Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

7 bizonyíték, hogy a "rendes" munka és az MLM ugyanaz

2016. április 12. - Szarvas Norbert

Mióta szembesültem a munkaerőpiaccal és elhagytam a homokozó kiváltságos sarkát letéve a lapátot, rájöttem, hogy a legnagyobb kérdés, amit mindenki foglalkoztat: MLM vagy rendes munka? Két részre szakadt a munka, mert még a munkanélküliek tábora is betudja magát azonosítani, hogy munkanélküli rendes melós vagy munkanélküli MLM huszár. Megpróbálom nektek bebizonyítani, hogy sokkal több hasonlóság van a két tábor tagjai között, mint azt eddig hitted. Be fogom neked bizonyítani, hogy mindenhol a legfelsőbb szinten levő vezető keres a legjobban. Mindenhol!

1. Mindenki piramisban dolgozik

1310483239-n30bw7.jpg

Szerintem a "legjobb" érve az MLM ellenzőknek, hogy nem akarnak piramisban a fáraó keze alá dolgozni. Ugye az MLM rendszerekről tudni kell, hogy alapvetően hiearchikusan építkeznek felfele és valójában a legfelső szinteken levő emberek képesek gazdagon élni (amivel hitegetik a munkatársakat, hogy "majd egyszer..."). Ellenben az alkalmazottak egy olyan fantasztikus rendszerben dolgoznak, ahol az előrejutás elemi érdekük, hiszen minél előbbre/feljebb jutunk, annál magasabb lesz a fizetésünk.

Nagy különbség igaz?

a vállalkozókat kicsukom az összehasonlításból, mert ugye ez a réteg lop, csal hazudik

a közszolgákat, politikusokat is kicsukom, mert őket az adófizetők "tartják el"

2. Mindenki teljesítményelvárásban dolgozik

300px-teljesitmenyek.jpg

Az alkalmazottak büszkék arra, hogy biztonságban (egzisztenciális és anyagi) élhetnek, de legalább a havi fizetésük fix. Ezzel szemben az MLM menők folyamatosan küzdenek a létbiztonságukért. Én erre azt mondom, hogy mindketten alapjaiban teljesítményelvárásban dolgozik (input), maximum az output (jövedelm nagysága) oldalon van eltérés, hiszen a teljesítmény elvárás teljesítése esetén az alkalmazott ugyanannyit kap, mintha semmit nem teljesített volna, míg az MLM menő a teljesítménye nagyságában kapja a pénzét (többet-kevesebbet.)

Mit értek teljesítményelvárás alatt? Egy cég akkor vesz fel téged, ha neki megéri. A cégnek akkor éri meg, ha te munkád során teljesíted az elvárásokat (teljesítményelvárás). Amennyiben ezeket nem teljesíted huzamosabb ideig, akkor haszontalanná válsz a cég számára és a jövőben nem éri meg kifizetni neked a munkabért (elbocsájt téged= nem lesz fizetésed). MLM rendszerben ugyanez a helyzet, hiszen a teljesítményelvárások teljesítésével megkapod a fizetésed is. Itt annyi eltérés van, hogy alapvetően nem bocsájt el téged a cég, ha haszontalan vagy (nem teljesíted az elvárást), hanem nem fizet neked.

a helyes és univerzális képlet: nem teljesített elvárás= nincsen pénz

3. A cég sikeréért dolgozol

grafikon_02_novekedes_shutterstock_0.jpg

Amikor alkalmazottként elhelyezkedsz egy cégnél, akkor egyértelművé válik számodra, hogy a cég csapatának a részévé válasz és ennek a csapatnak a közös célja a cég sikere. Azért dolgoztok, hogy a cég sikeresen funkcionáljon, hiszen csak ebben az esetben tarthatod meg az állásod és posztolhatod a Facebookon büszkén, hol dolgozol. Az MLM-esek nagyon büszkék szektajellegű csapatdinamikájukra, aminek hatása alatt a munkatársak elvakultan és megbabonázva mennek "csatába". Végső soron mindenki a cégmalmára hajtja a vizet és a jó munkaerő bármilyen rendszerben lojális a céghez.

ránézek a Facebookra és nehéz megkülönböztetni az MLM haverokat az alkalmazott haveroktól. Mindenki lövi fel a céges csapat fotókat ugyanúgy.

4. Csak tehetséggel jutsz feljebb

7618-indul-a-tehetseg-honapja.jpg

Az MLM cégek tipikus beetető dumája, hogy náluk mindenki megvalósíthatja magát és átlagon felüli életet alakíthat ki magának. A valóságban viszont az MLM munkatársak 85%-a elbukik, 10-13% lesz képes rendszeres átlagos jövedelemre szert tenni, 2-3%-a képes átlagon felüli életet kialakítani és maximum 0,01% fog gazdaggá válni.  Ezzel szemben az alkalmazottakat foglalkoztató cégek "világos" karriertervet prezentálnak számunkra. A ranglétrán lehet ugrálni és feljebb jutni. Alapjaiban szintén nincsen különbség, hiszen az MLM arány ugyanúgy működik a "rendes" cégeknél is és fordítva. A természetes kiválasztódás következtében a tehetség mindig utat talál magának rendszerfüggetlenül. Nem tagadom (de most ezzel nem foglalkozunk), hogy az egyén melyik rendszerben képes jobban fejlődni és melyik testhez álló. Most egy újabb alapelvről van szó.

a sikeres alkalmazott 100%-ban megegyező munkakörrel egy MLM rendszerben is sikeres lenne. Egy sikeres MLM vezető pedig alkalmazottként is ugyanolyan sikeres lenne ugyanabban a munkakörben

5. A munkaidő rugalmatlanul rugalmas

depositphotos_9261064-infinity-time-spiral-clock.jpg

Marginális különbségnek szokták felhozni, hogy alkalmazottként egy fix munkaidő kereten belül kell dolgozni, míg az MLM-ben rugalmas munkaidőben lehet dolgozni. Valójában azonos feltételek mellett az MLM rugalmas munkaideje is rugalmatlanná válik, hiszen a fizetésért ugyanúgy meg kell napi 8-10 órában dolgozni, mint az alkalmazotti fizetésért. Szerencsére az emberek kezdenek erre rájönni, hogy nincsen ingyen pénz. Ideig óráig lehet napi 2 óra MLM munkával menőzni a haverok elött, de hosszú távon az MLM-esnek ugyanolyan fegyelmezetten és következetesen kell dolgoznia napi szinten, mintha alkalmazottként élne. A különbség a "főnök" szereposztása, de ez egy másik kérdés.

Túl sok embert láttam napi 8 órás munkaviszonyból elmenni MLM-be azért, hogy napi 1-2 órát dolgozzon és reménykedjen a nagyobb fizetésben. Pedig az átlagos ember számára egyetlen lehetőség van: munka=pénz

6. Mindenki fix pénzt keres

index_11.jpg

A jövedelmezőséget most hagyjuk soron kivül. Helyette gondoljuk át, hogy mennyire fix a fix és mennyire változó a jutalék. A néphiedelem hajlamos úgy tenni, mintha jutalékért dolgozni kizárólag a szerencse kérdése lenne. Pedig számtalan kutatás, tapasztalati anyag és statisztika bizonyítja, hogy a jutalék fixálható, csak a megfelelő termeléselvárást kell a kívánt jövedelemhez társítani. Alkalmazottként gondolj bele, hogy a saját céged miért létezik? Miből éltek? Valószínűleg valamit (szolgáltatást/terméket) értékesíteni kell, hogy legyen bevételetek. Te mégis megkapod havonta a fix pénzedet, holott az értékesítés a néphiedelem szerint a szerencsén múlik. Az igazság az, hogy alkalmazottként ugyanúgy pengeélen táncolsz, mint egy MLM dolgozó. annyi a különbség, hogy a gesztenyét nem te kaparod ki, hanem valaki más.

Meggyőződéssel állítom, hogy a jutalék ugyanúgy tervezhető, kiszámítható és stabil, mint a fix jövedelem. Nem mindenki számára, de létezik.

7. Mindenki ugyanarra vágyik

maslow-piramis.jpg

Évek óta hallgatom, ahogy a két egymást nézi le.

"Ez nem akarja megvalósítani magát". " Az csak egy lusta munkakerülő".

Közben mindenki elfeletkezik, hogy ugyanolyan szükségleteink vannak és ugyanolyan emberek vagyunk, akik más úton próbálják kielégíteni a szükségleteiket, ételt rakni az asztalukra, sikerélményt szerezni, elvinni a családot nyaralni, megteremteni az otthont, jól kinézni és végső soron élni. A legfőbb bizonyíték, hogy a "rendes" munka és az MLM ugyanaz:

Mindenki ugyanazért a célért dolgozik: a jobbra való törekvés

:

Az én véleményem

Próbáltam a lehető legkevesebb véleménymorzsával "szennyezni" ezt az összehasonlító és független cikket, mivel nem célom a rábeszélése bármelyik oldalnak. Azt szeretném, hogy gondolkodjatok és lássatok túl azon a maszlagon, amivel etetnek mindenkit. Amíg az emberek a jobb élet reményében egymással foglalkoznak, addig elkerüli a figyelmüket a lényeg:

ugyanabban a mókuskerékben van mindenki és más-más néven, de ugyanazokért a célokért küzdünk. A lehetőségek is nagyjából ugyanolyanok, kizárólag optikai tupírozások és kényelmi funkciók vannak belekódolva a rendszerbe.

Az MLM-ben dolgozók olyan alkalmazottak, akik a cég helyett vállalják a kockázatot és ezért a kockázatért plafon nélküli jövedelemre jogosultak.

Az alkalmazottak olyan MLM-esek, akik helyett a cég vállalja a kockázatot és ezért a kockázatért plafonja van a jövedelmüknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr118592412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.12. 16:47:11

"Mindenki piramisban dolgozik"

Nem, mindenki. Ugyanis egy normál munkahelyen nincs piramis.

A piramis nem azért piramis, mert hierarchia van, hanem azért, mert a felsőbb szinten lévők pénze az alsóbb szinten lévőkétől jön. Normál munkahelyen ez NEM így van.

Serrin 2016.04.12. 17:16:17

Ritka eset, hogy Bircával értek egyet.

prognosys 2016.04.12. 18:00:53

@BircaHang Média: „Ugyanis egy normál munkahelyen nincs piramis."

Valóban nincs! Vállalati hierarchia van: a melósnak úgy kell pattognia, ahogy a főnöke fütyül és kész! Kíváncsi lennék arra a munkahelyre, ami nem így működik!

tralalala 2016.04.12. 19:21:56

@BircaHang Média: Ajj de jó, hogy valaki leírta :D

Mérnork 2016.04.12. 20:13:05

"7 BIZONYÍTÉK, HOGY A "RENDES" MUNKA ÉS AZ MLM UGYANAZ"
Rossz helyre tetted az idézőjeleket, helyesen így lenne a cím:
7 "BIZONYÍTÉK", HOGY A RENDES MUNKA ÉS AZ MLM UGYANAZ ;-)))

Szarvas Norbert 2016.04.12. 20:15:10

@BircaHang Média:

A rendes munkahelyen a vezetok penze az alsobb szinteken levok termelesebol keletkezik. Alapvetoen es tagabb ertelemben ugyanez a helyzet az mlmben is

VT Man 2016.04.12. 20:25:04

Valamiért ezen az IFL gazdaság blogon szokásos ilyen gyenge cikkeket publikálni.

Az MLM-el az a legnagyobb baj, hogy mivel az "alsó szinteken" nem tudják hozni az ügynökök a volument eladásban, ezért nagyon magasra kell árazni a termékeket.

Ha egy ügynök 20 ismerősnek elad havonta 5000 Ft-ért kozmetikumokat, az csak 100 000 Ft. Ha 20% a jutaléka, akkor az csak 20 000 Ft, adózás előtt.
Ezért minél drágábbra kell beárazni a dolgokat, hogy valami pénz maradjon az alul dolgozó MLM-esnek is. Meg a felette lévőknek is.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.12. 20:55:29

Igy igaz, az MLM egy természetes rendszer. Annyiban még jobb is a legtöbb multinál hogy itt valóban a teljesítmény fizet és visz előrébb.

Az MLM híre azért rossz, mert sok álmodozó azt hiszi itt meló nélkül is karriert lehet csinálni és pár hónapig átvágnak akit érnek - de így elfogy a potenciális ügyfelek sora, és vége.

A kevés profi MLMes üzlete soha nem fogy el, sőt ha eladták a szupervitamint mind a 7 milliárd embernek a világon akkor utána vmi teljesn más terméket adnak el ugyanazoknak az embereknek.

És, minő meglepő, a leggazdagabb MLMesek tudják hogy tök felesleges nyomulni. Ha vki vmit nem akar megvenni kár az időt pocsékolni rá, ott van 100 másik. Igy nem éreznek késztetést az átbaszásra v. a túlzott nyomulásra.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.12. 21:01:10

@BircaHang Média: 'A piramis nem azért piramis, mert hierarchia van, hanem azért, mert a felsőbb szinten lévők pénze az alsóbb szinten lévőkétől jön. Normál munkahelyen ez NEM így van.'

Már hogyne lenne így. Sőt az egész társadalomban így van. A főnök-managerek ált tulajdonrésszel(részvényopcióval) rendelkeznek még a nagyonnagyonmultiknál is, de fölöttül állnak a tulajok.

Az MLMes meg egyszemélyben az üzlete tulaja. Az alul levők azért adnak neki százalékot mert ő végzi a kiképzésüket. Ráadásul bárki átléphető felfelé az MLMben, ált. nincs olyan hogy csak azért mert vki 5 éve tag élete végéig rajtad élősködik, mert az MLM cégeknek is vannak ám tulajaik és ez nekik nem érdekük.

Sequoyah 2016.04.12. 21:15:50

A teljes cikknek az eg vilagon semmi koze az MLM-hez. Amit itt irtal, az ugy altalaban a vallakozasok hierarchiajara vonatkozik.
Ami az MLM-et megkulonbozteti a tobbi vallalkozastol, arrol bezzeg egyetlen szo sem esik.
.
Erosen trollkodo cikk.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.12. 21:29:47

@Sequoyah: Igazából az semmi pontosat nem jelent a kifejezés hogy MLM. Ahol van kiser nagyker az már MLM(multi level marketing v. network marketing). Én 3 céget ismerek (MLMest) részleteiben nagyon eltérő értékesítési rendszerük van, persze az alap mindnél az hogy a termékértékesítésből jön a bevétel amit a szinteken vmi matek szerint elosztanak (függően a cég/márka terveitől és globlis stratégiájától+piaci helyzettől ez a matek még változik is időnként)

A normális Network Marketing abban különbözik a PiramisJÁTÉKtól, hogy utóbbiban a cég bevételeinek nagy része az új belépők ''belépőcsomagjából'' jön össze, nem a termékértékesítésből. Így a rendszer a rövid távú gondolkodás/mohóság miatt nem fenntartható, de a rövid távú gondolkodás/kalandorkodás a NEMLM vállalkozásoknál is tönreteszi a céget.

dont be such a jew 2016.04.12. 21:39:27

@Sequoyah: Szerintem az különbözteti meg az MLMet a más vállalkozástól, hogy MLMet kizárólag értékesítési tevékenységre (mérhető) lehet alapítani, pl. kutatás-fejlesztésre nem, de gyártásra sem igazán.
De a hagyományos cégek értékesítési osztályán is valamilyen MLM(jutalék) rendszer van, a hard-core MLMben azonban a tagok mind tulajai a struktúrának, mi adható/vehető/örökíthető.

A kereskedelmi bankrendszer pl. 100%-ban MLM rendszerü. Az MLM maga a kapitalizmus, ebben a fenti példában korlátozást csak a bankfelügyeletek és az állami jegybankok jelentenek, de ők általában későn reagálnak, mint a Lehmann csődnél is. A Lehmann sokkal jobban fizette a brókereit mint akiknek ellenőrizniük kellett volna őket.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.12. 21:41:20

Az MLM valójában egy jutalékért végzett értékesítői munkakör, aminél sokszor pluszként nem te használhatod ki a kapcsolati tőkédet, hanem azt át kell adnod a cégnek (belépéskor telefonkönyv-címjegyzék átadása). Az már csak hab a tortán, ha nem a cég fizeti a betanulásod, hanem neked kell fizetned a használhatatlan tréningeket...

dunántúli gyerek 2016.04.12. 21:53:59

Az MLM lényegében Franchise. Személyes franchise. Abban különböznek hogy franchise-t szinte mindenre, MLMet szinte csak értékesítésre alapítanak. MLM belépő 500-1000 euró, MacDonalds franchise 500e-1millió euró.

A tag a know-howért cserébe a melóját/kapcsolatait teszi bele, a cég elvégzi a logisztikát, számlázást, egyéb marketinget/brandinget és a tréninget, néha a termékfejlesztést is, de utóbbi soxor kiszervezett. A tag NEM ALKALMAZOTT, mindenért fizet, de a struktúrája nem a cégé hanem az övé.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 05:35:28

@Szarvas Norbert:

Tévedsz. S kevered a dolgokat.

Rendes munkahelyen a felsőbb szintek és az alsóbb szintek pénze is a cég nyereségéből van, ami abból keletkezik, hogy a cég elad terméket vagy szolgáltatást másoknak.

Míg az MLM-ben a cég nyeresége abból származik, hogy a cég termékeit megveszik az alsóbb szintek. MLM-piramisok jellemzően alig-alig adnak el bármit is külső embereknek, szinte a teljes forgalom belül zajlik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 05:37:29

@Tiszteltetem Brüsszelet:

A kisker-nagyker az NEM MLM semmilyen szinten. Ez egy hatalmas hazugság, melyet az MLM-piramisszervezők mondanak, de semmiben sem igaz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 05:39:19

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Minden mlm elsősorban a saját belépőiből él, azaz piramisjáték. Egy igazi cégnek nem tagjai vannak, hanem ügyfelei.

Ha mondjuk a Coca-Cola MLM-lenne, akkor kólát szinte csak a cég alkalmazottai innának... vicces lenne nem?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 05:41:18

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Minden MLM becsapás. A profik jobban csinálják, ennyi az egész.

Mert az mlm alapgondolata téves. Miért? Mert nem létezhet üzlet, melynek nincsenek vevői. Ez egy alapigazság, s ezen a szómágiával nem lehet változtatni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 05:45:10

@Tiszteltetem Brüsszelet:

"Már hogyne lenne így. Sőt az egész társadalomban így van."

Kevered a hierarchiát a piramisjátékkal. Szerinted mondjuk a MOL igazgatójának a bevétele abból van, hogy az alkalmazottai benzint vesznek? Ugye nem? Na, ezért nem piramis a MOL.

"A főnök-managerek ált tulajdonrésszel(részvényopcióval) rendelkeznek még a nagyonnagyonmultiknál is, de fölöttül állnak a tulajok."

Aminek az egészhez semmi köze. Míg egy cég esetében minden alkalmazottnak van fizetése, addig az MLM-ekben az átlag tag pénzt veszít, ezt a felsőbb szinte kapja meg.

"Az MLMes meg egyszemélyben az üzlete tulaja."

Ami a valóságban nem üzlet, tedd hozzá.

cziczoma 2016.04.13. 08:13:08

A Fidesz tipikusan MLM elven működik. Az évek során rákérdeztek minden magyar lakosra. Kiválasztották azokat a jellemteleneket, akik hajlandók minden szart eladni még rokonaiknak is, közeli ismerőseiknek is. Kiválasztották azokat a birkákat, akik hajlandóak megvásárolni a méregdrága alapcsomagot, ezen kívül semmire sem képesek. A javadalmazás MLM rendszerű, a Kubatov listán elfoglalt helyednek megfelelően részesülsz nem a befolyt pénzből, hanem az állami javakból, vagyis az adófizetők pénzéből: túlárazott állami megrendelések, földmutyi, zsíros állás az állami szektorban a felső szektorban, trafikmutyi, önkormányzati tenderek, alapítványok a középszinten. Az alapcsomag vásárló barmot meg rezsicsökkentéssel és hasonlókkal verik át a szolgáltatók kontójára. A MLM csapatépítő tréningjei helyett a polgári körök, a CÖF, nemzeti konzultáció adja meg a közösségi élményt a birka kategóriának. Zseniális, verhetetlen. Mi, a Kubatov lista B oldalán lévők meg csak bambulunk. Hajrá Magyarország, Hajrá magyarok!

Untermensch4 2016.04.13. 12:36:47

@Szarvas Norbert: Jajj, Norbi! Bár bajt csináltál de minden rosszban van vmi jó. A jó most az hogy Birca legalább oszlatja a homályt amit te is megtehettél volna.
És ezzel nem is a Maslow-piramisra gondolok aminek egyrészt vannak eltérő verziói is (és mint modell, lényegénél fogva nem tökéletes de nem ez a lényeg) és ilyen cikkben manipuláció-gyanús.
És nem is erre.
"Az MLM-ben dolgozók olyan alkalmazottak, akik a cég helyett vállalják a kockázatot és ezért a kockázatért plafon nélküli jövedelemre jogosultak"
"A valóságban viszont az MLM munkatársak 85%-a elbukik, 10-13% lesz képes rendszeres átlagos jövedelemre szert tenni, 2-3%-a képes átlagon felüli életet kialakítani és maximum 0,01% fog gazdaggá válni."
Hanem arra hogy a "rendes" cégek (ami kb az hogy piaci módon működik és a magyarisztáni anomáliák megszüntetése esetén sem tűnne el az élettere mert piaci módon tud működni) nem kk-európai "felfelé nyal, lefelé tapos" hierarchiával működnek ahol a fő szabály lenne hogy az a főnök aki sok pénzért nem dolgozik hanem elvégezteti az alatta lévőkkel a munkát és rájuk tol minden felelősséget is. Ha mutyisztáni cégvergődést hasonlítasz össze mutyisztáni mlm-hordával akkor persze nagyon jól látszik hogy "mi mind önálló (kk-európai( személyiségek vagyunk" ...
Az információs és a pénzforgalmi piramist összekeverni meg nagyon méltatlan egy gazdasági képzettségű emberhez. Így azt is megmagyarázhatnánk hogy minden cég és az mlm is olyan mint a hadseregek (a kkv-k meg a gerillák). Ugye hogy nem? Persze, már az elején leszűkítetted a kört a könnyen össze-erőltethető multi-mlm párhuzamra. Nem szép dolog, naivitás vagy etikátlanság.

dont be such a jew 2016.04.13. 17:52:11

@BircaHang Média: miért nem igaz? Azt hiszed a kisker nem kap a nagykertől jutalékot?

dont be such a jew 2016.04.13. 17:52:46

@BircaHang Média: Mi van az 50 éve létező cégekkel?

dont be such a jew 2016.04.13. 17:53:51

@BircaHang Média: Valóban nem cég, hanem vállalkozói együttmüködés, mint a franchise. Ki a fene akar egy cégnek dolgozni?

dont be such a jew 2016.04.13. 17:54:42

@BircaHang Média: Valóban tönkremegy minden cég, aminek nincsenek vevői. De hogy jön ez ide?

dont be such a jew 2016.04.13. 17:57:57

@BircaHang Média: 'Kevered a hierarchiát a piramisjátékkal. Szerinted mondjuk a MOL igazgatójának a bevétele abból van, hogy az alkalmazottai benzint vesznek? Ugye nem? Na, ezért nem piramis a MOL.'

A MOL igazgatója alkalmazott, nem vállalkozó. Persze közvetve ugyanabból van bevétele mint az MLM tulajnak, az ügyfelek vásárlásából és a tagok beugrójából. Csak amikor már nem igazgató, nem kap fizetést, az MLMben pedig akkor is jön jutalék az ügyfélkörtől.

dont be such a jew 2016.04.13. 18:04:49

@BircaHang Média: 'Aminek az egészhez semmi köze. Míg egy cég esetében minden alkalmazottnak van fizetése, addig az MLM-ekben az átlag tag pénzt veszít, ezt a felsőbb szinte kapja meg.'

A való világban nincs fizetés semmiért, ezt minden (MLM és NEMLM) vállalkozó tudja. Persze hogy nem kapsz fizetést hiszen nincs sem munkaszerződésed, sem munkaköröd.
Az a jó rendszer ahol a felsőbb szint abban érdekelt, hogy az alsóbb sok pénzt keressen, hogy ők fent is sok jutalékot kapjanak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 18:15:29

@dont be such a jew:

Profibbak, nem gyorsan akarnak kifosztani kevés embert, hanem lassan sokat.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 18:18:16

@dont be such a jew:

Úgy, hogy az mlm-piramisoknak jellemzően nincsenek vevőik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 18:21:25

@dont be such a jew:

Nincsenek tagok egy normál cégnél, csak vevők és alkalmazottak, meg persze tulajdonosok.

Míg az mlm-ben nincsenek vevők, csak tagok és tulajdonosok.

dont be such a jew 2016.04.13. 18:37:46

@BircaHang Média: Teljesen mind1 hogy árrés vagy jutalék. 'Profibbak, nem gyorsan akarnak kifosztani kevés embert, hanem lassan sokat.' - minden profi cég ezt teszi. A Franchise ugyanakkor jött létre mint az MLM, az 50es évek amerikájában, mindkettő a vállalkozás-klónozásról szól.
'Úgy, hogy az mlm-piramisoknak jellemzően nincsenek vevőik.' - ezek az MLMesek vagy MLM cégek/brókercégek gyorsan eltünnek.

Fizetésből még soha senki nem gazdagodott meg, bár tény hogy az átlag tag kb. 3 hétig dolgozik, de ez nem az MLM hibája. Az emberek arra vannak kondícionálva hogy alkalmazottak legyenek.

dont be such a jew 2016.04.13. 18:57:19

Na és most elmondom mi az MLM rendszer előnye a multikarrierhez képest:

1. nincs főnök
2. tudod, mit árulsz, érdeked hogy érdekeljen (egy multinál nem tudod mit árulsz és le sem szarod)
3. magadnak építed a bizniszt, a tied, eladhatod, ha egy cégnél vagy marketinges azért senki sem fizet, ha kiszállsz
4. ha nem szállsz ki jutalékot kapsz egészen addig amíg forgalmat csinálnak az embereid, munka nélkül
5. mivel a cég a terméktől a rendelésig/logisztikáig/könyvelésig/jogászkodásig mindent megold, te csak a marketinget kell hogy jól csináld ami a legfontosabb cégvezetői feladat.

Ha szar kerül a palacsintába, és a cég bedől, fogod a legjobb embereidet és átmész máshova vagy keresel egy gyártó céget aki nem tud eladni és csináltok új rendszert ugyanazokkal a zemberekkel és ügyfelekkel, csak sokkal gyorsabban

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.13. 21:27:09

@dont be such a jew:

Nem teljesen mindegy. A jutalék egy eladhatatlan termék után nem kecsegtető.

Az Amway 50 éve megvan, pedig nincsenek vevői.

dont be such a jew 2016.04.13. 21:33:33

@BircaHang Média: Szerintem nem akarlak meggyőzni. Az Amway Forma-1es versenyeket és csapatokat szponzorál, biztos így toboroznak új tagokat.

dont be such a jew 2016.04.13. 21:42:32

@BircaHang Média: De asszem Donald Trumpot kedveled, mert anti-neolib. Kyosaki nevü szerzőtársával írtak egy könyvet az MLMről, vagy 10 éve.

dont be such a jew 2016.04.13. 21:49:21

@dont be such a jew: Bocs, az a Zepter, a Zepter nyomul az F1ben.

Untermensch4 2016.04.14. 03:22:25

@dont be such a jew: 1. "nincs főnök"
Jól eldolgozgattam hónapokig, időnként vki mondta hogy "ott ment el ez meg az a főnök". Pár hónap után megkértem vkit hogy időben szóljon ha lehet hogy lássam is mert személyleírás alapján nem tudtam rájönni ki lehet az, külön ezért meg nem járkáltam.
2. tudod, mit árulsz, érdeked hogy érdekeljen (egy multinál nem tudod mit árulsz és le sem szarod)
Ha a vevő rájön hogy az eladó balkánilag sz@rik bele az egészbe akkor nem fog bízni benne, akkor pedig nem vesz tőle semmit. Kb annyi ideig lesz eladó mint a naiv mlm-huszárok.
Gyártó cégnél akit nem érdekel semmi az vagy sikeres job-hopper vagy kiszűrik hogy felesleges. Az eredmények hiánya, hibák vagy informális adatok alapján (kivéve ha eléggé nagy az épület hogy feltűnés nélkül bujkáljon de ez inkább filmes kategória)
3. magadnak építed a bizniszt, a tied, eladhatod, ha egy cégnél vagy marketinges azért senki sem fizet, ha kiszállsz
Amiből jutalékod van munka nélkül a jobbágyaidtól azt miért adnád el? Amiből "nem jön ki pénz" azt ki és miért venné meg?
Ha máshová mész akkor is nagyobb a tapasztalat amit aprópénzre tudsz váltani és vannak módszerek hogy "véletlenül" bíróságon érvényesíthető szerzői jogaid lehetnek ami kapcsán lehet egyezkedni. Kicsit előre dolgozva így is később munka nélkül jön pénz de nem mások későbbi munkájából hanem a cég már korábban realizált bevételéből fizetősen, nem teljesen etikus de a marketing eleve nem az.
4. ha nem szállsz ki jutalékot kapsz egészen addig amíg forgalmat csinálnak az embereid, munka nélkül
Minél nagyobb egy cég, annál tovább és annál többet lehet sunnyogni mire kirúgnak, munka nélkül.
5. mivel a cég a terméktől a rendelésig/logisztikáig/könyvelésig/jogászkodásig mindent megold, te csak a marketinget kell hogy jól csináld ami a legfontosabb cégvezetői feladat.
A te részfeladatodon kívül a cég minden mást megold, ha nem akarsz egyéb jövedelmeidről kiszivárogtatást és/vagy nem vagy jóban a hr-esekkel akkor a könyvelésedet cégen kívül kell megoldani.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.14. 05:39:56

@dont be such a jew:

S látod, Trump mégse MLM-ezik. Vajon miért nem, ha ilyen jó üzlet?

Untermensch4 2016.04.14. 09:56:13

@dont be such a jew: "Teljesen mind1 hogy árrés vagy jutalék"
Nem. Az árrés egy "valódi" szám, a jutalék "fiktív". A terméken a pozitív árrés maga a nyereség alapja, a jutalék meg költség. Ha ennyire keverhetőek lennének a fogalmak akkor nem is érdemes pazarolni a szavakat, nem fogjuk megérteni egymást. Ha ennyire igényli és beleégeti az mlm a szómágiát a résztvevőkbe akkor még a marketingnél és politikánál is nagyobb féregség és a szektás hittérítők szintjére idomítja a tagokat. Akik többsége, mint az anyagi eredményességükön és rámenős bunkó nyomulásukon látható, inkább a szellemi emelkedettség irányába ható impulzusokat kellene hogy kapjon.

dont be such a jew 2016.04.14. 18:41:09

@Untermensch4: Nekem a jutalék és az árrés ugyanaz, a nettó kisker ár egy része százalékban.

tnsnames.ora 2016.04.15. 13:09:37

Gondolatébresztő írás, egy meglepő és meghökkentő tézissel és azt kell mondjam nem minden alap nélküli levezetéssel.

Az én olvasatomban az MLM sosem volt pozitív tartalmú, azonban a megfelelően választott és megélt almazotti munka elég lehetett hivatás betöltéséhez is akár (számtalan esetben). Manapság úgy lett/lesz egyre kevesebb a munka, hogy magának az elvégzendő munkának a minősége is rohamléptekben romlik (intenzíven és extenzíven egyaránt) hogy ne mondjam aszimptótikusan közelítve az MLM "béka segge" szintjéhez.

VT Man 2016.04.15. 14:03:39

Na meg egy kerdes:

Ha az MLM annyira fasza uzletileg, akkor miert kell 3-4-szeres aron adnia ugyanazt a termeket?

Pl. Aloe Vera 100% bio! juice kb. 800 Ft (Walmart), 2-3 ezer Forint (bioboltok), 8 ezer Forint (Forever MLM).

Mind bio, mind "100%".

Miert is dragabb ugyanaz MLM-ben?

BélaTóth 2017.01.15. 23:48:29

@VT Man: Ennek egyetlen egyszerű oka van, mégpedig az, hogy nem "ugyanaz" a termék. Mint ahogy a 89,-Ft-os noname cola sem ugyanaz, mint a coca-cola. Pedig mindkettő átlátszó flakonban van, barna lötyi, s mindkettőnek a neve cola.

Vagy mint a Suzuki, az Opel vagy a BMW. mindhárom autó, mindhárom benzinnel megy, 4-4 kereke van, de mégsem ugyanaz a termék. Csak bizonyos értelemben hasonlóak.

Sobbis 2017.01.29. 13:58:05

@BircaHang Média:

Tetszik a stílusod, ahogy írsz, kár hogy valódi tapasztalat nincs a témában mögötte.

Szilvia Kiss 01 2017.07.31. 16:36:30

Sziasztok!
MLM egy remek lehetőség annak aki ért hozzá, vagy hajlandó sokat tanulni. Sajnos sokan nem tudják, hogyan kell végezni ezt a munkát, itt a kulcs, hogy jól tudj bánni az emberekkel ,olyan céget találj aki tisztességes, és tanuld meg a szakmát.
Legjobb, ha képzed magad az értékesítés, pszichológia, marketing, területén, nem hiszed el hogy dupla- tripla semmittevéssel sok pénz fogsz keresni, ez kő kemény piacépítés. Ha nincs forgalom nincs pénz , az elején még lehet aztán jön a csőd. Amit ajánlok mindig attól tanulj aki az adott területen sikeres, ne attól aki kudarcot vallott vagy olvasott hallott valamit, és semmi köze nincs az egészhez. Sokan tudnak keresni, még többen viszont nem, ez tény és így is fog maradni. Mindenki nem fog jól járni, anyagilag, hiszen ehhez tenni kell, jó sokat, ami a legnehezebb, hogy váltsunk át vállalkozói módba, tanuljuk meg kezelni a sok sok visszautasítást, , majd ha már kezdünk saját piacot építeni és vannak embereink, ki kellene képezni az új embereket egy másik szakmára és a gondolkodásukat alkalmazottiról vállalkozóira kell cserélni. Nos egy jó szponzor és oktatási rendszeren piszok sokat tud segíteni hiszen nekünk csak az a feladatunk hozzuk az érdeklődőket, a szponzurunk megteszi a többit helyettünk. Egy sportban mikor leszel sikeres, ha hangszeren tanulsz, mikor tudsz lejátszani tíz számot, kétlem hogy akár a következő hónapban ez menne. Sok gyakorlás, tanulás után menni fog addig vért izzadsz, és sok holtponton kell keresztül menned. Piramis és a sok hasonló hülyeséget pedig töröld a fejedből a tisztességes cégek, matematikai modell alapján tesztelt jutalék fizetési rendszert alkalmaznak, ha van megfelelő forgalom soha nem mennek csődbe. azért mert több jutalékot fizetnek mint lehetne. Az MLM cég is csődbe mehet , akkor is ha becsületes, hiszen itt is kell vásárló., hány becsületes vállalkozó megy csődbe, mert nincs ember akinek eladja a termékét. Sok hamis téves adattal tömik a fejünket, hogy vegyünk meg nagy kezdő csomagokat, vagy belépési díjat fizessünk, hogy dolgozhassunk a cégnél és elég két embernek szólni . Ne tedd, csak akkor ha tisztában vagy vele hogy 6-12 hónapig tanulási időszak van az elején, tedd próbára magad pl hívj hidegen kb 500!! hívástól már ráérzel, menj le az utcára kérdőívezni ha nem mered megszólítani az embereket, akkor máris kudarc fog érni, a lényeg alapból nem vagy erre kiképezve, hogy csapatot építs és nagy számban foglalkozz emberekkel. Ha csak a termék kell az OK, vedd meg ha számodra használ, tényleg vannak olyan cuccok amik csodákra képesek. Az MLM varázsa abban rejlik, hogy a jutalék elosztás úgy van megoldva, hogy a kis ember is kap olyan pénzeket, amiért közvetlenül nem ő dolgozott meg, hanem a csapata. Hasonló van a hagyományos cégeknél is, pl a vezető kap jutalékot a beosztottjai forgalma után, hiszen az ő feladata hajtani a kollégákat adjanak már el. Sok cégnél a beosztott értékesítő csak a saját munkája után kap fizetést, jutalékot. Feljebb viszont ez már nem így van tehát ezeknél a cégeknél a vezetők mintha MLM-ben lennének. A nyereséget számos módon fel lehet osztani, ennek csak a gondolatunk szab határt. Az ajánlásos üzletépítést pedig egyre több cég alkalmazza, szólsz ennek annak és ha jön akkor pénzt ad az adott cég neked. Pl egy bank is ad jutalékot ha új ügyfelet viszel nekik, pedig csak emögött nincs is gazdasági tevékenység vagy HR céghez olyan személyt ajánlasz, akit később ők elhelyeznek más cégnél itt is kapsz pénzt és ez a módszer egyre jobban elterjed. Ahhoz hogy ebből megélj erre a közvetítői tevékenységre kell ráállni. Az elején jól megnyomni hogy legyenek stabil embereid akik szintén tudnak keresni, és jól járnak, hiszen akkor nem maradnak melletted, és máris jön a kudarc.

Szilvia Kiss 01 2017.08.07. 16:46:22

Fix fizetés!!
Az alkalmazottnak fix a havi fizetés egy ideig , mert erre szól a szerződése mindaddig amíg a vállalatnak megvan a piaca a működéshez vagy nem jön egy átszervezés. Az alkalmazott az idejét és a szaktudását eladja egy bizonyos fizetésért az őt alkalmazó vállalatnak, a vállalat vásárlói piacát legtöbbször nem az alkalmazott építi , ha a cégnek nem jön be elküldik ha nagyon bejön akkor kapja a havi fixet ekkor viszont zúgolódunk mi miért nem kapunk jóval többet, hát azért mert a kezdeti kockázatot nem mi vállaltuk, nem tulajdonos a cégben. Kerüljünk a másik térfélre, mi vagyunk a vállalkozók, mert van egy ötletünk, hogyan fogjuk előteremteni a havi fixeket a dolgozóknak akik azt hiszik, hogy biztos a munkahelyük. A vállalkozónak mi garantálja a havi fixet 30 éven keresztül? Mikor elhelyezkedünk valahol, ezeket azért nem szoktuk számon kérni a cégvezetéstől mutassa már be a szerződéseit, mert biztosra akarunk menni. Ha felveszünk, egy 25 éves jelzáloghitelt, csak a havi fixünkre gondolunk pedig ez 25 évig a mai világban elég kockázatos dolog. Amire fel akarom hívni a figyelmet, hogy ha tudunk piacot építeni és meg is teszzük, akkor leszünk sikeresek. Az MLM-ben és a kiskereskedésben másképpen kell megközelíteni az embereket, viszont mind a kettő a forgalomból él. Ha csatlakozunk egy MLM-hez akkor saját magunknak kell forgalmat csinálnunk, illetve később a csapatunkkal. Nehéz munka, szóval nem csoda ha sokan kudarcot vallanak, és hamar a komfortzónájukon kívűl találják magukat. Kérdés egyéb esetben is kerültél már hasonló helyzetbe, hogy nem ment valami? Sport, munka, tanulás, tánc, főzés, , fogyókúra, stb ? Mit tettél ekkor, hogy elérd a célodat ? Ha elvégezted az iskolákat akkor képes vagy tanulni, fejlődni, nos az élet minden területén kell teljesítményt letenni a céljainknak megfelelően ez lehet nagyon sok és lehet kevés is. Nézzük meg a sportot most volt a Vizes világbajnokság Hosszú Katinka az egyik legjobb úszó a világon, ezt annak köszönheti, hogy az életét erre tette fel és ezért nagyon sokat is tesz. 400 m vegyes női világcsúcsa 4:26:36 mennyit kéne egy átlag embernek edzeni, hogy 7 az hét percen belül érjen célba ? Hónapokat pedig ez nagyon messze van a világcsúcstól és semmilyen világversenyen nem tudnál ezzel az eredménnyel érmet elérni. Viszont ha ez megvan elmondhatod magadról hogy jó úszó vagy és sokat sportolsz. Nos az MLM-ben sok segítséget kapsz először a feladat, hogy nagyon sok emberrel lépj kapcsolatba, és hívd el őket bemutatókra, amit egy felső vonalbeli szponzorod tart. Első lépéskánt a kitartásod lesz próbára téve. Utána jön a többi. Sok sikert!

Szilvia Kiss 01 2017.08.17. 12:07:59

Ár , kereset, piac, eladás
Nos igen MLM üzletben minden sokkal drágább, mint a hasonló termékek a kiskereskedelemben, vagy hasonlónak vélt termék.
Leginkább a vitaminokat tudjuk összehasonlítani, mivel sok egyéb helyen is lehet kapni. Mivel csak annyi jön le hogy C és C vitamin alapból úgy látjuk, hogy túl van árazva és valóban sok cégnél ez a helyzet, mivel nem értünk hozzá nem tudjuk megkülönböztetni, melyik ami tényleg jobb és melyik ami ugyanaz a termék, jóval többért. A lényeg, hogy ha Te meg is érted a különbséget, mert elolvasol több könyvet is a témában, , az nem elég hiszen el is kell tudnod adni és a másik félnek el kell hinnie amit te mondasz, ha ezt nem tudod hitelesen átadni nem fognak tőled vásárolni. Példa elmész orvoshoz, nem fogsz vele vitatkozni arról, hogy rosszakat mond, hiszen tudod, hogy ő az orvos, diploma , tudás, ott van nála, ha azt mondja ezt és ezt vedd be, hogy meggyógyulj megteszed. MLM-ben ez a tekintély, nagyon kevés embernél van meg. A másik fontos tényező, hogy a magyar lakosság átlagfizetésébe nem férnek bele ezek a termékek, mivel másra költjük őket, lakáshitel, gépkocsi, család, rezsi,gyerekek, ruha , szórakozás ezek mind megelőzik, az egészségünket, persze én sem azt mondom, hogy lakjunk az utcán, hogy vitamint együnk, inkább azt, hogy keressünk többet foglalkozzunk az egyenlet másik oldalával, ezen dolgozzunk és költsük a bevétel növekedés egy részét az egészségünkre. A Tesco, Aldi stb sem jótékonysági intézmények ott is van árrés, nem is kevés viszont ezen az áron belefér abba a kategóriába, hogy sokan megvegyék a termékeiket így számunkra nem számít, hogy mekkora is ott a nyereség. Második fontos dolog vonzó kifizetési rendszerhez kellenek a magasabb árak, mivel nem tudnának az emberek sok pénzt keresni. Igy is sokan kudarcot vallanak, mert nem tudnak elég embernek szólni, ha a termék negyedébe kerülne még nagyobb piacot, kellene építeni, még többen szidnák a rendszert ez bizony nem jól működik. Nem nyilvános statisztika, hogy valójában mennyien is dolgoznak a MLM rendszerekben, azok közül akik regisztráltak. Valahol a 5 és 10% között lehet akik próbálnak tenni a jövőjükért komolyabban. Ezen adatok birtokában tudod, hogy nem elég 2 embernek szólni, hogy elindulj a siker útján, ez csak akkor működne, ha mindenki ugyanezt tenné, viszont nem így van. 10-20 emberből 1-2 ember fogja csak építeni a saját üzletét. Az MLM alapelve szerint egy 5*5 -ös csapattal tudod magad bebetonozni a sikerútján, ezek azok akik tényleg dolgoznak is, mit is jelent ez 5 fő az első szinten és így tovább, akik tényleg dolgoznak. Tehát te ezt az öt főt 50-100 ember között fogod megtalálni, a következő szinten ugyanez a helyzet és így tovább. Szóval jó sok emberrel kell beszélni, és kezelni a félelmeiket, aggályaikat, növelni az önbizalmukat, ösztönözni őket, stb. Ha vállalkozó szellemű vagy gondold át, ha hagyományos céget alapítsz, az mennyibe fog kerülni , kezdeti költség, havi költségek, ezt vesd össze MLM hasonló költségeivel, látni fogod, hogy ez a töredék lesz az MLM javára. Következő kérdés, hogy mennyi embert tudsz a vásárlóddá tenni. Hagyományos cégnél, azt gondolják az emberek, hogy a vevők maguktól jönnek, be az üzletbe, mivel már amúgy is látják, mert nekik erre szükségük van. Ha már bent vannak akkor hogyan adsz el nekik, vagy hagyod nézelődni őket, és kimenni, mert ugye nem akarunk tukmálni ? igaz könnyebbség, hogy mivel a boltban van vásárolni akar többség, viszont mégsem teszik mert nézelődnek és vásárlás nélkül távoznak. A lényeg itt is kell stratégia, a vevők megszerzésére és megtartására. A siker itt is azon múlik, hogy mennyire lesz elégedett a vásárló a boltodban. Akár MLM akár hagyományos bolt, kulcs a vevők megszerzése és velük való kapcsolat. Ezt meg kell tanulni képezni kell magad, a jelenlegi szakmádat sem egy hét alatt sajátítottad el, azért tanultál, hogy dolgozz, pénzt keress, segíts másoknak, ha megtanulod a legnehezebb szakmát az emberekkel való bánásmódot, akkor fog dőlni a pénz! Ehhez viszont nagyon sokat kell tenni, tanulni gyakorolni, tárgyalni, sok kellemetlen helyzetbe fogsz kerülni, amiből, mind tanulni kell, az érzelmeid eluralkodnak rajtad, és azt mondják kell ez nekem? Nem kell, és abbahagyod, az út elején, felén. A pénz sem fog jönni kezdetben csak a tanulási időszak, írhatnám a kudarc szót is , viszont ebből tanulsz,, közben képezned kell magad, olvass könyveket, az emberi viselkedésről, értékesítésről, marketingről, tárgyalástechnikáról, a kérdezés művészetéről , pszichológiáról, motiválásról, testbeszéd, öltözködés,kommunikáció stb. és közben mindig CSELEKEDJ is csak az olvasásból nem leszel gazdagabb. Utolsó jó tanács tanulj meg hidegen hívni és kérdőívezni is, ha ezek is mennek bővítetted a fegyvertárad ! Sok sikert!

cavalry 2019.03.17. 20:56:15

Sok felesleges mese. A lényeg az hogy az ügynök által támogatott értékesítésnek van értelme, mert sok olyan termék van amelyiket emberi kapcsolat, és termékismertetés együtt tud eladni. Az eladás nem egyszerű, ezekben az esetekben többszöri találkozásra van szükség, mert a vevő is érleli az elhatározását vagy nem ért mindent. A hierarchikus rendszer túl sok szintje feleslegesen megdrágítja a végfelhasználói árakat, ezért területi alapon maximum két szintet érdemes létrehozni, és központi marketingtámogatást adni az alsó szinteknek (ebbe belefér minden, információ rendszerek, web, pénzügy , jog, stb.). A kulcskérdés az hogy a termék megfelel e ennek a rendszernek, a mellékelt ábra az hogy a legtöbb nem, csak a vevő átverése a fő cél, agyon drágított hülyeségeket próbálnak eladni idiótáknak. Ez lehet sikeres, de legalább ne magyarázza meg valaki hogy ez a jó. A legtöbb eljárás amivel eladnak valamit egyszerű szélhámosság, Btk szerint csalás, mert tévedésben tartják a vevőt. A szomorú az hogy az állam ezt hagyja. Ha nem csalás akkor meg csinálják bátran. Egyébként könnyű megfogni őket, hiteltelen, bizonytalan a minőség, távoli referenciák, minőségbiztosítás nincs, csak hit. Nevetséges az aki ilyen vackokat megvesz. Ugyanakkor tényleg szükség lenne igazi kereskedelmi ügynökökre akik segítenek kiválasztani a jobb terméket, legyen az bármi vagy szolgáltatást.

Reactor 2021.03.21. 05:53:39

> Rendes munka
> MLM

Pick one...

@Szarvas Norbert: Persze, és a részvénytársaságoknál minden részvényes egy külön piramis? Vagy ez már lánchegység?
Baromság, hogy a rendes munkahely = piramis.

@Tiszteltetem Brüsszelet: Az MLM híre azért rossz, mert a kitalálója többnyire átbaszásra fogja használni, hogy 100% profitja legyen a dologból, ne csak 99%.

@dont be such a jew: Mert az MLM-ből mindenki degeszre kereste magát, mi? Ja, nem...
Persze, egy ideig szuperjó bomba üzlet(nem látszik, hogy a sok balek belépjen). Aztán egy idő után valahogy mindig előbújik a Ponzi a szervezőkből. Tribuszerné kilencszer ült már dutyiban, Wang Fengyou-t agyonlőtték, Bernie Madoff meg mehetett 150 évre csücsükélni a hűvösre.
A hülyének is megéri ez az üzletmodell, de tényleg! Sőt, leginkább nekik.

@BélaTóth: Ha tényleg azt hiszed, hogy a 89 forintos Macikóla és a 399 forintos Coca-Cola egy és ugyanaz, akkor nagyon, nagyon el vagy tájolódva.

@Szilvia Kiss 01: Az emberek többsége már immunis erre a szánalmas kamu marketingszövegre. Toborozz máshol balekokat a Ponzi-sémádba. Köszipuszi.
süti beállítások módosítása