Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért vesznek fel a fiatalok felelőtlenül hiteleket?

2017. október 06. - Szarvas Norbert

miert_vesznek_fel_a_fiatalok_felelotlenul_hitelt.png

Honnantól számít pénzügyi döntéshozatali értelemben véve felnőtt embernek valaki? Miután elmúlt 18? 21? Leérettségizett? Már van munkája? Nagyon nehéz kérdés, aminek időpontját és mércéjét mindenki máshoz állítja be. Igazságot viszont lehetetlen tenni. A cikkben azokról a körülményekről beszélek, amik miatt kijelenthetjük, hogy egy fiatal felelőtlenül vett e fel hitelt vagy sem?

Következmények nélkül

A diákhitel talán a legprezentatívabb példája annak, amikor a fiatal felnőtt felelőtlen döntést hoz a pénzügyeiben. Már az igénylési metódus közben sem hárul elé semmilyen akadály, hiszen a diákhitelnek nincsen előfeltétele. Gyakorlatilag mindenféle jövedelemigazolás és egyéb dokumentum nélkül, az iskolapadból besétálva bárki megkaphatja azt a (maximalizált) összeget, amit szeretne.

Alapvetően igaz, hogy a fiatalok úgy élnek, mintha nem lenne holnap. Egy 18 éves nehezen hiszi el, hogy hamarosan betölti a 30-at és akár családot alapít. Az még számára nagyon távolinak tűnik és éppen ezért nem mérlegel. Mindig a következő megoldandó feladatot látja maga előtt. Ilyen feladat a tandíj vagy az, hogy hétvégén miből fizeti a bulit. Elvárhatjuk a fiatal felnőttektől a hosszútávú előrelátást, de merül fel a kérdés, hogy jogos e ez tőlünk?

Mama-hotel, mint szociális jóléti intézmény

Ahogyan a rendszerváltásig az állam a szociális háló szent védőburkában (ha minden kötél szakad) gyanútlanul elringatta a társadalmat, úgy kényszeríti bele a Mama-hotel saját lakóit az "otthoni, ha minden kötél szakad" szociális jóléti intézménybe. Ennek szellemében pedig jellemzően "tét nélkül" hoznak pénzügyi döntéseket a fiatal felnőttek, tudván, hogyha nagy a baj, akkor a Mama-hotel vissza nem térítendő mama-támogatásban részesít.

Ez újfent nagyon nehéz téma, hiszen a szülők azért dolgoznak, hogy a gyermeküknek könnyebb legyen. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan kommunikálják feléjük egész gyermek és fiatalfelnőtt korban a család anyagi képességeit és magát az anyagi értelemben vett hátországot! Az biztos, hogyha nincs tét, akkor nincsen igazi veszítenivaló sem. Akkor pedig jogosan várjuk el tőlük a felelősségteljes döntést?

neonbrand-395901.jpg

Az Aranybulla ilyenkor nem segít

Az oktatási rendszert joggal éri a kritika, miszerint hasztalan és teljesen felesleges tudást integrál a tanulók fejébe, miközbe számos, a való életben szükséges készséget-képességet teljes mértékben ignorál. Ilyen készség lehet a pénzügyi tervezés, a hitelszerződés értelmezés és 1-1 felvevendő hitel életünkre gyakorolt káros hatása hosszútávon. 

Az igazság az, hogy Magyarországon jog szerint 18 éves kortól felnőttként kezeljük a fiatal felnőtteket, miközben gyerekek. Gyerekek, mivel senki nem tanította meg őket felnőttnek lenni. Ebben a korban jobban tudnak érvényesülni azok a ritka kivételek, akik otthon tudatos nevelést kaptak, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a rendszerszintű problémáról. Azt gondolom, hogy minden fiatal felnőtt állampolgári joga megkapni a felnőttéválláshoz szükséges készségeket.

A birka mechanizmus

A csoportos társadalmi mechanikákat ismerők egyöntetűen állítják, hogy létezik a csorda szellem. Ez azt jelenti, hogy egy kritikus tömeget elérve a csorda tagjai már nem racionális döntéseket hoznak, hanem mennek a többiek után. Ha a csoportban egyre többen vesznek fel könnyen megszerezhető hiteleket, akkor irracionális döntésként ők is megteszik ezt a lépést, függetlenül attól, hogy szükséges e vagy sem.

Éppen ezért rendkívül veszélyes a diákhitel központtól az a marketingvezérelt rendelvűség, amibe csomagolják a diákhitelt, mint valami fantasztikus és vonzó ajánlatot. Gyakorlatilag a fiatal felnőtteket jogilag felnőtté érésük legelső szakaszában sikeresen integráljuk a fogyasztói társadalomban, ahol a törvény a fogyasztás minden áron és mindenek felett. A hitel pedig nem szükséglet, hanem egy eszköz, amivel célt érhetünk. Ezt biztosan jó a társadalom vagy a fiatal felnőtteknek?

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.6 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr3012935153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.07. 08:01:14

Mert kell a pénz. Plusz az egész liberális médiagépezet azt üvölti egész nap, vegyél fel hitelt, így kell élni.

2017.10.07. 12:06:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ugyan, csak látják, hogy a párttitkárok is veszik fel milliárd számra, ráadásul ők 0 kamattal az exim bankból. Ebből épül a házi medence, a lift a villában..
A gyerek csak eltanulja a jó narancskommunizmust, ugyanaz kicsiben. Ő meg iphone-t vesz a diákhitelből, hisz ahogy lázár jó narancskommunista elvtárs is elmondta: mindenki annyit ér amennyije van.
Nincs itt semmi differencia, pontosan követi az ifjú a most trendi narancsos kommunizmust, aminek te is nagy híve és szekértolója vagy.

Exploiter 2017.10.07. 12:42:22

Nekem konkrétan szükségem volt rá. Meglettem volna nélküle is, de így egyszerűbb volt, időben végeztem, jó munkám lett, három évvel később már vissza is fizettem.
Nem ördögtől való az.

rigolya2 2017.10.07. 12:51:52

A szegényebb diákoknak más választása nincs, ha jogász vagy közgazdász akar lenni.

Amúgy egy 2%-ban maximalizált kamatú Diákhitel2-vel mi gond van, ha tandíjat kell fizetni???

Amúgy a Diákhitel1 nem felvétele egy termékeny nőnek is ostobaság, hisz 3 gyerekkel le is tudhatja a törlesztést. De 2 gyerek is elviszi a hitel felét!

Ergo: A tudatos vagy szegény diáknak igenis jó választás a hitel!

bellarand 2017.10.07. 13:12:08

A hitellobbi mindent elsöpör. Az indexes fórumokon is az ártatlan hiteltanácsadókról folyton kiderül, hogy valójában hitelközvetítők, akik zsíros jutalékot kapnak. PL. a "Lakáshitel-CSOK konkrét kérdések - HELP". Ha egy ilyen hozzászólást írsz, mint ez a cikk, rögtön kitiltanak.

bellarand 2017.10.07. 13:18:37

@rigolya2: "2%-ban maximalizált"
gond lehet
- durva defláció esetén
- ha nem sikerül befejeznie az egyetemet
- ha nem sikerül elhelyezkednie
- ha nem születik (2-3!!!) gyereke
- ha államcsőd van
- ha más hitelt is szeretne felvenni (lakáshitel, ha már gyerek)

Szegény diák ha tehetséges, úgyis kap ösztöndíjat. Ha nem tehetséges, ne tanuljon!

Narancsos kommunizmus 2017.10.07. 13:24:46

Én csak olyan embert ismerek, akik azért vettek fel diákhitelt, hogy tudjanak tanulni. Persze még jobb lenne, ha nem lennének ilyen csórók az emberek.
Ez pedig, hogy a nőknek elengedik a tartozást erősen diszkriminatív. Sok olyat ismerek hogy párok közül a fiú vette fel a hitelt, mert neki úgy is magasabb lesz a fizetése. Ők nettó megszívták. Aztán sok olyan is van, aki visszanyögte az államnak, másoknak meg nem kell. Ez is csak egy fideszes szavazatvásárlós trükk, amit az adófizetők fognak állni.

Narancsos kommunizmus 2017.10.07. 13:26:08

@rigolya2: Diákhitelt nem 2 évre veszel fel hanem 10-20 évre. Márpedig enek óriási a kockázata, akkor is ha a fidesz marad hatalmon még egy ideig. Bármikor kitalálhatják hogy ez most már nincs, mert kell a pénz más szavazókra.

Narancsos kommunizmus 2017.10.07. 13:27:19

@bellarand: "Szegény diák ha tehetséges, úgyis kap ösztöndíjat. Ha nem tehetséges, ne tanuljon! "
Te láttál már egyetemet egyáltalán?

Visceroid 2017.10.07. 13:45:23

Nyugi, azért akkora baj nincs. A Fidesz most akarja külföldi diákokkal feltöltetni az egyetemeket, szóval most a szólam az, hogy nincs szükség a felsőoktatásra (a magyaroknak). Mindenki megy gázt szerelni. Ha nincs egyetem, nincs diákhitel, probléma megoldva.

kisén 2017.10.07. 13:58:30

"Szegény diák ha tehetséges, úgyis kap ösztöndíjat. Ha nem tehetséges, ne tanuljon!" Te sem jártál egyetemre :D
ha mondjuk 24000 műegyetimstából a fele kap ösztöndíjat, mondjuk átlag 15000 ft-ot havonta abból ugyebár milyen jól meg lehet élni. Talán kap még valamennyi szoctámot, de ha otthonról nem kap havi 35-45k zsebpénzt olcsó kollégiummal sem nagyon jön ki a matek. És ez csak a létminimum.

Khonsu 2017.10.07. 14:08:40

@rigolya2:

Ráadásul nincs kockázat, mert egy szegény diáknak semmilyen vagyona nincs, így bármiféle hitel gyakorlatilag behajthatatlan rajta. Bónuszképp pedig a szegénysége, ha nem talál itthon jól fizető állást (ha keres itthon egyáltalán) úgyis kiűzi külföldre, az ottani bérekből pedig lazán törleszt.

Kelly és a szexi dög 2017.10.07. 14:13:05

ha már a tanulásért nem kap pénzt, akkor kénytelen részben a hitelből élni, vagy abból finanszírozni a tanulást...

CyberPunK 2017.10.07. 15:10:23

@bellarand: "gond lehet
- ha államcsőd van"

Muhaha, ilyen helyzetben kurvára nem a diákhitel miatt fog fájni a fejed. :D

CyberPunK 2017.10.07. 15:11:40

@Kelly és a szexi dög: Vagy eltakarodni dolgozni. Vagy fordítva, eltakarodni dolgozni, és utána egyetemre járni. Én lakáshitel mellett főállásban kezdtem neki az egyetemnek estin. Ok, aláírom, még mindig nem végeztem, de ez már az én lustaságom. :)

2017.10.07. 15:13:03

milyen igaz, roppant nagy felelőtlenség kifizetni a lakbért meg a tandíjat

2017.10.07. 15:15:00

@CyberPunK: tehát szerinted csak az mehessen nappalira, akinek tehetősebbek a szülei

2017.10.07. 15:15:58

@CyberPunK: és ne hasonlítsd össze a nappali meg az esti/levelező képzéseket, nem ugyanaz a szint...

CyberPunK 2017.10.07. 15:17:48

@aleksz róz: Illetve az, aki képes mellette dolgozni. Nem egy ismerősöm dolgozott egyetem mellett (BME/ELTE műszaki, nem büfészak) és elvégezte.

Aha, tehát a követelt tudás, a vizsgaanyag nem ugyanaz? Még a szigorlatok se a nappalisokkal együtt vannak tartva, igaz? Mesélj, kérlek.

CyberPunK 2017.10.07. 15:19:32

@aleksz róz: Azt alá is írom mondjuk, hogy a levelező már más, nem véletlenül nem indul sok szak levelezőn bizonyos iskolákban, ahol nappalin meg estin indítják őket.

2017.10.07. 15:32:06

@CyberPunK: nem ugyanaz a követelt tudás szintje.

2017.10.07. 15:33:49

@CyberPunK: nekem is volt olyan ismerősöm a több ezerből. de néhány kiemelt példa még nem bizonyít semmit.

CyberPunK 2017.10.07. 15:47:41

@aleksz róz: De, ugyanaz. Sőt, mondok jobbat, szakirányú tárgyak közösen vannak tartva. Persze, valami mekisképzőben lehet, hogy nem ugyanaz.

CyberPunK 2017.10.07. 15:50:36

@aleksz róz: De, azt bizonyítja, hogy lehetséges. Ahogy ugyebár önmagában a diákhitel sem bizonyíték semmire, mert arra is tudok példát, hogy felvette, de nem végezte el. De persze, vitatkozz nyugodtan, csak előbb legyen tiszta, hogy mi mellett kardoskodsz.

Zsíros Bödön 2017.10.07. 15:53:30

Ismerős vett fel mert át kellett mennie saját finanszírozásba. 2 félévig tolta, vissza államiba. Most végez,de már dolgozik és kifizette a hitelt. Tanulság: ha tudod hogy a munkaerőpiacon a végzettséged kelleni fog, és jól megfizetik, akkor belefér.

2017.10.07. 16:03:13

@CyberPunK: lehetséges. néhány ezreléknek.
neked se megy, még egy estit se bírtál elvégezni munka mellett.
az a kérdés, hogy mi az, ami joggal elvárható?

2017.10.07. 16:04:13

@CyberPunK: áltasd csak magad, ha így jobb a lelkednek, a valóságot nem befolyásolja.

CyberPunK 2017.10.07. 16:15:11

@aleksz róz: Igen, de én tudom, hogy miért nem. Mert lusta vagyok, és érdemben nincs hatással a karrieremre. IT 12 év tapasztalat már rég kiváltja a diplomát.

Esetleg ha érvet is mondanál. Mint írtam a vizsgaanyag ugyanaz, szigorlat/szakirány nappalisokkal van, miben más az esti akkor? Igen, kevesebb az óraszám, cserébe nincs kiscsoportos gyakorlat pl matekból.

2017.10.07. 17:18:37

@CyberPunK: mindenki meg tudja magyarázni, efelől nincs kétségem.
az a kérdés, hogy mennyire jogos elvárás az, hogy dolgozzon a diák a nappali képzés mellett vagy takarodjon a felsőoktatásból

a többi kicsit offos, de legyen
ezek ellenőrizhetetlen "érvek", amiket írtál, a közös órákat leszámítva.
(talán meg is tudnál ezekkel győzni olyanokat, akik nincsenek benne.)
önmagában nem jelent semmit, hogy vizsgára a nappalisokkal mész be, attól még a feladatsor is lehet más, meg az értékelési szempontok is lehetnek mások.
néhány szempont a szintek közti különbségre általánosságban:
kevesebb tananyag és/vagy nem olyan mélységig, ennek hatása a követelmények szintjére (csökkenni fog)
kevesebb (és egyszerűbb) évközi feladat, ennek hatása az aláírások és évközi jegyek megszerzésének nehézségére (könnyebb lesz)

élhetetlen 2017.10.07. 17:23:03

@aleksz róz: „nem ugyanaz a követelt tudás szintje.”. Hogy ne a levegőbe vagdalkozzunk, ELTE, matek szak. Nekem ez volt esti. A nappalisokkal együtt vizsgáztunk, a tanárnak fogalma sem volt, ki nappalis, ki estis. Volt különbség, pl. az estisek kaptak egy plusz évet a diplomamunkára, de nem a követelményben volt a különbség.

élhetetlen 2017.10.07. 17:34:38

@aleksz róz: Tényleg off, de mindegy. „talán meg is tudnál ezekkel győzni olyanokat, akik nincsenek benne”. Nem tudom, melyik oldalon vagy benne. Az is tény, hogy én nem vagyok benne, mert már régen volt, hogy odajártam. Lehet, hogy már ez is romlott. De egy biztos, egyszer sem fordult elő, hogy egy tanár előtt a közös vizsgán két kupac tétel lett volna, amiből húzni lehetett, és megkérdezte volna, hogy estis vagyok-e, mert akkor innét húzzak. De, ha te benne vagy, biztosan jobban tudod!

2017.10.07. 17:55:12

@élhetetlen: mind a két oldalon :D
igen, romlott
lehetnek mások az értékelési szempontok és lehetnek mások a feladatsorok is, nem kell az összes tantárgynak különböző követelményszintet képviselni, hogy érezhető legyen a különbség, nem csak a vizsgakövetelmény jelenthet különbséget
(természetesen az intézménytől is függ, mennyire igyekszik csökkenteni a különbséget, de felesleges tagadni, hogy van - egy szerintem jelentős - különbség)

élhetetlen 2017.10.07. 18:13:49

@aleksz róz: Nem akarok ezen tovább vitatkozni, csak nekem az abszurd, hogy, ha a vizsga követelmény ugyanaz, akkor a leadott anyag lehet hiányosabb estin. Na, mindegy. A másik, nyilván szubjektív megítélésű a kérdés, mert olyan embert még nem láttam, aki ugyanazt a sulit, szakot elvégezte volna nappalin is és estin is. Ő talán érdemben tudna hozzászólni az esethez, de még az sem biztos, mert az ítéletét befolyásolhatja a sorrend. Bocs, és mielőtt félreértenél, a diákhitel felvételével egyetértek, a meló mellett esti suli annak való, aki jobban élvezi, mint a kocsmázást (pl. én, és a második diplomám volt, kockázat nélkül). Nem tartom épeszűnek, hogy valaki akárhol gürizzen, aminek semmi köze a leendő, megszerzendő képesítéséhez, csak azért hogy megéljen. Felesleges energiapazarlás.

élhetetlen 2017.10.07. 18:19:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Már megint eltévedtél, nem tudod megkülönböztetni a kolompok hangját. Nem a liberális médiagépezet üvölti azt egész nap, vegyél fel hitelt, így kell élni, hanem a pénzt kölcsönbe kihelyezni kívánó cégek, bankok, akik ebből élnek.

élhetetlen 2017.10.07. 18:33:51

@Narancsos kommunizmus: „hogy a nőknek elengedik a tartozást erősen diszkriminatív”. Így van, igazad van! Teljesen abnormális, hogy úgy hoznak törvényeket, mintha egy családban az apának semmi köze nem lenne hozzá, hogy van gyerek, nincs, gyerek, vagy három gyerek van. De ők most kedveznek a fiatal, szülő nőknek, tessék meghatódni!

rigolya2 2017.10.07. 20:24:22

@bellarand:
"gond lehet
- durva defláció esetén"
Magyarországon??? Az unokám életében se lesz ilyen!

"- ha nem sikerül befejeznie az egyetemet"
Ez már a hitelfelvevő gondja legyen, ha lusta! Egyébként a szegény meg enélkül nem is mehet egyetemre!

"- ha nem sikerül elhelyezkednie"
Bruhahahhahahhahaaa!!!
Ma Magyarországon??? Hol él maga?!

"- ha nem születik (2-3!!!) gyereke"
Akkor visszafizeti a béréből. Vagy nyugdíjas koráig elfelejti fizetése 7%-át. Nyugdíjas korhatár elérésekor automatikusan törlődött a diákhitel eddig is!

"- ha államcsőd van"
No ez miért is izgatná a hitelfelvevőt??? Az állam cége nyújtja a hitelt, ergo ha az állam csődbe megy, úgyis elértéktelenedik! 2% max. kamat!

"- ha más hitelt is szeretne felvenni (lakáshitel, ha már gyerek)"
Nos 3 gyerek után már semmi gondja, 2 gyerek után se sok!

Szegény diák ha tehetséges, úgyis kap ösztöndíjat. Ha nem tehetséges, ne tanuljon!

rigolya2 2017.10.07. 20:25:20

@bellarand: "Szegény diák ha tehetséges, úgyis kap ösztöndíjat. Ha nem tehetséges, ne tanuljon! "

Jogász- vagy közgazdászképzés esetén ennek valószínűsége nagyon kicsi!

rigolya2 2017.10.07. 20:27:24

@Narancsos kommunizmus: A törvények orbániában akár 1 nap alatt változhatnak!
Akár néhány sorért is kiadnak egy Közlönyt, hogy másnapra hatályba léphessen bármi.

De a diplomások és szüleik kicsit nagyobb szavazó- és adózó bázis, hogy csak úgy játszzanak velük a diákhitelen keresztül!

rigolya2 2017.10.07. 20:30:39

@Visceroid: Eddig is csak az egészségügyi képzéseinkre jöttek külföldiek... Illetve a CEU képzéseire. Vagy külhoni magyarok...
Másra max. az EU-ba való bejutásért íratkoznak be, de be nem teszik oda a lábukat!

rigolya2 2017.10.07. 20:34:27

@CyberPunK: khm...

A napalisok sokkal többet kell, hogy tudjanak a vizsgákon!

A levelezősök meg általában beérik a 2-essel is...

Azt ön is el kell ismerje, hogy a levelezős annyira nem ismeri a syllabusban előírt irodalmat, mint a nappalis!

A nyelvvizsga mindkettőjük esetében ugyanolyan.

rigolya2 2017.10.07. 20:35:41

@CyberPunK: Hol van estii képzés egy egyetemen???

Csak nappali és levelező van!

rigolya2 2017.10.07. 20:38:10

@CyberPunK: A nappalis tanul értelmiségi tárgyakat is.
A nappalistól keményebben kérik vissza a programtervezést is.

A levelező hozza a pénzt, így őt a lehető legtovább akarják az egyetemek bent tartani!

Hasse 2017.10.09. 15:16:48

@rigolya2: Az Óbudai Egyetemen (ex BMF, ex-ex Kandó) van esti informatikus képzés, arról hajlandó vagyok elhinni, hogy egyenértékű a nappalival.

Reactor 2018.03.29. 23:30:09

Egyrészt mert a pénzügyi kultúrájuk (hála az oktatásnak) a béka segge alatt van, másrészt meg azt látják a devizabukó óta, hogy nyugodtan fölvehetnek nyakra-főre akármennyit, ha jön a bank kellemetlenkedni a visszafizetéssel, elég csak egy kicsit jajveszékelni a médiában, hogy jájájájájjj a nagy gonosz bank eeveszi a házunkat, segítség segítség, máris lesz aki visszafizeti majd helyette. Kvázi más farkával verik a csalánt.
Többek közt ezért kéne beszüntetni a hitelesek megsegítését - mert ezzel csak az ingyenélők számát növeljük, ha nincs semmi következménye a tetteinek, csinálhatja a végtelenségig. Maximum BAR-listára kerül...ki nem szarja le, 20 milláért megérte ugyebár. Abszolút nem támogatom a bankokat, de ilyen esetekben maximálisan egyetértek azzal, ha megfingatják jól az adósokat. Ha majd csövelhetnek az utcán a januári mínuszhúszban, talán rájönnek, hogy ezt azért talán mégse kellett volna...

@rigolya2: Diákhitel - diák-adósságspirál. 'Nuff said.
Jogásznak meg közgazdásznak meg inkább NE menjen, munkája úgyse lesz, munkanélkülit meg épp eleget tartunk már el így is.

@aleksz róz: Létezik olyan, hogy államilag finanszírozott képzés. Nem sok, de létezik. Nem csak költségtérítéses van.
Jaaaaaaaaa, hogy ott tanulni is kell, nem hereverézni meg fekvehányós bulikázni szorgalmi időszak alatt? Há' szar ügy...
Csak tudnám, aki így "jár" egyetemre, az mi a francért nem veszi meg a diplomáját a Józsefvárosin inkább feleannyi pénzből.

rigolya2 2018.04.02. 00:32:40

@Reactor: Milyen közgazdászt tart maga el?!

Hát még mennyi jogászt?!

Valahogy az esetükben az állam arra számít, hogy kifizethető a 200-300.000/félév tandíj.

Reactor 2018.04.02. 02:24:01

@rigolya2: Arra utaltam, hogy manapság iszonyú túltermelés van jogászokból, közgazdászokból. A gengszterváltás után egy időben sztárszakma volt mind a kettő, az egyetemek elkezdték ontani magukból a frissen végzett jogászokat/közgazdászokat. Pár év alatt be is teltek a munkahelyeken a kívánt kulcsszámok, ekkor kezdett értéktelenedni a diplomájuk. Mára konkrétan az a helyzet, hogy ha az illető nem csókos vagy kenőpénzes, akkor brutálisan jónak kell lennie, mert magas fizetésű helyekre bekerülni max. kihalásos alapon lehet.
Manapság a mérnök-informatikus vonal a sztárszakma, 10 éven belül ez is telítődni fog.

rigolya2 2018.04.02. 21:07:06

@Reactor: Minek lenne túltermelés?!
MUNKAERŐHIÁNY!!!
A közgazdász pl. mindig talál munkát.

A mérnök-informatikus meg azért nem fog telítődni, mert állandóan változik a világ. S nem az informatika megszűnése látszik nyerni... Egyébként nem is nő annyira az informatikus diplomások száma!

Például a 30-34 éves korosztályban az elmúlt 4 évben már csökkent a diplomások aránya.

Reactor 2018.04.03. 01:55:49

@rigolya2: Azért van túltermelés, mert rengeteg szülő még mindig abban a hiszemben él, hogy a jogász-közgazdász szakmapárosra ugyanakkora a kereslet, mint 15-20 éve. Anno a diplomának még volt is értéke, és emiatt a munkáltatóknak se volt az egekben az ingerküszöbük, hogy takarítónak se vesznek már fel diploma és nyelvvizsga alatt senkit.
Munkaerőhiány van, de nem jogászokból meg közgazdászokból. Ezekből orbitális túlképzés lett, a többségük nem tud a szakmájában elhelyezkedni. Az, hogy "talál munkát", az nem jelenti automatische, hogy a képesítésének megfelelő az a munka.

A mérnök-informatikus vonal is ugyanúgy tud telítődni, mint bármi más. A munkahelyek száma nem egy feneketlen zsák, nem tudnak több százezer mérnököt vagy programátort alkalmazni. Nem fekvő nyolcas a betölthető álláshelyek száma. Százak, ezrek még kapnak munkát, viszont ha lenne hirtelen többszázezer mérnökünk meg programozónk, ennek csak elenyésző hányada találna a végzettségének megfelelő állást. Arról nem is beszélve, meddig marad életképes egy olyan társadalom, ami csak mérnökből meg programozóból áll...
süti beállítások módosítása