Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ha bölcsész vagy, akkor hagyd a pénzügyet!

2015. június 23. - Szarvas Norbert

z5vwbh.jpgMost szombaton (jún. 20) volt szerencsém és lehetőségem kiállítóként megjelenni az Iparművészeti Múzeum Folyóiratok Éjszakája nevezetű eseményen. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, hiszen ez egy komoly elismerése a blogomnak! Itt történt egy eset, amikor egy férfi odajött hozzám megkérdezni, hogy "Mi ez?". Amikor megtudta, hogy politika és gazdaság, pénzügy, akkor egy olyan választ kaptam tőle, amin egyébként jót mosolyogtunk a többi politikai bloggerrel, másnap néhány ismerőssel, de mégis elgondolkoztatott a tágabb értelemben vett jelentése. "Engem nem érdekel, hiszen bölcsész vagyok..."- fogta magát és ezzel a lendülettel befordult a saját sarkán, majd eltávozott...

Elfogadjuk az érvet?

Túl sok mindent nem tudtam a helyzettel kezdeni. Beletörődtem a valóság egy apró szeletébe. Mostanra érett meg bennem a felismerés (sokadjára az elmúlt években), miszerint valóban nem mindenkit érdekel a pénzügy és a gazdaság. Az már egy más kérdés, hogy a pénzügyet sem érdekli a bölcsész? A NAV-ot is hidegen hagyja egy nem pénzügyes adózó? A gazdasági világválság szelektál az arra érdemesek alapján?

Ennyi erővel azt is válaszolhatta volna, hogy őt nem érdekli a bevándorlás kérdése Röszkénél, hiszen Budapesten éli az életét. Tulajdonképpen ma még igaza van, de holnap már érvényét vesztheti. Demagóg, de attól még igaz, hogy minden mindennel összefügg és minden mindenre hatással van. Milyen bölcsész! Milyen szakmai!

Érdemes azért látni a nagy egészet. Elfogadom, hogy nem akar mindenki magasan képzett pénzügyi guru lenni. Nem is kell. Én sem akarok autószerelő lenni és a lerobbant autómat a pályán megjavítani. Fontos belátni, hogy az életnek nem önjelölt polihisztorokra van szüksége, hanem specialistákra. Normális társadalmi rendszerben a tagok speciális képességeikkel egymást egészítik ki. A bölcsész megálmodja, én meg megmondom, hogy mennyibe fog kerülni:) Viszont valóban lehet teljesen függetlenedni a minket körülvevő eseményektől?

És most nem akarom az "illik-nem illik és az alapműveltség" szintjéig elvinni a témát, mert hülyeségnek és butaságnak érezném. Másrészről pedig fontos kérdéseket és problémákat vet fel az "én bölcsész vagyok, nem érdekel a pénzügy" kérdéskör. 

1. Mindenkinek joga és kötelessége szavazni.

Hogyan szavaznak teljes bizonyossággal és felelősséggel azok az emberek, akik amúgy teljes mértékben elzárkoznak a napi eseményektől? Tudásukat a véletlennek köszönhetően tudják aktualizálni 2-3 évente, azt is a politikai marketingnek köszönhetően. 

Egy mondat, amivel mindent megymagyarázott a politika színterén.

" Nem érdekel, mert bölcsész vagyok (, de én is szavazok)"

2. A pénzt mindenki szereti, a pénzügyet pedig senki!

Kezdem igaznak érezni a hasonlatot a húsiparral, ahol a legtöbb embert nem érdekli, hogyan készül mindenki kedvenc panír csirkéje, de mégis mindenki megeszi.  Tényleg ez a pénz és pénzügy ok-okozata az átlag ember vonatkozásában? 

Nagyon veszélyes játék, amit sokan űznek. Pénzt akarnak, de nem érdekli őket a pénz útja. Megpróbálják kizárni a gazdasági eseményeket. Olyan mintha bekötött szemmel akarnál vezetni. Ugye milyen hülyeség és veszélyes? Márpedig amikor elhatárolódsz a felhasználói szintű közérthetően megfogalmazott pénzügyektől (és blogoktól, újságoktól, hírektől), akkor gyakorlatilag bekötöd a szemed. Nézzünk egy izgalmas példát:

Éppen a nyaralást tervezed a családdal. Megvettétek a jegyeket abba a Görögországba, ami az elmúlt évtizedek egyik legkedveltebb üdülési célja volt. Exkluzív, menő és baromi kellemes. Felpakolod a családot és elindultok kocsival. Baromi jó hangulatba érkeztek meg az országba, amikor tankolni kéne, de éppen egy olyan esemény történt, ami miatt kifogytak a benzinkutak (mint a kamionosok sztrájkjánál, de te erről sem tudhatsz semmit, mert nem érdekel). Nem tudsz tankolni. Viszont megéhezett a gyerek. Bementek a közeli kajáldába, ahol kártyával fizetnél, de nem teheted meg. Gyorsan elfutsz egy bankhoz pénzt levenni, de nem fogsz tudni, ugyanis Görögország államcsődöt mondott. Ott állsz az éves megérdemelt pihenésed közepén a családdal éhesen, benzin és kp nélkül. Mihez kezdesz?

Elhiszem, hogy nem érdekel a pénzügy. Viszont néha körül kell nézni ahhoz, hogy ne érjen meglepetés.

És mi a megoldás?

Őszintén mondom, hogy nem kell sokdiplomás pénzügyi szakértővé válnod. Sok megmondó, tanácsadó oldalon olvasom, hogy a legjobb, ha fogod magad és minden pénzügyi döntésed előtt (ez nem csak egy befektetés, hanem például autó vásárlás, vagy tv csere...) magadba szívod az internetet. De hogyan tudnád ezt tényleg megvalósítani? Attól mert két hétig minden nap minden létező cikket elolvasol az adott témában, attól te tényleg szakértő leszel?

Szerintem egyszerűen csak többet fogsz tudni a pénzügyekről, viszont fontosabb összefüggéseket magadtól nem fogsz tudni észrevenni, hiszen nem áll rendelkezésre elég idő, hogy a "tudás" lecsillapodjon benned.  Sokat hasznosabb, ha rendszeresen beleolvasol pénzügyi írásokba. Sokkal fontosabb, ha a "játék kedvéért" folyamatosan megpróbálsz főbb eseményeket követni, megnézve a végkimeneteleit. Ezáltal sem leszel pénzügyi szakértő, viszont kifejleszted magadnak az értő pénzügyes képességét, azaz képes leszel értelmezni és helyén kezelni gazdasági híreket, azokból bizonyos következtetéseket levonni. De a rossz hírem, hogy még ettől sem szabadna azt érezned hogy képes vagy minden pénzügyet magadnak intézni. 

Odáig kellene eljutni, hogy a sarkos gondolkodás helyett elfogadjuk, hogy folyamatos utánolvasással képes leszel összefüggésekben gondolkodni és megérteni, felfogni amit a pénzügyi szakember próbál neked egy bankban vagy tanácsadás során elmondani. 

Jah és akkor nem beszéltünk a politikáról, ami képes borítani az asztalt. Hiszen mint tudjuk: Pénzügy politika nélkül nem létezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr97566760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2015.06.23. 17:13:41

Ej-ej. Én is bölcsész vagyok, és érdekel a politikai meg a pénzügy.

maxell birka meghízott hegesztő 2015.06.23. 17:23:16

A bölcsészek Bolgáriában keresnek a legjobban: átlag 4 650 leva/hó (forrás: Ядхфыьэй 2014.).

Szemben a magyarországi 297 000 Ft/hó, vagy a luxemburgi 1 115 EUR/hó összeggel. Igaz ez utóbbi csak 2013-as ecostatos adat.

De nem gond, mert mindegyikből szépen meg lehet élni, csak jelezni akartam, hogy azért ebben is a Balkán viszi a prímet, és nem a haldokló Észak-Nyugat…

desw 2015.06.23. 18:27:19

Addig örüljünk, amíg a drága bőcsészek és jogászok nem kezdenek el gazdaságot is érintő kérdésekbe belevauzni. Lásd Fidesz elmólt 5 év, LMP a létpénzzel, ...

Augustin 2015.06.23. 22:16:17

ÉÉÉrdekes. nekem pont nem a bölcsész ismerőseim kerültek devizacsávába, hanem nagyon okos közgázosok, műszaki értelmiségiek, orvosok...
süti beállítások módosítása