Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

------------------Cenzúrázott cikk

2017. október 20. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_9.png

Te is --------- vagy?

A --------- birtokolja a jövőt, hiszen kézben tartja saját jelenét pénzügyi értelemben. Minden egyes nap, minden egyes fontosabb momentumában megvalósítja azt, ami mindenki álma. A totális pénzügyi kontrollt saját életére vonatkozóan. A --------- élete saját lehetőségeihez mérten viszonylag kevés meglepetést tartalmaz, ritkán omlik össze a komplett anyagi hátországa, hiszen egy --------- pontosan tudja, hogy pénzügyi stabilitásának az alapját a bevételeinek és kiadásainak tételes nyilvántartása jelenti!

Nem a megvonáson van a hangsúly

Rendkívül fontos megérteni, hogy az igazi --------- egy élhető jelent próbál felépíteni magának és családja számára. Ez azt jelenti, hogy nem egy erőteljes megvonásos fogyókúrába taszítja saját költéseit, hanem mondhatni pontosan tudja, hogy "mit eszik meg és annak milyen következményei lesznek" (mire költ).

Ez hatalmas különbség, ami alapvetően megváltoztatja a --------- emberekről elterjed rendkívül negatív társadalmi képet, mint például a spúr, a rideg, a különc, az élni nem tudó. Korántsem erről van szó, hiszen a világ leglazább, legkedvesebb embere is lehet ---------, ha rendelkezik a megfelelő taktikával, amit aztán következetesen folytat hónapról hónapra.

Mutassak egy jó --------- taktikát?

Sokan azt hiszik, hogy a magaszintű pénzügyi kultúrához minimum közgazdasági diploma szükségeltetik, a sikerhez vezető út pedig mindenféle algoritmussal van kikövezve. A valóság nem is állhatna ennél távolabb ettől az elképzeléstől. A tökéletes --------- taktikának az alapjaival már rendelkezel te is, csak eddig nem használtad tudatosan ezt az eszközt, ezt a megoldást!

Pénzügyi borítékos rendszer

Egy másik cikkben rendkívül részletesen leírtam ennek a stratégiának a végigvezetését (itt találod: borítékos rendszer) . A lényege, hogy feldarabolod/felosztod nagyobb csoportokba a kiadásaidat, majd ezekhez színkódokat társítasz. A megfelelő színű borítékba minden fizetéskor elhelyezed azt a konkrét összeget, amit az adott célra szánsz egy hónapban. 

Ez lesz a te havi kereted, aminél többet nem költhetsz. Ha idő előtt kifogy például a szórakozás boríték, akkor egyszerűen tilos számodra az adott hónapban máshonnan pótolnod. Ezzel eléred, hogy profi kiszámoló emberként végre kezedbe vegyed a saját pénzügyeidet és sose költekezzél túl.

Gazdag emberekké válunk

Sosem hittem abban, hogy megszorításokkal, megvonásokkal hosszú távon előre lehet jutni. Ez pontosan olyan, mint a fogyókúra. Ha kiéhezteted a szervezeted, akkor egy ponton túl elkezd mániákusan raktározni és sokkal több "anyagot" vesz fel, mint amit amúgy megtenne a szervezet. 

Ha folyamatosan megvonsz magadtól minden költekezést, akkor egyszercsak kifakadsz és az első adandó alkalommal elvered az összes megtakarításodat valami hülyeségre, amit később megbánsz. Éppen ezért okos --------- emberként a te utad a hosszútávú fenntarthatóság vezérelte borítékos rendszer elsajátítása!

Végső soron azért válsz gazdag(abb) emberré, mivel pontosan látod a költekezéseidet, sosem nyújtozkodsz túl, nem hajszolod magadat hitelekbe és a lehető legoptimálisabb módon leszel képest a bevételed egy részét megtakarítani. Így már közép távon is elmondhatjuk, hogy gazdag(abb) emberré vállsz. 

Gondolj bele! 

Ha pároddal kerestek ketten együtt havonta 700 000 forintot, és átlagos életet éltek, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy havi szinten 100 000 forintot tudtok fogni csak azon, hogy jobban rendszerezitek, optimalizáljátok a pénzügyeiteket és költéseiteket. Mindezt életszínvonal romlása nélkül! De mit jelent ez a havi 100 000 forint?

5 év alatt: 6 000 000 forint

10 év alatt: 12 000 000 forint

15 év alatt: 18 000 000 forint

Mindez kamatok nélkül! Gazdag emberré váltál? Nem hiszem. De mondjuk ritkán találkozom olyan emberrel, aki tudott venni magának 2-3 kisgarzont befektetési céllal (6-10 000 000 / db) és nem élt jobban, mint az aktuális átlagember! Ez pedig minmum megfontolandó!

Te akarsz lenni ---------?

►►►►

Cenzúra- A --------- helyett az eredeti cikkben a "kiszámoló" jelző szerepelt. Ugyanakkor két napos online vita után úgy döntöttem, hogy kiveszem a cikkből ezt a teljesen általános jelzőt és a fekete képpel+kicsíkozással tiltakozom az ellen, hogy bármilyen személy vagy blog vagy cég kisajátítson magának aktívan használt magyar szavakat. Attól, mert vannak, akik asszociálnak valamire, még nem jelenti azt, hogy a szerző (esetünkben ez a cikk) valamilyen rossz szándékkal írt bármit is. Határozottan nem értek egyet azzal, hogy senki ne használhasson egy jelzőt pár ember hisztije miatt, és remélem egyszer eljutunk egy olyan szabad állapotba, ahol az embernek nem kell magyarázkodnia, ha pénzügyi blogként például egy cikket épít a kiszámoló ember elképzelésére, mint egy átlagos ember, aki mindent kiszámol.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3213046228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2017.10.21. 22:57:48

"Ha pároddal kerestek ketten együtt havonta 700 000 forintot, és átlagos életet éltek"
Magyarországon az ÁTLAGkereset 200eFt alatt van egy picit - és ugye az átlagkereset az csalóka, mert a legtöbb ember (ÁTLAGember) mediánbért keres, ami kb 20 eFt-al kevesebb. Abba ne is menjünk bele, hogy a gyeden lévő ÁTLAGOS nő ebben benne sincs 0-val, hanem simán állományon kívüliként van számontartva.
Szóval ha havonta 700eFt-ot keres valaki a párjával együtt, akkor ők mindketten a dupláját keresik mint az ÁTLAGOS emberek, így rohadtul nem ÁTLAGOS életet élnek, hanem ÁTLAGON felülit. Vagyis szép eszmefuttatás, hogy ÁTLAGOSAN bárki félre tud tenni havi 100ezret, csak éppen rohadtul nem igaz. Azt nem értem hogy akinek elvileg a szakmája megkövetelné a 4 alapműveletet, az hogyan írhat le ilyen ökörséget.

Torz 2017.10.22. 03:10:56

Szia! Keressük a hét kilót, amit írsz, de k*rvára nem találjuk a borítékját. Mancika, melyik volt az? A kék vagy a piros?

Tisztességes Természettudomány 2017.10.22. 07:58:16

Persze, havi 700 000 Ft... Tudod mennyit kellene dolgozni azért, hogy ezt elérjük? Feleség + gyerekek mellett igen nehéz dolog úgy leépíteni az ügyfélkört, hogy csak ennyit keressünk havonta...:)

Krutzifix 2017.10.22. 08:01:07

Sőt, ha egyedül keresel 700 ezret, akkor egyedül verheted el az egészet! Amúgy milyen színes borítékokról beszélsz Kistáska? Hol élsz a bankkártyák, NFC-s mobilok, "150 ezret vehetsz ki ingyen" pénzek korában? Őserdőben? Vagy csak benyomtál tegnap, és színes egerek helyett színes borítékokat látsz!? Az átlag jövedelemről már írtak előttem is. Nna, abból próbálj meg havi 50 rugót eltenni úgy, hogy életben is maradj egy évig legalább! Szóval sci-fit ennél sokkal jobbakat lehet találni fillérekért könyvturikban, vagy Wekerlén a köztéri könyvszekrényben.

A tudomány sosem téved! 2017.10.22. 08:39:47

"A Kiszámoló birtokolja a jövőt, hiszen kézben tartja saját jelenét pénzügyi értelemben. "

Miért, talán a jövőbe lát?
Még a tudomány nevű szekta, aminek a dogmáit állami intézményekben magoltatják, és azt hazudja magáról, hogy tudáson alapul, az sem birtokolja a jövőt.
Szóval újabb értelmetlen írás, index címlapon.

Még azt sem biztos, hogy a pénz alapú, kizsákmányoló rabszolgatartó társadalom, 10 év múlva életben lesz.

Andy73 2017.10.22. 10:32:31

Abban igaza van a bloggernek, hogy a gazdagság ott kezdődik, hogy megtakarítod (és befekteted) a fizetésed 10-20 %-kát. Minden tanácsadó ezt tanácsolja (pl. Earl Nightingale is, több mint 60 éve) és könnyű belátni, hogy igazuk van.
Az egyértelmű, hogy az átlagkereset alacsonyabb annál, amit a blogger ír, de ha beosztod a pénzed, abból is tehetsz félre, csak arányosan kevesebbet. Persze ezt csak akkor tudod megtenni, ha nem vagy eladósodva, és a jövedelmet jelentős részét nem hiteltörlesztésre kell fordítanod.
Még egyszer: evidens, hogy sokkal jobb, ha nem hiteltörlesztésre fordítod a pénzed, hanem takarékoskodásra, és akkor előbb-utóbb lesz valamennyi saját tőkéd is, amit tovább gyarapíthatsz..
Ez szemléletmód kérdése, és nem olyan ritka: a felmérések szerint a lakosság jelentős részének vannak megtakarításai.

Andy73 2017.10.22. 10:38:42

Csak egy egyszerű tipp a takarékoskodásra, annak, aki eddig nem tette. Az utóbbi években (a statisztikai adatok szerint) jelentősen nőttek nemcsak a fizetések, hanem a reálbérek is. Tehát a fizetések az infláció felett emelkedtek, legalábbis több ágazatban.
Ha tehát a többletfizetésed, a 10-20 % fizetemelést nem költöd el teljesen, hanem megpóbálsz kijönni ugyanannyiból, mint eddig, és legalább egy részét félreteszed a többletjövedelemnek, akkor máris megkezdheted a pénzügyi "életmódváltást".

Szarvas Norbert 2017.10.22. 11:32:44

@Andy73: miért 700 000 és miért nem 400 000? Nagyon egyszerű. Úgy gondolom, hogy ideje van annak, hogy jobban felvállaljuk a számokat, beszéljünk róla.

Nem lehet mindig az átlagról beszélni, ami sok olyan tényező beleszámít, amit a legtöbb helyen nem létezik egyszerűen. A legtöbb szakmában (nyílván nem a polszervízes) ez az összeg két főnek elérhető. Ebben erősített meg pár napja a Medián igazgatója is, akivel beszélgettünk erről négyszemközt. Úgy gondolom, hogy nekik ezekre a dolgokra nagyobb rálátásuk van.

Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki ennyit keres. De ahogyan mondod, a (cikk és mondanivaló) alapja a megtakarítás. Mindenki a saját lehetőségeihez mérten vonja le a tanulságot magában, nem pedig fröcsögni kell, hogy azért elképzelhetetlen két főnek 700 000 forint, mert én mi nem keresünk annyit...- ez a gondolkodásmód nem előre, hanem hátra mutat

Ashley2008 2017.10.22. 11:34:26

Dobj már egy listát azokról a 6-10 milliós garzonokról, amiket meg tudnék most venni itt Budapesten és olyan helyen vannak, hogy utána ki is tudom adni! Köszi!

Szarvas Norbert 2017.10.22. 11:48:49

Kitöröltem pár kommentet (ha jól számoltam, akkor összesen 6-7-et) és úgy érzem, hogy kicsit be kell vonnom most titeket a miértekbe, hogy valódi választ kapjatok:

1. a szabályzatban is le van írva elég világosan, hogy kommentelni a cikkről kellene és nem a személyemről, a blogról vagy ehhez kapcsolható dolgokról. Szeretném elérni, hogy mindig célorientáltan az adott témáról beszéljünk pro és kontra, nem pedig elvinniaz egészet egy teljesen más irányba, mert akkor merül fel a kérdés, hogy minek szenvedtem például ezzel a cikkel pénteken hajnali 1-kor ahelyett, hogy aludtam volna...

2. Ami kiütötte pár embernél a biztosítékot, az a "kiszámoló" szóhasználat volt, mivel létezik ezzel a címmel egy sikeres blog. Sokat gondolkodtam, hogy belevágjak e egy ilyen szóhasználattal a cikkbe, aminek a mondandója teljesen másról szól.

Akárhogyan gondolkoztam, oda jutottam, hogy a "kiszámoló" egy kifejezés, amit senki nem birtokolhat. Én sem sértődöm be, ha valahol azt olvasom, hogy "gazdaság" (ugye az IFL gazdaságból), mivel ez egy létező dolog. Értem, hogy most min megy a hiszti, de arról van szó, hogy egyszerűen nem találtam találóbb magyar kifejezést arra az embertípusra, amit szerettem volna megjeleníteni a cikkben.

3. Megkaptam, hogy SEO miatt volt az egész. És ennek alátámasztásul már most a 3. helyre hoz ki a Google erre a szóra. Aki minimálisan is érti a GOOGLE SEO részét, az pontosan tudja az ok-okozati hátteret. Vagyis két napos cikket a Google nem fog indexálni olyan látogatott cikkek vagy Facebook oldal elé, mint ami egyébként a Kiszámolónak a saját felülete. Ez csak akkor történhet meg, ha egyrészt az adott cikk olvasott, másrészt a Google saját algoritmusa minőségi tartalomnak ítéli meg automatikusan az IFL blogon keletkezett anyagokat.

Ebből következik, hogy semmi szükségem nincsen arra, hogy erre a szóhasználatra bekerüljek direkt a keresőbe. Ettől függetlenül több ezer szócikkelyre kerültem be első oldalra, sokszor top5-be úgy, hogy nem akartam, vagy nem volt szándékos. Azért nem fogok elnézést kérni, mert a Google úgy értékeli ezen a blogon a tartalmat, mint ami hasznos az olvasóknak és előrébb helyez.

4. A Kiszámoló bloggal semmi bajom nincs, noha van amiben nem értünk egyet, de ettől függetlenül értékesnek gondolom a munkásságát. Annyira értékesnek, hogy például amikor tavaly a ripostnak adott interjút, azt első sorban az ajánlásomnak köszöhette, mivel előtte velem készítettek és megkérdezték, hogy kit ajánlanék. Többek között Miklóst ajánlottam, noha soha egyetlen jó szót nem kaptam tőle.

Az az igazság, hogy szerintem sok-sok blog és ember elfér egymás mellett anélkül, hogy kitúrnánk egymás piacát. Abszolút igazságokat sem nagyon tudunk leírni, mivel mindennek van egy pro és kontra szelektációja. Ha ezt belátjuk, akkor pedig van helye egymással nem mindenben egyetértő blogoknak is. Én éppen emiatt ajánlom őt, amikor tudom, holott mondhatnám azt is, hogy nem teszem, mivel "konkurencia"

Úgy éreztem ezeket a fontosabb gondolatokat meg kell írnom, mielőtt valaki csalódik.

Szarvas Norbert 2017.10.22. 11:50:18

@Ashley2008: például Tatabánya, ami alvó városból egyértelműen elkezdte magát aktivizálni ipari park fronton

KKZZ 2017.10.22. 11:56:48

Visszanéztem az excel táblát - amit 2001 óta vezetek a pénzügyeimről (előtte kockás füzet volt),
pénzügyeinkről -, és 2017-ben az átlagos havi bevételünk (2 fizetés, CSP, közlekedési költségtérítés) 620.000,-Ft volt.
Mindamellett, hogy normális életet élünk - értsd amit megkívánunk megvesszük, nyaralunk itthon és Adrián, stb. - tudom, hogy ez messze az átlag felett van, az átlagnak csirkemellre meg a Balatonra sem futja.
A feleségem ped.aszisztens egy óvodában (közalkalmazotti bértábla...), én egy 80 fős Kft.-ben dolgozom vezetőként. Nálunk a dolgozók 2/3-a ~ 180.000,- bruttót kap, tehát messze k..@ távol van az átlagtól, amit a blogger ír.
Abban viszont tökéletesen igaza van Kiszámoló úrnak, hogy tudni kell kézben tartani - ha egy kockás füzetben, akkor abban, ha egy excel táblában, akkor abban, BÁRMIBEN - a bevételeket és kiadásokat. Költeni égbe-világba a legegyszerűbb, de annak meg is lesz a következménye...

2017.10.22. 11:58:08

@Szarvas Norbert: de miert torolsz kommentet? A tragarkodas nem teged minosit hanem a tragakodot.

hdnctrl 2017.10.22. 11:59:50

@Andy73: tévedés, hogy arányosan kevesebbet tud félretenni, aki kevesebbet keres. NEM tud félretenni egy bizonyos kereset alatt.

Tibman 2017.10.22. 12:07:54

@Szarvas Norbert: ha azt mondod, hogy megfértek egymás mellett, akkor miért is kellett lenyúlnod és felhasználnod a nevét? Miért is kellett törölni a kritikus kommenteket, ha szerinted minden Ok a cikkel? Elég szánalmas, hogy azon mérgelődsz, hogy a kommentelők kommentelni mernek és nem csak arról amiről te szeretnéd. Elmondom mit kéne tenned: nagyon gyorsan levenni a cikket és bocsánatot kérni. Ezzel a cikkel ugyanis sokkal több törzsolvasót vesztessz, mint amennyi újat nyersz a google, meg a "véletlen" címválasztás miatt.

Szarvas Norbert 2017.10.22. 12:09:18

@Lady Scarlett: ezeket azért töröltem, mert szétrombolják a normális kommentelést és teljesen elviszik a témát. 4 éven keresztül soha semmit nem töröltem. Aztán meguntam. Onnantól kezdve a nem ide való kommentek törlésével elértem, hogy alapvetően kevesebb a troll, jobb párbeszédek alakulnak ki és viszonylag sikerül az adott témáról beszélgetni- és ez lenne a lényeg

Szarvas Norbert 2017.10.22. 12:14:04

@Tibman: ki nyúlta le kinek a nevét? Álljunk már meg egy pillanatra. Ez nem az ő neve, hanem egy főnév, de lehet egy általános jelző is. Még az általános iskolában is azt mondják, hogy "hozd magaddal a kiszámolódat"- és nem hiszem, hogy a blogra gondolnak.

Én ezt egy jelzőként használtam fel, mivel nem találtam ennél jellemzőbbet arra, amit szerettem volna közölni. Ilyen nagyon egyszerű. Ezen meg lehet sértődni, csak annyira van értelme, mintha én vagy bármelyik követőm megsértődne azon, hogy valaki leírja azt, hogy "gazdaság"

Ezeket a szavakat nem lehet tulajdonolni.

Nincsen miért bocsánatot kérnem, mert nem tettem semmi rosszat azon kívül, hogy megírtam a szokásos cikkemet valamiről és a Google az adott szóra beindexelt előre... Ilyen alapon az egész blogért elnézést kérhetek, mivel több ezer szóra indexel a Google legelőre és ezzel "elveszem" valaki más elől a helyet.

albibacsi 2017.10.22. 12:54:30

@Szarvas Norbert:

Norbert, a "kiszámoló" szóval az emberek a kiszamolo.hu blogot, ill. annak szerzőjét azonosítják. Sajnos az a helyzet, hogy te ezzel a kvázi márkanévvel visszaéltél, még akkor is, ha az nincs levédve.

> Még az általános iskolában is azt mondják, hogy "hozd magaddal a kiszámolódat"

Ez egy nevetséges mosakodás, amit bárki cáfolni tud, aki járt általános iskolába. Én az egyetemig is eljutottam, de soha nem mondták nekem, hogy hozzad a kiszámolódat.

Nem lenne egyszerűbb, ha simán bevallanád a dolgot, és bocsánatot kérnél? Sokkal tisztább és gerincesebb lenne.

Tibman 2017.10.22. 12:57:44

@albibacsi: Pont ezt akartam írni, megelőztél :)

Szarvas Norbert 2017.10.22. 13:07:56

@albibacsi: mit kell bevallalnom? Ti lattok bele valamit, amit bele akartok latni. En mast latok bele, a cikk is masrol szol.

Ezt a medo beszelgetest fejezzuk be, mert semmi ertelme. Nem fogok azert lemondani, egy penzugyi kifejezesrol, mert valakivel azonositja par ember.

Szarvas Norbert 2017.10.22. 13:09:42

Abbol indultok ki paran, hogy az a blog a kozep es minden mas korulotte forog. El kell fogadni, hogy ez nem igy van es a "kiszamolo", mint jelzo, nem onnan indult el es nem szerzett kizarolagos jogot a hasznalatara.

Realista Pista 2017.10.22. 13:57:17

Szarvas Norbert, ez szánalmas húzás volt, még szánalmasabb magyarázkodással. Ennél többre becsülhetnéd saját magadat...

Lesz még ennél lejjebb?

Ui: a cikk tartalma sem különösebben hasznos, néhol konkrétan suta.

albibacsi 2017.10.22. 14:29:24

@Szarvas Norbert:

Ha megnézzük, hogy te milyen magasröptű pénzügyi tanácsokat osztasz meg a blogodban, meg hogy a(z igazi) kiszámoló miket, akkor ég és föld a különbség. És nem a te javadra.

Ennek ellenére nem gondolnám, hogy minden az igazi kiszámoló körül forog, azonban neked kellene nem ártana. De nem úgy, hogy visszaélsz a másik nevével.

2017.10.22. 15:12:51

@Szarvas Norbert: a problema nem jogi, Norbi. A problema etikai es erkolcsi, amiben nem a birosag dont hanem az olvasoid, es nem erdekel senkit hogy igazad van e vagy nincs. A helyzet az, hogy Miklos nagy ismertseget szerzett mint "Kiszamolo" es mostanra, akar tetszik, akar nem, O A Kiszamolo. Ezt a szot, kifejezest, kepzot vagy nagy mereszseg hasznalni, vagy nagy ostobasag.
Az majd kiderul, hogy melyik a ketto kozul.

Cold Heart 2017.10.22. 17:54:32

@Szarvas Norbert:

és a malacpersely is csak vmi véletlen egyezés, ugye? :)

eßemfaßom meg áll 2017.10.22. 18:18:41

@Lady Scarlett: nem volt semmi trágárkodás, csak páran jelezték az észrevehető párhuzamot az azonosnevű bloggal

eßemfaßom meg áll 2017.10.22. 18:22:58

@Szarvas Norbert: "El kell fogadni, hogy ez nem igy van es a "kiszamolo", mint jelzo, nem onnan indult el es nem szerzett kizarolagos jogot a hasznalatara."

nyilván ha indítanék egy ifigazdasag.blog.hu pénzügyi tanácsdó blogot "Szarvas" nicken "Egyedi és szuper tartalom" fejléccel abban se lenne semmi probléma hiszen egyik ebben szereplő szó se jogvédett

eßemfaßom meg áll 2017.10.22. 18:26:30

@Szarvas Norbert: "hozd magaddal a kiszámolódat"

eben a kommentben hallottam először ezt a mondatot, körbekérdeztem de senki más se hallotta még soha. Csak hogy tudjam, mit kellett magaddal vinned amikor ezt mondta a képzeletbeli tanárnéni? Mert bevallom elképzelésem sincs.

Szarvas Norbert 2017.10.22. 18:34:37

@eßemfaßom meg áll: ácsi, azért itt volt egy két nagyon csúnya komment is. Persze fel lehet menteni a szegény ártatlam kommentelőt, akit moderált a csúnya gonosz blogger. Csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy akkor miért maradtak a komment folyamban egyes ezzel kapcsolatos kommentek, míg mások moderálva lettek?

" nyilván ha indítanék egy ifigazdasag.blog.hu pénzügyi tanácsdó blogot "Szarvas" nicken "Egyedi és szuper tartalom" fejléccel abban se lenne semmi probléma hiszen egyik ebben szereplő szó se jogvédett "- az a baj, hogy az asszociációs vita új magaslatokba tőr és már veled együtt túl sok minden képzelnek bele ebbe a dologba, ami nem létezik.

1. nem indítottam blogot kiszámoló névvel, hanem írtam egy cikket, amiben ezt a szót, mint jelző mertem használni. Ezen megy a felháborodás, hiszen ezek szerint ezt a szót ma már kizárólag egy embernek a privilégiuma használni, ha pénzügyekről van szó.

2. én sem kiszamolo.hu-t írtam, sőt semmilyen formában nem jelent meg az a másik blog ebben a cikkben, így maradt az asszociációs játék.

3. Ha Szarvas nicken indítasz egy blogot, akkor nem fogok megsértődni, bár amit te írsz azzal párhuzamba az lenne állítható, ha most indult volna egy kiszamolo.hu blog Csernok művésznéven. Ilyen nem történt, ellenben voltak, akik a "kiszámoló", mint jelző használata miatt asszociáltak a másik blogra

Szerintem itt már régen elcsúszott a diskurzus és "titeket", akik fel vagytok háborodva, pont nem érdekel a cikk, pont leszarjátok a tartalmat és egyes egyedül saját asszociációtokat próbáljátok önigazolni, mert felismertetek egy szót, amit mással azonosítotok.

Itt ma már olyan vádak hangzottak el, hogy előre megfontolt szndékkal, a Google-el lepaktálva helyeztem el ezt a cikket a Google kereseti lista harmadik helyére egy nap alatt- Bárcsak így lenne , mert ez azt jelentené, hogy ismerem a Google algoritmusát és a világ legjobb SEO szakembere lennék.

Grátisz vicc az egészben: ha ugyanezt a cikket szórul szóra nem a kiszámoló jelzővel illetem, hanem a macskafülével, a matekossal, a számológéppel vagy bármivel, akkor a kutyát nem érdekli és nincs ez a hisztéria. Ez megint csak azt támasztja alá, hogy nem a tartalom a probléma (nem is foglalkoztok vele), hanem saját asszociációs csapdátok, amiben képtelenek vagytok megérteni, hogy ez egy teljesen általánosan használható jelző

eßemfaßom meg áll 2017.10.22. 18:58:29

@Szarvas Norbert: "Csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy akkor miért maradtak a komment folyamban egyes ezzel kapcsolatos kommentek, míg mások moderálva lettek?"

Idéznéd kérlek az én törölt kommentemből a trágárságot?

"és "titeket", akik fel vagytok háborodva, pont nem érdekel a cikk"

Ez a poszt (cikknek azért ne nevezd) olyan szinten semmilyen, hogy nem véletlenül nem foglalkozik vele senki, de szerintem ezt te is tudod. Egyetlen funkciója lehet, sokszor szerepeljen benne egy ismert blog keresőszava.

Szarvas Norbert 2017.10.22. 19:02:43

@eßemfaßom meg áll: ez a cikk (engedd meg hogy annak nevezzem), egy masik cikknek a prezentere. Ha atmesz a linkelt cikkre, akkor lathatod a melyebb tartalmisagot, ami rendkivul pozitiv visszajelzest valtott ki az olvasokbol

Untermensch4 2017.10.22. 20:30:52

@Lady Scarlett: Ha a kommentfolyam jóval több mint fele arról szól hogy a kommentelők magukat minősítik (többen ugyanúgy minősítik magukat, akár önminősítő párbeszédeket is folytatva, esetleg többoldalnyi önminősítést is felhalmozva), az írás pedig amire elvileg a kommentek reflektálnak, vmi teljesen másról szól... akkor ott sztem vmi korlátozásnak jött el az ideje. A blog végülis "magánterület", senkinek nem tiltja senki és semmi hogy a grafomániáját és kapcsolódó zavarait egy saját, "IFLGazdaság-kritika"-blogon élje ki, vagy vmi hasonló tematikus fórumon.

Untermensch4 2017.10.22. 20:41:20

@Szarvas Norbert: Ha tömegesen ugyanúgy asszociálnak emberek akkor a hol lehet a hiba? Én is asszociációsan érkeztem, és ráadásul az a malacpersely... amikor a saját definíciód szerint is a kiszámoló-típus emberhez illő illusztráció a színes borítékok lennének.
Az meg külön fokozza a gyanút hogy (bal)szerencsés módon pont sikerült még az etikai aggályok zónájában maradni, éppen csak megérintve a szerzői jogok határát.
Úgy egyébként pénzügyi analfabétaként nekem is úgy tűnik hogy Miklós inkább olyan vagy legalábbis jóval közelebb van hozzá hogy körülötte forogjon...
És azért sem akar oszlani a gyanú mert nagyonis ügyfelezős gyakorlatú ember vagy, sztem (itt most merészen azt tippelem hogy mások is ezt gondolják) kizárt hogy ennyire ne érezd a dolog lelki részét. Kivéve ha "Freudi elírás", akkor viszont vedd ezeket építő jellegű kritikának.

Untermensch4 2017.10.22. 20:52:06

@A tudomány sosem téved!: Figyu, wmiki. Nem kell a "jövő birtoklása" kifejezésen annyit rugózni, aki bármelyik szekta (beleértve a tiédet is) dogmarendszerét követi az is csak hisz abban hogy megfelelően készül fel a jövőre. Itt a szövegkörnyezet miatt az "elkerüli a bizonyosan és beláthatóan rövid időn belül bekövetkező pénzügyi csődött, nem radikális peremfeltétel-változás esetét véve" -értelemben szerepel, és valljuk be sokkal élvezhetőbb így mint ha rögeszmésen precíz megfogalmazással írta volna le.

Abban az esetben is (a rögeszmésen precíz megfogalmazás elméletileg lehetséges esetére gondolok) lenne sok minden amibe bele tudsz kötni. Mert te is azok közé tartozol akik annyira befordultak a saját zárt, teológiai jellegű gondolati rendszerükbe hogy hitük és egójuk védelmében tetszőleges gyakorisággal és mértékben megváltoztatják a szavak és kifejezések jelentését. Ha pedig egy szó akár több, egymást kizáró jelentéssel is használtatik, ott lehetetlenné válik a valódi kommunikáció.

Az előző bekezdés a magyarázat arra hogy teljesen értelmesnek tűnő emberek miért nem reagálnak megfelelően a hittérítési próbálkozásaitokra. Ironikus módon a pszichológia tudományterületének eredményeit pragmatikusan és cinikusan felhasználva eredményesebbek lennétek. :)

Volto 2017.10.22. 21:14:05

@Szarvas Norbert: Ez most szánalmas volt. Persze töröld ezt is.

ElitLila 2017.10.22. 22:02:55

Hát ez így emberileg egyre szánalmasabb. A védekeés-féleség még inkább azzá teszi, hogy akkor sem látja be, amikor már sokan mondják...
Azt elég nehéz lenne letagadni, hogy véletlen a szóhasználat, pedig az emberi hülyeség még mindig kisebb probléma, mint a gerinctelenség, egy "elkúrtam, bocsi" elegánsabb lett volna. Különösen fontos lenne ez, ha valaki a hitelesség, őszinteség szavakkal jellemzi magát...

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.10.22. 22:53:06

Törlésre ítélve:
De azért leírom. Nem igaz, hogy nem találtál volna más jelzőt, de ha tényleg mégsem, parancsolj: gondolkodó, előrelátó, számító, pénzügyileg tudatos.
CTRL-R, és pont ugyanazt mondja a cikk (ami amúgy kb a semmi), helyettesítsd be bármelyiket!

Szándékosan mentél rá egy brandre, indokolatlan szóismétlés hegyekkel, kizárólag seo miatt.. Aki egy kicsit is többet tud már a webről, mint egy normal idekattintó, annak ez egyből lejön.

Sajnálom, hogy eddig süllyedtél! Sok mindenben nem értek veled egyet, de eddig tiszteltelek. Letettél már az asztalra a magad oldalán, semmi szükséged nem volt rá, hogy a másik oldalról zabálj az asztalról.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.10.22. 23:10:21

@ElitLila: 'elkúrtam, bocsi' - ennyi kellene, és részemről maradnék az érdeklődő, de kritikus vonalon. Sőt! Ha azt az 1-10-ig skálát nézzük, ahol azokat az embereket számolom, akikre pénzügyekben hallgatok, Norbert 2-t ugrana egy ilyen coming outtal.

Cold Heart 2017.10.23. 00:55:30

amikor először olvastam, az első mondatban még nagybetűvel volt a Kiszámoló, a google által tároltban még úgy van. az is nyilván teljesen véletlen volt, és az is, hogy a kritikák hatására módosítottad. Vhol okos húzásnak számít, de én ódzkodom attól a világtól, ahol ilyenekkel szerez magának ingyen reklámot

d4n13l 2017.10.23. 06:17:12

Ez most ongol volt.

eßemfaßom meg áll 2017.10.23. 08:52:28

@Szarvas Norbert: Nevezheted kismókusnak is attól még nem válik kismókussá egy blogposzt.

Szarvas Norbert 2017.10.23. 08:54:20

@eßemfaßom meg áll: kérlek akkor áruld el, hogy most mi a baj? eltűnt a problematikus szó a cikkből. Maga a cikk eddig sem szólt a másik blogról

eßemfaßom meg áll 2017.10.23. 09:02:10

Egyébként még mindig nem tudom mit kellett vinnie a kisiskolás Norbinak amikor a "ki.......ló" hozatalát kérték rajta számon.

Mifelénk (meg ahogy nézem internetszerte) gyerekként a ki.....ló ecpeckimehetsz - egymeglérettemeggykettőcsipkebokorvesszó mondókát jelent

eßemfaßom meg áll 2017.10.23. 09:03:55

@Szarvas Norbert:Az, hogy durcás fafejként adod elő magad. Engem ez nem zavar, csak jelzem. Agoyg látom nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.

És egy poszt továbbra se kismókus.

alx 2017.10.23. 09:08:16

Hagyjátok :)
A másik blognak csinál reklámot.
Ha valaki beleolvas mindkettőbe, hamara rájön a lényegre. ha meg nem akkor annak úgyis felesleges bármilyen tanácsokat adni.
Tipikus példája, hogy rövid távú sikerért képesek lejáratni magukat az emberek. Mint a nagy pénzügyi tanácsadók, akik hónapokkal korábban még ovónők, pékek voltak. Jó páran megtaláltak már korábban, azóta nem is beszélek velük. Ilyen ismerősre, barátra nincs szüksége az embernek.

Untermensch4 2017.10.23. 10:55:36

@Cold Heart: "amikor először olvastam, az első mondatban még nagybetűvel volt a Kiszámoló, a google által tároltban még úgy van"
Freud-i elírás... :)

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.10.23. 17:41:46

Ez de szánalmas! Miután elismerted, hogy hülye voltál, még racionalizálsz is egyet, és, áttolod az egészet a kommentelők nyakába!

'két napos online vita után úgy döntöttem, hogy kiveszem a cikkből ezt a teljesen általános jelzőt ' - nem, ez ebben a kontextusban nem egy általános jelző, ez egy márka, ezt te is tudod, és már kaptál pédákat, hogy mivel tudnád korrektül helyettesíteni - már ha egyáltalán lehetne, mivel nincs konkrétan értelme a cikknek a kulcsszóhalmozáson kívül.

'és a fekete képpel+kicsíkozással tiltakozom az ellen, hogy bármilyen személy vagy blog vagy cég kisajátítson magának aktívan használt magyar szavakat' - senki nem sajátított ki semmit, de hogy egy másik brand hátán kapaszkodj, az etikátlan. Tudod, volt a 90-es évek közepe, amikor mindenki az occokínai adidos meg niké cipőkkel keménykedett.

De gratulálok, a célodat elérted, még maradt 31 kifejezés a kommentekben, átmentél a seo vizsgán!
Emberségből viszont megbuktál, legalábbis az én szememben.

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.10.24. 05:29:27

Ne is törődj azzal amit itt írnak. Tudod mivel lehet leverned simán azt a kxxx bloggert?
Ha elmész és elvégzed azt a befektetési képzést amit saját bevallása szerint a kxxx nem tudott elvégezni, vagy egy még erősebb képzést.

Aztán dörgöld az orra alá :D
Akkora mellénnyel jár a srác szerintem, mintha ö lenne a Jaksity György vagy a James Simons.

P1sty 2017.10.24. 18:32:30

A unit linked-nel nincs is jobb, hiaba ;) Nehogy mar valaki sajat maga gondolkozzon, merlegeljen, es el tudja donteni hogy sajat maganak mi a legjobb. Egy biztositonak es ugynokenek tejelni nem keves jutalekot, vagy azt is mar inkabb ertelmesen berakni valahova ami nem penzt visz hanem hoz. Ilyen alapon fikazhatod az osszes angol / amerikai hasonlo kaliberu bloggert is mint akire hivatkozol. Par pelda akit erdekel: mr. money mustache, millennial revolution, early retirement extreme... Vagy magyar pelda a mostansag porgo 30-as nyugdijas fantazianeven porgo bataszeki uriember. Persze attol nem tartok hogy tul sokan a sajat kezukbe merik venni tokeletesen a penzugyi sorsukat, mivel inkabb biznak valami naluk nagyobb tudasunak hitt valakiben / szemelyben / intezmenyben. Hogy ez jobb-e, majd mindenki szepen eldonti maganak.

Színes Géza 2017.10.26. 08:27:51

Nem keverhető össze a két blog, az egyiket egy színvonalas pénzügyi szakértő írja, a másikat egy wanabi.
süti beállítások módosítása