Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Így nevelj pénzügyekhez értő, okos gyereket

2017. október 09. - Szarvas Norbert

i_gy_nevelj_pe_nzu_gyekhez_e_rto_okos_gyereket.png

A gyereknevelésnek nagyon sok köze lehet a nyugdíjhoz, ha ebben a cikkben leírt valamelyik stratégiát alkalmazzunk. Az biztos, hogy bármilyen döntést hozunk, minden verzióban elkerülhetetlen valamilyen szinten foglalkozunk gyermekünk pénzügyi nevelésével. Talán nem árt, ha tudatosabbak vagyok annál, mint ahogyan "régen" megtörtént az ezzel kapcsolatos "erre nincsen pénzünk" nevelés. 

Engedd, hogy elveszítse a pénzét!

Szerintem stratégiailag kulcsfontosságú lesz, hogy a gyereked mikor veszíti el először a pénzét és mikor szembesül a világ igazságtalan mívoltával. Egyáltalán nem mindegy, hogy gyerekként a saját kis szintjén tanulja meg, hogyha hibázik a pénzzel, akkor senki nem fogja kárpótolni, vagy pedig felnőttként az összes megtakarítását szórja ki az ablakon!

A pénzügyi fejlesztés egy folyamat, amiben a legjobb, ha nem akarjuk mindentől megvédeni a gyermekünket. Szoktam figyelni a boltokban szülőket a játék osztályon, ahogyan lázasan győzködik a gyereket, hogy "ne azt, hanem ezt" vedd meg, mivel ennek van értelme.De könyörgöm! Akkor mikor tanul meg a gyereked önálló, felelősségteljes döntést hozni, ha még egy játékról sem engedsz számára döntési lehetőséget (egyuttal hibázási lehetőséget)?

Legyél te a nemzeti bank!

A gyereknek szüksége van a pénzügyi fejlődéséhez jól elkülöníthető, önálló "vagyonra", ami felett csak ő maga rendelkezik. Ebbe te véletlenül se szóljál bele, nem vagy te adóhatóság! Ami szerinted rossz pénzügyi döntés, az lehet, hogy a gyerek szerint jó. Mit érsz el vele, ha a saját értékrendedet kényszeríted rá? Követni fog?

Kötve hiszen, mertha így lenne, akkor nem rohangálni annyi pénzügyileg károsult ember az utcákon elkövetve ugyanazokat a hibákat, mikor csak én a blogon ezerszer írom le nektek ugyanazokat az alapvetéseket. A legjobb, amit tehetsz, hogy megtanítod a különbséget a napi (olcsó) és azonnal elérhető célok, illetve a hosszútávú tervezéssel  (drága) kapcsolatban. Nah, persze ez nem úgy működik, hogy elzárod előle a pénzét és soha nem adod oda!

Elvégre nem az adóhatóság vagy több hónapos átfutási idővel, hanem optimális esetben az okos szülője, játékosan mondva a bankja. Adjál neki kamatot! Magyarázd el neki, hogyha elkölti a pénzét, akkor meg tudja venni, amit szeretne (pl.: kis lego). Ha két hónap múlva (fontos, hogy rövid határidőket adjunk, ezzel fenntartva a gyerek érdeklődését- számára egy év egy örökkévalóság, amit nem tud kivárni...) is megvan a pénze, akkor pedig megduplázod és már tud venni egy közepes legót. Csak így lehet megtanítani, hogy mi értelme a gyűjtögetésnek és az okos befektetésnek.

Ha pedig pénzügyi zseni a gyerek, akkor az első osztályban megalakítja az első kereskedelmi bankját. Beszedi a társaitól a pénzt (betétgyűjtés) és két hónap múlva másfélszeres kamatot fizet nekik, a többit megtartja. Biztosra megy, hiszen azt a pénzt tovább adja a nemzeti banknak (neked), aki kéthavi duplázó kamatot fizet a pénzre. - Mielőtt csődbe menne a család, ezen a ponton érdemes bevezetni a költségvetési szigorítást, ÁFA-t szedni, tranzakciós adót levonni és csökkenteni a kamatot :)

Ne a gyereken verd le

A legrosszabb, amit tehetsz, ha a gyerek felé közvetíted magatehetetlen ellenszenvedet a pénzügyi rendszerrel kapcsolatban. Hitelkárosult vagy? Szomorú dolog, de nem a gyerek tehet róla. Átvert téged is a Buda-Cash. Kár, de nem a gyerek tehet róla. Valamiért mégis őt bünteted, amikor már gyerek korban megpróbálod belé táplálni azt a csalódottságot, ami téged ért!

Tudod mi ezzel a probléma? Hogy a gyereked nem tud hátat fordítani a rendszernek, hiszen felnőttként kötelezően csatlakoznia kell ebben a pénzalapú gazdaságba és valamilyen formában részt kell benne vennie! Ez olyan, mintha elmennétek egy japán étterembe, ahol csak sushi van. Az úton végig arról beszélsz, hogy nyers halat kell enni, undorító az egész, majd az étteremben megszídod, mert nem hajlandó enni...

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.9 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5812944777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása