Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Bezárt a vasárnapi boltzár! Elhiszed, hogy a Fidesz veszített? Hadd mondjak valamit...

2016. április 11. - Szarvas Norbert

img_0623.JPGVerem a fejem a falba, mert az ország kedvenc Tónija (Rogán) nem volt hajlandó megvárni, amíg végzem az edzéssel. Sajnos beelőzött és én is csak út közben olvastam az indexen a hírt, hogy a Fidesz visszavonja a vasárnapi boltzárat. Egy marketinges szakember mondta, hogy emiatt ma leállít  minden Facebook kommunikációt, mert a Fidesz kommunikációs fekete lyukat dobott az online térbe. Ma mindenki ezzel foglalkozik (jogosan). A boltzárat támadók (nagyjából ebben pártfüggetlenül egyetértett az ország, azaz mindenki) most a Himnuszt és a Szózatot felváltva énekelve verik a mellüket, én meg izzadok a félelemtől, mert tudom mi következik...

A csúcsra járatott kommunikáció

1. A kormány meghallgatta az embereket

2. a kormány mindig is tervezte azt,

Hangoztt el Rogán Antal sajtótájékoztatóján

Ezt a videót nézzétek meg, mert kábé ez történik a vasárnapi boltzár ügyében:

Nagyjából a hülye is látta, hogy a "kiafaxom" KDNP 60+-os vitézein kívül még a Fidesz sem akarta ezt a vasárnapi boltzárat. De ilyen a koalíciós adok-kapok, néha ilyen abnormális hülyeségek kerülnek a gépezetbe. Persze egy vérprofi kommunikáció stratégia (mint a Fidesz) még ebből is megpróbál hasznot húzni.

Az elmúlt egy évben a vasárnapi boltzár folyamatosan kinn volt az ablakban és a hülye ellenzék ezt tekintette a saját aranytojást tojó tyúkjának. Mindenki erre repült rá, közben ennél sokkal fontosabb kérdéseket nem sikerült érdemben megpiszkálni. A Fidesz erre még jól rá is játszott és morbidabnál morbidabb eszközökkel ( a színjáték csúcsa a kopaszok voltak) akadályozta meg az MSZP népszavazási kezdeményezését.

Azt hiszed, hogy a Fidesznek számít ez a "vereség"? Ma mindenki fortyog, két hét múlva már a kutya nem emlékszik erre, mert mindenki kicsi lelke megnyugszik, mivel nyitva vannak a boltok és lehet menni shoppingolni. Ennyi történik kérem szépen, semmi izgató.

Ennél sokkal fontosabb volt, hogy a lehető legtovább és a lehető legtöbb felvonásban  húzzák el ezt a vasárnapi dolgot, mert addig mindig lesz egy fedősztori. Erről jut eszembe, ma bejelentette a Fidesz a boltzár eltörlését és valamiért egyből a pénztárcám után nyúltam...

Mert biztosan ezekben a napokban történik valami, amit el kellett mismásolni egy kommunikációs fekete lyukkal. Mert a magyar átlag szavazó nem foglalkozik a költségvetéssel, az EU támogatások befagyasztásával, korrupcióval, ha foglalkozhat a vasárnapi boltzárral. Ilyen egyszerű a képlet.

Ha az ellenzék tökös lenne, akkor végig vinné az aláírásgyűjtést, hogy bebitonyítsa az elvakult Fidesz birkáknak, hogy ezt még amúgy a fideszesek is akarták és semmi sem fekete vagy fehér

Ehelyett viszont valószínüleg megáll a tudomány a "mi megmondtuk" féle buksisimiben, a Fidesz pedig örül magának, mert kihajóztak a tiszta vízről a zavaros tengerre. Mert addig kristálytiszta volt, hogy a Fidesz megszavazta a boltzárat és a nép ezt nem akarja.

De már megint zavaros minden, mert a fideszi mesterkommunikáció bedobta a köztudatba, hogy de ők is ezt akarták (évforduló meg a többi bullshit) és semmi szükség nem volt az MSZP akciójára. Sajnos a legtöbben ezt el fogják hinni és ettől zseniális. Mert mindenki elkezd kételkedni, akinek nem kéne. Mert a kutyát nem lehet meggyőzni azokkal a videóinterjúkkal, amiben Szijjártótól Orbánék elég sokan érveltek az elmúlt két hétben is a vasárnapi boltzár mellett.

Nem ez a lényeg. Mindent el lehet felejteni.

A Fidesz nem ismeri a vereség fogalmát

Egyszerűen annyira zseniális pártpropaganda gépezetet látunk magunk elött működni, amire talán még soha nem volt példa Magyarország történelmében ( de még Európa szerte is ritka). Ahogy Gyurcsány mondaná: "Viktor! Beszéljen a számokról, mert a líra nem segít" (2006-os vitabeszéd)

Orbán pedig jót röhög ezen, mert pontosan a líra és az álideológia segít egy pénzügyileg tudatlan szavazóbázis esetén, ahol annyira hülye a lakosság nagy része, amennyire nem szabadna lenni. Itt a legtöbben a lírát és nem a tényeket figyelik. Ezért fordulhat elő, hogy a mostani kormány kommunikáció megint sikeres lesz annak ellenére, hogy Dunát lehetne rekeszteni az ellenbizonyítékokkal.

De itt nincs vége a mesének, ugyanis a Fidesz nem ismeri a gyengeséget és a vereséget.

Van aki megjegyezte, hogy most érkezik a hétfői boltbezárás. Én ezen nevettem, de biztos vagyok benne, hogy valami érkezik!

Mégpedig véleményem szerint a hétvégi munkát engedni fogják, ugyanakkor brutálisan megadóztatják vagy kötelező minimális túlórapénzt írnak elő, amit nem biztos, hogy lesz értelme kifizetnie az adott kereskedelmi vállalkozásnak. 

Másik ötletem, hogy az egész egy cirkusz volt, a háttérben egy kormányszintű farokméregetésnek lehettünk tanui. Egyszerűen megmutatta a hatalom, hogy semmitől nem riad vissza és bármit képes megtenni annak érdekében, hogy mindenki úgy pattogjon, ahogyan kell. Megmutatta erejét, hogy még a hatalmas lobbival rendelkező hiperszuper boltokat is képes egyetlen pöccintéssel limitálni és hajlandóak élni ezzel az opcióval. Ezek a mammutok pedig pislognak, mert mindenki tudja, hogy nem tudnak egyik percről a másikra lelépni. Előbb fognak elvérezni, mint elmenekülni az országból.

Valami van még abban a tarisznyában!

Jóslataim:

  1. valamilyen úton-módon plusz terhet raknak azokra, akik vasárnap nyitva tartanának
  2. a kereskedelmi szektorokban komoly változások következnek adó/vezetőség/egyéb dolgok nyomvonalán
  3. valami dúrva dolog történik ezekben a percekben, amire senki nem figyel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr298588008

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bebukták az egyházak? 2016.04.11. 18:07:02

 A friss hír az, hogy hamarosan újra szabadon kinyithatnak az üzletek vasárnap. Újjé! Szabadon költhetjük a pénzünket vasárnap, csilingelhetnek a pénztárgépek. Nem kell többé templomba járni, vagy kirándulóhelyet keresni azért, hogy ne unjuk halálra ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A liberális véleményterror emlékére 2016.04.11. 14:01:31

Buta kisfiú vagy, Norbi. Azt sem tudod megkülönböztetni egymástól, hogy mikor győztök, és mikor veszítetek.

Girhes Joe 2016.04.11. 14:46:02

"véleményem szerint a hétvégi munkát engedni fogják, ugyanakkor brutálisan megadóztatják vagy kötelező minimális túlórapénzt írnak elő"

Ha racionális döntést akarnak hozni, eleve ezt kellett volna csinálni boltzár helyett, mert akkor senki nem ugrálhat, hogy belegázolnak a jogaiba, ugyanakkor csak az a bolt tart nyitva vasárnap, amelyik tényleg zsírosan megfizeti a vasárnapi munkáért a dolgozóit. Kecske és káposzta. Hacsak nem valóban egy előre eltervezett gumicsont volt az ellenzéknek, amit szegény ostobák rágtak is egy éven át, ahogy a csövön kifért.

nick papagiorgo 2016.04.11. 14:49:52

Gondolatok:
-a kormány ki akart cseszni a multikkal, de azok inkább csak jól jártak ezzel.Ennek értelmében nem sok értelme volt fenntartani ezt.
- a kereskedelemben dolgozók állítólag örültek a zárvatartásnak. Hát most majd kiderül, hogy mit szólnak (van, aki sztrájkolni akar már, hogy maradjanak zárva a boltok)
- a lakosságot általában zavarta, és egy állandó támadási felület volt a Fidesz ellen. E tekintetben szintén nem sok értelme volt fenntartani a bezárást, pláne, hogy adott esetben népszavazás is lett volna, amit a Fidesz jó eséllyel elbukik.
- az ellenzék meg a mellét veri, a DK szerint ez "demokratikus oldalnak" az elmúlt hat év lben elért egjelentősebb győzelme. Hát én nem tudom, lehet, hogy tényleg ez a legnagyobb győzelmük (mert más nemigen van), de én erre nem lennék olyan nagyon büszke a helyükben.

2016.04.11. 14:53:49

Norbert, látom írót alkalmazol, mert egy ideje már nagyon más a stílus, alig van helyesírási hiba, jobbak a gondolatmenetek, szóval csak hajrá, bárki is a négered, jól csinálja!

histar007 2016.04.11. 15:00:01

Nem csak arról van szó, jogy szimplán meghallgatták az embereket. De! Részben...
- ki akar ezután népszavazni? A bolt nyitva, lehet továbblépni, nincs itt semmi látnivaló
- ha lesz is ilyen, még kevesebben állnak meg majd aláírni, hiszen nincs már cél. Csak adatbázis frissítés, azt meg keveseb komálják
- lehet majd a munkaügyi szabályokon alakítani, pl vasárnap csak önkéntes alapon lehet dolgozni 2x órabérért, és évente max 20-25 vasárnapot lehet vállalni

Ez kérem politika. Addig támogatnak egy helyzetet amíg megéri. Ha nem akkor kiállnak mögüle. Ebben mi a meglepő?

Nyilván leszenk olyanok is akik innentől csakazértis lemennek Vasàrnap ha kell ha nem, és talán páran az elmúlt 1 évben felfedezték, hogy van más is vasárnapra mint a plázázás.

Valószínű megvan a belső használatú mérés, amiből kiderült, hogy a szavazást nem lehet megnyerni. Ebbe legutóbb Fletónak is sikerült belebukni. Ehhez meg Orbánnak semmi kedve.

Topikus format burn.

lavór 2016.04.11. 15:01:08

A Fidesz veszített, pont.
Meghallgatta az embereket? Ejnye, akkor a bezáráskor miért nem hallotta őket?

Rég szórakoztam ilyen jól, bevallom.

Janossz 2016.04.11. 15:12:50

"A miniszterelnök szerint korai a vasárnapi zárva tartás ügyében állást foglalnia a kormánynak. Orbán is osztja azt a véleményt, hogy a vasárnapnak pihenőnapnak kell lennie, annak kell maradnia. Ahogy fogalmazott - lehetőség lehet, de kényszer nem lehet a vasárnapi munkavégzés. A miniszterelnök szerint a vasárnapi boltzár csak az első lépés volt, azon dolgoznak, hogy más területre is kiterjesszék vasárnapi munkavégzés tilalmát. "

Itt jártunk pénteken. Ezek után győzelemről, meg zseniális kommunikációról beszélni csak nagyon elfogultan lehet.

Girhes Joe 2016.04.11. 15:23:34

@lavór:

A netadós balhé után most derül ki másodszor, hogy nincs itt kérem semmiféle diktatúra. A kormány nyilván megpróbálja keresztülvinni az akaratát (attól kormány), de ha tömeges ellenállást lát, úgyis visszalép. Ebből is látszik, hogy a mostani bagázsnak klasszisokkal több esze van, mint az előzőnek, akik inkább az utolsó elvesztett szavazatig hadakoztak, csak nehogy engedni kelljen.

Ebből következik egy másik tény is: az összes többi kérdés, amit az ellenzék eddig bedobott (manyuptól alkotmányozásig, médiától trafikokig, stadionoktól egészségügyig), mivel nem gerjeszt jelentős ellenállást, nem alkalmas a kormány elleni fellépésre. Nem véletlenül röhögte ki Orbán, amikor Pumukliéknak sikerült 3 százalékos részvételű sztrájkot összehoznia. Kíváncsi leszek, a szakszervezetek mire lesznek képesek.

Girhes Joe 2016.04.11. 15:26:45

@Janossz:

Miért, miről papoljanak, vereségről? :D

Nyilván kihozzák a helyzetből, amit lehet, pont ettől jó a kommunikációjuk.

lavór 2016.04.11. 15:27:33

@Girhes Joe:

"hogy nincs itt kérem semmiféle diktatúra."

Ezt szeretné elhitetni a Fidesz.
Az EU miatt valódi diktatúrát összeütni nehéz, ugye...
Ez amolyan light-os verzió.

Lássuk, mennyire kaptak kedvet az emberek a népszavazósdihoz...

Girhes Joe 2016.04.11. 15:39:38

@lavór:

Nézd, ha kimenne másfél millió ember, hogy töröljék el a mindennapos testnevelést, és kihozná az összes közvéleménykutató, hogy 80% ellene van, akkor előbb vagy utóbb, inkább kicsit utóbb, de garantálom neked, hogy végül engedne a kormány a népakaratnak. És ez az összes többi ügyben is így lenne, ha létezne az a bizonyos népakarat. Amiről meg az ellenzék szeretné elhitetni, hogy van (az ő kedvenc ügyeiben).

lavór 2016.04.11. 15:42:27

@Girhes Joe:
Teljesen mindegy. Előbb vagy utóbb, de inkább előbb megy a Fidesz is a süllyesztőbe. Minden nappal közelebb az időpont. Kibekkeljük.

Netuddki. 2016.04.11. 15:45:43

"Mégpedig véleményem szerint a hétvégi munkát engedni fogják, ugyanakkor brutálisan megadóztatják vagy kötelező minimális túlórapénzt írnak elő, amit nem biztos, hogy lesz értelme kifizetnie az adott kereskedelmi vállalkozásnak."

Akkor tessék arra gondolni, hogy egy meg nem nevezett autógyárban hétvégén is 3 műszakban dolgoznak. Igen vasárnap is, igen Magyarországon. Ugyanannyi bérért mint hétköznap. Na, kinek köszönhetően? Talált, süllyed, akire péntek reggel nem szakadt rá a Kossuth stúdiójának a mennyezete akkorát hazudott a "vasárnap má ne dógozzanak a zemberek" témában.

Netuddki. 2016.04.11. 15:46:55

@Girhes Joe: Mindennapos testnevelés ellen tüntetni? Amikor szétlopják az országot?

s 2016.04.11. 15:47:57

Helyesírás továbbra sem megy neked, Norbi. Ez durva.

Netuddki. 2016.04.11. 15:48:10

Most már csak az lenne a csavar, ha holnap a kicsi de nem párt tartózkodása mellett a maszop se szavazná meg, meg a többi ellenzéki párt se.

s 2016.04.11. 15:49:43

@Girhes Joe: Kb. hülye vagy. Ha nem rágták volna, ma nem ez lenne. Ennyit erről.

s 2016.04.11. 15:52:13

@nick papagiorgo: A fasz fidesz a tanárok mellet most még magára ereszti a kereskedelmi dolgozókat is. Hajrá. De azért csak nyomjátok, hogy a zseniális fidesz így meg úgy.

s 2016.04.11. 15:56:50

@histar007: Gondoltam, hogy a fidesz birka a vasárnapi boltzár mellett érvel, ameddig vasárnapi boltzár van. Amint a fidesz álláspontja változik, a fidesz birkáé is változik. Pedig annyira szeretném, ha még mindig a vasárnapi boltzár mellett érvelnétek. Most, hogy a fidesz már nem. Valami önálló gondolat ez ügyben? Függetlenül a pártközponttól? Semmi?

Netuddki. 2016.04.11. 15:59:14

@s: Mindenki meglássa, holnaptól már az összes fidesztroll a vasárnapi nyitvatartás mellet fogja a fidesz agitpropot terjeszteni. Egyszerűek mint a szeg.

nick papagiorgo 2016.04.11. 16:02:00

@s: hát, valószínűleg választhatott, hogy kit ereszt magára a kereskedelmi dolgozókat vagy az egész népet.
Én általában nem politizálok érzelmi alapon.
Orbánnak az a nagy hibája, hogy azt hiszi magáról, hogy jobban tudja, mi kell a népnek, mint a nép saját maga, meg úgy általában okosabb mindenkinél. Mondjuk ez néha bejön, ld kerítésépítést.
Viszont az a nagy erénye (más politikusokkal szemben), hogy marhára megérzi, hogy mikor kell elengedni egy dolgot.
Az teljesen nyilvánvaló, hogy nem úgy fogja kommunikálni, hogy "hülyék voltunk, és én voltam a főhülye", hanem megpróbálja ezt is dicsőségnek eladni. Ezt minden politikus így csinálja.
Viszont arra is kevés példát látni, hogy egy kormány a saját ötletét úgymond sjaát magától (tehát pl. nem megvárva a népszavazást) megszüntesse.

s 2016.04.11. 16:04:57

@Girhes Joe: Igen, van amit csak kevesen értenek.Ám attól még fontos. Egy demokrácia mindig olyan, amilyen a többség. Ha a többség képzetlen és ostoba, a demokrácia a csőcselék uralma lesz. Ha valamennyire értelmes a többség, a demokrácia elhozhatja az áhított jobb életminőséget. A saját hozzászólásodat nem teljes mértékben figyelmen kívül hagyva döntsed el, hogy ma Magyarországon mi a helyzet ebben a tekintetben.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.04.11. 16:08:04

A lényeg, hogy a fidesz visszavonta a nemzetrontó vasárnapi boltzárat, melyet még Gyurcsány Ferenc szabadított rá Hazánkra, megnehezítve ezzel családok százezreinek a mindennapjait. Látszik, hogy baloldalnak semmi sem drága, de a fidesz nem rest a nép érdekében cselekedni.

No, kapom a kommentpénzt? Egész jól sikerült. :-)

Girhes Joe 2016.04.11. 16:09:41

@s:

Ahhoz képest, hogy az imént hülyéztél le, pont én mondtam, hogy törvényi boltzár helyett szép nagy hétvégi túlórapénzt kellett volna bevezetni (ezt anno a bevezetéskor is elmondtam). És ezt a véleményemet most is tartom, nem tiltani kell a hétvégi nyitvatartást, hanem jól megfizetni azokat, akik megdolgoznak érte. Kábé arányaiban ugyanazt el lehetett volna érni, amit a boltzárral, csak akkor nem lett volna egy éven keresztül folyamatos ügy belőle. Kérdés, hogy fideszes-e vagyok, ha azt állítom, hogy a fidesznek hátsó szándéka volt azzal, hogy ezt pont ebben a formában vezette be, és hogy ilyen látványosan dobálta a magas labdákat az ellenzéknek.

s 2016.04.11. 16:13:47

@nick papagiorgo: "Viszont az a nagy erénye (más politikusokkal szemben), hogy marhára megérzi, hogy mikor kell elengedni egy dolgot."

Ezt a vasárnapi boltbezárós dolgot egy évvel ezelőtt kellett volna elengednie. Nekem most senki ne jöjjön azzal, hogy mennyire megérzi az idők szavát. A LÓFASZT ÉRZI MEG TALÁN. Ha akkora zseni, mint amekkorának tartja magát, akkor bele sem megy ebbe. Semmi értelme nem volt ennek, a szándék az volt, hogy a haveri cégeket helyzetbe hozza, de azok is jól megszívták a buci faszt. Gondolom szóltak neki, hogy álljál már le, genyadék, mert szarrá szopatsz pont minket.

Indriq 2016.04.11. 16:20:08

Ezen gondolkozzatok el:
A bolt bezárásos ügy nagy nyilvánosságot kapott, de mellette volt még két téma, amiben népszavazást akart az MSZP. Az egyik, az állami földek eladása, a másik az állami posztok 2 milliós max fizetése. Ha népszavazás lett volna a boltbezárásról, valszeg a másik kettőre is a fidesznek nem tetsző választ kaptak volna. Így hát visszavonulót fújtak a bolt ügyben (ebből nekik semmi közvetlen veszteségük nincs), de a másik kettő elől kifogták a szelet. Ott viszont szépet buktak volna a saját kádereik.

nick papagiorgo 2016.04.11. 16:20:55

@Girhes Joe:
hétvégi túlórapénz most is van.
A helyzet viszont az, hogy aki folyamatos műszakban dolgozik (3 nap 12 óra, aztán 3 nap pihi), nem kap semmilyen pótlékot a hétvégére. Max ünnepnapi munkavégzésre kap pótlékot, de a boltok ünnepnap mindig zárva voltak eddig is.
Az iparban, aki nem hétfőtől péntekig, 5 x 8 órát dolgozik (irodaiak, vagy délelőttös/délutános műszakosok), azok általában folyamatosban dolgoznak.
Azt nem hinném, hogy a kereskedelemre más szabályok vonatkoznának, mint bármi más iparágra.Azt sem hinném, hogy a Fidesz megtehetné, hogy a kereskedelemben más túlórapótlékokat rendel el, mint bárhol - főleg, hogy nem állami cégekről beszélünk.
A fentiek fényében egyébként nem teljesen értem, hogy a boltbezáráskor miért jártak valakik jól vagy rosszul, most meg fordítva miért, illetve azt főleg nem, hogy az áraknak miért kellene emelkedniük azért, mert visszatérünk egy egy évvel ezelőtt már alkalmazott rendszerhez.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.04.11. 16:38:26

@nick papagiorgo:

"nem kap semmilyen pótlékot a hétvégére."

Biza. A génselejtes törpének az első intézkedései közé tartozott a munkavállalók legyalázása a munkaadók javára. Gondolod véletlenül menekült el az országból úgy 1 millió ember a készülő 1 millió munkahely elől?

Szarvas Norbert 2016.04.11. 17:36:06

@shitgun: én vagyok a saját "négerem":) köszönöm a dícséretet:)

Janossz 2016.04.11. 17:43:43

No jó, ez a népszavazás imígyen ki lett pipálva, csak az a másik, a Fideszes, hogy fog sikerülni?
Ott még lehet egy szép bukta, ha a négymillió nem megy el.
Ami eddig nagyon kedvezett, (az érdektelenség) most csúnyán visszaüthet.

Janossz 2016.04.11. 17:45:39

@Szarvas Norbert: A Napiban erről kicsit másképp nyilatkoztál.Te dolgod.

Janossz 2016.04.11. 17:49:09

"A blogot ugyan egyedül vezetem, de messze nem lehetnék ennyire "sikeres", ha nem javítaná ki nyelvtanilag a bejegyzéseket egy hivatásos szerkesztő/proofreader, M. Klári."
Hazudni csak pontosan, szépen...:-)

Szarvas Norbert 2016.04.11. 17:56:54

@Janossz:

Klári már több, mint két éve nincsen jelen a blog életében. Nézd meg, hogy a napi-ban mikor nyilatkoztam.

Janossz 2016.04.11. 18:24:24

Jó, legyen úgy. Egyszer mindenki megtanul fogalmazni, helyesen írni.
Bár az a félanalfabétaság, ami manapság diplomás embereket jellemez (és ezt nem Rád értem) egyenesen elképesztő.

nick papagiorgo 2016.04.11. 19:19:18

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: ezt mondjuk nem a törpe találta ki.
Közgazdaságtan haladóknak: az emberek "életminősége" meg az ország "versenyképessége" fordítottan arányos.
Ez alatt azt kell érteni, hogy ha magas az "életminőség", akkor mindenki sokat keres. Mivel mindenki sokat keres, senki se akar pl. vécpucoló leni, meg úgy általában szar órabérért nem megy el sehova. Mivel magas az órabér (szarért nem találsz munkást), ezért nem fognak nálad dolgoztatni, mert a munkabér költsége (a dolgozóknak kifizetendő pénz) nagy. Tehát nem jön a tőke, nem fejlődik a gazdaság.Erre tipikus péda pl. Németország, aki a munkerőigényét folyamatosan "majmokkal" (akik napi egy banánért is hajlandóak dolgozni) oldja meg.
Viszont ha alacsony az "életminőség", akkor az emberek keveset keresnek, hajlandóak dolgozni, akár napi egy euróért is, tehát ott rendelkezésre áll az olcsó munkaerő. Az a gazdaság "versenyképes", ott érdemes befektetni.Na persze csak akkor, ha a munkaerőt nem eszik meg, nem mészárolja le a másik munkaerőt, nem gyújtja fel a gyárat stb. (tehát háborús országok hiába olcsóak, oda mégse megyünk). Ott mindig van munka (a napi egy banánért, más kérdés, hogy csak annyiért).
Ahogy fejlődik a gazdaság, úgy nő az életminőség (tehát az emberek - óborzalom - már csak KÉT banánért hajlandóak dolgozni), de ezzel párhozamban úgy csökken a versenyképesség (napi KÉT banán? én oda nem fektetek be!)
A magyarok (de mások is) - pártállástól függetlenül - kb középen állnak, tehát a mindenkori kormányok mindig azon egyensúlyoznak, hogy mit csináljak: tartsam alacsonyan a béreket, és akkor jön a tőke, de az emberek szegények. Vagy legyen magas az életminőség (jó a választóknak), de nem jön a tőke, lassul a gazdaság, nincs munka (ami végülis mégiscsak nem jó a választóknak).
Tökéletes recept meg nincs.

wallenberg88051006 2016.04.11. 19:56:13

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az olyan elmaradott feudális fasiszta orbánista diktatúrákban mint Franciaország meg Németország, ma is van vasárnapi boltzár.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2016.04.11. 19:56:29

Szerintem valamelyik fidesz birka végre ki tudta számolni hogy mennyi pénzkiesés lett a vasárnapi boltzárból. Kb ennyi történt.

nick papagiorgo 2016.04.11. 20:00:46

egyébként az ingatalnosokhoz haonlóan akár itt is lehetne lérehozni egy "újbeszél szótárt"
Tehát pl
"szépkilátás lakópark = szép kilátás a 2 kilométerre levő településre" vagy
"70 %-os készültség = most ismertük meg szomszédokat"
javaslataim:
fejlődő gazdaság= az emberek még mindig hajandóak szarért-hugyért dolgozni
pozitív privatizációs mérleg= még mindig van mit eladni
pozitív tendenciát mutat, bár országkockázatokkal = Soros György majd megvesztegeti az emberevő tábornokot, bár fennáll a veszélye, hogy tárgyalóküldöttségét egyszerűen megeszik
életminősége javul= ide nem fektetünk be
fejlett demokrácia = ide se, a francnak kellenek a szakszervezetek
politikailag instabil/szélsőségekre hajlamos = itt még nagy kasza lehet. Ezek vagyunk mi is, meg a szomszédok is. Most vagy jön a Sorosgyuri az alapítványaival, amitől politikailag stabil, de "gazdag" lesz (és oda ne mfektetünk be), vagy nem, akkor banánköztársaság, ahol marad az instabilitás, viszont befektetünk.
stb.

2016.04.11. 20:03:02

@nick papagiorgo: Csak remélni merem, hogy kurvára nem vagy közgazdász ugye?
Itt fél banán volt a fizetés te majom, azt a tőke még is beleszart orbán geci pofájába.Az emberek meg valami csoda folytán nem baszták szét a gyárakat sem, meg a vezírek hülye fejét sem.De a tőke még ennek ellenére is szarik orbán pofájába. Kevered a szezont a faszommal, ez a helyzet. A tőke nem feltétlen áll kizárólag egy db mercigyárból bassza meg! A tőke oda megy, ahol a fejlődés elkezdődik. A lábát sem teszi egy bűzlő állóvízbe, ahova 40 évre berendezkedett egy dzsogingos orbán , vagy fidelviktor!

wallenberg88051006 2016.04.11. 20:04:18

@Diorella Queen:

Az okosabbja megvette szombaton amit akart.

2016.04.11. 20:08:07

Hogy az anyjába jönne ide a tőke, ha semmi jogbiztonság nincsen baszki? Bemegy anavos banda akármelyik plázába és szó szerint kifosztja az összes jasszát, ahol vélt vagy valós tartozás áll fent. Jogbiztonság, hát persze. Ha túl magas az összeg amiért megvehető, akkor is szarik a tőke orbán pofájába! Lásd Gattyány pl. Előbb fektet az olvadó Északi-sarkba mint sem ide ebbe a lopós geci állóvízbe!

Jühet a nagy fekete autó értem, azt is pont leszarom!

2016.04.11. 20:10:50

@wallenberg88051006: Ha szerinted az az okos, aki szombatonként a tömegbe megy vásárolni, akkor az észért te sem álltál sorban ott, ahol azt ingyen osztogatták!
Hát csak vásárolgassál a tömegben, de a hülyeségedet ne akard senkire rákényszeríteni, mert egyszer csak azt fogod észrevenni hogy fejbe basztak egy szívlapáttal valahol!

kalbász 2016.04.11. 20:18:02

@s: Miért, mi más megy neki? Ez a gyenge bujtogatás?

Ezek a következtetések, ez igen.

Inkább nem minősítem, mert nincs mit.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.11. 20:18:20

'Orbán pedig jót röhög ezen, mert pontosan a líra és az álideológia segít egy pénzügyileg tudatlan szavazóbázis esetén, ahol annyira hülye a lakosság nagy része, amennyire nem szabadna lenni.'

A pénzügyileg tudatlan szavazóbázisnak köszönhetitekk a 2006os választást. Igaz, utolsó esete volt a maszop szadesz kormányzásnak.

wallenberg88051006 2016.04.11. 20:21:31

@Diorella Queen:

Az okos ember idejében megveszi azt amire szüksége van, erről nem nyitok vitát!

2016.04.11. 20:28:02

@wallenberg88051006: Ki nem szarja le hogy neked ki az okos ember? És mi az hogy nem nyitsz vitát?
Mi vagy te valami vitaindító parlamenti lámaguru vagy mi a szar? Nem tűnt fel hogy ez is egy vitafórum? Miért nem hallgatsz inkább Mária rádiót a blogolás helyett? Ott nem kell vitázni semmiről!

2016.04.11. 20:28:53

@wallenberg88051006: A diktátorok tényleg nem nyitnak vitát semmiről, csak közölnek és PONT!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.04.11. 20:29:12

VÁSÁRNAP

Templom után láttam, be a
Spájzba gyütt pár csótánylárva.
Méregért mentem vón’, de a
Méregbolt vásárnap zárva.

Csótánycsapat rám támadott,
S így lett két gyermekem árva.
Azért ült tort e vad had ott
Rajtam, mert a bolt volt zárva.

Igen csúnya véget értem,
Testem tetem, száradt rá sár,
S törött fejjel mégsem értem,
Pont vásárnap mért nincs vásár?!

„Gratulálok, költő úr, ezzel az otromba fertelemmel totálisan alulmúlta nemcsak önmagát, de a világirodalom rögös útját szegélyező szennyvízelvezető árok összes mélypontját. Eddig elleneztem a boltok vasárnapi zárva tartását, de ha ez elősegíti, hogy a hirtelen szimpatikussá váló csótányok fradytlanítsák a költészetet, ám legyen! Anyám szerint ettől még lehetne vásárnap vásár, hiszen a Tesco gazdaságos rovarméreg úgyse öli meg, csak úgy felmérgesíti a rovarokat, hogy ők tudnának ölni, de hát valamit valamiért! Hajrá csótányok!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Nagy szerencséd van, költő gyermekem, hogy közvetlenül a mise után haltál hősi halált, mert a gyónástól megtisztult lelked pár évszázadnyi purgatóriumi tisztulás után okvetlenül a Mennybe jut. Mivel úgy tudom, hogy te is Messi rajongó vagy, okvetlenül szólok érted pár jó szót a Főnökömnek. In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti.” /I. Ferenc pápa/

„Jaj, apa, ne spilázd túl a szerepedet ezekkel a hatásvadász fogásokkal! Dehogy lettünk mi árvák, hiszen a cipőd talpával reccsenősen széttapostad az összes csótányt, hogy megírhasd a
Csótányoknak leve rőt,
Bekente a heverőt!
bugyután horrorisztikus kétsorosodat!” /Frady Fanni, a költő nagyobbik kislyánya/

„Micsoda?! Ez az aljas féreg eltaposta a szent anyatermészet által évmilliárdok alatt féltőn kievolúcionált háziférgeket?! Halál az állatkínzókra! Azonnal menjünk és vegyünk akciós máglyát az Auchanban! Mi, hogy vasárnap zárva van?! Vesszenek a multik! Vesszen mindenki, aki nem rendeli alá magát a természetnek! Irtsunk ki mindenkit, aki irtja az őserdőket! Vért akarunk, vért akarunk! Éljen a humanizmus!” /Fűzöld Ficánk, a Tiszta Bolygó Club (TBC) környezetvédelmi terrorcsoportjának sajtószóvivője/

„Költő úr, ha maga itt a vasárnapi zárva tartás ellen uszít, akkor mi hamarosan megjelenünk önnél a nagy fekete autóval és egy kiadós dádá után nem csak vasárnap tartjuk majd magát bezárva.” /Csávás Kálmán vezérőrnagy, rendteremtési főelőadó/

„A sokak szemében vörös posztó, ám spirituális ujjbegyét a társadalom pulzusán tartó költő önnön keresztrímekre feszítettségének vérzivataros tudatában hörgi a rajta gúnyolódó világegyetem süket lelki füleibe a megszentelt hetedik nap rovarrágta megprofánosulását. A líra az antiklerikális materializmus fölötti győzelem rögös útján kapott sebek deheroizált apoteózisa, mely fölülmúlja talán még a témában nagy elődként számon tartott Csobánkay Lepnyő munkásságát is! La Gran Catarsis!” /Ollé Ottóné Rög Rozália, középiskolai magyar-spanyol tanár és maszek torreádor/

„Nana, Rozália, nana! Fogd vissza magad, mert beköplek, hogy nyári szünetben bikák vérével hizlalod magad, hogy az év többi részében éhen ne halj anorexiásan karcsú pedagógusi életpályamodellként!” /Csobánkay Lepnyő/

„Én Magyarországon járva mindig vasárnap vásárolok, mert olyankor rajtam kívül se vevő, se eladó nincs a boltokban, így fizetnem se kell az árukért, amiket a polcokról a kosaramba fejelek.” /Chuck Norris/

„Ugye milyen jó, hogy az Égbolt vasárnap sincs zárva?” /az Úr/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/03/vasarnap.html

wallenberg88051006 2016.04.11. 20:34:50

@Diorella Queen:

Már nem a bolsevizmus van hogy ti mondjátok meg hogy mi van.

2016.04.11. 20:38:09

@wallenberg88051006: Észrevettük.
De remélem azért jól megtanultad a történelmet és tisztában vagytok vele, hogy hova vezet a köcsög diktatúra úgy általában?
Akár bolsevik akár fideszes.

wallenberg88051006 2016.04.11. 20:42:46

@Diorella Queen:

A diktatúra az, amikor nemzetközi kapitalisták visszaélnek a monopolhelyzetükkel és erőfölényükkel a hazai kiskereskedelemmel szemben, amit azért tehetnek meg, mert a hazaáruló balliberális kormányok beengedték őket az ország területére lopni és élősködni.

Lengyel 2016.04.11. 21:00:54

A kormány monnyon le! ..És előtte fizesse meg az okozott károkat, zsebből, ne közpénzből!!!

2016.04.11. 21:08:40

@wallenberg88051006: Különben ott tartanánk most mint Tunézia.
Azok is csak a turistákat engedték be, saját üdítőitaluk van és saját benzinkútjuk.
Kurvára fejlettek azóta is.D

2016.04.11. 21:09:18

@Lengyel: A saját zseb és a közpénz ezeknél ugyan az.

2016.04.11. 21:22:47

@wallenberg88051006: Mesélj még! Melyik ország jár olyan kurva jól, hogy nem engedte be a tőkés kapitalista spárt és társait?Annyira várom a felsorolást. Mely ország fejlődött túl önmagán azzal, hogy csak a hazai termelők vannak a piacon és hazai piacra termelnek és értékesítenek?
Egyiptom is olyan faszássan áll, nem? É-Korea meg főleg. Ott aztán tényleg nincsen mocskos liberál kizsákmányoló nemzetközi kapitalista.

Nem is értem miért nem költözöl oda? Nincs kedved disszidálni innen ebből a nemzetközi ballibbant eu-ból?
Nem öregnek való vidék ez.

wallenberg88051006 2016.04.11. 21:27:22

A külföldi árukat be kell engedni, de a külföldi kereskedőket már nem. Kereskedők itt is vannak, azok is tudnak kereskedni külföldi árukkal, ahhoz nem kell külföldi kereskedő, kereskedni minden nép tud. A kereskedelmi szektorba hazaárulás külföldi tulajdonost beengedni, mert az idegen parazita.

2016.04.11. 21:29:03

Annyira sajnálom hogy elmenekültél a vitaműsor elől és inkább a Mária rádiót hallgatod ahelyett, hogy elkezdenél érvelni itt.
A fenébe. Most mi lesz velem?

2016.04.11. 21:31:03

@wallenberg88051006: Nehogy véletlen verseny legyen benne és nehogy véletlen is fejlődjön valami. A lényeg pusztán az, hogy te el tudd adni a jó zsíros disznóhúsodat mert nincs más alternatíva a vásárlóknak.
Ennyi ésszel mint ami neked van, már nem is akarom tudni hogy mit dolgozol.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.11. 21:32:56

@Diorella Queen: A versenyt úgy kell alakítani ahogy nekünk jó.

A szoci-szadesz úgy alakította a versenyt ahogy nekünk rossz, így eltüntek a süllyesztőben.

2016.04.11. 21:35:19

@wallenberg88051006: Rájöttem, hogy te az ország ellenségét nyugaton látod, holott az keletről jön, ferde szemmel és sárga palacsinta képpel.
Mint minden szarban, ebben is van valami jó.
Nem engedi neked és a hozzád hasonló őstermelőnek a 100000%-os haszonkulcsot.
Ez mondjuk neked tényleg szar lehet, nekem mint fogyasztónak viszont jó.

2016.04.11. 21:37:37

@Tiszteltetem Brüsszelet: Micsoda naivitás.
Ez nem pártfüggő, hanem mindössze pénzfüggő. Aki többet tejel kormány zsebébe, az árulhatja magyar piacon a szarát is, arany papírba csomagolva.
Így működik ez kormánytól függetlenül.
Oszt tökmindegy hogy szociszadesz vagy fideszszadesz vagy szadesszadesz kormány lesz hatalmon.

wallenberg88051006 2016.04.11. 21:52:58

@Diorella Queen:

Az idegenek fejlődnek az ország kifosztásában és az élősködésben. Erre a nemzetnek nincs szüksége. Lehet úgy is kereskedni, hogy annak hasznából kizárjuk az idegeneket, jó lesz az a haszon nekünk is.

wallenberg88051006 2016.04.11. 21:55:49

@Diorella Queen:

Én az ország ellenségét azokban az idegenekben látom, akik megszereznek pénzt a magyar nemzettől. A pénzt itt kell tartani, nem kiengedni, mert nekünk is kevés van, az még luxus hogy abból a kevésből is átengedjünk az idegeneknek.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.11. 22:05:55

@Diorella Queen: Kormánytól függetlenül a MASZOP-SZADESZ tönkretette az országot amit mára sikerült stabilizálni.

Erre kell gondolni amikor az ún. ellenzék-ballenzék megmondja milyen legyen a verseny szerintük.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.11. 22:09:44

A szabad verseny akkor jó, ha minden pénz a miénk, a tietek meg semmi. Egy kis nyitott exportorientált gazdaságnak meg protekcionistának kell lennie ahol lehet.

A nagy szabad versenyt Mo. arra használta, hogy eladósodjon az állam, frankhitelt vegyen fel az állampolgár, meg a kisvállalkozások. Nagyon jó 5letnek tünt de inkább nem kéne újra beleállni.

wallenberg88051006 2016.04.11. 22:23:02

A szabad verseny az, amikor a nemzetközi kapitalisták állam által garantált extraprofitot, adókedvezményt, támogatást kapnak, a hazai vállalkozók meg csődbe mehetnek.

fehérfarkas 2016.04.11. 22:26:59

@Girhes Joe: >>"véleményem szerint a hétvégi munkát engedni fogják, ugyanakkor brutálisan megadóztatják vagy kötelező minimális túlórapénzt írnak elő"
Ha racionális döntést akarnak hozni, eleve ezt kellett volna csinálni boltzár helyett, mert akkor senki nem ugrálhat, hogy belegázolnak a jogaiba, ugyanakkor csak az a bolt tart nyitva vasárnap, amelyik tényleg zsírosan megfizeti a vasárnapi munkáért a dolgozóit. Kecske és káposzta. Hacsak nem valóban egy előre eltervezett gumicsont volt az ellenzéknek, amit szegény ostobák rágtak is egy éven át, ahogy a csövön kifért.<<

Az a gond, ha a hétvégi munkára plusz adót raknak, vagy bármit cselt csinál a kormány, hogy akkor az orvosokkal, ápolónőkkel, egyéb egészségügyi alkalmazottakkal, tűzoltókkal, rendőrökkel, buszsofőrökkel, vonatvezetőkkel és egyéb vasúti alkalmazottakkal, taxisokkal, überesekkel, benzinkutak alkalmazottaival, éttermi dolgozókkal, szállodai dolgozókkal, uszodák és wellness fürdők alkalmazottaival is kiszúr. Sőt a TV és rádió alkalmazottaival is. Ja, meg az erőművek dolgozóival is.

Tényleg ne lehessen vasárnap dolgozni, senkinek sem! A fentieknek sem!
Hétvégén ne legyen se benzin, se tömegközlekedés, se taxi, se TV, se rádió, és ne legyenek nyitva a szállodák, uszodák, wellness fürdők, éttermek, fagyizók, és a kórházak meg rendelők is zárva legyenek, meg a rendőrök se vigyázzák a közbiztonságot, és az erőművek se működjenek (a középkorban sem voltak erőművek, meg autók, meg TV és mégis túlélte azt az emberiség, akkor most heti egy vasárnapokat nem bírnánk ki ezek nélkül?). Nekik is ugyanolyan joguk van van vasárnap a családjukkal együtt lenni, mint a kereskedelemben dolgozóknak. LOL :D :D :D
Ja, tényleg, mintha vasárnap az emberek nem ingyé dolgoznának rabszolgaként, hanem pénzért, fizetésért. Sőt, a kereskedelemben dolgozók közül van, aki a vasárnapi zárvatartás miatt nettó 10-20-30 ezer Ft-tal kevesebbet visz haza, mert nincs vasárnapi túlórapénze.

dunántúli gyerek 2016.04.11. 22:29:47

@fehérfarkas: Na hagyjuk a baromságokat. A bótok nyugaton vasárnap többnyire zárva vannak, Ausztriában sok helyen szombaton is, nincs ebben semmi extra.

De ha nekünk vasárnap is kell bót, azt is leszarom, ahogy azt is leszartam amikor mondták hogy nem lesz bót.

s 2016.04.11. 22:44:43

@Tiszteltetem Brüsszelet: Igazad van. A futóverseny is akkor jó, ha te vagy az első. Akkor is, ha járni sem tudsz.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.11. 22:47:39

@s: Ilyen egyszerü ez.

Nehogy már 2-3 debil ország aki lerabolta a világot a gyarmatbirodalmával megmondja a maradéknak aki nem önként ad oda mindent, hogy hogy képzelik a szabad versenyt.

Kimberly Clarck 2016.04.11. 22:51:01

@Diorella Queen: 2016.04.11. 20:28:53

"Szerintem valamelyik fidesz birka végre ki tudta számolni hogy mennyi pénzkiesés lett a vasárnapi boltzárból. Kb ennyi történt."

hülye picsa

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.11. 22:55:03

@Diorella Queen: 'Szerintem valamelyik fidesz birka végre ki tudta számolni hogy mennyi pénzkiesés lett a vasárnapi boltzárból. Kb ennyi történt.'

Ja, 7edével kevesebbet vásároltak a magyarok, nem? Valóságos csoda hogy szárnyal a gazdaság, nő a kiker forgalom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 23:24:56

hat ugy tudom magyarorszag a 4 million szegeny orszaga
belehaltak volna ha nincs nyitva a bot vasarnap
engem nem erint, itt minden nyitva van vasarnap, de sosem megyek vasarnap vasarolni...

fehérfarkas 2016.04.11. 23:31:16

@dunántúli gyerek:

Nyugaton is egyre kevesebb országban vannak vasárnap zárva a boltok.
A világ leggyorsabban fejlődő országaiban meg egyáltalán nincsenek zárva vasárnap.
Vagy legalábbis nem törvényi kötelezettségből van zárva, hanem a tulajdonos egyedi döntése alapján, mert úgy látja neki nem éri meg vasárnap nyitva tartani.
Itt Magyarországon sem minden bolt volt nyitva vasárnap. Hanem csak a forgalmasabb helyeken levők voltak nyitva, ahol üzletileg megérte, mert vasárnap is volt elég vásárló.
Ez a piacgazdaság.

Tudod, én 4 kontinens 27 országában jártam. Köztük több olyanban is, ahol az emberek nem panaszkodtak azon, ha kemény munkával kellett pénzt keresni, akár hétvégén is. Sokkal inkább azon panaszkodtak, ha nem volt munka, és így nem volt elég jövedelme a családnak.
Tényleg, nálunk Magyarországon hány embernek nincsen munkája és szegénységben él? Szerintem közülük sokan szívesen dolgoznának vasárnap is, ha lenne számukra is elég munkahely az országban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 23:44:45

@fehérfarkas: hat ez a gond, hogy 5 nap alatt nem keresik meg a normalis pezt
a NAV ellenor megkeresi
hasonlitsuk ossze egy nemet penztaros fizeteset egy magyareval
figyelembe veve hogy az arucikkekk ara szinte ugyanaz

Peter Götz 2016.04.11. 23:51:09

@wallenberg88051006: jó nagy kamu amit állítasz,mert ezt az országot ,most is mint korábban a saját "elitje" fosztja,és fosztotta ki korábban is !/most a szovjet érába nem mélyednék bele/

2016.04.12. 04:07:54

@Peter Götz: Már sokkal előbb is úgy volt az. A Habsburgok ellen is azért nem tudtak védekezni mert a pórnépnek nem mertek fegyvert adni a kezébe. Annyira rühellte a nép a gazdagokat, félő volt hogy nem a Habsburgokat nyirbálják majd hanem a földesurakat. Annak is nyilván meg volt a jó oka. A kurva magyar elit mindig turbó fokozaton szipolyozta alatvalóit ebben az országban, aminek a vége általában valamilyen jó nagy csitt-csatt lett.

Magentax 2016.04.12. 13:41:41

@wallenberg88051006: már, ha éppen nem dolgozott szombaton is. Nem mindenkinek van ám olyan munkája, hogy hétfőtől péntekig 8-4-ig a seggét mereszti egy irodában

Magentax 2016.04.12. 13:42:37

@hagyma: ha nem itt élsz, minek szólsz bele, hogy ki mit akar csinálni vasárnap?

Untermensch4 2016.04.13. 12:10:17

@wallenberg88051006: Ahhoz hogy Birca padavanja lehess, ennél sokkal magasabb minőséget kell elérned. Az eddigieket látva lehet hogy megvan benned a tehetség de még sokat kell csiszolni rajta.

Untermensch4 2016.04.13. 12:15:48

@Magentax: Azért szól bele mert:
"hasonlitsuk ossze egy nemet penztaros fizeteset egy magyareval
figyelembe veve hogy az arucikkekk ara szinte ugyanaz "
De ha a pitiáner személyeskedő "érvelésed" valóban helytálló lenne és tényleg nem szólhat bele, én itt élek. Vállalva a plágium vádját vedd úgy hogy szó szerint én mondtam.
Ennek fényében várom (talán várjuk de mások nevében nem nyilatkozom ha nem hatalmaznak fel rá, megfontolandó...) valóban tartalmas válaszodat.
A nyomi sértegetés olyan tartalom amit én is tudok gyártani, ha mégis ragaszkodsz hozzá akkor humorosan, azt szeretem. De ez ne vonja el figyelmedet a tartalomról. Vasárnapi boltzár és hétköznapi bérek vásárlóértéke közötti összefüggések különféle országokban.
Tehát?
süti beállítások módosítása