Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Magyarországon a tanár és a nyugdíjas majdnem ugyanannyit keres?

2017. november 21. - Szarvas Norbert

mennyit_keresnek_europaban.png

Előző cikkben a Bic Mac, alapvető élelmiszerek és ingatlanárak különbségét vizsgáltuk meg, illetve központi témaként jelent meg a Bérunió intézménye. Most elhoztam ugyanennek a vizsgálatnak az átlagjövedelmekre vonatkozó statisztikáját, amikből számos következtetést vonhatunk le magunknak...

22008137_319859578483335_318876675855905914_n.jpg

#1 Az ingatlanhoz jutás hányadosa

Egy magyar ápolónak 19,7M (előző cikk táblázat, ingatlanárak adat) / 2,2M (éves jövedelem)= 8,95 évet kell dolgozni nettó értéken (a megszerezhető jövedelemből nem vonjuk le a megélhetési költségeket). A német ápolónak 79,4M / 8M / 9,9 évet, egy angolnak 73,2M / 7,8M = 9,38 évet, míg egy szlováknak 25,7M / 4M = 6,425 évet kell dolgoznia.

Ez alapján helyes a következtetésem az előző cikkből, miszerint Magyarországon könnyebben lehet lakáshoz jutni, mint Németországban. Mindez persze laboratóriumi matek, hiszen nem mindegy, hogy létminimumból kellene félretenni, vagy pedig egy lényegesen magasabb összegből. 

Tehát az összehasonlítás pusztán ezen két információ alapján lehetetlen, viszont a kapott eredmény nagyon szépen megmutatja, hogy azonos feltételek mellett (nettó félre tudja tenni az átlagkeresetet az ember)  Magyarországon olcsóbbak a lakások jelen pillanatban a jövedelmhez viszonyítva.


#2 Magyar sajátosság: számla nélkül?

Elnézve a különböző szakmákat, nagyon nehéz elhinni, hogy például az építőipari munkás tényleg annyit keres nálunk, mint amennyi oda van írva a táblázatba. Mint ahogyan tudjuk, hogy alapvetően a hálapénz intézményének köszönhetően az orvosok sem annyit keresnek, mint amennyi a papíron található. 

Ha pedig hiszünk a becsléseknek, miszerint "számla nélkül" a munkaerőhiány következtében egy magyar építőipari munkás megkeresi a 300-400 000 forintot is, míg egy orvos "hálapénz pozícióban" hazavisz több, mint 1 000 000 forintot, akkor merül fel a jogos kérdés, hogy jelen pillanatban ezekkel a jövedelmekkel az ismert fogyasztói árak mellett tényleg annyira rossz Magyarországon élni?

Persze ez korántsem ideális állapot, hogy a fekete, adózatlan jövedelmekből kell összeraknia bizonyos szakmáknak a jövedelmet, hiszen egyrészt legkésőbb nyugdíjas éveikben éri meglepetés, hiszen a nyugdíj az adózott jövedelemből számítódik, másrészt a költségvetést károsítják ezzel. 

Ha pusztán az ismert adatokra támaszkodunk, akkor azt gondolom, hogy ma egy hazai orvosnak, aki 1 millió nettó visz haza, sokkal könnyebb lakáshoz jutnia (akár befektetés céllal), mint mondjuk Németországban. Námeteknél 79,4 / 19M = 4,17 év, míg a magyaroknál 19,7M / 12M = 1,64 év ugyanez az időszak, ha konzerv számítást alkalmazunk és nem vonunk belőle megélhetési költségeket (amik, mint megtudtuk tegnap, magasabbak, mint nálunk).

Ezen az eredményen tessék nem kibukni, hanem belegondolni: hol tudsz hamarabb lakáshoz jutni? Ahol megkeresel évi 19 millió forintot, de 79,4 millió a lakás, vagy ahol megkeresel 12 millió forintot, viszont 19,7 millió forint a lakás? -  ebben a számításban nem magyarázzuk az életbeli minőséget

#3 A nyugdíjrendszer mindenhol omladozik

Ha jobban megfigyeled a nyugdíjasok részt és nem háborodsz fel a jövedelmükön, akkor láthatod, hogy a jövedelmi olló a vizsgált négy orazágban pontosan itt közelít egymáshoz. Ez annak függvényében beszédes számadat, hogy ismerjük az aktív munkapozíciókra kifizetett "nyugati béreket". 

Tehát a nyugati nyugdíj mégsem olyan mesés az ottani nyugdíjasok számára? Csak a mienkhez mérten számít magasnak? Szerintem ebből látszik leginkább a bizonyíték arra, hogy a ma ismert rendszer milyen mértékben képtelen saját magát ellátni még olyan országokban is, ahol alapvetően magasabb hivatalos jövedelmekből érkezik az adóbevétel. Nem viccből nyomatja mindenki a nyugdíjmegtakarítás szükségességét...

►►►►

Nyugdíjmegtakarítás: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8313343301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.11.21. 13:55:33

Csak a német nyugdíjas el tud jönni hozzánk és végigbulizza a maradékot...

alien-no1 2017.11.21. 14:30:48

@Medgar: Mint ahogyan te is el tudsz menni keletebbre végigbulizni a maradékot...

#szájbergyerek# 2017.11.22. 19:39:38

Nos én nem voltam lusta kikeresni, hogy mennyi egy szakápoló átlagfizetése.
www.fizetesek.hu/fizetesek/egeszsegugy-es-szocialis-ellatas/szakapolo

Ez bruttó 192 682 magyar Forint, évesítve kb. 2,3 MFt.
Még egy kicsit több is mint amivel te számoltál de nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez BRUTTÓ.

Ott bukik meg a levezetés, hogy bruttóból nem lehet venni ingatlant (sem).
Szóval ezekből az aránypárokból semmi értelmeset nem lehet megállapítani.

Ezek szerint a bérúniós plakát is a bruttókat hasonlítja....

Kjos 2017.11.28. 07:16:26

Nincs olyan, hogy”Nemertorszagban 79,4M egy lakas”, nalunk meg 19,7M.
Meg hogy hozzaszamoljul a magyar orvos berehez a feltetelezett halapenzt, s ezt osszehasonlitjuk egy bemet orvos feltetelzett berehez, s ebbol kovetkeztetunk.
Meg orszagos atlagberekkel, s orazagos ingatlanarakkal sem lehet semmire jutni.
Ez igy egyszeruen extrem hibas.
Alapfokon kiindulhatsz mondjuk fovarosok hasonlo minosegu keruleteinek uj (vagy hasznalt) lakasaraibak atlagos negyzetmeter araibol es azonos helyen elo, azonos munkakorben (beosztasban, helyen) dolgozo orvos (peldaul allami korhaz sebesze) jovedelmebol. S eztcmegismetelheted meg vagy tiz, kulonbozo vegzettseghez kotott szakmanal (pedagogus, ketkezi munkas, villanyszerelo, pek, stb. - persze, csak alkalmazotti jogviszony). Akkor is csak jatek a szamokkal-nak neveznem, de azon legalabb lehetne beszelgetni. Javaslom a Bug Mac index fogalmanak megismereset, tanulmanyozasat, azon keresztul egyszeru osszehasonlitas publikalasat. De csak precizen. :).

Jozef K. 2017.11.29. 07:53:16

@Medgar: Biztos léteznek olyan német nyugdíjasok, ahogyan vannak Mo.-on is olyan nyugdíjasok, akik ugyanezt megtudják tenni valamelyik nyugati országban. Az Armes Deutschland című műsorban viszont meggyőződhet az ember arról, hogy kint sincs kolbászból a kerítés, nem egy nyugdíjas szerepelt már a műsorban, akinek a nyugdíja mellett mellékállást kellett vállalnia (akár kettőt is), mivel egyébként nem tudott volna megélni...
süti beállítások módosítása