok most is jóval több emberhez jutnak el.
Az ellenzéki seggnyaló RTL vezeti a nézettséget, csakúgy mint az Index a látogatottságot, hogy mást ne mondjak."
Mert ha feltűnt, aki némileg legalább észnél van, kerüli a megvásárolt médiaforrásokat. Amiket persze a veszteség ellenére is fenn kell tartani szintén a fizetésemből. Viszont aki nem teheti meg, vagy csak nincs olyan szinten vagy állapotban hogy felfogja hogy mit lát, az szépen nézi, és elhiszi amit mutatnak benne. Erre pedig sajnos a saját szüleim a legjobb példa.

"De ezt a haverod is leírta:"
Felejtsük már el ezt a haverozást. Nem vagyok sem nekik, sem a te komád, haverod, tesód, ismerősöd, stb.

"A fővárosban élők 35 százaléka elégedett a jelenlegi helyzettel,"
és mi a maradék 65%?
"és az átlagosnál hat százalékponttal kisebb a negatív véleményt alkotók csoportja (55%)"
Tehát több mint a fele még itt is elégedetlen.

Amit egyébként nagyon lelkesen lobogtatsz, a következő:
"Ön szerint általában véve, Magyarországon jó irányba mennek vagy rossz
irányba mennek a dolgok? Iskolai végzettség szerint (N=2000)"
Jó/Rossz/Nem tudja
8 osztálynál kevesebb: 10%/83%/7%
8 általános: 28%/61%/11%
Szakmunkás: 27%/66%/7%
Középfok: 34%/60%/6%
Felső fok: 41%/50%/9%

Ezt leegyszerűsítheted arra hogy "minél tanultabb, annál inkább úgy ítéli meg hogy jó irányba halad az ország", de 1: itt a majdnem legnagyobb a "nem tudja" százalék, és emellett is jócskán vezet a "rossz irányba halad". 2: rengeteg tanult ember már régen lelépett az országból, mielőtt egyáltalán kérdezték volna. Szerinted ha ők is benne lettek volna statisztikailag arányosan ebben a megkérdezett halmazban, a jó vagy a rossz irányt jelölték volna meg? De ismét. Te még mindig azt nevezed sikernek hogy tízből négyen nem borulátóak.

Szóval az a tipikus csúsztatás amit hozni szoktatok.

Na de itt részemről kiszálltam, megvolt az ebéd és közben visszajöttek a szerverek, szóval megyek pörgetni a GDP-t. Mert azt nem a blogon fórumozva lehet.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.12.08. 14:40:31

Hittan, napjaink politikai tantárgya

A hazánkban minden általános állami iskolában kötelezően bevezetett hittan, "vagy erkölcstan" -akárhogy is szépítenék egyesek- semmiben sem különbözik a volt szocialista-kommumista rendszer kötelező politikai tantárgyaitól.

erkolcstan.blog.hu/2014/08/04/hittan_napjaink_politikai_tantargya

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 14:45:36

@maxval bircaman BircaHang szerk: "A liberalizmus belszólhat, a vallás nem?"

az a baj, hogy oilyan szinten elszallt a feudalis programod, hogy azt hiszed, hogy jogod van masokat a jogaitol megfosztani es vonyitasz amikor nem engedik meg.

a liberalizmus nem szol bele semmibe. de a hozzad hasonloknak sem engedi a beleszolast. es az nem jogfosztas, aranyapam. az a dolgok termesztes rendje,

sas70 2016.12.08. 14:45:59

A Pisa-teszt téved. Nem 25% funkcionális analfabéta van, hanem legalább 50%, de nekünk ez így jó! Magyarország jobban teljesít! Igaz, a gázszerelők egy kicsit jobban!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 14:48:07

@zkdqts:

Nem célom a provokálás.

Mikor volt szavazás, hogy legyen liberális értékrend?

Fehér Andor 2016.12.08. 14:48:28

@boom2: Akkor remélem lesz teszt, te meg majd jól beírhatod, hogy "Magyarország államformáját nem tudom, de biztos, hogy nem köztársaság. Régen az volt, de ellopta a patásorbán."

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 14:49:06

@Sipi [CH]:

"a liberalizmus nem szol bele semmibe"

Ne viccelj. Mit csinál a liberalizmus? Ül egy sarokban és mosolyog?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 14:51:03

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Mikor volt szavazás, hogy legyen liberális értékrend?"

1990-ben. es azota is mindenkinek jo, meg a magat illiberalisnak hirdeto fidesz es lubickol a liberalizmus adta jogokban es lehetosegekben - az mas kerdes, hogy a fidesz antiliberalizmusa annyiban merul ki, hogy amit szabad jupiternek azt nem szabad a kisokornek. magyaran nekik mindent szabad jo liberalis modi szerint es antiliberalis modi szerint aki nem lep egyszerre, nem kap retest estere...

tehat viktorek bizony igen nagyon liberalisak, amikor maguknak kell valamit megengedni.. sot...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 14:51:56

@magnificat:

""Minek annyi haszon pár háttérhatalmista nagytőkésnek? Nem jogosultak erre. Pont."
Említetted, hogy "Így igaz, de ez a liberalizmus alapja: én képes vagyok gazdag lenni, te nem, tehát én értékesebb ember vagyok."
Ez már megint valahogy üti az előző érvedet."

Hol az ellentmondás?

"A liberálisok azt állítanák, hogy egyenlőség van vagyonilag is, nem csak emberileg?"

Nem, s pont ez a baj.

"Ami persze nálad megint nincs, hisz "én képes vagyok gazdag lenni, te meg nem, akkor értékesebb ember vagyok.""

Ezt nem én mondtam, vedd észre! Ezt a liberalizmusról írtam.

""A liberalizmus belszólhat, a vallás nem?"
Ne keverd össze a kettőt. Nem cserekompatibilis fogalmak."

Hol az eltérés?

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.08. 14:52:26

@maxval bircaman BircaHang szerk: igen. kb ennyi a lenyege. nem szol bele es nem hagy beleszolni. ul a sarokban es mosolyog. errol szol ugyanis a liberalizmus. semmi masrol. arroil nem tehet a liberalizmus, hogy a hozzad hasonlok jogfosztaskent elik meg azt, hogy masokat nem foszthatnak meg a jogaiktol.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 14:55:15

@Sipi [CH]:

"1990-ben"

Akkor a marxista modell leváltásáról szólt a szavazás. Ráadásul azóta a helyzet jelentősen változott.

"a magat illiberalisnak hirdeto fidesz es lubickol a liberalizmus adta jogokban es lehetosegekben"

Például?

"tehat viktorek bizony igen nagyon liberalisak, amikor maguknak kell valamit megengedni.. sot..."

Orbán most még fél lábbál liberális, valahol a populizmus és a liberál-konzervatívizmus között van most. Én csak a populista részét támogatom, vedd észre.

sas70 2016.12.08. 14:55:48

A magyar oktatási rendszer, meg már a '80-as években is szar volt. Aki valamit akart magával kezdeni, az különórákra járt, főként nyelvből és matekból, páran biológiából és kémiából. Pedig én még jó suliba is jártam és bár sose használtam, de még azért menne a másodfokú egyenlet megoldóképlete, pedig ritka fölösleges dolog volt már akkor is.
A mai viszonyok meg borzalmasak, megnéztem az egyik ismerős gyerek számtek könyvét és nagyjából a fejem fogtam, hogy hülyeségeket tanítanak fölöslegesen, hasznos dolgokat meg még véletlenül sem. Az egyetemisták meg nem tudták megmondani mikor volt a II. vh. mert ugyan a dolgozatírásra megtanulták, de másnapra már el is felejtették. Kb. ez a hasznosult tudás az iskolákban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 14:56:02

@Sipi [CH]:

De, nagyon is beleszól! Hát ki építette ki a világon a liberális modellt? Az égből hullott alá?

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 14:57:13

@boom2:

Furcsa ez az egypártrendszer, ahol több párt van és szabad választások...

John Doe3 2016.12.08. 15:01:58

@maxval bircaman BircaHang szerk: Kifogytál az érvekből? Komolyan kérdezem, mert amit mondtál, az egy állítás. Én mondhatom azt ugyanennyi erővel, hogy ez nem jön ki a liberális alapelvekből. És most hogyan tovább?

konrada 2016.12.08. 15:03:31

Hogy a fő témához viszatérjek:

A funkcionális analfabétizmusnak egyik alappillérei azok, akik életükben nem olvastak végig egyetlenegy könyvet sem - miközben akár főiskolát is elvégezték - mert a még a kötelezőt is letudták netről levett olvasónaplókkal, a tananyagot meg mások által összeállított puskákkal. (A legszebb, hogy a diplomamunkát is azzal, hogy végig másolták, és a legnagyobb teljesítményük benne az volt, hogy kicseréljék szinonimákkal a szavakat, illetve átírják a sorrendjét: de ez meg azzal járt, hogy maguk se tudták, mit írtak bele, mert csak sorokat ismerték benne, nem összefüggéseket...)

...ráadásul náluk már a filmnézésben is megdölt az a 90-es évekbeli szabály, hogy a figyelem fenntartásához minden 7. percben kell egy akció, mert az már kevés, elkapcsolják, így már ahhoz, hogy egy történetet átlássanak, a másfél órás film sem alkalmas...
...a nyomtatott sajtó meg eltűnt, így hírekből már csak a (nem kicsit manipulált lásd az index blogok, pl. Napi.hu címadási szokása) fejcímek maradtak...

...hát mik legyenek így szerencsétlenek, ha nem funkcionális analfabéták???

konrada 2016.12.08. 15:05:11

@Sipi [CH]:
Ebben egyetértünk, tényleg ez a lényege, még ha egyes magukat liberálisnak mondók ezt másképpen is gondolják...

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.08. 15:05:15

@magnificat:
"Te még mindig azt nevezed sikernek hogy tízből négyen nem borulátóak. "

Erről szó se volt.
Én azt a tézist cáfoltam a ballibek saját tanulmányával, hogy a képzetlenek azok akiket megtéveszt a média, és ezokból elégedettek a kormánnyal.
Ha van reláció, akkor tisztán látszik, pl ebből a tanulmánnyal hogy az ezzel ellentétes.
Az értelmiség elégedetebb és aki kevesebbet internetezik az elégedetlenebb (RTL hatás).

Az elégedetlenek nagy része pedig ezen túlmenően vélhetően a szocikkal még elégedetlenebb volt, (teljes joggal) hiszen ha nem így lenne, akkor ők nyernének, nem pedig a Jobbik után kullogna a ballib összefogás a harmadik helyen évek óta.

zkdqts 2016.12.08. 15:06:09

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Minden szavazás arról szól, hogy milyen értékrend legyen. Még ha az az értékrend csak annyi is, hogy "Folytatjuk."

konrada 2016.12.08. 15:06:29

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Az nem liberális modell, csak ráfogják...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 15:08:11

@konrada:

Igen, sokan ezt mondják, de ez nem igaz. Az bizony igazi, eredeti liberalizmus.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 15:11:00

@John Doe3:

A liberalizmus szerint a munka, a vállalkozókészség megérdemelt gyümölcse a gazdagság. S a gazdagság pozitívum. Ebből következik: aki gazdagabb az azért az, mert többet, jobban dolgozott, vállalkozott, azaz értékesebb tagja a társadalomban, mint mondjuk egy magamfajta proletár, aki csak kényszerből dolgozik, utál vállalkozni, s jó gazdasági ötletek csupa piacképtelen dolgon jár az esze.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 15:15:31

@zkdqts:

A Fidesz 2010 óta lassan tér le a liberális útról, ez a Fidesz történetének második jelentős változása. S lám kaptak 2014-ben 45 %-ot. Ehhez hozzáveheted a Jobbik 20 és az LMP 5 %-át, ezek is - bár másképp - elutasítják a liberális modellt. Azaz a szavazók 70 %-a a liberalizmus ellen szavazott. Ezzel szemben a liberális erők alig 26 %-ot szereztek.

Azaz a szavazás azt mutatja, a nép nem akar liberális rendet.

#szájbergyerek# 2016.12.08. 15:17:35

@Fehér Andor:
Miért lepődsz meg ezen?
Ha nem az az eredmény, amit a liberálisok szeretnének, akkor az azért van, mert a sok hülye nem rájuk, a meg nem értett zsenikre szavazott.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2016.12.08. 15:18:44

Az október 2-i népszavazás kérdése így szólt:
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ha érvényes lett volna (azaz legalább a szavazásra jogosultak 50%-a részt vesz ÉS érvényesen szavaz), akkor az eredmény kötelezte volna az Országgyűlést, hogy a győztes szavazatnak megfelelően cselekedjen. Jelen esetben ez azt jelentette volna, ha:

1. az igenek nyernek: az Unió az OGY hozzájárulása nélkül is előírhatja (azaz a Parlament KÖTELES elfogadni) nem magyar állampolgárok Mo-ra történő kötelező betelepítését

2. ha a nemek nyernek: az OGY-nak KÖTELEZŐ lett volna törvényt hozni az inkriminált Uniós cselekedet ellen.

Érvénytelen népszavazás senkit nem NEM KÖTELEZ semmire, de nem is akadályoz meg. A Parlament nyugodt szívvel dönthet úgy, hogy a szavazati arányokra való tekintettel törvénykezik (avagy épp ellenkezőleg) a témában.

A baj az, hogy maga a poszt írója a funkcionális analfabéta, vagy tudatosan rosszindulatú és hazug. Nem tudom melyik a jobb...

ChemZso 2016.12.08. 15:25:00

@Sipi [CH]: Odaírtam, hogy az egy fő által megtermelt haszon is néha nagyobb, annak azért van valami köze a hozzáadott értékhez.

zkdqts 2016.12.08. 15:37:59

@maxval bircaman BircaHang szerk:
Én sem mondtam, hogy nyert a szavazásokon a liberális értékrend, csak azt, hogy volt róla szavazás. Amikor viszont már nem szavazhatsz az értékrendről, azt én nem nevezném demokráciának. Ilyen az, ha pl. a kereszténységből vezetjük le, hogy ne legyen abortusz.

Fehér Andor 2016.12.08. 15:39:40

@#szájbergyerek#: Hát nehéz is lehet beemelni, hogy hová tűntek a 2006-ban rájuk szavazó agysebészek.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.08. 15:52:09

@zkdqts:

Támogatom, hogy jelenleg demokrácia legyen. Liberalizmusmentesen. Azaz átmeneti, kompromisszumos megoldásként elfogadom, hogy a többség leszavazhassa Isten parancsait.

2016.12.08. 15:52:36

"Te funkcionális analfabéta vagy?"
Már a kérdést sem értem...

Szarvas Norbert 2016.12.08. 16:15:14

@jobbdemokrata:

Gratulálok, a lényeget sikerült megfogni! A posztban pont ezt fejtegetem, hogy mekkora probléma ez, amit csinálsz a kommentedben például...

s 2016.12.08. 17:29:33

Jó cikk. Mondjuk az elméleted nem igazolja vissza. Amikor én ránéztem, a funkcionális analfabéták aránya nem érte el a 8%-ot. Reméljük emögött olvasóid magas színvonala húzódik meg, nem pedig a csalás egyszerű lehetősége: legurulnak a cikk aljáig és bejelölik a megfelelő választ. Ennek ellenére igazad van abban, amit állítasz. Sokan hülyeségből állnak a tévedések pártjára, bár sokkal többen lehetnek, akik saját pénzügyi érdekükből teszik ezt. Szilárd Leó örök érvényű igazsága jutott erről eszembe, amit a demokrácia tanulatlan tömegekre való kiterjesztése kapcsán említett:
"Azzal egyetértek, hogy egy fajankó szavazata éppen annyit ér, mint az enyém. De hogy kettőé kétszer annyit érjen, azt már nehezen tudom elfogadni."

s 2016.12.08. 17:34:56

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: Ide küldték gyógyulni. Jó levegő, ásványvizek, ilyesmi. Aztán nézd meg, mi lett. Szerintem folyamatosan romlik a srác állapota.

s 2016.12.08. 17:38:24

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Alapvetően itt az egész felvilágosodással van a gond." Ha nem mondod, akkor is kitaláltam volna, hogy neked ezzel gyűlt meg a bajod. Fasznak erőlteted akkor? Maradj sötét, osz't annyika.

Untermensch4 2016.12.08. 22:55:46

@Amator: @Sipi [CH]: Én szeretném elolvasni a lidl-dolgozós cikket, ha tudnád linkelni hálás lennék. Pont nemrég egy (másik lánc) boltban döbbentem rá hogy a pénztár mögé tervezett tenyérnyi pakolófelület és a pénztárosoktól elvárt gyors munka kissé ellentétben áll. Legalábbis ha nem elég gyorsan pakol minden vevő. Persze vszeg aki tervezte az átalakítást az a projekt végén megkapta a maga bónuszát, a plebs meg ölje csak egymást a boltokban...
(délelőtt elfelejtettem a komment küldésére kattintani... :( )
"A tragédia, hogy sok helyen minimálbéres emberekkel oldják meg a dolgot."
Vicces, pont egy autóipari cégnél volt ezzel kapcsolatban érdekes kontraszt. Az egyik, gyártásban dolgozó technológus (akit közvetlenül érintettek a fluktuáció miatti problémák) minden lehetséges alkalommal elmondta hogy ha csak minimálbért hajlandóak fizetni a melósoknak akkor ne csodálkozzanak ha egy marék apróval többért rögtön le is lépnek egy másik céghez.
Úgy egyébként a magyar mentalitás kapcsán az egyik probléma az amit má Móricz megfogalmazott: "Nem való nekünk a szabadság, itt mindenki úr akar lenni." Ebből a lényeges az "úr akar lenni". A multi rendszerében az előléptetés több munka és több felelősség, több pénzért. A balkáni fejben az előléptetés több pénz, a felelősséget és munkát meg ki lehet szervezni lefelé oszt' jónapot. Az esetleges konkurencia, mások akik pályázhatnának a pozícióra, kiirtandó, csírájában elfojtandó, a verseny jól hangzik de a győzelem további verseny nélkül még jobban. Némi klikkesedés, mert egyedül nehezebb leküzdeni a vélt vagy valós ellenfeleket. Lefele tapos, felfele nyal. Ezzel ugyan egy multinál csak egy üvegplafonig lehet eljutni, az üveglap alatt viszont magát elrejtve ott fortyog a balkán, öltönyben, alatta meg melósruhában. És amikor kap/érez még egy adag frusztrációt pl a melós aki már lefelé senkinek nem tudja továbbadni a taposást, akkor szabotál. Szépen csendben. A 100%check cssak 50. Kis pénz, kis foci.
A balkáni mentalitás terméke vol az is hogy bár a multi hosszú távra keres "csapattagokat", akiket már nem a külföldről jött vezető interjúztat, azokat magyarok. Akik megígérték felfelé hogy "itt ám olcsó a munkaerő". És úgy akartak hosszú távra "csapattagokat" hogy "százan jelentkeznek a helyedre úgyhogy kuss". A folyamatmérnöktől megkérdezi vki hogy kap egy juniort vagy az ő pozícióját hirdetik? Na most hogy munkaerőhiány lett, ludasmatyi a balkáni melós visszalendíti az ingát és "kit vesztek fel ha elmegyek holnap a száz másik céghez aki keres embert?" -tekintettel és mosollyal elmegy táppénzre mert szép napos hetünk lesz szeptember elején és amíg napközben iskolában van a gyerek lehet lazulni.

Untermensch4 2016.12.08. 23:29:57

@maxval bircaman BircaHang szerk: "Furcsa ez az egypártrendszer, ahol több párt van és szabad választások... "
Az "ellenzék" némi rizsért eljátssza az ellenzéket, néhány százalékkal bejutási küszöb fölött elég lenni. Egy kiszámítható és már ismert "ellenféllel" jól lehet kartellezni. Főleg ha sok közös régi ismerősnek kell ezt a színdarabot eljátszani, mondjuk volt mszmp-vezérkari arcokra gondoljunk... a jobbik meg a fideszből sejtosztódott, lehet hogy kompatibilis, "elrettentő példának/kontrasztnak" kiváló, akitől vannak még jobbra az semmiképpen sem lehet szélsőjobboldali (ez pont a "liberális" támadások miatt is célszerű).
Papíron a '80-as években volt az mszmp meg a hazafias népfront is, és szabad választások...

Amator 2016.12.09. 04:08:03

@Untermensch4: Amit leírtál azzal sajnos nem lehet vitatkozni, sok cégről el lehet mondani. Egyébként a minimálbérrel nem lenne gond, ha meg lehetne élni belőle. Sok országban meg lehet élni minimálbérből, ezért nem értették kezdetben a külföldi főnökök, hogy mi a baj, hiszen ők rendesen fizetnek. Csak akkor még nem voltak tisztában a magyar helyzettel. Egyébként ez erkölcsi kédés is lenne nálunk, mert milyen dolog az, hogy nálunk egy kezdő mérnök, aki nem igazán tud még semmit, 2-3-szor többet keres, mint aki a soron robotol, akinek még családja is van. Vagy az a vezető, akinek a minimálbéres dolgozóit kellene motiválnia, miközben ő céges kocsival jár. Nagyon nagy a kontraszt, hiányoznak a szakszervezetek, de nagyon. Hab a tortán, hogy aztán jönnek az amatőr közgazdászok, és megmagyarázzák, hogy rossz a termelékenység nálunk, ezért ne is álmodozzunk nagyobb fizetésekről. És az egyszeri ember beletörődik ebbe, mert nem érti a fogalmat, de ez csak átverés, mert leginkább a balkáni államvezetés tehet erről. Emlékezzünk rá, hogy pár éve az alacsony bérek csábító erejéről hadováltak, megnyirbálták a pótlékokat, még a Munka Törvénykönyvét is átfazonírozták, most meg meghirdetik a fizetésemelések korszakát, hátha jobb lesz. A 70-es években Szlovákiába jártunk nyugatra, aztán elhagytuk őket, most meg előállt ugyanaz a helyzet, csak lessük őket, ahogy távolodnak tőlünk, valahol szomorú ez. De nem akarom másra hárítani a felelősséget, mi tehetünk erről a helyzetről, elég csak az internetes komment kultúrát említeni.

John Doe3 2016.12.09. 08:28:40

@maxval bircaman BircaHang szerk: Ez honnan jön? Úgy értem, hol van leírva? És -- feltéve, de meg nem engedve, hogy igazad van -- mi következik abból, hogy valaki -- úgymond -- értékesebb tagja a társadalomnak? Mert -- bár lelkem mélyén valahol elfogadnám -- attól tartok, hogy az égvilágon semmi (már úgy értem, jogállamilag szabályozott módon). Ha pedig nem következik semmi, akkor az egész érvelés megdőlt.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.09. 09:43:41

@Untermensch4:

"Papíron a '80-as években volt az mszmp meg a hazafias népfront is, és szabad választások"

Ennek nézz után, ugyanis nem volt ilyen.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:11:52

@csentecsa: es ha az a velemenyem, hogy egy nephulyito baromsag volt es nem vagyok akkora vbarom, hogy a nevemn adjam az ilyen propagandaszarokhoz?

tudod, az is egy velemeny, hogy baszodjon meg orban viktor es az osszes szavazoja, aszisztaljon nekik a hoher a kamu nepszavazasukhoz.

ez is egy velemeny es jogom van ezt is kinyilvanitani, ti meg elmehgettek a picsaba, ha nem tetszik:-)
ez a maximum amit megtehettek, de semmi tobbet nem.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:22:34

@Untermensch4: parancsolj:

index.hu/gazdasag/2016/08/31/neoliberalis_munkaerohiany_berek_berkulonbsegek_miert_keresnek_tobbet_az_osztrakok/

a cikkbol tobbek kozt az is kiderul, hogy mennyire odabasz a termelekenysegnek es gazdasagnak, ha egy orbanvekkert valasztanak meg aki matolcsy-fele unorthodoxiajaval gyakorlatilag szetkurja az orszag termelekenyseget.

ugyanis a fizetesek meghatarozasanal nem egysegsugaru joska cnc esztergalyos teljesitmenyet veszik alapul elsosorban, hanem az orszaget. az meg egy habositott higfos.
es az is lesz, amig a kormanyzat azt h iszi, hogy na akkor majd o megmutatja a vilagnak, hogyan is kell a gazdasagot megeroszakolni, hogy ugy mukodjon ahogy a populista lozungokban igerik. na nem fog ugy mukodni. es amig tovabbra is szellel szemben brunyalnak lesz ilyen hugyos az orszag. mert az gondolom nyilvanvalo, hogy lefele frocskol amit ott fenn elengednek.

nagyjabol ennyi a titok.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:23:35

@maxval bircaman BircaHang szerk: de bizony, volt. olyan putyinista orbanalma valasztasok voltak, de voltak.

Untermensch4 2016.12.09. 10:28:02

@csentecsa: "A te véleményed egyébként is érvénytelen, hisz csak a felnőtt lakosság 8 milliomod részének véleménye, tehát érvénytelen mert nem éri el az 50 %-ot..Minek szövegelsz itt egyáltalán?"
Mutass jó példát...

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.09. 10:30:19

@Sipi [CH]:

Te is nézz utána, mert ilyen sose volt Kádár alatt.

Untermensch4 2016.12.09. 10:34:31

@Sipi [CH]: Kösz a cikket. Azért jó hír hogy a termelékenyebb egységsugarú jóskák nem olvadnak bele a balkánba hanem inkább elmennek európába dolgozni, a magyarok alacsony mobilitására rácáfolva. Ebből látszik hogy nem annyira a nép mentális állapota a probléma mint a kormányé.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:34:50

@maxval bircaman BircaHang szerk: mar hogy a fenebe ne lett volna?:-)

kotelezoen el is kellett menni ra es aznap alkoholtilalom volt az orszagban.

oke, lehet hogy bulgariaban nem igy volt.

www.valasztas.hu/hu/ovi/content/vf/vf9502.htm

tessek birka, tanulj egy kicsit. nem fog artani egy mely szippantras a valosagbol annyi bepallott segg szaga utan, amik allandoan eltakarjak eloled a vilagot...:-D

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:38:16

@Untermensch4: sajnos a kormany nem mas, mint a nep mentalis allapotanak kikristalyosodasa...

amikor az ultima ratio a kormany lopasaira a valasztoiktol kimerul annyiban, hogy az jo ha ok lopnak es nem a kepzeletbeli ellensegek es ezek az ostoba, balkani zsellerek ekkora mennyisegben csusznak ki a kovek alol akkor annak a nepnek mar nem sok van hatra.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:45:18

@Untermensch4: mondjuk nem csak a kormany szavazoi, az ellenzeke is meger egy miset, hogy mikent is lapatolja tele szarral a karpat-medencet az ott elo nepseg...

most ket hir jut hirtelen eszembe, ami meggyozott arrol, hogy remenytelen az egesz kupleraj. az egyik az, amikor valami egyutt - erted.. EGYUTTT!!!! - nevu minipart valamelyik vezetoje elkezdett vonyitani, hogy marpedig o kilep a partbol, ha komolyan gondoljak a part nevet es a baloldali partokkal EGYUTT indulnak.

a masik meg az lmp, ami felmerest vegzett es rajott, hogy a gyurcanyellenes gyloletkampannyal tudja megszolitani a valasztoit, ugyhogy belevagott.

igazabol ezek sem jobbak am semmivel sem az egysegsugaru fideszparastznal. azert, ha valaki faszkalap az mindegy, hogy milyen zaszlo alatt viselkedik faszkalapkent.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.09. 10:56:29

mellesleg hozzaszolva a fosodorhoz..
az index kitette a teztet, elerheto, kitoltheto.

mar az is durva, hogy 15 evesek nem fogtak fel a kerdeseket es tudtak helyesen valaszolni, de a legdurvabb az, hogy kitoltottem es utana kiirta, hogy a kitoltok atlaga 9.5 pont a 12-bol...

erre nem nagyon van mentseg. semmi masrol nem szol, mint gyakorlatilag szovegertesrol. el kell olvasni ami oda van irva es dobja magat a valasz. es felnott emberek nem kepesek ezt megtenni 100%-ban.

ezt meg hozzairhatjuk a termelekenyseget - igy a fizetest - negativan befolyasolo tenyezonek.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.09. 11:05:27

@Sipi [CH]:

Választani lehetett a HNF és az MSZMP között? Ne viccelj, semmi ilyesmi nem volt soha.

Untermensch4 2016.12.09. 11:20:50

@Amator: "nem értették kezdetben a külföldi főnökök, hogy mi a baj, hiszen ők rendesen fizetnek. Csak akkor még nem voltak tisztában a magyar helyzettel"
Egy ilyet láttam ahol a leváltott külföldi főnök úgy fúrta az újat hogy az magának építsen béralku-csapdát.És itt jön az emberi tényező érdekessége. A multi nem hülye de az egyes ember lehet, akár időnként. Pl azt mondja a nagyfőnök hogy kettő hidraulikus emelő (fedőneve béka) elég az üzembe. Amikor már több mint kétszeres alapterületre bővült, akkor is ragaszkodik hozzá hogy ez így van, nem akarja a virtuális tekintélyveszteséget hogy esetleg korábban tévedett. Az nem túl nagy ár hogy hetente a két eszköz kiskereskedelmi árának (*) megfelelő munkaidő- és ebből következően ennél nagyobb gépüzemóra-veszteség éri a céget. Ugyanennek a főnöknek magyarázta (volna) a magyar minőségbiztosítási igazgató hogy ha a melós észrevett ügyesen egy olyan hibát ami nem is az ő dolga, ezzel egy visszaküldött egész szállítmány-nyi fuvar- és kötbér-költséget mespórolt a cégnek, ha nem veszi észre akkor nem lenne több lehetőség a hiba leküzdésére (konkrétan vmi olyasmi történt hogy más okból bement a tag a raktárba és amíg várta a raktárost, a rakodáshoz előkészített egyik ládában meglátott vmit és nem megvonta a vállát hanem szólt hogy ez gyanús), akkor aranyos és motiváló lenne hogy a cégnek megspórolt fuvarköltség 5-10%-át hozzávágják a vállonveregetés nyomatékosítására. De valahol van egy dogma hogy a fizetése 25%-ánál nem kaphat több prémiumot vki mert milyenazmár... (ez a részletes indoklás volt).
"Erkölcsi kérdés..." leszámítva hogy a "kezdő mérnök vs családos melós" nem annyira erkölcsi mint szociális kérdés, ebben találkozhat a magyar és a vállalati kultúra. Erre van két, optimizmusra okot adó történetem.
Nagyfőnök kéri a gyártási részlegtől hogy a gépezet műszaki hibája miatt ott még négy ember sürgölődjön a gépkezelőn felül, amikor éppen működik a gép. Szünetre küldenek váltást de lécci-lécci várják meg azért a váltást hogy ha már éppen működik a gép, ne állítsák le. Épp ott volt amikor egyszer érkezik a váltás, négy helyett három ember. A műszakvezető néz szét kétségbeesetten hogy hátha érkezik kissé lemaradva a negyedik, mire visszafordul a nagyfőnök már feltűrt ingujjal ott sürgölődik a másik hárommal. Mivel mondta a nagyfőnök hogy a gépműködtetés nagyon fontos és úgy is viselkedett, azzal a két perc kétkezi munkával tekintélyt-elismerést-lojalitást szerzett. Ami nagyon jól jött a második sztorinál...
Amikor a multi nem volt hülye, a vevő multi sem. A határidő-csúszásokból és apróbb gyártási-minőségi hibákból kiókumlálták hogy itt vmi nem stimmel. Rendkívüli audit, megnézik ők maguknak ahogyan gyártjuk nekik az alkatrészüket. Azt mégse mondhattuk hogy "hát néha működik ez a gép, barkácsolgatunk is, de hisszük hogy tartani tudjuk a határidőket. Hisszük, mert a tudáshoz kéne vmi kiszámíthatóság... Úgyhogy mindenki felkészült a színdarabra ahol azt a látszatot kell kelteni hogy minden oké. És mivel a "nép" úgy érezte hogy a "mi"-be beletartozik a cég is, de a nagyfőnök biztosan, neki meg szívügye a sikeres előadás (szomorú de tényleg az volt, pár hónap múlva a stressz végül infarktusig jutott nála, fura hogy a melósok a céges kocsit irigylik, az elvárt fizetetlen túlmunkát és 40 év körül kezdődő infarktusokat meg nem...), ezért láthatóan lelkesen, vidám arccal vettek részt benne. A "magyar mentalitás" ebben az volt hogy valaki ellen voltak, aki a vevő lett (mármint az auditot végzők, maga a vevő cég megkapja a cuccát, mi a pénzt, nincs semmi látnivaló). Ha az a valaki aki ellen vannak, maga a cég, ott csendben pusztít a szabotázs.

Untermensch4 2016.12.09. 11:25:51

@Sipi [CH]: Amikor én töltöttem, 9,7 volt az olvasói átlag. Engem saját hülyeségem miatt csak a hőguta fenyegetne halállal. Ha futnék, de nem futok. :)

"ha valaki faszkalap az mindegy, hogy milyen zaszlo alatt viselkedik faszkalapkent"
+1

Amator 2016.12.09. 12:20:12

@Untermensch4: Eszembe jutott még egy idevaló téma. Milyen kaliberű külföldi főnökök érkeznek Magyarországra ? Először is meggyőződésem,hogy a multik a saját, ill. országuk munkanélküliségi mutatóit akarják javítani azzal, hogy külföldön ( nálunk is ) telephelyet hoznak létre. Aki saját hazájában nem kap munkát, azt küldik ide, tehát hozzánk másodvonalbeli főnökök érkeznek. Ez kb. olyan, mint eu képviselőnek lenni. A pártok is olyan embereket küldenek Brüsszelbe, akiket itthon könnyen nélkülöznek, Deutsch Tomi, Szanyi Tibi, Morvay Kriszti, soroljam ?.
Aztán ha egy ilyen multinál a magyar főnökök is hasonló kaliberűek, akkor ott már csak derékszögben, meg csak a kijelölt úton lehet közlekedni az udvaron. ( megint konkrét példa Borsodból ).
Itt aztán írgalmatlan teher hárul a csoport- és sorvezetőkre, mert valakinek azért észnél kell lennie. Egyébként meg az valahol a magyarok lenézése, ha egy multi ilyen képességű főnököt küld hozzánk, pláne ha még kitölti a szerződési idejét is. Akadnak azért pozitív példák is, egy külföldi kisfőnök annyira hülye volt, hogy továbbküldték Vietnámba, hátha ott megtalálja a helyét.

Untermensch4 2016.12.09. 21:52:22

@Amator: Elvileg a multi nem hülye, olyan embert küld ide aki alkalmas a telephely vezetésére. Lehet hogy nem a legjobb de alkalmas. Akit említettem hogy az elődje ügyesen hagyta csapdát építeni magának, az pl már kb 13 helyen volt korábban. Az volt az elképzelése hogy egyrészt minden szinten megfelelő szakemberek dolgoznak, így neki felesleges és káros lenne kézivezérléssel beleszólni a napi folyamatokba. "Felülről" viszont olyan újításokat tud bevezettetni amire igény is van, jó is lenne, de akár egy-egy részlegnek sincs kapacitása hozzá. Mielőtt kiszelektálódott elkezdett pl megoldani egy ergonómiai problémát ami hosszabb távon sorra gerincproblémákkal fenyegetett olyan munkavállalókat akik nem voltak máról holnapra pótolhatóak.
"Itt aztán írgalmatlan teher hárul a csoport- és sorvezetőkre, mert valakinek azért észnél kell lennie."
Az említett hétórás rekorderem is a csoport/sor/műszakvezetőtől kapta az ajándék óráit, a telephely vezetőjének teljes megkerülésével. De a jó hír hogy a csoport/sor/műszakvezetők azért bírják viszonylag jól ezeket a terheket mert a magyar mentalitás nem csak a balkáni hőbörgésből áll, a kreatív problémamegoldás is benne van, ráadásul csapat- és egyéni formátumban is. Volt egy konkrét eset erre is, az egyik nemzeti oligarchánk egyik telephelyén. A "fenti" hülyeség miatt (egyszerűen elfelejtettek szólni a nemrég felvett raktárosnak hogy neki kell rendelni alapanyagot, azt mondták neki hogy minden nap frissítse a leltárt, azt csinálta is...) kifogyott az alapanyag, mire megérkezett már elméletileg a gyártógépek fele állt. Gyakorlatilag mivel előtte órákig "fél órán belül megérkezhet" volt a cucc státusza, a maradékot kiosztották okosan hogy minden gép a lehető legtovább működhessen, fő az optimizmus. A beérkezett anyagot meg még elő is kellett készíteni. Meg a szállítmánnyal együtt jött a nagyfőnök aki a reggeli kávé után ha nem lett elég jó a hangulata hajlamos volt egy-két embert kirúgni (a rekordja tizenhat, a felét nem is látta, mindegy), de mivel jól összeválogatott csapat volt, alapvetően elkapta őket a harctéri stressz. A szemtanúm szerint hihetetlen volt hogy mindenki fel-alá rohangált, szinte félszavakból kommunikálva átrendezték magukat a "betárazáshoz", még a nagyfőnökre/tulajra is volt aki futtában rákiabált hogy mit csináljon (az meg felvette a ritmust, végülis a pénzéről volt szó, a gépsor egyórányi állásideje a gyár teljes havi bérköltségét tette volna ki...). És megcsinálták azt ami papíron kiszámolhatóan műszakilag lehetetlennek tűnt.

Gerilgfx 2016.12.10. 14:24:14

a magyar lakosság 95%-a funkcionális analfabéta. ez egy eléggé hasraütött számnak tűnik, de tényleg ekkora az arány, tekintve, hogy a lakosság ekkora hányada nem tud betenni egy sim kártyát a telefonba, nem tudja beállítani a TV-n a fogható csatornákat egyedül, nem bírja elképzelni, hogy miért nem indul az autó, ha egész nap égve maradtak a lámpák, nem tud egyedül kicserélni egy akkumulátort, nem tudja megkülönböztetni a felhasználói nevet a jelszótól, stb. ezt látom magam körül egész nap. nagyon durva, hogy hová jutott ez az ország.

Untermensch4 2016.12.10. 15:40:07

@Gerilgfx: Ez nem teljesen a "funkcionális analfabéta", így a tünetek alapján. Tágabb kategóriaként inkább ostobaságnak nevezném. A "funkcionális analfabéta" kényelmesebb ugyan mert "egybites", igen vagy nem, az ostobaság mértéke és jellege meg sokféle, szorítkozhat részterületekre is akár, míg egy-egy területen akár kimagaslóan bölcs is lehet az alany eközben. De megértem és egyetértek a felháborodásoddal, a probléma valós.

Behajtó70 2017.09.24. 08:24:41

Vagy tévedés vagy hazugság a fenti cikk! Mindkét eset szánalmas! Trump ugyanis azért nyert, mert a PC (ja, hogy megértsd: polkorrekt) dumával egyre több embernek van tele a hócipője! És Clinton anarchista demokratái azt nyomják erőből, ahogy itthon is a úgynevezet "ellenzék".

Funkcionális analfabéta itt lesősorban a balliberlisok közt lelhető föl, másként mivel magyaráznád, hogy a nyilvánvalóan jó döntéseket is ellenzik, lefikázzák, lezsarozzák, megkérdőjelezik?!

Szanalmas és ostoba erölködés!

Reactor 2021.03.07. 22:51:48

@Sipi [CH]: Több szempontból is irdatlan nagy baromságokat írtál. Hogy szándékosan-e, vagy tényleg ilyen mélyhülye vagy hogy ezeket mind el is hiszed, az még elemzésre vár, de hogy igazad nincs, az 100 százalék. Se kompetenciád, hogy ezt belásd.

- A "magyarbálinti" reformoknak köszönhetően züllött az oktatás olyan legalja szintre, hogy nemhogy 50%, de 2% diplomásunk sincs az országban, és annak a 2%-nak a jórésze is büfészakos semmirekellő. A tanár kezében semmi hatalom nincs már, nincs tekintélye a szakmának, nem fegyelmezhet, nem buktathat, a gyerek nem fog viselkedni se tanulni, hisz semmi retorzió nem éri, ha egyiket se teszi. A tanítási órákon zabolátlanul őrjöng a sok retardált kretén, mint az elmebetegek a zártosztályon, dolgozatíráskor teljesen üres papírt adnak be (vagy üres papírt, amin egy nagy, mutatós kérdőjel díszeleg), de buktatni egyet se lehet, át kell engedni mindet. Középiskolában dettó ugyanez van, csak ott már nem köpőcsöveznek meg almacsutkával dobálják a falakat szünetben, hanem mondjuk füvescigit színak a vécében. És akkor ezek mennek majd egyetemre "tovább tanulni", ezek kapnak diplomát...
Természetesen neked, aki a közelébe se szagolt ilyen intézménynek, ez semmit nem jelent, és különben is, a diákoknak "joga van" cirkuszt csinálni az iskolából, vagy csak simán ellógni az egészet á lá natúr. Gond majd akkor lesz, ha egy ilyen embert fogsz ki főnöködnek.

- Pont Magyar Bálint volt az, aki magoló ötösök kinevelésével akart volna lendíteni az oktatás színvonalán.

- Az oktatás liberalizálódásának hatására minden lesz a diákokból, csak épkézláb munkaerő nem. Lásd a fentebb vázolt szcenáriót. Főleg nem több hozzáadott érték és több fizetés.

- A kapitalisták nem teszik el a reálbér jórészét zsebre...ha, akkor elmondanád kérlek, a hájas seggű irodában pasziánszozó főnök mireföl viszi haza az átlagmelós bérének háromszorosát? És miért nem tudja legalább a ki nem adott szabadságok árát kifizetni, inkább páros lábbal rúgja ki a beosztottját? Az ő munkája megér másfél millás fizetést vajon? Mennyi a hozzáadott értéke a beosztottak feletti hajcsárkodásnak? Undorító, ocsmány módon mosdatod a kapitalizmust és a követőit, ők ugyan nem lesznek tisztábbak, te viszont annál mocskosabb leszel.

- Röhejes hogy ekézed a magyar munkaerő képzetlenségét, miközben lándzsát törsz amellett, hogy legyen minél liberálisabb az oktatás. Saját magadnak mondasz ellent.

- Mielőtt a zsidaj multi idejött volna és minden konkurenciát kiirtott volna, volt fejlődőképes, erős, versenyképes magyar ipar. Lehet hogy nem pont nehézipar, de volt. Pl. saját magyar játékkonzolt dobtunk piacra, lehet hogy nem volt olyan jó mint a Sega Genesis,de mondjuk az olyan ipari hulladékoknál mint a Gizmodo vagy a Virtual Boy, speciel jobb volt. Egyáltalán nem nullára termeltek a magyar gyárak, kis barátom, de gondolom majd idecitálsz egy alapjáraton 0 profitra beállított állami céget hogy a súlytalan kis igazadat bizonygasd. Nem kell messzire menned, kapásból ott a Főtáv.

- Kádár alatt aránylag jól prosperált az országunk a mostanihoz képest, hogy 5 millió földönfutónk van, és alig 1 millió keresőképes értékteremtőnk maradt, amibe még úgy-ahogy kapaszkodni tud ez a szakadék felett lógó ország. Azért "nyíg" mindenki, hogy a régi jó világ jöjjön vissza, nem passzióból, de neked, mélyhülyének ezt úgyis hiába mondom, te csak addig látsz el, hogy jajj de szuper ez a vadkapitalizmus, mert van ájfon meg Failbook.

- Éhenhalásnál a jó kis kádári hiteles krumplieves is jobb.

- Arról miért nem pofázol, hogy a mostani kormányok mekkora államadósságot csinálnak? Reálértéken speciel jóval nagyobbat, mint a csúnyarossz Kádár tette. Rájuk miért nem kummogsz ekkorákat? Tudod apafej, aki A-t mond, az mondjon B-t is.

- A Zsindex konkrétan a leghitványabb, legszánalmasabb selejtoldal az egész interneten, még a 4chan is színvonalasabb nála. Ha őket hozod fel forrásnak, az téged minősít.

- A liberalizmus indukálta "modern oktatás" itt rövidúton idiokráciát okozna. Gondolom egyből otthon éreznéd magad, ha a népesség döntő hányada még nálad is ostobább lenne..."vakok közt félszemű a király".

- Konkrétan ti vagytok leszarva több emelet magasságból, mert a kegyenceid jó ideje már a hatalomnak a közelébe se szagolhatnak. Jól is van ez így. Ti maximum felszarni tudnátok, ha lehetne. De sajna nem lehet.

- @Ballib cenzúrázók réme 19: Már Románia is lehagyott bennünket gazdaságilag, de nyilván a Fidesz által bekamuzott adatok lesznek a helytállóak. Persze aki mást mond, az Kurcsányista meg libajnaista, meg Soros fizetett ügynöke ugye.

Reactor 2021.03.07. 22:52:59

@magnificat: Ha ki lehetne rúgni a renitens diákot, és sehova nem vennék fel, egyrészt nem rántaná magával a komplett osztályközösséget, másrészt az órából 35 perc nem azzal menne el, hogy a tanár fegyelmez. Nem baj, szopjon csak mind a huszon-harminc diák amiatt a pár nyomoronc miatt aki szétbssza az órát. És akkor nem egy embert kell majd eltartanod, hanem huszat-harmincat.
És igen: aki mindenre alkalmatlan, az dögöljön. Parazitoid élősködőkre nincs szükség a társadalomban. Ez már az ősközösségben is így volt.
süti beállítások módosítása