Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Te minek adsz borravalót?

2015. január 01. - Szarvas Norbert

25_140410_531477_3df671543d1a99f3115af9717fd5ce97_de4005_301.jpgIgazán vérpezsdítő téma, amit bármilyen társaságban érdemes betolni az éterbe, ha csökken az érdeklődés, kevésbé pezseg az a bizonyos "buborék". Hirtelen mindenki felpezsdült és a társaságban szinte azonnal megnyílik a front két oldala. A Piros sarokban a notórius illemtanosok, míg a kék sarokban a vadhajtásos kapitalisták helyezkednek el. Röpködnek is az "észérvek" minden irányból, miközben a kezdeti lazán hozzászólok hangulatból macskaügyességgel vágják át magukat a passzív agresszív stílusba. Évtizedes probléma, amiből igazi konzenzusra képtelenség jutni, mivel mindenki tudja a saját igazát. Most tényleg bunkó, aki nem akar borravalót adni? Tényleg nárcisztikus magamutogató kamuarisztrokrata sznob, aki úgy viselkedik, mintha megtehenté? 

The Origin

A borravaló eredete írásos elbeszélések alapján egészen 1509-ig nyúlhat vissza, amikor egy német kézműves oktoberfest_2009_29.jpg"ivópénzt" (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Egy másik fennmaradt legenda szerint a trinkgeld létjogosultsága, hogy a felszolgálóknak is járt mindig egy pohárkával a vendég kontójára. Akárhány történetet néztem meg, mindig egy mitizálás köré épül a borravaló legendája. Az szinte bizonyos, hogy a faluk helyi kultúrházából (kocsma) indult világhódító útjára a ma ismert borravalózás. Fontos megjegyezi a mai tudásunk és felfogásunk tekintetében, hogy az előző évszázadokban még nem volt megalázó dolgozni, felszolgálni, kiszolgálni. Nem egyfajta kompenzáció volt a borravaló, hanem egy igazán emberi cselekedett, aminek burkolt célja volt. Ez a cél pedig egyértelműen a "buli" és a "hangulatfokozás". Azért kaptak a pincérek "trinkgeld"-et, hogy ők is jobb hangulatba kerüljenek, együtt pörögjenek a bulival. Az sem volt hátrány ha a jellemzően női felszolgálók a megfelelő állapotba kerültek egy könnyed kettyintés reményében.

A Piros sarokban: Illemtanosok!

 

25_140410_531491_1694e494ef538b74839dec3c632770fe_2aaee0_301.jpg

"Borravalót illik adni"

Az illemtanosok feketeöves szájkaratéja szerint borravalót illik adni (szinte már kötelező), mivel bizonyos szolgáltatói szakmák a modern kori rabszolgatartás reinkarnációi. A modern rabszolgatartó pedig ostor helyett pénzt vág szerencsétlen elnyomotthoz. A trinkgeld mértéke pedig az eleresztett mosolyok számával exponenciális arányban növekszik. Ennek demagógiájára egy sokat mosolygó pincér 2-3x több borravalót fog az illemtanosoktól bezsebelni, mint bunkó társa (de azért a bunkó is kap, mert így illik). 

Saját személyes tapasztalataim szerint az alcsaonyabb/átlagosabb jövedelmű emberek sokkal gyakrabban adnak borravalót, mint pénzesebb társaik. Valamilyen oknál fogva úgy érzik, hogy a borravalót mellőzése esetén kinéznék őket a helyről, kevesebbet érnének, mint gazdagabb társaik. Mivel ezt nem meri a legtöbb ember saját magának elismerni, ezért létrehoznak egy általánosan elfogadott téveszmét, amivel tökéletesen alátámasztják saját irracionalitásukat. Legfőbb önigazolás pedig az ókori rabszolgaságig vezethető vissza, hiszen a mai szolgáltatókat ezzel azonosítják. A szolgáltatók pedig örömmel belebújnak ebbe a szerepbe, hiszen emiatt lesz borravaló minden esetben.

A Kék vadkapitalista hajtás

 

Leánykori nevükön a csoport tagjait szokás bunkó parasztoknak nevezni. Ők vannak kevesebben, akik a pénzt nem dobálják ki az ablakon, borravalót megfontoltan osztogatnak. Persze felmerülhet a vérmesebb olvasóban a kérdés, hogy mitől bunkó paraszt az, aki megvásárol egy szolgáltatást /terméket, amiért kifizeti a megszabott árat, adót és esetenként akár a szállítási díjat/ szervíz díjat, de ezen felül már nem hajlandó áldozni további súlyos pénzeket? Ők azok, akik nem ájulnak el egy szép mosolytól, egy kis kedvességtől, hiszen ez egy normális világban az alap szinonímájának kellene, hogy legyen.

Mitől rabszolga, a pincér vagy a futár, aki szabad akaratából választotta ezt a munkát? Miért kell elájulni, ha a futár elhozza a kaját a lakásomra vagy a pincér kihozza, amit rendeltem? Sokan úgy állítják be ezeket a folyamatokat, mintha valami plusz dolog lenne a futártól futárkodni, a pincértől pincérkedni. De ha ez a plusz, akkor mi az alap? Plusz az, ha kedves velünk? Ha nem lenne kedves, akkor visszamennél legközelebb? Ha pedig senki nem járna vissza, és csődbe megy a szolgáltató, akkor miből fog pénzt keresni az alanyunk? 

Török Gabriella protokollszakértő szerint mi csináltunk ebből rossz száj ízt, elterjedt ugyanis az a vélekedés, hogy borravalót illik adni, csak azt nem teszi hozzá senki, hogy milyen esetekben. „Pici koruktól azt látják már a gyerekek is, hogy mindig adunk valamit, a gyerekek is kapnak jutalmat, ha jók. Miért? A jó az alapállapot. Ha csak plusz szolgáltatásért adnánk plusz pénzt, jobban éreznénk magunkat.”

Magánvélemény

Azt gondolom, hogy nem szabadna meglepődni azon, ha valaki kedves hozzánk. Mert ennyi erőlvel lehetne a helyközi járatokon a buszsofőrnek is adni borravalót, aki ránk mosolyog, a bölcsödei gondozónak, aki kedves a gyerekünkel vagy a Tesco pénztárosnak, aki kedvességgel húzza le a dolgainkat a szalagról. Hány embert ismersz, aki adott borravalót egy bankosnak, aki igazából estig a hitelével szórakozott, hogy még időben átfusson a rendszeren (munkaideje 6-g tart, de 8-kor még a hitel papírjait dolgozza fel)? Az talán nem megalázó a közmegállapodás szerint? Vagyis vannak egyenlők és egyenlőbbek a borravalóosztásban? Mi különbözteti meg a bölcsödei gondozónőt (akik mindig is a bérlista legalján helyezkedtek el. Jelenleg is netto 100e forintos alatti átlagbérrel, viszont napi 8-10 óra kőkemény gyerekfelügyelettel és komoly felelősséggel) a sráctól, aki tegnap óta pizzafutár, kihozza a pizzát és még köszönni is tud? Kinek jár ez a borravaló és kinek nem? Nyíltan kimondom, hogy nem az a bunkó, aki nem ad minden helyzetben borravalót, hanem az aki minden esetben ad a társadalom által elvárt szolgáltatásoknál (ez általában az étel-italhoz köthető dolog), de nem jutalmazza a gyermekének a nevelőjét, tanítóját, vagy más a társadalom szempontjából rendkívül fontos de alulfizetett dolgozókat.

Ha pedig jobban a dolgok mögé nézünk, akkor észreveszed, hogy már annyira deflálódott a borravalózás értéke, hogy már akkor elájulunk, ha a szolgáltató képes a munkakönyvben rögzített feladatát NB1 szinten lehozni. Mintha az alap nem a kedvesség és normális munkavégzés lenne, hanem a hóhányás és bunkóság. Pedig a szolgáltatóipar egyik jellemzője pontosan a kedvesség és mosolygás, amit zabálnak a vásárlók. A defláció hatása pedig egyértelműen a minőség romlásához vezetett. Bizonyos szakmák képviselői rájöttek arra, hogy a borravalót silányabb munkára is ugyanúgy begyűjthetik ügyes trükkökkel (mint pl.: ddig kotorászok a pénztárcában, amíg a páciens nem unja meg és hagyja rám a visszajárót). De ebben pont az illemtanosok a hibásak, akik elméletben a jobb minőségért is akarnak borravalót adni, de közben a borravalóval együtt is kevesebbet kapnak több esetben, mint ha a borravalót nem ingyen és alanyi jogon osztogatnák, hanem plusz, hozzáadott értéknövelő cselekményért cserébe. 

A minőséget megkövetelni és nem megfizetni kell

Sztorik

Hoztam nektek két sztorit a saját életemből, amivel lehet, hogy találkoztatok, de minimum értelmet nyer a mondanivalóm.

1.

Két éve történt az eset velem. Este 9 körül rendeltem pizzát az egyik NETes pincér oldalon. Kihozta nekem a futár a pizzát. Én a pontos összeget bekészítettem magamnak. Az egész esemény eposzi hosszúságúra nyúlt (nem nyúlt), amikor a futár becsöngetett, én kimentem a rácshoz, odaadtam neki a pénzt, ő nekem a pizzát és elköszöntem tőle. (1 min 23s)

Először meglepődtem, hogy a futár a barátságos elköszönésem hatására sem köszön vissza. Ezután hallom, hogy a lift felé haladva mondja éppenhogy halhatóan, hogy a k---va anyád és becsapja a lift ajtaját. Nem értettem, miért kellett volna neki adnom borravalót, hiszen a szállítás díját kifizettem. Az étel díját kifizettem, ő pedig a munkáját végezte. Több ismerősöm van, aki ilyenkor az 1.200 forintos pizzára a kiszállítási díjon felül odaad 2-300 forintot, mert ez így illik. Azért teszik ezt, mert olyan rendes a futártól, hogy kihozta a kaját. Én meg pislogok, mint hülyegyerek a Lego bolt előtt, hogy akkor most mi van. Miért ilyen rendkívüli dolog ez? Én azt hittem, hogy a futár dolga a futárkodás. Ez olyan, mintha plusz dolog lenne az orvostól, hogy gyógyít. (Bár aláírom, hogy ebben a fos magyar egészségügyben egyre inkább ritkaságnak számít.)

2.

Karácsonyi bevásárlásunkat a Tesco online felületén végeztük el abban a reményben, hogy végre ne nekem kelljen cipkedeni, hanem más, akit megfizetünk ezért. A szállító kihozta a rendelésünket, négyszer mászta meg kisebb-nagyobb tartalmú rekeszekkel a 3 emeletet. Fizettünk 32 ezer forintot, mire a párom (illemszakos a lelkem) úgy érezte, hogy szegény embernek adni kell 1.000 forint borravalót. Hát amikor ezt láttam, akkor lábon kihordtam két infarktust. Bevallom férfiasan, hogy kifakadtam. Nem értettem, hogy ekkora borravaló miért jár. Párom magyarázata, hogy szegény mennyit melózott, többször kellett fordulnia, mennyire megeröltető volt neki. Azonnal hangsúlyoztam, hogy a legsúlyosabb tétel egy 6 darabos ásványvíz rekesz volt. Bezzeg akkor nem sajnálkozott, amikor másodmagammal ugyanezeken a lépcsőkön szenvedtük fel a 100 kilós hűtőt és a komplett bútorzatot fél óra alatt. Mi nem kaptunk borravalót az asszonytól, de a futárnak jár, akinek egyébként munkaköri kötelezettsége. Csak remléni merem, hogy nem csak én érzem ezt a dolgot túlzásnak.

 

Kalkulátor

Abban szerintem minden egyetért, hogy 100-200 forint nem egy világmegváltó összeg. Talán ezért is vagyunk hajlandóak olyan könnyen lemondani borravaló gyanánt. Pedig érdemes lenne kiszámolni egy évre vetítve, hogy mit jelent a borravalózás. Én most a saját és párom életét próbálom kiszámolni 2014-ből, persze felszínesen, de a lehető legpontosabban.

Kávéházak:

Havonta legalább egy 10x fejenként elmegyünk kávézóban. Átlagosan 100 forint borravaló/kopf. = 2.000x12= 24.000,-

Étterem:

Havonta átlag 5x vagyunk valamilyen étteremben. Átlagosan 300 forint borravaló. = 1.500x12= 18.000,-

Ételrendelés:

Havonta átlag 5x rendelünk, aminél fejenként 100,- a trinkgeld= 1.000x12=12.000,-

Most más borravalós alkalmi sztorikba nem állnék bele, de ha kiszámolom, akkor ebből a három tételből is összejön éves szinten 54.000,- forint!!!!!!!! És ezért nem mindig kapunk hiperszuper szolgáltatást, csak egyszerűen fizetünk a szolgáltatásért és megkapjuk a szolgáltatást. Botrány a köbön. 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr937027951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila Sari 2015.01.01. 14:58:19

Ez a blog jó szokott lenni, de ez egy elég tajparaszt bejegyzés. Még jó, hogy adok borravalót annak aki az ételemet hozza eccso. Nem azért, mert most kihozta ügyesen, hanem mert legközelebb is ő fogja kihozni. És tudodte HÁNYFÉLEKÉPP "végezheti a munkáját" egy ételfutár mondjuk? Megeshet, hogy bár közel lakok az étteremhez, nem elsőnek, hanem a köre végén hozza nekem a kaját kihűlve. Felcsöngethet, és mondhatja, hogy másszak le a negyedikről, mert félti a motorját. Kilötyögtetheti. Elfelejtheti odaadni az ajándék üdítőt. Stb.
Ember, ezeket a futárokat úgy veszik fel, hogy kevés lesz a fizu, de neféljen, úgyis kap borravalót. Ezért ha valaki bunkó és kiszámolja neki az aprót, akkor azt nem fogja szeretni. És te mégbunkóbb vagy, mert ezen még meg is lepődtél.
Ha adnál borravalót ugyanakkor a futár sokféleképp lehetne előzékeny is veled. Vagy ne rendelj étteremből, hanem főzzél, és egy másik posztban összeadhatod, így évente mennyit spóroltál.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.01. 15:47:57

Egy év alatt 24ezer forintot költötök borravalóra a kávéházban? Ehhez képest akkor minimum olyan 100ezret magára a kávéra, amely azért 10ezerből is kijött volna otthon.:)

Szarvas Norbert 2015.01.01. 15:54:31

@Attila Sari:

tehat akkor elismered h "felelembol" adsz borravalot ...

tisztazzunk valamit:

kerlek definiald hog szerinted mindenfele megvesztegetes nelkul hogyan kellene normalis esetben viselkednie a futarnak szerinted? ertsd: te vagy a tulaj, mit varsz el ceged arculathordozojatol vagy ha te lennel a futar akkor te szemely szerint hogyan viselkednel borravalo nelkul?

Untermensch4 2015.01.01. 18:20:26

@Szarvas Norbert: normális esetben a futár határidőre/azon belül viszi a cuccot, te gizetsz, elköszönés. ami napjainkban nem normális hogy futárt eleve úgy vesznek fel hogy "lesz borravaló", esetleg örüljön hogy nem neki kell fizetni hogy ott dolgozhat de jó lenne ha saját járművel oldaná meg, nem baj, van céges de ha elrontasz vmit vagy túl sok benzint fogyasztasz azt levonjuk. a 6 v 4 órányi bejelentett fizetésedből. mert kapsz borravalót...

Szarvas Norbert 2015.01.01. 19:36:45

@Untermensch4:

igen ez egy baromi nagy problema es letezo jelenseg. de nem hiszen h ez a megoldas ahelyett h ezeket a cegeket torvenyi eszkozzel kenyszeritenek a nornalis munkakorulmenyekre

SzerződésSertés 2015.01.02. 08:27:35

Nem kell mindenkinek pénzt adni, de ha valakivel négyszer mászatod meg a harmadik emeletet, akkor már tahóság elintézni azzal, hogy ez a dolga. Nem ez a dolga, annyi a munkája, hogy letegye neked a ház elé, felcsöngessen, hogy ott van, te átveszed és majd felviszed magadnak. Ne adj borravalót, ha ez nehezedre esik, de akkor ne is végeztess plusz munkát az emberekkel.

alabama 2015.01.02. 09:36:24

Idén Izlandon megtapasztalatam milyen is a civilizált vendéglátás: senki, sehol nem fogad el borravalót. Annyit fizetsz ami a számlán van és kész. Annyira egyszerű és annyira kényelmes! Szerintem ez lenne a normális módja a dolognak - építsék bele az ételek / italok árába azt a 10-15%-ot és nincs ez a bénázás. (gyűlölöm számolgatni, hogy akkor mennyi is az a 10% ha 4769 Ft a számla...) Remélem egyszer hozzánk is eljut ez a skandináv, korrupciómentes hozzáállás. Mert azt még jegyezzük meg, hogy a borravaló fekete bevétel, és azt sem tudhatjuk, hogy eljut-e egyáltalán a pincérekhez...

Pan Modry 2015.01.02. 09:43:35

Miert es mikor igen:
Pizzafutar: Felkerekiteni szoktam ha idoben es melegen jon a pizza, egyebkent nem adok, ha meg kvazi hideg a pizza at sem veszem.
Online kajarendeles: HA felhozza a csomagomat es nem nekem kell azzal foglalkozni akkor adok erte penzt, mert az online bevasarlasnal egy csomo idot sprolok magamnak es amugy is utalok supermarketbe jarni, ez a kajavsarlasra igaz. (DHL, TNT es tsainal csak akkor adok borravalot ha nem vagyok a megadott cimen es keresemre mashova kihozzak a cuccot.)
Etterem: Ha nem basz el semmit adok 5%-ot, ha szuper a kiszolgalas akar 20%-it, ha meg szar akkor semmit, de ha szar a kaja es a kiszolgalas akkor felallok es SEMMIT nem fizetek.

Ja, es nem szamolom mennyit adok ki borravalora egy evben, nem erdekel, bizonyos helyzetekben szerintem a borravalo adasa a minimalisan elvarhato kulturalis viselkedes resze.

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2015.01.02. 09:44:05

A kedves posztoló egy fontos információ hiányában szenved: sok szakmában a borravaló adja ki a fizetés jelentős részét. Sőt, sok balatoni vendéglőben a pincér nem is kap mást a nyári szezon alatt. Magyarországon a szolgáltatások ára arányaiban is jóval kisebb, mint Európa boldogabbik felén, ezért nagyságrendekkel olcsóbb (míg a bolti árak között nem ilyen nagy a különbség). Nálunk a borravaló a féllegális kompenzáció, ahogy az orvosoknál a kenőpénz. Ez persze nem igazságos, és nem is jó, főleg, ha olyan szakmákat nézünk, ahol ez nem jár, és ugyanolyan alacsony a fizetés, de ez van... A rendszer rossz, nem az emberekben van a hiba.

ajuci 2015.01.02. 09:45:40

Sertéssel értek egyet. Minden szavával.
Nálam alap a szolgáltatói munkáknál, hogy adok borravalót, ha pedig paraszt valaki, akkor nem adok. De ha nem csinál semmilyen kirívó bunkóságot, csak normális, akkor megkapja a 10%-át.
Egyébként pedig kicsit megmosolyogtató, hogy felsorolod, hogy hányszor mész kávézóba, étteremba, stb. de a borravaló mértékén rugózol. Ha spórolni akarsz, akkor menj kevesebbszer!
Szerintem ez a poszt inkább a spúrságról szól, sima önigazolás.

Pan Modry 2015.01.02. 09:46:12

@alabama:
akkor etkezz a Mekiben, ott nem is szabad adni borravalot.

DonTintoretto 2015.01.02. 09:48:13

"Nálunk a borravaló a féllegális kompenzáció, ahogy az orvosoknál a kenőpénz"

Féllegális? Ha nem fizetsz utána adót, akkor miért lenne akár csak félig is legális? Az adócsalás illegális...

fda 2015.01.02. 09:50:39

@SzerződésSertés: "Nem ez a dolga, annyi a munkája, hogy letegye neked a ház elé"
Nem általánosítsunk, ezek a dolgok meg vannak fogalmazva mindenhol. Van, ahol a kapuig cipelik be a cuccot, van ahol pedig a lakásodba hozzák. Ha csak a kapuig kell hoznia, akkor megkérheted, hogy egy ezresért behozza-e, persze hogy megér egy ezrest az hogy 3 perc alatt behozza azt, ami neked 4-ig tartana.

funfun 2015.01.02. 09:53:23

"Havonta legalább egy 10x fejenként elmegyünk kávézóban" - ott, a placcon, vagy kimentek a WC-re?

Egyébként rengeteg borravalót adunk tudtunkon kívül. Fodrásznál, zöldségesnél, hentesnél, kocsmában, büfében stb. Az ár bruttó, de ha nem kapunk nyugtát,akkor a boltnál marad a 27% áfa, a társasági adó stb. Ez testvérek között is minimum 25%, tehát az ár negyedét borravalóként hagyom ott.

OkoskaTo:rp 2015.01.02. 09:54:35

Utálom, amikor nekem kellene kiegészítenem a minimálbérre sem bejelentett pizzafutár fizetését. És ő rám mérges a főnöke helyett.

Utálom, amikor a 80-ra, 90-re végződő árakból én vagyok bunkó, ha megvárom a visszajárót.

Utálom, amikor az étterem a blokkra gyárilag rárak 10-15% szervízdíjat, és lényegében botrányt kell rendezni, ha én ennél kevesebbet akarok adni. (Pl. mert a pincér a felszolgálás alapjaival sincs tisztában, fél órákat kell várni rá, és az ételek pocsékok.)

funfun 2015.01.02. 09:55:22

@Vitez Belizar: "sok balatoni vendéglőben a pincér nem is kap mást a nyári szezon alatt" - azért azt a munkaszerződést érdemes lenne kicsit megkapargatni.

Josagos 2015.01.02. 09:55:36

@Attila Sari:

Hozta már hidegen a futár a kaját. Rátelefonáltam a helyre ahonnan hozta, aztán mivel leszarták, rendelek máshonnan. Oszt jónapot.

Samott 2015.01.02. 09:56:46

Felkerekiteni szoktam, attol fuggoen hogy mennyire vagyok megelegedve a nyujtott szolgaltatassal. De a szervizdijjat gyulolom, mert lehuzasnak tartom - mi a feenert kernek kulon penzt olyasmiert ami a szolgaltatas lenyege (etteremben kihozzak az etelt). Kalkulalja az arait ugy, hogy a felszlgalas dijat tartalmazzak az etelek arai, ne legyenek mar sz.rragok.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.02. 09:57:13

Mo. a borravaló hazája Eurűpában. Csak az emberek tehetnek erről.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.02. 09:58:47

@Attila Sari:

A megoldás: az emberek tömegesen nEM adnak a futárnak. Így nem megy el senki futárnak. s növekszik emiatt a futárok bére,

Josagos 2015.01.02. 10:00:16

@SzerződésSertés:
"Lakóház esetén a www.tesco.hu/bevasarlas honlapon keresztül a Felhasználó kérheti azt is, hogy a terméket egy bizonyos emeletre vagy lakásba szállítsák. A Tesco köteles tőle ésszerűen elvárható minden erőfeszítést megtenni annak érdekében, hogy a termékeket a kért helyre szállítsa, ugyanakkor a következő követelményeknek is teljesülniük kell: (a) a kiszállítási asszisztensnek rendelkeznie kell a Felhasználó engedélyével a belépéshez, valamint (b) semmilyen akadály nem gátolhatja a belépést (pl. bezárt főkapu). Egyéb esetekben (pl. irodaházak, vagy olyan épületek, amelyekben a belépés biztonsági ellenőrzéshez kötött) a Tesco a kiszállítást főszabály szerint a főbejáratig vállalja. "

Benne van a szerződésben, hogy a lakáshoz hozza.

Alick 2015.01.02. 10:00:33

@Attila Sari: "És tudodte HÁNYFÉLEKÉPP "végezheti a munkáját" egy ételfutár mondjuk?"

És még csodálkozunk a korrupt politikusokon, amikor a korrupció az átlagpolgárnak is a vérében van...

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2015.01.02. 10:04:40

@DonTintoretto: Elnézett adócsalás... Szerinted mennyire része után fizetnek adót, és ezt ki tudja ellenőrizni? De engedik, mert nem a költségvetést terheli így az orvosok fizetés kompenzációja.

KUHULIN 2015.01.02. 10:05:30

Utálom a fillérvadász csicskákat!

Bicepsz Elek 2015.01.02. 10:07:04

@Attila Sari: B..meg ne mar a vevo legyen bunko azert, hogyha a fonok kevesebb fizut ad mert "ugyis lesz borra valo". Tipikus idiota hozaallas!!! A borravalot meg kell szolgalni!!! Regen amugy is az urak adtak, de az nem jar automatikusan am!! Ha meg ez lesz ratelefonalsz az etteremre, hogy kihult a kaja es le kellett menned. Legkozelebb kuldjenek mast vagy mashol fogsz rendelni!!!
Ennyi erovel egy postasnak is adhatnal borravalot, ha ajanlott levelet hoz fel neked a lepcson!!
Etteremben azert nem ildomos adni, mert mar az a szokas, hogy beteszik a kozosbe, amit a fonok lenyul es se a pincer, se a szakacs(stb.)nem lat belole semmit.

DonTintoretto 2015.01.02. 10:09:00

@Vitez Belizar: Értem, hogy elnézik, de attól még illegális. Ha legális lenne, akár csak félig is, akkor nem kéne "elnézni".

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2015.01.02. 10:09:42

@funfun: az csak egy papír, amit meg lehet lobogtatni munkaügyi ellenőrzéskor. Ha meg valakinek nem tetszik, arrébb lehet állni... Nem a munkavállalók paradicsoma vagyunk.

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2015.01.02. 10:12:14

@DonTintoretto: akkor javítok: félig illegális:) A lényeg, hogy elnézik és nem jó.

ggaborx 2015.01.02. 10:12:44

A borravalót (vagy "hálapénzt" a dokinak) ma már jórészt félelemből adja mindenki. Mert mi lesz ha legközelebb "beleköp a levesembe".

Akik a borravaló mellett vannak bármely megfontolásból, azok tehetnek az egészről. Egyszerű formális logika: ha senkise adna borravalót, akkor a futárt/pincért/stb. sem úgy vennék fel, hogy minimál + jatt, hanem kapna rendes fizut, mert a munkájára mégiscsak szükség van.

De sajnos a hagyományok, a rossz szokások leküzdése mindig a legnehezebb és leglasabb folyamat. Így ha ma jót akarsz, jobban teszed ha fizeted a védelmi pénzt rendesen, mert a többség szerint így helyes és elfogadott - ha meg különcködni akarsz csak te fogsz rácseszni.

Bicepsz Elek 2015.01.02. 10:14:00

@Vitez Belizar: Aranyaiban Nyugat Europaban szakman belul 5x a fizetes, mig a vendeglatos arak a Balatonon es mondjuk Brightonban hasonlo kategoriaban 2-2,5× kulonbseguek. Csak ugye Brightonban a 6 font az oraber, a Balatonon meg 1 font. A borrvalot meg elsikkasztja a fonok, ha beleteszi a kozosbe, majd onnan a sajat zsebebe(mar kb 2000 ota nincsenek nagy penzek a Balatonban, mint annak elotte: 4 honap kemeny melo es lazitas az ev tobbi honapjaban).

alabama 2015.01.02. 10:18:04

@Pan Modry: Ha ennyire sötét vagy, hogy ezt szűrted le a kommentből, egyél csak te a Mekiben, az való neked.

DonTintoretto 2015.01.02. 10:19:30

@Vitez Belizar: Értelek én, értelek :)

Értelmezés kérdése. Csak hangsúlyozni akarom, hogy véleményem szerint attól még, hogy valamit elnéznek, nem lesz se félig legális, vagy félig illegális. Ami illegális, az illegális. Ha másképp fogalmazunk, akkor nekem az olyan, mint ha kicsit szépítenénk a dolgokon.

Még ha egyet is értünk, hogy ez rossz, akárhogyan is nevezzük a jelenséget...

tratata 2015.01.02. 10:20:09

A borravalót alapesetben adok, mert örülök ha jól kiszolgált/finom és örülök hogy örül neki.

De a sanyarú arcú WC-s nénik a budapesti szórakozóhelyeken ahol a sör ára 500+, a "szolgáltatás" pedig ingyenes, nem veszi be a gyomrom. Nem hallottam még senkit mérgelődni ezen. Tényleg csak engem bosszant?

okoskodó 2015.01.02. 10:21:54

@Vitez Belizar:
"A kedves posztoló egy fontos információ hiányában szenved: sok szakmában a borravaló adja ki a fizetés jelentős részét. Sőt, sok balatoni vendéglőben a pincér nem is kap mást a nyári szezon alatt - See more at: http://iflgazdasag.blog.hu/2015/01/01/te_minek_adsz_borravalot#comments"

Ezt feketemunkának hívják, ami engem nem érint, és nem érdekel a boltban történő munkaviszony jellege.

Szolgáljon ki, és viszlát.

okoskodó 2015.01.02. 10:24:11

@ajuci: " ha pedig paraszt valaki, akkor nem adok. De ha nem csinál semmilyen kirívó bunkóságot, csak normális, akkor megkapja a 10%-át. - See more at: http://iflgazdasag.blog.hu/2015/01/01/te_minek_adsz_borravalot#comment-form"

Tehát, ha nem jól végzi a munkát, akkor az a megoldás, hogy nem adsz borravalót.

De azért a szar munkát kifizeted.

Gratulálok.

Mr.paksimogyoró 2015.01.02. 10:25:36

Idetévedtem, de kár volt. Te csak egyszerűen szarrágó vagy. Ennyi.

phaszfej 2015.01.02. 10:29:48

A borravaló ugyanaz, mint az odavetett csont a kutyának, miközben zabálok. Tudom, hogy egy szolga hozza ki, és ha már én jól érzem magam, akkor a szolgakutya is érezze jól magát. Főleg, ha jól végzi a dolgát. Viszont egyetlen pincér sem akadhat ki, ha nem kap borravalót. Az nem való a szakmába, mert az nem szívből, hanem haszonlesésből végzi a dolgát.

Pan Modry 2015.01.02. 10:31:26

@ggaborx:

A doki halapenzes meg az ettermi borravalo kurvara mas kategoria!!!

Pan Modry 2015.01.02. 10:32:57

@phaszfej:

igaz, kiakadni azon elotted ha nem kapsz borravalot az nagyobb bunkosag mint a jo pincernek nem adni, de szerintem mindketto eleg nagy taplosag alapvetoen.

Pan Modry 2015.01.02. 10:35:57

@okoskodó:

egy pincernel nehez definialni mi a jo, egy jo pincer felimseri azt hogy egy adott vendeg mit var el azon tul hogy kihozza a kajat.

Oriasi nagy kulonbsesg van a jo es a rossz pincer kozott, es ezek utan nem fizetni borravalot a jo pincernek az elegge kontraproduktiv is hosszabb tavon.

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2015.01.02. 10:36:48

Nem kotelezo adni! De lebeszelni sem kell masokat arrol, hogy adjanak. Ha a nehanyak alltal itt emlitett megfizetett futarok pincerek lennenek az bizony meglatszana az alaparban is mert mit gondolsz ki fizetne meg? Aztan meg johetne a blogbejegyzes, hogy a mult honapban meg csak 1200 volt a pizza most meg 1600...

phaszfej 2015.01.02. 10:38:10

A begyűrűző nyugati hozzáállással van a baj. Mindent olcsón akarnak sokan megúszni. Pedig mindennek egy ára van, se több, se kevesebb. Ha fapadossal utazol és spórolsz 5 ezret, azt megfizeted a vonatjegyen, amiért nem a központi reptéren rak le a gép, vagy kifizeted a pótpoggyászdíjban. Ha nem adsz borravalót, az téged minősít. Étteremben zabálsz, játszod az urat, miközben nem vagy az. Ha már étteremben zabálok, adok a tulajdonos szolgakutyájának, mert így illik. Ha nem adok, legközelebb bele fog enni vagy köpni a kutya. A kutyák már csak ilyenek, és nincs is ezzel semmi baj. Olyan sincs, hogy ár-érték arány. Mindennek egy ára van, se több, se kevesebb.

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2015.01.02. 10:39:03

@dpeti: Valamint a futar, pincer, stb. nem lenne erdekelt a jobb munkavegzesben hiszen igyis ugyis fix penzt kap.

Gabbesz 2015.01.02. 10:42:49

@maxval bircaman szerkesztő: Meg a pizzád ára is. De kreténekkel amúgy is nehéz vitatkozni, mert be vannak zárva a saját világukba.

Pan Modry 2015.01.02. 10:43:25

@alabama:
te kezdted azzal hogy kategorizaltad hogy a borravalot nem fizeto vendeglatas a civilizalt. Lehet velemenyed hogy te azt szereted, de en bloc kijeleteni hogy az civilizalt (a borravalos meg ezek szerint nem), ha kisse velemenyes...

..es javasoltam hogyha egy borravalos helyen te nem erzed a miliot civilizaltnak, akkor neked a vilag nem skandinav reszen a Meki a megoldas, csokolom...

Pan Modry 2015.01.02. 10:45:03

@maxval bircaman szerkesztő:

Nos, ha te nem adsz a futarnak, akkor az nekem jo, mert nekem eleg csak egy kicsivel tobbet adnom mint neked (nulla eseten ez olcso is lesz), es ezek utan az en cimemre fog hamarabb jonni a melegebb pizza. Ez nekem pedig anyagilag is megeri :)

Csubi8 · http://lanparty.blog.hu 2015.01.02. 10:47:59

a (benzin)kutasról nem beszéltetek. neki kellene borravalót adni? (olajszint-ellenőrzés, ablakmosás, vagy sima tankolásért)

kalandfereg 2015.01.02. 10:52:43

Megjegyezném, h léteznek egészen más univerzumok is, pl. Írország, ahol a borravaló szinte ismeretlen dolog. Élhetőbb is az ország, mint Mo., nem feltétlen csak ezért, de magánvéleményem az, hogy egy ország mindenképp jobban van kitalálva és berendezve, ahol nem kell azon parázni, hogy mik az íratlan szabályok, mennyit adjak, kinek adjak, átvált_e a kedves mosoly undorba ha nem adok. Gondolom, nyilvánvaló az is, hogy ha nem lenne a borravaló, akkor a borravalós szakmák alapfizetésébe se lenne belekalkulálva a vélt összeg.
Szóval én adok, mert az a szokás de az a véleményem, h jobb lenne mindenkinek ha nem lenne ez a szokás.

Lord_M_ 2015.01.02. 10:59:47

Yup, a blog irojanak igaza volt. Csak dobd be ezt a temat, es maris pezsges lesz a vege. :)

En amugy a (csak) a kotelezo-borravalo "ellen" vagyok. Ez van. En szeretnek olyan vilagban elni, ahol a borravalo az ami -> egy megszerezheto jutalom. Es nem elvaras.

Szeretnem, ha az arak ugy lennenek feltuntetve, hogy az megerje a szolgaltatonak / alkalmazottnak, es ne effajta bujtatott koltseggel operaljanak.

Pl a fodrasz: irja ki, hogy egy hajvagas 3000 forint, es ne szamoljon azzal, hogy ha 2800-at ir, akkor kaphat 200 forint extrat. Ha neki csak 3000 / fej alapon eri meg hajatvagni, akkor irja azt.
Etterem : detto: a sultkrumpli legyen 400 forint es ne 350+50 borravalo (szervizdij).

A pincer, a futar a munkajat vegzi. Ennyi erovel adhatnank borravalot a csemegpultban levo eladonak, mert hatha jovoheten a lejart parizsibol szeletel es nem a frissbol.
Vagy a gyogyszertarban, mert hatha jovoheten csak cukrot rak a gyogyszerbe es nem hatoanyagot - esetleg belekop a fagiforba.
Esetleg adjunk borravalot a UPC-nek havonta mert mivan ha jovoheten kicsit ralep a kabelre es nem ugy jon az internet. -

Esetleg gondolom mindenki morogna, ha a UPC-s szamla az eddigi arakon felul radobna egy 10%-os "szervizdij" tetelt, mert hat szolgaltatott.

A borravalo az amiert a pincer / futar / egyeb alkalmazott extran megdolgozik.
Pl a benzinkuton a kutas lemossa a szelvedoket, esetleg segit a kereknyomas ellenorzesenel - annak aki mondjuk nem tudja megcsinalni. Extra munkat vegzett, megerdemli a kis pluszt. (az az o dolga utana, hogy adozik vagy nem belole)
Vagy a fodrasz, csupan jofejsegbol megigazitja a szemoldokodet a hajvagas utan.

Es meg lehetne sorolni a mikor miert es miert nem listat. de ez a "jar" dolog ez zavar.

Ahogy zavar az orvosi halapenz is. No nem azert mert egyesek adjak, hanem mert elvart lett. es hogy letezo "kvotak" vannak. Hopp szules levezetese: 50ezer (vagy 100, vagy 200), nogyogyaszati vizsgalat: 30ezer(extra), egyel tobbszor raneznek a betegre: 10ezer, egy extra algopyrin : 5000, vakbelmutet: 30-50ezer. Beteg vallanak meglapogatasa: 2000... lassan ott tartunk, hogy csak azert mert a kozeledbe jott, mar azert is fizetni kell. (Elmentem melletted a folyoson: 10.000)

Felolem adjon barki amit akar, de ne legyen elvart. Technikailag a munkajat vegzi, erre szerzodott, ezert tanult (vagy nem tanult).
ahogy nem adunk borravalot a UPC ugyintezonek, a Postan mikor belyeget veszunk, az okmanyirodaban amikor illetekbelyeget veszunk, a banki ugyintezonek, se a kukankat hetente elvivo embereknek... (jaj, mi lesz ha csak felig uriti ki legkozelebb)

Es nem erdekel, ha a pincer / futar verigsertodik, nem en vagyok a problemajanak a forrasa, hanem, hogy alairta a szerzodest ilyen feltetelekkel. A munkaltatoja, az allam. En megjutalmazni szeretnem, ha olyan a munkaja, es nem a penzugyet jatszani a ceg helyett es a fizeteset "osszedobni" a tobbi vendeggel.
Ha esetleg emiatt ugy neznek ram, mint a veres ingre, nem problema, legkozelebb nem megyek arra. A piac hatalmas, szerencsere verseny van, es vannak akik normalisan szolgaltatnak / esetleg extra jol, hogy "megerdemeljek" az extrat, es ott igazabol meg en is adok.

Javaslom, holnaptol fizessunk borravalot a bkv jegyarusnak is, esetleg a vasutikocsi vizsgalonak, mert mi van ha torott kerekkel engedi el a vonatot - vagy olyan lassan vizsgalja a vonatot, hogy ket hetet kesunk?

:)

szamolgatni amugy en sem szoktam, ha adok, akkor nagyvonaluan... de pusztan "illembol" nem.

johetnek a kovek.

phaszfej 2015.01.02. 11:04:10

@kalandfereg: Azért, mert az írek nem tudnak vagy nem mernek viselkedni olyan helyzetekben, ahol az ember szabadon dönthet és ezért inkább eleve kiiktatják az ilyen helyzeteket az életükből, nem jelenti azt, hogy az követendő lenne. Sokkal inkább kerülendő, mert béna, élettelen, programszerű.

Dr. Trebitsch 2015.01.02. 11:05:58

Akkor egy vélemény a túloldalról: pillanatnyilag a DHL-nél dolgozom (nem Magyarországon). Ritkán kapok borravalót, főleg idősebbeketől, akik azt hiszik, hogy illik, de már látszik, hogy ki fog halni a szokás. (Kivéve karácsonykor, sokan olyankor köszönik meg a jól ismert arcnak az egész évi munkáját egy kerekebb összeggel - ha elégedettek!) De a lényeg: nem végzem rosszabbul a munkám akkor sem, ha tudom, hogy az ügyfél sosem ad jattot. Egyrészt azért, mert ahogy a poszt helyesen írja: ezért kapok fizetést, másrészt mert szarrágó taplóságnak tartanám. Aki ad, annak megköszönöm, aki nem ad, azt nem jegyzem meg, nem küldöm még halkan sem a kurvaannyába, és nem állok rajta bosszút. Viszont változatos módokon ki tudok tolni azzal, akiről leveszem (mert ez bizony látszik), hogy "szolgakutyának" tart.

NaNehogyMár 2015.01.02. 11:14:04

Érdekes gondolat jutott eszembe valakinek a korábbi hozzászólásából, miszerint a pincér és orvos hálapénz/borravaló teljesen más.
Szerintem meg nem.
Ugyanis mindkét delikvens - korábbiakból idézek - "alulfizetett", a főnök - OEP, állam, tulaj - nyúlja le a lóvét.
A 8-10e Ft-os vacsora ára mellé a többség - legalábbis hozzászólások alapján - simán kifizeti a 10% körüli 800-1000 forintot, míg az 8e-1000e közötti ellátás után már csak duzzogva az orvosnak.
Más: a borravalót nem adómentes, be kellene a törvények szerint vallani, az más kérdés, hogy mennyire teszik ezt meg.

keletiszél 2015.01.02. 11:17:10

Apropó,a borravalót nem mindenhol tarthatják meg az alkalmazottak!

Zoltán Furik 2015.01.02. 11:21:14

Én meg annak örülök,hogy a blog író havonta ötször tud étterembe étkezni.)))

Pan Modry 2015.01.02. 11:24:05

@NaNehogyMár:
pedig teljesen mas.
Az orvos eseten te biztositott vagy, a biztositasi jogviszonyod alapjan jar az ellatas.
Ha ott te halapenzt fizetsz akkor te jobb szolgaltatast kapsz vagy a biztosito vagy mas betegek karara.
A pincer eseten te ugy kapsz egy jo pincertol szolgaltatast hogy annak nincs karvallotja.

En peldaul orvosnak meg soha nem fizettem halapenzt (ha jo szolgaltatast akarok akkor elmegyek maganorvoshoz), ettermekben pedig szinte mindig adok boravalot.

Pan Modry 2015.01.02. 11:26:44

@Dr. Trebitsch:
En a futaroknak (DHL, TNT stb...) alapbol nem adok borravalot, viszont ha eppen nem vagyok a megadott cimen, es mondjuk elhozza nekem harom utcaval odebb ahol eppen vagyok, akkor altalaban adok erte kb. 5-10 eurot. (ha epp MO-on vagyok akkor adok parezer forintot)

Mondjuk ha a gyerekkel egyedul vagyok otthon es megkerem hogy felhozza es felhozza, akkor is adok erte plusz penzt.

axolotl77 2015.01.02. 11:27:17

Ha borravalót adsz, azzal adót csalsz. (Írom ezt annak ellenére, hogy én is adok.) Ha állami alkalmazott vagy, akkor tudod jól, milyen az, amikor az utolsó fillért is behajtja rajtad a NAV, mert mindenre rálát.
Itt azért van némi aránytalanság.
A hálapénz intézménye meg ebből a szempontból egy sokkal súlyosabb dolog.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.02. 11:28:43

"A minőséget megkövetelni és nem megfizetni kell"

Helyesen:

A minőségi munkát az ügyfél követelje meg.

A minőségi munkát a munkáltató fizesse meg.

Emmett Brown 2015.01.02. 11:30:35

@keletiszél: én vendéglátós vagyok, nálunk az embereinké az összes borravaló. ha nem vagy benne biztos, akkor amúgy érdemes megkérdezni a felszolgálót, hogy mi a jatt sorsa. nálunk a fizu 40%-a a borravalóból jön.

2015.01.02. 11:32:48

Elfogult vagyok, mert a posztert egy buta és dilettáns embernek tartom úgy általában, de ez most különösen gyökérre sikeredett. Tény, hogy a jattolás nálunk nem kicsit túlhangsúlyos lett, ez a régről bennünk élő magyar urizálás maradéka, szórni kell a pénzt, ha nincs, akkor is, attól lesz valaki úriember, ha bőkezűen osztogat, illetve dobjunk a cselédnek alamizsnát, jobban alszunk így - nagyjából ez az eredője a borravalózásnak, amire rárakódik a szintén tipikus hazai sóherság a vendéglátósok részéről, akik eleve beépítik a jattot a fizuba. Én magam tudok olyan felkapott belvárosi helyről, ahol a pincéreknek nehogy fizetésük nncs, hanem leadójuk van a jattból, ergo a főnök azon is keres, hogy valaki dolgozik neki. Mindettől függetlenül ha a pincér/futár/fodrász/akárki jól, az elvárható szintet túllépve végzi a dolgát, önkéntes alapon miért ne kaphatna pluszpénzt? A kötelezőség rossz, de smucig skótként kiabálni a jatt ellen tipikus fillérbaszó hozzáállás, különösen az a rész tetszett, ahol lebaszod a barátnődet a jatt miatt, jó lehet a csajodnak lenni. Az is szánalmas, ahogy a kávéházas dolgot számolgatod, ha van pénzed évi száz rongyot elbaszni kávéházban, hogy játsszad az úri polgárt (hiszen ha ilyen sóher vagy, otthon is kávézhatnál negyedáron, tehát arcoskodni jár a kávéházba), akkor legyél tényleg úr, és dobj egy kis aprót a pincérnek, te proli.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.02. 11:34:41

A blogíró minden szavával egyetértek.

A pofátlanság teteje, ha egy cégvezető nem ad, vagy alig ad fizetést az embereinek, majd elvárja, hogy a horror árai mellé még én, a vevő adjak fizetést az emberének. Így könnyű profitot termelni.

Tényleg kár, hogy az emberek többsége erre még nem jött rá, és lelkesen adja a borravalót mindenhol, mert "illik", és mert "szegény futárnak alacsony a fizetése". Azért alacsony, mert az emberek lelkesen adják a borravalót.

2015.01.02. 11:35:36

@Emmett Brown: hát ne haragudj, de szerintem ez elég geci dolog, a jattot nem azért adja az ember, hogy helyetted fizesse ki a pincért, hanem hogy a fizetésén felül megjutalmazza. Így a jatt tulajdonképpen a tiéd, mert levonod a fizujából, neked meg kurvára nem akarok pénzt adni.

Egyet beszólsz kettőt kapsz 2015.01.02. 11:37:19

Szerintem onnan re rendelj többet ha nem akarsz meglepit a kajádba.

zsoci 2015.01.02. 11:37:20

Ez egy magyar hülyeség már megint. Külföldön (kivéve amerika) egyáltalán nem jellemző a borravaló, maximum a túristák adnak. De sok helyen visszaadják. És ez így helyes, a borravaló megalázó, tulajdonképpen egyfajta korrupció. Kölcsönsen rákényszerítik egymást az emberek, mert a munkadó beleszámolja, hogy kap a picár/futás stb, míg az vevő ezért ad. Pedig a borravaló rossz. A legrosszabb formája mégsem a vendéglátós borravaló, hanem az egészségügyben adott hálapénz.Annál undorítóbb szemét dolog nincs! A munkjáért fiztést kap valaki, és elvárja, sőt néha kikényszeríti, hogy pluszt kapjon Soha! A borravaló minden formáját üldözni kell!

2015.01.02. 11:38:24

@Hujber Tünde: szerintem félreértetted a posztert, ő alapvetően egy ruppótlan hülye, aki sajnál egy forintot pluszban kiadni. Amiről te beszélsz, az tényleg vérlázító, nem a főnököt akarom hizlalni a jattal, ez tiszta sor, _és_ mindettől független az a kérdés, hogy elégedettség esetén adjunk-e pluszpénzt, jattot a felszolgálónak, futárnak, stb.

Emmett Brown 2015.01.02. 11:38:34

@shitgun: szerinted mennyit keres egy felszolgáló a belvárosban?

charlie 2015.01.02. 11:40:55

@SzerződésSertés: nem az a munkája, a tescó hirdeti így, hogy a lakásodba viszik. Akkor is ha az a 10-en van.

2015.01.02. 11:42:25

@zsoci: barátnőm nővére Brüsszelben felszolgáló, 1900-2000 Eurot keres. Számold át, ha ennek csak a fele-harmada lenne az itthoni pincérfizu, nem kéne jattról beszélni (Brüsszelben se nagyon van). Sajnos amíg az itthoni bérek ilyen szarok, és a munkaadóknak mindent szabad, a borravaló megvonásával nem a munkaadót, a geci étteremtulajdonost büntetnéd, hanem a melóst, akinek jatt nélkül a fizuja visszaesne a közmunkás bér alá. A jattal nem csak a rendszert, hanem a pincért, futárt is fenntartod, nem olyan fekete-fehér a helyzet, hogy vonjuk ki a jattot az egyenletből, és helyükre kerülnek a dolgok.

2015.01.02. 11:43:00

@Emmett Brown: nem tudom. De te annak a 40%-át elteszed.

Bluemotion 2015.01.02. 11:43:22

@shitgun: Fura, én azoknak az emberenek akiket butának és dilettánsnak tartok, azoknak nem olvasom a blogját, és főleg nem kommentelek hozzá.

Emmett Brown 2015.01.02. 11:44:52

@shitgun: ha nem adna senki jattot, és az óránkénti 6-700as átlag borravalót ki kellene gazdálkodni, akkor még többet fizetnél összességében.

2015.01.02. 11:45:52

@Bluemotion: az te vagy. Maga a téma érdekes, a poszt főoldalas, hát kattintottam. Egyébként ez téged miért érdekel?

Bluemotion 2015.01.02. 11:48:08

@shitgun: A mosolygós és kedves postás kisasszony vagy a segítőkész bolti eladó a minimálbérével már nem érdemli meg a borravalót?

2015.01.02. 11:50:49

@Emmett Brown: ez egy szemét rendszer, hadd ne kezdjelek el sajnálni, hogy ki kéne gazdálkodnod az alkalmazottad bérét, ha nem dobnák azt össze a vendégek. Csukd be a boltod, ha annyira szarul megy, hogy nem tudsz fizetni a pincérnek. Ja, hogy a különbözöt a te zsebedben landol? Ó, hát ilyen árérzékeny vagy valójában... Arra meg ne vágj fel, hogy mennyit keresnek, mert ha teszem azt nettó 200-at, akkor abból te az elmondásod alapján 120-at adsz, és van egy olyan sanda sejtésem, hogy ezt sem teljesen bejelentve, hivatalosan, hanem minimálbér+zsebbe. Hát ettől ne legyen nagy az arcod.

Ladislav 2015.01.02. 11:52:48

Sokáig dolgoztam vendéglátásban, ahol ételkiszállítás is volt.
A jó futárokat, véleményem szerint nem becsülik meg a legtöbb helyen. Volt olyan munkahelyem, ahol kezdettől be voltam jelentve, mint pultban dolgozó, de a velem együtt dolgozó futárt, több éves becsületes és reklamációmentes időszak után sem, hiába mondtam többször is a főnöknek. A mi bérezésünk borravaló nélkül csapnivaló volt, minimálbér alatti órabérrel, kifizetetlen túlórákkal, ami kb.350 ft volt óránként.
A futárok bérezése még ez alatti, tényleg kritikán aluli volt. Üzemanyag levonása után néhány éve kb.200-250 ft-os órabér maradt volna a borravaló nélkül. Akik között családot eltartó egyének is voltak, és nem tehettek róla, hogy egy munkahelyekben szegény területre születtek. Tehát meglehetősen cinikus és arrogáns, ha azt mondjuk, hogy "nem muszáj nekik ezt a munkát végezniük". Ide azért jöttek, mert hiába megyeszékhely, de nem volt más lehetőségük. Volt olyan, hogy egy műszakban csak diplomával rendelkező futárok voltak bent.
Az, hogy mint valaki fentebb írta, hogy Izlandon és a skandináv országokban máshogy van, szerintem is követendő példa, de hazánkban egy jó darabig a vendéglátó egységek tulajdonosainak hozzáállása miatt is, a nem fizetjük meg és nem jelentjük be, valamint a borravalóra építünk elvvel vesznek fel új embereket futárnak, tisztelet a kivételnek. Én nem fogom a főnökeinek a taplósága miatt ezeket az embereket "büntetni". Vagyis ha valaki NORMÁLISAN nyújt egy ilyen egységben szolgáltatást, azt normális szintű borravalóval honorálom.
Valamint nem szabad megfeledkezni azokról a dolgozó embert nem becsülő vásárlói rétegről sem, akikről @Dr. Trebitsch: egy rövid mondatban említést tett.

2015.01.02. 11:53:36

@Bluemotion: jó felvetés, hogy egyes szektorok miért mások, a pincér, a borbély hagyományosan kapott, a boltos nem. Fene tudja miért alakult így, egyébként a postás, ha pénzes tranzakció van, szokott kapni.

pufimalac 2015.01.02. 11:57:31

Szerintem jó cikk. Ebben a pénz centrikus világban, egyre többen rendezkednek be arra, hogy az emberek a semmiért is fizessenek. Az árazás pszichológiát még marketingből is tanítják. Én általában az illemtanosok csoportja tartozom és a 10-20 forintot sosem kérem vissza, de abszolút kiveri a biztosítékot, hogy elvárják a borravalót, akkor is, ha késett, kihűlt a kaja, vagy nem azt rendeltem. Ezen felül a kaját meg akkor is képesek megköpködni, ha csak annyit mondasz, hogy "Ez és ez LESZ" vagy zárás előtt 20 perccel telefonálsz. A borravaló nem feltétlen rossz dolog, de csak annak szabad adni akivel elégedettek vagyunk.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.02. 12:05:33

@shitgun: Nem értettem félre a posztot. A borravalóadásnak semmi köze ahhoz, hogy aki adná, az ruppótlan, vagy sem. Én nem vagyok ruppótlan, mégsem adok. Mert nem jár.

Én akkor vagyok elégedett, ha az, aki velem szemben áll, elvégzi a munkáját: a pincér kihozza az ételt még melegen, a ruházati eladó meg tudja mondani, hol találom a nadrágokat, a cipőbolti eladó meg tudja mondani, van-e 35-ös női szandáljuk, az orvos pedig meggyógyít, ha beteg vagyok. Ez a dolguk, hogy ezeket megcsinálják, ezért kapják a fizetést. Én semmi pluszt nem várok tőlük. Nem kell bájologni velem, se kifényesíteni a fenekem, se extra szolgáltatásokat felajánlani. Ha vannak a cégnek extra szolgáltatásai, listázza és árazza be őket, majd tegye közzé a honlapján, hogy eldöntsem, kell-e valamelyik. De hagyjuk ezt a borravalózást, meg a "megoldjuk okosba egy kis borravalóért az extra kívánságot" dolgot.

Emmett Brown 2015.01.02. 12:08:02

@shitgun: az alkalmazott bérét mindenképpen te fizeted ki. kérdés, hogy ha drágulna hirtelen minden egy laza 30%-ot, akkor az kinek lenne jó.

Reszelő Aladár 2015.01.02. 12:12:11

Vannak országok (USA), ahol szinte mindenért szokás jattolni, ha nem tilos. Ezt pedig a megkülönböztett figyelemért cserébe teszik. Le lehet cseszni a kaját az asztalodra, vagy fel is lehet szolgálni (a felszolgálás része az étteremnek, mint a só, a villa és a mosdó), ajánlani valamit hozzá (sales), amitől neked még jobb lesz. Esetleg lebeszélni valamiről.
A futárról tudjuk, hogy pont éhenhal a fizetéséből, ha ne adsz neki. A pedagógus karácsonykor/év végén kap ajándékot, az osztálypént (illegális) java része erre szokott elmenni. Az egészségügyben pedig így kellene belőni a fizut, hogy szóba se kerülhessen a dolog.

Amúgy én adok még a postásnak is 30-40-50 Ft-ot egy átvételis cucc esetén, így tuti csönget, és nem csak értesítőt hagy.

Rossz kimonadni, hogy ez egyfajta védelmi pénz, a jó szolgáltatás érdekében, de ez van.

2015.01.02. 12:14:21

@Emmett Brown: magyarázhatod, akkor is görénység. Spórolsz 40%-ot a melósaid fizetésén, ergo ezt a 40%-ot te teszed el magadnak, pedig nem neked adják, és azzal takarózol, hogy ez a vendégnek jó, mert különben drágább lenne a hely. Érzed ugye, hogy mellébeszélsz? Mellesleg a maradék 60%-ot tisztán, adózva, tébézve adod?

Peter Griffin 2015.01.02. 12:15:59

Poszt tolónak láthatóan fizikai fájdalommal jár belegondolni is, hogy borravalót adjon bárkinek bármilyen indokkal. Nekem bőven megéri borravalót adni már csak azért is, hogy az ilyen szarrágóknak mint amilyen te vagy, egy kis boldogságot csempésszek a mindennapjaitokba.

Emmett Brown 2015.01.02. 12:18:17

@dr. Schőn Ubul: vendéglátásról van szó, és a 30%ban a full számla full bejelentés is benne lenne.

2015.01.02. 12:18:56

@Peter Griffin: helyes:) Le a szarrágókkal!

Emmett Brown 2015.01.02. 12:19:46

@shitgun: azok a feltételek, aminket kínálok a vendéglátásban kurva jónak számítanak. jobb lenne teljesen legitimen tolni mindent, de az egyszerűen nem fér bele.

Pan Modry 2015.01.02. 12:39:27

A borravalonal a pavlov-i effektus mukodik egyszeruen, a jo szolgaltatast megjutalmazod, a rosszat meg nem. Igy amennyiben a pincer racionalis a jo metodust fogja alkalmazni, ennyi es nem tobb...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.02. 12:47:36

@Vitez Belizar: Én is ezt akartam írni. Alapesetben én sem támogatom az állandó borravalózást, de bizonyos szakmákban ez tényleg komoly hányadát tesz ki az alkalmazott jövedelmének, mert sajnos a tulajdonos eleve ezt bekalkulálva ad bért a dolgozóinak.

Bluemotion 2015.01.02. 12:47:51

@Pan Modry: A buszvezetőt mikor jutalmazod, amikor jó szolgáltatást nyújtott, udvariasan odaadta a jegyedet, valamint körültekintően és biztonságosan vezettet?

Bluemotion 2015.01.02. 12:52:38

@A megvalósult amerikai ólom..: Csúnya lenne, ha az aktuális minimálbérnél kevesebbet adna a tulaj. Senki sem mondta Gipsz Jakabnak, hogy menjen pincérnek, mehetett volna 3 műszakba szalagra is. Ott nem tudom kitől kapott volna borravalót, a műszakvezetőtől?

cybericius 2015.01.02. 12:56:02

Mivel én utálok borravalót adni olyannak, aki még az alapvető illemszabályokat sem tartja be, és egyre gyakoribb az ilyen eset, ezért eljutottam odáig, hogy amit csak lehet, megoldok magamnak. Kezdve az ételrendeléstől, a gyerekem hajának lenyírásán keresztül eljutottam a hidegburkolásos, villanyszereléses DIY videókig. A magyarországi szolgáltatóipar - nagyon ritka kivételtől eltekintve - egy kalap szart sem ér, így nem érdemlik meg az extra pénzt. Ha ez változni fog, a hozzáállásom is idomul majd.
Példa a közelmúltból: a szülő feleségemnek pofázott a János kórházban a takarítónő (aki mellesleg 3 napig nem tudta kidobni a már eredendően is ott lévő használt zsebkendőket a wc papír helyére szolgáló tartóból), hogy "ő tudja, hogy csak egy takarítónő, de hogy jön a karácsony, és nagyon jólesne neki valami". Örülhet, hogy a feleségem jólelkű, mert csak miatta nem rúgatom ki a vezetőséggel!

Andrei Chikatilo 2015.01.02. 12:56:35

Teczár Szilárd, te vagy az? Az fáj, hogy ott görnyedsz napi 8 órát az asztal mögött és nem jár érte köszönet mi? Én azt mondom inkább ne sajnáld a futár munkáját, mert mindig lesz olyan paraszt, akinek kiviszed a pizzáját ingyen, felcaplatsz a 4.-re, majd az ezresen felüli részt 20asokban a tenyeredbe bassza, mert járt már nyugaton és ott nem jattolnak az emberek.

klrita 2015.01.02. 12:56:49

Én nem csak adok, kapok is néha "borravalót" fogyasztóként. Előfordul, hogy a bolti eladó lekerekít 10-20-50 Ft-ot, hogy egyszerűbb legyen visszaadni, vagy jófejségből nem számolnak fel plusz egy mártást, vagy üdítőt, csak mert szeretik az elégedett vendéget.

cybericius 2015.01.02. 13:01:49

Ja, még annyit, hogy 4 évnyi USA tartózkodás után a jólelkű adakozók nagyon gyorsan vadkapitalistává válnának. Ott pl. alapból úgy kinyalják a segged, hogy ha egy kis gondod is van a kajával, akkor az ingyen volt.

2015.01.02. 13:02:01

én csak akkor nem adok ha 45 percre írt pizzát ilyen 100 körül méltóztatnak kihozni, amúgy kb. 1 sörre való mennyiség elég, nem vagyunk milliomosok hogy szórjuk a pénzt.

nemecsek ernő áruló 2015.01.02. 13:11:00

Nem szeretem a borravalót. Tüntessék fel a szerviz díjat a blokkon, kiszállításnál meg legyen szállítási díj, annak híve vagyok, hogy annyit fizetek, amennyi a blokkon szerepel. Nem szeretem, ha azért kell közelebbről nem meghatározott összeget fizetnem, mert valaki végzi a dolgát. Ezt korrupciónak hívják. :)

@cybericius: A tengeren túli tipping culture az egyik dolog, amit sose tudtam megszokni. Viszont ott legalább a kártyás fizetésnél megkapod a terminált, és te ütöd be a borravalót mindenhol. Ez legalább... :D

mkoma 2015.01.02. 13:22:52

Teljesen a gyakorlatias oldalról közelítve:
Az, ha kifehéredne minden, nem 20%-kal drágítaná a szolgáltatásokat.

Ha Te veszel egy pizzát mondjuk 1000 Forintért, és 200 Forint borravalót adsz a futárnak, akkor ahhoz, hogy az a futár azt a 200 Forintot megkapja bérként legálisan (azaz ne kelljen borravalót fizetned), az 1000 Forintos pizza azonnal 1600 Forintba kerülne.

200 Forint nettó kifizetve, az kb 400 Forintba kerül a munkaadónak (kicsit többe). Ahhoz, hogy 400 Forintot kitermeljen bérre, összevissza minden adóval, áfával stb-vel, olyan 580 Forintot kell plusz bevételként hoznia.

Tehát az 1000 Forintos pizzából azonnal kb 1600 Forintos pizza lenne.

És nincs ezzel gond, ez lenne a jó, több adó lenne, tiszta lenne minden, csak ezt bizony a bérek nem követnék le. Pl. a pizzafutár bére sem, mert ugyanúgy 200 Forintot keresne, de minden neki is 60%-kal drágább lenne. (sarkítva)

Ma Magyarországon mindennek sokkal drágábbnak kellene lennie, figyelembe véve a csodálatos adórendszerünket. Ez az "irreális" olcsóság csak a fekete és szürke megoldások miatt léteznek.

És ez az irreális szolgáltatóipari olcsóság is méregdrága a társadalom jó 85%-ának.

**
Amúgy meg naná, hogy adok borravalót és nem kényszerből :)
Én semmi ilyen kényszert nem érzek itthon.
Bunkó pincér/futár mindig lesz, mint ahogyan bunkó vevő is.

DonTintoretto 2015.01.02. 13:31:59

@mkoma: Ezzel csak részben tudok egyetérteni. Ha mindenki rendesen fizetne minden adót (vagy legalább a többség), akkor ekkora adóterhekre sem lenne szükség. (Vagy csak több pénz lenne a rendszerben, amit újra el lehetne osztani. Vagy ellopni. De végső soron az is egy fajta újraelosztás...)

mkoma 2015.01.02. 13:34:45

@DonTintoretto: Szerinted csökkenének ma Magyarországon az adóterhek, ha többen fizetnének adót? ;)

Szerintem nem. Ideális esetben igen, de (nem politikai szálat idekeverve) szerintem ténylegesen meg sajnos nem.

DonTintoretto 2015.01.02. 13:46:23

@mkoma: Megfelelően kemény, korrupcióval kevésbé átitatott ellenőrzéssel, valamint komoly büntetésekkel szerintem igen. Ha abból indulunk ki, hogy hiába próbáljuk meg rendbe tenni a dolgokat, úgysem segít, úgysem sikerülhet akkor... Akkor kár bármilyen erőfeszítést tenni bármiért is. És akkor nem fogalmaztam sértően.

2015.01.02. 14:18:57

@mkoma: Az elméleted csak elméletileg helytálló, mert azt feltételezed, hogy azt a 200-at ha a munkaadó adná a vevő helyett, akkor bejelentve tenné. Holott saccra lehet egy tucat pizzafutár az országban, aki be van jelentve rendesen:))

q-84 2015.01.02. 14:32:18

Bocsi, de engem a Hálapénz forgatja fel a gyomromat..

q-84 2015.01.02. 14:33:08

Bocsi, de nekem a Hálapénz forgatja fel a gyomromat..

Ladislav 2015.01.02. 14:37:15

@shitgun: Többéves tapasztalatom és 3 munkahelyem, valamint ismeretségi köröm alapján kb. 20%-a van bejelentve a futároknak és kb. szintén 20%, akinek viszonylag tisztességes alapfizetés is jár.

Ladislav 2015.01.02. 14:39:38

@DonTintoretto: idealizált válaszát tartom helytállónak, de @mkoma: válaszát reálisnak. A nagyobb bevétel csak nagyobb "merítési" lehetőséget jelentene kormánybeli és ellenzéki politikusaink elnyomó többségének.

DonTintoretto 2015.01.02. 14:47:18

@Ladislav: Úgy gondolom, ha mondjuk van 100 egységnyi extra bevétel, akkor nem lopnák el az egészet. Ha pesszimista akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a felét, reálisnak 20%-ot tartanék. A maradék 50-80-ból pedig lehet adót csökkenteni, vagy államadósságot törleszteni, vagy az állami szolgáltatásokon változtatni.

HellsAngel 2015.01.02. 14:53:10

A borravalo egyertelmuen kulturalis/illemtani kerdes, kb. mint az orrfujas. Pontosan ugy illik intezni, ahogy rajtad kivul barki mas intezne. Ha az emberek szivjak a taknyukat, te is szivod, ha fujjak, te is fujod.

Ugyanigy borravalot is annyit adsz, amennyit rajtad kivul barki mas adna. Ha ez 0%, akkor 0%-ot adsz, ha ez 10%, akkor 10%-ot adsz, es igy tovabb. Az USA-ban peldaul sok helyen alapertelmezes, hogy a borravalobol el a pincer, ha nem adsz, akkor ugy neznek rad, mint egy anyagyilkosra. Ezen kivul sem szivbajosak, en mar lattam szamlara nyomtatva is. Ez egy egyszeru jatek, amikor az x-rol mondjuk mindenki tudja, hogy 1,1 x, mi is jatsszuk eleget pl. a netto / bruto fizetesekkel.

A cikk vegen szereplo zsenialis szamtani peldak csak azt felejtik el, hogy ennek az osszegnek a 9x-eset (vagy meg tobbszoroset) hagytad ott a kocsmakban es a kavezokban. Ergo ha valoban sporolni akarsz, elmehesz a Sparba es veszel gazdasagos jeges kavet. Miert pont a szerencsetlen pincer jattjan akarsz meggazdagodni? Bemesz, meg se nezed az arlistat, magadba szivod a hely hangulatat, szemezel a csajokkal, csevegsz a barataiddal, ezert az egeszert boldogan kifizeted az osszeget, amit barki mas, de amikor a pincerre kerul a sor es az o kis %-ara, azonnal belednyilal, hogy te ezen evi 25 000 Ft-ot vesztesz, es szoges bakanccsal taposol a tokeire.

mkoma 2015.01.02. 14:56:35

@shitgun:
Hát naná. Pont erről beszélek, hogy elméletileg így működhetne az, ha az étlapon jelenne meg a futár bére...
És ez tök jó lenne, csak hirtelen mindenki hőbörögne azt hiszem. :)

@DonTintoretto:
Tök jó lenne egy olyan rendszer, ahol automatikusan kibukhatnának az ilyen dolgok, de emberi erővel ennyi vállalkozást nem lehet ellenőrizni. És pont ezért nagyon gáz az, ha valamelyik vállalkozó szerencsétlen 100%-ban fehéren akarna dolgozni minden tekintetben, akkor azonnali olyan szintű versenyhátrányba kerülne az adott lokális piacon, hogy esélye nem lenne boldogulni.

És innentől kezdve meg már ördögi kör van.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.02. 14:56:43

Az USA-ban tapasztaltam a borravalozast, kapni jo, adni nekem kinszenvedes volt. Megjegyzem ott egy forgalmas etteremben a pincer alig kap orabert, 1-2 dollart, igy szol a szerzodesuk, viszont borravalobol 3-4000 osszejott havonta egy waiternek. Ezek a rendes fizetopincerek. A busser, aki csak leszed, kihozza az etelt, azok minimalberes oraberrel dolgoztak. A fizetopincerek a hozzajuk beosztott bussereknek adtak neha a sajat borravalojukbol, de volt par geci waiter, aki baszott adni. Volt ebbol par kurvaanyazas es verekedes kozeli helyzet... Szoval ott is aki kap, az faszarc, kibaszik azzal, akinek amugy a vendeg elegedettseget nagyban koszongeti, magyarul a segedpincerrel.
Ja, a szakacsok meg lofaszt kaptak, nem borravalot.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.02. 14:56:51

Ez egy ÁLLAT JÓ cikk! Na végre.
Én - úgy látszik - hiába magyaráztam el szociológusként már több blogon hozzászólásban, hogy mi is a borravaló lényege és miért NEM elvárható, még mindig sok ember van, akinek nem esett le a tantusz.
Kellett ez a cikk, elismerésem!

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.02. 14:58:24

@HellsAngel: ha mindenki a másikról lesi el, mi a helyes, akkor honnan tudjuk, hogy tényleg az a helyes? Azaz: ki lesz az origó?

odamondó 2015.01.02. 15:11:01

Érdekes, hogy amikor fejlett országokban jártam ott nem létezett a borravaló. Ezek az országok azok ahol a korrupció is a legalacsonyabb.

Ezért mondom mindig, hogy a borravaló egyenes arányban áll az ország korrumpáltságával / általános trükközéssel.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 15:37:44

Kedves Szerző!
Elmondanám én is a véleményemet, mint a vendéglátás több iparágában is megfordult dolgozó.
Munkáim során mindig úgy igyekeztem dolgozni, hogy a rám kiszabott feladatot a lehető legjobban elvégezzem (igaz, mint mindenkinek, nekem is van rossz napom, vagy kummantok néha).
A vendégekkel szemben, minimális elvárásaim vannak, de azokhoz ragaszkodom. A találkozásunkkor és az elválásunkkor köszönjön, ahogyan én is köszönök neki. Illetve ha valamit szeretne (bármit amire lehetősége van), azt kérje szépen, és mikor azt teljesítettem, akkor azt köszönje meg.
Ezek szerintem MINDENHOL alapvető emberi dolgok, és sokan már itt elbuknak mint "vendég". Ezek hiányában is mindig kedves és mosolygós vagyok velük.
A borravaló mint olyan, nem fog érdekelni, amennyiben a vendég emberként kezel, és illedelmesen viselkedik. Ha ad örülök, ha nem, akkor se küldöm el az anyjába.
DE!
Amiért szerintem borravalót érdemelnek a vendéglátósok, az az, hogy december 31-én, január 1-én, december 24-26-án, május 1-én meg az összes egyéb ünnepen is nagyrészt téged fog kiszolgálni. Ő az átlag ember pihenőnapjain is, péntek estétől vasárnap estig téged fog kiszolgálni. Gondold csak végig. Szívesen dolgoznál vasárnap este egy bankban? Esetleg egy autószervízben? Na ugye.
Szerintem, ezért érdemlik meg.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 15:42:59

@Vitez Belizar:
Hát baszd meg, nem kell ilyen helyre menni dolgozni.
Milyen alapon várja el, hogy én fizessem a bérét, amikor nem nekem hoz hasznot a munkájával?
A kaja meg a kiszállítás árát kifizetem, a többi nem az én dolgom, hanem az adott melósé, a főnökéé meg az adóhatóságé.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 15:45:31

@Csüngürü Büngürü:
Kicsit el vagy tévedve, faszikám.
Neked az a dolgod, hogy teljesítsd, amit a vendég kér, ha megköszöni, ha nem, ha köszön, ha nem. Téged ezért fizetnek.
Ha nem tetszik, el lehet menni utcát söpörni.
Nagyon el vagy te tévedve, faszfejkém.

A többiért is mi a faszért érdemelne borravalót?
Kérjen több fizetést a főnökétől.

Bambano 2015.01.02. 15:47:33

azoknál a cégeknél, akikhez szeretnél visszamenni és könnyű bosszú lehetősége van, azért adsz, mert ki tudják erőszakolni.

ha a pizzásfiúnak nem adsz, a tiedet hozza utoljára, kihűlve, jobb esetben nem köp bele. ha az étteremben nem adsz, legközelebb az adagod kisebb lesz.

sajnos ugyanezt tudja a munkaadó is, és úgy kalkulálja ki a futár bérét, hogy a borravalót beszámítja, annyival kevesebbet kap. akár az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kap fizetést, de nála marad a borravaló.

ezen tények következménye, hogy adsz borravalót, mert nem akarod, hogy a következő kajáddal gond legyen.

borravalót egyébként normálisan akkor adna az ember, ha valami olyan történt, aminek nem kellett volna. tehát ha pl. kiborítom a kaját az étteremben, ráborítom a bort a terítőre, és feltakarítják, akkor adok borravalót, mert extra problémát okoztam, nekik extra munkájuk volt. de ma már benzinkúton, fodrásznál, meg egy csomó helyen, ahol régen szokás volt, nem adnak.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.02. 16:00:36

@Csüngürü Büngürü: A buszvezetőnek is adunk borravalót? Szintén dolgozik ünnepnap.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:21:05

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Először is, baszd teherbe a jó kurva anyádat, és azt faszfejezd le utána.
Másodszor is, ha egy ilyen faszparaszt jön be mint te, és nekiáll okoskodni, nyugodtan azt mondhatom neked, hogy húzz az anyádba, és NEM SZOLGÁLLAK KI! Ezért te beírhatsz a panaszkönyvbe, én pedig utána írom, hogy a viselkedésed nem volt méltó a hely színvonalához, ezért megtagadtam a kiszolgálásod. A hatóság leszarja, te meg mehetsz az anyádba.
Az ilyen bunkó primitív faszok miatt kap az átlag ember szar kiszolgálást, és bunkó viselkedést a vendéglátóstól.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:22:52

@Mityu "aljanép" MG: A közszolgáltatás és a vendéglátás nem ugyanaz a dolog. Ilyen logikai alapon, jattolni kéne a számlák után is?

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:29:27

@odamondó: A legtöbb országban, alapból felszámolják szervízdíjként.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.02. 16:30:08

Én majd mindenhol adok borravalót.
Boltban is.

Bluemotion 2015.01.02. 16:32:01

@Csüngürü Büngürü: Ahol ilyen kvalitált, illedelmes emberek dolgoznak mint te, azt nagy ívben kerülni érdemes.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 16:32:17

@aki mást mond az hazudik:
Kamu.
Az USA-ban van minimálbér, és annál kevesebbért nem lehet dolgoztatni senkit. Ez jelenleg 10 dollár körül van, városonként változó.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 16:35:07

@Csüngürü Büngürü:
Na, seggfejklém, remekül bizonyítottad, hogy semmi heled a vendéglátásban.
Kár, hogy a hozzád hasonló faszfejekkel van tele a magyar vendéglátás.

Mellesleg nem a panszkönyvbe írok, hívom a főnöködet, és kibaszatlak a picsába, faszarcú. Aztán mehetsz koldulni.

Mellesleg attól, hogy te anyádat szoktad teherbe baszni, ez más családoknál nem szokás, kár, hogy erről nem tudtál eddig.

Bluemotion 2015.01.02. 16:35:13

@Bambano: A játékos időknek vége. Ha hidegen hozza, netán nem megfelelő az adag stb., akkor megszórod negatív értékeléssel az adott helyet, és mástól rendelsz, ilyen egyszerű.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 16:37:08

@Csüngürü Büngürü:
Ja, ahogy azt is úgy láttad otthon, hogy anyád kurva, és ebből gondolod, hogy másé is az. De elárulom a titkot: nem így van.
Sőt, veled ellentétben a többség azt is tudja, ki az apja.

Sajnáom, hogy te nem, ez meg is látszik a neveltetéseden. Az is, hogy anyád kurva, és nem ért rá veled foglalkozni.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:39:19

@Bluemotion: Kedves Bluemotion, örülök neki, hogy ilyen profin és gyorsan elkészítetted a személyiség profilomat. :)
Nyugodtan visszaolvashatsz odáig, mikor agyonművelt barátunk faszfejnek nevez, egy olyan kommentre reagálva, ami nem is neki szól.
De ki is fordíthatjuk a dolgot. Lehetnék egy igazi műveletlen tuskó paraszt, aki nem csak idegességében, hanem egyfolytában káromkodva beszél, és egy igazi gyökér minden más emberrel, és mondjuk e mellett Michelin csillagos séf. Akkor azt a helyet bizonyosan el kell kerülni...

Bambano 2015.01.02. 16:41:29

@Csüngürü Büngürü: azért pont nem érdemlik meg, hogy karácsonykor is engem szolgálnak ki. amikor jelentkezett a munkára, tudta, hogy ilyen lesz, a fizetésébe ez beletartozik.

én is dolgozom a pihenőnapokon, mégsem várok el érte semmit cserébe.

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2015.01.02. 16:42:08

@Mr. Közbiztonság Szilárd: ezen okoskodás szerint egyáltalán nem kell egy fikarcnyival se többet nyújtania, mint amennyi fizetést kap (sok esetben aligsemmit), tehát se kedvesnek, se segítőkésznek nem kell lennie, és aggódnia se kell, ha a takonykóros orrából valami csurran-cseppen a levesbe, sőt, még köszönnie se kell, az sem jár a kajához az étlap szerint. Amúgy meg nem először találkozok azzal az "én sikeres ember vagyok, ti kapjátok be" állásponttal, amely szerint ha valaki nem képes magának megválasztani az ideális munkahelyét, az szánalmas vesztes, és megérdemli a balsorsát. Nem szeretek ilyenekkel együtt dolgozni (se)...

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:44:15

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Kezdjük azzal te sekélyes gyökér, hogy nem én írtam neked hogy egy faszfej vagy. Sajnos nem tehetek róla, hogy te annyira degenerált gyökér vagy (gyakran előfordul ilyen esetekben, mikor a bátyád egyben az apád is), hogy képtelen vagy értelmesen kifejteni az akár ellenkező véleményedet is. Hozzáfűzném még azt is, hogy nem étteremben vagy pubban dolgozom a vendéglátáson belül, így még kibaszottul mellé is lőttél az okoskodó faszságoddal. Ellenben azt azért hozzátenném, hogy nyugodtan hívhatnád a főnökömet, mert vagy én leszek az, vagy olyan ember, aki téged fog kibaszni a helyről a picsába. :)

Bambano 2015.01.02. 16:44:30

@Bluemotion: jaja, nagyfalusiaknak ez ilyen egyszerű, ahol kerületenként is több lehetőség van, meg kerület is sok van.

de nem mindenki nagyfalusi, vidéken már rendelési lehetőség is kevés van, ráadásul kisebb helyeken ugyanaz az egy futár hordja az összes rendelési helyről a kaját. ha azzal balhézol, akkor marad a saját konyhád.

@Mr. Közbiztonság Szilárd: rendes főnök lehet, hogy nem vág pofán az ilyen stílusért, de nem biztos. az alkalmazottját biztos nem fogja kirakni egy prosztó vendég miatt.

A nép fia 2015.01.02. 16:46:25

Felénk a postás, amikor pénzt hoz - mindegy, hogy kinek: nyugdíjat-e vagy más összeget - addig dekkol a kapuban és addig pofázik, addig beszéltet, amíg nem adnak neki. Aztán elkotródik. Na, ez az igazi taplóság.

Bambano 2015.01.02. 16:46:42

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "Neked az a dolgod, hogy teljesítsd, amit a vendég kér": jaja, viszont a vendég kategória nem jár automatikusan.

Bambano 2015.01.02. 16:52:30

@A nép fia: bezárod a kaput, és bemész a lakásba... :)

szülőfalumban a papnak vannak érdekes fogalmai az egyházadóról, és ő vall hasonló elképzeléseket a beszedéséről...

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:52:58

@Bambano: Nézzük ezt másképp akkor. A fizetésébe beletartozik az ünnepi, a hétvégi, meg az éjszakai pótlék. Az, hogy veled kedves legyen, hogy ne hagyja kihűlni a kaját, stb. az nem. Arra a felvetésedre, hogy "tudta mikor jelentkezett" pedig csak annyit, hogy rengeteg ember nem önszántából dolgozik a munkahelyén, hanem kényszerből.

mement 2015.01.02. 16:53:42

Ha valaki egy akkora spur paraszt hogy nem kepes odavetni 10 szazalekot a napi 10-12 oraban gurizo pincernek, aki joeselyel minimal berre van bejelentve es max 20k val kap tobbet a valosagban az maradjon otthon, igya a dobozos sort es zabalja a pokroltet kenyerrel.

Bluemotion 2015.01.02. 16:55:56

@Csüngürü Büngürü: Attól, hogy valaki még obszcén szóval illet nem muszáj lesüllyedned az ő szintjére.

Bluemotion 2015.01.02. 16:56:57

@Bambano: Nos, igen ha nincs kellő számú alternatíva, akkor nehezebb az ügy, de nem lehetetlen. :)

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 16:57:34

@Bluemotion: Ez így igaz, de néha az én agyam is elpattan az ilyen buta gyökerektől.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.02. 17:09:09

@Csüngürü Büngürü: Ez nálad sport, hogy direkt félreértelmezed a kérdést? :D
A számla hogy jön ide?
A kérdésem annyi volt csak, hogy HA amiatt jattolunk, mert ünnepnap dolgozik valaki, AKKOR adhatnánk a buszvezetőnek is.

(Az oldal designerének: le lehetne cserélni a halvány szürke betűszínt, amivel beírja az ember a hozzászólást? Alig lehet látni.)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.02. 17:11:36

@mement: Én is napi 10-12 órát dolgozom, ugye nekem is "odavetsz" 10%-ot? :D

(Megtanulhatnál magyarul írni közben.)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2015.01.02. 17:11:43

évek óta nem járok vendéglátóipari helyekre, és nem rendelek zabát, pizzát, stb. egész egyszerűen azért, mert érkezett ki kaja 3 órával a rendelés után, éjfélkor, csont hidegen, kaptam másnapos és harmadnapos száraz, szétszikkadt sült krumplit a húshoz, amiről nyilván nem a futár tehet, délután 3-kor érkezett ki az ebédre, 11-kor rendelt pizza, szintén csonthidegen, a saláta szottyadtan és három deci olajjal nyakonöntve, találtam rendszeresen hajat, és egyéb szőrzetet a kajában, volt büdös a hús, benézett rendelés, ezek megint nem a futárok hibái, stb. és a legalja az volt, hogy amikor szóvá tettem a 2-3 órás késéseket, és a hideg, szar zabát a futárnál, még neki állt feljebb, és elkezdett rinyálni a szar életéről és a rabszolgatartó munkáltatóiról, hogy nincs bejelentve, ő fizeti a benzint az autóba, fizeti a saját járulékait, a munkáltatótól nem kap fizetést, és gyakorlatilag a borravaló a fizetése. miután ezt a szöveget több futártól, pincértől és pultostól hallottam, úgy döntöttem, hogy nem támogatom tovább anyagilag ezt a valóban rabszolgatartó, kizsákmányoló rendszert, ami egyébként is ritka szar szolgáltatást nyújt. nem az én dolgom, hogy a rabszolgaként feketén dolgoztatott futárokat eltartsam, és az elnyomásukhoz pedig nem vagyok hajlandó a borravalózással hozzájárulni.

pöcsköszörű · http://sunt.blog.hu 2015.01.02. 17:20:11

húbazmeg, köcsögségi rekord ez a posztertől, fasza CV, az tuti, hogy én munkát nem adnék ennek a kreténnek.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 17:22:11

Te nem érted a választ. :) Nem azért jattolunk, mert ünnepnap dolgozik valaki, hanem mert elégedettek vagyunk a nyújtott szolgáltatással, és jól éreztük magunkat, ezzel pedig "hálálkodunk". Legalábbis az emberek egyik fele így gondolja, a másik úgy. (Le is írtam az első kommentben, hogy amennyiben illedelmesen viselkedik, nem fogok rá köpködni ha nem jattol) Pusztán azért írtam le az ünnepnapokat, mert szerintem ez egy jó nagy plusz érv, hogy miért érdemlik meg. Amiről te beszélsz, az csak annyiban illik ide, hogy ugyanúgy a szolgáltató szektorba tartozik. A tömegközlekedés, az közüzemek, a rendőrség, stb. ezek mind közszolgáltatások. Azaz, ők szó szerint a köz érdekébe állítják a szolgálatukat. Ezzel szemben a vendéglátás az már egy "extra" szolgáltatás. Remélem így már jobban érted, hogy mit szeretnék mondani. :)

midnight coder 2015.01.02. 17:34:57

Igazából a jatt egy nagy csapda. Azt hiszed a pincérnek adod, holott az étterem kapja. Ugyanis azért számolja alapvetően bele a fizetésébe, mert tudja hogy adsz neki. Ha nem adnál, akkor kénytelen lenne fizetést emelni. Ezzel együtt én is adok, mert nem akarok kicseszni a pincérrel (attól nem oldódik meg a probléma, ha csak egy valaki nem ad). Az igazi megoldás az lenne, ha a NAV ezt is ellenőrizné, és ahol a pincér elfogadja a jattot, azt a helyet becsuknák egy röpke fél évre. Innentől kezdve nagyon megérné a vendéglátósoknak odafigyelni, hogy még csak véletlenül se legyen ilyesmi.

winyettyu 2015.01.02. 17:39:58

Én sem szoktam adni... Pontosan amiatt, ami miatt koldusnak sem adok... Ha senki sem adna a pizzafutárnak, akkor kénytelenek lennének a pizzériák normális, legális keretek között foglalkoztatni az alkalmazottaikat, és ennyi. Ugyanez a helyzet a koldusokkal, adománygyűjtőkkel, stb. Alapvetően irritáló a jelenlétük, de ott vannak és mindig megtalálnak, pont amiatt, mert számítanak rá, hogy adok. Ha senki sem adna, akkor nem érné meg csinálni, és talán elmenne havat lapátolni, VAGY gondolkozna, és úgy alakítaná az életét, hogy ne kerülhessen utcára. Ennyi.

odamondó 2015.01.02. 17:44:01

@Csüngürü Büngürü: felszámolják persze és pont ezért nem is kell adni borravalót otthon meg kell ha felszámolják ha nem.

Amúgy az eredeti kommentedhez: én is dolgozom 3 műszakban minden ünnepnap és magasról le vagyok szarva senki nem ad borravalót pedig komoly felelős munkám van nem az hogy kiteszem a tál ételt a paraszt elé.

Amúgy már korábban leírta maxvalbirca: ha a futár nem keres eleget mert senki sem ad borravalót akkor az emberek felmondanak aztán a munkáltató rákényszerül hogy többet fizessen. Egyértelműen a mi hibánk a jelenlegi rendszer. Egyszerűen ilyen a korrupt gondolkodás.

DonTintoretto 2015.01.02. 17:45:02

@Csüngürü Büngürü: Nekem fura az érvelés "plusz" része.

A közüzemben dolgozó nem érdemel külön jattot azért, mert ünnepnapokon dolgozik, mivel ő a köz szolgálatába állította magát és tudta, hogy ez vár rá.

A vendéglátós ellenben érdemel jattot, holott ugyanúgy tudta, hogy ünnepnapokon is kell majd dolgoznia.

Azzal egyetértek, hogy a vendéglátás extra szolgáltatás. Nem is fizetek járulékot azért, hogy vendégül lássanak egy étteremben, mint ahogy fizetek TB járulékot, hogy ellássanak, ha beteg vagyok. Tehát a nettómból fizetek az extra szolgáltatásért. Személy szerint azt támogatom, hogy senki se fekete jövedelemből éljen, így az általánosan megkövetelt borravaló ellen vagyok.

Ennek ellenére, ha nagyon elégedett vagyok és nem számoltak fel külön szervízdíjat, hagyok borravalót, legalábbis Magyarországon. (Tudom, hogy ez kissé önellentmondásos.) Ha meg nem vagyok elégedett a hellyel, nem megyek vissza.

A japán hozzáállás igazán tetszik. Nekik a borravaló sértő, ugyanis nem alamizsnáért, hanem fizetésért dolgoznak. Persze ők normál fizetést kapnak, mielőtt bárki felvilágosítana.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.02. 17:49:51

@Csüngürü Büngürü: Hát pont külön az ünnepnapok miatt pont nem érdemelnének,mert amúgy is simán lehetne adni.
Akkor annak idején Görögben ősszel nem is kellett volna adnunk borravalót.:))

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 17:50:58

@DonTintoretto: A közüzemesek nem dolgoznak ünnepnapon, maximum az ügyeletesek. A rendőr, tűzoltó, mentős, stb. az aki nincs megbecsülve, és "jattot" érdemelne. Nem véletlen szokták mondani, hogy nekik nem munkájuk van, hanem hivatásuk. Tudják, hogy ezzel ők mit vállalnak, és mennyiért.

DonTintoretto 2015.01.02. 17:53:21

@Csüngürü Büngürü: Egyikőjük sem jattot érdemelne, hanem tisztességes bért.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 17:55:26

@DonTintoretto: Ezzel teljes mértékben egyet értek. Ezért is írtam idézőjelben.

cybericius 2015.01.02. 18:02:25

@Andrei Chikatilo: :DD Ezt a filmet meg kell néznem minél hamarabb! Köszi!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 18:04:06

@Csüngürü Büngürü:
Igen, a te családodban gyakran előfordul, a te esetedben pedig biztos, ahogy az is, hogy anyád gyerekei jelentős részének te vagy az apja is, a többinek pedig az, akit a sarkon strichelve felszedett, és nem borzasztott el a szaga. Faszfejnek neveztelek, mert faszfej vagy.
Ja, te főnök? Hol, a kukázóknál, faszfej? Mert ezzel a stílussal máshol nemigen.
"Lehetnék egy igazi műveletlen tuskó paraszt"
Nemcsak lehetnél, az vagy.

@Vitez Belizar:
"aggódnia se kell, ha a takonykóros orrából valami csurran-cseppen a levesbe"
Utóbbi miatt kell. Tudod, ÁNTSZ.

@Bambano:
Ebben azért ne legyél olyan biztos. Bár Magyarország-Abszurdisztában elképzelhető, Tisztességes helyen nem, ott a vendég szent, mert belőle élnek.
Mellesleg meg nehogy már a vendég viselkedjen a faszfej vendéglátós elvárásainak megfelelően. Nem én élek az ő pénzéből, hanem ő az enyémből. Már ha mond ez neked valamit.
Szóval elvárásaim legföljebb nekem lehetnek.

"jaja, viszont a vendég kategória nem jár automatikusan."
Már hogyne járna. Nehogy már nekem kelljen a faszfej vendéglátós kedvében járnom.

@mement:
Állítólag nem kötelező pincérként dolgozni.

cybericius 2015.01.02. 18:07:06

@nemecsek ernő áruló: Hehe, na igen. Ráadásul ott 15%-ot várnak általában. Van ahol kinn vannak a kis "befőttes övegek", hogy dobáld be a jattot.
Egy vicces sztori: egy alkalommal, amikor a Stake'n'Shake nevű hamburgerezőben ettem, a csajszi lefagyott, mert nem írtam oda a borravalót (tip) neki, csak a felkerekített végösszeget (total). Rimánkodott, hogy legyek olyan kedves neki kiszámolni, hogy az mennyi, mert ő nem tudja. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.02. 18:14:33

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Azért az udvariasság vendégként és pincérként is elvárt szerintem.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 18:25:52

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Látszik milyen buta vagy. Nem tudsz ész érvekkel kiállni az igazad mellett, ezért ezzel a stílussal próbálod sulykolni az igazad. :) Tudod, attól hogy te egy nyomorult vagy, akinek soha nem volt sikere az életben, attól másnál ez nem kizárt. Voltam főnök vendéglátóegységben, és voltam alkalmazott is. Attól, hogy te a kisebbségi komplexusoddal ezt elképzelhetetlennek tartod, attól még igaz. A stílusom pedig mérföldekkel fölötted áll, még akkor is, ha első indulatból lesüllyedtem egyszer a putris cigány szintedre. Szerintem te a tipikus esete vagy a kövér kocka kisfiúnak, akit már a suliban is mindenki basztatott, majd a való élet is. Gondolom a kis pélód is frusztrálhat, még szerencse, hogy anyukáddal laksz, és ő tisztára nyalja neked minden nap.
Ezzel a stílussal, amit te előadsz, minden jóérzésű helyről kivágnak. Azt hiszed magadról, hogy te vagy a világ közepe. Pedig hidd el nekem, hogy mindenki leszarja az ezer forintodat, csak ne kelljen a buta fejedet bámulni, és az ocsmány pofázásodat hallgatni.
Ja, és ÁNTSZ már régóta nincs ;)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.02. 18:33:21

@nemecsek ernő áruló: Hát igen.TI nem szerettek többet fizetni.
Még véletlenül sem.:))

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 18:37:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Az udvariasság vendéként ugyan már miért?
Nem kell bunkónak lenni, eddig oké, de milyen udvariasságról beszélsz?
Nehogy már!

@Csüngürü Büngürü:
Hát faszfejkém, te főnök sehol nem lehettél, mert egy agysejt ahhoz kevés, neked meg csak annyi van.

Ami a faszom méretét illeti, anyád elégedett szokott vele lenni.

Ja, hogy ningy ÁNTSZ?
Baszd meg, erről elfelejtetted őket értesíteni:
www.antsz.hu/
Ezek után akarsz még ugatni arról, hogy te a vendéglátásban vagy főnök, faszkalap?

kizartdologmertnemtudom 2015.01.02. 18:39:39

Pizza Forte budapest:

A futár cím alapján kap pénzt, fix pénz nincs, napi átlag 30-40 címet viszel ki, az őrültek többet, erre 7-8ezer forintot fizetnek, 12-13 órára. Átlag napi 100 kilómétert mész. Átlag fizetés jattal 10ezer forint üzemanyagod levonása után, kilehet számolni a jattot.

Konyhások, értsd szakácsok. Próbaidőn 350 forintos órabért kapnak, az hogy meddig tart a próbaidő, a vezetőség dönti el, hasracsapva, ahogy ők mondják, amíg nem vagy elhelyezve fixen adott étterembe, álltalában max pár hétig kapnak ennyit/vannak így. Fixre felvéve, 750 az órabér, aki hosszabb ideje van a cégnél annak 1000, maguktól nem emelik meg, könyörögni kell érte, esetek nagy részében instant kirúgnak a kérésért. Munkaidő 15 óra, van délutános műszak is, és gyakorlatilag bármikor behívnak ha úszás van.

Munkaviszonyről pár szót:

Futárok - értsd a munkavállalók nagy része - abszolút feketén vannak, csak egy ügynöki tevékenységről szóló fiktív szerződés íratnak alá velük. Nyilván emiatt semmilyen törvény által garantál munkavállalóknak járó juttatást nem adnak, értsd semmit. Fizetett szabadság, betegszabadság, pótlékok, végkielégítés,semmi. Fizetés minden műszak végén, "leszámoláskor".

A szakácsok/konyhások: 6 órában vannak belejelentve (13 órában dolgoznak), minimálbéren. Fizetés minden műszak végén. Fizetési papír, bérkimutatás, stb teljesen ismeretlen fogalom, év végén kapsz egy bérkimutatást, amin a minimálbéres 6 órás béred szerepel. Törvény által garantált juttatások semmi, de semmi.

Mint a rabszolgatartás, bárkit bármikor kénye kedvük szerint kirúgnak, különös tekintettel a futárokra, akiket bármilyen panasz esetén is elküldik, (arra is volt példa hogy 4 gyerekes 3 éve becsülettel panaszmentesen ott dolgozó embert) hogy kinek volt igaza őket nem érdekeli. Konyhán dolgozók helyzete sem jobb, bármi panaszra gond nélkül azonnal kirúgják, és a közös megeggyezést postázzák, köszönik szépen.
DE a leggusztustalanabb, a levonások "rendszere", bármi nekik nemtetszőt csinálsz, az 2ezer forint levonás, késtél, nem oda tetted, nem azt csináltad, lassú voltál, kimentél, nem ott álttál bármi.... napi szinten 5-10 levonás teljesen általános. Panasz nincs, ellehet menni.

Vezetőség: új porschék és BMW-k gyűjtésén túl, csak a pénzt gyűjti be esténként.

összegezve: rémesen gusztustalan, és a probléma nem a jatt, hanem a vendéglátás rendszere önmagában, és nem az hogy kifehéredve nem tudnának megélni, dehogynem, de miért tennék ha feketén, kizsákmányolva hülyére keresik magukat, és ez senkit sem zavar.

Számomra döbbenetes hogy mindezt teljesen büntetlenül , ráadásul nyíltan lehet csinálni.

ui: Rendeljetek a fortétól, legyen miből tankolni a porsékba.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 18:39:56

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Kisbarátom, száz éve a NÉBIH csinálja azt amire te ÁNTSZt kiabálsz...
www.nebih.gov.hu/

klrita 2015.01.02. 18:46:33

@Bambano: Így van, vidéken más, ott előfordul, hogy a pincér, akinek tegnap este borravalót adtál, ma a Te ügyfeled/vevőd a munkahelyeden/üzletedben. Amellett, hogy ő is többet költhet (ha nem is feltétlenül Nálad), de jobb kedvvel is teszi.

Csüngürü Büngürü 2015.01.02. 18:48:28

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Igen igen, már határozottan látszik. Te minden poszthoz mész okoskodni. Odatolod a rusnya fejed, és dől belőled a butaság. Még szerencse, hogy jól szórakozom rajtad. :) Szar lehet egy egész életet a gép előtt tölteni. :D

nemecsek ernő áruló 2015.01.02. 20:24:14

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Tüntessék fel a szerviz díjat a blokkon, kiszállításnál meg legyen szállítási díj"
Szívesen fizetek többet, de ne nekem kelljen kitalálni, hogy mennyit illik fizetni, hogy jófej legyek. Azok a helyek, ahova én járok, egyrészt így működnek, másrészt a magad fajta prolik az áraik miatt csak álmodnak róla. ;)
Szóval a "nem vagyok hajlandó többet fizetni" vádaskodást, meg a (gondolom) származásra való utalást visszautasítom.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2015.01.02. 20:29:29

Minimális jelképes menyiséget szoktam adni. Viszont 2 dolog rettenetesen irritál.
Az egyik, amikor beszól/pofát vág, a mértéke láttán. Nem arról van szó, hogy nagy kegyesen adok 10 vagy 20 forintot, mert láttam már másoktól ilyet, hanem mondjuk 100..és akkor pofavágás.
A másik a kötelezővé tett borravaló. Legalábbis én csak ennek hívom a szervíz díjat. Adja drágábban a szolgáltatását, és eldöntöm, hogy kell-e nekem annyiért vagy nem. De az, hogy bemegyek leülök, és az itallapról derül ki, hogy x forint, de a végén 10%ot rádobunk ilyen címszóval az engem kiakaszt. Innentől kezdve az égadta világon semmi sem indokolja a szolgáltató részéről, hogy "kiérdemelje"..akkor i fizet a "hülye", mert ott lesz a számlán, ha csak eldobjuk, akkor meg minek erőltessük meg magunkat. Megesett már, hogy felálltam és kijöttem ilyen helyről. Lehet nem túl úriemberes, de ha valaminek ára van, akkor az legyen ott. Ha az nekem túl sok, akkor eleve be se fogok menni.

vundergraf (törölt) 2015.01.02. 21:03:10

@Emmett Brown:
Az ALKALMAZOTTNAK!!! lenen jó, nagyon jó.

Végre megkapná pénzét a munkájáért fixen.
A munkaadójától...

A zembreknek meg nem kéne borravalózni.

jet set 2015.01.02. 21:07:45

@Peter Griffin: A buszvezetőnek akkor miért nem adsz? Vagy a tesco péztárosnak?

jet set 2015.01.02. 21:08:44

Ahol csak tehetem kártyával fizetek, szerencsére a netpincéren is lehet. Futár becsönget, kimegyek, átveszem, ennyi. Pénz nincs is nálam. Tudom, szarrágó vagyok.

Franci123 2015.01.02. 21:11:23

A lányom kezdő pincér. Hazajött télre Görögországból. Elhelyezkedett egy jól menő japán étteremben. 500 Ft órabér + jatt.Mivel szinte csak külföldiek jártak oda, naponta 20-30 ezer Ft borravalót kapott. Be kellett adni a közösbe. Fizetéskor két hétre adtak neki 14 ezer Ft fizetést/ nem dolgozott minden nap/, borravaló nem járt neki, mert csak tanuló. De, aki kapott, az is csak heti 3-4 ezer Ft-ot. A többit eltette a tulaj.Azonnal felmondattam. Inkább itthon legyen, semmint ilyen rohadékoknál dolgozzon.

mement 2015.01.02. 21:11:45

@Mityu "aljanép" MG: Nem hiszem hogy van ertelme a szakmak kozotti versenynek. Ettol fuggetlenul aki normalis kiszolgalast kap es nem kepes tipet hagyni az egy spur paraszt. Nem kell a szuz kurva picsogasa, nem azert mosolyog rad barki mert orul a fejednek hanem azert mert ez az egyetlen modja hogy ne dogoljon ehen a fizetesebol.

mement 2015.01.02. 21:13:08

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Most atvagtad a gordiuszi csomot te cimeres fasz:/

mement 2015.01.02. 21:14:42

@dorian gray: A szerviz dij egy iszonyatos kikuras a munkavallalokal, mert a szerviz dijbol a felszolgalo semmit nem lat, elteszi a tulaj, viszont te nem fogsz borravalot adni mert hat eleve ott a szerviz dij.

Borogy 2015.01.02. 22:04:37

Japan-ban is sertes borravalot adni. Sztem is az lenne a normalis, ha nem lenne es az ar tartalmazna mindent...de ettol kelet europa meg messze van....

Borogy 2015.01.02. 22:08:36

A cipo elado is kiszolgal...megsem kap borravalot...(csak egy pelda...)

DonTintoretto 2015.01.02. 22:10:30

@mement: Valami itt nem stimmel. Nézzük a lehetőségeket:

A szervízdíjat felszámoló helyen dolgozók fényevők, ezért nem halnak éhen.
Vagy meg lehet élni az alapfizuból, ergo a jatt a vendégek részéről nem kell az eltartásukhoz.
Vagy magasabb fizetést kapnak ezeken a helyeken, ergo részesülnek a szervízdíjból.
Vagy nem is dolgozik senki ezeken a helyeken, mert annyira nem éri meg...

Így legalább a szervízdíj, borravaló, tip, hívjuk, ahogy akarjuk, adózik. Ami nagyon is helyes. Ami pedig a részesülést, osztozkodást illeti, ugye borravalós helyeken sem egyértelmű, hogy ki mennyire részesül (részesül-e egyáltalán), és vendégként nincs is különösebb rálátásom. Speciel lehet, hogy valamikor nem a pincérnek szeretnék borravalót adni, azért mert szimplán kihozta az ételt, hanem a szakácsnak, mert különönsen ízlett, amit főzött. Ellenben mégsem mehetek be a konyhára és dugdoshatok a kezébe némi pénzt.

Sokszor az az érzésem van, hogy amúgy is a drágább, nívósabb helyek élnek a szervízdíjjal (ahol egyébként a 10%-ot már nem feltétlen hagyná ott az ember), ezeken a helyeken viszont általában jobb pincérek (szakácsok, konyhai kisegítők, stb) is dolgoznak, a minőséget pedig (gondolom én) meg kell fizetniük a munkáltatóknak is.

Ez esetben egy-egy hátránya marad a szervízdíjnak.
Vendég részről:
A szervízdíj nem opcionális a minőség alapján
Vendéglátói részről:
Adózni kell.

Nem érzem ezt nagy tragédiának.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.02. 22:26:33

@mement: Aki meg nem képes tökéletesen írni magyarul, az meg egy alacsonyabbrendű köcsög.
Bocs, ezen a szinten, ahogy te érvelsz, csak így lehet válaszolni.

Ha csak azért mosolyog valaki, mert így remél tőlem zsét, akkor máris bukta a dolgot. Ha színjátékot akarok látni, akkor színházba megyek, nem sörözőbe.

Azt megértem, hogy nem szeretnéd összevetni a szakmákat, mert úgy kínos helyzetbe kerülnél (= kiderülne, hogy nincs igazad), viszont kikerülted a választ.
Tehát még egyszer: nekem is jár 10% borravaló, ha 10-12 órát dolgozom? Vagy csak a pizzafutároknak?

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 22:33:17

@mement:
Hogy mi történt a büdös kurva édesanyáddal, drága szívem?

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 22:38:32

@mement:
Dehogy az egyetlen módja, magyarul csak gagyogó faszkalapkám.
El lehet menni másik szakmába dolgozni.

A feketemunkát ne támogassuk már.
Van főnöke, fizessen neki az. Lehetőleg adózva. Ne én, zsebbe.
Tudom, a te mákszemnyi agyaddal nehéz ezt felfogni, de az ilyenek miatt tart itt az ország, mint te.

Nyuli 2015.01.02. 23:13:43

Nemrég étteremben ebédeltem. Kértem a számlát és jelezem, hogy kártyával fizetnék. Hozta a pincér a számlát X forintról és a terminált. Mondtam, neki egy X-nél legalább 15%-kal nagyobb számot, hogy azt üsse be, erre volt pofája azt mondani, hogy inkább készpénzt adjak. Addig elégedett voltam, de többet lehet, hogy oda sem megyek.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.03. 00:21:53

@Mr. Közbiztonság Szilárd: hogynepersze, waiter fix berrel? Almodsz? Az a busser, kispofam. Arrol meg nem is meseltem, hogy a hatalmas tip-ek hany szazalekat jelenti be az IRS-nek. Mert a menedzsment kozolte, hogy ez mindenki sajat felelossege. Maradjunk annyiban, hogy egy forgalmas helyen igen jo pincerkedni... Es meg csak jo etteremnek se mondom a helyet, csak egyszeruen olyan helyen van, hogy nincs konkurenciaja (turistas). Tripadvisoron amugy nagyon lehuzzak, de hat ahol van, ott mas nincs es igy garantalt a forgalma szezonban.
A szobatakaritok tip-jeit, amit a vendegek hagynak, a supervisorok bekasszirozzak es benyelik. Nagy ritkan adnak a maid-eknek. Megy a kibaszas minden fronton, persze az erosebb kutya baszik elve alapjan. A busserek a waitertol kapnak valamit az o altal beszedett borravalobol, de mondom volt olyan waiter, aki szart erre a szokasra, na ot kurvaanyaztak erosen.
Ja es minden ellenkezo hireszteles ellenere vannak illegalis bevandorlok :) az illegalis meg nem ugralhat sokat.

A masik amit utaltam, az a sales tax. Hogy netto arat irnak mindenutt, faszer' nem tudnak bruttot kiirni?

@KUHULIN: USA-ban, pont ott. Kosz a kerdest, a te jo edes anyukadnak is oda, ahova gondolom.

Most mar Azsiaban elek, itt nincs borravalo, imadom, minden annyi, amennyi az etlapon van. Az itt elo amerikaiak is imadjak ezt, hogy minden sokkal olcsobb mar alapbol is, meg meg borravalo sincs, ez a tutisag. Par helyen van csak 10% kotelezo felszolgalasi dij, de pont ezeken a helyeken szar a felszolgalas, panaszkezeles tapasztalatom szerint. Egyszeruen, mert "olasz" vagy "francia" etteremnek hivjak magukat, megengedhetonek tartjak, hogy felszolgalasi dijat szedjenek. Kozben meg pont Olaszorszagban nincs is borravalo... De ezt itt Azsiaban nem tudjak. Ha az itteniek mennek Amerikaba, akkor szepen, akkuratusan kiszamoljak a borravalot, mert ott az a szokas, de itt nem adnak, mert itt meg ez a szokas. Ezert is szeretnek az Azsiaiak Amerikaban dolgozni waiterkent, dealerkent, a borravaloert.

En amugy nagyon a borravalo ellen vagyok. Plane ami Magyarorszagon megy, hogy vedelmi penzkent szedik orvosok a "halapenzt", konkretan kizsaroljak. A pincer, etelkiszallito meg huzza a szajat, ha nem annyit adsz, mint azt o gondolta. Ha otthon vagyok, igyekszem nem kapcsolatba kerulni a magyar szolgaltatoiparral, vendeglatassal.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.03. 00:35:32

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "Kamu.
Az USA-ban van minimálbér, és annál kevesebbért nem lehet dolgoztatni senkit. Ez jelenleg 10 dollár körül van, városonként változó"

Gondolom sub-minimum wage-rol meg nem hallottal... Cali meg New York az egy dolog, a US eleg sokfele. Amikor en ott eltem $2 alatt volt azon a helyen a sub-minimum, de a server, waiter az persze nem ebbol elt, hanem a gennyes nagy tip-ekbol. Busser ott speciel minumalberes volt, meg a waiter leosztott egy pici tip-et muszak vegen. A menedzsment tip-ek osztogatasaba egyaltalan nem szolt bele, igy volt egy faszarc waiter, aki gyakran nem adott a bussereinek. Na ot szidtak erosen.
En a borravalo ellen vagyok, amerikai viszonyok kozt eletkepes, de ahol most elek, itt nincs es megis mindenki megel valahogy. Persze pont a tip miatt imadnak az azsiaiak az USA-ben vagy mondjuk tengerjaro hajon melozni, azok, akik olyan orszagbol jonnek, ahol nincs tip. Nekik az kurva nagy dolog, hogy hirtelen ugyanazert a munkaert kapnak x%-kal tobb penzt, csak mert amerikaiaknak szolgalnak fel.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.03. 00:56:29

@aki mást mond az hazudik:
Dolgoztam Amerikában (Manhattanben) étteremben, hidd el, tudom, mit beszélek.
Ugyan mindenkit feketén foglalkoztattak (engem pl. munkavállalási engedély nélkül - ezért nem tudtam a saját szakmáim egyikében sem dolgozni, mert ott kértek ilyet -, de az ott még dolgozó mexikóiakat, lengyeleket és közel-keletieket is valószínűleg), de a minimálbért mindenki megkapta, mindenkit kifizettek minden nap végén. A pincérek meg az énekes csaj (afféle karaoke-CD ment, csak akkor még nem így nevezték, ő meg énekelt rá) borravalót is kaptak a vendégektől, mi meg - ételelőkészítők, mosogatók stb. - ha adtak a pincérek, kaptunk, ha nem adtak, nem. Voltak jó fej pincérek, akik adtak, voltak nem annyira jó fejek, akik meg nem.
A busser szót mondjuk nem hallottam még, ott bus boy néven emlegették a leszedőket.

Mondjuk volt, amikor magyar vendégek tértek be, és a főnök megkért, hogy beszélgessek velük magyarul, akkor adott simán egy félnapi bért érte, meg amikor megmasszíroztam a fájós nyakát, mert elaludta, akkor is.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.03. 00:59:09

@aki mást mond az hazudik:
A mindenkit feketén persze úgy értendő, hogy minden nem amerikait, de a pincérek, leszedők meg az énekes csaj, akik mind amerikaiak voltak, szintén csak minimálbért kaptak + borravalót, talán csak a szakács kapott rendes fizetést.

Fodor Balázs 2015.01.03. 06:54:34

Sokan írják azt, hogy a kedvességet fizetjük meg, de ez valójában hülyeség, amit nem kellene csinálni. A pincér az adott hely munkatársa, arca és egyik kapcsolati felülete. A hely dolga elvárni a kedvességet (ld. meki). Ne én törődjek már azzal, hogy kit hogyan és mennyiért alkalmaznak. Ha kedves a pincér, akkor én adjak neki pénzt. Ha finom a kaja, menjek be a konyhába és adjak a szakácsnak. Ha szépen fel van takarítva, akkor várjam meg a zárást és adjak a takarítónak. Ha szép a fal festése, akkor kérjem el a festő telefonszámát és adjak neki jattot. Az ember az étterembe megy, nem a pincérhez. Az egész étteremtől vesz szolgáltatást és nem a pincértől.

A másik a kajába való beleköpés. Az egy nagyságrenddel tahóbb viselkedés, mint nem köszönni, vagy nem adni borravalót. Hogy a picsába gondolja, hogy a saját váladékaidat eteti meg velem. Ha bunkónak tart, akkor ne mosolyogjon, szolgáljon ki lassan, de a kajához nem nyúlhat. A hely főnökeként pedig elsőként rúgnám ki azt az alkalmazottat, aki beleköp a kajába, akármilyen bunkó is a vendég.

Bluemotion 2015.01.03. 11:15:00

@Fodor Balázs: A "kötelező" borravalózás legalább akkora hungarikum, mint az "integető" gyalogos, vagy a "köszöngető" buszos. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 13:14:01

@nemecsek ernő áruló: Hát igen.Nektek telik rá.
Mi meg csak magyarok vagyunk...:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 13:22:22

@nemecsek ernő áruló: Viszont borzasztó kimondani de az első felében igazad van.Én meg amúgy annyit hagyok,amennyit gondolok,azt csá.
Általában valahogy felfelé kerekítek mittomén ezresig
Vagy tovább,ez ugye a fizetett összegtől is függ.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 13:57:32

@nemecsek ernő áruló: Amúgy legutóbb mi mezei prolik(értsd munkából élő gójok) olyan helyen voltunk,ahol volt 10% szervíz díj.
Mi meg ezen felül is adtunk(nem tudjuk ez hogy működik náluk) azt elosszák ahogy akarják.
@dorian gray: Fenti neked is.

Bár amilyen ritkán megyünk bárhova,ennyi még simán belefér.

Untermensch4 2015.01.03. 14:39:00

nekem azt mondták hogy a "megfelelő" szintet érzékelhetően meghaladó szolgáltatást illene borravalóval jutalmazni. a futár esetében ha a cég 45 percet ad meg és ennél hamarabb jön ki a pizzával. az étterem már húzósabb mert ott pont csak a pincérrel (ha olyan a rendszer akkor csak a fizetőpincérrel) kerül a vendég kapcsolatba, így nem igazán tudja jattolni a szakácsot.
@Csüngürü Büngürü: volt egy munkatársam aki azért cserélte a pincérkedést a gyári 3 műszakra mert évről évre több volt a bunkó aki "hamárfizet" akkor ott le is akarja rugdosni valakin a saját élete problémáit. egyébként a buszvezetők is dolgoznak ünnepnap, összevissza beosztásban is és nincs jatt, ott sem ahol jegyet is árultatnak velük de ráadásként a lelki aljanépnek az a legalja is fel tud szállni buszra aki vendéglátóhelyre nem jár és "hamárfizet"... mondjuk a buszosokkal úgy tud jót tenni az ember hogy autóval közlekedve előzékeny.
@Bluemotion: tecsőn láttam orosz integető gyalogost... utána lőtt az autónak... :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 15:05:40

@Untermensch4: Ebben van valami.
Én is gyakran megyek ünnepnap dolgozni.
Sajnos szakmából eredően ünnepnap estéjén mehettem már a következő napra dolgozni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 15:06:51

Pár éve volt valamelyiken erről vita én meg lecsicskáztam valakit,de jól vette a lapot!:))

Pan Modry 2015.01.04. 13:04:25

"Lecsökkent volatilitás mellett ne kereskedjünk!"
ezt a tanacsot ennek a jomadarnak az oldalan talaltam, csak ugy talalomra beleneztem
opciotrader.ucoz.com/publ/

Nos, a volatilitastol fuggoen erdemes opciokra short vagy long pozikat nyitni, ha peldaul a volatilitas novekedesere spekulal valaki akkor erdemes long pozit nyitni opciokra. Viszont ha valaki hirtelen nagyon beleszeretne az opcios kereskedesbe, annak elarulom hogy a risk reward-ok nem nagyon kulonboznek a hagyomanyos termekek kereskedesetol sem, raadasul az opciok arazasa a volatilitas fuggvenyeben azert feltetelez valamilyen alapszintu matematikai ismereteket amivel a legtobb atlagpolgar nem rendelkezik.

Elegge felbasznak az ilyen onjelolt "guruk", ha meg valaki konnyen akar penzt keresni inkabb vegyen lottoszelvenyt, tobb eselye van, mint single onjelolt traderkent opciokkal vagy mas derivativakkal kereskedni, ez egy jotanacs.

ideglenes 2015.01.04. 19:42:40

"Nem értettem, miért kellett volna neki adnom borravalót, hiszen a szállítás díját kifizettem."

Na majd legkozelebb jol beleszarunk a pidzadba. Egy meretes kabelt fogsz benne talalni, es akkor rajosz me kell borravalot adni.

Jerryco 2017.07.03. 14:58:57

@winyettyu: Nem mindenkinek van lehetősége alakítani az életét. Az, meg, hogy odaírod a mondandód végére, hogy ennyi, nem ruházza azt fel több igazságtartalommal, csak azt hiszed. Nem csak a te igazságod létezik.

Jerryco 2017.07.03. 15:18:47

@Nyuli: Az eszedbe sem jutott, hogy esetleg a kártyáddal ott hagyott 15%, esetleg a bankba kerül, az üzletvezető, tulajdonos számlájára és abból lehet - persze nem mindenhol - de a pincér, aki kiszolgált, egy petákot sem kap? Ergó, jattolsz 15% pluszt a főnöknek, aki esetleg a létezésedről sem tud, mert nyaralt aznap. Ha már adnál 15%-ot, mert olyan jó fej vagy, vagy csak így érzed, akkor meg is kérdezheted, hogy megkapja e az a szerencsétlen a kártyás fizetésnél a neki szánt - mert gondolom, neki szántad - összeget, vagy hagyjad a fenébe.
Ehelyett te arra jutottál, hogy nem mész többet oda.
Hát ennyire szar volt a hely?
Ennyire bántott a pincér kérése?
Ennyire nem volt nálad készpénz?
süti beállítások módosítása