Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

40 százalékos béremelés jön! Nézzük, mihez kellene kezdened ezzel a pénzzel!

2016. november 11. - Szarvas Norbert

vicces.jpg

Mihez kellene kezdened a pénzzel?

Persze most mindenki számol, hiszen 40% az mégiscsak majd' 1,5x-es pénzt jelent. Persze ezt nem egy év alatt, hanem 2022-ig akarja a kormány elérni. És az sem biztos, hogy sikerül ezt keresztülvinni a munkáltatókon, ha közben nem sikerül gazdaságilag fejlődni és kitermelni a többlet bérterhet.  

Azért képzeljük el, hogy januártól 40%-kal több a fizetésed. Ehhez azért nem kell olyan hatalmas képzelőerő, pláne ha azt nézzük, hogy sokaknak bármikor megvalósulhat, ha munkahelyet vált. Gyakori problémának látom, hogy az emberek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a megemelt fizetésükkel. 

Vagyis pont az a baj, hogy túl sok mindent kezdenek vele...

Képzeljük el, hogy egy átlagos 2+2-es családban vagyunk, ahol eddig volt 250.000 a havi jövedelem, januártól pedig 350.000 forint lesz. 

+100.000 forint

Ez az összeg hatalmas szabadságot tud, anyagi elégedettséget tud szolgáltatni bárkinek, aki azelőtt 250.000 forintból élt. Új kapuk nyílnak meg előtte és már többet engedhet meg magának. Szerintem érdemes átugrani az ilyenkor "szokásos" pár hónapos tiszteletkört, amikor elkényeztetjük magunkat. Mondjuk azt, hogy 3 hónapig megy a kényeztetés és a többletpénz a "kukába". 

Kell a léleksimi!

De hogyan tovább?

vicces_masolat.jpg

A pénzt véleményem szerint nem szabad azonnal elszórni, hanem tudatosan kellene bánnunk vele és rangsorolni a megoldandó feladatokat. Nagyon fontos, hogy még véletlenül se akarjunk minden pénzügyi "lyukat" és "feladatot" azonnal megoldani, mert jelentősen növekedett a fizetésünk. 

Sajnos komoly esélye van annak, hogy túlvállaljuk magunkat és a többletfizetés ellenére sem fogunk anyagilag stabilabb lábakon élni fél év múlva...

Hitel

Talán minden családban a legsürgetőbb probléma, ami komoly lelki terhet jelent. Egyszerűen le kell tisztázni, hiszen még ma is a hitelre kifizetett kamatok megspórolása a lehető legjobb befektetés (például: hitelkártya kamata 26%, míg ha ugyanazt a pénzt befektetnénk, akkor elérnénk 5-8%-ot). De nem szabad fejjel a falnak rohanni. Hiába van +100.000 forintunk, nem szabad mindent erre áldozni. Helyette érdemes a plusz bevételnek maximum a 25%-át a célra fordítani pluszba. Ez a példa szerint 25-25 ezer forintot jelent havonta, azaz évente+300.000 forint. 

Hiteltípustól függően fizethetjük be a szabadfelhasználású személyi kölcsönbe, hitelkártyába vagy akár az autó lízingbe. Ha lakscélú hitelünk van, akkor jobb stratégia lehet "megfuttatni" ezt a pénzt egy 4 éves lakás-takarékpénztárral és így máris többet tudunk elő vagy végtörleszteni.

lustasag.png

Likvid tőke

Pénzügyi tanácsadóként nekem a megtakarításokról és pénzügyi termékekről kéne elméletben beszélnem. A valóság viszont ennél sokkal bonyolultabb. Véleményem szerint a fontossági sorrendben a következő pontnak a likvid tőkének, azaz a folyószámlán/kispárnában heverő könnyen mozgatható pénznek kell lennie. Mihez kezdhesz, ha hirtelen komolyabb kiadásod jelentkezik? (Murphy kopogtat és viszi a mosógépet meg a tv-t....) Ilyenkor hiába van egy 10 éves gyermekprogramban 2M forintod, ha veszteség nélkül nem nyúlhatsz hozzá. Nagyon fontos, hogy legyen könnyen mozgosítható tartalékunk. De ezt sem szabad túlzásba vinni. Érdemes szintén 25%-ban gondolkodni a többletfizetésünkből.

Megtakarítások

Na végre! És akkor itt a következő pont, ahol már okosan és előre gondolkodva építheted fel a hátralevő életedet. Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy mi volt az elmúlt évtizeded legnagyobb anyagi hibája, akkor biztosan azt fogod mondani, hogy nem volt elég megtakarításod. 10 év múlva ugye nem akarsz ugyanebbe a hibába esni? Persze túlzásba sem szabad vinni, maradjunk a kereteink között. 25%-ból kellene megoldani a nyugdíj-gyerek-lakás-sima megtakarítás kérdésköröket. Tudom, hogy több a cél, mint a pénz, de sajnos hozott anyagból kell főznünk.

Életszínvonal

Nagyon fontos, hogy ma is érezd a plusz fizetésednek az előnyeit. Nem azt mondom, hogy mindent drasztikusan változtass meg és holnaptól mindenből a jobbat vedd meg magadnak! Szerintem az egészséges, ha 15%-ot erre a célodra fordítasz és megpróbálod fékezni tomboló vágyaidat. Ha hirtelen nagyobb fizetésemelést kapunk, akkor sajnos ezt a pontot szokták túltolni. Ilyenkor érkeznek a jobb kocsik, a drágább ruhák, a nagyobb tv-k... Ez egy nagyon veszélyes pont, amit kordában kell tartanod, máskülönben elviselhetetlen helyzetben találhatod magad:

nincsen megtakarításod, tovább kell fizetni a hiteleidet, nincsen pénz a folyószámládon, de legalább nagyobb tv-n nézel ki a fejedből este....

Szórakozás

Direkt külön vettem a szórakozást az életszínvonaltól, hiszen valójában ez a pont eseti pontok halmaza. Ide kerülhet a családi nyaralás, a mozi, az étterem és azok az élmények, amiket át szeretnél élni. Nagyon fontos, hogy ne vondd meg magadtól ezeket az örömöket. Ha többet keresel, akkor picivel többnek kell jutnia ezekre a dolgokra. Ha tudatosan odafigyelsz és 15%-ot küldesz ide, akkor nem fogsz túlzásba esni és mégis jobban érzed magad!

Hiba

Szerencsére még nem feljetettem el matekozni. szerintem már észrevetted, hogy én a pénz 105%-át költöttem el. Nincsenek ábrándjaim és remélem neked sem lesznek. 1000%, hogy a megnövekedett fizetés hatással lesz a költési szokásaidra és bizony "hozzányúlsz" az addigi fizetésed megmaradt részéhez is. Kivel ne esett volna már meg, hogy elment bulizni zsebében 10.000 forinttal, de a végére 10.500 forintot költött (vett le pénzt, kért kölcsön)? Ilyenek vagyunk, ezt nem tudjuk elnyomni magunkban. Amit tehetünk az, hogy belekalkuláljuk a számításainkba. Én is így tettem, és mivel tudom, hogy úgyis a szórakozásra fog jutni a +5%, ezért a többi pontot növeltem meg!

 

►►►►

Ha kérdésed van nyugdíjjal, gyerekprogrammal kapcsolatban, lakástakarékkal vagy cselekedni szeretnél, akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6211950501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ob.szerver 2016.11.13. 10:31:40

1. Államilag elrendelik a minimálbéremelést.
2. Havi tízezrekkel nő fejenként a munkaerő költsége, ami kigazdálkodhatatlan
3. Ha a megnövekedett adó és járulékterhet adó és járulékcsökkentéssel teljes mértékben kompenzálnák, akkor az a hivatalos és zsebbe kerülő bér arányának javulásához, a gazdaság fehéredéséhez vezetne
4. Mivel a megnövekedett terheket nem kompenzálják, a minimálbére zsebbe kapott pénze jobban fog csökkenni, mint amennyivel a hivatalos jövedelme emelkedik, tehát a minimálbéres rosszabbul jár
5. Az állami bevételek nőnek, a nép hálás a kormánynak és a csökkenő jövedelméért a cégeket hibáztatja.

2016.11.13. 10:33:49

"Persze most mindenki számol, hiszen 40% az mégiscsak majd' 1,5x-es pénzt jelent. Persze ezt nem egy év alatt, hanem 2022-ig akarja a kormány elérni. És az sem biztos, hogy sikerül ezt keresztülvinni a munkáltatókon, ha közben nem sikerül gazdaságilag fejlődni és kitermelni a többlet bérterhet. "

Nos, az a harci helyzet, hogy ha nincs megfelelő képzettségű munkaerő - mert ugye a lényegesen, majd' 4-5-szörös munkabér miatt már külföldön dolgozik -, a munkáltató kénytelen kelletlen három dolgot tehet.

Az első, hogy keletre települ át, ahol még szintén dívik a munkaerő kizsákmányolása, értsd: szarért-húgyért dolgoztatnak folyamatos műszakban.

A második, hogy megemeli a munkabért annyira, hogy versenyhelyzet álljon elő a multik között a képzettebb munkaerő átcsábításához.

A harmadik, hogy a meglévő munkaerő piaci alapot úgy korrigálja - lobbizás kormányszinten -, hogy a ma még alulképzett munkást továbbképzi, és piacképes, értsd: minőségi árut készít, illetve nem összeszerelő üzemekben gondolkodik, hanem például itthon gyártja le A-tól Z-ig a terméket.

Jelenleg szerintem a második opció a nyerő, legalábbis itt Fehérvár környékén, és nem tuti, hogy ez a jó megoldás.

Ennyi.

Brix 2016.11.13. 11:07:28

Várjuk meg azt a 40%-os béremelést, mielőtt már el is akarjuk osztani...A kormány a 2018-as választásokra készül , és megpróbál népszerű intézkedéseket hozni, egyúttal növelni az inflációt...Nagyon sok behozni való van, ami a béreket illeti... A többi V4 jól elhúzott mellettünk: erősebb bérdimanikával is nagyobb GDP-növekedést produkáltak az elmúlt években...DE, a románok és a bulgárok is felfelé zárkóztak...Az a helyzet, hogy az elmúlt 6 év mesterségesen lenyomott béreit ,nehéz lesz most egy-két év alatt visszahozni...Az évekig alacsonyan tartott munkabérek és a Matolcsy-féle gyenge forint politikája most üt vissza...Nagyon elamaradtunk, ami már ciki lett a kormányzatnak is...

1ghost 2016.11.13. 11:59:13

40%-os bérnövekedés? Reálbér? Persze, hogyne! Oszt mibű? Az elmúlt 7 év átlagos évi 1,5%-os növekedését alapul véve, ennek annyi a realitása, mint hogy dinoszauruszt látunk a Hortobágyon.

Ha a fidesz marad, akkor ez majd talán 2050-ben elérhető. Talán.

Roadster68 2016.11.13. 12:24:37

Most az komoly, hogy van aki megeszi a 40%-os bérnövekedést?
MIBŐL?

Sir Galahad 2016.11.13. 12:46:19

Bárki lesz kormányon, ez lehetetlen. Némi növekedés nyilván lesz, de nem 40 százalék. És ezen belül komolyabb növekedés csak akkor lesz, ha ezt adminisztratív eszközökkel ki is kényszeríti és ellenőrzi az állam, mert ha csak mondjuk adó- és járulékcsökkentés lesz abban a reményben, hogy hátha majd abból cseppen valami a dolgozóknak is, most szólok, hogy nem: a munkáltatók fognak jól járni.

Untermensch4 2016.11.13. 12:50:28

@Roadster68: A rendőrök, katonák, tűzoltók béremelését is meg tudták etetni mindenkivel. Szóban.

erkölcsi hulla 2016.11.13. 13:06:16

Megoldás: leszarni, kimenni külföldre. Majd minden esetben műkszik.

lüke 2016.11.13. 13:50:54

Hmmm s 60% áremelkedés
Honnan adnak bért,ha GDP nem gyarapszik?

na4 2016.11.13. 14:10:56

Választási gag. Ez már nem állítja meg az elvándorlást. A vonat, és a XXI.sz. elment Magyarország mellett. Csá.

bontottcsirke 2016.11.13. 14:21:45

@Untermensch4: A rendőrök minden kormánynál kaptak pénzt, nem is keveset. A tanárok lettek még egy kicsit megfizetve, mondjuk nem halnak éhen.

bontottcsirke 2016.11.13. 14:24:12

A 40% simán kigazdálokdható, ha már csak a lopás mértékét nézem simán belefér. A kérdés az, hogy megteszik-e, de meg kell, mert nincs épkézláb munkaerő. És nem csak villanyszerelőre gondolok, hanem egyáltalán.

Magánszinten is. Egy tipikus főnök Porsche Cayennek hozza a százezer forintos fizetést vagy kétévente autót cserél. A magyar vállakozó köszöni, jól van, tele vannak pénzzel. Amelyik nem nem, az valamit nagyon rosszul csinál.

n3spr3ss0 2016.11.13. 15:23:15

@bontottcsirke: Te nagyon hülye vagy,arról dumálsz amiről gőzöd sincs. Gyere cseréljünk pár hónapra,meglátjuk milyen okos vagy,és mekkora Cayennel fogsz járni.

n3spr3ss0 2016.11.13. 15:25:13

@ob.szerver: Az első normális hozzászólás,az első aki jól látja a helyzetet. A sok hülye azt hiszi a kormány emeli a fizetéseket,pedig a vállalkozót terhel minden.

erol 2016.11.13. 15:32:37

" Gyakori problémának látom, hogy az emberek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a megemelt fizetésükkel. "
Anyád
A gyakori probléma inkább az, hogy egyáltalán nem emelnek fizetést.

DarrellEReviS24 2016.11.13. 15:55:06

Nagy grat a cikkhez,valszeg te meseországban vagy más hasonló helyen èlhetsz ha ilyen vízióid vannak...

Untermensch4 2016.11.13. 16:11:06

@bontottcsirke: Íme a példa a megetetésre. A "talpas" rendőröknek a nettója csökkent nagyobb alapfizetés mellett, a pótlékok variálásával. Tálalva viszont "emelték a rendőrök fizetését" lett. És sokan meg is ették. A parancsnoki láncban feljebb lévőknek emelkedett a nettója is persze, hiszen ők adják parancsba hogy kuss és nyomás csekket osztogatni.

Untermensch4 2016.11.13. 16:13:42

@n3spr3ss0: Addig amíg a "munkáltató által fizetendő" adókra és járulékokra az okos szavazópolgár azt mondja hogy annak az ő béréhez semi köze mert "azt a cég fizeti" (bizonyára a semmből, hiszen ugye a "semmi köze" az azt jelenti hogy nem a bérköltség része...), addig nehéz lesz számolgatni, akármit.

bontottcsirke 2016.11.13. 16:21:36

@n3spr3ss0: Majd mindjárt elsírom magam. Ha nem megy a vállalkozás miért nem pincérkedsz ausztriában? És akkor nem kéne itt hülyeségeket tolni.

bontottcsirke 2016.11.13. 16:22:37

@Untermensch4: Nagyon talpasnak kell hozzá lenni. Mondjuk olyannak, aki esetleg most kezdi a szakmát.

Untermensch4 2016.11.13. 17:47:18

@bontottcsirke: Tálalva viszont "emelték a rendőrök fizetését" lett. Az összesét és most. Nem pedig "többnyire" és "néhány év alatt".
Mellesleg ha egy akármilyen szakterületen kezdőként dolgozol mondjuk egy éve, azt mondják hogy emelték a fizetésedet és csökkent a nettód (meg a bruttód is) akkor arra mit mondasz? Azt hogy "most kezdtem a szakmát", köszönöm az emelést?

Nzoltan 2016.11.13. 18:10:00

A vállalkozóknak és a kkv-knak volt jó tíz évük, amikor nem kellett fizetést emelni. Ezek az ajándék aranyévek láthatóan elmúlnak. Ez van.

Visceroid 2016.11.13. 18:31:36

Mondjuk imádom, hogy egy olyan országban, ahol Orbán Viktor a diktátor még egyesek neki állnak százalékokat elemezni. Nincs százalék! Illetve ha van, akkor az Orbáné és a haverjaié. Minden az övék. Pont.

Gerardus A. Lodewijk 2016.11.13. 18:41:02

A 40%-os béremelés ugyanekkora inflációt okoz, kivéve ha
a) a munkatermelékenység ugyanannyi időn át ugyanígy növekedik, vagy
b) minden munkáltató számára jogszabály írja elő az árbevétel és a bérköltség arányát.

Az a) változat nem tűnik túl valószínűnek, a b) pedig kizárólag szigorú tervgazdaságban képzelhető el.

HaCS 2016.11.13. 19:49:42

Aztán az egymillió munkahely 2020-ig (10 év alatt) rémlik-e még egyáltalán valakinek? Ezek a hangzatos szólamok csak a mának szólnak. Ki a fene fog erre emlékezni 2022-ben?

d4n13l 2016.11.13. 21:33:18

@HaCS:

meg is lett az egymillio uj munkahely: kulfoldon + kozmunka (hahaha). Amugy persze, hogy valasztasi gagrol van szo, mostantol kezdve elkezdenek kedvesek es aranyosak lenni, csak semmi megszoritas vagy ami faj a tomegnek, hisz a memoria 2-3 evente automatikusan torlodik.

Hihetetlen, bmeg, hihetetlen, hogy ezt ujra es ujra el lehet adni. Az emberek hulyek. Ezt kijelenthetjuk.

BNati 2016.11.28. 17:12:02

Nehéz okosan bánni a pénzzel, főleg ha nincs belőle annyi, mint amennyit szeretnénk. Bár én úgy vagyok vele, hogy az embernek arra van pénze és ideje amire akar. Nálam az otthon az első. Szinte mindig van mit rajta csinosítani. Találtam egy oldalt, ahol nagyon hasznos dolgok vannak! Érdemes megnézni!!! lakberinfo.hu/belsoepiteszet/burkolatok/2016-11-04-3d-burkolat-egy-csipetnyi-muveszi-hangulat-a-terben/

Reactor 2021.03.08. 01:38:33

@n3spr3ss0: A kormánynak hatalmában áll emelni a fizetéseket. Mégse teszi. Jogosan szidják hát.
süti beállítások módosítása