Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A hitelesek nagyot buknak a kormány új tervével

2018. június 20. - Szarvas Norbert

megszunik_a_cafeteria.png

A 2019-re benyújtott új adócsomag lényegi eleme, hogy az amúgy elképesztően bonyolult Cafeteria rendszert gyakorlatilag "Szép-kártya rendszerré" degradálják, és minden más (amúgy értelmes) elemet kivesznek az adómentesen adható szolgáltatások körében. Így pedig ismét lesznek áldozatai ennek az "egyszerűsítési lépésnek", amit látható nem az egyén szintjén, hanem a makrogazdasági laborban kevertek ki iparág (turizmus) koncentrátumban...

 

Megszűnik:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége
  • a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentessége
  • a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége
  • a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége
  • a kultúrautalványok adómentessége
  • a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás

Szép-kártyán adható éves keret (12 hónap esetén) a költségvetési szerveknél 200 000, másoknál 450 000 forint.

 

 

Lakhatás helyett nyaralás

Most belegondoltam azon ügyfeleim sorsába, akik olyan konstrukcióban vették fel az elmúlt években a hitelüket, hogy munkáltatói támogatásból szépen előtörlesztgetnek folyamatos nyaralás helyett. Ez a keretösszeg ötévente 5M forint volt, amin belül mindenféle verzióban érkeztek támogatások a munkáltató részéről.

Jellemzően a havi 25 000 forintos keretátlagot írnám nyugodt szívvel, ami azt jelenti, hogy évente 300 000 forinttal sikerült volna csökkenteni a tőketartozást, ami egy 5%-os kamatozású hitel esetében azt jelenti, hogy

1. évben 15 000 forinttal

2. évben 30 000 forinttal

3. évben 45 000 forinttal

4. évben 60 000 forinttal

5. évben 75 000 forinttal

kevesebb megfizetett kamatot kellett az ügyfélnek produkálnia a cafeteria előtörlesztései miatt. Nagy vonalakban 5 év alatt a példában 1,5M forint tőketartozás csökkenést (mintha kötöttünk volna egy 20 éves 25e forintos havidíjú lakástakarékot) és 225 000 forint megspórolt (amúgy) megfizetendő kamatot jelentetett.

Akik ebben a konstrukcióban gondolkoztak a sokszor teljesen használhatatlan Szép-kártya megoldás helyett, azok most igen komoly pénzeket buknak el.

A kormányzat célja makrogazdasági szinten indokolható (és megérthető, miért fordul a háztartásokkal szembe), hiszen a megnövekedett jövedelmek mellett félő, hogy nem történik állami bevételt generáló extra pénzmozgás ezzel a kedvezménnyel, míg a jövőre lecsupaszított Cafeteria-val lehet a lakosságot "terelni" a különböző ágazatokba (turizmus és vendéglátás).

 

Drágulni fog az ingatlanpiac- mintha CSOK 2.0-át vezetnének be az idén

Megint jóslatokba szeretnék bocsátkozni, mint azt tettem a CSOK 10+10 kihirdetése napján is. Egyértelmű számomra, hogy ezen adócsomag elfogadásával 2018-ban a KKV szektorban extrém mértékű pénzfelvételi hullám veszi kezdetét, azaz a tulajdonosok és "megbecsült" vezetők egy összegben megkapják még adómentesen az 5M forintos munkáltatói lakhatási támogatást, ami jövőre megszűnik.

Utolsó esély, hogy még "okosba" ki lehessen ilyen jogcímen és teljesen legális venni egy nagyobb összeget a cégből. Ez pedig az ingatlanpiacon újabb hullámokat verhet:

  • megjelenik egy újabb fizetőképes kereslet, akiket szorít a határidő (2018)
  • a határidő miatt kiesnek az épülő ingatlanok, tehát a használt piacra szabadul egy újabb garnitúra
  • ennek pedig a kedvelt településeken árfelverő hatása lesz, hiszen immár nem pusztán a CSOK, a kedvező hitelek, de még a határidős munkáltatói támogatások is beépülnek a vásárló keretébe- ezzel bátran lehet számolni

Persze nem számítok ebben az esetben 100%-os beépülésbe, de minimum megakadályozza a piac áremelkedésének a megállását, várhatóan 500e-1M forinttal tovább emeli az átlagárakat, hiszen könnyen kialakulhat egy licitháború is a jó és azonnal költözhető használt lakásokkal kapcsolatban.

 

Véleményem szerint a Cafeteria botrányosan bonyolult volt. Ideje volt egyszerűsíteni. De arról már vitatkoznék, hogy tulajdonképpen az állami költségvetési "kedvezményt" milyen céllal kell(ene) megadnia az Államnak? Ez egy eszköz  az emberek irányítására bizonyos ágazatokba? Nem hiszem. Emlékeztetnék mindenkit, hogy a Cafeterianak egy eszköznek kellene lennie, amivel a munkavállalóhoz extra jövedelmet lehet juttatni és ezzel segíteni az életét. Én mindenféleképpen három irányt javasoltam volna a Cafeteria-n belül:

1, egészség

2, lakhatás

3, nyugdíj

Ezt is olvasd el:

►►►►

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. június. 20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5614059418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LebensraumamOsten 2018.06.22. 07:40:23

@AnnieC: Nagyon helyes.Megszavaztátok.
Eljött az ideje, hogy ne csak az élet napfényes oldalát ismerjétek meg.

LebensraumamOsten 2018.06.22. 07:41:50

@nyúúlacska: Remélem kiveszik KFC-t, MC-t, Burger K-t az elfogadók közül és csak a Mészáros birodalom éttermeiben lehetne lezabálni, de azok olyan drágák lesznek, hogy Vajnáékon kívül más se megy be hozzájuk. :DDD

LebensraumamOsten 2018.06.22. 07:47:28

@élhetetlen: Jól feltételezed, habár at mondta valaki egykor hogy a feltételezés a kudarc szülőanyja. :DDD
De ezúttal én is pont erre jutottam. Lévén meglehetősen okos, tájékozott és intelligens személyem, így azon csalhatatlan következtetés vonható le közös álláspontunkból, hogy az általad is gondolt események valóban be fognak következni és célja van az egésznek.
Most már talán magabiztosan kijelenthető, hogy itt egy országnak egy bűnöző klán általi szervezett kifosztása van folyamatban. A következtetéseket mindenki tartsa meg magának. Kivéve azokat akik: Beeee--beeee békemenet, Soros, Soros, Soros, külföldi árnyékküserkormány, migráns, migráns, Brüsszel, állítsuk meg szavak tetszőleges kombinációját alkalmazzák az esti takarmányozás előtt.

LebensraumamOsten 2018.06.22. 07:55:06

@nu pagagyí: Mint a többi hasonlót is képviselő munkáltató, a válaszom a következő:
Megszüntetjük az eddig alkalmazott cafeteria rendszert. A bérek emelésére a következő évben csak a kötelező garantált bérminimummal érintett dolgozó esetén kerül sor. Az eddigi cafeteria összege - sem adózott sem adózatlan összegben - nem kerül a dolgozók bérébe beépítésre. Helyette egy délelőttös tájékoztató gyűlés keretében ismertetésre kerül, hogy a jogszabályi változások értelmében a cafeteria nem folyósítható a továbbiakban, mert adókötelessé vált formában túl nagy terhelést jelent a vállalatnak az amúgy is válsággal érintett jelen helyzetben.
Utasítom a könyvelést, hogy az eddigi cafeteria összege - bérmegtakarítási jutalom címén - adózva kerüljön a felső vezetés tagjai közt prémiumként kiutalásra készpénzben bankszámlára.
Ennyi. Téma lerendezve. Semmi gond.

DocBulywood 2018.06.22. 08:02:58

@LebensraumamOsten:

" habár at mondta valaki egykor hogy a feltételezés a kudarc szülőanyja. :DDD"

Így van, ez egy Steven Segal film vége felé hangzott el, nevezetesen a Száguldó erőd 2-ben, a vonaton. Az ezüstös hajú főgonosz mondta az egyik beosztottjának.

CyberPunK 2018.06.22. 08:08:15

@LebensraumamOsten: Korrekt. Még jó, hogy erős munkaerőhiány van itthon, majd az emberek átmennek oda, ahol a cafeteria-t nem csak kivezetik, hanem kompenzálnak. :)

2018.06.22. 08:09:00

@Látens Inszinuáció: jaja.... Az ellenzék által kínált "fizessenek a gazdagok!" alternatíva (értsd: mindenki, aki bruttó 200.000 FT felett keres), az sokkal jobb lett volna a hülye választóknak! ;-)

2018.06.22. 08:14:36

@nu pagagyí: ha adókedvezményeket adsz, azokat akkor lehet igényelni, ha legalisan dolgozol, nem otthon vered unalmadban, és nem feketén dolgozol. Ha meg direktt támogatásokat adsz a "rászorulóknak" akkor megélnek a farkukból.

metal · http://electric.blog.hu 2018.06.22. 08:26:14

@LebensraumamOsten: Aztán meg rájössz, hogy bilibe lóg a kezed! Feltételezzük, hogy valóban cégvezető vagy, és ezt az intézkedést meghozod, vajon másnap mi fog történni a mostani munkaerőhiányos helyzetben? Talán rájössz magadtól is, a munkát majd elvégezheti a prémiumot kapó vezetőséged, mert munkásod nem lesz, az is biztos:)

@poszt:
"Most belegondoltam azon ügyfeleim sorsába, akik olyan konstrukcióban vették fel az elmúlt években a hitelüket, hogy munkáltatói támogatásból szépen előtörlesztgetnek folyamatos nyaralás helyett. Ez a keretösszeg ötévente 5M forint volt, amin belül mindenféle verzióban érkeztek támogatások a munkáltató részéről."

Kimondottan komikus amit mostanában a cefeteria rendszerrel csinálnak. Egyik évben erzsébet kártya, a következőben megszüntetik, aztán diákhitel törlesztés bevezetés, következő évben kivezetés,.....
De aki ezen környezetben úgy vesz fel hitelt, hogy beleszámolja ezt a kedvezményt, az jó nagy hülye! Persze amíg van, ki kell használni, de eleve úgy kell számolni, hogy ki tudja meddig lesz. Pont ugyanez a bajom a most (itt a blogon is, mert a poszter azt árulja) agyon imádott nyugdíjbiztosítással, hogy 20% adókedvzmény, meg de jó. Valóban, de meddig lesz 20% kedvezmény? Utána?

chrisred 2018.06.22. 09:20:17

@metal: A feltételezés arra épül, hogy mostantól már örökké munkaerőhiány lesz. Aktuálisan tényleg az van, amit a "világgazdaság pénzbősége", a munkaerőpiacról kiesők és bekerülők negatív egyenlege és a hazai szakképzés kriminális helyzete együttesen okozott. Ebből az első tényezőt lassacskán leírhatjuk, ami viszont magával rántja a fogyasztás folyamatos bővülését is, ami mostanáig a munkaerőkeresletet hajtotta. A fogyasztás stagnálására vagy visszaesésére viszont a cégek költségcsökkentéssel fognak reagálni, ami a munkahelyek csökkentésével jár együtt, ahgy 2008/2009-ben volt.

Atiati 2018.06.22. 09:42:32

@élhetetlen: Hosszú távon nem lehetnek az árak magasan a fizetőkèpes kereslet igènyei felett. Ha nincs aki megvegye akkor az árak is lefognak menni. Persze lesznek olyanok is akiknek mindegy mikor adja el, csak a pènzènèl legyen, ők 6-7 èvet is kèpesek várni árcsökkentés nèlkül.

Atiati 2018.06.22. 09:46:04

@abcdefghijklmm: 1 millió nettòròl volt szò.. Szerintem az már egy olyan összeg ami felett jogos lehet mèg egy kulcs

chrisred 2018.06.22. 09:48:00

@Atiati: Ez a használt lakások piacára igaz csak.

Willkommenskultur 2018.06.22. 09:49:03

@chrisred: a szocik a valsag elott is noveltek a munkanelkuliseget es az adossagot

orbanek pedig 98-02ben is csokkentettek mind a 2t

Mert a hazai szocik, lippsik ennyit tudnak. Lopni es pofazni.

chrisred 2018.06.22. 09:51:55

@Willkommenskultur: Minden magyar politikus ennyit tud csak. Csak egyesek a számukra szimpatikusaktól elfogadják, hogy átveri őket.

Willkommenskultur 2018.06.22. 10:00:11

@Atiati: szolidaritasbol, gesztusbol lehet hozni 1 misi felett ujabb kulcsot, de ktgvetesi ertelemben ennek nem lenne hatasa, ebbol nem lehet adomentesiteni meg 30ezer prolit se, nemhogy 3 milliot

pedig ez a szoclib fixa idealja, ne adozzon szegeny proli, eljen a nep hatan

a kulakokat meg mindig nem szeretik a lippsik

2018.06.22. 10:10:44

@Atiati: Erről volt szó.... a választópolgárnak a fejében meg az maradt meg, ami korábban a gyakorlat volt. Ilyen hülye szlogenekkel nem csoda, hogy kiírták magukat az esélyesek közül.

chrisred 2018.06.22. 10:16:00

@abcdefghijklmm: Nem hiszem, hogy lenne összefüggés. Mert akkor pont vidéken, a lemaradottabb régiókban kellett volna relatíve jól szerepelniük, és nem Budapesten, ahol a legmagasabbak a bérek. Szerintem a választók töredékéhez jutott el a szlogen, és még kevesebbeket befolyásolt.

Atiati 2018.06.22. 10:23:37

@chrisred: Uj lakason sem ulhet a kivitelezo orokre.

Willkommenskultur 2018.06.22. 10:29:36

@chrisred: A budapesti jol keresok fele videki, videki lakcimmel. Videken is szavaznak.

kommentes nikk 2018.06.22. 10:35:38

@Atiati: ja, arról volt szó. Csak ismerjük jól az elképzeléseiket korábbról, mikor bruttó kétszázzal kulák voltál. Ugyanaz lett volna megint, pont ugyanaz.

Atiati 2018.06.22. 10:37:38

@Willkommenskultur: A tobb kulcsos adorendszer tobbek kozt segit csokkenteni a vagyoni kulonbsegeket a tarsadalmi csoportok kozott. Jelenleg a mostani egykulcsos rendszerrel a hianszakmakban dolgozo embereknek a beret a csillagos egekbe emelik, mert egymasra licitalnak a munkaltatok. Itt nincs is igazan korlatozo tenyezo, mert aranyaiban nem kell tobbet fizetni 500k bruttoert vagy 1500k bruttoert. Emiatt szep lassan fel is csuszott egyes syakmak bere, mikozben peldaul a kozszferaban egyesek meg mindig annyit kapnak mint 10 eve. KATA-nal is jogosan van hatar most havi 1 millios arbevetelnel.

chrisred 2018.06.22. 10:38:22

@Atiati: De jellemzően akkor építenek új lakásokat, ha van rá fizetőképes kereslet.

Willkommenskultur 2018.06.22. 10:41:18

@Atiati: 1. nem cel csokkenteni a tarsadalmi kulonbsegeket, amik europaban az egyik legkisebbek ma is /gini index/

mindenki annit keres amennyit er a piacon, minden egyes europai orszagban pont ugyanazok a hianyszakmak es a fizetesi trendek

Willkommenskultur 2018.06.22. 10:42:42

@chrisred: hat elvileg igen vagy lufit fujnak

a 2008as szopi sokezer befejezetlemn vagy eladhatatlan lakoparki lakast eredmenyezett bp-en, de ez is az uzlet resze

chrisred 2018.06.22. 10:43:17

@kommentes nikk: 2010-ben a bruttó 200 ezres fizetés nettója 138 ezer forint volt, most 133 ezer.

AnnieC 2018.06.22. 10:44:23

@LebensraumamOsten: Szavazta a fene.
A cafeteria tényleg kezdett már bonyolult lenni, de erre nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Az tuti, hogy így sok ember meg fogja szívni. Én így is el tudok menni nyaralni és nem ezen a pénzen múlik, hogy tudok-e kaját venni, de attól még nem esik jól, hogy egy mozdulattal el tudnak tüntetni ennyi pénzt és ezt ugye bármikor megtehetik más variációban is.
Mintha olvastam volna olyat, hogy valaki a kormányból azt nyilatkozta, hogy a mindenféle adócsökkentésekből a cégek majd ki tudják gazdálkodni a különbséget és adhatnak béremelést, de nem igazán látom egyelőre, hogy hogyan fog ez megvalósulni. Valószínűleg sehogy mert a adócsökkenés kisebb, mint ilyen esetekben a különbség.

Willkommenskultur 2018.06.22. 10:48:56

@AnnieC: marhasag

a jelen munkapiaci helyzetben annyi fog tortenni hogy penzben fogjak kifizetni azt ami eddig cafeteriaban jott

aki meg nem attol meg elmennek a melosai ahhoz aki fizet

ennyi, vihar a biliben

Atiati 2018.06.22. 10:52:07

@Willkommenskultur: Hat amikor Svajcban vagy Hollandiaban hasonlitottam a nekem ajanlott fizetest az atlaghoz, ahhoz kepest hogy mennyi a mostani fizum az atlaghoz kepest, elegge ugy tunt hogy itthon nagyobb az az ollo.

Willkommenskultur 2018.06.22. 10:55:44

@Atiati:

a tenyek mast mutatnak

#wikipedia gini index

AnnieC 2018.06.22. 11:26:28

@Willkommenskultur: Nálunk volt keret egy kis fizetésemelésre idén is, de tavaly például maguktól egy fillért nem emeltek.
Kívánom, hogy úgy legyen, ahogy mondod, adják oda a fizetés normál részeként.
Viszont így nem tudom hogy valósul meg az, amit a kormány mondott az adóvariálás kapcsán, hogy a gazdaságban több pénz marad.

Atiati 2018.06.22. 11:44:13

@Willkommenskultur: ez nem zárja ki hogy mást tapasztaltam. De összehasonlíthatod a gini indexet közvetlenül az egykulcsos adó bevezetèse előtt az azutánival.

kommentes nikk 2018.06.22. 11:49:05

@chrisred: Ja, csak most már bruttó 400at keresek :)

kommentes nikk 2018.06.22. 11:51:35

@chrisred: 2008-ban meg egyébként 122 volt, ha már itt tartunk...

Willkommenskultur 2018.06.22. 12:04:03

@AnnieC: mert a munkad semmit sem er

annyit is er

most mindenhol emelnek 50%-okat

Willkommenskultur 2018.06.22. 12:05:14

@Atiati: a tarsadalmi kulonbsegeket novelni kell

magyarorszagon a felso kozep reteget kell erositeni hogy elerjek az europai nivot

Serrin 2018.06.22. 12:06:08

@élhetetlen: Nem írtam, hogy ne sajnálnám, aki ebből akart törleszni, stb., csak feltettem egy kérdést. Annyit azért megjegyeznék, hogy a minden évben teljesen átvariált kafetéria rendszerre nem szabad építeni, szóval eleve nem tettem volna ilyet ilyet.

Ha meg úgy döntenek a cégnél, hogy mostantól szépkártya van csak, akkor az átvétel után a kártya találkozik egy ollóval, meg a darabjai egy szemetessel. Nem vagyok hajlandó foglalkozni vele.

A többiben meg igazad van, csak a szokásos mutyi áll mögötte. Volt valami mostanában állami szinten, ami mögött ne állt volna mutyi?

Tenkes Kapitánya 2018.06.22. 12:09:26

@nu pagagyí: Egyetértek. Nem is beszélve a plusz adminisztráció miatti költségekről, amit a cafeteria okoz.

Nancsibacsi 2018.06.22. 12:11:30

Szép kártya kajazsebet leeszi a dolgozó a melóhelyén - ennek nem sok köze van a turizmushoz.
Mindenkinek az egyéni felelőssége, hogy összességében ne járjon rosszabbul. Munkaerő hiány van - ha a cég nem adja oda KPban a cafetéria kiesést, akkor nyugodtan le lehet lépni máshová.

chrisred 2018.06.22. 12:22:40

@kommentes nikk: Mondjuk én 2010-ben is többet kerestem, mint 2002-ben. Az egyéni szakmai előmenetel nem a mindenkori kormányon múlik.

chrisred 2018.06.22. 12:25:04

@kommentes nikk: Most akkor a ballibeket fényezzük, hogy két év alatt mennyit nőtt a nettó nominálbér? 2010 volt az utolsó év a többkulcsos adórendszerben.

Willkommenskultur 2018.06.22. 12:34:52

@chrisred: unom a tobbkulcsos gagogast

totoknak havi 3300 euro felett van 25%os adokulcs a normal 20 helyett

valtozik ettol vmi? nem, ettol nem lesznek a prolik adomentesek

akkor minek?

A maszop persze a szegeny embereket es a gazdag embereket egyarant megalazo, megkoppaszto es eladosito 60%os adoekben kepes csak gondolkodni, es ennel biza sokkal jobb ami most van

chrisred 2018.06.22. 12:45:34

@Willkommenskultur: 2010-ben ugyanúgy 48,5% volt az adóék, mint 2017-ben - közte egy kicsit magasabb. Az átlagosnál magasabb adósáv pusztán államháztartási kérdés, a jövedelmek alsó részére vonatkozó alacsonyabb, vagy nullás adókulcs viszont társadalmi (szociális, demográfiai) jelentőségű.

Atiati 2018.06.22. 12:47:14

@Willkommenskultur: Mièrt pont a felsőközèpnek kellene elèrnie az európai nívót? Miért nem az átlagnak?

chrisred 2018.06.22. 12:49:56

@Atiati: Mert a politikusok meg a sameszaik oda tartoznak.

konrada 2018.06.22. 12:50:16

@chrisred:
...hát valóban hülyeség is volna a nominált fényezni a reálemelkedés helyet, hiszen például 2002-2010 között volt cirka 50% áremelkedés...

AnnieC 2018.06.22. 12:50:30

@Willkommenskultur: A kis "ingyen" emeléssel is bőven átlag feletti a bérem mert nem arra várok, hogy a semmiért cserébe emelgesse a cég a fizetésemet, hanem folyamatosan teszek is érte.
Viszont ha nem fejlődnék állandóan és csak az olyan emeléseket kapnám, amit a cégek maguktól szoktak adni minden dolgozójuknak, akkor jelentősen romlott volna az utóbbi években az életszínvonalam.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.06.22. 12:56:38

Én szentségeltem rendesen, mikor meghallottam. Épp egy hónapja vágtunk bele az ingatlan vásárlásba, hitelt is felvéve, jövőre nagyjából 3 havi törlesztő mehetett volna a cafetériából....kíváncsi vagyok a munkáltatóink mit lépnek.

chrisred 2018.06.22. 12:58:24

@konrada: Nem véletlenül írtam úgy, ahogy írtam.

conchita wurst 2018.06.22. 14:32:11

@chrisred: "2010-ben ugyanúgy 48,5% volt az adóék, mint 2017-ben"

hazudsz

élhetetlen 2018.06.22. 14:33:31

@Atiati: Ez a fizetőképeskereslet kérdés azért nem ilyen egyszerű. Soha nem lett volna pénzem a Klotid palotára, ahogy nagyon sok embernek sem, aztán jött egy arab, akinek volt rá pénze. Ugyanígy megvehet bárki egy komplett új lakóparkot is, benyom két medencét és egy éttermet, aztán szállodaként üzemelteti, és nem fogja érdekelni, hogy általában milyen a fizetőképes kereslet. Már most is vannak luxus házak, ahol a tulajdosok fele sem magyar. Ha ezeket a köznép nem tudja megvenni, akkor megnő a kereslet az olcsóbb, használt lakások iránt, amitől azok aztán nem lesznek olcsóbbak, (hogy idétlenkedjek itt a szavakkal). A másik, lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de az elmúlt 45 évben nem igazán láttam drasztikus áresést a lakáspiacon.

conchita wurst 2018.06.22. 14:35:29

@Atiati: mert a magyar felső közép, a több nyelven beszélő, hiányszakmákban dolgozó szakemberek valamint kis és középvállalkozók pótolhatatlanok az országnak.

A proliréteg oda megy ahová akar, még jót is tesz vele az országnak. Az átlagos munkavállalók alacsony szinvonaluak, ilyen szintet olcsóbban is tudunk importálni

Atiati 2018.06.22. 14:42:45

@élhetetlen: Ha jön az arab akkor általában már ég van előre hogy mit szeretne ès azt az igènyt tudják kielégíteni. Egy multimilliomosnak hiába próbálsz egy egyszerű 60nm-es lakást eladni ami az átlagembernek kèszült. 2008-2011 környèkèn azèrt volt egy jelentős áresès az ingatlanpiacon, sokan próbálták szabadulni a megfizethetetlen hitelektől. Önkènt vagy árverezve. Belvárosban felújítandó 40nm-es gallèriás lakás volt 9 millió. Ilyeneket most 20 alatt nem is nagyon találsz.

Atiati 2018.06.22. 14:47:49

@conchita wurst: A jelenlegi politikai narratívába nehezen fog belefèrni a munkaerő importolása. KKV-k nagy rèsze meg a kormány nyakán èl, nemzetközi versenykèpessègben labdába sem rúgnak. Jelenleg a több nyelven beszélő, jól kèpzett emberek hamarabb lelèpnek külföldre, mint akinek nincs semmilyen versenykèpes tudása. Egyszerűbb úgy menni hogy már kèszen vár minden, minthogy a semmibe ugorjon fejest.

chrisred 2018.06.22. 14:50:51

@conchita wurst: Valójában az igazi középosztály csinálja a szakmájában azt, amit leírtál, a felső középosztály menedzserként, felsővezetőként, vagy saját vállalkozásban irányít.

conchita wurst 2018.06.22. 14:59:47

@Atiati: a munkaerő import simán bele fog férni a narratívába, az illegális migráción kívül a többivel senkinek semmi baja, sőt az országok egyre inkább versenyben lesznek a képzett bevándorlókért

Atiati 2018.06.22. 15:03:48

@conchita wurst: azt ne mond hogy azok akik a falukban elhittèk hogy Soros bevándorlókat telepít be a falujukba, meg fogják tudni különböztetni ki az illegális bevándorló ès ki nem. Èrtelmisègieknek ezt el lehet adni, de a Fidesz most nem az èrtelmisègieknek köszönhetően nyert választást. Meg se próbálták nekik kampányolni.

conchita wurst 2018.06.22. 15:06:34

@Atiati: az értelmiség nem váltogatja a pártját 4 évente, azoknak felesleges kampányolni

conchita wurst 2018.06.22. 15:08:20

@Atiati: kivéve persze a lippsi értelmiséget, az változtatja a színét, de ők 300ezren vannak kb., csak még mindig túl nagy a hangjuk a médiában

élhetetlen 2018.06.22. 15:09:50

@Serrin: Nem hiszem, hogy bárki is a cafeteriára alapozva vett volna fel lakáshitelt, vagy diákhitelt, csak jól jött, hogy erre is költhették. „akkor az átvétel után a kártya találkozik egy ollóval, meg a darabjai egy szemetessel”. Ez jó módszer. A céged kifizeti, adózik utána, ha kedvezményesen is, te pedig nem használod fel. Kb. olyan, mintha kivennéd a fizud ekkora részét kp-ben, és fognád az ollót, és feldarabolnád. Na, közben kezdek becsavarodni, a Petőfi híd budai hídfőjénél lakom, és már szerda óta lapítják az agyamat a repülők, és még csak vasárnap lesz a futam. Egyéni probléma, tudom, bocs a panaszkodásért.

Tenkes Kapitánya 2018.06.22. 15:10:56

@chrisred: Hazudsz, alacsonyabb az adóék, mint 2010-ben.

Atiati 2018.06.22. 15:12:44

@conchita wurst: Úgy gondolom a valódi èrtelmisègi az eredmènyek ès az egyes pártok programjának ismerete alapján választ ès nem fociszurkoló módjára szavaz automatikusan a kedvenc csapatára.

Serrin 2018.06.22. 15:19:02

@élhetetlen: Ezt mi is hallani fogjuk, nem csak a te problémád...
Egyébként én el tudom képzelni, hogy volt olyan, aki ezt simán beleszámolta a törlesztőbe. Tudod, olyanok is voltak, akik anno büszkék voltak a devizahitelre a forinthitellel szemben, aztán meg sírtak, hogy felment a havi törlesztő.

élhetetlen 2018.06.22. 15:28:48

@Nancsibacsi: Jó lehet neked, hogy minden ilyen egyszerűnek látsz. „Szép kártya kajazsebet leeszi a dolgozó a melóhelyén”. Vagy nem. Nálunk drága is volt, vacak is volt, a barátnőmmel felváltva vittük az házi kaját. Ugyan nem volt sem lakáshitelem, sem diákhitelem, de megértem azt, aki inkább ezt fizette a cafeteriából, mint az üzemi kaját.

élhetetlen 2018.06.22. 15:40:45

@conchita wurst: Na, megjött az ész! „a több nyelven beszélő, hiányszakmákban dolgozó szakemberek valamint kis és középvállalkozók pótolhatatlanok az országnak.”. Bezzeg a keveset kereső tanárok, védőnők, ápolók, patológusok, egyetemi docensek, azaz prolik menjenek csak, ők pótolhatók.

élhetetlen 2018.06.22. 15:56:20

@Atiati: „Ha jön az arab akkor általában már ég van előre hogy mit szeretne ès azt az igènyt tudják kielégíteni.”. Igen, a Klotild palotát is neki tervezték. Ja, nem. Amit nem akarsz megérteni. Ha megvesz egy lakóparkot, vagy egy dunaparti toronyházat olyan áron, amit a magyar nem tud megfizetni, de neki ez még olcsó, akkor több magyar akar egyszerű hatvan négyzetméteres lakást, erre nő meg a kereslet, és ettől drágul, nem olcsóbb lesz. Abban igazad van, hogy tömeges adósság bedőlés esetén mehetnek le az árak, és ezt ciklikusan elő is lehet idézni. Na, mindegy.

chrisred 2018.06.22. 16:01:30

@Tenkes Kapitánya: Tanulj meg olvasni. Vagy lapozz egyet a naptáradon.

chrisred 2018.06.22. 16:03:24

@conchita wurst: És a nem libsi értelmiség létszáma?

élhetetlen 2018.06.22. 16:19:16

@Serrin: „Ezt mi is hallani fogjuk, nem csak a te problémád...”. Te szórakozol velem? Mi az, hogy fogjuk? Már dezertáltál, és csak a parádéra jössz haza? Én aközött válaszhattam, hogy már most hallgatom, vagy a Balatonon a vízparton befagy a seggem. Hát itt maradtam, és már szerda óta hallgatom.
A másik, „Tudod, olyanok is voltak, akik anno büszkék voltak a devizahitelre a forinthitellel szemben, aztán meg sírtak, hogy felment a havi törlesztő.”. Tudom, ebbe ne menjünk bele, de a megmentésükbe se, az előtörlesztéssel meg Ócsával. De a cafeteriát nem számolták be a hitel elbírálásnál, arra nem adtak forinthitelt, tehát arra senki nem vehetett fel, csak esetleg jól jött neki, hogy a törlesztésre is fizethet belőle. A deviza alapú hiteleknél az volt, hogy a deviza alapú, és a forint alapú hitelek kamat különbsége miatt kaphatott valaki ua. jövedelemre sokkal többet deviza alapún, a cafeteriára nem kaphatott többet, tehát nem összemérhető a két eset, és ezért nem gondolom, hogy a cafeteriára vett fel valaki hitelt.

Serrin 2018.06.22. 16:25:07

@élhetetlen: Mivel dolgozom, ezért most nem hallom, de sajnos hallani fogom hétvégén.

Amúgy ismerek olyat, aki agyilag olyan szinten áll, hogy magának beleszámolta, hogy így jobban állna. Szerintem az értelmes kafetériát nem alapnak kéne venni, hanem plusznak. Eddig örülni kellett, hogy belesegít a törlesztésbe, de ha nincs, akkor nincs.
A szépkártya meg szívás lesz.

élhetetlen 2018.06.22. 16:48:02

@Serrin: „Mivel dolgozom, ezért most nem hallom”. Bocs, én már nyugger vagyok, így itthon vagyok, és hallom. „Amúgy ismerek olyat, aki agyilag olyan szinten áll, hogy magának beleszámolta, hogy így jobban állna.”. Elhiszem, de akkor is csak akkora kölcsönt kapott, aminek a törlesztését, akár letiltással is be tudná hajtani a bank, ha marad a kölcsön felvételekor igazolt bevétele. A bank nem számolta bele a cafeteriát a bevételébe. Megegyezünk?

Reactor 2018.06.22. 17:06:05

@Atiati: Ne gondold, sok hülye idióta inkább átmegy duzzogó óvodás kisdedóba, hogy "csakazértse csökkentek árat, megveszik ennyiért oszt kész, oldják meg", aztán ott rohad rá az eladatlan termék, és húzhatja le a rolót.

Bisi 2018.06.22. 19:54:49

@nu pagagyí: van igazság abban amit írtál, de az üdülési csekk és az étkezési jegynek van egy fogyasztás pörgető és ezáltal gazdaság élénkìtő szerepe. Továbbá egy kalkulálható ÁFA bevétel jön vissza a költségvetésbe. Gazdasági szempontból emiatt lehet létjogosultsága, de az is igaz, hogy az ember a bèrért dolgozzon, a cafeteriának csak egy kis plussznak kéne lenni.

2018.06.22. 21:04:36

@Bisi:
Túrót!

Az emberek pénzért dolgoznak!
Nem kuponért, nem jegyért, ami csakis adócsalásra jó.
Meg arra, hogy a legális fizetésbe ne számítson bele. Ne számítson bele a nyugdíjalapba.
Arra jó, hogy az államnak ne legyen belőle kötelezetettsége.
A szocializmusban álltak sorba emberek jeggyel kenyérért. Nem csak itt, hanem a románok is, meg a szovjetek is.
Kit érdekel a kafetéria fogyasztás pörgető hatása?
Add ide készpénzbe, arra költöm amire akarom és nem arra, amire a mindenkori mindenható kormány akarja.
Tök mindegy hogy vörös vagy narancssárga. Népnyúzó mind!

Tenkes Kapitánya 2018.06.22. 23:02:15

@chrisred: Most már pofátlanul hazudsz, a linkjeid is ellentmondanak neked. Ma alacsonyabb az adóék, mint 2010-ben, ha a gyerekkedvezményt vesszük, akkor még inkább..

ember100 2018.06.22. 23:42:59

@Willkommenskultur:
Helló !

Öreg neeeeee !
És a rekorder 27 % az vajon miiiiiii ?
Várj lehet hogy adó ? á nem :)
Általános Forgalmi adó .
És ez bizony a szegényeket jobban sújtja mint az 1 misi körül keresőket még akkor is ha 1 millla 27 % 270.000 és a 200.000 Ft nél csak 54.000 Ft
Érted ?

ember100 2018.06.23. 00:02:19

@conchita wurst:
Helló !

"A proliréteg oda megy ahová akar, még jót is tesz vele az országnak. Az átlagos munkavállalók alacsony szinvonaluak, ilyen szintet olcsóbban is tudunk importálni "

Mi vagy te ? Sorosbérencz hogy ide a szép hazánkba migránsokat akarsz importálni ? Kiket ?
Arabokat , Románokat , Ukránokat ..... Kiket ?
Te nem is vagy Magyar !

chrisred 2018.06.23. 09:22:29

@Tenkes Kapitánya: Te csak a magad szokásos módján hazudsz folyamatosan, mert nem 2018-ról volt szó, hanem 2017-ről. A gyerekkedvezmény pedig a szintén szokásos csúsztatásaid egyike, a mindenkire vonatkozó adóékről volt szó.

Salizoli 2018.06.23. 23:12:50

@onlajnok: Kivánom hogy ne járjatok rosszúl vele...

Tenkes Kapitánya 2018.06.24. 18:06:25

@chrisred: Arról volt szó, hogy 2010-ben vagy most nagyobb-e az adóék. Te pofátlanul azt hazudod, hogy ma.

chrisred 2018.06.25. 05:28:02

@Tenkes Kapitánya: Hazudsz minden szavaddal. Így került szóba az adóék: "A maszop persze a szegeny embereket es a gazdag embereket egyarant megalazo, megkoppaszto es eladosito 60%os adoekben kepes csak gondolkodni, es ennel biza sokkal jobb ami most van"

Erre írtam, hogy a ballibek és a narancsbolsik egyaránt a középosztályt, megalázó, megkopasztó és eladósító nagyjából hasonló szintű adóékban képesek gondolkodni. És hoztam a példákat. Te meg egy választási költségvetést hozol példának, amihez képest a jövő évi költségvetésben máris jön a szigorítás.

Tenkes Kapitánya 2018.06.25. 08:55:38

@chrisred: "Az adózás terén eddig elért eredményeinket igazolja az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének a tanulmánya is, amely szerint az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent 2010 és 2017 között a legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a tényleges adóterhelés mértéke."

chrisred 2018.06.26. 05:13:09

@Tenkes Kapitánya: Igen, az vagy. Ebben a cikkben a marginális adóék csökkenéséről van szó, amiről szépen elmagyarázzák, hogy miben különbözik az adóéktől.

chrisred 2018.06.26. 05:15:32

@Tenkes Kapitánya: Linket. Adatokat. Az általam megadott linkekben pontos adatok szerepelnek, hogy mekkora volt az adóék mértéke 2010-ben, 2013-ban és 2017-ben, te meg linket nem raksz be, csak linkelsz valami kádárista hablatyot az épülő-szépülő szocializmusról.

Tenkes Kapitánya 2018.06.26. 10:25:20

@chrisred: Az általad megadott linkekben nem voltak pontos adatok, mert havi 100 ezres bruttó jövedelemre volt kiszámolva, ami nevetséges torzítás.

"Ebben a cikkben a marginális adóék csökkenéséről van szó, amiről szépen elmagyarázzák, hogy miben különbözik az adóéktől." Írod, és megint hazudsz, nem erről van szó. Arról van szó, hogy a marginális adóék és az átlagos adóék is érdemben csökkent az elmúlt években.
Idézek belőle: "Magyarországon a munkát terhelő adók 2010 óta tartó csökkentése a 2016-ban elfogadott intézkedések révén 2017-ben és 2018-ban is folytatódik, ugyanis idén 5 százalékponttal, jövőre újabb 2 százalékponttal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó kulcsa. Hazánkban jelentősen csökkent a munka adóterhelése"
"A marginális adóék, azaz az egységnyi többletmunkáért kapott jövedelem adóterhe érdemben csökkent a kétezres évek óta"
"A csökkenéssel a magyar marginális adóék 2018-ra a regionális versenytársak értékeivel megegyező szintre, vagy akár azok alá kerülhet. Az elmúlt évben a magyar marginális adóék az átlagbért keresők esetében és a felett is alacsonyabb volt, mint Csehországban."
"Az átlagos magyar adóék a célzott kedvezményeket is figyelembe véve az általános mutató szintjénél érdemben alacsonyabban alakul 2018-ban. A családi adókedvezményt évente hozzávetőleg 1,1 millióan érvényesítik, míg a Munkahelyvédelmi akcióterv keretében mintegy 900 ezren vesznek igénybe munkáltatói adókedvezményt, így mindkét intézkedés igen széles körben alkalmazott adóteher-csökkentést jelent – írta az MNB. A kétgyermekesek adókedvezménye 2018-ban havi 35 ezer forintra növekszik, így ennek a csoportnak az adóéke 2018-ban tovább mérséklődik. A háromgyermekesek adóéke az átlagbér 110 százalékán is mindössze az általános adóék fele".

chrisred 2018.06.27. 05:49:29

@Tenkes Kapitánya: adatbank.krtk.mta.hu/data/tuk/hu/00346_hu.htm

Vicces, hogy te beszélsz torzításról, amikor a 4,4 millió munkavállaló közül mintegy 500 ezer vehet igénybe családi adókedvezményt kettő vagy több gyerek után. Aztán zagyválsz mindent össze munkát terhelő járulékokról meg marginális adóékről, amikor az átlagos adóékről volt szó. Na, és a végére összehozod, hogy 2018-ra az átlagos adóék is csökkenni kezdett, naná, hiszen választási év volt. Majd jövőre újra emelkedni kezdenek az adók (cafeteria, 55 éven felüli munkavállalók adókedvezménye).

Tenkes Kapitánya 2018.06.27. 10:05:16

@chrisred: A gyerekkedvezmény az egy jelentős plusz kedvezmény.
A gyerekteleneknek is csökkent.
Hogyan növekedhet az adóék, ha 2010-ben az szja legalacsonyabb kulcsa 17% volt, legmagasabb kulcsa 32%; ma pedig a legmagasabb kulcsa 15%?
Erre adj választ az állandó ócska hazudozás és mellébeszélés helyett!! Jellemtelen amit csinálsz!

chrisred 2018.06.28. 07:09:09

@Tenkes Kapitánya: Szja 2010: "Évi 5 millió forintos jövedelemig az adó mértéke 17 százalék, efelett pedig 32 százalék. Ezzel összhangban változik az adójóváírás mértéke is. Az adójóváírás a bér 17 százaléka, legfeljebb havi 15 100 forint, amely teljes egészében utoljára az évi 3188 ezer forintos jövedelemnél vehető igénybe, ezt követően 12 százalékkal fut ki, így 4698 ezer forintos éves jövedelemszintig érvényesíthető, efelett már nem."

A 32%-os kulcs csak a havi bruttó 420 ezer forintos jövedelmeknél lépett, az akkori bruttó átlagbér 202 600 Ft volt. 2011-ben egyébként nem 15%, hanem 16% lett az adókulcs, viszont törölték az adójóváírást, ami akár havi 15 100 forinttal is csökkenthette az adót.

www.nettober.com/index.php?p=berkalk20100101

A fenti bérkalkulátor szerint a 202 600 Ft-os átlagbér nettója 2010-ben 139.517 Ft volt, 2011-ben 134.700. És ehhez még a tortára habként rápakolhatod a cafeteria durva megadóztatását és az emelkedő áfát.

Tenkes Kapitánya 2018.06.28. 08:37:33

@chrisred: Ha az adójóváírás törlését beszámítod, akkor a gyerekkedvezményt is be kellet volna, aminek viszont jóval nagyobb a hatása, 1 gyerek után 200 ezer forintnál havi +22 ezer forint! És a ma érvényes 15%-al számolva az adó is kisebb.

chrisred 2018.06.28. 09:17:07

@Tenkes Kapitánya: Az adójóváírás két keresős család esetén mindkét jövedelemnél érvényesíthető volt, a családi adókedvezmény csak az egyiknél. (Amúgy egy gyereknél 10 ezer forint, nem 22 ezer.) Plusznak még ott van a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék, aminek a reálértéke azóta 4300 forinttal csökkent. Nem tudom, miért számoljak 15%-os szja-val, amikor az volt az állítás, hogy az adóék 2010 óta folyamatosan csökkent, miközben a 15%-os szja csak 2016 óta van.

Tenkes Kapitánya 2018.06.29. 13:09:58

@chrisred:
Rólad szól a mindenki megőrült, szembejönnek az autópályán történet. Na pá!

chrisred 2018.06.30. 06:17:16

@Tenkes Kapitánya: Esetleg rólad az egymilliárd légy nem tévedhet sztori.

Tenkes Kapitánya 2018.07.01. 23:05:10

@chrisred: Nagyokos. Megbuktál.

Reactor 2021.02.27. 04:36:27

A hitelesek nagyot buknak? Ez újdonság, vagy mi? LOL...
süti beállítások módosítása