Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Forintosított devizahitelek avagy a kormány hogyan szivatja meg az embereket

2014. november 09. - Szarvas Norbert

Unknown_12.jpegA devizahitel háború már évek óta zajlik a bank, a kormány és a hitelfelvevők között. A háborúba menet közben becsatlakoztak ügyvédek, hiénák, máltai szeretetszolgálatosok és az érdekvédelmi szervezetek. Az elmúlt évek folyamataiból nagyon jól lehetett látni, hogy a kutyát nem érdekli a hiteles problémája (eladósodás, elszegényedés). Bank oldalról csak a profit és a veszteség minimalizálása volt a mzgatórugó, míg a kormány és a politikai elit időnként elővették ezt a csontot, amivel jól meg lehetett indokolni bankszektor elleni tetteiket ( a bankpiacon nagyobb befolyást akartak szerezni). Mai napon az NGM megállapodást írt alá a Bankszövetséggel a fogyasztói jelzáloghitelek forintosításának konkretizálásáról. 

Az emberek általánosságban mit vártak el? Évek óta fizették a folyamatosan növekvő hiteleiket, amiknek tőketartozása növekvő pályára állt mindezek ellenére. Az emberek csak egy kiszámítható pályájú arányos terhet akartak, amiben nem mennek tönkre és aminél nem függnek az aktuális gazdasági viszonyoktól (lásd: árfolyam). A kormány fehér lovon belovagolt egy hangyafosnyit elkésve (2 év) a bankközi piacra és elképesztő gyorsasággal (3 év) hozott egy látszólag választó szempontból fasza döntést. És itt a VÁLASZTÓN van a hangsúly, akinek szavazatáért cserébe a Fityesz konkrétan nekirohant a bankoknak és látszólag az emberek érdekében (lásd: elszámoltatás illetve a kötelező forintosítás pozitív híre.). Az emberek, mint a katonatiszt mentek is szavazni, hiszen 20-30%-al csökken a hitelük törlesztője, utólagosan jóváírják a jogtalanságokat és még forintosítanak is. Királyság!

Nem véletlen, hogy a Fityesz a választások utánra szignózta a dokumentumot, aminek részletei meglepő módon nem lettek kifingatva ideje korán. Tudatában vannak szerinted a hitelesek azzal, hogy kötelezően át lesz váltva a hitelük forinttá egy szabadon választható árfolyamon ( gyakorlatban: CHF: 256,5, EUR: 309)?

Elméletben: A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Na most akkor hatalmas királyság történik vagy pedig az évtized legzseniálisabb félrevezetése kormányzati szinten? Azzal én is egyet értek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, hogy a deviza hiteleket ki kell vezetni. Meg kell szabadulni a gazdasági ballasztól, hogy végre tartós növekedési pályára álhasson az ország. A hogyanban nem fogunk egyet érteni. De miért nem?

A devizahitelek és deviza hitelek jellegzetessége a (legalább névlegesen) devizában való eladósodás ténye, Magyarul ha te 10 millió forintot akartál, akkor te 67.000 CHF-el tartoztál például 2006-tól. Forintban a tartozásod értéke hiába emelkedett az árfolyam növekedésével, a devizában való tartozásod csökkent. Magyarul 2014-ben lement a tartozásod 47.000 CHF-re, de ennek ellenére 11.985.000,- forinttal tartozol mai napon a banknak. Ismétlem a devizában nyílvántartott hiteled értéke csökkent a visszatörlesztések miatt, csak a forintosított névértéke az, ami romlott. Tudom, hogy ez nem csak "csak", de most nem ez a lényeg. Hiszen:

Az elszaladt CHF árfolyamhoz azért a gazdasági politikának is volt egy hangyafasznyi köze az elmúlt években. Felelős és befektetpi szempontból kiszámítható politikával 200-210 között lehetett volna tartani az árfolyamot, aminél már nem beszéltünk volna devizahitel tömeges csődről. A kormány ezt látta évekkel ezelőtt is, tudta is, nem is érdekelte. Neked a mai döntés miért nem lesz akkora királyság?

Azért mert piaci árfolyamon fogják átváltani a hiteled! A példában említett számokat folytatva a jövőben eltörlik a 47.000,- CHF tartozásod, ellenben fixen 11.985.000,- forinttal fogsz tartozni, amin már semmilyen árfolyamzuhanás nem fog segíteni, mivel nem lesz rá befolyása! Magyarul a példa emberünk 8 éve fizet egy hitelt és ma elértük, hogy majd' 2 millió forinttal nőt az eredeti tartozása!

Mi lehetett volna? Tegyük fel, hogy megmarad a CHF hiteled és a kormány gazdaságpolitikája átvált egy konzervatívabb irányba, ahol megcélozza a 210 forintos árfolyamot! Ebben az esetben (mondjuk 2016-ban éri el ezt) az emberünk tartozása lecsökkent volna névértéken 9 M forint körüli összegre az árfolyam és az addig befizetett törlesztők miatt. Nem sokkal szebb, de összességében nagy különbség, hiszen 2016-ban ugyanez az ember a forintosítás miatt garantáltan fog 10.5M forint felett tartozni! Nagy zsiványság nem? De azért tapsoljunk.

Sokan sajnos nem látják át a helyzetet és csak azt hallják ki a sztoriból, amit a kormány ki akar hallatni! Jelenleg azt látják az emberek, hogy megérkeztek a banki jóváíró igazolások 200-1M forintokról, aminek baromira örülnek az emberek, ráadásul még a törlesztő is csökkent 20-30%-al. Tovább pedig nem is akarja senki gondolni. 

Összességében a zsenialitás abban rejlik, hogy mindegyik fél megkapta amit akart:

Fityesz: tetszeleghet a hős szerepében, megmentette és megszerezte a szavazóit, kivezette ráadásul a bajos devizahiteleket. Nem lesz több tüntetés emiatt, ráadásul a bankok is elkezdhetnek hitelezni, hiszen azt ők is tudják, hogy bankok pénze nélkül nem fog menni a gazdasági csoda.

Bankok: elhálták a mártír szerepét az elmúlt években, miközben minden terhet tovább hárítottak az ügyfelek részére, miközben a banközi aktivitás fogyasztói oldalról növekedett. Baromi okosan ellenkeztek a kormány ellen a médiában, bevállalták a gonosz szerepét, aminek a végén látszólag bekapták a halálos sebet. A színfalak mögött viszont kiegyeztek a kormánnyal, hogy a veszteségeik mégse legyenek olyan hatalmasak, lévén a piaci extrém árfolyamon történő devizahitelek kivezetésének (átváltás). 

Megnézve az árfolyam változását a devizáknak az elmúlt időszakokban, olyan érzése támaf az embernek, mintha tudatosan készültek volna már erre, és már hónapokkal választások előtt meg lett volna a deal...

Adósok: Végre meghallgatta őket valaki, pénzt kaptak vissza (jóváírások), törlesztő is csökkent és a továbbiakban garantáltan nem lesznek kilengések, nem elsz duplázás. Az meg még a jövő rejtélye, hogy összességében rosszabbul jártak milliókal, amit majd nekik kell kifizetni. De legalább fix és alacsonyabb, mint tegnap volt.

Ez ügyes volt!

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr106881667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.11.09. 20:21:37

nem baj hogy a bankoknak és a hiteleseknek is elfogadható megoldás született.

egyik devizahitelesnek sem lehet oka panaszra

dr Smittpálelnökúr 2014.11.09. 20:37:19

@conchita wurst: Te agyhalott fideszbuzi vagy, ha a felcsúti bugris böffen egyet, neked rögtön feláll tőle.

Hogy rohadna bele a fejed az orbán seggébe!

EGYIKRESEM 2014.11.09. 20:47:20

@conchita wurst:
Nálunk kiszámoltuk, hogy 300 Ft/euro áron jött volna ki nullára a dolog, azaz az eddgi befizetett törlesztéssel együtt kb ott tartottunk volna, ahol forintositás után.
Ehhez képest 9 Ft/euro többlettartozásunk lesz.

És ez euro, nem svájci frank, ahol 30-40%-os is lehetett az árfolyammozgás a felvett időponthoz képest.

Kiváncsi vagyok mikor tudatosodik ez a sok birkában, és mi lesz a reakciójuk.

Plána, ha valaki elmagyarázza nekik, hogy a forintositás bár fix kamatozást jelent, de a kamatszint az MNB-hez van kötve. Bejön valami tőzsdekrach, és emelni kell a kamatszintet, baszhatja(juk) a forintos fixkamatot.
Ezzel a problémát eltolták egy bizonytalan későbbi időpontra.

conchita wurst 2014.11.09. 21:27:21

@EGYIKRESEM: ez már az utolsó lépés, a devizahitelesek nagy részének már most sincs semmi gondja

csepke 2014.11.09. 21:31:04

És mi van akkor, ha nem is szivatás. Sőt. Vajon mik lehet még a kormány terve a gazdasággal, ami miatt már most tudják, hogy úgy el fog szállni az árfolyam, hogy ahhoz képest még ezzel is jobban járnak a devizahitelesek?

bela 2014.11.09. 21:32:14

Mit tanácsolsz egy CHF hitekesnek? Tartsa meg CHF-ben a hitelét, és ha valaha az életben erősödni fog a forint, akkor jó, ha nem, akkor remélve, hogy ennél szarabb nem lesz a CHF árfolyama, akkor rosszabbul sem jár, mint jelenleg? Vagy egyezzen bele a forintosításba, vállalva ezzel, hogy a tőketartozása jó 50%-kal megugrik?

bela 2014.11.09. 21:35:59

Azt kifelejtettem, hogy a HUF kamat most mesterségesen alacsony (vö,. Matolcsy orosz rulettet játszik, vagy 19-re lapot húz), de ez nem mehet így a végtelenségig, mert a magyar állampapírok csak egy picit értékesebbek, mint a WC-papír, szóval várható, hogy az MNB alapkamat emelkedni fog. Ami durván megemelheti a forinthitelek havi törlesztőjét.

kujenga2002 2014.11.09. 21:37:06

Ha a kormány biztosítja a jenlegi kamatszintemet (euro hitel 2,86%)
akkor uccu neki! Ha nem ,nincs miről beszélni.
Biztos vagyok benne hogy találok megoldást a forintosítás ellen, ha az nekem nem lesz megfelelő, már pedig nem lesz az!

Melee 2014.11.09. 22:07:08

A sok okos aki devizában vette fel a lakáshitelét, javarészt annyira számolja az átváltás eredményét, mint amennyire a hitelfelvételnél elemezte a kockázatokat.
Eddig a devizahitelek tartották az árfolyamot, azok miatt nem lehetett azt nagyon elengedni, most, hogy megvan azok forintosítása, nyugodtan jöhet a 330-as euró.

Tudományos Iibsizmus 2014.11.09. 22:16:16

@Melee: Pontosan. A nyugdíjakat nem merik csökkenteni, hát el fogják inflálni.

kvadrillio 2014.11.09. 22:31:17

ócska átverések sorozata mindenhol, de már látják a zemberek ! :)

Ismét megjelentek a szélsőségesek Európában
MTI2014. 11. 09. 19:34
62komment
Címkék:

Martin Schulz
berlini fal
Európai Parlament

Az egyenlőtlenségek növekedése révén ismét megjelentek a szélsőségesek Európában, és 25 évvel a berlini fal ledöntése után új falakat akarnak emelni a kontinensen - hangsúlyozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a német fővárosban.

A német szociáldemokrata politikus a 25. évforduló alkalmából a berlini Konzerthausban rendezett ünnepségen kiemelte, hogy a szabadságot éltető demokráciához társadalmi stabilitás szükséges, de az utóbbi évek gazdaságági válsága miatt rohamosan növekednek az egyenlőtlenségek, és a hatalmas méretű fiatalkori munkanélküliség hatására az 1989 után született nemzedék nagy része kilátástalan helyzetbe került.

A kilátástalanság reménytelenséget okoz, ami radikalizálódáshoz vezet és a szélsőségesek felé sodor - tette hozzá. A "nacionalizmus propagandistáinak ismét konjunktúrája van", és "az európaiak ellen uszító európaiak" új határokat akarnak kijelölni, új falakat akarnak emelni - mondta Martin Schulz.

ENNÉL OKOSABBAT MEG NEM TALÁLNAK HÜLYESÉGEKET PAMPOGNI AZ EP ÉLÉRE ????? ...SZÉLSŐSÉGESEK....?????
JAHHH.......BESZARÁÁÁÁÁS ! :o)))))

kvadrillio 2014.11.09. 22:32:43

HÁÁÁMER, HA AZ EGYENLŐTLENSÉGEK NöVEKEDNEK, AKKOR....CSAKIS A SZÉLSŐSÉGESEK JELENHETNEK MEG SCHULZ-PAPA LELKI SZEMEI ELŐTT.....hülye.

gizmo266 2014.11.09. 22:59:39

Már várom hogy jó hangosan kommunikálják: "A forintosítással megmentettük a devizahiteleseket."

legelső MortalWombat 2014.11.09. 23:40:38

Nekem csak egy kérdésem van.
A jelenlegi árfolyamon a hitel összege 108 %-a az ingatlan piaci értékének.
Namármost: hogy is van ez a HUF hitel esetén a piaci ár max. 75%-a lehet a hitel?
Vagy a bank elenged annyit, hogy beleférjek a 75%-ba?
Esetleg most nem kell alkalmazni a 75%-ot?
Vagy a bank felértékeli az ingatlanom?
Hogy is lesz ez?

legelső MortalWombat 2014.11.09. 23:44:31

Ja, mivel benne vagyok az árfolyamgátba, ezért az elszámolás során nem lesz visszajáró pénz.
Ugyanis az elengedett összeget le kell vonni a visszajáróból.

Azt kihagytam, hogy esetleg azt mondj a bank, hogy fizessek már be izibe egy pár millát, és akkor a maradékot odaadja HUF hitelbe.
Vagy hozzak 3 kezest meg egy pár millás pluszfedezetet.

Egyre kíváncsibb vagyok!

Kelly és a szexi dög 2014.11.09. 23:46:15

Jó az út, de Jobb lenne kedvezményes árfolyamon átváltani - geci bankok!

komplikato 2014.11.09. 23:53:56

@gizmo266: Amit eddig megmentettek arra mind keresztet lehetett vetni ... Na bumm, ciklus végére megint lesz 6-700.000-rel kevesebb szavazójuk, megint kanyarítanak majd a választási törvényeken ... Aki meg a CHF hitele miatt szavazott rájuk, az így járt.

legelső MortalWombat 2014.11.10. 00:10:46

Idézet 2014.07.04-éről:
Arra az újságírói kérdésre, milyen árfolyamon állítják át a devizahiteleket forinthitelekre, Rogán Antal közölte: a Fidesz frakció és a Bankszövetség között vita van erről. A Fidesz szerint meg kell osztani az árfolyamkockázatot, azaz nem vállalhat minden árfolyamkockázatot az ügyfél, s ezért a kormányt arra kérték, hogy végezzen számításokat és tárgyaljon a bankokkal. Erről végső döntés szeptemberben várható – mondta a politikus. Hozzátette: „az árfolyamkockázatot meg kell osztani, azt nem tudjuk elfogadni, hogy a bankok megpróbálnak mindent rászorítani az ügyfelekre”.

pandacsökiboborján 2014.11.10. 01:15:42

Orban svajci bankbetetjet kellene forintositani :)
A gyenge forint jo,tekintettel arra, hogy a fel orszag kulfoldon dolgozik ...

conchita wurst 2014.11.10. 06:55:54

aki akar forintosít, aki akar nem forintosít

akinek nem teccik hogy devizahitelt vett fel, foduljon a helyi ballibsihez, vagy a bankárjához

SMFB 2014.11.10. 07:28:57

@conchita wurst: csak halkan mondom: a devizahitelezés az 1. Orbánk kormány alatt indult, és persze folytatódott Járai Zsigmond MNB regnálása mellett. A cikkben említett 2006-ban még ő vezette az intézményt. Nem kell mindenütt ballibsiket keresni...

Blacke 2014.11.10. 07:48:12

Szándékos árfolyam manipuláció után forintosítunk, tud valamit mégis a MAtolcsy úr, briliáns. Bár nyugati demokráciákban ezt börtönnel jutalmazzák.
Nekem is volt kisebb devizahitel, mondjuk már kifizettem, de azért THM felment 190% fölé. Az uzsorának számít nem?

Netuddki. 2014.11.10. 07:50:41

Mer' nincs infláció mi? A probléma, hogy a fizetések nem követték a forint romlását.
Ja, és vannak még olyan balfaszok akik rendületlenül hisznek az orbán rezsim hazugságaiban. Eh!

Netuddki. 2014.11.10. 07:53:28

@conchita wurst: Nem sül le a pofádról a bőt! Tetves, hazug, tolvaj fideszcsicska!

talpi 2014.11.10. 08:44:30

ők 180-ért kapták a chf-et - végtörlesztés. nekünk 256-on adják. azaz "megmentenek". az ő megtakarításuk mely nagyobb az évi jövedelmüknél chf-ben van. erre még a sokat szidott izraeliták is azt mondják: ügyes....ügyes....

vitryolga 2014.11.10. 08:56:17

Nem értem, hogy miért piaci árfolyamon váltják át a hiteleket? Az volna igazságos, hogyha a hitel felvételekor érvényes árfolyamot alkalmaznák. Ja, vagy akkor tényleg nem járnának rosszul az adósok?! Nem járnának túl jól a bankok, mert "csak" az őket megillető pénzhez jutnának?! Aki évekig fizetett, aztán már nem bírta, de a felvett hitel 3/4 részét kifizette, miként tartozhat még ma is horror összeggel? Hol van itt a tisztesség? (Már megint egy ismeretlen fogalmat próbálok felvetni...)

Brix 2014.11.10. 09:07:56

Az Orbán-kormány újabb átverésének vagyunk szemtanúi! Évekig húzták a devizahitelesek helyzetét rendező törvényeket, holott a problémákat jelentős részben a kormány monetáris politikája és a forint mesterséges gyengítése okozta. Akkor, amikor minden lehetőség adott lett volna egy erősebb forintra- soha nem látott nemzetközi pénznyomtatás mellett-, pontosan az ellenkező irányba ment az árfolyam: trendszerűen gyengül évek óta.
Rendkívül aljas húzás a kormánytól, hogy nem vállalja át annak az árfolyamveszteségnek egy részét, amit a rossz politikával okozott.
Akik forintosítják a hiteleiket , azok jól megszívják a 256 ft-on átváltott hitelekkel , de még nagyobb szívás 3 év múlva jön majd, amikor forint kamatok jól megemelkednek és a bankok vissza veszik azt is, amit eddig törvény szerint oda kellett adniuk az árfolyamrés és a tisztességtelen kamatemelések miatt. Azok, akik majd maradnak a devizaalapú hitelben, szembesülnek fognak az orbáni munkaállam folyamatosan gyengülő forintjával...

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:28:49

Onnantól, hogy fityeszt írt, értéktelenné vált az egész blog, szőrőstül-bőrőstől, visszamenőleg is. sajnálom, kár érte.

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:29:29

@vitryolga:

Nem piaci árfolyamon váltják át.

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:34:21

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Tök mindegy, mit háborogsz.

Épp azért szomorodtam el a "fityesz" láttán, ez egy indikátor. A poszterina nem gondolkodik, hanem utálkozik. Ezért csúszött bele abba a hibába, hogy tévesen kötelező forintosítást írt, mert ez igazolja személyes érzelmeit.

A valóság az, hogy NEM KÖTELEZŐ a forintosítás.
A megállapodás így lényegében értéktelen.

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:35:48

@Brix:

"Évekig húzták a devizahitelesek helyzetét rendező törvényeket, holott a problémákat jelentős részben a kormány monetáris politikája és a forint mesterséges gyengítése okozta."

A hülyék egyik fixációja, hogy a fidesz nemzetközi manipulátorai erősítették a plafonig a CHF / EUR keresztárfolyamot.

konrada 2014.11.10. 09:39:18

@vitryolga:
Igaz, igaz. Sőt az volna az igazi, ha 1 Ft-os árfolyamon váltották, elvégre az, akinek fingja nincs arról, miért is devizában vette fel a kölcsönt annak idején, az megérdemli, hogy bőségesen megjutalmazzák azokkal a hülyékkel szemben, akik tudták, mi az az árfolyam kockázat, mi az hogy infláció,ezért nem mertek belevágni olyan kalandba, melynél az ilyesmiről nem is hallók bátran feltételezhették, hogy az akkoriban 5-8% környéki infláció a felvétel másnapján egyező lesz a svájcival...

dr. mesterséges színezék 2014.11.10. 09:44:23

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: "Ja, és vannak még olyan balfaszok akik rendületlenül hisznek az orbán rezsim hazugságaiban. Eh! "

Amikor turulpüspökfalatról meg árvalányhajról van szó, lehet tét nélkül bólógatniuk - mostan ez kicsit zsebbenyúlósabb szerelem lesz.

Másrészt megpróbálom a pohár telt részét nézni: azok a sunyi dögök, akik egyébként tudták volna fizetni saját cechjüket, csak arra játszottak, hogy inkább kivárnak, hátha kormánysegedelemmel sikerül áttolni a kifizetés egy részét a többi adózóra, most kapnak egy kis leckét polgári gentlemen's agreementből.
Kleine fische...

Na?? 2014.11.10. 09:48:11

Azzal vajon hányat értesz, hogy a helyesírást is be kellene vezetni?

konrada 2014.11.10. 09:48:33

@Brix:
Mesterséges gyengítés????

Mennyi is volt az infláció Magyarországon, és az €-zónában 2005-2008 óta idáig? Mennyi is a kettő különbsége? Mennyi volt akkor, és mennyi most € árfolyama? Hogyan aránylik az az inflációs különbséghez?

Ha mindezekre válaszolsz, akkor rájössz, hogy nem mesterségesen gyengítették a forintot, hanem pont az ellenkezője...

...tudom, a svájci frank... de tán nem kéne a patrás zorbánnak felróni, hogy eurózónán kívüli országként nem tudta elintézni, hogy az € árfolyama ne közel 20%-kal romoljon ahhoz képest...
...legfeljebb azért, mert nem intézte el, hogy ne az EU-hoz, hanem svájci államszövetséghez tartozzunk.;))

Brix 2014.11.10. 09:52:23

@Mészáros Laci: Az Euro/CHF árfolyam már évek óta- 2011 őszétől- ,egy viszonylag szűk sávban mozog: vagyis nem ez okozta a forint vesszőfutását, hanem a rossz kormányzati politika. Az irreálisan alacsonyra vitt MNB alapkamat és a rengeteg verbális intervenció a szellemi fogyatékos Matolcsy részéről!

whale 2014.11.10. 09:53:22

@Mészáros Laci: Tévedel, fideszbirka. Ha az "unortodox" elmebaj elmaradt volna, valahol 200-220 között lenne reálisan az árfolyam. Ehhez persze kiszámítható, korrekt gazdpol kellene, nem a komcsi ámokfutás, ami most zajlik...
Nem baj, ha nem érted.

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:53:43

@Na??:

két vessző hiányzik, de szerintem ez fölöseges akadékoskodás, nem ez a baj a poszttal.

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:54:27

@Brix:

Ja, 2011 őszétől :-) csókoltatlak.

Mészáros Laci 2014.11.10. 09:57:44

@whale:

200-220 között lenne az CHFHUF?
Vagyis 240 lenne az EURHUF?
Ugyan mitől?

Emlékszem én is arra, hogy 2008 nyarán 240 alá is benézett az EURHUF, csak közben emlékszem arra is, hogy ezzel párhuzamosan kolosszális külker mérleghiány és ennek következtében kolosszális folyómérleghiány volt. A forintot akkor épp az támasztotta, hogy az emberek vagonszámra vették fel a devizahitelt, a beömlő deviza forintra váltása erősítette az árfolyamot.

Ez pedig teljesen független attól, hogy a fidesz gazdaságpolitikája egyre bénább.

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:00:30

@whale:

Arról nem is beszélve, hogy aki 140 forintos árfolyamon vette fel a frankhitelét, annak pont nem a 220 és a 250 közötti különbség fáj, hanem a 140 és a 220 közötti. vagyis a CHF.EUR megugrása.

whale 2014.11.10. 10:04:31

@Mészáros Laci: Ez a 240 hogy jött ki? 240-es eurhuf-hoz 140-es chfhuf tartozik, mint arra nagyon jól emléxel 2008 nyaráról.
Ne beszélj össze-vissza légy szíves...
A kolosszális folyó mérleg-hioány most is igaz, nem beszélve az ATH adósságról, aminek a nagyrésze ultradrága államkötvényben van, mer nekünk az IMF büdös, ugye?

Rob67 2014.11.10. 10:07:01

@Kelly és a szexi dög: En is szeretnek kedvezmenyes arfolyamon venni eurot es svajci frankot. Tudsz valahol ilyen boltot ahol ez megoldhato, vagy csak magadnak remenykedsz a kedvezobb elbiralasban?
Mi a fasz az hogy kedvezmenyesebb arfolyam??????
haromhatvanas parizsit nem akarsz meg hozza?

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:08:11

@whale:

"Ez a 240 hogy jött ki?"

Számológéppel.

Brix 2014.11.10. 10:08:45

@konrada: Nekünk, a magyar állampolgárok többségének az erősebb forint a kedvezőbb. A világválság előtti erős forint a magasabb jegybanki alapkamatnak volt köszönhető. A mostani , irreális szinte levitt alapkamat már veszélyezteti a forint árfolyamát. Az infláció alacsony, így nincs ok további forint-gyengítésre.
Hozzá lehetne még tenni, ahol bevezették az eurót pl : Szlovákia sokkal jobban élnek ma már az emberek. Nálunk is az euróövezeti csatlakozás jelentené a megoldást az alacsony kamatra , de egyúttal stabil pénzre.
A kormány explicit célja, sajnos, hogy versenyezzen a távol-keleti olcsó bérű országokkal. A "munkaállamnak " olcsó bérű munkásokra van szüksége, ezért sem erősítik a forintot.

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:09:51

@whale:

"A kolosszális folyó mérleg-hioány most is igaz,"

Természetesen nem. most már jópár éve jelentős külker és folyó fizetési mérleg TÖBBLETE van az országnak. ez nem a kormány, hanem a gazdasági szereplők teljesítményét mutatja, és azt, hogy az lakosság sokkal kevesebb import cucccot vásárol.

whale 2014.11.10. 10:09:51

@Mészáros Laci: Így van, ezért kellett volna akkor megtenni ezt a lépést, amikor még ott járt az árfolyam. Sőt, 2010-ben végig a 185-210-es sávban mozgott. Ha annyira fontos volt, miért nem akkor ugrottak rá, a Tákolmány, vagy a média basztatása helyett? Hagyjuk már a kamutyi dumát...

I_Isti 2014.11.10. 10:11:34

@Mészáros Laci: egy szart, egyszerűen nincs tőkeimport.

Emmett Brown 2014.11.10. 10:12:23

A bankok részvényeinek megugrásából egyértelműen következik, hogy a bankok elleni intenzív kommunikációs offenzíva egy óriási bullshit volt.

Nem tudom eldönteni, hogy ez az árfolyam jó-e avagy sem, de az 100%, hogy a devizahiteleseket mocskosul átverte a kormány.

I_Isti 2014.11.10. 10:12:44

@Brix: Hát, azt majd megnézem, amikor az egy tál rizsért güriző made in china munkásokkal a magyar munkaerő árban versenyezni fog...

I_Isti 2014.11.10. 10:15:04

@Brix: Ja, és még egy: az EU nem az a töketlen balfék valami, aminek látszik: még csak tojás, de ami kikel belőle, az be fogja falni az egész lakott világot, még akkor is, ha ez se Vikinek, se a brownnosereinek nem tetszik...

Brix 2014.11.10. 10:16:08

@Mészáros Laci: finance.yahoo.com/echarts?s=EURCHF%3DX+Interactive#
Magad is megnézheted az euro/chf keresztet, hogy az elmúlt években már nem nagyon változott. Persze , a forint az euróhoz képest is alapjában véve trendszerűen gyengül, nem csak a CHF-hez képest.
Emelkedő aljak, stb....A lehető legjobb üzlet a forint ellen spekulálni!
Ezt csinálja az állam is: az olcsón megszerzett devizát, drágábban tovább adja...

whale 2014.11.10. 10:18:12

@Mészáros Laci: Halleluja! Akkor mi is a helyzet a fogyasztásra alapozott gazdasági növekedés kamuval? Mi is pörgeti a gazdaságot? Csak nem az export? Na persze úgy nem kunszt többletet csinálni, hogy a forint közben szart sem ér...

vitryolga 2014.11.10. 10:22:49

@konrada: Köszönöm az empatiát, ami nyilván annyit jelent, hogy mindenki más hülye, csak maga nem. Nos, az árfolyamkockázattal bizonyára tisztában voltak a devizahitelt felvevők, de a bankok "furfangjaival" nem. Egyértelmű, hogy maga is inkább a bankok oldalán áll, így részemről nincs miről tovább vitatkoznunk.

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:27:24

@I_Isti:

A tőkeimport is durván belassult ("nem adóssággeneráló finanszírozás"), és ennek is több oka van, de ha már, akkor érdemes dobálózás helyett részleteiben is megnézni a folyómérleg-statisztika egyes sorait. Én csak azért hoztam fel, mert a 240-es EURHUF kurvára nem volt tartható árfolyam.

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:28:20

@whale:

"Akkor mi is a helyzet a fogyasztásra alapozott gazdasági növekedés kamuval?"

nekem ahhoz mi közöm?

Emmett Brown 2014.11.10. 10:29:05

@vitryolga: azt kell látni, hogy ez a mostani forintosítás nem a bankok sara.

HaLa 2014.11.10. 10:29:41

@Rob67:
Csak egy kérdés.
A piaci árfolyamon való forintosításnak miért azt a nevet adta a kormány:ADÓSMENTŐ PROGRAM?
A többi csak porhintés,játék a szavakkal,nyilvánvaló volt mindenkinek,hogy miért KELL mesterségesen 310 Ft körül tartani az EUR-t,például.
Ezen feltételekkel BÁRKI-BÁRMIKOR kiválthatta volna a deviza hitelét.Akkor,mit is csinált a kormány?Realizálta a veszteségeket?
Ja,nem vagyok érintett,csak kíváncsi,még mielőtt agyatlan ballib hitelfelvevőnek tartanál. :-)

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:29:49

@vitryolga:

"Egyértelmű, hogy maga is inkább a bankok oldalán áll"

Miért kell mindenkit besorolni erre vagy arra az oldalra?

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:32:35

@HaLa:

"A piaci árfolyamon való forintosításnak miért azt a nevet adta a kormány:ADÓSMENTŐ PROGRAM?"

Politikai kommunikáció.

"nyilvánvaló volt mindenkinek,hogy miért KELL mesterségesen 310 Ft körül tartani az EUR-t,például."

1. Nekem nem nyilvánvaló. Miért?
2. Szerintem egy kormánynak nincsen eszköze, hogy valahol tartsa az EUR árfolyamát. Ha megpróbálná, a devizapiaci spekik elfogyasztanák reggelire.

"Ezen feltételekkel BÁRKI-BÁRMIKOR kiválthatta volna a deviza hitelét."

Nem, a legtöbb adós NEM tudja kiváltani a devizahitelét, mert már rég hitelképtelen.

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:36:04

@Brix:

2011-ben a görög államcsőd miatt az orosz és egyéb maffiózók ciprusról svájcba menekítették a milliárdjaikat. Ettől a CHF (kicsi ország kicsi devizája) hirtelen megerősödött, annyira, hogy ez már nekik is fájt. A svájci jegybanki beavatkozott és 1.2-nél jobban erősödni nem engedi. Ezért nem nagyon változik már az EURCHF.

konrada 2014.11.10. 10:37:29

@vitryolga:
Kedves Vitryolga!
Nagyon téved, nem a bankok oldalán álok, hanem az ész oldalán. Így - bár az empátiát kissé túlzásba szoktam vinni - nem tudok elég mélységesen sajnálkozni azon, aki azért mászik be az oroszlánketrecbe, mert milyen aranyos nagy cicuka, és úgy megborzolná azt a szép sörényét.

...a furfangjaival viszont én sem értek egyet, azt teljesen rendjébek valónak találom, hogy azért fizetniük kell, mert árfolyammarzzsot használtak, vagy mert úgy emeltek kamatot, hogy a felvett valuta kamata nem változott.

whale 2014.11.10. 10:44:12

@Mészáros Laci: "2. Szerintem egy kormánynak nincsen eszköze, hogy valahol tartsa az EUR árfolyamát. Ha megpróbálná, a devizapiaci spekik elfogyasztanák reggelire.

Ettől a CHF (kicsi ország kicsi devizája) hirtelen megerősödött, annyira, hogy ez már nekik is fájt. A svájci jegybanki beavatkozott és 1.2-nél jobban erősödni nem engedi. Ezért nem nagyon változik már az EURCHF. "

LOL. Ez a két mondat, egymás után leírva, priceless! Jó lenne ha végre kivennéd már a fejed viktátor hátsójából.
És ha most elkezded pengetni, hogy de az MNB független a kormánytól, körberöhöglek!

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:46:01

Ha egy szmájlit neked megér, nem kell értened.

whale 2014.11.10. 10:46:34

@Mészáros Laci: Szóval miért nem a 180-200-as sávban forintosítottak, amikor 2010-ben ott járt az árfolyam?

konrada 2014.11.10. 10:48:17

@Brix:
Nekünk mint személyeknek tényleg az a legjobb, ha adott valuta árfolyama lehető legalacsonyabb, mert így olcsóbb az import-termék, többet költhetünk más országokban.
...viszont a gazdaságnak már nem biztos, hiszen nyitott gazdaságként nyersanyagszegény országként a munkaerő a leginkább eladható bevételi forrásunk, és ott a versenyképességben fontos szempont az árfolyam.
...még ha személyként ezzel ellenérdekeltek is vagyunk.

S visszatérve kérdésemre: 2006-2013 között a HUF inflációja 40% volt, az EUR-é 15%, a két ráta közötti eltérés 22%.
Az € átlagárfolyama 2006-ban 264 Ft volt. Ha megszorozzuk 1,22-vel, az 320 Ft körüli reálárfolyamot adna, ha tisztán csak inflációs kérdésként tekintenénk.
Azaz ha annál alacsonyabb árfolyamot akarunk, ahhoz az kell, hogy hatékonyságunk annak megfelelő mértékben jobban nőjön, mint a reálárfolyam.

HaLa 2014.11.10. 10:50:19

@Mészáros Laci:
"Politikai kommunikáció"
Így van.
És ez a blogbejegyzés megpróbált rávilágítani arra,hogy ez,ilyen feltételekkel CSAK annyi,és nem több.
Tudod,lehet,hogy sokan bíztak benne,és ha ezeket elolvassák,akkor világos lesz nekik is,hogy SEMMIT sem segítettek rajtuk.
Szerinted,a kormánynak nincs eszköze az EUR árfolyam befolyásolására?
Hmmm.
Szerintem van,és itt jegyezném meg,hogy a "devizapiaci spekik" nagy része is köthető a kormányhoz.
Ugye,hallottál már te is olyat,hogy egy-egy "meggondolatlan" nyilatkozatra a piac hisztérikusan reagált.
Ugye,megegyezhetünk abban,hogy ezzel néhányan vagyonokat kaszáltak pár óra alatt?
Azt,valaki kifizette a másik oldalon.....
Kíváncsi leszek,hogy a devizahitelek átváltása után mennyi lesz az aktuális árfolyam.Nem lepődnék meg a 300 Ft-on.De,ezt most még se te,sem én nem tudhatjuk...

"Nem, a legtöbb adós NEM tudja kiváltani a devizahitelét, mert már rég hitelképtelen"
Ebben egyetértünk,épp ezért nem oldott meg a kormány semmit.És,nem is fog fizetni,aki eddig sem tette.

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:53:07

@whale:

"Szóval miért nem a 180-200-as sávban forintosítottak"

nemár.

Brix 2014.11.10. 10:55:15

@Mészáros Laci: " Szerintem egy kormánynak nincsen eszköze, hogy valahol tartsa az EUR árfolyamát"
DE, igen van eszköze! Először is : nem kellene a forint ellen kommunikálni! Kósa , Matolcsy , Szijjártó nyilatkozatai többször is bedöntötték a forintot. Az erősebb forint árfolyam alapvető feltétele lenne , egy magasabb MNB kamatszint, ami attraktívvá tenné a forintot és a magyar eszközöket. egy kicsit magasabb alapkamat és egy korrekt gazdaságpolitika már éves szinten 100 milliárdos spórolást jelenthetne a lakosságnak és nem nőne ilyen ütemben az államadósság sem. Ugyanakkor, még az állam finanszírozása sem drágulna sokkal. Úgy tűnt az elmúlt években , hogy a kormány kommunikációja inkább ütött a forinton, mint segítette volna...

Mészáros Laci 2014.11.10. 10:59:37

@HaLa:

"Szerinted,a kormánynak nincs eszköze az EUR árfolyam befolyásolására?"

Legfeljebb annyi, hogy normális gazdaságpolitika esetén erősödhetne a forint. Csak az meg nem megy.

"Szerintem van,és itt jegyezném meg,hogy a "devizapiaci spekik" nagy része is köthető a kormányhoz."

Nekem eddig az volt a csúcs, hogy Jézus magyar volt, most kell megtudnom, hogy a devizapiaci spekik is azok :)

"Ugye,hallottál már te is olyat,hogy egy-egy "meggondolatlan" nyilatkozatra a piac hisztérikusan reagált." - meg az ellenkezőjéről is. Ezeket a cikkeket annyira kell komolyan venni, mint amikor délután azt mondja az elemző, hogy "a piac követte a nyugati tőzsdéket", másnap "a piac a nyugati tőzsdékkel ellentétes irányban mozgott."

"Kíváncsi leszek,hogy a devizahitelek átváltása után mennyi lesz az aktuális árfolyam.Nem lepődnék meg a 300 Ft-on.De,ezt most még se te,sem én nem tudhatjuk..."

meg azok sem, akik esetleg nagy összegű fogadásokat kötnek.

"És,nem is fog fizetni,aki eddig sem tette"

ez kb 20%, és nem volt annyira jó ötlet, mert az egész családját bezárta egy igen nehezen feloldható helyzetbe.

whale 2014.11.10. 11:03:20

@Mészáros Laci: Komolyan érdekel, hogy az "alkotmányozó" brancsot, akik a politikai túlhatalmukkal gyakorlatilag bármit megtehettek, mi a lófax akadályozta meg abban, hogy hama-hama forintosítsanak mindent. Mert a haverokat kimentették 2011-ben, azt láttuk...

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:05:49

@whale:

"mi a lófax akadályozta meg abban, hogy hama-hama forintosítsanak mindent"

ezt nem értem. a devizahitelek forintosítása (a poszterina állításával szemben) nem kötelező.

Brix 2014.11.10. 11:10:05

@konrada: Igen, hatékonyabb gazdaságra lenne szükség, de a szlovákoknak sikerült az euró bevezetése, és a balti államok is sikeresen vezették be, mégsem történt semmilyen gazdasági visszaesés... A forint nagyon gyenge fizetőeszköz volt az elmúlt években, nem csak a főbb devizákhoz képest gyengült, hanem pl a lengyel zlotyihoz képest is. Az infláció jelentős része kormányzati intézkedéseknek volt köszönhető. Az Orbán-kormány első 2-3 évében Magyarországon volt az egyik legmagasabb infláció Európában

HaLa 2014.11.10. 11:14:49

@Mészáros Laci:
:-)
Nézd,bagatelizálhatod ezt a dolgot,de ugye az világos,hogy a spekulánsok nagy része irányítani szereti a piacot,nem kitalálni a trendeket,és kockáztatni.
Ha másképp gondolod,semmi baj,elfogadom az álláspontodat,én ezt másképp tapasztaltam,tehát másképp is látom.
Jézus nem magyar. :-)
Nem is kell,nekünk van jobb,és ügyesebb. :-D :-P
De,ez csak vicc,az viszont nem,hogy ez az "adósmentés"csak egy nagy lufi,ami most kipukkadt.
A választók felé a kormány eljátszotta Ludas Matyit,de már akkor megvolt a megegyezés,hogy ezt Döbrögi(bankok) fogja 3x visszaadni....a választóknak,és ez benne az "ügyes" csavar.

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:15:57

@whale:

Ja, hogy a "nemár" kérdésre. Komolyan érdekel?

1. Az a 180-200-as sáv inkább 2009-ben volt. Közben egyre gyorsabban menekült a görög kötvényekben álló ciprusi bankokból aki tehette. Ezek közül akinek fontosabb volt az anonimitás, mint az árfolyamveszteség, Svájcba hurcolkodott.
2. Ebben az időszakban a CHF hiteleseknek már fájt törlesztőrészletek növekedése, de nagy részük még fizetett. A kérdés nem volt *annyira* fontos
3. A forinthitelek 2009-2010 táján még elég drágák voltak (10-12%).
4. Ebben az időszakban a bankok még igen nyeregben érezték magukat és minden tárgyalási, megegyezési kísérlet lepattant róluk. ezért pöccent be Orbán és találták ki ezt a kedvezményes végtörlesztés dolgot, és elégettek 900 milliárdot a semmire.

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:22:25

@HaLa:

"a spekulánsok nagy része irányítani szereti a piacot,nem kitalálni a trendeket,és kockáztatni."

Így van, a MOL részvényeknél magam is hallottam ilyesmiről, de nem irányításról, csak idejében megszerzett belső információkra alapozott üzletkötésről, de ez nem mai történet, szerintem már el is évült.

A forintpiacon szerintem nincsenek nagy spekulációs mozgások mostanában, igazából nem is vagyunk olyan nagy piac, hogy valaki direkt idenézzen. Az igazán nagy játékosok excel tábláiban egyetlen kocka az egész "emerging markets", brazíliától törökörszágig, ennek egy töredéke vagyunk mi.

"ez az "adósmentés"csak egy nagy lufi,ami most kipukkadt."

Hát nem tudom, szerintem a tisztességtelen feltételek miatt beszedett extra pénzek visszafizetése komoly tétel az adósoknak. A forintosítás (ami nem kötelező, csak lehetőség) nem tudom milyen előnyöket kínál, a részlet az ördögökben lakik.

whale 2014.11.10. 11:29:35

@Mészáros Laci: 1. tényszerűen nem igaz,m nézz grafikonokat.
2. Jaaa, hogy nem volt fontos. Mintha ezzel nyertek volna választást a narancsos komcsik-többek között.
4. Lárifári, ahogy egy nagy magyar gondolkodó mondta egyszer. Amire politikai akarat volt, a kétharmad keresztülverte-lásd végtörlesztés. Szóval kijelenthetjük, hogy hazudtak reggel, hazudtak este, hazudtak minden hullámhosszon...

A 3-as meg különösen vérlázító, tekintve, hogy pont az orbán-báb Járai tartotta magasan a forintkamatot, ami teret adott a devhitelnek...

HaLa 2014.11.10. 11:41:34

@Mészáros Laci:
Én úgy értelmeztem,hogy "megszüntetjük a deviza alapú hiteleket".
Nekem ez kötelezőnek tűnt,de mivel nem vagyok érintett az ügyben,ezért nem másztam bele jobban.
Te hol találtad meg,hogy ez csak "ajánlat"?
Abban,hogy Magyarország nem jó játszótér a spekulánsoknak,abban nem értünk egyet.
Szerintem egy bizonytalan lábakon álló országot,és annak fizetőeszközét viszonylag könnyű rángatni.
És,mint tudjuk,az a jó árfolyam,amelyik mozog,haszon csak azon van.
A tisztességtelen feltételek miatti "kár" fájdalmas a bankoknak,de a nagy pénz egy alacsonyabb elszámolási árfolyam lett volna.
Ha tényleg kötelező lesz,akkor a kormány realizálta az emberek veszteségeit,ha nem,akkor senki sem szólhat semmit,bár akkor meg tulajdonképpen a hangzatos ígéretek helyett semmi sem történt,minden maradt a régiben.

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:43:31

@whale:

1. A CHFHUF 2009 tavaszától 2010 tavaszig 185 körül tanyázott, aztán igen hamar felugrott 210 fölé, augusztusban már a 225-öt is megkóstolta.

2. Te tényleg emlékszel, mivel nyert választást a fidesz 2010-ben? hadd gratuláljak, én nem vagyok ennyire rácuppanva a politikusokra. csak az rémlik, 2010-ben egy vak ló is nyert volna a szocik ellen.

3. Vérlázító? járai mióta is nem jegybankelnök?

stb. nehéz így beszélgetni.

Messzi Vetek 2014.11.10. 11:48:43

@Brix: a magasabb kamatszint pont, hogy növelné a visszafizetendő államadósságot - magasabb kamattal - meg a forinthiteleket is. a kérdés tehát így hangzik: üdvös-e, ha magas kamatszinttel megnöveljük a - minden adózó által fizetendő - államadósságot, azért, hogy ez kedvezőbb HUF árfolyamot generálva segítségére legyen a devizahiteleseknek? (Mellesleg azon az áron, hogy ez drágítja a magyar termékeket és ezzel azok versenyképességét export-szempontból (ami abban az esetben természetesen jó lenne, ha olyan termékekkel lennénk jelen a világpiacon, ami máshonnan olcsóbban nem beszerezhető)?)

whale 2014.11.10. 11:49:11

@Mészáros Laci:
1. ne terelj a chf 2010-ben végig 185-210-es sávban csúszkált.
2. Gondoltam, hogy szelektív az emlékezeted. A szocik balfaszsága mennyiben is menti viktátor hazugságát? Éppen a fölény miatt nem lett volna szükség a mézesmadzagra. De elhangzott.
3. A devizahitelek felfutása bőven Járai elnökségére esik...

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:49:27

@HaLa:

Én úgy értelmeztem,hogy "megszüntetjük a deviza alapú hiteleket".

Biztos, nekem nincs türelmem politikusok szlogenjeit követni.

"Te hol találtad meg,hogy ez csak "ajánlat"

Portfolio.hu, az első mai hír az volt, hogy nem kötelező, a második már kevésbé hangzik jól: aki NEM KÉRI, annak kell bejelentenie harminc napon belüle. Ez így jó nagy hülyeség, hiszen még azt sem tudják a szegény adósok, hogy a folyamatban levő eljárások nyomán mennyivel csökkenne a CHF tartozásuk illetve törlesztésük.

"Abban,hogy Magyarország nem jó játszótér a spekulánsoknak,abban nem értünk egyet."

Biztos jó, de túl kicsi.

"de nagy pénz egy alacsonyabb elszámolási árfolyam lett volna."

bizonyára, de azért a devizahitelesek seggét se nyaljuk rózsaszínre, különösen ne a jelenlegi bankbetétesek meg a nem-devizahitelesek kárára. elég sokba van a kormány bénázása nekem (mint adófizetőnek), ne halmozzuk tovább.

konrada 2014.11.10. 11:51:39

@Brix:
...hát az, hogy mi nem tudtuk a szlovákokkal együt bevezetni az eurót, az tényleg nagy elqrás volt.
...teszem hozzá, pont ez lett az a versenyhátrányunk is, melyet a Ft szándékosan magas értéken tartása fejelt meg. Hiszen míg a szlovákoknál 2004-ben 1 euró befektetése után az az ottani 15% infláció után termékükért 1,15 eurónyit kaptak 2010-ben a világpiacon (+haszon meg, stb... de direkt a legegyszerűbben számolhatóval számolok..)
Nálunk - mivel Ft volt, a 2004-es 240 Ft után 2010 elejei 270 Ft árfolyamra, mivel az infláció 40% felett volt, cca. 80%-nyit. Ennyit meg nem nőtt a hatékonyság.
No többek közt ezért került az ország csődközelbe...
...s igazad van, mert valóban, egy csőd szélén lévő országot csak egyféle képpen lehet menteni, ha csökken az adott országon belül a kiadás mértéke. Ha kötött árfolyamú a valuta, akkor úgy, hogy fizetést csökkentenek (lásd görög), ha meg nem, úgy inflációt növelnek. Ezen nem fogunk vitatkozni, mert ezt jól látod.

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:52:02

@whale:

"ne terelj a chf 2010-ben végig 185-210-es sávban csúszkált."

ide figyelj te hülye.

www.portfolio.hu/history/adatletoltes.php

letekersz a lap aljára, MNB deviza közepek, kiválasztod a CHF-et, beállítod a dátumot, kérhetsz XLS vagy rajzos formátumot.

és ezt elkerülhetted volna.

whale 2014.11.10. 11:53:12

@HaLa: "1Ha tényleg kötelező lesz,akkor a kormány realizálta az emberek veszteségeit,ha nem,akkor senki sem szólhat semmit,bár akkor meg tulajdonképpen a hangzatos ígéretek helyett semmi sem történt,minden maradt a régiben. "

Pontosan. Ebből jól már nem jönnek ki. nem kellett volna hazugságokkal szédíteni a népet, miközben a cimborákat kimentették. Remélem a népharag elsöpri végre már ezt a csürhét...

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:55:14

@konrada:

a fideszes fijjug 1999-ben még izomból követelték, hogy az EU ne egyszerre vegyen fel tíz országot, mert akkoriban mi még sokkal jobban álltunk, beléphettünk volna 2002-ben, sőt akkor még 2006-os euró-bevezetésről álmodtak (amit egyébként már akkor is irreálisnak tartottak józan és semleges közgazdák), csak Orbán lelkes volt.

aztán Orbán most más iránt lelkesedik és ennek mi fizetjük a számláját.

Mészáros Laci 2014.11.10. 11:56:47

@whale:

"3. A devizahitelek felfutása bőven Járai elnökségére esik... "

Na még egyszer, meddig is volt jegybankelnök Járai?

whale 2014.11.10. 12:01:06

@Mészáros Laci: Ó, tényleg, bocs, tévedtem, mert 2011.07-ig csúszkált 220 környékéig. Te hülye. Szóval, mi akadályozta meg viktátorékat az érdemi cselekvésben? És mi NEM akadályozta meg, amikor magukról volt szó a végtörlesztésnél? ÉBRESZTŐ!!!!

Mészáros Laci 2014.11.10. 12:06:28

@whale:

...tehát amikor a CHF 2011 őszén nagyot ugrott, a fijjug gyorsan betolták a kedvezményes végtörlesztést, hogy a rokonok, barátok és üzletfelek megszabadulhassanak a kellemetlen adósságtól. Ennyi történt.

HaLa 2014.11.10. 12:08:01

@Mészáros Laci:
Alapvetően egyetértünk.
Nem kell senkinek kedvezményt biztosítani.
Mindenki egye meg,amit főzött-hozzátéve,hogy az igazán nagy probléma nem a devizahitelekkel van,hanem a 2010 óta tartó devizapolitikával.
DE.
A bankok átestek a ló túloldalára,a tisztességtelen feltételek "helyrehozása" szép dolog volt,bár valószínűleg a folyamatban levő perek miatt amúgy is megtörtént volna.
Ezt látták a bankok,és a kormány is,tehát itt nem történt igazából SEMMI,senki nem is veszített,legfeljebb eltűnt az extra profit.
Ergo,ezt nem fizeti meg senki,max.kevesebb pénzt talicskáznak ki az országból a pénzintézetek,de ők a hitelekkel még így is NYERNEK,amivel semmi baj,ilyen a gazdaság.
A mostani forintosítás pedig már ennek a törvényileg szabályzott megszorításnak az "ellentételezése" az én olvasatomban,ami szintén SEMMILYEN terhet nem ró a bankokra,de gondolom ezt a bankszektor már tudta,az erre vonatkozó háttéralkuk már korábban megköttettek.
És,ezt a nagy SEMMIT próbálják eladni mentőcsomagként.
Na,ez az,ami mókás....lenne,ha nem engem - mint magyar állampolgárt - néznének hülyének.

whale 2014.11.10. 12:08:01

@Mészáros Laci: 2001.03.01-2007.03.01-ig. Bőven ebben az időben jött össze a devhitelek túlnyomó része, bárhogy tekeregsz.

whale 2014.11.10. 12:09:10

@Mészáros Laci: Mondom 2011.07-ig. Irónia volt, okostóbi...

Emmett Brown 2014.11.10. 12:17:24

@Mészáros Laci: miért nem akkor tolták a forintosítást, az akkori árfolyamon? mert azóta igazából érdemi dolog nem történt ebben az ügyben, csak a maszatolás meg az ígérgetés ment?

Mészáros Laci 2014.11.10. 12:22:44

@whale:

"Bőven ebben az időben jött össze a devhitelek túlnyomó része, bárhogy tekeregsz."

Látod ezért nem szabad érzelmekkel telve tényekről vitatkozni, mert sorra írod a tévedéseket, amiért bocsánatot kell kérned. Jobb ezt elkerülni. Ha nem dühöngsz, hanem kérdezel, akkor tanulhatnál. Így, hogy felhúztad magad, már nem fog menni, hiába irom le.

Nekem nem fokonom, barátom, üzletfelem Járai, továbbá szerintem az MNB-nek lett volna eszköze devizahitelezés lelassítására (a lengyel jegybank pl. idejében lépett). De az nem igaz, hogy 2007 február végéig vették fel a hitelek túlnyomó részét.

vitryolga 2014.11.10. 12:24:31

@Mészáros Laci: Mindenki áll valamelyik oldalon.

Mészáros Laci 2014.11.10. 12:25:50

@whale:

Ja, irónia volt?

Akkor még egyszer, figyelj, de inkorrekt hülye. Azzal kezdted, hogy "miért nem a 180-200-as sávban forintosítottak, amikor 2010-ben ott járt az árfolyam." Most már 220-ról beszélsz?

Mészáros Laci 2014.11.10. 12:30:53

@vitryolga:

"Mindenki áll valamelyik oldalon"

Nem :)

Emmett Brown 2014.11.10. 12:31:50

@Mészáros Laci: 2010 májusa, a híres Kósa-Rogán féle államcsődnyilatkozat után ugrott meg 220 környékére. tehát a hülyeség nélkül simán reális lett volna egy 200 ft körüli érték, ami 20% a mostani verzióhoz képest. ehelyett lett 2-3% az árfolyamrésen.

konrada 2014.11.10. 12:32:04

@Mészáros Laci:
...hát valóban, az még más világ volt. Akkor még a szlovákok is messze mögöttünk voltak. Akkor még nem tudhatták, hogy jön utánuk egy olyan garnitúra, mely leszakít minket az új belépőktől olyan szinten, hogy azoktól 8 év (meg az utána következők) alatt 30%-kal lassabban fejlődünk,
nem tudhatták, hogy "sikerül" olyan egyezményt kötni, melyben pl. a mezőgazdaság támogatása egy nagymértékben attól is függő országban 25%-a lesz a nyugatinak, miközben, azok dotált termékeit kötelezően feltétel néljkül kell beengednünk,
hogy a belépés után 7 évig még félig zárt lesz még az EU-s munkaerőpiac....

...szóval az más világ volt még.

whale 2014.11.10. 12:36:11

@Mészáros Laci: Igen, 2011.07-ig. Te inkorrekt hülye.

Mészáros Laci 2014.11.10. 12:39:13

@HaLa:

"A bankok átestek a ló túloldalára,a tisztességtelen feltételek helyrehozása szép dolog volt,bár valószínűleg a folyamatban levő perek miatt amúgy is megtörtént volna."

Nem biztos, mindenkinek egyesével kellett volna pert indítania a bankkal szemben. A emberek nagy része ezt nem tudta volna megtenni, félmillió egyedi pert a bíróságok sem tudtak volna kezelni.

"tehát itt nem történt igazából SEMMI,senki nem is veszített,legfeljebb eltűnt az extra profit."

Pedig a bankok veszítettek, általában elég sokat (némelyik többet, mint a nagy felfutás idején a haszna volt), de most nincs időm ezt hosszabban kifejteni, mennem kell a szervizbe a csotrogánnyal.

"A mostani forintosítás ... SEMMILYEN terhet nem ró a bankokra" - szerintem se, ezt a mostani konstrukciót az eddig kiderült részletek alapján nem is tartom jó ötletnek.

"az erre vonatkozó háttéralkuk már korábban megköttettek."

a fidesszel szerintem már nem kötnek háttéralkut a bankok, mély kölcsönös bizalmatlanság van mindkét fél részéről.

"És,ezt a nagy SEMMIT próbálják eladni mentőcsomagként.
Na,ez az,ami mókás....lenne,ha nem engem - mint magyar állampolgárt - néznének hülyének."

A hülyének nézés nemzeti sport, és éppen népszerűsége mutatja, hogy igen sikeres. Egyébként ugyanúgy hülyének néz minden reklám minden vásárlót, kedvencem a Raiffeisen híres "papapapapapa" reklámja (2007-ből).

Mészáros Laci 2014.11.10. 12:43:34

@Emmett Brown:

minden bizonnyal, bár (egyrészt) legyünk óvatosabbak a nyilatkozatok és az EURHUF hullámzásának egymás mellé állításával, a forintpiaci befektetők nem Kósától tudják meg az államcsődöt, hanem az MNB negyedéves jelentéseiből, 2010-ben közel sem volt államcsőd-veszélyes a helyzet.

másrészt whale kartácsnál a mérsékelt tájékozottság határtalan arroganciával társul, ráadásul az orbánnak vagy akárkivel szemben érzett haragját is rám akarja önteni, amit végképp nem értek.

HaLa 2014.11.10. 12:58:51

@Mészáros Laci:
"a fidesszel szerintem már nem kötnek háttéralkut a bankok, mély kölcsönös bizalmatlanság van mindkét fél részéről."
Látod,ebben viszont nem értünk egyet.
A legvisszásabb az volt számomra,mikor az árfolyamgát lehetőségét a bankszövetség reklámozta a köztévén,a kormány erős támogatásával.
Azt az árfolyamgátat,amivel a bankokra hárul az árfolyamkockázat egy része...
Itt csak két dolog lehet.
Vagy teljesen hülyék a bankok,és reklámoznak egy konstrukciót,ami nekik "veszteséget okoz",vagy a kormánnyal karöltve próbálják beleugrasztani valamibe az embereket,amivel minimalizálhatják a később várható kárukat a bírósági ítéletek alapján.
Aki belépett - és új szerződést kötött,ha jól tudom - az most keresheti visszamenőleg az egyoldalú kamatemelés,és árfolyamrés folyamodványaként visszajáró pénzét.
Márpedig,a kormány MINDENKINEK ERŐSEN AJÁNLOTTA,hogy lépjen be.
Ha rosszul tudom,és az árfolyamgátasokra is vonatkozik a kedvezmény(kamat+árfolyamrés)úgy elnézést kérek,ennyire tényleg nem ástam bele magam,de ha úgy van,ahogy gondolom,akkor erősen valószínűsíthető,hogy erről egyeztetett korábban a kormány,és a Bankszövetség.

Mészáros Laci 2014.11.10. 13:13:40

@HaLa:

Érdemes észrevenni, hogy sem a bankárok, sem a politikusok nem alapvetően hülyék, de nem is mindentudó jövőbe látó zsenik.

Amikor belementek az árfolyamgátba, a bankoknak már kezdett fájni a hátralékos hitelek növekvő aránya. A bankárok az árfolyamgátért cserébe azt kapták a kormánytól, hogy nem lesz több "kedvezményes végtörlesztés"-szerű érvágás.

Az árfolyamgát úgy működik, hogy a törlesztést visszaveszik egy alacsonyabb "mesterséges" árfolyamnak megfelelő szintre, de közben a "magas" és a "gátas" törlesztés különbsége mint tartozás folyamatosan halmozódik egy elkülönített hitelszámlán. A bankok annyi áldozatot vállaltak, hogy erre a hitelszámlára nagyon alacsony kamatot kérnek. Szóval nem OLYAN nagy áldozat ez az árfolyamgát bankok részéről.

Akik beléptek az árfolyamgátba, az idén nyári törvény(be foglalt kárrendezés) kapcsán ugyanúgy automatikusan visszakapják a tisztességtelenül beszedett összegeket, csak az árfolyamgát konstrukciója miatt más formában (a különbözet-számlán halmozódó különbségből fogják levonni azt, amit a többieknél a tőketartozásból).

A nyári devizahiteles törvényen azért háborodtak fel a bankok, mert az árfolyamgátas megállapodás felrúgásának tartják. Pedig ez csak a 15 éve hatályos jogszabályok számonkérése.

HaLa 2014.11.10. 13:52:29

@Mészáros Laci:
"A bankárok az árfolyamgátért cserébe azt kapták a kormánytól, hogy nem lesz több "kedvezményes végtörlesztés"-szerű érvágás."
Épp ezért mondom,hogy ezt a mostani,piaci alapú forintosítást is cserébe kapták azért,hogy a kormány "Robin Hood"-ként tetszeleghessen a választások előtt.
A tájékozatlan polgár számára ez tűnhetett úgy,mintha az ő érdekeit képviselnék,de a valóság sajnos más.
Mondjuk,az egész devizahitel kérdés nem volna probléma,ha a kormány nem játszana tudatosan az árfolyammal.
Ha most 309 Euro-n forintosítanak,és utána visszamegy az árfolyam 300-ra,akkor a bankok nyernek?Szerintem igen.
Majd kiderül,addig úgyis csak okoskodás az egész,amíg nem telik el pár hónap,aztán meg már senkit sem fog érdekelni,mert lesz új gumicsont,amit rágni lehet. :-)
Minden esetre,aki ábrándozott,az most kapott egy pofont,és a "nincs ingyen ebéd" SZDSZ-MSZP kijelentését a Fidesz is sikeresen magáévá tette,ebből a szempontból a saját választóit köpte szemen.
De,úgy kell nekik,ki milyet szakít,olyat szagol.
Amúgy,köszönöm a felvilágosítást árfolyamgát ügyben,ezen a ponton akkor nem áll az "összeesküvés elméletem".

konrada 2014.11.10. 13:56:54

@whale: "Szóval, mi akadályozta meg viktátorékat az érdemi cselekvésben? "
...hát mintha felvettek volna itt egy olyan nagyméretű IMF-kölcsönt nem sokkal előtte, melynek nem csak a határideje volt rövid, de azt is megmondták, miből lehet törleszteni, meg miből nem??

Mészáros Laci 2014.11.10. 14:01:36

Na szóval a bankok úgy kötötték meg a devizahiteleket annak idején, hogy egy csomó kockázatot az ügyfelekre hárítottak, az árfolyamváltozáson FELÜL is: konkrétan a svájci bankközi hitelek kamatát, a magyar bank (illetve a gyakran nem-magyar anyabank) kockázati besorolása miatti kamatfelárat (CDS) és a deviza-tranzakciókat végző bankok számára kötelező fedezeti (swap) ügyletek költségeit. Vagyis ezeknek a változását. Ezt ugyan nem írták le a szerződésben, de amikor megugrottak a svájci referenciakamatok, simán továbbhárították az ügyfelekre; amikor 2008 őszén mindenki csődtől rettegett, és a CDS felárak megugrottak, ezt is továbbhárították, és a swap költségek változását is továbbhárították. Persze a CHF árfolyamváltozását is.

Aztán amelyik bank relatív becsületes volt, az a svájci kamatcsökkentések idején mérsékelte a magyar ügyfelek törlesztőrészleteit, a kevésbé becsületesek pedig azt mondták maguknak, hogy majd ebből kipótolják a hátralékos hitelek miatti veszteségeket.

Na ebbe nyúlt bele a devizahiteles törvény: egy 1999 óta hatályos jogszabály szerint minden ÁSZF-et használó (hitel)szerződésben fel kell sorolni, hogy milyen okból és milyen mértékben változhatnak menet közben az ügyfél kötelezettségei. Mégpedig tételesen és az ügyfél számára is átláthatóan. Amit nem írtak bele, azt nem lehet bevasalni.

Szóval a bankok panaszkodása az alkotmányellenességről értelmetlen, egyszerűen benézték, átsiklottak a 1999-es szabály fölött.

A bankok számára 2007 volt igazán aranykor, de csak néhányuk vitte ki talicskával a pénzt a leányvállalataiból, a többség visszafogottabban számolt. Az óvatosabbak már 2007-ben kezdtek aggodalmaskodni, hogy nem kéne a lovak közé dobni a gyeplőt, de nem változott semmi (többek között a Rafi akkori elnöke mondta, hogy semmi baj a devizahitelekkel, ne tessék beleszólni a bankok dolgába).

A devizahitelezés felfutásáról egy jó ábra a portfolión:

www.portfolio.hu/img/upload/2014/07/13_1.png

Ennek csak a 2008 szeptemberig tartó része a releváns (akkor volt kb 4500 milliárd forint ), utána a hitelállomány forint-értékét az EURHUF illetve CHFEUR árfolyamváltozás rángatta ide-oda.

Mészáros Laci 2014.11.10. 14:07:41

@HaLa:

"ha a kormány nem játszana tudatosan az árfolyammal."

Ez már volt, de a kormány nem tud játszani az árfolyammal.
A spekik próbálnak keresni az árfolyamváltozáson, de tudják ők, hogy nagyot nyerni akkor lehet, ha meg tudják csapolni a jegybankok tartalékát. Nekünk most bitang sok tartalékunk van, 33-35 milliárd euró, de ha egy kormány elkezdene árfolyamot manipulálni, a hedgefundok vért szimatolnak és ők összesen lazán meg tudnak mozgatni annyi pénzt, hogy az MNB égetheti a tartalékokat és még durván kamatot is kellene emelnie.

Szóval (csak ismételni tudom): a politikusok se nem tökhülyék, se nem is mindenható mindentudó jövőbelátó zsenik. Még akkor sem, ha néha jólesik ezt hinni róluk. Ugyanolyan kicsit simlis, kicsit álmodozó, kicsit frusztrált, kicsit komplexusos, és másokat hibáztató emberek ők is, mint e szerencsétlen ország lakóinak épp háromnegyed része.

HaLa 2014.11.10. 14:08:48

@Mészáros Laci:
Nem szeretnék kötekedni,a véleményedre vagyok kíváncsi.Szerinted ez nem "kötelező":
"A meglévő devizahitel megtartására csak az ügyfelek szűk szegmensének lesz lehetősége. Varga a 2011 óta hatályban lévő szigorú devizahitel-felvételi szabályokra utalt, amelyek a minimálbér 15-szörösére rúgó devizajövedelem esetén teszik csak lehetővé a devizahitel-felvételt."Forrás:portfolio.hu
Ezzel gyakorlatilag a hitelesek 99%-át belekényszerítik egy "megállapodásba"amiről sem ők,sem a kormány nem tudja,hogy jó lesz-e nekik.

HaLa 2014.11.10. 14:12:31

@Mészáros Laci:
"Ez már volt, de a kormány nem tud játszani az árfolyammal"
Igen,ez már volt de ha így lenne,ahogy mondod,akkor a "kormány monetáris politikája" kifejezés értelmetlenné válna.
Szóval,ebben nem értünk egyet,de nem is kell mindenben,feltétlenül. ;-)

Mészáros Laci 2014.11.10. 14:13:55

@HaLa:

Nem tudom, szerintem ez egyelőre a portfolio értelmezése (itt nem új devizahitel-felvételéről van szó, hanem a meglevőről, különben már 2011-ben kényszerforintosítani kellett volna a meglevő hiteleket).

Ha Vargák explicit beleírták ezt a megtartás feltételei közé, az tényleg szívás. Kevés dologgal lehet egy Erzsébet-hídnyi embert megmozgatni, de ez talán közötte van :)

Mészáros Laci 2014.11.10. 14:14:50

@HaLa:

A kormánynak nincs is monetáris politikája. Az az MNB-nek van, és a monetáris politika nem cél, csak eszköz. A cél az árstabilitás és a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitása.

HaLa 2014.11.10. 14:25:03

@Mészáros Laci:
Így van,ahogy mondod.Ha,az alábbi idézet igaz:
"A Magyar Nemzeti Bank − mint a monetáris politika viteléért felelős független intézmény − számára kiemelt fontosságú,
hogy a közvélemény megismerje céljait és tevékenységét. "
forrás:MNB.hu
Szerintem,ebben a mondatban jelen állás szerint több dolog is erősen megkérdőjelezhető. :-)
Így - nekem - az is kérdéses,hogy ezt az "eszközt"milyen célok érdekében használják fel.De,ez megint csak egyéni látásmód kérdése...Én úgy gondolom,hogy a kormány az MNB-n keresztül tud manipulálni,te azt mondod,nem tud,vagy azt,hogy nem akar.Végül is,a vélemény szabad.

fehérfarkas 2014.11.10. 14:43:54

@bela: "Mit tanácsolsz egy CHF hitekesnek? Tartsa meg CHF-ben a hitelét, és ha valaha az életben erősödni fog a forint, akkor jó, ha nem, akkor remélve, hogy ennél szarabb nem lesz a CHF árfolyama, akkor rosszabbul sem jár, mint jelenleg? Vagy egyezzen bele a forintosításba, vállalva ezzel, hogy a tőketartozása jó 50%-kal megugrik?"

Miért, nem arról van szó állandóan a közmédiában és a kormányzati propagandában és az óriásplakátokon, hogy MAgyarország jobban teljesít és javulnak a gazdasági adatok, és egész Európa gazdasági csodáját hajtjuk végre? Ezek után miért ne erősödne a forint?
Vagy tán a a kormányzati propaganda csupán handa-banda? :D :D :D

Mészáros Laci 2014.11.10. 14:43:59

@HaLa:

Ja, hát én nem akarlak meggyőzni, csak mondom, hogy nem manipulálják. Gondojjcsak bele, Oroszország milliárd hordo számra adja el az olajat meg a gázt, dől hozzájuk a dollár. A rubel mégis zuhan, pedig az orosz jegybank már elégette a tartalékainak tizedét, teljesen hatástalanul. Kb 50 milliárd dollárt. Az árfolyamot sokkal erősebb tényezők befolyásolják, mint amit egy jegybank érdemben mozgatni képes.

1992-ben, amikor az akkoru EGK tagországok még nem használták az eurót, de már összehangolták a devizaárfolyamaikat, néhány speki úgy gondolta, hogy az akkori brit gazdaság nem elég erős, nem tudja hosszú távon fenntartani a meghatározott lebegtetési sávot, és nagy összegű fogadásokat, vagyis nagy tőkeáttételű határidős üzleteket kötöttek, amelyek a font gyengülése esetén hoznak profitot. Már maga ez az üzletkötés is gyengíteni kezdte az angol fontot, és a BoE kezében két eszköz maradt: kamatemelés (a spekik ezen is kerestek volna) vagy közvetlen devizapiaci intervencióval erősíteni a fontot. Próbálkoztak, de vészesen fogyott a devizatartalék. Ekkor a német jegybank segítségét kérték, akiktől tövábbi szekérderéknyi pénzt kaptak. Ezen a ponton a spekik még inkább vérszemet kaptak és tovább emelték a tétet, egész addig, amíg a Bundesbank azt nem mondta, hogy elég volt, nem ad több pénzt. A BoE kapitulált, az angol font azonnal zuhant vagy húsz százalékot, a spekik pedig elosztották a hasznot. Soros György egymaga kb egymilliárd dollárt keresett azon a napon.

Szóval a piaci erőviszonyoktól eltérő árfolyamot egy jegybank nem tud fenntartani.

fehérfarkas 2014.11.10. 14:48:28

@Kelly és a szexi dög: "Jó az út, de Jobb lenne kedvezményes árfolyamon átváltani - geci bankok!"

Talán nem kellett vlna az Orbán-kormánynak a Forintot bedöntenie és 3,5 éve bedöntve tartania az unortodox gazdaságpolitikájával.
Amit a kormány unortodox gazdaságnak nevez, azt a világ más részén kókler, dilettáns, hozzá nem értőnek hívják. Ez látszik is az árfolyamon meg a gazdasági eredményen.

HaLa 2014.11.10. 14:56:52

@Mészáros Laci:
Ezzel egyetértek.
Nem tudnának tartósan irreális árfolyamot fenntartani az MNB eszközeivel.
De,a folyamatokba be tudnak avatkozni,ha akarnak,és ha a különböző érdekek ezt kívánják.
Épp a fenti példában írtad le,hogy mit tettek - tehettek - a font védelme érdekében.
Ezeket az intézkedéseket megtehetik fenyegetettség nélkül is,ha éppen valamiért érdekükben áll.
Minden esetre,kíváncsian várom,hogy a forintosítási árfolyam hogy fog kinézni mondjuk az azt követő év árfolyamváltozásai függvényében.

konrada 2014.11.10. 14:59:01

@fehérfarkas:
Na ja. Oda kellett volna állni a világ elé, és azt mondani, 1 € = 270 Ft, bármit is mondanak, legyen bármekkora is az infláció, vagy legalábbis ahogy Móricka elképzeli...

Mészáros Laci 2014.11.10. 15:06:04

@HaLa:

"Ezeket az intézkedéseket megtehetik fenyegetettség nélkül is,ha éppen valamiért érdekükben áll."

Igen, de az MNB havi illetve negyedéves jelentéseiben látszana, ha a "nemzetközi tartalékok" sorban váratlan ugrás következne be, aminek nincsen transzparens magyarázata másik táblázatban.

A forint esetleges gyengülését inkább az magyarázhatja, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika hosszú távon rontja a versenyképességet (az eurozóna tagorságaihoz képest), így a piaci szereplők olyan üzleteket kötnek, amely ennek megfelelő árfolyamra húzza a forintot.

(De a piaci szereplők sem tökéletesek, szoktak tévedni, és akkor többnyire sok pénzt veszítenek.)

konrada 2014.11.10. 15:10:21

@Mészáros Laci:
No de mennyit kéne javulni a versenyképességnek ahhoz - avagy romlani máshol, hogy 2006-2013 között az EUR-nál 22%-kal magasabb infláció ne hasson a HUF árfolyamra??

Mészáros Laci 2014.11.10. 15:11:19

@fehérfarkas:

" az unortodox gazdaságpolitikájával."

nem kell ám mindent reklámszlogent elhinni, hogy calgonnal a mosógép is tovább él, megvédjük a devizahiteleseket, meg aways ultrával a nehéz napokon is biztonságosan biciklizhetsz. a magyar kormány gazdaságpolitikája alapvetően sima, ortodox. ami rövid távon sokba kerül, az a korrupció, az infrastrukturális szektorokra tolt extra adók, hosszú távon pedig az oktatási rendszer folyton elkezdett és aztán folyton befékezett átalakítása meg általában az, hogy az egész társadalmat átjárta a szekértábor-gondolkodás, amit vitriolga írt az imént, hogy "mindenki áll valamelyik oldalon."

HaLa 2014.11.10. 15:22:02

@Mészáros Laci:
"A forint esetleges gyengülését inkább az magyarázhatja, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika hosszú távon rontja a versenyképességet "
Ez eddig elkerülte a figyelmemet,úgy néz ki nem szabad a köztévét nézni,mert ott pont az ellenkezőjét mondják. :-)
Ám,ez esetben mégiscsak a kormány mozgatja a szálakat,mert a gazdaságpolitika az "ő lelkén szárad" .
Elkanyarodtunk nagyon az eredeti témától,én nagy vonalakban még mindig egyetértek a bolg szerzőjével,aztán majd kiderül,hogy "ki nevet a végén".
Még egy megjegyzés:
megemelem a kalapom a gazdasági ismereteid előtt,ritka aki érti is,amiről beszél.

fehérfarkas 2014.11.10. 15:29:04

@konrada:
Csak úgy mellesleg súgom meg, hogy a Forint árfolyama hatással van az inflációra. Ha gyengül a Forint, akkor az az inflációt növeli (főleg egy ilyen orszgnál mint a magyar, amelyik ennyire ki van téve az importnak).
Az, hogy az Orbán-kormány mesterségesen alacsonyan tartja az inflációt az ne tévesszen meg téged. Az élelmiszerek ára az elmúlt 4 évben brutálisan megemelkedett.
És az energiaár is, csak azt a "rezsicsökkents" trükkel lecsökkentették = az energiaszolgáltatókat törvényben kötelezték az árcsökkentésre. Aminek hosszú távon meg lesz a negatív eredménye.
De jelentősen nőtt a cigi ára (nekem ez nem gond, mert nem dohányzom, de 3 millió másik magyarnak a pénztárcáát érinti) és a bankolás költsége is (ez viszont már engem is érint, mert nekem is van bankszámlám).
Az, hogy a lapmonitor ára csökkent az nem érint napi szinten, mert azt nem napi vagy havi szinten vásárolom, hanem 4-5 évente 1x veszek új monitort. Viszont kaját mindennap kell ennem, és a banki költségeket is havonta vonja le a bank.

Mészáros Laci 2014.11.10. 15:32:04

@konrada:

nem tudom, szerintem ez nem így megy, hogy van egy csavarógomb, amivel lehet szabályozni a versenyképességet :)

egyébként nem is kell teljesen átárazódnia az inflációs különbség mínusz termelékenység-javulásnak az árfolyamban: a felzárkózó gazdaságokban mindig vanegy extra infláxió, amit évente 1-1.5%-ra becsülnek (ez talán az ár-arányok és bér-arányok átrendeződéséből fakad. ha jól emlékszem)

a versenyképességgel meg ugye alapvető gondjaink vannak, de ez is messzire vezet. amíg az átlag magyar, ha baj van, rögtön azt nézi, ki a felelős, és hogy amíg a felelőst meg nem büntetjük, nem tehetünk semmit, addig az átlag svéd azt nézi: mit tehetünk a helyzetünk javítása érdekében. ez mondjuk európa két véglete (nálunk már csak a görögök lustábbak), de ez így is elég baj.

Tahó Sandokan 2014.11.10. 15:37:03

Nagyon szexi... akik nem voltak rászorulva, azok 180 HUF/CHF árfolyamon törlesztettek egy összegben, akik meg rá lennének szorulva, azok 250-en... bravo. Bravo.

Mészáros Laci 2014.11.10. 15:38:06

@fehérfarkas:

"Csak úgy mellesleg súgom meg, hogy a Forint árfolyama hatással van az inflációra. Ha gyengül a Forint, akkor az az inflációt növeli (főleg egy ilyen orszgnál mint a magyar, amelyik ennyire ki van téve az importnak)."

Ez ennél azért bonyolultabb, az inflációnak vannak ilyen rövid távú mozgásai, amit az árfolyam, a benzin ára meg hasonlók mozgatnak, és van hosszú távú mozgása, amit (kapaszkodj meg, mint Münchhausen báró a saját hajába) az inflációs várakozások határoznak meg. Ez utóbbit sokkal-sokkal nehezebb stabilizálni, mint a rövid távú ármozgásokat.

"Az, hogy az Orbán-kormány mesterségesen alacsonyan tartja az inflációt az ne tévesszen meg téged."

Hogy mások hogy vannak ezzel, nem tudom, de (függetlenül attól, hogy a kormánynak mekkora tudatos tevékenysége van ebben) Magyarországon a gazdasági szereplők lényegében árstabilitásra terveznek. Negyven éven át ez nem így volt.

Most (a gazdasági szereplőknek) más fáj, nem az árstabilitás, hanem a gazdasági környezet stabilitásának hatása. A nagy cégek úgy élnek, mint kétezer éve Néró idején a rómaiak: mi jut eszébe a császárnak a jövő héten?

legelső MortalWombat 2014.11.10. 16:23:46

Egy dolgot hagytak csak ki (bár ezt semmiből sem tart korrigálni)
Ez a devizahitel FELVÉTELÉRE vonatkozik.
De ki akar itt devizahitelt felvenni. Már van!

fehérfarkas 2014.11.10. 16:55:39

@Mészáros Laci: "Természetesen nem. most már jópár éve jelentős külker és folyó fizetési mérleg TÖBBLETE van az országnak. ez nem a kormány, hanem a gazdasági szereplők teljesítményét mutatja, és azt, hogy az lakosság sokkal kevesebb import cucccot vásárol."

A lakosság szegényedik el, és egyre kevesebbet vásárol. De egy kormány számára ez nem dicsőség, hanem kudarc, hogy a lakossága kevesebbet importál, mert szegényedik el.
Ráadásul az exportot pedig pont azok a multik állítják elő, akik ellen a kormány 3 éve szabadsághárcol.
Ha a multik kimennének és csak Csányi, Demján, Simicska, Mészáros és a kormányzati oligarchiák termelénének, akkor Etiópia életszínvonalátis Empire State Building felhőkarcolónak látnánk a sajátunkhoz képest.

Mészáros Laci 2014.11.10. 17:48:19

@fehérfarkas:

Szerintem inkább azon kell elmerengeni, hogy esetleg nem költelezett-e túl a lakosság 2008-ig. Merthogy szerintem pont erről volt szó. Ami most van, az a jövedelmekből sejthetőnél is alacsonyabb fogyasztás, de részben pont azért, mert 2008 előtt hitelből költekeztünk és azt most törleszteni kell, részben meg azért, mert az eladósodott emberek egy része megégette magát és most az sem vesz fel hitelt, aki megtehetné.

Egyébként (érdekességképpen) Németország többet exportál, mint amennyit importál. Pedi a németek aztán elég sokat keresnek, szóval lenne is pénzük import cuccokra, és azt sem lehet elmondani, hogy olyan olcsó a munkaerő. És mégis.

A különbség (mint a svédek esetében) az átlag német nem lop, nem csal adót és nem korrupt. Sőt, nem viszi haza a munkahelyéről a másolópapírt. Így aztán az átlag német nem szavaz tolvaj, adócsaló, korrupt politikusra.

Mészáros Laci 2014.11.10. 17:49:44

@legelső MortalWombat:

Na ez így kemény, azt gyanítom, hogy ez nem egy átgondolt javaslat.

legelső MortalWombat 2014.11.10. 18:13:07

@Mészáros Laci:
Félek, hogy ez nem javaslat.
Már a kormányszóvivő is bejelentette.

♔batyu♔ 2014.11.10. 18:13:18

Igen, ez Orbánéktól nagyon profi volt. Mindenki jól járt, de legjobban az adófizetők.

Azzal együtt, hogy én az elejétől azt mondtam, totális kártalanítás és a résztvevő bankok vezetői ellen bűnvádi eljárások.

Ha én csinálom azt amit ők, apróbetűs szerződések, nem viheti magával, ott kell elolvasnia, változtathatok utólag a beleegyezése nélkül a tartalmon és hasonlók, ma sitten csücsülök.

Mészáros Laci 2014.11.10. 18:15:30

@legelső MortalWombat:

azt mondják pár nap múlva nyújtják be a parlamentnek, szóval javaslat.

Prognozuoti Blasio 2014.11.10. 19:26:06

Nem vagyok egy kormánypárti, de az engem komolyan érdekelne, hogy a kormány miért is szívatta meg az embereket??
Kárpótolva lesznek az adósok a jogos sérelmeik miatt (árfolyamrés, egyoldalú jogtalan kamatemelés)! Többet miért is várnának?
Az árfolyamkockázat természetes, hogy az adós kára! Ő adósodott el devizában, ő kapott frankot. És neki kell azt visszafizetni! Ezt felolvasta a közjegyző is a szerződés aláírásakor.
Hogy az ügyintéző kisasszony nem riogatta a érdeklődőt a bankfiókban?? Miért tette volna? Egy terméket értékesített! Az autókereskedő sem riogat az autó értékvesztésével, hanem sorolja az extrákat! Nem riogat a több-százezres kettős tömegű lendkerék meghibásodásával, hanem dicséri az autó fogyasztását! Így működik a kereskedelem, jó reggelt kívánok!
Ha hozok egy pénzügyi döntést, pláne hosszabb távra, akkor talán megfontoltabban döntök! Talán nem sajnálok néhány ezresért megfizetni egy pénzügyi szaktanácsadót! Nem volt rá pénz? Akkor mire akart bárki 25 évre eladósodni!??

Tudomásul kellene venni, hogy a tetteinket következmények követik!
Ha a mocsok bank gondol egyet, és emel a kamaton jogtalanul, akkor bizony fizetni fog. És fog is, mint láthatjuk!
Ha a mocsok bank a számára kedvező, az ügyfél számára káros árfolyamot alkalmazza, akkor fizetni fog. Ezt is láthatjuk!
De mikor elúszik a frank, amire az ügyfél a kedvező kamat reményében spekulált, akkor bizony ő fog fizetni! Ez egy olyan jelenség, amivel az ügyfélnek igenis számolnia kellett!!! Ez az én véleményem!
És abba már bele sem mennék, hogy vajon járt e mindenkinek új autó és saját lakás! Mert jóléti társadalmakban egyáltalán nem mindenkinek jár, akkor nálunk miért is gondolták, hogy igen?

Ez a forintosítás egyáltalán nem lesz jó! Ezzel az emberek konzerválják a veszteségeiket, és teljesen lemondanak róla, hogy a frank lejjebb megy a forinthoz képest, ezáltal csökkennek a veszteségeik! Konzerválják a jelenlegi rossz árfolyam miatti többletet.
Akkor meg mi értelme?? És ha utána lemegy az árfolyam, megint vonulnak az utcára, hogy "tudták előre"?!? Nem szabad most forintosítani! Óriási hiba lenne!

Ez a kormány jelenleg mindent megtett, amit korrekt módon lehetséges! Bármit további szankció inkorrekt lenne, és kiszúrás mindazokkal, akik viszont felelős döntéseket hoztak az "olcsó hitelek" időszakában!

De elég csak megnézni a birka népséget! A hitelfelvételi kedv újra az egekben! Alacsony a jegybanki alapkamat, azáltal vannak kedvező hitelek a piacon! Sokan ugranak fejest ezekbe, miközben amint jelentősebben felmegy a forint alapkamata, abban a pillanatban követik a piaci kamatozású forinthitelek kamatlábai! És akkor megint ki lesz a szemét?? Mert erre sajnos reális esély van! Ebből a társadalomból simán kinézek egy újabb hitelválságot. Szép magyart, forintosat! És akkor ki lesz a hibás?

fehérfarkas 2014.11.10. 20:08:48

@konrada: "Na ja. Oda kellett volna állni a világ elé, és azt mondani, 1 € = 270 Ft, bármit is mondanak, legyen bármekkora is az infláció, vagy legalábbis ahogy Móricka elképzeli..."

Vagy unortodox helyett ortodox gazdaságpolitikát folytatni, és akkor nem dől be a forint. 2010 tavaszán erős forinttal vette át a kormányzást Orbán.

fehérfarkas 2014.11.10. 21:09:53

@Mészáros Laci:

Németország nemcsak az EU, de a világon is a legnagyobb nettó exportőr (export és import közti különbség). Megelőzi Kínát és az olajmonarchikat is.
A legnagyobb nettó importőr az USA, Anglia, India és Franciaország.
Egyébként pedig a világ 3. legnagyobb exportőre Kína és az USA után.
Németországhoz képest nemcsak Magyarország, de Franciaország is elmarad (Mémeto. 2,5x annyit exportál mint Franciao.).
Tehát Németországhoz hasonlítani Magyarországot azért fals, mert gazdaságilag és export terén még Franciaország meg Anglia sem ér a közelébe, nemhogy Magyarország.

Mészáros Laci 2014.11.10. 21:28:23

@fehérfarkas:

Oké, tehát akkor nem kell rosszul éreznünk amiatt, mert külker többletünk van :-)

Mészáros Laci 2014.11.10. 21:29:51

@fehérfarkas:

nem kell mindent elhinni, már írtam neked -- 2014.11.10. 15:11:19

itt: @Mészáros Laci:

hozee 2014.11.10. 22:08:39

NA most akkor forintosítsak, vagy sem, ha nem kötelező,és nem okoz problémát a törlesztés? Én arra számítok, hogy mindenki boldog lesz, hiszen egy csapásra mindenki tudja majd fizetni a törlesztőt, és ettől HUF erősödést látunk.

Zoli Weber Kettle 2014.11.10. 22:15:44

Imádom, ahogy a fidesz és a lelkes fidesznyikek 24 óra alatt tudják teljesen hitelesen pontosan az ellenkezőjét bégetni, mint egy nappal korábban :))) Kósa Lali még nem rég (október végén) azt nyilatkozta, hogy a piaci árfolyamon való forintosításnak nincs értelme, aztán most már mégis van? Délelőtt még Varga Misi azt mondta nem kötelező a forintosítás, délután Mr. Eh már azt, hogy kötelező. Most akkor mi van? Vissza számoltattak a bankok? LOL

vénkujon 2014.11.10. 22:37:54

lajos is meg peti is elégedett. sőt. peti lett külügyminiszter. úgyhogy csavarjátok le magatokat. ne ríjatok. értetek dolgoztak. peti pl. egész boldog...:D
img.444.hu/szijjarto14.jpg

Zoli Weber Kettle 2014.11.10. 22:47:03

@vénkujon: Vajon megnézték egymás seggén a piros pöttyöket? :D

Mészáros Laci 2014.11.11. 19:00:45

Bocsánatot kérek mindenkitől, akivel tegnap szembehelyezkedtem, ez a javaslat bizony (lényegében) kötelező forintosítás.

Untermensch4 2014.11.12. 19:10:03

@Mészáros Laci: "Nekem eddig az volt a csúcs, hogy Jézus magyar volt, most kell megtudnom, hogy a devizapiaci spekik is azok :)"
túl sok a komment, túl kevés az idő...
azt minek nevezed ha magyar cég két tulaja örül hogy mivel exportálnak, az ügyeletes hülye beszólása miatt gyengülő forint a fizetési határidő egybeesése miatt nekik milliárdokat hoz (az egy nappal azelőtti árfolyamhoz képest)? nyilván véletlen hogy egyikük a zorbánesküvőn a főasztalnál ült...

Mészáros Laci 2014.11.12. 20:00:21

@Untermensch4:

Az irodalmi túlzásokat lehámozva (2-3 forintos árfolyamváltozáson akkor lehet milliárdokat nyerni, ha 1 milliárd euró értékben váltott át eurót forintra a magyar cég épp a bejelentést követően - ez azért nem jellemző): a politikusok beszólásainak hatása nem kiszámítható. Különösen azért, mert ha egy hülye egyszer mond valamit, annak még csak-csak lehet hatása (ha a hülye olyan pozícióban van, hogy a szavai esetleg komoly döntésekre engednek következtetni), de ha a komoly döntés elmarad, akkor ezt a hülyét lehúzzák a szavahihető emberek listájáról és legközelebb hiába beszél.

Nincs annyi "tűzhöz közeli" hülye, akiket a magyar cég tulajdonosai meg tudnának környékezni, hogy erre biznisz kézt lehetne alapozni.

HaLa 2014.11.13. 13:07:49

@Mészáros Laci:
Valóban úgy gondolod,hogy 2-3 ft-ot változik az árfolyam egy-egy hülye bejelentés hatására?
Egy Origo hír 2010-ből:
"Csütörtök délután jelentősen esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról kora délután 277,50 forintra ment fel, azaz 4 forinttal drágult a közös deviza. Este 6 óra után már 281 forint közelében járt az árfolyam. A hirtelen árfolyamgyengülésre Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor."
Érdekelne a véleményed arról,amit ma hallottam a hírek közt,hogy az állam átvállal a bankoktól több több száz milliárdnyi bedőlt vállalkozói hitelt,amit majd egy állami eszközkezelő közreműködésével gondolom szépen -lassan leírnak,az adófizetők pénzéből.
Ezt sem tartod gyanúsnak,és háttéralkunak?A bankok szépen visszakapják minden "veszteségüket",az adósok meg fizetnek,mint eddig,csak éppen már semmit sem érnek a Kúria által megállapított jogaikkal,hiszen nem lesz devizahitelük.Lesz viszont ugyanakkora forint,3 év múlva az aktuális piaci kamatszinttel.

Mészáros Laci 2014.11.13. 19:48:26

@HaLa:

Biztos volt ilyen, de csak megismetelni tudom, amit irtam:
1. nem tervezheto a valtozas (merteke)
2. csak tuzhoz kozel allo politikus eseten mukodik
3. egy politikus egyszer hasznalhato
4. akkor lehet jelentos osszeget keresni vele, ha egyszeri nagy osszeget epp azon a napon akar atvaltani valaki

ezen kivul aki nagy osszegu deviza tranzakciokat bonyolit le, epp az arfolyamkockazat miatt gyakran elore megallpodik a bankkal az atvaltasi arfolyamokrol (hataridos szerzodesek).

Mészáros Laci 2014.11.13. 20:00:02

@HaLa:

ezt a masik dolgot nem igazan ertem, szerintem tobb dologrol van szo.
sok kerbank beszall nagy ingatlanprojektek finanszirozasaba (tarsashazak, kereskedelmi ingatlanok). a tul meresz bankok aztan a valsag valamelyik pontjan beragadtak a hitelbe, az ados ceg tonkrement (neha tenyleg), a bank pedig ott all egy felkesz vagy kesz hazzal, a megteruleshez szukseges aron eladhatatlan ingatlanokkal.

vannak olyan piaci szereplok, akik ezeket a projekteket atveszik a bankoktol valamilyen nyomott aron, a bank leirja a veszteseget, sir egy kicsit aztan mukodik tovabb. aki meg atvette, probal jol kijonni az uzletbol, ami vagy sikerul, vagy nem. maganszemelyek behajthatatlan banki tartozasainak is van ilyen masodlagos piaca.

az ALLAM akkor jelenik meg ilyen uzletben ha
- olyan mennyisegben vannak doglott hitelek, amelyeknek a "felszivasara" nincs kereslet a masodlagos frissessegu projektek piacan
- a doglott hitelek a bankok normal hitelezesi tevekenyseget is megbeklyozzak, ami a gazdasag mukodeset neheziti
- egyeb

az "egyeb" cimke alatt legkevesbe azt tartom valoszinunek, hogy a fidesz varatlanul nyalni kezdett a bankoknak es meggdobja oket egy kazal ajandek penzzel. valoszinubb, hogy az elkepzeles a legtobb doglott projekthitellel rendelkezo, immar lenyegeben magyar allami MKB rendbehozasat szolgalja. harmadik, de esetleg a masodikkal egyuttes tippem, hogy ez a "bad bank" tovabb fogja adni a bedolt projekteket (es felkesz tarsashazakat) nagyon olcson, rokonoknak, baratoknak es uzletfeleknek, akik aztan sok penzt keresnek rajta. ez a legvaloszinubb, sajnos.

Mészáros Laci 2014.11.13. 20:03:18

@HaLa:

az euromilliardos tranzakciot azert is valoszinutlennek tartom, mert egy osszegben ekkora tetel nem szokott mozogni a piacon, peldaul azert sem, mert nincs akkora kereslet, hogy gyorsan fel tudna szivni, szoval ha valaki Kosa kijelentese nyoman elkezdett volna 1 milliard eurot forintra valtani, akkor kurva nagyot kellett volan erosodnie a forintnak.

Mészáros Laci 2014.11.13. 20:04:10

bocsanat az ektelenkedesert, ezen a gepen nincsenek rendes magyar betuk, sot, meg rendetlenek sem.

Pienaar 2015.01.17. 15:10:44

Érdekes cikk, de kéne valami update hozzá vagy esetleg egy magyarázat hogy a jelenlegi 320 Ft/CHF árfolyam nem lenne-e nagyobb szívás.
süti beállítások módosítása