Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A legrosszabb 5 pénzügyi fogadalom az újévre [2018]

2018. január 02. - Szarvas Norbert

penzugyi_fogadalom.png

Minden évet egy hatalmas fogadalommal kezd meg az utca embere. Ilyenkor mennek a hatalmas fogadkozások, még mindenki lelkes és pontosan látja, hol rontotta el előző évben a dolgokat. De akkor miért nem történik soha semmi érdemleges változás az életünkben? A legtöbben miért nem jutnak előrébb, és miért képtelenek betartani a fogadalmaikat? Most nézzük végig az 5 legrosszabb fogadalmat, amit pénzügyeinkkel kapcsolatban megtehetünk!

Nem az a lényeg, hogy "mit" fogadsz meg. Választ kellene adnod a fogadalmadban a "hogyan"-ra...

#5 Idén több pénzt teszek félre

Ez talán a legdivatosabb pénzügyi fogadalom, aminek semmi súlya nincsen az életünkre nézve. Mondhatni a kötelező kör, amit már-már kényszeredetten teszünk meg, mivel érezzük, hogy az előző évben "itt" véreztünk el igazán. Többet költöttünk, mint amennyit szabad lett volna...

Ha őszinték akarunk lenni, akkor ez a fogadalom azért súlytalan, mert minden évben megfogadjuk és mégsem történik semmi! Eddig sem azért nem tettél félre, mert nem akartál, hanem mert nem volt semmilyen terved. Ez olyan, mint a "nagy újévi" fogyások, amik (lelkesedésből) tartanak két hétig.

#4 Végre elmegyek a megérdemelt nyaralásomra

Te is évek óta mondogatod, hogy jövőre/idén végre elmentek egy igazán varázslatos helyre nyaralni? Mert megérdemlitek. Mert évek óta nem voltatok sehol. Mert ezért dolgozol. A probléma ezzel az , hogy egyáltalán nem biztos, hogy megérdemled!

Mire gondolok? Nyaralni illetve más nagyobb kiadással járó dolgot az ember nem azért engedhet meg magának, mert megérdemli, hanem azért, mert van rá anyagi fedezete, anyagi értelemben vett realitása. Tudom, hogy most már nagyon égető a dolog, de tényleg megérdemled?

Az elmúlt években tettél félre azért, hogy idén végre elmehess oda, ahova csak akarsz? Van nyaralásra szánt tartalékod, amiből azt veheted meg a családnak, amit megkívántok? Vagy ez egy újabb, érzelmi (és meggondolatlan) döntés lesz, amihez hitelt kell majd felvennetek?

 

holiday.png

#3 Kötök valami nyugdíj megtakarítást

Szerintem azért foglalkoztatja a legtöbb embert év végén/év elején a leginkább a nyugdíj téma, mert ilyenkor veszik kézbe a pénzügyeiket és vonnak le valamiféle következtetést a helyzetükről, illetve készítenek pénzügyi to do listát. Azonban bármennyire is fura pont tőlem ezt olvasni, de szerintem az egyik legnagyobb önámítás, ha pénzügyi fogadalomba foglaljuk a nyugdíj megtakarítást.

Pontosan azért, mert átlagosan 20-25 évre köteleződsz el, ami túl hosszú idő ahhoz, hogy a döntést egy előző évi pénzügyi csalódásból eredő félelem miatt hozzuk meg. Szerinted meddig tartasz ki egy ilyen termékben, ha egész évben képtelen vagy ezzel foglalkozni, de most hirtelen kötnél valamit? Elárulom: 10-ből 6-7 ember el fog bukni és idő előtt abbahagyja a befizetéseket (=pénzt fog bukni).

Ez olyan, mint az újévi világmegváltó fogyókúra-edzés kombináció! Január elején egy zsák pénzt elköltesz táplálék kiegészítőre, sportfelszerelésre, kondibérletre, aztán 1-2 hónap után már abbahagyod és a sarokban porosodik a felszerelés...

 

#2 Nem adok kölcsön senkinek

Sokan megfogadták már, hogy "soha többet nem adnak senkinek sem kölcsön". Ez megint egy hatalmas önámítás, egy súlytalan ígéret, amit úgysem fogsz betartani. Akik ezt megfogadják, azok általában az első adandó alkalommal elbuknak. Ennek oka, hogy érző emberek vagyunk, akik alapvetően segíteni szeretnének a másiknak.

Nem tudod betartani, hogy hagyod "éhen halni" valamelyik szerettedet...

Ez egy nagyon hülye fogadalom, amit nem a pénzügyi racionalitás, hanem a csalódottság vezérel. Sokkal alkalmasabb fogadalom lenne, ha azt mondanád, hogy: Idén jobban megnézem, hogy kinek és mire adok kölcsön! Sosem azzal volt a baj, hogy olyan esetben adtál pénzt kölcsön, amikor:

  • 100%-osan megbíztál a másik személyben
  • pontosan tudtad, hogy a havi jövedelméből határidőre vissza tudja fizetni a pénzt
  • nagyobb összegnél írtatok hivatalos papírt
  • fontos dologra/létszükségletre adtál kölcsön
  • és olyan pénzből, amit akár évekig tudsz nélkülözni.

A probléma mindig akkor kezdődik, amikor sokadrangú ismerősnek adsz kölcsön anélkül, hogy ismernéd a valódi célját és anyagi helyzetét. Mindezt a te likvid tartalékodból, amit nem tudsz hosszútávon nélkülözni, mert annak hiánya megingatja a saját anyagi helyzetedet is.

e1e9561e7495b18df3a84e2b0585bb79.png

#1 Nem teszel pénzügyi fogadalmat

A legrosszabb pénzügyi fogadalom, amit tehetsz 2018-ra, hogy nem fogadsz meg semmit, nem foglalkozol a témával és minimálisan sem akarsz javítani a saját helyzeteden. Ennél hülyébb lépést nem tudok nektek mondani, ugyanis a a 0,01%-os fejlődés is jobb, mint a semmit.

Szoktam mondani, hogy az már fél siker, ha foglalkozunk a saját anyagi helyzetünkkel és megpróbálunk rajta javítani. Ettől még hozhatunk hülye döntéseket (semmi sem garantált), de gyakran egy rossz pénzügyi lépés kell ahhoz, hogy fejlődjünk ezen a téren és később jobb döntéseket hozzunk meg!

 

 

 

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. január. 02. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2013540515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amineknevetadokelveszik 2018.01.03. 09:40:36

legnagyobb hülyeség a fogadalom. Én egész évben jó döntéseket hozok, nincs szükségem év eleji megerősítésre, meg fogadkozásokra.
Majd ha felmerül egy körülmény, mi miatt változtatnom kell valamit, akkor megteszem. Január elseje nem ilyen körülmény.
süti beállítások módosítása