Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

Interjú Zolival Londonból

2017. december 13. - Szarvas Norbert

interju_zolival.png

Heves vitákat váltott ki, hogy akkor most Londonban kolbászból van e a kerítés, jobb e ott élni, mint Magyarországon, illetve egyáltalán miért vannak ott magyarok? Úgy döntöttem, hogy élek a lehetőséggel és készítek Zolival egy nagyon őszinte interjút. Tudod, ő már egy jó ideje kinn él és ismeri a járást, van összehasonlítási alapja! Biztosan ez sem az abszolút valóság, hiszen egy ember tapasztalatairól beszélünk, de máris közelebb kerültünk valamihez...

Szia Zoli! Üdvözöllek az IFL olvasói nevében! Kérlek mesélj magadról, mit érdemes rólad tudni...

29 éves vagyok és immáron 7 éve vendéglátózom. Előtte boltvezető helyetted voltam, ahol 120 ezer forintot kerestem. Ha esetleg 300 óráztam, akkor felment a fizum 180 ezerig. A pénz miatt váltottam a vendéglátásra, aminek meg is lett az eredménye. 2-3x annyit kerestem, mint azelőtt.

Erdélyi vagyok, 2006-2016 között éltem Budapesten

Kezdjük a mindenkit leginkább foglalkoztató kérdéssel, a pénztárcáddal! Többet keres, mint Magyarországon? Többet is tudsz félretenni? Ha igen, akkor ennek mi az oka szerinted?

Többet tudok félretenni, bár ez elég relatív. Magyarországon havi 200-240 óra vendéglátással kb. 300 000 volt a fizum. A feleségem nagyjából 120 000 forintot keresett. Itt most 2 000- 2 400 £ -t keresek maximum havi 200 óra munkával. A fizetésem egy év alatt nőtt 35%-kal. Tavaly december elején 9£-ot kerestem óránként, most 12£-ot.

Ehhez jön még kb. 350-450£ jatt, amivel jön ki összességében a 2 000-2 400£-os havi kereset. A feleségem 1 200£-ot keresett nettóban, de most gyereket nevel és esett a fizuja is. Barátokkal vettünk ki egy lakást és úgy havi 700£-ot fizettünk rezsivel együtt. Egyébként a lakás maga 2 000£ körül volt, amiben 3 dupla szoba, egy kis single szoba tartozott és összesen 6-an laktuk.

Amíg ott laktunk, addig kb. 1 000-1 200£ maradt meg, úgy hogy nem gyúrtunk a spórolásra, inkább okosan vásároltunk (de nem szűkölködtünk semmivel). Jelenleg a feleségem GYES-en van és 660 £-ot kap havonta, plusz a gyerekpénz, ami kb. 85£/hó.

Most ketten bérlünk egy lakást, ami 900£+rezsi. Sajna a fűtés nagyon sokba kerül, kb. 1 250£-ig megyünk fel a számlákkal a hidegben. Az amexem általában 1 000-1100£, amiben a kaja, luxus (egy-két hambi étterem) és utazás van benne. Így keveset tudunk félretenni. De ha nem is teszünk félre, akkor is bőven, boldogan megvagyunk,mert van 10 000£+3 000£ megtakarításunk.

Az oka, hogy a munkánkért sokkal több értéket kapunk, több pénzt a kiadásokhoz képest. A stressz sokkal-sokkal kevesebb. Itt is vannak hülye emberek, de nem ütközöl a "magyar valóságba" minden nap, tehát az emberek alapból boldogabbak, elégedettebbek és könnyebben mennek a sima pici hétköznapi dolgok is.

Mikor lesz Londonban saját lakásod? Szükséged van egyáltalán erre?

Nem lesz saját lakásunk Londonba, mert nem szeretnénk hosszú távon itt maradni. Ez csak egy ugródeszka számunkra. Készülök egy programozó akadémiára, utána 2-3 év tapasztalat a szakmában. Ezalatt gyűjtünk pénzt még és utána hazamegyünk. Ezzel a szakmával már Erdélyből is tudok dolgozni angliai fizetésért, de akár Erdélyben is tudok majd egy jó fejlesztői munkát találni, mivel ezen a területen ott is óriási a fejlődés. Ilyen szempontból akár Budapestet is írhatnák válaszként, de mi oda nem fogunk visszamenni.

Ha ugyanannyit keresnél Magyarországon, akkor hazaköltöznétek?

Ha Magyarországon havi 50-70 ezret tudtunk volna félretenni, akkor nem jöttünk volna Londonba. Azóta ez az 50-70 ezer is elolvadt volna a megnőtt albérlet árak miatt. Szerintem kb. 800 ezres összefizetésért mennénk pl. Pestre. Nem kérünk többet a pénztelenségi stresszből.

Én Budapesten depresszióba estem a folyamatos pénztelenségi idegeskedés miatt. Volt, hogy a munkahelyemről naponta lopnom kellett a kasszából 5-7 ezer forintot, hogy a számlákat időben fizessük. Szerencsére volt egy bug a kasszarendszerben, amivel ezt nem volt nehéz.

Ezt csak azért mondom el, hogy lásd: rohadt lenn voltunk

Mióta kinn élsz, azóta fejlődtél mind emberileg, mind szakmailag. Ebben biztos vagyok. Szerinted a mai tudásoddal Magyarországon el tudnál helyezkedni egy jobb pozícióban magasabb fizetésért? Ha igen, akkor szerinted mennyit keresnél és abból mennyit tudnál félretenni?

Igen, fejlődtem mind emberileg, mind szakmailag. Itt sokkal nagyobb a pörgés és sokkal nagyobb a kezelendő stressz, meg a feladatok. Nagyon profi lettem abban, amit csinálok és ezzel lehetne pl. Magyarországon jobb pozícióban is dolgozni. Viszont itt jön az, hogy Magyarországon megkeseredett emberekkel kellene dolgoznom.

Megkeseredett vendégeket kiszolgálni, az Állam csesztetné folyton a főnököm, meg engem... Kereshetnék nettó 400 000 forintot is. A feleségem pedig 200 000 forintot. De milyen áron? Mennyire lennénk bejelentve? Természetesen minimálbérre. Itt Londonban csak a készpénz jattomra nem adózom (kb. havi 100£). A többi durván 2 350 -2 900£ bruttóra adózom nagyjából 15%-ot. 11 500£-ig 0% az adó, 11,5-32 között 20%, utána meg 40%.

Visszatérve a kérdésedre, ha Magyarországon a feleségemmel keresnénk kb. 600 000 forintot, akkor valószínűleg félre tudnánk tenni talán 200 000-et is. Ez évi 2,4M forint. De ez valahogy elméletben talán működne, gyakorlatban nem hiszem. Az az érzésem, hogy itt Londonban annyira olcsó a luxus is, hogy lehet 4 pár adidasom és rendszeresen éttermezhetünk..stb, akkor is haladunk előre. Magyarországon szűkösködtünk, és úgysem tudtunk félretenni. Csak a fizetéseink és a környezetünk változott, mi magunk nem.

Sokan azt hiszik, hogy kinn kolbászból van a kerítés. Tudsz mondani három olyan negatívumot, amit senki nem mondott el neked előre, de jó lett volna tudni?

Hát nem mondták el, hogy majdnem mindenütt vannak egerek-patkányok. Ez Londonban alap. Ha nincsen egered a konyhában, akkor az egy jelenlegi állapot. Volt és lesz. Ez van.

Nem tudta senki átadni, hogy itt a munka a vendéglátásban mennyire nagyon durva. Itt az embereknek aprópénz még mindig megfizetni egy-egy éttermet, starbucks-ot. Ez rendkívül pörgős minden. Nem ritka, hogy egy műszak alatt 60-90 vendégem van. A vendéglátósok ezt tudják mit jelent. A konyhai kisegítők esetenként 120-200 ember után mosogatnak + a konyhának az edényeit, amikkel főztek erre az embermennyiségre. Brutál deep cleanek vannak...

Én olyan ember vagyok, hogy bárhova kerüljön, kimaxolom a fizetésemet. Tehát ezt a pontot nem feltétlenül negatív dologként számolom, de megvan az ára. Mondjuk inkább, hogy én ezért a kemény munkáért kiharcoltam a jutalmamat.

Rohadt drága a lakhatás meg az utazás. 1 250£ havonta a kidobott lakásköltségünk. Ez sosem fog megtérülni. A bérlet havi 120£, ha egybe fizeted. Szorozd vissza. Pesten blicceltem, itt nem lehet. Érted...55 ezres albi, most 900£ havi rent.

Bónusz: nem tudtam, hogy emberek kb. idegenekkel osztanak meg egy házat. Van, hogy 8-12 ember lakik egy 4-6 szobás házban. Aztán vannak háziurak (nak magukat nevezők), akik dirigálnak arra a heti 75£-ra, amint a félszobájukra fizetnek. Szörnyű emberekkel lehet itt találkozni. Nem mondta senki, hogy Magyarország sara itt megtalálható! Pedig sajnos meg...

Tartod a kapcsolatot kinti magyarokkal? Többen csalódnak és rohannak haza, vagy inkább jellemzőbb, hogy megtalálják a számításukat?

Tartom a kapcsolatot és ritka a csalódottság. Alapjában véve  a magyarok nagyon jó dolgozónak számítanak, munkájukban hűségesek, tovább maradnak a munkahelyükön, mert itt alap a normális hozzáállás. Az van, amit már mondtam: ugyanazzal az energiával, amit Magyarországon beleraktak, itt látnak valami eredményt, még akkor is, ha havonta ugyanúgy nem marad egy vasuk sem a fizuból, de legalább a legújabb iPhone (gondolj bele: keresel 1 400-at, legújabb iPhone-ok általában havi 50£-ig szerződéssel már megvannak... és ugyanez van a ruhákkal, cipőkkel, szórakozással) megvan, tehát maga az életszínvonal az, ami sokkal jobb, mint Magyarországon.

Ami még jó itt, hogyha látnak benned potenciált, akkor költenek rád, nagyon sokat. Rengeteg tréningre mehetsz, supervisor leszel, manager leszel, general menedzser leszel. Én most jattokkal kb. 30 000 £-ot keresek évente. Egy general manager -  ami nekem is egy belátható cél lenne - a mi cégünknél 55-65 ezer £-ot keres évente+bónusz. Ez kb. 2 éves törekvős karrierterv, legyen 3. Itt Londonban mosogatókból lesznek szakácsok, majd főszakácsok, akik konyhát vezetnek, ételeket találnak ki és pénzügyileg jól tervezik meg az étlapot. Itt van lehetőséged karrierre. Magyarországon ez nem így van.

Mutatok még valamit, sosem hagyott nyugodni, hogy Magyarországon rohadt drága a mobilszolgáltatás. Ez egy mobilszolgáltató, aminél a lent látható összegért cserébe kapod a havi csomagokat. Ez feltöltős kártya alapon működik. Tehát nem kötelező feltöltened. 5£-ért már olyat kapsz, amivel van 150 perced és 500 sms-ed. Ez csak eszembe jutott, mert pont ma frissült a csomagom, nekem 7,5£-os van 1gb nettel. Ez 2 650 forintnak felel meg.

img_2127.jpg

Nice! Utolsó kérdés kemény lesz. Mondtad te is (mint mindenki, aki elmegy az országból), hogy Magyarország egy szar, lehúzós környezet. Nem érzed azt, hogy abban neked is felelősséged volt, hogy idehaza olyan a környezet, amilyen? Itt gondolok arra, hogy mindenki ugyanazt mondja, mint te, viszont soha senki nem felelős...

Sokat próbáltam harcolni, hogy megváltoztassam az embereket, akikkel dolgoztam, mert sehogy sem tudtam lesüllyedni a szintjükre, de helyette folyamatosan bajba keveredtem. A pénzügyi tanácsadó cégnél, ahol mellékállásban dolgoztam, jó volt a környezet, de máshol nem feltétlenül volt alap az intelligens hozzáállás. Ha felszolgáló vagyok, felszolgálók között vagyok, ha boltban dolgozom, akkor boltosok között vagyok. Mi ebben a felelősségem?

Csak saját magam tudok lenni, a boltban anno rosszabb hozzáállású kollégáimat kordában tudtam tartani, mert ügyvezető helyettes voltam, de ettől ők nem változtak meg, csak éppen jobban viselkedtek, amikor jelen voltam. A vendéglátásban Pesten nem értem el vezető pozíciót, és így nem tudtam sokat tenni, hogy megváltoztassak másokat.

Sikeres vagyok abban, amit csinálok, amit megtanultam, azt próbálom átadni és van akinek sikerül is, de azt szoktam mondani, hogy hiába adod az ember kezébe Brian Tracy / Dale Carnegie könyveit, ha ő nem tud olvasni. Hiába küldöd a gyereket második osztályba az első helyett, nem fog érvényesülni, mert kimaradt egy szint. Tanítani csak azt tudtam én is, akinek magától megvolt az érdeklődése a fejlődésre. A siker titka nem nagy dolog: proaktivitás, alázatos és kemény munka (tégy bele 150%-ot) és meg fog térülni. Nekem mindig megtérült, ezeket a pici dolgokat próbáltam átadni, akinek csak lehetett és elhessegetni a "szerencséd volt" mentalitást. De mivel az emberek legnagyobb része ilyen, ezért elnyomás van. Nagyon közhelyesen megfogalmazva a hülyék sokkal többen vannak, és nehéz kitartani okosként.

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2017. december. 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8613495635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.12.14. 18:52:27

"Nem érzed azt, hogy abban neked is felelősséged volt, hogy idehaza olyan a környezet, amilyen? Itt gondolok arra, hogy mindenki ugyanazt mondja, mint te, viszont soha senki nem felelős..."
Az össznépi felelősségelhárítás a büntetéscentrikus hatóságok által dominált keretrendszerből következik. S mivel mindenkivel futtatják a felesleges köröket a bürokráciában, változtatni leginkább úgy lehet hogy az ember elmegy egy másik országba.
Jut eszembe, egyszer régen vkik söralátét méretű adóbevallást emlegettek...
raerunk.blogrepublik.eu/2015/12/07/mikulasado/

Bicepsz Elek 2017.12.19. 10:03:11

Na ez igazolta, hogy sokaknak megeri kimenni dolgozni!!!

Bicepsz Elek 2017.12.19. 10:07:30

Egyebkent tenyleg borzalmas magyar(de nem csak magyarorszagi hanem jocskan hataron tuli)emberekkel talalkoztam en is Londonban, ugy, hogy ilyeneket meg Budapesten sem lattam.
pl. Ismerosom Szegedrol 3 not is felhozott 2 even belul, oszt 2-3 honapnutan mind lelepett egy penzesebb helyi muksoval(pl a fonokevel, akinek az ettermeben dolgozott stb.). Meg van egy rakas hivatasos munkakerulo, aki csak 2-3 napot dolgozik, hogy meglegyen a sorre, lakhatasra es cigire a penze es az eleg is neki. Volt, akit otthon koroztek es valami hulye kis balheja miatt jottek az angol rendorok, lecsekkoltak, majd a TEK vitte haza.