Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Magyarországon a Big Mac európai (ár)színvonal

2017. november 20. - Szarvas Norbert

bic_mac_arszinvonal.png

Gyakran hivatkozunk és panaszkodunk a "bezzeg nyugaton" fizetésekre. Hiszen ott könnyebb a boldogulás, jobb a megélhetés, minőségibb az élet. Mindezt általában a "szomszéd Jocitól" szerzett információból vesszük ki, aki elment szerencsét próbálni németbe vagy londonba. De mi ebből a valóság? Egy nagyon izgalmas adatsorra bukkantam!

22008256_319859581816668_4896189077885715230_n.jpg

 

#1 A Big Mac menü mindenhol szinte azonos

Oké, Angliában ez alapján lényegesen drágább, közel 800 forinttal. Viccet félretéve mindegy, hogy kenyeret, sajtot vagy Big Mac menüt akarunk vásárolni, valamivel biztosan olcsóbban jutunk hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, mint a vizsgált további 3 országban.

Ilyen alapon érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az alacsonyabb bérek és az alacsonyabb árszínvonal közötti relációt milyen mértékben borítja fel "külföld" és a magyar bérek közötti hányados? Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy miközben mondjuk a kenyér nálunk 20%-kal olcsóbb, mint a németeknél, addig a bérekben található egy többszöröződés.

#2 A bérunió egyáltalán nem lenne jó nekünk

Az egész összehasonlítás a bérek közötti különbségekből indul ki. Egyre hangosabbak azok a hangok (tipikusan Európa perifériáján elhelyezkedők tagországok), amik béruniót, azaz közel azonos fizetéseket követelnek. Ők abban gondolkodnak, hogy a magyar pénztárosnak ugyanannyit kellene ugyanazért a munkáért kapnia, mint a németnek.

Ez egy nagyon divatos és jól hangzó elképzelés, aminek ugyanakkor (félő, hogy...) semmilyen létjogosultsága nincsen. Különösebb kutatás nélkül három, számunkra kifejezetten fontos következményt feljegyezhetünk, amiből kiderül, hogy a mostani "szabad bérezés" minket véd meg, míg a bérunió ellenünk dolgozna...

  1. A piac beépítené az áraiba és mindent "nyugati áron" számolna
  2. Magyarországon a levert termelőipart felváltotta a szolgáltatás alapú "összeszerelő ipar", azaz leginkább a hozzánk érkező multi-gyárakból akarunk boldogulni. Ma azért vonzó Magyarországra települni, mivel logisztikai szempontból kulcsfontosságú az országunk elhelyezkedése, másrészt olcsóbb a magyar munkaerő

    Ha a magyarnak kötelezően annyit kellene fizetnie, mint a németnek (és közben megmaradnának a ma ismert magasabb magyar adók), akkor nem érné meg a továbbiakban pl.: az Audinak Győrben összeszerelni az autóit, hanem menne keletebbre
  3. A 2-es pont következménye pedig egyfajta társadalmi-gazdasági összeomlás lehetne, hiszen a multik kivándorlásával növekedne a munkaerőhiány, miközben az "egységesített" árunió miatt drágulna az élet

Azt gondolom, hogy az igazság nem sarkos. Kellenek a bérunióhoz hasonló érdekérvényesítő kezdeményezések, hiszen a multi lehetőleg minél kevesebbet akar fizetni, a munkás pedig minél többet. Viszont a munkás van kiszolgáltatott helyzetben. Ezeknek a kezdeményezéseknek a legfontosabb feladata, hogy hallassák a hangjukat és ösztökéljék a multit.

# Külvárosi 55nm-es panel 70 millió forintot? KELL

Vegyük észre a táblázatban a bal oldalsó részt is, ami a hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok árait hasonlítja össze. Talán ez alapján megérthető, hogy ma Magyarországon miért "könnyebb" saját lakáshoz jutni, mint mondjuk Németországban vagy Angliában.

Ami itthon 19,7 millió, az Angliában 79,4, Németországban pedig 73,2 millió forint a legfrissebb adatok alapján. Mindenkit figyelmeztetnék arra, hogy per pillanat Magyarországon egy átlagos családnak sokkal könnyebb lakáshoz jutnia (hitelből). Ha létrejönne a bérunió, akkor a piac azonnal beépítené az áraiba a többletet, mint ahogyan megtette a CSOK esetében is.

Tehát bérunió esetén ne csak növekvő bevétellel, hanem drasztikusan dráguló élettel is számolnunk kellene. Másik oldalt viszont mégis érdekes koncepció lenne egy olyan magyar társadalom víziója, akik akár a németekhez hasonlóan nem ájulnak el az áraktól, ha külföldre mennek. 

Kérdés, hogyan alakulna a jövőbe ebben az esetben? Az egész társadalmunk a gazdagabbak-szegényebbek egyensúlyára van berendezkedve. Ha az EU létrehozná a béruniót, akkor képes lenne találni magának "újabb" perimétert? Mihez vezetne, ha megszünnének a társadalmi és fizetésbeli különbségek?

Te mit gondolsz erről? Szerinted biztosan jó lenne, ha az EU beavatkozna a piaci folyamatokba és béruniót hozznának létre?

►►►►

Elkészült, nézd meg!: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8313309651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:16:50

@midnightcoder2:

Mivel elég idős vagyok hozzá, hogy tudjam, kb. ez volt a helyzet pl. az áruellátottság terén.

Ha 100-nak vesszük Ausztriát, akkor:
- Jugoszlávia: 90,
- Mo.: 30,
- NDK: 20,
- BG: 10,
- SZU: 3,
- Kuba: 2.

De az életszínvonalban az eltérések nem voltak ekkorák.

felső határ nincs 2017.11.21. 09:19:24

@Barkalot: minden orsyagban alacsonzabb a medianber mint az atlagber, mert ilyen a matematika

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:19:36

@midnightcoder2:

A magyar életszínvonal 1975-ben volt a legközelebb az osztrákhoz, akkor kb. az osztrák 70 %-.a volt. Ilyen még a kigyezés után se volt, akkor 60 % lehetett.

1975 után,lassan ment le, majd 1990-tól zuhant. Enyhe emelkedés volt 2000-2005 között, majd 2012 óta megint. Most úgy 40 % körül van.

Barkalot 2017.11.21. 09:20:16

@enta selecta:

Mondjuk Londonról elég horror dolgokat hallani ingatlanárak terén, meg, hogy egy csomóan sokadmagukkal, idegenekkel élnek együtt.

Ott valamit nagyon elbaszott a vezetés, hogy ennyire nem tudnak élhető körülményeket biztosítani a dolgozóknak, hogy egyedül is megéljen egy albérletben valaki. Valamiért nagyon brutál ott az ingatlanár a keresetekhez képest is.

felső határ nincs 2017.11.21. 09:21:54

@Fuxos (ex bömis): ez butasag, hiszen a vadiuj CLAt es a nagy arresu TT Audit gyartjak pont Magyarorszagon, megpedig csak itt. Nem vmi kifuto modellt, a kecskemeti uzem a mercedes csucstechnikaja.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:22:14

@midnightcoder2:

Mikroszinten jobb a nagyobb tőkés, ez tény. De makroszinten nem.

Exploiter 2017.11.21. 09:22:27

@Fuxos (ex bömis):

Ó, ezt nem értem.
Ha a német melós ötször hatékonyabb, akkor nyilván ötször annyi autót gyárt, nem értem, miért ne lenne nyereséges a business ott is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:23:04

@chrisred:

Így is jobb, mintha minden profit menne ki az országból.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 09:24:26

@chrisred:

Mítosz. A kapitalizmusban nincs kulturális ok.

Ha a görögök gyarmatosították volna a világot, ma ők lennének a "sikeresek".

igazi hős 2017.11.21. 09:25:00

@felső határ nincs: A bérunió megölné a szegényebb országokat. Ha egy német cégnek otthon is ugyanannyiba kerülne a gyártás mint nálunk, akkor mi a búbánatért hozná ide?

@poszt: "Mindenkit figyelmeztetnék arra, hogy per pillanat Magyarországon egy átlagos családnak sokkal könnyebb lakáshoz jutnia (hitelből)." Az akkora hülyeség, hogy még tőled is meglep. Nem szabad a fizetéshez hasonlítani a lakásárakat, csak a fizetés "maradó" (rezsi, kaja,egyéb kötelező kiadások utáni) részéhez. Az átlag magyar család havi félretehető pénze eltörpül egy német mellett. Nem a negyede, hanem annál sokkal kevesebb.

Midnight Run 2017.11.21. 09:25:54

@karandash: Szerintem igen is be lehet kerülni a magországok közé. Szerintem abba kéne hagyni a síránkozást. Magyarország helyzete kiváló. Jó helyen van, 70 éve béke van, tagja a világ egyik legerősebb államszövetségének. Az emberek szabadok, az ország soha nem élvezet ekkora függetlenséget az elmúlt évszázadok alatt, mint most.

Egyetlen dolog, amitől függ a sorsunk, az mi magunk vagyunk. Abba kéne hagyni a síránkozást és egy közös (nem megosztó) államot létrehozni, ahol elfogadjuk a másikat, nem lenyomjuk. Tanítani kéne a fiatalokat modern módon, hogy feljebb kerüljenek a ranglétrán. Normál gazdaságot kéne létrehozni beszedhető adókkal. Rendbe kéne rakni az egészségügyet és megoldani a generációk közötti újraelosztást. Röviden ennyi.

Kb. elmondtam mindent, amivel mi szembe megyünk most.

Brix 2017.11.21. 09:27:13

Ahogy már írtam fentebb: a deviza árfolyamoknak is változni kellene, hogy ne legyünk olyan olcsók a nyugatnak. Pont a jelenlegi , forint- olcsító politika ellentétét kellene folytatni: egy kb 30%-os felértékelődésre lenne szükség. A nyugati-európai tőke " kilóra " megvesz minket. A fél Dunántúl osztrák , hollnad , német kézen van, már a falvak is... Budapesten tobzódik a turizmus és rengeteg az ingatlanbefektető , mert mindenhol a "cheapest destination" vagyunk.... Ez persze örvendetes dolog is egyben, de időszerű lenne már az országot megdrágítani, mert ez így kizsákmányolásnak tűnik...
Valójában a többi V4 országban azért is mentek el a bérek tőlünk, mert az elmúlt 7évben rossz pénzpolitikát követett a jegybank...( A jegybank a 303 körül bekerült devizával nyerészkedik, ezért van ekkora nyeresége és ezért nem engedik erősödni a forintot...)
Legyen euró, és lássuk meg mennyit ér a magyar dolgozó bére valójában!
A reális most kb egy nettó 1000 eurós medián kereset lenne. Ennyi simán benne van a rendszerben, amit ki tudnának fizetni már most, a nyugati elnyomók. Nálunk exraprofitot realizálnak, mert az EU-n belül, biztonságban, állami szubvenciókkal kiegészítve gazdálkodhatnak , a cseh és a szlovák bérnél alacsonyabb bérszinten. Telephely földrajzi elhelyezkedés szerint is kitűnő helyen vagyunk , Münchentől néhány száz km-re...
A konkúzióm az, hogy itt brutális béremelések lesznek a következő években, mert a realitásból ez következik.

Midnight Run 2017.11.21. 09:28:07

Nekem ez a bérunió ötlet nagyon tetszik, persze néhány kérdésem azért marad:
- A nyugat magyarországi bérszínt ca. 3x a kelet magyarországinak. Mihez akarunk igazodni?
- A bolgár bérszínt a magyar alatt van 20%-kal. Ehhez akarunk igazodni?
- A luxemburgi bérszínt a német felett van 50%-kal. Ehhez akarunk felzárkózni?

Midnight Run 2017.11.21. 09:30:59

@Brix: A forint erősítéssel egyet értek. Ez rákényszerítené a magyar vállalkozókat, hogy növeljék a hatékonyságot.
Ezzel szemben a magyar gazdaságpolitika pont az, hogy mindig gyengébb forintot akar, ezzel segítve a gazdasági aktivitás.

Ez baromi nagy tévhít. Gyakorlatilag a merj szegény maradni politika. A forint leértékeléssel mindig szegény maradsz. A helyes politika az erősebb forint lenne gazdasági reformokkal. Mondjuk ez a mostani elitet is elsöpörhetné, az ő oldalukról meg is értem, miért ezt a baromságot követjük.

kobi97 2017.11.21. 09:34:39

@tireless treehugger: "a német-angol sajt kenyér és tej messze sokkal jobb minőségű"

Azért ezzel szerintem sokan vitatkoznának...a német tejnek nincs íze, mert mire a polcokra kerül, már kiszedtek belőle mindent gyakorlatilag. És itt nem az 50 centes tejekről beszélek, hanem az 1 euró felettieknek sincs szinte semmi ízük!
A német és a magyar kenyeret pedig nem is lehet egy lapon emlegetni...a magyar 100x finomabb, még a legolcsóbb teszkós tejnek is jobb íze van, mint a németnek!

Ajtony 2017.11.21. 09:43:23

@agarik: eddig a legjobb ajánlatom 6000 euro bruttó volt, itthon 900 ezer Huf a bruttóm(cirka 3000 euró). A nettó 3300 euró lenne kint, itthon 640 ezer Huf. Kint 900 euróért kaptam volna külvárosi 40 nm-t, itthon 110 ezerért (Huf) lakom 65 nm-en, és a Corvinustól 3 percre. Senior-fejlesztőként beszélek bérekről, azaz viszonylag keresett szaki vagyok kint is, és itthon is. Itthon kb ugyanúgy érzem magam kint. Tapasztalatom szerint a MO-on kisebb keresetűek kint sokkal jobban keresnek, de jóval magasabbak a költségek is, így amit kint összeszednek, azt meg is koplalják. 2005-től indult a nagy munkavállalás kint, akkor még 4-5X volt a kinti pénz, ma szakmától függően 2-3X. Persze vannak az átlagtól eltérő szorzók is, de azért ne essünk hanyatt - a britektől az anyanyelvi orvosokat, ápolókat 2X bérrel elvitték az USA-ba és Ausztráliába. Helyettük kell a rengeteg keleti eü-s dolgozó. Egy doki valóban megkap 6000 fontot nettóban - de ott aztán van várólista is: a tb-s háziorvosra 3-4 hetet kell várni (kivétel életveszélyes állapot). Fiataloknak mindenképpen javasolnék pár évet kint, ha másért nem, a nyelvtanulás miatt, de érdekes a mentalitást megismerni, +azért valljuk be, a technikai forradalom még nyugatról tart keletre, és nem fordítva.

chrisred 2017.11.21. 09:47:48

@igazi hős: Mondjuk a bérunió (ami egyébként egy folyamat, és az állami szabalyozás szintjén csupán a bérre rakódó közterhek és a munkavégzés feltételeire vonatkozó szabalyozás egységesíthető) pont az irányba hatna, hogy ne legyenek szegényebb és gazdagabb lakosságú országok. Egyébként a német cég gyártási kötségeinek emelkedését kiegyensúlyozná a nagyobb fogyasztóképes kereslet. Más kérdés, hogy ez előbb-utóbb a jelenleg szegényebb lakosságú országokban is magával hozná a helyi tőke erősödését, majd a piaci konkurrencia megjelenését. De ez a német cég problémája lesz, ha lesz.

felső határ nincs 2017.11.21. 09:49:31

laza melo ez, most epp vele beszelek telefonon, Lynn MacNaughton - elfelejtette a jelszavat a marhaja

Barkalot 2017.11.21. 09:54:44

@Ajtony:

Főleg CNC-s szakiként érdemes kimenni német nyelvterületre, nem feltétlen programozónak, egy sima gépkezelő is megkeres nettó 1400-1500 eurót, sok helyen a szállás is biztosított.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 10:00:35

@felső határ nincs: "hiszen a vadiuj CLAt es a nagy arresu TT Audit gyartjak pont Magyarorszagon"
A CLA Mercedes szinten egy olcsó autó. A termékpaletta alján helyezkedik el.
TT roadster...kis szériás autó.
@Exploiter:"Ó, ezt nem értem.
Ha a német melós ötször hatékonyabb, akkor nyilván ötször annyi autót gyárt, nem értem, miért ne lenne nyereséges a business ott is."
Nem csodálom. Kevered a szezont a fazonnal, gőzekét a Gizikével meg a villanypóznával. Igazi proli hozzáállás.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 10:07:02

@Brix: Egy irányított forinterősödés jót tenne a gazdaságnak. Az irányított dolgoktól írtózok.....de jelenleg egy erőltetett forintgyengülés van folyamatban. Ha ez egyszerre megszűnne, kataklizma volna.

@Midnight Run: Max egyetértek. Ha annyi erőt használnánk a fejlődésünkre mint a siránkozásra, akkor nem itt tartanánk....és egyéni szintekről beszélek.

felső határ nincs 2017.11.21. 10:07:17

@chrisred: ez eszement butasag

ahogy egy tarsadalomban sem fogja neked a gazdag odaadni a penzet, mert te szegeny vagy, ugy az unioban se /marmint igy is ez van, de tobbet mar nem hajlandoak fizetni/

mert a szegenyek berenek az emeleset csak a gazdagok tobbletebol lehetne ugye fizetni

a berunio kb annyira komolyan veheto mint a fenyeves

Exploiter 2017.11.21. 10:07:17

@Fuxos (ex bömis):

:)

Azért elmondhatnád, hogy hogy jön össze a két állítás:
A német azért keres többet, mert hatékonyabban termel.
Van olyan termék, amit ott nem éri meg termelni, azért hozzák ide. De itt igen, ezért termelik itt.

Amit írtál, nem azt jelenti véletlenül, hogy a drágább terméken nagyobb árrést lehet elérni, amiből ki lehet gazdálkodni a drágább melóst, ugye nem?

felső határ nincs 2017.11.21. 10:08:57

@Fuxos (ex bömis): 5 eve semmit se gyengult a forint

de teny h ha a jegybank nem tartana direkt alacsonyan akkor erosodne...vagyis none az import es csokkenne az export

pont ezert nem hagyjak erosodni

chrisred 2017.11.21. 10:25:10

@felső határ nincs: 1. Itt nem egy társadalomról van szó, hanem 27-ről.
2. Nem kell senkitől semmit elvenni, hiszen nem vagyonról van szó, hanem jövedelemről.
3. Az ellentét nem a gazdag németországi és a szegény magyarországi árufeltöltő között van. Kettőjüknek se jogviszonya, se munkakapcsolata nincs egymással, a jövedelmük nem függ a másikétól. Tehát pénzt sem tudnak egymástól elvenni.
3. A különbségek az állami elvonások tekintetében egyáltalan nem úgy néznének ki, hogy a rohadék szegény munkavállaló kifosztja a becsületes gazdag államot. Eddig is a munkavállaló finanszírozta az államot, csak a bérunió esetében másképpen tenné.

felső határ nincs 2017.11.21. 10:29:03

@chrisred: de igen, el kell venni

ugyanis a toket exportalo tarsadalmak jovedelmet vonnak el a toket importalo tarsadalmakbol, ebbol elnek jol

nem lesz semmilyen berunio, ne legy gyerekes - syerinted az elmult 27 evben miert nem volt? Vagy az elmult 13ban? Vagy Gorogorszagban ami 40 eve EU tag?

Csak mert nem kerte a Jobbik? Uggggyan mar.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 10:34:06

Basszus, igazán lehetne már cikk arról, hogy a szolgáltatások mennyibe kerülnek GBben vagy Dben mint itthon.
Fodrász, fogorvos, autószerelő, villanyszerelő..

teéjesenmindegy 2017.11.21. 10:36:33

@chrisred: "Egyébként a német cég gyártási kötségeinek emelkedését kiegyensúlyozná a nagyobb fogyasztóképes kereslet. "
Igen! Tolonganának az emberek a merciszalonokban

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.21. 10:36:40

@felső határ nincs: 5 éve kb. 290-300 Ft volt az Euró.
@Exploiter: Nem termel hatékonyabban....én ilyet nem állítottam....egyszerűsítve, nagyobb hozzáadott értékű termékeket gyárt, magasabb értékű alapanyagból, nagyobb fokú automatizáció mellett stb. 1 munkaóra alatt lehet 10 € értékű és 100 € értékű cuccot is gyártani.

felső határ nincs 2017.11.21. 10:38:43

@Fuxos (ex bömis): 3 honapja is annyi volt, tehat teljesen stabil

sot mar 2009ben is jart 300 felett

Exploiter 2017.11.21. 10:39:35

@Fuxos (ex bömis):

Ez pontosan így van.
Ezért írtam, hogy minden a tőkén múlik és az egyszeri melósnak arra vajmi kevés ráhatása van az egészre, a hatékonyságról beszélni pedig egyszerűen hülyeség.

sunabajnok 2017.11.21. 10:43:46

@teéjesenmindegy: D- a fodräszom 29€-ért väg,szärit. A kocsim turboja elhunyt. 800 a turbo olajcsövekkel,plusz 250-300€ a munkadij meg az äfa. A fogäszat nem releväns,mert ha rendszeresen eljärsz szürésre,igen jelentös részt vissza tudsz igényelni.
A villanyszerelöz nem tudom. Aut a häzmestet rendezi,az izzot meg kicserélem én is.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:06:39

Engem egyébként ennek a béruniónak a hogyanja is nagyon érdekelne.
Szóval törvénybe tennék, hogy jövő hónaptól nem 200at, hanem 600at kell fizetnem a melósaimnak? És ezt mégis hogyan?
Ha felemelem minden árunak és szolgáltatás árát a négyszeresére, akkor a kutya nem fog tőlem venni. (többek között azért, mert nincs annyi pénze a népnek) Ha nincs forgalom, nincs bevétel, miből emelem a fizetést?

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:09:16

@sunabajnok: Az én fodrászom 5 euró, a kocsira a turbó nyilván ugyanannyi, de egy napi melóért 100 eurónál többet nem fizetsz ki, a fogászat igenis releváns, a villanyszerelés pedig némileg bonyolultabb szakma mint egy izzó kicserélése.

chrisred 2017.11.21. 11:15:50

@teéjesenmindegy: Pont erről van szó. Azok, akik vásárolnának nálad és emelnék a bevételedet, nem tudnak, mert nekik is azt mondja a munkáltatójuk, hogy nincs bevétel ezért nem tud fizetést emelni.

is 2017.11.21. 11:23:36

@poszt: "ugyanannyit kellene ugyanazért a munkáért kapnia"

Csak szolok, hogy a fizetesed mar reg nem a munkadert kapod. A gepek dolgoznak, a fizetes csak egy meroszam, hogy a gepek altal kifosott termekbol kinek mennyi juthat. Ahol a gep (illetve a tulajdonosa), ott tobbet megkapnak a gep termelesebol, ahol nincs gep (tulajdonosa), ott kevesebbet.

Irbisz 2017.11.21. 11:25:16

@Rotoxis:
Lehet szamolgatni?
Bizony lehet, és akarhogy is nézi a zember, nem az osztrákok (nemetek, angolok) jönnek ide tömegével munkát vállalni, hanem a magyarok ezekbe az országokba.
Na most vagy mindenki hülye teged beleertve aki kimegy (és a nemetek, osztrákok, angolok stb. hogy nem özönlenek ide melot lelni), vagy az a szomoru valoság, hogy bizony kint sokkal jobban él az ember atlagos, atlagközeli fizetesböl, mint otthon. Miért? A posztban benne van: a megélhetés drágább, de közel sem annyival, mint amennyivel több a kereset.
Es akkor azt hagyjuk hogy mennyivel élhetöbbek ezek az országok, átlagosan müködöképesebbek az állami rendszerek, és a polgárokért v annak, nem önmagukért, mint az ujra kádárosodo és belarussziához hasonlitani kezdö Magyarországon

sunabajnok 2017.11.21. 11:27:19

@teéjesenmindegy: Sehol nem talälsz europäban nöi fodräszt 5 euroért. Fogäszat. Egy komplett fogsor nem müanyagbol 5-7000€. Ha rendszeresen järsz szürésre,akär a felét,de minimum 30%-ot visszaigényelgetsz. Ha van rä plusz biztisitäsod,az 50%-tuti. 5-7000€ kb 3-4 havi netto bér ha van nyelvtudäsod,és nem segédmunkäs vagy. Otthon ha az ätlag 200 ezres bért veszed,mit kapsz a fogorvisnäl 600 ezerért? Müanyagot,amit este äztathatsz,reggel ragaszthatsz.
Egy felujitott turbo otthon max 110 ezer, a villanyszereléshez toväbbra sem értek. Ärban.

KissGecihuszár 2017.11.21. 11:40:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző és a többi tökkelütött "okostojás": először is, CSÖKKENTENI kell a nettó bérekre rakódó, az EU-ban dobogós helyezést érő adó és járulékprést, mert amennyiben csak 5-6%-al kellene kevesebbet csengetni a munkaadónak ezen terhekből, az már látványos nettó fizu emelkedést jelentene, anélkül hogy ezért jobban zsebbe kelljen "szegény" hazai KKV-k "meg nem értett hős" vezetőinek, tulajainak nyúlni. És igen, a "gonosz, aljas" multik bizony jobban megfizetnek, nem véletlen, hogy azon városainkban toronymagasan jobbak a nettó fizuk, ahol sokkal nagyobb a választék multiból, mert ott a "csúnya" bérkörnyezet című közgáz szakkifejezésből következően a hazai KKV-nak is mélyebben a zsebébe kell nyúlni, különben seperc alatt elhúz a melós a 3 utcával arrébb található multihoz! Aztán a világrekorder 27%-os ÁFA-t is itt lenne az ideje csökkenteni, ugyanis ezt a sarcot MINDEN végfelhasználó, azaz a zemberek megfizetik, hiszen ők ugye nem tudják azt visszaigényelni. Márpedig az ÁFA mértéke miatti árak igencsak rombolólag hatnak a vásárlóerő paritásra, ha pl Hazánkat a velünk egy ívású Visegrádi országokkal hasonlítjuk össze (és nem Angliával, NSZK-val, Ausztriával, még jó hogy nem Svájccal...) Ha nálunk olyan jó lenne a nettó bérek vásárlóereje, akkor sokkal jobb képet mutatna az átlagmagyarok megtakarítási hajlandósága, hiszen akkor a havi konstans költések után bőven jutna még ilyen meg olyan megtakarításra, utazgatásokra, éttermezésre, színházra, miegyéb, életminőség javító időtöltésre és nem lenne 14 év felett a hazai személyautó park átlag életkora sem! Szóval számomra nem jön ki a matek...

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:42:47

@Irbisz: "hogy bizony kint sokkal jobban él az ember atlagos, atlagközeli fizetesböl, mint otthon. "
Vagy esetleg ott nincs akkora arca mint itthon, és eszébe sem jut azon sokkolnia magát, hogy 30 éves, és még nincs saját lakása. Mert Londonban soha nem is lesz.
Mindenki, akit ismerek és kiment külföldre dolgozni, az szarabb körülmények között lakik mint itthon tette. Mindenki. Az én összes ismerősömnek saját lakása van, amit itthon kiadott, és cserébe németben meg londonban kisebb szarabb lyukban lakik. Mottó: Kibírom pár évig.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:47:47

@sunabajnok: Nálatok komplett fogsort szoktak cserélni? :D:D:D: Az fasza.
Ha ilyen jó árak vannak, akkor mi a francért létezik dentál turizmus? :D
Elolvasva az okosságodat, hogy fogorvoshoz azért jár az ember, hogy műfogsort kapjon, teljesen nyilvánvaló, hogy hülyeséget beszélsz, és fingod nincs az egészről.

Mondjuk a turbokhoz sem értesz, mi az, hogy felujított max 110 ezer? Kezdjük ott, hogy arról beszéltél, hogy mennyiért vetted az újat. Az alkatrész ára kb. azonos, ez biztos (a pár% áfa különbözet nem számít). A munkadíj, amiért beszerelik viszont a tizede, ez egészen biztos.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 11:49:39

@KissGecihuszár: "amennyiben csak 5-6%-al kellene kevesebbet csengetni a munkaadónak ezen terhekből, az már látványos nettó fizu emelkedést jelentene"
Az akkor 5%ot jelentene.
Ha az áfát leviszik 22%ra, akkor az még 5%-

Tehát 10% az összes vágyad, ugye?

sunabajnok 2017.11.21. 12:07:20

@teéjesenmindegy: Vagyok ilyan szerencs3s,hogy a bölcsesség fogaimonkivül mind megvan. Nem fétisem rendelökbe järni az ärakért,és nrm kérdezem meg senkitöl,hogy mennyu volt az uj koronäja. Idös emberekkel dolgozom,csak komplett fogsorrol van tapasztalatom. Dentäl turizmus? Mimdjuk olcsobb?
Uh turbo? Miért? Itt van mühely aki felujitja? Elvétve talälsz még olyan szakit itt,aki felujit,és nem cserél.
Te helikopter...

VT Man 2017.11.21. 12:12:23

@Kjos:
"Ezt igy nem lehet. Egy cikkbe ennyi mindent szabadon beledobalni."

Nekem is ez jott le a cikkbol.

@Midnight Run:
"Ezzel szemben a magyar gazdaságpolitika pont az, hogy mindig gyengébb forintot akar, ezzel segítve a gazdasági aktivitás. "

Az euro-forint arfolyam 2010-ben 288 Ft/EUR volt, 7 evvel kesobb 312 Ft/EUR.
8.3% gyengules 7 ev alatt, az nagyon keves, evente kb. 1.1%.

3 eve pedig 308 Ft/EUR volt, azaz az utobbi 3 evben szinte semmit se mozgott (par Ft-ot csak).

sakkosfx 2017.11.21. 12:17:38

Évekkel ezelőtt csináltak két vásárlói kosarat ugyananazokkal az árukkal Osztrák és Magyar oldalon és a Magyar került többe! És ez ma is érvényes szerintem! És a fizetési arányok sem javultak azóta sem! Egyszerüen szándékosan nyomorban tartanak!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 12:19:30

@KissGecihuszár:

Igen, az adószint túl magas. A Fidesz elkezdte csökkenteni (hatalmas ballib rikácsolás közepette), majd nem folytatta.

De a fő gond nem ez, hanem a nyugati gyarmatosítók általi profkiporszívózás: immár 27 éve lopja a nyugat a pénzünket.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.21. 12:20:31

@teéjesenmindegy:

Bezársz és pont, Ha nem vagy hatáékony, nincs rád szükség, ez a szabad piac láthatatlan kezének szava.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 12:24:06

@sunabajnok: Tehát akkor most mondod, hogy tulajdonképpen fogalmad sincs a fogorvosi árakról, de azért magyarázol. Rém hiteles az "öregek mondták, hogy mennyi a protkó"

Nem értem a turbós problémádidat. Ha új alkatrészt veszel, itt, vagy németben, annak hasonló az ára. A beszerelés meg az ötszöröse minimum. Az hogy jön ide, hogy fel tudod újítani? Basszus, az almát az almával hasonlítgassuk már össze, ne mással.

teéjesenmindegy 2017.11.21. 12:25:44

@sakkosfx: Egész biztos, hogy kamu. Ennyi. Aki járt már kint, az láthatta az árakat.
És továbbra is az van, hogy nem az áruk árában vannak hatalmas eltérések, hanem a szolgáltatások áraiban.

agarik 2017.11.21. 12:30:44

@teéjesenmindegy: Ó, édesem, nem emeled az árat sehova. AZT MÁR FELEMELTED. Ahogy felemelted a saját életszínvonaladat is, méghozzá az egekbe.
Most csak le kell szállni egy kisebb lóra, és rendesen fizetni az embereknek.

@Ajtony: Én annyit tudok, hogy civilizált helyen egy minimálbér akár bőségesen fedezi a létminimumot, míg itt a létminimum fele a minimálbér, nem szólva a közfoglalkoztatás nevű rabszolgaságintézményről.
"Ott kint" kis keresetből is simán laksz, gyereket nevelsz, és nem halsz éhen fél évig vagy tovább se ha párod elveszíti az állását. Itt 90% egy hónapig egymagát nem bírná fenntartani azok közül akik keresők. Az állástalanok meg "még mindig a szüleiknél laknak".

Egyébként a gazdasági folyamat az lenne, hogy több kereset -> több költés, rugalmasabb/kreatívabb társadalom -> nagyobb forgalom -> növekedés.
Ehelyett Agyarországon mindigis csökkentették a fizetéseket, a rugalmasságot a munkavállaló térfelén, és persze a kreativitást is leépítették.
EZ az oka az elszegényedésnek, hogy az ország szó szerint haldoklik és rombadől: mert mikor a minimálbér a létminimum fele, nem marad pénz felújításra, új építésére, karbantartásra. Azaz ami ledől, annak "sivatag" marad a helyén mintha beszórták volna sóval. És az nem fenntarthatóság.

csakférfi 2017.11.21. 12:41:02

@chrisred: @agarik:
"Kizsákmányolás vagy termelékenység?

Sok szó esik a termelékenységről, és ezt szintén érdemes egy kicsit közelebbről megvizsgálni. Az nem meglepő, hogy az iparban ilyen szempontból a németek állnak a legrosszabbul, azaz fajlagosan ott kerül a legtöbbe egy adott egységnyi termék előállítása.

Számokban ez annyit tesz, hogy Németországban 51 500 euróba kerül egy munkás, ő 67 900 euró értéket termel meg, ami 132 százalékos plusz. Ugyanez Szlovákiában 147,5 százalék (15 400 euró vs 22 800 euró), a cseheknél 163,3 (15 900 vs 25 900), a lengyeleknél 193 (12 ezer vs 23 200).

Most kapaszkodjatok meg: Magyarországon 211,7 százalék, messze kiemelkedve az egész régióban. Itt 13 200 euróba kerül egy munkás, és 28 ezer eurót termel. Ha én multi lennék, ez nekem is tetszene. Ha munkavállaló, akkor annyira nem biztos."hataratkelo.blog.hu/2017/05/17/mennyit_keres_a_magyar_716
Buta egy poszt.

Midnight Run 2017.11.21. 12:42:40

@VT Man: Az ország 8 éve folyó fizetési mérleg többlettel küzd, nem is kicsivel. Ez önmagában erősítenie kéne a forintot. Ezzel szemben az MNB mindent megtesz, hogy gyengítse a devizát. Szerintem 20%-kal magasabb értéken lenne jó helyen, mondjuk 250-es forint/euró mellett. Mindjárt jobb lenne a helyzet idehaza és csak azok a gyenge hatékonyságú vállalatok mennének tönkre, akinek egyébként is tönkre kell mennie.

Ja és 2008-ban 235 volt a forint euró, szóval volt itt leértékelés bőven.....

Ph0en1x 2017.11.21. 12:54:38

Értem. Tehát a magyarnak kenyérre, tejre, sajtra, Big Macre, és lakásra van szüksége.

Azaz, sikerült azt a néhány dolgot listázni, amire alacsony az ÁFA és/vagy van állami támogatás.

Autóra, műszaki cikkre, ruhákra, gyógyszerre, rendes MINŐSÉGI orvosi ellátásra, sporteszközökre, stb-re nem - amire nincs!

Számomra gusztustalan, hogy UK-ből kell egy fényképezőgép objektívet rendelnem, mert ott a legolcsóbb egész Európában - a bérek meg 4x-ese az itthoninak - értsd, 300 nettó helyett 1.2M nettót keresnek a velem azonos beosztásban dolgozó kollégáim, akik kint ülnek.

Ezt süssétek meg, és egyétek meg kenyérrel, tejjel, sajttal, ne a Big Macet!

apro_marosan_petergabor 2017.11.21. 12:58:35

Cikkírónk gondolatait értjük, még akkor is, ha nem virtuóza a magyar nyelvnek, s néha nem ártana, ha egyeztetné az alanyt az állítmánnyal, egyértelműen használna, vagy nem tárgyragot stb.... Ráadásul amit elmondott, sokkal egyszerűbben, áttekintőbben és rendszerezettebben megfogalmazhatta volna...

felső határ nincs 2017.11.21. 13:05:11

@Midnight Run: a lakossagi fogyasztas felfutna, megpedig foleg importbol, ha 250 lenne az euro, ergo pont a fizetesi merleg menne tonkre - bar valamennyit lehetne erositeni 10%ot mondjuk

csakférfi 2017.11.21. 13:07:14

A tököm ebbe az "okostelóba".
Mégsem szállt el.

felső határ nincs 2017.11.21. 13:12:19

@sakkosfx: ha ez igaz lenne h ausztria olzan olcso mindenki ott elne, aki a dunantulon dolgozik

csak hat helyette, qrva draga

Szelid sunmalac 2017.11.21. 13:12:27

Sokan sarkitanak itt, de ez talan leginkabb a megoszto tema es az altalanos informaciohiany miatt van.
Keresetek: A nemet IT cegnel dolgozok kb 20%-kal keresnek atlag tobbet, de nem ketszereset, haromszorosat. Tudom eleg jol. Mitobb, ha epp Mo.-rol kell hozni akarjunior, akar senior programozot, az joval dragabb. A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto. Az teny, hogy az alapber magasabb, illetve a szocialis juttatasoknak koszonhetoen kevesebben esnek ki a halobol, mig otthon megszuntettek minden halot. En itt valoban duplaannyit keresek, mint otthon, de ez annak kosznonheto, hogy folyamatosan jutok elore, nem az elkepzelt negyszeres kulonsbegnek.
Arak: Hulyeseg, hogy a parizer a legdragabb. Valojaban az un. "parizer", itt kozepkatoegorias termek, nem a legszarabb, ennek koszonhetoen pl. a fekete erdei sonka (nem az extra minoseg) olcsobb, mint a parizer. Ezen eleg sokaig viccelodtunk. Az etel alapvetoen olcsobb es jobb minosegu, mint otthon, ez teny. Heti bevasarlas harom fore kb. 90-120 EUR, ebben van sajt, gyumolcs, hus, tej, stb. Nem sporolva, de nem pazarolva.
Muszaki cikkek szinten olcsobbak. Szolgaltatasok dragabbak. Egyszeru ferfi hajvagas kb. 10 Euro, noknek 15-20, unnepi hajvagas akar 70-100. Orvos: haziorvoshoz egyszeru eljutni, szakovorshoz haziorvoson keresztul, kiveve ha az ebmer privat biztositott, akkor van olyan opcio, hogy akar egybol szakovorshoz mehetsz. Vagy varsz. Heteket/honapokat, attol fugg. Betegbiztositas egy bizonyos kereset alatt torvenyileg eloirt, aztan valthatsz maganra, ha akarsz. Mindenki kap rendes ellatast, gyorsabban, mint otthon. Fogorvos otthon Sem sokkal olcsobb, tudom, mert sajnos volt mar ra szuksegem. Ingatlanok joval dragabbak. A 300-450e EUR egy 100 nm-es normal lakasert nem kiugro. Keletnemeto.-ban persze olcsobb, de ott meg a fizetesek alacsonyabbak, mar ha van munka. Berleti dijak viszonylag magasak: 95 nm, megfelelo helyen, kb. 750 EUR plusz gaz/villany/internet. Szerencsefuggo is.
Auto: Egy teli vizsgalat atlag 20-40 EUR. Barmi elromlik nem vihatsz magaddal alkareszt es hasznaltat Sem tesznek bele, mert torveny kotelezi oket a 2-3 ev garanciara, alkatresztol fuggoen. SENKI nem vallal hasznalt/hozott alkatresszel, meg ha ugyanaz is. Kerekcsere 20 EUR, gumicsere 70. Uj teli gumi Goodyear egy darab 80 es az jo ar. Feknyeregcsere 400 EUR, persze fekfolyadekcserevel egyutt. Tunam sorolni. Visont az auto onmagaban 20%-25%-kal olcsobb, mint otthon, illetve jobb allapotuak.
Elet: Ruhazkodas olcsobb es jobb. Konditerem es sport kb. ugyanannyi. Fitnessterem berleti dij szerzodestol fuggoen 30-60 EUR/ho. Tollaspalyaberlet egy alkalom 15-20 EUR, akarcsak a squash, vagy falmaszas. Mozi draga (15 EUR), kukorica megdaragabb. Na AZT nem veszek. Atlag ebed nagyjabol 10-12 EUR. Atlag vacsora etteremben eloetellel, desszerttel, egy korso sorrel kb. 30-35 EUR. Michelin csillagos sushi etterem kb 50-70 EUR per fo.
Egyeb kerdes?

Szelid sunmalac 2017.11.21. 13:15:33

@Szelid sunmalac: Oh igen...oltony kb ugyanannyi, mint otthon: 300 EUR, ing kb 30-50 EUR; koncertjegy 70-100 EUR; rendes net kb 30 EUR, tevevel es telefonnal, mobil elofizetes kb 15-20 EUR, adatforgalommal. Viz/gaz kb 80 EUR/ho/100 nm

Midnight Run 2017.11.21. 13:16:21

@felső határ nincs: A fizetési mérleg nem megy tönkre. Inkább helyreáll az egyensúly. Az árszint valóban lejjebb kerülne, főleg az importárak.

csakférfi 2017.11.21. 13:25:20

@Szelid sunmalac:
Ha mindenki IT szaki lenne.
Ki építene Neked házat.
Ki rakná a segged alá az autót.
Ki szerelné össze.
Ki vinné az élelmiszert a boltba.
Ki lenne a "paraszt"
Ki hárítaná el az áramszünetet.
Ki vinné el a szemetedet.
Ki hegesztené össze a vasat.
.....stb.
Sarkítunk?
A poszt nem?
"Egyéb kérdés?"

Lovas Christoph 2017.11.21. 13:45:43

A diagramm pl. a sajtoknál tuti nem stimmel. Németországban a Gouda,Emmentaler stabulailan 5€/kg... Abból hogy lesz 10? Jah, hogy a magyar olcsót a Német pémiummal hasonlitjuk?

Szelid sunmalac 2017.11.21. 13:49:54

@csakférfi: Te is azon sepcialis emberek koze tartozol, akik nem tudnak szoveget ertelmezni, ugye? Mutass ra kerlek, hogy HOL irtam arrol, hogy ki mit csinal, meg, hogy barkinek IT szakinak kene lennie? Aztan ird le, mibol vezetheto le, hogy ezaltal megkerdojelezheto az irasom. Ha ez sikerult, beszelgethetunk erdemben.
Ha meg csak ennyire telt provokacionak, erdemi cafolat nelkul, akkor az eleg gyenge, de nem teszem meg azt a szivesseget, hogy felsorljam neked az osszes szakma atlagfizeteset, erre egy nalad minimalisan ertelmesebb ember pillanatok alatt talal tobbtucat cikket es statisztikat.

Lovas Christoph 2017.11.21. 13:52:13

Még egy észrevétel. Ok, játszunk el a gondolattal, hogy bérunio. A magyar adó vonzattal drágább a magyar munkaerö, a legtöbb nyugatinál. Maradnának az üres telephelyek. Ennek a hülye ötletnek , csak neki kellene futni még egyszer.
Az meg hogy összeszerelö ország lettünk, azt köszönjük meg a teljesen hülye politikusainknak... Senki nem hoz ide üzemet, ha nincs meg a megfelelö munkaeröbázisa. Hülyéknek nem tudsz fejlesztö mérnöki munkát adni. Jó reggelt.

felső határ nincs 2017.11.21. 13:58:03

az pl. qrva elet h sehol a vilagon annyit nem ihatok a penzembol, mint Pragaban /sort/

atlag sor 35 korona, kocsmaban - atlag netto meg mondjuk 26000 a varosban 743 sor jon ki az atlagfizubol

na most ha qrva ovatosan azt mondom h ez europaban 4 euro/sor mert inkabb tobb

melyik varosban NETTO 3000 euro az ATLAG fizu?

Jazo 2017.11.21. 13:59:49

A saját tapasztalatom az Londonnal kapcsolatban, hogy az élelmiszer kb. hasonló áron van, esetleg kicsit drágább...de csak ha ésszel vásárol az ember. Viszont bátrabban vehetsz pl. fagyasztott ételeket, mert minőségben más dimenzió. Kint egy 1 fontos fagyasztott pizza is finomabb mint itthon egy házhoz rendelt. A ruházkodás jóval olcsóbb, a műszaki cikkek is olcsóbbak. Az utazás drágább, de ha van 8 órás állásod, bőven belefér...ráadásul azért a pénzért összehasonlíthatatlanul többet kapsz, mint itthon, ha mondjuk összenézzük BP és London közlekedését. A lakás, ház bérlés drágább, illetve a lakás árak is, de ott ez egy jól ismert anomália és még a helyiek is tudják hogy nem normálisak az árak.

Összességében az ottani fizetésből sokkal élhetőbb módon lehet élni és igen, sok magyarországi régióhoz képest ott szinte "kolbászból van a kerítés", ha van munkád.

felső határ nincs 2017.11.21. 14:40:49

@Jazo: az elelmiszer londonban a legutolso sailsburzben is dragabb olyan jo 50%kal

a piacokon ugy a 3xosa, ay ettermekben meg a 10xese

mondjuk a ruha ami nem kiadas az olcsobb valoban

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.11.21. 14:44:04

Szerintem páran párszor már elmondták: azért nincsenek Magyarországon a némethez hasonló bérek, mert sokkal kevesebben végeznek magas hozzáadott értékű munkát (az összeszerelés nem az). Az ország a dolgozók által hozzáadott értékből gazdálkodik, abból szedi be az adókat, és abból lesz belső fogyasztás (nagyobb mennyiségben és jobb minőségben).

Arra kellett volna költeni az utóbbi években Magyarországra ömlő támogatásokat, hogy minél nagyobb legyen az összes hozzáadott érték. (Jellemzően: oktatás fejlesztése, egészséges vállalkozói környezet kialakítása, K+F támogatás.) Nem arra költötték.

felső határ nincs 2017.11.21. 14:54:29

@Szelid sunmalac: A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto.

helyette 3200 brutto a netto annak a 2/3a

30 koruli infoskent a 10ezret meg lehet brutto keresni pl. a microsoftnal munchenben, tudom mert egy haverom ott melozik

Jazo 2017.11.21. 14:58:47

@felső határ nincs:

Ezért nem a Salisbury-ben kell vásárolni, ha árérzékeny vagy. Ott vagy az Asda vagy a Tesco. És még csak azt sem mondom, hogy value edition alsó polcos saját márkás dolgokat pakolj a kosárba. Aki árérzékeny, itthon is figyeli az akciókat és ott is figyelni fogja.

A piacot nem próbáltam, de Nagy Britannia eleve nem olyan ország, ahol a piacon más kapsz mint a boltokban, kivéve talán a halpiacot. Az éttermek, de még a gyorséttermek is drágábbak ez tény. Számunkra mondjuk ez kevésbé fájó dolog, mert már ahhoz szoktunk hozzá itthon is, hogy nem járunk étterembe enni. Az megmarad a nagyon ritka eseményekre.

Azt nem tudom, hogy a Brexit szavazás utáni árfolyamváltozás mennyire növelte az importáruk árát, mivel azóta nem jártam kint.

Lovas Christoph 2017.11.21. 15:12:59

@felső határ nincs: 3300 € bruttó kb. 2000 nettó még classe 1-ban is ... ismerve a magyar hires nagyotmondásokat, oszd el kettövel a barátod bérét és kb annyi lesz a bruttoja. Az 1500€ az átlagbér. És külföldiként, nagyon specifikus tudásodnak kell lenni az 5.000 nettoért is. Csak egy példa: az Amazon most keresett meg az europai eloszto üzembe FM vezetönek, 80.000€ éves fizetésért . Ö meg klaviatura krampácsoloként 120.000-et keres? Nem lehetetlen, csak nagyon valoszerütlen . Jobbára distributor-retail vonalon max. középvezetöként.

Szelid sunmalac 2017.11.21. 15:20:09

@felső határ nincs: Orulok ha ilyen jol tudod, mert a a haverod ott dolgozik. En meg azert tudom, mert a szakmaban eltoltott par ev alatt, egy-ket ugyfelnek dolgozva es csekely mennyisegu nemzetkozi projekten felvettem mar egy-ket embert mindenfele poziciora, kepzettseggel, tudassal, es feladatra. Ezert egesz pontosan kijelenthetem neked, hogy ha a baratod 30 evesen infoskent havi brutto 10000 EUR-ot keres, akkor vagy hazudik neked, vagy jobban keres, mint a senio manager-ek. Miazhogy jobban bazdmeg, masfelszer annyit. Ha meg evente, akkor megintcsak atbaszott, mert egy palyakezdo IT-s keres evi kb 40000-et. Na akkor most bogozd ki, a haveroddal meg beszelges mar el es kerem a sikerreceptet.

Szelid sunmalac 2017.11.21. 15:22:14

@Lovas Christoph: Komolyan nem ertem ezeket az embereket. Latja,hogy nem a levegobe beszelek, de meg akarja megyarazni, hogy az hulyeseg, amit en tudok, mert neki mondta mar egy baratja. Eszem megall. Elso mondatanal cafolhato, de azert idehanyja :)

felső határ nincs 2017.11.21. 15:43:49

@Szelid sunmalac: nincs ebben semmi itthon is megkeresi 1 jo infos a brutto atlag 3xosat nettoban meg ott is

guglizd mar ki a nemet atlagbert vagy nezd meg a wikin lecci

felső határ nincs 2017.11.21. 15:58:19

@felső határ nincs: vagyis hulye vok szoval a brutto atlag 3xosat bruttoban, na

felső határ nincs 2017.11.21. 15:59:32

@Lovas Christoph: 1500 max a bevandorloknak atlagber, nem a nemeteknek

mondjuk inkabb guglizz mielott butasagokat beszelsz

teéjesenmindegy 2017.11.21. 16:07:40

@agarik: Fájdalmasan sötét idióta vagy :D
Menj, lincseld meg a sarki péket, zöldségest meg a szomszéd szobafestőt, hiszen ők a burzsujok

Szelid sunmalac 2017.11.21. 16:22:14

@felső határ nincs: Hagyj mar a hulyesegeiddel! Megegyszer elmondom, mert ugy tunik lassu a felfogasod. NEM keres egy 30 eves infos atlag 10000 EUR-ot egy honapban. Sem Nemetorszagban, sem Lengyelorszagban, sem Csehorszagban, sem Magyarorszagon, sem Angliaban! Pont. Egy IT-projektmenedzser, vagy senoir manager JO fizetese a 10000 EUR. De bizonygasd csak a faszsagokat ha attol jobb neked

Gerardus A. Lodewijk 2017.11.21. 16:29:09

Sokkal szemléletesebb lett volna, ha a szerző nem abszolút árakat hasonlított volna össze (teljesen értelmetlenül), hanem azt írta volna le, hogy a nettó átlagbérrel (vagy akár nettó medián bérrel) számolva mennyi munkaidő alatt lehet a különböző országokban megkeresni ugyanazon tipikus fogyasztói javak helyben jellemző árát.
Abban viszont - ettől függetlenül - szerintem igaza van a szerzőnek, hogy a "bérunió" józan ésszel elképzelhetetlenül pusztító gazdasági folyamatokat indítana el, amelyek közül csak az egyik, hogy feneketlen inflációs spirálba taszítaná éppen az EU szegényebb tagállamait.

gigabursch 2017.11.21. 17:31:17

@chrisred:
Ettől függetlenül Európa közepe - tetszik-nem tetszik - Magyarország.
Ebből következően minden más - de főleg Brüsszel - periféria.
Legalábbis általános iskola 4. osztályáig, ahol még a gyermek értelmesen tanulja a földrajzot, bármilyen tantárgy keretében.

Szóval: Magyarország (Kárpát-medencei értelemben véve) a mag, ami körülötte van az a héj.
S ismételten előáll az, amit Pap Gábor művészettörténész úgy húsz éve mondott ki először:
"A Héj összeesküvése a Mag ellen".
Tanulságos történelmileg. Keress rá a TeCsőn.

inteligencs elenzeki 2017.11.21. 17:41:20

Én úgy gondolom, hogy a legtöbben nálunk szívesen kifizetnék akár a 600 Ft-os kényérárat is, mondjuk egy 2000 eurós fizetésből.
Úgy lett volna korrekt, ha a nyugat-európai fizukat is mellétesszük oszlopdiagram formájában.
(Ja, az nem fért volna ki az oldalon)

inteligencs elenzeki 2017.11.21. 17:47:43

Ezeket a posztokat a nyugat-európai országok fizetik?
Mert elég gyanús, nem múlik el hét, hogy valami hasonló ne jelenne meg.

Pedig teljesen nyilvánvaló. Az itt dolgoztató multik azért nem fizetnek itt annyit mint otthon, hogy az otthoniaknak nyugat-európai fizut adhassanak, és még nyereségesek is maradhassanak, a piaci versenyképességük megőrzése mellett persze.

Nincs ezzel gond, megértjük, de attól még lehetne valamivel barátságosabb fizetéseket adni szerintem. Beleférne.

felső határ nincs 2017.11.21. 17:51:14

@Szelid sunmalac: nem mondtam h egy atlag 30 eves infos ennyit keres

azt mondtam h a haverom noszko jozsef 10ezer bruttot keres munchenben a microsoftnal, ez volt 5 eve uh mar nyilvan tobbet

felső határ nincs 2017.11.21. 17:52:00

@Comte de Gippaud: 2000 euros brutto semmi kulonos budapesten

inteligencs elenzeki 2017.11.21. 17:58:45

@felső határ nincs:

"2000 euros brutto semmi kulonos budapesten"

Természetesen nem a bruttó fizura gondoltam, hanem amit effektíve zsebre tehet.

Wildhunt 2017.11.21. 18:13:05

@Szelid sunmalac: Te már a második vagy, aki igazat ír. Köszönöm.

csakférfi 2017.11.21. 18:13:28

@Szelid sunmalac:
"okan sarkitanak itt, de ez talan leginkabb a megoszto tema es az altalanos informaciohiany miatt van.
Keresetek: A nemet IT cegnel dolgozok kb 20%-kal keresnek atlag tobbet, de nem ketszereset, haromszorosat. Tudom eleg jol. Mitobb, ha epp Mo.-rol kell hozni akarjunior, akar senior programozot, az joval dragabb. A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto. Az teny, hogy az alapber magasabb, illetve a szocialis juttatasoknak koszonhetoen kevesebben esnek ki a halobol, mig otthon megszuntettek minden halot. En itt valoban duplaannyit keresek, mint otthon, de ez annak kosznonheto, hogy folyamatosan jutok elore, nem az elkepzelt negyszeres kulonsbegnek."

Kiemelném "elképzelt négyszeres különbség"

Cnc esztergályos vagyok. 51 évesen.
Ha kb. 10 évet melózok leszek gyakorlottnak mondható.
A bérem a 4 eurot közelíti mivel háromműszakban dolgozom.
Ha nem akkor 3.5.

Werker, Maschinenwerker
(gépkezelö) 01.01.14 -31.12.14 11,10 10,50
01.01.15 -31.12.15 11,15 10,75
01.01.16 -31.12.16 11,25

Kigugliztam .....képzeld.
Amúgy meg mit szívsz mellre?
Megsértettelek valami negatív jelzővel?

XXXXXL 2017.11.21. 19:00:15

@felső határ nincs: olvastam én is a cikket az EU szándékról a nemek közötti béregyenlőtlenség megszüntetéséről...szerintem is előbb a luxemburgi és a bolgár órabéreknek kellene közeledni, ez az a különbség ami igazán felháborító.

Sajnos a nagy értéket előállító multicégek nem itt mutatják ki a nyereséget így aztán papíron nem mi vagyunk a hatékonyak hanem az anyaország. Lehetne őket adóztatni árbevétel és nem mesterségesen nullára könyvelt profit alapon - tudjátok, mint az iparűzési adó, ami rájuk nem érvényes!

Aztán lehetne a foci helyett egyetemek kutatásaiba és olyan cégekbe tolni a pénzt, akik kitalálnak valamit amit más még nem tud. Na, azt kénytelen mindenki tőlünk vásárolni, jó drágán. Abból jutna a nővérek, tűzoltók, mentősök fizetésére, akik -bár gólt ugyanúgy nem rúgnak mint a balláb milliomosok- de legalább életeket mentenek :)

ludwigvan 2017.11.21. 21:31:39

Lehet, hogy CNC-gépkezelőként 3-4-szeres bérünk lenne Németországban, és ez is szar - de lehet ezzel vitatkozni is, mert nem ez a fő probléma (legalábbis nekem, mert én nem értek a CNC-hez) - szerintem ennél az még szarabb, hogy tanárként ha kimész takarítónak, akkor is 3-4-szeres béred lesz. Hogy egy vidéki értelmiséginek a pincér, mosogató, segédmunkás, takarító állás teljesen reális perspektíva: egy szebb élet lehetősége. Egyelőre az a szerencsénk, hogy tanáraink, óvónőink, zenészeink, íróink, stb. fontosabbnak tartják a hivatásukat, mint a normális boldogulásukat. Amint abbahagyják az álmodozást, mind lelépnek.
Másik dolog a cikkel kapcsolatban, hogy oké, hogy a sajt drágább odakinn, de egy horvátországi nyaralás ugyanannyi a németnek is, mint a magyarnak; egy számítógép, fényképező, erősítő, hangszer, telefon - szóval minden, amitől egy kicsivel is gazdagabbnak érzed magad, az meg drágább itt a magasabb áfa miatt.

Szelid sunmalac 2017.11.21. 21:51:01

@csakférfi: Figyelj baratom: "Az teny, hogy az alapber magasabb", marpedig engedd meg, de a kezdo CNC-s bizony alapber koezlit kap. EZ Nemetorszagban amgasabb, akarcsak a takaritoe.
Funkcionalis analfatebizmus. Ez a legfobb problema ma Magyarorszag. Az alapkepzes gyaszos szinvonala.

@felső határ nincs: Ezt irtad, hadd segitsek: "30 koruli infoskent a 10ezret meg lehet brutto keresni ". En meg elmondom megegyszer lassu felfogasu blogtarsam: NEM keres ennyit egy 30 ev koruli infos. (Es mert rendes vagyok, ezt is megegyszer elmondom: a haverod Noszko Jozsef vagy hazudik, vagy valami kurva nagy csodagyerek, de en is lattam mar kiralynot is, megmilliardost is, megsem szamolok veluk es mutogatom oket, mint atlagjozsi.) Aztan mert en tenyleg rendes vagyok javaslok is egybol valamit: mivel ennyire hulye vagy, hogy beszopsz minden, azt meg propagalod is, raadasul a vegsokig harcolsz a hulyesegert, szerintem te ne probalkozz megcsipni egy tizezres allast

csakférfi 2017.11.21. 22:46:27

@Szelid sunmalac:
Nem írtam sehol hogy kezdő vagyok.
3 éve cnc-n dolgozom.
Akkor még nem mertem önállóan programot írni.
Most 51 vagyok.
Tehát ki is kettőnk közül a "funkcionális analfabéta"?
A másik.
3 éve kezdtem akkor 750 ft.-os órabérrel.
Mostanra ugrott a minimál bérre. Ami 4 euro 3 műszakban.
Igazi magyar tapló vagy.
Sértegetsz.
Holott csak annyit mondtam "mi lenne ha...."
Ugyanis nem mindenki mondhatja el magáról azt amit te.
Szöveg értemezéssel és emberséggel óriási problémád van.
Magyarul...egy kis köcsög miturász vagy aki felfelé nyal lefelé köpköd.
Valódi kétszinű kis majom.
Igazi pszichopata főnöknek való.
Hajra kicsim tiéd a jövő.
Engem meg ne oktass ki mert láttam már sok ilyen kis nyálas fazont visszabukni oda ahonnan felnyalta magát.
35 év munka van mögöttem.
Meg van mindenem.
Ház autó feleség gyerekek kutya macska hobbikert.
Képzeld..a nejemnek is van autója.
Képzeld a nagyobbik fiam pont ezt a szakmát választotta.
Vajon miért?
Mert azt tanácsoltam neki hogyha anyagi biztoságot akar akkor menjen külföldre.
Ne hagyatkozzon a "magyar " politikai és gszdasági elitre.
Azok hazudnak.
Épp úgy mint te.

Mr. Cobb 2017.11.21. 22:52:02

Azért azt tegyük hozzá, hogy a multiknál még mindig többet fizetnek, mint a be-nem-jelentős, évente-új-autós, és háromszor-nyaralós köcsög magyar vállalkozó...
Biztos nem tudná kigazdálkodni, hogy legalább tűrhető fizetést adjon az embereinek :)

GiaMarie 2017.11.21. 23:04:18

@Brix: Ne hidd, hogy az olyan jó lesz.Ez lezajlott már a 90-es évek eleje-közepén, mikor a multik betelepedtek. És nem ám nekiálltak kiképezni a saját embereiket, hanem dupla fizetésekkel elcsábították a helyi KKV-k alkalmazottait. Volt olyan ismerősöm, aki csoportvezetői állását feladva elment sormunkásnak, mert 1,5-szeres bért kapott az előző munkahelyéhez képest. Persze ez akkor nekik családilag borzasztó jó volt. Cserébe a környék összes vállalkozása csődbe ment, mert a multi elvitte az értelmes munkaerőt. Ezután a béreket befagyasztották egy évtizedre kb. Mire az emberek észbe kaptak, mi is történt, nem volt hova elmenni dolgozni. Ha nem tetszik, mehetsz a híd alá! Most is lezajlik ez kicsiben, Aldi-Lidl. Másfélszeres fizetést adnak az alkalmazottaknak, mint az összes konkurens. Cserébe azt felejtjük el látni, hogy ezekből az üzletekből "nem lehet vásárolni" . Fincsi a keksz, meg jó a felvágott, de azért ismerjük a különbségeket, mert orrhúzgálva mind betérünk azért a konkurenciához is azokért a cuccokért, amik ezekben az üzletekben nincsenek, vagy nem megfelelő választékban. Ahhoz a konkurenciához, aki nem ennyire tőkeerős, ezért nála a rosszabb minőségű dolgozók maradnak, akik cserébe utálják a világot is meg a vevőket is, mert a szomszéd üzletben másfélszer ennyit kapna kasszásként (szerinte. Ugyanis képességei alapján még vevőként is szájhúzva engedik be, de ez mellékes) A konkurencia nem azon fog kifingani, hogy a Lidl vagy az Aldi annyival finomabb parizert csinál, hanem azon, hogy nem talál olyat, aki dolgozzon. Aztán miután mindenki kivérzett a környéken - ne legyen igazam - az Aldi és a Lidl is véget fog vetni a nagyvonalú bérpolitikájának, ahogy a multik a 2000-es évek elején. A múlt évig kb azon a szinten voltak befagyasztva a bérek.

csakférfi 2017.11.21. 23:07:34

@Mr. Cobb:Ez igaz.
Ismerek olyant aki zsebbe fiizeti az embereit. Minimálon papirozva.
Szabi nincs. Fizetett ünnep nincs. Cafetéria csak ritkán. Akkor is csak kp. számla ellenében. Betegállomány nincs.
Én már a haverom helyébe bekevertem volna a burájába.
Akkor akadtam ki legjobban mikor a "gyerek utáni adókedvezményt visszatartotta ....mondván az az én pénzem, én fizetem neked"
Ilyen egy szarrágó gennyes alakot.
Akkor kinyilt a bicska a zsebemben.
Nem meri feljelenteni senki.
Lepapíroz mindent.
Ez van.

chrisred 2017.11.22. 08:41:51

@gigabursch: Mondjuk nem állítottam az ellenkezőjét, mindenesetre földrajzi-mértani elveket társadalmi és kulturális folyamatokra ráilleszteni elég barbár módszer.

Irbisz 2017.11.22. 10:00:04

@Lovas Christoph: @Szelid sunmalac:
Sünmalac, azért messze nem vagy akkora májer mint beállítod magad, aki ilyen minösített idiótaságot képes leirni " A nemet atlagkereset Sem tobb, mint 1500 euro netto. " annak onnantol kezdve még a kérdéseit sem lehet elhinni. De a németországi helyzettel és realitásokkal kapcsolatos bármely kijelentését jobb kétkedéssel fogadni.
javasolták mások is hogy nézz már utána bármely hiteles oldalon mennyi a német brutto átlagbér, utána egy steuerkalkulátorral számold ki abbol mennyi marad ...
1500 euros nettó átlagbér az nagyon alulfizetett, alapvetöen szakképzettségt nem igénylő, esetleg részmunkaidős állásokra jön ki - vagy Mecklenburg-Vorpommern-ben élö fodrászokra ... (na jo, nekik biztos kevesebb a nettójuk átlagosan :))

csakférfi 2017.11.22. 12:44:39

@Irbisz:
Köszönöm!
Kezdtem magam idiótának képzelni.
Mivel nem dolgoztam még külföldön. Így csak "masodlagos" forrásokra tudtam hivatkozni.
Mégegyszer.
Köszönöm!
:)

Untermensch4 2017.11.23. 17:27:05

@GiaMarie: "...mikor a multik betelepedtek. És nem ám nekiálltak kiképezni a saját embereiket, hanem dupla fizetésekkel elcsábították a helyi KKV-k alkalmazottait."
Adóprésünk vetekszik a belgákéval (akik nincsenek is :) ), oktatásunk kevésbé. Mostanra eljutottunk oda hogy az ide települt multi képzi az embereit, de folyamatosan ám. Mert amint egy kicsit gyakorlottak lesznek, lépnek is le nyugatra...

Reactor 2021.02.28. 00:00:36

Azért hivatkozunk gyakran a bezzegnyugatra, mert ők még valahogy így is jóval előrébb tartanak, mint mi. És ahogy elnézem ezt a cikket, ez még 5 milliárd év múlva is így lesz, amikor is a Nap vörös óriássá dagad, és elperzseli a Földet.
Nem lenne nekünk jó a bérunió, persze, nehogymá' a büdös kulákja többet tudjon költeni a létfenntartásnál! Sőt, még a végén a mélyszegényeink száma is 1 millió alá tudna redukálódni! Há' még mit nem!?
A magyarországi lakhatás a legolcsóbb? Hogyne! Magyar fizetésből uszkve 30 év megfeszített munkájával TALÁN lehet saját lakásod. Pesten egy alsó-középkategóriás lakóparki lyuk 59 milliónál kezdődik. Egy családi ház minimum 90 millió, de még Mucsaröcsöge-Alsón se kapsz putrit 10 millió alatt. A magyar átlagfizetés úgy 150 ezer, ennek a szebbik felét elviszi a létfenntartás, luxus nélkül természetesen. Ennyit arról, milyen olcsó is Magyarországon a lakhatás...

@Ad Dio: Lehet hogy káros, ha viszont nem kapnak nyugati szintű fizetést, kimennek Hegyeshalmon túlra, ahol kevesebb munkával jóval több pénzt fognak keresni. Az itthon maradottak meg majd anyázhatnak szorgalmasan, hogy nincs orvos, nincs pék, nincs sofőr, nincs mentős, nincs ez, nincs az.

@felső határ nincs: Az árak most most nyugatiak, köszi hogy kérdezed.
Hogy a gazdagoknak mi érdeke, meg mi nem, azt senki le se szarja. Nem ők vannak többségben, nem ők azok, akik úgy-ahogy még talpon tudják tartani ezt az ezer sebből vérző, végvonaglásában szenvedő országot. Ők nem paraméter.
Hogy kitől kéne elvenni a bértöbbletet? Mondjuk a hájas seggű főnöktől, aki egy gramm GDP-t nem termel, ül az irodában, pasziánszozik, időnként kimegy baszogatni a melósokat, és erre kap hatszor annyi pénzt, mint a melósai. Vagy a szeretett kormányodtól, aki lenyúlja a fizetésed 40 százalékát is többek között, aztán ebből egy tetves szájmaszkot is sajnál kiutalni koponyánként, a befolyt pénzből stadion épül inkább, Gyagyás Tóni helikopterezik, és este nyolc után katonák cirkálnak az utcákon töltött fegyverrel, hátha szembejön velük a koronavírus az utcán, és akkor majd jóóóóóóóóóól lelövik...
Milyen érdekes, hogy minden kis fiszemfaszom szarságra jut pénz, erre pedig, amire tényleg kéne, na arra nem.

@Rotoxis: Ezek még mindig jobbak a magyar fizetéseknél. A túlóra pedig választható, nem kötelező, míg idehaza ha azt mondod interjún, hogy te nem fogsz 400 órát ingyen robotolni, már repül is az önéletrajzod a kukába.

@Nancsibacsi: Aha, legyen mindenki programozó, főmérnök, meg politikus. Ugyanaz az idióta lózung minden alkalommal. Csak arra nem szerettek válaszolni, hogy akkor buszt vezetni, kenyeret sütni, kukát elvinni, villanyt szerelni ki fog? Ha jön megint egy távol-keleti középsúlyos vírus, és összeomlik az infrastruktúra, mit fogsz te zabálni? Az SQL-adatbázisaidat?

@midnightcoder2: Pont a fordítottja igaz:Kádár idejében élhetőbb, erősebb ország voltunk. Ez a mostani kb. csak egy halvány árnyék, multik játszótere, félszabad sorban vegetáló adósrabszolgákkal.

@igazi hős: Akkor ne hozza ide. Eredjen más országból rabszolgatelepet csinálni. Attól, hogy idejön 20-30 multi, és mindegyik szaréhugyé' gürizteti az alkalmazottait, soha nem lesz nyugati életszínvonal.

@teéjesenmindegy: Tőlünk nyugatabbra hogy oldják meg? Biztos valamiféle varázslók ülnek ott.

@Lovas Christoph: Hiába lenne itt ötszázcsiliárd fejlesztőmérnök holnapra, ezzel csak sikerülne ezt a szakmát is elinflálni. Pont mint a jogász-közgazdász duót. A kilencvenes években telítődött velük a piac, de az egyetemek csak ontják magukból őket. Következmény: a döntő többségnek nem jut munka, akinek meg jut, annak se nyugati fizetésért.

@Gerusz: Ez továbbra is hülyeség. A bankár pl. miféle hozzáadott értékű munkát végez? Ja, hogy semmilyet? Mireföl is visz haza akkor majdnem 1 milliós fizetést? Meg is dőlt az elmélet.

@Gerardus A. Lodewijk: Oké, ha pedig minden marad a régiben, az utolsó keresőképes ember is elhúz majd Németbe mint a vadliba. Marad majd egy rakás rétinéger, egy rakás nyugdíjas, egy rakás politikus meg egy rakás börtöntöltelék, és majd mutogathatnak egymásra, hogy ki tartsa el a többit. Még körjátékot is játszhatnak: "én kis kertet kerteltem, bazsarózsát ültettem..."
Ha se bérunió, se alapjövedelem, akkor borítékolom neked, hogy ez lesz a vége. Esetleg egy jó kis polgárháború. Ez lenne a cél? Mert akkor a lehető legjobb irányba tartunk.

@Mr. Cobb: Ez egyrészt nem igaz - nem fizet többet a multi. Vagy ha igen, többet is von le, szóval kb. ugyanott vagy. Másrészt pedig, ha a köcsög magyar vállalkozó faszakodik veled, bármikor felnyomhatod a NAV-nál, ők imádnak ilyen ügyekben eljárni. Ha viszont a multi faszakodik veled, akkor barátom, tehetetlen vagy.
süti beállítások módosítása