Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Ha becsajozol, milliókat buksz!

2017. november 15. - Szarvas Norbert

ha_becsajozol.png

Most nem a sugar daddykről és az aranyásó cicákról lesz szó, hanem olyan teljesen és tökéletesen hétköznapi, normális emberekről, mint amilyen te is vagy. Mindféle rossz szándék nélkül egy nagyon brutális jelenségről szeretnék most beszélni, amit évek alatt figyeltem meg. Egy új párkapcsolat milyen szintű anyagi károkat képes okozni az életünkben...

Az erős cél: kell pénz

Abban szerintem megegyezhetünk, hogy az ember azért tesz félre pénzt valamilyen célra, hogy mégtöbb pénze legyen rá. Ezt tipikusan lehet valamilyen megtakarítási programban kamatokért cserébe és/vagy a folyószámlán gyűjtve (likvid tartalék).

Ezek a célok egy lakásvásárlás, nyugdíj, szimpla gyűjtögetés örök hármasa körül szoktak forogni. Ja, és ezek a célok változtatlanok. Attól, mert megismerkedsz az új pároddal, még ugyanúgy meg kéne oldani a nyugdíj helyzetet vagy ugyanúgy kéne egy új autót venni pár év múlva.

A szerelem felülírja a racionalitást és hülyeségre ösztökél

Fázis 1: Kiköltekezés

Amikor megérkezik az új pár a kapcsolatba, jellemzően meg akarunk neki felelni. Miközben építgetjük a kapcsolatot tégláról téglára, be kell vallanunk magunknak, hogy nagyon sok pénzünket emészti fel ez a fajta megfelelési kényszer. Főleg a férfifaknál tipikus jelenség (kultúrális okokra visszavezethető), akiknek "illik" mindent fizetni vagy legalábbis nagyobb szeletet vállalni az összköltekezésből.

Mindig a másikkal akarunk lenni és erre tökéletes apropót szolgáltat egy új étterem, egy hétvégi kirándulás vagy egy mozi. A probléma ezzel az, hogy gyakorlatilag többszöröződnek ezek a programok és röpködnek a 10-20 000 forintok, miközben két ember próbálja eldönteni, hogy van e közös jövőjük.

Állítom, hogy általában a férfiak "mondják fel" az addigi megtakarításaikat. A nők sokkal keményebbek ezen a téren, következetesen tartják magukat az eredeti céljaikhoz. 

A férfi az első fázisban először a számláján/ párnaciha alatt elfekvő pénzt kezdi el felélni és azon veszi észre magát, hogy a fizetéséből már nem tesz félre a "kötelező sárga csekkes" megtakarításokon kívül. Ugyanis minden pénz elmegy a randikra, illetve az ilyenkor szinte "kötelező" ruhatár frissítésre..

Fázis 2: Megtakarítások szüneteltetése

Ha minden a tervek szerint alakul, és a szerelem egyre nagyobb, akkor a "párkapcsolati pénzigény" nem marad alább. Itt még nem léptünk be a "megszokás szakasba", hanem folyamatosan "bizonyítani akarunk a másiknak". Mivel nem nőtt a fizetésünk, és az elmúlt időszakban feléltük a számlán levő megtakarításainkat, felhívjuk a tanácsadónkat, bankot, biztosítót...

"Szia, tudnánk szüneteltetni a megtakarításokat? Csak pár hónapig, mert most nehéz helyzetbe kerültem"- Na egy rutinos szakmabeli innen tudja, hogy az ügyfele becsajozott és már nem maradt pénze. A folyamatosan felmerülő randiköltségeket és "villantásokat" pedig a megtakarítások havi díjából akarja fedezni.

A mesterterv az lenne (önámítás), hogy ez ideiglenes helyzet, amin túllendülve majd minden visszatér a régi kerékváságba, hiszen a nyugdíj vagy a lakás biztosan kelleni fog, mert fontos!

Azt minding elfelejtik az emberek, hogyha többnek mutatod magad, mint ami vagy, akkor a másik ahhoz az énedhez szokik hozzá és a jövőben hatalmas csalódás lenne rálépni a fékre...

Fázis 3: Megtakarítások felmondása

Természetesen a mesterterv nem működik és idővel erre a hősünk is rájön. Ilyenkor kényszerlépésbe kerül, mert döntenie kell a megtakarítások folytatása vagy a szuper párkapcsolati programok-magasabb életszínvonal között. Nem kell doktorandusz ahhoz, hogy előre megjósoljuk a döntését...

És már csörög a telefon, hogy fel kell mondani a megtakarítást, mivel nem jött össze a "nem fizetem a megtakarítást, több pénzem marad" elmélet összehangolása a kiadásokkal...

Cinizmus on: azért nem jött össze, mert amikor elkezd az átlagos ember megtakarítani, akkor már alapvetően spórol a megtakarítás összegén és a lehető legminimálisabb díjjal indítja (magához képest) és még azt is osztaná kettővel. Így nem csoda, hogy a megtakarítások szüneteltetésével nem szabadul fel havi szinten valami őrült összeg. Ezt a csapdát mindenki megásta már magának... Cinizmus off

Ilyenkor abban reménykedik a kolléga, hogy visszakapja a befizetéseit és megint nyert egy kis romantikus időt élete értelmével. Van amikor összejön és van, amikor a szerződési feltételek megakadályoznak ebben. Az igazán szomorú, hogy a második esetben is felmondja a szerződést és akár százezreket is hajlandó elbukni.

Mintha egy függőről beszélnénk, aki nem gondolkodik okosan, helyette képes egy kis anyagért odaadni a több száz dolláros tv-t is. Egy ponton nagyon ijesztő a hasonlóság a szerelmes és a függő között...

Fázis 4: Nem ő az igazi

Valljuk be, hogy manapság az emberek gyorsabban és könnyebben váltogatják "életük szerelmét", mint más a pizsomáját. Gyakorlatilag ez az örökös "szerelmecskézés" párosítva az önmegvalósító EGO-val azt eredményezte, hogy a szerelem és párkapcsolat intézménye folyamatosan inflálódik.

Hősünk rájött, hogy mégsem fog működni vagy a másik élte át ugyanezt az élményt. A lényeg, hogy mire eljutottak volna az "olcsóbb" megszokás szakaszba, külön utakon mentek tovább és minden kezdődik előlről. De mi történt anyagi értelemben?

A hős szerelmes férfi felélte minden megtakarítását, hogy igazi lovagként tudjon tündökölni, megváltoztatta a szokásait és természeténél fogva többnek akarta magát mutatni, mint amire adott pillanatban képes. A lopott hónapokért-pár évért cserébe feláldozta a jövőjét, hiszen felélte minden rövid és hosszútávú megtakarítását.

Ez persze nem ma fáj nagyon, hanem tizenévek múlva fog, amikor hiányozni fog az a pénz, amit ma nem fizetett be, mert szerelmes! A szerelem pedig ritkán kísér el nyugdíjig, ritkán etet meg, ritkán gondoz minket. A NŐ az, aki ezt megteheti, de az ebben az esetben tovább állt. Maradt egy szép időszak emlékképe, ami amúgy többe került, mintha elutaztak volna 1 hónapra Mallorca-ra...

Fázis 5: Újrakezdés

Miután Gipsz Jakab újraélesztette magát pár hónap alatt, és üres a "pálya", elkezd unalmában megint olyan teljesen felesleges dolgokon agyalni, mint a lakás, a nyugdíj, a megtakarítás, a vagyon. Na mit fog csinálni? Gondolhatod, hogy újrakezd mindent, mivel most éppen "futja erre", hiszen nincsen barátnő, akire el lehetne költeni a pénzt!

Na ez megy 1-2-3 évig is, aztán egy szép vasárnapi napsütötte napon csöngetnek! Kip-kop, ki az? - Én vagyok a szerelem és jöttem elvenni a jövődet...

Sajnos amikor két ember összejön, akkor legalább az egyik félnek a vagyona negyedelődik és nem duplázódik. Gyakori eset, hogy a két ember nem erősíti, hanem gyengíti egymás helyzetét. A pénzügyileg helyes megoldás az lenne, ha

1. a meglévő megtakarításokat és célokat következetesen folytatnád

2. nem vállalnád túl magad anyagilag a másik miatt

3. mindent felesben fizettek vagy pedig olyan programokat fizetsz ki, ami nem dönt anyagi káoszba

4. mindig arra gondolsz, hogyha összejön ez a szerelem, akkor családot  szeretnél gyerekekkel. Ha most felélsz, felmondasz minden megtakarítást, akkor tulajdonképpen a jövőbeni gyerkeidtől veszed ezt a pénz el. Ezt akarod?

►►►►

Elkészült, nézd meg!: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 15. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr10013277665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.11.15. 19:57:06

Jo irás, erre tanácsolom mindenkinek h járjon inkább havi 2szer kurvákhoz. ez 5-10 ezer forint szer kettő. Akár minden alkalommal másokhoz. Változatos, izgalmas és a befekcsi/megtakcsi is marad.

Reactor 2018.03.29. 23:34:44

Na többek közt ezért se éri meg párkapcsolatot fenntartani - baromira deficites. Pénzügyileg, energiaügyileg és időügyileg is. Persze, van rá esély, hogy visszahozza az árát és tényleg eljön a boldog végkifejlet meg a szerelem mindent legyőz, meg a többi nyálas szerelmes klisé a Vad Angyalból és a mutánsaiból, de...erre az esélyed nagyjából annyi, minthogy csiliókat keresel az MLM-átveréssel.
Nem véletlen, hogy egyre nagyobb a MGTOW népszerűsége, és ekkora a kereslet a prostikra.
süti beállítások módosítása