Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Nem érted, hogy miért nem hívnak vissza, miért nincs még mindig munkád?

2013. július 16. - Szarvas Norbert

25_140410_527775_20867a13f3de529bdac378100d523e4b_225c9b_301.jpgCégvezetőként az elmúlt években több ezer álláskeresővel kerültem valamilyen kapcsolatba. Amikor beszélgettem velük, gyakran merült fel – és merül fel újra meg újra – ugyanaz a problémakör. Sokan kétségbe vannak esve, hiszen nem értik, hogy miért nem találnak hónapok óta állást, miért nem hívják be őket interjúra, vagy éppen miért nem jeleznek vissza. Ezzel a témával kapcsolatban már számtalan cikket olvastam arról, hogy mit kellene csinálni, de egyikben sem találtam meg a kendőzetlen és szókimondó igazságot. Azt gondolom, eljött az idő, hogy valaki végre nyíltan kimondja…

1. Tegyél rendet a saját fejedben!

Egy álláskeresés általában legelhanyagoltabb pontja a nulladik lépés. Jelöltek tömegei hiszik azt, hogy akkor kezdenek állást keresni, amikor önéletrajzokat küldözgetnek. Én azt gondolom, a legelső lépés az, hogy lemész alfába, és tisztázod önmagadban magaddal: ki vagy, mi(k)re vagy képes és mit akarsz. Ha ez megvan, akkor el kell fogadnod, hogy a saját sorsodért csak te vagy a felelős, és a te munkakeresési eredményeidért semmi esetre sem okolható más (mostanában divatos a nagy munkanélküliségre fogni a dolgokat). Fontos, hogy mielőtt még találnál munkát, lelkes, pozitív, előrelátó állapotba kerülj, ne merülj el a kifogások tengerében, a negatívumok kopár síkságában.

2. Egy jó önéletrajz olyan, mint a termőföld

Következő lépés az önéletrajzod megszerkesztése és folyamatos karbantartása. A legelső benyomás lesz rólad, ezért nagyon fontos kellő időt szánni rá. Mindenkinek elege van a letöltött sablonokból (munkaadói szemmel), és komoly előnyt jelenthet egy lényegre törő, kreatív, egyedi, színes önéletrajz.

Több jelentkező megmutatta nekem az önéletrajzát, és elpanaszolta, hogy soha nem hívják be, mi baj lehet vele… Én ránéztem, és típushibákat találtam az amúgy korrektül megszerkesztett lapon.

1. Hagyjuk el a sablonönéletrajzokat!

2. Mindig frissítsd a dátumot a végén! Az a legnagyobb ciki, amikor a dátumból kiderül, hogy már jó fél éve keresel munkát. Ekkor minden munkaadóban jogosan merül fel a kérdés, hogy ennek mi oka lehet. Ha a munkaerőpiacnak nem kell, akkor miért pont én alkalmazzam?

Logikus, hiszen mindenki a legértékesebb embereket keresi. Tehát napi szinten frissíts!

3. A szakmai tapasztalat résznél a lehető legrosszabb, amikor az ott leírtak nincsenek összhangban azzal, ami te valójában szeretnél lenni. Mondok egy példát: jelentkezel egy marketinges irodai munkára, viszont eddigi „csak” a Burger Kingben, a Tescóban és társaiban dolgoztál. Ez nem baj, viszont hagyd ki az önéletrajzodból. Itt megint a minőségi szempontokkal tudok érvelni, hiszen mindenki a legjobbat akarja. Te pedig leírod, hogy eddig olyan munkákat végeztél, amelyek semmi komolyat nem jelentenek az adott munkakörrel kapcsolatban.

Csak az olyan munkáidat írd az önéletrajzba, amelyek specifikusan az adott munkakörhöz jelenthetnek előnyt a számodra, és mindenféleképpen hagyd ki azokat, amelyek által kevésbé vagy komolyan vehető a megpályázott területen.

3. Ne engedd el magad, amikor nincs állásod, akkor is van!

Ez az a pont, amelyik a legkomolyabb önfegyelmet igényli, és szorosan összefügg az előzőekkel. Hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, és csak azt tekinteni munkának, amiért fizetnek nekünk.

Sok munkanélküli fiatalnál (vagy a felsőoktatásban tanulnak, és mellette keresnek munkát) tapasztaltam, hogy ahhoz képest, hogy nincsen munkájuk, alig akad idejük. Nem hajlandók tudatosan építeni saját életüket, és tudatosan menedzselni az álláskeresést.

Azt gondolom, minden munkanélkülinek a főállása a munka keresése kell hogy legyen. Nincs mese! Ez azt jelenti, hogy mindennap tervszerűen foglalkozol x órát az önéletrajzoddal (annyi fajtát készítesz, ahány területre jelentkezni szeretnél), és aznap, amikor küldesz valahova önéletrajzot, frissíted a dátumot. Rendszerbe foglalod a helyeket, ahová jelentkeztél (vezetsz egy listát, hogy pontosan tudd, mikor hol miért hova), és nem utolsósorban mindennap minimum 2 órát szánsz arra, hogy minél több helyre eljuttasd a CV-det.

El kell fogadnod, hogy neked ez a munkád, és ha ez készen van mindennap, csak akkor mehetsz szórakozni, haverozni.

4. Anya faktor és a mindentudás egyeteme

Számomra az egyik legkiborítóbb részhez érkeztünk, amelyik alapvetően elutasítást, ellenszenvet szül bennem. Ezt a témakört két részre kell bontanom, hogy megértsd.

Anya faktor:

Én elhiszem, hogy mindenkinek van anyukája, apukája, családja és miegymás, de azt már nehezebben fogadom el, hogy olyan látványosan van bevonva a család (általában főleg az anya), hogy az még a felvételiztetőnek is feltűnik. Nagyon fontos tapasztalatokkal rendelkezhet a család, és mindenféleképpen meg kell hallgatni a véleményüket. Ezt viszont fű alatt, négyszemközt. Semmi esetre se menjen el veled senki egy állásinterjúra, vagy ne súgjon a telefonbeszélgetés alatt anya, hogy mit kell(ene még) megkérdezned.

Amit anya mondani akar, azt otthon beszéljétek meg, más ne tudjon róla. Gondolj bele!

Egy komoly pozícióra jelentkezel (a jelentkezők általában felelősségteljes, komoly jó pénzzel járó munkákat akarnak) úgy, hogy képtelen vagy önálló döntést hozni, képtelen vagy arra, hogy felelősségteljesen egyedül jelenj meg egy interjún? Ezután lesz igazán nehéz a győzelem, hiszen te is beláthatod: nem éppen önálló ember képét mutatod.

Másik rész a mindentudás egyeteme, ami több kollégám elmondása szerint is igencsak kiborító.

Többször előfordul, hogy amikor a jelentkezőt felhívom telefonon a személyes találkozó időpontját egyeztetni, akkor ő kezdi a kérdezést (most ki felvételiztet kit?). A legnagyobb hiba – amelyet az egyik előző pont alkalmazásával könnyedén elháríthatsz –, amikor a felhívott elkezdi a „bocsánat, ez melyik álláshirdetés, mert annyi helyre jelentkeztem, és többfajta munkára” szöveget.

Ez egy szép nagy fekete pont, hiszen ezzel a mondattal a következőket közlöd:

– fogalmad sincs semmiről;

– neked mindegy, hogy hová jutsz be, csak munka legyen (NE legyen mindegy, hitesd el, hogy te csakis oda jelentkeztél, hiszen éppen ott akarsz dolgozni!);

– több munkakörre jelentkeztél, de azt sem tudod, hova (ezzel azt mondod, hogy gyakorlatilag semmihez nem értesz olyan minőségben, ahogyan kellene);

– elárulod, hogy nem vagy kapós a munkaerőpiacon, hiszen rengeteg helyre kell jelentkezned.

Képzeld magad annak a helyébe, aki felvételiztet! Te felvennél a saját cégedhez – amelyik neked is megélhetést nyújt – egy olyan embert, aki annyit képtelen megjegyezni, hogy hova adta be az önéletrajzát? Képes lennél egy olyan embert felvenni, akit nem érdekel, mit csinál és azt éppen hol/kinél, tehát biztosan nem fog mindent megtenni a céged sikeréért?

Van, aki azonban ezt a „kis” bakit sikeresen bakiheggyé változtatja.

Soha ne kezdd el faggatni telefonon keresztül azt, aki be akar hívni dolgozni! Soha! Itt ne érdekeljenek olyan részletek, mint fizetés, utazási támogatás, munkakör stb.!

Okai:

– az állásinterjún, ahová hívnak téged, éppen ezeket a részleteket kell megbeszélni;

– ezekkel a kérdésekkel elárulod, hogy fogalmad sincs semmiről (ezeket a kérdéseket általában megválaszolják a hirdetésben);

– nem vagy abban a helyzetben, hogy primadonnaként viselkedj. Munkanélküliként munkaköri kötelességed minden interjún megjelenni!

5. Interjú előtti fekete lyuk

Mint az említettem, munkaköri leírásod tartalmazza, hogy minden interjún meg kell jelenned. Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy 10 jelentkezőből átlagosan 4-5-6 jön el, 2-3 nem hív fel magától, hogy tegyük át másik időpontra, a maradék 2-3 pedig olyan, mint az Andersen-mese: hol volt, hol nem volt...

Egy olyan ember, aki tényleg állást akar találni, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem tartja be a szavát, és a megbeszélt, általa is elfogadott időpontban nem jelenik meg. Azt pláne nem teheti meg, ha ne adj’ isten a felvételiztető felhívja, hogy merre van, akkor azt mondja, elfelejtette.

Szintén sarkalatos pontja a felvételi előtti résznek az öltözet! Szigorúan a legcsinosabb, legüzletiesebb ruhádban jelenj meg mindig! Fontos az első benyomás, és még egyetlen cégvezető vagy HR-es ismerősömtől sem hallottam azt, hogy antipátiát keltett benne a jelentkező üzleties, csinos megjelenése. Ez inkább azt sugallja, hogy ez az ember igen komolyan veszi a munkára való jelentkezést. (Még akkor is, ha a továbbiakban nem az üzleti öltözék a dress code.)

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr265408652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuzessyz · http://objektivpol.blog.hu/ 2013.07.16. 20:29:26

Semmivel nem mond többet a szokásos sablonoknál ez a poszt, ráadásul azok közül is a legnagyobb hülyeségeket sorolja fel. Azt már meg sem említem, hogy kicsit unalmas már az állandó önajnározás, amit a szerző művel folyamatosan.
Ráadásul nem mindenki olyan polihisztor, mint maga, Norbert. Nem hiszem, hogy olyan sokan lennének azok, akik annyira rengeteg különböző szférába adják be a jelentkezésüket, hogy már nem is emlékeznek rájuk...

Szarvas Norbert 2013.07.16. 20:34:30

@fuzessyz:

Miből gondolja, hogy nem a valóságot írtam le? Mire alapozza véleményét, hogy a jelentkezők nagy részének foggalma nincs mire és hova adta be az önéletrajzát?

Én ezt személyes tapasztalatokból írtam az elmúlt 6 év közel 3.000 jelentkezőjén tesztelve...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.17. 01:04:10

Azért az anya-faktor nem kicsit szánalmas. Ilyennel még nem találkoztam ilyen kirivóan, de nálam azonnal lapát lenne az illetőnek.

A visszakérdezést már én is mondtam ismerősnek, amikor előttem hivták, és elkezdett faggatózni, hogy nem kéne... és nem értette miért.
Mondjuk nála az öltözék is kilógó nyelvű edzőcipő fehér zoknival, rövidnadrág, póló és műbőr autóstáska. (4 éve ismerem, azóta keres állást)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.17. 01:07:03

@Kőmíves Kelemen:
Jah és még egy fontos dolog: az emailcim ne "cuncimokus1967@..." legyen már basszus.

Hozzám is jönnek pár naponta önéletrajzok a céges mailre, és döbbenet mennyire nincs marketing-érzékük az embereknek.

mojoking77 2013.07.17. 17:46:07

@Szarvas Norbert: Ne foglalkozzon az idiotakkal. Ha valaki megir egy postot, legyen az akarmennyire hasznos is, egesz biztos, hogy fog kapni hideget meleget, a magukat rem inteligensnek tarto, am a valosagban egyszeru vesztes kis hulyegyerektol.
Ilyen az internet.
Viszont, ha mar itt van, feltennek egy kerdest. Az mitol van, hogy a HR-esek (foleg a nagyobb multik HR "expertjei") altalaban magasrol tesznek mindenkire, akik nem feleltek meg az elvarasoknak? Olyan nehez lenne irni egy sablon mailt/ esetleg levelet, hogy "Tisztelt XY, Koszonjuk, hogy megjelent, sajnos azonban hosszas elemzes utan nem onre esett a valasztas. Ha nem baj, taroljuk az oneletrajzat, es az esetleges ujabb allas lehetosegekor ertesitjuk. Bla Bla Bla "
E helyett az ember elkuldi a cv-jet X helyre, aminek kb 80%-bol egyaltalan nem jon valasz, a maradek felere behivjak interjura, majd ennek a 10%-nak a toredekerol (kevesebb mint 10%) ertesitik utolag, hogy "bocs, nem te vagy a nyero.."
Es kerlek ne irja azt, hogy nincs ra idejuk, mert ez kb 2 perc/ mail. Gondolom a negyedik kaveszunet helyere be lehetne zsufolni valahogy...

Seang Lee 2013.07.17. 17:55:31

van egy egesz jo allasom itt Londonban de ugy dontottem meg jobbat keresek (egy ujabb lepest tennek a rangletran, egy nagyobb cegnel ahol meg tobbet lehet tanulni, stb) Aprilisban kezdtem a munkakeresest. Amit a poszt leir mind igaz, meg itt is kulfoldon(szerencsemre a parom fejvadasz cegnel dolgozik szoval tole is sokat tanultam). Manapsag mar szerencsere az online munkakereso portalok sokat segitenek (monster, reed) es elmentik az allasokat amire az illeto jelentkezett. Ez sokat segit mert amikor visszajeleznek valahonnan es az ember valoban rengeteg allasra jelentkezik (en csak egy adott teruletre koncentralok de ugye napi 4-5 uj allast mindig talalni) akkor konnyu megtalalni hogy melyik volt az amire behivnak interjura. Hetfon volt egy telefonos interjum es nem voltam biztos benne hogy az az agency vagy maga a ceg szoval nem csak a munkat kerestem vissza de megcsinaltam gyorsan a research-t is a cegen hatha maga a ceg jelentkezett. (vegul kiderult hogy egy in-house agent volt) es meg is lepodott hogy milyen tajekozott vagyok a cegrol es a munkarol mert hogy sokan nem sozktak emlekezni melyik munka miatt hivjak oket. Masik, ami itt nem lett megemlitve: elso korben erdemes a szakteruletunkkel (ha van) foglalkozo munkakozvetitoket megcelozni. Ha azok behivtak interjura az egy lepessel elorebb visz de meg mindig sok a teendo. Az interju utan bekerulunk a belso adatbazisukba (vannak konkret, kulon emberek akik geplik be az oneletrajzokat) es innentol konnyen rank kereshetnek qamikro munkamegbizast kapnak. Nem szabad elfelejteni heti 10-20 interjujuk biztos van/ fejvadasz szoval ez eleg sok uj embert jelent. HA het ota nem hallottunk feloluk erdemes egy udvarias e-mailt kuldeni es vagy rajuk telefonalni (interjukor ugyis megkaptuk a nevjegyuket) hogy esetleg nincs-e valami aktualis allas. Ha nincs az se baj, de legalabb eszukbe jutunk emlekezni fognak rank. Attol pedig hogy nem hivnak erdemes a kozvetitok honlapjat bongeszni minden nap es ha talalunk valami uj allast amire mi ugy gondoljuk hogy alkalmasak lennenk nyugodtan lehet irni a kontaktunknak. Ha nem is o a kozvetlen kontakt az allasra szol a kollegajanak (es majd maguk kozt leosztjak, elrendezik a commissiont ha megis mi lennenk a szerencses jeloltek a munkara:)

Seang Lee 2013.07.17. 18:01:55

es meg egy ket tipp: tessek kihasznalni az online lehetosegeket. A LinkedIn-en rengeteg kozvetlen munkaado hirdetese talalhato en azt azert szeretem(sot ott latni hogy van-e kozvetlen/kozvetett ismerosunk aki adott cegnel dolgozik). PLusz ha tudjuk milyen poziciora/munkakorre szeretnenk jelentezni es nagyjabol milyen ceghez lehet irni egy listat es vegiglatogatni egyesevel a cegek honlapjat keresve a "career" (otthon gondolom "munkalehetoseg") linkre. legtobbszor ez kisbeuts es/vagy el van rejtve de a nagy cegeknek mind van ilyen. Yahoo, Facebook, Google, Coca Cola... rengeteg embert keresnek,minden felere csak tudni kell megtalalni (persze annal tobb jelentkezest is kapnak) de mit arthat elkuldeni egy oneletrajzot akar csak ugy, konkret pozicio nelkul?

portis · http://www.online-szallas.com 2013.07.17. 18:03:14

@mojoking77:

Azért nem válaszolnak mert semmi érdekük nem fűződik hozzá hogy válaszoljanak.

Seang Lee 2013.07.17. 18:04:17

meg egy utolso gondolat:ne felejtsuk el az idegennyelvu oneletrajzok teljesen mas strukturajuak mint a magyar (csak hogy egy nagy peldat emlitsek: fenykepes oneltrajz pl itt Angliaban nem letezik, sot!) szoval mindenkepp erdemes utanan nezni ezeknek (gondolom ezen a blogon is vannak informaciok errol). A strukturatol nem merdemes elterni de az valoban igaz hogy kell legyen valami megkapo, egyedi benne (= nem sablonos)

portis · http://www.online-szallas.com 2013.07.17. 18:07:26

Az a legjobb amikor bejön egy céghez az önéletrajz, persze az első hogy megnézzék a facebook profilját, és ott látnak egy alakot aki éppen szívja a spanglit. :) A főnököm órákat röhög rajtuk. Néha nekem is mutogatja, nézd már a marháját....

Seang Lee 2013.07.17. 18:15:41

@mojoking77: nem vedeni akarom a HR-eseket, mivel mint emlitettem en is munkat keresek (tudom, ugy konnyebb hogy az ember csak valtani szeretne es nem munkanelkuli) de en magam latom a paromon mennyi oneletrajzot kap es olvas egy nap. Sokszor van egy sablon automata e-mail hogy "koszonjuk a jelentkezest, rengeteg oneletrajzot kapunk ha a jelentkezese sikeres akkor az elkovetkezo 2 hetben egy munkatarsunk felveszi onnel a kapcsolatot de ha nem hall felolunk akkor a jelentkezese ezuttal nem volt sikeres" vagy ilyesmi. Most lehet hogy kapok ilyet de ugyis kitorlom (kiveve ha LinkedIn mert ott ezekkel tartom nyilvan hogy hova jelentkeztem) szoval egyszeru. Kuldeni, kuldeni kell az Oneletrajzot es csak azokra koncentralni akik visszajelenzek. Ahonnan nem jeleznek vissza az egy nem. Nem szabad azon ragodni hogy miert nem. (legtobbszor azert nem mert van mas jobb jelolt, es nem azert mert mi rosszak vagyunk. csak nem vagyunk eleg jok) Meg lehet hogy a nem az csak egy "most erre a munkara" nem, megtartjak az oneletrajzot es lehet 1 honap mulva ok hivnak hogy jelentkezett X munkara amit igaz betoltottek de lenne itt egy Y az nem erdekli? A masik oldal meg: a Hr-esek kozul biztos van aki lusta azert nem jelez vissza, cegek akiknek nicns automata visszajelzo e-miluk lehet nem engedhetik meg maguknak, de legtobbjuk csak azokra koncentral akik szoba johetnek, tobbi megy a levesbe. Mi meg azokra a cegekre koncentralunk ahol mi szoba johetunk (ergo visszajeleztek nekunk) a tobbi mehet a levesbe. Pl van egy nagy ceg ahova jelentkeztem egy allasra. Nem is szoltak, de lattam azota van egy masik allasuk, arra is jelentkeztem. (ugyan mar valoszinuleg megvan a CV-m) sebaj, ha lesz egy 3. allas ami tetszik arra is jelentkezni fogok... :)

svega 2013.07.17. 18:16:28

Voltam munkaadó. Egy meghirdetett állásra 20 lebeszélt interjú volt betervezve, egyharmada nem jött el, a másik harmada meg késett. A maradék egyharmad azonnal a problémáival kezdte (gyerek-anyós-nincsidőm). Az álláskeresők nagy része nem tud állást keresni. Nem tud rendesen felöltözni, rendesen beszélni, viselkedni egy leendő munkaadóval szemben. Nem tudja eladni magát.

ghammond 2013.07.17. 18:19:52

Maximálisan egyetértek a postban leírtakkal, ugyanis volt "szerencsém" mind a két oldalt kipróbálni és nagy vonalakban hasonlóak a tapasztalataim. Nagyon jó tanácsnak tartom a 3. pontot, vagyis azt, hogy ne engedje el magát az ember, viselkedjen úgy, mintha lenne munkahelye, vagyis keljen fel a megszokott időben, reggelizzen meg és hozza rendbe magát úgy, mint ahogy akkor tette, amikor még bejárt a munkahelyére. És igen, vegye úgy, hogy az álláskeresés a munkája. Én egy Excel táblában vezettem, hova, mikor küldtem önéletrajzot (hivatkozással az önéletrajzra és a motivációs levélre), kitől, mikor, milyen választ kaptam, mikor voltam interjún, stb... Mivel egy elég szűk szakmában kerestem munkát, egy "standard" önéletrajzom volt, amelyben az adott szakmában végzett pályafutásomat írtam le (érdekes, soha nem írtam az aljára dátumot, senkinek se tűnt fel...). Ugyanakkor motivációs levelet minden jelentkezéshez külön írtam.

Ha nem sikerül azonnal munkát találni jó időtöltés lehet még egy nyelvtanfolyam, ha van rá pénz. Egyrészt ez is megadja a hasznos tevékenység érzetét, másrészt a későbbiekben még jól is jöhet...

Seang Lee 2013.07.17. 18:20:29

eh na igen,sztorikat teletetovalt es telepiercingezett jelentkezokrol en is hallottam nem egyet. magyar HR-esek: ezt meg szoktak ezt mondani udvariasan szmetol szmebe az intejun a jeleoltnek hogy igy nem fog menni? de volt sikersztori egy transzvesztitarol is. Az volt aki, de tapasztalata rengeteg & vegzettsege is volt, igyhat megkapta a zsiros allast. a diszkriminacio ellenesseget mindeki hangoztatja de sajna itt pl vannak olyan cegek akik miutan megbizzatk a gencyt megmondjak hogy ok csak angol jelolteket hajlandoak felvenni (szoval en is diszkriminalva vagyok sok helyen. c'est la vie)

Szarvas Norbert 2013.07.17. 18:27:42

@mojoking77:

igazából nem beszélhetek a HR-esek nevében! Az biztos, hogy nem tanítják sehol azt, hogy nem szabad visszajelezni annak, akit nem vesznek fel.

Saját példám viszont szemléletes lehet! Próbálok és próbáltam mindigkorrekt lenni és évekig visszajeleztem mindenkinek abban az esetben is ha nem volt a válasz. Azt hülyeségnek tartom, hogy ne lenne rá idő, bár gondoljunk bele hogyha havonta 1000 embernek kell visszajelezni, mindenkire 1 percet szánunk, az 1000 perc...

Viszont bevallom elment a kedvem ettől, mivel az álláskeresők mentalitása nem feltétlenül olyan...

Senki nem beszél arról, hogy 10 leegyeztetett interjúból 4-6-an annak ellenére nem jönnek el és nem is jeleznek, hogy igent mondtak. Vagy arról, hogy részt vesznek a cég ingyenes szakmai oktatásán, majd a legvégén benyögik, hogy bocs mégse... vagy arról se sok szó esik, hogy amikor az interjú végén az álláskereső gondolkodási időt kér, akkor ő nem jelez vissza abban az esetben ha nem akar ott dolgozni...

Végső soron nekem annyira elegem lett ebből, hogy azt éreztem a végére, hogy én egy balek vagyok akivel mindent meg lehet csinálni és ennek ellenére mégis mindenki után futkorászik...

Tudom ez nagyon kendőzetlen igazságnak tűnhet, de ez sem általánosítható, ez csak az én saját HR-es fejlődésem volt, amiért nem jelzek vissza (ellenben a felvételin elmondom, hogy csak akkor jelzünk ha felvételt nyert...)

mojoking77 2013.07.17. 18:33:16

@Szarvas Norbert: Ertem. Bar, mivel tobbek kozt ez a HR munkaja (marmint, hogy uj munkaerot szerezzen a cegnek), egyet nem tudok teljesen erteni vele. En mernokkent dologozok, tobb mint het eve, ugyanannal a multinal. Ez alatt rengeteg idegesito hulyeseget tapasztalatam, foleg a customerektol. Ha ennek ellenere en is ugy ertekelnem, hogy fejlodesem reszekent, mostantol nem kommunikalok veluk, csak a feltetlenul szukseges formaban, nos, hamar megkopna az erdeklodes (es vele egyutt a munka lehetosege) is iranyomban.

Szarvas Norbert 2013.07.17. 18:34:56

@mojoking77: jah bocsánat azt nem mondtam, hogy nekem nem ez a munkám!

Én pénzügyi vezető vagyok és alapvetően azzal keresem a pénzem. A HR-be és felvételiztetésbe azért folyok bele, mert szeretném saját magam kiválasztani azokat, akikkel együtt fogok dolgozni

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.07.17. 18:43:11

Én csak azt sajnálom kicsit, hogy nálunk kimondottan visszatetszést kelt, ha az ember el akarja adni magát. Volt részem külföldi munkakeresésben, ott azokat veszik fel, akik a legjobban nyomulnak, magyarul, akik a legjobban akarják az adott munkát. Ez olyan apróságokból áll, hogy pl. megnézel mindent a neten, ami fellelhető a cégről, felhívod őket, és megkérdezed, ki foglalkozik az adott pályázattal, és név szerint neki címzed a motivációs levelet (ami mellesleg alap). Én kb. 100 önéletrajzot küldtem ki, akkor vettek fel, amikor bementem személyesen leadni, de akkor gyakorlatilag azonnal.

Ja, és csatlakoznék azokhoz, akik fent említették, hogy igenis szánjon a HR-es/cégvezető arra időt, hogy értesíti a sikertelen pályázókat. A megbecsülés kölcsönösen kellene, hogy működjön, és egy magára valamit is adó cég azoknak is küld egy e-mailt, akit nem választott ki interjúra vagy adott esetben az állásra.

mojoking77 2013.07.17. 18:44:35

@Szarvas Norbert: Jogos. Viszont ez esetben a HR feladata lenne. Legalabb email szinten. (Lassuk be, mostanra ez lehet a legtobb allashoz alapkovetelmeny -marmint egy elo mail cim.). Egyszer kell megszerkeszteni a hivatalos valasz mailt, es csak a nevet kell kitolteni, mielott elkuldi az ember..

laci_52 2013.07.17. 19:01:07

Az egyik legfontosabb körülmény kimaradt a cikkből: az önéletrajzból a születés dátumát nem lehet kihagyni.

Ennek alapján az 50 felettiek önéletrajza azonnal a kukába megy, de sok helyen már a 40 felettieké is...

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.07.17. 19:14:18

Ja, és egy jótanács az álláskeresőknek: a munkaerőpiac jelentős hányada ún. rejtett. Vagyis nem hirdetik meg az állásokat, mert vagy cégen belül keresnek, vagy ismerősön keresztül. Tehát ne csak az álláshirdetéseket nézd! Keresd meg a neten azokat a cégeket, akik a te szakmádban tudnának neked munkát adni, küldj egy e-mailt hozzájuk egy olyan kísérőlevéllel, hogy miért szeretnél ott dolgozni és mit tudsz te nyújtani az adott cégnek (!!). Ha nincs is nyitott pozíció, a profi HR-es el fogja tenni az önéletrajzodat, mert neki is sokkal egyszerűbb és időtakarékosabb elővenni a fiókból amikor munkaerőt keresnek. Lehet, hogy ez csak fél év múlva lesz, de így van a legnagyobb esélyed rá, hogy olyan munkát végezz egy olyan cégnél, amit tényleg szeretsz - tapasztalatból mondom.

250130 2013.07.17. 19:21:23

Azért nem hívnak vissza, mert nem vagy senkinek se a csókosa. Másik eset, hogy nem beszélsz perfekt 2 nyelven és nincs 10 év gyakorlatod egy olyan álláshoz, amiért nettó 100at akarnak fizetni.
Nem kell ezekkel a HR közhelyekkel jönni.

djpeter 2013.07.17. 19:21:43

Azert nagyot valtozott a vilag.Ma mar bun ha valaki megkerdezi mennyi lenne a jovedelme.Bezzeg 25 eve meg reszben ezzel csabitottak az embereket.Egy dologban biztos vagyok ami azert nagyon sokat szamit,hogy regen nem volt az mint most hogy 1db allasra sokszoros tobb szaz jelentkezo akad es azert ez nem mindegy.En ketkezzel dolgozo munkasember vagyok.Egy sima munkara jelentkeztem 5 eve ahol 350 ember jelentkezett.Szoval ehhez kepest amikor tanulo voltam akkor megkerdeztek maradnek-e dolgozokent,mostmeg le se irom mi van az orszagban....

Argus 2013.07.17. 19:46:49

Blablaabla..58 évesen, nagy szakmai tapasztalattal, kiváló referenciákkal, nem kellek senkinek.
Fizetési igényemet kinevetik, pedig a mai hivatalos statisztikákhoz igazítom.
Így marad a feketemunka tíz éve.Kösz megvagyok.

prolee 2013.07.17. 20:41:48

52 éves vagyok és nagyon örülök, hogy nem most vagyok fiatal, mert én bizony nem tudnám árulni magam a rabszolgapiacon.
Anno, 1996-ban, amikor otthagytam az első munkahelyemet (mert egy reggel arra ébredtem, hogy nem csinálom tovább), akkor kézzel írtam egy önéletrajzot, a hvg-ben találtam két álláshirdetést, mindkét helyre beadtam. Egyik helyre azonnal behívtak és örültek, mint majom a farkának, a másik helyen fotót kértek, amire válaszoltam, hogy "anyád!, csak ha te is küldesz nekem". mellesleg akkor még igen előnyös külsőm volt, a párom pedig fotoművész volt, lehidaltak volna, ha küldök egy fotót abból a néhány száz darabból, ami a kezembe akadt otthon. :))))
Szerencsére a tapasztalatomra és a tudásomra ma is szüksége van a munkahelyemnek és ha véletlenül elveszíteném a munkámat, akkor is legalább négy helyen látnának szívesen.

De a gyerekeim sajnos már szenvedni fognak ezzel a szarral, ha nem találok nekik valami önálló bulit.
Olvasva a postot... igyekezni fogok...

Fahrenheit451 2013.07.17. 21:00:46

@prolee: Ja szóval akkor te is és a jó öreg protekció.

prolee 2013.07.17. 21:11:06

@painkiller21: Bizony. Látom, sikerült megérteni a lényeget.:)

prolee 2013.07.17. 21:16:54

@djpeter: Sajnos éppen a kétkezi munkát igyekeznek kiváltani, gépesíteni.
Ford erre azt mondta, hogy jók a robotok, de nem fognak megvenni egyetlen autót sem.
Neki volt igaza.
Szerintem beteg az a társadalom, ahol akad akár csak egy olyan ember is, akinek a munkájára nincs szükség.

Globetrotter2014 2013.07.17. 21:36:40

Jó poszt, köszönjük.

(Egy elfoglalt munkavállaló, aki épp nem keres munkát de bookmarkolta a blogot :) )

Andras Fabian 2013.07.17. 22:27:59

Szerintem egészen korrekt és érthető cikk, de nem válaszolt a címben feltett kérdésre:
Miért képtelen az összes HR-es arra, hogy valami sablon választ küldjenek a nem felvett jelentkezőknek? Ennyire nehezükre esik emberszámba venni a nemcsinos, nemüzleties, nemfrissdátumos, sablonönéletrajzos, mindentudó anyukás álláskeresőket? Akkor foglalkozzanak inkább karalábéval.

TH 2013.07.17. 23:19:50

"Szintén sarkalatos pontja a felvételi előtti résznek az öltözet! Szigorúan a legcsinosabb, legüzletiesebb ruhádban jelenj meg mindig!"
Annyit hozzátennék: kivéve IT. A hozzánk jelentkezők többsége nem viszi túlzásba (póló elég gyakori), egyesek inget is felvesznek, de amikor egy srác fekete öltönyben jelent meg interjúra, akkor azért meglepődtünk (de persze nem ezért nem őt vettük fel a végén ;) ).

Aszpartám 2013.07.17. 23:24:05

Meg sem lepődöm, hogy hány olyan kommentelő van, aki a jó öreg ungarisches Mentalität jegyében az álláskeresési problémáit kizárólag külső okokra vezeti vissza.. Egykori HR-esként rengeteg önéletrajz futott át rajtam keresztül.. és nem, nem fér a fejembe, az emberek hogy lehetnek ennyire retardáltak, hülyék, fogyatékosok, denegeneráltak.. ha valaki fél éve keres munkát, NEM IGAZ hogy nem képes átolvasni azt a kurva önéletrajzot, és észrevenni benne a helyesírási hibákat, logikátlanságokat, rossz dátumokat, hülye elrendezést, béna fotót stb.. Nem beszélve a motivációs levelek hiányáról, vagy ami még gyilkosabb, a bent felejtett sablonokról - igen, rengeteg ilyen van. És fogadni mernék, hogy a panaszkodók között is biztos van olyan, aki masszívan tökéletesíthetné a CV-jét, de nem teszi, mert el sem jut fejben odáig, mert mennyivel könnyebb keseregni és a gonosz társadalmat hibáztatni mindenért...

Ami pedig a magas elvárásokat illeti.. Egy intenzív angol tanfolyam fél év alatt fel tud készíteni egy középfokú vizsgára. Aki tud angolul, talál munkát - mert kurvára kevesen tudnak. Ja, hogy Irénke néni "áh nincs nekem erre időm, minek tanuljak én má"? Akkormeg? Ha pedig valaki huszonévesként nem beszél középszinten se angolul, mert leszarta a sulit, és/vagy nem érdekli az egész, az addig ütögesse magát péklapáttal, amíg rá nem jön, hogy egy kicsi ráfordítással egy életet tehet könnyebbé, egyébiránt pedig Moszkva tér, 5:00.

Gabor89 2013.07.17. 23:45:16

A mai napon vissza hívtak egy diák munkára, heti 5x8 óra, és csak hétköznap. Amit még nyáron eltudtam volna vállalni, de az iskola mellett már nem biztos, mert még nem tudom milyen lesz az óra rendem. Erre mondtam a Hr-esnek hogy ezt olyan tudja elvállalni biztosan aki passzív féléven van és semmi dolga mert halaszt, de őt meg nem alkalmazhatják mert nincs aktív hallgatói státusza. 3 napot még eltudtam volna vállalni, de az meg kevés. Rendes volt és telefonban elmondta, hogy akkor próbáljak valami mást keresni mert ez nekik kevés. Azt nem értem miért nem tudnak felvenni 5 diák helyett 8-10 embert, így már lehetne 3 napokra felosztani és lenne is beugró.

Querd 2013.07.18. 00:08:01

Egy jelenséget hozzátennék: nálunk több jelentkezőnél is előfordult, hogy nem ismerte saját életét :)
Kezemben a CV-je, mennék végig, hogy mit fűzne hozzá a leírtakhoz, miért lépett tovább az adott helyről és az elmondásból kimaradnak munkahelyek és hosszú-hosszú évek. Ráadásul nem elhallgatni akarja emberünk az adott helyet, mert hiszen a CV-ben leírta, csak simán nem tudja.
Ha visszakérdeztem, hogy hol dolgozott pl. abban a 2 évben, akkor meg kapom a "hát, dolgoztam valamilyen cégnél".

Ha ennyi marad meg egy munkahelyből, akkor az szerintem rossz üzenet: nehéz ezek után eladni, hogy felelősségteljes poszton dolgozott, ha még a munkájára sem emlékszik és a cég nevét sem tudja (több éves munkahelyről beszélünk!).

Másodszor meg ennyi felkészülés szerintem elvárható: ha máshogy nem megy, akkor igazán "bemagolható" az interjúra a saját (!) élete.

zsoltlaci 2013.07.18. 00:59:33

Két csoportra lehet osztani manapság az embereket Magyarországon akiknek még van állásuk és akiknek már nincsen. Azok a szerencsések akiknek még van abban a hiszemben vannak hogy saját kiválóságuk miatt van mindez így és fogalmuk sincs a másik valóságról, mert csak a TV-ben hallottak róla. Ezért itt az interneten osztják meg érzéketlenül és cinikusan az önelégült baromságaikat az általuk lúzernek gondolt szerencsétlen marhákról. Sajnos a rosszhír az hogy egyre többen fogják megismerni a másik csoportot és kénytelenek lesznek átértékelni a világról alkotott képüket. Ma még csak építészekre nincs szükség, de elôbb vagy utóbb még a nagyrabecsült és nélkülözhetetlen HR-s kollégáktól is fájó búcsut vesznek.

Amisu 2013.07.18. 01:15:28

@Szarvas Norbert: Jó volt olvasni a cikkét, mert magam is állást keresek és örömmel tölt el, hogy a fent írtak nagy részére saját magamtól tudtam rájönni illetve alkalmazni. Nemzetközi gazdaságtant illetve menedzsmentet hallgattam a Corvinus Egyetemen, mindkét szakterület eléggé populáris és nehezebben konkretizálható, mondják a pesszimisták, de én úgy gondolom, hogy konkrét célok kitűzésére ösztönöz, ami az önéletrajz írást is élvezhetővé teszi. Várom azoknak a levelét, akik véleményeznék az önéletrajzomat: illesagi@gmail.com

különvélemény 2013.07.18. 08:13:37

"Ha ez megvan, akkor el kell fogadnod, hogy a saját sorsodért csak te vagy a felelős, és a te munkakeresési eredményeidért semmi esetre sem okolható más"

Óóó
Tehát nem számít, ha cigány vagyok, ha ronda vagyok, ha öreg vagyok, ha túlképzett vagyok, terhes vagyok, 3 gyerekem van, egyetemre járok, férfi vagyok, nő vagyok, meleg vagyok, néger vagyok, zsidó vagyok, stb.

Tehát minden cég a valóságot írja le, soha sem hazudik, a hr-es mind magasan képzet, szakmáját kiváló színvonalon végzi, személyes dolgok soha sem befolyásolják, stb.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.07.18. 08:15:28

az anya-faktor tényleg nagyon dúrva :)
6 év, 3000 jelentkező?? részvétem.

menomano01 2013.07.18. 08:38:02

Azért az igazságnak van egy másik oldala is mint az érmének. Meg ugyebár VAK is!

Én egy kicsit árnyaltabban látom a dolgokat. Sokszor miért is van az hogy nem mennek el?!
Mert lehet az utolsó pillanatban derül ki hogy a Váci utca 191-be kell menniük ;)(csak egy példa a "sokk" közül). Ott is biztos szuper HR-esek vannak. ;)
Azért azt sem szabad elfelejteni hogy mindenki akar dolgozni (persze vannak kivételek) de fix fizetéssel, és nem pedig beetetéssel hogy majd ennyit meg annyit fogsz keresni "valamikor". Majd ha

2013.07.18. 08:58:41

"Csak az olyan munkáidat írd az önéletrajzba, amelyek specifikusan az adott munkakörhöz jelenthetnek előnyt a számodra, és mindenféleképpen hagyd ki azokat, amelyek által kevésbé vagy komolyan vehető a megpályázott területen."

Akkor ezt most itt helyből pontosítanám egy személyes tapasztalattal. Tavaly jártam egy interjún, ahova az önéletrajzom alapján behívtak, és az interjúztató vezető egyből azt kérdezte, hogy mit csináltam én 18 és 23 éves korom között? Ezt azért kérdezte, mert konkrétan erre az időszakra nem volt beírva munkahely, tekintve, hogy teljesen lényegtelen volt a pozíció szempontjából, akkor még más munkakörben dolgoztam olyan cégnél, amelyik azóta már nem is létezik abban a formájában. Ennek ellenére már rögtön kellemetlenül éreztem magam, szinte magyarázkodnom kellett vagy 5 percig. Szóval az, hogy egy munkáltató mit tekint relevánsnak nem feltétlenül attól függ, hogy most éppen milyen pozícióra jelentkezel.

Petyat 2013.07.18. 09:35:20

"Soha ne kezdd el faggatni telefonon keresztül azt, aki be akar hívni dolgozni! Soha! Itt ne érdekeljenek olyan részletek, mint fizetés, utazási támogatás, munkakör stb.!

Okai:

– az állásinterjún, ahová hívnak téged, éppen ezeket a részleteket kell megbeszélni;

– ezekkel a kérdésekkel elárulod, hogy fogalmad sincs semmiről (ezeket a kérdéseket általában megválaszolják a hirdetésben);"

Hol? Melyik bolygón? Nyugat Európában és az USA hirdetésekben valóban ott a fizetés, juttatás, stb, de a magyarországi álláshirdetésekben semmi konkrétum nincs. SOHA!

Elnézés kedves posztoló. Légy szíves mutass nekem csak egy olyan Magyar álláshirdetést, amiben fel van tüntetve a fizetés! Ettől persze nem kérdezősködünk interjú előtt mert minek, ezzel egyetértek.

Ez a poszt elég rosszindulatú. Hülyének és magatehetetlennek mutatja be a munkakeresőket Lehet ferdíteni, meg belerúgni a földön fekvőbe, de a tények makacs dolgok. Ma Magyarországon csak szerencsével és/vagy ismeretséggel lehet munkához jutni. Ez a "tudd mit akarsz és célozd meg" tanács félrevezető. Nem számít a szakmai kompetencia és a lojalitás, akkor is a havert veszik fel, ha az teljesen alkalmatlan. És pontosan ez az oka annak, hogy nagyon kevés ember dolgozik a szakmájában. Ott dolgozik, ahol tud, ahol volt hátszele.

Demagóg ez az írás.

Kono 2013.07.18. 10:11:33

Van igazság ebben a posztban, de van egy kérdésem:

Miért baj, ha valaki nem tudja, hogy pontosan melyik cégtől hívták fel? (Pláne, hogy sokszor a bemutatkozást sem érteni!)
Kedves posztoló ismeri tán az összes jelentkezőt?

A munkaerőpiac piac. Két fél vesz benne részt, ezt nem szabad elfelejteni. A munkáltató és a munkavállaló. Amit elvár az utóbbitól, várja el önmagával szemben is!

Kono 2013.07.18. 10:14:10

Van igazság ebben a posztban, de van egy kérdésem:

Miért baj, ha valaki nem tudja, hogy pontosan melyik cégtől hívták fel? (Pláne, hogy sokszor a bemutatkozást sem érteni!)
Kedves posztoló ismeri tán az összes jelentkezőt?

A munkaerőpiac piac. Két fél vesz benne részt, ezt nem szabad elfelejteni. A munkáltató és a munkavállaló. Amit elvár az utóbbitól, várja el önmagával szemben is!

Ultrahangos Zsírbontás · http://mystica.hu 2013.07.18. 10:26:20

"Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy 10 jelentkezőből átlagosan 4-5-6 jön el, 2-3 nem hív fel magától, hogy tegyük át másik időpontra, a maradék 2-3 pedig olyan, mint az Andersen-mese: hol volt, hol nem volt..."

Pénzügyi tanácsadói munka ez vagy rendes állás?

Nefernefernefer 2013.07.18. 11:01:29

Annak idején én is vezettem listát a megpályázott állásokról. Mégis, sokszor előfordult, hogy amikor behívtak egy interjúra, bizonytalan voltam, melyik állásra hívtak be, pedig csakis beszerzéssel foglalkozó munkakörre jelentkeztem. Rengeteg az olyan hirdetés, ahol mondjuk csak ennyit írnak: Pest megyei, pénzügyi/elektronikai/élelmiszeripari szektorban tevékenykedő cég beszerzési vezetőt/beszerző kollégát keres. Ilyenkor mindkettőt megpályázom, a lényeg a beszerzés, hiszen ehhez értek. Felmerülhet a kérdés, hogy ha már voltam vezető, miért megyek el beosztottnak? Munkahelye, munkaköre válogatja, hol, mit vállalok el szívesen, nincs a fenekemhez nőve a vezetői bőrfotel és van olyan hely, ahol beosztottként is kaphatsz olyan megbecsülést és fizetést, mint másutt vezetőként. Viszont az interjúra igenis praktikus lenne pontosan tudnom, melyik pozícióra hívtak be, mivel ehhez alakítom a mondanivalómat (pl. kidomborítom vagy elhallgatom a vezetői tapasztalatomat).

Viszonylag gyakran futottam bele olyan hirdetésbe, ahol három mondatban leírják a pozíciót, majd az önéletrajz mellé fizetési igényt kérnek, vagy még akkor kérdeznek erre rá, amikor behívnak az első interjúra. Ezek a cégek komolytalanok, soha nem pályázom hozzájuk, telefonon pedig megköszönöm, hogy gondoltak rám, de némi magyarázattal visszautasítom az interjút. Hogyan is gondolhatja bárki, hogy a cég, a pozíció, a munkakör, a felelősségi kör, az egyéb juttatások, a bónusz-rendszer stb. ismerete nélkül felelősségteljesen tudnék nyilatkozni a bérigényemet illetően? Ilyenkor mindig kiderül, hogy nem egymást keressük...

Ami pedig az önéletrajzot illeti. Mindenki azt javasolja, hogy ne legyen sablon, legyen benne valami egyedi. Ez számomra kicsit megfoghatatlan. Vannak ugye a tartalmi követelmények, ezen nincs mit ragozni. Mivel tehetem egyedivé a CV-t? Írjam le, mik a hobbijaim? Nekem egy szakmai önéletrajzban ez nem tűnik túl profi húzásnak, hiába figyelemfelkeltő és különleges, hogy egyiptológia, régészet, paleo-patológia, járványtan és parazitológia érdekel. Hallottam én már HR-eseket a hobbikon derülni... Akkor mégis mivel tűnhet ki az önéletrajzom a többi 250 közül? Jól jönne némi konkrétum...

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 11:31:26

Szép csokor közhelyet sikerült összeszedni. Ha azt mondom, mindez lószart sem ér, akkor a bloggazda megsértődik? Biztos.
Persze, ne írj bele minden melót, amit végeztél, aztán az összesen 2-3, esetleg több évnyi lyukkal, mégis hogyan számolsz el? Jah, "nyelvtanulás külföldön", ahham. Ha már az interjú hazugságra van alapozva, akkor fasza kis munkahely lehet.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 11:46:42

@Kono: Pláne, hogy Magyarországon nem szokás megadni cégnevet a hirdetésben. Vagy csak annyi szerepel, hogy "Pest megyei", vagy hogy "Nemzetközi ügyfelünk számára keresünk...", és egy hivatkozási szám. 70 ilyen hirdetésre beküldött jelentkezésből, mégis honnan sejtse a nyomorult, hogy éppen melyik hívta fel, még akkor is, ha csak egyetlen területen belül pályázik? Hm? Még ha excelben vezeti is a jelentkezéseit, akkor sem tudhatja, hogy éppen melyik cég hívja.
Tessék szépen kiírni a cégnevet a hirdetésben, akkor majd tudni fogja a megkeresett, hogy melyik pályázatára érkezett visszajelzés. Nem mellesleg, a cégből is felkészülhet, ami már jelzi valamennyire, hogy komolyan gondolja.

csillaberk 2013.07.18. 11:55:56

Nekem van saját cégem, de pont ezért nem alkalmazok HR-est, sem munkaközvetítőket, fejvadászokat.
Beérkezik egy önéletrajz, ugyan méltóztasson kibogarászni nekem ki a megfelelő ember. Akkor is, ha az illető nem tudja eladni magát. Ha nekem egy profi kiadványszerkesztőre van szükségem, nem egy arculatépítő szakembert fogok felvenni.

Kicsi cég vagyok, ha valakinek látom a teljes karrierívét, az megnyugtat, ki tudja mire lehet még jó amellett, amit elgondolok. Annak idején egy irodavezetőt kerestem és így találtam egy nagyon jó fotóst. Csak a hobbijaként emlegette, rákérdeztem és kiderült nagyon ért hozzá. Olyan kiselőadást rázott ki a kisujjából az arcfotózásról, hogy leesett az állam. Két hónap alatt vissza is hozta az alkalmazásának a költségeit.
Ha valaki nem felel meg, udvariasan tájékoztatni akkor is illik, ha bőven alulmúlta az elvárásokat. Az udvariasság is az arculat része. Ki tudja, hogy az akkor alkalmatlannak bizonyult jelentkező egy év múlva melyik cég döntéshozója lesz.
Mivel ezekre egy HR-es és egy iroda sem volt képes, ezért töröltem őket a munkaerővel kapcsolatos problémáim eszköztárából. Ez a bejegyzés megerősített abban, hogy jól döntöttem.

csillaberk 2013.07.18. 11:58:10

@Hátrányos helyzetű kaviár: igazad van, nem tisztességes a névtelenségbe burkolózni, a jelentkező sem névtelenül küldi el a pályázatát.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 12:24:04

@csillaberk: Hát nem nagyon. De vegyük úgy, hogy ez Magyarországon a megszokott. Akkor viszont a hirdető ne hördüljön fel, mint a bloggazda tette, ha a jelentkezőnek gőze sincs, hogy melyik cégtől hívják. Honnan lenne?
A másik meg, ami nem tetszik a magyarországi álláspályázati módban az éppen az, amit a legelső kommentemben is említettem, hogy kronologikus önéletrajz az elvárt, no de most már ez nem a "boldog átkos", hogy ember élete végéig ugyanabban a munkakörben dolgozzon. Ha viszont pár évet eltölt más területen, az mínusz pont az éppen megpályázott munka szempontjából a munkáltató szemében. Ha kihagyja azokat az éveket, akkor az interjún (már ha eljut odáig a "lyukacsos" önéletrajza ellenére), tuti rákérdeznek, és akkor jön a duma, amit a posztíró is említett, hogy 4 év hotelezési tapasztalat az "szar, semmi, érdektelen", hiába dolgozik azóta már vagy 6 éve könyvelőként, teszem azt.
Amikor anno leszálltam a hajóról szárazföldi melóra, akkor az első önéletrajzomat én is ilyen "magyaros" stílusban adtam be. A főnök megkérdezte, hogy ugyan, áruljam már el, miért írtam bele az összes bullshitet (előző melók), amelyek nem relevánsak a megpályázott munkakört érintően. Csak pislogtam. Aztán mondta, a 3 év hajós tapasztalat pont elég neki az alkalmazáshoz, nem kell az egész élettörténetem az ovitól napjainkig. Jah, ez nem Magyarországon történt.

2013.07.18. 12:42:18

@Cat_the_cat: Ez rendben van, csak fél év alatt feldobod a talpad. Ugye ismert, hogy 3 hónapig tart a munkanélküli segély Magyarországon?

2013.07.18. 12:46:50

Összefoglalva: Magyarországon még mindig a kapcsolatok számítanak igazán, pláne a jobb (értsd átlagnál jobban fizető vagy jobb körülményeket biztosító) cégeknél. És egyre inkább az a konkrét tapasztalatom, hogy a cégek úgy gondolják a munkavállaló az egy igás ló, akit lehetőleg napi 10-12 órában lehet alkalmazni a nyugati bérek töredékéért.

2013.07.18. 12:51:32

@Nefernefernefer: Ehhez annyit, hogy a fejvadász vagy HR partner cégek sokszor megkérdezik, hogy mennyi a fizetési igényem, majd utána egyszerűen képtelenek felelni arra, hogy az adott cégnél milyen a fizetésen felüli juttatási rendszer, sőt, hogy egyáltalán milyen vállalatról van szó. Menj be, meghallgatnak, aztán majd lesz valami, nekik úgyis az a dolguk, hogy 2-3 jó jelöltet összeszedjenek az ezért pénzt fizető cégnek. Ezek a közvetítő cégek nem a Te érdekedet képviselik, ezt ne felejtsük el!

makacsfolt 2013.07.18. 12:54:19

Jókat röhögtem az irományon.
Még régebben fél évig próbálkoztam Mo.-on vezetői tapasztalattal állást keresni, még csak vissza se hívtak...ezután regisztráltam egy angol oldalra és kb. 3-4 nap után már 5 cég keresett meg, kb. 2 hónapig interjúra jártam, és azóta 1,5 éve itt vagyok Londonban.Az önéletrajz úgyanaz volt amiket otthon is elküldtem. Elég volt a sok csóró irigy sutyerákból, mindenkinek ajánlom külföldöt.
A fizetés meg hát mit mondjak fényévekre van a magyartól, persze itt dolgozni kell keményen nem csak kávé,meg net.

Petyat 2013.07.18. 13:00:44

Átlagos álláshirdetés:

X budapesti cég keres munkatársat Y munkakörbe.
Elvárások:
- 2-3 év szakmai tapasztalat
- terhelhetőség
- magabiztos nyelvtudás
(Néha az elvárások, három különböző szakma ismereteiből kerülnek ki, ha viszont képben vagy egy kapcsolódó negyedikkel, akkor már túlképzett vagy)

Amit kínálunk
- Versenyképes jövedelem
- Fiatalos környezet
(Két-három bullshit, semmi konkrét infó)

A jelentkezéseket fényképes önéletrajzzal és fizetés igénnyel megjelöléssel az xyz@gmail.com címen várjuk.

A titkolózás jogos, ha fejvadász adta fel a hirdetést, de talán nem mindegy, hogy a budapesti munkahely Csepelen vagy Újpesten van. Soha nem írják le, mi a konkrét munkakör, munkaidő, egyéb feltételek. A cég profilját is nagyon ritkán írják le. Ennek ellenére ők minden adatot bekérnek, és elvárják, hogy nulla információ alapján az ember fizetési igényt fogalmazzon meg.

A fentiek ismeretében posztot írni arról, hogy a retardált munkavállalók azt sem tudják hova jelentkezek két dolgot jelenthet: A posztolónak fogalma sincs a realitásokról, vagy egyszerűen egy provokátor. Ebben a posztban nem a kommentelők között kell keresni a trollt.

:D

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 13:06:35

@Petyat: Nem, nem jogos, jelezze, hogy fejvadász vagy közvetítő, "fejlettebb országokban" szokták az ilyesmit.
A többi stimmt ;)

oleszt 2013.07.18. 13:11:20

@laci_52: ki lehet hagyni, nekem sosem volt benne, azért, mert épp olyan korban voltam amikor a nők szülni akarnak - kisgyerekük van.

Petyat 2013.07.18. 13:16:48

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Nem tudom mit érdemes tennie egy fejvadásznak, hogy elegendő információt nyújtson úgy, hogy ne lehessen megkerülni, viszont..

Azt tudom, hogy abban az időben, amikor már kenyéren és vízen éltem, megnéztem pár külföldi álláskereső oldalt (Angol, Német, Olasz, Amcsi). Mindegyik hirdetés tartalmazta:
- Cégnév
- Elérhetőség
- Évi fizetés
- Egyéb juttatások

És csak ezután jöttek az elvárások. Mindegyiknél. Itthon egy cég sem képes erre. A legjobb eset, ami amúgy nagyon ritka, hogy minden infó rendelkezésre áll, csak a fizetés és a juttatások nem.

Fizetésről magyar hirdetésben SOHA nem esik szó.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 13:18:02

@oleszt: Szóval, akkor bekamuztál volna egy gyereket, ha rákérdeznek? Aztakurva...!
Különben tényleg nem kötelező beírni a születési dátumot meg helyet meg ilyesmit, de a kor némi alapmatekkal kitalálható a további infókból.

oleszt 2013.07.18. 13:18:59

@Aszpartám: egyszer láttam olyan önéletrajzot, hol a tárgyban volt vagy 8 db "FW:", ezen kívül semmi. Az e-mailben az összes előző címzett elérhetősége, a szokásos továbbítás megjelenés, ő nem írt semmit a jelentkezéshez. És legalul odaírva, hogy a piros csak a korrektúrát jelöli a csatolt önéletrajzban, nyomtatásnál nem fog látszani; ezt a pályázónak írta vki, aki megszerkesztette helyette a CV-t. De azt már nem olvastam el :)

oleszt 2013.07.18. 13:20:41

@Hátrányos helyzetű kaviár: már volt kettő, egy ovis, egy iskolás. Mikor rákérdeztek mindig bevallottam, de előtte próbáltam meggyőzni őket, hogy engem kell felvenniük. És tényleg be lehet tájolni a kort más alapján.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 13:24:58

@Petyat: Ha az illető cég szerződést kötött a fejvadásszal, akkor nem lehet megkerülni, akkor sem, ha belinkeli a cég weblapját a hirdetésbe.
Legszembetűnőbb példa erre a hajós társaságok. Hiába tudod pontosan, melyik társaság meg milyen feltételek, a cég csak közvetítőkön keresztül alkalmaz. Slussz-passz. Nem egy ördöngösség.
Persze, ha a fejvadász a zavarosban halászik, akkor első szinten is menjen a jó k.felmenőjébe. A többi már nem is érdekel vele kapcsolatban.
Jah, fizetési igények kérése homályosan megfogalmazott álláshirdetéseknél meg a külön vicc kategória. Meg az is, hogy tipp-mixelni kell, hogy belődd a fizetési sávot. Röhej.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 13:42:10

@oleszt: Bocs, nem volt egyértelmű az előző megfogalmazásod, vagy én értettem félre.
Különben, német, angol nyelvterületén hülyén néznek rád, ha jelzed a korodat, meg általában hülyén néznek a magyaros, kronologikus, részletes önéletrajzra, amit otthon erőltetnek.

Kakimaki0123456789 2013.07.18. 15:35:08

A legjobbak mar elmentek, aki maradt az meg nem veletlenul maradt.
Ennyi.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.07.18. 21:10:23

Ok, megvolt a 15 perc hírnév a bloggazdának.
10%, bro, tudod ... mikor rendezed a fiúkkal?

Szarvas Norbert 2013.07.18. 21:37:37

@Hátrányos helyzetű kaviár: lehet egyetérteni vagy lehet ellenezni, de a tény az, hogy akárhány olyan emberrel beszéltem (akár a cikkel kapcsolatban), aki valaha is felvételiztetett az mind igazolni tudta az állításaimat!

A cikkel azoknak akartam kicsit segíteni, akik hajlandóak fejlődni és akarnak tenni azért, hogy több esélyük legyen munkát találni

Berlin80 2013.07.19. 08:46:33

Jó, látszik h ennek a "cégvezetőnek" nincs álláskeresési gondja legyen majd a helyünkben
aztán jöhet a bölcs tanácsaival.
Ezek az álszent szövegek, hitesse el hogy csak hozzá jelentkezem tudják jól h nem igaz de összekacsintunk.
Amúgy nem tudom egy lidl árufeltöltői álláshoz miért kevés és nem elég jó a legfrissebb europresses önéletrajzom... /történelem tanár vagyok, nem kell a szöveg a túlképzettségről/,
a többiről nem tudok nyilatkozni hiszen interjúig sem jutok el
A hülyéje szerint csak az álláskereső a fasz
mesélnék neki arról amikor behívtak recepciósnak
1,5 órát várattak!!! úgy h percre pontosan ott voltam majd közölték hogy csak nőt keresnek!
Mondom akkor minek hívtak be???
félreértés volt!!!
Vagy amikor korábbi munkahelyeimen a bejövő önéletrajzokat nézegették és röhögtek a fotókon
ennyit a korrekt munkaadóról és a hülye álláskeresőről!
10-ből 4-en mennek el? Jah ha értékesítői melót ajánlasz akkor ne lepődj meg, komolytalan munkához komolytalan a hozzáállás is, ha meg tévedek és fix munkáról van szó, ez egy eszement hazugság. Részemről nem ismerek olyan álláskeresőt aki szarik az interjúra, márpedig a "cégvezető" szerint az 50-60% ezt teszi, hogyne...
Az interjú közben anyámmal beszélek meg fogja a kezemre már tényleg nem tudok mit mondani. Ne igyál annyit.
Idióta fasz!!

Szarvas Norbert 2013.07.19. 09:13:02

@Berlin80:

Tudod mi a vicces?

Hogy ez az idióta fasz (én) rendelkezik munkával, ellenben a "minden jól látó, csináló, és tudó" dísztökkel (te)...

Amúgy tökéletesen kirajzolódik minden, amit mondtam a reakciódból... fura, hogy tanárként ennyire képtelen vagy a változtatásra és belátni, hogy vmit máshogy kellene csinálnod..

"Komolytalan munkához komolytalan hozzáállás"- most erre tudom azt mondani, hogy min csodálkozol, amikor másfél órát váratnak hogy elküldjenek? "Komolytalan jelentkezőhöz komolytalan hozzáállás"... az éremnek mindig két oldala van

Nefernefernefer 2013.07.19. 13:04:58

Kedves Norbert,

Ön és egy hozzászóló is említette, hogy az önéletrajz legyen egyedi. Kérem, legyen szíves példákkal bemutatni, hogyan lehet egy profi, szakmai önéletrajzot a gyakorlatban egyedivé tenni.
Bár munkahelyemmel elégedett vagyok, és nem keresek állást, engem is és biztosan sokakat érdekelne egy-két jó tanács és tipp, amivel a CV kitűnhet a többi 250 közül. Előre is köszönöm.

Szarvas Norbert 2013.07.19. 13:30:20

@Nefernefernefer:

Sajnos fizikai korlátai vannak itt megmutatni részletesen a dolgokat, de alapelvként a következőket javasolnám:

- fontos szavak szövegkiemelése

- az önéletrajzba ízlésesen színt (színeket) elhelyezni, amik összhangban vannak a stílusunkkal. Javaslom ehhez egyik korábbi a blogon fellelhető cikkemet, amiben a színekről van szó

- akár grafikák elhelyezése

- times newromantól eltérő betűkészlet használata

- játék a betűk méretével

remélem ez a néhány tipp tudott segíteni!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.07.23. 15:59:08

Azért ez a LoL volt. Kb azt írta a cikk, mint a Cosmos "top 10 dolog amit ne csinálj az állsáinterjún", csak kicst beszólósabban.

És ehhez a felvételiztető stílushoz:
Tudom, hogy az álláskeresők sem szentek, sőt, igazi állatkert, de hadd legyen már egyenrangú a viszony az interjún. Sőt. Amikor felvettek, akkoris egyenrangú a viszony, maximum ami elvárható, hogy munkaszinten az van, amit a főnök mond. Nem rabszolgatartás van, hanem kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolat. Persze, kölcsönös tisztelet nem árt, de ha a tisztelet megalázkodást jelent, az rég rossz.

Szintúgy ehhez a stílushoz: Tudom, hogy sok embert fel lehet így venni éhbérért, és vannak olyan munkakörök, ahol tényleg biorobotra van szükség. Viszont tényleg intellektuális munkakörökben ez a vezetési stílus nem menő, és csak a szar emberek maradnak. Az igazán jó embereket megbecsülik a munkahelyen, mert tudják, hogy kéthetente felhív egy fejvadász, nem lenne-e kedvem máshol tolni a szekeret.

Hatvanezer... Ha képletesen érted, akkoris: Van egy bizonyos fizetési szint, ami alatt többet ér a szabadidőm. Hogy tudok olyan melót végezni, ami ugyan szintén szarul fizet, de legalább nincs ilyen köcsög főnököm. Például lehet színesfémezni. Fos meló, de hatvan összejön. Vagy akármivel seftelni, hatvanat bármiből össze lehet szedni. Azért megyek munkahelyre, mert szeretném az agyamat használni, meg sokkal többet keresni. Oké, a nagyarcú közgázos a nyolcszázas bérigényével picit sok volt, de annyira azért mégsem: 2006-ban, frissdiplomásként (gazdasági főiskola, nem közgáz), hozzámvágtak 450 bruttót. felszorzom 7 évi inflációval meg közgázas felárral, majdnem nyolcszáznál vagyok. Max nem a te cégednél, nem arra a munkakörre ér nyolcszázat. Ha az ajtóban áll még 17 másik, aki 150-ért is elvállaja, akkor le lehet pöccinteni a gyereket.

totya4 2014.02.12. 13:22:44

@portis: A facebook profilhoz ugyan mi köze van az állást kínáló cégnek? Semmi. Az inkább egy magánjellegű dolog, abszolút semmi köze nincs hozzá a munkáltatónak, arról nem beszélve, hogy vannak ilyen idióták, mint a főnököd is, aki jobb híján röhög egyes képeken, amikhez még egyszer: semmi köze nincs.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.01.20. 14:05:15

@Aszpartám: Nekem az a gondom, ezzel az önéletrajz témával, hogy mindig mindenki azt keresi miért rossz. ès ha kijavítottam tökéletesre az egyik szerint és odaviszem a m´sik elé az is talál benne hibát. Volt olyan is, hogy már csak a fot´t rakta át balról-jobbra. :) Azt sem értem, amikor a posztoló sablon önéletrajzról ír. A cv. kötött müfaj túl sok cifrázást nem lehet bele vinni. Illetve grafikailag fel lehet dobni mindenféle látványelemmel de akkor az lesz a baj. ès egy idö után az is unalmas. Pár évvel ezelött bejött a szabvány eu-s önéletrajz. Ma már az sem jó.

szuperpocok 2017.11.15. 13:36:27

Hát, nem tudom.
Olyan dolgokat ír le a cikkíró, amelyek szerintem teljesen magától értetődők.
Az például evidens, hogy nem anyucival megyek el az állásinterjúra. Ezt nem is nagyon tudom elhinni...amikor jelentkezek egy munkára, akkor egyben azt is vállalom, hogy felelősséget veszek a nyakamba. Mit árul el a felelősségvállalásomról az, ha anyuci kísér el engem az interjúra? Ez röhelyes.
Meg, hogy nem megyek csak úgy el az interjúra...tényleg léteznek ilyen tróger emberek?
süti beállítások módosítása