Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A hiteltől nem menthetjük meg az embereket - igaz történet

2017. október 23. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_10.png

Ma beszélgettem egyik ügyfelemmel a hitelfelvételről, és eszembe jutott egy történet még 2009-ből, ami igazán elrettentő lehet sokak számára. Talán a történetet megismerve könnyebben betekintést nyerhetünk a reménytelenül eladósodott emberek egy részének lelki hátterébe. Azt gondolom, hogy nem létezik olyan szabályozás, amivel valaha megvédhetjük saját maguktól az embereket az eladósodással szemben. Egyetlen megoldásnak az oktatást látom, ami képes megtanítani pénzügyi értelemben vett tudatos döntést hozni...

Reménytelen élethelyzetben voltak

Amikor találkoztam ezzel a családdal 2009-ben, akkor mondhatni teljesen kilátástalan élethelyzetben voltak. Gyakorlatban két generáció (Anya-Apa és lány+ párja) élt és dolgozott együtt minden nap azon, hogy fizetni tudják a hiteleket. Talán akkor érezhetjük a súlyát ennek, ha elmondom neked, hogy a lány párja egyszerre három munkahelyet vállalt munkát napi 12-14 órában, hogy túléljék az adott hónapot.

Elkezdtük összeírni a tartozásokat és a havi törlesztéseket, nekem pedig leesett az állam attól a ténytől, hogy ez a család abban a pillanatban 11 féle hitellel (hitelkártyák, személyi kölcsönök, áruhitelek, jelzáloghitelek) rendelkezett. Én akkor úgy éreztem, hogy még én sem tudtam volna ennyi hitelt elintézni nekik, ezért talán jobban ismerhetik a rendszer kiskapuit, mint én.

Képzelj el egy klasszikus adósságspirált, amikor a jövedelem már nem elég a megélhetésekre, és ezért csekkeket tologatnak, hitelből fizetnek hitelt. Kilátástalan helyzetben voltak, amiben egyetlen reménysugárként tudtam ötletként bedobni, hogy adósságrendező jelzáloghitellel váltsanak ki mindent egyetlen hitellé. Miután kértem a bankoktól ajánlatot, a legszerencsésebb helyzetben találtuk magunkat.

A bank ajánlata felezte volna a havi törlesztőrészletet

De ennek ára volt

Nagyon fontos látnod, hogy milyen ára van egy ilyen lépésnek. Ugyanis a bank sosem ad semmit ingyen nekünk. Az adósságrendező kölcsön kedvezőbb kamattal sem jelenti azt, hogy könnyen szabadulunk a hiteltől. Ennél a konkrét esetnél a sok-sok hitel különböző lejárati dátumot jelentet. Volt, ami 2 év múlva járt volna le, volt, ami 5-6 év múlva és így tovább.

Egy személyi kölcsön vagy hitelkeret esetében sosem a tőketartozás mértéke a kifizethetetlen, hanem a havi törlesztőrészlet, mivel alapvetően rövid futamidőre vehetjük ígénybe ezeket. Amíg egy személyi kölcsön esetében fizetniük kellett 35 000 forintot havonta, addig ugyanazt a hitelt jelzálog alapon hosszú futamidővel már havi 15 000 forintos törlesztővel elérhettük.

Tehát ennek a műveletnek az ára az volt, hogy a rövid futamidejű, de magas törlesztőrészlettel rendelkező hiteleket átváltottuk volna egy 20 éves futamidejű hitellé. Így összességében rosszabul jártak volna a teljes befizetést nézve, viszont legalább eljutottak volna biztosan abba az állapotba ahhoz képest, hogy jelen pillanatban napról napra nőtt az adósságuk.

Butaság vagy jogos elvárás?

Beszerezték a szükséges papírokat és kaptunk a banktól egy ajánlatot. Most az aprót nem számolva, a lényege az volt, hogy a futamidő 20 év mellett a havi törlesztés fele annyi lesz, mint most. Ráadásul onnantól kezdve egy hitelre kell majd fizetni. Ezen nagyon megörült a család, hiszen kaptak egy újabb esélyt arra, hogy végre összeszedjék magukat.

Tudni kell, hogy ez az állapot náluk már évek óta tartott és teljesen felőrölte őket lelkileg a kilátástalan küzdelem az egyre dagadó hitelszörnyekkel szemben. Amikor megkaptuk az ajánlatot, akkor az anyuka első kérdése az volt, hogy megoldható lenne e, ha további 5 000 000 forint hitel vennének még fel, mert szeretnék a házukat kicsinosítani. Azzal számoltak, hogy eddig is bírták valahogyan, és még a plusz hitellel együtt is lényegesen alacsonyabb lesz a törlesztés.

Az elmúlt 8 évben sokat gondolkodtam ezen az eseten. Akkoriban azonnal rávágtam, hogy nem és megmondtam nekik, hogy nem vállalom el az ügyet, ha plusz hitelt szeretnének. Nem veszek részt ebben. Viszont nagyon mérges voltam rájuk, mert a mániákus felelőtlenséggel azonosítottam ezt a kérést.

Ma már úgy gondolom, hogy ezen a ponton nem beszélhetünk pénzügyi racionalitásról, és nem kérhetjük azt egy ilyen helyzetben élő családtól, hogy saját sorsát a kezébe véve onnantól kezdve kezdjen el felnőttként viselkedni saját pénzügyeikkel kapcsolatban.

Azt is gondolom ebben a helyzetben, hogy az embereknek szüksége van a folyamatos megerősítésre és egyfajta jutalomra, amivel igazolják, hogy van értelme küzdeni. Ha évekig képtelenek előre jutni, képtelenek megjutalmazni magukat és egyszercsak mégis kapnak egy lehetőséget, akkor első dolguk nem a racionalitás lesz, hanem az elmúlt évek kilátástalan és hősies küzdelmének a megkoronázása.

Szerintem ez az 5 000 000 forint és a felújítás jelentette volna számukra azt az érzést, ami miatt végső soron "megérte" végigküzdeni azokat az éveket. Vagy legalábbis egyfajta kárpótlásként működhetett volna a dolog. Ebből talán láthatod, hogy miért beszélek nagyon gyakran a pénzügyek számokkal nem kifejezthető, emocionális aspektusairól.

A pénzügyeket ma már nem számokkal akarom mindenáron kifejezni, hanem megpróbálom élettel megtölteni mindazt, amit pénzügynek hívok

Nem tudom mi lett a vége

Persze most jogosan várhatnád a happy endet, de ebben a sztoriban sosem lehetett eredendően boldog befejezés. Sőt! Mivel mi nem tudtuk ezután a kérés után együtt működni, ezért megszakadt a kapcsolat velük. Annyit tudok, hogy pár héttel később felhívott egy másik pénzügyi tancsádó, hogy megtudakolja tőlem, hol tartottunk és elkérje a papírokat. Akkor ez a tanácsadó hölgy azt mondta a telefonban, hogy el tudja a családnak intézni a kérését és megkapják a hitelkiváltást + az 5 000 000 forintot...

Azt nem tudom, hogy ezzel segített e nekik vagy sem

  

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.23 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5413064070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2017.10.24. 09:48:11

Kivételesen egyetértek a posztolóval: ha segít a plusz 5 milliós hitelben, akkor késõbb õ lesz a szemét, amikor csõdbe megy a család. Inkább ki kell hagyni az ilyet.

infrablue 2017.10.24. 10:17:13

A poszt jól mutatja be azt a réteget, akiket a politika ügyesen felhasznált a multik ellen.
Nem mellesleg pedig a "terheik " csökkentését a racionálisan gondolkodó adózók pénzéből enyhítik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 10:18:46

Ilyenkor a megoldás: mindent eladni, majd külföldre menni 5-10 évre, EU-n kívülre. Addigra minden elévül. Majd tiszta lappal haza költözni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.24. 10:20:05

@infrablue:

Az elnyomás egyik fontos eleme a parazita tőke teljesen indokolatlan hatalma.

Ezért a kisembert hibáztatni abszurdum.

ostvan1 2017.10.24. 10:24:21

Dolgoztam a hitelfelvételi boom idején ebben a témában. Sokszor beszélgettünk a kollégáimmal, hogy az igénylők egy részének nem lett volna szabad hitelt felvenni. Ilyenek pl. a jövedelmének 80 %-áig terjedő (akkori) törlesztőrészlet bevállalása évtizedekre, az anyja házának is az elzálogosítása, a gyerek nevére felvett hitel (mert a szülő már nem volt hitelképes), bizonytalan munkahely (már a válság előtt is), luxuscélra felvett hitel (minek neked akkora ingatlan?), szabadfelhasználású hitel utazás ra fordítva, 1,5 M Ft felvétele hitelkártyártyára (kamat 30 % volt, évente!), stb.
Ingatlanosként próbáltam tanácsot adni a posztban olvashatóhoz hasonló helyzetben lévő családoknak (adjunk el mindent, igaz, hogy nem lesz saját lakásod, de hiteled sem, kezdhetsz új életet). Volt aki megfogadta (évek múlva is előre köszönt), és volt aki nem.
Dolgoztam a félrement hitelek végrehajtásával kapcsolatosan. Akiknek a végrehajtó "vitte" a házát, MIND el tudta volna kerülni, ha minden levélre válaszol, megfogadja a hozzáértőbbek tanácsait, stb. Egy tanárnőt kérdeztem a kilakoltatáskor, miért hagyták, hogy idáig fajuljanak a dolgok? Válasz: vártuk, hátha történik valami.
Az emberek egy részét tényleg nem lehet megmenteni önmagától.

Serrin 2017.10.24. 10:25:20

Az ilyen embereken csak az segítene, ha bankszámlán kívül (persze hitellehetőség nélkül) más pénzügyi szolgáltatást nem vehetnének igénybe, amíg tartozásuk van.

Burgermeister 2017.10.24. 10:55:53

Durva. Sajnos en is ismerek ilyen embert. Borzalmas. Sokan abban a hitben vannak h mindig lesz vmi megoldas a problemajukra. De a veg eljo. Es akkor marad az utca es az adossag.

báró Csekonics 2017.10.24. 11:12:25

@VT Man: az a baj hogy kb. két generáció hallgatta azt a szöveget hogy 'mocskos imperialisták' és hogy aki ért a pénzhez az kulák/imperialista de legalábbis gyanús.
Szóval persze, lehet onnan is nézni a dolgot, hogy felnőtt, elvileg felelős és tanult emberek miért ugranak bele már első ránézésre is vállalhatatlan dolgokba, de másfelől sajnos tényleg csak a saját kárukon tudják kitapasztalni, mert senki nem tanította meg nekik a hitelek kezelését.
Mint ahogy azt a tényt sem hogy sajnos a hitel is termék, annak is ára van, amit ki kell fizetni, meg persze hogy egy szerződést - pláne, ha hosszú időre szól - rendesen végig KELL olvasni és ha nem ért valamit, akkor igenis kérdezni vagy akár utánanézni és akár NEM ALÁÍRNI ha nem tetszik a dolog, mert utána tizen-huszon évig sajnálhatja magát és annak is igaza lesz aki megkérdi, hogy 'de akkor miért írtad alá?!'

Serrin 2017.10.24. 11:12:32

Sajnos én is ismerek ilyet, ráadásul családon belül. Pedig pénz is volt ott, meg 2 évente másik lakásba költöztek (sajátba), meg évente cserélgették a használt autót, mert "az jár". Aranyékszer mindenkin több, mert az kell. Mára nincs saját lakás, hanem Budapestkülsőn bérelnek valamit és 6-an laknak egy kb. 2 szobában.

Egyszer még segítettünk is nekik anyagilag, de rejtélyesen nem sokkal utána jól összevesztek velünk valamin...

báró Csekonics 2017.10.24. 11:14:52

@ostvan1: volt egy ilyen műsor is, a kedvenc párbeszédem valahogy így hangzott_
"De a házamat nem adom!"
"Milyen HÁZAD? Ez a bank háza, igazából sosem volt a tiéd!"
No comment...

commentes nikk 2017.10.24. 11:32:40

Na, ez egy jó poszt, jó kis elrettentő példa, bár gondolom valójában akit el kéne rettentenie, az nem olvassa, vagy ha igen, nem érdekli. Én azt mondom, hogy az a bank, amelyik egy ilyen háttérrel rendelkező, ordítóan felelőtlen bandának ad kiváltó hitelt, plusz még egy jelentős összeget puszira, az a hitel bedőlésénél ne élvezzen törvényi védelmet, ne kapjon hatósági, törvényi segítséget a behajtáshoz, mert masszív felelőssége van abban, hogy hülyéknek hitelezett. Ha ez az elv törvényerejű lenne, közvetett módon meg lehetne védeni sok-sok félkegyelmű hitelfelvevőt önmagától.

Serrin 2017.10.24. 11:36:28

@báró Csekonics: Igen és hányszor hallottam már a 20-30 éves hitelre vett ház/lakásra, hogy saját. Amíg nem fizetik ki, az ugyanúgy "bérlés", csak a banktól, ráadásul el sem lehet költözni, ha mégsem felel meg.

czinimini 2017.10.24. 12:31:40

@ostvan1: És az általad leírt helyzetben nem mondhattátok, hogy a hitelfelvétel nem jó ötlet?
Nem kötözködök, csak kíváncsi vagyok. Nem értem, hogy vehettek fel emberek nettó 90 ezres fizetéssel 20 milliót, és mégis mit gondoltak, hogy fizetik vissza vagy ki fizeti vissza. Tényleg meg kéne tanítani már az általánosban, hogy a hitel nem ingyen pénz.
@commentes nikk: Egyetértek

Medgar 2017.10.24. 12:52:16

@Serrin: Nincs gond az ingatlan hitellel, csak pár szabályt kell betartani. Min. 50% önrész és törlesztő max. a bevétel 30%-a. A hitelkártya meg nyaraljunk és lcd hitelt én sem értem. Mundjuk le is csuknám azt aki ilyesmivel reklámozza a hitelt.

Visceroid 2017.10.24. 13:24:17

@báró Csekonics: ""Milyen HÁZAD? Ez a bank háza, igazából sosem volt a tiéd!""

Amikor a bunkó gondolkodásmód és a pénzügyek találkoznak. A probléma ott van, hogy a hazai kormánypropaganda éppen hogy a bankokat démonizálja, és az adóst menti, mindenféle ideológiákat hoznak létre arra, hogy miért is nem kell elolvasni az apróbetűt. Aminek persze az a vége, hogy mégtöbb adós születik, mert a kormány valójában a bankok oldalán áll, a hülye "parasztja" meg elhiszi, hogy van ingyen pénz.

ostvan1 2017.10.24. 13:35:03

@czinimini: Az ügyfélnek nem lehetett magyarázni, neki KELLETT az a pénz. És a bank is (akkor) abban volt érdekelt, hogy minél több pénzt kihelyezzen. Szerintem bekalkulálták, hogy az ügyletek egy kisebb része be fog bukni. Csak nem gondolták (2006-ban), hogy nem olyan kicsi lesz a bukó (2009-ben).
Érdekesség, hogy még 2010 - 11-ben is a hitelfelvevők kb 2/3-a tökéletesen, perc késedelem nélkül fizette a törlesztőrészleteit.

FlybyWire 2017.10.24. 13:47:59

@ostvan1: "Vártuk, hátha történik valami. " = Nagyon, nagyon buta vagyok, épp csak nem szarok az udvarra....

Agyrém!

Sir Galahad 2017.10.24. 14:26:50

"A hiteltől nem menthetjük meg az embereket" - Dehogynem. Tessék a munkánkat rendesen megfizetni, hogy ne kelljen hitelt felvenni a normális polgári élethez szükséges dolgok megvásárlásához. Érdekes, Nyugat-Európában ez működik.

metal · http://electric.blog.hu 2017.10.24. 14:37:29

Már rég be kellett volna vezetni, hogy jelzáloghitelnél a bank viheti a házat, de ha az nem fedezi a tartozást, akkor így járt, többet nem követelhet. Ezzel két dolog is gyorsan megváltozna:
1. a bank tényleg érdekelt lenne abban, hogy értelmes áron menjen el a ház,
2. a bankok sokkal komolyabb vizsgálat után adnának csak pénzt.

_parmenion_ 2017.10.24. 14:40:54

@Medgar: " Nincs gond az ingatlan hitellel, csak pár szabályt kell betartani. Min. 50% önrész és törlesztő max. a bevétel 30%-a. "

Még egy szabály: bukó esetén a bank viszi az addig befizetést és az ingatlant, majd stornó. Nem gondolom, hogy egy ilyen ügyletben aránytalanul több kockázatot kell terhelni a képzettségi és információs szempontból sokkal gyengébb félre. Sajnos a devizahitelek idején hatályos jogrend így gondolta, és most sincsen "elsétálási jog"

commentes nikk 2017.10.24. 14:54:31

@metal: ezt én sosem bírtam felfogni, hogy ha van egy fedezeti ingatlan, akkor hogy követelhet a bank azon túl is tartozást? Akkor miért hívjuk fedezetnek? Adjanak annyit, amennyit ténylegesen fedez a fedezet, vagy adjanak többet, de azt saját kockázatként adják.

FlybyWire 2017.10.24. 14:59:02

@commentes nikk: Az nem többlet, hanem kamat.
Marx is írt róla könyvet, hogy mi a gond vele :)

commentes nikk 2017.10.24. 15:09:37

@FlybyWire: értem, de akkor számolja bele a bank a teljes visszafizetendő összeget, és arra kérjen fedezetet, ha egy tízmilliós ingatlanra kér valaki hitelt, akkor adjon annyit, hogy a hitelösszeg és a kamat együttese ne haladja meg az ingatlan értékét (kalkulálva a későbbi értékkel). A logika azt diktálná, hogy ha a bank egy tízmilliós ingatlanra olyan összeget ad, ami kamatokkal együtt 14 milliót tesz majd ki, akkor az a 4 az az ő kockázatuk, és ha bukó van, azt ők bukják, hiszen mérlegelés alapján adták, nem volt kötelező megadni. Tudom, naiv gondolatok.

FlybyWire 2017.10.24. 15:12:18

@commentes nikk: De akkor pont a bankárkodás lényeget veszed el, az extraprofitot... az egész erről szól, nem a házról. Hanem amit még mellé lenyúlhat.

GMS 2017.10.24. 15:52:13

@báró Csekonics: igazad van, de....
1. pénzügyeket nem tanítanak az iskolában - súlyos probléma, sokaknak gondot okoz akár egy csekk helye kitöltése;
2. ugyanakkor van akin, Isten se segít - gondolok itt a diplomás, üzleti életben dolgozó ismerőseimre, akik szinte kivétel nélkül MIND devizahitelt vettek fel, mert occsó volt. No, és ők nem a white trash Újpestről. Naponta cégek pénzügyeit kezelik és mégis. Az emberi ostobaság határtalan és nem intelligencia vagy tanultság kérdése. Volt olyan ismerősöm, aki kicsit kiesett a melóból és a 200 feletti törlesztőjét a nyugdíjas szülei fizették. De az ingatlan ott is akkora, hogy beleférne 5 gyerek, de egy sincs.
3. Amikor nekünk ajánlgatta a bank, óvatosan csak annyit kérdeztünk, hogy meg tudják-e mondani, a devizahitelnél mennyi lesz 5 év múlva a törlesztő, mert a forintosnál ugye ennyire rögzítették a kamatokat, pontosan lehetett vele számolni, hogy 5 évig mit perkál az ember. Persze ment a rinya, hogy ja nem, de occsó, meg biztos így marad (valutaárfolyam könyörgöm, hol biztos, és ki tudja előre megjósolni, akár egy hónapra előre??) Persze tudtuk, hogy semmit sem tudnak majd mondani, de így legalább elvágtuk a további marketing fonalát és ennyi.
4. persze a bankok és a hitel ügyintézők mélyen sárosak a dologban, semmi nem menti őket, másrészt viszont a nem devizahitelesek pénzéből ne mentegesse már az állam őket. Arról nem szólva, hogy eddig egyik akció sem volt igazán sikeres, tele van vitás, bedőlt, perelt, nem fizetett devizahitelekkel az ország. Persze most már a bankok is szabadulnának tőle, de nem sajnálom őket, megérdemlik az összes elveszett forintot.

GMS 2017.10.24. 16:02:09

@Sir Galahad: annak idején sokat gondolkodtam, hogy milyen jó lenne örök életűnek lenni, hogy kíváncsiságomat kielégíthessem és lássam, hogyan változik a világ. :)) Ma már inkább nem szeretném. Azzal még csak megharcolnék, hogy újra és újra közösségeket kell keresnem magamnak, de nem szeretném látni, hogy ebben a kis marginális országban még ezer év múlva inkább az oszd meg és uralkodj elve működik, mint a közösségi összefogásé. Kb napi szinten átkozódnék, és örök életű lévén még meg sem tudnám ölni magam. Színtiszta szívás.:)) Valahol olvastam, talán egy kommentben, hogy ha az osztrákokkal hazát cserélnénk, akkor mi 20 év alatt leamortizálnánk az övéket, ők meg felhoznák a miénket. Sajnos, úgy érzem, hogy ez nagyon igaz. A fizetésemelés egy elég komplex dolog. De tény, hogy el kell indulni a nem lenini úton végre. Kell az érdekérvényesítés munkavállalói oldalról.

VT Man 2017.10.24. 16:12:54

@GMS:
"csak annyit kérdeztünk, hogy meg tudják-e mondani, a devizahitelnél mennyi lesz 5 év múlva a törlesztő"

Nekem azt mondta az ügyintézõ, hogy az árfolyamkockázat van, de számoljunk 10-20% mozgással.

Kár, hogy nem irattam le...

KalmanBlog 2017.10.24. 16:30:04

@ostvan1: A bank az elnyomás eszköze. Az, hogy bedőlnek a hitelek nem bug, hanem feature.

@Sir Galahad: LOL. A vágyott nyugaton is hitelből vesznek házat meg kocsit. Csak ott 3-5-szörös az ingatlan ára, és zsírúj kocsit vesznek. Az emberi természet mindenütt ugyanaz. Mindenki egy szinttel magasabbra vágyik, mint amit el tud érni. Aztán ha eljutott oda, akkor még egy szinttel feljebbre kezd ácsingózni. Megoldás csak az lenne, ha meg tudnánk elégedni azzal, ami van. Ez már pszichológiai, ha úgy tetszik spirituális, probléma. Pénzzel nem megoldható.

igazi hős 2017.10.24. 22:16:11

@Sir Galahad: USA-ban elég magasak a fizetések, mégis rengeteg bedőlt hitel van, sok ember vergődik az adósságcsapdában a kilábalás esélye nélkül. A felügyelet minőség többet számít mint a fizetés. Az emberek mohók (subprime válság, ugye), a bankok meg kiszolgálják őket.

Sir Galahad 2017.10.25. 07:25:04

@KalmanBlog: Azért van különbség aközött, hogy valaki azért panaszkodik, mert nem tud még egy kocsit venni, vagy azért, mert a fizetése olyan kevés, hogy a számlák befizetése után már nagyjából éhezik.

P1sty 2017.10.25. 12:18:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mint ahogy senki sem kenyszeriti a "kisembert" arra hogy 11 hitelt vegyen fel baromsagokra. Akar lehetne magahoz valo esze is, bar tudom ez itt mar pszicho, hogy ne erezze azt hogy hiaba melozik 0-24.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.25. 12:52:27

@P1sty:

A liberális médiagépezet általi agymosás készteti erre a kisembert.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző . · http://bircahanng.org 2017.10.25. 15:38:02

@emzperx: inkább vicc akart lenni, bár annak kérségkívül rossz. Nem vagyok épp az a vicces gyerek.

Reactor 2018.03.29. 23:17:22

Egy kis hülye kérdés: az olyan minek vesz fel hitelt, aki már jó előre tudja, hogy NEM fogja tudni visszafizetni (vagy nem is akarja)? Hogy a bank miért ad, az egyértelmű: mert ígyis-úgyis jól jár. Ha az adós nem adja szépszerével, ő akkor is elszedi tőle.
Valamiért nem tudom sajnálni azt, aki házhoz ment a pofonért. Az meg abszurdum, hogy azokon verjék el a port, akik soha 1 percig nem verték magukat adósságba.

@czinimini: Szerinted érdekli őket? Felveszik a húszmillájukat a banktól, aztán mikor jön a bank, hogy hé öcsém, vissza kéne fizetni, megy az ajvékolás a médiában, hogy jájájájjjj a csúnyarossz bank elveszi mindenünket, segítség segítség, jajveszék jajveszék. És minő meglepetés, valaki mindig visszafizeti helyettük. És ezt a valakit adófizetőknek hívják.
A helyes gyakorlat az volna, hogy egy fillért nem adunk a bedőlt hiteleseknek. Ha majd nem lesz kinek a farkával verni a csalánt, nem fognak a semmire hiteleket fölvenni. Aki mégis megpróbálja, az az utcára kerül, a többit elintézi az éhség vagy a mínuszhúsz januárban. Az ostobaságnak ilyen bér dukál.
süti beállítások módosítása