Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Párizs miatt ideje az érzelmi intelligenciát értelmire cserélni!

2015. november 16. - Szarvas Norbert

index_5.jpgPárizsban sajnálatos és talán elkerülhetetlen események következtek be. Ha perspektívá akarjuk helyezni a történéseket, akkor mindenkinek számára egyértelművé válhat egy folyamat, kezdete és közepe. Pontosan be tudjuk határolni a lehetőségeinket és a következményeket. Bármennyire is rácsodálkozott a világ erre a katasztrófára, igazából a nyugati civilizáció egója sérült. Szörnyű ezt leírnom, de nem a Párizsban meghalt ártatlanok száma volt önmagában döbbenetes (ugyanis a világ számos pontján ezekben a percekben is többen halnak meg terrorizmus vagy diktatúra miatt), hanem a terror helyszíne. A nyugati világ szereti magát sebezhetetlennek tekinteni, határait átjátszhatatlannak.

Európa fuldoklik a jóléti demokráciában

Az Európai Únió tagállamai a második világháború után törekedtek megalkotni a totális békét. Véget akartak vetni a véres háborúknak. A továbbiakban a háborút a társadalom háta mögött kívánták megvívni a világ többi szuperhatalmával (lásd: hidegháború). Pattanásig feszült helyzetek jellemezték az elmúlt évtizedeket azzal a lényeges kitétellel, hogy mindegyik érintett fél törekedett elkerülni a "véres konfrontációt" egymással. Ezzel ok-okozati függésben a jóléti társadalmak egyre inkább elkényelmesedtek és mostanra megengedhették maguknak a szolidaritás luxusát. Amikor egy társadalomnak már nem a holnapra kell gondolnia, hanem a jövőre, akkor elkényelmesednek és "jómódiban" új emberi értékeket fedeznek fel maguknak.

Így történhetett meg, hogy a liberális demokrácia működőképes mechanizmusként elárasztotta európát. A hangsúly az emberségességre tevődött át. Szitokszó lett valódi érzéseink kimondása, hiszen egyből rásütötték a rasszista-nem toleráns jelzőt. Gyakorlatilag egy kényelmes álomvilágban éljük az életünket, miközben tudomást sem akartunk venni a távolban zajló valódi eseményekről (Közel-Kelet, Afrika, Balkán...stb). A való világ mára a jóléti társadalomban filmekben materializálódik, amikre rásütik a "true story" emlébámat. Jól elborzad a néző, elmorzsol néhány könycseppet, majd folytatja tovább nyugodt életét, amiben a legnagyobb probléma, hogy mennyi adót kell fizetni és a szomszéd túl hangosan bömbölteti a zenét.

Emlékeztetnék mindenkit, hogy a világ nagyrészén víz és élelmiszerhiány van. Ehhez képest itt Európában több százezer tonna élemiszert dobunk ki évente a kukába, mégnagyobb mennyiségű ivóvizet pazarlunk el. Hogy miért? Mert megtehetjük. Megtehetjük, hiszen megdolgoztunk érte! Megdolgoztunk és látjuk, hogy a Tesco polcain "újraterem" minden. Végtelen erőforrások, amikhez a megfelelő mennyiségű zsetont kell összegyűjteni munkánkal. ,

És egy ilyen elhízott-ellustult környezetbe érkezik a migráns csoport (sok százezer), aki azidáig egy másik életet ismertek.  Szerinted mi lesz ebből?

De ne szaladjunk ennyire előre. Mikor országunkba beléptek az első migránscsoportok, már akkor konfliktusba keveredtem bizonyos politikai tényezőkkel, akik mindenáron erőltették keresztény liberalizmusukat. Szerintük minden migráns menekült, akin emberi feladatunk segíteni, mint jó keresztény a másik embernek muzulmánnak . Már akkor sem értettem, hogy mit akarunk mi európaiak velük. Jelenlegi társadalmi alapunk a döntésképtelenség és a politika. Mindenki politikai haszonszerzés céljából cselekszik. Gyakorlatilag az elmúlt hónapokban senki nem volt hajlandó észrevenni a problémát. Minden politikus bármelyik felszólalása a témában semmi másra nem irányult, mint a napi marketinganyag és szimpátiabrossúra bemondása. Közben tízezer számra áramlottak be azok a számunkra ismeretlen idegenek, akik a  határainkon belül szabadon mozoghattak. Már akkor óva intettem mindenkit, hogy a migráns hordával jönnek a terroristák is. Nem mindegyik migráns terrorista, de nekünk elég, ha csak elenyésző része robbantgatni fog.

Akkor az elgyengült-elkényelmesedett politikai és emberi vezetők nagy része meggyőződéssel állította, hogy bizony itt nincsenek terroristák, csak megmenteni való emberek. Emberek, akik folyamatosan szabályokat szegnek (a mi törvényeinket), de meg kell nekik bocsájtani, mivel menekülnek. Sajnos annyira elkényelmesedett a társadalom, hogy az alapvető túlélő ösztöneikre se voltak hajlandóak hallgatni. Kétlem, hogy ma már hallgatnának rájuk. Pedig közben hivatalossá vált, hogy az egyik párizsi merénylő migránsokkal érkezett. És akkor mi van? Én nem emiatt aggódok, hanem azon terroristák miatt, akik a migránsokkal érkeztek és még nem volt idejük felkészülni a terrorjukra. Ők még alszanak és már esélyünk sincs megtudni kik ők, hol vannak, mit akarnak.

Majd időben értesülünk róluk. Időben, amikor majd megint robbantgatnak, lövöldöznek, erőszakolnak.

Hogyan történhetett meg mindez? Miért állította a legtöbb értelmiségi, hogy segíteni kell és nem védekezni?

Mert ők még abban a korban élnek, ahol az érzelmi intelligencia elvárás és lehetőség. Érzelemből döntenek és nem értelemből. Magukból (és az általuk ismert világból indulnak ki), nem pedig a másikból, a más kúltúrából érkezőkből. Kicsit álságosnak érzem ezt minden körülmény között, hiszen idegeneknek feltétel nélkül akarnak segíteni, de amikor a saját éhezőnk ellop egy kiló kenyeret a boltban, akkor börtönbe vetik. Érdekes kettős mérce, de tegyük túl magunkat ezen az apróságon.

Mit mond az érzelmi intelligencia?

Minden ember egyenlő (a mi felfogásunk szerint. Ez a felfogás viszont nem egyezik a migránsok életértelmezésével), és minden emberi lény megérdemli a segítséget. A legjobbat akarjuk látni az ide érkező emberekben. Segíteni akarunk nekik, mert mi is örülnénk a segítségnek. Nem akarunk egyetlen embert sem elveszíteni, kiutasítani, mivel nem tudhatjuk, hogy ki a terrorista.

Mit mond az értelmi intelligencia?

Jelen esetben az egyenlőségnek nincsen sok értelme. A saját életünket nem veszélyeztethetjük senkiért sem, mint ahogyan nem ugrasz be kimenteni az óceánban a fuldoklót, ha te sem tudsz úszni. A saját társadalmunk alapjait nem remegtethetjük meg egy globális társadalmi kísérlet miatt, aminek teljesülésére semmi garanciánk nincsen. Nem segíthetünk, mivel teljes bizonyossággal nem tudjuk megkülönböztetni a terroristát a menekülőtől.

Nehéz időkben nehéz döntéseket kell hozni

Jelenleg Európa még sokkos állapotban van. Ma még próbálunk szimpátiatűntetésbe menekülni (együttérzés, zászlózás), és elkerülni a rideg valóságot. Franciaország már elkezdte a háborút. Egyre többen beszélnek a III. világháborúról. Sok dolgot még nem tudnk a helyzetről. Engem félelemmel tölt el, hogy kik álhatnak a háttérben. Nem tartom életképesnek az elmúlt két hét két eseményét, amikor az ISIS először az oroszokat támadta meg, majd az EU-t és Franciaországot. Nem látom stratégiai értelmét, hogy egy ISIS-nak miért érné meg egyesíteni két szuperhatalmat maguk ellen. Nekem ez bűzlik és szerintem valami olyan szörnyűség van a háttérben, amiről mi nem tudhatunk.

Már régóta fel kellett volna mindenkinek tennie magában a kérdést, hogy hajlandó e megfizetni az érzelmi intelligenciájának az árát? Hajlandó kockázatot vállalni és úgy segíteni, hogy könnyen belebukhat? Változnunk és fejlődnünk kell, különben áldozatokká válunk.

Határozottan kell kiállni a saját értékeink, kultúránk mellett.

Ez az, amit sokan a mai napig nem akarnak elfogadni, mert egyszerűen nem érzik veszélyben a saját kultúránkat. Ők még a mai napig megmentendő embereket látnak a migránsokban. Valóban sokan vannak, akiken segíteni kéne, de egyszerűen nem fogunk tudni, ha élni akarunk. Nem tudunk, mert nem tudjuk kiválogatni a terroristát, a radikálist, a mérsékelt radikálist, a befolyásolhatót és a békést. Elég ha a migráció 1%-a ellenséges szándékkal érkezett. A párizsi terrort is pár ember intézte. Képzeld el ezt 1000x-esen, és megkapod amitől én félek jelen pillanatban. Liberálisnak lenni ma azért álságos, mert minden keresztény, liberális, csak addig viselkedik emberbarátként, amíg személyesen nem lesz érintett az egyik terrorban. Onnantól kezdve hidegzuhanyként éri a valóság, ami betőrt az otthonunkba. Békeidőben én is inkább vagyok liberális, mint nem.

De ma nem békeidőket írunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr788083360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2015.11.16. 17:40:31

Hazugság ! Nekem a valódi érzelmeim súgják, hogy a jóléti demokrácia (ha van ilyen) még nem avult el, sőt,még el sem jött ! Magyarországra semmiképpen sem. És amíg orbánék itt lesznek, addig biztosan nem is jön el. Fél tőlük. A menekültek meg vannak. Ez a tény. Nem válogathatunk közöttük ab ovo. Mernekülnek, segítségre szorulnak, ennyi. Ha valaki bűnöző, nos akkor el kell kapni. Erre van egy jóléti szervezet, a rendőrség. Nálunk még ott vban a TEK is, ami a teteje az egész bűnüldözésnek (ha már tuidjuk, ki az elkövető). Ennyi.Okostojások !

Szarvas Norbert 2015.11.16. 17:43:38

@NemodaBuda:

tudom hogy nehéz megérteni. hány embernek kell meghalnia, amíg felfogja mindenki, hogy ez nem működik így?

Ha az általad emlegetett jóléti police hazai pályán a hazai bűnözőket előre meg tudnéá fogni, akkor nem lenne bűnözés. De sajnos van. Egyszerűen nem állnak meg az érveid. Valószínűleg addig fogod így gondolni, amíg egy terrorista fel nem robbantja magát a gyereked, szeretted közelébe. Akkor megérted...

mondjuk én annak a híve vagyok, hogy előre gondolkozni és nem utólag siránkozni

Untermensch4 2015.11.16. 21:45:10

@Szarvas Norbert: "Nem tartom életképesnek az elmúlt két hét két eseményét, amikor az ISIS először az oroszokat támadta meg, majd az EU-t és Franciaországot. Nem látom stratégiai értelmét, hogy egy ISIS-nak miért érné meg egyesíteni két szuperhatalmat maguk ellen."
Mert az ISIS jelenleg egy periférikus torzszülött amit a muzulmánok nagy része is utál, a siíta irántól az elvileg szintén vahabita szaudi vezetésig akiknek a "fontolva haladását" és jólétét is veszélyeztetik ezek a hiperaktív-hiperagresszív buckalakók. Ezért egy stratégiai távlatokban gondolkodó ISIS számára a legjobb stratégia összeugrasztani a muzulmán világot a többiekkel hogy a káosz és háborús szenvedés közepette növelni tudják a népszerűségi hátországukat. Mint minden fundamentalista, ők is csak a saját végső győzelmüket tudják elképzelni ezért kívánatos nekik a háborús helyzet kiteljesítése.
A B-verzió hogy a fenyegető veszély megelőzésére "false-flag" vmelyik eu-s és/vagy orosz titkosszolgálat fokozza a nemzetközi helyzetet hogy a nagy leszámolás minél hamarabb legyen mert az idő a demográfiailag öregedő európa és oroszország ellen dolgozik.
C a B izrael-szaudiak-irán kontextusban. Csökkenő intenzitással de mindháromnak jól esne ha az ISIS-sztori végén európa háborúzna nagy erőkkel a lefejezős hiperagresszív seggfejekkel, őket tehermentesítve.

asgabad 2015.11.18. 09:50:34

@NemodaBuda: Honnan menekülnek azt tudod? Afganisztánból, Pakisztánból, Macedóniából? Mert bizony nem mindenki szír. De még a szírek is ők honnan jönnek szerinted? Megsúgom török menekülttáborokból. Szerinted Törökországban életveszélyben vannak?
Igen segítsünk a szíreken én is azt mondom! Támogassuk őket egyrészt ott ahol vannak tehát Törökországban, másrészt abban, hogy mihamarabb béke legyen az országukban.

asgabad 2015.11.18. 09:52:55

Mélységesen egyetértek a szerzővel abban, hogy jó döntést akkor hoz akárki is ha az érzelem és értelem harmóniában van benne:)) Jah, hogy könnyebb nagyokat érezni, mint gondolkodni.....hát igen van még hová fejlődnünk:)

Gungnir 2015.11.18. 15:16:32

Nah, először is, az érzelmi intelligencia a legkevésbé sem jelenti azt, hogy migránsokat kéne befogadni vagy hogy mindenkinek folyton segítened kéne.
Az érzelmi intelligencia lényege a gyakorlatban, hogy a saját és mások érzelmeinek felismerésével és befolyásával hatékonyabban tudjuk a problémákat megoldani.

De tegyük félre az érzelmeket minél teljesebben (bár ez is csak érzelmi intelligenciával érhető el) és elemezzük a helyzetet:
- Franciaországban meghalt kb 140 ember egy terrortámadás következtében.
- Franciaországban évente több, mint 600 embert gyilkolnak meg évente, mindenféle terrortámadás nélkül
- Franciaországban évente több, mint 3000 ember hal meg közlekedési balesetben
- Franciaországban évente kb 700 ember hal meg munkahelyi balesetben

Tehát akkor ténylegesen mekkora a valószínűsége annak, hogy terrortámadásban fogsz meghalni? Vagy hogy egy gyakori szólással szemléltessem: a dolognak nagyobb a füstje, mint a lángja.

Mint látható, a terroristák sok egyéb jelenséggel összehasonlítva nem okoznak komoly kárt, egyedül az akcióik által okozott pszichológiai hatások, a félelem és rettegés az, ami miatt hirtelen fenyegető veszélynek tűnnek. Ezzel a trükkel, a félelemmel akarják az emberek viselkedését olyan irányba terelni, ami nekik hasznos. Ha rettegsz tőlük, akkor ők nyertek. Ha helyén kezeled a helyzetet és figyelmen kívül hagyod őket, akkor nem lesz értelme az akcióikat véghezvinni.

Egy jó videót tudok ajánlani, ahol nagyon szépen és szerintem helyesen magyarázzák el a dolgot, ha van 5 perced és jól megy az angol, akkor nézd meg szerintem:
www.facebook.com/theprojecttv/videos/10153243154568441/?pnref=story

( Források :
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
sites.google.com/site/ryoichihoriguchi/home/occupational_fatality_by_county )

Csapi88 2016.02.15. 17:16:15

@NemodaBuda: Neharagudj de olyan mint jóléti demokrácia nem létezik és ez nem az orbánon a gyurcsányon a merkelen vagy az isis en múlik. A demokrácia egy tökéletes marketing fogás ami nagyon hosszú ideig maradhat talpon, de a lényeget, az egyenlőséget soha nem fogja elhozni. Bemutatóra szóló szabadság ami azoknak elég akik jólétben élnek vagy afelé haladnak mert átlátják a rendszert. Aki nem tartozik a fentiekhez az tanulatlan marad és esélye se lesz (persze ez sarkítás, de aki feltör hamar megszokja a luxust). De így marad egy nagy csoport akik elvégzik a lebecsült munkákat, éhbérért dolgozva, szépen kiszolgálva a fogyasztói társadalmat. Nem jóléti, fogyasztói. Amíg keccsólsz mert kell a pénz számlára, kajára, ruhára ne adj isten új tv re addig jó vagy. Minél grandiózusabb munkát végzel annál jobb neked, persze annak a pártelnök is örül ha valaki hajnalban feltakarítja a péntek esti retket az utcán. Majd amikor a takarítók is olyan stabil és boldog életet élhetnek mint akármilyen szakember, majd akkor lesz jóléti a rendszer. Nem jóléti demokrácia. A demokráciát megálmodták a nagy elmék, a rafkósok pedig mostanra olyan profin használják ki azt mint a mi jelenlegi nagy vezérünk. Uram bocsá nem hiszem hogy ezen egy párt váltás segítene. Persze új köntös, új cirkusz, új kenyér az lenne. Rendszerváltás? Áh azon már túlvagyunk, samúgyis kényelmetlen lenne...

Elnézést a szedett vedett írásért, felkészületlenül kezdtem neki, még tömör is próbáltam lenni és valószínűleg az elképzeléseim is homalyosak.

Egy szimpla szakembör

Csapi88 2016.02.15. 17:18:00

@Gungnir: Ott a pont és érdekes a videó.
süti beállítások módosítása