Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A BREXIT bizonyítja, hogy Európa két részre szakadt: van a múlt és van a jövő

2016. június 26. - Szarvas Norbert

breaxit55.jpgAzért a maga perverzitásában szerintem nagyon izgalmas és történelmi időszaknak lehetünk tanúi. Az elmúlt években folyamatosan kénytelenek vagyunk olyan eseményeket átélni, amiről biztosan tudhatjuk, hogy akár már az unokáink történelemkönyvében benne lesz. Most itt a hangzatos nevű BREXIT, ami azon kivül, hogy az angolok lassan a saját fővárosukat is elvesztik példaértékű lehet több szempontból és elindíthat vagy megakadályozhatja a lavinát. Az európai politika folyamatosan "játszik" az EU in or out témakörrel kénye kedve szerint. A BREXIT után jön a HUXIT és a TöbbXIT? Vagy ez a megosztottság és politikai harakiri (lásd: Cameron) végre megváltoztat mindent? 

A legjobb verzió, ha mindenki megretten az eseményektől, a brittek újra szavaznak, megszavazzák az EU-t, az EU intő jelként fogja fel és hajlandó változtatni. Talán a BREXIT lökheti az EU-t a politikai stabilitás irányába?

Sok sebből vérzik a BREXIT, emiatt én nem igazán tudom komolyan venni.

  • a skótok és az észak-írek lelépnek, ha ez így marad
  • London is függetlenedni akar, ha így marad
  • jogilag szinte lehetetlen megoldás, mivel vannak itt 7 éves költség tervezetek és támogatási periódusok
  • a legjobban az EU ellen szavazók lepődtek meg, hogy nyertek- ők sem gondolták komolyan
  • az angol gazdaság hatalmas mélyrepülésbe kezdett

Ez a BREXIT arra volt jó, hogy felkavarja az állóvizet, a Soros György félék jól megszedjék magukat (de most őszintén... ennek az embernek minek kell még pénz? 85 évesen lehet lekéne szakadni az emberiség csöcséről?), és az EU megkapja azt a pofont, ami még a vége előtti utolsó figyelmeztetésként szolgálhat.

Ugyanis az EU egy nagyon fontos és jó kezdeményezés volt. Még ma is az. Viszont az egyéni politikai ambíziók egyszerűen felőrölték gazdasági erejét a szervezetnek. Nem szabad elfelejteni, hogy az igazi gazdasági nagyhatalmak mind nagyobbak, mint az EU (pláne külön-külön Franciaország vagy Anglia). Gondolok itt az oroszokra, kínaiakra vagy az amerikaiakra... És ők nem fognék szétesni. Egységes egészként tudnak funkcionálni, míg az EU széttagolt és ezer fele húz. Ennek a demokratikusan feketelyuknak köszönhető, hogy az EU a világ legnehezebben "mozgó" szerevezete, amelyik mire megmozdul, addigra a többi nagyhatalom már hatszor megkerülte a földet...

Nagyon leegyszerűsítve a pénzről szól a BREXIT.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a fiatalok az EU mellett, az idősebbek inkább ellene szavaztak. Mondhatni két világrend ütközött egymással, és balszerencsénkre a múlt nagyobb számban képviselteti magát. Nagyon fontos megértenünk, hogy egy mai huszonéves urbanizációs fiatalnak teljesen mást jelent a német vagy a francia ember, mint az idősebbeknek. A fiatalokban nincsenek meg azok a fenntartások. Ugyanis az országok közötti szabad átjárás és európai "szellem" jegyében szocializálódtak. Amit többek között a közösségi média felerősített, hiszen bármelyik percben tudunk beszélgetni a német, holland vagy akár magyar ismerőssel. 

Az idősebbek, akik átéltek már háborúkat is, persze, hogy teljesen másképpen látják a világot és ez alapján szavaznak. Számukra nem feltétlenül jelentene érvágást a függetlenedés és elszakadás. Ők ebben hisznek és kész. Viszont a mostani döntés igazi következményeit sajnos nem a mostani 55+-os angolok fogják megélni, hanem a mai 20-30 évesek. Tehát olyanról folyik a szavazás, aminek az árát mások fizetik meg.

kepernyofoto_2016-06-26_10_57_27.png

kepernyofoto_2016-06-26_10_59_41.png

(képek: index)

Most komolyabb fejtegetéseket elkerülve azért lássuk be, hogy Anglia az egyik legfongtosabb migrációs célország, ahova fél Kelet-Európa kijár dolgozni. Egyrészt persze, hogy el akarják vágni ezt az opciót és visszanyerni saját döntési jogaikat. Másrészről pedig Anglia egy elögeredő nemzet, amit jelen pillanatban pont a gazdasági migránsok tartanak lélegeztetőgépen. Ma Londonban már "alig" találsz angol angolt. Helyette harmadgenerációs Abdul-ok rohangálnak az utcákon.  Valószínűleg ezt (is) megunhatták a vidéki angolok. 

Ha engem kérdezel, akkor ez a BREXIT megideologizálása, amivel a kevésbé tudatos szavazók szájába lehetett adni a BREXIT gombot. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy Anglia gazdasági nagyhatalomként nagyobb önrendelkezési jogot akar, hogy megköthesse a saját kereskedelmi szerződéseit. Ráadásul elzárja az EU befizetéseknek a csapját, amiből számukra több értelemben sem jön vissza semmi. Egyrészt elhanyagolható az EU irányába számított export, másrészt az EU támogtások sem ide érkeznek feltétlenül, hanem az elmaradottabb országokba.

Például Magyarországra. Mert a magyar gazdaság csak az EU támogatásoknak köszönhetően képes életjelet mutatni. Ha elzárul a pénzcsap, akkor Magyarországon megint egy komoly válság köszönt be, amibe nem fér már bele a stadionépítgetési hullám...Orbán ezért hatalmas játékos, mert úgy hangol az EU ellen, hogy pontosan tudja:

Az EU nélkül nem lenne eredmény. Vagy pedig teljesen le kéne feküdni az oroszoknak és kínának (ha még nem történt meg), amivel pont az önrendelkezési jogunkat veszítenénk el. Mert kétségünk ne legyen, hogy az EU még mindig többet enged, mint amennyit az oroszok engednének nekünk...

 

Nyomj egy like-ot, ha tetszett a cikk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr848844046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.26. 11:26:52

"a skótok és az észak-írek lelépnek"

Az észak-írek biztosan nem.

"London is függetlenedni akar, ha így marad"

Ökörség.

Frank August 2016.06.26. 12:04:27

A BREXIT cirkusz csak egy resze egy meg nagyobb tervnek.
EU-USA szabadkereskedelmi megallapodas letrejottet szolgaljak ezek az esemenyek:
2008 gazdasagi valsag
Orosz szankciok
menekult aradat europaba iranyitasa
Terror cselekmenyek
Brexit
Es meg azok a dolgok amik nem nyilvanosak.
400 gazdag ember,brexit szavazas utan penteken 127milliard $ vesztett.
Ha letre jon a megallapodas ,a 400 gazdag ember kezeben lesz az egesz EU.
Manipulacio az egesz.

2016.06.26. 14:53:38

Oroszország mint gazdasági hatalom? Na ne mar...

2016.06.26. 14:54:47

Soros pedig veszithetett is volna ha nem lepnek ki. Fogadott es nyert. Az irigykedes persze regi magyar szokás...

csiri bá 2016.06.26. 15:12:01

"Egyrészt elhanyagolható az EU irányába számított export, másrészt az EU támogtások sem ide érkeznek feltétlenül, hanem az elmaradottabb országokba."
Nem igaz:
2014-ben 11,3 mrd-t fizettek be a közösbe és 6,9-et kaptak vissza eu-s támogatások formájában...
Az "elhanyagolható" export pedig:
A britek exportjának kb 50%-a EU-s országokba megy és importjuk kb 50%-a is EU-s országokból származik:

"Non-EU Exports for April 2016 were £13.0 billion.
EU Exports for April 2016 were £12.0 billion.
Non-EU Imports for April 2016 were £21.9 billion.
EU Imports for April 2016 were £19.1 billion
The proportion of total exports to the EU was 48 per cent in April 2016. Over the past 18 months, this has ranged from 38 per cent to 48 per cent. The proportion of total imports from the EU was 47 per cent in April 2016. Over the same period, this has ranged between 47 per cent and 55 per cent."

"az EU támogtások sem ide érkeznek feltétlenül, hanem az elmaradottabb országokba."

lásd fent: 6,9 mrd-t kaptak EU támogatást.
Ha füllentesz, legalább úgy, hogy ne kapjanak rajta...

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2016.06.26. 15:36:59

"az igazi gazdasági nagyhatalmak mind nagyobbak, mint az EU (pláne külön-külön Franciaország vagy Anglia). Gondolok itt az oroszokra, kínaiakra vagy az amerikaiakra..."

Az oroszokra ne gondolj.
Az amerikaiak és a kínaiak valóban nagyjából egy szinten vannak az EU-val, az orosz GDP viszont sokkal-sokkal ez alatt a szint alatt van.
Csak Németország egyedül nagyobb GDP-t termel, mint Oroszország.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

bringás bosszantó 2016.06.26. 16:05:47

Igen, valóban a legrosszabb verzió az újraszavazás.
Sikerülne a nyugaton valóban bevált népszavazás intézményét egy orbánista szintű pártjelvénnyé silányítani, ahogy azt a fideSSférgek pl. a kokárdával is tették.
Végigondoltad (már ha van mivel), hogy mivé válik a szavazás intézménye, ha a nem tetsző verziót újrahúzzuk, és addig szavaztatunk amíg megfelel?

lol7 2016.06.26. 16:44:21

"de most őszintén... ennek az embernek minek kell még pénz? 85 évesen lehet lekéne szakadni az emberiség csöcséről?"

És Orsós Viktornak? Vagy Lázár-Rogn-Habony-Szíjjártónak? Soros legalább a saját pénzével játszik, ezek a hazaárulók meg a miénkkel.

lol7 2016.06.26. 16:46:36

"Ugyanis az EU egy nagyon fontos és jó kezdeményezés volt. Még ma is az. Viszont az egyéni politikai ambíziók egyszerűen felőrölték gazdasági erejét a szervezetnek."

Ugyanolyan mutyi megy ott is mint nálunk (csak kisebb méretben). Ha az nem tetszik, a saját hazád szétlopása az meg miért igen?

midnight coder 2016.06.26. 16:49:20

@csiri bá: Azt őszintén szólva nem hiszem, hogy a britek az eddig az EU irányába küldött termékeiket ezután nem tudják elszórni a világpiacon. Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy az EU semmi olyat nem tud produkálni, amit máshonnan ne tudnának beszerezni.

A briteknek hosszú távon mindenképp igazuk van: leszálltak a süllyedő hajóról.

lol7 2016.06.26. 16:51:44

"Helyette harmadgenerációs Abdul-ok rohangálnak az utcákon. Valószínűleg ezt (is) megunhatták a vidéki angolok."

Nem hinném, a terroristákat már az EU előtt is a keblükre ölelték, csak a keresztény értékrendű, dolgos, nem robbantgató magyarokkal, lengyelekkel van bajuk. Mert képesek dolgozni robbantgatás helyett, felháborító!

Ad Dio 2016.06.26. 16:52:14

"Egyrészt elhanyagolható az EU irányába számított export, "

A teljes exportjuk több mint 60%-a a EU-ba irányul.

Ad Dio 2016.06.26. 16:54:21

@bringás bosszantó:

Ezt már egyszer végignéztük az Írek esetében.

lol7 2016.06.26. 16:56:15

"Ráadásul elzárja az EU befizetéseknek a csapját, amiből számukra több értelemben sem jön vissza semmi."

Ez se igaz, többet kapnak vissza mint mi, mert anno kisírták maguknak. Pofátlan egy gecik ezek az angolok, a seggüket is kinyalták, és még az se volt nekik elég jó. Hát akkor fulladjanak bele a saját szarjukba, szétlopható gyarmataik már nincsenek, másuk meg mi van? Van 1-2 légitársaság meg fegyvergyártó, de ennyi, nincs híres brit autó (ami volt az is már német kézben), a birkákat már hiába basszák ki legelni a domboldalra, a kínai dömpinggel úgyis versenyképtelen. Hungarisztán 2, csak magasabbról kezdik a zuhanást, és még nem értek le mellénk. Amúgy se Anglia ez már, hanem Brit Kalifátus.

midnight coder 2016.06.26. 17:01:06

"Vagy pedig teljesen le kéne feküdni az oroszoknak és kínának (ha még nem történt meg), amivel pont az önrendelkezési jogunkat veszítenénk el. Mert kétségünk ne legyen, hogy az EU még mindig többet enged, mint amennyit az oroszok engednének nekünk..."

Mit is nem engednek meg az oroszok bármelyik velük szövetséges országnak ?

lol7 2016.06.26. 17:01:29

"az EU támogtások sem ide érkeznek feltétlenül, hanem az elmaradottabb országokba"

Akkor miért vona már most vissza a David Farage hogy a megspórolt milliókat kórházra költsék? Csak nem azért mert tudja hogy nem lesz megspórolva semmi?

A nettó befizető státusz is tök hülyeség, 1. csomó pénzt kisírtak maguknak, több jár nekik vissza mint nekünk, hiába vagyunk csóróbbak, 2. piacot vettek a befizetéseiken, azt hogy Közért helyett TESCO legyen minden sarkon, Győri Keksz helyett Danone (oké, ez francia, de ők is ezt vették meg apróért). Közben a magyar ipar, de inkább a mezőgazdaság meg mélyálomba szenderült, mert az importdömping miatt már nem éri meg kibaszni se a tehenet a legelőre.

lol7 2016.06.26. 17:03:03

@midnight coder: Pl. szabadságot? 56 rémlik valahonnan? Végülis csak a legfőbb nemzeti ünnepünk. Legalábbis nekünk. A viktor & putyinhívőknek meg a Nagy Októberi Szocialista Forradalom.

midnight coder 2016.06.26. 17:04:37

@lol7: "Van 1-2 légitársaság meg fegyvergyártó, de ennyi, nincs híres brit autó (ami volt az is már német kézben), a birkákat már hiába basszák ki legelni a domboldalra, a kínai dömpinggel úgyis versenyképtelen. "

Ez nagyjából az egész európai gazdaságra elmondható. Az autóipar nagyrészt belső piacra termel, azaz ha az EU elad egy Suzukit vagy egy Fordot, azt saját magának adja el. Ugyanez igaz a mezőgazdaságra, építőiparra. Minden mást pedig a kicsi kínaiak szállítanak, vagy az indiaiak szolgáltatnak.

midnight coder 2016.06.26. 17:07:33

@lol7: Ja. Ahogy Hofi mondta anno: A távolágot, mint üveggolyòt, megkapod! Figyeled, elvtárskám? Pénzről szò nincs! Távolságot kapsz, úgy egy fél karnyit, meg két üveg golyòt ide, aztán mehetsz ... Na, ugyanez van a szabadsággal is. Itt van két kiló szabadság, ez a tied, jogodban áll az utcán aludni és kukázni, mert itt szabadság van és demokrácia.

csiri bá 2016.06.26. 17:23:07

@midnight coder: nem az a kérdés, hol tudják elszórni, hanem hogy az mennyibe lesz nekik... nem mindegy, hogy áttolják a csatornán és annyi, vagy áthajózzák a fél világon mondjuk Ázsiába vagy Ausztráliába. A másik, hogy lesz-e rá egyáltalán felvevő piac, harmadrészt a kkv-ik exportjának magasan nagy része az unióban landol, ha ez megszűnik, illetve emelkednek a költségek, mennek a levesbe. A honda, nissan toyota angliai gyárai szinte kizárólag Európába gyártanak... vagy árat emelnek, vagy bezárnak, termelést csökkentenek, áttelepülnek, ha nem férnek többé hozzá az EU-s piachoz mint eddig... nem véletlen van ott a barna sportcsík a brüsszeli vízfejek meg brit vízfejek alsónacijában...
Ha a britek csak ugyanolyan feltételekkel férnek majd az EU-s piachoz, mint bárki más külső ország, gazdaságilag szívás nekik.
Ha meg olyan feltételekkel, mint mondjuk a norvégok, hogy korlátlanul, mint eddig is, akkor meg cserébe marad például a munkaerő szabad áramlása is és a megkülönböztetés tiltása is hazai és külföldi melós között, ahogy a norvégok esetében is,, amivel meg a leave-ek kampányoltak...
Minden attól függ, a brüsszeli vízfej mit tárgyal le a britekkel, ha buksit simogatnak és mehetnek, de a piachoz továbbra is kötöttség nélkül hozzáférhetnek, akkor EU is megy a levesbe hamarosan, ha úgymond példát statuálnak és a britek ugyanazokat a feltételeket kapják, mint bárki más külsős és gazdaságilag szívnak egy ordasat, az meg intés lesz a többi távozni akarónak, hogy lehet menni, de az sokba lesz... azaz most dőlhet el, hogy marad-e az EU vagy megy a kukába...
harmadik verzió, hogy a britek addig csűrik csavarják a dolgot, míg maradnak, mivel ugye a szavazás vélemény nyilvánító volt, nem kötelező érvényű, így ha a parlament nem bólint rá, nem lép érvénybe... persze akkor meg a Kanálison túl lesz komoly politikai hacacáré, de az már legyen az ő bajuk... :)

patkányarcúáginéni 2016.06.26. 17:40:16

Hülyeségeket írsz, kár is foglalkozni veled.

(Ja, és NEM nyomok lájkot!)

midnight coder 2016.06.26. 17:41:13

@csiri bá: A magas hozzáadott értéket tartalmazó áruk esetén a szállítási költség nem olyan vészesen magas tényező. És ne felejtsd el, hogy a britek azért nem csak eladtak, de vásároltak is. Az EU-s export egy része is mehet a levesbe, ami az EU-nak fáj, a brit cégeknek viszont lehetőség.

Arról nem is szólva, hogy jobban járnak egy gyors elszakadással, mint egy hosszú távú építkezéssel egy süllyedő hajóra. Olyan forgatókönyv szerintem nemigen van, ami alapján az EU-ban mondjuk 20 év múlva nem lesz az élet sokkal-sokkal szarabb mint ma. Ami azt is jelenti, hogy aki az EU-s piacokra épít, az bizony kiszámíthatóan megszívja.

Péter 2 2016.06.26. 17:53:08

@midnight coder: Csak úgy, en passant: ez a kulturális miniszterük szellemi színvonala: www.businessinsider.com/russian-minister-says-netflix-is-a-us-global-mind-control-plot-2016-6

Van még kérdésed?

lol7 2016.06.26. 18:12:27

@midnight coder: Te alapból vagy ennyire hülye, vagy szívál valamit? Leginkább egy elvtársi narancskomcsi feiSSfaszt, gondolom.

lol7 2016.06.26. 18:12:59

@lol7: feiSSfaszt >> fideSSfaszt

lol7 2016.06.26. 18:15:36

@midnight coder: "a brit cégeknek viszont lehetőség." - Igen, a csőd egy nagyon kiváló lehetőség nekik. A britek nélkül csak 1el kevesebb ingyenélő lesz itt. Persze nemcsak a befizetéseik távoznak, hanem az árucikkeik is, amit majd jól helyettesít a német / francia konkurrencia.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.06.26. 18:24:10

Nem kell "sorosozni". Nagyjából 50-50% esély volt a bennmaradásra és a kilépésre is, ~ 52 - 48-ra a kilépésre szavazók győztek. De ugyanilyen eséllyel történhetett volna ennek fordítottja is.

Soros a szavazás napja előtt megtette a tétjeit. Ha a bennmaradáspártiak győztek volna, a tőzsdék és a font szárnyalnak, Gyuri bá' pedig vesztett volna. Előre nem lehetett látni a végkimenetelt. Kockáztatott ( volt miből), és nyert. Ennyi.

Péter 2 2016.06.26. 18:48:13

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Valószínűleg van jó pár olyan biznisze, ami meg akkor fial, ha bennmaradnak. Nyilván nem tett semmi mást, mint bebiztosította az ellenkezőjét is, hogy akkor más ágon visszanyerjen belőle. Teljesen ésszerű lépés, ha az embernek van miből, ugyanebből a célból szokott az embert biztosítást is kötni.

Bafana 2016.06.26. 19:12:05

Demokratának tartja magát az, aki egy népszavazás eredményét nem fogadja el? Addig kell szavaztatni a népet, amíg egy "demokratának" megfelelő eredmény nem jön ki?
Perverz ez, nem demokrata! Olyan zsiráf mentalitás.

Péter 2 2016.06.26. 19:14:30

@Bafana: Zsiráf? Hosszú nyak kell hozzá? Vagy mi?

Szelid sunmalac 2016.06.26. 20:07:30

@midnight coder: Azt a budos....te mindig is egy faszfej voltal, ez nem meglepetes, de hogy mocskosabb rohadek hazaarulo oroszberenc vagy,mint a birka, nekem uj. Pedig jarunk ide egy ideje....

Szelid sunmalac 2016.06.26. 20:17:46

Egebkent meg a Brexit nem azt mutatja hogy ketteszakadt az EU vagy a Britek. Egyetlen dolgot mutat: az angol atlag szavazo kb fele pontosan annyira egyeszeru hulye fasz, mint Magyarorszagon. Lasd a kepzetlen gyari munkasok, lakotelepi idiotak, megvezetheto idosek, szellemifogyatekos szelsojobbosok. Nem kell ezt tulragozni. Ezeket is ugyanugy megetettek, mint nalunk a csocseleket a menekultekkel, meg gonosz EU-val meg tokom tudja mivel. Amit nem kepes/akar vegigigondolni az atlag szavazo, azt nyomatjak neki, mert konnyu gyozelem. Sajnos neha bejon.

MEDVE1978 2016.06.26. 20:38:04

Fel kellene fogni, hogy ez a globalizációs folyamat veszteseinek és győzteseinek összecsapása. A folyamat győztesei a londoniak, a skótok és észak-írek (mert nekik jobb volt a status quo), a fiatalok és képzettebbek, mert nekik nyitottabb a világ és több a lehetőség. A folyamat vesztesei a vidéki angolok, a képzetelenek és az idősek. Az angol állami nyugdíj elég szar az ottani életviszonyokhoz, a képzetlenek pedig azzal szembesülnek, hogy a tradicionális munkahelyek (bányászat, ipar) megszűntek, az alacsony fizetésű munkákat pedig bevándorlók látják el helyettük. Az egészet persze leöntötték nekik, a brit név megint szép lesz típusú nosztalgiával, ők meg megvették. De ez még nem lett volna elég. Farage és Boris Johnson maximumra tolta a hazudozást is össze-vissza, teljesen elszakadt a realitástól és meglovagolva az elitellenes hullámot, a tömegek frusztrációját. Gondolom Magyarországról mi ezt kevésbé értjük (bár Trianon és a történelmi Magyarország miatt akár érthetjük is), de úgy tűnik, hogy itt a briteket egyszerűen meggyőzték azzal, hogy 50 éve itt birodalom volt, 100 éve világbirodalom, ez visszatérhet és csak az EU az akadály. Szegény hülyék meg el is hitték.
Most meg aztán pislognak, hogy vazze, leesett a font. Ma vagy tegnap láttam egy vitát a BBC-n, a kilépéspárti "elemző" kétségbeesve próbálta vázolni, hogy itt hamarosan Nagy-Britannia részére jöhetnek a végtelenül profitábilis kereskedelmi szerződések. A másik 3 vitapartner nem nagyon vette komolyan, elég röhejes is volt. Durva kijózanodás lesz, abból meg brutális politikai válság. Johnson és Farage valószínűleg annyira megégeti magát, hogy végleg viszlát nekik. Cameron már kinyírta magát, Corbint a saját párttársai csinálják ki. Még egy olyan brutál történet is lehet benne, hogy nem jelentik be a kilépést, hanem új választást írnak ki. Az új választás pedig nem lesz egyértelmű, a toryk hatalmasat buknak, a munkáspárt némileg megerősödhet, ahogy az UKIP is. NAgy-Britannia kormányozhatatlanná válik. Ezt követően a kormány egyedüli célja a legitimáció lehet, egy új népszavazással. A legviccesebb az lenne, ha ezen aztán a remain nyerne és az egész sztori egy hatalmas brit válsággá és maradássá csúcsosodna.

Hari Seldon 2 2016.06.26. 20:41:03

@BircaHang Média szerkesztősége:
Lehet, hogy MOST még nem, de a demográfiai folyamatokat nézve, többségbe kerülnek a katolikusok egy idő múlva. Plusz ne felejtsd el, ott vannak a minden rossznak okozói: a lengyelek. Ők aztán katolikusok a javából. Ésha mondjuk 4-5 év múlva tömegesen kapnak állampolgárságot, simán többségbe kerülnek. És nekik érdekük az EU-s szabad mozgás.

Hari Seldon 2 2016.06.26. 20:46:08

Mi itt Franciaországban már tűkön ülünk, hogy végre a cameruni bemondja hivatalosan a kilépési szándékot. Egész Európa ráveti magát a koncra. Mindenki visz amit tud.
Hollandok az Unilevert, Royal Duch Shellt, Németek az autógyárakat, a franciák Nissant.
HSBC-t Páriszba, MorganStanely-t Frankfurtba viszik.

Nincs itt sajnálkozás, csak a sajtónak. A színfalak mögött pezsgőbontás volt, hogy egy kekeckedő lelépett, és le lehet rabolni. - Ráadásul úgy, hogy saját magárt intézte el kérés nélkül.

Nem véletlenül sürgetik őket a magországok miniszterei, meg a bizottság...

MEDVE1978 2016.06.26. 21:07:35

@Szelid sunmalac: Szelid sunmalac: A baj ezzel a gondolkodással az, hogy a mai demokrácia egyik lényege az általános választójog. A másik pedig az, hogy a mai politika ezeket az embereket: nálunk a szegény vidékieket, a zsákfalvakban élő romákat, a zsákfalvakban élő becsületes öreg embereket stb. cserben hagyja.
A brit volt bányászok is azzal szembesültek, hogy 55 évesek, még nem jogosultak a nyugdíjra, a tüdejük már nem működik, félig halottak és nincs képzettségük semmihez. Sőt munkalehetőségük sincs. Ezeknek az embereknek nincs vesztenivalójuk.
Ők azok, akik a Kaczinskykre, Wildersekre, Le Penekre, Vonákra, Farageokra szavaznak.
A globalizáció egyre több vesztest hagy maga után, ha a közösségek - államok vagy az EU nem egyenlítik ki ezeket a veszteségeket. Az emberek, akiket most , öreg vesztesnek, vén nacionalista bolondnak tüntetnek fel, sajnos a jelenlegi gazdasági folyamatok miatt egyre többen lesznek. A demokrácia pedig éppen egy olyan rendszer, ami segít leengedi a gőzt, a társadalmi feszültségeket tompítja és kifejezésre juttatja. Ezek a társadalmi feszültségek jelenleg szélsőjobb szavazatokban csapódnak le. Még mindig jobb, mint a közel-keleten, ahol ezek erőszakos zavargások, polgárháborúk és forradalmak.

Szelid sunmalac 2016.06.26. 21:52:48

@MEDVE1978: Csakhogy a goz leengedese, mint latod rohadtul csak meg tobb gozt szabadit rajuk, akiknek talald ki kik lesznek a legnagyobb vesztesei! Segitsek, vagy megy magatol is?

fehérfarkas 2016.06.26. 21:53:59

Akik a kilépésé mellett szavaztak, azok nem értik a globális világ folyamatait. Az egész világon a régiók országai gazdasági és politikai egységekbe tömörülnek (ahogyan az USA tagállamai 3 évszázaddal ezelőtt). Közösen nagyobb politikai erőt és gazdaságot meg piacot jelentenek.

NAFTA: USA, Kanada, Mexikó
ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége): Indonézia, Malajzia, Brunei Szultanátus, Szingapúr, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Vietnám, Burma (Myanmar), Kambodzsa, Laosz
(illetve a bővített változat: ASEAN+3: ASEAN + Kína, Japán, Dél-Korea, valamint szabadkereskedelmi megállapodás Indiával, Ausztráliával és Újzélanddal)
BRIC'S: Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Amerikai Köztársaság gazdasági és politikai együttműködése.
Eurázsiai Unió (ez nagyon új, csupán 2015-ben jött létre): Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán
Shanghai Cooperation Organization-nak (SCO): teljes jogú tagok: Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, megfigyelő státuszú tagok: India, Pakisztán, Irán, Mongólia, Fehéroroszország.
GCC (Öböl menti Együttműködési Tanács): Szaúd Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán, Kuvait, Bahrain
Ufm (Union for the Mediterranean = Mediterrán Unió): EU + Törökország, Egyiptom, Marokkó, Izrael, Algéria, Tunézia, Jordánia, Libanon, Albánia, Bosznia Hercegóvina, Montenegro, Palesztin Hatóság
(bár az EU tagállamok részéről ezt Spanyolország és Franciaország nyomatja 1000-rel, és jobban érdekli őket a Földközi-tenger melletti arab országokkal való üzletelés, mint velünk kelet-európaiakkal)
Az Arab Ligát viszont nem említem, mert az nem alkot gazdasági közösséget - az csupán politikia szerveződés, amely közös gazdasági egység létrehozásától messze van (gazdaságilag a GCC törekszik hosszú távon egységet képezni, és Marokkó, Jordánia meg Jemen is ebbe csatlakozna be valamikor a távoli jövőben)
MERCOSUR: Dél-Amerika több országának szabad kereskedelmi összefogása (teljes jogú tagok: Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay, Venezuela; társult tagok: Bolívia, Chile, Peru, Kolumbia, Ecuador, Suriname)
USAN (Dél-amerikai Nemzetek Uniója): Az előbbinél mélyebb, a gazdasági mellett politikai összefogást jelent, és a célja az EU szintjére emelni az uniót. Tagjai: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Peru, Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Chile, Guyana, Suriname.
És Afrikában is ott vannak a gazdasági és politikai szerveződések, csak ott a papíron aláírt megállapodások és a valóságban megtett lépések között egyelőre még nagy a szakadék.

A globális világ ebbe az irányba megy, hogy a a különböző régiók országai egymással gazdaságilag és politikailag (hol lazább, hol szorosabb) szövetségekbe tömörülnek. A britek most ennek az ellenkezőjét tették: egy regionális szövetségből kilépnek. Ráadásul gazdaságilag a világ legerősebb regionális szövetségében. Amely ráadásul (minden hibája ellenére) politikailag a legjobban integrált szövetség is egyben.

Az az érv, hogy majd önállóan az EU nélkül sokkal jobb kereskedelmi szerződéseket tudnak kötni a világ más részeivel egy hatalmas kamu. Ma már Anglia nem gyarmatbirodalom mint 100 évvel ezelőtt volt. Ha nem lenne ott London, amely a gyarmatbirodalmi korszaknak köszönhetően a világ egyik egyik legfőbb gazdasági és pénzügyi központjává vált, akkor 4 évtizeddel ezelőtt a Tatcher-kormány megszorításai és reformjai sem tudták volna az Angol gazdaságot a világ 7. legnagyobb gazdaságává tenni (hiszen az 1980-as években a régi századfordulós iparinak már leágazott).
London viszont az EU-ban akar maradni, ahogy a tengeri olajkészletekkel rendelkező Skócia is, meg az offshore adóparadicsom Gibraltár is, meg az az Észak-Írország is, amely megtartásáért a britek adópénzek sokaságát költötték a hadseregükre. Meg Anglián belül Londonon kívül még az olyan nagy egyetemvárosok is az EU-ban maradás mellett szavaztak mint Oxford, Cambridge, Bristol.

Ez globálisan olyan, mint amikor a britek az 1930-as években azt mondták, hogy nincs szükségük Szaúd Arábiára, mert úgyis csak értéktelen sivatag. Az első próbafúrások valóban nem hoztak eredményt, de a britek kivonulása után az amcsik is megpróbáltak olajat találni, és ők kitartóbbak voltak és találtak. Szaúd Arábia, aztán pár évtized múlva Jemenen kívül a teljes egész Arab-félsziget az USA szövetségesévé vált, és így a világ legnagyobb olajtermelő régiója az USA érdekszférájába tartozik. Pedig előtte az még a briteké volt, és a britek maguktól mondtak le róla ("úgy sincs ott semmi értékes, és csak viszi a pénzt" - aztán kiderült, hogy igencsak nagy érték van ott a sivatag alatt).

Kalap úrfi 2016.06.26. 22:15:06

@Szelid sunmalac: bezzeg te, egy elbszott dohánygyári munkás fosod a fényt az éjszakába

MEDVE1978 2016.06.26. 22:27:38

@Szelid sunmalac: Bizony, csakhogy ez egy öngerjesztő folyamat. Attól, hogy ismét megszívják csak még radikálisabbak lesznek. A hiba az, hogy az angol elit már meg sem próbálta megszólítani őket, csak kiosztotta nekik a szopórollert, újra meg újra.

Szelid sunmalac 2016.06.26. 22:28:33

@Kalap úrfi: NA mi van tegyava fereg? Jossz ide hinteni a szart? Az internet nem felejt!!!

Szelid sunmalac 2016.06.26. 22:29:17

@MEDVE1978: Most mondjam azt, hogy minden nep olyan elitet valaszt ,amilyet megerdemel?

Afrika steht an der Elbe 2016.06.26. 23:13:17

Nem brittek, hanem britek. Még a helyesírás ellenőrző is aláhúzza.

Bafana 2016.06.26. 23:28:05

@Péter 2: Nem a hosszú nyak a lényeg, hanem a faj

kvadrillio 2016.06.26. 23:30:49

JAHHH....az EU is két részre szakad: gazdag EU-ra és szegény EU-ra, mint a földi társadalom szakadt GAZDAGOKRA ÉS SZEGÉNYEKRE. erről már....sokkal korábban is szó volt....
de a britek az EFTA KERETEIBE IS VISSZAMEHETNEK, AHONNAN ÁTLÉPTEK AZ EU-BA ANNO...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2016.06.26. 23:36:00

Az a kisebbik baj, hogy a "brit" szót két t-vel írja a szerző. A nagyobbik baj, hogy totálisan tájékozatlan és ezen kívül is hülyeségeket ír sajnos.

Bafana 2016.06.26. 23:39:31

@Szelid sunmalac: Gondolom te is olyan űber demokrata vagy. Pedig demokráciát nehéz csinálni nép nélkül.

na4 2016.06.27. 00:12:42

Eldölt az elsö dominó. EU adiEU.

Pop40 2016.06.27. 04:31:35

A poszt összességében jó, ez a lényeg: "A legjobb verzió, ha mindenki megretten az eseményektől, a britek újra szavaznak, megszavazzák az EU-t, az EU intő jelként fogja fel és hajlandó változtatni."

"de most őszintén... ennek az embernek minek kell még pénz? 85 évesen lehet lekéne szakadni az emberiség csöcséről?"

Ez a mondat viszont baromság.
Kedves posztoló, nehéz feltételezni, hogy valaki nem pénzért dolgozik, hanem mert szereti a munkáját, jelen esetben a tőzsdét? Nyilván Soros nem azért tőzsdézik még, mert kenyérre kell neki a lóvé.

Neked sem tilos eredményesen tőzsdézni, hülye javaslatok helyett többre mennél vele :-))

Ettől az ostoba mondattól eltekintve jó a poszt.

Pop40 2016.06.27. 04:52:45

@MEDVE1978:

"Ma vagy tegnap láttam egy vitát a BBC-n, a kilépéspárti "elemző" kétségbeesve próbálta vázolni, hogy itt hamarosan Nagy-Britannia részére jöhetnek a végtelenül profitábilis kereskedelmi szerződések"

Valószínűleg megkapják ugyanazt a helyzetet, amiben most vannak, csak sokkal rosszabb feltételekkel.
Pl azért cserébe, hogy továbbra is hozzáférjenek az eus piacokhoz, ugyanúgy be kell engedniük az eus állampolgárokat, mint eddig. Csak innentől fogva kimaradnak pl az uniós döntéshozatalból.
Ha ez kellett nekik, megkapják :-)

Az eunak elemi érdeke, hogy kemény legyen, (hogy megakadályozza a további erodálódást) de semmi oka nincs rá, hogy kesztyűs kézzel bánjon a britekkel.
Nyilván külön gondot fordítanak majd arra, hogy még véletlenül se teljesüljön semmi azokból az ígéretekből, amivel az idióta Johnson meg a hazudozós Farage kábította a szavazóit.

Dafke nem fognak engedni azokban a kérdésekben, amiket a kilépéspártiak előre beharangoztak, hogy jobb lesz a helyzet a kilépés után.

Aztán ha Skócia, É-Íro, stb tényleg leválik, nézhetnek maguk elé a vidéki tahó leave-esek. Újraéledő, erősödő brit birodalmat ígértek nekik, aztán kapnak helyette egy sokkal gyengébb, egyedül maradó Angliát. :-D

chrisred 2016.06.27. 05:53:22

Európának a szó klasszikus értelmében a Frank Birodalom számít Nagy Károly idejéből. A többi lényegében periféria, összekötő kapocs a világ többi részével. A Mediterráneum Afrikával, Kelet-Európa és a Balkán Ázsiával, az északi szigetek, félsziget (Skandinávia), ha úgy vesszük, a tengerrel. A Szén- és Acélközösség gondolata ezt a klasszikus tömböt alakította újra, miután az európai nacionalizmus korszaka belefulladt a két világháború vérzivatarába. A bővítés évtizedei az alapgondolatot nem exportálták, ahogy mostanában kiderül, hanem felhigították, és a kulturális különbségek teljesen szétzilálták.

Conchobar 2016.06.27. 07:07:24

"London is függetlenedni akar, ha így marad" - A posztíró teljes komolysággal le írta ezt. Holott bizonyos szempontból ez legalább akkora hülyeség, mint kilépni az EU-ból. Más szempontból viszont nem hülyeség: Nyugat-Berlint is el tudták látni légihídon

Conchobar 2016.06.27. 07:18:22

"Az EU nélkül nem lenne eredmény. Vagy pedig teljesen le kéne feküdni az oroszoknak és kínának (ha még nem történt meg), amivel pont az önrendelkezési jogunkat veszítenénk el. Mert kétségünk ne legyen, hogy az EU még mindig többet enged, mint amennyit az oroszok engednének nekünk..." - Ez már felmelegített töltött káposzta. Már a XIX.sz-ban is az oroszokkal riogatták függetlenségre vágyó eleinket a bécsi udvar és a Monarchia hívei, mondván, hogy az oroszokkal szemben csak a nagyhatalom Bécs tud megvédeni, ha elhagyjátok az uniót, akkor a medve lenyel benneteket. Az már kérdés, hogy a medve a közeli és távolabbi szomszédságában lévő országok közül legkevésbé Magyarország iránt érdeklődött, amúgyis lekötötték a figyelmét a törökök uralta területek

Bona Fides 2016.06.27. 07:47:29

@Ad Dio: Pontosan. Addig szavaztatták őket, amíg jól" nem döntöttek. :)))))
A templomokban s mosták az agyukat, de az akkor és ott, nem volt probléma. :))))

Bona Fides 2016.06.27. 07:55:00

@MEDVE1978: " ...A globalizáció egyre több vesztest hagy maga után, ..."
Így van. Miközben az EU csak és kizárólag a pénztől, a támogatásokról és a GDP-ről szól. Amiből a vesztesekhez semmi nem jut el.

Kalmár 2016.06.27. 08:09:36

Most írhatnám, hogy Orbán NEM AZ EU ELLEN hangol, hanem meg akarja változtatni azt, mert a jelenlegi irány a széthulláshoz visz.
De persze nektek ezt nem szabad elfogadni.
Mást parancsolt a gazdi....

Calais-ban őrjöngve támadták afrikaiak a kerítéseket. nem csoda, hogy a frászt kapták az angolok, amikor azt hallják, hogy ezekből be kellene fogadni pár százezret.
Ne gondolja senki, hogy a kelet-európai munkavállalók a probléma okai!
Az angolok sem gondolják ezt, hiszen történelmi mélyponton a munkanélküliség. Senki nem félti a munkahelyét. Látszik is, hogy London a maradásra szavazott, pedig ott van a keleti munkavállalók többsége!
Brüsszel, nem vált irányt. Az EU széthullik. A nemzetek nélküli Európa több évtizedes tervét erőszakkal akarják megvalósítani. Csakhogy a hígításra
használt arab és afrikai milliók csak feszültséget és polgárháborút hoznak.

Csuti Ördögüző 2016.06.27. 08:23:09

Természetesen senki se fog újra szavazni.

chrisred 2016.06.27. 08:29:44

@Conchobar: A legkevésbé Magyarország iránt érdeklődött, hiszen a létezését sem volt hajlandó elfogadni, sem az országét, sem a népét. A magyarok és a románok kitörlendő piszoknak számítanak a pánszlávizmus kelet-európai vízióiban. A cári Oroszország diplomáciai szempontból magától értetődően nem foglalkozott Magyarországgal, ha nem éppen a Szent Szövetség elleni lázadást jöttek megbüntetni, hiszen az országnak nem volt önálló külpolitikája.

Kalap úrfi 2016.06.27. 08:43:29

@Szelid sunmalac: igen, nem felejti el, h sehol se voltál.

John Doe3 2016.06.27. 09:04:00

Kedves poszter, lsziv döntsd el, hogy a saját véleményed szerint Anglia gazdasági nagyhatalom (ahogy a poszt második felében írtad), vagy nem az (ahogy az első felében leírtad azt a csacsiságot, hog Oroszo. az, a hatodnyi GDP-jével az EU-hoz viszonyítva). Amit pedig Orbánról írtál ("úgy hangol az EU ellen") az tényszerűen igaz, de nem dicséretet érdemel ("hatalmas játékos"). Itt és most leírom, hogy úgy fog járni, mint Meciar. Annyi esze éppen hogy nincs, hogy belássa: nekünk annyi, ha kilépünk az EU-ból, pont az EU plakátkampány (GB-ben, a voksolás előtt) mutatta meg orvosi értelemben skizofrén taktikáját: úgy manipulálni a kilépésért, hogy a végén széttárhassa a kezét: pedig én mindent megpróbáltam, de az a fránya demokrácia; közben pedig hamiskásan csippent a szemével -- szigorúan belpolitikai használatra. Utánuk meg a vízözön.

Janossz 2016.06.27. 10:46:12

Az már egyszer biztos, hogy újra kell gombolni a kabátot.
Csak én úgy gondolom, nem mi leszünk a szabómesterek ebben.
Nagyon nem működött ez a konszenzusos irányítása az Uniónak, pláne úgy nem, hogy a legnagyobb kerékkötők óbégattak mindig, hogy milyen döntésképtelenség, impotencia van itt...
Szvsz az új kabát paritásos szavazásokat fog hozni (elég demokratikusan), a bizonyított bajkeverőket meg kikacsingatókat meg kiteszik a NB1/B-be egy kis vám, meg egyéb kedvezményekkel, de úgy, hogy ne fájduljon meg a fejük a sok döntéshozataltól.

2016.06.27. 10:49:58

Igen, az idősebbek szavaztak ellene, mert ők emlékeztek arra, hogy az EU előtt minden jobb volt. Ahogy nálunk is. A megélhetés, az élelmiszer, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy. Az EU-ba belépés utáni másnaposságból ébredve pedig csak a látszat válság és a megszorítások vannak. Egy valamit adott nekünk az EU és a rendszerváltás, mégpedig szabadságot. A fiatalok ebbe születtek bele és nekik tetszik, hogy végig vedelhetik az országokat, határok és útlevél nélkül. Engem spec nem zavart, hogy egy útlevél ellenőrzésre meg kellett állni,de a mai cigarettacsempész és füvezős világban ez nagy gáz lenne, ezért remegnek a nyitott kapukért és EU-ért. Aki kétkezi munkából él, az meg viselje ezt el. Utóbbiból pedig roppant kevés van és hamarosan nem is lesz. Akkor viszont így is úgy is vége lesz az EU-nak!

Janossz 2016.06.27. 11:14:55

@abcd1234: Ennyit értettél meg az EU-ból, hogy a cigicsempészeknek, meg a narkósoknak könnyebb a mozgása?
Más nem volt ott?
Például BÉKE. Mit gondolsz, ha szétesne a közösség, mennyi idő kell, hogy lángba boruljon itt-ott Európa?

martineden 2016.06.27. 13:52:52

@Hari Seldon 2: Micsoda meglepetes,a hollandok viszik a Holland Kiralyi Olajtarsasagot.

Kovi1970 2016.06.28. 00:30:28

"igazi gazdasági nagyhatalmak mind nagyobbak, mint az EU "
Ezt nem értem, honnan szedte ezt a szerző? Oroszország kb Franciaország szintjén (ráadásul valódi gazdasági teljesítmény nélkül, jórészt természeti erőforrás exporttal).

Az EU jelenleg is a világ legnagyobb gazdasága. Kina és az USA sem előzi meg, nominális adatokban sem, pláne egy főre. Akármennyire lehúzzuk az átlagot...

A Durva az, hogy a UK a második-harmadik legnagyobb gazdasága volt az EU-nak.
Ha így folytatja a font akkor a franciák gyorsan beérik...

Kovi1970 2016.06.28. 00:34:06

@abcd1234: te teljesen hülye vagy. A mi fiataljaink nem tudják mekkora trágyakupac volt a "létező kommunizmus".

Konkrétan abban a rendszerben szinte semmi sem működött, Mint aki élt abban a rendszerben, felfoghatatlan számomra, hogy azon vacak után bárki is nosztalgiázik...

Balt 2016.06.28. 14:02:58

@martineden: Semmi vész, marad nekik a British Petrol. Majd Samu nagybácsival lebótolják egymás közt a Mexikói-öblöt, az EU-ban úgyis az ő szószólói voltak.

Untermensch4 2016.06.29. 09:00:06

@Kovi1970: " Mint aki élt abban a rendszerben, felfoghatatlan számomra, hogy azon vacak után bárki is nosztalgiázik..."
"Régen minden jobb volt"-jelenség. Az idő mindent megszépít. Mindenki elkezdi a fiatalkori nosztalgiát ahogy öregedni kezd. De sajnos a balladai homályt vannak akik továbbörökítik leszármazottaikra is (eme piacból élő politikusok örömére).

kvadrillio 2016.07.03. 17:39:03

Csath Magdolna szerint a briteknek eddig sem voltak erős gazdasági kapcsolatai az unióval

Eddig sem voltak túl jelentősek az Európai Unió és az Egyesült Királyság gazdasági kapcsolatai - mondta Csath Magdolna közgazdász vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, Nagy-Britanniának főként az ázsiai országokkal, például Kínával és a volt gyarmatbirodalom egykori tagjaival jelentősek a gazdasági kapcsolatai, amelyek a Brexit, az unióból való kilépésük után tovább bővülhetnek.
2016. június 29. szerda 08:00
Fölöslegesek a vészharangok
A Brexittel nem történt katasztrófa, csak ismerni kellene a kereskedelmi-gazdasági adatokat
Csath Magdolna
Hétfőn, 27-én már össze is ültek Bernben az EFTA-tagországok: Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Izland vezetői, és bejelentették, hogy szoros kereskedelmi és üzleti kapcsolatokra készülnek Nagy-Britanniával..............

Kovi1970 2016.07.04. 11:08:55

@kvadrillio: nagy szakértő lehet.
A teljes autógyártásuk 80%-a exportra készül. Szerinted hol adják el a Qaskai-ok nagy részét? Az USÁ-ban?

A Jaguar Indiában 250(!!!!!) autót adott el 2015-ben, ennél a belga eladások is jobbak...

Sőt még a Land Rover is többet ad el Belgiumban, mint egész Indiában.

Melyik az az ágazat aminek jelentős felvevőpiaca a volt gyarmati országok?
süti beállítások módosítása