Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Újdonság a magyar pénzügyi kultúra terén?

2018. január 14. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-5_1.png

 

Egyre többen ismerik fel szerencsére az igényt, hogy ideje jobban megérteni, és több foglalkozni saját pénzügyeikkel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az emberek egyre többet olvasnak érdekes pénzügyekkel, a pénzügyi kultúrával kapcsolatos cikkeket Győzike legújabb agymenése helyett. De mi a következő lépés, hogy végre mindenki részese lehessen a folyamatnak? Itt az idő, hogy létrejöjjön az Online Pénzügyi Közösség!

Mi hiányzott eddig?

Mivel egyre többen élik a mindennapjaikat a Facebookon és az internetről informálódnak, ezért alapvetően szükség lenne egy olyan pénzügyi közösségre, egy pénzügyi csoportra, mint ahogyan léteznek már csoportok anyukáknak vagy éppen diétázni vágyóknak!

Egy ilyen csoport tökéletes lehetőséget teremthet számunkra ahhoz, hogy egy más között meg tudjuk beszélni a pénzügyi kérdéseinket, tapasztalatainkat illetve értékelje a közösség az újdonságokat, piaci változásokat! Ha beütöm a Facebook keresőjébe, hogy "pénzügyi csoport", kizárólag elbukott, évek óta passzív próbálkozásokat láthatunk!

 

Azért nem működött eddig, mert az érdek...

Szerintem ezek a csoportok hullottak el, mivel alapvetően "karót nyelt", önmagukat túl komolyan vevő cégek próbáltak meg nagyon bénán értékesíteni. Az egész csoport azért jött létre, hogy ügyfeleket toborozzanak! Ezt pedig így nem lehet, hiszen egy jól működő online közösség lényege az alapvető érdekmentesség és a szólás-szabadság.

Én is erre gondoltam, amikor most létrehoztam a saját "Online Pénzügyi Közösség" nevű csoportomat Facebookon, ahova jelen pillanatban még bárki csatlakozhat. A cél pedig nem az értékesítés, hanem egy aktív közösség létrehozása, ahol a felmerülő kérdéseket meg tudjuk beszélni és alapvetően tudunk egymástól tanulni!

Hiányzik a "lehetőség"

Azt vettem észre, hogy a piacról hiányzik az alapvetően szabad és érdekmentes szerveződés ezen a területen. Pedig a pénzügyi kultúra kulcsa felismerni, hogy most már nem elég egy üveg sör mellett megbeszélni a haverral a pénzügyi dolgainkat, miközben akár egyszerre kommunikálhatnánk több ezer emberrel, táplálkozhatnánk több ezer ember tapasztalatából.

A kulcs a kétirányú kommunikáció

Gondolj bele, hogy egész életedben megtanítottak téged hallgatni. A te szereped az elfogadás volt és mindig valakinek a hallgatása. A pénzügyi kultúra is pontosan azért nem fejlődött megfelelő ütemben, hiszen mindig valaki másra kellett támaszkodnod, másra kellett hallgatnod. Vagy pedig kénytelen voltál "szerintem" megoldásokat kipróbálni és hibáznia.

Sosem volt igazán lehetőséged kérdezni. Ha bementél valahova, akkor ott azt mondták, ami a saját érdekük. Az ismerőseidtől sem igazán kérdezhettél meg bizonyos dolgot a 0-24-be, hiszen "nem illik zavarni a másikat". Ha felkerestél egy független tanácsadót, akkor kizárólag az ő szavára kellett hagyatkoznod. A rendszerben sehol nem létezett igazi gát és ellenőrző erő, ami az adott percben is a te malmodra hajtja a vizet.

Mikor volt lehetőséged bárhol feltenni a saját kérdéseidet, amik éppen foglalkoztattak téged? És mikor válaszoltak erre a kérdésre szakemberek és hétköznapi emberek egyaránt? Márpedig a személyes fejlődésnek a kulcsa a pénzügyi közösség aktivitása lesz!

communication-png-images.png

Legutóbb a CSOK-ban segíthetett volna...

Mindig van egy olyan esemény, amit jó lenne megbeszélni másokkal és megszerezni a közösség tapasztalati creditjeit, így elkerülve azt, hogy a saját bőrünkön tapasztalnánk meg dolgokat. Ebben az elmúlt években is sokat tudtam én is a blog által segíteni. De azt beláttam, hogy egyedül kevés leszek egy-egy ilyen helyzetben, ha a viszonyítási alap egy pénzügyi közösség, ahol az emberek tudnak szabadon kommunikálni egymással!

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7613575331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása