Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbán miért nem akarja tudomásul venni az egészségügyet?

2016. január 04. - Szarvas Norbert

korhaz_facebook_01.jpgMekkora demagóg hülyeség már az adófizető emberek részéről (mocskos libsik fujj) , hogy mostanában egyre többet aggódnak a kórházak és az egészségügyünk állapota miatt? Egyáltalán honnan veszik a bátorságot, hogy a nemzeti stadionépítési program inverzeként tálalják a helyzetet? Bár valóban nagyon érdekes, hogy Orbán Viktor második hatalomra kerülése óta nem hajlandó minimális szinten sem tudomást venni a választók kívánságárol... Lehet annyira el van foglalva a modernkori piramisépítésben, hogy már nem jut elég krafta olyan kevésbé fontos dolgokra, mint a létfenntartó rendszerünk. Tiszta szerencse, hogy nem 2251-ben vagyunk Mars körüli pályán egy űrkozpontban, mert akkor félő lenne, hogy Orbán lekapcsolja leszaromságával a létfenntartó rendszert...!

De most tényleg! Miért nem szól valaki a nagyfőnöknek, hogy az egészséges paraszt jobban fejhető? 

Szóval értem, hogy a mai széljárásban agyilag felfoghatatlan egy profitorientált, nyereséges (magán)egészségügy kialakítása, de azért nanana! Szóval teljesen logikus amúgy az ilyen fokú leszaromság, hiszen az állami klientúra kiépítésének a legfontosabb pillére az állami védőháló. Nem véletlen osztogatnak most tizenmilliókat a népnek. Majd a Fidesz mindent jól megold. Innen nézve képtelenség elengedni az egészségügyet, viszont túl drága (legalább egy stadion ára) felépíteni.

Akkor pedig marad a nagy büdös semmi. A magyar szakemberek elmennek. Helyüket mindenféle cserediákokkal töltik fel. Szakápolók helyett majd a látogatók ápolnak szakul. A mentőket hivatásos sofőr hijján felváltja a sárga taxi. Egyébként decemberben feküdtem kórházban és annyira nem szar a helyzet. Felnőtt adagként reggelire és vacsira összesen jutott három darab zsemle (tudod az Auchan féle mini ). Szóval ne panaszkodjunk. Még szerencse, hogy budi papírt vittem magammal, mert különben bűzlött volna a helyzet. Egyetlen vígasz az ottani személyzet (orvosok, nővérek), akik emberileg maximálisat teljesítettek, hozott anyagból dolgozva 120%-on pörögtek. 

Tudod mikor könnyeztem meg a helyzetet? 

Hát nem akkor, amikor felvágták a lábam és új keresztszallagot kaptam. A könnyem a legvégén csordult ki, amikor rájöttem, hogy én megyek haza elfelejteni minden állapotot, míg ezek az emberek itt maradnak szarból várat építeni. 

De majd ha megint jól leszek, akkor választhatok a stadionok közül, melyik érdekel a legkevésbé. 

Persze értem én, hiszen a nagyvezír és még 15.000-nyi sleppje a mi pénzünkön magánkórház menzamenüjén edződtek. Felteszem, valódi kórházban sosem voltak, sose lesznek. Viszont stadionba járnak fociszerető műértőként. Ideológiailag magyarázható az egész, hiszen hogyan nézne ki, ha a fáraó egy lepukkant stadionban próbálna orvul pöffeszkedni? Meg kell adni a módját!

Szóval ő nem, de mi általában igen.

Mi már azért szembesültünk a balkáni helyzettel. Azért egyre több orvos nyitja ki a száját a vállalhatatlan helyzet miatt, hiszen eljutottunk arra  a pontra, amikor már a saját karrierjüket veszélyeztetik, mivel semmilyen eszköz és háttér nem garantált. 

Legközelebb már látom lelki szemeim előtt, hogy milyen instrukciót kapok a "hozd magaddal to do list"-hez:

- hozzál magadnak kaját, pizsit, papírt.

- ajánlott vinni tűket, kötőszereket, és a mutter altatóját. 

Már ma is szinte mindent magunk fizetünk az egészségügyben, de legalább az adónkból is levonják triplán. 

És tudod mi a vicc?

A magyar egészségügy legnagyobb hátráltatója pontosan a magyar kormány. Ha megsértődne (adná az isten) és elengedné ezt a témát végleg (ADÓSTUL), akkor csodák csodájára nem állna meg az élet. Az emberek a felszabaduló adójukból meg tudnák fizetni a biztosításokat, amikből a biztosítók újraépítenék az egész rendszert, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek. Mert ők már régen rájöttek arra, amire Orbán ezer év múlva sem fog:

Az egészséges és elégedett ügyfélt jobban lehet pumpálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr268237584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schlumbergerna 2016.01.04. 23:17:05

,,megtudnák fizetni "

Meg tudnák fizetni. Ha az igekötő és az ige közé harmadik szó kerül, mindet külön írjuk. Megfizetni, tudod...
Egy magánlevélben bocsánatos bűn a bunkóság, egy publikációban már kínos.

Különben én is utálom geciviktort, és ne tessék nyelvtannácizni sem, tessék igényesnek lenni, mert az olvasó is az, wazze!

2016.01.05. 04:15:46

Az egészségügy, csak költség! Ellentétben a stadionok bevételével! Ügyintézők lopási lehetőségeivel!

2016.01.05. 07:46:30

Neki nem az számit hogy a "keményen dolgozó kisemberekkel " mi lesz, hanem az hogy minnél többet tudjon lopni a mocskos geciláda.
Mert a patkánya csak ugat a keresztényi eszmékről, és közben lop ,csal, hazudik !

NemodaBuda 2016.01.05. 08:27:08

Azért nem foglalkozik vele, mert nincs benne személyes érdeke ! Most vagy teremtünk neki személyes érdekeltséget (hülyére verjük és itthon kezelik), vagy hagyjuk kimúlni - az eü-t !

estónia 2016.01.05. 08:58:30

"Orbán miért nem akarja tudomásul venni az egészségügyet?"

Szerintem nagyon is tudomásul veszi. Példa rá,hogy a tavalyi 6930 ft TB járulék helyett az idén már 7050 forintot kell fizetni. A jó anyjukat.

István Tamasi 2016.01.05. 09:51:53

Ha komolyra fordítjuk a cikk kínvigyoros stílusát - márpedig komolyra kell fordítani hisz a helyzet már a komolyon is túlmegy - akkor azt kell mondjam a mutyivezérke mindentz lesz.r ami nem szolgálja pillanatnyi érdekét.

Pipas 2016.01.05. 11:00:43

@estónia: "Szerintem nagyon is tudomásul veszi. Példa rá,hogy a tavalyi 6930 ft TB járulék helyett az idén már 7050 forintot kell fizetni. A jó anyjukat. "

Hú b+, te 22 eurót fizetsz a tb-re havonta? Az ám a közteherviselés, nyilván joggal várod el ezért az európai szintű egészségügyet, mi?

Felemelték 120 forinttal a TB-t? Hát az majdnem egy fél vizitdíj, ugye? Azért már jogos ám anyázni. :D

csak egy néző 2016.01.05. 11:14:39

Azért ez sokat elmond az "állam a legjobb gazda" szemléletről.
Mert ugye most ez a divat, hogy mindent "államosítunk"

rtl.hu/magyarul-baloval-2016-01-04

Gyorgy Nagy 2016.01.05. 11:27:12

Az Orbánt ès család tagjait kezeljék aJánosban vagy Délpestiben.Ne a Kutvölgyiben vagy a Honvédban.A volt kidz titkârnak sem jár több mint akeményen dolgozó magyar kisembernek.

estónia 2016.01.05. 11:42:09

@Pipas: 36 évig vonták a TB míg volt munkahelyem. Minden hónapban befizetem az évente szépen emelkedő TB járulékot. Ha csak a ledolgozott évek alatt levont TB nézem akkor is joggal várhatnám el az Európai szintű egészségügyi ellátást. Tudod nem várok mást csak,hogy ne legyen hónapos várólista meg ha akarok egy tüdőszűrést csinálni ne kelljen utaznom száz kilométert mert elromlott a hozzám legközelebbi gép.Esetleg ha fogat akarok csináltatni ne kelljen maszek úton megcsinálni mert a körzeti orvos képtelen rá. stb stb....

Pelso.. 2016.01.05. 11:44:44

Miért...
Mert pénzbe kerül, és jelenleg nem használható stratégia a tematizálása.

2016.01.05. 12:22:45

@Pipas: Pipas, a TB teljes összege, amit utánad fizetnek, nem ennyi.... számold hozzá a jövedelmed után befizetendő 3 és 4%-ot is!
Ettől én kevesebbet fizetek a UK-ban, de kiegészítve magán biztosítással, sem lényegesen több....viszont más az eszközpark.

By request 2016.01.05. 12:57:08

Kár a helyesírási hibákért. Amúgy az egészségügyben tevékenykedő pár tízezer dolgozó nem szavazóbázis, ezért is mindegy, hogy melyik oldal van trónon, addig érdemi javulás nem várható, míg a betegek (TB-t fizetők) csak fórumoznak róla. A változást ki kell kényszeríteni.

Pipas 2016.01.05. 13:01:50

@estónia: "Minden hónapban befizetem az évente szépen emelkedő TB járulékot."

Hát ja, csak neked a 120 forintos havi emelés már "szépen emelkedő". Kíváncsi vagyok mint mondanál ekkora fizetésemelésre. :)

"Ha csak a ledolgozott évek alatt levont TB nézem akkor is joggal várhatnám el az Európai szintű egészségügyi ellátást. "

Európai szintű TB-t fizetsz? Ne terelj, nyugodtan írd le. :)

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Pipas, a TB teljes összege, amit utánad fizetnek, nem ennyi.... számold hozzá a jövedelmed után befizetendő 3 és 4%-ot is!"

Utánam nem fizeti senki a TB-t.

"Ettől én kevesebbet fizetek a UK-ban, de kiegészítve magán biztosítással, sem lényegesen több....viszont más az eszközpark."

Ingyenélők mindenütt vannak, ez nem vitás.

Pipas 2016.01.05. 13:03:03

@estónia: "Esetleg ha fogat akarok csináltatni ne kelljen maszek úton megcsinálni mert a körzeti orvos képtelen rá. stb stb...."

A körzeti orvosból akarsz fogorvost faragni? Hát gratulálok...

estónia 2016.01.05. 13:14:56

Tudod felénk a fogorvos is körzeti ezért írtam amit. Amúgy meg még egy valamit! Ha mondjuk azt a 7050 forintot nálam hagynák amit kötelezően ki kell köhögnöm ha beteg vagyok ha nem ,és én elkölthetném megelőző orvosi szűrővizsgálatokra vagy egy kötelező gyűjtőszámlán szaporítanám jobban járnék. De nem. Azt az összeget nemes egyszerűséggel lenyúlja a rendszer mert nem kapok érte semmit csak az alapellátást amúgy mindenért fizetnem kell.

susu64 2016.01.05. 13:20:12

Ebben az idióta blogban egyetlen értékelhető adat sincs, csak hangulatkeltés, lázítás és köpködés. Tessék kérem feketén-fehéren előállni adatokkal, ki mikor mennyit fordított az egészségügyre, mindjuk a rendszerváltás óta. Amikor kaptunk egy végletekig korrumpált és lepusztult egészségügyet, mint "szocialista örökséget" (éppenhogy a jelenleg legjobban ócsároló bal/lib oldal képviselőitől, vagy fellmenőitől). A jó helyen lévő résztvevői ennek az egészségügynek ügyesen privatizálták a húsos területeket, a többi meg maradt ott, ahol volt, egyre nagyobb teherként. Az azért nem elhanyagolható, hogy éppen ez a kormány fizette ki az összes kórház 60 milliárd Ft tartozásait. Az sem, hogy pl. 2014 - ben 330 milliárd Ft értékű egészségügyi beruházás történt itt, Magyarországon. 2014 - ben 27 % - kal magasabb volt az egészségügyi beruházások volumene, mint az azt megelőző évben. 2015 elején 500 milliárd Ft volt ez az érték. Új kórházak, kórházszárnyak, felújítások, berendezések. Ezek nyilvános adatok, bárki számára hozzáférhetőek. Mindezzel együtt igaz, hogy nem jól működik az egészségügy, de hát ezt éljük meg már évtizedek óta. Majd ha itt is olyan gazdasági és szellemi színvonal lesz, mint pl. Ausztriában, akkor lehet számonkérni. De ajánlhatom a 2014 - 2020 közötti fejlesztési programot is, szíves tanulmányozásra. Aztán lehet szamárságokat kommentelgetni. www.palyazat.gov.hu/2014_2020_as_operativ_programok_tarsadalmi_egyeztetese

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.01.05. 13:21:46

Egészségtelen egészségügy

Nem jó hír a magyar fülnek:
Ápolónők menekülnek,
s persze már az orvosok is.
Se mézes madzag, se csokis

nem tartja őket vissza már:
„Aki marad, az is szamár!”
Mire Mikulást hoz vasszán,
csak az ide nősült Hasszán

doktor agyműt tökegyedül:
„Polcon, amin kiskegyed ül,
van, asszem a donor agya.
Ha megkérem, ideadja?”

Látogató visít, ájul,
mája szolgál cseremájul,
s vág a többször használt szike…
Ez a jövő! Elhiszik-e?

„Hiszi a piszi! Amikor legutóbb beteg voltam, luxusellátást kaptam Mákony professzor úr magánklinikáján. Többféle menü volt, de én a’la carte ehettem és mindig két-három ápolónő sürgött-forgott körülöttem. Nem értem, mi ez a hiszti a magyar egészségügy körül?” /Vastagbőr Virgilné Toka Terézia, miniszterfeleség/

„Én mint píszí, azaz politically correct személy, nem hihetek abban, hogy egy nálunk letelepült arab orvost csak a keresztnevén szólíthatunk és abban sem, hogy ne lenne annyi esze, hogy itt maradjon tök utolsónak.” /Dr. Korrekt Kelemen, a Jogászok A Jövőért! (JAJ!) civil szervezet szóvivője/

„Ez a jövő?! Ez már a jelen! A jövő elkezdődött! Én meg itt maradtam egyedül tökutolsónak az egészségügyben, úgyhogy indulok jómagam is kifelé. Nem kapcsolom le a villanyt, mert úgysincs már áram se.” /Dr. Hasszán Ben Izmael, általános kül-, bel- és természetgyógyász, ideg- és elmesebész, szülész-nőgyógyász, kezelőorvos és gyógyszerész/

„Na, költő úr, már megint bérretteg és kelti a pánikot?! Jobban fél a tényektől, mint a tenyeremtől?! Inkább hisz a szemének, mint nekem?! Na, fáradjon be sovány sertés vágtában a hangszigetelt alagsori irodámba, és ott majd elbeszélgetünk! Még egy ilyen letargikus klapancia és soron kívül átkerül a várólistámról a verőlistámra! Meg vagyok értve?!” /Csávás Kálmán főfőfő, a Rendszert Egyben Tartó Ellenségmentesítő Kaszt (RETEK) karizma/

„Én nem mézesmadzagra vágytam, hanem normális fizetésre és emberi munkakörülményekre. Itt Ausztriában mindez megvan. A középiskolai matektanár férjemmel esténként leülünk a gép elé, a neten elolvassuk az otthoni egészségügyi és oktatásügyi ígéreteket és többet röhögünk, mintha elmennénk osztrák Sas kabaréba.” /Szinusz Szilárdné Szuri Szidónia, diplomás ápolónő/

„Muszáj volt a polcon hagyni a donoragyat, mert félbe kellett szakítanom az agyátültetést, mivel indult a londoni gép! Money, money, money, must be funny in the rich man’s world!” /Dr. Hentes Huba, agysebész/

„Hentes doktor úr mindig jól méri fel a helyzetet. Tévedni ugyan emberi dolog, de neki mindig igaza van, mert ő egy állat.” /Hannibál Anti, portás/

„A költő ismét a nép felhangján szólal meg és féljózan paraszti észjárással tunkolja bele vészharang kongatóan primitív gondolatait a keményen dolgozó kisemberek lelkivilágának szaftjába. A tompa rímpárok nemes egyszerűsége kanonikus konnotációban áll a látszólag felszínes elsődlegességgel. A közkórházak kiüresedése a mai eldologiasodott emberiség álspiritualitásának visszataszítóan magával ragadó pszeudo-szintézise. Mene tekel ufarszin, valamint meneküljön, ki merre lát! Igazi fals futurológia líra!” /Hungarikum Heuréka, az Állami Verstani Hivatal (ÁVH) mellébeszélés ügyi főelőadója/

„Íme így kell egy fontos társadalmi kérdést agyatlanul agyagba döngölni! Frady Endre felmarja a témát, megrágja, megemészti, majd szükségét végző panelbulldogként egy fa tövébe nagydolgozza és földet kotor rá. Egy átlag lakótelepi eb ezen a ponton némi szégyenérzettel ott hagyná rohadni a művét, ez a degenerált kutyaütő azonban megjelenteti, és gyanítom, hogy még büszke is rá. Anyámat figyelmeztettem, hogy séta közben nézzen a lába elé, nehogy véletlenül belelépjen egy Frady műbe!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer meglátogattam egy idős, beteg magyar rokonomat egy lerobbant pesti kórházban. A hasfalamon fentem meg a csorba szikét és a nyálammal fertőtlenítettem. Közben kiderült, hogy minden orvos elmenekült, úgyhogy nekem kellett kettévágnom a saját szívemet és az egyik felét beültetnem az ő mellkasába. Azóta fekete öves karate bajnokként éli az életét.” /Chuck Norris/

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a mindenkori politikai elitet és teljes rokonságukat betegségük esetén kizárólag közkórházban, ügyelet utáni túlórában lehet kezelni?” /népszavazási kezdeményezés/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/12/egeszsegtelen-egeszsegugy.html

Szarvas Norbert 2016.01.05. 13:23:30

@susu64: szted 500 miliard operativ tamogatas sok vagy keves?

Allitsd szemben a stadionok tamogatasanak a nagysagaval

Higyan lehet kozel ugyanannyit kolteni erre es arra is, mikozben az egeszsegugy egyre rosszabb allapotban van es embert stadionban gyogyulni meg nem lattunk?

susu64 2016.01.05. 13:27:34

sajtóhiba: felmenőitől

susu64 2016.01.05. 13:29:12

@Szarvas Norbert: nosza, állítsd szembe. Miféle 500 milliárdos stadiontámogatásról beszélsz? Ez a színtiszta demagógia, az abszolút hozzá nem értés gyönyörű példája.

susu64 2016.01.05. 13:32:19

Aki blogírásra vetemedik nem árt, ha előtte tájékozódik arról, mi is történik ebben az országban (persze ha erről az országról ír.) De mondjuk ehhez nem elegendő az ATV vagy Népszava szintű ismeretek elsajátítása.

Herli 2016.01.05. 14:06:55

Orbán elfertőzött labdarúgó lábát kell majd levágni, de nem lesz ki megcsinálja. Marad a portás, nála mindig van balta.

5perc 2016.01.05. 14:17:04

@susu64:
"Aki blogírásra vetemedik nem árt, ha előtte tájékozódik arról, mi is történik ebben az országban "
Van, hogy a hozzászólóknak is érdemes lenne. Volt anyád mostanság kórházban?

Pan Modry 2016.01.05. 14:46:20

@schlumbergerna:

bazdmeg, ird meg privatban a bloggernek ha bajod van a helyesirasaval, engem kurvara nem erdekel a kibaszott fajtad nyelvtannacizasa, csak a kibaszott idomet rablod hogy teljesen offtopic kommenteket ideokadsz, faszfej!!!

Pipas 2016.01.05. 14:52:52

@estónia: "Azt az összeget nemes egyszerűséggel lenyúlja a rendszer mert nem kapok érte semmit csak az alapellátást amúgy mindenért fizetnem kell. "

Mégis mit akartál havi 7000 forintért? Az internetért kétszer ennyit fizetek, neked meg az eü alapellátás kevés ennyiért?

Figyelj, én igazából rohadtul nem akarom az eüt vagy a kormányt védeni (egyiket sem), van vaj a fejükön, de azért ne ragadjon már el ennyire az indulat.

Ha havi 7000 forintot fizetsz az tb-re, akkor te bőven abba a kategóriába tartozol, aki csak jelképes összeget fizet és akit a többiek visznek a hátukon. Persze, értem én, hogy most fiatal vagy és úgy érzed, hogy nincs szükséged az egészségügyi ellátásra, de azért gondolkodj el azon, hogy mennyi is az a 7000 forint!

Ha tíz éven keresztül minden hónapban kifizeted, akkor összejön úgy 840000 forint, ami sacc per kábé elég egy alap műtétre, talán még arra se'.

Nem akarom védeni a politikusokat, de ha azt kérdezed, hogy miért ilyen lepukkant az egészségügy, akkor kár elméleteket gyártanod róluk, te magad megválaszoltad: mert egy csomóan rohadt keveset fizetnek be.

5perc 2016.01.05. 14:58:37

@Pipas:
"most fiatal vagy és úgy érzed, hogy nincs szükséged az egészségügyi ellátásra,"

"estónia 2016.01.05. 11:42:09
36 évig vonták a TB míg volt munkahelyem."

Pipas 2016.01.05. 15:11:11

@5perc: Nekem is és én még fiatal vagyok. :D

estónia 2016.01.05. 15:22:11

@5perc: Kössz..!:-)))
Amúgy meg kár a gőzért.Nagyon nem egy malomban őrölünk a Pipassal.

susu64 2016.01.05. 15:28:11

@5perc: Ilyen válaszra vagytok képesek. Egyébként nem, anyám mostanában nem volt kórházban, ennek pedig egyetlen oka, hogy 1968 - ban meghalt. Azaz 48 éve. Amikor nagy valószínűséggel te még gondolat sem voltál, talán jobb is lett volna neked is meg nekünk is. A tanulság meg annyi, hogy nem illik más anyjával szórakozni. Én sem írtam arról, hogy hagytam anyádat.

estónia 2016.01.05. 15:34:28

@susu64: Szerintem semmi sértő nincs benne. Miért kellene tudni bárkinek is ,hogy egy hozzászólónak éppen milyen a családi állapota?
Egy kérdést tett fel amin inkább el kellene gondolkozni.
Bocs.

Pipas 2016.01.05. 15:36:30

@estónia: "Amúgy meg kár a gőzért.Nagyon nem egy malomban őrölünk a Pipassal. "

Igazából nem cáfoltál semmit abból amit mondtam, vagy rosszul látom?

Egyébként szerintem magyarországon 1992 óta van egészségbiztosítási járulék, úgyhogy szerintem te sem fizeted 36 éve.

estónia 2016.01.05. 15:42:13

@susu64@Pipas: Na látod ez már korosztályos probléma! 15 éves korom óta vonták ami 1975-ben volt csak akkor még nem TB volt a neve hanem SZTK. Talán a 36 év alatt voltam táppénzen két hetet. Hol az a lóvé amit vontak..no?Azért beláthatod ha csak a rendszerváltás óta szaporodott volna az a pénz azon a bizonyos számlán már nem 840000-nél járnák és hidd el vagyunk így egy páran.Azt meg,hogy ki kit visz a hátán jobb is nem firtatni mert ha jól gondolom ........

Netuddki. 2016.01.05. 16:02:06

Pedig egyszerű, mint a csuti törpe gondolkodása. A döglött nyuggernek nem kell nyugdíjat fizetni. Hogy dögölne meg...

Egéridomár 2016.01.05. 16:02:29

@Pipas: Egetverő marhaságokat írogatsz. És amellett olyan bájos ez a „Figyelj, én igazából rohadtul nem akarom az eüt vagy a kormányt védeni (egyiket sem),” szösszenet. Semmi mást nem csinálsz itt a blogokon, csak mosdatod a szerecsent.

De nem ez a lényeg: „Ha havi 7000 forintot fizetsz az tb-re, akkor te bőven abba a kategóriába tartozol, aki csak jelképes összeget fizet és akit a többiek visznek a hátukon.” Egy példa. Gondolom te is fizetsz kötelező biztosítást. Nos, valószínű nem havi 7000 Ft-ot, de még csak nem is negyedéveset. Kb. negyedévente 4-5000 Ft-t fizethetsz, ami cirka havi 1600 Ft-ot jelent. Ez ugye nem sok? De ha az autóddal beleszállsz egy másik autóba, egy átlagos 5-7.000.000 Ft értékű járműben simán lehet 500.000 és 2.000.000 Ft közötti kár. Na, most az éves befizetett díjad úgy 30-50.000 Ft (ha sokat fizetsz) szerinted fedezi ezt a kárt? Ki fizeti meg a javítást? Nem te, hanem minden másik autós, aki a te biztosítódnál kötött kötelezőt. A TB is egy biztosítás, benne is van a nevében Társadalom Biztosítás. Ez a lényege, a rendszer eleve így lett kialakítva, hogy relatíve keveset kell fizetni, mert a befizetések fedezik az ellátást. Hisz nem mindenki betegszik meg egyszerre. Amit te írogatsz, az abban az esetben állná meg a helyét, ha mindenkinek lenne egy „magán” TB számlája, és abból fedeznék az ellátását. De nem ez van, úgyhogy az értelmetlen példádat nem kellett volna ideírnod.

Netuddki. 2016.01.05. 16:05:38

@Pipas: "Mégis mit akartál havi 7000 forintért? Az internetért kétszer ennyit fizetek, neked meg az eü alapellátás kevés ennyiért?"

Te balfasz troll, nagyon jól tudod, hogy az alapellátásról van szó és azt a 7ezret mindenkinek fizetnie kell, akkor is ha éppen munkanélküli baszod! Aki meg nem annak a fizetése fele az államkasszába megy, csak a csuti gazdád átnevezte a TB-t valami másra, nehogy már az egészségügyre kelljen költeni.

Magustanonc 2016.01.05. 16:16:53

@estónia: Attól még, hogy te keseregsz azon a sok pénzen, amit a múltban vontak tőled, meg most ezen a rongyos havi 7000 forinton, nem fog jobbá válni az egészségügy itthon.

Sajnálatos, hogy munkanélküli vagy 51 évesen, de a panaszkodással, nyafogással se te nem jutsz előrébb, se az ország.

Az egészségügy reformját kb. a 300 forint elutasításával törte az ország derékba. A magam részéről én inkább fizetek az adózott keresetemből minden hónapban, csak hogy megkapjam a szükséges ellátást, amikor rá fogok szorulni.

Tudod, hiába jár neked minden, de nem jut, mert a kormány nem ad eleget. Nem az itt kommentelők miatt van ez így, hiába szapuljuk itt egymást.

kvadrillio 2016.01.05. 16:17:47

ORBÁNVIKTOR ! HONNAN A BÜDÖS KURVA PICSÁBÓL JÖTTÉL TE MAGYARORSZÁGRA ????? KIVETTÉTEK A BIRKÁK ALÓL A LEGELŐKET, A FÖLDEKET ÉS HALÁLRA ÍTÉLTETEK TÖBBEZER BIRKÁT ??????? TE TELJESEN MEGBUGGYANTÁL, HOGY HALÁLRA ÍTÉLED A MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTŐKET ÉS A MAGYAR VIDÉKET, FALVAKAT ????? MENJ VISSZA ODA, AHONNAN JÖTTÉL, MIELŐTT MEGLINCSEL A MAGYAR NÉP !!!!!
EKKORA PUSZTÍTÁST EBBEN AZ ORSZÁGBAN A TÖRTÉNELEM ALATT MÉG SENKI SEM TETT, MINT TE, VIKTORKA !!!+

Ötmillió a zsebbe, a birka meg mehet, amerre lát
herbal
Szabó Péter
Nagy Roland
Jellinek Dóra
2016.01.05. 13:27 Módosítva: 2016-01-05 13:27:13

Fogalmuk sincs a hajdú-bihari gazdáknak, mihez kezdjenek: a földpályázatokon elnyerték előlük a legelőket, és miután másodfokon is vesztettek, több ezer juh halhat éhen. A Kúriához fordulnak.

Előző videónkból kiderül, hogyan érezték magukat a gazdák, mikor kiderült, hogy egyikük se nyert, és részletesebben is elmagyarázzuk, mi a nagy üzlet a földpályázatokban.

kvadrillio 2016.01.05. 16:21:50

@kvadrillio: LÁTTAM EZT A DOKUFILMET A HÍRTV-N......ÉS AMILYEN ELKESEREDÉST ÉREZTEM, AKÖZBEN GONDOLATBAN MÁR SZÉTVERTEM ORBÁN AGYÁT EGY JÉGCSÁKÁNNYAL !!!!!

kvadrillio 2016.01.05. 16:22:32

@kvadrillio: Búcsú Kemenesaljától – Vetítő
2016. január 5., kedd 09:57, frissítve: kedd 10:05

Adás:
2016. január 5., kedd 14.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott.

Búcsú Kemenesaljától
Rendező: Erdélyi János

A kis kemenesaljai falvak az évtizedek során elnéptelenedtek, elhagyta őket a mindenkori ifjúság, köztük a film rendezője is. Amikor visszatér, azt látja, hogy új, külföldi telepesek lepik el faluját, így végleg megszűnik egy szeretett világ.

(A filmet a 100 legjobb magyar dokumentumfilm közé beválasztották.)

estónia 2016.01.05. 16:26:32

@Magustanonc: Nem keseregtem ahhoz már öreg vagyok csak ezt a fiatal versenyzőt próbáltam felvilágosítani.Egyetértek veled talán csak abban nem ,hogy fizethetsz te ebben az országban 7000-et is meg 300-at is... lenyúlják. Jelen pillanatban ennek a kormánynak nem érdeke az egészségügy. Minél hamarabb meghal a nép annál jobb. Egy Orbán Viktornak vagy egy Gyurcsánynak mindig lesz ,hogy túl élje de ez a ....MI hibánk.

susu64 2016.01.05. 16:28:42

@bértrollbosszantó_kovi1970: az állami egészségügyet az államkasszából szokták a világon mindenütt finanszírozni. Már ahol van.

5perc 2016.01.05. 16:32:49

@susu64:
"Ilyen válaszra vagytok képesek. Egyébként nem, anyám mostanában nem volt kórházban"
Az enyém volt. Szerinted milyen értékelhető adatokra van szükségem, hogy lássam a helyzetet? Ilyen válaszra vagyok képes, egyes számban, még ha a tudathasadásaid többnek képzelnek is engem.

inebhedj - szerintem 2016.01.05. 16:36:12

Voltaképp megint az van, hogy az elmúlt negyedszázadban mindenki nagy ívben ejtett az egészségügyre, maximum addig jutva el, hogy több pénz kéne bele, ami viszont kiindulási pontnak rossz, (egyelőre legalábbis) egyáltalán nem kéne több pénz bele, sőt iszonyú sok pénz van eltapsolva az egészségügyben, szóval talán előbb menedzsment kellene, ti. mind szakmai, mind pedig gazdasági, na ez a kettő sem az egészségügyi, sem gazdasági szakma részéről részéről még csak a csapatos ötletelgetésig, műhely munkákig sem jutott el, és ez alól negyedszázados "senki nem tesz semmit, hanem tegyen a kormány" felelősség alól az érintett szakmák képviselőit nem vonja ki az, hogy a jelenlegi (mindenkori) kormány éppúgy lesajnálja a dolgot, mint az összes megelőző (és a politikai kínálatot nézve a következők is).

(Az egészségügy reformjának a vizitdíjat hívni, majd rálőcsölni az szavazgatókra, hogy miattuk van, ami van, na erről meg így egymást közt beismerhetjük, még az is tudja, hogy hülyeség, meg trollkodás, aki szereti amúgy ismételgetni, igaz?)

Uszkve egy évtizede egyébként az ÉS-ben volt egy erősen szakmai jellegű gondolatkísérlet az eü helyzetéről, ahol bizony épp az fogalmazódott meg, hogy elsőfokon nem a pénzhiány, hanem a menedzsment-hiány a probléma oka (mitöbb, a pénzhiányé is), de keresse meg az, aki a sosem felejtő Interneten képes ilyen cikkeket fellelni, nota bene előfizető.

susu64 2016.01.05. 16:36:47

A rendszerváltás óta eltelt 25 év nagyon kevés ahhoz, hogy az előtte lezajlott 45 évet semlegesítse. Éppen ezért a hazai egészségügyet és sok egyéb mást összehasonlítani a mai fejlett EU színvonallal eléggé bornírt dolog. Azok az országok sem voltak jobb szinten mondjuk 45 évvel ezelőtt, de sok ország van, ahol az alapellátás ma sincs jobb szinten. Majd ha itt is mindenki az ottani elvárások szerint fog teljesíteni, adót és TB-t fizetni, aztán valamit önmagától is hozzátenni, nem pedig - mint a régi daliás komcsi időben, elvárni mindent az államtól, jobb lesz a helyzet. Azért érdemes ebben kicsit elmélyülni, már ha valakit érdekel és nem csak f@szságokat akar köpködni. Máshol sem fenékig tejföl minden. Ha itt az egészségügybe valaki igazán belenyúlna, az átalakítás szándékával, na akkor borulna föl minden. www.eski.hu/new3/kiadv/zip_doc/Nyugat_Europa.pdf

Pipas 2016.01.05. 16:49:02

@bértrollbosszantó_kovi1970: "Te balfasz troll, nagyon jól tudod, hogy az alapellátásról van szó és azt a 7ezret mindenkinek fizetnie kell, akkor is ha éppen munkanélküli baszod!"

Merthogy ő is megbetegedhet. Nehogy már ezen legyél kiakadva, a társadalombiztosítást fizetni nem úgy megy, hogy "ha va rá pénz, akkor adok" mint ahogyan a boltban sem úgy megy, hogy "miért kellene nekem fizetni a vodkáért, nincs is munkahelyem".

"Aki meg nem annak a fizetése fele az államkasszába megy, csak a csuti gazdád átnevezte a TB-t valami másra, nehogy már az egészségügyre kelljen költeni. "

Jah, éértem. Szóval jön egy hozzászóló és azon hörög, hogy miért rossz az egészségügy, amikor én befizetek havonta 7000 forintot. Amikor szólok, hogy mit vársz ennyiért, hízott libát, akkor jössz te, hogy *mások* milyen sokat fizetnek.

Jóhogy öregem, én is sokkal többet fizetek, de próbáld meg egy kicsit megerőltetni magad, talán megérted:

Hiába fizetek sokkal többet, amikor a másik meg 7000-et fizet!

Hörögsz itt, hogy "vannak akik sokat fizetnek mégsincs pénz biztos ellopják", de értsd már meg, hogy vannak viszont sokan, akik keveset fizetnek. Nem hiszem, hogy ezt olyan bonyolult megérteni, szerintem megint csak trollkodsz. :(

estónia 2016.01.05. 16:57:23

@Pipas: Azért ne gondold hogy önként és dalolva lettem munkanélküli! A mai napig fizetném a TB-t ha lenne munkám és egy elvetélt ötlet miatt nem rúgtak volna ki.Egy teljes generációt pattintottak ki a munka világából véresszájú reformerek akik szétlopták a nemzeti vagyont és nem volt nekik drága az ember.Most meg azon keseregsz,hogy keveset fizetünk. Nekem még ez a 7000 is sok lévén egy fillért nem kapok sehonnan. De ez nem az én hibám basszus!

sas70 2016.01.05. 17:00:56

@susu64: Ez nem a nagyszerűek kormánya, akik egy nap alatt képesek mindenre? Akkor miért nem ezzel foglalkoznak olyan intenzitással, mint a többi dologgal?
Persze világos ez, mert ez nem olyan látványos, mint 20-30 milliárdért kerítést építeni, vagy a jegybank "nyereségén" alapítványokat támogatni, ingatlanokat venni, meg rezsiharcot hirdetni stb. Ez rohadt sok apró munkát igényel, szinte minden területen, ami kurvára nem látványos és nagyon nehéz, a nagy píárban meg nem elég hasznos és még kellő gazdasági hatalmat, befolyást sem eredményez.
Lehetne máshogy? Persze, csak a felsoroltak miatt, nincs meg a politikai akarat és vékony a jég a vizitdíjas faszkodásuk miatt.

Nerevaryne 2016.01.05. 17:56:48

Elég egy pillantást vetni az USA-ra ha esetleg nem tudnád, hogy állami TB nélkül szinte senki se tudná megfizetni az egészségügyet. A biztosító ugyanis csak akkor fizet ha nem talál kibúvót a kötelezettség alól, és ha netán kéne valami plusz hozzá (mondjuk a leggagyibb gyógyszer helyett valami ami nem csak fenntartja a rossz állapotot hanem meg is szünteti) akkor azt fizesd ki magad.

De legalább megszűnnének a féléves sorok, mert az emberek nem tudnák kifizetni maguknak a kivizsgálást. Mit gondolsz, ha az USA-ban, aminek sokszorta nagyobb és fejlettebb a gyógyszeripara többezer dollárra rúg egy kezelés, nálunk mennyit kérnének el? Tudod mennyit állna egy magánbiztosítónál havi 7ezer forint? A receptfelírást max, azt a kéthetente fél órát amíg kiírja az orvos a gyógyszert, meg évente egyszer egy kontrollvizsgálatot. Ha havonta begyullad egy hétre a mandulád, kivetetheted 100ezer forintért saját zsebből, mert a biztosító csak az antibiotikumos kezelést fogja kifizetni. Na nem a gyógyszert, hanem a receptfelírást meg a kontrollt. Így működik, ha nem az állam intézi az egészségügyi ellátást. Az államnak ugyanis érdeke, hogy az emberek elégedettek legyenek, a biztosítónak nem.

Persze aki be tud fizetni havonta 50rugót, az megkap majd mindent, persze ő is csak akkor, ha nem túl sűrűn beteg. Ha mégis, akkor a következő évben a havidíj már 100rugó lesz. Az milyen jó lenne! Mennyivel lenne ez olcsóbb szerinted mint most magánkórházba menni ha baja van az embernek?

A magánbiztosítós rémálom nem megoldás. A legkézenfekvőbb az lenne, ha háromszor annyi pénzt költenének az egészségügyre mint most. Havi fél milla nettó + hálapénz után nem mennének el az orvosok se Angliába, és a nővérkék is maradnának ha 250 nettót keresnének. A kórházak igazgatói székébe meg küldöldről visszacsábított orvosokat kell rakni, nem pedig csókos politikus-aspiránsokat. Hirtelen megnőne az egészségügyünk színvonala. Én nem tudom mások hogy vannak vele, de én kibékülnék vele, ha nem csökkenne se az ÁFA se az SZJA hanem azt a pénzt ami kiesett volna a csökkentéssel egyenesen az egészségügybe pumpálnák. Fizetésre, fejlesztésre, eszközbeszerzésre.

inebhedj - szerintem 2016.01.05. 18:20:58

@Nerevaryne:

Azért majd nézd meg a beteg életutadat alkalomadtán, itt sem olcsó az egészségügy, egy "jó napot kívánok" (Soc. refl. ac. diag. inq.) is tízezres tétel, egy csomó olyan vizsgálatról nem is beszélve, ami annyira fejlett, modern eszközökkel, és annyira gyorsan történik, hogy ha nem néznéd meg az említett nyilvántartást, nem is tudnál róla, igaz így meg elképzelésed nincs, hogy mi is lehetett az.

Szvsz az egészségügyben jelenleg (gyak. nem) érintett menedzsmentek képességeinek és teljesítményének ismeretében több pénzt költeni az eü-re kb annyira magas határhaszonnal kecsegtet, mint egy alkoholista lumpenproletárt havi fél millió Forintos segéllyel támogatni.

HKrisz2 2016.01.05. 19:31:03

@inebhedj - szerintem: Pontosan mostanában volt valahol egy cikk, hogy Orbán kiakadt, hogy hová lett az a 6500 milliárd Ft amit az egészségügybe toltak bele. Elfelejtette, hogy úgy építette ki a rendszert, hogy mire ez a pénz oda ért ahova küldték, mindenki levette a "közvetítői" díját. Tehát érdemben alig 1-2 %-a érkezett meg a pénznek. Szánalmas, de tőle tanulták hogyan is kell megcsapolni a folyót. Még egyébként a 90-es évek elején elég sok kórházat modernizáltak és újítottak fel. (ezt tudom, mert a tesóim ott dolgoztak én szakmai gyakorlaton voltam több kórházban is. na meg apukánk 88-tól 95 között összesen több, mint 4 évet töltött kórházban) Aztán akkor azt hitték, hogy elég lesz ez évtizedekre. Nem véletlenül költöztem el. 4x-es fizetés az EÜ-ben. emberi körülmények,mind a dolgozóknak, mind a betegeknek. Itt 4-5 évente felújítják a kórházakat. (na és az iskolákat is) Ez mindenképpen előnye a magánbiztosításnak. Engem is műteni kellett és hosszasan kezelni (3 év) ez idő alatt a biztosítóm 39 ezer euro-t fizetett ki. A magán biztosításra pedig én fizettem 3696 euro-t. Ki lehet számolni, hogy ez a havi bérnek hány százaléka. Az átlagfizetés 5-6%-a havonta. ezt akadályozták meg anno Orbánék ellenzékként. Egy ilyen fejlődés az embereket is segítette volna és az egészségügy se haldokolna.

Pipas 2016.01.05. 20:43:30

@estónia: "Most meg azon keseregsz,hogy keveset fizetünk. Nekem még ez a 7000 is sok lévén egy fillért nem kapok sehonnan. De ez nem az én hibám basszus! "

Félre ne érts, én nem akartalak téged gyalázni vagy hibáztatni. Megértem, hogy valaki munkanélküli és tudom, hogy sokan közülük nem tehetnek arról, hogy nehéz helyzetbe kerültek. Nem is hibáztatlak azért, mert keveset fizetsz és elhiszem, hogy máskor már megfizettél becsülettel.

Én egyetlen dologra hívtam fel a figyelmet, de mivel mindenkit erős érzelmek fűtenek nem nagyon értik meg mit mondok. Megpróbálom még egyszer:

(1) Nincs pénz az eüben, mert ellopják.
(2) honnan tudod, hogy ellopják, mi az a racionális ok, ami miatt azt gondolhatjuk, hogy azért nincs pénz, mert ellopják?
(3) Mert nincs pénz.
(4) Mennyit fizetsz?
(5) Rohadt keveset...
(6) Ha nem teszel be pénzt a pénztárcádba és utána nincs benne, akkor nem ellopták, nem tettél bele pénzt, azért nincs benne.
(7) De van aki sokat fizet.

Namost itt tartunk. Valakik valamennyit betettek, egyesek sokat, mások keveset. Megy belőle az egészségügynek. De egyesek szerint hiányzik a pénz, azért nincs annyi, mint ami egy nyugateurópai országban van.

Dehát az emberek nem annyit fizetnek be mint amennyit egy nyugateurópai országban, világos, nem? A német fizetésekből, az ő befizetéseikből jobb egészségügyet lehet fenntartani mint a magyarok sokkal kisebb befizetéseiből, ez logikus nem? Akkor is, ha egy fillért sem lopnak el belőle nem?

Akkor honnan tudod, hogy lopnak?

Nem mondom, hogy nem lopnak, csak azt kérdem, hogy honnan TUDOD, hogy lopnak.

Pipas 2016.01.05. 20:58:43

@HKrisz2: "Engem is műteni kellett és hosszasan kezelni (3 év) ez idő alatt a biztosítóm 39 ezer euro-t fizetett ki. A magán biztosításra pedig én fizettem 3696 euro-t. Ki lehet számolni, hogy ez a havi bérnek hány százaléka. Az átlagfizetés 5-6%-a havonta. ezt akadályozták meg anno Orbánék ellenzékként. Egy ilyen fejlődés az embereket is segítette volna és az egészségügy se haldokolna. "

A biztosító akkor tud kifizetni 39000 eurót, ha a biztosítottak befizetnek ennyit. Ez világos. Ha sokan kapnak 39000 eurós kezelést, akkor sokaknak kell befizetni ennyit.

Ez 12 millió forint.

Namost ennyit nálunk nagyon kevesen fizetnek mondjuk 1-2 év alatt, ezért aztán a biztosító nagyon kevés embernek tudna ilyen kezelést fizetni. Akárhogy is sakkoztak volna a pénzzel a gyurcsányék.

"A magán biztosításra pedig én fizettem 3696 euro-t."

Ez meg cirka 1,2 millió forint. Szerinted a betegek hány százaléka bírná ki magyarországon röhögés nélkül az ilyen számlát? Szerinted ha ezt az általad olyan jónak ítélt rendszert sikerül bevezetnie az mszpnek, akkor hány ember kapta volna meg a kezelést?

Na ezt akadályozta meg a fidesz.

pamut 2016.01.05. 22:22:57

Magyarország tönkretételének egyik módja az egészségügy szisztematikus tönkretétele, Orbán ezt nagyon jól csinálja, szépen halad a "Romboljuk le a magyar egészségügyet!" programjával.

Minden magyargyűlölő tapsolhat Orbánnak...

pamut 2016.01.05. 22:59:30

@Pipas: Te tényleg azt hiszed hogy egy nyugati orvos meg nővér ugyannyit keres mint egy magyar? :DDD

Vagy mondasz bármit ugye csak hogy véd orbánék brutális magyarellenes politikáját?

HKrisz2 2016.01.05. 23:05:30

@Pipas: Nem látod a fától az erdőt. Arra próbáltam meg rávilágítani, hogy az arányok, hogyan működnek. Ugyan is nyilván világos a számomra az ottani jövedelem, de voltam kezelésen és az is 4x olcsóbb volt. Így nevetve fizette ki a biztosítóm a magyar kórházi számlát. Azt szerettem volna az egészből kihozni, hogy ha február 1-től (mivel tök mindegy melyik párt vagy kormány hozza meg a döntést) mondjuk nem vonják le a TB járulékot az emberektől, hanem mindenki magán biztosítóhoz fizetheti be. Amennyiben ezt ugyan abban az arányban vennék át, mint itt van akkor kb. 9000 Ft-ot kéne fizetni havonta a betegellátásra (ebben benne van a gyógyszerek ingyenes szolgáltatása is) egy 150 ezer Ft-os fizetésből. Lássuk be, jelenleg ennél jóval többet von le az állam és a szolgáltatás olyan amilyen. A biztosító szektor annak ellenére, hogy mekkora túlszámlázások vannak az ellátások miatt még is egyedülállóként tudta növelni a netto hasznát a legválságosabb 2008-2009 -es években is. Nem kivitelezhetetlen az egész, hiszen több országban is működik. Itt Hollandiában azt elkerülték ami az USA-ban hiba volt, hogy ott nem kötelező biztosítással rendelkezni. Azonban itt mindenki aki 3 hónapnál tovább tartózkodik Hollandiában annak kötelező biztosítást kötnie. Azok részére akik szociális ellátásban részesülnek és nagyon alacsony a jövedelmük az önkormányzatok egy kollektív alapbiztosítást segít elő ami az átlagos 98 euro/hó helyett 60 euro körül van. Azok akik a kórházakat magán kézbe veszik tudják, hogy hosszú távra fektetnek be és ezért nem várják azt, hogy 2-3 éven belül visszajöjjön a befektetés, mint sok pláza esetében. Nyilván az egész rendszert finomítani kell és a magyar népre/gazdaságra igazítani, de nem a tolvaj formában. Az embereknek meg azt kell megérteni, hogy teljesen mindegy, hogy a munkáltató vonja le a TB járulékot és utalja át. Vagy nem vonnak le és nekünk kell befizetni ugyan annyit vagy kicsit kevesebbet egy biztosítónak. Azonban a szolgáltatás több, mint amit az állam nyújtani tud. Ezzel könnyítve az állami terheken.
Egyébként a fenti 1,2 millió Ft az 3 év alatt fizettem és havi lebontásban. Mint mondtam nem a számszerű összeget kell nézni, hanem a %-os arányát a fizetéshez.

Pipas 2016.01.06. 04:22:19

@HKrisz2: "Nem látod a fától az erdőt. Arra próbáltam meg rávilágítani, hogy az arányok, hogyan működnek."

Csakhogy amikor a kórház röntgengépet vesz, akkor nem arányokat fizet, hanem konkrét összeget. Te elvárod, hogy ugyanolyan tomográf legyen nálunk is, mert arányaiban ugyanannyit fizetsz mint mondjuk egy német mérnök.

A szomorú igazság azonban az, hogy az itthon befizetett összeg tizedannyi mint amit németországban befizetnek (sacc per kábé) hiába magas arányaiban. Na ezért nem működik a dolog.

"Egyébként a fenti 1,2 millió Ft az 3 év alatt fizettem és havi lebontásban. Mint mondtam nem a számszerű összeget kell nézni, hanem a %-os arányát a fizetéshez."

Na látod itt a tévedés. Mi az, hogy "nem a számszerű összeget kell nézni"?! Vennél egy hűtőszekrényt a tecsóban és azt mondod, hogy te 5000 forintért akarod ugyanazt a minőséget, amit angliában 80 000 forintért kapsz, mert "nem a számszerű összeget kell nézni"?

Pipas 2016.01.06. 04:27:24

@pamut: "Te tényleg azt hiszed hogy egy nyugati orvos meg nővér ugyannyit keres mint egy magyar? :DDD"

Nem, nem hiszem. Azt hiszem, hogy a befizetett 7000 forintokból akkor sem jön ki az egészségügy, ha egyébként az orvosok meg anővérek keveset keresnek.

"Vagy mondasz bármit ugye csak hogy véd orbánék brutális magyarellenes politikáját? "

Na látod ez meg a másik. Egy szóval sem védtem az orbánékat, amiket írtam, azok az elmúlt negyven évről szólnak, függetlenül attól, hogy ki volt kormányon. Csakhogy az emberek annyira pártdrukkerek, annyira a "merazorbán" meg "meragyurcsány" megy, hogy mindenből azt olvassák ki, hogy biztos én is valamelyik pártnak drukkolok.

Pipas 2016.01.06. 04:38:43

@pamut: "Orbán ezt nagyon jól csinálja, szépen halad a "Romboljuk le a magyar egészségügyet!" programjával."

A magyar egészségügyről gyakorlatilag a 80-as évek óta mondják, hogy "éppen most rombolták le". Éppen úgy, mint az oktatási rendszerről. Mindig van aki konkrét példákkal tud előállni arról, hogy miért is sokkal rosszabb a helyzet mint amilyen előtte volt.

A valóság az, hogy ezek általában szubjektív vélemények konkrétumok nélkül, esetleg kiragadott példák, amik egyszerűen figyelmen kívül hagyják azt, ami esetleg jobb lett.

A biztosítottak mindent elkövetnek, hogy ne kelljen TB-t fizetni, ha ki lehet venni valami pénzt a TB-ből, az ország szociális rendszeréből, akkor kiveszik, ha kell csalnak, ha kell hazudnak. Az orvosok nyomják a magánpraxist az egészségügyből hazahordott cuccokkal, a segédszemélyzet "ennyi pénzért nem dolgozom" felkiáltással lassítószrájkot hirdet, a munkáltatók minimálbérre jelentenek be, hogy ne kelljen már annyi TB-t fizetni. A fiatalok kihasználják az oktatási rendszert és gyorsan lelépnek külföldre, mert ott az orvos jobban keres...

Közben viszont a fél ország a gyurcsányra, a másik fele meg az orbánra hárítja a dolgokat: nyilván ők személyesen a hibásak a magyar egészségügy helyzetéért, mégpedig egyszemélyben, nyilván valami irtózatosan gonosz összeesküvés részeként.

Nerevaryne 2016.01.06. 08:20:35

@inebhedj - szerintem: Hát pontosan erről beszélek, ezt az állam lenyeli de a biztosító nem tenné meg, az könyörtelenül felemelné a biztosítási havidíjat a duplájára csak mert egy évben kétszer fáztál meg.

HKrisz2 2016.01.06. 08:50:41

@Pipas: Látom már, te vagy itt a hivatalos bér troll. :-) Semmi baj haver! Nyugodtan próbálj meg mellébeszélni, direkt félreértelmezni a mondatokat, ha neked így jó. Pedig igen egyszerű az egész. Na fussunk neki még egyszer.
Nem várom el ugyanazt a tomográf gépet a mostani kórháztól, mert amit felvázoltam, abban a kórházakat privatizálták. Tetszik érteni ez mit jelent? Lefordítom: Nagy anyagi háttérrel rendelkező emberek megveszik az épületet és kötelezettségben vállalják, hogy EURÓPAI színvonalú intézményként üzemeltetik. Mivel ez nem egy kereskedelmi egység a pénz vajon honnan lesz? Igen a betegeknek nyújtott szolgáltatásból. Na és ezt ki fizeti meg, hiszen a betegek többségének nincs erre pénze? A biztosítók fizetik ki az egészségügyi ellátást a normálisan felszerelt kórházakban. A biztosítónak honnan lesz erre pénze? Az emberek jövedelméből az állam nem von le többet TB-t így az emberek kötelező jelleggel, de szabadon választott biztosítóknál köthetnek biztosítást. Az eddigi TB-nél valamivel alacsonyabb összegért, de már magasabb színvonalú szolgáltatásért. A biztosítók pedig amióta feltalálták őket megtalálták a módját, hogy nyereségesek legyenek a sokszor hihetetlennek tűnő alacsony biztosítási összegek ellenére is. Amit már fentebb más is említett neked. A sok biztosított közül nem mindenki lesz egyszerre beteg. Mondjuk ehhez egy társadalmi szemlélet váltás is kell. Míg magyarországon a tapasztalataim szerint nagyon sokan az első tüsszentés után rohannak táppénzre az emberek. Addig nyugatabbra sokan még a 38,5 fokos láz mellett is bemennek dolgozni, mert tudják, hogy az nem vészes. Annak ellenére, hogy itt nem kell orvosi igazolást vinni ha valaki beteg. Betelefonál és szól, hogy beteg. Azzal el van intézve. Ugyanakkor igen ritka amikor ezzel visszaélnek emberek, mert ha lebuknak akkor sokat veszíthetnek vele.

Visszatérve a számszerű összegre: Nagyon sok minden, még alapanyagok is sok esetben egy egy ország gazdaságához vannak igazítva. Nem véletlen, hogy egy röntgen felvételért fizettem Mo-n 911 Ft-ot (3,3 euro) a másikért 1340 Ft-ot (4,8 euro) . Az MRI 27000 (98 euro) Ft volt. Ugyan ezekért Hollandiában 14,3 euro, 26,5 euro valamint 440 euro-t számlázott a biztosítómnak a kórház. Amennyiben valaki megvásárol és privatizál egy kórházat, nyilván a fejlesztések miatt növekednek majd az ellátásért kért összegek, de nem hirtelen és nem akkora mértékben. Mivel tisztában van egy épeszű befektető, hogy nem ér semmit egy jól felszerelt kórház, ha a biztosítók nem tudják majd kifizetni az ellátást. Ezért a biztosító sem fog akkora összeget követelni az emberektől. Tehát még mindig nem érted, hogy az én példám a rendszer felépítésére mutat, ahol jelenleg nem a számok a fontosak. Arról nem is beszélve, hogy nem lehet összehasonlítani egy hűtő vásárlással az eü ellátás-biztosító együttműködő rendszerét.
Én csak azt írtam le amit már lassan 10 éve tapasztalok, hogy működő rendszer van, ami nem a betegeket és nem az államot terheli. Több országban működik és az emberek nem embertelen körülmények között kénytelenek gyógyulni. Ugyan ez megvalósítható lenne Magyarországon is, de nem az állam által. Többek között azért sem, mert sajnos ott továbbra is arról szólna, hogy ha 10 milliárdot beruháznak akkor abból 5 milliárdot maguk között osztanak szét a politikusok és baráti köreik. Ugyan akkor egy üzleti vállalkozásnál ez nincsen, mivel ott a befektetés és az által biztosított minőség után elérhető hozama számít.

Pipas 2016.01.06. 09:07:38

@HKrisz2: "Na és ezt ki fizeti meg, hiszen a betegek többségének nincs erre pénze? A biztosítók fizetik ki az egészségügyi ellátást a normálisan felszerelt kórházakban."

Jézusom, olyan baromi okosnak tartod magad és közbe meg alapvető dolgokat képtelen vagy megérteni.

Az emberek nem keresnek annyit mint a fejlettebb országokban és ezért nem tud a biztosító sem annyit levonni.

A havi 7000 forintból nem lesz "európai" egészségügy akkor sem, ha magánbiztosító vonja le és akkor sem, ha állami. Ahol több a pénz ott jobb az egészségügy, ahol meg kevesebb, ott gyengébb. Mi a francot nem lehet ezen megérteni?

HKrisz2 2016.01.06. 10:03:08

@Pipas: Nem okosnak tartom magam, mert nem én találtam ki a működő rendszereket. Én csak továbbra is elmesélem mivel találkoztam és miben élek. A rokonaim egy része még most is Mo-n élnek és szívesen venném, ha nekik is jobb helyzetük lenne.
Még mindig nem értem miért kevered a hozzászólásaimat másokéval. Nem tudom honnan vetted a 7000 Ft-ot, mert én nem írtam ilyet. Azonban számolhatsz nyugodtan: Mint mondtam itt is biztosítási csomagok vannak 94-140 euro közötti áron, alap illetve extra kezelésekre vonatkoznak. Én azt mondtam, hogy amennyiben a jövedelmek 6%-át kéne fizetni magánbiztosítónak (ezzel szemben a TB most 7 %) akkor egy 15 ezer Ft-os jövedelemnél kb. 9000 Ft lenne havonta a biztosítás. Aztán lehet számolni: Mo-n ma 4 millió dolgozó adófizető van. tehát 4 millió x 9000 Ft = 36 milliárd Ft/hó azaz évi 432 milliárd. Ugyan akkor még a nyugdíjasoknak is kell fizetni valamint a szociális segélyeken élőknek is. Erre az összegre tudnak építeni a biztosítók. Az államnak jelenleg éves szinten kb. 576 milliárd folyik be az emberektől TB-re (ezen felül a munkáltatók is fizetnek TB hozzájárulást) ami többek között azért nem elég, mert nem gazdasági egységként üzemeltetik a kórházakat. Valamint továbbra is szívesen elvesznek belőle ami csak elfér a zsebeikbe.

de én befejeztem veled a vitát elmondtam amit másként látok és ami előrelendíthetné Mo-n az egészségügy jövőjét a többi úgyis majd az embereken múlik. Lesz-e majd olyan ember aki szakmai tudással politikusnak csap fel és az emberek meglátják benne azt aki javítani tud az ország helyzetén és akkor lehet változás. Addig csak a jelen politikusai váltakoznak és többé kevésbé ugyan azt csinálják szétlopják az országot. Én jelenleg egyik magyar politikusért se adnék még 1 forintot se.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.06. 11:40:22

@Pipas: nem 7k-t költ a tbre, hanem sokkal többet, hiszen az adóból is megy rá, amit ugyan az fizet, aki a 7k-t... Mehetne rá pl a üzemanyag adókból is, amit láthatóan most sem útkarbantartásra költenek. De van egy rakás másik adó, ami eltűnik. Minden kizárólag EU pénzből épül, kivéve a stadionok. Akkor hova megy az az emberektől levont 70%-nyi adó? Ellopják azok, akiket kitartóan védesz.
Magyarországon minden állami feladatra böven lenne pénz, csak az "elvtársak" út közben ellopják, vagy faszságokra költik, pl stadion, "köz"tv, olimpia,plakátkampány, önmaguk.

pamut 2016.01.06. 15:15:15

@Pipas: Kurvára nem szubjektív a magyar egészségügy szétrohadása te agyhalott, részlegesen már összes is omlott. húzd már ki a fejed orbán végbeléből és nézzél már szét a VALÓÁGBAN.

ja, hogy te nem magyar vagy hanem fideszes? tőled pusztulhat minden, akkor is azt hazudod ami orbán érdeke? a magyarokat meg leszarod?

pamut 2016.01.06. 15:22:05

@Pipas: de, pont azt hiszed, az előző kommented rá a bizonyíték, és még sok egyéb hülyeséget is hiszel amit ki sem fejtettem mert fel sem fogod hogy ami ott X-be kerül az itt nem kerül X-be.

Orbán pedig állandóan véded hol így hol úgy, nincs az a gaztette és szemétsége amit gyorsan ne próbálnál vagy letagadni vagy elbagatellizálni, relativizálni, stb, bazdmeg legalább ezt ne hazudnád el.

2016.01.06. 18:55:09

Legyetek szívesek kiokoskodni az okát annak, hogy miért hagyja Orbán lepukkanni az egészségügyet valójában?

-Túl sok még mindig az egészségügyi dolgozó?
-Kórházakat szeretne bezárni azzal az okkal hogy életveszélyesek?
-Privatizálás előtt van az eügy?
-Simán csak nem akar tudomást venni az áldatlan állapotokról?
-Valami más sokkal fontosabb ? ( metró felújítás?)
- Képtelen bármit kezdeni az egyre szarabb helyezettel?

schlumbergerna 2016.01.07. 12:55:48

@Pan Modry: Köszönöm kultúrált hozzászólásodat! Fontos információkat tudtam meg belőle. Rólad.

Reactor 2021.03.23. 04:21:44

Viktátor a tömérdek sok okos eszével úgy gondolta, minek az egészségügy, csak viszi a pénzt, tiszta ráfizetés, jobb helyen van a zsé Paks II-ben, meg a Kiskunvalagon, Fosófalván felhúzott stadionokban. A legkomolyabb betegség errefelé az influenza, és különben is, dögöljön csak a sok selejt, aki már nem tud szavazni.
Aztán pár ezer kilométerrel odébb valami hülye ferde denevérkakit vacsorázott, és egy éven belül meg is érkezett hozzánk a koronavírus. Viktátorka, meg a többi országpusztító legalja söpredék ekkor döbbent rá, hogy milyen hihetetlen mértékben elszámították magukat 10 esztendeig. Persze, annyi gerinc egyikükben se volt, hogy szépen kiálljon a nagyérdemű elé meaculpázni, annyi még kevésbé, hogy az elpisált nemzeti vagyont pótolandó, magánvagyonuk egy részéből legalább részben felkészítsék az egészségügyet a járvány fogadására...ehelyett csak karanténra, kijárási tilalomra, meg hasonlókra futotta, amivel aztán tönkre is vágták azt, ami az ország gazdaságából megmaradt. Sikerült a Fidesznek az, amit még a libbantak se tudtak összehozni - egy mozdulattal a szakadékba lökte az eddig is a szélén tántorgó országot. Itt a vége, fuss el véle.
Döntsétek el, megérte-e ezt a legalja embergyűlölő csürhét újra és újra hatalomba szavazni két zsák krumpliért.

@Pipas: Egy olyan egészségügyre 5 forintot is sajnálok, barátom, ami egy tetves szájmaszkot nem képes kiutalni koponyánként. Igen, tudom, hogy lószart se ér, de az legalább jelezné a szándékot.
És hogy miért Orbánon meg Gyurcsányon verik le az emberek ezt? Nos, barátom, mi az uralkodás első szabálya?
MINDENÉRT te vagy a felelős.
Erről pedig szerintem ennyit.

@susu64: Aha, és ezekért a felújításokért hány kórházat zártak be? Hány orvosi rendelőt zártak be? Hány orvost, mentőst, nővért és ápolót rúgtak ki páros lábbal? Tudod pajti, aki A-t mond, az mondjon ám B-t is.
Tudod, ha 1 kórházat felújítanak, miközben másik hármat bezárnak, az egy lépés előre, hármat vissza.

@Magustanonc: Nyilván attól a koponyánként 300 forinttól nyugati szintű lett volna mára az egészségügy. Csak összehasonlításképpen: a cigaretta ára dobozonként mintegy 700 forinttal nőtt azóta...
süti beállítások módosítása