Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Karácsonykor menjünk wellnessezni vagy maradjunk otthon?

2017. december 18. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-4_7.png

Az elején leszögezem, hogy én már kipróbáltam mindkettőt és voltam karácsonykor nagyon exkluzív környezetben is. Ez alapján mondom el nektek, hogy mit is gondolok erről, és miért tartom orbitális butaságnak "elmenekülni otthonról", "elmenekülni a családunk elől"...

unknown_29.jpeg

#1 Tényleg meg akarod "úszni" a főzőcskézést?

Az biztos, hogy sokan úgy tesznek, mintha elviselhetetlen kínt jelentene a karácsonyi ünnepeket megelőző 2 napos főzőcskézés. Szerintem ennek oka, hogy egy idő után a legtöbb családban természetessé válik a terülj-terülj asztalkám és (legtöbbször) Anya már nem kapja meg azt a pozitív visszacsatolást és köszönetet, amit megérdemelne.

Ettől függetlenül mindig elmondom minden önkéntes "mama-rambónak", hogy nem kell és nem is szabadna mindent magukra vállalni a menüvel kapcsolatban. A karácsony egyik legnagyobb varázsa a jelenkorban, hogy valós családi közös tevékenységre ösztönöz(hetne) minket. Az egésznek pedig ez lenne az értelme, nem? Hogy a család végre összegyűljön és a telefon nyomkodása helyett közösen aktív cselekvést végezzen, aminek egyik legjobb része pontosan a közös főzőcskézés!

A karácsonyról nekem mindig a szeretetteljes nagy lakomák jutnak egyrészt eszembe, amikre szívesen emlékszem. Hidd el, hogy az öt csillagos szállodában is nagyon finom a karácsonyi menü, de hiányzik belőle az a fajta szeretet, amit kizárólag "Anya" készíthet el. Hiszen a szeretet és a család ünnepén elengedhetetlen a "hazai koszt ízvilága", ami újabb kellemes emlékeket ébreszt fel bennünk...

unknown_29.jpeg

#2 Tényleg jobb idegenekkel ünnepelni, mint a "századrendű" rokonokkal?

Szerintem a karácsony igazi csodája az, hogy végre együtt lehet a család. Egy közös konszenzus, amit alapvetően senki nem kérdőjelez meg. A család ebben az esetben nem a legszűkebb kört jelöli, hanem a tág családot, akik hajlandóak ezen az ünnepen egy napra összegyűlni és ott folytatni, ahol (akár) az évekkel ezelőtti családi összejövetelen abbahagyták. Mert a családban az idő nem úgy telik, mint máshol. Egy 5 évvel ezelőtti vicc, amit még most is tovább fogtok ütni...

Az emberek szerintem alulértékelik a tágabb családi körnek az intézményét. Hidd el nem olyan rossz olyan emberekkel leülni egy asztalhoz, akikkel akár egész évben nem beszéltél, de mégis tudod, hogy mire számíthatsz, és mindenki érdek nélkül viselkedik. A mostani mesterkélt, tűpontos világban felbecsülhetetlen jelentősége van szerintem ezeknek a ritka pillanatoknak!

unknown_29.jpeg

#3 Milyen élményeket akarsz szerezni a gyermekednek?

Ez főleg a családos vonulatnak szóló rész. Te mire emlékszel gyerekkorodból? Milyen érzéseid támadnak fel, ha a családi karácsonyokra gondolsz? Nekem ez a kedvenc ünnepem, de nem az ajándékok miatt. Sokkal inkább az esély miatt, amit kapunk, hogy legalább 1 napra a szeretet domináljon az életünkben, az esély, hogy a teljes család (kifogások nélkül, rohanás nélkül) összegyűljön és megossza egymással a tapasztalatait, elmesélje mit történt velük.

Persze lehetünk álszentek, és bekommentelheted, hogyha fontosak lennénk egymásnak, akkor miért nem gyűlünk össze többször? Az igazság az, hogy ennek számos oka lehet, amiért máskor nem működik ez az eszme. Visszacsatolnék a karácsonyi konszenzusra, a mindenki által ismert és elismert "játékszabályokra", amik garantálják, hogy egy szintre hangolódva tudunk egymással foglalkozni. A hétköznapokon ez már sokkal nehezebb működne, amikor szorítanak a határidők, türelmetlenek vagyunk, mindenki a saját problémáját igyekszik megoldani!

És akkor merül fel a legfontosabb kérdés! A gyereked mire emlékezzen felnőttként? A sokcsillagos wellness részlegre, amit felnőttként is meg tud élni, vagy a családi közös napra a saját maga tökéletlenségével? Mit szeretnél, hogy a gyereked karácsonykor a pincérekkel vagy a családjával lépjen kapcsolatba? Hogy a nagyi "hazaiját" fogyassza, vagy a michelin csillagos széf mesterkélt csodáját? Gyerekkort akarsz ajándékozni vagy egy közegidegen felnőtt világot szeretnél megmutatni?

unknown_29.jpeg

#4 Eleged van a kötelező körökből?

Kötelező kör lehet az ajándékozás felnőttek között például. Oldjátok meg egyszerűen és a továbbiakban csak a gyerekekre koncentráljatok ajándék fronton. Azt gondolom, hogy a legtöbben egyszerűen teherként élik meg a karácsonyt is, mint egy kötelező és kelletlen feladatot. Mikor veszed észre, hogy ez az ünnep végre rólatok szólhat, pár nap, amikor eltűnnek a körülmények (munka, számlák, problémák, stb...) és helyüket egy kellemes érzés veszi át (jó esetben).

Most olvastam egy másik blogon egy fiatal lánytól, hogy elege van a kötelező körökből és a sokadrendű rokonokra való mosolygásból! Tudod mit mondok? Hogy nem menekülhetsz örök életedben! Egy olyan korszakban, ahol a csajunkat fél percenként cserélgetjük problémamegoldás és alkalmazkodás helyett, igenis fontos, hogy legyen egy olyan ingerszegény környezetünk, ahonnan nem menekülhetünk el! Ahol időből és térből kilépve, magunkat adhatjuk és a másik fél is magát adhatja. Ahol nincsen helye a menekvésnek, viszont el kell fogadnunk a másik hülyeségeit.

A karácsony nem kötelező körök sokasága, hanem egy fix támpont az életedben, amire minden évben számíthatsz. Mikor mindig minden változik és mozgásban van, ez a családi ünnep örök...

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2017. december. 18. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7313507783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása