Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az időm többet ér ennél...

2018. január 09. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-5.png

 

Egyre többen fedezik fel az "erőt magukban", hogy észrevegyék és kimondják, hogy minél ér többet az idejük. Végre hajlandóak rangsorolni feladatok és cselekvések között, prioritást állítani és az időt, mint a legértékesebb erőforrást használni-felhasználni. Persze sokan leragadtak még egy másik világban, így nézzük meg, hogy "minél ér többet az időm" és ez mit is jelent?

Mindig tiszteld a másik idejét!

Találkozzunk 11 körül...

Annyira hétköznapi, annyira tipikus dolog ez, amikor nem konkrét időpontot beszélnek meg emberek, hanem az egyik fél odavág egy "körülbelül" időpontot. De ennek mi értelme van? Ha 11 körül tudsz találkozni, az azt jelenti, hogy pontban 11-kor ráérsz. Amennyiben nem konkrét időpontot beszéltek meg, akkor már csak az egymásra való várakozással eltelik 15-30 perc, ami teljesen értelmetlen.

Persze ilyenkor van, aki megsértődik, ha azt mondjuk neki, hogy beszéljünk meg egy konkrét időpontot, hiszen az "időm többet ér annál", minthogy felesleges várakozással töltsem el. Ráadásul egy egész nap megborulhat az ilyenek miatt!

 

Csak kíváncsi voltam...

Ez picit személyesebb példa lesz, de talán jól szemlélteti a jelenséget és a magánéletből is tudsz találni ehhez hasonlót. Szóval pénzügyi tanácsadóként értelemszerűen megkeresnek emberek és a segítségemet kérik. Viszont van egy olyan része a megkereséseknek, akik semmit nem akarnak lépni, csak kíváncsiak.

Persze nekem már megvannak azok a kérdéseim, amikkel három perc alatt ki tudom deríteni, hogy mennyire komoly ez az érdeklődés! Ettől függetlenül nem egyszer sértődtek meg rám, amikor azt mondtam, hogy most ne találkozzunk, hanem térjünk rá vissza akkor, amikor aktuális lesz. Ennek oka az, hogy az "időm többet ér" annál, minthogy vadidegen emberek kíváncsiságát elégítsem ki másfél órában és még emiatt utazzak 1-1 órákat.

Nem vállalom ezt a munkát...

Van, amikor nem értik az emberek, hogy valaki miért nem hajlandó elvállalni a plusz munkát plusz pénzért. Ez egy nagyon tipikus élethelyzet, amire üres kifogásként vesszük az "időm többet ér" mondatot. Pedig gondoljunk bele jobban: kapnál egy munkát, ami mondjuk napi két óra 6-8 között, ezért megkeresnél egy hónapban 20 000 forintot. Cserébe viszont nem látnád a gyerekeidet hétköznap, nem tudnál velük hasznos időt eltölteni ebben az időszakban.

Mérlegelj, hogy neked melyik a fontosabb? Az időd (a gyerekekkel) vagy az a 20 000 forint? Gondolom ez nem kérdés. Viszont mi van, ha nincsen ilyen menő "alibid"? Elég rosszul hangzik sajnos sokak számára, ha egyedülállóként azt mondod, hogy "ennél többet ér az időd" és hazamész a plusz helyett videójátékozni vagy tv-zni. Az igazság az, hogy nem szükséges a jó alibi. Ha úgy ítéled meg, hogy számodra többet ér valami más tevékenységet lefolytatni, akkor szíved joga választani.

 

Mond el még egyszer...

Engem a világból ki lehet kergetni ezzel a "mond el még egyszer" és "találkozzunk még egyszer" hozzáállással. Ez azt jelenti, hogy a másik fél rabolja az időd és arra nem méltat, hogy amikor találkoztok, akkor odafigyeljen rád. Helyette úgy van vele, hogy minden mindegy, hiszen biztosan majd ráérsz még egyszer találkozni, hogy ugyanazt elmond a másiknak.

Hétköznapokon ez úgy működik, hogy akár rokon vagy ismerős megkér téged egy szívességre. Például arra, hogy segíts neki az autó átírásában, KGFB megkötésében, autó honosításában. Te elkezded sorolni a lépéseket, mire a másik üres tekintettel bámul maga elé és arra nem hajlandó, hogy egy cetlire leírja a lépéseket. Majd a végén megkérdezi újra az egész folyamatot, hiszen addigra elfelejtette. Az a baj, hogy senkinek nincsen ideje arra, hogy a másik figyelmetlensége, "majd megoldjuk" mentalitása miatt időt pazaroljon...

 

Írd meg kommentben, hogy neked milyen sztorik jutnak erről eszedbe!

 

Én azt gondolom, hogy az idő a legfontosabb erőforrásunk és értékünk. Nem szabad elpazarolnunk senki másra, aki amúgy nem fontos az életünkben. De még a szeretteinkre sem szabad pazarolni, ha arról van szó, hogy saját mentalitásuk miatt rabolják az időnket és nem értékes időt töltünk együtt.

Merd megvédeni a saját idődet és a felesleges köröket iktasd ki az életedből! Nem ígérem, hogy végtelen szabad időd lesz, de az biztos, hogy sokkal tartalmasabban töltöd el a napjaidat és sokkal több lesz az értékes időtöltés!

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. január. 09. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2313560731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orszag 2018.01.21. 01:26:29

"Pénzügyi tanácsadó" OP, te is az a fajta ember vagy, aki a ballagó öltönyében próbál szubpar hiteleket rátukmálni emberekre?
süti beállítások módosítása