Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ha sültkrumplit rabolsz, akkor 6,5 év. Ha megszúrkálsz valakit, akkor nem mindig ennyi az annyi.

2015. június 19. - Szarvas Norbert

images_15.jpegMa szembesültem a blikk írásában a magyar abszurdummal. Tudom, hogy szomorú az eset, talán még igaz sem a dolog, de képtelen vagyok megállni a szüntelen mosolygást és jókedvet. Bevallom férfiasan, hogy feldobott ez a kósza hír, ami minden egyes momentumában a magyar abszurdumot és a karhatalom rendíthetetlen erejét tükrözi. Azért összefüggésében illik nézni a dolgokat egy picivel komolyabb beleolvasással, mint amit Zeusz pénzáldás címen művel a tv jósdában. Szóval van ez a fránya magyar jog és hatóság, akiknek mostanában elég idejük van konzultációs plakátokat őrizni és sültkrumplis rablókat üldözni. Közben tonna számra jelennek meg a hírek az emberrablókról, késelőkről.

A faszi bemegy a mekibe, ahol leül egy csámcsogó mellé. Azzal a lendülettel szemet vet egy hari krumplira, amit megtagadnak tőle. Elő a kézi fegyvernek álcázott vasvibrátort és máris be van fenyítve a csámcsogó. Közben jön a csámcsogó haverja, a bambula. Bambula annyira foggalmatlan, hogy nem veszi észre a rablás folyamatának a tényállását. Talán még le is pacsizik a faszival. Jutalmul a vasvibrátoros faszi előre megfontolt szándékkal elrabolja a mekis krumplit, majd elmenekül. De mivel udvarias tolvajról van szó, ezért visszamegy megkínálni a sértetteket. Rejtő Jenő után szabadon...

"A Budaörsi Járási Bíróság néhány nappal ezelőtt hat és fél év fegyházat ítélt meg tettéért. A sült krumpli elcsenése, vascsővel a belső zsebben: ez felfegyverkezve elkövetett rablásnak minősül.

– A bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedhet. A bíróság ennek fényében 6 és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a férfit, aki fellebbezett – mondta Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék sajtószóvivője." Blikk

Ez már akkora hülyeség, hogy nem tudom megcáfolni. Azért elgondolkoznék azon is, hogy mi volt a drágább: a sült krumpli vagy az egész eljárás, illetve a faszi 6,5 éves all inclusive ellátása a kóterban? Egyébként ezzel most példát akartak statuálni? "Ha a mekibe jösz, a helyiek krumpliját el ne vedd!"

Tegyük fel, hogy ez pontosan így történt, ahogyan a hivatkozásban leírják. Nekem a problémám tulajdonképpen az, hogy ezek szerint szó sem esett az ember szellemi állapotáról és életkörülményeiről. Lehet, hogy éhezett, lehet, hogy simán a kóterba akart kerülni, lehet, hogy be volt nyomva vagy netto elmebeteg. Persze egyik körülmény sem ment fel a dolog alól, hiszen ezek szerint könnyen személyi sérülés is történhetett volna. Engem igazából más zavar.

Zavar, hogy ha a Quaestor vezér Tarsoly elcsalja emberek ezreitől a milliárdokat, akkor gyakorlatilag hetekig a rendőrség meg sem közelíti. Börtönbűntetésként meg talán ennek a 6,5 évnek a töredékét kapja. Ha egy másik versenyző simán erőszakolásra adja a fejét és nem rabol fegyverrel, akkor pár évvel megússza, miközben minimum a megerőszakolt ember életét tönkre tette, lelkét megnyomorította. Érdekes ez a jog, ami gyakran védi az igazi tolvajokat, ellenben vasököllel lesúlyt a "csibészek" ellen.

A mai napig nem emésztettem meg, hogy a konzultációs plakátokat ("Ha magyarországra jösz....") úgy védte a hatóság, mintha a magyar koronaékszereket helyezték volna ki. Napi szinten rongálnak plakát, közterek felületeinek az ezreit, mégsincs készültség az országban. Akkor ez a plakát mitől lenne másabb és több? Azért mert a Fidesz és a hatalom helyezte ki? Nem érzitek, hogy a hatóság kapacitásának az elpazarlása történt az ügyben? 

Olyan érzésem van ezzel a sültkrumplis üggyel kapcsolatban is, hogy az állami erőforrásainkat okosabban is fel lehetett volna használni. Lehet igazi bűnt kellene üldözni, az igazi bűnözőket kellene meghurcolni. Csúnya dolog elvenni a másik sültkrumpliját, de szerintem napi szinten történhet meg hasonló eset bármelyik iskolában, ahol alsó tagozatban az erősebb és gonoszabb gyerek elveszi a vézna srác tejecskéjét. Csúnya dolog, nem is szabad engedni, de azért nem kéne 6,5 év börtönnel jutalmazni a tettet (esetében fiatalkorúak börtönével).

Szerinted arányos a sült krumplis fegyveres rablásért 6,5 év?

u.i.: nem ismerem a "rabló" hátterét, de azt gondolom, hogy csak ezt az egy ügyet vizsgálva jobb lett volna közmunkára ítélni a versenyzőt...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr707556726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2015.06.19. 20:04:56

Ha Magyarországra jössz,
ne számíts jogállamra!
Ha Magyarországra jössz,
csak milliókat, milliárdokat lehet lopni büntetlenül!

Muad\\\'Dib 2015.06.19. 20:07:37

Tehát van egy full "hiteles" forrásból terjedő (blikk, érted, blikk b+) infó, ami alapján polemizálni kell egy jót a magyar jogrendről (anélkül, hogy bárki is utánanézne az ügynek). Ez az abszurd, nem a hír.

232323 2015.06.19. 20:15:22

Igazából aki 1 évnél hosszabb büntetést kap, én azt kivégezném a gecibe.
Engem még sosem ítéltek el véletlenül.
Véletlenül nem raboltam.
Véletlenül nem loptam.
Véletlenül sem követtem el testi sértést.

Fura.

Aki ilyet csinál, azt ki kell végezni.
Ha rajtam múlna MO-n azonnal kivégeztetnék 2-3 millió embert. Olyan rend lenne, hogy a lakatosok kereshetnének új szakmát... de a szekuritisek is... viszont a GDP kilőne.

De hát sajnos védeni kell a mocskokat.
Meg a kis csibészeket.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.19. 20:22:41

Kedves poszter! Nálad nagyobb barmokat csak a fideSS birkák közt lehet találni. Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy nem a rabolt érték volt a lényeg, hanem az, hogy fegyverrel (annak látszó tárgy tudtommal ugyanúgy fegyvernek számít) követték el?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2015.06.19. 20:29:34

@232323:

Szerintem ha már csavarlazítóval tolod a xanaxot, legalább egyél mellé néha egy kis kenyeret.

Kecses 2015.06.19. 21:02:12

@232323: Te hány éves vagy? 14?

Semper Fidelis 2015.06.19. 21:03:32

"elcsenése", mi? Attól, hogy cukimukira fordítod a sztorit, ez még fegyveres rablás. Nem "csenés".

Szarvas Norbert 2015.06.19. 21:21:12

@Semper Fidelis:

nem ismerem a hátteret, de "épeszű" fegyveres rabló nem egy adag krumplit fog elrabolni, hanem mondjuk a csávó pénzét, értékeit...

szóval itt valami más lehet: pl.: mentálisan sérült vagy egyéb dolog...

de ha túlnézünk ezen a krumplis dolgon, akkor a lényeg a következő:

ha megerőszakolsz egy lányt, akkor kapsz jó magasviselettel 3-4 évet
ha elveszel egy vasbottal egy kis adag mekis krumplit akkor 6,5 év

ez így normális?

Ráérek 2015.06.19. 21:28:57

fegyveres rablás - és kész!

Sunyi liberális inszinuáció, hogy csak lopás, netán elcsenés volt.

Legközelebb majd meggondolja....

Ráérek 2015.06.19. 21:30:30

Majdnem olyan sz.r ez a poszt, mint a másik blogodon a rasszista bkv-sofőrös agyrémed néhány hónapja... :-D :-D

monddazigazatmar 2015.06.19. 21:42:58

@Szarvas Norbert: Melyik részét nem érted a jognak, te agyas? (Meg a posztoló is)
Mindegy, hogy mekkora az érték, mindegy, hogy vasbottal, vagy gépfegyverrel fenyegeted - rablásnak számít.
Igen, normális, a világ minden részén így van, majd felnőttök, és megtanuljátok.

Semper Fidelis 2015.06.19. 22:01:06

@Szarvas Norbert: Azt róttam fel neked, hogy a fegyveres rablást "csenésnek" "fordítottad", ezzel kvázi kisebbítve a rablás tényét. Az ítéletet nem is minősítettem. Egyébként biztos vagyok benne, hogy ilyen eseteknél az illető mentális állapotát és hátterét is megvizsgálják a hatóságok, elvégre ezért "tartjuk" őket.

Amúgy pedig szerintem nem rabolunk. Sem sült krumplit, sem pénzt, sem mást. Ez a véleményem. Az mondjuk felette zavar, hogy 6,5 évig tarthatjuk az illetőt állampénzen, de ez van.....

Pánikrohamosztagos 2015.06.19. 22:12:16

Van még a Blikknél is lejjebb?

Úgy látszik igen

Pánikrohamosztagos 2015.06.19. 22:15:41

@csak egy néző:
Mi van, már a kivándorlást is tiltják hogy még mindig itt vagy?

csak egy néző 2015.06.19. 22:23:09

@Pánikrohamosztagos:

Mi nem teszik köcsög? Cáfolni persze nem sikerült.

Mészáros Laci 2015.06.19. 23:06:47

azért az a csóka, aki megkívánta a sültkrumplit és egy vascsővel akart ennek érvényt szerezni, valószínűleg egy pszichopata agresszív pöcs. jobb nekünk itt kint, ha ő most 6.5 évig bent lesz.

ja, rakhatnák egy cellába Tarsollyal.

csak egy néző 2015.06.19. 23:25:33

@Mészáros Laci:
Csak nem gondolod, hogy Tarsolyt azért a pár száz milliárdos csalásért ilyen súlyos büntetést kapna?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.06.19. 23:40:48

@pythonozok: A lenyeg nem csak ez volt, hanem, hogy mar korabban kovetett el 2x is eroszakos cselekedet. Amugy a faszi alkoholista. Nem lecsukni kellett volna, hanem kezelni ezt a faszit, es akkor a a sultkrumpli is megmarad.

Amugy manapsag ki pythonozik meg? Ez nem gaz? :D

dr. jenőke (jenőke) 2015.06.20. 07:35:56

.
Hogy is van ez:
"A faszi bemegy a mekibe, ahol leül egy csámcsogó mellé."
Később:
"Elő a kézi fegyvernek álcázott vasvibrátort és máris be van fenyítve a csámcsogó."

A bíró, és a vádemelő ügyész szakmai hibája egyértelmű. A csámcsogó csámcsogásával pszichikai bűnsegéddé vált, mert nevezett csámcsogása erősíttette a faszi gyomorkorgását és ez vezetett a bűncselekmény elkövetéséhez.
A csámcsogóra legkevesebb négy év fegyházban letöltendő büntetést kellett volna kiszabni.
A vádlott valószínűleg fellebbez, és másodfokon helyreáll az igazságszolgáltatás renoméja.
A csámcsogót is elítélik.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.20. 08:05:15

@232323: Téged miért engedtek ki a pszichiátriáról?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.20. 08:09:22

A poszthoz. Fegyveres rablás. Ha egy doboz gyufát visz el, akkor is.
Még a nyolcvanas évekből ismerek egy történetet. A srácot megverte két cigány. Mire a gyerek feljelentette őket, de előtte eldobta az arany nyakláncát és rablást jelentett. Így a két cigó garázdaságért két-három év helyett nyolcat kapott fejenként.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.20. 08:13:05

@Szarvas Norbert: Van egy jogrend, vannak törvények. A nemi erőszaknak és a fegyveres rablásnak más a büntetés tétele. Hogy miért más azon lehet vitázni. Az hogy valakit visszaesőként 6 és fél évre ítélnek, amikor a fegyveres rablás büntetési tétele öttől tizenötév, akkor az bakfitty.

_belo_ 2015.06.20. 08:19:04

teljesen korrekt a 6.5 év.. a rablás szándékos és még meg is félemlíti az embereket. karóra velük. ezeket soha nem kellene kiengedni

vackor1 2015.06.20. 08:48:49

Néhány emberre én is szívesen LESÚJTANÉK.... :))))

bkkzol 2015.06.20. 09:35:02

eros csusztatas a blog. nem a sultkrumpli miatt kapott ennyit. a fegyvernek latszo targynak nem kell latszani. majd elgondolkodik a viccelodesen...

Punxsutawney Mormota 2015.06.20. 09:43:16

@pythonozok: hm, azért önmagában így is durva. De, azt sem lehet tudni, hogy a tag nem volt-e visszaeső. Többszörös visszaeső vagy valami hasonló. Gyanítom, hogy az lehetett.

Toportyán Zsóti 2015.06.20. 09:52:33

Bankstereket kiemelt védelemben kell részesíteni ez a demokrácia fő vívmánya,pedig akasztófavirág mind.

Punxsutawney Mormota 2015.06.20. 10:06:07

@Tyson925: Na, erre votlam kíváncsi. Csak ebből a psztból nem derült ki, hogy viesszaeső-e?

midnight coder 2015.06.20. 11:21:03

A rablás az rablás. Szerintem a post elkövetője is másképp vélekedne a dologról, ha vele, vagy valamelyik hozzátartozójával történik és nem a rózsadombi szobájából írja ezt ahol el sem tudja képzelni hogy megjelenhet bárki illetéktelen.

nniicckk 2015.06.20. 11:34:13

" Azért elgondolkoznék azon is, hogy mi volt a drágább: a sült krumpli vagy az egész eljárás, illetve a faszi 6,5 éves all inclusive ellátása a kóterban? "
Nyilvanvalo, hogy ez DEMAGOG mellebeszeles. Nem a 200 forintos krumpliert kell elitelni, hanem a kozveszelyes szociopata viselkedesert.
Nem nehez elkepzelni, hogy aki vascsovel fenyegeti emberek eletet, a semmiert is, az egyebbkent miket csinal, csinalhatott mar eddig eleteben.
Az ilyen kozveszelyes elmebeteget, nem 6 evre, hanem megvaltoztathatatlan eletfogytiglanra kell itelni. SOHA TOBBE NEM SZABAD EMBEREK KOZE ENGEDNI.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.20. 12:35:15

A rabláson van a lényeg,nem az értéken. Illetve valószínű, hogy volt más esete is, nagyobb értékkel.

2015.06.20. 19:33:53

Ez a rohadt sok barom, ökör, ügyvéd és a jogászkormány miatt van .

2015.06.20. 19:34:51

@nniicckk: Bezzeg a nyugdíjas irtók esetében nem agitáltál ennyire .

Mészáros Laci 2015.06.20. 23:35:01

@csak egy néző:

nem, nem gondolom.
pillanatnyi tudatzavar volt.
momentary lapse of reason.

Untermensch4 2015.06.24. 18:53:16

@Szarvas Norbert: A jog nem matematikai logika szerint működik. Azért is mert a jogászok alapvetően bölcsészek, nem műszakiak... :) Az elzárásnak mint büntetőjogi eszköznek (elméletileg) három célja van amiket különböző mértékben valósíthat meg: elkülönítés, rehabilitáció, megtorlás. Amiket jóindulatúan felsoroltál azok közül a "be volt nyomva vagy nettó elmebeteg" pont olyasmi ami ha ilyen közveszélyessé teszi, indokolja az elkülönítést a társadalomtól (azok az emberek "a társadalom" akik különféle okokból jogkövető magatartást vagy ennek látszatát produkálják) és hogy később ne ismétlődjön meg a konfliktus, a rehabilitáció is indokolt. Egyébként úgynevezett igazságügyi elmeorvos-szakértő vizsgálja az eljárás során a gyanúsított/vádlott elmeállapotát.
Mint fentebb már valaki kifejtette, a fegyveres rablás az amit büntet a jog, a kár értéke lényegtelen. Furcsa lenne ha attól hogy több pénz van valakinek a zsebében, alanyi jogon értékesebbnek számítana sértettként, legalábbis a törvény előtti egyenlőséggel nem lenne teljesen összhangban.
Ahogy kommentekből láthattad, a társadalomnak pedig (ahogy gyűlik a frusztráció, egyre inkább) megtorlásra van igénye. Tekintve hogy a feszültség így vagy úgy felszínre kell hogy törjön (mivel nem mindenki lesz öngyilkos vagy távozik külföldre), ha már kitör a lincselés akkor összességében vállalhatóbb ha bűnözőkön és esetleg néhány rendszerhibaként létezhető nem bűnöző politikuson történik majd a vérszomj kiélése, mintsem ötletszerűen "mindenki mindenki ellen".
Úgy egyébként aki ette volna a krumpliját a mekiben, az sztem a magántulajdon és az emberi méltóság védelme miatt (utóbbi a "szeretném nyugodtan megenni ami előttem van mert éhes vagyok") igazán nem kellene hogy eltűrje hogy elveszik az ebédjét. Ha a bambával lecsavarják a szegény éhező rablót akkor szerinted mennyit kapnának társtettesként elkövetett önbíráskodásért? Mert a (vas)csövesnek egy törött kar begipszelése még olcsóbb lett volna mint akár egy gyorsított elsőfokú eljárás.
Ha viszont ragaszkodsz az erőforrások hatékony felhasználásához akkor eljön a pillanat amikor nem tudsz racionálisan ellentmondani magadnak arra a felvetésre hogy ha egy többszörös erőszakos bűncselekményeket elkövető egyén végül eljut odáig hogy megöl valakit akkor a leghatékonyabb kivégezni és gyorsan elásni, mert az egyéb megoldások drágábbak és nagyobb a társadalmi kockázatuk.
süti beállítások módosítása