Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

Mitől reszketnek a 35 év alattiak a pénzügyekkel kapcsolatban?

2018. március 23. - Szarvas Norbert

mitol_faznak_a_fiatalok.png

Tovább

Miért spóroljak az üzemanyagon? Meghülyültem én?

miert_sporoljak.png

Akinek majomra van pénze, annak legyen banánra is- hangzik ősi dakota közmondásunk. Én persze azonnal kontrázok, hogy aki banánnal fizet, az ne csodálkozzon, ha majmot kap. Ugye, hogy minden igaz és annak az ellenkezője is? Most, hogy jól kimajmoztuk magunkat az olcsó humor oltárán, térjünk rá sokkal idegmelengetőbb dolgokra, mint például az üzemanyag-spórolás. Mert bizony gyakori érv az értetlenkedés, miszerint minek autózik valaki, ha nézegetni kell az üzemanyag fogyasztást? Mert biztosan nincsen elég pénze Csóringer Jakabnak.

Mondja ezt amúgy Sóher Peti

És máris feszül az irónia-méter, amikor Sóher Petya csóringerezik egy jót a másikra, mert mondjuk éppen másik kultúrkörből érkeztek vagy másik kultúrkörbe tartanak. Ott ahol még dívik nem szétb@szni a környezetet a "mert megtehetem" jeligére. Ott ahol még számít valamit a környezetszennyezés vagy éppen a felesleges túlköltekezések elkerülése.

De ragadjunk még egy percre Sóher Petinél le vagy fenn vagy ahogyan neked tetszik. Sóher Peti az a kultúrparaszt, aki amúgy az éhhalál és a végtelen benzinaroma között szlalomozik. Az ember, aki előbb döglene bele, minthogy meghívjon téged egy kávéra, de tök mindegy, hogy 5-be, 10-be vagy éppen 60-ba tankol a benzinkúton.

Szegény Peti, drága Peti. Lenéz téged, mert megfognád a pénzt, megfognád a káros emissziót, de persze ott alkudozik a madaras teszkóban az eladóval, hogy a frigó miért 1 kiló. Netalántán 24 karátos aranyfoglalat van benne? He! (hát azért Peti baszki, mert a BMW és a Trabant is négykerekű  és majd egyszer rájössz a turbo-trabid hiányosságaira- megj. a szerk.)

Megspóroltam százon 600 forintot

 

 

Gyere Peti, gyere! Most persze fogod a bokád vinnyogás közben, hogy mit akarok én 100 kilométerenként két mekis sajtburgerrel arcoskodni. De mondom Peti a matekot, direkt lassan írom, hogy megértsd:

Egy évben megyek 15 000 kilométert, amit gyorsan százzal osztva (merthogy 100 km a fogyasztás) kijön a 150. Most engedjük el a nyilvánvaló tényt, hogy a különbség 150 x 2 mekis sajtburesz, azaz évente 300 sajtbureszt kapnék free.

Pénzre átszámítva a különbségem kis odafigyeléssel (mert csapatok rendesen én is) 150x600, ami barátok között is 90 000 forint. Ez már összeg Petya? Ha mondjuk kétszázat futsz egy hónapon nettóban, akkor is megspóroltam fél havi fizud.

De menjünk tovább:

- nekem ez az összeg azt jelenti, hogy előző évhez képest gyakorlatilag 3-4 hónapig ingyen utaztam az autómmal

- vagy kaptam ajándékba egy prémiumhoz közeli téli/nyári gumiszettet

- vagy ingyen volt az olajcsere, a szervíz, a szűrőcsere és közben nyomtam magamba a sajtbureszt

Még mindig azt gondolod, hogy nincsen pénzem banánra? Elgondolkodtál azon, hogy csak röhögök a majmokon?