Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tényleg senki sem akart devizahiteles maradni?

2015. június 06. - Szarvas Norbert

firephotography_edit1.jpgBizonyára hatalmas sikerként könyveli el a kormány a devizamentést és az általános forintosítást. Alig pár száz hitelesnek volt meg az elvi lehetősége devizában maradni, de a Világgazdaság szerint alig pár tucat hiteles döntött a maradás mellett (pl.: Unicredit-20, CIB- 36, Axa- kevesebb, mint 20, OTP és BB elenyésző számban). Egy átlagos ember megnézi ezt a kimutatást és még a végén megcsapja a forintosítás során keletkezett siker az atmoszfszéfárban. A kommunikáció egyértelmű: minden magyar érdeke volt a forintosítás, mindenkivel szívességet tettek és a hatalom kiállt a keményen dolgozó kisemberek mellett. Szerintem azért nem ennyire egyszerű ez a képlet, érdemes megnézni a mögöttes tartalmat...

 

Aki maradhatott, az sem maradt. Miért?

A Magánnyugdíjpénztári rendszer beolvasztása óta megtanultuk, hogy amit a kormány akar, azt véghez is viszi. A választás lehetősége nem valós opció, hanem a demokrácia leple. A valóságban soha senkinek nem volt lehetősége devizában maradni azonos feltételekkel. Ez egy színjáték, amit valaki vagy fel tud mérni vagy nem. Ugyanis a devizahitelesek 99%-át kötelezően adósította el a rendszer forintban, hogy ezzel stabilizálja a magyar gazdaságot a következő évekre. Amikor pedig ekkora tömeg elindul egy irányba, akkor nem feltétlenül szabad lemaradni. Az egész devizabotrány azért alakult ki, mert túl sok embert érintett. Aki a maradás mellett döntött (amúgy gadaságilag helyesen), az komoly politikai és árfolyam kockázatoknak teszi ki magát. Leginkább a politikától félnék a helyükben, hiszen az árfolyam az elkövetkezendő években szinte biztosan csökkeni fog (vagyis a forint erősödik az egyre erősödő magyar gazdaságnak köszönhetően). Ha pedig tartósan erősödik a forint, akkor a devizában nyílvántartott tartozás forintosított értéke is csökkeni fog. 

Mindenki tudta, hogy mit jelent a forintosítás?

Szerintem az emberek 90% nem kapta meg a szükséges információt a forintosítással kapcsolatban. Az emberek egyszerűen nem értették a konstrukciót az elszámolólevelek kibontásáig (akkor már késő), hogy tulajdonképpen mit is tettek velük. A tökéletes propagandának és politikai mellékvágányoknak ("gonosz bankok", kiállunk az emberekért) köszönhetően a lényeget nagyon kevesen értették meg ebben a buliban. Hiába írtam a forintosítás konkretizálásának idején (tavaly) a negatív kimenetelről, nagyon kevés emberhez érkezett meg az "üzenet".

Mit jelent a forintosítás? Nem fogok ezen nagyon rugózni, mert mára már mindenki megértette. 

"A forintosítás a rablás legalizálása. Az elszámoló levélben törvényesen magyarázzák el neked, hogy miért tartozol még mindig és visszavonhatatlanul a felvett pénzed másfél-kétszeresével. Benyelették veled az árfolyamkockázat negatív hatásait és elvették a jogot az árfolyamkockázat pozitív hatásaitól".

A bankok tényleg akkorát buktak, vagy szimplán könyvelési trükkről van szó? Mi történt a háttérben?

Félek, hogy ezt nem tudom neked hitelesen tényekkel alátámasztani, hiszen nem látom a "titkos" könyveléseket. Csak sejtéseim vannak. Az azért elgondolkodtató, hogy mi történt volna, ha a Fidesz évekkel ezelőtt még 180 forinton forintosítja a hiteleket és nem várja meg (tudatosan?) az árfolyam további növekedését (270), amiből nagy "engedmények" árán az ország szabadságharcosaként az asztalra "csap" és 256-os árfolyamot harcol ki "nekünk?".

Abba bele se menjünk, hogy lelkileg a devizaadósok jelentős része mennyivel jobban járt volna. Abba se gondoljunk bele, hogy az elmúlt években nem kellett volna ennyire szenvedni. Ne is számoljuk ki, hogy mennyivel kevesebb pénzedbe került volna. 

A bankok ma azért "sírnak", mert állítólag hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a 256-os (aprópó '56? nem ismerős ez a szám valahonnan?). Akkor logikus kérdés, hogy nekik miért nem érte volna meg 180-on forintosítani? Akkor matematikailag kisebb lett volna a "veszteség"! De ott volt a lehetőség 200-on forintosítani a CHF-eseknek, 220-on is szó volt róla és mégis 256 lett a vége. Akkor ez most a bank vagy a te veszteséged? 

Most már tényleg gondolkozz egy picit.

Elmész a piacra venni tojást. 10 darabot ad a komaasszony 20 forint/ darabért. Te úgy döntesz, hogy nem veszed meg, majd holnap. Visszamész vasárnap a piacra, ahol szembesülsz azzal, hogy a tojás darabja már 35 forintba kerül. Annyit nem vagy hajlandó fizetni érte. Ezért a komaasszony "lemond" a saját pénzéről és 30-ért odaadja neked. Akkor most ki járt jól? Ki vesztett? Te vagy a komaasszony?

Fontos látni ehhez, hogy ugyanazt a tojást árulta a komaasszony, mint tegnap. Neki az "előállítási költsége" nem lett több, mert 35 forinrtért árulja a  tojást.

Igazából jó szájízzel jösz el, hiszen lealkudtál 50 forintot (10 db tojás). De igazából úgy vettek el tőled 100 forintot, hogy észre sem veszed, hiszen az "árfolyam" változott és így van jól. 

Ugyanez egy 100.000 CHF devizahitelnél (16 M forintot vettél fel):

3 éve tartoztál (tegyük fel, hogy nem csökkent a deviza tőketartozás, mert a hitel türelmi idős- nem kell tőkét fizetned 10 évig) 190 forintos árfolyamon 19 M forinttal. Ma tartoznál 27M forintottal, de a szabadságharcos honatyáknak köszönhetően lealkudták 25,6M forintra. Most ez jó neked? 

A bankok nyertek

Semmi sincsen ingyen és végül a társadalom fogja mindennek az árát megfizetni. Egy hatalmas színház résztvevői voltunk az elmúlt években. Ha 180 forinton évekkel ezelőtt (210-es árfolyamnál)megtörténik a forintosítás (szó volt erről...), akkor a bankrendszer tényleges haszna sokkal kevesebb lett volna. Helyette évekig az adósokkal fizettették az árfolyamkockázatot (ezt egyébként mindenki aláírta...), majd amikor "véletlenül" az árfolyam elszaladt 270-280-ig, akkor jött az ötlet a 256-os árfolyamra. Az emberek annyira féltek a tartósan magas árfolyamtól, hogy örültek ennek a lehetőségnek. A bankrendszer megnyerte a 180-256 közötti árfolyamkülönbözetet, amit veletek fognak kifizettetni. Ha a képlethez hozzáadjuk az original árfolyamot, amin a bank a forrást szerezte, akkor tisztán látjuk, hogy itt szó sincsen globális és valódi veszteségről. A bankrendszer könyvelési veszteségről beszél, hiszen ők elkönyvelték, hogy ennél is több nyereségük lesz... Parasztvakítás, aminek nem örülök.

Most már kétségbe lehetsz esve

A forintosítással személyre szabottan az a legnagyobb probléma, hogy rögzítették (fixálták) a tőketartozásodat. Az elgyengült forint miatt hatalmas árfolyamveszteséget nyelettek le veled, de elvették a lehetőséget az árfolyamnyereség realizálásától. Ugyanis ha a forint erősödik (erősödni fog...), akkor a devizában nyílvántartott tőketartozás forintosított értéke is csökkenne. Azt gondolom, hogy egy generáció jövőjét határozták meg politikai haszonszerzés céljából. Nincsen pardon. Ráadásul egyre több ember ír nekem, hogy az elszámolása teljesen hibás illetve milyen kiutat lehet találni ebbl az agyrémből.

Két dolog biztos:

1. újra kell számoltatni az elszámolást és kérni egy jobb hitelkonstrukcióra ajánlatot

2. lehet, hogy csökkent a törlesztőd, de minimum a "megspórolt" összeget le kell kötnöd, zsebedbe kell nyúlnod, ha belátható időn belül szabadulni akarsz ettől vagy legalább enyhíteni akarod a dolgokat. Tűzoltást tudsz már ccsak csinálni.

Ha kérdésed van: szarvas.norbert@iflgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr327522026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyadmajma 2015.06.06. 19:34:34

Na, szerintem meg most lehet ám csak mnb-szintetn shortolni a forintot. Kit érdekel, ha 400ft egy euró? azon pont 100ft-ot lehet keresni bennfentesként.
Erősödni a forint? Max olyan devizához képest, ami nagyobbat bukik, mint a mienk.

tralalala 2015.06.06. 21:23:48

" Leginkább a politikától félnék a helyükben, hiszen az árfolyam az elkövetkezendő években szinte biztosan csökkeni fog (vagyis a forint erősödik az egyre erősödő magyar gazdaságnak köszönhetően). "

Egyrészt ez szerintem nem igazán így lesz, másrészt ne felejtsük el, hogy a forintosításra két nappal szabadultak el a CHF árfolyamok, tehát ha nem történik meg a forintosítás, akkor már most, ezekben a pillanatokban lehetetlenülnének el magyar családok. Olyan magyar családok, akiknek hitelt adtak, tehát hitelképesek, dolgoznak, élik az életüket, nem lumpolnak.

Lehet magyarázni, hogy ha az autó letér az útról a szántóföldre, az mekkora károkat okoz benne, csak még mindig jobb, mintha az úton marad, és telibetrafálja a szembejövő kamion.

conchita 2015.06.07. 07:32:17

@tralalala: Igen, el kell ismerni, Orbán jókor lépett ebben az ügyben.
süti beállítások módosítása