Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Real Madrid pörgeti az inflációt

2014. július 16. - Szarvas Norbert

uk-sbg-fml2013-real-madrid.jpg.gifA Real Madrid a világ legsikeresebben működő üzleti vállalkozása a sportban. A királyi gárda volt tavaly az első klub, amelyik (megelőzve NBA és NFL klubokat is, illetve a nagy rivális Bayern-Barcelona-MU triót) adott gazdasági évben elérte a fél milliárd euró árbevételt (forrás: deloitte). Azt már évek óta látni, hogy Perez elnök üzleti tudásának köszönhető a Madrid 21-ik századi gazdasági csodája. Az elnök a klubbot egy üzleti vállalkozásnak tekinti, folyamatos befektetési lehetőségeket keresve. Így jutunk el azokhoz a sztárigazolásokhoz, amiknek az árát...

A Real Madrid a focivilág fejőstehene, aki elképesztő mértékben pörgeti a focisták értékét. Ha egy játékosnak van 3 jó meccse egy erős bajnokságban (pl.: Porto), akkor fél Európa le akarja igazolni. Ez a tény már önmagában pörgeti a játékos vételárát. Persze erre a játékosok ügynökei is rájöttek. Amikor elakarják boltolni játékosukat, akkor folyamatosan bedobják a közvéleménynek különböző sztárklubok érdeklődését, ezáltal felverik az árat. 

Tegyük fel, hogy a játékos valódi értéke a tranfermarkt.de szerint 10 millió. Egy viszonylag erős bajnokságban volt néhány kiváló meccse, ami miatt több élcsapat látókörébe kerül. Ez felveri az árát 12-14 millióra. Innen kezdődik az árverseny annak függvényében, mennyire komoly a játékos iránt az érdeklődés. A licitháború során a játékos vételárát az ügynök és az eladó klub feltornássza 20 millió euróra. Ekkor jön a Real Madrid tényleges érdeklődése. Ez általában a feltornászott árhoz képest + 30-50-80% emelkedést jelent, mivel a Madrid az Madrid, akiről az évek folyamán saját hibájából elterjedt, hogy bármennyit kifizet bárkiért (lásd: Illarramendi igazolása tavaly 34 millió euróért).

Persze a Real gazdasági sikere alátámasztja a játékosok brutál túlértékelését. Viszont az igazolt játékosokat is három részre lehet bontani. Első csoportba tartoznak az első vonalbeli sztárok, akik már bizonyítottak. Ilyen volt CR7 vagy Kaká. Kettőjük összesen 138 millió euróba került a klubnak, amin mindenki megbotránkozott. Valóban érnek ennyit ezek a játékosok? Sportszakmai szemmel indokolható volt kettőjük leigazolása. Utólag látjuk, hogy Ronaldo bejött, Kaká nem. Mégis azt állítom, hogy gazdasági szempontból mindkettő bomba igazolás volt.

Sokkal érdekesebb CR7 példájánál Kaká esete, akinek a pályafutása a Madrid színeiben tőrt ketté sok sérülésének és elvesztett játékkedvének köszönhetően. Ezen a szinten a sportszakmai sikerek nem annyira mérvadóak, mint amennyire azt az átlagos ember gondolná. A Real Madrid úgy érte el az 500 millió eurós álomhatárt, hogy 10 éve nem nyert nemzetközi kupát (idén végül ők nyertek végre). Sokkal fontosabb a szponzori szerződésekből és reklámokból származó jövedelem egy élklub életében. 

_45909750_real_madrid_pie_c1_226.gif2009-ben az Adidas megduplázta a Madridnak fizetett összegét évi 60 millió euróra. A szponzori bevételei a csapatnak 2009-ben 130 millió euró volt köszönhetően a Coca-colának, Audinak, Bwin-nek és Telefonicának. A számok az elmúlt években drasztikusan növekedtek tovább, aminek köszönhetően a 2013-14-es szezonban a Madrid át fogja lépni a 700 millió eurós árbevételt! 

A szponzorok a klub múltja, jelene és a sztárjátékosai miatt jönnek. Pereznek nem volt más dolga, mint megnyitni a galaktikus korszakokat és a legnagyobb sztárokat túlfizetve elhozni a csapathoz. Kaká sportszakmai buktáját (és 56 milliós vételárát+ évi 12 milliós fizetését) könnyen tudta feledtetni a tény, miszerint Kaká-n a Madrid több, mint 300 millió eurót keresett szponzori szerződésekből és mezeladásból, amik a játékoshoz voltak közvetlenül köthetőek.

A 2009-es évben első vonalbeli sztárjainak köszönhetően (Ronaldo, Kaká, Benzema) a Madrid 200 millió euróra tett szert. Ebből látható, hogy gazdaságilag megéri inflalálni a játékosok értékét a megszerzésük érdekében. De mindenkire igaz ez?

Második csoportja az igazolásoknak azok a játékosok, akik még nem világsztárok, de már csak egy lépésre vannak tőle. Tavaly Gareth Bale-t igazolta le Perez  85 millió fontért, amivel végérvényesen felborított minden játékszabályt, amit eddig megszoktunk a fociban. Többe került Bale (aki egy angol élcsapatban és nem topcsapatban játszott, se nem aranylabdás, se nem nemzetközi szinten bizonyított játékos), mint a manchesteri időszakában már aranylabdás, gólkirály, BL győztes marketing bomba Ronaldo. Ezzel a Madrid egy új korszakba lépett, ahol nem aranylabdásokat vásárol, hanem megvásárolja az alapanyagot és kitermeli. 1 év telt el, sportszakmailag jó igazolásnak tekinthető, viszont anyagilag még nem. Kérdés, hogy a közvélemény és a szponzorok hogyan értékelik a személyét. Nagy bukta lesz anyagilag?

Ma robbant a bomba, hogy James Rodriguez 80 millió euróért igazolt a Madridba. Itt kaptam fel a fejem, ez volt az a pont ami már nekem is sok volt az elmúlt évek mérhetetlen költekezéseihez képest. James a Porto európanizált játékosa. Már a Portoban nagyon jól játszott, amiből következtetni lehetett arra, hogy ebből a srácból első élvonalbeli játékos lesz. Tavaly a Monaco újgazdagságának köszönhetően a 20 millió piaci értékre taksált játékost 40 millió euróért vitték el. Persze ezen senki nem lepődött meg, hiszen akkor a Monaco még második ligás csapat volt komoly tervekkel klasszisok nélkül. A minőséget pedig meg kell fizetni. Esetükben a felár a csapat akkori jelene és a tulajd pénze volt.

A Monacoban volt egy jó szezonja, amit a brazíliai világbajnokság követett egy nagyon erős kolumbiai együttessel. Várható volt, hogy James lesz az egyik vezér Falcao kiesésével. Volt 5 jó meccse, VB gólkirály lett és a Real Madrid a valós értékének a 250%-áért (80 millió) leigazolta egy olyan csapatba, ami így is roskadozik a posztján a világklasszisoktól. Persze a biznisz soha nem állhat le, szükség van a folyamatos vérfrissítésekre, az új arcokra. De ennyire? Esetleg ez egy presztízsigazolás volt? 

Képernyőfotó 2014-07-16 - 14.13.43.png

 

Gazdasági szempontokat mérlegelve garantáltan jó, megtérülő igazolás lesz (szemben az igazolások harmadik csoportjával, akikért brutális összegeket fizetnek ki, miközben se nem sztárpotenciál, se nem komoly szinten bizonyított játékosok: lásd Illaramendi 34 millió eurós igazolása). Ami érthetetlen számomra az inkább a választott időpont, mint sem a mérték. Már tavaly nyáron tudtuk, hogy James egy klasszis, akiből hamarosan világklasszis lesz. Látható volt az értéke. Túlárazva is 40 millióért elhozhatta volna a Madrid. Helyette várt egy évet, volt a srácnak néhány jó meccse (amitől jelzem, hogy nem lett jobb játékos) és máris dupla annyit fizetett érte a Madrid. Ez így 40 millió euró bukta. 

A Real Madridnak nem számít a pénz, hiszen az egész gazdasági politikájukat nézve bőven beleférnek az Illaramendik vagy a 250%-os túlárazások. A szponzorok és a szurkolók vágynak a frissre, az újra, a jövőre. A Madrid feltárja a keresletet, majd ez alapján határozza meg a kínálatát. James nem azért jött, mert kell a csapatnak. James azért jött, mert kell mindenkinek.

Tetszik a performance? Ez Like!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr406512889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epidermis 2014.07.17. 10:37:23

A tény az, hogy Gareth Bale-t nem annyiért vették meg, "mindössze" 91 millió Euro volt. A szerződésének értelmében ha különféle sikereket ér el a Madriddal, akkor még kap plusz pénzt a Tottenham.

mann 2014.07.17. 12:34:20

Érdekes fejtegetés. Csak néhány dolog maradt ki. Pl.a Real a spanyol államtól is kapott támogatást (edzőpályák),a La Liga tv-s pénzeinek elosztása is igen problémás... stb.
süti beállítások módosítása