Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Nincs pénzed? Lehet, hogy veled van a baj?

2017. december 11. - Szarvas Norbert

nincsen_penzed.png

A Facebookon céltalanul böngészve találkoztam az alábbi kommenttel, amit egy nyugdíjbiztosítással foglalkozó oldal posztjához írt a hölgy. Annyira tipikus volt, hogy billentyűzetemet újfent meg kell mártanom vitriolban és szembesítenem embereket a valósággal. Elképesztő, hogy a kiindulópont mindig az ego, és a hibás mindig a környezet. Nézzük meg, hol van a hiba ebben az érvelésben!

Félreértések elkerülése végett, ezt a kommentet nem én kaptam, csak megragadt ezen egy másik oldalon a szemem és nagyon megtetszett

unnamed.png

 

Cinizmussal kell inditani

Persze, hogy teszek félre!

Adok is, meg nem is. Tegyünk úgy, mintha érdekelne, mintha megfontolnánk, mintha nem rajtunk múlna. Az ultimate érvelés kezdő felütése, amivel egycsapásra komává formálódunk, és immáron nem ügyfél-ügynök, nem érdekkapcsolat, hanem cinikus "rokonság" alakul ki közöttünk, ahol máris fókuszpontvesztést követünk el.

Érdemi kommunikáció csak akkor tud kialakulni, ha pontosan tudjuk, hogy miről beszélünk. Ha az irány közös, maximum az érdek különbözik. Azonban itt máris megy a jó pofizás, a hárítás egy mondatban. A folytatást mindenki ismeri. Jön a körülmények hibáztatása, az "emútnyóccév" vagy kinek mi a vérmérséklete.

Gyorsan osszuk le a lapokat

Nincs egyáltalán semmi jövedelmem, de azért teszek félre a nögdíjas időkre :D

De most komolyan! Nem lehetséges, hogy akkor a "hogyan tegyünk félre nyugdíjra, mert beledöglünk a pénztelenségbe" poszt per pillanat nem téged akar megszólítani? El tudjuk képzelni, hogy nem mi vagyunk a világmindenség minden posztjának az origo-ja, nem velünk kezdődik és nálunk végződik minden?

Mi volt ezzel a mondattal célja a költőnek? Önigazolni akarja, hogy őt nem fogja meg a nyugdíjas évekbeli döglődés rémisztgetően morbid víziója, hiszen már a jelenben is döglődik? Tényleg személyes sértésként éli meg, mert vannak ebben az univerzumban olyanok, akiket érdekel a téma, akik írnak a témáról, akik cselekednének és akiknél lehet cselekedni? Vagy itt beb@sz az emberi önzőség és elkeseredettség? "Ha nekem nem megy, akkor biztosan másnak sem?".

A költő ars poetica-ja önkritizál

Ja és minden pénzemet a bankban tartom, mert ott jó helyen van

 

Nem kellett sokat várni, már a harmadik mondatban felfedte magát a fojtogatóan rideg valóság. A csupasz tudatlan önirónia, ahogyan a hölgy jópofáskodni akar, de közben saját magát oltja szénné. Milyen szar este lehet az, amikor lefekvés előtt még egyszer, utoljára akart egy ízeset rendszer kritizálni és közben nem tett mást, mint megfejtette saját létének legnagyobb tragédiáját?

El tudod képzelni, hogy nem a világ a hülye, hanem te? Látsz arra egy halovány esélyt, egy apró csíra-kezdeményezést, hogy a saját világképed annyira elcseszett, ami tulajdonképpen már nem engedi meg, hogy kitörjél saját poklodból?

Elmondom mitől tragédia ez a mondat. A hölgy ezzel a mondattal keresi cinkostársait, vélhetően a deviza károsultak személyében, akiknél lehet egy jót bankozni és máris megvan a közös nevező. Pedig a pénz ott sem a bankban volt rossz helyen, hanem a nem fizető adósoknál. Az igazi tragédia az, hogy létezik az a réteg az országban, akik olyan szinten nem értik a pénzügyeket, hogy előbb vesznek 400 000 ezerért befektetés céllal MLM víztisztítót, mintsem bemenjenek a bankba, hogy a nehezen megkeresett pénzt legalább ideig-óráig biztonságban tudják.

A nép gyermeke attitűd

Az emberek még nem is tudják, hogy azért születtek meg, hogy egész életükben a nyugdíjukra és a koporsójukra spóroljanak?

Annyira unalmasan szar, annyira demagóg mindig abból kiindulni, hogy a szegény ember a nép gyermeke. Nem! Ez a hölgy sem jobban a nép gyermeke, mint az, akinek már egy hangyaf@sznyival több pénze van. Nem lehet a szegénység kuponjait erre beváltani!

A rossz hírem az, hogy abban általában minden vallás és tudomány egyetért, hogy az ember azért születik, hogy a fizikai élete végén meghaljon (most a lelket ízlés szerint hagyjuk). Tehát van egy biológiai cáfolatunk. Másrészt pedig ennek egy anyagi vonzata, hiszen minél idősebbek vagyunk annál nehezebb tudjuk fenntartani az "addigi" életszínvonalunkat.

De azért különválasztanám a nyugdíjat és a koporsót. Statisztikailag, aki eléri a nyugdíjat Magyarországon, az még további 14-17 évet fog élni. Messze van az a koporsó. Ráadásul pont a koporsó az, ami csak a jóérzésű emberek lelkiismeretét terheli. Mert a koporsót már nem te fizeted, maximum a szeretteidre hagyott pénzből tudják fedezni.

Viszont ennél nagyobb probléma, hogy  mennyire fognak emberek rimánkodni, amikor bezár végleg az állami újraelosztó rendszer? Mi lesz akkor, ha pont nálad mondja azt az aktuál politika, hogy kár érted, jó ügynök voltál, de a pisztácia elfogyott? Nah, az fog fájni neked, nem a jelen, amikor néhány szerencsétlen önös érdektől vezérelve ugyan, de megpróbálja felnyitni a szemedet, hogy úgy megszívod, ahogyan álmaidban sem mernéd elképzelni...

Gyere politika, gyere! Hopp-hopp

A kormányon lévők és a több száz párt nem is kerül sokba, azért dolgoznak az emberek, hogy eltartsák az ingyenélőket, maradék pénzüket pedig életbiztosításokra fizessék be:D

Aludj el szépen #kisbalázs! Remélem jól esett ezt kimondani! Remélem ettől végleg megnyugodott a lelked és legalább az estét békességben, megnyugvásban töltöd, mire reggel kongat a tudatalattid, hogy még mindig nem lett jobb, még mindig nincsen pénz.

Az a baj, hogy a kutyát nem érdekli a felfedezett-vélt párhuzamod a politikai ingyenélők és a nyugdíjad között. Tudsz ezen változtatni? Nem. Viszont ettől még megöregszel és majd nem árt valamiből megélni.

Ráadásul mit érdekel téged ez a "mi tartjuk el dolog", merthogy te nem tartasz el senkit, az is biztos! Hiszen már a komment elején bemutatkoztál, mint az ember, akinek nincsen jövedelme. Ha nincsen jövedelmet, akkor nem fizetsz adót, amiből bárkit is eltarthatnál. Ellenben, használod az utakat, a közvagyont (rendőrség, utak...stb), amiket viszont MI, akik fizetnek adót, tartanak fenn! Ha balszerencsénk van, akkor még neked is leesik valami a fáról segély vagy egyéb juttatás kódnéven.

Tehát a matek arra jött ki, hogy téged is a társadalom tart el, de legalább nem beszélsz hülyeségeket a Parlamentben. Persze ez egy állapot, amivel alapvetően semmi gond nem lenne, hiszen a társadalom egyfajta kockázatközösséget alkot, hogy soha senki nem maradjon magára.

Viszont egy ilyen helyzetben a proli cinizmus legalja magadra venni és leoltani az öngondoskodásra való felkérést. Megkövetem saját magamat, hiszen ez csak egy "akarok cinikus lenni" történet, hiszen a valójában halovány dunsztod sincsen arról, hogy miről beszélsz. Hogy minek mi lesz a következménye. Helyette lököd a süket dumát, jól megveregetitek egymás vállát a szintén zenész társakkal, aztán mentek tovább.

Ami utánad marad az a kétely, a negatívum és a destruktivitás. Ugyanis ezek a kommentek szennyeznek, ezek a kommentek ártanak és ezek a kommentek elbizonytalanítanak. Ha elég sokan írják le ezt, akkor képesek eltántorítani azokat az embertársaidat a cselekvéstől, akik tudnak és akarnak is lépni valamit.

Ez neked tudod miért baj? Mert ha túl sok embert győzöl meg saját hülyeségedről, saját világlátásodról, akkor egyre szűkebb lesz a levegő a segélyhivatalban. Ha az öntudatlan "vakvilágba böffentős" produkciód célt ér, akkor még a semminél is kevesebb lesz a nyugdíj, hiszen annál többeknek nem lesz semmilyen megtakarítása, amire támaszkodva lehetne valamilyen társadalmi szegmentációval az államkasszában levő korlátolt nyugdíjpénzeket a szegényebbekhez eljuttatni.

Tudod, hiszen akkor tényleg mindenki szegény, nincstelen nyugdíjas lesz egy olyan korban, amikor két-háromszor több a nyugdíjas, mint az adófizető. Tehát ezzel a kommentel is lőttél egy k@rva nagy öngólt és még csak nem is érted...

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. december. 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9213470147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salizoli 2017.12.11. 12:22:17

Nagyon jó a cikk! Ekkora ön gólt rugni a kommentelö részéröl,másba a szálkát magában a gerendát nem vette észre.

2017.12.12. 09:00:33

Én sem tudok félrtetenni... havi 260 órát dolgozom és felélem. Pedig nem cigizek, nem iszom, nem bulizok, nincs költséges hobbim, nem vásárolgatok, csak nekevelek 2 gyereket.... hó végére marad 5 ezer kb., ami mindig kell valami szarra az iskolába, állandóan külön foglalkozás, kirándulás, miaf.om tudja mi még.

VT Man 2017.12.12. 09:57:44

Az amerikaiak 60%-nak nincs 500 dollar (kb. 150 ezer Ft) felretett penze se.

"(CNNMoney) If you were suddenly hit with a $500 unexpected bill, would you be able to cover it?

If the answer is no, you're not alone.

Nearly six in 10 Americans don't have enough savings to cover a $500 or $1,000 unplanned expense, according to a new report from Bankrate."

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.12.13. 11:49:01

Ez a pénzügyi tanácsadó blog, hogy egy ironikus névtelen kommentet gyalázol?

Szarvas Norbert 2017.12.13. 14:38:59

@Eltévelyedés: nem, hanem egy tipikus jelenséget, ami nem segít a pénzügyi fejlődésben

devizakarosult 2017.12.19. 20:43:49

Az átváltott devizahitelek nagy része 3 hónapos kamatozású lett az elszámolási törvény miatt, ezeket a hiteleseket (35+ korosztály) az új hitelfelvevőkkel (25+ korosztály) együtt majd újra víz alá nyomják az alapkamatemeléssel!

Jelenlegi állapot: a 255 CHF árfolyamon forintosított devizahitel károsultak felvett hitelük 3-4X-esét fogják visszafizetni, feltéve ha megérik azt a kort.
A bankok semmilyen megoldást nem ajánlanak ezekre az átváltott hitelekre...... kiváltó hitelt nem biztosítanak, a hitelszerződést nem alakítják át új típusú hitelre.

www.peticiok.com/devizahiteles_karpotlasi_torvenyt_kovetelunk#form

d4n13l 2017.12.20. 05:33:50

@devizakarosult: semmi illegalis nem volt a devizahitelezesben, etikailag volt kifogasolhato, ami valoban nem elhanyagolhato, de ez (jogilag) nem buntetheto cselekedet.

Gondolom nem tartottak pisztolyt a fejedhez, hogy felvedd a hitelt, ha meg felvetted, akkor tisztaban voltal a kockazatokkal. Vagy tevednek?...
süti beállítások módosítása