Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Senki nem marad szárazon-Ice Bucket Challenge

2014. augusztus 31. - Szarvas Norbert

ice-bucket-challenge-memes.jpg.pngA nyaralásom alatt is pörgött az agyam, figyeltem a híreket és megfogalmazódott bennem számtalan ötlet, cikk, vélemény. Visszatérve úgy érzem, hogy a közösségi marketing kiteljesedéséről kell, hogy szót ejtsek, és annak morbid értéktorzulásáról, ami arra készteti az embereket, hogy poénkodjanak valamivel, ami baromira nem vicces. Mindezt lájkokért, kommentekért és az ingyen jött 30 másodperces közösségi reklámért. A kezdeményezés mint mindig, most is eredeti állapotában jó dolognak tűnik, ahol vicces formában késztetnek embereket az adakozásra. De mint minden az internet világában, ez is nagyon hamar eltorzulni látszik, saját maga paródiájává válik. 

"Az Ice Bucket Challenge (jegesvödör-kihívás) kampány egy jótékonysági és figyelemfelkeltő akció, melynek során a résztvevő személy leönti magát (vagy hagyja leönteni magát) egy vödör jeges vízzel, és felszólít másokat, hogy cselekedjenek hasonlóképpen vagy adakozzanak jótékony célra, vagy tegyék mindkettőt. A műveletről készült videófelvételt nyilvánosságra hozzák, így terjed tovább a kampány." Wikipédia

Amerikában kezdődött a jégláz, aminek keretében hírességek elkezdték magukat leöntögetni, nevettek egy jót a videóban, tupírozták social megjelenésüket és még adakoztak is. Win-win helyzet állt elő, hiszen az éppen ügyeletes mainsteam betegségre hívták fel a figyelmet, támogatták a valóban rossz helyzetben levő rászorulókat és még a rajongó táboruknak is megmutatták mekkora közösségi arcok újfent.

Bár azért kicsit mosolyogtam itt is, hiszen amikor James vagy éppen Ronaldo leküldte magát a jegesvödrössel, bizony sokak csak ámuldoztak, hogy még ezek a nagyságok is megteszik oroszláni bátorsággal. Én meg azon ámuldoztam, hogy min hápognak az emberek? Ezek a sztársportolók egyébként napi szinten fekszenek be jeges vízbe, hogy elősegítsék testük regenerációját és csökkentsék a gyulladásaikat. Mondhatni papírforma számukra ez a feladat. Rutinmunka. De azért vicces, és jól is néz ki.

Nyílván nem csak sztársportolók, hanem hírességek is azonnal csatlakoztak a kampányhoz. Van aki egy jó marketing fogást látott a dologban, van aki úgy érezte meg kell tenni, van aki meg nem akart "pussy" maradni. Az érdekes inkább az Ice Bucket Challenge közösségi mutálódása volt, ahogyan az eredeti és értékes "játékszabályokat" eltorzították és az egészből egy globális öntsdlemagad mozgalom lett nulla mondanivalóval és még kevesebb adakozással.

BALESETBIZTOSÍTÁS 30M ÖSSZÉRTÉKBEN NAPI 39 FORINTÉRT?KLIKK

Magyarországot figyelve (bevallom csak ide koncentráltam) kénytelen-kelletlen voltam kitéve annak az erkölcsi mészárlásnak, amit műveltek a celebjeink. Szinte kézzel tapintható módon figyelték a történéseket Amerikában, számolgattak, és amikor már tutira biztos volt a megtérülési ráta, kezdtek el jegezni (megfigyelhető, ahogyan telnek a napok, egyre kisebb vödröket használva, jeget helyszínen berakva-nem előhűtve (így pedig meleg vizet jégdarabkákkal küldenek magukra egyesek igazán férfiasan).

Hirtelen mennyi jó fej ember ütötte fel a fejét, aki akadémista hanglejtéssel jó pofizott a Facebook videóban az arra fogékonyaknak, miközben elfelejtette az eredeti célt, elfelejtett adakozni. Mostanában tovább mutálódott a program, hiszen jönnek azok az "akadémikusok", akik kikérik maguknak ezt az egészet és két jégdarabka között emlékeztetik a nagyérdemüűt az eredeti célra. 

Ha jól értelmezem a szabályokat, akkor nem dicsőség leküldeni magad jéggel, hiszen ekkor megspórolsz magadnak 90 dollárt. A dicsőség az, ha a videóban megírod a kis csekkedet, befizeted a pénzt és nem pazarlod a vizet.

 

 Most már annyira bátrak az emberek, hogy a magyar hírességek után majd hónapos késéssel az átlag ember is lemeri magát önteni egy mini vödör meleg vízzel, amibe előttünk rak 3-4-5 darab jégkockát. Ilyenkor persze fogom a fejem: "Bitch please". Az internet korszakában, az online térben szinte elképzelhetetlennek, demagógnak és sablonnak tartom ezt a sorrendet, amit újfent felállított magának a Facebook közönsége, amikor az átlag nem mert előbb önteni, mint a krém, miközben elméletileg nem a társadalmi szegmentálás, hanem az összefogás a fő mondandója a témának.

Szerintem mindenki döntse el magának, hogy valóban annyira menő dolog leönteni magát jeges vízzel, ha közben nem utalja a szükséges pénzt. Valóban menő dolog paródiává átalakítani egy olyan komoly kezdeményezést, ami olyan emberekről szól, akik egész életükben fognak szenvedni? Tényleg ez a poén forrása? Azon már meg sem szabad lepődni, hogy az egész "buli" azért termelhet adományt, mert az emberek egoizmusára, marketing értékére épít. Pedig aki adakozni akar, az adakozzon elegánsan és csendben. Minden más csak önmutogató cirkusz. Na megyek utalni, és ezt videó nélkül is meg tudom tenni.

Az interneten találtam ezt a képet, ami letépi a fertőzést a L'oreal bőrrrel fedett gennyes fertőzésről és megmutatja azt a valóságot, amit nem akarunk észrevenni, mert kényelmetlen.

10612546_716328318420856_3998934628238856741_n.jpg

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr846652333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása