Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

"Új szegények" jelentek meg Magyarországon

2015. augusztus 08. - Szarvas Norbert

matyas-szegeny-ember-2.jpgTorma Zsuzsanna (Édenkert tábor) Gazdasági Rádió műsorában osztott meg egy nagyonérdekes gondolatot a szegénységgel kapcsolatban, amiről mindenféleképpen kellene beszélnünk. "Van egy új réteg Magyarországon...néma éhezők...akik a devizahitelek kapcsán...családok mentek szét. Ők az új szegények." Nagyon izgalmas gondolat, amibe belegondolva sajnos nagyon sok igazságot találhatunk. Szakértők arról beszélnek, ha ma Magyarországon napi szinten 40.000 éhező gyermek van. Ugyanakkor ezek a számok a jéghegy csúcsát sem tükrözik, hiszen nem számolják bele azokat a gyerekeket, akik nem folyamatosan éheznek (időszakosan), illetve azokat a családokat, akik valahogyan még fenntartják magukat, csendben tűrnek, viszont egyre több dolgot kell a gyerektől megvonni. Az utóbbi csoport az "új szegények" csoportja, akiket a devizahitel válsága és a kilátástalan munkanélküliség "hozta" létre.

Pénzügyi szakemberként némi szociológiai beütéssel igazolnom kell a feltevést. Az elmúlt években a kormányzati kommunikációval ellentétben valóban egyre több család került "lejjebb", kilátástalanabb helyzetbe. Nevezhetjük ezt az "adóscsapda" utáni problémának is. Az egy dolog, hogy a családok valahogyan még kitermelték (és nagyon sokan nem tudták) a megemelkedett deviza törlesztéseket illetve egyéb kölcsönöket (lízing, személyi kölcsön, árúhitel). Viszont szinte senki nem foglalkozott érdemben az átélt traumák kezelésével, a felgyülemlet gyűlölet és stressz kezelésével, a kilátástalannak hit életszemlélet feloldásával. A legtöbb család a rossz gazdaságpolitikának (MSZP, Fidesz és a többiek az elmúlt 20 évből) köszönhetően elrontott devizahitelek árát még csak most kezdi megfizetni.

Az ár pedig nem forintosítható. Az ár a család felbomlása, szerkezeti átalakulása, lelki békéjének javíthatatlan összeomlása lesz/volt.Hány család tőrt ketté a teher alatt? Hány férj okolta a feleséget a hitelért (és fordítva)? Hány gyerek volt kénytelen végighallgatni, ahogyan a szüleik a holnap kilátástalanságáról beszélnek? Ez milyen nyomott hagy bennük az életük hátralévő részére? Lelkileg megnyomorít vagy erősség tesz? 

Ha pedig jövő, akkor nem árt egy gazdasági blogon megemlíteni a kormány zseniális adósmentését, amivel gyakorlatilag tovább adósította a hiteleseket tizen, huszon évre előre. (Érdemes elolvasni a miértet: Klikk és klikk). Röviden: Annyi történt, hogy a kormány pont a devizahitel egyetlen nagy előnyét, lényegi természetét nem akarta tudomásul venni (ha változik az árfolyam, akkor változik a tőketartozás is.). Helyette történelmien drága árfolyamon eladatta a devizahitelesek hitelét és forintban rögzítette a történelmi árfolyamot. A családok pedig lassan kezdenek rájönni, hogy átverték őket ezzel is. Átverték, hiszen a jövőben esélyük nem lesz egy kedvezőbb árfolyam miatt tőketartozás csökkenésre. 

Az "új szegények" azok a magyar gyerekek, családok, férfiak és nők, akik csendben vannak, akik miatt nem alakulnak támogató csoportosulások, akiket nem szokás éhezőnek feltüntetni. Ők azok, akik szimplán a társadalom alja felé sodródnak, és ez ellen egyszerűen nem tudnak mit tenni. A társadalom pedig addig nem foglalkozik velük, amíg nem koppanak a padlón. Amíg nincsenek látványos dolgok (éhezés, erőszak..stb.), addig elfelejtjük őket. Pedig itt élnek közöttünk, talán még saját magáról sem tudja, hogy "új szegény". De mire rájön, addigra már késő lesz. 

A múlton nem érdeme rágódni. Sajnos a múltbeli gazdasági események kötelező velejárója ez a fajta elszegényedés. A kérdés, hogy a jövőt hogyan akarjuk alakítani. Mit akarunk tenni és mi a társadalmi illetve politikai érdek?

A mi jóléti társadalmunkban társadalmi érdek lenne a folyamat megállítása és az "új szegény" réteg megszűntetése. Sokkal többe kerülne az Államnak ezt a csoportot eltartani, mint egy jobb életkörülménybe helyezni, amiben már saját magukról tudnak gondoskodni, amiben már terheket lehet rájuk helyezni.

Politikailag viszont pont ennek ellenkezője az "érdek". Hiszen a szegény és dühös tömegeket könnyebben lehet "hergelni", befolyásolni és irányítani. Amíg az ember gyűlöl és a mindennapi megélhetésén gondolkodik, addig egyszerűen nem gondolkodik magasztosabb és átfogóbb dolgokról (mint például: valójában mi a jó az országnak? ). Amennyiben a középrétegünk megerősödik, "az újszegények" is ebbe a csoportba helyezkednének el, onnantól kezdve egyfajta lelki nyugodtsággal a hátuk mögött (már nem a holnapra kell gondolni, hanem a következő hónapra,évre) elkezdenének gondolkodni a dolgokról és azok hatásairól. Innentől kezdve nem lehetne "megvásárolni" őket egy adókedvezménnyel, egy állami támogatással, hiszen nem a létezésükhöz lenne rá szükség. Ha pedig nem a létezéshez kell a pénz, akkor az állami segítséget az ember átgondolja, hogy ez összességében mibe fog kerülni? Megéri ez így nekem? Eladhatom az ország és a gyerekeim jövőjét (lásd nyugdíj) a pillanatnyi számtupírozás miatt?

Bármi történik, sajnos a sokezer szétment családot már nem fogjuk tudni "megjavítani". Viszont üzenetként fel lehet használni a sorsukat a jövő generációinak. 

"Biztosan jól választottad meg az életed alapjait? Többet ér neked egy autó, mint a család? Mi lesz az ára a hitelednek? És itt ne a törlesztőre gondolj...."

::::

Sokan jeleztétek, hogy írjam ki a posztok végére, mert számukra is segítséget jelentett:

A nyugdíj sokakat érint, sokaknak fontos. Ha ezzel kapcsolatban kérdésed van, vagy segítséget szeretnél kérni a döntésedben, akkor írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr547690390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2015.08.08. 13:02:48

"egy jobb életkörülménybe helyezni"

Ezt pontosan hogy érted? Hogyan helyezhetné az állam jobb életkörülmények közé ezeket az embereket? Ez az állam dolga lenne? Saját rossz pénzügyi döntéseik következményét élik meg, egy gazdasági világválság utórezgései közepette. Nem szokás erről beszélni, de a válság egyéni tragédiák sokaságával jár.

Mi van azokkal az emberekkel, akik nem vettek fel hitelt, dolgoznak rendszeresen, de a fizetésük nem elég hónap végéig? Őket ki helyezi jobb körülmények közé? A szakszervezetek végre elkezdtek beszélni a dolgozói szegénységről, nem ártana kicsit jobban odafigyelni a szavukra.

Szarvas Norbert 2015.08.08. 13:13:01

@Husz_János_Puszita:

az állam annyit tehet ésszerű kereteken belül, hogy ösztönzi a foglalkoztatottságot a vállalkozásokon keresztül. kedvező gadzasági és adózási feltételeket teremt kiszámítható gazdaságpolitikával. ösztönzi a termelést.
abban én sem hiszek, hogy pénzt kéne osztogatni

a második részeddel egyet értek, ez is egy nagyon lényeges nézőpont

Husz_János_Puszita 2015.08.08. 13:53:07

@Szarvas Norbert:

Így oké, vettem. :) Szerintem is történelmi bűn volt egyébként, ilyen magas árfolyamon rögzíteni a tőketartozásokat. Nem lesz rá büszke az utókor. Az állam sokat tehetne az iskolákban a pénzügyi kultúra fejlesztéséért. Ne a rossz szülői mintákat vigye tovább az életben a gyerek.

program készítő 2015.08.08. 14:18:38

Az állam pár pártcsoport vezetőiből állna?-valóvilág szindróma,a hálózatépítés vége a demokrácia alapja.

2015.08.08. 21:21:29

@Husz_János_Puszita: De vajon miért nem tesz ?
Ezen is érdemes elgondolkodni kicsit.

2015.08.08. 21:22:10

@program készítő: Állítom hogy nincs összesen 10 ember, aki jelenleg az országot irányítja .

fifibá55 2015.08.09. 09:19:30

Hibás: "A mi jóléti társadalmunkban"
Helyesen: "A mi jólétinek nevezett társadalmunkban"

István Tamasi 2015.08.09. 09:25:32

Ez van egy olyan országban amelynek komprádor vezetői segítenek az országot neokolonializálni.

♔batyu♔ 2015.08.09. 09:32:33

@Szarvas Norbert: Elmondanám, hogy egy csomó kedvezményes 2 éves OKJ-s tanfolyam van. Esti, diákigazolvány és mégis alig jelentkeznek rá, de nagy a lemorzsolódás is.

"az állam annyit tehet ésszerű kereteken belül, hogy ösztönzi a foglalkoztatottságot a vállalkozásokon keresztül. kedvező gadzasági és adózási feltételeket teremt kiszámítható gazdaságpolitikával. ösztönzi a termelést."

A vállalkozásoknak nem adókedvezménnyel járó írástudatlan kell, hanem szakképzett dolgozó. Az elsődleges gazdasági feltétel ugyanis ez. Ma több gazdaságélénkítő forrás érhető el mint bármikor, az adóterhek inkább csökkentek mint nőttek, a "kiszámítható gazdaságpolitika" pedig rizsa, mintha a diagnózis az lenne, hogy a betegnek fáj a feje.

Jól látszik, hogy a magyar gazdaság kitörési pontjai (vállalkozások tekintetében) a mezőgazdaság, a turizmus és az idetelepedett multik kiszolgáló háttéripara.

Lehet itt "kiszámítható gazdaságpolitikával dobálózni, de Tarlós a kishajóforgalom visszaállításával és a BKV járműpark megújításával többet tett 4 év alatt Bp. turizmusáért, mint azelőtt 20 év alatt Demszky a lelkes liberalizmusával.

♔batyu♔ 2015.08.09. 09:42:06

@Diorella Queen: Szerintem ez összesen 3 ember leszámítva azt, hogy fontos kérdésekben Orbánék mozgástere nem túl nagy.

Bár még mindig nagyobb mint Gyurcsányéké, hiszen Orbánéknál a nemzetközi konfliktusok okai azok voltak, hogy Orbán pár témában visszaszerezte ez ellenőrzést. (bankrendszer, cafeteria és üdülési kedvezmény-hálózat,, energiaszolgáltatás és lakossági szolgáltatások)

Nem gond ez, ha jól működik.

bat4 2015.08.09. 09:48:23

Hálátlan paraziták. Kellett volna hagyni az összes devizahiteles parazita spekulánst becsődölni, hogy tanulják meg igazán szopni a faszt. Az árfolyamgáttal minden parazitát évente 80 ezer forinttal tamogatta az állam a többi adófizető rovására. Meg kellett volna várni, hogy a svájci frank felértékelődjön, hogy a svájci frankos paraziták megtanulják egy életre, mi az a svájci frank. Egy olyan országban, mely a mai napig világrekorder pénzromlásban, svájci frankos hitelt venni fel elmebajra utal. Ne felejtsük, hogy az átváltással a többi adófizetők zsebéből újabb pénzt vettek ki, mert nem ingyen volt az átváltás, a bankok is le kellett nyeljék a veszteséget és az állam is beszált pénzzel. És ezek után még rinyálni, hát a kurva anyátokat, azt!!!

a fidesz csak lopni tud 2015.08.09. 09:52:11

A mondat helyesen, a valós történések alapján
"A legtöbb család a rossz gazdaságpolitikának (Fidesz elmúlt 25 évből) köszönhetően elrontott devizahitelek árát még csak most kezdi megfizetni."

Miután láthatóan romlott a memóriád, egy kis emlékeztető.

A devizahitel orbán szüleménye. Azért hozta létre, hogy első királyságának holdudvarát állami és banki pénzekből kistafirungolja. Az MSZP hozadéka ebben az ügyben az volt, hogy a fideSS asszisztálásával és beleegyezésével kiterjesztette a haszonélvezők körét a lakást kiadó gazdagokról a lakást saját használat céljára használó szegényebbek felé.
Az, hogy nem tudják fizetni, az ismét független az MSZP-től, a devizahitelt Gyurcsány alatt a munkájukból fizető emberek orbán gané második királysága alatt váltak munkanélkülivé, és vált problémássá a havi részlet, az ugyancsak orbán gané hűséges két seggnyalójának köszönhető robbanásszerű árfolyammanipuláció miatt, ami a két selejtesnek budapesti gyereklakást, saját fürdőmedencés házat hozott. (miután ezt is elfelejtetted, ez a két genetikai selejt, amelyik az árfolyamot elbaszarintotta).

a fidesz csak lopni tud 2015.08.09. 09:55:18

ótvar blogmotor ótvar cenzúrával

♔batyu♔ 2015.08.09. 10:02:37

@bat4: Kénytelenek voltak megmenteni, mert a Questor (igaz hamis) államkötvényeket árult.

Ennek az üzenete az volt, hogy még akkor is kártalanítunk, ha hamis államkötvényeket vásárolsz.

A felelősségrevonásokat viszont ugyanakkor "nem érzem", bár lehet, hogy sorra foglalódnak le vagyonok.

István Tamasi 2015.08.09. 10:56:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Te ocsmány bulesz birkaszar /leánykori néven ivanov/!
Nézz tükörbe és meglátod milyen a bégető, bólogató, önálló gondolkodás nélküli bulesz hegyibirka aki a tetejében Castro janicsárképzőjében pallérozódott és aki nem képes felfogni mi az az újgyarmatosítás komprádor figurákkal meg azt sem hogy mi az a liberalizmus.

2015.08.09. 10:57:35

@Szarvas Norbert: Kedves Norbi ! Látom ismét elővetted a kedvenc vesszőparipádat. Vállalkozás, annak elősegitése és mint önfenntartó , munkahelyteremtő lehetőség kialakitása.
Nem akarok rosszmájú lenni, de tudod, a kibic az mindig csak közbeszól. A kibic az nem kockáztat, a kibic az csak okoskodik és elmondja azt hogy ő mit hallott, mert neki is mondták hogy az milyen jó. Pedig a vállalkozás az nem játék, remélem tudod.

Könnyű úgy vállalkozni, könnyű úgy eredményt felmutatni ha a mindenkori hatalom seggét nyalod, vagy a hatalom egyik kedvenc vezetőjének vagy a veje, barátja és netán seggnyalója.

De ha meg akarod mutatni hogy tudsz vállalkozni egy ilyen, labilis jogszabályi környezetben, ahol a munkát a hatalom emberei kapják, a nyereséget pedig a csókosok viszik el, akkor neki lehet kezdeni.

Vajon tudsz, tudnál-e olyan környezetben vállalkozni ahol nem hogy az adott szónak hanem a papirra vetett mondatoknak, szerződéseknek sincs semmilyen hatása. Mert a hatalomnak, a csókosoknak, a megélhetési politikusoknak és a seggnyalóknak mindig és mindenben igaza van.

Végül még csak egy kérdés, ha megengeded. Te vajon vállalkoznál-e olyan környezetben, ahol több mint 52 féle új adót vetettek ki, ahol bármikor megbüntethetnek, ha netán az úrnak nevezett bunkók úgy gondolják , mert az államkassza szarban van ?
Vállalkoznál-e olyan környezetben ahol a holnap bizonytalan és hiába irogattok, irogatnak itt különböző támogatásokról, lassan nincs kivel dolgozni .Itt ebben az országban csak az él meg aki lop, csal hazudik vagy politikus, netán családtag.

Mert úgy könnyű "jól menő és hatalmas eredményeket " elérő vállalkozásokról regélni, mutogatni őket,mint a bazári majmot--ha a hatalom kiváltságosai, jutalom gyanánt kapnak könyvjóváirással, bankot, áruházláncot vagy gyárat.

Mert én is szeretnék 3 milliárdot kapni, csak azért mert Orbán vagy valamelyik barát, családtag , netán bértapsoló lennék. Szeretném ha én határoznám meg azt hogy mennyiért végzem a munkát. Jó lenne ha nem kéne rettegni hogy vajon kifizetnek-e vagy lehazudják a csillagos eget is.

Félreértés ne essék, minden eddigi kormány lopott, csalt hazudott és hülyének nézte a keményen dolgozó kisembereket.
De amit ez a buta, zsivány és töketlen, ostoba és cinikus banda tesz, ez már hányingert keltő is.

És akkor a kérdés az marad, vajon Te kedves Norbert , vállalnád-e hogy benyúlsz a ciha alá és kiveszed a 3 millát és csinálsz egy céget ?
Mert beszélni mindenki tud. Nosza, gyerünk, mutasd meg hogy tudsz ebben a környezetben, önmagad, önállóan gazdaságosan vállalkozni és tudsz munkahelyeket teremteni !

Akkor megemelem a kalapom , de addig már bocsánat, de mindez amit leirsz, hiteltelen és nem ér egy lyukas petákot sem.

ogli dzsí 2015.08.09. 10:58:55

Minthogy a munkanélküliség folyaatosan csökken 5 év óta, ez ok nem lehet semmiféle új szegénységre.

A devizahitelkárosultak már igen, jó ha a sok hülye kárán mások legalább tanulnak.

ogli dzsí 2015.08.09. 11:01:11

@janos551: 'Könnyű úgy vállalkozni, könnyű úgy eredményt felmutatni ha a mindenkori hatalom seggét nyalod, vagy a hatalom egyik kedvenc vezetőjének vagy a veje, barátja és netán seggnyalója.'

Ezzel a hozzáállással nem fenyeget téged sem a gazdagság, sem az hogy önállósodsz..:)

Jelentéktelen Hangya 2015.08.09. 11:11:58

"történelmien drága árfolyamon eladatta a devizahitelesek hitelét"

@Husz_János_Puszita: "Szerintem is történelmi bűn volt egyébként, ilyen magas árfolyamon rögzíteni a tőketartozásokat"

Hadd kérdezzem meg minden tisztelettel: ti milyen alternatív valóságban éltek?

Segítek: 256,5 HUF/CHF-en váltották át a devizahiteleket.

Pillantsatok már rá, mennyi idén január 16 óta a keresztárfolyam!

Számoljátok már ki, mennyivel nőtt volna azóta a tőketartozás és a törlesztőrészlet, ha ezt nem lépik meg akkor!

laci_52 2015.08.09. 11:14:31

A cikk csúsztat. Mindig voltak lecsúszó rétegek, ez a társadalmi változások közepette természetes. Ugyanúgy vannak gazdagodó, egyre javuló helyzetű társadalmi csoportok is.

Alapvetően hibás megállapítás, hogy az "új szegények" "szimplán a társadalom alja felé sodródnak, és ez ellen egyszerűen nem tudnak mit tenni". Sokan közülük nem is akarnak semmit sem tenni, másoktól vagy "állam bácsitól" remélik, hogy helyzetükön javít. Emellett igenis rengetegen vannak, akik saját erejükből megpróbálnak javítani a helyzetükön és ez sikerül is nekik.

Hibás következtetés a szegénység terjedéséért csak a politikát okolni - bár valóban része van benne -, a helyzet ennél jóval bonyolultabb.

ogli dzsí 2015.08.09. 11:16:49

Most akkor támogatjátok a vadkerítést, vagy nem?

martineden 2015.08.09. 11:21:30

@ogli dzsí: ..Szoval az rossz hozzaallas,ha valaki nem nyalja a tolvaj geci valagat.Persze a maffia torvenyei ilyenek,elismerem fidesztroll.

martineden 2015.08.09. 11:25:04

@laci_52: ..,,Sokan közülük nem is akarnak semmit sem tenni, másoktól vagy "állam bácsitól" remélik, hogy helyzetükön javít."....Igazad van,ok a fideszesek, mint pl.andy vajna,tiborc,meszaros lorinc, simicska,orban rachel stb,stb

Miegér 2015.08.09. 11:27:02

@Husz_János_Puszita:

"Az állam sokat tehetne az iskolákban a pénzügyi kultúra fejlesztéséért. Ne a rossz szülői mintákat vigye tovább az életben a gyerek."

Így igaz, én biztosan bevezetném a középiskolákban a közgazdaságtant, mint kötelező tantárgyat. Hogy legalább értsék a gyerekek, hogyan működik körülöttük a világ, a gazdaság, a pénzügyi szektor, stb.

Visceroid 2015.08.09. 11:38:07

"Amennyiben a középrétegünk megerősödik, "

ÜberLOL! Magyarországon utoljára talán az 1920-as években volt igazi középréteg, azóta nincs és nem is lesz! Vannak nemesek meg vannak jobbágyok. Kész.

Visceroid 2015.08.09. 11:43:08

Meg kedves liberális bloggerek inkább azzal nézzenek szembe, hogy ebben az országban most jóóóó darabig nem lesz liberális kormány ElQrónak köszönhetően. Erről írjanak bejegyzést!! Ebben az országban már felesleges politizálni, Orbán a főnök, ha meg őt leváltják, akkor jön Vona, ő pedig még rosszabb.

laci_52 2015.08.09. 11:45:02

@martineden: Nem róluk írtam, hanem azokról, akik csak a segélyekre alapozzák az életüket és még a segély javát is elisszák a kocsmában...

Rokoni kapcsolat révén sokszor járok egy válságövezetben levő településen. Ott sokak alapvető válasza a munkanélküliségre évtizedek óta:"kiveszem a munkanélküli segélyt, utána leszázalékoltatom magam". Ők például valóban "állam bácsitól" remélik helyzetük jobbra fordulását.

Találkoztam viszont olyan emberrel is, akinek jó szakmája van, nem volt lusta körülnézni a környéken és a 30 km-re levő városban talált jó munkahelyet, azóta is naponta bebuszozik oda. Ő saját erejéből oldja meg a gondjait.

KissGecihuszár 2015.08.09. 11:45:34

Sajnos, az "új szegények" nagyon is valós, egyre súlyosabb problémája már egyfajta végkifejlete Hazánk (nem kicsit, NAGYON!) elkúrt elmúlt negyed századának; a totálisan elfantáziált rendszerváltásnak, mely ugye épp ezért a módszerváltás jelzőt kapta. Széles néprétegekkel hitette el mind az akkori -mellesleg gazdasági kérdésekben totál impotens és inkompetens nettó bábkormány mdf- , mind az utána következő 1.mszp-szdsz, de ugyanúgy az 1. fidesz és végül a 2. mszp-szdsz kormány is, hogy lehet Osztrák, NSZK életszínvonalon élni az ottani átlagbérek 1/5-öd, 1/7-éből "élő" átlag magyaroknak is, mert amennyiben mégse elég a mondjuk 120ezer nettó, sebaj, fel lehet venni -számos esetben az adott család igényeit, teherbíró képességét sokszorosan meghaladó ingatlanra, netán kocsira (AUTÓRA), annak megszerzésére, felújítására EUR, de inkább az 1. számú menekülő deviza CHF alapú, HUF-ban folyósított és épp ezért szigorúan abban törlesztendő hitelt, s ha ez még nem lenne elég a "magyarosch álom" beteljesüléséhez, nosza ott vannak a különböző áruhitelek, személyi kölcsönök, a banki szempontból totál esélytelenek számára pedig a hosszú ideig az uzsora minta példájának számító provident. S mindezt úgy, hogy Hazánk gazdasági teljesítménye, GDP növekedése már 2005-ben súlyosan visszaesett, 2007-re pedig gyakorlatilag 0% közeli állapotban agonizált, tehát nem volt meg az a többlet teljesítmény, melyre alapozva ezen dolgozó emberek ily mértékig eladósodhattak, mondván a munkájuk által elért GDP növekmény, illetve stabilan emelkedő béreik kellő fedezetet jelenthetnek majd ezek hitelek biztonságos törlesztéséhez. Erre a recsegő-ropogó fából vaskarika állapotra jött aztán 2009-től a súlyos visszaeséssel megbolondított világgazdasági-válság, mely Hazánkat (egyebek mellett a brutális államadóssága okán is)sokkal súlyosabban érintette, mint pl. a velünk egy ívású Visegrádi országokat, melyek közül pl. Lengyelország az egész válság alatt képes volt növelni a GDP-jét, miközben nálunk 2009-ben közel !7%-al! esett vissza ez az érték, mely tendencia 2010,2011-ben is folytatódott. Több esetben elhangzott az a kissé populista színezetű vád, hogy a "sok szerencsétlent" milyen aljas módon vezette meg a medgyesi, majd a gyurcsány (szándékos a kisbetű) kormány, illetve a velük jól elparolázó bankok..." Nos, azért ebben az esetben is az éremnek 2 oldala van, mégpedig az, hogy tudomásom szerint egyelten devizaadósnak sem nyomtak a tarkójához revolvert, hogy de márpedig CHF alapon fogsz eladósodni, mert különben megdöglesz, ergo amennyiben az adott felnőtt korú, cselekvőképességében nem korlátozott hitelfelvevő ügyfelek egy hangyafasznyival több infót szívnak magukba, még mielőtt hosszú évtizedekre eladósítják magukat, nos ez esetben most nem tartanánk ott, ahol az elmúlt években számos, valóban szerencsétlenül járt honfitársunk, akiknek már rég elvették a feje felől az akár hosszú évek kemény melójával felépített családi fészkét és/vagy a kocsiját! Nem szeretném egy percig sem elvitatni, elrelativizálni a fidesz kormány súlyos felelősségét a nettó vérforraló 256 HUF/CHF árfolyamon történt forintosítás tekintetében, mely gyakorlatilag több 10ezer ex devizahiteles számára nem több, mint az utolsó szög az összeomlásuk koporsójába! S ha belegondolok, mi következik a küszöbönálló autóhitel forintosítás tekintetében, akkor nem leszek sokkal vidámabb... Az tuti, hogy súlyos történéseket kockáztat a kormány, amennyiben nem fog ezen embereknek hathatós segítséget nyújtani és végső fokon nem lesz más, mint az érintett ingatlanok elárverezése, ugyanis amennyiben ez tömegesen bekövetkezik, akkor itt tényleg nagy balhé lesz, mert ez a dolog nem pár ezer és főként nem a 2 faiskolás IQ fightereket, hanem zömében átlagembereket, átlagcsaládokat érint!

maroz 2015.08.09. 12:00:05

@Szarvas Norbert: Hol vannak olyan munkahelyek, amelyekbe a kevésbé képzett, vidéken élő emberek tömegesen is be tudnának lépni? Huszonöt éve megy az ígérgetés, hogy majd a vállalkozások, ha támogatjuk őket, aztán támogattuk, és ma mégis rosszabb helyzetben vagyunk, mint 1990 előtt. Miért is higgye el ezek után az ember, hogy a vállalkozások támogatása az számára is egy jó út?

Visceroid 2015.08.09. 12:15:05

"Hol vannak olyan munkahelyek, amelyekbe a kevésbé képzett, vidéken élő emberek tömegesen is be tudnának lépni?"

Van az! Szép sárga mellény is jár hozzá!

megettem az aranybornyút 2015.08.09. 12:44:59

""Van egy új réteg Magyarországon...néma éhezők...akik a devizahitelek kapcsán...családok mentek szét. Ők az új szegények.""

Ők a nyugati konzumidióta propaganda vesztesei. Nem akartak a jövedelmi viszonyaiknak megfelelő életszínvonalon élni, aminek az lett a vége, hogy a bankok lerabolták őket, és most rosszabb helyzetben vannak, mint a hitelek felszedegetése előtt.

A szegénység nem szégyen.

A konzumidióta túlfogyasztás igénye a szégyen.

megettem az aranybornyút 2015.08.09. 12:47:19

"Bármi történik, sajnos a sokezer szétment családot már nem fogjuk tudni "megjavítani"."

Ha egy "család" az anyagi nehézségek miatt szétmegy, az nem a politika hibája, hanem emgeri jellemgyenegség.

Senkinek nem jár alanyi jogon a gondtalan, boldog élet.

chrisred 2015.08.09. 12:48:41

@laci_52: Nem létezik már olyan, hogy munkanélküli segély.

chrisred 2015.08.09. 12:58:00

@Visceroid: A magyar kormányok 2004 óta neoliberális gazdaságpolitikát folytatnak, vagyis jelenleg is liberális kormányunk van. Teljesen mindegy, hogy milyen álcát húz magára, szociualistát vagy nemzetit.

laci_52 2015.08.09. 13:08:23

@chrisred: Mindegy, hogy hívják, segélynek, járadéknak vagy támogatásnak, ha elvesztetted a munkádat, néhány(mostanában talán 3) hónapig kapsz lóvét a Munkaügyi Központtól.

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:18:48

@megettem az aranybornyút:

Magyarországon az emberek többsége 20 évig a saját életszínvonala felett élt. Most benyújtották a számlát. :)

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:20:55

@maroz:

A tömegek képzetlenségéről nem a vállalkozások tehetnek. :)

chrisred 2015.08.09. 13:23:41

@laci_52: Egyáltalán nem mindegy. Segélynek azt a szociális juttatást nevezik, amit egyéni élethelyzetre tekintettel, ideiglenesen, kérelemre, a folyósító pozitív döntése alapján kap valaki. Járadék pedig az, amire valaki a korábbi befizetései (jelen tekintetben a munkáltató által a munkavállaló zsebe helyett a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba, leánykori nevén a Munkaerőpiaci Alapba történő befizetés) alapján valaki alanyi jogot szerzett.

bat4 2015.08.09. 13:26:45

@megettem az aranybornyút: Ha egy ember van Magyarországon, aki úgy gondolkodik min te, akkor még van remény Magyarországon.

bat4 2015.08.09. 13:28:35

@Husz_János_Puszita: "Magyarországon az emberek többsége 20 évig a saját életszínvonala felett élt. Most benyújtották a számlát. :)"
Pontosan, így van.
Hülyenek lenni alkotmányos jog. A sok devizahiteles élt alkotmányos jogával és most rinyálnak.

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:29:18

@Miegér:

Ha közgázt nem is, de legalább értsék, mi az a kamat és az árfolyam és tudjanak pár évre előre számolni, mert itt alapvető életvezetési stratégiai hiányosságokról van szó.

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:32:33

@bat4:

Nekem is volt chf hitelem, de csak annyi, amit biztonsággal vissza tudok fizetni, árfolyamkockázattal cakumpakk. A kormánynak most sikerült szépen realizálni a veszteségeket. Szép volt fiúk!

chrisred 2015.08.09. 13:39:40

@Husz_János_Puszita: Ez okés, de mi lett volna a megoldás? A túlértékelt forint időszakában mindenki csak devizát gyűjt, megtakarít, viszont nem alapít családot, nem költözik út otthonba, nem nevel gyereket? Ha 2-3 évig tartott volna, akkor jogos, de majdnem egy évtized volt, amíg forinthiteleket a magas kamat miatt a bankok egyszerűen nem adtak átlagjövelemmel rendelkezőknek.

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:39:50

@Jelentéktelen Hangya:

1. 2010. óta vakítja a kormány a devizahiteleseket, számtalan alkalom lett volna a forintosításra, sokkal kedvezőbb árfolyamon. Az emberek nem is kerestek egyéni megoldásokat a problémájukra, mert beígérték nekik az állami mannát. Tisztelet a kivételnek.

2. Veszteségről akkor beszélhetünk, amikor az opció lezárásával azt realizálják. Most megtörtént.

3. A svájci frank árfolyama be fog állni hosszú távon, rendkívül káros a svájci gazdaságnak, hogy elszabadult. 15-30 éves futamidőkről beszélünk.

ogli dzsí 2015.08.09. 13:41:47

@Husz_János_Puszita: Hát kétégkívül lehetett volna tovább is fújni a hitellufit, mint a görögök. Végül is a felét már elengedték, a másik felének a feléről most ttárgyalnak.

Persze arra azért ügyelnek, hogy annyi mindig maradjon, amit nem lehet visszafizetni...

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:45:56

@chrisred:

Magyar átlagjövedelemből nem lehetett új otthonba költözni akkor sem, most sem. Hitelt felvenni azért, hogy feléljék, hitelből gyereket nevelni?? Annak pontosan ez a vége. A hitel nem más, mint előre hozott fogyasztás, amiért egyszer benyújtják a számlát.

Az elcseszett gazdaságpolitikáról és a beruházási hitelekről most nem szóltam, lakossági hitelekről lévén szó.

maroz 2015.08.09. 13:49:41

@Husz_János_Puszita: Nyilván, a hülye társadalompolitika tehet róla, amelyik a pénzt folyamatosan a szegények felől a gazdagok felé áramoltatja, ezt a tőkések elérték, de hát tudott, hogy nekik ez az éreekük, így tényleg nem lehet őket hibáztatni, hiszen ők az érdekeiknek megfelelően viselkednek. Az a hibás, aki hagyja, holott ellentétes lenne az érdeke.

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:52:59

@ogli dzsí:
A görög államadósságnak mi köze a magyar lakossági devizahitelekhez?

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 13:57:26

@maroz:
Ezt nem varrnám a Fidesz nyakába, évtizedes szoci berögződések.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.08.09. 14:46:09

Mi a helyzet az előrehozott képviselői nyugdíjjal?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2015.08.09. 14:46:10

@maroz: Ez így van. Csak tudnám, hogy a fityiszes maffiózók miféle gazdaságpolitikai fejlődést remélnek a felső tízezer kitömésétől? Tele a világ olyan országokkal, ahol az elit elképesztően gazdag, de a többség reménytelen szegénységben él. Valahogy nem működik az elit "etetése". Ja, hogy O.V. ezt tudja és nagy kutyaként fütyül az egészre, utána a sáskajárás, tíz csapás, csak az unokáinak is arany bilije lehessen? Nem szóltam.

midnight coder 2015.08.09. 14:53:17

@a fidesz csak lopni tud: Picit rosszul emlékszel. A FIDESZ idején volt államilag támogatott forint alapú lakáshitel. Ez szépen működhetett volna 2002 után is, ha Megyóék és Fletóék nem kúrják el. Csakhogy elkúrták, aminek az lett a következménye, hogy nem voltak képesek a továbbiakban ezt a rendszert működtetni. Ennek a helyére találták ki a bankok a devizahitelt. Ami lényegében arról szólt, hogy a polgárok nagy tételben fogadtak a bankokkal, hogy a Pannon Puma nem döglött. Pedig akkor már tudni lehetett, hogy rég igen...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.08.09. 14:54:58

@Gamma Leonis: Melyik politikai kurzus alatt nem "tömték ki a felső tízezret"?

megettem az aranybornyút 2015.08.09. 14:56:06

@Husz_János_Puszita:

"Magyarországon az emberek többsége 20 évig a saját életszínvonala felett élt. Most benyújtották a számlát. :)"

Így is lehet mondani.

megettem az aranybornyút 2015.08.09. 15:03:59

@midnight coder:

"A FIDESZ idején volt államilag támogatott forint alapú lakáshitel. Ez szépen működhetett volna 2002 után is, ha Megyóék és Fletóék nem kúrják el. "

Általában egyetértek veled, de most nem.

1. A "támogatás" abból állt, hogy amit nem a hitelfelvevő fizetett, azt az adófizetők fizették.

2. Milyen alapon várta el Jóska Pista hitelfelvevő, hogy az adófizetők fizessék vissza a banknak a tartozása egy részét?

3. A "támogatott" hitellel ráadásul a bank NEM kényszerült THM-et csökkenteni, mivel a hitelfelvevőnek "ócsó" volt a hitel, hát felvette. És bacott rá, hogy a különbözetet az adófizetők fizetik, ahelyett, hogy az állam mondjuk az egészségügyre, vagy a közbiztonság növelésére költené.

Szóval szerintem a dolog ott csesződött el, hogy mindenkinek a LEHETŐSÉGEIHEZ képest két számmal nagyobb minden kellet, amit a hitelfelvevők EGYMÁSSAL akartak megfizettetni.

A bankok jól jártak, mert ÖNKONTROLL és józan belátás híján HORROR költségekkel tudták kihelyezni a hiteleket.

midnight coder 2015.08.09. 15:12:33

@megettem az aranybornyút: Az alapgondolat nem volt rossz. Az egy helyes társadalmi cél, hogy azokat a fiatalokat juttassuk lakáshoz, akik érdemben saját erőt is beletesznek a dologba, azaz hitelt vesznek fel. Szemben Megyóék szocpol rendszerével ahol a polgárnak egy dolgot kellett tennie a lakásért: csinálni egy rakás gyereket. Más kérdés, hogy a rendszer messze nem volt tökéletes, de még mindig szerencsésebb mint az a modell, ahol Gipsz Jakab feleségül vette a 14 éves Gipsz Jolánt, csinált 8 gyereket, megkapta a szocpolt amiből meglett a ház is, majd boldogan éltek a segílykéből amíg meg nem haltak.

midnight coder 2015.08.09. 15:18:33

@maroz: "Nyilván, a hülye társadalompolitika tehet róla, amelyik a pénzt folyamatosan a szegények felől a gazdagok felé áramoltatja"
Hol látsz te ilyen irányú áramlást ?

sanyix 2015.08.09. 15:26:20

@midnight coder: valószínűleg magyarországon, hiszen erősen ez történik, lásd az adókedvezmények a gazdag haveroknak, és a NAV elhessegetése a haverok stiklijeiről.

Husz_János_Puszita 2015.08.09. 15:26:50

@midnight coder:

Hmm.. az USA-ban is ez volt az alapgondolat, lett belőle egy jó nagy világválság.

chrisred 2015.08.09. 15:36:47

@Husz_János_Puszita: Vagyis lényegében ugyanazt írod, mint én, a családalapítás lényegében önerőből lehetetlen az átlagkeresők számára. Nem a hitel az előrehozott fogyasztás, hanem az, amire költik. Akinek saját jövedelemből ötvenéves kora után lehet módja családot alapítani, azt a lehetőséget vásárolta meg hitelből, hogy egyáltalán lehessen saját családja.

maroz 2015.08.09. 15:45:41

@Gamma Leonis: Jól látod, nekik ez bőven megéri, tehát csinálják. :)

maroz 2015.08.09. 15:53:06

@midnight coder: Nézd meg a félperifériás országok adózási rendszerét.

chrisred 2015.08.09. 15:54:10

@Husz_János_Puszita: Ott a fedezetlen hitelek magas aránya okozta a problémát.

midnight coder 2015.08.09. 16:21:59

@Husz_János_Puszita: Ahhoz azért elég sok minden vezetett.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.08.09. 16:22:19

@♔batyu♔: "Orbánéknál a nemzetközi konfliktusok okai azok voltak, hogy Orbán pár témában visszaszerezte ez ellenőrzést. (bankrendszer, cafeteria és üdülési kedvezmény-hálózat,, energiaszolgáltatás és lakossági szolgáltatások)

Nem gond ez, ha jól működik. "

Most kivételesen egyetértünk.

midnight coder 2015.08.09. 16:29:33

@maroz: Minden félperifériás ország adózási rendszere - a miénk különösen - durván lejt a szegények felé. A polgárok jövedelmének kb. kétharmadát osztja el állam bácsi, aminek része olyasmire megy el, mint egészségügy, nyugdíj, közszolgák, szociális rendszer. Aminek a fő felhasználói a csórók. Ha te keresel 300 ezer forintot nettóban, akkor maszek fogorvoshoz fogsz elmenni ha fáj a fogad, de te fizeted a 8 gyerekes, soha nem dolgozott segílykés TB-s foghúzását is.

A periférián pedig azért ilyen az adórendszer, hogy a képzett munkaerőt tartsa vissza. Mert Pl. a fenti polgár a progresszív adórendszer szempontjából már fejőstehén lenne, ugyanakkor ahhoz hogy ilyet pénzt kis hazánkban összeszedjen az átlagpolgár, általában keresett diploma + nyelvtudás is kell. Ami viszont kinn is keresett. Innentől kezdve pedig az ország érdeke nem a progresszív adózás, hanem a fordított progresszió lenne: mondjuk a 200 ezer feletti nettó adómentessége. Mert hogy az a mérnök aki elhagyja az országot, már soha a büdös életben nem fog ide befizetni egy büdös buznyákot sem. Azaz az általa befizetett adó összege innentől kezdve 0. Ehhez képest sokkal jobb üzlet az államnak, ha kevesebb adót fizet, de itt marad.

chrisred 2015.08.09. 16:52:31

@midnight coder: Hát ha szerinted ez a rendszer durván lejt a szegények felé, akkor mit szólsz a skandináv államok adózási rendszeréhez? :) A magyar rendszer, főleg a gyurcsányi puccs után, hogy Medgyessy elszólásával éljek, nem szegénypárti, hanem szegénységpárti - élteti, fenntartja és újratermeli.

midnight coder 2015.08.09. 17:08:34

@chrisred: A Szaud-Arábiai szerintem még jobb. Csak mi nem vagyunk gazdagok, ők meg igen.

chrisred 2015.08.09. 17:54:32

@midnight coder: Lehet, hogy jobb, de pont az ellenkezője. Mint az ország berendezkedése is, ami helyett inkább a skandinávokat választanám. :)

maroz 2015.08.09. 18:02:38

@midnight coder: Az állami redisztribúció másodlagos, a lényeg, hogy a félperifériás országokban az államnak nincs mit érdemben elosztania, hiszen nem von el eleget:

twitter.com/JohnRentoul/status/611077593815740416/photo/1

Nálunk az a helyzet, hogy a tőke alig adózik, míg a félperifériás helyzetünk miatt a munkabérek igen nyomottak, így az azokra kivetett amúgy alacsony adók miatt úgyszintén nincs az államnak miből finanszíroznia érdemben bármit is.

Az, hogy a mérnök ne menjen el oké, de akkor mit csináljon? Álljon be a multihoz termelni egy külföldi tőkésnek a profitot?

És mit csináljon az a rengeteg ember, aki teljesen esélytelen ahhoz, hogy valamiféle használható végzettséget szerezzen?

midnight coder 2015.08.09. 19:07:21

@maroz: Az a helyzet, hogy a 40 év szocializmus, majd rablóprivatizáció után lényegében nem maradt hazai tőke, alig vannak hazai vállalkozások, a GDP kb. 2/3 részét a multik termelik. Így mérnökünk vagy beáll hozzájuk, és termeli nekik a profitot, vagy kimegy az országból, és ott termeli nekik a profitot. Ez utóbbi esetben viszont ide adót sem fizet, sem ő sem a cége.
Ugyanezért a multit különösebben adóztatni sem lehet, sőt elemi érdekünk hogy idejöjjön, mivel ha nem teszi, hanem Pl. a Suzuki fogja magát és elmegy Romániába - vagy az adott multi ide sem jön - az azt jelenti, hogy az ott dolgozók mehetnek segélyre.

maroz 2015.08.09. 19:29:28

@midnight coder: Azért van olyan szektor, ahol ez nem ennyire egyértelmű. Ha például elmenne a hat darab multi, akkor felszabadulna hely mintegy százezer honfitársunk számára a kiskereskedelmi piacunkon.

No meg az sem feltétlenül értelmes dolog, hogy egyik magyar pogácsát süt a másik magyarnak és a munkájának a hasznát egy svájci tőkés viszi haza. És még sorolhatnám...

Untermensch4 2015.08.09. 21:34:50

@maroz: A vevő többnyire az olcsóbb pogácsát veszi. A magas adminisztrációs terhek a kis versenyzőket aránytalanul megterhelik. Politikusok nélkül is van elég torz lelkű aktakukac akik megnehezítik az életünket.

maroz 2015.08.09. 22:04:58

@Untermensch4: Mert nincs pénzük. Miközben a tőkejövedelmek köszönik szépen, jól vannak.

A kis versenyzők évszázados tapasztalattal bírnak a nagy adminisztrációs terhek könnyítésében, és aki letöltött 25 évet a kis versenyzők között, ahogyan én az tudja, hogy miről beszélek. Az ilyen szövegek, mint az adminisztrációs terhek csökkentése tipikusan a nagytőkés érdeke, valójában többnyire a kontrollt szeretné így kilőni, a kis versenyzőnek ehhez semmi köze.

Ha a vevőnek lenne pénze, akkor tippem szerint szívesen megvenné a helyi pék (tényleg pék, és nem látványpék) friss és tényleg finom pogácsáját, tehát a Fornetti sikere egyúttal az ország kudarca is. Nézz körül, több ezres településeket látsz tucatszám, ahol nincs egyetlen akármilyen étterem sem. Miközben egy 260 lelkes olasz faluban minimum három is.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.08.11. 06:39:58

@midnight coder: Kitértél, mikor gyönyörűen megcáfolt. :-)) Mert ugye a skandináv országok tipikusan félperifériások. :-)) Persze a hülyeséged be nem ismernéd.

hrgy 2015.08.12. 12:43:44

Bocsi, de ha már diplomás vagy, próbálj meg olyasmit is, mint a helyesírás. Lehet, hogy ezt gazdaság meg szociológia órán nem tanították, de általánosban még igen.

Reactor 2021.03.24. 03:47:50

Hát igen, olykor-olykor kiderül azért, hogy a kapitalizmussal is sikerült döglött lóra fogadni. Konkrétan rosszabbul élünk, mint anno Kádár idejében. A gengszterváltáskor a sok ütődött azt képzelte, ha itt is kapitalizmus van, akkor fúdejó lesz, há' me' Ámerikában is az van, oszt ott mindenki whiskykólát pisál meg dollárt szarik. 30 év kellett ahhoz, hogy az emberek magukhoz térjenek, és kezdjék belátni, hogy semmivel nem jobb ma, mint akkor volt, csak most másképp szar.
Ideje volna a kapitalizmust is kisöpörni végre a történelem szemétdombjára, oda, ahova való. Mielőtt járulékos veszteségként leírna minket.

@Husz_János_Puszita: Akik devizahitelt vettek fel, és most rákúrtak, őket hagyni kell bedőlni. Azokat kell jobb körülmények közé emelni, akik NEM vettek fel hitelt, és mégis nyomorognak.

@ogli dzsí: Munkanélküliség csökken. Haha. Évszázad vicce, jót nevettem.

@laci_52: Akiket az állam juttatott közvetlenül vagy közvetve a nincstelenségbe, teljes joggal várják el az államtól, hogy ki is húzza őket onnan. Ha neked a szomszéd Pistike rúgja be az ablakod labdával, nem a két utcával odébb lakó Józsikán fogod számonkérni.
A szegénység terjedéséért pedig csaknem kizárólag a politika a felelős, hiába próbálod itt misztikusabbnak, bonyolultabbnak lefesteni a dolgot. Occam borotvájának az elve mond valamit?

@megettem az aranybornyút: Az anyagi nehézségeket 90 százalékban viszont a politika okozza, így vagy úgy. Tehát igenis jár egy szép nagy szelet nekik is a tortából.

@chrisred: Ha nem fussa rá, akkor ne költözzön új otthonba,ne alapítson családot, ne neveljen gyereket. A semmire csak a buckalakók potyogtatják a purdékat.

@midnight coder: Akkor menjen Romániába a multi, senkit nem fog érdekelni. De ne higgye, hogy a románok majd elnézik, ahogy rabszolgatelepet csinál az országukból.
süti beállítások módosítása